abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 5 mei 2009 @ 21:34:34 #1
128548 pavv
The computer says NO
pi_68708012
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #14 vele honderden verschillende smaken!


Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.




De voorgaande delen:
[CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1
[Centraal] Whisk(e)y Topic #2
[Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte!
[Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge?
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen?


  • Wat is whisky?
    Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

    De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

    Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

    De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

  • Waar haal ik whisky?
    De betere whisky vinden wij onder andere bij:

  • Ton Overmars slijterij te Amsterdam
  • Van Wees slijterij te Amersfoort
  • Van Zuylen slijterij te Loosduinen
  • Slijter Zonneveld te Maassluis
  • Whiskykoning te Den Bosch
  • Versailles te Nijmegen


    of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

  • The Whisky Exchange in de UK
  • Royal Mile Whisky in de UK


    Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft


  • En wat als ik nog vragen heb?
    Post de vraag in dit topic

    Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

    vele honderden verschillende smaken?

    Zeker!


    Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

    Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola



    Drink verstandig, drink met maten


    ----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----

    [ Bericht 0% gewijzigd door Muck op 12-05-2009 11:03:07 ]
  •   dinsdag 5 mei 2009 @ 21:57:50 #2
    97111 ukga
    Siewosie baas
    pi_68708994
    He vet wiskeyy..
    Ik sip meestal Black Label Jan de wandelaar. Amerikaanse wiskeys zijn alleen met cola te pruimen
      dinsdag 5 mei 2009 @ 22:00:06 #3
    141665 IrishBastard
    Is that right, Rambo?
    pi_68709076
    TerugVindProost!
      dinsdag 5 mei 2009 @ 22:01:56 #4
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_68709151
    bookmarkdram



    [ Bericht 42% gewijzigd door MPG op 05-05-2009 22:10:46 ]
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      dinsdag 5 mei 2009 @ 22:08:51 #5
    165164 Tha_Bartman
    And so it goes.
    pi_68709425
    whiskey in the jar

    oftewel TvP
    Rich Hall:Everybody says that the wheel is the greatest invention ever but i think it was the 2nd wheel.... have you ever seen a guy on a unicycle, what an asshole." _O_
      dinsdag 5 mei 2009 @ 22:38:23 #6
    141665 IrishBastard
    Is that right, Rambo?
    pi_68710915
    Nog een tip trouwens:

    http://www.versaillesdranken.nl/www/

    Hebben naar eigen zeggen meer dan 1350 verschillende whisky's Iig goede service, online bestelmogelijkheden, en regelmatig proeverijen, en op 9 mei nog een masterclass met een of andere belangrijke whiskykenster
    pi_68712402
    Terugvindwhiskey
    Ik heb me voor genomen zo rond de examentijd geen alcohol te nuttigen, om de grijze massa te sparen, maar daarna ga ik weer vol aan mijn Dewart's & Sons blended Scotch
      woensdag 6 mei 2009 @ 09:54:11 #8
    248754 HairyArsedIrishman
    I just raped your sheep...
    pi_68720439
    Ik houd het vrijwel altijd bij Jameson en Paddy.

    Iemand ervaring met Famous Groose?
    Messin' with the Kid.
    Alt en gries durf ge werre, bloos neej vrèk...
    Celtic FC | VVV Venlo | Nijmegen Devils | Edmonton Oilers | FC Nordsjælland
      woensdag 6 mei 2009 @ 13:16:41 #9
    141665 IrishBastard
    Is that right, Rambo?
    pi_68727120
    Grouse is een redelijke blend, gezien de prijs
    pi_68730329
    Highland Park
      woensdag 6 mei 2009 @ 18:34:13 #11
    115025 IbeBen
    Yuck Foo!
      woensdag 6 mei 2009 @ 18:43:53 #12
    248754 HairyArsedIrishman
    I just raped your sheep...
    pi_68740312
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 13:16 schreef IrishBastard het volgende:
    Grouse is een redelijke blend, gezien de prijs
    Is ie te drinken?


    Leuke nick trouwens.
    Messin' with the Kid.
    Alt en gries durf ge werre, bloos neej vrèk...
    Celtic FC | VVV Venlo | Nijmegen Devils | Edmonton Oilers | FC Nordsjælland
      woensdag 6 mei 2009 @ 20:17:06 #13
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_68744351
    quote:
    Op dinsdag 5 mei 2009 22:38 schreef IrishBastard het volgende:
    Nog een tip trouwens:

    http://www.versaillesdranken.nl/www/


    He bedankt, die slijter bestaat inderdaad ook al een hele tijd...Mooie winkel met een mooi assortiment. Ik heb hem even aan de openingspost toegevoegd
      woensdag 6 mei 2009 @ 21:56:52 #14
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_68749272
    Onze meest recente eigenste clubbotteling:



    De proefnotities zijn als volgt:

    Neus: Exotisch fruit (lychees), boter op toast, zuidvruchten, Christmaspudding

    Smaak: Gepofte kastanjes, walnoten, chocolade toffees, kolengruis, citrusfruit

    Afdronk: Lang, eerst de Christmaspudding, droogt daarna uit met houttonen

    Commentaar: Grootse vertegenwoordiger van de "sherrystijl" van GlenDronach, die aan karakter wint door de botteling op vatsterkte. GlenDronach was één van de laatste distilleerderijen die de ketels nog op kolen stookte en dat proef je!
      woensdag 6 mei 2009 @ 22:32:08 #15
    78964 Luuksor
    [ Curacao ]
    pi_68751306
    Er zit hier een Scotch Corner, waar ze zo'n 150 verschillende bottelingen schenken!
    pi_68765769
    quote:
    [b]Op woensdag 6 mei 2009 21:56 schreef
    Commentaar: Grootse vertegenwoordiger van de "sherrystijl" van GlenDronach, die aan karakter wint door de botteling op vatsterkte. GlenDronach was één van de laatste distilleerderijen die de ketels nog op kolen stookte en dat proef je!
    Hoe zou je dat kunnen proeven?
    deze account is gehacked door GreyHatHacks
      donderdag 7 mei 2009 @ 11:59:58 #17
    141665 IrishBastard
    Is that right, Rambo?
    pi_68766487
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 18:43 schreef HairyArsedIrishman het volgende:

    [..]

    Is ie te drinken?


    Leuke nick trouwens.
    Ik vind 'm zeker te drinken

    En bedankt
    pi_68766601
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 14:40 schreef ColdFeet het volgende:
    Highland Park


    Ben nu bezig aan de Japanse whisky.
    Heb een 15 jaar oude Karuizawa staan en een Yamazaki van 18 jaar oud.
      donderdag 7 mei 2009 @ 14:10:13 #19
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_68770917
    quote:
    Op donderdag 7 mei 2009 11:39 schreef EnderOnline het volgende:

    [..]

    Hoe zou je dat kunnen proeven?
    Ervaring wellicht?
    De smaaknotitie en het commentaar is van o.a. Ad de Koning, de Nederlandse nestor op het gebied van whisky.

    Ikzelf kan het in ieder geval niet herkennen, omdat ik nauwelijks referenties heb v.w.b. andere whiskies afkomstig van op kolen gestookte ketels...
    pi_68858631
    quote:
    Op donderdag 7 mei 2009 12:04 schreef sjimz het volgende:

    [..]



    Ben nu bezig aan de Japanse whisky.
    Heb een 15 jaar oude Karuizawa staan en een Yamazaki van 18 jaar oud.
    Die Yamazaki heb ik geproefd op het whiskyfestival en toen vond ik 'm erg lekker. Kersen, warme smaken, dat is me bijgebleven.

    Heb je 'm al op en zo ja, wat vond je ervan?
    Sanity is (not) statistical
    pi_68858694
    quote:
    Op zaterdag 9 mei 2009 23:24 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Die Yamazaki heb ik geproefd op het whiskyfestival en toen vond ik 'm erg lekker. Kersen, warme smaken, dat is me bijgebleven.

    Heb je 'm al op en zo ja, wat vond je ervan?
    De Yamazaki bewaar ik totdat de Karuizawa op is.
    Als ik de fles op heb hoor je mijn bevindingen.
    pi_68858736
    quote:
    Op dinsdag 5 mei 2009 21:34 schreef pavv het volgende:

    [...]

  • Waar haal ik whisky?
    De betere whisky vinden wij onder andere bij:

    [...]


    of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

  • The Whisky Exchange in de UK
  • [url=http://www.royalmilewhisky.com/]Royal Mile Whisky/url] in de UK
  • Die 2e link is kapot in de OP, en stiekem is het een tvp.
    Alle eendjes zwemmen in het water. :)
    Anatidaephobia is altijd terecht! Wij zijn de beste stalkers...
    pi_68928427
    TVP...
    I'm so fuckin'wasted!
      dinsdag 12 mei 2009 @ 11:03:40 #24
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_68932505
    quote:
    Op zaterdag 9 mei 2009 23:27 schreef Wackyduck het volgende:

    [..]

    Die 2e link is kapot in de OP, en stiekem is het een tvp.
    en nu issie weer heel
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      woensdag 13 mei 2009 @ 08:24:13 #25
    247052 HeldenHart
    Moed der wanhoop!
    pi_68967259
    Even een TVP'tje.
    Laatst deze gekocht:

    Erg lekker
    Wel een beetje verdunnen met wat water, hij is toch wel erg sterk, echt een whisky om zo af en toe van te genieten.
    Heul erg anti-heul!
    pi_68983065
    quote:
    Op woensdag 13 mei 2009 08:24 schreef HeldenHart het volgende:
    Even een TVP'tje.
    Laatst deze gekocht:
    [ afbeelding ]
    Erg lekker
    Wel een beetje verdunnen met wat water, hij is toch wel erg sterk, echt een whisky om zo af en toe van te genieten.
    Fijne whisky! Er zijn wel betere en minder goede batches.
    pi_68995609
    nu aan een Lagavulin 16yo, wat is ie toch heerlijk
    (schaamteloze tvp)
      woensdag 13 mei 2009 @ 22:47:04 #28
    247052 HeldenHart
    Moed der wanhoop!
    pi_68997497
    quote:
    Op woensdag 13 mei 2009 21:58 schreef Flat-Eric het volgende:
    nu aan een Lagavulin 16yo, wat is ie toch heerlijk
    (schaamteloze tvp)
    Moet ik ook nog eens proberen, heeft wel een goeie naam Lagavullin (zowel letterlijk als figuurlijk )
    A' bunadh is bijna op jammer genoeg slechts 1 glaasje rest nog
    Heul erg anti-heul!
    pi_69015526
    quote:
    Op woensdag 13 mei 2009 08:24 schreef HeldenHart het volgende:
    Even een TVP'tje.
    Laatst deze gekocht:
    [ afbeelding ]
    Erg lekker
    Wel een beetje verdunnen met wat water, hij is toch wel erg sterk, echt een whisky om zo af en toe van te genieten.



    Een van de lekkerste whisky's die bij mij in de kast staat!
    I'm so fuckin'wasted!
    pi_69022371
    quote:
    Op donderdag 7 mei 2009 14:10 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Ervaring wellicht?
    De smaaknotitie en het commentaar is van o.a. Ad de Koning, de Nederlandse nestor op het gebied van whisky.

    Ikzelf kan het in ieder geval niet herkennen, omdat ik nauwelijks referenties heb v.w.b. andere whiskies afkomstig van op kolen gestookte ketels...
    Die shit wordt in een dichte ketel gestookt, er is niet eens een theoretische mogelijkheid dat de manier waarop de warmte wordt opgewekt ook maar enige effect heeft op de smaak. Mensen die dat wel menen te proeven zijn echt bluffers eerste klas. Er is een reden dat alle stokers zonder scrupules overstappen op gas of olie.
    deze account is gehacked door GreyHatHacks
    pi_69023255
    quote:
    Op donderdag 14 mei 2009 17:18 schreef EnderOnline het volgende:
    Die shit...
    I'm so fuckin'wasted!
      donderdag 14 mei 2009 @ 17:55:24 #32
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_69023437
    quote:
    Op donderdag 14 mei 2009 17:18 schreef EnderOnline het volgende:

    [..]

    Die shit wordt in een dichte ketel gestookt, er is niet eens een theoretische mogelijkheid dat de manier waarop de warmte wordt opgewekt ook maar enige effect heeft op de smaak. Mensen die dat wel menen te proeven zijn echt bluffers eerste klas. Er is een reden dat alle stokers zonder scrupules overstappen op gas of olie.
    Ik geef je ook geen ongelijk.
    Wanneer je kolen zou gebruiken bij het eesten van de gerst, dan zou het een ander verhaal kunnen zijn, daar komt de rook namelijk wel in contact met de gerst. Maar dat wordt nergens meer gedaan m.b.v. kolenvuur.

    Ik zal binnenkort eens vragen hoe men tot dat commentaar is gekomen, word nu ook wel benieuwd...
    Als ik antwoord heb, zal ik dat hier posten.
    pi_69074146
    http://www.thewildgeese-irishwhiskey.com/TheWildGeese.html

    Iemand al bekend met deze whiskey? Zeeer verfijnde zachte gedisciplineerde whiskey van Ierse afkomst (distilleerderij Cooley's (van Connemara, laatste onafhankelijke in Ierland)).
    pi_69074626
    http://blog.islayinfo.com(...)-old-wine-cask_1.jpg
    Deze heb ik laatst ergens geproefd, zeer prettig!

    Nu drink ik een Douglas Laing Old Malt Cask. Islay/Caol Ila. Nice nice, fles is alleen bijna op
    pi_69216741
    Hey,

    Heb momenteel 3 flessen open staan waar ik wel eens kan van genieten:

    Lagavulin 16y
    Mortlach 1990
    Whiskycorner eigen botteling CS
    JW rode wandelaar voor in de saus

    Ik ga binnenkort een tasting organiseren voor enkele collega's die wel eens een glaasje whisky drinken (meestal de wandelaar en van die blends) maar willen het betere werk wel eens proeven. Ik begin met de JW, de Mortlach, de Whiskycorner eigen botteling en dan de laga. Ik heb ook wat opzoekwerk gedaan en ga er een beetje uitleg bij geven maar hebben de kenners een beetje tips wat ik nog zoal kan doen.

    Eventueel hapje bij (welk), of andere tips? Ik ga er natuurlijk geen chips bijgeven ofzo want dat zou het 'tasten' kapot maken maar misschien brood ofzo...

    Alvast bedankt,
    dino_001
      woensdag 20 mei 2009 @ 10:53:50 #36
    117222 HMaster-II
    <3 HMistress
    pi_69218676
    quote:
    Op woensdag 20 mei 2009 09:50 schreef dino_001 het volgende:
    Hey,

    Heb momenteel 3 flessen open staan waar ik wel eens kan van genieten:

    Lagavulin 16y
    Mortlach 1990
    Whiskycorner eigen botteling CS
    JW rode wandelaar voor in de saus

    Ik ga binnenkort een tasting organiseren voor enkele collega's die wel eens een glaasje whisky drinken (meestal de wandelaar en van die blends) maar willen het betere werk wel eens proeven. Ik begin met de JW, de Mortlach, de Whiskycorner eigen botteling en dan de laga. Ik heb ook wat opzoekwerk gedaan en ga er een beetje uitleg bij geven maar hebben de kenners een beetje tips wat ik nog zoal kan doen.

    Eventueel hapje bij (welk), of andere tips? Ik ga er natuurlijk geen chips bijgeven ofzo want dat zou het 'tasten' kapot maken maar misschien brood ofzo...

    Alvast bedankt,
    dino_001
    Ik raad je aan heel veel water neer te zetten... Die Spiritus smaak van Jan Wandelaar krijg je anders echt niet weg. Wees verstandig en laat je collega's alleen ruiken aan JW en zet ze dan een laphroaig cask strength of Quarter Cask voor.
    Tip: Haal bij de Apotheek een paar druppelpipetten om het toevoegen van een paar waterdruppels goed te doseren. Ik heb thuis ook een paar op voorraad. Erg handig.
    En brood zou wel handig zijn mits Wit.
    Op zondag 1 maart 2009 16:07 schreef RonaldV het volgende: Jij bent nog niet verzuurd genoeg :{w
    Canon 500n | 300D | 30D | 1DmkIII | 24-105mm F/4 L | 70-200mm F/2.8 L | 50mm F/1.8 | 8mm Peleng Fish | 580EX-II | Metz44 | + de rest van de kitlensjes
    pi_69224277
    Bedankt voor de tip.

    Ik zal zorgen voor wit brood en enkele pippetjes; Kan ik eventueel in de whiskywinkel halen per 20-50-100...

    Een Laphroaig heb ik momenteel niet in huis om te laten proeven, dus zullen ze het met de andere 3 moeten doen (+Jan wandelaar om te ruiken dan) Als je ruik aan JW en dan een lagavulin val je al achterover van het verschil

    Een paar weken geleden had ik na een lekker menu mijn flessen bovengehaald voor familie om te laten proeven maar toen ik begon met beetje uitleg (zelfs geen 5min over whisky (hoe gemaakt wordt, verschillen in whisky, CS, ...)) begonnen ze al van 'wanneer mogen we nu proeven want we krijgen dorst
    Daarna bij het schenken van 2cl om te proeven opmerkingen à la 'hoe, is dat alles wat we krijgen na zoveel uitleg, ik dacht dat we de fles mochten uitdrinken'
    na het proeven was het: 'ja, je proef wel een BEETJE het verschil met een JW '

    <Ik was zwaar teleurgesteld eigenlijk
    Daarna was ik zelf toe aan een goed glas whisky!!!
      woensdag 20 mei 2009 @ 13:54:49 #38
    117222 HMaster-II
    <3 HMistress
    pi_69225110
    Ja, dan krijg je echt een sip gevoel over je collega's.

    Ik vind het ook erg jammer, dat ze in 4 sterren hotels de gasten niet vragen wat voor Whiskey iemand wil drinken. Ik kijk eerst wel even naar de achterwand / bar rek wat er in het assortiment staat.

    Tijdens een Gala diner flikte ze het zelfs om JW rood bij één van ons neer te zetten toen hij om Whiskey vroeg.
    Nadat hij het verschil tussen JW en Laphroaigh had geroken en geproeft, was hij ook wel om .

    Hotel en Restaurant personeel dat je glazig aan staat te staren als je om water vraagt voor een paar druppels in je whiskey.
    Op zondag 1 maart 2009 16:07 schreef RonaldV het volgende: Jij bent nog niet verzuurd genoeg :{w
    Canon 500n | 300D | 30D | 1DmkIII | 24-105mm F/4 L | 70-200mm F/2.8 L | 50mm F/1.8 | 8mm Peleng Fish | 580EX-II | Metz44 | + de rest van de kitlensjes
      woensdag 20 mei 2009 @ 14:34:17 #39
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_69226384
    quote:
    Op woensdag 20 mei 2009 09:50 schreef dino_001 het volgende:

    Eventueel hapje bij (welk), of andere tips? Ik ga er natuurlijk geen chips bijgeven ofzo want dat zou het 'tasten' kapot maken maar misschien brood ofzo...

    Alvast bedankt,
    dino_001
    Om smaken/geuren te kunnen laten herkennen of om een indicatie te geven wat er allemaal te proeven/te ruiken valt, is het whiskywheel misschien wel handig om bij je presentatie beschikbaar te hebben.
    pi_69229966
    quote:
    Op woensdag 20 mei 2009 14:34 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Om smaken/geuren te kunnen laten herkennen of om een indicatie te geven wat er allemaal te proeven/te ruiken valt, is het whiskywheel misschien wel handig om bij je presentatie beschikbaar te hebben.
    Inderdaad goed idee maar zal ik dan de meesten niet overvallen.

    Ik haal al die juiste geuren en smaken ook nog niet uit de whisky, zo ver ben ik nog niet. Ik raak tot hiertoe nog niet verder dan rook, turf, fruitig, vlak, vol, prikt en dan heb je het zowat gehad. Om er bijvoorbeeld granny appels of kers uit te halen ... pfff, wat te ver.

    Misschien is dat wiel wel iets voor mij om bij de hand te nemen om meer smaken en geuren te ontdekken maar voor mensen die een eerste keer een 'echte' whisky voorgeschoteld krijgen... is dat niet wat vergezocht of zou ik het wel doen.
      woensdag 20 mei 2009 @ 16:24:30 #41
    117222 HMaster-II
    <3 HMistress
    pi_69230268
    quote:
    Op woensdag 20 mei 2009 16:16 schreef dino_001 het volgende:

    [..]

    Inderdaad goed idee maar zal ik dan de meesten niet overvallen.

    Ik haal al die juiste geuren en smaken ook nog niet uit de whisky, zo ver ben ik nog niet. Ik raak tot hiertoe nog niet verder dan rook, turf, fruitig, vlak, vol, prikt en dan heb je het zowat gehad. Om er bijvoorbeeld granny appels of kers uit te halen ... pfff, wat te ver.

    Misschien is dat wiel wel iets voor mij om bij de hand te nemen om meer smaken en geuren te ontdekken maar voor mensen die een eerste keer een 'echte' whisky voorgeschoteld krijgen... is dat niet wat vergezocht of zou ik het wel doen.
    Misschien een heel stom antwoord, maar "Ren even naar de Mitra en haal daar even de Whiskeygids 2009/2010" Daar kan je wat makkelijker de "Geuren en Smaak" vinden van de door jou aangeboden proef merken. Kan je ook meteen een paar adviezen geven aan collega's die meer geïnteresseerd zijn.
    Op zondag 1 maart 2009 16:07 schreef RonaldV het volgende: Jij bent nog niet verzuurd genoeg :{w
    Canon 500n | 300D | 30D | 1DmkIII | 24-105mm F/4 L | 70-200mm F/2.8 L | 50mm F/1.8 | 8mm Peleng Fish | 580EX-II | Metz44 | + de rest van de kitlensjes
    pi_69233930
    Vandaag een vraag bij het gedistilleerdexamen: "Wat zit er in glas 5: A cognac B islay whisky C bruine rum" (geloof ik, iig cognac en islay als opties). Nou, het was de islay, en er was geen twijfel mogelijk =P
    Sanity is (not) statistical
    pi_69255030
    Zojuist besteld:



    Ben benieuwd naar de Golden Cask, had een fles Rum Cask van de vorige batch en die was erg lekker. De nieuwe Rum Cask vind ik wat te prijzig....de Single Barrel is een cadeau voor mijn Pa, die ik eens aan een lekkere whiskey wil helpen.
    Take on the situation, but not the torment ...
      donderdag 21 mei 2009 @ 11:44:48 #44
    256227 IgnisMutatres
    het vuur veranderd de materie
    pi_69255398
    ben ik de enige die van johnnie walker blue label houdt?
    life is like a piano, is it good or bad? depends on how you play.
    pi_69255485
    quote:
    Op donderdag 21 mei 2009 11:44 schreef IgnisMutatres het volgende:
    ben ik de enige die van johnnie walker blue label houdt?
    voor die prijs heb je zoveel betere keuzes.
    pi_69255576
    quote:
    Op donderdag 21 mei 2009 11:44 schreef IgnisMutatres het volgende:
    ben ik de enige die van johnnie walker blue label houdt?
    Sterker nog...voor die prijs heb je drie betere, lekkerdere flessen....
    pi_69269702
    quote:
    Op donderdag 21 mei 2009 11:44 schreef IgnisMutatres het volgende:
    ben ik de enige die van johnnie walker blue label houdt?
    Ik zou, bijvoorbeeld, op dit moment kopen:

    - Glendronach 15y
    - Clynelish Single Malts Of Scotland
    - Aberlour a'bunadh

    tegen de prijs van een blauwe Johnie...
      donderdag 21 mei 2009 @ 21:48:48 #48
    247052 HeldenHart
    Moed der wanhoop!
    pi_69273585
    Zit nu aan een overheerlijk glaasje Cardhu 12 years old.

    Heul erg anti-heul!
    pi_69304334
    quote:
    Op donderdag 14 mei 2009 17:18 schreef EnderOnline het volgende:

    [..]

    Die shit wordt in een dichte ketel gestookt, er is niet eens een theoretische mogelijkheid dat de manier waarop de warmte wordt opgewekt ook maar enige effect heeft op de smaak. Mensen die dat wel menen te proeven zijn echt bluffers eerste klas. Er is een reden dat alle stokers zonder scrupules overstappen op gas of olie.
    Voor zover ik begrepen heb gaat verwarming met kolen geleidelijker en dat zou invloed hebben op de drank. Ik gok dus dat de reden dat ze overstappen is dat het sneller gaat op gas of olie (en het smaakverschil zal voor 99,9% van de mensen ook niet te proeven zijn, dus wat dat betreft is er dan geen belemmering om het niet te doen). Ik weet alleen even niet meer waar ik het gelezen heb. Het ging trouwens niet over whisky, maar over een andere gedistilleerdsoort. Als ik weer weet waar het stond, hoor je het. =)
    Sanity is (not) statistical
    pi_69304772
    quote:
    Op woensdag 20 mei 2009 16:16 schreef dino_001 het volgende:

    [..]

    Inderdaad goed idee maar zal ik dan de meesten niet overvallen.

    Ik haal al die juiste geuren en smaken ook nog niet uit de whisky, zo ver ben ik nog niet. Ik raak tot hiertoe nog niet verder dan rook, turf, fruitig, vlak, vol, prikt en dan heb je het zowat gehad. Om er bijvoorbeeld granny appels of kers uit te halen ... pfff, wat te ver.

    Misschien is dat wiel wel iets voor mij om bij de hand te nemen om meer smaken en geuren te ontdekken maar voor mensen die een eerste keer een 'echte' whisky voorgeschoteld krijgen... is dat niet wat vergezocht of zou ik het wel doen.
    Ik vind het zelf juist makkelijk, zo'n wiel. In het begin wist ik helemaal niet goed wat ik rook, ook met andere dranken niet. Juist als je dan iets meent te herkennen maar je weet niet wat, is zo'n wiel handig. Of als je geen idee hebt wat je ruikt, kun je het wiel een beetje afgaan en bij iedere geur even bewust aan het glas ruiken of je dat erin herkent. Het maakt je ook bewuster van hoeveel smaken er in een drank kunnen zitten.

    Ik herken zelf bijvoorbeeld makkelijk fruitgeuren, omdat ik daarmee bekend ben. Maar tertiaire aroma's in wijn herken ik bijvoorbeeld niet makkelijk. Niet dat ik ze niet kan ruiken, maar ik ben me er niet van bewust en dan helpt zo'n wiel enorm.
    Sanity is (not) statistical
    pi_69305931
    Goed topic! Doe sinds september (tot eind juni) een stage in Schotland en heb de whisky helemaal gevonden Woon om de hoek van de Whiskey experience op de royal mile ik ga wel een paar lekkere mee naar huis nemen hoor
    Op donderdag 4 juni 2009 15:52 schreef Disorder het volgende:
    Mannen van Nederland: Neuk niet met Californium.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')