abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:28:33 #101
66083 Platina
78th Element
pi_68813817
Dit durf ik niet met zekerheid te zeggen ik zou zeggen op het einde van het kneedproces. Onder voorbehoud dus.
pi_68824836
Morgen eens de rozijnen in de week gooien en die hier verkregen recepten aanslingeren
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 mei 2009 @ 22:53:01 #103
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68827111
Broodpoging 3: dit is nog ONgebakken. De oven is nu aan het voorverwarmen

- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68827206
Ziet er goed uit..(geheel Off T ik schrik steeds weer van je ava ).
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 mei 2009 @ 23:00:51 #105
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68827439
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 22:55 schreef Ml-etje het volgende:
Ziet er goed uit..(geheel Off T ik schrik steeds weer van je ava ).
Thanks
Nu maar hopen dat het er ook normaal uitkomt. Misschien is het al teveel gerezen?

En die ava ga ik écht niet veranderen
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68828360
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 23:00 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Thanks
Nu maar hopen dat het er ook normaal uitkomt. Misschien is het al teveel gerezen?

En die ava ga ik écht niet veranderen
da was ook niet de bedoeling hoor moet gewoon maar wennen aan de van jou en die van Soohr

On topic kan dat het teveel gerezen is idd zou iig de oven even een beetje beschermen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 13:57:42 #107
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68840923
quote:
Op dinsdag 28 april 2009 13:13 schreef BertusG het volgende:

[..]

Zie ik daar nu een ronde pizzasteen voor in de combimagnetron?
Sorry, ik heb je reactie helemaal over het hoofd gezien...
Hier komt hij vandaan: http://www.3-2-1-pizza.eu/nl/dept_3.html
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zaterdag 9 mei 2009 @ 17:44:51 #108
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68846317
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 22:53 schreef Nembrionic het volgende:
Broodpoging 3: dit is nog ONgebakken. De oven is nu aan het voorverwarmen

[ afbeelding ]
is dat een cakeblik of een broodblik Anders is hij wel erg goed gerezen (in vergelijking met mijn broden )
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 9 mei 2009 @ 20:36:57 #109
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68851782
Ik heb de steen maar weer in de oven gelegd en wacht nu nog 50 minuten tot de 2e rijs klaar is.
Ditmaal een maisbrood met zonnebloenpitjes. Het duurde even voor ik maismeel en maisgries had gevonden maar de toko bood uitkomst... Ben benieuwd naar het resultaat, een foto komt uiteraard.
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zaterdag 9 mei 2009 @ 20:47:06 #110
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68852182
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 17:44 schreef The_Hives het volgende:

[..]

is dat een cakeblik of een broodblik Anders is hij wel erg goed gerezen (in vergelijking met mijn broden )
Cakeblik. Maar ik wist eigenlijk niet dat er een verschil was
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68854799
Het megakleverige krentenbrood is aan de 2e rijs!
Als het uberhaupt nog rijst.
Echt dat deeg was nog erger dan secondenlijm
Vriendlief wil dan ook erg graag een tip voor schoonmaak want warm water en dreft zijn niet echt snel.
Afwasmachine hebben we op z'n vroegst november.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 22:07:50 #112
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68855213
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 21:56 schreef Ml-etje het volgende:
Het megakleverige krentenbrood is aan de 2e rijs!
Als het uberhaupt nog rijst.
Echt dat deeg was nog erger dan secondenlijm
Vriendlief wil dan ook erg graag een tip voor schoonmaak want warm water en dreft zijn niet echt snel.
Afwasmachine hebben we op z'n vroegst november.
is het dan niet gewoon te vochtig?

Bij mij hangt het ook heel erg af van wat voor soort bloem ik gebruik hoe veel water ik nodig heb. Nooit veel meer of minder, maar het scheelt altijd wel wat. Soms voeg ik extra water toe, soms voeg ik nog wat extra wit meel toe, tot de consistentie goed is. Ik ben tevreden als het brood na het kleden nog kleeft aan m'n vingers als ik er in druk, maar als er niets aan m'n vingers blijft hangen, zeg maar.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zaterdag 9 mei 2009 @ 22:08:25 #113
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68855236
en wat bedoel je met schoonmaken? bakblik? beslagkom? Dat doe ik gewoon met water en dreft hoor, en dat is gewoon goed schoon!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_68855658
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:07 schreef AKnynke het volgende:

[..]

is het dan niet gewoon te vochtig?

Bij mij hangt het ook heel erg af van wat voor soort bloem ik gebruik hoe veel water ik nodig heb. Nooit veel meer of minder, maar het scheelt altijd wel wat. Soms voeg ik extra water toe, soms voeg ik nog wat extra wit meel toe, tot de consistentie goed is. Ik ben tevreden als het brood na het kleden nog kleeft aan m'n vingers als ik er in druk, maar als er niets aan m'n vingers blijft hangen, zeg maar.
Heb er al een ladingkje meel bijgegooid maar dat hielp helaas niet erg.
Wacht het maar even af.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 22:23:05 #115
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68855836
ik gooi er soms wel 3 eetlepels meel bij hoor! Vandaag ben ik brood aan het maken met

grahamsmeel (200 gram), 150 gram roggebloem en 150 gram gewone bloem. Staat nu voor de 1,5ste keer te rijzen (eerste keer onderbroken na 1.5 uur om er wat extra gist bij te doen), en ik laat het vannacht voor de 2e keer rijzen, zodat het morgenochtend in de oven kan en ik kan ontbijten met vers brood. Ben benieuwd hoe het smaakt met de roggebloem, dat had ik nog niet eerder geprobeerd!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_68856918
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:08 schreef AKnynke het volgende:
en wat bedoel je met schoonmaken? bakblik? beslagkom? Dat doe ik gewoon met water en dreft hoor, en dat is gewoon goed schoon!
, hier wordt het uiteindelijk ook wel schoon en met normaal brooddeeg (dus geen pizzadeeg effect) ook maar nu ramp echt de afwasborstel kon de bak in.

het rijst gelukkig wel, dat mag het van mij wel een nachtje doen hou wel van luchtig krentenbrood ipv net zo compact als het maďsbrood van vorige week
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_68856948
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:23 schreef AKnynke het volgende:
ik gooi er soms wel 3 eetlepels meel bij hoor! Vandaag ben ik brood aan het maken met

grahamsmeel (200 gram), 150 gram roggebloem en 150 gram gewone bloem. Staat nu voor de 1,5ste keer te rijzen (eerste keer onderbroken na 1.5 uur om er wat extra gist bij te doen), en ik laat het vannacht voor de 2e keer rijzen, zodat het morgenochtend in de oven kan en ik kan ontbijten met vers brood. Ben benieuwd hoe het smaakt met de roggebloem, dat had ik nog niet eerder geprobeerd!
Jij volgt een recept en mocht het dan niet doen wat je wil pas je het naar gevoel aan?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 23:17:46 #118
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68858320
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:47 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Jij volgt een recept en mocht het dan niet doen wat je wil pas je het naar gevoel aan?
het recept dat ik volg zegt 500 gram bloem, 300 ml. water en een half blokje verse gist.

En inderdaad, als het niet gaat zoals ik het wil pas ik het aan. En ik ben nu vooral aan het experimenteren met de soorten bloem die ik gebruik, en zo nu en dan met prefermenten.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 10 mei 2009 @ 09:09:10 #119
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68864348
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 20:47 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Cakeblik. Maar ik wist eigenlijk niet dat er een verschil was
kan ook hoor, maar ik vond het naar verhouding zoveel gerezen (als ik het met mezelf vergelijk), ik denk dat kan bijna geen broodblik zijn
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_68870619
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 23:17 schreef AKnynke het volgende:

[..]

het recept dat ik volg zegt 500 gram bloem, 300 ml. water en een half blokje verse gist.

En inderdaad, als het niet gaat zoals ik het wil pas ik het aan. En ik ben nu vooral aan het experimenteren met de soorten bloem die ik gebruik, en zo nu en dan met prefermenten.
Aha dat ga ik dan voortaan ook mooi doen ipv hersenloos opvolgen.
Krentenbrood was eetbaar maar te nat helaas, volgende keer zorgen dat ik meer bloem in huis heb (het was op).
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 10 mei 2009 @ 16:24:23 #121
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68875388
ik heb al gegeten, maar had gewoon zin om te experimenten met broodbakken toen ik dit topic weer omhoog zag komen. Maak nu voor het eerst brood vanaf het nulpunt .

Verder altijd prefab-pakjes gebruikt (moest eerst op).

Heb nu 500 gr bloem 250/300 ml water, zakje gist, 2 eetlepels olie, zakje suiker, 2 theelepels zout en italiaanse kruiden gemengd en is nu (als het goed is ) aan het rijzen.

Straks gok ik minuutje op 50 op 200 graden en dan kijken wat er uit komt

Of raden jullie andere baktijd/temp aan?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 10 mei 2009 @ 16:27:18 #122
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68875541
quote:
Op zondag 10 mei 2009 16:24 schreef The_Hives het volgende:
ik heb al gegeten, maar had gewoon zin om te experimenten met broodbakken toen ik dit topic weer omhoog zag komen. Maak nu voor het eerst brood vanaf het nulpunt .

Verder altijd prefab-pakjes gebruikt (moest eerst op).

Heb nu 500 gr bloem 250/300 ml water, zakje gist, 2 eetlepels olie, zakje suiker, 2 theelepels zout en italiaanse kruiden gemengd en is nu (als het goed is ) aan het rijzen.

Straks gok ik minuutje op 50 op 200 graden en dan kijken wat er uit komt

Of raden jullie andere baktijd/temp aan?
50 is veelt e lang. 30-35 op 220 doe ik altijd!

En vanwaar de suiker erbij? en ik vermoed dat 2 theelepels zout veel te weinig is.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 10 mei 2009 @ 16:31:56 #123
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68875735
suiker om het gist actiever te maken. Ik dacht dat 1 a 2 theelepels standaard was. Hoeveel zout zou jij gebruiken dan?

Ik zal het dus korter in de oven (magnetron) gooien
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 10 mei 2009 @ 16:38:07 #124
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68875950
quote:
Op zondag 10 mei 2009 16:31 schreef The_Hives het volgende:
suiker om het gist actiever te maken. Ik dacht dat 1 a 2 theelepels standaard was. Hoeveel zout zou jij gebruiken dan?

Ik zal het dus korter in de oven (magnetron) gooien
ik gooi er een stuk of 4 in.

Suiker is niet echt nodig, als het goed is werkt het gist vanzelf, gewoon goed de tijd geven!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 10 mei 2009 @ 21:49:09 #125
66083 Platina
78th Element
pi_68885749
ik zou uitgaan van 1-1,5% zout per 100% bloem.
  zondag 10 mei 2009 @ 23:07:29 #126
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68888955
quote:
Op zondag 10 mei 2009 21:49 schreef Platina het volgende:
ik zou uitgaan van 1-1,5% zout per 100% bloem.
ehmmmm.. al het Nederlandse brood heeft 1,8% tot 2% zout op 100% bloem!!!!!!

Als je lager gaat krijg je ten eerste een minder goed te verwerken deeg.

Ten tweede smaakt het voor geen meter. Zout is een smaak versterker! Dus niet alleen voor de zoute smaak.
  zondag 10 mei 2009 @ 23:13:37 #127
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68889186
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 16:03 schreef Platina het volgende:

[..]

Door het kneden van brood worden (onder invloed van XSH) de zwavelstofbruggen verbroken, in de hieropvolgende rustperiode worden deze weer gevormd maar op andere plaatsen. Gevolg: grotere tussenruimtes.

Doel hiervan is het gluten verder te ontwikkelen zodat het gashoudend vermogen optimaal is en het aantal gaskernen in het deeg te vergroten, hiermee krijg je een fijnere kruin. Overigens zal het grootste deel van het gas gewoon ontsnappen tijdens het kneden.

Ik ben het wel met je eens dat je deze handelingen niet te vaak moet herhalen.
edit: en misschien na de rustperiode wel omslaan ipv kneden.

Tips:
- Voeg lecithine toe voor een vergrote deegstabiliteit en gashoudend vermogen (0,3 tot 0,5% van het bloemgewicht) (bruinbrood)
- GMS en CSL voor witbrood
- Gebruik eens bastaardsuiker ipv normale suiker voor een bruinere korst en malser brood.
- Stoom in de oven bij het begin van het bakproces voorkomt dat het brood onregelmatig scheurt en geeft ook een betere korstkleur.

aldus mijn diktaat bakkerijtechnologie, ik zal binnenkort ook eens wat methodes uitproberen om te zien of het echt werkt
Theoretisch zal het allemaal wel kloppen...

Maar ik zie een huis tuin en keuken brood bakker dit niet doen. In de industrie zijn ze met dit soort zaken bezig om een zo goed mogelijk deeg te krijgen dat over een lijn moet lopen.

Die methodes hoef je echt niet uit te proberen want ik spreek uit ervaring. Ik heb op alle mogelijke manieren al ooit brood gemaakt, maar twee keer kneden geeft echt een slecht resultaat. Je tast daar alleen maar het gluten netwerk mee aan.

Het stomen in de oven geeft inderdaad wel een mooiere glanzende krokantere korst. Gooi een beetje water onder in de oven net voor je het brood er in zet en je hebt stoom
  maandag 11 mei 2009 @ 20:45:28 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68917970
Mr-Z
Hoe krijgen die fransen toch zulke prachtige korsten aan hun baguette? Stoom?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 13 mei 2009 @ 06:39:50 #129
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68966629
quote:
Op maandag 11 mei 2009 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z
Hoe krijgen die fransen toch zulke prachtige korsten aan hun baguette? Stoom?
Ten eerste natuurlijk de verwerking. Vaak gebruiken ook de fransen een voordeeg (desem). Ook is rust heel belangrijk. Het gaat zo'n beetje zo:

Deeg kneden, in een afgesloten bak doen en 1,5 uur laten rijzen

Deeg stukken van maken en korte puntjes van maken zonder te ontgassen, 1,5 uur laten rijzen

Van de puntjes langere baguettes maken, weer zonder te ontgassen. narijs zo'n uur.

Vervolgens insnijden als baguettes en in de oven stoppen.

Na 5 minuten pas stomen is belangrijk! Na 6 minuten de stoom even laten ontsnappen uit de bakruimte.

Vervolgens gewoon afbakken op kleur. (zo'n 18 a 20 minuten)

En je hebt heerlijk frans stokbrood met een structuur waar je U tegen zegt
pi_68966686
quote:
Op zondag 26 april 2009 17:27 schreef KrnKje het volgende:
[ afbeelding ]
Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen

Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.

Ziet er mooi en lekker uit!

En wat een interessante oven heb je.
  donderdag 14 mei 2009 @ 14:13:20 #131
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_69015138
quote:
Op woensdag 13 mei 2009 07:01 schreef Julie. het volgende:

[..]

Ziet er mooi en lekker uit!

En wat een interessante oven heb je.
Het is maar een simpele combioven waar een 30cm pizzasteen precies in past


Deze was nog tegoed van het maďsbrood... Waarbij invriezen blijkbaar geen optie was, het was erg vies daarna...
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  donderdag 14 mei 2009 @ 18:03:55 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_69023677
quote:
Op woensdag 13 mei 2009 06:39 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Ten eerste natuurlijk de verwerking. Vaak gebruiken ook de fransen een voordeeg (desem). Ook is rust heel belangrijk. Het gaat zo'n beetje zo:

Deeg kneden, in een afgesloten bak doen en 1,5 uur laten rijzen

Deeg stukken van maken en korte puntjes van maken zonder te ontgassen, 1,5 uur laten rijzen

Van de puntjes langere baguettes maken, weer zonder te ontgassen. narijs zo'n uur.

Vervolgens insnijden als baguettes en in de oven stoppen.

Na 5 minuten pas stomen is belangrijk! Na 6 minuten de stoom even laten ontsnappen uit de bakruimte.

Vervolgens gewoon afbakken op kleur. (zo'n 18 a 20 minuten)

En je hebt heerlijk frans stokbrood met een structuur waar je U tegen zegt
* Pietverdriet vindt Mr-Z geweldig!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_69061885
Question; als je een brood in een cakevorm wil bakken, moet je dat blik dan eerst invetten of hoe gaat dat?
  vrijdag 15 mei 2009 @ 19:26:04 #134
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_69066096
quote:
Op vrijdag 15 mei 2009 16:59 schreef heaven7 het volgende:
Question; als je een brood in een cakevorm wil bakken, moet je dat blik dan eerst invetten of hoe gaat dat?
niet echt nodig. Het brood zal, als het goed is zodra het gaar is van de vorm los komen...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zaterdag 16 mei 2009 @ 10:30:25 #135
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_69081027
quote:
Op vrijdag 15 mei 2009 16:59 schreef heaven7 het volgende:
Question; als je een brood in een cakevorm wil bakken, moet je dat blik dan eerst invetten of hoe gaat dat?
Ligt er aan hoe je de vorige keer het blik hebt afgewassen.

Als je hem toen alleen hebt afgespoeld zit er een vetlaagje op en is het niet nodig.

Als je hem de vorige keer grondig hebt gereinigd zou ik hem wel een beetje invetten met wat olie of boter. (niet te veel).
pi_69081361
Ik was altijd met borstel en afwasmiddel af Hij heeft wel zo'n teflonlaag.. Maar dan zal ik em heel iets invetten idd. Thnx allihoppa!
  zaterdag 16 mei 2009 @ 15:10:57 #137
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_69087417
ik weet niet of hij hier al eens is genoemd, maar dit is een leuke blog over brood maken!

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 17 mei 2009 @ 23:18:41 #138
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_69136133
Pizza!





brood!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  maandag 18 mei 2009 @ 07:52:13 #139
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_69140390
het iukt me niet om mijn brood zo hoog te laten worden terwijl ik toch genoeg rijstijd in acht neem en voldoende gist ed.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  vrijdag 5 juni 2009 @ 13:58:26 #140
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_69738194
quote:
Op maandag 18 mei 2009 07:52 schreef The_Hives het volgende:
het iukt me niet om mijn brood zo hoog te laten worden terwijl ik toch genoeg rijstijd in acht neem en voldoende gist ed.
vandaag weer niet

Het volgende gedaan:

500 gr volkoren tarwemeel
2 eetlepels olie
1 zakje gist

eerst gist 12 minuten in 100ml handwarmwater daarna met 200ml handwarm water en de olie mengen door het meel.

Vervolgens zout (10 gram) en italiaanse kruiden toegevoegd en gekneed.

Na zo'n 1 1/2 uur rijzen uitgedrukt en in broodvorm gevouwen/gerold. Vervolgens een nachtje laten staan en vanmorgen gebakken.

Maar mijn brood blijft erg compact. Het deeg verdubbeld wel iedere keer in volume maar krijg niet de hoge broodvorm zoals je het in de winkel koopt. Het is ongeveer de helft en dus erg compact. Behalve de bovenste halve centimeter ziet er qua structuur uit zoals een brood in de winkel.

Iemand hier enig idee wat ik fout doe?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 13 juni 2009 @ 07:39:10 #141
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_69993951
quote:
Ingredienten
500 gr boeren maďs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist
nou, dit recept uit de OP is niet aan te raden. Mijn brood komt zojuist uit de oven maar is totaal niet geslaagd. Het is volgens mij een stuk beter om meel te gebruiken en bijvoorbeeld 200 gram ofzo maďsmeel. De volgende keer dus dan maar
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_69995783
quote:
Op zaterdag 13 juni 2009 07:39 schreef The_Hives het volgende:

[..]

nou, dit recept uit de OP is niet aan te raden. Mijn brood komt zojuist uit de oven maar is totaal niet geslaagd. Het is volgens mij een stuk beter om meel te gebruiken en bijvoorbeeld 200 gram ofzo maďsmeel. De volgende keer dus dan maar
Bij mij werkt het uitstekend Wat is er mis?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 13 juni 2009 @ 13:26:01 #143
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_70000205
te weinig gerezen, ook nadat ik bij een 2e keer kneden er extra bloem/meel door heen gedaan had. Ik heb voldoende vocht en gist gebruikt. Verder was hij erg kruimelig
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 13 juni 2009 @ 14:51:22 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70001840
quote:
Op zaterdag 13 juni 2009 07:39 schreef The_Hives het volgende:

[..]

nou, dit recept uit de OP is niet aan te raden. Mijn brood komt zojuist uit de oven maar is totaal niet geslaagd. Het is volgens mij een stuk beter om meel te gebruiken en bijvoorbeeld 200 gram ofzo maďsmeel. De volgende keer dus dan maar
Dat recept is waardeloos, dat kan ik zo zien. Gist in maismeel, in maismeel zitten geen gluten dus het is niet in staat bellen te vormen om het gas wat het gist maakt vast te houden.
Gist gebruiken in 100% maismeel, dat werkt niet, ook in roggemeel doet het dat niet, daarom gebruik je met roggemeel altijd zuurdesem, dat zorgt dat het wel rijst.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 juni 2009 @ 16:09:04 #145
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_70003514
Dat blijkt inderdaad . Ben niet zo thuis in gluten ed. Volgende keer zal ik mn maisbrood dus inderdaad anders maken
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_70660283
ik ging laatst zelf brood bakken en toen na het reizen vlak voor hij de oven inging dacht ik het brood een beetje in te snijden (ik heb gehoord dat dat een lekkere korst opleverd??)

maar toen zakte me hele brood in, moet je als je zon koopmans mix gebruikt
miss VOOR dat je het voor de laatste keer laat gaan reizen insnijden ?
  donderdag 13 augustus 2009 @ 20:14:02 #147
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_71857511
ik doe het helaas te weinig tegenwoordig. Nu ik vakantie heb maar weer eens experimenteren. De laatste 2 vind ik niet echt super geslaagd.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 12:52:22 #148
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72089962
Ben een experiment aan het doen, brood aan het maken met wijngist.
500 gram meel
theelepel zout
en wijngist. De wijngist heb ik van de Federweisser die ik vorige week kocht ( Federweißer ouder topic waar staat wat dat is) en de gist onderuit de fles gehaald, met wat bloem vermengt en in de koeling gezet, het leefde en het deegje rees. Heb dat papje met de 500 gram bloem en het zout vermengt met een 300 cc water.
Staat nu te kneden in de Kitchenaid.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_72090058
Heeft de gist ook echt een wijnaroma? Ben wel benieuwd naar het resultaat in ieder geval.
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 13:08:10 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72090243
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 12:57 schreef _Ophelia_ het volgende:
Heeft de gist ook echt een wijnaroma? Ben wel benieuwd naar het resultaat in ieder geval.
Het ruikt iig wel anders dan normaal gistdeeg. Ga denk ik ook eens een brood bakken met federweißer ipv water er in, bedenk ik me nu ineens, zou een friszurig brood moeten worden dan denk ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 augustus 2009 @ 20:58:23 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72122260
Het is een goed brood geworden met een mooie broodsmaak, alleen duurde het 12 uur om te rijzen. Wijngist is dus smaakvol maar het duurt erg lang voor het brood op hoogte is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_77579240
Even een grote schop omhoog

Een tijdje terug heb ik een starter gekocht voor zuurdesem brood, vorige week ben ik met de starter begonnen en morgen of overmorgen ga ik een brood maken.

Vanavond heb ik de starter bloem en water gevoerd tot dat ik de hoeveelheid starter heb die ik nodig heb voor een brood.


De starter heeft zich in een paar uur al verdubbelt het begon bij het streepje.


Het bubbelt al aardig maar nog niet genoeg.

Morgen meer...
pi_77616326

Brood één.


Brood twee.

Het is aardig gelukt voor de eerste keer, de volgende keer wil ik het brood iets glanzender hebben.
Zou eiwit een goede oplossing zijn ??
pi_77616549
quote:
Op donderdag 4 februari 2010 01:23 schreef stripe1711 het volgende:
[ afbeelding ]
Brood één.

[ afbeelding ]
Brood twee.

Het is aardig gelukt voor de eerste keer, de volgende keer wil ik het brood iets glanzender hebben.
Zou eiwit een goede oplossing zijn ??
Ziet er zo goed uit hoor. Beter dan wanneer het had geglansd.
Maar beter nog, smaakte hij ook nog goed?
pi_77619276
als je het net uit de oven haalt ff insmeren met wat water. Glans Glans.
  zaterdag 15 mei 2010 @ 22:41:07 #156
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_81472005
Deze had ik vorige week gemaakt... Volkorenbrood
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_81479614
dit topic was ik al kwijt gisteren. 3de poging stokbrood, wordt steeds beter:



  zondag 16 mei 2010 @ 07:09:12 #158
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81479644
quote:
Op zondag 16 mei 2010 06:32 schreef evo87 het volgende:
dit topic was ik al kwijt gisteren. 3de poging stokbrood, wordt steeds beter:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat ziet er echt te lekker uit
Ben benieuwd naar je recept.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 16 mei 2010 @ 10:32:57 #159
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81481061
quote:
Op zondag 16 mei 2010 06:32 schreef evo87 het volgende:
dit topic was ik al kwijt gisteren. 3de poging stokbrood, wordt steeds beter:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Heule mooie stokbroden
Kan je wat meer vertellen? Hoe smaakt het, hoe heb je het gemaakt, recept?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81486863
was lekker

Vooruit het recept (genoeg voor 3 kleine stokken):
450 gram bloem (ik had gewoon biologisch AH tarwebloem, nix geen broodmix! )
300 ml water
5 gram dr. oetker gist
9 gram zout

Ingredienten in kom mikken en ff goed mengen met een spatel. Vervolgens op je werkblad gooien en ff 2 min vocht op laten nemen. Dan een minuutje of 5 kneden tot het lekker veerkrachtig word. Weer ff 3 min rusten en dan nog 1 min kneden (wordt het opeens heel lekker soepel als het goed is).
1e rijs 3-4 uur
2e rijs 1,5 uur
stokken vormen en laatste rijs van 1.5 - 2 uur
Insnijden, insmeren met water en 25 min @ 220 C. (onderin de oven een bakje waar je kokend water in mikt als het stokbrood erin gaat en na 6 min bak eruit halen)
Wat voor mij echt anders was aan dit recept is de grotere hoeveelheid water, de korte kneedtijd en de langere rijstijden. Het volume moet tijdens iedere rijs ongeveer verdrievoudigen ipv verdubbelen (gewoon laten rijzen op kamertemp, 20-22 C, met plasticfolie en doek over deegkom).
Er gaat veel tijd in zitten, maja in mijn optiek: tijd is smaak. En de smaak is echt goed, imho anyway.
pi_81782579
zondag, tijd voor homemade brood! Deze week lekker simpel rozijnenbrood gemaakt. Simpel en zo lekker



  zondag 23 mei 2010 @ 11:05:36 #162
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81784262
Ik ga die stokbroden proberen, heb toch niets te doen enne na die 1e rijs moet ik het deeg dan nog even doorkneden? of alleen beetje omslaan?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_81786936
alleen een beetje omslaan.
btw bij de laatste rijs, als je de stokken dus al hebt gevormt, moet je er rekening mee houden dat het iets uitdroogd (alleen afdekken met een doek). Er vormt zich een korstje op het deeg. Je moet dus de onderkant naar boven leggen en hem voor het bakken ff omdraaien, dan is de bovenkant nog mooi zacht en wordt je stok heerlijk

[ Bericht 45% gewijzigd door evo87 op 23-05-2010 12:57:59 ]
  zondag 23 mei 2010 @ 13:04:34 #164
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81787508
Goeie tip Thanks evo87.
Ik ga straks ff gezoute roomboter halen, dat wordt smullen. (ik ga ervan uit dat ze lukken )
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_81874771
gelukt?
  dinsdag 25 mei 2010 @ 19:06:05 #166
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81882295
woei helemaal vergeten, op zich aardig gelukt alleen had ik het idee dat mijn deeg iets steviger had moeten zijn, luchtigheid van het brood was wel goed alhoewel het iets luchtiger had gekund.
maar verder voor 1e keer prima, heb over een tijdje betere rijsmogelijkheid dus zal het nog beter gaan.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_82301692
Is het trouwens nog van belang voor de smaak welke gistcultuur je gebruikt? Bij bier maakt het nogal wat uit, maar bij brood heb ik er nog nooit mee geëxperimenteerd.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 3 juni 2010 @ 21:20:36 #168
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82301918
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:16 schreef stavromulabeta het volgende:
Is het trouwens nog van belang voor de smaak welke gistcultuur je gebruikt? Bij bier maakt het nogal wat uit, maar bij brood heb ik er nog nooit mee geëxperimenteerd.
Ja, dat maakt uit, ook hoe lang het gist werkt, vandaar prefermenten.
Probleem is echter, er is nauwelijks mee te experimenteren omdat het erg lastig is aan verschillende gisten te komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82302138
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat maakt uit, ook hoe lang het gist werkt, vandaar prefermenten.
Probleem is echter, er is nauwelijks mee te experimenteren omdat het erg lastig is aan verschillende gisten te komen.
Tja, op ebay zag ik er een paar verschillende staan. Maar met 1 pak van 500 g drooggist doe ik toch al een eeuwigheid, dus meerdere bestellen zit er niet in.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 3 juni 2010 @ 21:25:08 #170
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82302212
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Tja, op ebay zag ik er een paar verschillende staan. Maar met 1 pak van 500 g drooggist doe ik toch al een eeuwigheid, dus meerdere bestellen zit er niet in.
Moet maar eens met een wijnmaker gaan praten of ik daar wat gisten kan overnemen, net als biermakers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82302853
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Moet maar eens met een wijnmaker gaan praten of ik daar wat gisten kan overnemen, net als biermakers.
Heb je iets speciaals in gedachte? Anders hebben ze hier wellicht wat variatiemogelijkheden.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 14 juni 2010 @ 23:06:22 #172
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_82813641
ik ben ook aan het brood bakken geslagen en heb de smaak helemaal te pakken

Heb vandaag pas mijn derde brood opgegeten, die tevens ook de lekkerste was. Het was een meergranenbrood (tarwe, spelt en rogge) met rozijnen en hazelnoten erin en op de rand nog wat zonnebloem- en pompoenpitten.

Lekkere dikke plakken besmeren met boerenboter en klaverhoning. Puur genot. Yum.

Ga nu hetzelfde brood maken maar dit keer met zo'n preferment. Eens kijken wat het wordt
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_82905085
quote:
Op maandag 14 juni 2010 23:06 schreef -Mellow- het volgende:
ik ben ook aan het brood bakken geslagen en heb de smaak helemaal te pakken

Heb vandaag pas mijn derde brood opgegeten, die tevens ook de lekkerste was. Het was een meergranenbrood (tarwe, spelt en rogge) met rozijnen en hazelnoten erin en op de rand nog wat zonnebloem- en pompoenpitten.

Lekkere dikke plakken besmeren met boerenboter en klaverhoning. Puur genot. Yum.

Ga nu hetzelfde brood maken maar dit keer met zo'n preferment. Eens kijken wat het wordt
Ik ben de laatste tijd ook weer flink aan het broodbakken geslagen. Wat is dat toch een verschil met dat opgeblazen rubberproduct uit de supermarkt, zoveel lekkerder!
Ik merk nu ook pas hoe veel het uit maakt welk bloem je gebruikt. Vroeger (tja, toen was ik student) gebruikte ik meestal Euroshopper, het resultaat was, mits met broodverbeteraar, best eetbaar maar matig... Nu heb ik bloem in groooote zakken bij een molen gehaald, en het deeg is gelijk een stuk elastischer zelfs zonder broodverbeteraar.

en nu wil ik nog een oven met stoominjectie
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 16 juni 2010 @ 22:36:03 #174
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_82908613
Zo, heb vandaag een meergranenbrood gemaakt op basis van een preferment en het brood heeft echt aanzienlijk meer smaak! Echt ontzettend lekker. Veel meer dan een ferme laag boter heeft het eigenlijk niet nodig

Perfect is ie echter niet. Tijdens het rijzen was ik niet thuis dus hij heeft wat te lang gestaan en is dus weer iets ingezakt. Het herstelde zich wel aardig in de oven, maar hij had dus een beetje hoger gekund. Gelukkig hou ik wel van een dicht en compact brood
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 17 juni 2010 @ 06:43:22 #175
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82916339
Mellow, goed te horen dat je prefermentexperiment (he dat rijmt) lukt. Desems en prefermenten geven veel meer smaak, dat klopt, en het is zo eenvoudig.
Wat waren verder de ingredienten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82921438


Kokosbrood!
Ga het zaterdag denk ik maken, wanneer ik lekker veel tijd heb.
Gebruiken sommigen hier trouwens hun Le Creuset om brood in te bakken?
Het wordt aan alle kanten aangeraden namelijk.
  donderdag 17 juni 2010 @ 11:24:03 #177
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_82922354
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 06:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Mellow, goed te horen dat je prefermentexperiment (he dat rijmt) lukt. Desems en prefermenten geven veel meer smaak, dat klopt, en het is zo eenvoudig.
Wat waren verder de ingredienten?
200 volkorentarwe, 250 spelt en 50 rogge. Verder zout, suiker, gist en wat olie.En op de randen zonnebloem en pompoenpitten. De structuur is ook veel beter: meer luchtkamertjes en minder droog/ kruimelig

Het brood is ook iets "zurig" trouwens, beetje zoals bij zuurdesem. Zou dat van het preferment komen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 17 juni 2010 @ 20:19:07 #178
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82947848
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 11:24 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

200 volkorentarwe, 250 spelt en 50 rogge. Verder zout, suiker, gist en wat olie.En op de randen zonnebloem en pompoenpitten. De structuur is ook veel beter: meer luchtkamertjes en minder droog/ kruimelig

Het brood is ook iets "zurig" trouwens, beetje zoals bij zuurdesem. Zou dat van het preferment komen?
Jep
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 18 juni 2010 @ 00:22:53 #179
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_82961566
brood bakken vind ik wel leuk, maar ik zou liever iets als stokbrood, italiaanse bollen , caiserbollen etc. bakken.

met wat googlen kwam ik op deze site

mensen die me wat advies kunnen geven wat handig kan zijn aan meel soorten. en is brood verbeteraar, of krokant poeder intressant? en nog speciale gisten?

en kun je trouwens ongestraft in een electrische oven water gooien om te stomen? (niet tegen het gloei element, lijkt me niet handig) maar bv, een grote schaal onder het brood met daar in een cm water ofzo?
  vrijdag 18 juni 2010 @ 09:56:05 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82967115
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 00:22 schreef PKfotografie het volgende:
brood bakken vind ik wel leuk, maar ik zou liever iets als stokbrood, italiaanse bollen , caiserbollen etc. bakken.
Dat vereist veel vakmanschap als je het echt zelf wilt doen
quote:
met wat googlen kwam ik op deze site

mensen die me wat advies kunnen geven wat handig kan zijn aan meel soorten.
Gebruik voor Tarwemeel voor brood (bloem) een met een hoog glutengehalte
Als je roggebloem gebruikt moet je zuurdesem gebruiken omdat rogge geen gluten heeft en zonder zuurdesem geen lucht kan vasthouden.
quote:
en is brood verbeteraar, of krokant poeder intressant?
=
Als je dat gaat gebruiken kan je toch net zo goed brood kopen?
quote:
==

en nog speciale gisten?
Probeer eens prefermenten, dat geeft veel en veel meer smaak aan je brood.
quote:
en kun je trouwens ongestraft in een electrische oven water gooien om te stomen? (niet tegen het gloei element, lijkt me niet handig) maar bv, een grote schaal onder het brood met daar in een cm water ofzo?
tip,
Leg een baksteen in een bak met water tot ie helemaal volgezogen is met water (duurt even, 10-20 minuten) en leg die op een schaaltje onder in de oven. Geeft zijn waterdamp langzaam af tijdens het bakken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 18 juni 2010 @ 12:21:37 #181
91830 MaximusTG
  vrijdag 18 juni 2010 @ 12:34:15 #182
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82973578
Ziet er mooi uit dat brood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_83008180
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 09:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..over broodverbeteraar enzo..]

Als je dat gaat gebruiken kan je toch net zo goed brood kopen?

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Soms, met name als het bloem niet helemaal mee wil werken (omdat het te glutenarm is, denk ik) wil het wonderen doen. Wat de smaak betreft, is er geen verschil. Dat kan ook haast niet bij een hoeveelheid van 0,1 % van de bloemmassa. Maar de structuur wordt veel beter van en dat bepaald in ieder geval bij mij ook een gedeelte van het eetplezier.
Oftewel krijg je nog steeds het veel lekkerdere zelfgebakken brood maar dan wel met een fatsoenlijke structuur.

En deze is voor het weekend. Helemaal zonder verbeteraars, overigens. Alleen bloem, water, zout en gist.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_83008430
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 00:22 schreef PKfotografie het volgende:

en kun je trouwens ongestraft in een electrische oven water gooien om te stomen? (niet tegen het gloei element, lijkt me niet handig) maar bv, een grote schaal onder het brood met daar in een cm water ofzo?
Ik zet gewoon een tweede, wat diepere ovenslede onder in de oven. Net voordat het brood er in gaat, gooi ik kokend water in de ovenslede. Gaat prima, alleen zegt de bodem van de oven wel eens 'plop' als daar per ongeluk ook wat water terecht komt.
Voor een dikkere korst kun je tijdens het bakken nog eens voorzichtig wat water over het brood druppelen (of sproeien, ik wil ooit nog een keer een plantenspuit daarvoor aanschaffen)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 19 juni 2010 @ 11:02:24 #185
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_83014350
quote:
Op zaterdag 19 juni 2010 00:22 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Soms, met name als het bloem niet helemaal mee wil werken (omdat het te glutenarm is, denk ik) wil het wonderen doen. Wat de smaak betreft, is er geen verschil. Dat kan ook haast niet bij een hoeveelheid van 0,1 % van de bloemmassa. Maar de structuur wordt veel beter van en dat bepaald in ieder geval bij mij ook een gedeelte van het eetplezier.
Oftewel krijg je nog steeds het veel lekkerdere zelfgebakken brood maar dan wel met een fatsoenlijke structuur.

En deze is voor het weekend. Helemaal zonder verbeteraars, overigens. Alleen bloem, water, zout en gist.
[ afbeelding ]
heb je die in een stoofpan gemaakt? Zodra ik weer electrisch kook wil ik dat ook eens proberen!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_83017504
quote:
Op zaterdag 19 juni 2010 11:02 schreef AKnynke het volgende:

[..]

heb je die in een stoofpan gemaakt? Zodra ik weer electrisch kook wil ik dat ook eens proberen!
Nee hoor, gewoon op een stalen bakplaat.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 19 juni 2010 @ 13:43:31 #187
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83019184
Heb een preferment aangemaak 100 gram water, 100 gram bloem en voor de verandering een lepel appelstroop vanwege de suikers. Verder volkoren Rogge, Dinkel en Tarwemeel gekocht, en bloem met een hoog glutengehalte, morgen weer eens een brood bakken, t weer wordt toch niets.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 juni 2010 @ 19:46:02 #188
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_83067276
heb net ook een preferment gemaakt voor morgen. Dit keer wordt het een witbrood met knoflook, olijfolie, rozemarijn en ovengedroogde tomaatjes.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_83067398
u een paar keer gewone broden gemaakt om een gevoel te krijgen met deeg en het gaat steeds makkelijker en tis vooral heel lekker. Laat het vaak 3-4 keer rijzen zodat de textuur steeds fijner wordt... tis misschien lang wachten maar tis t zeker waard.

Ook ontdekt dat je zelfgebakken brood heel goed kan invriezen. Na t bakken helemaal laten afkoelen, goed verpakken in plastic folie en in de vriezer. Als je t wilt eten, na t ontdooien een kwartier op 160 graden en tis nog steeds zalig!

gisteren bij een molen verschillende soorten meel gehaald (spelt, volkoren, mais en rogge) en zaden en maisgries dus kan binnenkort weer verder met brood bakken. Van de week heb ik een maisbrood in de planning staan.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_83067469
een van de eerste broodjes die ik gemaakt had; een kleintje met zonnebloempitten en lijnzaad



sindsdien heb ik meer brood gebakken en zien ze er ook steeds beter uit.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 20 juni 2010 @ 21:15:37 #191
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83071551
Heb een dinkel/tarwe brood gebakken met het preferment. Is erg lekker geworden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_83071903
quote:
Op zondag 20 juni 2010 21:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb een dinkel/tarwe brood gebakken met het preferment. Is erg lekker geworden.
En ik heb vandaag het geprefermenteerde equivalent van een koeienvla weten te produceren. Niet helemaal zoals ik het bedoeld heb. Dus volgende week fabrieksbrood
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 20 juni 2010 @ 22:46:46 #193
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83078152
quote:
Op zondag 20 juni 2010 21:22 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

En ik heb vandaag het geprefermenteerde equivalent van een koeienvla weten te produceren. Niet helemaal zoals ik het bedoeld heb. Dus volgende week fabrieksbrood
Teveel water?
Weet je, Brood bakken is echt een vak, zeker als je het echt wilt doen en niet met mixen en broodverbeteraars. Een gewoon lekker smakelijk brood bakken van bloem, water, zout en gist is verdomt moeilijk, maar als het eenmaal regelmatig lukt is het ook echt iets om trots op te zijn.
Je kan een brood smakelijk maken door er gedroogde tomaten door te doen, feta, olijven etc. Maar een brood waar je van smult van alleen meel, water, zout en gist, dat is de echte uitdaging. Prefermenten en desems helpen je daarbij. En weet je wat, de meeste bakkers werken met mixen en hulpmiddelen, die hebben hebben ook moeite een goed brood te bakken van alleen de basisingrediënten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 juni 2010 @ 22:54:19 #194
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_83078640
quote:
Op zondag 20 juni 2010 19:49 schreef DarkElf het volgende:


Ook ontdekt dat je zelfgebakken brood heel goed kan invriezen. Na t bakken helemaal laten afkoelen, goed verpakken in plastic folie en in de vriezer. Als je t wilt eten, na t ontdooien een kwartier op 160 graden en tis nog steeds zalig!
ja dat ga ik de volgende keer ook proberen. Ik krijg een heel brood nooit op voor t droog wordt.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  † In Memoriam † maandag 21 juni 2010 @ 15:41:13 #195
91830 MaximusTG
pi_83101512
Heb vandaag ook weer eens brood gebakken; het zijn twee volkoren broden geworden. Heb dit recept gebruikt:

http://www.peterandrewryan.com/baking/2008/09/whole-wheat-bread/

Helaas had ik gisteravond al de soaker en poolish gemaakt volgens dit recept en zag ik vanochtend pas het commentaar, dat het recept niet helemaal klopte. Toen besloten gewoon met het recept verder te gaan, maar heb bij het kneden van het uiteindelijk deeg, dus met de poolish en de soaker, er op gevoel water aan toe te voegen tot het deeg lekker soepel en licht plakkerig voelde.
Het resultaat ziet er niet slecht uit al zeg ik het zelf. Nu nog wachten tot het afgekoeld is, om de smaak te testen!

  maandag 21 juni 2010 @ 16:50:52 #196
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83105134
quote:
Op maandag 21 juni 2010 15:41 schreef MaximusTG het volgende:
Heb vandaag ook weer eens brood gebakken; het zijn twee volkoren broden geworden. Heb dit recept gebruikt:

http://www.peterandrewryan.com/baking/2008/09/whole-wheat-bread/

Helaas had ik gisteravond al de soaker en poolish gemaakt volgens dit recept en zag ik vanochtend pas het commentaar, dat het recept niet helemaal klopte. Toen besloten gewoon met het recept verder te gaan, maar heb bij het kneden van het uiteindelijk deeg, dus met de poolish en de soaker, er op gevoel water aan toe te voegen tot het deeg lekker soepel en licht plakkerig voelde.
Het resultaat ziet er niet slecht uit al zeg ik het zelf. Nu nog wachten tot het afgekoeld is, om de smaak te testen!

[ link | afbeelding ]
Zien er mooi uit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 juni 2010 @ 19:34:19 #197
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_83112341
Mijn kruiden-tomatenbrood is goed gelukt. Mooie structuur, zacht, luchtig en een lekkere krokante korst. Heb van eerdergenoemde tips gebruik gemaakt en een bakje water in de oven gezet, vandaar de lekkere korst denk ik.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_83131176
quote:
Op zondag 20 juni 2010 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Teveel water?
Weet je, Brood bakken is echt een vak, zeker als je het echt wilt doen en niet met mixen en broodverbeteraars. Een gewoon lekker smakelijk brood bakken van bloem, water, zout en gist is verdomt moeilijk, maar als het eenmaal regelmatig lukt is het ook echt iets om trots op te zijn.

Tijdens het kneden en vouwen leek de structuur best 'normaal', misschien net iets plakkeriger. Maar eenmaal in de oven is het naar alle kanten uitgelopen. Misschien iets teveel water of kan het iets met de temperatuur tijdens het rijzen te maken hebben?
Gelukkig lukt het 9 van de 10 keer wel goed.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_83141025
heb een speltbloemdeeg gekneed met zonnebloempitten en een maisbloemdeeg. Staat lekker te rijzen, ben benieuwd of het lukt en of het lekker is straks.

gebruik meestal 500 gr bloem, 10 gr zout, 5 gr gedroogde gist en 300 ml warm water... en nadat ik er een bolletje van gemaakt heb net voor t rijzen sluit ik t deeg af met een beetje zonnebloemolie.

zal vanavond foto's maken als het allemaal gaat zoals ik wil
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zaterdag 26 juni 2010 @ 14:49:30 #200
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83325799
Gisteren een mengsel van zuurdesem en preferment gemaakt van Rogge en Dinkelmeel. Gekochte zuurdesem bacterien, wat gist, appelstroop, roggemeel en dinkelmeel, wat zout en water, 24 uur laten staan.
Vanmorgen daar meer rogge en dinkel aan toegevoegd, laten rijzen tot net, en opgedeeld in 8 stukken van elk ongeveer 175 gram
Maak nu een chiabatta met 250 gram bloem, gist, zout, water en 175 gram van het preferment erdoor.
Morgen maak ik dan een rogge mengbrood met een tweede stuk preferment. Rest van de stukken zijn in de vriezer, heb ik wat op voorraad.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')