abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:28:33 #101
66083 Platina
78th Element
pi_68813817
Dit durf ik niet met zekerheid te zeggen ik zou zeggen op het einde van het kneedproces. Onder voorbehoud dus.
pi_68824836
Morgen eens de rozijnen in de week gooien en die hier verkregen recepten aanslingeren
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 mei 2009 @ 22:53:01 #103
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68827111
Broodpoging 3: dit is nog ONgebakken. De oven is nu aan het voorverwarmen

- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68827206
Ziet er goed uit..(geheel Off T ik schrik steeds weer van je ava ).
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 mei 2009 @ 23:00:51 #105
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68827439
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 22:55 schreef Ml-etje het volgende:
Ziet er goed uit..(geheel Off T ik schrik steeds weer van je ava ).
Thanks
Nu maar hopen dat het er ook normaal uitkomt. Misschien is het al teveel gerezen?

En die ava ga ik écht niet veranderen
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68828360
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 23:00 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Thanks
Nu maar hopen dat het er ook normaal uitkomt. Misschien is het al teveel gerezen?

En die ava ga ik écht niet veranderen
da was ook niet de bedoeling hoor moet gewoon maar wennen aan de van jou en die van Soohr

On topic kan dat het teveel gerezen is idd zou iig de oven even een beetje beschermen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 13:57:42 #107
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68840923
quote:
Op dinsdag 28 april 2009 13:13 schreef BertusG het volgende:

[..]

Zie ik daar nu een ronde pizzasteen voor in de combimagnetron?
Sorry, ik heb je reactie helemaal over het hoofd gezien...
Hier komt hij vandaan: http://www.3-2-1-pizza.eu/nl/dept_3.html
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zaterdag 9 mei 2009 @ 17:44:51 #108
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68846317
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 22:53 schreef Nembrionic het volgende:
Broodpoging 3: dit is nog ONgebakken. De oven is nu aan het voorverwarmen

[ afbeelding ]
is dat een cakeblik of een broodblik Anders is hij wel erg goed gerezen (in vergelijking met mijn broden )
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 9 mei 2009 @ 20:36:57 #109
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68851782
Ik heb de steen maar weer in de oven gelegd en wacht nu nog 50 minuten tot de 2e rijs klaar is.
Ditmaal een maisbrood met zonnebloenpitjes. Het duurde even voor ik maismeel en maisgries had gevonden maar de toko bood uitkomst... Ben benieuwd naar het resultaat, een foto komt uiteraard.
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zaterdag 9 mei 2009 @ 20:47:06 #110
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68852182
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 17:44 schreef The_Hives het volgende:

[..]

is dat een cakeblik of een broodblik Anders is hij wel erg goed gerezen (in vergelijking met mijn broden )
Cakeblik. Maar ik wist eigenlijk niet dat er een verschil was
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68854799
Het megakleverige krentenbrood is aan de 2e rijs!
Als het uberhaupt nog rijst.
Echt dat deeg was nog erger dan secondenlijm
Vriendlief wil dan ook erg graag een tip voor schoonmaak want warm water en dreft zijn niet echt snel.
Afwasmachine hebben we op z'n vroegst november.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 22:07:50 #112
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68855213
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 21:56 schreef Ml-etje het volgende:
Het megakleverige krentenbrood is aan de 2e rijs!
Als het uberhaupt nog rijst.
Echt dat deeg was nog erger dan secondenlijm
Vriendlief wil dan ook erg graag een tip voor schoonmaak want warm water en dreft zijn niet echt snel.
Afwasmachine hebben we op z'n vroegst november.
is het dan niet gewoon te vochtig?

Bij mij hangt het ook heel erg af van wat voor soort bloem ik gebruik hoe veel water ik nodig heb. Nooit veel meer of minder, maar het scheelt altijd wel wat. Soms voeg ik extra water toe, soms voeg ik nog wat extra wit meel toe, tot de consistentie goed is. Ik ben tevreden als het brood na het kleden nog kleeft aan m'n vingers als ik er in druk, maar als er niets aan m'n vingers blijft hangen, zeg maar.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zaterdag 9 mei 2009 @ 22:08:25 #113
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68855236
en wat bedoel je met schoonmaken? bakblik? beslagkom? Dat doe ik gewoon met water en dreft hoor, en dat is gewoon goed schoon!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_68855658
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:07 schreef AKnynke het volgende:

[..]

is het dan niet gewoon te vochtig?

Bij mij hangt het ook heel erg af van wat voor soort bloem ik gebruik hoe veel water ik nodig heb. Nooit veel meer of minder, maar het scheelt altijd wel wat. Soms voeg ik extra water toe, soms voeg ik nog wat extra wit meel toe, tot de consistentie goed is. Ik ben tevreden als het brood na het kleden nog kleeft aan m'n vingers als ik er in druk, maar als er niets aan m'n vingers blijft hangen, zeg maar.
Heb er al een ladingkje meel bijgegooid maar dat hielp helaas niet erg.
Wacht het maar even af.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 22:23:05 #115
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68855836
ik gooi er soms wel 3 eetlepels meel bij hoor! Vandaag ben ik brood aan het maken met

grahamsmeel (200 gram), 150 gram roggebloem en 150 gram gewone bloem. Staat nu voor de 1,5ste keer te rijzen (eerste keer onderbroken na 1.5 uur om er wat extra gist bij te doen), en ik laat het vannacht voor de 2e keer rijzen, zodat het morgenochtend in de oven kan en ik kan ontbijten met vers brood. Ben benieuwd hoe het smaakt met de roggebloem, dat had ik nog niet eerder geprobeerd!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_68856918
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:08 schreef AKnynke het volgende:
en wat bedoel je met schoonmaken? bakblik? beslagkom? Dat doe ik gewoon met water en dreft hoor, en dat is gewoon goed schoon!
, hier wordt het uiteindelijk ook wel schoon en met normaal brooddeeg (dus geen pizzadeeg effect) ook maar nu ramp echt de afwasborstel kon de bak in.

het rijst gelukkig wel, dat mag het van mij wel een nachtje doen hou wel van luchtig krentenbrood ipv net zo compact als het maïsbrood van vorige week
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_68856948
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:23 schreef AKnynke het volgende:
ik gooi er soms wel 3 eetlepels meel bij hoor! Vandaag ben ik brood aan het maken met

grahamsmeel (200 gram), 150 gram roggebloem en 150 gram gewone bloem. Staat nu voor de 1,5ste keer te rijzen (eerste keer onderbroken na 1.5 uur om er wat extra gist bij te doen), en ik laat het vannacht voor de 2e keer rijzen, zodat het morgenochtend in de oven kan en ik kan ontbijten met vers brood. Ben benieuwd hoe het smaakt met de roggebloem, dat had ik nog niet eerder geprobeerd!
Jij volgt een recept en mocht het dan niet doen wat je wil pas je het naar gevoel aan?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 9 mei 2009 @ 23:17:46 #118
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68858320
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 22:47 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Jij volgt een recept en mocht het dan niet doen wat je wil pas je het naar gevoel aan?
het recept dat ik volg zegt 500 gram bloem, 300 ml. water en een half blokje verse gist.

En inderdaad, als het niet gaat zoals ik het wil pas ik het aan. En ik ben nu vooral aan het experimenteren met de soorten bloem die ik gebruik, en zo nu en dan met prefermenten.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 10 mei 2009 @ 09:09:10 #119
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68864348
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 20:47 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Cakeblik. Maar ik wist eigenlijk niet dat er een verschil was
kan ook hoor, maar ik vond het naar verhouding zoveel gerezen (als ik het met mezelf vergelijk), ik denk dat kan bijna geen broodblik zijn
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_68870619
quote:
Op zaterdag 9 mei 2009 23:17 schreef AKnynke het volgende:

[..]

het recept dat ik volg zegt 500 gram bloem, 300 ml. water en een half blokje verse gist.

En inderdaad, als het niet gaat zoals ik het wil pas ik het aan. En ik ben nu vooral aan het experimenteren met de soorten bloem die ik gebruik, en zo nu en dan met prefermenten.
Aha dat ga ik dan voortaan ook mooi doen ipv hersenloos opvolgen.
Krentenbrood was eetbaar maar te nat helaas, volgende keer zorgen dat ik meer bloem in huis heb (het was op).
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 10 mei 2009 @ 16:24:23 #121
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68875388
ik heb al gegeten, maar had gewoon zin om te experimenten met broodbakken toen ik dit topic weer omhoog zag komen. Maak nu voor het eerst brood vanaf het nulpunt .

Verder altijd prefab-pakjes gebruikt (moest eerst op).

Heb nu 500 gr bloem 250/300 ml water, zakje gist, 2 eetlepels olie, zakje suiker, 2 theelepels zout en italiaanse kruiden gemengd en is nu (als het goed is ) aan het rijzen.

Straks gok ik minuutje op 50 op 200 graden en dan kijken wat er uit komt

Of raden jullie andere baktijd/temp aan?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 10 mei 2009 @ 16:27:18 #122
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68875541
quote:
Op zondag 10 mei 2009 16:24 schreef The_Hives het volgende:
ik heb al gegeten, maar had gewoon zin om te experimenten met broodbakken toen ik dit topic weer omhoog zag komen. Maak nu voor het eerst brood vanaf het nulpunt .

Verder altijd prefab-pakjes gebruikt (moest eerst op).

Heb nu 500 gr bloem 250/300 ml water, zakje gist, 2 eetlepels olie, zakje suiker, 2 theelepels zout en italiaanse kruiden gemengd en is nu (als het goed is ) aan het rijzen.

Straks gok ik minuutje op 50 op 200 graden en dan kijken wat er uit komt

Of raden jullie andere baktijd/temp aan?
50 is veelt e lang. 30-35 op 220 doe ik altijd!

En vanwaar de suiker erbij? en ik vermoed dat 2 theelepels zout veel te weinig is.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 10 mei 2009 @ 16:31:56 #123
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68875735
suiker om het gist actiever te maken. Ik dacht dat 1 a 2 theelepels standaard was. Hoeveel zout zou jij gebruiken dan?

Ik zal het dus korter in de oven (magnetron) gooien
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 10 mei 2009 @ 16:38:07 #124
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68875950
quote:
Op zondag 10 mei 2009 16:31 schreef The_Hives het volgende:
suiker om het gist actiever te maken. Ik dacht dat 1 a 2 theelepels standaard was. Hoeveel zout zou jij gebruiken dan?

Ik zal het dus korter in de oven (magnetron) gooien
ik gooi er een stuk of 4 in.

Suiker is niet echt nodig, als het goed is werkt het gist vanzelf, gewoon goed de tijd geven!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 10 mei 2009 @ 21:49:09 #125
66083 Platina
78th Element
pi_68885749
ik zou uitgaan van 1-1,5% zout per 100% bloem.
  zondag 10 mei 2009 @ 23:07:29 #126
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68888955
quote:
Op zondag 10 mei 2009 21:49 schreef Platina het volgende:
ik zou uitgaan van 1-1,5% zout per 100% bloem.
ehmmmm.. al het Nederlandse brood heeft 1,8% tot 2% zout op 100% bloem!!!!!!

Als je lager gaat krijg je ten eerste een minder goed te verwerken deeg.

Ten tweede smaakt het voor geen meter. Zout is een smaak versterker! Dus niet alleen voor de zoute smaak.
  zondag 10 mei 2009 @ 23:13:37 #127
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68889186
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 16:03 schreef Platina het volgende:

[..]

Door het kneden van brood worden (onder invloed van XSH) de zwavelstofbruggen verbroken, in de hieropvolgende rustperiode worden deze weer gevormd maar op andere plaatsen. Gevolg: grotere tussenruimtes.

Doel hiervan is het gluten verder te ontwikkelen zodat het gashoudend vermogen optimaal is en het aantal gaskernen in het deeg te vergroten, hiermee krijg je een fijnere kruin. Overigens zal het grootste deel van het gas gewoon ontsnappen tijdens het kneden.

Ik ben het wel met je eens dat je deze handelingen niet te vaak moet herhalen.
edit: en misschien na de rustperiode wel omslaan ipv kneden.

Tips:
- Voeg lecithine toe voor een vergrote deegstabiliteit en gashoudend vermogen (0,3 tot 0,5% van het bloemgewicht) (bruinbrood)
- GMS en CSL voor witbrood
- Gebruik eens bastaardsuiker ipv normale suiker voor een bruinere korst en malser brood.
- Stoom in de oven bij het begin van het bakproces voorkomt dat het brood onregelmatig scheurt en geeft ook een betere korstkleur.

aldus mijn diktaat bakkerijtechnologie, ik zal binnenkort ook eens wat methodes uitproberen om te zien of het echt werkt
Theoretisch zal het allemaal wel kloppen...

Maar ik zie een huis tuin en keuken brood bakker dit niet doen. In de industrie zijn ze met dit soort zaken bezig om een zo goed mogelijk deeg te krijgen dat over een lijn moet lopen.

Die methodes hoef je echt niet uit te proberen want ik spreek uit ervaring. Ik heb op alle mogelijke manieren al ooit brood gemaakt, maar twee keer kneden geeft echt een slecht resultaat. Je tast daar alleen maar het gluten netwerk mee aan.

Het stomen in de oven geeft inderdaad wel een mooiere glanzende krokantere korst. Gooi een beetje water onder in de oven net voor je het brood er in zet en je hebt stoom
  maandag 11 mei 2009 @ 20:45:28 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68917970
Mr-Z
Hoe krijgen die fransen toch zulke prachtige korsten aan hun baguette? Stoom?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 13 mei 2009 @ 06:39:50 #129
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68966629
quote:
Op maandag 11 mei 2009 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z
Hoe krijgen die fransen toch zulke prachtige korsten aan hun baguette? Stoom?
Ten eerste natuurlijk de verwerking. Vaak gebruiken ook de fransen een voordeeg (desem). Ook is rust heel belangrijk. Het gaat zo'n beetje zo:

Deeg kneden, in een afgesloten bak doen en 1,5 uur laten rijzen

Deeg stukken van maken en korte puntjes van maken zonder te ontgassen, 1,5 uur laten rijzen

Van de puntjes langere baguettes maken, weer zonder te ontgassen. narijs zo'n uur.

Vervolgens insnijden als baguettes en in de oven stoppen.

Na 5 minuten pas stomen is belangrijk! Na 6 minuten de stoom even laten ontsnappen uit de bakruimte.

Vervolgens gewoon afbakken op kleur. (zo'n 18 a 20 minuten)

En je hebt heerlijk frans stokbrood met een structuur waar je U tegen zegt
pi_68966686
quote:
Op zondag 26 april 2009 17:27 schreef KrnKje het volgende:
[ afbeelding ]
Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen

Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.

Ziet er mooi en lekker uit!

En wat een interessante oven heb je.
  donderdag 14 mei 2009 @ 14:13:20 #131
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_69015138
quote:
Op woensdag 13 mei 2009 07:01 schreef Julie. het volgende:

[..]

Ziet er mooi en lekker uit!

En wat een interessante oven heb je.
Het is maar een simpele combioven waar een 30cm pizzasteen precies in past


Deze was nog tegoed van het maïsbrood... Waarbij invriezen blijkbaar geen optie was, het was erg vies daarna...
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  donderdag 14 mei 2009 @ 18:03:55 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_69023677
quote:
Op woensdag 13 mei 2009 06:39 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Ten eerste natuurlijk de verwerking. Vaak gebruiken ook de fransen een voordeeg (desem). Ook is rust heel belangrijk. Het gaat zo'n beetje zo:

Deeg kneden, in een afgesloten bak doen en 1,5 uur laten rijzen

Deeg stukken van maken en korte puntjes van maken zonder te ontgassen, 1,5 uur laten rijzen

Van de puntjes langere baguettes maken, weer zonder te ontgassen. narijs zo'n uur.

Vervolgens insnijden als baguettes en in de oven stoppen.

Na 5 minuten pas stomen is belangrijk! Na 6 minuten de stoom even laten ontsnappen uit de bakruimte.

Vervolgens gewoon afbakken op kleur. (zo'n 18 a 20 minuten)

En je hebt heerlijk frans stokbrood met een structuur waar je U tegen zegt
* Pietverdriet vindt Mr-Z geweldig!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_69061885
Question; als je een brood in een cakevorm wil bakken, moet je dat blik dan eerst invetten of hoe gaat dat?
  vrijdag 15 mei 2009 @ 19:26:04 #134
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_69066096
quote:
Op vrijdag 15 mei 2009 16:59 schreef heaven7 het volgende:
Question; als je een brood in een cakevorm wil bakken, moet je dat blik dan eerst invetten of hoe gaat dat?
niet echt nodig. Het brood zal, als het goed is zodra het gaar is van de vorm los komen...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zaterdag 16 mei 2009 @ 10:30:25 #135
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_69081027
quote:
Op vrijdag 15 mei 2009 16:59 schreef heaven7 het volgende:
Question; als je een brood in een cakevorm wil bakken, moet je dat blik dan eerst invetten of hoe gaat dat?
Ligt er aan hoe je de vorige keer het blik hebt afgewassen.

Als je hem toen alleen hebt afgespoeld zit er een vetlaagje op en is het niet nodig.

Als je hem de vorige keer grondig hebt gereinigd zou ik hem wel een beetje invetten met wat olie of boter. (niet te veel).
pi_69081361
Ik was altijd met borstel en afwasmiddel af Hij heeft wel zo'n teflonlaag.. Maar dan zal ik em heel iets invetten idd. Thnx allihoppa!
  zaterdag 16 mei 2009 @ 15:10:57 #137
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_69087417
ik weet niet of hij hier al eens is genoemd, maar dit is een leuke blog over brood maken!

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 17 mei 2009 @ 23:18:41 #138
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_69136133
Pizza!





brood!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  maandag 18 mei 2009 @ 07:52:13 #139
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_69140390
het iukt me niet om mijn brood zo hoog te laten worden terwijl ik toch genoeg rijstijd in acht neem en voldoende gist ed.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  vrijdag 5 juni 2009 @ 13:58:26 #140
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_69738194
quote:
Op maandag 18 mei 2009 07:52 schreef The_Hives het volgende:
het iukt me niet om mijn brood zo hoog te laten worden terwijl ik toch genoeg rijstijd in acht neem en voldoende gist ed.
vandaag weer niet

Het volgende gedaan:

500 gr volkoren tarwemeel
2 eetlepels olie
1 zakje gist

eerst gist 12 minuten in 100ml handwarmwater daarna met 200ml handwarm water en de olie mengen door het meel.

Vervolgens zout (10 gram) en italiaanse kruiden toegevoegd en gekneed.

Na zo'n 1 1/2 uur rijzen uitgedrukt en in broodvorm gevouwen/gerold. Vervolgens een nachtje laten staan en vanmorgen gebakken.

Maar mijn brood blijft erg compact. Het deeg verdubbeld wel iedere keer in volume maar krijg niet de hoge broodvorm zoals je het in de winkel koopt. Het is ongeveer de helft en dus erg compact. Behalve de bovenste halve centimeter ziet er qua structuur uit zoals een brood in de winkel.

Iemand hier enig idee wat ik fout doe?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 13 juni 2009 @ 07:39:10 #141
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_69993951
quote:
Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist
nou, dit recept uit de OP is niet aan te raden. Mijn brood komt zojuist uit de oven maar is totaal niet geslaagd. Het is volgens mij een stuk beter om meel te gebruiken en bijvoorbeeld 200 gram ofzo maïsmeel. De volgende keer dus dan maar
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_69995783
quote:
Op zaterdag 13 juni 2009 07:39 schreef The_Hives het volgende:

[..]

nou, dit recept uit de OP is niet aan te raden. Mijn brood komt zojuist uit de oven maar is totaal niet geslaagd. Het is volgens mij een stuk beter om meel te gebruiken en bijvoorbeeld 200 gram ofzo maïsmeel. De volgende keer dus dan maar
Bij mij werkt het uitstekend Wat is er mis?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 13 juni 2009 @ 13:26:01 #143
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_70000205
te weinig gerezen, ook nadat ik bij een 2e keer kneden er extra bloem/meel door heen gedaan had. Ik heb voldoende vocht en gist gebruikt. Verder was hij erg kruimelig
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 13 juni 2009 @ 14:51:22 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70001840
quote:
Op zaterdag 13 juni 2009 07:39 schreef The_Hives het volgende:

[..]

nou, dit recept uit de OP is niet aan te raden. Mijn brood komt zojuist uit de oven maar is totaal niet geslaagd. Het is volgens mij een stuk beter om meel te gebruiken en bijvoorbeeld 200 gram ofzo maïsmeel. De volgende keer dus dan maar
Dat recept is waardeloos, dat kan ik zo zien. Gist in maismeel, in maismeel zitten geen gluten dus het is niet in staat bellen te vormen om het gas wat het gist maakt vast te houden.
Gist gebruiken in 100% maismeel, dat werkt niet, ook in roggemeel doet het dat niet, daarom gebruik je met roggemeel altijd zuurdesem, dat zorgt dat het wel rijst.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 juni 2009 @ 16:09:04 #145
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_70003514
Dat blijkt inderdaad . Ben niet zo thuis in gluten ed. Volgende keer zal ik mn maisbrood dus inderdaad anders maken
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_70660283
ik ging laatst zelf brood bakken en toen na het reizen vlak voor hij de oven inging dacht ik het brood een beetje in te snijden (ik heb gehoord dat dat een lekkere korst opleverd??)

maar toen zakte me hele brood in, moet je als je zon koopmans mix gebruikt
miss VOOR dat je het voor de laatste keer laat gaan reizen insnijden ?
  donderdag 13 augustus 2009 @ 20:14:02 #147
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_71857511
ik doe het helaas te weinig tegenwoordig. Nu ik vakantie heb maar weer eens experimenteren. De laatste 2 vind ik niet echt super geslaagd.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 12:52:22 #148
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72089962
Ben een experiment aan het doen, brood aan het maken met wijngist.
500 gram meel
theelepel zout
en wijngist. De wijngist heb ik van de Federweisser die ik vorige week kocht ( Federweißer ouder topic waar staat wat dat is) en de gist onderuit de fles gehaald, met wat bloem vermengt en in de koeling gezet, het leefde en het deegje rees. Heb dat papje met de 500 gram bloem en het zout vermengt met een 300 cc water.
Staat nu te kneden in de Kitchenaid.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_72090058
Heeft de gist ook echt een wijnaroma? Ben wel benieuwd naar het resultaat in ieder geval.
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 13:08:10 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72090243
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 12:57 schreef _Ophelia_ het volgende:
Heeft de gist ook echt een wijnaroma? Ben wel benieuwd naar het resultaat in ieder geval.
Het ruikt iig wel anders dan normaal gistdeeg. Ga denk ik ook eens een brood bakken met federweißer ipv water er in, bedenk ik me nu ineens, zou een friszurig brood moeten worden dan denk ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')