abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 24 augustus 2009 @ 20:58:23 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72122260
Het is een goed brood geworden met een mooie broodsmaak, alleen duurde het 12 uur om te rijzen. Wijngist is dus smaakvol maar het duurt erg lang voor het brood op hoogte is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_77579240
Even een grote schop omhoog

Een tijdje terug heb ik een starter gekocht voor zuurdesem brood, vorige week ben ik met de starter begonnen en morgen of overmorgen ga ik een brood maken.

Vanavond heb ik de starter bloem en water gevoerd tot dat ik de hoeveelheid starter heb die ik nodig heb voor een brood.


De starter heeft zich in een paar uur al verdubbelt het begon bij het streepje.


Het bubbelt al aardig maar nog niet genoeg.

Morgen meer...
pi_77616326

Brood één.


Brood twee.

Het is aardig gelukt voor de eerste keer, de volgende keer wil ik het brood iets glanzender hebben.
Zou eiwit een goede oplossing zijn ??
pi_77616549
quote:
Op donderdag 4 februari 2010 01:23 schreef stripe1711 het volgende:
[ afbeelding ]
Brood één.

[ afbeelding ]
Brood twee.

Het is aardig gelukt voor de eerste keer, de volgende keer wil ik het brood iets glanzender hebben.
Zou eiwit een goede oplossing zijn ??
Ziet er zo goed uit hoor. Beter dan wanneer het had geglansd.
Maar beter nog, smaakte hij ook nog goed?
pi_77619276
als je het net uit de oven haalt ff insmeren met wat water. Glans Glans.
  zaterdag 15 mei 2010 @ 22:41:07 #156
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_81472005
Deze had ik vorige week gemaakt... Volkorenbrood
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_81479614
dit topic was ik al kwijt gisteren. 3de poging stokbrood, wordt steeds beter:



  zondag 16 mei 2010 @ 07:09:12 #158
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81479644
quote:
Op zondag 16 mei 2010 06:32 schreef evo87 het volgende:
dit topic was ik al kwijt gisteren. 3de poging stokbrood, wordt steeds beter:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat ziet er echt te lekker uit
Ben benieuwd naar je recept.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 16 mei 2010 @ 10:32:57 #159
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81481061
quote:
Op zondag 16 mei 2010 06:32 schreef evo87 het volgende:
dit topic was ik al kwijt gisteren. 3de poging stokbrood, wordt steeds beter:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Heule mooie stokbroden
Kan je wat meer vertellen? Hoe smaakt het, hoe heb je het gemaakt, recept?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81486863
was lekker

Vooruit het recept (genoeg voor 3 kleine stokken):
450 gram bloem (ik had gewoon biologisch AH tarwebloem, nix geen broodmix! )
300 ml water
5 gram dr. oetker gist
9 gram zout

Ingredienten in kom mikken en ff goed mengen met een spatel. Vervolgens op je werkblad gooien en ff 2 min vocht op laten nemen. Dan een minuutje of 5 kneden tot het lekker veerkrachtig word. Weer ff 3 min rusten en dan nog 1 min kneden (wordt het opeens heel lekker soepel als het goed is).
1e rijs 3-4 uur
2e rijs 1,5 uur
stokken vormen en laatste rijs van 1.5 - 2 uur
Insnijden, insmeren met water en 25 min @ 220 C. (onderin de oven een bakje waar je kokend water in mikt als het stokbrood erin gaat en na 6 min bak eruit halen)
Wat voor mij echt anders was aan dit recept is de grotere hoeveelheid water, de korte kneedtijd en de langere rijstijden. Het volume moet tijdens iedere rijs ongeveer verdrievoudigen ipv verdubbelen (gewoon laten rijzen op kamertemp, 20-22 C, met plasticfolie en doek over deegkom).
Er gaat veel tijd in zitten, maja in mijn optiek: tijd is smaak. En de smaak is echt goed, imho anyway.
pi_81782579
zondag, tijd voor homemade brood! Deze week lekker simpel rozijnenbrood gemaakt. Simpel en zo lekker



  zondag 23 mei 2010 @ 11:05:36 #162
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81784262
Ik ga die stokbroden proberen, heb toch niets te doen enne na die 1e rijs moet ik het deeg dan nog even doorkneden? of alleen beetje omslaan?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_81786936
alleen een beetje omslaan.
btw bij de laatste rijs, als je de stokken dus al hebt gevormt, moet je er rekening mee houden dat het iets uitdroogd (alleen afdekken met een doek). Er vormt zich een korstje op het deeg. Je moet dus de onderkant naar boven leggen en hem voor het bakken ff omdraaien, dan is de bovenkant nog mooi zacht en wordt je stok heerlijk

[ Bericht 45% gewijzigd door evo87 op 23-05-2010 12:57:59 ]
  zondag 23 mei 2010 @ 13:04:34 #164
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81787508
Goeie tip Thanks evo87.
Ik ga straks ff gezoute roomboter halen, dat wordt smullen. (ik ga ervan uit dat ze lukken )
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_81874771
gelukt?
  dinsdag 25 mei 2010 @ 19:06:05 #166
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_81882295
woei helemaal vergeten, op zich aardig gelukt alleen had ik het idee dat mijn deeg iets steviger had moeten zijn, luchtigheid van het brood was wel goed alhoewel het iets luchtiger had gekund.
maar verder voor 1e keer prima, heb over een tijdje betere rijsmogelijkheid dus zal het nog beter gaan.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_82301692
Is het trouwens nog van belang voor de smaak welke gistcultuur je gebruikt? Bij bier maakt het nogal wat uit, maar bij brood heb ik er nog nooit mee geëxperimenteerd.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 3 juni 2010 @ 21:20:36 #168
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82301918
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:16 schreef stavromulabeta het volgende:
Is het trouwens nog van belang voor de smaak welke gistcultuur je gebruikt? Bij bier maakt het nogal wat uit, maar bij brood heb ik er nog nooit mee geëxperimenteerd.
Ja, dat maakt uit, ook hoe lang het gist werkt, vandaar prefermenten.
Probleem is echter, er is nauwelijks mee te experimenteren omdat het erg lastig is aan verschillende gisten te komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82302138
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat maakt uit, ook hoe lang het gist werkt, vandaar prefermenten.
Probleem is echter, er is nauwelijks mee te experimenteren omdat het erg lastig is aan verschillende gisten te komen.
Tja, op ebay zag ik er een paar verschillende staan. Maar met 1 pak van 500 g drooggist doe ik toch al een eeuwigheid, dus meerdere bestellen zit er niet in.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 3 juni 2010 @ 21:25:08 #170
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82302212
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Tja, op ebay zag ik er een paar verschillende staan. Maar met 1 pak van 500 g drooggist doe ik toch al een eeuwigheid, dus meerdere bestellen zit er niet in.
Moet maar eens met een wijnmaker gaan praten of ik daar wat gisten kan overnemen, net als biermakers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82302853
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Moet maar eens met een wijnmaker gaan praten of ik daar wat gisten kan overnemen, net als biermakers.
Heb je iets speciaals in gedachte? Anders hebben ze hier wellicht wat variatiemogelijkheden.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 14 juni 2010 @ 23:06:22 #172
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_82813641
ik ben ook aan het brood bakken geslagen en heb de smaak helemaal te pakken

Heb vandaag pas mijn derde brood opgegeten, die tevens ook de lekkerste was. Het was een meergranenbrood (tarwe, spelt en rogge) met rozijnen en hazelnoten erin en op de rand nog wat zonnebloem- en pompoenpitten.

Lekkere dikke plakken besmeren met boerenboter en klaverhoning. Puur genot. Yum.

Ga nu hetzelfde brood maken maar dit keer met zo'n preferment. Eens kijken wat het wordt
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_82905085
quote:
Op maandag 14 juni 2010 23:06 schreef -Mellow- het volgende:
ik ben ook aan het brood bakken geslagen en heb de smaak helemaal te pakken

Heb vandaag pas mijn derde brood opgegeten, die tevens ook de lekkerste was. Het was een meergranenbrood (tarwe, spelt en rogge) met rozijnen en hazelnoten erin en op de rand nog wat zonnebloem- en pompoenpitten.

Lekkere dikke plakken besmeren met boerenboter en klaverhoning. Puur genot. Yum.

Ga nu hetzelfde brood maken maar dit keer met zo'n preferment. Eens kijken wat het wordt
Ik ben de laatste tijd ook weer flink aan het broodbakken geslagen. Wat is dat toch een verschil met dat opgeblazen rubberproduct uit de supermarkt, zoveel lekkerder!
Ik merk nu ook pas hoe veel het uit maakt welk bloem je gebruikt. Vroeger (tja, toen was ik student) gebruikte ik meestal Euroshopper, het resultaat was, mits met broodverbeteraar, best eetbaar maar matig... Nu heb ik bloem in groooote zakken bij een molen gehaald, en het deeg is gelijk een stuk elastischer zelfs zonder broodverbeteraar.

en nu wil ik nog een oven met stoominjectie
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 16 juni 2010 @ 22:36:03 #174
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_82908613
Zo, heb vandaag een meergranenbrood gemaakt op basis van een preferment en het brood heeft echt aanzienlijk meer smaak! Echt ontzettend lekker. Veel meer dan een ferme laag boter heeft het eigenlijk niet nodig

Perfect is ie echter niet. Tijdens het rijzen was ik niet thuis dus hij heeft wat te lang gestaan en is dus weer iets ingezakt. Het herstelde zich wel aardig in de oven, maar hij had dus een beetje hoger gekund. Gelukkig hou ik wel van een dicht en compact brood
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 17 juni 2010 @ 06:43:22 #175
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82916339
Mellow, goed te horen dat je prefermentexperiment (he dat rijmt) lukt. Desems en prefermenten geven veel meer smaak, dat klopt, en het is zo eenvoudig.
Wat waren verder de ingredienten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_82921438


Kokosbrood!
Ga het zaterdag denk ik maken, wanneer ik lekker veel tijd heb.
Gebruiken sommigen hier trouwens hun Le Creuset om brood in te bakken?
Het wordt aan alle kanten aangeraden namelijk.
  donderdag 17 juni 2010 @ 11:24:03 #177
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_82922354
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 06:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Mellow, goed te horen dat je prefermentexperiment (he dat rijmt) lukt. Desems en prefermenten geven veel meer smaak, dat klopt, en het is zo eenvoudig.
Wat waren verder de ingredienten?
200 volkorentarwe, 250 spelt en 50 rogge. Verder zout, suiker, gist en wat olie.En op de randen zonnebloem en pompoenpitten. De structuur is ook veel beter: meer luchtkamertjes en minder droog/ kruimelig

Het brood is ook iets "zurig" trouwens, beetje zoals bij zuurdesem. Zou dat van het preferment komen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 17 juni 2010 @ 20:19:07 #178
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82947848
quote:
Op donderdag 17 juni 2010 11:24 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

200 volkorentarwe, 250 spelt en 50 rogge. Verder zout, suiker, gist en wat olie.En op de randen zonnebloem en pompoenpitten. De structuur is ook veel beter: meer luchtkamertjes en minder droog/ kruimelig

Het brood is ook iets "zurig" trouwens, beetje zoals bij zuurdesem. Zou dat van het preferment komen?
Jep
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 18 juni 2010 @ 00:22:53 #179
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_82961566
brood bakken vind ik wel leuk, maar ik zou liever iets als stokbrood, italiaanse bollen , caiserbollen etc. bakken.

met wat googlen kwam ik op deze site

mensen die me wat advies kunnen geven wat handig kan zijn aan meel soorten. en is brood verbeteraar, of krokant poeder intressant? en nog speciale gisten?

en kun je trouwens ongestraft in een electrische oven water gooien om te stomen? (niet tegen het gloei element, lijkt me niet handig) maar bv, een grote schaal onder het brood met daar in een cm water ofzo?
  vrijdag 18 juni 2010 @ 09:56:05 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82967115
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 00:22 schreef PKfotografie het volgende:
brood bakken vind ik wel leuk, maar ik zou liever iets als stokbrood, italiaanse bollen , caiserbollen etc. bakken.
Dat vereist veel vakmanschap als je het echt zelf wilt doen
quote:
met wat googlen kwam ik op deze site

mensen die me wat advies kunnen geven wat handig kan zijn aan meel soorten.
Gebruik voor Tarwemeel voor brood (bloem) een met een hoog glutengehalte
Als je roggebloem gebruikt moet je zuurdesem gebruiken omdat rogge geen gluten heeft en zonder zuurdesem geen lucht kan vasthouden.
quote:
en is brood verbeteraar, of krokant poeder intressant?
=
Als je dat gaat gebruiken kan je toch net zo goed brood kopen?
quote:
==

en nog speciale gisten?
Probeer eens prefermenten, dat geeft veel en veel meer smaak aan je brood.
quote:
en kun je trouwens ongestraft in een electrische oven water gooien om te stomen? (niet tegen het gloei element, lijkt me niet handig) maar bv, een grote schaal onder het brood met daar in een cm water ofzo?
tip,
Leg een baksteen in een bak met water tot ie helemaal volgezogen is met water (duurt even, 10-20 minuten) en leg die op een schaaltje onder in de oven. Geeft zijn waterdamp langzaam af tijdens het bakken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 18 juni 2010 @ 12:21:37 #181
91830 MaximusTG
  vrijdag 18 juni 2010 @ 12:34:15 #182
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_82973578
Ziet er mooi uit dat brood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_83008180
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 09:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..over broodverbeteraar enzo..]

Als je dat gaat gebruiken kan je toch net zo goed brood kopen?

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Soms, met name als het bloem niet helemaal mee wil werken (omdat het te glutenarm is, denk ik) wil het wonderen doen. Wat de smaak betreft, is er geen verschil. Dat kan ook haast niet bij een hoeveelheid van 0,1 % van de bloemmassa. Maar de structuur wordt veel beter van en dat bepaald in ieder geval bij mij ook een gedeelte van het eetplezier.
Oftewel krijg je nog steeds het veel lekkerdere zelfgebakken brood maar dan wel met een fatsoenlijke structuur.

En deze is voor het weekend. Helemaal zonder verbeteraars, overigens. Alleen bloem, water, zout en gist.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_83008430
quote:
Op vrijdag 18 juni 2010 00:22 schreef PKfotografie het volgende:

en kun je trouwens ongestraft in een electrische oven water gooien om te stomen? (niet tegen het gloei element, lijkt me niet handig) maar bv, een grote schaal onder het brood met daar in een cm water ofzo?
Ik zet gewoon een tweede, wat diepere ovenslede onder in de oven. Net voordat het brood er in gaat, gooi ik kokend water in de ovenslede. Gaat prima, alleen zegt de bodem van de oven wel eens 'plop' als daar per ongeluk ook wat water terecht komt.
Voor een dikkere korst kun je tijdens het bakken nog eens voorzichtig wat water over het brood druppelen (of sproeien, ik wil ooit nog een keer een plantenspuit daarvoor aanschaffen)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 19 juni 2010 @ 11:02:24 #185
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_83014350
quote:
Op zaterdag 19 juni 2010 00:22 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Soms, met name als het bloem niet helemaal mee wil werken (omdat het te glutenarm is, denk ik) wil het wonderen doen. Wat de smaak betreft, is er geen verschil. Dat kan ook haast niet bij een hoeveelheid van 0,1 % van de bloemmassa. Maar de structuur wordt veel beter van en dat bepaald in ieder geval bij mij ook een gedeelte van het eetplezier.
Oftewel krijg je nog steeds het veel lekkerdere zelfgebakken brood maar dan wel met een fatsoenlijke structuur.

En deze is voor het weekend. Helemaal zonder verbeteraars, overigens. Alleen bloem, water, zout en gist.
[ afbeelding ]
heb je die in een stoofpan gemaakt? Zodra ik weer electrisch kook wil ik dat ook eens proberen!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_83017504
quote:
Op zaterdag 19 juni 2010 11:02 schreef AKnynke het volgende:

[..]

heb je die in een stoofpan gemaakt? Zodra ik weer electrisch kook wil ik dat ook eens proberen!
Nee hoor, gewoon op een stalen bakplaat.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 19 juni 2010 @ 13:43:31 #187
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83019184
Heb een preferment aangemaak 100 gram water, 100 gram bloem en voor de verandering een lepel appelstroop vanwege de suikers. Verder volkoren Rogge, Dinkel en Tarwemeel gekocht, en bloem met een hoog glutengehalte, morgen weer eens een brood bakken, t weer wordt toch niets.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 juni 2010 @ 19:46:02 #188
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_83067276
heb net ook een preferment gemaakt voor morgen. Dit keer wordt het een witbrood met knoflook, olijfolie, rozemarijn en ovengedroogde tomaatjes.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_83067398
u een paar keer gewone broden gemaakt om een gevoel te krijgen met deeg en het gaat steeds makkelijker en tis vooral heel lekker. Laat het vaak 3-4 keer rijzen zodat de textuur steeds fijner wordt... tis misschien lang wachten maar tis t zeker waard.

Ook ontdekt dat je zelfgebakken brood heel goed kan invriezen. Na t bakken helemaal laten afkoelen, goed verpakken in plastic folie en in de vriezer. Als je t wilt eten, na t ontdooien een kwartier op 160 graden en tis nog steeds zalig!

gisteren bij een molen verschillende soorten meel gehaald (spelt, volkoren, mais en rogge) en zaden en maisgries dus kan binnenkort weer verder met brood bakken. Van de week heb ik een maisbrood in de planning staan.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_83067469
een van de eerste broodjes die ik gemaakt had; een kleintje met zonnebloempitten en lijnzaad



sindsdien heb ik meer brood gebakken en zien ze er ook steeds beter uit.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 20 juni 2010 @ 21:15:37 #191
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83071551
Heb een dinkel/tarwe brood gebakken met het preferment. Is erg lekker geworden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_83071903
quote:
Op zondag 20 juni 2010 21:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb een dinkel/tarwe brood gebakken met het preferment. Is erg lekker geworden.
En ik heb vandaag het geprefermenteerde equivalent van een koeienvla weten te produceren. Niet helemaal zoals ik het bedoeld heb. Dus volgende week fabrieksbrood
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 20 juni 2010 @ 22:46:46 #193
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83078152
quote:
Op zondag 20 juni 2010 21:22 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

En ik heb vandaag het geprefermenteerde equivalent van een koeienvla weten te produceren. Niet helemaal zoals ik het bedoeld heb. Dus volgende week fabrieksbrood
Teveel water?
Weet je, Brood bakken is echt een vak, zeker als je het echt wilt doen en niet met mixen en broodverbeteraars. Een gewoon lekker smakelijk brood bakken van bloem, water, zout en gist is verdomt moeilijk, maar als het eenmaal regelmatig lukt is het ook echt iets om trots op te zijn.
Je kan een brood smakelijk maken door er gedroogde tomaten door te doen, feta, olijven etc. Maar een brood waar je van smult van alleen meel, water, zout en gist, dat is de echte uitdaging. Prefermenten en desems helpen je daarbij. En weet je wat, de meeste bakkers werken met mixen en hulpmiddelen, die hebben hebben ook moeite een goed brood te bakken van alleen de basisingrediënten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 juni 2010 @ 22:54:19 #194
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_83078640
quote:
Op zondag 20 juni 2010 19:49 schreef DarkElf het volgende:


Ook ontdekt dat je zelfgebakken brood heel goed kan invriezen. Na t bakken helemaal laten afkoelen, goed verpakken in plastic folie en in de vriezer. Als je t wilt eten, na t ontdooien een kwartier op 160 graden en tis nog steeds zalig!
ja dat ga ik de volgende keer ook proberen. Ik krijg een heel brood nooit op voor t droog wordt.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  † In Memoriam † maandag 21 juni 2010 @ 15:41:13 #195
91830 MaximusTG
pi_83101512
Heb vandaag ook weer eens brood gebakken; het zijn twee volkoren broden geworden. Heb dit recept gebruikt:

http://www.peterandrewryan.com/baking/2008/09/whole-wheat-bread/

Helaas had ik gisteravond al de soaker en poolish gemaakt volgens dit recept en zag ik vanochtend pas het commentaar, dat het recept niet helemaal klopte. Toen besloten gewoon met het recept verder te gaan, maar heb bij het kneden van het uiteindelijk deeg, dus met de poolish en de soaker, er op gevoel water aan toe te voegen tot het deeg lekker soepel en licht plakkerig voelde.
Het resultaat ziet er niet slecht uit al zeg ik het zelf. Nu nog wachten tot het afgekoeld is, om de smaak te testen!

  maandag 21 juni 2010 @ 16:50:52 #196
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83105134
quote:
Op maandag 21 juni 2010 15:41 schreef MaximusTG het volgende:
Heb vandaag ook weer eens brood gebakken; het zijn twee volkoren broden geworden. Heb dit recept gebruikt:

http://www.peterandrewryan.com/baking/2008/09/whole-wheat-bread/

Helaas had ik gisteravond al de soaker en poolish gemaakt volgens dit recept en zag ik vanochtend pas het commentaar, dat het recept niet helemaal klopte. Toen besloten gewoon met het recept verder te gaan, maar heb bij het kneden van het uiteindelijk deeg, dus met de poolish en de soaker, er op gevoel water aan toe te voegen tot het deeg lekker soepel en licht plakkerig voelde.
Het resultaat ziet er niet slecht uit al zeg ik het zelf. Nu nog wachten tot het afgekoeld is, om de smaak te testen!

[ link | afbeelding ]
Zien er mooi uit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 21 juni 2010 @ 19:34:19 #197
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_83112341
Mijn kruiden-tomatenbrood is goed gelukt. Mooie structuur, zacht, luchtig en een lekkere krokante korst. Heb van eerdergenoemde tips gebruik gemaakt en een bakje water in de oven gezet, vandaar de lekkere korst denk ik.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_83131176
quote:
Op zondag 20 juni 2010 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Teveel water?
Weet je, Brood bakken is echt een vak, zeker als je het echt wilt doen en niet met mixen en broodverbeteraars. Een gewoon lekker smakelijk brood bakken van bloem, water, zout en gist is verdomt moeilijk, maar als het eenmaal regelmatig lukt is het ook echt iets om trots op te zijn.

Tijdens het kneden en vouwen leek de structuur best 'normaal', misschien net iets plakkeriger. Maar eenmaal in de oven is het naar alle kanten uitgelopen. Misschien iets teveel water of kan het iets met de temperatuur tijdens het rijzen te maken hebben?
Gelukkig lukt het 9 van de 10 keer wel goed.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_83141025
heb een speltbloemdeeg gekneed met zonnebloempitten en een maisbloemdeeg. Staat lekker te rijzen, ben benieuwd of het lukt en of het lekker is straks.

gebruik meestal 500 gr bloem, 10 gr zout, 5 gr gedroogde gist en 300 ml warm water... en nadat ik er een bolletje van gemaakt heb net voor t rijzen sluit ik t deeg af met een beetje zonnebloemolie.

zal vanavond foto's maken als het allemaal gaat zoals ik wil
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zaterdag 26 juni 2010 @ 14:49:30 #200
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83325799
Gisteren een mengsel van zuurdesem en preferment gemaakt van Rogge en Dinkelmeel. Gekochte zuurdesem bacterien, wat gist, appelstroop, roggemeel en dinkelmeel, wat zout en water, 24 uur laten staan.
Vanmorgen daar meer rogge en dinkel aan toegevoegd, laten rijzen tot net, en opgedeeld in 8 stukken van elk ongeveer 175 gram
Maak nu een chiabatta met 250 gram bloem, gist, zout, water en 175 gram van het preferment erdoor.
Morgen maak ik dan een rogge mengbrood met een tweede stuk preferment. Rest van de stukken zijn in de vriezer, heb ik wat op voorraad.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')