Biefstuk | woensdag 25 maart 2009 @ 19:40 |
Vraag aan de vegetariërs uiteraard, waarom? En graag zou ik willen weten vanaf welke leeftijd je vegetariër bent ![]() 2 vragen van dit heerlijk stukje vlees ![]() En niet beginnen over de topics die ik had geopend over vegetariërs op m'n hyves ![]() | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:41 |
Ik eet al 8 jaar geen vlees Waarom zou ik het wel eten? | |
Olep | woensdag 25 maart 2009 @ 19:42 |
quote:Omdat het gezond en lekker is. | |
__Saviour__ | woensdag 25 maart 2009 @ 19:42 |
quote:omdat het lekker is | |
Ladidadida | woensdag 25 maart 2009 @ 19:42 |
quote:Omdat het freaking lekker is ![]() | |
Ladidadida | woensdag 25 maart 2009 @ 19:43 |
Ah great minds! ![]() | |
Biefstuk | woensdag 25 maart 2009 @ 19:43 |
quote:Omdat het lekker is ![]() Maar is er geen andere reden? | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:43 |
Ik vind het vies ![]() | |
Biefstuk | woensdag 25 maart 2009 @ 19:43 |
GMTA in dit topic ![]() | |
Biefstuk | woensdag 25 maart 2009 @ 19:44 |
quote:Was dat bij alles? Want ik vind wild niet lekker maar rund vind ik heerlijk, varkensvlees ook wel. | |
The_Hives | woensdag 25 maart 2009 @ 19:44 |
quote: ![]() | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:44 |
quote:IK vind het ook niet nodig om vlees te eten | |
__Saviour__ | woensdag 25 maart 2009 @ 19:45 |
quote:een lekker malse heerlijke biefstuk! pittige hotwings! ![]() hoe kun je dat nou vies vinden | |
__Saviour__ | woensdag 25 maart 2009 @ 19:46 |
quote:het is gewoon de voedselketen. gedraag je als een echt mens en eis die plek bovenaan op! | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:46 |
quote:Iuew de structur van een dood beest in mijn mond doet me echt kokhalsen | |
Olep | woensdag 25 maart 2009 @ 19:46 |
quote:Ik wel. Gezond en lekker, it's heaven! | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:46 |
quote: ![]() | |
__Saviour__ | woensdag 25 maart 2009 @ 19:47 |
quote:gehakt dan. volkomen structuurloos. | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:48 |
quote:Dan blijft het idee van een stuk dood vlees ![]() Maar eten jullie het vooral hoor | |
Pietverdriet | woensdag 25 maart 2009 @ 19:52 |
Als carnetarier heb ik een ander probleem Wat is een goede groentevervanger | |
gungnir | woensdag 25 maart 2009 @ 19:52 |
Vegetariërs zijn ontkenners van hun eigen menselijkheid -> omnivoren. Vlees ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 25 maart 2009 @ 19:54 |
quote:Eet oester, die leven nog. Of krabklauwen, die krabben leven ook nog als je hun klauwen eet Of Kikkerbilletjes | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:55 |
quote:Ehm waarom moet ik dat doen? | |
Pietverdriet | woensdag 25 maart 2009 @ 19:56 |
quote:Dan heb je geen structuur van dood beest in je mond, maar levend. | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:56 |
quote:Ik zie geen enkele reden om een levend beest te gaan eten | |
Pietverdriet | woensdag 25 maart 2009 @ 19:57 |
quote:dus je slikt ook niet bij het pijpen? | |
N.icka | woensdag 25 maart 2009 @ 19:59 |
quote:Jemig ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 25 maart 2009 @ 20:01 |
quote: ![]() ![]() Tja, wat moet je daar nu op antwoorden, niet? | |
RemcoDelft | woensdag 25 maart 2009 @ 20:08 |
Omdat ze een grafhekel hebben aan planten? | |
LoudGirl | woensdag 25 maart 2009 @ 20:39 |
Ik ben vegetariër geweest van mijn 12e tot mijn 32e omdat ik hopeloos sentimenteel ben als het om dieren gaat ![]() | |
ColdFeet | woensdag 25 maart 2009 @ 23:16 |
LoudGirl, dan ben ik benieuwd wat jou over je sentiment heengeholpen heeft? Ik ben van mijn 4e tot mijn 12e ofzo vegetarier geweest, omdat mijn ouders dat toen waren. Ik eet overigens nog steeds best vaak vegetarisch, zeker als ik haast heb. Vlees bereiden kost altijd veel tijd bij mij ![]() | |
LoudGirl | woensdag 25 maart 2009 @ 23:23 |
Ik ben een tijd erg ziek geweest en ik merkte duidelijk dat mijn lichaam erom vroeg. Ik was er ook wel klaar mee om mijn identiteit te ontlenen aan mijn eetgedrag. Uiteindelijk heeft mijn moeder me over de streep getrokken door een kip te grillen aan het spit ![]() | |
Fogel | donderdag 26 maart 2009 @ 00:08 |
quote: ![]() ![]() | |
OldJeller | donderdag 26 maart 2009 @ 00:13 |
quote:Niet helemaal waar. Of het lekker is verschilt uiteraard per persoon. Maar een vegetarisch dieet is gezonder dan een dieet dat vlees bevat. | |
golfer | donderdag 26 maart 2009 @ 00:47 |
Zoveelste topic met herhaling van zetten tussen vega's en carnivoren. ![]() | |
TwyLight | donderdag 26 maart 2009 @ 00:51 |
BIEFSTUK ![]() ![]() VLEES ![]() | |
keienlegger | donderdag 26 maart 2009 @ 00:57 |
Wat ik me altijd heb afgevraagd: wat vinden vegetariërs nou eigenlijk van biologisch vlees? Misschien niet Nederlands biologisch vlees, maar meer een koetje dat 10 jaar lang op de Schotse hooglanden heeft kunnen rondhossen, rennen, slapen, paren, eten, etc. Een "natuurlijk" leven dus. Naast het feit dat deze dieren misschien nog wel gezonder zijn als je ze eet, hebben ze ook een eerlijk leven gehad. Wat vindt de vegetariër hiervan? ![]() | |
TwyLight | donderdag 26 maart 2009 @ 01:01 |
quote:Omnivoren. En dat zijn we trouwens allemaal, vega's zijn in princiepe hetzelfde als gothics. Die willen ook graag anders zijn dan anderen maar bereiken er niks mee. Tuurlijk, als je iets niet lust dan lust je et niet, maar het doen omdat je het "zielig vind" is zó triest. Een leeuw denkt ook niet bij zichzelf "hmm, laat ik maar bladeren eten, arme buffel". Wij zijn ook gewoon dieren, en we staan bovenaan de voedselketen. Eet je biefstuk, dan doet de rest an de natuur ook wat er van verwacht wordt. | |
cerror | donderdag 26 maart 2009 @ 01:03 |
We zijn omnivoren punt. Vegetariërs zijn onnatuurlijk. Punt. | |
__Saviour__ | donderdag 26 maart 2009 @ 01:06 |
Tja vegetariërs, veganisten. Leuk hoor die principes, maar Afrikanen zijn pas echte die hards. Die eten helemaal niks! Die vinden het ook zielig voor de planten! | |
vaagsel | donderdag 26 maart 2009 @ 01:45 |
quote:Is dat zo? Volgens mij zijn wij mensen omnivoor om in alle situaties te kunnen overleven. Dus of op vlees als dat voorhanden is, of op groente/granen/fruit. Het is pas sinds een paar honderd jaar dat mensen op zo'n grote schaal zo regelmatig vlees eten, dus zeggen dat vegetarier zijn onnatuurlijk is klopt niet helemaal. Daarbij werd, en worden waarschijnlijk nog steeds allerlei kunstmatige toevoegingen aan vlees gedaan (denk aan hormonen, antibiotica etc.) waardoor het maar de vraag is hoe gezond het vlees dat de gemiddelde Nederlander eet is. De basis van een gezond dieet is gebalanceerd eten, iets wat zeer veel vleeseters veel slechter doen dan de meeste vegetariërs. | |
Biefstuk | donderdag 26 maart 2009 @ 01:53 |
quote:En jij denkt dat er geen instelling is die de hoeveelheid hormonen ed. controleert.. Waar veel vegetariërs in falen is hun dieet aanpassen. | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 01:58 |
Hey als je je als vleeseter zo verheven boven aan de voedselketen voelt staan, waarom regel je dan niet je eigen vlees ipv als een mak schaap naar de supermarkt te gaan? | |
vaagsel | donderdag 26 maart 2009 @ 01:58 |
quote:Ja, maar ik weet dat het in het verleden niet zo nauw genomen werd. Daarbij vraag ik me af hoeveel vegetariers een slecht gebalanceerd dieet volgen. Heb even gezocht naar cijfers maar kon niets vinden. Wel vond ik dit fraaie staaltje manipulatie van de vlees-lobby. Lees eerst dit artikel eens en dan dit artikel.. | |
cerror | donderdag 26 maart 2009 @ 02:11 |
quote:De mens vreet teveel vlees. Inderdaad. Maar dat neemt nog niet weg dat de mens vanuit de natuur vlees eet. Kwantiteit en/of kwaliteit. Vlees hoort erbij. | |
ColdFeet | donderdag 26 maart 2009 @ 08:38 |
quote:Gewoon nieuwsgierig: hoe merkte je dat, dat je lichaam erom vroeg? | |
WHATSHESAID | donderdag 26 maart 2009 @ 08:42 |
quote:Dat zou pas echt natuurlijk zijn ja ![]() | |
Isabeau | donderdag 26 maart 2009 @ 08:47 |
quote:Want àlle vleeseters eten wel een super gebalanceerd dieet. Anyway, zoals al gezegd: een herhaling van zetten, plus de vermeende superioriteit van de omnivoor straalt er weer eens van af ![]() | |
Haaibaaike | donderdag 26 maart 2009 @ 11:47 |
Ik vind vlees wel lekker. ik heb zondag biefstuk van de haas op ![]() | |
vaagsel | donderdag 26 maart 2009 @ 12:04 |
quote:Ja dat vroeg ik mij dus ook af. Daarbij hoor je inderdaad vaak het argument dat vegetariërs een slecht gebalanceerd dieet volgen en zodoende niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgen. Dit klinkt logisch, maar heeft iemand ook cijfers of onderzoeken waaruit blijkt om welk percentage vegetariërs dit dan gaat? Zelf eet ik ook graag mijn stukje vlees, maar mijn vader is nu alweer zo'n 20 jaar vegetariër, deels omdat hij het gezonder vind, en deels omdat hij tegen de bio-industrie etc. is/was. Af en toe eet hij nog een stukje vis, vroeger met het argument dat dat beest tenminste lekker in de zee had gezwommen (wat nu niet meer opgaat), maar als ik het hem voorzet dat eet ie het wel op. | |
pfaf | donderdag 26 maart 2009 @ 12:15 |
quote:Maak daar maar een paar duizend van. Zo'n 12000 jaar terug hield men al gedomesticeerde beesten... | |
pfaf | donderdag 26 maart 2009 @ 12:17 |
quote:Waarom wel, wat heeft dat er nou mee te maken? Waarom type je dit achter een pc die je niet zelf in elkaar gezet hebt. ![]() | |
vaagsel | donderdag 26 maart 2009 @ 12:24 |
quote:Nee hoor, vlees is pas sinds een paar honderd jaar geen luxe product meer. Daarbij kunnen we het nu beter conserveren etc. waardoor het nu voor de gehele bevolking toegankelijk is. In de middeleeuwen aten de rijken regelmatig vlees, terwijl de armen (90% van de bevolking) alleen vlees aten als hun kip geen eieren meer legde. Daarbij werden vrijwel alle gedomesticeerde beesten niet gehouden voor hun vlees maar voor hun eieren, melk of wol. | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 12:29 |
quote:Het stoort me gewoon dat als je jezelf profileert als almachtige jager die het verdient heeft bovenaan de voedselketen te staan.... en dan je je stukje vlees heel dapper bij de Appie haalt. Ik vind eerder jouw opmerking er niks mee te maken hebben, ik profileer me niet als oppernerd die alles weet over pc's maar ze dan kant en klaar haalt bij pcworld ![]() | |
vaagsel | donderdag 26 maart 2009 @ 12:40 |
quote:Mee eens. Ik erger me altijd zo dood aan programma's waar dan een beest (moet worden) wordt geslacht en dat mensen dan roepen, aah wat zielig, dat doe je toch niet, terwijl ze zelf zweren bij hun stukje biefstuk of lamsvlees. Het is niet dat je zelf bereid moet zijn dat dier te doden maar men moet zich er wel van bewust zijn waar het vlees vandaan komt. | |
Biefstuk | donderdag 26 maart 2009 @ 12:58 |
quote: ![]() Dus volgens jou moeten we naar de kinderboerderij gaan om vervolgens een varken dood te knuppelen ![]() Get real, je haalt toch ook je groenten uit de supermarkt. Vales komt ook niet uit de grond groeien of wel. | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 13:03 |
quote:Nee man dat zeg ik helemaal niet maar een beetje besef over waar je vlees vandaan komt kan geen kwaad ![]() | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 13:04 |
Oh en ik eet vlees ![]() | |
Ps2K | donderdag 26 maart 2009 @ 13:10 |
quote:Omdat dit vieze girsten kabinet het mij verbiedt om in de achtertuin een varken de keel door te snijden en te laten leegbloeden. Kippen slachten is best leuk om te doen en je hebt pas echt vers vlees! Kop eraf, leegbloeden, plukken. Ik heb alleen wat hulp nodig bij de ingewanden want als je de galblaas kapottrekt kun je de kip wegflikkeren. | |
Biefstuk | donderdag 26 maart 2009 @ 13:14 |
quote:Ik vind ook dat we bovenaan de voedselketen staan en ik heb in de zomervakantie een bijbaantje gehad bij de paardenslagerij. Met zo'n luchtdrukpistool een pin door die kop heen jagen. Had er geen moeite mee. | |
keienlegger | donderdag 26 maart 2009 @ 14:26 |
quote:Hoofd. Pin door dat hoofd heen jagen. Het blijft een edel dier. ![]() | |
vergeetmewelletje | donderdag 26 maart 2009 @ 15:32 |
Ik ben al bijna 20 jaar vegetarier omdat ik het niet nodig vind dat een dier voor mij dood gaat. ![]() Daarbij vind ik vlees ook niet lekker. Ik ben fit en gezond; nooit ziek en ook niet bleek. Mijn vriend eet wel regelmatig vlees. En ik heb ooit een vriendje gehad die jager was. Vlees kopen en bakken voor een ander vind ik geen probleem, zolang ik het zelf maar niet hoef te eten. | |
OldJeller | donderdag 26 maart 2009 @ 16:30 |
quote:Nee. Dat is een keus die iedereen, al dan niet op latere leeftijd, voor zichzelf maakt. | |
Iblis | donderdag 26 maart 2009 @ 17:00 |
Het geneuzel over wat we ‘zijn’ is natuurlijk een zwaktebod. Als we alles ‘zoals de natuur het wil’ zouden doen, zou menig vrouw in het kraambed sterven, zou je WC’s wel af kunnen schaffen, en is naar de supermarkt gaan natuurlijk ook tegennatuurlijk. Waar ik zelf de meeste moeite mee heb als het om vlees gaat, is dat het een product is dat een bepaalde status heeft: ‘zonder vlees is de maaltijd niet compleet’, en daarom vinden mensen dat het erbij moet. Dit terwijl voor de bereiding van vlees ontzettend veel water, voedsel en uiteindelijk ook grondstoffen nodig zijn. De tijd is voorbij dat koeien alleen gras aten, en dat varkens door de schillenboer gevoerd werden: op die manier kunnen producten die voor mensen niet verteerbaar zijn op een nuttige manier aangewend worden. Tegenwoordig wordt er speciaal maïs en soja gekweekt om dieren maar zo snel mogelijk te laten groeien, iets wat een enorme milieubelasting met zich meebrengt. 90% van de sojaproductie in de VS is veevoer, 80% van de maïs is veevoer, 50% van het water gaat naar de gewassen die voor veevoer worden gekweekt. Dat is een immense belasting, een belasting die niet vol te houden. Problemen als mestoverschotten, bemesting die in het grondwater komt, het is allemaal, werkelijk, problematisch. Verder heb ik er ook moeite mee dat je dieren alleen op basis van winst- en vleesmaximalisatie doorfokt, kweekt en slacht. Dat gewasdiversiteit en genetische variatie opgeofferd worden om maar iets meer melk, iets meer vlees te kweken. En dat als er dan een ziekte is, dat dieren en masse vernietigd worden. Wat een belachelijke vernietiging van levens, kapitaal en weet ik veel wat, alleen omdat als ze ingeënt worden bijvoorbeeld de export naar Japan niet door kan gaan. En dat als het er dan is, als een koe dan geslacht wordt, dat men niet de tijd heeft om het biefstuk rustig te laten besterven, om het goed op smaak te laten komen, soms denk je dat ze nog het geduld niet hebben om de lijkstijfheid uit te zitten. Daarentegen wordt het armzalige lapje vlees nog eens gemutileerd, geprikt, vermalst en dan uiteindelijk in een supermarkt gegooid met het etiketje ‘biefstuk’. En veel mensen denken: ‘biefstuk, dat is goed vlees!’ en ze nemen het mee naar huis, en bereiden het op een manier waar je heel verdrietig van wordt. Maar, het is vlees en vlees is lekker. Ze zijn helemaal tevreden. (Of het plezier waarmee men een hamburger van McDonalds eet… onvoorstelbaar). Die achteloze manier van omgaan met milieu, voedsel en dierenwelzijn staat me echt heel erg tegen. Overigens geldt dat ook voor sperziebonen uit Kenia in december, ingevlogen fruit uit Nieuw-Zeeland, en weet ik wat niet. Overigens moet ik ook toegeven, maar dat had ik in eerste instantie niet, dat ik een afkeer van vlees krijg. Ik vind het steeds onaantrekkelijker. Om te zien, maar ook om te ruiken. Ik denk dat dat een soort pyschologische zelfbevestiging is: waar de keus in eerste instantie met name rationaal was, merk ik dat het ook een emotionelere component krijgt. En, elke dag 200 gram vlees eten is ook zeker overbodig, het gemiddelde per hoofd van de bevolking in Nederland ligt dacht ik nog hoger. Overigens lag het rond 1500 o.i.d. nog hoger. Maar de populatie was toen aanmerkelijk kleiner, ook met het alsmaar toenemende aantal mensen, is vleesconsumptie m.i. niet houdbaar. (Wat men in de 19e eeuw ook ervoer in Nederland, maar door intensivering van de landbouw en veehouderij heeft de vleesconsumptie weer fors kunnen stijgen.) Bovenstaande is uiteindelijk nog geen reden om helemaal geen vlees te eten, dat snap ik, maar dat is meer mijn eigen keus. Ook snap ik dat vleesconsumptie in sommige gebieden, waar weinig gewassen groeien (b.v. poolcirkel) uiteraard de enige keus is om voldoende energie binnen te krijgen. Voor ons geldt dat niet, en zolang vlees op zo'n decadente en liefdeloze wijze tot stand komt, doe ik er niet aan mee. Misschien dat ik later, als ik zelf een schaap heb, dat niet al te hard bijgevoerd hoeft te worden, het nog wel zou kunnen opeten, maar ook dat is m.i. een vorm van decadentie, alhoewel dat op zijn tijd moet kunnen. Als mijn afkeer van vlees echter blijft of sterker wordt zie ik dat niet zo snel gebeuren. | |
Provinciaal | donderdag 26 maart 2009 @ 17:03 |
Ik ben niet 100% vegetarier, dat is ook erg moeilijk. Ik probeer echter mijn vleesconsumptie te beperken, omdat ik niet graag bijdraag aan dierenleed. | |
Provinciaal | donderdag 26 maart 2009 @ 17:08 |
quote:Maar hoe strict ben je dan? Vermijd je bijvoorbeeld ook gelatine en dierlijk stremsel? | |
hoerezooi | donderdag 26 maart 2009 @ 17:23 |
vlees is het lekkerste wat er te eten is ![]() | |
Provinciaal | donderdag 26 maart 2009 @ 17:24 |
quote:Want dan gooien ze het maar weg? Wat je zegt slaat nergens op. | |
Shivo | donderdag 26 maart 2009 @ 17:32 |
Ik eet sinds ongeveer zeven jaar geen vlees en vis meer. Bevalt me prima. Kan een stuk beter koken dan voorheen ![]() Het is gezond want minder vet, hoewel ik wel moeite moet doen om genoeg eiwit binnen te krijgen. De voornaamste reden om vega te eten is dat vrouwen het interessant vinden ![]() | |
hoerezooi | donderdag 26 maart 2009 @ 17:32 |
quote:ja wat over de datum is gaat weg. Die koeien worden in zuid afrika ofzo geslacht en dan worden er gewoon wat minder geexporteerd naar nederland als de vraag heel veel afneemt. De rest gaat gewoon koeling in of naar andere landen. Of jij moet nu ergens informatie vandaan toveren waar dus echt uit voorkomt dat vegetariers ervoor zorgen dat er minder geslacht word? | |
Provinciaal | donderdag 26 maart 2009 @ 17:41 |
quote:Nederland is zelf groot exporteur van vlees, dus het lijkt me sterk dat wij veel vlees uit het buitenland eten. Verder is het VMBO economie: minder vraag - minder productie. Dus ja, als er veel mensen stoppen met het kopen van vlees, zal ook de slacht afnemen. Daarbij is het sowieso een rotsmoes als je het daadwerkelijk zielig vindt voor de dieren, want het gaat om je eigen gedrag. En jij kan jezelf wel wijsmaken dat de dieren blijven lijden en sterven als jij stopt met vlees, maar dat verandert er niets aan dat je in ieder geval blijft bijdragen aan de ellende door wel vlees te eten. | |
Provinciaal | donderdag 26 maart 2009 @ 17:42 |
quote:Meen je dat nou? | |
Iblis | donderdag 26 maart 2009 @ 17:48 |
quote:Ja, producenten gaan natuurlijk alle moeite stoppen in het grootbrengen van een koe als ze die niet kunnen verkopen. Natuurlijk worden schommelingen in de vraag afgevangen door koeling, maar dat er domweg doorgeproduceerd zou worden als de vraag afneemt is natuurlijk niet waar. Echter, de vraag neemt mondiaal gezien al tijden niet af, dus wat dat betreft is het wel een beetje een hypothetisch scenario. Omgekeerd zou dat ook betekenen dat alle vegetariërs dus ook vlees zouden kunnen gaan eten zonder dat de productie omhoog zou moeten. En ook dat lijkt me niet waar. | |
Isabeau | donderdag 26 maart 2009 @ 17:56 |
quote:OMG ![]() | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 18:00 |
quote:Je klintk als mijn oude buurman ![]() ![]() | |
Iblis | donderdag 26 maart 2009 @ 18:09 |
Oh, ik krijg net door dat supermarkten zelf vlees maken en dat dat beter is dan jagen:![]() | |
starla | donderdag 26 maart 2009 @ 18:13 |
quote:Ik krijg wel honger van dit verhaal ![]() ![]() | |
Iblis | donderdag 26 maart 2009 @ 18:37 |
Als de kookkunsten van de vleeseters in deze topic net zo creatief zijn als hun humor dan vrees ik het ergste… | |
starla | donderdag 26 maart 2009 @ 18:45 |
quote:Was geen humor, ik heb echt honger, en ga nú eten ![]() ![]() ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 26 maart 2009 @ 18:54 |
quote:Volgens mij aten de eerste mensen hele pampas aan vlees weg, dat is de reden waarom allerlei dieren als de Mamoet enzo zijn uitgestorven, ze zijn opgegeten | |
Pietverdriet | donderdag 26 maart 2009 @ 18:55 |
quote:Je eet geen vlees om je piemel nat te krijgen? LOL Ik ga zo een T-Bone eten met mijn vriend | |
Pietverdriet | donderdag 26 maart 2009 @ 18:56 |
quote:Ik ken meer vegetariers die zelfmoord hebben gepleegd dan dat ik vegetariers ken die een vrolijke inslag hebben | |
starla | donderdag 26 maart 2009 @ 18:58 |
quote:En je moest de ontlasting eens ruiken! ![]() ![]() | |
OldJeller | donderdag 26 maart 2009 @ 18:59 |
quote:Je zou toch eerder denken dat iemand die allerlei vlees heeft moeten verteren een minder "frisse" ontlasting heeft qua geur. | |
starla | donderdag 26 maart 2009 @ 19:05 |
quote:Mischien, ik vind het alleen onethisch hoe hele velden met levend en in de wind wuivend goudgele graan wordt vermalen tot pap. ![]() ![]() Hoeveel planten sterven er jaarlijks wel niet om alle vegetariers te voeden!!! ![]() ![]() | |
OldJeller | donderdag 26 maart 2009 @ 19:07 |
quote:Dan moet je omnivoren ook de vraag voorleggen waarom ze niet een/hun hond/huisdier op willen eten, zelfde verhaal. | |
starla | donderdag 26 maart 2009 @ 19:09 |
quote:Heb je graan thuis? ![]() | |
OldJeller | donderdag 26 maart 2009 @ 19:15 |
quote: ![]() Het komt op hetzelfde neer, vlees is vlees. ![]() | |
heiden6 | donderdag 26 maart 2009 @ 19:19 |
Je zult maar kinderen hebben, op een dag zegt je 9-jarige dochtertje dat ze geen vlees meer wil eten, en dan ga je er nog naar luisteren ook. ![]() | |
aardappel | donderdag 26 maart 2009 @ 19:28 |
quote: geweldig!!! ![]() ![]() | |
Shivo | donderdag 26 maart 2009 @ 19:38 |
quote:Echt wel. En dan nog een beetje quasi cultureel interessant doen en ze zwijmelen helemaal weg. Overigens heb ik ook wat issues met de concentratiekampen, ook wel bioindustrie genoemd, welke mij ook van het eten van vlees weerhouden. Net als het vangen van vis op niet duurzame wijze. | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 19:41 |
quote:Wat ben jij een trieste sukkel zeg ![]() ![]() ![]() | |
heiden6 | donderdag 26 maart 2009 @ 19:43 |
quote:Waar komt ineens die zieke hype vandaan om die vergelijking te trekken? | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 19:45 |
quote:Omdat het best wel overeenkomt ![]() ![]() | |
__Saviour__ | donderdag 26 maart 2009 @ 19:46 |
quote:die dieren moeten gewoon gegeten worden. het is hun levensdoel | |
heiden6 | donderdag 26 maart 2009 @ 19:47 |
quote: ![]() ![]() | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 19:51 |
quote: ![]() | |
Document1 | donderdag 26 maart 2009 @ 19:53 |
Oh ja voordat iedereen begint te gillen.quote: | |
Pietverdriet | donderdag 26 maart 2009 @ 20:52 |
quote:Dat was geen grap, ik méén dat 100% | |
WHATSHESAID | donderdag 26 maart 2009 @ 20:57 |
quote:Die dieren hadden nooit geboren moeten worden. | |
Shivo | donderdag 26 maart 2009 @ 21:43 |
quote:Wat moet het fijn zijn om de hele wereld in hokjes op te kunnen delen ![]() ![]() ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 26 maart 2009 @ 21:47 |
quote:Bloederig rood, bijna een kilo rood vlees. | |
Shivo | donderdag 26 maart 2009 @ 22:13 |
quote:Zozo! Morgen een afterparty op het toilet, lijkt me ![]() | |
Coccinella | donderdag 26 maart 2009 @ 22:56 |
Toch wel redelijk opvallend dat in een topic waarin wordt gevraagd waarom je ervoor kiest om vegetariër te zijn, er zoveel mensen komen vertellen dat vlees ontzettend lekker is | |
pussydeluxe | donderdag 26 maart 2009 @ 22:59 |
Ik kies er niet zo zeer voor om vegetariër te zijn: ik hou niet van vlees. Ik vind de smaak en de textuur niet lekker. Daarentegen heb ik er geen moeite mee om voor mijn vriend biefstukjes te bakken, maar dan wel het liefst met biologisch vlees, simpel omdat hij, de vleeseter, dat het lekkerst vindt. | |
Pietverdriet | donderdag 26 maart 2009 @ 23:00 |
quote:Zou dat komen omdat vlees zo lekker is? Om je de waarheid te zeggen, top vlees is lastig aan te komen. | |
Coccinella | donderdag 26 maart 2009 @ 23:11 |
quote:Neuh, sommige mensen vinden het lekker, sommge niet. Een groep mensen eet vlees, een andere groep niet | |
Isabeau | donderdag 26 maart 2009 @ 23:37 |
quote:Ik vind het aan de ene kant wel fascinerend hoe een kleine groep zichzelf vleeseters noemende op fok denkt de vegetariërs te moeten bekeren en aan de andere kant is het eigenlijk gewoon sneu. Ik heb het in ieder geval nooit echt begrepen. En inderdaad, in dit topic stelt TS de vraag waarom iemand vegetariër wil zijn en niet waarom iemand dat niet zou moeten zijn ![]() | |
Shivo | vrijdag 27 maart 2009 @ 01:57 |
quote:Ik vermoed dat dat met name mensen zijn die wat te bewijzen hebben - hoe mannelijk ze zijn ofzo iets. Blijkbaar hebben ze redenen om er vanuit te gaan dat andere mensen aan die mannelijkheid twijfelen en daarom komen ze hier vertellen hoe stoer ze zijn, want het eten van veel vlees draagt een zekere stoerheid uit. Compensatie gedrag dus. | |
RobinOok | vrijdag 27 maart 2009 @ 01:59 |
Ik eet wel eens bij mensen die zeggen dat ze vlees niet zo lekker vinden. En als we dan vlees eten snap ik helemaal waarom. Mijn god, wat kunnen mensen hun vlees toch verkrachten. Ik kan best respect opbrengen voor mensen die zeggen dat ze geen vlees willen eten uit een bepaald principe. Maar mensen die zeggen dat ze vlees vies vinden wantrouw ik als de pest. | |
Ps2K | vrijdag 27 maart 2009 @ 10:02 |
quote:Dit gebeurt al sinds de mens met landbouw is begonnen... je dacht echt dat er in de natuur vroeger Friese koeien rondliepen en dat varkens in het wild mooi roze zijn? Een koe is een koe doordat vele generaties zijn gefokt zodat de koe gelukkig is in een weiland en zoveel mogelijk vlees / melk oplevert. Voor de koe zelf is het een win-win situatie. De koe is veilig voor natuurlijke vijanden, er wordt altijd een gischikte partner uitgezocht voor de voortplanting, het enige wat de koe inlevert is dat ie wat korter leeft. | |
Ps2K | vrijdag 27 maart 2009 @ 10:06 |
quote:Omdat de hond een jacht instrument is om meer vlees te vangen. En dat beest smaakt niet lekker. En de hamster is te klein om op te eten ![]() Verder heb ik de katten even gechecked... niet echt fijn vlees, misschien tijdens een hongerwinter... | |
Isdatzo | vrijdag 27 maart 2009 @ 10:28 |
quote:Ik quote deze nog maar een keer.. de pro-vlees posters hier lezen er blijkbaar overheen ![]() Oh, en om 't voor mezelf goed te praten eet ik voornamelijk biologisch vlees. Dus. | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 10:33 |
quote:Op zich is er altijd al een zekere mate van rasveredeling geweest natuurlijk, zowel qua groenten als qua dieren. Dieren hebben heel lang ook secundaire rollen vervuld: eten van voedsel dat niet voor mensen geschikt was, of als kracht om het land te bewerken. Het gaat er echter om als je kijkt hoe de melkproductie van koeien in de afgelopen decennia is toegenomen, dat is werkelijk ongelooflijk. In de afgelopen 50 jaar is er bijna een 100% productie per koe doorgevoerd, dat kan alleen door heel selectief fokken, door speciale toepassing van krachtvoer en bijvoorbeeld ‘stier Herman’ die vele, vele nakomelingen kreeg. Dat ik dit mij stoort, impliceert toch geenszins dat ik de naïeve gedachte koester dat wat wij hebben de ‘oerkoe’ is? Het gaat me erom dat de manier waarop met dieren wordt omgegaan, als middel tot een winstmaximalisatiedoel, mij stoort. Het vele melken van de koeien en de grootte hoeveelheden melk hebben niet een zeer gunstig effect op de koe zelf, de uiers zijn kolossaal, het vele melken irriteert de tepels. Verder wordt een moederkoe natuurlijk altijd van haar jong gescheiden, teneinde de melkproductie voor de mens aan te wenden, enz. Je laatste opmerking ‘dat-ie wat korter leeft’ is wat dat betreft niet helemaal juist. En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen rasveredeling per se, of zelfs genetische manipulatie, maar ik heb wel veel moeite als het enige doel hiervan vleesproductiemaximalisatie en melkproductiemaximalisatie is (of eierproductiemaximalisatie), zelfs als hiervan het gevolg is dat koeien veel antibiotica toegediend moeten krijgen om niet ziek te worden (iets wat in de biologische veehouderij niet zo graag gedaan wordt, waardoor daar vaker ziektes voorkomen, ziektes die deels te wijten zijn aan het zo ver doorfokken van bepaalde rassen). Dit laatste speelt ook overigens mee bij groenten, het aanbod wordt vlakker, door bemestingsmethoden is er op relatief arme grond toch nog wat omhoog te kweken, maar qua mineralen in de groenten wordt het minder. Het enige doel is hier kostenminimalisatie. Maar goed, zo lang de kiloknallers de winkel uit zullen vliegen zal het nog wel even zo blijven, zoals Pietverdriet zei, dat het lastig zal blijven echt goed vlees te vinden. | |
Ps2K | vrijdag 27 maart 2009 @ 10:50 |
quote:Hier heb je zeker een punt. Als je kijkt naar biefstukken, wat voor slecht vlees het af en toe is, je kunt niet zien wanneer de koe geslacht is (na de slacht moet een koe meestal een dag of 11 hangen). | |
vaagsel | vrijdag 27 maart 2009 @ 10:56 |
quote:Bij een geschikte partner bedoel je de houten koe en een plastic pipet? En misschien dat de melkkoeien een goed leven hebben, maar dan heb je het niet over de vleeskoeien, kalveren, kippen en varkens? En over dat doorfokken "normaal" is, je hebt ook de zgn. dikbilkoeien, koeien met een genetische afwijking waardoor ze een XXL kont hebben zodat er extra biefstuk van gesneden kan worden. Enige nadeel is dat de kalveren niet meer natuurlijk geboren kunnen worden, en dat dus bij elke bevalling de koe weer wordt open gesneden om het kalf ter wereld te brengen. Hoe natuurlijk is dat? | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 11:00 |
quote:Om mezelf even te citeren ![]() quote:Hetzelfde met maïskippen, dat is in feite ook zo’n raar product. Het zijn uiteindelijk plofkippen met een kleurtje. De keuringsdienst van waarde heeft hier op zich leuke afleveringen over, slagers die met trots vertellen dat de koe ‘vers geslacht is’ (wat dus zou betekenen dat de rigor mortis er nog inzit), zulk soort gebrek aan kennis (zelfs bij professionals) is schrijnend. Wat dat betreft heb ik nog wel een beetje een zwak voor Gordon Ramsey, alhoewel hij natuurlijk z'n reet afveegt met vegetariërs, dat hij koks in ieder geval bewust probeert te maken wat goed vlees is, hoe dat geslacht wordt, waar het vandaan komt van een koe, enzovoort. | |
Isdatzo | vrijdag 27 maart 2009 @ 11:24 |
quote:Doet me denken aan dit: quote: | |
starla | vrijdag 27 maart 2009 @ 11:41 |
quote:Je hebt er tenminste over nagedacht, dat waardeer ik enorm. Het probleem van veel vleeseters -waaronder ik- tegen vegetariers is met name het ongefundamenteerde idee erachter. No offence, maar dit is in mijn beleving de stereotype vegetarier: 14 jaar, vrouw, luistert naar K's Choice, draagt felgekleurde kleding, liefst horizontaal gestreept, stemt links, en eet geen vlees omdat het zielig is voor de diertjes, maar vis eten ze wel want Its okay to eat fish cause they dont have any feelings (Kurt Cobain). En alléén eten is een probleem. Die nieuwe leren tas nemen ze wel aan. Voor sommigen is het gewoon een legitieme reden om anorexia te hebben 'ik heb echt geen anorexia, ik eet 1 kilo sla per dag' Naar mijn weten worden alleen cavia's dik van sla. Enfin. Ondanks alle supplementen, vleesvervangers en wat dies meer zij biedt een vegetarisch dieet minder snel de adequate hoeveelheden voedingsstoffen die nodig zijn. TIjdens de groei leidt dit sneller tot tekorten, en laat nu net het idealistische duiveltje tijdens de groeijaren op de schouder verschijnen. Van zink, vitB12, ijzer, eiwitten en omega-3-vetzuren moet meer worden geconsumeerd omdat de biologische beschikbaarheid een stuk minder is dan in een vleesrijk dieet. Een goed vervangend dieet leidt navenant niet tot problemen, maar ik betwijfel alleen hoeveel procent van de vegetariers zich hiervan echt bewust is. En dan heb ik het dus met name over die groep die ik hierboven heb beschreven. Een goed doordacht vegetarisch dieet leidt op langere termijn zelfs tot een hogere levensverwachting wijst onderzoek uit. | |
pfaf | vrijdag 27 maart 2009 @ 11:46 |
quote: ... dan een slecht doordacht vleeseters-dieet! | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 11:56 |
quote:Een verschil hierin is wel aan te geven overigens, alhoewel ik met je mee afvraag of ze hierover nadenken. Namelijk dat het aanbod van leer de vraag naar vlees volgt. De primaire reden om te slachten is vlees, indien er minder geslacht wordt omdat bijvoorbeeld vanwege BSE de vraag naar rundvlees afneemt, neemt ook het aanbod aan leer af. In die zin is de vleesvraag de primaire slachtreden. | |
N.icka | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:15 |
quote:Wat een gezeur zeg , ongelooflijk | |
Isabeau | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:21 |
quote:En wie die hele lap tekst interessant vindt of het liever op film ziet: http://www.ted.com/index.(...)ith_what_we_eat.html Een enorme aanrader, ik ben er minder vlees door gaan eten. Mark Bittman die aan het woord is is zelf overigens ook geen vegetariër, maar het praatje zet je enorm aan het denken ![]() | |
vaagsel | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:23 |
Ja ik vind het ook een beetje kort door de bocht genomen. Daarbij heb ik nog steeds geen cijfers gezien, alleen maar beweringen dat een vegetarisch dieet schadelijk kan zijn. Waar zijn de harde feiten? | |
cerror | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:24 |
quote:Omdat iemand eens met een goed gefundeerde mening komt? Kruip eens uit dat zelfvoldane holletje kuthippie. | |
Lienekien | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:31 |
quote:Zou je in die post van starla de goedgefundeerde mening eens kunnen aangeven? Bij voorbaat dank. | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:31 |
quote:Vrouwen lopen i.h.a. vooral kans op een ijzertekort als ze een vegetarisch dieet volgen (sowieso zijn vrouwen daar gevoeliger voor). Maar tot bloedarmoede komt het eigenlijk nooit. B12 kan ook een probleem zijn, maar dat speelt met name voor veganisten. Beide komen echter niet heel snel voor, ik geloof ook dat b.v. vleeseters zo'n 30% van hun ijzer uit vlees halen. Dus het is niet zo alsof je, als je overschakelt, opeens al je ijzer uit iets anders moet halen. Vitamine C bevordert verder de ijzeropname (zuivel remt het, koffie ook), dus je kunt b.v. volkorenbrood met sinaasappelsap nuttigen. Af en toe wat noten, linzen, groene bladgroente, kortom, keus genoeg. Voor de rest is het met name gezeur wat je hoort. Als je natuurlijk veganistisch of rauw voedsel eet, ook geen geiodeerd zout gebruikt, en weet ik veel wat, dan is er nog wel meer waar je tekort aan kunt komen. | |
vaagsel | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:34 |
quote:HIj geeft een paar ongefundeerde meningen, net als zo'n beetje iedereen hier in dit topic. Er moet gewoon nog heel veel meer research gedaan worden naar de pro's en con's van vegetarisch eten. Ik heb echter wel een interessant stukje gevonden wat ik hieronder even quote: quote:Conclusie: Vegetarische jongeren zijn over het algemeen zich veel bewuster van hun dieet en zijn daardoor gezonder en worden minder snel te dik, terwijl niet vegetarische jongeren zich minder bewust zijn van hun dieet en mede daardoor meer last van overgewicht en alles wat daarbij komt last hebben. | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:41 |
quote:Klopt, maar een belangrijke factor daarin is ook een onderscheid in bewust en niet-bewust eten. Een topsporter die bijvoorbeeld ook bewust met zijn dieet bezig moet zijn, of wellicht iemand met bepaalde allergieën of een neiging tot bijvoorbeeld een ijzertekort, die ook bewust bezig is met zijn of haar dieet is wat dat betreft een betere vergelijking dan een doorsnee persoon die vooral verwerkt voedsel eet. Witbrood, cola, Unox-hamburgers, McDonalds, tja, het is gewoon een slecht dieet, en dat ligt niet per se aan het vlees. | |
pfaf | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:41 |
quote:‘Verder’ ben ik ook nooit gekomen en ik vind het ook wel prima zo. Een stukje vis, een stukje kip en twee keer een stukje rundvlees en af en toe wat spekreepjes door stamppotten et cetara per week. En als ik dronken ben een kilo shoarma/kebab. ![]() | |
pfaf | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:42 |
quote: quote:Precies. Correlatie is geen relatie. | |
vaagsel | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:52 |
quote:Ben ik met je eens, maar wat de carnivoren die vegetarische dieeten veroordelen vergeten is dat relatief gezien het dieet van de gemiddelde carnivoor een stuk ongebalanceerder en schadelijker is dan het dieet van een gemiddelde vegetariër. Misschien dat ze beter hun energie kunnen steken in het bewuster maken van hun soortgenoten ipv het veroordelen van vegetariërs? | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:53 |
quote:Klopt, alhoewel het natuurlijk wel wat lastig is om volledig ‘onbewust’ vegetarisch te eten. Die keus maken betekent dat je let op ingrediënten. Maar voor gezondheid is het heel erg van belang om bewust te eten. Maar nog wordt er volgens mij elk jaar nog minder tijd besteed aan het bereiden van voedsel. Dat betekent, kijk naar de AH – (ik kwam gister tot de ontdekking dat de AH waar ik was geen enkele krop sla meer had, alleen nog tig zakjes met voorgesneden spul, nu weet ik wel dat het totaal niet het seizoen is voor gewone sla, of ijsbergsla, maar die voorgesneden zakjes komen natuurlijk ook uiteindelijk van een krop). En dat bewuster eten geeft denk ik wel een betere relatie met gezondheid. | |
N.icka | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:55 |
quote:Ah nu ook al een kuthippie , wat zijn jullie vleeseters toch vriendelijk ![]() | |
Isabeau | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:56 |
quote:Je zou dat filmpje in mijn linkje eens moeten bekijken ![]() | |
N.icka | vrijdag 27 maart 2009 @ 12:58 |
quote:Ik snap uberhaupt dat gezeur over vegetariers niet , wat kan het een ander nou schelen of ik vlees eet of niet ![]() | |
Frollo | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:00 |
quote:Ja hoor eens, je moet wel doen wat anderen ook doen, anders raken ze in de war. | |
N.icka | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:02 |
quote:Ow sorry ![]() | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:03 |
quote:Tja, ik zou wel willen zien dat er überhaupt wat meer bewustwording zou zijn qua voedsel, en bereidheid om wat tijd in je eten te stoppen. Elk jaar zie je meer zakjes voorgesneden groenten in de supermarkt komen, meer stoommaaltijden, meer voorgesneden, voorverwerkt, en weet ik veel wat. En er komen weliswaar meer 'gezonde' keuzes bij, met labeltjes als ‘Ik kies bewust’ of ‘2 ons groenten’, maar onderwijl neemt voor mijn gevoel bij de AH de hoeveelheid groente-in-een-bak elk jaar af. Verse pasta wordt verkocht, maar Grano Duro niet. Ik geloof niet dat ik bijvoorbeeld dit jaar nog spruitjes los heb gezien: alleen geschoond of in hoeveelheden van 500 gram, ik geloof dat het allang geleden is dat ik in een AH snijbieten heb gezien anders dan in een potje van Hak of voorgekookt in een bakje, de dag dat ik schorseneren kan kopen bij de AH bel ik de krant, en als er pastinaken komen dan wordt het helemaal feest. Nu ben ik misschien een zeurzakje, en dat zal best, maar ook dit soort aspecten dragen er m.i. aan bij dat mensen 'vervreemden' van voedsel, en ook niet echt een idee hebben wat er in hun eten zit, hoe het klaargemaakt wordt, en hoe je het moet bereiden. Op den duur moet alles gewoon binnen 10 minuten klaar te maken zijn. En als dat het belangrijkste criterium m.b.t. voedsel wordt: gemak, dan kun je het volgens mij voor de rest wel vergeten. | |
pfaf | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:03 |
quote:Ik denk dat de (cor)relatie bewust <-> onbewust en vegetarisch <-> vleesetend ook zeer wel aanwezig is, maar de relatie met gezondheid dus inderdaad niet. quote:Bewust eten hoeft toch helemaal geen tijd te kosten? ![]() ![]() quote:Mja, in zeker zin wel ja. Het grote probleem is natuurlijk de definitie van gezondheid en sowieso de invloeden daarop. Ik heb ergens nog een speciaalnummer van de Scientific American liggen over gezondheid en voedsel, waarin nogmaals duidelijk gemaakt werd hoe onmogelijk het is de invloed van voedsel, supplementen, ingrediënten en voedinsstoffen te meten op de – überhaupt onmogelijk te definiëren en meten – grootheid gezondheid. En als gevolg daarvan was de hoeveelheid onzin en mythes over voedsel niet te overzien. ‘Gezond’ leven is complex en mijns inziens een delicate, gevoelige combinatie van enorm veel factoren, waarbij men maar op ‘gezond’ (hihi) verstand moet vertrouwen... | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:05 |
quote:Ja, ik ben het roerend met die man eens, ik kende het al. ![]() | |
starla | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:14 |
quote:Ik geef een beeld wat ik -en de meeste vleeseters denk ik- van de meeste vegetariers heb, dat is nu eenmaal mijn mening, dus zul je dat op een of andere manier moeten behapstukken. Jegens die groep heb ik een aversie. Echter, zoals ik aangaf, zijn er mensen zoals Iblis die er daadwerkelijk over na hebben gedacht, dus niet de hype, anorexia-dieet etc. volgen. Deze mensen waardeer ik meer dan de eerste groep. Daarnaast geef ik een heel objectief beeld van een vegetarisch dieet, namelijk het feit dat van enkele obligate voedingsstoffen méér moet worden genuttigd om tekorten te voorkomen. Ik wil je best een artikel sturen als je dit niet gelooft. Een ander 'bezwaar' tegen de bovenstaande groep is de veronderstelling dat juist déze mensen niet verantwoordelijk omgaan met dit dieet, omdát het een hype is, dieet etc. Met andere woorden, donderslag bij heldere hemel en niet goed doordacht. Dat wil dus absoluut niet zeggen dat ALLE vegetariers zo zijn. Jouw reactie doet mij overtuigen van de aanname dat jij tot de eerste groep behoort. | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:32 |
quote:Hoezo méér? Je moet nog steeds dezelfde hoeveelheid ijzer binnen krijgen. Je lichaam gaat niet opeens in ‘standje vega’ zodra je geen vlees meer eet. Het is echter zo dat je er rekening mee met houden, op het moment dat je overstapt, dat vlees voor bijvoorbeeld ijzer een significante bijdrage levert. Voor je dieet geldt verder simpelweg dat er bepaalde hoeveelheden vitaminen, mineralen, proteïnen en vet in moet zitten. Vlees is wat dat betreft geen panacee. | |
starla | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:36 |
quote:Dat heb ik reeds uitgelegd. De biologische beschikbaarheid is minder, met andere woorden, er wordt minder opgenomen. Je hebt gelijk als je zegt dat een vegetarier als een vleeseter beiden 100% van de ADH moeten binnenkrijgen. Echter, bij vegetariers ligt deze hoeveelheid hoger. Ze moeten dus méér zink binnenkrijgen om aan 100% te komen. quote: quote: quote: | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:44 |
quote:Oh, zo, tja. Ik definieer binnenkrijgen als ‘uiteindelijk opnemen’ en jij als ‘in je mond stoppen’. Het klopt dat je meer ijzer in de vorm van plantaardig materiaal in je mond moet stoppen (of anderszins b.v. met Vitamine C combineren) om uiteindelijk dan genoeg binnen te krijgen. | |
starla | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:48 |
quote:Neen, jij definieert 'nuttigen' blijkbaar als 'opnemen'. Die logica snap ik niet helemaal, maar fijn dat het misverstand nu is opgehelderd. | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:54 |
Zink is trouwens een beetje omstreden of dat nu wel of niet echt een risico is, zie ook het gebruik van ‘may’. Een rariteit (en dat geeft trouwens ook aan hoe moeilijk het is hierover uitspraken te doen) lijkt te zijn dat als er een tekort dreigt (ook wat ijzer betreft) de opname door het lichaam efficiënter wordt, dat er geslachtsverschillen zijn, enz. Zie b.v onderstaande samenvatting:quote:bron Helemaal begrepen wordt dit niet, ik geloof dat een zinktekort en bijbehorende problemen bij (westerse) vegetariërs gemiddeld genomen ook niet vaker voorkomt dan bij vleeseters, ook al eten ze minder zink. | |
Pietverdriet | vrijdag 27 maart 2009 @ 13:58 |
quote:Euhm Het is bij vitamines en sporenelementen vooral hoe je ze binnenkrijgt. Rauwe groenten bevatten meer vitamine bv dan gekookte, maaaaar, als je kijk naar wat je weet uitpoept dan zijn doodgekooktje groenten "Gezonder" dan kort gekookte of rauwe, omdat je kapotgekookte groenten beter verteerd. | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 14:00 |
quote:Rauw vlees gaat meestal ook niet zo goed. ![]() | |
Toad | vrijdag 27 maart 2009 @ 14:29 |
Goede post van Iblis op de eerste pagina. Jammer dat de rest het moeilijk vind om daar normaal op te reageren. ![]() Edit: o, pagina 2 is de discussie wel aardig. [ Bericht 11% gewijzigd door Toad op 27-03-2009 14:35:53 ] | |
Pietverdriet | vrijdag 27 maart 2009 @ 14:31 |
quote:klopt, en ik eet ook geen kapot gekookte groenten, muv Rode Kool. | |
Shivo | vrijdag 27 maart 2009 @ 14:52 |
quote:Anders wentel je je eigen kortzichtingheid even op anderen af ![]() | |
Jurk | vrijdag 27 maart 2009 @ 15:23 |
quote: ![]() ![]() En dat ik af en toe een vitaminetje mis, overleef ik wel, ik ben prima gezond. Bovendien zal ook niet elke vleeseter dagelijks aan zn adh voedingstoffen komen. Nog meer vooroordelen? Ohja, alternatief ben ik niet, draag geen horizontale streepjes (dat kleed niet af!), ben niet bleek en mn drolletjes stinken minder als die van mijn vleesetende echtgenoot. Ik eet geen vlees, want ik lust het niet. Zo. | |
pfaf | vrijdag 27 maart 2009 @ 15:53 |
Ik vind dat wel opmerkelijk hoor, het is niet zo dat vlees zo specifiek is dat je het zo maar onder één kopje kunt scharen. Het kan best hoor, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er meer meespeelt in die smaakbeleving van je. | |
Iblis | vrijdag 27 maart 2009 @ 16:01 |
quote:Tja, dat heb ik ook als mensen zeggen ‘ik lust geen vis’, of ‘ik lust geen kaas’, of ‘ik lust geen bier’. Voor mij (alhoewel ik ook geen vis meer eet) is er zo’n verschil in smaken dat je het toch niet allemaal op één hoop kunt gooien? | |
Isdatzo | vrijdag 27 maart 2009 @ 16:09 |
quote:Smaak is voor het grootste deel gevoelsmatig, dat weet je toch? Dus als ze zeggen dat ze vlees niet lusten kan dat toch gewoon zo zijn? | |
pfaf | vrijdag 27 maart 2009 @ 16:14 |
quote:Vind ik net zo vreemd. ‘Ik lust geen groente’... | |
pfaf | vrijdag 27 maart 2009 @ 16:15 |
quote:Vast wel, ik kan het toch ook gewoon erg vreemd vinden om honderden smaken op één hoop te gooien en zeggen dat je er geen lust. | |
Jurk | vrijdag 27 maart 2009 @ 18:37 |
quote:Nee hoor, echt niet. Het vreemde is, als iemand roept dat 'ie geen vis lust, wordt dat heel normaal gevonden , maar als je geen vlees lust moet daar wel haast een ander motief voor zijn. Ik zat als kind al met lange tanden karbonaatjes weg te werken, en de ballen uit de soep voerde ik aan de hond. Hou er niet van, lust het niet. Echt niet. Vis wel, ik ben dus ook geen vegetarier. | |
vergeetmewelletje | zaterdag 28 maart 2009 @ 09:55 |
quote:Gelatine eet ik helemaal niet, kaas zoveel mogelijk met nepstremsel maar een enkele keer een plakje gewone kaas doe ik niet moeilijk over. ![]() En verder verbaast het fanatisme van sommige vleeseters me iedere keer weer. Wat boeit het nou dat er mensen zijn die geen vlees eten? Ze zijn echt niet allemaal lijkwit, ongezond en plegen zelfmoord hoor. Er worden echt de meest wonderlijke argumenten verzonnen om maar aan te tonen dat vegetariers niet goed bij hun hoofd zijn. Dus om weer even OT te gaan: waarschijnlijk heb ik ervoor gekozen om vegetarier te worden omdat ik emo en instabiel ben, links stem, dom ben, er iets mis is met mijn smaakpapillen, graag ongezond leef en interessant wil doen voor de vrouwtjes. ![]() En ben ik geen vegetarier maar heb ik eigenlijk anorexia. ![]() | |
N.icka | zaterdag 28 maart 2009 @ 10:14 |
quote:Dat heb ik hier ook al gevraagd maar daar krijg ik geen antwoord op | |
starla | zaterdag 28 maart 2009 @ 10:54 |
quote:Zoiets heet een mening. Wat boeit het nou om gewoon vlees te eten als je het lust? | |
N.icka | zaterdag 28 maart 2009 @ 11:20 |
quote:Het gaat er om dat er in dit topic gevraagd wordt waarom je geen vlees eet. Open dan een topic over waarom je wel vlees eet. | |
hoerezooi | zaterdag 28 maart 2009 @ 12:37 |
hamburgers ![]() | |
Provinciaal | zaterdag 28 maart 2009 @ 12:58 |
quote:Okee, ik ben daar ook gemakkelijker in geworden. Ik vond het erg frustrerend dat in zoveel dingen slachtproducten waren verwerkt, dus heb ik besloten me er minder druk om te maken. | |
pfaf | zaterdag 28 maart 2009 @ 13:42 |
quote:Een beetje discussie is toch niet erg? Verre van zelfs? | |
Iblis | zaterdag 28 maart 2009 @ 13:51 |
quote:Voor een net iets te groot gedeelte bestaat de discussie helaas wel uit ‘sliep uit – vlees is lekker – je spoort niet’ bijdragen. | |
Document1 | zaterdag 28 maart 2009 @ 14:39 |
quote: Vegatariers in groepen delen en dan per groep respect uitdelen ![]() | |
starla | zaterdag 28 maart 2009 @ 15:01 |
quote:Dat is de normaalste zaak van de wereld. Waar heb je meer respect voor, artsen die arts worden voor het geld of artsen die arts worden om mensen te helpen? Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. Het is een beetje té Nederlands en té 21ste eeuw om maar voor iedereen respect te hebben, ongeacht alles. Desalniettegenstaande dat ik nooit het woord respect heb gebruikt in mijn post. | |
lily | woensdag 1 april 2009 @ 07:07 |
Ik eet sinds mijn 16de geen vlees en vis. Ik zag, 21 jaar geleden, een voor mij erg shockerende tv uitzending over de bio-industrie. Ik heb er die nacht niet van kunnen slapen en ik ben de dag erna accuut gestopt met vlees eten. Ik wilde er gewoon niet meer aan meedoen. Ik heb sinsdien nooit meer een stukje vlees gegeten. | |
fruityloop | woensdag 1 april 2009 @ 11:05 |
quote:Het is een beetje een kip-ei verhaal, maar zo draag je dus net zo goed bij aan het slachten van die dieren? Dit vindt ik dan altijd wat lastig te rijmen met het idealistische/morele waar sommige vegetariërs mee schermen. Principes zijn een groot goed, en ik heb ook oprecht bewondering voor mensen die hieraan vasthouden, maar uit bovenstaande proef ik toch een stukje gemakzucht.. Dit heb ik nog wat meer met "vegetariërs" die wel vis eten trouwens, die houden zichzelf echt voor de gek.. | |
Pietverdriet | woensdag 1 april 2009 @ 11:14 |
Soit, vegetariers zijn leuk op de kast te jagen, maar je hebt er verder geen last van (meestal). Veel erger vind ik de enorme hoeveelheid mensen die mager is aangepraat waardoor je niet meer aan doorregen vlees kan komen. | |
Iblis | woensdag 1 april 2009 @ 11:17 |
quote:Niet net zo goed. Alles van een varken wordt verwerkt. Maar de primaire reden om het varken te slachten is het vlees. Als de vraag naar b.v. rundvlees inzakt (b.v. ten tijde van BSE) zakt ook het aanbod aan runderleer in. Het is niet economisch rendabel om b.v. alleen varkens te kweken en die te slachten om gelatine te maken, dan zou er wel overgeschakeld worden op een alternatief. Echter, omdat er zoveel vlees gegeten wordt, is er heel veel extra spul voor een habbekrats te koop, varkensharen, botten, organen: echt alles wordt gebruikt. Maar met name omdat het zo goedkoop is. Neemt de vraag naar vlees af, dan zal er waarschijnlijk ook een overstap op alternatieven plaatsvinden. Dat is vrij hypothetisch, want mondiaal gezien neemt de vraag naar vlees alleen maar toe. Maar nogmaals, ik denk dat het wat gemakkelijk is om te zeggen: jij eet brood met dierlijk vet, daarom is er een beest geslacht. Het beest wordt om het vlees geslacht, de rest is ‘bijvangst’. quote:Het hangt ervanaf wat je idealen zijn, of het dieren welzijn is, natuur, of wat dan ook. Als het om in het wild gevangen vis gaat die niet overbevist wordt, is dat voor sommigen allicht acceptabel. Want tussen dat en een plofkip zit natuurlijk wel een wereld van verschil als het om duurzaamheid en dierenwelzijn gaat. | |
Innocence | woensdag 1 april 2009 @ 11:42 |
Kun je als je tegen de bio-industrie bent niet beter de verkoop van biologisch vlees stimuleren ipv helemaal geen vlees meer te eten? | |
fruityloop | woensdag 1 april 2009 @ 12:01 |
quote:Daarom zei ik ook dat het wat moeilijk te rijmen is, maar dit is aan een ieder om zelf te bepalen.. Ik vindt het op een gegeven moment wat hypocriet worden, en dat moment ligt bij mij ongeveer bij het geen vlees wel vis eten. quote:Wel eens gezien hoe kreeft gevangen wordt, vervolgens in leven wordt gehouden in een grote tank propvol met broertjes en zusjes, en vervolgens levend wordt gekookt? Dan heeft een gemiddeld slachtvarken toch een minder lange en ingrijpende lijdensweg hoor. Maar goed, wat betreft het onnodig lijden van dieren zijn we het vast eens, ik vindt wel dat mensen maar moeten betalen voor een relatief goede leefomgeving voor die beesten etc. | |
vaagsel | woensdag 1 april 2009 @ 12:16 |
Het is ik vind zonder t.. En voor mijn vader was het zo dat toen hij stopte met vlees eten (20 jaar geleden), er nauwelijks biologisch vlees te krijgen was. De meeste vis werd toen nog wel gewoon uit de zee gevist. Zijn beredenatie was dat die vissen tenminste een goed en natuurlijk leven hadden gehad, dus af en toe kon dat wel gegeten worden. Dit gaat tegenwoordig nog maar voor weinig vis op helaas.. | |
Provinciaal | woensdag 1 april 2009 @ 12:26 |
quote:Daarom noem ik mezelf ook geen vegetarier meer. Ik probeer zo vegetarisch mogelijk te leven, maar ik vind het te moeilijk om dat 100% te doen. Eigenlijk ken ik geen enkele zelfverklaarde vegetariers die alles goed doen, velen weten niet eens wat stremsel is bijvoorbeeld, of dat 'broodverbeteraars' ook uit de varkensslacht komen. Maar ik vind het niet lastig te rijmen met idealisme en moraal, de meesten doen immers wel hun best, en iemand die zijn vleesconsumptie halveert of overstapt op biologisch vind ik al positief. Het gaat niet om alles of niets, als iedereen zich een beetje aanpast komen we al heel ver. | |
lily | woensdag 1 april 2009 @ 15:10 |
Ik eet al zo ontzettend lang geen vlees en vis meer dat ik het niet meer zou kunnen. Het idee om een dood dier te eten staat me vreselijk tegen en ik vind het zelfs stinken. Ik ben natuurlijk ondertussen ook gespecialiseerd in het vegetarisch koken en weet precies wat ik wel en niet eet. Ik heb ook helemaal geen zin om mij te moeten verantwoorden. Ik heb in de loop der jaren alles wel gehoord. Maar het is mijn ding en ik val er absoluut niemand mee "lastig" verder. quote:daar ben ik het helemaal mee eens ![]() | |
Coccinella | vrijdag 10 april 2009 @ 01:28 |
ik merk eigenlijk meer dat ik aan een kruisverhoor wordt onderworpen waarom ik geen vlees eet (&wel een "kippenabortus"), maar zelf preek ik niet dat mensen geen vlees zouden moeten eten |