Wat moet het fijn zijn om de hele wereld in hokjes op te kunnen delenquote:Op donderdag 26 maart 2009 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ken meer vegetariers die zelfmoord hebben gepleegd dan dat ik vegetariers ken die een vrolijke inslag hebben
Bloederig rood, bijna een kilo rood vlees.quote:Op donderdag 26 maart 2009 21:43 schreef Shivo het volgende:
[..]
Wat moet het fijn zijn om de hele wereld in hokjes op te kunnen delenBlijft het tenminste lekker overzichtelijk
Hoe smaakte je T-Bone? Medium rare hoop ik toch, geen gekke dingen natuurlijk
Zozo! Morgen een afterparty op het toilet, lijkt mequote:Op donderdag 26 maart 2009 21:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bloederig rood, bijna een kilo rood vlees.
Zou dat komen omdat vlees zo lekker is?quote:Op donderdag 26 maart 2009 22:56 schreef Coccinella het volgende:
Toch wel redelijk opvallend dat in een topic waarin wordt gevraagd waarom je ervoor kiest om vegetariër te zijn, er zoveel mensen komen vertellen dat vlees ontzettend lekker is
Neuh, sommige mensen vinden het lekker, sommge niet. Een groep mensen eet vlees, een andere groep nietquote:Op donderdag 26 maart 2009 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou dat komen omdat vlees zo lekker is?
Om je de waarheid te zeggen, top vlees is lastig aan te komen.
Ik vind het aan de ene kant wel fascinerend hoe een kleine groep zichzelf vleeseters noemende op fok denkt de vegetariërs te moeten bekeren en aan de andere kant is het eigenlijk gewoon sneu. Ik heb het in ieder geval nooit echt begrepen. En inderdaad, in dit topic stelt TS de vraag waarom iemand vegetariër wil zijn en niet waarom iemand dat niet zou moeten zijnquote:Op donderdag 26 maart 2009 23:11 schreef Coccinella het volgende:
Neuh, sommige mensen vinden het lekker, sommge niet. Een groep mensen eet vlees, een andere groep niet
Ik vermoed dat dat met name mensen zijn die wat te bewijzen hebben - hoe mannelijk ze zijn ofzo iets. Blijkbaar hebben ze redenen om er vanuit te gaan dat andere mensen aan die mannelijkheid twijfelen en daarom komen ze hier vertellen hoe stoer ze zijn, want het eten van veel vlees draagt een zekere stoerheid uit. Compensatie gedrag dus.quote:Op donderdag 26 maart 2009 22:56 schreef Coccinella het volgende:
Toch wel redelijk opvallend dat in een topic waarin wordt gevraagd waarom je ervoor kiest om vegetariër te zijn, er zoveel mensen komen vertellen dat vlees ontzettend lekker is
Dit gebeurt al sinds de mens met landbouw is begonnen... je dacht echt dat er in de natuur vroeger Friese koeien rondliepen en dat varkens in het wild mooi roze zijn?quote:Op donderdag 26 maart 2009 17:00 schreef Iblis het volgende:
Verder heb ik er ook moeite mee dat je dieren alleen op basis van winst- en vleesmaximalisatie doorfokt, kweekt en slacht. Dat gewasdiversiteit en genetische variatie opgeofferd worden om maar iets meer melk, iets meer vlees te kweken.
Omdat de hond een jacht instrument is om meer vlees te vangen. En dat beest smaakt niet lekker. En de hamster is te klein om op te etenquote:Op donderdag 26 maart 2009 19:07 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Dan moet je omnivoren ook de vraag voorleggen waarom ze niet een/hun hond/huisdier op willen eten, zelfde verhaal.
Ik quote deze nog maar een keer.. de pro-vlees posters hier lezen er blijkbaar overheenquote:Op donderdag 26 maart 2009 17:00 schreef Iblis het volgende:
Het geneuzel over wat we ‘zijn’ is natuurlijk een zwaktebod. Als we alles ‘zoals de natuur het wil’ zouden doen, zou menig vrouw in het kraambed sterven, zou je WC’s wel af kunnen schaffen, en is naar de supermarkt gaan natuurlijk ook tegennatuurlijk.
Waar ik zelf de meeste moeite mee heb als het om vlees gaat, is dat het een product is dat een bepaalde status heeft: ‘zonder vlees is de maaltijd niet compleet’, en daarom vinden mensen dat het erbij moet. Dit terwijl voor de bereiding van vlees ontzettend veel water, voedsel en uiteindelijk ook grondstoffen nodig zijn.
De tijd is voorbij dat koeien alleen gras aten, en dat varkens door de schillenboer gevoerd werden: op die manier kunnen producten die voor mensen niet verteerbaar zijn op een nuttige manier aangewend worden. Tegenwoordig wordt er speciaal maïs en soja gekweekt om dieren maar zo snel mogelijk te laten groeien, iets wat een enorme milieubelasting met zich meebrengt. 90% van de sojaproductie in de VS is veevoer, 80% van de maïs is veevoer, 50% van het water gaat naar de gewassen die voor veevoer worden gekweekt.
Dat is een immense belasting, een belasting die niet vol te houden. Problemen als mestoverschotten, bemesting die in het grondwater komt, het is allemaal, werkelijk, problematisch.
Verder heb ik er ook moeite mee dat je dieren alleen op basis van winst- en vleesmaximalisatie doorfokt, kweekt en slacht. Dat gewasdiversiteit en genetische variatie opgeofferd worden om maar iets meer melk, iets meer vlees te kweken. En dat als er dan een ziekte is, dat dieren en masse vernietigd worden. Wat een belachelijke vernietiging van levens, kapitaal en weet ik veel wat, alleen omdat als ze ingeënt worden bijvoorbeeld de export naar Japan niet door kan gaan.
En dat als het er dan is, als een koe dan geslacht wordt, dat men niet de tijd heeft om het biefstuk rustig te laten besterven, om het goed op smaak te laten komen, soms denk je dat ze nog het geduld niet hebben om de lijkstijfheid uit te zitten. Daarentegen wordt het armzalige lapje vlees nog eens gemutileerd, geprikt, vermalst en dan uiteindelijk in een supermarkt gegooid met het etiketje ‘biefstuk’.
En veel mensen denken: ‘biefstuk, dat is goed vlees!’ en ze nemen het mee naar huis, en bereiden het op een manier waar je heel verdrietig van wordt. Maar, het is vlees en vlees is lekker. Ze zijn helemaal tevreden. (Of het plezier waarmee men een hamburger van McDonalds eet… onvoorstelbaar).
Die achteloze manier van omgaan met milieu, voedsel en dierenwelzijn staat me echt heel erg tegen. Overigens geldt dat ook voor sperziebonen uit Kenia in december, ingevlogen fruit uit Nieuw-Zeeland, en weet ik wat niet.
Overigens moet ik ook toegeven, maar dat had ik in eerste instantie niet, dat ik een afkeer van vlees krijg. Ik vind het steeds onaantrekkelijker. Om te zien, maar ook om te ruiken. Ik denk dat dat een soort pyschologische zelfbevestiging is: waar de keus in eerste instantie met name rationaal was, merk ik dat het ook een emotionelere component krijgt.
En, elke dag 200 gram vlees eten is ook zeker overbodig, het gemiddelde per hoofd van de bevolking in Nederland ligt dacht ik nog hoger. Overigens lag het rond 1500 o.i.d. nog hoger. Maar de populatie was toen aanmerkelijk kleiner, ook met het alsmaar toenemende aantal mensen, is vleesconsumptie m.i. niet houdbaar. (Wat men in de 19e eeuw ook ervoer in Nederland, maar door intensivering van de landbouw en veehouderij heeft de vleesconsumptie weer fors kunnen stijgen.)
Bovenstaande is uiteindelijk nog geen reden om helemaal geen vlees te eten, dat snap ik, maar dat is meer mijn eigen keus. Ook snap ik dat vleesconsumptie in sommige gebieden, waar weinig gewassen groeien (b.v. poolcirkel) uiteraard de enige keus is om voldoende energie binnen te krijgen. Voor ons geldt dat niet, en zolang vlees op zo'n decadente en liefdeloze wijze tot stand komt, doe ik er niet aan mee. Misschien dat ik later, als ik zelf een schaap heb, dat niet al te hard bijgevoerd hoeft te worden, het nog wel zou kunnen opeten, maar ook dat is m.i. een vorm van decadentie, alhoewel dat op zijn tijd moet kunnen. Als mijn afkeer van vlees echter blijft of sterker wordt zie ik dat niet zo snel gebeuren.
Op zich is er altijd al een zekere mate van rasveredeling geweest natuurlijk, zowel qua groenten als qua dieren. Dieren hebben heel lang ook secundaire rollen vervuld: eten van voedsel dat niet voor mensen geschikt was, of als kracht om het land te bewerken.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:02 schreef Ps2K het volgende:
Dit gebeurt al sinds de mens met landbouw is begonnen... je dacht echt dat er in de natuur vroeger Friese koeien rondliepen en dat varkens in het wild mooi roze zijn?
Een koe is een koe doordat vele generaties zijn gefokt zodat de koe gelukkig is in een weiland en zoveel mogelijk vlees / melk oplevert.
Voor de koe zelf is het een win-win situatie. De koe is veilig voor natuurlijke vijanden, er wordt altijd een gischikte partner uitgezocht voor de voortplanting, het enige wat de koe inlevert is dat ie wat korter leeft.
Hier heb je zeker een punt. Als je kijkt naar biefstukken, wat voor slecht vlees het af en toe is, je kunt niet zien wanneer de koe geslacht is (na de slacht moet een koe meestal een dag of 11 hangen).quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:33 schreef Iblis het volgende:
zoals Pietverdriet zei, dat het lastig zal blijven echt goed vlees te vinden.
Bij een geschikte partner bedoel je de houten koe en een plastic pipet?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:02 schreef Ps2K het volgende:
[..]
Dit gebeurt al sinds de mens met landbouw is begonnen... je dacht echt dat er in de natuur vroeger Friese koeien rondliepen en dat varkens in het wild mooi roze zijn?
Een koe is een koe doordat vele generaties zijn gefokt zodat de koe gelukkig is in een weiland en zoveel mogelijk vlees / melk oplevert.
Voor de koe zelf is het een win-win situatie. De koe is veilig voor natuurlijke vijanden, er wordt altijd een gischikte partner uitgezocht voor de voortplanting, het enige wat de koe inlevert is dat ie wat korter leeft.
Om mezelf even te citerenquote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:50 schreef Ps2K het volgende:
[..]
Hier heb je zeker een punt. Als je kijkt naar biefstukken, wat voor slecht vlees het af en toe is, je kunt niet zien wanneer de koe geslacht is (na de slacht moet een koe meestal een dag of 11 hangen).
Hetzelfde met maïskippen, dat is in feite ook zo’n raar product. Het zijn uiteindelijk plofkippen met een kleurtje. De keuringsdienst van waarde heeft hier op zich leuke afleveringen over, slagers die met trots vertellen dat de koe ‘vers geslacht is’ (wat dus zou betekenen dat de rigor mortis er nog inzit), zulk soort gebrek aan kennis (zelfs bij professionals) is schrijnend.quote:En dat als het er dan is, als een koe dan geslacht wordt, dat men niet de tijd heeft om het biefstuk rustig te laten besterven, om het goed op smaak te laten komen, soms denk je dat ze nog het geduld niet hebben om de lijkstijfheid uit te zitten. Daarentegen wordt het armzalige lapje vlees nog eens gemutileerd, geprikt, vermalst en dan uiteindelijk in een supermarkt gegooid met het etiketje ‘biefstuk’.
Doet me denken aan dit:quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:00 schreef Iblis het volgende:
[..]
Om mezelf even te citeren:
[..]
Hetzelfde met maïskippen, dat is in feite ook zo’n raar product. Het zijn uiteindelijk plofkippen met een kleurtje. De keuringsdienst van waarde heeft hier op zich leuke afleveringen over, slagers die met trots vertellen dat de koe ‘vers geslacht is’ (wat dus zou betekenen dat de rigor mortis er nog inzit), zulk soort gebrek aan kennis (zelfs bij professionals) is schrijnend.
Wat dat betreft heb ik nog wel een beetje een zwak voor Gordon Ramsey, alhoewel hij natuurlijk z'n reet afveegt met vegetariërs, dat hij koks in ieder geval bewust probeert te maken wat goed vlees is, hoe dat geslacht wordt, waar het vandaan komt van een koe, enzovoort.
quote:Moderne ouders
“Mama, vanwaar komt de melk?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt het brood?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt de vis?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt het vlees?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt de video…?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Vanwaar komt mijn kleedje?”
“Uit de supermarkt…”
“En vanwaar komt de supermarkt?”
“Van de beurs…”
Je hebt er tenminste over nagedacht, dat waardeer ik enorm. Het probleem van veel vleeseters -waaronder ik- tegen vegetariers is met name het ongefundamenteerde idee erachter. No offence, maar dit is in mijn beleving de stereotype vegetarier: 14 jaar, vrouw, luistert naar K's Choice, draagt felgekleurde kleding, liefst horizontaal gestreept, stemt links, en eet geen vlees omdat het zielig is voor de diertjes, maar vis eten ze wel want Its okay to eat fish cause they dont have any feelings (Kurt Cobain).quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:33 schreef Iblis het volgende:
heel verhaal
quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:41 schreef starla het volgende:
[..]
Een goed doordacht vegetarisch dieet leidt op langere termijn zelfs tot een hogere levensverwachting wijst onderzoek uit.
Een verschil hierin is wel aan te geven overigens, alhoewel ik met je mee afvraag of ze hierover nadenken. Namelijk dat het aanbod van leer de vraag naar vlees volgt. De primaire reden om te slachten is vlees, indien er minder geslacht wordt omdat bijvoorbeeld vanwege BSE de vraag naar rundvlees afneemt, neemt ook het aanbod aan leer af. In die zin is de vleesvraag de primaire slachtreden.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:41 schreef starla het volgende:
En alléén eten is een probleem. Die nieuwe leren tas nemen ze wel aan. Voor sommigen is het gewoon een legitieme reden om anorexia te hebben 'ik heb echt geen anorexia, ik eet 1 kilo sla per dag' Naar mijn weten worden alleen cavia's dik van sla. Enfin.
Wat een gezeur zeg , ongelooflijkquote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:41 schreef starla het volgende:
[..]
Je hebt er tenminste over nagedacht, dat waardeer ik enorm. Het probleem van veel vleeseters -waaronder ik- tegen vegetariers is met name het ongefundamenteerde idee erachter. No offence, maar dit is in mijn beleving de stereotype vegetarier: 14 jaar, vrouw, luistert naar K's Choice, draagt felgekleurde kleding, liefst horizontaal gestreept, stemt links, en eet geen vlees omdat het zielig is voor de diertjes, maar vis eten ze wel want Its okay to eat fish cause they dont have any feelings (Kurt Cobain).
En alléén eten is een probleem. Die nieuwe leren tas nemen ze wel aan. Voor sommigen is het gewoon een legitieme reden om anorexia te hebben 'ik heb echt geen anorexia, ik eet 1 kilo sla per dag' Naar mijn weten worden alleen cavia's dik van sla. Enfin.
Ondanks alle supplementen, vleesvervangers en wat dies meer zij biedt een vegetarisch dieet minder snel de adequate hoeveelheden voedingsstoffen die nodig zijn. TIjdens de groei leidt dit sneller tot tekorten, en laat nu net het idealistische duiveltje tijdens de groeijaren op de schouder verschijnen. Van zink, vitB12, ijzer, eiwitten en omega-3-vetzuren moet meer worden geconsumeerd omdat de biologische beschikbaarheid een stuk minder is dan in een vleesrijk dieet. Een goed vervangend dieet leidt navenant niet tot problemen, maar ik betwijfel alleen hoeveel procent van de vegetariers zich hiervan echt bewust is. En dan heb ik het dus met name over die groep die ik hierboven heb beschreven. Een goed doordacht vegetarisch dieet leidt op langere termijn zelfs tot een hogere levensverwachting wijst onderzoek uit.
En wie die hele lap tekst interessant vindt of het liever op film ziet:quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:28 schreef Isdatzo het volgende:
Ik quote deze nog maar een keer.. de pro-vlees posters hier lezen er blijkbaar overheen*kuch*
Oh, en om 't voor mezelf goed te praten eet ik voornamelijk biologisch vlees. Dus.
Omdat iemand eens met een goed gefundeerde mening komt?quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |