Zou dat komen omdat vlees zo lekker is?quote:Op donderdag 26 maart 2009 22:56 schreef Coccinella het volgende:
Toch wel redelijk opvallend dat in een topic waarin wordt gevraagd waarom je ervoor kiest om vegetariër te zijn, er zoveel mensen komen vertellen dat vlees ontzettend lekker is
Neuh, sommige mensen vinden het lekker, sommge niet. Een groep mensen eet vlees, een andere groep nietquote:Op donderdag 26 maart 2009 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou dat komen omdat vlees zo lekker is?
Om je de waarheid te zeggen, top vlees is lastig aan te komen.
Ik vind het aan de ene kant wel fascinerend hoe een kleine groep zichzelf vleeseters noemende op fok denkt de vegetariërs te moeten bekeren en aan de andere kant is het eigenlijk gewoon sneu. Ik heb het in ieder geval nooit echt begrepen. En inderdaad, in dit topic stelt TS de vraag waarom iemand vegetariër wil zijn en niet waarom iemand dat niet zou moeten zijnquote:Op donderdag 26 maart 2009 23:11 schreef Coccinella het volgende:
Neuh, sommige mensen vinden het lekker, sommge niet. Een groep mensen eet vlees, een andere groep niet
Ik vermoed dat dat met name mensen zijn die wat te bewijzen hebben - hoe mannelijk ze zijn ofzo iets. Blijkbaar hebben ze redenen om er vanuit te gaan dat andere mensen aan die mannelijkheid twijfelen en daarom komen ze hier vertellen hoe stoer ze zijn, want het eten van veel vlees draagt een zekere stoerheid uit. Compensatie gedrag dus.quote:Op donderdag 26 maart 2009 22:56 schreef Coccinella het volgende:
Toch wel redelijk opvallend dat in een topic waarin wordt gevraagd waarom je ervoor kiest om vegetariër te zijn, er zoveel mensen komen vertellen dat vlees ontzettend lekker is
Dit gebeurt al sinds de mens met landbouw is begonnen... je dacht echt dat er in de natuur vroeger Friese koeien rondliepen en dat varkens in het wild mooi roze zijn?quote:Op donderdag 26 maart 2009 17:00 schreef Iblis het volgende:
Verder heb ik er ook moeite mee dat je dieren alleen op basis van winst- en vleesmaximalisatie doorfokt, kweekt en slacht. Dat gewasdiversiteit en genetische variatie opgeofferd worden om maar iets meer melk, iets meer vlees te kweken.
Omdat de hond een jacht instrument is om meer vlees te vangen. En dat beest smaakt niet lekker. En de hamster is te klein om op te etenquote:Op donderdag 26 maart 2009 19:07 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Dan moet je omnivoren ook de vraag voorleggen waarom ze niet een/hun hond/huisdier op willen eten, zelfde verhaal.
Ik quote deze nog maar een keer.. de pro-vlees posters hier lezen er blijkbaar overheenquote:Op donderdag 26 maart 2009 17:00 schreef Iblis het volgende:
Het geneuzel over wat we ‘zijn’ is natuurlijk een zwaktebod. Als we alles ‘zoals de natuur het wil’ zouden doen, zou menig vrouw in het kraambed sterven, zou je WC’s wel af kunnen schaffen, en is naar de supermarkt gaan natuurlijk ook tegennatuurlijk.
Waar ik zelf de meeste moeite mee heb als het om vlees gaat, is dat het een product is dat een bepaalde status heeft: ‘zonder vlees is de maaltijd niet compleet’, en daarom vinden mensen dat het erbij moet. Dit terwijl voor de bereiding van vlees ontzettend veel water, voedsel en uiteindelijk ook grondstoffen nodig zijn.
De tijd is voorbij dat koeien alleen gras aten, en dat varkens door de schillenboer gevoerd werden: op die manier kunnen producten die voor mensen niet verteerbaar zijn op een nuttige manier aangewend worden. Tegenwoordig wordt er speciaal maïs en soja gekweekt om dieren maar zo snel mogelijk te laten groeien, iets wat een enorme milieubelasting met zich meebrengt. 90% van de sojaproductie in de VS is veevoer, 80% van de maïs is veevoer, 50% van het water gaat naar de gewassen die voor veevoer worden gekweekt.
Dat is een immense belasting, een belasting die niet vol te houden. Problemen als mestoverschotten, bemesting die in het grondwater komt, het is allemaal, werkelijk, problematisch.
Verder heb ik er ook moeite mee dat je dieren alleen op basis van winst- en vleesmaximalisatie doorfokt, kweekt en slacht. Dat gewasdiversiteit en genetische variatie opgeofferd worden om maar iets meer melk, iets meer vlees te kweken. En dat als er dan een ziekte is, dat dieren en masse vernietigd worden. Wat een belachelijke vernietiging van levens, kapitaal en weet ik veel wat, alleen omdat als ze ingeënt worden bijvoorbeeld de export naar Japan niet door kan gaan.
En dat als het er dan is, als een koe dan geslacht wordt, dat men niet de tijd heeft om het biefstuk rustig te laten besterven, om het goed op smaak te laten komen, soms denk je dat ze nog het geduld niet hebben om de lijkstijfheid uit te zitten. Daarentegen wordt het armzalige lapje vlees nog eens gemutileerd, geprikt, vermalst en dan uiteindelijk in een supermarkt gegooid met het etiketje ‘biefstuk’.
En veel mensen denken: ‘biefstuk, dat is goed vlees!’ en ze nemen het mee naar huis, en bereiden het op een manier waar je heel verdrietig van wordt. Maar, het is vlees en vlees is lekker. Ze zijn helemaal tevreden. (Of het plezier waarmee men een hamburger van McDonalds eet… onvoorstelbaar).
Die achteloze manier van omgaan met milieu, voedsel en dierenwelzijn staat me echt heel erg tegen. Overigens geldt dat ook voor sperziebonen uit Kenia in december, ingevlogen fruit uit Nieuw-Zeeland, en weet ik wat niet.
Overigens moet ik ook toegeven, maar dat had ik in eerste instantie niet, dat ik een afkeer van vlees krijg. Ik vind het steeds onaantrekkelijker. Om te zien, maar ook om te ruiken. Ik denk dat dat een soort pyschologische zelfbevestiging is: waar de keus in eerste instantie met name rationaal was, merk ik dat het ook een emotionelere component krijgt.
En, elke dag 200 gram vlees eten is ook zeker overbodig, het gemiddelde per hoofd van de bevolking in Nederland ligt dacht ik nog hoger. Overigens lag het rond 1500 o.i.d. nog hoger. Maar de populatie was toen aanmerkelijk kleiner, ook met het alsmaar toenemende aantal mensen, is vleesconsumptie m.i. niet houdbaar. (Wat men in de 19e eeuw ook ervoer in Nederland, maar door intensivering van de landbouw en veehouderij heeft de vleesconsumptie weer fors kunnen stijgen.)
Bovenstaande is uiteindelijk nog geen reden om helemaal geen vlees te eten, dat snap ik, maar dat is meer mijn eigen keus. Ook snap ik dat vleesconsumptie in sommige gebieden, waar weinig gewassen groeien (b.v. poolcirkel) uiteraard de enige keus is om voldoende energie binnen te krijgen. Voor ons geldt dat niet, en zolang vlees op zo'n decadente en liefdeloze wijze tot stand komt, doe ik er niet aan mee. Misschien dat ik later, als ik zelf een schaap heb, dat niet al te hard bijgevoerd hoeft te worden, het nog wel zou kunnen opeten, maar ook dat is m.i. een vorm van decadentie, alhoewel dat op zijn tijd moet kunnen. Als mijn afkeer van vlees echter blijft of sterker wordt zie ik dat niet zo snel gebeuren.
Op zich is er altijd al een zekere mate van rasveredeling geweest natuurlijk, zowel qua groenten als qua dieren. Dieren hebben heel lang ook secundaire rollen vervuld: eten van voedsel dat niet voor mensen geschikt was, of als kracht om het land te bewerken.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:02 schreef Ps2K het volgende:
Dit gebeurt al sinds de mens met landbouw is begonnen... je dacht echt dat er in de natuur vroeger Friese koeien rondliepen en dat varkens in het wild mooi roze zijn?
Een koe is een koe doordat vele generaties zijn gefokt zodat de koe gelukkig is in een weiland en zoveel mogelijk vlees / melk oplevert.
Voor de koe zelf is het een win-win situatie. De koe is veilig voor natuurlijke vijanden, er wordt altijd een gischikte partner uitgezocht voor de voortplanting, het enige wat de koe inlevert is dat ie wat korter leeft.
Hier heb je zeker een punt. Als je kijkt naar biefstukken, wat voor slecht vlees het af en toe is, je kunt niet zien wanneer de koe geslacht is (na de slacht moet een koe meestal een dag of 11 hangen).quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:33 schreef Iblis het volgende:
zoals Pietverdriet zei, dat het lastig zal blijven echt goed vlees te vinden.
Bij een geschikte partner bedoel je de houten koe en een plastic pipet?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:02 schreef Ps2K het volgende:
[..]
Dit gebeurt al sinds de mens met landbouw is begonnen... je dacht echt dat er in de natuur vroeger Friese koeien rondliepen en dat varkens in het wild mooi roze zijn?
Een koe is een koe doordat vele generaties zijn gefokt zodat de koe gelukkig is in een weiland en zoveel mogelijk vlees / melk oplevert.
Voor de koe zelf is het een win-win situatie. De koe is veilig voor natuurlijke vijanden, er wordt altijd een gischikte partner uitgezocht voor de voortplanting, het enige wat de koe inlevert is dat ie wat korter leeft.
Om mezelf even te citerenquote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:50 schreef Ps2K het volgende:
[..]
Hier heb je zeker een punt. Als je kijkt naar biefstukken, wat voor slecht vlees het af en toe is, je kunt niet zien wanneer de koe geslacht is (na de slacht moet een koe meestal een dag of 11 hangen).
Hetzelfde met maïskippen, dat is in feite ook zo’n raar product. Het zijn uiteindelijk plofkippen met een kleurtje. De keuringsdienst van waarde heeft hier op zich leuke afleveringen over, slagers die met trots vertellen dat de koe ‘vers geslacht is’ (wat dus zou betekenen dat de rigor mortis er nog inzit), zulk soort gebrek aan kennis (zelfs bij professionals) is schrijnend.quote:En dat als het er dan is, als een koe dan geslacht wordt, dat men niet de tijd heeft om het biefstuk rustig te laten besterven, om het goed op smaak te laten komen, soms denk je dat ze nog het geduld niet hebben om de lijkstijfheid uit te zitten. Daarentegen wordt het armzalige lapje vlees nog eens gemutileerd, geprikt, vermalst en dan uiteindelijk in een supermarkt gegooid met het etiketje ‘biefstuk’.
Doet me denken aan dit:quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:00 schreef Iblis het volgende:
[..]
Om mezelf even te citeren:
[..]
Hetzelfde met maïskippen, dat is in feite ook zo’n raar product. Het zijn uiteindelijk plofkippen met een kleurtje. De keuringsdienst van waarde heeft hier op zich leuke afleveringen over, slagers die met trots vertellen dat de koe ‘vers geslacht is’ (wat dus zou betekenen dat de rigor mortis er nog inzit), zulk soort gebrek aan kennis (zelfs bij professionals) is schrijnend.
Wat dat betreft heb ik nog wel een beetje een zwak voor Gordon Ramsey, alhoewel hij natuurlijk z'n reet afveegt met vegetariërs, dat hij koks in ieder geval bewust probeert te maken wat goed vlees is, hoe dat geslacht wordt, waar het vandaan komt van een koe, enzovoort.
quote:Moderne ouders
“Mama, vanwaar komt de melk?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt het brood?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt de vis?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt het vlees?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Mama, vanwaar komt de video…?”
“Uit de supermarkt, meisje…”
“Vanwaar komt mijn kleedje?”
“Uit de supermarkt…”
“En vanwaar komt de supermarkt?”
“Van de beurs…”
Je hebt er tenminste over nagedacht, dat waardeer ik enorm. Het probleem van veel vleeseters -waaronder ik- tegen vegetariers is met name het ongefundamenteerde idee erachter. No offence, maar dit is in mijn beleving de stereotype vegetarier: 14 jaar, vrouw, luistert naar K's Choice, draagt felgekleurde kleding, liefst horizontaal gestreept, stemt links, en eet geen vlees omdat het zielig is voor de diertjes, maar vis eten ze wel want Its okay to eat fish cause they dont have any feelings (Kurt Cobain).quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:33 schreef Iblis het volgende:
heel verhaal
quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:41 schreef starla het volgende:
[..]
Een goed doordacht vegetarisch dieet leidt op langere termijn zelfs tot een hogere levensverwachting wijst onderzoek uit.
Een verschil hierin is wel aan te geven overigens, alhoewel ik met je mee afvraag of ze hierover nadenken. Namelijk dat het aanbod van leer de vraag naar vlees volgt. De primaire reden om te slachten is vlees, indien er minder geslacht wordt omdat bijvoorbeeld vanwege BSE de vraag naar rundvlees afneemt, neemt ook het aanbod aan leer af. In die zin is de vleesvraag de primaire slachtreden.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:41 schreef starla het volgende:
En alléén eten is een probleem. Die nieuwe leren tas nemen ze wel aan. Voor sommigen is het gewoon een legitieme reden om anorexia te hebben 'ik heb echt geen anorexia, ik eet 1 kilo sla per dag' Naar mijn weten worden alleen cavia's dik van sla. Enfin.
Wat een gezeur zeg , ongelooflijkquote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:41 schreef starla het volgende:
[..]
Je hebt er tenminste over nagedacht, dat waardeer ik enorm. Het probleem van veel vleeseters -waaronder ik- tegen vegetariers is met name het ongefundamenteerde idee erachter. No offence, maar dit is in mijn beleving de stereotype vegetarier: 14 jaar, vrouw, luistert naar K's Choice, draagt felgekleurde kleding, liefst horizontaal gestreept, stemt links, en eet geen vlees omdat het zielig is voor de diertjes, maar vis eten ze wel want Its okay to eat fish cause they dont have any feelings (Kurt Cobain).
En alléén eten is een probleem. Die nieuwe leren tas nemen ze wel aan. Voor sommigen is het gewoon een legitieme reden om anorexia te hebben 'ik heb echt geen anorexia, ik eet 1 kilo sla per dag' Naar mijn weten worden alleen cavia's dik van sla. Enfin.
Ondanks alle supplementen, vleesvervangers en wat dies meer zij biedt een vegetarisch dieet minder snel de adequate hoeveelheden voedingsstoffen die nodig zijn. TIjdens de groei leidt dit sneller tot tekorten, en laat nu net het idealistische duiveltje tijdens de groeijaren op de schouder verschijnen. Van zink, vitB12, ijzer, eiwitten en omega-3-vetzuren moet meer worden geconsumeerd omdat de biologische beschikbaarheid een stuk minder is dan in een vleesrijk dieet. Een goed vervangend dieet leidt navenant niet tot problemen, maar ik betwijfel alleen hoeveel procent van de vegetariers zich hiervan echt bewust is. En dan heb ik het dus met name over die groep die ik hierboven heb beschreven. Een goed doordacht vegetarisch dieet leidt op langere termijn zelfs tot een hogere levensverwachting wijst onderzoek uit.
En wie die hele lap tekst interessant vindt of het liever op film ziet:quote:Op vrijdag 27 maart 2009 10:28 schreef Isdatzo het volgende:
Ik quote deze nog maar een keer.. de pro-vlees posters hier lezen er blijkbaar overheen*kuch*
Oh, en om 't voor mezelf goed te praten eet ik voornamelijk biologisch vlees. Dus.
Omdat iemand eens met een goed gefundeerde mening komt?quote:
Zou je in die post van starla de goedgefundeerde mening eens kunnen aangeven? Bij voorbaat dank.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:24 schreef cerror het volgende:
[..]
Omdat iemand eens met een goed gefundeerde mening komt?
Kruip eens uit dat zelfvoldane holletje kuthippie.
Vrouwen lopen i.h.a. vooral kans op een ijzertekort als ze een vegetarisch dieet volgen (sowieso zijn vrouwen daar gevoeliger voor). Maar tot bloedarmoede komt het eigenlijk nooit. B12 kan ook een probleem zijn, maar dat speelt met name voor veganisten. Beide komen echter niet heel snel voor, ik geloof ook dat b.v. vleeseters zo'n 30% van hun ijzer uit vlees halen. Dus het is niet zo alsof je, als je overschakelt, opeens al je ijzer uit iets anders moet halen.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:23 schreef vaagsel het volgende:
Ja ik vind het ook een beetje kort door de bocht genomen. Daarbij heb ik nog steeds geen cijfers gezien, alleen maar beweringen dat een vegetarisch dieet schadelijk kan zijn. Waar zijn de harde feiten?
HIj geeft een paar ongefundeerde meningen, net als zo'n beetje iedereen hier in dit topic. Er moet gewoon nog heel veel meer research gedaan worden naar de pro's en con's van vegetarisch eten.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:24 schreef cerror het volgende:
[..]
Omdat iemand eens met een goed gefundeerde mening komt?
Kruip eens uit dat zelfvoldane holletje kuthippie.
Conclusie: Vegetarische jongeren zijn over het algemeen zich veel bewuster van hun dieet en zijn daardoor gezonder en worden minder snel te dik, terwijl niet vegetarische jongeren zich minder bewust zijn van hun dieet en mede daardoor meer last van overgewicht en alles wat daarbij komt last hebben.quote:Dat een vegetarisch dieet alleen maar voordelen voor de gezondheid heeft - op voorwaarde dat het evenwichtig is samengesteld - wordt door tal van studies bevestigd.
Een nieuwe Amerikaanse studie van de University of Minnesota komt nu met een bijkomend argument pro vegetarische voeding: jongeren die vegetarisch eten, consumeren veel minder fast food en eten uiteindelijk minder vet en krijgen meer vitaminen en mineralen dan hun niet-vegetarische leeftijdsgenoten.
De studie analyseerde de eetgewoonten van meer dan 4500 tieners met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. 262 of 6% zegde vegetariër te zijn. De vegetariërs bleken veel dichter aan te sluiten bij wat als een gezond en evenwichtig dieet wordt beschouwd. Zo was de kans veel groter dat minder dan 30% van hun totale energieopname afkomstig was van vet en minder dan 10% van verzadigd vet; hun fruit- en groenten consumptie lag veel hoger; net als de niet-vegetariërs namen ze te weinig calcium op, maar hun opname van foliumzuur lag dan weer hoger; alsook de consumptie van vitamine A, ijzer en voedingsvezels.
Ze gebruikten ook minder suikerhoudende frisdranken dan hun vleesetende leeftijdsgenoten, maar wel meer dieetcola's en cafeïne houdende drankjes.
Ook de semi-vegetariërs (die geen rood vlees eten, maar wel kip en vis) scoorden veel beter dan hun vleesetende leeftijdsgenoten.
Klopt, maar een belangrijke factor daarin is ook een onderscheid in bewust en niet-bewust eten. Een topsporter die bijvoorbeeld ook bewust met zijn dieet bezig moet zijn, of wellicht iemand met bepaalde allergieën of een neiging tot bijvoorbeeld een ijzertekort, die ook bewust bezig is met zijn of haar dieet is wat dat betreft een betere vergelijking dan een doorsnee persoon die vooral verwerkt voedsel eet.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:34 schreef vaagsel het volgende:
Conclusie: Vegetarische jongeren zijn over het algemeen zich veel bewuster van hun dieet en zijn daardoor gezonder en worden minder snel te dik, terwijl niet vegetarische jongeren zich minder bewust zijn van hun dieet en mede daardoor meer last van overgewicht en alles wat daarbij komt last hebben.
‘Verder’ ben ik ook nooit gekomen en ik vind het ook wel prima zo. Een stukje vis, een stukje kip en twee keer een stukje rundvlees en af en toe wat spekreepjes door stamppotten et cetara per week. En als ik dronken ben een kilo shoarma/kebab.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:21 schreef Isabeau het volgende:
[..]
ik ben er minder vlees door gaan eten.
quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:41 schreef Iblis het volgende:
[..]
Klopt, maar een belangrijke factor daarin is ook een onderscheid in bewust en niet-bewust eten. Een topsporter die bijvoorbeeld ook bewust met zijn dieet bezig moet zijn, of wellicht iemand met bepaalde allergieën of een neiging tot bijvoorbeeld een ijzertekort, die ook bewust bezig is met zijn of haar dieet is wat dat betreft een betere vergelijking dan een doorsnee persoon die vooral verwerkt voedsel eet.
Witbrood, cola, Unox-hamburgers, McDonalds, tja, het is gewoon een slecht dieet, en dat ligt niet per se aan het vlees.
Precies.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 11:46 schreef pfaf het volgende:
[..]
... dan een slecht doordacht vleeseters-dieet!
Ben ik met je eens, maar wat de carnivoren die vegetarische dieeten veroordelen vergeten is dat relatief gezien het dieet van de gemiddelde carnivoor een stuk ongebalanceerder en schadelijker is dan het dieet van een gemiddelde vegetariër. Misschien dat ze beter hun energie kunnen steken in het bewuster maken van hun soortgenoten ipv het veroordelen van vegetariërs?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:41 schreef Iblis het volgende:
[..]
Klopt, maar een belangrijke factor daarin is ook een onderscheid in bewust en niet-bewust eten. Een topsporter die bijvoorbeeld ook bewust met zijn dieet bezig moet zijn, of wellicht iemand met bepaalde allergieën of een neiging tot bijvoorbeeld een ijzertekort, die ook bewust bezig is met zijn of haar dieet is wat dat betreft een betere vergelijking dan een doorsnee persoon die vooral verwerkt voedsel eet.
Witbrood, cola, Unox-hamburgers, McDonalds, tja, het is gewoon een slecht dieet, en dat ligt niet per se aan het vlees.
Klopt, alhoewel het natuurlijk wel wat lastig is om volledig ‘onbewust’ vegetarisch te eten. Die keus maken betekent dat je let op ingrediënten.quote:
Ah nu ook al een kuthippie , wat zijn jullie vleeseters toch vriendelijkquote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:24 schreef cerror het volgende:
[..]
Omdat iemand eens met een goed gefundeerde mening komt?
Kruip eens uit dat zelfvoldane holletje kuthippie.
Je zou dat filmpje in mijn linkje eens moeten bekijkenquote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:53 schreef Iblis het volgende:
[..]
Klopt, alhoewel het natuurlijk wel wat lastig is om volledig ‘onbewust’ vegetarisch te eten. Die keus maken betekent dat je let op ingrediënten.
Maar voor gezondheid is het heel erg van belang om bewust te eten. Maar nog wordt er volgens mij elk jaar nog minder tijd besteed aan het bereiden van voedsel. Dat betekent, kijk naar de AH – (ik kwam gister tot de ontdekking dat de AH waar ik was geen enkele krop sla meer had, alleen nog tig zakjes met voorgesneden spul, nu weet ik wel dat het totaal niet het seizoen is voor gewone sla, of ijsbergsla, maar die voorgesneden zakjes komen natuurlijk ook uiteindelijk van een krop).
En dat bewuster eten geeft denk ik wel een betere relatie met gezondheid.
Ik snap uberhaupt dat gezeur over vegetariers niet , wat kan het een ander nou schelen of ik vlees eet of nietquote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:52 schreef vaagsel het volgende:
[..]
Ben ik met je eens, maar wat de carnivoren die vegetarische dieeten veroordelen vergeten is dat relatief gezien het dieet van de gemiddelde carnivoor een stuk ongebalanceerder en schadelijker is dan het dieet van een gemiddelde vegetariër. Misschien dat ze beter hun energie kunnen steken in het bewuster maken van hun soortgenoten ipv het veroordelen van vegetariërs?
Ja hoor eens, je moet wel doen wat anderen ook doen, anders raken ze in de war.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:58 schreef N.icka het volgende:
[..]
Ik snap uberhaupt dat gezeur over vegetariers niet , wat kan het een ander nou schelen of ik vlees eet of niet
Ow sorryquote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:00 schreef Frollo het volgende:
[..]
Ja hoor eens, je moet wel doen wat anderen ook doen, anders raken ze in de war.
Tja, ik zou wel willen zien dat er überhaupt wat meer bewustwording zou zijn qua voedsel, en bereidheid om wat tijd in je eten te stoppen. Elk jaar zie je meer zakjes voorgesneden groenten in de supermarkt komen, meer stoommaaltijden, meer voorgesneden, voorverwerkt, en weet ik veel wat. En er komen weliswaar meer 'gezonde' keuzes bij, met labeltjes als ‘Ik kies bewust’ of ‘2 ons groenten’, maar onderwijl neemt voor mijn gevoel bij de AH de hoeveelheid groente-in-een-bak elk jaar af. Verse pasta wordt verkocht, maar Grano Duro niet.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:52 schreef vaagsel het volgende:
Ben ik met je eens, maar wat de carnivoren die vegetarische dieeten veroordelen vergeten is dat relatief gezien het dieet van de gemiddelde carnivoor een stuk ongebalanceerder en schadelijker is dan het dieet van een gemiddelde vegetariër. Misschien dat ze beter hun energie kunnen steken in het bewuster maken van hun soortgenoten ipv het veroordelen van vegetariërs?
Ik denk dat de (cor)relatie bewust <-> onbewust en vegetarisch <-> vleesetend ook zeer wel aanwezig is, maar de relatie met gezondheid dus inderdaad niet.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:53 schreef Iblis het volgende:
[..]
Klopt, alhoewel het natuurlijk wel wat lastig is om volledig ‘onbewust’ vegetarisch te eten. Die keus maken betekent dat je let op ingrediënten.
Bewust eten hoeft toch helemaal geen tijd te kosten?quote:Maar voor gezondheid is het heel erg van belang om bewust te eten. Maar nog wordt er volgens mij elk jaar nog minder tijd besteed aan het bereiden van voedsel. Dat betekent, kijk naar de AH – (ik kwam gister tot de ontdekking dat de AH waar ik was geen enkele krop sla meer had, alleen nog tig zakjes met voorgesneden spul, nu weet ik wel dat het totaal niet het seizoen is voor gewone sla, of ijsbergsla, maar die voorgesneden zakjes komen natuurlijk ook uiteindelijk van een krop).
Mja, in zeker zin wel ja. Het grote probleem is natuurlijk de definitie van gezondheid en sowieso de invloeden daarop. Ik heb ergens nog een speciaalnummer van de Scientific American liggen over gezondheid en voedsel, waarin nogmaals duidelijk gemaakt werd hoe onmogelijk het is de invloed van voedsel, supplementen, ingrediënten en voedinsstoffen te meten op de – überhaupt onmogelijk te definiëren en meten – grootheid gezondheid. En als gevolg daarvan was de hoeveelheid onzin en mythes over voedsel niet te overzien. ‘Gezond’ leven is complex en mijns inziens een delicate, gevoelige combinatie van enorm veel factoren, waarbij men maar op ‘gezond’ (hihi) verstand moet vertrouwen...quote:En dat bewuster eten geeft denk ik wel een betere relatie met gezondheid.
Ja, ik ben het roerend met die man eens, ik kende het al.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:56 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Je zou dat filmpje in mijn linkje eens moeten bekijken
Ik geef een beeld wat ik -en de meeste vleeseters denk ik- van de meeste vegetariers heb, dat is nu eenmaal mijn mening, dus zul je dat op een of andere manier moeten behapstukken. Jegens die groep heb ik een aversie. Echter, zoals ik aangaf, zijn er mensen zoals Iblis die er daadwerkelijk over na hebben gedacht, dus niet de hype, anorexia-dieet etc. volgen. Deze mensen waardeer ik meer dan de eerste groep.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 12:15 schreef N.icka het volgende:
Wat een gezeur zeg , ongelooflijk
Hoezo méér? Je moet nog steeds dezelfde hoeveelheid ijzer binnen krijgen. Je lichaam gaat niet opeens in ‘standje vega’ zodra je geen vlees meer eet. Het is echter zo dat je er rekening mee met houden, op het moment dat je overstapt, dat vlees voor bijvoorbeeld ijzer een significante bijdrage levert.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:14 schreef starla het volgende:
Daarnaast geef ik een heel objectief beeld van een vegetarisch dieet, namelijk het feit dat van enkele obligate voedingsstoffen méér moet worden genuttigd om tekorten te voorkomen.
Dat heb ik reeds uitgelegd. De biologische beschikbaarheid is minder, met andere woorden, er wordt minder opgenomen. Je hebt gelijk als je zegt dat een vegetarier als een vleeseter beiden 100% van de ADH moeten binnenkrijgen. Echter, bij vegetariers ligt deze hoeveelheid hoger. Ze moeten dus méér zink binnenkrijgen om aan 100% te komen.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:32 schreef Iblis het volgende:
Hoezo méér? Je moet nog steeds dezelfde hoeveelheid ijzer binnen krijgen. Je lichaam gaat niet opeens in ‘standje vega’ zodra je geen vlees meer eet.
quote:Because of the lower absorbability of amino acids from plant foods, vegetarians may require a higher intake of protein each day (Messina and Mangels 2001 V. Messina and A.R. Mangels, Considerations in planning vegan diets: Children, Journal of the American Dietetic Association 101 (2001), pp. 661–669. Article | PDF (896 K) | View Record in Scopus | Cited By in Scopus (8)Messina & Mangels, 2001).
quote:Vegetarians require 1.8 times the amount of iron than do nonvegetarians because of the lower bioavailability of iron from plant-based diets (National Academy of Science 2003 National Academy of Science, Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc (2003) Retrieved October 15, 2004, from http://books.nap.edu/execsumm_pdf/10026.pdf.National Academy of Science, 2003).
quote:Some vegetarians may require a higher intake of zinc than the dietary reference intake. (Gibson et al 1998 R.S. Gibson, Y. Fiona, N. Drost, B. Mtitimuni and T. Cullinan, Dietary interventions to prevent zinc deficiency, American Journal of Clinical Nutrition 68 (1998), pp. 484S–487S.Gibson, Fiona, Drost, Mtitimuni, & Cullinan, 1998).
Oh, zo, tja. Ik definieer binnenkrijgen als ‘uiteindelijk opnemen’ en jij als ‘in je mond stoppen’. Het klopt dat je meer ijzer in de vorm van plantaardig materiaal in je mond moet stoppen (of anderszins b.v. met Vitamine C combineren) om uiteindelijk dan genoeg binnen te krijgen.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:36 schreef starla het volgende:
[..]
Dat heb ik reeds uitgelegd. De biologische beschikbaarheid is minder, met andere woorden, er wordt minder opgenomen. Je hebt gelijk als je zegt dat een vegetarier als een vleeseter beiden 100% van de ADH moeten binnenkrijgen. Echter, bij vegetariers ligt deze hoeveelheid hoger. Ze moeten dus méér zink binnenkrijgen om aan 100% te komen.
Neen, jij definieert 'nuttigen' blijkbaar als 'opnemen'. Die logica snap ik niet helemaal, maar fijn dat het misverstand nu is opgehelderd.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:44 schreef Iblis het volgende:
Ik definieer binnenkrijgen als ‘uiteindelijk opnemen’ en jij als ‘in je mond stoppen’.
bronquote:Vegetarians have a lower incidence of many chronic diseases than omnivores. However, vegetarian diets could potentially result in lower intakes of some minerals, particularly Zn. In a cross-sectional study, dietary Zn intake was measured using 12 d weighed records in ninety-nine vegetarians (ten vegans) aged 18–50 years and forty-nine age- and sex-matched omnivores. In men, the mean daily Zn intake and Zn density values were similar in omnivores, ovolactovegetarians and vegans, but in women they were significantly lower in vegetarians (mean intake 6·8 mg v. 8·4 mg in omnivores) and few achieved the recommended intake. Significantly more vegetarian than omnivorous women had a daily Zn intake < 6 mg (44 % v. 13 %). Mean serum Zn concentrations were similar in female omnivores and vegetarians, despite the differences in intake. However, omnivorous men had a lower mean serum Zn concentration (0·85 μg/ml v. 0·95 μg/ml) and more subjects had levels below the reference range of 0·72–1·44 μg/ml than ovolactovegetarians (P < 0·01). Overall more women than men had low Zn concentrations; and these women generally had intakes below 6 mg/d. There was a significant correlation between serum Zn concentration and dietary Zn density in vegetarians, especially females (P < 0·001), but not in omnivores. Ovolactovegetarians did not have a significantly greater risk of low Zn status than omnivores.
Euhmquote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:36 schreef starla het volgende:
Dat heb ik reeds uitgelegd. De biologische beschikbaarheid is minder, met andere woorden, er wordt minder opgenomen. Je hebt gelijk als je zegt dat een vegetarier als een vleeseter beiden 100% van de ADH moeten binnenkrijgen. Echter, bij vegetariers ligt deze hoeveelheid hoger. Ze moeten dus méér zink binnenkrijgen om aan 100% te komen.
Rauw vlees gaat meestal ook niet zo goed.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Het is bij vitamines en sporenelementen vooral hoe je ze binnenkrijgt.
Rauwe groenten bevatten meer vitamine bv dan gekookte, maaaaar, als je kijk naar wat je weet uitpoept dan zijn doodgekooktje groenten "Gezonder" dan kort gekookte of rauwe, omdat je kapotgekookte groenten beter verteerd.
klopt, en ik eet ook geen kapot gekookte groenten, muv Rode Kool.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 14:00 schreef Iblis het volgende:
[..]
Rauw vlees gaat meestal ook niet zo goed.
Anders wentel je je eigen kortzichtingheid even op anderen afquote:Op vrijdag 27 maart 2009 13:14 schreef starla het volgende:
[..]
Ik geef een beeld wat ik -en de meeste vleeseters denk ik- van de meeste vegetariers heb, dat is nu eenmaal mijn mening, dus zul je dat op een of andere manier moeten behapstukken. Jegens die groep heb ik een aversie. Echter, zoals ik aangaf, zijn er mensen zoals Iblis die er daadwerkelijk over na hebben gedacht, dus niet de hype, anorexia-dieet etc. volgen. Deze mensen waardeer ik meer dan de eerste groep.
Daarnaast geef ik een heel objectief beeld van een vegetarisch dieet, namelijk het feit dat van enkele obligate voedingsstoffen méér moet worden genuttigd om tekorten te voorkomen. Ik wil je best een artikel sturen als je dit niet gelooft. Een ander 'bezwaar' tegen de bovenstaande groep is de veronderstelling dat juist déze mensen niet verantwoordelijk omgaan met dit dieet, omdát het een hype is, dieet etc. Met andere woorden, donderslag bij heldere hemel en niet goed doordacht. Dat wil dus absoluut niet zeggen dat ALLE vegetariers zo zijn.
Jouw reactie doet mij overtuigen van de aanname dat jij tot de eerste groep behoort.
quote:Op vrijdag 27 maart 2009 01:59 schreef RobinOok het volgende:
Ik eet wel eens bij mensen die zeggen dat ze vlees niet zo lekker vinden. En als we dan vlees eten snap ik helemaal waarom. Mijn god, wat kunnen mensen hun vlees toch verkrachten.
Ik kan best respect opbrengen voor mensen die zeggen dat ze geen vlees willen eten uit een bepaald principe. Maar mensen die zeggen dat ze vlees vies vinden wantrouw ik als de pest.
Tja, dat heb ik ook als mensen zeggen ‘ik lust geen vis’, of ‘ik lust geen kaas’, of ‘ik lust geen bier’. Voor mij (alhoewel ik ook geen vis meer eet) is er zo’n verschil in smaken dat je het toch niet allemaal op één hoop kunt gooien?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 15:53 schreef pfaf het volgende:
Ik vind dat wel opmerkelijk hoor, het is niet zo dat vlees zo specifiek is dat je het zo maar onder één kopje kunt scharen. Het kan best hoor, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er meer meespeelt in die smaakbeleving van je.
Smaak is voor het grootste deel gevoelsmatig, dat weet je toch? Dus als ze zeggen dat ze vlees niet lusten kan dat toch gewoon zo zijn?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 15:53 schreef pfaf het volgende:
Ik vind dat wel opmerkelijk hoor, het is niet zo dat vlees zo specifiek is dat je het zo maar onder één kopje kunt scharen. Het kan best hoor, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er meer meespeelt in die smaakbeleving van je.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |