Good thinkin'quote:Op woensdag 8 oktober 2008 12:43 schreef MLI het volgende:
Is het een idee om de veelposters hier met locatie op te nemen in de OP?
Subtiel. +1quote:Op woensdag 8 oktober 2008 12:41 schreef MLI het volgende:
Op dit moment is Albert II koning van België.
Een hier plaatselijk gebruikt samenplaksel van de woorden Nederlander en Belg.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 01:06 schreef Ramcolijn het volgende:
Even een vraag wat is een Nederbelg, heb er nog nooit van gehoord, ik noem de Nederlanders die over de grens zitten altijd Reserve Belgen
quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:11 schreef jpjedi het volgende:
Mij noemden ze altijd een "over de muur gegooide belg"
Maak de stufi altijd integraal over naar ING(BE). Niet echt last van dus. Maar die chip... Al tenminste 3 jaar.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 21:32 schreef Niara het volgende:
Hebben jullie daar ook last van? Enig idee trouwens sinds wanneer Belgen de chip ipv de magneetstrip in hun bankpas gebruiken?
Jawel, je kunt in BE juist niet met je magneetstrip betalen. Je stopt je kaart in waar je normaal zou chippen. Die magneetgleuf werkt niet hierr. Ik ben daar al zo vaak de mist mee in gegaan trouwensquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 12:44 schreef Bora-Bora het volgende:
Werkt de chip van je Nederlandse bankpas dan niet? Of zit die er niet meer op??
Volgens mij juist andersom, chip werkt niet, das immers om te chippen en de gleuf enkel waar ze een Maestro stickertje hebben.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:34 schreef MLI het volgende:
Jawel, je kunt in BE juist niet met je magneetstrip betalen. Je stopt je kaart in waar je normaal zou chippen. Die magneetgleuf werkt niet hierr.
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet. Eerst kiezen tussen proton/bancontact (chippen/pinnen), wel irritant is dat. Je kunt bij veel winkels overigens wel betalen met je Nederlandse bankkaart, maar dan wel via de chip (en die hoeft niet opgeladen te zijn want de chip en de magneetstrip bevatten dezelfde informatie).quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:51 schreef Nairua het volgende:
[..]
Volgens mij juist andersom, chip werkt niet, das immers om te chippen en de gleuf enkel waar ze een Maestro stickertje hebben.
Ja, blijkbaar wel dus.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:56 schreef MLI het volgende:
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet.
Volgens mij ligt het eraan wat voor Pin apparaat de desbetreffende winkel heeft. De nieuwe, grijze blokjes werken met de chip, dus ook voor de NL kaarten en bij de oudere zwarte apparaten betaald men inderdaad met de magneetstrip als NLer (als Maestro geaccepteerd word).quote:
Ohh nooit geweten over die chip. Moet ik toch maar eens gaan proberenquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:56 schreef MLI het volgende:
[..]
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet. Eerst kiezen tussen proton/bancontact (chippen/pinnen), wel irritant is dat. Je kunt bij veel winkels overigens wel betalen met je Nederlandse bankkaart, maar dan wel via de chip (en die hoeft niet opgeladen te zijn want de chip en de magneetstrip bevatten dezelfde informatie).
quote:Op donderdag 9 oktober 2008 01:06 schreef Ramcolijn het volgende:
Even een vraag wat is een Nederbelg, heb er nog nooit van gehoord, ik noem de Nederlanders die over de grens zitten altijd Reserve Belgen
Jij komt er zeker niet zo vaak?quote:Op zondag 12 oktober 2008 03:22 schreef spy08 het volgende:
[..]
En nu denk je het wiel te hebben uitgevonden? Ik noem het altijd "slimme kaaskoppen" omdat Belgie echt niet zo een achterlijk land is zoals de meeste Nederlanders het afschilderen.
Met een pas van de Rabo kan ik in vrijwel elke Belgische winkel betalen.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:56 schreef MLI het volgende:
[..]
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet. Eerst kiezen tussen proton/bancontact (chippen/pinnen), wel irritant is dat. Je kunt bij veel winkels overigens wel betalen met je Nederlandse bankkaart, maar dan wel via de chip (en die hoeft niet opgeladen te zijn want de chip en de magneetstrip bevatten dezelfde informatie).
Centea is wel een goede. Maar ik zou ook eens kijken bij bijvoorbeeld ING, Rabo of ABN. Da's vaak stukken goedkoper dan een Belgische bank.quote:Op zaterdag 1 november 2008 07:10 schreef jpjedi het volgende:
Iemand tips voor een hypothecair krediet bank in Belgie? Zoek eigenlijk ook een soort vergelijkings site.
Die registratierechten zijn echt belachelijk hoog zeg.
Dan bedoel je ING/RABO/ABN Nederland die dan een belgie hypotheek voorzien? Wat ik daarvan weet is dat ze maar tot 80% financieren. Dit in combinatie met de registratiekosten brengt me op 100,000 euro aan eigen geld inleg. Ik ben wel goed maar niet gek zeg.quote:Op zaterdag 1 november 2008 07:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
Centea is wel een goede. Maar ik zou ook eens kijken bij bijvoorbeeld ING, Rabo of ABN. Da's vaak stukken goedkoper dan een Belgische bank.
Die inderdaad. Volgens mij gaan die ook wel verder dan 80% EW. Genoeg partijen die zelfs tot 125% EW gaan bij een hypotheek in Belgie.quote:Op zaterdag 1 november 2008 08:30 schreef jpjedi het volgende:
[..]
Dan bedoel je ING/RABO/ABN Nederland die dan een belgie hypotheek voorzien? Wat ik daarvan weet is dat ze maar tot 80% financieren. Dit in combinatie met de registratiekosten brengt me op 100,000 euro aan eigen geld inleg. Ik ben wel goed maar niet gek zeg.
Of heeft er iemand andere ervaringen?
De ULB (Franstalige universiteit) biedt veel verschillende sporten aan tegen een vrij lage prijs.quote:Op maandag 27 oktober 2008 22:00 schreef superheist het volgende:
Zijn er ook studenten sport verenigingen? Dan met name klimmen, kon niet echt iets via google vinden..
Waar zit je in de buurt?quote:Op donderdag 6 november 2008 22:35 schreef superheist het volgende:
Ah thanksZie dat ze elke dinsdag avond klimmen, maar eens kijken dan! Inmiddels ook een kamer, via dat QLB. In Jette, zag er best leuk uit. Liever 20 minuutjes op de fiets dan een uur in het openbaar vervoer
Atomium ziet er wel leuk uit zo 's nachts
Sjah bij KBC deed men erg moeilijk en ING zat dichterbijquote:Op vrijdag 7 november 2008 01:21 schreef Asanovic het volgende:
Ik zit bij KBC, maar die blijft overeind lijkt het
Het is de Adolphe Vandenschrieckstraat, vrij dicht bij het Jette treinstation, iets verder van de metro vandaan, maar dan wel weer dichtbij wat bussen (ook de bus die naar m'n werk gaat) en een tramquote:
Wie heeft wat al gevonden?quote:Op woensdag 12 november 2008 22:24 schreef denise87 het volgende:
hey, heb je al iets gevonden? Ik wil ook erg graag naar brussel. Ben benieuwd!! Groetjes Denise
Ik heb het niet gelezen, maar ik ben al lange tijd bezig in België - Nederland Verschil moet er zijn van Paul Wouters. Over een Vlaming die naar Nederland emigreert en de verschillen vergelijkt.quote:Op woensdag 12 november 2008 21:51 schreef zagevent het volgende:
Ik ben wel geen Nederbelg -gewoon een rasechte Vlaming, maar ik vind het reuzeinteressant hoe buitenlanders -en dan zeker Nederlanders- tegen ons land aankijken.
Gisteren was ik op de boekenbeurs, en kon het dan ook niet laten, om dit boek van Derk Jan Eppink te kopen. Vandaag al uitgelezen.![]()
Andere mensen die dit boek ook gelezen hebben?
[ afbeelding ]
Ik vond het een goed boek. Eppink vertelt o.a. over zijn persoonlijke ervaring met politiekers als Herman De Croo en Guy Verhofstadt. Vertelt ook hoe het er op de redactie aan toegaat, en vergelijkt het met die van het NRC.quote:Op woensdag 12 november 2008 23:14 schreef Niara het volgende:
[..]
Ik heb het niet gelezen, maar ik ben al lange tijd bezig in België - Nederland Verschil moet er zijn van Paul Wouters. Over een Vlaming die naar Nederland emigreert en de verschillen vergelijkt.
Ik ben trouwens ook benieuwd naar jouw uwboek, misschien kun je er iets meer over vertellen?
fietsen is inderdaad een avontuur in Brussel, ik heb het zelf opgegeven omdat ik echt de hele stad door moet (naast de basiliek tot aan het terkameren bos), en het meestal een behoorlijke kamikaze rit werd... (ok, ik ben gewoon een luie flikker die liever met de auto gaat...)quote:Op donderdag 13 november 2008 18:31 schreef superheist het volgende:
Thanks NiaraNou eerst nacht & fietstocht naar werk overleefd. Ik moet duidelijk meer opletten (enorme gaten in de weg, automobilisten die fietsers blijkbaar niet zien) maar verder best te doen. En! ik fiets elke dag onder het Atomium door
Ook heeft twee derde van de Brusselse bevolking nooit van een knipperlicht gehoord geloof ik
Verder via couchsurfing al wat mensen gevonden die mee willen klimmen, leer ik meteen wat volk kennen, wel voor het eerst via het internet
quote:Op vrijdag 14 november 2008 18:43 schreef neusgat het volgende:
Ik wil binnenkort een half jaar in Belgie gaan wonen met mijn vriendin om de Belgie route uit te voeren.
We wilden dan zo dicht mogelijk bij de Nederlandse grens gaan, maar de plaats moet niet te groot (wegens bureaucratie) en niet te klein (wegens gebrek aan werkmogelijkheden) zijn.
De voorlopige keuze is gevallen op Hasselt. Iemand die daar iets over kan vertellen uit ervaring?
OF heeft iemand een andere aanbeveling voor me?
quote:Op vrijdag 14 november 2008 20:01 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Wat is de België route?
![]()
ok, heb me even ingelezen, houd er rekening mee dat dit soort zaken echt wel langer duren dan een half jaar.
Tevens weet ik niet of je bepaalde eisen hebt aan het werk wat je wilt doen, want Hasselt en omstreken is niet zo'n makkelijke regio om iets te vinden.
Reken erop dat de burocratie hier tot in de kleinste gemeentes heerst...
Wat bedoel je met langer duren dan een half jaar? Wat moet er precies langer duren dan?quote:Op vrijdag 14 november 2008 20:08 schreef Mr_Moon het volgende:
ok, heb me even ingelezen, houd er rekening mee dat dit soort zaken echt wel langer duren dan een half jaar.
Tevens weet ik niet of je bepaalde eisen hebt aan het werk wat je wilt doen, want Hasselt en omstreken is niet zo'n makkelijke regio om iets te vinden.
Reken erop dat de burocratie hier tot in de kleinste gemeentes heerst...
Die ken ik niet. Ik heb wel dit boek van hem gelezen: Vreemde buren. Over politiek in Nederland en België uit 1998.quote:Op woensdag 12 november 2008 21:51 schreef zagevent het volgende:
Ik ben wel geen Nederbelg -gewoon een rasechte Vlaming, maar ik vind het reuzeinteressant hoe buitenlanders -en dan zeker Nederlanders- tegen ons land aankijken.
Gisteren was ik op de boekenbeurs, en kon het dan ook niet laten, om dit boek van Derk Jan Eppink te kopen. Vandaag al uitgelezen.![]()
Andere mensen die dit boek ook gelezen hebben?
[ afbeelding ]
Bijvoorbeeld het inschrijven in de gemeente en het daadwerkelijk verkrijgen van je verblijfsvergunning kost al gemakkelijk 2 tot 3 maanden. Eén tip: zorg dat je werk hebt voordat je daadwerkelijk verhuisd, het hebben van een arbeidscontract wil de zaken nog wel eens versnellen. Toen ik 5 jaar geleden naar België ben verhuisd heeft het mij zeker een maand of 7 a 8 gekost voordat al m'n papieren in orde waren.quote:Op zaterdag 15 november 2008 21:07 schreef neusgat het volgende:
[..]
Wat bedoel je met langer duren dan een half jaar? Wat moet er precies langer duren dan?
Ons plan is gewoon om 6 maanden in Belgie te wonen en om dan later bij de IND dat aan te tonen door middel van een Europese gemeenschapsrecht test.
Je zou dan vele voordelen moeten krijgen voor de inburgering en geen MVV meer en dat soort zaken.
De 5 jaar kaart "verdienen" kan wel eens langer duren inderdaad, maar dat is volgens mij niet het hoofddoel van de Belgie route als je niet in Belgie wilt blijven wonen.
Tenminste zo begreep ik het. Als jij het anders begreep zou ik dat heel graag willen horenWant dat zou me erg kunnen helpen.
En over de bureaucratie... Ik geloof best dat die overal te vinden is, maar mij is persoonlijk gemeenten als Antwerpen en Brussel afgeraden omdat de afgiften van verblijfsvergunningen etc. daar veel langer duren.
Werk en woning zoeken zal inderdaad niet gemakkelijk zijn, maar ik ga mijn best doen...
Woon jij in Belgie? En hoe bevalt het?
Precies. Als je je in België wil vestigen, zal je toch ook middelen van bestaan moeten hebben. En een ziektekostenverzekering. Ze zitten daar niet te wachten op werkloze buitenlanders die ten laste van de staat komen. Gegeven het feit dat je gebruik wil maken van de 'Belgiëroute' voor gezinshereniging geeft al aan dat je niet kan voldoen aan de Nederlandse (inkomens)eisen. Die er natuurlijk ook niet voor niets zijn.quote:Op zondag 16 november 2008 15:29 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Bijvoorbeeld het inschrijven in de gemeente en het daadwerkelijk verkrijgen van je verblijfsvergunning kost al gemakkelijk 2 tot 3 maanden. Eén tip: zorg dat je werk hebt voordat je daadwerkelijk verhuisd, het hebben van een arbeidscontract wil de zaken nog wel eens versnellen. Toen ik 5 jaar geleden naar België ben verhuisd heeft het mij zeker een maand of 7 a 8 gekost voordat al m'n papieren in orde waren.
Dus ja, ik woon hier en het bevalt me prima
Wat bedoel je precies met de Nederlandse grens. Die loopt van Knokke tot Lanaken zeg maar...quote:Op vrijdag 14 november 2008 18:43 schreef neusgat het volgende:
Ik wil binnenkort een half jaar in Belgie gaan wonen met mijn vriendin om de Belgie route uit te voeren.
We wilden dan zo dicht mogelijk bij de Nederlandse grens gaan, maar de plaats moet niet te groot (wegens bureaucratie) en niet te klein (wegens gebrek aan werkmogelijkheden) zijn.
De voorlopige keuze is gevallen op Hasselt. Iemand die daar iets over kan vertellen uit ervaring?
OF heeft iemand een andere aanbeveling voor me?
Die heb ik juist gaan halen in de bib. Heb al kort de eerste 25 blz. gelezen, en al een paar keer moeten glimlachen. Dat belooft.quote:Op zondag 16 november 2008 14:27 schreef Maloney het volgende:
[..]
Die ken ik niet. Ik heb wel dit boek van hem gelezen: Vreemde buren. Over politiek in Nederland en België uit 1998.
Voor een politicoloog is het een mooie inleiding in de Belgische politiek en vooral de politieke cultuur. Hij neemt steeds een bepaald onderwerp en bespreekt dan hoe men daar in NL en in BE mee omgaat.
Vooral het stukje over politici die in de fout gaan is erg vermakelijk. In NL ben je meteen voor de rest van je leven afgeschreven als je verkeerd briefpapier gebruikt of met de verkeerde mensen op de foto staat. In BE (en dan vooral in Wallonië) word je zelfs na de meest opzichtige omkopingspraktijken nog niet aan de kant geschoven.
De schrijfstijl van DJ Eppink is alleen niet zo vlot en hij zakt met zijn columns op de VRT-nieuwssite steeds verder in mijn achting.
Jah idd, ik kom vanuit Utrecht, daar zijn gewoon 54 loketten die vooral aan het begin van 't studiejaar praktisch allemaal op inschrijven staan. Gaat ook zoveel makkelijker!quote:Op woensdag 19 november 2008 13:57 schreef Maloney het volgende:
Voor officieel werk heb je inderdaad een Rijksregisternummer nodig (het BE-sofinummer) wat je krijgt bij je inschrijving als inwoner. En als je student heb je bij je inschrijving ook een bewijs van ziektekostenverzekering nodig dat geldig is in BE (een EHIC is niet genoeg, zoals ik dit jaar mocht ervaren) zodat je toch ook nog langs de mutualiteit moet.
Praat me niet van die gigantische puinhoop op het Districhtshuis van Antwerpen. Als er al jarenlang elke dag vanaf zeven uur mensen in de rij staan, dan lijkt het mij logisch om er een paar loketjes bij te bouwen. Gelukkig ben ik voorlopig weer van die ellende af omdat de elektronische kaarten die sinds dit jaar worden uitgeven standaard 5 jaar geldig zijn, ook al heb je formeel (als buitenlandse student bijvoorbeeld) maar recht op een jaar.
MLI, het zal die bedrijven vooral gaan om het Rijksregisternummer, dat hebben ze nodig voor hun administratie. Voor de rest zal het ze weinig uitmaken.
Dank!quote:Op maandag 17 november 2008 22:35 schreef Maloney het volgende:
Heel simpel: jezelf aanmelden bij een Belgische mutuatliteit (CM of SocMut) met een E100-nogwat formulier wat je bij je NL-verzekeraar kan krijgen. Je betaalt dat 60 Euro inschrijfgeld in BE en krijgt een officieel Belgische verzekeringspasje.
Dat E100-nogwat zorgt ervoor dat de kosten die je in BE maakt en die je claimt bij de mutualiteit door deze mutualiteit kunnen worden teruggehaald bij je NL-verzekeraar.
Je hebt dan je hoofdverzekering in NL maar deze wordt uitgevoerd door een BE-verzekeraar als een soort onderaannemer omdat je hier woont. Je hebt dan ook recht op het NL-pakket aan zorg (bijvoorbeeld: huisarts kost 20 E. In BE betaal je 5 E eigen bijdrage. Je krijgt dan 15 E terug van de mutualiteit en kan de andere 5 claimen bij je NL-verzekeraar omdat je in NL recht zou hebben op een volledige vergoeding. Je mutualiteit claimt die 15 E die ze aan jou heeft betaald vervolgens ook weer bij je NL-verzekeraar).
Nou, ik betaal in NL 100 Euro p/m (heb daar nog een bijbaantje dus ben verplicht om mijzelf daar te verzekeren) en krijg dan nog zorgtoeslag. Dus dat is netto iets van 65 Euro. In BE zou ik 60 Euro basisverzekering moeten betalen en iets van 250 voor een hospitalistatiepakket. Dit allemaal per jaar. Maar als ik niet werk in BE moet ik een toeslag betalen voor de gemiste inkomensafhankelijke bijdrage. Totaal zou ik dan ongeveer 25 Euro per maand moeten betalen. Het verschil is dan 40 Euro. Los van eigen bijdragen die hier wel bestaan en in NL niet.quote:Op donderdag 20 november 2008 02:06 schreef Nairua het volgende:
Jezelf enkel verzekeren in BE kan ook, scheelt je 100 euro per maand.
als gewoon studentquote:Op vrijdag 28 november 2008 22:25 schreef ColdFeet het volgende:
Zwahiel, als je gaat werken: hou je er rekening mee dat studenten in BE veel minder 'mogen' werken dan in NL? En dat de kans dus groot is dat je een forse mep aan belasting moet betalen? Het is hier echt ongebruikelijk, werken naast je studie.
Soms he... Soms mis ik Nederland echt. Ik geloof niet dat ik ooit lekker zal integreren met Vlamingen.
Hoezo eigenlijk?quote:Op vrijdag 28 november 2008 22:25 schreef ColdFeet het volgende:
Zwahiel, als je gaat werken: hou je er rekening mee dat studenten in BE veel minder 'mogen' werken dan in NL? En dat de kans dus groot is dat je een forse mep aan belasting moet betalen? Het is hier echt ongebruikelijk, werken naast je studie.
Soms he... Soms mis ik Nederland echt. Ik geloof niet dat ik ooit lekker zal integreren met Vlamingen.
quote:Op zondag 30 november 2008 12:51 schreef Maloney het volgende:
Dat bewijs van inkomen heb ik opgelost met een briefje van mijn pappie waarin hij schrijft dat hij garant staat voor mijn kosten. Dat volstond ook. Ik had geen zin om ook nog eens heel mijn belastingpapieren mee te sjouwen naar dat Districtshuis. Dat mijn bijbaantje in NL meer dan voldoende is, hoeven zij verder niet te weten.
Daarnaast is werken vlak bij mijn ouders wel zo makkelijk gezien het totale gebrek aan faciliteiten in mijn studentenhuis. Was ik in NL zo verwend met een wasmachine en droger op kot of hebben andere BE-studentenhuizen dit wel?
Zwahiel, heb je al rondgevraagd naar werk? Hoorde laatst van een meisje uit A'dam dat zij in Antwerpen heel lastig aan de bak kwam met haar NL-HOLLAND-attitude.
* zwahiel is een mannetjequote:Op zaterdag 29 november 2008 11:48 schreef MLI het volgende:
[..]
Hoezo eigenlijk?
En wat MMach zegt klopt, ik ben ook werkstudent. Voor Zwahiel zal het niet uitmaken hoeveel ze verdient want [b]ze[/b[ heeft toch geen kindergeld. Alleen van alle studenten die ik ken, hebben er (even tellen) 2 een bijbaantje. En de één is Nederlander.
naar amsterdamquote:Op dinsdag 30 december 2008 10:08 schreef Niara het volgende:
Het is bijna Oud & Nieuw!
en voor zover ik weet is België niet echt een vuurwerkland. Of tja, de straten zijn niet rood als je 's morgens naar buiten komt. (of misscihen is dat alleen in mijn buurt :p)
Anyway, ik vroeg me af wat alle nederbelgen gaan doen morgenavond.
Ik ga vandaag voor de derde keer terug. Vergeet steeds een papiertje, blijkbaar.quote:Op donderdag 8 januari 2009 23:29 schreef zwahiel het volgende:
Na 7x proberen me in te schrijven heb ik de moed opgegeven, sue me. Ik sta ook officieel ingeschreven in Nederland dus
Belastingplichtig in NL -> Ik werk wel gedeeltelijk in België maar mijn inkomen komt uit NL.quote:Op vrijdag 9 januari 2009 17:53 schreef MLI het volgende:
Als je slim bent laat je je in België verzekeren. Dat kan als je hier werkt. Zo doe ik het ook. 12 euro per kwartaal betalen, 40 euro per maand aan zorgtoeslag ontvangen.
Ik heb sinds gister, na een jaar aanmodderen eindelijk mijn Belgisch-Europese identiteitskaartquote:Op donderdag 8 januari 2009 23:29 schreef zwahiel het volgende:
Na 7x proberen me in te schrijven heb ik de moed opgegeven, sue me. Ik sta ook officieel ingeschreven in Nederland dus
Dat klopt. Men geeft geen verzekering aan iemand die niet officieel ingeschreven staat. Dat lijkt me ook niet zo raar eigenlijk.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 02:14 schreef zwahiel het volgende:
Ik hoor hier dat er genoeg mensen werken zonder belgische inwoners/verblijf kaart. Ze kunnen me wat. Heb 't gehad met die bureaucratie. Ze willen nu een mutaliteitsverklaring van een Belgische mut. maar die geven d'r geen zolang ik geen Belgisch ID nummer heb... Ja natuurlijk...
is alleen raar hé dat als je je in wilt schrijven je wel een Belgische zorgverzekeraar moet hebben...quote:Op zaterdag 10 januari 2009 19:32 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat klopt. Men geeft geen verzekering aan iemand die niet officieel ingeschreven staat. Dat lijkt me ook niet zo raar eigenlijk.
Volgens mij geven ze vaak alvast je RR-nummer door zodat je je alvast kunt aanmelden bij de zorgverzekeraar.quote:Op zondag 11 januari 2009 13:31 schreef zwahiel het volgende:
[..]
is alleen raar hé dat als je je in wilt schrijven je wel een Belgische zorgverzekeraar moet hebben...
Het een heft het ander op.
Die verblijfsvergunning moet ik maar eens zien te verkrijgen. Maar dat geneuzel dat de politie op bezoek moet komen enzo, mijn bovenbuuf heeft nog geen wout gezien hier en wacht daar toch al sinds begin september op!
Doen ze wel. Een inschrijvingsbewijs van je school is ook voldoende. In ieder geval voor de CM.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 19:32 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat klopt. Men geeft geen verzekering aan iemand die niet officieel ingeschreven staat. Dat lijkt me ook niet zo raar eigenlijk.
Toen ik destijds bij de mutualiteit kwam wilden ze perse een RR nummer.quote:Op zondag 11 januari 2009 14:16 schreef Maloney het volgende:
[..]
Doen ze wel. Een inschrijvingsbewijs van je school is ook voldoende. In ieder geval voor de CM.
En Antwerpse bureaucratie![]()
Godzijdank is die elektronische kaart vijf jaar geldig.
Tijd voor actie, duurt veel te lang. Ga anders zelf eens langs bij de wijkagent?quote:Op zondag 11 januari 2009 13:31 schreef zwahiel het volgende:
[..]
is alleen raar hé dat als je je in wilt schrijven je wel een Belgische zorgverzekeraar moet hebben...
Het een heft het ander op.
Die verblijfsvergunning moet ik maar eens zien te verkrijgen. Maar dat geneuzel dat de politie op bezoek moet komen enzo, mijn bovenbuuf heeft nog geen wout gezien hier en wacht daar toch al sinds begin september op!
Agentje zou binnen een paar weken moeten komen. Er staat geloof ik zes weken voor. De mijne was de eerste keer doorgelopen omdat alleen mijn voornaam bij de bel stond (even aanbellen en informeren was blijkbaar teveel moeite). Na mijn belletje (en een nieuw naamplaatje) stond hij een week later op de stoep, ergens in het begin van de avond. Je kan op de site van de politie precies nazoeken welke agent je moet hebben en daarna kan je hem gewoon bellen voor uitleg.quote:Op zondag 11 januari 2009 15:25 schreef MLI het volgende:
[..]
Tijd voor actie, duurt veel te lang. Ga anders zelf eens langs bij de wijkagent?
Ik heb 2 jaar in Belgie gewerkt en had geen zin om elke dag op en neer te rijden, dus was ik er ook maar gaan wonen. Op een bepaald moment ging die toko (helaas) sluiten en kreeg ik een baan in Engeland en ben toen daar naartoe verhuisd.quote:Op woensdag 21 januari 2009 00:05 schreef Niara het volgende:
Hoi SeLang!![]()
Wat was je reden om naar België te verhuizen? En weer terug? Of woon je niet in Nederland?
Anyway, we want the dirty details!!
vlan.be is de beste belgische woningsite, vind je meestal wel een hoop appartementen/studio's/...quote:Op dinsdag 20 januari 2009 22:53 schreef Niara het volgende:
Js, dat is dan wel het gemakkelijkst.
Niara is het ondertussen beu en is op zoek naar een kot of stufio in Brussel.
MLI, heb je nog tips? En is het erg moeilijk om als buitendse iets te vinden?
Thanksquote:Op woensdag 21 januari 2009 08:54 schreef Beregd het volgende:
[..]
vlan.be is de beste belgische woningsite, vind je meestal wel een hoop appartementen/studio's/...
En zeker voor EU burgers mag het geen enkel probleem zijn iets te vinden, er wonen er meer dan genoeg alleszins.
Je bent Nederlander?quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:34 schreef Niara het volgende:
[..]
Thanks
Ik heb eens rondgekeken en er zit wel iets tussen.
En tja, sinds ze zo moeilijk hebben gedaan over de inschrijving aan de uni, een metroabbonement, mijn ID kaart heb ik wel mijn twijfels over de mindere problemen van EU burgers. Ik werd vergeleken met Chinezen die hier zonder papieren binnenkomen >.>
Je hoeft niet persé in Belgie te werken. Ik werkte zelf bijvoorbeeld destijds niet in Belgie en kreeg mijn verblijfskaart op basis van mijn dienstverband buiten Belgie.quote:Op woensdag 21 januari 2009 20:09 schreef skadhd het volgende:
Ok. Ik heb inderdaad geen vast contract. Op het moment dat ik ga is net mn 2e half jaar ingegaan dus hopen dat ze akkoord gaan met dat en dat ik na die periode in BE ga werken ofzo.
Ja ik ben nu mn huiswerk aan het doen, en voor zover ik begrijp heb ik dus eigenlijk geen poot om op te staan...
Jup. Maar bij de gemeente waren ze zelfs al begonnen met dreigen dat als ik m'n papieren voor die ID kaart niet snel in orde zou hebben een bevel zou krijgen om het grondgebied te verlatenquote:
Ach, roepen ze wel vaker om je te "intimideren". Ik heb het ook meegemaakt. Het grappige was toen dat ik een wet kon oplepelen die het tegendeel bewees.quote:Op woensdag 21 januari 2009 21:27 schreef Niara het volgende:
[..]
Jup. Maar bij de gemeente waren ze zelfs al begonnen met dreigen dat als ik m'n papieren voor die ID kaart niet snel in orde zou hebben een bevel zou krijgen om het grondgebied te verlaten![]()
En zelf toen ik alles had moest ze nog een inpeperen dat die chinezen het beter doen![]()
Anyway, succes skadhd
Yep, dat is het trein station aan/onder het europeese parlementquote:Op woensdag 21 januari 2009 17:55 schreef Registratiedienst het volgende:
Ik heb een vraag..
Bestaat station Brussel Luxembourg? Volgens de NS-ticketmachine niet (NS online Internationaal wel).
Maar de ticketmachine herkent het niet! Ik kan naar centraal, zuid of midi.quote:Op woensdag 21 januari 2009 22:41 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Yep, dat is het trein station aan/onder het europeese parlement
[ afbeelding ]
Op zich maakt dat niet uit, want een ticket naar een Brussels station geldt voor de hele "zone Brussel".quote:Op woensdag 21 januari 2009 23:03 schreef Registratiedienst het volgende:
[..]
Maar de ticketmachine herkent het niet! Ik kan naar centraal, zuid of midi.!
Bah, ik snap het niet. Ik faal.
Okay, dan neem ik een ticket naar Brussel Zuid.quote:Op woensdag 21 januari 2009 23:26 schreef Defected het volgende:
[..]
Op zich maakt dat niet uit, want een ticket naar een Brussels station geldt voor de hele "zone Brussel".
Stap dan wel af aan Brussel Centraal (tussen Noord en Zuid ga je een tunnel in). Vanaf Centraal station pak je de metro (lange stinkgang door met veel zwervers) rechtstreeks naar metrostation Schuman. Pak een willekeurige metro richting Hermann Debroux of Stockel. Volgens mij is het het vierde metrostation of zo.quote:Op woensdag 21 januari 2009 23:58 schreef Registratiedienst het volgende:
[..]
Okay, dan neem ik een ticket naar Brussel Zuid.. Bedankt.
Je studeert? Dan www.qlb.be. Dat is de site van een stichting die alle koten regelt voor Vlaamstalige studenten. Er is overigens door huurbazen totaal geen controle of je wel studeert, gewoon op je huurcontract een vals studentennummer invullen volstaat ook. Ik had bij de tweede reactie al prijs. De betere koten zijn nu wel weg natuurlijk, beste begin je te zoeken in juni maar er is ook nu nog genoeg aanbod. Je kent Brussel al redelijk goed toch, of vergis ik mij?quote:Op dinsdag 20 januari 2009 22:53 schreef Niara het volgende:
Js, dat is dan wel het gemakkelijkst.
Niara is het ondertussen beu en is op zoek naar een kot of stufio in Brussel.
MLI, heb je nog tips? En is het erg moeilijk om als buitendse iets te vinden?
Ja, zo ongeveer wel. Ik vind wel wat.quote:Op donderdag 22 januari 2009 01:22 schreef MLI het volgende:
[..]
Stap dan wel af aan Brussel Centraal (tussen Noord en Zuid ga je een tunnel in). Vanaf Centraal station pak je de metro (lange stinkgang door met veel zwervers) rechtstreeks naar metrostation Schuman. Pak een willekeurige metro richting Hermann Debroux of Stockel. Volgens mij is het het vierde metrostation of zo.
[..]
Je studeert? Dan www.qlb.be. Dat is de site van een stichting die alle koten regelt voor Vlaamstalige studenten. Er is overigens door huurbazen totaal geen controle of je wel studeert, gewoon op je huurcontract een vals studentennummer invullen volstaat ook. Ik had bij de tweede reactie al prijs. De betere koten zijn nu wel weg natuurlijk, beste begin je te zoeken in juni maar er is ook nu nog genoeg aanbod. Je kent Brussel al redelijk goed toch, of vergis ik mij?
Het is toch niet persoonlijk hequote:Op donderdag 29 januari 2009 21:45 schreef quicklove het volgende:
Woon aan de grens van belgie.. tijdje in belgie zelf gewoont.. nu weer terug tijdelijk hoop ik.. Wil zo snel mogelijk weer terug
Internet hebben wij wel OK geregeld; kost wat, maar is uitstekend geregeld. Maar ik word echt doodziek van Electrabel; wat een prutsersquote:Op zondag 22 februari 2009 02:25 schreef zwahiel het volgende:
Mijn internet 'jat' ik via apparatuur van anderen![]()
Kreeg een rekening van Electrabel. Over de eerste 61 dagen 49 euro over de volgende 81 ff 550 euroJa hoor...
Wat is het verschil dan als ik vragen mag?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 16:48 schreef Stekelbees het volgende:
Nederbelg meldt zich.
...
Middelbare school was uiteraard erg streng, maar iedereen werd er tenminste gelijk behandeld, dus dat was ook echt niet erg. Nu weer 2 jaar in Nederland in Tilburg op mezelf, moeder woont nog steeds in Belgie. Moet zeggen dat het verschil tussen nl en be meisjes wel erg groot is ;> een van de dingen die je echt heel erg merkt whehe.
Ja, vertel eens wat meer over wat je merkt aan verschil?quote:Op vrijdag 27 maart 2009 16:48 schreef Stekelbees het volgende:
Nederbelg meldt zich.
Ben inmiddels 21 jaar, waarvan ik er 10 in Belgie heb doorgebracht.
Heel m'n middelbare school in Belgie gedaan, except laatste jaar (-> 5 havo in r'dam)
Heb altijd in hoogstraten/st-lenaerts/turnhout gewoond. En ehm... ja superleuk!
Middelbare school was uiteraard erg streng, maar iedereen werd er tenminste gelijk behandeld, dus dat was ook echt niet erg. Nu weer 2 jaar in Nederland in Tilburg op mezelf, moeder woont nog steeds in Belgie. Moet zeggen dat het verschil tussen nl en be meisjes wel erg groot is ;> een van de dingen die je echt heel erg merkt whehe.
In het begin wat last van gehad. Nou ja, last.... Ondanks veel aandringen een jaar niet hoeven te betalen. Daarna alles feilloos.quote:Op vrijdag 27 maart 2009 16:55 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Internet hebben wij wel OK geregeld; kost wat, maar is uitstekend geregeld. Maar ik word echt doodziek van Electrabel; wat een prutsersMeternummers verwarren, 3 verschillende facturen voor hetzelfde opsturen...
Ook een Nederbelg! In de letterlijke zin van het woord. Mijn vader is een Nederlander, mijn moeder een Belgische, ik woon in België maar vlak tegen de grens, en mijn beste vrienden en mijn vriend wonen dan weer in Nederland. De reden waarvoor ik je quote is het feit dat ik ook in Hoogstraten naar school ga... en het is inderdaad een leuk dorp! Het feit daar gelaten dat er een heleboel arrogante Nederlanders wonen die de belastingen in Nederland ontduiken.quote:Op maandag 30 maart 2009 12:28 schreef Stekelbees het volgende:
@drexl & julie -
Hmm, ik heb gemerkt dat Belgische meisjes over het algemeen echt veel meer terughoudend zijn, en daarom ook iets 'lastiger' zegmaar. Ben veel in zowel België als Nederland uitgeweest, en dat valt me gewoon het meeste op. Wat dan wel weer zo is, dat je dan later hoort is dat de belze meiskes de Nederlandse jongens weer heel spontaan/leuk vinden. Maar uh tja, gewoon rustiger zegmaar
. Niet altijd slecht, ligt er maar aan wat je leuk vind? Uitgaan over het algemeen is ook anders. In België heb ik in 5 jaar tijd misschien 2-3 keer een klein ruzietje gezien tussen een paar mooiboys. In Nederland zie ik het bijna wekelijks (Tilburg, politie te paard staat klaar, Den Bosch op de parade is gewoon een grote boxring, en eindhoven dat lijkt me duidelijk ;/) . Drugsbeleid in BE is ook uber.
En of ik nog terug zou gaan.. mwa. Het heeft allebei wel wat. Ik kom er nog regelmatig vanwege mn moeder natuurlijk. Maar de tijd dat ik in Hoogstraten woonde vond ik echt geweldig (beetje verliefd op dat dorp <3). Andere kant.. sommige dingen zijn in Nederland nou eenmalig vlotter
quote:Op donderdag 4 juni 2009 22:52 schreef unox1983 het volgende:
Hallo,
Ik ben van plan te verhuizen / emigreren? naar België
En ben benieuwd of er mensen met ervaring hierin zijn?
Ik zit in de volgende situatie, kan iemand me helpen met wat ik allemaal moet regelen en eventuele adressen/linkjes naar instellingen die me helpen kunnen? alvast bedankt!
Ben een man van 26 jaar, woon op mezelf in een huurhuis met een eigen auto.
Mijn vriendin woont in België nog bij haar ouders thuis.
We willen samen gaan wonen in Belgie, en dan in 1e instantie in een huurhuis.
Zij heeft werk en ik ben straks werkeloos dus het "ideale" moment om te verhuizen.
het huisje vinden en werk zoeken is in 1e instantie niet zo'n groot probleem.
Het gaat me meer om wat ik hier allemaal moet regelen qua documenten.
Opzeggen van diverse abbo's.Overschrijven van de auto??
Zulk soort vragen.
Heeft iemand hier antwoorden op ?
Alvast bedankt voor de hulp!
Deze is best wel handig! Thnx!quote:Op maandag 8 juni 2009 17:12 schreef DarkElf het volgende:
Bureau van Belgische zaken kan je altijd beginnen
klik
Baarle Nassau?quote:Op vrijdag 8 mei 2009 10:36 schreef Blizzie het volgende:
OP de grens? telt dat ook?mijn huis is nog netaan nederland.. t huis tegenover me is belgie ..
Ik heb een boek gekocht "wonen en werken in Belgie" en daar staat eigenlijk alles in wat je wil weten. BBZ is zeker handig en je kan zelfs langsgaan in bijvoorbeeld het kantoor in Breda. Onthoud wel dat dit onderdeel is van de belastingdienst en dat je gelijk je hele dossier mee mag nemen als je op gesprek gaat.quote:Op maandag 8 juni 2009 15:07 schreef unox1983 het volgende:
Thnx.
Heeft iemand nuttige info/linkjes o.i.d. over het verhuizen naar BE?
Hoger dan in Nederlandquote:Op vrijdag 19 juni 2009 00:57 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Hoe hoog is de inkomstenbelasting in Belgie?
http://www.justlanded.com(...)d/Inkomstenbelastingquote:Naast inkomstenbelasting en kosten voor de sociale zekerheid, ‘dragen’ sommige Belgen tot 65 procent van hun maandelijkse bruto inkomen af aan de overheid en het hoogste inkomstenbelastingstarief in België is maar liefst 50 procent
Mijn vrouw heeft pas een abbo genomen bij Mobistar en heeft enkele zaken als optie genomen zoals bellen naar NL en bellen vanuit NL. (Soort voorkeurslanden) Dit scheelt aanmerkelijk maar toch heb ik het vermoeden dat mobiel bellen in BE aanmerkelijk duurder is net zoals internet. Mijn buurmeisje heeft een studentenabbo voor 15 euro met 4000 smsjes per maand waarvan ze er 2500 gebruikt gemiddeld.quote:Op woensdag 24 juni 2009 15:42 schreef alledagenheeldruk het volgende:
Hey allemaal!
Ik heb me rotgezocht naar een subforum waar ik deze vraag kon plaatsen. Blijkt dat er niet alleen een subforum, maar ook nog eens een topic bestaat waar het past![]()
Ik ga volgend (of komend, het is maar hoe je het ziet) in Antwerpen studeren en vanzelfsprekend daar ook op kamers. KOT Mijn lieve familie en vrienden wonen allemaal in Nederland en ik wil ze natuurlijk ook eens bellen of smsen. M'n Nederlandse abonnement is al afgelopen (ik heb nu weer prepaid) en ik ben van plan in België een simkaart te nemen omdat ik denk dat dat goedkoper is (in eerste instantie prepaid, later misschien abo). Ik denk namelijk dat ik in de loop van de tijd ook wel vrienden ga krijgen in Belgie, die ik ga bellen en smsen. Ik ben eigenlijk op zoek naar een provider waarmee ik zowel goedkoop in Belgie kan bellen als naar Nederland. Ik vroeg me af of jullie nog tips hadden. Hoe ben ik het voordeligst uit, zijn hier ervaringsdeskundigen? Ik lijk me toch niet de eerste met deze situatie![]()
Ik heb na een tijdje googlen deze site gevonden: http://customer.proximus.be/nl/International/index.html (als linken niet mag, haal dan maar weer weg hoor mods). Tot nu toe het goedkoopste wat ik heb gezien. Probleem is alleen dat ik het weer érg mooi vind klinken. Iets met addertjes en gras, het is namelijk zelfs nationaal een stuk goedkoper dan de meeste tarieven die ik vind.
Ik heb die ookquote:Op woensdag 24 juni 2009 15:42 schreef alledagenheeldruk het volgende:
Hey allemaal!
Ik heb me rotgezocht naar een subforum waar ik deze vraag kon plaatsen. Blijkt dat er niet alleen een subforum, maar ook nog eens een topic bestaat waar het past![]()
Ik ga volgend (of komend, het is maar hoe je het ziet) in Antwerpen studeren en vanzelfsprekend daar ook op kamers. Mijn lieve familie en vrienden wonen allemaal in Nederland en ik wil ze natuurlijk ook eens bellen of smsen. M'n Nederlandse abonnement is al afgelopen (ik heb nu weer prepaid) en ik ben van plan in België een simkaart te nemen omdat ik denk dat dat goedkoper is (in eerste instantie prepaid, later misschien abo). Ik denk namelijk dat ik in de loop van de tijd ook wel vrienden ga krijgen in Belgie, die ik ga bellen en smsen. Ik ben eigenlijk op zoek naar een provider waarmee ik zowel goedkoop in Belgie kan bellen als naar Nederland. Ik vroeg me af of jullie nog tips hadden. Hoe ben ik het voordeligst uit, zijn hier ervaringsdeskundigen? Ik lijk me toch niet de eerste met deze situatie![]()
Ik heb na een tijdje googlen deze site gevonden: http://customer.proximus.be/nl/International/index.html (als linken niet mag, haal dan maar weer weg hoor mods). Tot nu toe het goedkoopste wat ik heb gezien. Probleem is alleen dat ik het weer érg mooi vind klinken. Iets met addertjes en gras, het is namelijk zelfs nationaal een stuk goedkoper dan de meeste tarieven die ik vind.
ohh thanks, ik zou er ook eens naar moeten kijken.quote:Op donderdag 2 juli 2009 00:01 schreef superheist het volgende:
[..]
Ik heb die ookgeen addertjes opzich, erg chill aangezien het niks kost om gebeld te worden uit Nederland! Het eerste land wat je selecteerd is gratis, elk extra land kost je 5 euro.
Nog andere mensen al de hele week in Park Royal aan het frisbee'n met Carapils?
https://www.emigrerennaarbelgie.nl/Default.aspxquote:Op maandag 8 juni 2009 15:07 schreef unox1983 het volgende:
Thnx.
Heeft iemand nuttige info/linkjes o.i.d. over het verhuizen naar BE?
Carapils? Dat is toch dat C-merk wat ze in nachtwinkels verkopen?quote:Op donderdag 2 juli 2009 00:01 schreef superheist het volgende:
[..]
Ik heb die ookgeen addertjes opzich, erg chill aangezien het niks kost om gebeld te worden uit Nederland! Het eerste land wat je selecteerd is gratis, elk extra land kost je 5 euro.
Nog andere mensen al de hele week in Park Royal aan het frisbee'n met Carapils?
quote:Op dinsdag 7 juli 2009 20:28 schreef Halcon het volgende:
[..]
Carapils? Dat is toch dat C-merk wat ze in nachtwinkels verkopen?
En de Colruyt.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 20:28 schreef Halcon het volgende:
[..]
Carapils? Dat is toch dat C-merk wat ze in nachtwinkels verkopen?
Weet niet waar jij nu zit maar in Zellik regent het nu toch echt. Ik woon in de gemeente hoogstraten beneden Antwerpen en werk in Zellik bij Brussel maar zag weinig verschil de laatste dagen :’)quote:Op woensdag 8 juli 2009 12:19 schreef snyggast het volgende:
Het mooie weer van de afgelopen paar weken is nu ook hier in België verdwenen
Wat me trouwens wel opvalt is dat het in Brussel veel beter weer is dan in Antwerpen. Ik ga elke dag op en neer en in Antwerpen regende het de afgelopen dagen al een flink aantal keer, maar in Brussel was het telkens droog en zonnig.
Ik vind het zo zielig dat de cassières/cassiers de hele dag moeten staan en meewandelen als je gaat betalenquote:Op woensdag 8 juli 2009 20:35 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ook al zoiets. Die winkel vind ik echt een drama.
quote:Op donderdag 9 juli 2009 11:06 schreef Niara het volgende:
[..]
Ik vind het zo zielig dat de cassières/cassiers de hele dag moeten staan en meewandelen als je gaat betalen
En tja, verder blijft het volgens mij de goedkoopste winkel voor de A-merken.
@alledagenheeldruk : Thanks ^^ Maar heel msischien toch nog een andere![]()
Bij ons in de Delhaize van Schoten hebben ze sinds een klein jaar zelfscanning. Beste oplossing ooit. Gewoon het totaalbedrag afrekenen. Geen bejaarden, amper kletsvrouwen, lekker snel en amper wachten.quote:Op donderdag 9 juli 2009 20:32 schreef Halcon het volgende:
[..]
Het kassa-systeem vind ik ook redelijk onhandig.
is net heel handig.quote:Op donderdag 9 juli 2009 20:32 schreef Halcon het volgende:
[..]
Het kassa-systeem vind ik ook redelijk onhandig.
In de GB hebben ze dat ook. Handig inderdaad, behalve als er wat van die prutsers voor je staan die niet helemaal goed begrijpen hoe zo iets werkt.quote:Op donderdag 9 juli 2009 21:29 schreef zagevent het volgende:
[..]
Bij ons in de Delhaize van Schoten hebben ze sinds een klein jaar zelfscanning. Beste oplossing ooit. Gewoon het totaalbedrag afrekenen. Geen bejaarden, amper kletsvrouwen, lekker snel en amper wachten.
Ik wil niet rustig wachten, ik wil snel afrekenen en wegwezen.quote:Op donderdag 9 juli 2009 21:34 schreef Beregd het volgende:
[..]
is net heel handig.
Het enige systeem waar e rustig kan staan wachten, en niet opgejaagd wordt om alles in je tas/kar te proppen.
Mijn eerste supermarkt-ervaring toen ik net verhuisd was. Hemel, ik dacht dat alle Belgische supermarkten zo warenquote:Op woensdag 8 juli 2009 20:35 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ook al zoiets. Die winkel vind ik echt een drama.
De adder is dat je elke maand voor 10 euro moet opwaarderen om de korting te krijgen en dat deze voor maximaal 1 jaar geldt.quote:Op donderdag 2 juli 2009 00:01 schreef superheist het volgende:
[..]
Ik heb die ookgeen addertjes opzich, erg chill aangezien het niks kost om gebeld te worden uit Nederland! Het eerste land wat je selecteerd is gratis, elk extra land kost je 5 euro.
Nog andere mensen al de hele week in Park Royal aan het frisbee'n met Carapils?
afschuwelijke winkel, 1 x geweest in 4.5 jaar. Dat was genoegquote:Op woensdag 8 juli 2009 20:35 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ook al zoiets. Die winkel vind ik echt een drama.
Ah, bij ons scannen we de artikels onderweg, voor we ze in het mandje leggen met een draagbare scanner. Aan de kassa de scanner gewoon afgeven, betalen en klaar. Je kan in de rij al je gepast geld klaarnemen. Meermaals gehad dat ik binnen de halve minuut betaald had en buiten was.quote:Op donderdag 9 juli 2009 21:35 schreef Halcon het volgende:
[..]
In de GB hebben ze dat ook. Handig inderdaad, behalve als er wat van die prutsers voor je staan die niet helemaal goed begrijpen hoe zo iets werkt.
Tenzij je net controle hebt, bijvoorbeld 23 december wanneer je net geen twee karren hebt of als er iemand jarig is en je een feest geeft.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 19:19 schreef zagevent het volgende:
[..]
Ah, bij ons scannen we de artikels onderweg, voor we ze in het mandje leggen met een draagbare scanner. Aan de kassa de scanner gewoon afgeven, betalen en klaar. Je kan in de rij al je gepast geld klaarnemen. Meermaals gehad dat ik binnen de halve minuut betaald had en buiten was.![]()
Zou niet meer zonder kunnen.
Als het gaat om verse producten vind ik Delhaize een van de betere winkels. Het vervelende is alleen dat ze niet altijd alles hebben en dat de ene Delhaize de andere Delhaize niet is. Ik weet het, het is niet snel goed bij mij.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 19:15 schreef DarkElf het volgende:
[..]
afschuwelijke winkel, 1 x geweest in 4.5 jaar. Dat was genoeg
Doe mij maar de supr GB of de grotere delhaizes. (wij hebben een kleine delhaize in de buurt maar daar ben ik niet zo blij mee, kom ik alleen als ik echt iets vergeten ben. Paar dorpen verderop zit een veel grotere, mooiere en betere)
klopt zeker. In Belgie heb je een 23+1 aktie qua bier.quote:Op woensdag 15 juli 2009 21:13 schreef jpjedi het volgende:
Wij doen sowieso boodschappen in NL omdat het in Belgie al gauw 15% duurder is. Meeste belgen hier uit de streek doen dat ook eigenlijk.
Supermarkten in Belgie zijn in vergelijking met Nederland erg duur inderdaad. Zelfs de Lidl is al duurder dan bijvoorbeeld de C1000 of de Jumbo.quote:Op woensdag 15 juli 2009 21:13 schreef jpjedi het volgende:
Wij doen sowieso boodschappen in NL omdat het in Belgie al gauw 15% duurder is. Meeste belgen hier uit de streek doen dat ook eigenlijk.
quote:Op woensdag 15 juli 2009 21:13 schreef jpjedi het volgende:
Wij doen sowieso boodschappen in NL omdat het in Belgie al gauw 15% duurder is. Meeste belgen hier uit de streek doen dat ook eigenlijk.
Je hebt een winkel die Bio-planet heet. Daar hebben ze massa's vegetarisch (en verse groenten als ramenas!). Maar dat is een zijtak van de Colruyt, dus weerom die hangar-stijl.quote:Op donderdag 16 juli 2009 19:38 schreef Niara het volgende:
Meh, jammer genoeg ga ik in het weekend met de trein naar Nederland, dus ik moet wel naar de Colruyt, GB of Delhaize.
Maar wanneer mijn moeder langskomt neemt ze wel een hoop mee uit de AH. (Lange leve de 3 chocoladekoekjes)
Trouwens, ik vind ook dat ze bitter weinig vegetarisch verkopen. Bij de GB wat meer, maar is het heel duur, bij Delhaize weer minder en is nog duurder en bij de Colruyt bijna niets.
Heel variërend, volgns mij.quote:Op maandag 20 juli 2009 02:35 schreef fespo het volgende:
kan je in Brussel met de Nederlandse taal goed terecht in hotels, winkels etc.?
wordt steeds minder. Was pas bij het bedford hotel om iemand op te halen en daar spraken ze aan de receptie geen woord nl.quote:Op maandag 20 juli 2009 02:39 schreef Bora-Bora het volgende:
[..]
Heel variërend, volgns mij.
Maar dat kan veranderd zijn...(in vooral: Frans....
)
Maar in hotels zal het toch wel lukken met Nederlands, lijkt me.
Eigenwijze Brusselaars!!quote:Op maandag 20 juli 2009 06:49 schreef jpjedi het volgende:
[..]
wordt steeds minder. Was pas bij het bedford hotel om iemand op te halen en daar spraken ze aan de receptie geen woord nl.
NO WAY!quote:Op dinsdag 14 juli 2009 19:34 schreef Theebag het volgende:
[..]
Ik woonde in het dorp Keerbergen, nabij Werchter/Haacht, 15 km ten oosten van Mechelen. Boodschappen doen we bij de Delhaize ( vergelijkbaar met Albert Heijn).
Hier 3446 van de 19132quote:Op donderdag 23 juli 2009 12:16 schreef Quannum het volgende:
[..]
NO WAY!
Daar woon ik.![]()
![]()
528 Nederlanders, van de 10.000 inwoners. Best veel...![]()
http://www.dofi.fgov.be/n(...)gemeenten+detail.htm
Ik meen ooit eens gehoord te hebben dat Colruyt plannen had om naar Nederland te komen maar vraag me niet hoe het daarmee zit.quote:Op woensdag 22 juli 2009 12:37 schreef stapas het volgende:
zalige winkel, die colruyt: super efficient ingericht, en ideaal om je grote inkopen te doen. en nog goedkoop ook. Een supermarkt hoeft niet gezellig te zijn, maar wel efficient. Ideale winkel voor gezinnen.
Ik vind het jammer dat die niet bestaat in Nederland - In Nederland heb je enkel van die piepkleine buurtsupers. Zelfs de grote AHs of de Jumbo vind ik klein in vgl met een Belgische supermarkt.
die zijn opgedoekt; tot hiertoe geen geschikte lokaties gevonden (geweigerd door oa Terneuzen en Maastricht); aankoop van laurus ook afgesprongen wegens ongeschikte gebouwen, en tevens ziet Colruyt meer in de Franse markt daar deze meer op de Belgische is afgestemd (qua luxeproducten, alsook lagere winstmarges in NL).quote:Op donderdag 23 juli 2009 14:34 schreef zagevent het volgende:
[..]
Ik meen ooit eens gehoord te hebben dat Colruyt plannen had om naar Nederland te komen maar vraag me niet hoe het daarmee zit.
Is me niet echt opgevallen, maar dat komt misschien ook wel omdat ik niet zozeer provinciale wegen kies om er doorheen te reizen. Is dit in Wallonië niet veel erger dan? Je hoort wel van die verhalen. Of reportages (Jambersquote:Op maandag 10 augustus 2009 23:19 schreef Halcon het volgende:
Wat me in Vlaanderen opvalt is het grote aantal hoerenkasten. Langs elke provinciale weg zie je wel van die lichtgevende gevallen met de meest bizarre namen.
Bijvoorbeeld bij Grobbendonk richting de snelweg naar Hasselt heb je er een stuk of 7 in een gebied wat nauwelijks een vierkante kilometer beslaat. Aan de andere kant van Grobbendonk (richting Vlimmeren) heb je er ook nog een paar met muffe name als Petrol Station Bar en zo.
Klopt.quote:Op woensdag 15 juli 2009 21:13 schreef jpjedi het volgende:
Wij doen sowieso boodschappen in NL omdat het in Belgie al gauw 15% duurder is. Meeste belgen hier uit de streek doen dat ook eigenlijk.
Wallonie lijkt me niet veel erger. Ok, ben daar minder vaak geweest, maar zag daar uberhaupt vrij weinig economische activiteit. Terwijl in Vlaanderen langs elke lokale weg wel een paar bars gevestigd zijn.quote:Op zondag 16 augustus 2009 00:19 schreef RobbieRivera het volgende:
[..]
Is me niet echt opgevallen, maar dat komt misschien ook wel omdat ik niet zozeer provinciale wegen kies om er doorheen te reizen. Is dit in Wallonië niet veel erger dan? Je hoort wel van die verhalen. Of reportages (Jambers)
Liege is trouwens ook een mooie plek om te wonen, wel jammer van de Franse taal.
Bijna iedereen in Brussel is tweetalig en dat wordt ook vooral verwacht van de mensen die aan de kassa staan, maar ik heb al meermaals "je ne parle pas néerlandais" moeten aanhoren...Maar dat zijn dan vooral de jonge verkoopstertjes in kledingwinkels.quote:Op maandag 20 juli 2009 02:35 schreef fespo het volgende:
kan je in Brussel met de Nederlandse taal goed terecht in hotels, winkels etc.?
Correctie: bijna niemand is tweetalig. De tweetalige mensen zijn zo in trek dat je ze in winkels en hotels ook niet tegenkomt. In hotels ben je beter af met Engels en in winkels alleen Frans.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 15:04 schreef Leilapeila het volgende:
[..]
Bijna iedereen in Brussel is tweetalig en dat wordt ook vooral verwacht van de mensen die aan de kassa staan, maar ik heb al meermaals "je ne parle pas néerlandais" moeten aanhoren...Maar dat zijn dan vooral de jonge verkoopstertjes in kledingwinkels.
Over hotels kan ik niet spreken, maar ik neem aan dat dit wel in orde is.
Omdat Nederlanders het Frans minder goed beheersen dan Vlamingen, zijn zij altijd het laatst bij de leuke banen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:37 schreef Halcon het volgende:
Wat is er stom aan dat ze alleen tweetaligen aannemen?
Ik denk oprecht dat werkgevers meer belang hechten aan twee- of drietalige werknemers, dan aan de werkgelegenheid voor slecht Frans sprekende Nederlanders in Brussel.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:39 schreef Seven.of.Nine het volgende:
[..]
Omdat Nederlanders het Frans minder goed beheersen dan Vlamingen, zijn zij altijd het laatst bij de leuke banen.
De Franstaligen kunnen de Franstaligen plus de tweetaligen bedienen. Er zijn meer Franstaligen dan Nederlandstaligen in Brussel, dus niet raar dat de voorkeur uitgaat naar Franstaligen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:23 schreef Niara het volgende:
Tja maar aan de andere kant zijn er genoeg Franstaligen die geen woord Nederlands kunnen.. en zij worden dan wel aangenomen.
Ik zeg niet dat het oneerlijk is.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:58 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik denk oprecht dat werkgevers meer belang hechten aan twee- of drietalige werknemers, dan aan de werkgelegenheid voor slecht Frans sprekende Nederlanders in Brussel.
Jij (of iemand anders) zei wel dat het stom is. Dat is het niet. Het is juist slim.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:05 schreef Seven.of.Nine het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat het oneerlijk is.
die som klopt niet echtquote:Op zaterdag 22 augustus 2009 17:17 schreef Niara het volgende:
tja in winkels vind ik het nog wel meevallen.
Vaak verstaan ze je wel als je Nederlands spreekt, maar antwoorden dan in het Frans.
En bleh, het is ook zo stom dat ze bijna alleen tweetaligen of zelfs drietaligen aannemen.
Vermoedelijke cijfers:
80% Franstaligen
20% Nederlandstaligen
En 30% tweetaligen in Brussel.
Tja zo staat het echt in m'n leerboekquote:
Er zit een callcenter waar veel Nederlanders werken, heb ik gehoord.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 07:25 schreef Niara het volgende:
Tja ik vind het gewoon erg jammer dat mijn ouders me niet tweetalig hebben opgevoed
Maar ach, met mijn middelbare school Frans en wat had gebaren kom ik er ook wel.
Plus ze doen niet echt aan studentenjobs dus meh.
Ik zit elke dag in de Brusselse metro, maar dit soort taferelen maak ik dus nooit mee... Wel de dagelijkse zwervers met hun standaard preekje...quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 19:53 schreef Niara het volgende:
Wat ik trouwens het meest irritante vind zijn de mensen in de metro. Vorige week last gehad van 3 mensen. Het zijn altijd Franstaligen van buitenlandse afkomst die zogenaamd een gesprek met je willen aanknopen, je telefoonnummer willen, iets met je wil drinken..
En geloof het of niet er zat vorige week een meneer (de was weliswaar niet van zichtbare buitenlandse afkomst) en die zat met zichzelf te spelen.. tijdens spitsuur nog wel![]()
Dus tja, ik begin een beetje bang te worden wanneer ik met de metro moet.
En dat preekje is dan ook nog standaard in het Fransquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 20:46 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Ik zit elke dag in de Brusselse metro, maar dit soort taferelen maak ik dus nooit mee... Wel de dagelijkse zwervers met hun standaard preekje...
Alsof het precies 100% zou moeten zijn. Iemand die tweetalig is behoort tot zowel de groep van Franstaligen als de groep van Nederlandstaligen....quote:
die gasten zijn top. Excusez-moi .... En dan vragen om geld of een sigaret.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 20:46 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Ik zit elke dag in de Brusselse metro, maar dit soort taferelen maak ik dus nooit mee... Wel de dagelijkse zwervers met hun standaard preekje...
Het zou moeten zijnquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 22:07 schreef Halcon het volgende:
[..]
Alsof het precies 100% zou moeten zijn. Iemand die tweetalig is behoort tot zowel de groep van Franstaligen als de groep van Nederlandstaligen....
quote:Indicatie van het percentage Nederlandstaligen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op basis van de verkiezingsuitslag van de regionale verkiezingen van 7 juni 2009 per kieskanton:
Kieskanton Anderlecht: 14,98% Kieskanton Brussel: 15,93% Kieskanton Elsene: 7,81% Kieskanton Schaarbeek: 10,65% Kieskanton Sint-Gillis: 8,05% Kieskanton Sint-Jans-Molenbeek: 14,78% Kieskanton Sint-Joost-Ten-Node: 8,56% Kieskanton Ukkel: 6,20%
lijkt me ook erg sterk! Alle talen behalve Vlaams...quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 23:10 schreef Seven.of.Nine het volgende:
Ik kan me amper voorstellen dat in Sint Jans Molenbeek zoveel Nederlandstaligen wonen. Centrum wel, Vlaamsesteenweg enzo. Maar Molenbeek zit echt totaal vol met niet-Belgen en die zijn vrijwel allemaal Franstalig.
quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 23:10 schreef Seven.of.Nine het volgende:
Ik kan me amper voorstellen dat in Sint Jans Molenbeek zoveel Nederlandstaligen wonen. Centrum wel, Vlaamsesteenweg enzo. Maar Molenbeek zit echt totaal vol met niet-Belgen en die zijn vrijwel allemaal Franstalig.
dan nog klopt het niet, want dan kunnen er niet meer tweetaligen dan nederlandstaligen zijn.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 22:07 schreef Halcon het volgende:
[..]
Alsof het precies 100% zou moeten zijn. Iemand die tweetalig is behoort tot zowel de groep van Franstaligen als de groep van Nederlandstaligen....
Ik had het niet over nationaliteit maar afkomst. In de praktijk zullen ze vast hun Belgische nationaliteit hebben maar het komt er op neer dat wel degelijk vrijwel iedereen Marokkaans of Afrikaans is aldaar.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 23:19 schreef Halcon het volgende:
[..]
26,2% heeft niet de Belgische nationaliteit in Molenbeek. Volgens mij zitten de Marokkanen vooral in Oud-Molenbeek.
dat is mijn indruk ook. Collega hier woont er ook en gaat om die reden verhuizen.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 09:32 schreef Seven.of.Nine het volgende:
[..]
Ik had het niet over nationaliteit maar afkomst. In de praktijk zullen ze vast hun Belgische nationaliteit hebben maar het komt er op neer dat wel degelijk vrijwel iedereen Marokkaans of Afrikaans is aldaar.
Dat gaat vooral op voor Oud-Molenbeek (ik zou er niet dood gevonden willen worden). Je hebt ook wel enkele betere stukken in Molenbeek.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 09:32 schreef Seven.of.Nine het volgende:
[..]
Ik had het niet over nationaliteit maar afkomst. In de praktijk zullen ze vast hun Belgische nationaliteit hebben maar het komt er op neer dat wel degelijk vrijwel iedereen Marokkaans of Afrikaans is aldaar.
Valt allemaal wel mee, Molenbeek is meer dan de Gentse Steenweg! Welke sportschool wilde je bezoeken?quote:Op woensdag 26 augustus 2009 20:06 schreef Niara het volgende:
Ik wist niet dat het zo erg was was in Molenbeek.
En ik wilde daar nog wel naar de sportschool
Dat is dus bij mij in de wijk, ik zou zeggen; neem een proeflesje... maar volgens mij valt het daar reuze mee.quote:
Oke, dankje voor de infoquote:Op woensdag 26 augustus 2009 21:32 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Dat is dus bij mij in de wijk, ik zou zeggen; neem een proeflesje... maar volgens mij valt het daar reuze mee.
MLI heeft een tijdje geleden afscheid genomen van Fok, geloof ik...quote:Op woensdag 26 augustus 2009 21:46 schreef Niara het volgende:
[..]
Oke, dankje voor de info![]()
Weet iemand trouwens waar MLI gebleven is?
Starter van dit topic geloof ik.
Die Franstaligen zijn echt niet van de slimsten. Het is touwens bekend dat het onderwijs in Wallonië veel slechter is dan in Vlaanderen.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 07:25 schreef Niara het volgende:
Tja ik vind het gewoon erg jammer dat mijn ouders me niet tweetalig hebben opgevoed
Maar ach, met mijn middelbare school Frans en wat had gebaren kom ik er ook wel.
Plus ze doen niet echt aan studentenjobs dus meh.
Je beste kans is een kot/kamer, of wellicht een studio. Anders doen ze het echt niet voor een half jaar.quote:Op maandag 31 augustus 2009 18:53 schreef marj-lein het volgende:
Ik heb er al een topic over gemaakt maar toch wilde ik mijn vraag hier aan jullie stellen!
ik ga een half jaartje stage lopen in belgie (Antwerpen) En nu wil ik wel een beetje op internet kunnen en wat tv kijken. En aangezien ik daar dus helemaal niets vanaf weet! Vraag ik jullie om hulp. Het probleem is, ik wil/kan geen jaarcontract afsluiten want dan betaal een ik een half jaar voor iets wat ik niet gebruik!
Ik heb iets gehoord over een dbvt antenne? Hoe duur is dat? Waar haal je het? En qua internet, zou ik dat met een dongel kunnen? Is er een Belgische dongel?
Help
Liefs
Studie of werk?quote:Op zaterdag 12 september 2009 18:35 schreef hannibalanteportas het volgende:
Ik meld me, trek naar Leuven binnenkort
Ik zou zeggen: sterkte!quote:Op maandag 14 september 2009 00:50 schreef Pistoleke het volgende:
Nog meer mensen die volgende week aan hun studie beginnen in Antwerpen?
quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 23:17 schreef jpjedi het volgende:
[..]
lijkt me ook erg sterk! Alle talen behalve Vlaams Nederlands...
En daarom zijn wij dus un petit peuple... Gelukkig spreekt bijna iedereen van de jonge generatie rondom het Antwerpse over het Nederlands. Ons dialect, laat staan onze Tussentaal is althans géén Vlaams, maar Brabants (en in tegenstelling tot onze bekrompen Vlaamse leestelevisie die voor ons besloten heeft dat Nederlanders in AN en zelfs Vlamingen in Tussentaal onverstaanbaar zouden zijn, worden wij, ook in Tussentaal, NIET ondertiteld op de RTL). Trouwens, ik was dus ZEVEN jaar jong toen ik besefte dat mijn ouders fout waren door hun taal 'Vloms' te noemen, waarom blijven dan volwassen mensen tot hun dood volhouden dat ze een andere taal zouden spreken? Waarom benadrukken ze en vergroten ze de regionale verschillen en schuiven ze het groter geheel onder de mat (enorm slechte marketing als je het mij vraagt, en zelfs slecht voor je horizon)? In het noorden hameren ze er toch ook niet op dat ze Hollands zouden praten? (behalve in bepaalde uitdrukkingen als 'in mooi Hollands'). In de Randstad, de regio waar de informele volkstaal het dichtste bij het Standaardnederlands ligt hoor je ook niet altijd binnenlijns AN hoor, of dacht je van wel?quote:Op woensdag 26 augustus 2009 16:46 schreef jpjedi het volgende:
Die collega vertelt me dat het cijfer kan kloppen als ze alle nl schoolgaande kinderen meewegen. Veel allochtone kinderen gaan naar vlaams talige Nederlandstalige scholen.
Sorry hoor maar ik denk meer dat in jouw geval de wens de vader van de gedachte is. Het beeld dat jij schetst is geenszins werkelijkheid maar meer een utopie pur Sang.quote:Op maandag 21 september 2009 02:01 schreef karottetrekker het volgende:
[..]
[..]
En daarom zijn wij dus un petit peuple... Gelukkig spreekt bijna iedereen van de jonge generatie rondom het Antwerpse over het Nederlands. Ons dialect, laat staan onze Tussentaal is althans géén Vlaams, maar Brabants (en in tegenstelling tot onze bekrompen Vlaamse leestelevisie die voor ons besloten heeft dat Nederlanders in AN en zelfs Vlamingen in Tussentaal onverstaanbaar zouden zijn, worden wij, ook in Tussentaal, NIET ondertiteld op de RTL). Trouwens, ik was dus ZEVEN jaar jong toen ik besefte dat mijn ouders fout waren door hun taal 'Vloms' te noemen, waarom blijven dan volwassen mensen tot hun dood volhouden dat ze een andere taal zouden spreken? Waarom benadrukken ze en vergroten ze de regionale verschillen en schuiven ze het groter geheel onder de mat (enorm slechte marketing als je het mij vraagt, en zelfs slecht voor je horizon)? In het noorden hameren ze er toch ook niet op dat ze Hollands zouden praten? (behalve in bepaalde uitdrukkingen als 'in mooi Hollands'). In de Randstad, de regio waar de informele volkstaal het dichtste bij het Standaardnederlands ligt hoor je ook niet altijd binnenlijns AN hoor, of dacht je van wel?
Ik blijf erbij :only in Belgium! Maar ja, het zou wel aan het feit liggen dat het lapke grond ten noorden van ons officieel Nederland heet... Dat verklaart nog steeds niet alles.
Vlaamse taalsecessionisten of -isolationisten? Wie zijn ze? Wat doen ze?
Ik zal eens zeggen wie schuldig is: katholieke dorpspastorekes (en ook vroegere katholieke onderwijzers) die de kleine man volgoten met Hollanderhaat. Als zij hun zin kregen zouden we een aparte taal gesproken hebben omdat met Noord-Nederlandse invloeden het protestantisme of "erger" vrijzinnigheid zou kunnen insijpelen (kijk maar naar Noord-Brabant, je ziet wat er met de katholieke traditie daar gebeurd is *sarcasme*). Ach ja, ook het oude Belgisch nationalisme en een groot deel van de Vlaamse Beweging die er de symboliek van overnam hebben ertoe bijgedragen.
De afkeer voor het noorden is grotendeels verdwenen, maar het taalgebruik zit er bij sommigen nog anno 2009 DIEP in.
Maar weet je, vandaag is het vooral een mix van immense onwetenheid en kwaaie wil. Nu ja, just my two cents.
Mijn reactie mag overdreven lijken, maar het is toch frappant dat er in België twee talen (Frans en Duits) en één amalgaam van dialecten (Vloms) gesproken zouden worden. Alsof er geen taalregisters (regionaal plat <-> Tussentaal <-> Standaardnederlands met sommige verschillen in woordenschat) bestaan, alsof er Fransmannen du belge niet herkennen... Zéér beledigend IMO.
Wat heeft het feit wij Nederlands spreken met de Groot-Nederlandse gedachte te maken? Wij hebben geen Vlaamstalig onderwijs, ook niet officieel. Dat er regionale verschillen bestaan, wordt ook niet betwist, evenmin in de algemene omgangstaal. Talen evolueren nu eenmaal. In de toekomst zullen ze nog veranderen.quote:Op maandag 21 september 2009 19:28 schreef jpjedi het volgende:
[..]
Sorry hoor maar ik denk meer dat in jouw geval de wens de vader van de gedachte is. Het beeld dat jij schetst is geenszins werkelijkheid maar meer een utopie pur Sang.
In mijn familie, omgeving, werk etc merk ik dagelijks dat Nederland en de Nederlandse taal wel heel ver af staan van het dagelijks leven. Ik ben Brabander, woon in Vlaanderen, werk in Brussel en heb halve Vlaamse familie. Het woord Hollands roept ongemak en wantrouwen op die ook een Brabander en Limburger in zuid-Nederland niet ongewoon is.
Op mijn kantoor in Zellik word tik nog regelmatig fanatiek gecorrigeerd in zake de naam van de taal die men spreekt wat dan wel Brussels of Vlaams is maar geenszins Nederlands. Zo ook hier op de lokale basis school en op het secundair onderwijs waar men wel degelijk spreekt over het Vlaams in woord en geschrift.
Ik ben het met je eens wat betreft de volhardendheid, en de achtergrond van de situatie maar anderzijds vind ik dat de Vlamingen trots moeten zijn op hun identiteit en niet moeten streven naar een eenheids worst. MEn heeft dan tot in een recent verleden hard moeten vechten voor hun taal.
Hang jij ook de groot Nederlandse gedachte aan als ik vragen mag? De reden dat Vlamingen en Nederlanders pragmatische afspraken moeten maken over het gebruik van de Nederlandse taal zegt op zich al genoeg.. Vlamingen en Nederlanders moeten nu eenmaal hun verschillen leren aanvaarden! Ze zijn echt anders ook al spreekt de schijn van de taal dat tegen.
Belgisch Nederlands inderdaad. Wanneer realiseer jij eens dat je Vlaanderen niet van Nederland hoeft te isoleren door onze taal een andere naam te geven (gelukkig enkel door een minderheid) om België te redden? Aan wat jij typt trouwens kan ik je niveau afleiden trouwens (de schuld van de Walen, lol!...)quote:Op maandag 21 september 2009 20:13 schreef misteriks het volgende:
Karottetrekker, wanneer realiseer jij je een keer dat we hier in Vlaanderen Belgisch spreken ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
En dat het niet de Walloonen hun fout is ??! ( die heb ik écht gehoord van 'n NOS-reporter "live" bij de walloonen![]()
![]()
)
hoe dom kun je dan wel niet zijn. Ikzelf zou nooit in 'n kutland willen wonenquote:Op woensdag 30 september 2009 21:49 schreef sandesh het volgende:
Kut land ... Ik kan het weten ik woon er :/
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |