Good thinkin'quote:Op woensdag 8 oktober 2008 12:43 schreef MLI het volgende:
Is het een idee om de veelposters hier met locatie op te nemen in de OP?
Subtiel. +1quote:Op woensdag 8 oktober 2008 12:41 schreef MLI het volgende:
Op dit moment is Albert II koning van België.
Een hier plaatselijk gebruikt samenplaksel van de woorden Nederlander en Belg.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 01:06 schreef Ramcolijn het volgende:
Even een vraag wat is een Nederbelg, heb er nog nooit van gehoord, ik noem de Nederlanders die over de grens zitten altijd Reserve Belgen
quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:11 schreef jpjedi het volgende:
Mij noemden ze altijd een "over de muur gegooide belg"
Maak de stufi altijd integraal over naar ING(BE). Niet echt last van dus. Maar die chip... Al tenminste 3 jaar.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 21:32 schreef Niara het volgende:
Hebben jullie daar ook last van? Enig idee trouwens sinds wanneer Belgen de chip ipv de magneetstrip in hun bankpas gebruiken?
Jawel, je kunt in BE juist niet met je magneetstrip betalen. Je stopt je kaart in waar je normaal zou chippen. Die magneetgleuf werkt niet hierr. Ik ben daar al zo vaak de mist mee in gegaan trouwensquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 12:44 schreef Bora-Bora het volgende:
Werkt de chip van je Nederlandse bankpas dan niet? Of zit die er niet meer op??
Volgens mij juist andersom, chip werkt niet, das immers om te chippen en de gleuf enkel waar ze een Maestro stickertje hebben.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:34 schreef MLI het volgende:
Jawel, je kunt in BE juist niet met je magneetstrip betalen. Je stopt je kaart in waar je normaal zou chippen. Die magneetgleuf werkt niet hierr.
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet. Eerst kiezen tussen proton/bancontact (chippen/pinnen), wel irritant is dat. Je kunt bij veel winkels overigens wel betalen met je Nederlandse bankkaart, maar dan wel via de chip (en die hoeft niet opgeladen te zijn want de chip en de magneetstrip bevatten dezelfde informatie).quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:51 schreef Nairua het volgende:
[..]
Volgens mij juist andersom, chip werkt niet, das immers om te chippen en de gleuf enkel waar ze een Maestro stickertje hebben.
Ja, blijkbaar wel dus.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:56 schreef MLI het volgende:
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet.
Volgens mij ligt het eraan wat voor Pin apparaat de desbetreffende winkel heeft. De nieuwe, grijze blokjes werken met de chip, dus ook voor de NL kaarten en bij de oudere zwarte apparaten betaald men inderdaad met de magneetstrip als NLer (als Maestro geaccepteerd word).quote:
Ohh nooit geweten over die chip. Moet ik toch maar eens gaan proberenquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:56 schreef MLI het volgende:
[..]
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet. Eerst kiezen tussen proton/bancontact (chippen/pinnen), wel irritant is dat. Je kunt bij veel winkels overigens wel betalen met je Nederlandse bankkaart, maar dan wel via de chip (en die hoeft niet opgeladen te zijn want de chip en de magneetstrip bevatten dezelfde informatie).
quote:Op donderdag 9 oktober 2008 01:06 schreef Ramcolijn het volgende:
Even een vraag wat is een Nederbelg, heb er nog nooit van gehoord, ik noem de Nederlanders die over de grens zitten altijd Reserve Belgen
Jij komt er zeker niet zo vaak?quote:Op zondag 12 oktober 2008 03:22 schreef spy08 het volgende:
[..]
En nu denk je het wiel te hebben uitgevonden? Ik noem het altijd "slimme kaaskoppen" omdat Belgie echt niet zo een achterlijk land is zoals de meeste Nederlanders het afschilderen.
Met een pas van de Rabo kan ik in vrijwel elke Belgische winkel betalen.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 13:56 schreef MLI het volgende:
[..]
Veel succes met betalen via de gleuf, dat lukt je echt niet. Eerst kiezen tussen proton/bancontact (chippen/pinnen), wel irritant is dat. Je kunt bij veel winkels overigens wel betalen met je Nederlandse bankkaart, maar dan wel via de chip (en die hoeft niet opgeladen te zijn want de chip en de magneetstrip bevatten dezelfde informatie).
Centea is wel een goede. Maar ik zou ook eens kijken bij bijvoorbeeld ING, Rabo of ABN. Da's vaak stukken goedkoper dan een Belgische bank.quote:Op zaterdag 1 november 2008 07:10 schreef jpjedi het volgende:
Iemand tips voor een hypothecair krediet bank in Belgie? Zoek eigenlijk ook een soort vergelijkings site.
Die registratierechten zijn echt belachelijk hoog zeg.
Dan bedoel je ING/RABO/ABN Nederland die dan een belgie hypotheek voorzien? Wat ik daarvan weet is dat ze maar tot 80% financieren. Dit in combinatie met de registratiekosten brengt me op 100,000 euro aan eigen geld inleg. Ik ben wel goed maar niet gek zeg.quote:Op zaterdag 1 november 2008 07:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
Centea is wel een goede. Maar ik zou ook eens kijken bij bijvoorbeeld ING, Rabo of ABN. Da's vaak stukken goedkoper dan een Belgische bank.
Die inderdaad. Volgens mij gaan die ook wel verder dan 80% EW. Genoeg partijen die zelfs tot 125% EW gaan bij een hypotheek in Belgie.quote:Op zaterdag 1 november 2008 08:30 schreef jpjedi het volgende:
[..]
Dan bedoel je ING/RABO/ABN Nederland die dan een belgie hypotheek voorzien? Wat ik daarvan weet is dat ze maar tot 80% financieren. Dit in combinatie met de registratiekosten brengt me op 100,000 euro aan eigen geld inleg. Ik ben wel goed maar niet gek zeg.
Of heeft er iemand andere ervaringen?
De ULB (Franstalige universiteit) biedt veel verschillende sporten aan tegen een vrij lage prijs.quote:Op maandag 27 oktober 2008 22:00 schreef superheist het volgende:
Zijn er ook studenten sport verenigingen? Dan met name klimmen, kon niet echt iets via google vinden..
Waar zit je in de buurt?quote:Op donderdag 6 november 2008 22:35 schreef superheist het volgende:
Ah thanksZie dat ze elke dinsdag avond klimmen, maar eens kijken dan! Inmiddels ook een kamer, via dat QLB. In Jette, zag er best leuk uit. Liever 20 minuutjes op de fiets dan een uur in het openbaar vervoer
Atomium ziet er wel leuk uit zo 's nachts
Sjah bij KBC deed men erg moeilijk en ING zat dichterbijquote:Op vrijdag 7 november 2008 01:21 schreef Asanovic het volgende:
Ik zit bij KBC, maar die blijft overeind lijkt het
Het is de Adolphe Vandenschrieckstraat, vrij dicht bij het Jette treinstation, iets verder van de metro vandaan, maar dan wel weer dichtbij wat bussen (ook de bus die naar m'n werk gaat) en een tramquote:
Wie heeft wat al gevonden?quote:Op woensdag 12 november 2008 22:24 schreef denise87 het volgende:
hey, heb je al iets gevonden? Ik wil ook erg graag naar brussel. Ben benieuwd!! Groetjes Denise
Ik heb het niet gelezen, maar ik ben al lange tijd bezig in België - Nederland Verschil moet er zijn van Paul Wouters. Over een Vlaming die naar Nederland emigreert en de verschillen vergelijkt.quote:Op woensdag 12 november 2008 21:51 schreef zagevent het volgende:
Ik ben wel geen Nederbelg -gewoon een rasechte Vlaming, maar ik vind het reuzeinteressant hoe buitenlanders -en dan zeker Nederlanders- tegen ons land aankijken.
Gisteren was ik op de boekenbeurs, en kon het dan ook niet laten, om dit boek van Derk Jan Eppink te kopen. Vandaag al uitgelezen.![]()
Andere mensen die dit boek ook gelezen hebben?
[ afbeelding ]
Ik vond het een goed boek. Eppink vertelt o.a. over zijn persoonlijke ervaring met politiekers als Herman De Croo en Guy Verhofstadt. Vertelt ook hoe het er op de redactie aan toegaat, en vergelijkt het met die van het NRC.quote:Op woensdag 12 november 2008 23:14 schreef Niara het volgende:
[..]
Ik heb het niet gelezen, maar ik ben al lange tijd bezig in België - Nederland Verschil moet er zijn van Paul Wouters. Over een Vlaming die naar Nederland emigreert en de verschillen vergelijkt.
Ik ben trouwens ook benieuwd naar jouw uwboek, misschien kun je er iets meer over vertellen?
fietsen is inderdaad een avontuur in Brussel, ik heb het zelf opgegeven omdat ik echt de hele stad door moet (naast de basiliek tot aan het terkameren bos), en het meestal een behoorlijke kamikaze rit werd... (ok, ik ben gewoon een luie flikker die liever met de auto gaat...)quote:Op donderdag 13 november 2008 18:31 schreef superheist het volgende:
Thanks NiaraNou eerst nacht & fietstocht naar werk overleefd. Ik moet duidelijk meer opletten (enorme gaten in de weg, automobilisten die fietsers blijkbaar niet zien) maar verder best te doen. En! ik fiets elke dag onder het Atomium door
Ook heeft twee derde van de Brusselse bevolking nooit van een knipperlicht gehoord geloof ik
Verder via couchsurfing al wat mensen gevonden die mee willen klimmen, leer ik meteen wat volk kennen, wel voor het eerst via het internet
quote:Op vrijdag 14 november 2008 18:43 schreef neusgat het volgende:
Ik wil binnenkort een half jaar in Belgie gaan wonen met mijn vriendin om de Belgie route uit te voeren.
We wilden dan zo dicht mogelijk bij de Nederlandse grens gaan, maar de plaats moet niet te groot (wegens bureaucratie) en niet te klein (wegens gebrek aan werkmogelijkheden) zijn.
De voorlopige keuze is gevallen op Hasselt. Iemand die daar iets over kan vertellen uit ervaring?
OF heeft iemand een andere aanbeveling voor me?
quote:Op vrijdag 14 november 2008 20:01 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Wat is de België route?
![]()
ok, heb me even ingelezen, houd er rekening mee dat dit soort zaken echt wel langer duren dan een half jaar.
Tevens weet ik niet of je bepaalde eisen hebt aan het werk wat je wilt doen, want Hasselt en omstreken is niet zo'n makkelijke regio om iets te vinden.
Reken erop dat de burocratie hier tot in de kleinste gemeentes heerst...
Wat bedoel je met langer duren dan een half jaar? Wat moet er precies langer duren dan?quote:Op vrijdag 14 november 2008 20:08 schreef Mr_Moon het volgende:
ok, heb me even ingelezen, houd er rekening mee dat dit soort zaken echt wel langer duren dan een half jaar.
Tevens weet ik niet of je bepaalde eisen hebt aan het werk wat je wilt doen, want Hasselt en omstreken is niet zo'n makkelijke regio om iets te vinden.
Reken erop dat de burocratie hier tot in de kleinste gemeentes heerst...
Die ken ik niet. Ik heb wel dit boek van hem gelezen: Vreemde buren. Over politiek in Nederland en België uit 1998.quote:Op woensdag 12 november 2008 21:51 schreef zagevent het volgende:
Ik ben wel geen Nederbelg -gewoon een rasechte Vlaming, maar ik vind het reuzeinteressant hoe buitenlanders -en dan zeker Nederlanders- tegen ons land aankijken.
Gisteren was ik op de boekenbeurs, en kon het dan ook niet laten, om dit boek van Derk Jan Eppink te kopen. Vandaag al uitgelezen.![]()
Andere mensen die dit boek ook gelezen hebben?
[ afbeelding ]
Bijvoorbeeld het inschrijven in de gemeente en het daadwerkelijk verkrijgen van je verblijfsvergunning kost al gemakkelijk 2 tot 3 maanden. Eén tip: zorg dat je werk hebt voordat je daadwerkelijk verhuisd, het hebben van een arbeidscontract wil de zaken nog wel eens versnellen. Toen ik 5 jaar geleden naar België ben verhuisd heeft het mij zeker een maand of 7 a 8 gekost voordat al m'n papieren in orde waren.quote:Op zaterdag 15 november 2008 21:07 schreef neusgat het volgende:
[..]
Wat bedoel je met langer duren dan een half jaar? Wat moet er precies langer duren dan?
Ons plan is gewoon om 6 maanden in Belgie te wonen en om dan later bij de IND dat aan te tonen door middel van een Europese gemeenschapsrecht test.
Je zou dan vele voordelen moeten krijgen voor de inburgering en geen MVV meer en dat soort zaken.
De 5 jaar kaart "verdienen" kan wel eens langer duren inderdaad, maar dat is volgens mij niet het hoofddoel van de Belgie route als je niet in Belgie wilt blijven wonen.
Tenminste zo begreep ik het. Als jij het anders begreep zou ik dat heel graag willen horenWant dat zou me erg kunnen helpen.
En over de bureaucratie... Ik geloof best dat die overal te vinden is, maar mij is persoonlijk gemeenten als Antwerpen en Brussel afgeraden omdat de afgiften van verblijfsvergunningen etc. daar veel langer duren.
Werk en woning zoeken zal inderdaad niet gemakkelijk zijn, maar ik ga mijn best doen...
Woon jij in Belgie? En hoe bevalt het?
Precies. Als je je in België wil vestigen, zal je toch ook middelen van bestaan moeten hebben. En een ziektekostenverzekering. Ze zitten daar niet te wachten op werkloze buitenlanders die ten laste van de staat komen. Gegeven het feit dat je gebruik wil maken van de 'Belgiëroute' voor gezinshereniging geeft al aan dat je niet kan voldoen aan de Nederlandse (inkomens)eisen. Die er natuurlijk ook niet voor niets zijn.quote:Op zondag 16 november 2008 15:29 schreef Mr_Moon het volgende:
[..]
Bijvoorbeeld het inschrijven in de gemeente en het daadwerkelijk verkrijgen van je verblijfsvergunning kost al gemakkelijk 2 tot 3 maanden. Eén tip: zorg dat je werk hebt voordat je daadwerkelijk verhuisd, het hebben van een arbeidscontract wil de zaken nog wel eens versnellen. Toen ik 5 jaar geleden naar België ben verhuisd heeft het mij zeker een maand of 7 a 8 gekost voordat al m'n papieren in orde waren.
Dus ja, ik woon hier en het bevalt me prima
Wat bedoel je precies met de Nederlandse grens. Die loopt van Knokke tot Lanaken zeg maar...quote:Op vrijdag 14 november 2008 18:43 schreef neusgat het volgende:
Ik wil binnenkort een half jaar in Belgie gaan wonen met mijn vriendin om de Belgie route uit te voeren.
We wilden dan zo dicht mogelijk bij de Nederlandse grens gaan, maar de plaats moet niet te groot (wegens bureaucratie) en niet te klein (wegens gebrek aan werkmogelijkheden) zijn.
De voorlopige keuze is gevallen op Hasselt. Iemand die daar iets over kan vertellen uit ervaring?
OF heeft iemand een andere aanbeveling voor me?
Die heb ik juist gaan halen in de bib. Heb al kort de eerste 25 blz. gelezen, en al een paar keer moeten glimlachen. Dat belooft.quote:Op zondag 16 november 2008 14:27 schreef Maloney het volgende:
[..]
Die ken ik niet. Ik heb wel dit boek van hem gelezen: Vreemde buren. Over politiek in Nederland en België uit 1998.
Voor een politicoloog is het een mooie inleiding in de Belgische politiek en vooral de politieke cultuur. Hij neemt steeds een bepaald onderwerp en bespreekt dan hoe men daar in NL en in BE mee omgaat.
Vooral het stukje over politici die in de fout gaan is erg vermakelijk. In NL ben je meteen voor de rest van je leven afgeschreven als je verkeerd briefpapier gebruikt of met de verkeerde mensen op de foto staat. In BE (en dan vooral in Wallonië) word je zelfs na de meest opzichtige omkopingspraktijken nog niet aan de kant geschoven.
De schrijfstijl van DJ Eppink is alleen niet zo vlot en hij zakt met zijn columns op de VRT-nieuwssite steeds verder in mijn achting.
Jah idd, ik kom vanuit Utrecht, daar zijn gewoon 54 loketten die vooral aan het begin van 't studiejaar praktisch allemaal op inschrijven staan. Gaat ook zoveel makkelijker!quote:Op woensdag 19 november 2008 13:57 schreef Maloney het volgende:
Voor officieel werk heb je inderdaad een Rijksregisternummer nodig (het BE-sofinummer) wat je krijgt bij je inschrijving als inwoner. En als je student heb je bij je inschrijving ook een bewijs van ziektekostenverzekering nodig dat geldig is in BE (een EHIC is niet genoeg, zoals ik dit jaar mocht ervaren) zodat je toch ook nog langs de mutualiteit moet.
Praat me niet van die gigantische puinhoop op het Districhtshuis van Antwerpen. Als er al jarenlang elke dag vanaf zeven uur mensen in de rij staan, dan lijkt het mij logisch om er een paar loketjes bij te bouwen. Gelukkig ben ik voorlopig weer van die ellende af omdat de elektronische kaarten die sinds dit jaar worden uitgeven standaard 5 jaar geldig zijn, ook al heb je formeel (als buitenlandse student bijvoorbeeld) maar recht op een jaar.
MLI, het zal die bedrijven vooral gaan om het Rijksregisternummer, dat hebben ze nodig voor hun administratie. Voor de rest zal het ze weinig uitmaken.
Dank!quote:Op maandag 17 november 2008 22:35 schreef Maloney het volgende:
Heel simpel: jezelf aanmelden bij een Belgische mutuatliteit (CM of SocMut) met een E100-nogwat formulier wat je bij je NL-verzekeraar kan krijgen. Je betaalt dat 60 Euro inschrijfgeld in BE en krijgt een officieel Belgische verzekeringspasje.
Dat E100-nogwat zorgt ervoor dat de kosten die je in BE maakt en die je claimt bij de mutualiteit door deze mutualiteit kunnen worden teruggehaald bij je NL-verzekeraar.
Je hebt dan je hoofdverzekering in NL maar deze wordt uitgevoerd door een BE-verzekeraar als een soort onderaannemer omdat je hier woont. Je hebt dan ook recht op het NL-pakket aan zorg (bijvoorbeeld: huisarts kost 20 E. In BE betaal je 5 E eigen bijdrage. Je krijgt dan 15 E terug van de mutualiteit en kan de andere 5 claimen bij je NL-verzekeraar omdat je in NL recht zou hebben op een volledige vergoeding. Je mutualiteit claimt die 15 E die ze aan jou heeft betaald vervolgens ook weer bij je NL-verzekeraar).
Nou, ik betaal in NL 100 Euro p/m (heb daar nog een bijbaantje dus ben verplicht om mijzelf daar te verzekeren) en krijg dan nog zorgtoeslag. Dus dat is netto iets van 65 Euro. In BE zou ik 60 Euro basisverzekering moeten betalen en iets van 250 voor een hospitalistatiepakket. Dit allemaal per jaar. Maar als ik niet werk in BE moet ik een toeslag betalen voor de gemiste inkomensafhankelijke bijdrage. Totaal zou ik dan ongeveer 25 Euro per maand moeten betalen. Het verschil is dan 40 Euro. Los van eigen bijdragen die hier wel bestaan en in NL niet.quote:Op donderdag 20 november 2008 02:06 schreef Nairua het volgende:
Jezelf enkel verzekeren in BE kan ook, scheelt je 100 euro per maand.
als gewoon studentquote:Op vrijdag 28 november 2008 22:25 schreef ColdFeet het volgende:
Zwahiel, als je gaat werken: hou je er rekening mee dat studenten in BE veel minder 'mogen' werken dan in NL? En dat de kans dus groot is dat je een forse mep aan belasting moet betalen? Het is hier echt ongebruikelijk, werken naast je studie.
Soms he... Soms mis ik Nederland echt. Ik geloof niet dat ik ooit lekker zal integreren met Vlamingen.
Hoezo eigenlijk?quote:Op vrijdag 28 november 2008 22:25 schreef ColdFeet het volgende:
Zwahiel, als je gaat werken: hou je er rekening mee dat studenten in BE veel minder 'mogen' werken dan in NL? En dat de kans dus groot is dat je een forse mep aan belasting moet betalen? Het is hier echt ongebruikelijk, werken naast je studie.
Soms he... Soms mis ik Nederland echt. Ik geloof niet dat ik ooit lekker zal integreren met Vlamingen.
quote:Op zondag 30 november 2008 12:51 schreef Maloney het volgende:
Dat bewijs van inkomen heb ik opgelost met een briefje van mijn pappie waarin hij schrijft dat hij garant staat voor mijn kosten. Dat volstond ook. Ik had geen zin om ook nog eens heel mijn belastingpapieren mee te sjouwen naar dat Districtshuis. Dat mijn bijbaantje in NL meer dan voldoende is, hoeven zij verder niet te weten.
Daarnaast is werken vlak bij mijn ouders wel zo makkelijk gezien het totale gebrek aan faciliteiten in mijn studentenhuis. Was ik in NL zo verwend met een wasmachine en droger op kot of hebben andere BE-studentenhuizen dit wel?
Zwahiel, heb je al rondgevraagd naar werk? Hoorde laatst van een meisje uit A'dam dat zij in Antwerpen heel lastig aan de bak kwam met haar NL-HOLLAND-attitude.
* zwahiel is een mannetjequote:Op zaterdag 29 november 2008 11:48 schreef MLI het volgende:
[..]
Hoezo eigenlijk?
En wat MMach zegt klopt, ik ben ook werkstudent. Voor Zwahiel zal het niet uitmaken hoeveel ze verdient want [b]ze[/b[ heeft toch geen kindergeld. Alleen van alle studenten die ik ken, hebben er (even tellen) 2 een bijbaantje. En de één is Nederlander.
naar amsterdamquote:Op dinsdag 30 december 2008 10:08 schreef Niara het volgende:
Het is bijna Oud & Nieuw!
en voor zover ik weet is België niet echt een vuurwerkland. Of tja, de straten zijn niet rood als je 's morgens naar buiten komt. (of misscihen is dat alleen in mijn buurt :p)
Anyway, ik vroeg me af wat alle nederbelgen gaan doen morgenavond.
Ik ga vandaag voor de derde keer terug. Vergeet steeds een papiertje, blijkbaar.quote:Op donderdag 8 januari 2009 23:29 schreef zwahiel het volgende:
Na 7x proberen me in te schrijven heb ik de moed opgegeven, sue me. Ik sta ook officieel ingeschreven in Nederland dus
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |