sigme | zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:51 |
Door omstandigheden (kudde, bloemetjes, bijtjes) heb ik nogal veel lamsvlees te verstouwen. En af en toe een schaap. Vaak lamsvlees eten is geen straf, komt bij dat ik toevallig het schaperas heb lopen dat door kenners wordt aangemerkt als het allerlekkerst (Drents Heideschaap). Ze worden voor me geslacht (dus dat doe ik niet zelf, overbodig informatie maar het wordt zovaak gevraagd). Als ik het vlees ophaal hangt een lam schoon aan de haak, en wordt vervolgens op mijn aanwijzing in grotere of kleinere delen verdeeld door middel van (voornamelijk) een lintzaag. De stukken die ik ter bereiding heb zijn dan ook meestal wat anders van vorm dan je bij de meeste slagers kan kopen, al heeft een lokale Turk-of-andere-moslim ook wel eens grotere stukken liggen. Nou ben ik niet zo receptvolgend, dus ik doe maar wat, maar misschien is het toch wel een aardig idee af en toe wat vast te leggen over toebereiding en resultaat. Of om misschien nog eens een nieuw idee op te doen ![]() Ik zal maar beginnen met wat min-of-meer vaste recepten. | |
sigme | zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:52 |
Bout uit de oven Voor zogeten 'grote bout': achterbout met bot, een a anderhalve pond, met vetlaag. Meerdere kleinere stukken kan ook. Niet al te klein. Wrijf het vlees stevig in met een flinke hoeveelheid zout. Vooral waar een vetlaag zit een extra hoeveelheid zout erop. Bakblik of schaal licht invetten met wat olijfolie. Vlees erop, vetlaag naar beneden. Hele knoflooktenen (mag met velletje en al) op het vlees / de stukken vlees leggen. In de over zetten, oven behoorlijk heet (200 graden) opstoken. Na een uur (ofzo) eens wat losporren (dan valt de knoflook in het vet) en de stukken draaien: vette kant omhoog. Daarna nog minstens een uur en maximaal nog 3 uur in de oven laten. Klaar. Met deze bereiding wordt het vlees door en door gaar: het valt van het bot. Het vet smelt er grotendeels af en bedruipt daarmee het vlees. Het vlees wordt er vrij droog & stevig van, persoonlijk vind ik dat erg lekker. Het overgebleven vet is op de meeste plekken omgezet in een goed eetbaar knapperig korstje. Eerder dit ook wel gedaan met in de bout gestoken tenen knoflook en/of rozemarijn, maar dat kan beter achterwege blijven. Wel erg lekker is de variant waarbij het vlees wordt ingestoken met thijm. Neem hiervoor wat takjes (verse) thijm en een prikker (ik gebruik een barbeque-spies). Rats boven het vlees de thijm van z'n houtige takje, verdeel de thijnmpjes wat over het vlees en prik dan met de prikker de losse thijmpjes met kracht de bout in. | |
sigme | zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:52 |
Bout uit de tajine-met-houtskoolstoof Ik heb een tajine (aardewerken stoofpot uit Marokko), met een bijbehorende stoof. De stoof wordt gevuld met bandende houtskool en daar staat die tajine dan op. -edit- plaatje werkt niet. helaas.. /edit Dat werkt wat anders dan gas: het is om te beginnen een karwei om aan te krijgen, dan wordt het langzaam godsgloeiende heet en dan gloeit het door totdat of de houtskool op is, of ik er weer nieuwe houtskool bij doe. Hier is het eenvoudige recept niet veel anders dan het vorige: zout, knoflook en 3 a 4 uur verhitten. Het resultaat is wel nogal anders: het vlees behoudt meer vocht en krijgt een goudgele bakkleur. Bij deze bereiding kan heel goed onder het vlees wat takjes rozemarijn en thijm gelegd worden. Vooral als ik het vlees niet op tijd uit de vriezer gehaald heb (en dus eigenlijk stiefbevroren bout heb), leg ik een soort 'rooster' van rozemarijntakken onder het vlees, en een half kopje water. Dan kan het vlees iets beter ontdooien-zonder-verbranden. In dit geval duurt de bereiding wel iets langer: uur of 5/6. Na een uur of twee de takken struik uit de pot vissen. Eventueel wat nieuwe verse thijm toevoegen (geen extra rozemarijn!) Deze pot is eenvoudig uit te breiden tot een stoofpot. met appel & ui Persoonlijk hou ik erg van het toevoegen (anderhalf uur voor etenstijd) van 2 appels & 2 uien + wat gemalen zwarte peper. met wortel, bleekselderij en aardappel Anderhalf uur voor etenstijd in de pot gooien: 3 in vingerdikke repen gesneden vastkokende aardappels, twee handen vol stukken wortel (3 cm lang ofzo), en 1 handvol evenlange stukken bleekselderij. Aardige aanvulling op de kruiderij is dan wat saffraan en/of komijn (heel). Vis het vlees even uit de pot, groente erin, vlees erbovenop. Kan worden aangevuld met olijven. met tomaat en aubergine Een pond (rijpe) tomaten, in stukken. 1 grote of (beter) 2 kleine aubergines in stukken. Twee uur voor etenstijd in de pot gooien, beetje husselen. Hier kunnen olijven bij door, en/of kappertjes. | |
sigme | zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:53 |
Kotelet Bakken. Niet zo spannend. Kunnen ook goed op de barbeque. Beter: cotelet uitbenen, stukjes vlees kleinsnijden, vermengen met knoflook ui.d.kn. (uit de knijper, voor wie niet vroeger de VN las), gemalen komijn (of komijn uit de vijzel), dit een uurtje wegzetten, daarna wat zout erover en op hoog vuur bakken in een koekepan. Zo. dit zijn wat standaardrecepten. Ik zal pogen dit topic te voorzien van wat verslagen van minder standaard uitvoeringen van lamsvlees. Morgen staat er weer wat op het programma, ik weet nog niet wat het wordt. | |
-Mellow- | zaterdag 2 augustus 2008 @ 22:02 |
een topic naar m'n hart ![]() | |
golfer | zaterdag 2 augustus 2008 @ 22:08 |
Heerlijk allemaal. Lamsvlees is zo lekker. ![]() | |
krakkemieke | zaterdag 2 augustus 2008 @ 22:08 |
Ik vind het wel lekker om een stuk bout te larderen met knoflook enz. Voor degenen die het willen proberen: Prik met een scherp mes wat gaatjes in een stuk bout en stop in elk gat een plakje knoflook, een naald rozemarijn en een blaadje peterselie. Braad verder zoals sigme zegt. ![]() | |
z80 | zaterdag 2 augustus 2008 @ 22:34 |
van de stukken vlees die over zijn (na het uitbenen bv) gehakt van maken. lekker als gehaktbal of door de pasta saus. | |
Deliah | zaterdag 2 augustus 2008 @ 22:39 |
Lamsvlees ![]() | |
Floripas | zaterdag 2 augustus 2008 @ 23:34 |
Gebruik je de mergpijpjes voor soep? Schaap smaakt altijd zo schapig. En de dag erna ruik ik altijd zo schapig. Daar hebik geen bezwaar tegen, hoor, maar merk jij dat ook? | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 09:36 |
Uh.. met zoveel lamsvlees als ik eet, merk ik dat niet. Zoals je ook niet merkt dat we in dit land allemaal naar zure melk ruiken. Van mergpijpjes maak ik geen soep. Ik ben niet zo handig in vleessoepen ![]() | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 09:40 |
quote:Heb je daarvoor een gehaktmolentje? Ik krijg van slager altijd wat gehakt van het afsnijsel, maar ik ben nog op zoek naar manieren om ook zelf vooral de ribbetjes om te zetten in iets bruikbaarders. Bijvoorbeeld gehakt (en dan worstjes). Maar misschien neem ik wel een andere slager. Gister sprak ik wat andere schapenhouders, en uit hun verhalen maakte ik op dat ik maar eens moet gaan rondkijken wat er zoal nog meer rondloopt aan slagerspul. Bij mijn slager heb ik vorig jaar wel extra gehakt laten maken, dat gemengd met zelfgemaakt kruidenmengsel en de slager daarvan worstjes laten maken. Twee soorten: eentje met hollandse kruiderij en een met italiaanse. Tikje zout, maar ![]() ![]() | |
K-mail | zondag 3 augustus 2008 @ 14:01 |
Wil je het niet verkopen aan mensen op Fok als je teveel hebt? | |
kabouter.muts | zondag 3 augustus 2008 @ 14:15 |
Laatst een schouder bij de turk gehaald en langzaam laten garen met een muntsaus erbij Min of meer volgens dit recept. Was bere lekker!! http://www.recipezaar.com/277732 | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 16:58 |
quote:Oh jawel, jazeker wel ![]() Ik heb nu nog erg veel, en in de herfst komen er weer lammetjes bij.. | |
Floripas | zondag 3 augustus 2008 @ 17:07 |
quote:Zal ik eens even aan je krulletjes1 komen ruiken? Dan kan ik het je meteen mededelen. ![]() ----------------------------------- 1. Ongeacht waar die krulletjes aan jou vast zitten. | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 17:11 |
quote:Da's goed darrrrrrrrling. Vermits je schaaps/lamsvlees meeneemt wanneer je weer verder trekt ![]() | |
Floripas | zondag 3 augustus 2008 @ 17:12 |
quote:Geen punt. Ik kan ook je gage wel opbrengen. Is dat autarkisch of wat? | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 17:20 |
quote:Kom nou maar eens, babbelkous ![]() En de rest van de langzaampraat in een daartoe bestemd topic graag ![]() | |
Isegrim | zondag 3 augustus 2008 @ 17:33 |
Lammetjes. ![]() ![]() | |
Mwanatabu | zondag 3 augustus 2008 @ 17:46 |
Mijn (Armeense) vriend maakt er soep van. Heule grote stukken met bot in de pan met bouillon (rund of kip) en dan met tomaat, ui, paprika, flink garen voor twee uur minstens en dan op het eind een flinke scheut...wodka. Niet echt culinair (arbeiderskost) maar best te verstouwen. | |
Mwanatabu | zondag 3 augustus 2008 @ 17:53 |
quote:Die knoflooktenen doe ik zelf altijd in plakjes gesneden wel in het vlees. Gewoon met een mesje gaatjes prikken en stukjes teen erin, hoe meer hoe beter. Stukjes wortel werkt ook trouwens. En dan geen rozemarijn, maar inwrijven met koreander bij het zouten. Maar wij zijn nogal van de knoflook. Dus dan ruik je naar schaapje, knoflook én zure melk ![]() | |
Floripas | zondag 3 augustus 2008 @ 18:02 |
quote:Oké. Mijn recept is eigenlijk heel simpel: gemarineerd lamsvlees boven reeds gaargekookte kruimige aardappeljes of rauwe kleine nieuwe aardappeltjes in de oven op een lage temperatuur (280), venkel erbij na een half uurtje, na weer een half uurtje een zooi gefruite uitjes erbij die goed glazig zijn en niet droog, en na nog een half uurtje eruit en smullen maar. | |
Ian_Curtis | zondag 3 augustus 2008 @ 18:04 |
Tvp, lamsvlees is mijn favouriet en hier staan fijne recepten tussen ![]() | |
Mwanatabu | zondag 3 augustus 2008 @ 18:05 |
quote:Marinade naar keuze of heb je een aanrader? ![]() | |
z80 | zondag 3 augustus 2008 @ 18:37 |
quote:nee. ik haal het gehakt bij een "internationale" slager (ik mag van hem geen turkse slager zeggen) en als je wat teveel vlees heb, dan wil ik je wel helpen de voorraad wat te verkleinen ![]() | |
Isegrim | zondag 3 augustus 2008 @ 18:43 |
Ik ben dol op Marokkaanse gerechten met lamsvlees. Vooral die waarin lamsvlees gecombineerd wordt met fruit (gedroogde abrikozen bijvoorbeeld). ![]() | |
Floripas | zondag 3 augustus 2008 @ 18:44 |
quote:Vroeger zou ik afgeschuimd boter met olijfolie en rozemarijn gebruiken, maar dat mag ik niet meer van de dokter (borstkanker, jeweets) dus ik neem nu sojasaus en sesamolie. | |
Mwanatabu | zondag 3 augustus 2008 @ 19:30 |
quote: ![]() | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 19:32 |
Recept voor tropische temperaturen. Want ik had onlangs op zo'n 300-dag al gehakt uit de vriezer gelegd, dus ik moest wel. Gehakt rullen, beetje knoflook erdoor (oh ik hou erg van knoflook, mwanabatu ![]() ![]() Niet te veel opwarmen met die koude blikbonen erdoor: op een tropisch warme dag is lauwwarm voldoende. En dan komt de truuk: een flinke lik (zeg: eenderde potje) van Tons Zoete mosterd met honing erdoor. Owowowow. | |
Floripas | zondag 3 augustus 2008 @ 19:35 |
quote:Neeneenee, heb ik niet gehad, hoor. Mijn huisarts heeft eens berekend dat de kans dat ik dat kreeg wel erg groot was wegens genetica en dergelijke. Toen was zijn advies om zuivel zo veel mogelijk te vervangen door soja. ![]() | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 19:51 |
Goed op je memmen passen hoor, Floripas ![]() Het recept van vandaag, recept voor de regenachtige zondag. Tegen twee uur in een ovenschotel met deksel een klein scheutje olijfolie, wat kleine rommelige stukjes bout / onderpoot (zeg: een half pond). Ertussen drie kleine kleingesneden sjalotjes en vier dikke kleingesneden knoflooktenen, zout, peper, 10 cm tak rozemarijn en een bosje thijm. Bovenop afdekken met in dikke plakken gesneden courgette (had ik al moestuin gezegd?). Nog wat peper, olijfolie erover sprenkelen. In de oven, oven op een kleine 1200. Tegen zevenen de pot eens openen, vlees eruit vissen, takjes uit de pot halen. Krap-an beetgare pasta (penne, in dit geval) erin gooien. Botjes uit het vlees halen, vlees kleinsnijden, terug in pot, even doorwarmen. Als dat mislukte stuk parmezaan niet beschimmeld was geweest had er wat geraspt over gekund, maar zo wil ook prima. | |
Floripas | zondag 3 augustus 2008 @ 19:53 |
Heb je venkel geprobeerd in zo'n schotel? Dat is precies complementair met lamsvlees, maar je moet er wel echt van houden. En je kunt toch beter grote zoete uien gebruiken? Nog goedkoper ook. | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 19:57 |
Grote zoete uien heb ik niet in de moestuin, en ik vind alle uien vreselijk lekker (mits goed gaar). Venkel vind ik ook erg lekker, heb ik in de tuin, maar is een herfst/wintergroente. Dus dat komt nog. | |
Mwanatabu | zondag 3 augustus 2008 @ 19:58 |
quote:Ah, gelukkig maar, ik kom nl net van een tante vandaan die nog maar een paar dagen heeft door borstkanker ![]() Maar zuivel is daar dus een factor in? Dat wist ik niet. Magoed, ik doe alleen aan kaas en uhhh...roomboter ![]() | |
Innocence | donderdag 7 augustus 2008 @ 19:00 |
Van het gehakt met wat goede shoarmakruiden worstjes maken, aan spiesjes doen en die grillen, jum... Anders het liefst een Irish Stew! Lekker stoven dus, met aardappelen (of puree erbij), winterpeen, spek, sjalotjes, bier, en peterselie. Koteletjes ook op de gril, lekker bij gestoofde linzen. ![]() Helaas wat te ver weg, anders had ik graag een paar kilo komen halen. M'n schoonouders hebben ook elk jaar een heel lam in de vriezen, zo goed. ![]() | |
NoCigar | vrijdag 8 augustus 2008 @ 01:34 |
Overigens, is het Drents Heideschaap verwant aan het Kempisch heideschaap dat je weet? | |
sigme | vrijdag 8 augustus 2008 @ 05:31 |
quote:'t Is ook een schaap.. Ik heb even bij de raseigenschappen van dat Kempisch heideschaap gekeken. Zo te zien staan ze vrij ver van elkaar. Het Drents heideschaap is het minst veredelde ras, en is (dus) klein en heeft harige wol. Dat Kempische zal meer veredeld zijn: een behoorlijk stuk groter en fijne wol. Uiterlijk is de Drent trouwens sowieso afwijkend van alle overige (heide)schapen doordat de Drent als enige gehoornde ooien heeft. Reuze handig, kan ik u verzekeren, alle schapen uit te rusten met handvatten ![]() | |
NoCigar | vrijdag 8 augustus 2008 @ 13:46 |
Idd, de naam lijkt vooral op elkaar zie ik nu. Ze zijn wel mooi met die hoorns, zeg. Wat doe je daar nou mee als ze dood zijn? Bekers van maken? | |
Puckzzz | vrijdag 8 augustus 2008 @ 18:05 |
Lamsvlees ![]() Tajine ![]() ![]() Ik heb gisteren toevallig deze soep gemaakt. Meestal schrijf ik niet op wat ik allemaal doe en kook uit de losse pols. nadeel hiervan is dat het de volgende keer altijd anders smaakt. Nu heb ik me voorgenomen om de geslaagde recepten toch eens wat vaker op te schrijven. KORIANDER EN SAFFRAAN SOEP Uien – 4 stuks Winterwortel – 1 hele Sperziebonen – 600 gram Knoflook – naar smaak Saffraan – 1 eetlepel Koriander – 1 eetlepel Zwarte sesamzaadjes – 1 eetlepel ½ Bouillonblokje (of verse blaadjes Maggi) 400 / 500 gram lamsgehakt (of rundergehakt) Zeezout Peper 50 gr. Margarine Snijdt alle groenten grof. Plet de knoflook en snijdt deze naar smaak grof of fijn (mijn voorkeur gaat uit naar grof) Smelt de boter in een grote soeppan tot licht goudenbruin. Fruit de uien hierin samen met de knoflook. Strooi er een royale hoeveelheid zout bij. Als de uien glazig zijn, de sperziebonen erbij doen. Ondertussen de Korianderzaden, Saffraan en Zwarte Sesamzaden vijzelen in een vijzel (indien je dit gemalen hebt, gewoon mengen met elkaar). Gooi het kruidenmengsel in de pan. Roer het allemaal goed door elkaar en laat de uien nog even mooi bruin worden. Doe ongeveer twee liter water en het halve bouillonblokje in de pan en laat alles aan de kook komen. De wortelen kunnen er ook in. Draai balletjes van het gehakt en gooi deze er ook in.Laat dit geheel het liefst zo lang mogelijk lekker pruttelen. Eventueel kun je de soep nog wat binden met een papje van bloem en water. Naar smaak peper en evt. nog wat zout toevoegen. Eet Smakelijk! | |
Xith | vrijdag 8 augustus 2008 @ 18:10 |
Leuk zo'n topic met: 1) Lamsvlees; 2) Vrouwen die van vlees houden; 3) Arabische en Marokkaanse gerechten. | |
Puckzzz | vrijdag 8 augustus 2008 @ 18:12 |
quote:ow dat is zó lekker!! ik gebruik het vaak in combinatie met kort gehakte lamsribbetjes (wéér met Saffraan, maar daar ben ik zo gek op) en karwijzaad, komijnzaad, wortel, broccoli en ui en dan in de tajine lekker laten pruttelen ![]() topic naar mijn hart dit! ![]() Hey TS ik denk dat ik je even PM, ik heb wel interesse in een flinke hoeveelheid vlees maar moet even denken hoe ik dat diepvrieslogistiekgewijs op ga lossen ![]() en gewoon logistiek, ik woon in Noord Brabant maar kom regelmatig in Oosterwolde (Friesland) ![]() | |
sigme | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:36 |
quote:Nee joh, daar zijn ze veel te klein voor. Verder zijn de schapen dood gewoonlijk onthoofd, en ben ik wel eens een partij koppen tegen het lijf gelopen, al dwalend door het slachthuis, en niet al te hard geschrokken, maar ik zou toch liever niet de schaapjes na hun ontmoeting met hun maker opnieuw in de ogen kijken ![]() | |
Xith | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:37 |
quote:Geitenogen worden ook gebruikt in arabische gerechten ![]() | |
sigme | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:38 |
quote:Nou, graag ![]() quote:Zwart sesamzaad? Dat komt me niet bekend voor. Is het echt sesamzaad? | |
sigme | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:41 |
quote:Je bent altijd welkom, en vrees niet, als dit overschot zich heeft opgelost is het nieuwe overschot alweer in de maak.. Vanaf begin 2010 ofzo hoop ik de hoeveelheid lammetjes in de wei en die in de pan iets beter op elkaar te laten aansluiten. Tot dan zit ik met lamsvleesbergen ![]() | |
sigme | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:43 |
quote:In Nederland mag je maar zo niet alles van je *eigen* dieren meenemen. En omdat het slachten buiten eigen terrein gaat en je je beesten pas na een paar dagen versterven ophaalt lijken me de oogjes ook niet meer gans voor consumptie geschikt. Bederfelijke waar dunkt me. | |
dgbw | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:49 |
![]() Zielig heUR! ;D .. ik zou er geen mes in kunnen zetten | |
Isegrim | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:50 |
Huu maar da's zo'n lelijke Texelaar toch? Die van sigme zijn nog veel leuker denk ik. ![]() | |
dgbw | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:52 |
Tja als ik die recepten van sigme zo lees... dat moet echt goddelijk smaken, maar ik vind het zielig om die kleine beestjes op te eten En daarom doe ik dat ook niet ![]() | |
Isegrim | vrijdag 8 augustus 2008 @ 19:53 |
Die kleine beestjes smaken anders wel verdomde goed. ![]() | |
Puckzzz | vrijdag 8 augustus 2008 @ 20:30 |
quote:ik heb het in Turkije gekocht. Het zijn gewoon zwarte sesamzaadjes jah...tenminste op de sticker staat "Black sesame" very charming trouwens als je die dingen tussen je tanden krijgt ![]() | |
Puckzzz | vrijdag 8 augustus 2008 @ 20:32 |
quote:laat die twee duimen maar achterwege. ik vind dat zo'n onzin... "Och kijk dat schattige lammetje!! Awwwwwwwwwww" ![]() maar vervolgens wel andere vleessoorten eten tenzij je vegetarier bent, dan heb ik nix gezegd ![]() | |
sigme | vrijdag 8 augustus 2008 @ 20:43 |
quote:Angstwekkend eng, met die platte hondekoppen. quote:Ik heb geen eigen foto'tjes bij de hand. Maar het had er een van mij kunnen zijn: | |
Isegrim | vrijdag 8 augustus 2008 @ 20:44 |
Zwart sesamzaad kun je hier ook gewoon kopen. ![]() | |
Isegrim | vrijdag 8 augustus 2008 @ 20:45 |
quote:Dat zijn echt schapies. ![]() ![]() ![]() | |
dgbw | vrijdag 8 augustus 2008 @ 21:13 |
quote:Sorry heur.. maar dat is afaik een doodnormaal lammetje zoals je dat op iedere kinderboederij in Nederland vind, als je dat angstwekkend vind zou ik is met een psychiater gaan praten. ..net als deze ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door dgbw op 08-08-2008 21:18:39 ] | |
Xith | vrijdag 8 augustus 2008 @ 21:49 |
quote:Mag ik je vragen* waarom je de dood van een 'schattig' dier erger vindt dan de dood van een 'lelijk' dier zoals een volwassen varken of net geviste zalm? Mits de TS zulk OT gediscussieer toestaat. | |
Haijo | vrijdag 8 augustus 2008 @ 22:33 |
quote:Beste. Manier. Om. Lam. Te. Eten. PUNT | |
dgbw | vrijdag 8 augustus 2008 @ 22:45 |
quote:Iets wat net leeft, gelijk van het leven ontdoen en zo.................................. ![]() maar het gaat hier om 'lekker eten'.. laten we dit topic (voor TS) vrij houden van ethische discussies? : ) | |
krakkemieke | vrijdag 8 augustus 2008 @ 22:47 |
Die lammetjes vind ik net zo schattig als kalfjes. Ik lust liever lam omdat die nog een scharrelleven hebben gehad...... | |
Puckzzz | vrijdag 8 augustus 2008 @ 22:52 |
quote:er is ook 1 jarig lamsvlees. heeft geloof ik wel een andere naam, maar zijn toch nog steeds lammeren. Is dat minder erg? | |
NoCigar | zaterdag 9 augustus 2008 @ 00:30 |
En kent er iemand ook goede recepten voor lamsniertjes -levertjes en -tong? Ik heb hier een Turk een straat verderop die ze in het weekend heeft. Ik heb geloof ik nog nooit nieren gegeten, maar lamsniertjes schijnen verrukkelijk te zijn. | |
Innocence | zaterdag 9 augustus 2008 @ 10:08 |
quote:Als je dan toch vlees wilt eten. Wat is er nu fijner als een beestje dat eerst nog heerlijk door de wei gehuppeld heeft? ![]() Snap dat nooit zo... | |
sigme | zaterdag 9 augustus 2008 @ 10:15 |
quote:Tong en hersenrecepten heb ik (hier) niet, en die onderdelen krijg ik ook nooit aangeleverd. Nieren, lever en hart sta ik allemaal af; aan moeder, schoonmoeder en katten. Moeder voert nieren aan de katten, schoonmoeder maakt er ragout van. Helaas heb ik daarvan geen recept. Wel een ander -niet door mij ooit beproefd- recept. 500 gr lamsnieren zout, peper, olijfolie of boter citroen, gekruide boter De nieren in water uittrekken, blancheeren, zoo opensnijden, dat de beide helften als een opengeslagen medaillon aan elkaar blijven zitten; ze verder schoonmaken (zie varkensnieren), met peper en zout bestrooien en ze in goede olijfolie aan beide zijden bakken. De nieren worden op een warmen schotel, gegarneerd met schijfjes citroen en gekruide boter, opgediend. Wat betreft die varkensnieren, daarbij is het schoonmaken beschreven, verluchtigd met twee plaatjes. Het komt neer op plat neerleggen van de nier, hand erop leggen, horizontaal doormiddensnijden. Hand eraf en bij beide helften dan urinevaten en vet wegsnijden. Het eerdergenoemde 'uittrekken in water' is trouwens niet een rek-en-strekoefening, maar de niertjes enige tijd in schoon water laten liggen zodat de (urine)zouten eruit trekken. [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 09-08-2008 10:21:08 ] | |
Puckzzz | zaterdag 9 augustus 2008 @ 17:52 |
Ik ben op dit moment wat lamsribbetjes (klein gehakt) aan het koken in de Tajine. Ik heb van een aantal fases een foto gemaakt en dadelijk zal ik het recept ff opschrijven. Wordt vervolgd ![]() | |
Puckzzz | zondag 10 augustus 2008 @ 11:49 |
ik zou nog het recept plaatsen en wat foto's LAMSKRABBETJES MET GROENTE 500 gr. Lamsribbetjes in kleine stukken gehakt 500 gr. Wortel in grove stukken 1 knol Venkel bosje Lente ui 3 uien Twee takken verse Oregano Een paar Salie bladeren Een bosje Knoflookbieslook Verse Gember Saffraan Koriander Zwarte Sesamzaden (dit had ik nog over van de soep, andere kruiden kan ook maar Saffraan hoort er toch wel bij.) Zeezout Peper Margarine Olijfolie Knoflook Snijdt de groenten in grove stukken. Verhit in de tajine een ruime hoeveelheid olijfolie en de margarine, de kruiden, de gember (fijn geschaafd) en de knoflook. Doe de ribbetjes/krabbetjes in de tajine en bak deze rondom goudbruin. Wanneer deze aan alle kanten een beetje aangebraden zijn leg je ze met de zwoerdkant naar beneden. Verdeel hier overheen de groenten met de wortelen als eerste (deze hebben het langst nodig om te garen) daarna de rest van de groenten. Doe het deksel op de tajine en laat alles op een zacht vuurtje (evt. met vlamverdeler eronder) langzaam garen. Klein uurtje ongeveer. Je hebt er geen omkijken naar dus kun je in de tussentijd lekker je eigen ding gaan doen. Bak wanneer alles bijna gaar is even een paar broodjes af. Serveer het gerecht in de tajine, laat iedereen er maar lekker uit eten en serveer de broodjes met kruidenboter. Eventueel kun je een beetje water in de bodem van de tajine gooien op het einde, dan kan je lekker met je broodje in de saus dippen. Smakelijk! de foto's : ![]() ![]() ![]() | |
Mickey98 | zondag 10 augustus 2008 @ 12:44 |
gotta love lamb | |
-Mellow- | zondag 10 augustus 2008 @ 13:59 |
-edit- En als het je werkelijk zo frustreert dat er mensen zijn die graag lamsvlees eten, maak t jezelf en anderen dan gemakkelijk en klik niet op een topic als deze. [ Bericht 80% gewijzigd door Isabeau op 10-08-2008 14:24:37 (offtopic verwijderd, helder advies laten staan) ] | |
Isegrim | zondag 10 augustus 2008 @ 14:02 |
Ik denk dat de schaapjes van sigme een aanmerkelijk beter leven hebben dan 99% van het vlees dat je in de winkel kunt kopen. Dus houd op met dat gezeik, open een eigen topic voor die onzin. | |
Isabeau | zondag 10 augustus 2008 @ 14:26 |
quote:Als moderator van dit forum wil ik me hier graag bij aansluiten. Heberg, ik verwacht geen reacties meer van je in dit topic tenzij je recepten plaatst. | |
Martijn_77 | zondag 10 augustus 2008 @ 15:48 |
quote:Echt wel erg lekker Dit ziet er toch veel beter uit ![]() Maar zelf vind ik lamsvlees erg lekker zeker goed klaar gemaakt. Goed adres om lamsvlees te gaan halen is de turkse slagerij | |
MinderMutsig | woensdag 20 augustus 2008 @ 13:25 |
Ik zie dit topic nu pas! ![]() ![]() Ik wil nog steeds wel vlees bij je halen sigme maar ik heb een aantal kleine logistieke en ruimteprobleempjes. Eerst mijn vriezer leeghalen en ontdooien en dan hopen dat ik nog tijd kan vinden om het op te halen. Als je dan nog vlees hebt waar je van af moet tenminste. ![]() | |
sigme | woensdag 20 augustus 2008 @ 14:48 |
quote:Bloemetjes, bijtjes, ooievaars: op een of andere manier zijn er steeds weer nieuwe lammetjes.. ![]() | |
motorbloempje | woensdag 20 augustus 2008 @ 14:51 |
quote:en dan is je ondertitel "GROTE BOZE WOLF" ![]() ![]() vind het trouwens redelijk hypocriet om geen lamsvlees te eten, als je wel gewoon 'normale' beesten eet. ![]() ![]() | |
motorbloempje | woensdag 20 augustus 2008 @ 14:52 |
quote:eensch ![]() ![]() als we verhuisd zijn ga ik eens culinair doen met lamsvlees ![]() ![]() | |
Isegrim | woensdag 20 augustus 2008 @ 15:10 |
http://www.xs4all.nl/~mmo(...)cepten/lamsvlees.htm Daar staan veel lekkere recepten op. ![]() | |
sigme | zaterdag 23 augustus 2008 @ 10:30 |
Het recept van gister is zeer wel voor herhaling vatbaar. Ongeveer 2 ons gehakt, rullen met een beetje knoflook en een dubbele hoeveelheid zout & kruiderij (ik nam een zakje voorgemixte lamskruiden van de turk: kerrie, koriander, komijn, paprika,peper). Vastkokende aardappels, voor 2 personen; schillen, aan plakken, 5 minuten koken in water met zout. Gesnipperde witte kool, 3 ons ofzo. Ovenschaal inboteren Aardappelplakjes erin; twee eetlepels honingmosterd (Tons) erdoor roeren. Kool erop, beetje aanpletten Geruld gekruid gehakt als toplaag. In de oven; ik deed een uur op lage temperatuur, alles goed warm maar de kool nog wel wat knapperig. | |
Xith | zaterdag 23 augustus 2008 @ 12:48 |
IK post vandaag nog wel een Rogan Josh met lamsvlees recept ![]() | |
NoCigar | zaterdag 23 augustus 2008 @ 13:01 |
Dit stond gisteren in de krant en wil ik vandaag gaan maken, alleen lamsbiefstuk? Nou ja, iok vind wel iets watr snel gaar is, hoop ik. Timman Bagella (Iraakse tuinbonen met lamsvlees) Hoofdgerecht door Loethe Olthuis22 augustus 2008 Voor 4 personen 200 g basmatirijst 300 g gedopte tuinbonen 2 supermarktbosjes dille, fijngehakt zout, versgemalen peper 2 eetl. olijfolie 500 g lamsbiefstuk, in dobbelstenen 1 ui, fijngehakt gemalen kruidnagel, kardemom, kaneel, nootmuskaat, ketoembar, djintan en paprikapoeder: van alles ½ theel. 30 g boter, in kleine klontjes Tuinbonen? Te veel werk, dat doppen, al verkoopt bovengenoemde juwelier ze tegenwoordig zelfs kant-en-klaar gedopt. Maar ja, het probleem blijft: tuinbonen smaken nu eenmaal een tikje bitter. En smaak, dat mogen onze groenten niet meer hebben, tenzij het zoet is. maar u mag ze gedopt kopen of zelfs diepvries. Dille vervult de taak van bonenkruid en maakt de tuinbonen lichter verteerbaar. Het vlees-specerijenmengsel, baharat, kun je hier niet kopen: even goochelen met potjes. Breng ruim water zonder zout (daarvan worden tuinbonen taai) aan de kook en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Doe er zo'n 5 minuten voor het einde van de kooktijd de tuinbonen bij (diepvriesbonen iets eerder). Giet het rijstmengsel af, schep er snel de dille en zout en peper naar smaak doorheen en laat afgedekt staan tot de rijst droog is en de bonen zacht zijn. Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak het vlees in 4-5 min. al omscheppend met de ui, specerijen, zout en peper bruin en nét gaar, maar nog wel sappig. Roer de aanbaksels los met een scheutje heet water. Meng de boter door het rijst-bonenmengsel en serveer met het lamsvlees, Griekse yoghurt en ingemaakte komkommerschijven. | |
sigme | woensdag 27 augustus 2008 @ 19:56 |
Lamsbiefstuk is diepgevroren te koop bij (o.a.) de Aldi. Niet dat ik het ooit koop, met al m'n eigen lam.. En mijn lammeren worden dan weer zo grof door de slager in stukken gesneden dat biefstuk ergens in stukken bout verstopt moet zitten, denk ik zo. | |
sigme | woensdag 27 augustus 2008 @ 20:03 |
Maar goed, het recept van vandaag. Een fors stuk schouder (eigenlijk de hele schouder: schouderblad t/m het gewricht eronder). Ik heb het vlees enigzins losgesneden van het schouderbot, zodat er een soort envelop ontstond. Dit gevuld met een fijngesneden mengsel van: 2 kleine zurige appels, 2 kleine uitjes, handvol gedroogde tomaten-uit-olie, vier tenen knoflook, stuk of 30 zwarte peperkorrels, stukje rozemarijn (4cm) en een klein bosje thijm, afgestreken theelepeltje zout. Schouderstuk in open ovenschotel gelegd. Wat er aan mengsel niet in het vlees paste erop uitgesmeerd. In hete oven (180) half uur ene zijde, draaien, losse vulling weer bovenop scheppen, oven temperen naar 120 graden. Nog een uur later naar 90. Indien nodig wat vocht aanvullen (water). Na een uur of drie-en-een-half opgegeten. Met gestoofde wortels & couscous (eengemaakt met wortelwater & water/vet van vleesschotel). | |
Puckzzz | woensdag 27 augustus 2008 @ 20:09 |
Hey Sigme...eet je nou élke dag lamsvlees? | |
sigme | woensdag 27 augustus 2008 @ 20:13 |
quote:Nee, dat is me te dol. Soms een hele week niet, en hooguit vier keer per week, denk ik. Ik koop geen vlees, behalve spek (en vleeswaren voor op brood). Wel koop ik vis. Soms krijg ik wat rundvlees in ruil voor lamsvlees. En over een maand of wat moeten er haantjes geslacht worden.. | |
Innocence | donderdag 28 augustus 2008 @ 10:16 |
quote: ![]() Deden we bij m'n opa thuis ook altijd. Dan plukken en alles eruit halen en een hele grote pan soep er van trekken. Rest van het vlees de volgende dag bakken. | |
Red_85 | zondag 31 augustus 2008 @ 12:22 |
quote:niet? zo gedaan. zijn zo lekker die krengen... ik ben niet zo van het heel moeilijk doen met vlees. het moet smaken naar vlees en niet naar een kruidenmengsel. Het enige wat ik doe is er rozemarijn over gooien en af en toe basilicum. dan uit de grill, van de grillpan of bbq. [ Bericht 20% gewijzigd door Red_85 op 31-08-2008 12:29:20 ] | |
Double-Helix | zondag 31 augustus 2008 @ 16:22 |
![]() | |
Puckzzz | maandag 1 september 2008 @ 18:33 |
quote: ![]() ![]() | |
Delicieux | zaterdag 6 september 2008 @ 23:30 |
Toch nog maar even het receptje van onze maaltijd van vanavond posten. Het was namelijk wel voor herhaling vatbaar! Neem een lamszadel (rugdeel), snij het vet er niet af! Haal het bot eruit Vul het zadel met een mengsel van: spinazie (bijv. diepvriesspul), geperste knoflook, peper, zout en wat olijfolie. Bind het gevulde zadel op als een rollade. Braad 'm in een pan even aan in olijfolie, zodat ie dichtgeschroeid is. Neem een ovenschaal Leg er takjes verse rozemarijn in 15 hele, niet gepelde knoflooktenen, 4 of 5 kleine uien Leg het vlees op de rozemarijntakjes Doe een deciliter witte wijn in de ovenschaal Overgiet de lamszadel met een beetje olijfolie, strooi er een beetje peper en zout op. Laat 'm dan bij 200 graden pak'm beet 20-25 minuten in de oven staan. Vanavond gegeten met gekookte courgettes, stokbrood, groene sla, en een glaasje (nou, zeg maar fles) witte wijn (Menetou-Salon, 2006). | |
Rosella | zondag 7 september 2008 @ 08:50 |
Lam-newbie vraag! ![]() Zijn er bepaalde delen geschikter voor bepaalde bereidingen (net als bij de koe dat het ene deel voor een biefstukje is, maar een ander deel lang gestoofd moet worden)? Sorry als het al ergens staat in dit topic, heb er even vluchtig doorheen gelezen, maar zag het nergens. | |
sigme | zondag 7 september 2008 @ 09:03 |
quote:Staat nog nergens, en anders mag je het ook vragen ![]() Coteletjes staan bekend om hun korte bereidingstijd - beide zijden even kort grillen is genoeg. Lekker mals & rose. Lamscarre is hetzelfde deel van het lam maar dan anders gesneden en is dus ook snel klaar. Bout kan je lang garen, maar kan ook rose gelaten worden, afhankelijk van je smaak. (Ik doe graag lang in de oven, door en door gaar & zacht.) Schenkeltjes & nekvlees is volgens mij altijd stoofvlees. | |
Stansfield | zondag 7 september 2008 @ 11:35 |
Ik heb ook nog wel een paar lamsrecepten die ik wil proberen. Maar waar kopen jullie over het algemaan lamsvlees? In mijn dorpje ligt dat niet bij in de supermarkt of bij de slager. Moet je dan altijd naar islamitische slagers of hoeft dat niet speciaal? | |
motorbloempje | zondag 7 september 2008 @ 11:47 |
goede vraag... er zit hier wel een slager geloof ik (net verhuisd) dus als we geld hebben ga ik 't zeker eens halen (lijkt me net wat duurder dan 'regulier' vlees?) lekker lams gehakt ![]() | |
Isegrim | zondag 7 september 2008 @ 12:07 |
De islamitische slager is uiteraard een goed(koop) adres voor lamsvlees, maar ook gewone slagers hebben wel lamsvlees, alleen vaak wel wat duurder dan de islamitische slager idd. | |
motorbloempje | zondag 7 september 2008 @ 12:12 |
islamitische slager, da's een goeie ![]() zal 's gaan kijken of dat hier ergens in de buurt zit ![]() | |
Stansfield | zondag 7 september 2008 @ 12:41 |
Eens op zoek naar een islamitische slager in Amersfoort. Of mensen moeten er eentje kennen? | |
sigme | zondag 7 september 2008 @ 14:44 |
Kijk vooral even bij de proviciale landschapbeheerders. Vaak verkopen die hun lamsvlees meestal eenmaal per jaar, voor rond de 5 euro/kg. Beter vlees kan je niet hebben, het is alleen wel handig om dan ergens een beetje diepvriesruimte te hebben. Maar voor 25 euro heb je meer koteletjes dan je opkan ![]() | |
Rosella | dinsdag 9 september 2008 @ 05:54 |
quote:Dank je! Zit in een lamscarre nog een stuk bot (ja, ik moet het soms een beetje van de visuele omschrijvingen hebben, want woon in het buitenland en termen voor vlees zijn niet altijd even makkelijk te vertalen)? Hm, misschien binnenkort maar eens koteletjes op de BBQ, heb me tot nu toe alleen wat bezighouden met gestoofde dingen (gelukkig, blijkt nu, met een geschikt deel ![]() | |
sigme | dinsdag 9 september 2008 @ 07:23 |
![]() Lamscarre is de Franse naam, lamsrack de Engelse ![]() | |
Isegrim | dinsdag 9 september 2008 @ 07:28 |
quote:Tijm en honing. ![]() ![]() | |
sigme | dinsdag 9 september 2008 @ 07:49 |
Marineren voor op de barbeque is niet nodig, maar ook zeker niet zonde. Die van Isegrim is lekker. Ik ken ook mensen die zweren bij ketjap en sesamzaadjes. Rozemarijn en/of geknepen knoflook is ook erg lekker. Maar zonder enige poespas is ook heerlijk ![]() | |
Rosella | woensdag 10 september 2008 @ 11:46 |
Hm, met ketjap en sesamzaadjes klinkt wel lekker! Ik hoop dat het gauw BBQ-weer wordt! Anyway, voor ook een nuttige bijdrage aan dit topic, lam korma! 500 gram lamdobbelsteentjes Maak van 1 ui, een flink stuk gember en 3 teentjes knoflook een prutje (in de keukenmachine ofzo, of flink raspen) en voeg hier 1 a 2 theelepels chili poeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zout en twee eetlepels yoghurt (bijvoorbeeld, naturel Griekse yoghurt, of iets anders "neutraals") aan toe. Marineer de lam een nachtje in dit mengsel. Bereiding: Flinke scheut olie in de pan doen en hier 1 a 2 minuten heel dun gesneden plakjes gember in "frituren" (hoeft niet gek veel te zijn). 8 Kruidnagels, 4 groene kardemom dingskes, een stuk kaneel van een centimeter of 3, 3 laurierblaadjes en een in stukjes gesneden ui toevoegen en op laag vuur lekker een tijdje laten pruttelen tot de uitjes zacht zijn. Twee eetlepels tomatenpuree erbij en dan de lam, paar minuutjes bruinen. Pan van het vuur en snel 3 volle eetlepels yoghurt erdoor roeren. Terug op het vuur, deksel erop en rustig een half uur laten pruttelen (af en toe roeren). Dan wat gemalen amandelen erbij (uhm, gram of 50 ofzo?) en nog een minuut of 15 met deksel erop op laag vuur laten pruttelen. Vlak voor het serveren een theelepel garam masala erdoor en eventueel garneren met verse koriander. Als de saus aanvankelijk wat dun lijkt, don't panic! Door de gemalen amandelen bindt het aardig goed. Voor serveren laurierblaadjes en kaneel eruit vissen en desgewenst ook de kardemom (dat kan nogal naar aankomen als je daar ineens op bijt...) P.S. Voor de anti-lam-fundamentalisten: het kan ook met kip, maar dan veeeeel korter koken, want anders droogt je kippie uit. | |
Innocence | woensdag 10 september 2008 @ 12:51 |
Oe klinkt lekker Rosella. Maar heb je die typische lams-smaak nog wel als je het na het marineren ook nog met zoveel kruiden stooft? | |
Rosella | donderdag 11 september 2008 @ 00:42 |
Nou ja, ik zei al, ik ben een lam-newbie, maar ik vind van wel. Ik heb het gevoel dat lam marinade iets minder "absorbeert" dan kip bijvoorbeeld, maar misschien lijkt dat alleen maar zo. ![]() | |
Red_85 | donderdag 11 september 2008 @ 11:43 |
quote:Als je dat doet moet je dan een hele klodder honing er overheen gooien of moet je dat voorzichtig doen? Ik heb in haarlem bij de tapasbar daar lamsvlees in honingrozemarijn saus gegeten. dat was bijzonder lekker, alleen ik heb het thuis nog niet gemaakt omdat ik de verhoudingen niet echt goed kan en daarom bang ben dat ik het verneuk. lamsvlees met poespas... tjah, eigenlijk niet mijn ding maar voor een keertje.. | |
Isegrim | donderdag 11 september 2008 @ 18:39 |
quote:Gewoon een mengsel maken van olijfolie, veel tijm en honing naar smaak. Niet al te veel. Hoeveelheden kan ik je echt niet geven, ik doe dat op gevoel. | |
Red_85 | vrijdag 12 september 2008 @ 19:17 |
quote:thanx ![]() Ik ga het gewoon een keer proberen ![]() | |
Isegrim | zaterdag 13 september 2008 @ 20:34 |
Hey sigme, heb je eigenlijk wel eens geprobeerd om je schapen te melken? Kun je zelf lekkere schapenkaas maken. ![]() | |
sigme | zondag 14 september 2008 @ 20:09 |
Ja, ik heb wel eens een schaap gemolken, omdat het arme beest niet begreep wat je met zo'n pasgeboren lam moest en het arme lam bijna omkwam van honger & verdriet. Mijn schaapjes zijn er verder niet echt geschikt voor - ze zijn van nature vrij schuw en het zijn geen melkschapen (dus de opbrengst is karig). We gaan er nu wel een temmen - een onmelkbare. Een rammetje, komt de komende maanden aan de stik te staan. Als 'ie goed genoeg is voor het stamboek mag 'ie de wijde wereld in en anders wordt het een hamel. Voorlopig is hij er niks blij mee, maar de andere vier die vandaag de kudde verlieten gaan het leven laten.. | |
Isegrim | zondag 14 september 2008 @ 20:11 |
Hij weet nog niet hoeveel geluk hij heeft. ![]() | |
cinnamongirl | donderdag 25 september 2008 @ 22:54 |
Interesting topic. Ik ga zondag maken:quote:Uit de Allerhande! En ik vroeg me al af waar ik lamsmedaillons kan kopen. Zag wel een online slager, waar het 30 euro kost per kilo. Dat moet toch goedkoper kunnen? Of is het bij de Appie ook zo duur? Anders kan ik altijd nog naar Den Haag gaan, zat Islamitische slagers. | |
Innocence | donderdag 25 september 2008 @ 23:40 |
Volgensmij verkoopt de Appie helemaal geen lamsvlees. Ik zou lekker naar de islamitische slager gaan, die weet vast ook wel wat voor ander stuk lam je misschien kunt gebruiken. | |
sigme | vrijdag 26 september 2008 @ 06:10 |
Ik hoef nooit te zoeken naar lamsvlees, het loopt hier blatend in de wei, en ik kom zelden bij de AH, maar lamsvlees ligt nogal eens bij de super in de diepvries. Er komt nogal wat lamsvlees van de onderkant van de wereld en dan is invriezen wel makkelijk. Overigens zegt mijn geheugen dat de AH soms (duur!) biologisch lamsvlees in het versvleesschap heeft liggen. | |
Isegrim | vrijdag 26 september 2008 @ 07:11 |
En bij het halalvlees ligt het wel eens. Maar dat diepvriesspul is niet te vreten... | |
Vodkadruppel | vrijdag 26 september 2008 @ 07:11 |
Goed topic, tvptjeee!! | |
-Mellow- | vrijdag 26 september 2008 @ 14:21 |
de AH heeft een schap met luxe vleesproducten zoals lamsvlees, ossenhaas, entrecot en dergelijken. Ze zitten in een iets dikkere verpakking, wel met AH logo erop. Die zijn wel ok, en in ieder geval stukken beter dan de rest van het AH vlees. Het verschil bijvoorbeeld met deze biefstuk en de 'normale' of biologische biefstuk van ome albert is groots. Maar ik zou gewoon naar de (islamitische) slager gaan. | |
Isegrim | vrijdag 26 september 2008 @ 14:56 |
Het premiumvlees bedoel jij. Heb daar alleen nog nooit lamsvlees bij gezien. De AH's bij mij in de buurt hebben sowieso zelden lamsvlees. Ik heb om de hoek wel een Groene Weg-slager die gespecialiseerd is in lamsvlees. Die heeft alleen nogal debiele openingstijden. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 26 september 2008 @ 16:08 |
quote:Ik wel, maar nog nooit gekocht | |
cinnamongirl | vrijdag 26 september 2008 @ 17:31 |
Ik zag het ook bij de AH vandaag, lamsmedaillons. Kostte 9,95 voor 350 gram. Dat vind ik veel te duur! | |
Isegrim | vrijdag 26 september 2008 @ 17:40 |
Dat is debiel duur ja. Mijn bio-slager is nog een stuk goedkoper dan dat! ![]() | |
Trusten | vrijdag 26 september 2008 @ 18:32 |
quote:Dan ben je dus ook gewoon 30,00 kwijt voor bovenstaand recept ![]() | |
cinnamongirl | zaterdag 27 september 2008 @ 10:32 |
quote:Ja, ik ben Gekke Henkie niet! En zo kwam mijn zus met een koeltas met ruim een kilo lamsvlees bij mij op bezoek. Ze woont in Amsterdam Indische buurt, zodoende. Schade: 14 euro. En ze mocht ook nog kiezen welk stuk van het beest ze wilde hebben. | |
Innocence | zondag 19 oktober 2008 @ 12:11 |
quote:He bah, herinner me nu dit recept pas. Heb m'n lam gisteravond al ontdooid, kan het vast niet nog een nacht in de koelkast laten marineren. Zou een half dagje ook genoeg zijn? | |
Innocence | zondag 19 oktober 2008 @ 14:01 |
Ik heb het gewoon maar geprobeerd. Marinade zelf ruikt en smaakt al geweldig. | |
sigme | maandag 20 oktober 2008 @ 19:56 |
Oh ja, gister twee fraaie lamsschouders bereid. Mengsel gemaakt van stengels van een venkelknol, handvol gedroogde zoete appeltjes, zout, peper, thijm, dit fijngehakt. De schouders: speklaag er afgesneden, bij schouderblad & been het vlees wat losgeneden van het bot en daar het venkel/appelmengsel in gepropt. Elke schouder in aluminiumfolie gewikkeld en in de nog oven boven het brandend hout gelegd. Nadat het vuur was uitgebrand de schouders uitgewikkeld en in een schaal gelegd. Takje rozemarijn erover, los laagje alufolie erover, en daarna een uur of 6 in de oven (die dan langzaam afkoelt van zeg 150o naar 70 ofzo. Gaar, mals en toch droog, zoals ik grote stukken lam het liefste heb. Venkel & appel was niet meer als smaak herkenbaar maar de schouders waren erg lekker van smaak. | |
Rosella | dinsdag 21 oktober 2008 @ 05:02 |
quote: ![]() | |
Manono | dinsdag 21 oktober 2008 @ 05:09 |
ik ben meer geďnteresseerd in een stuk lam! | |
Innocence | dinsdag 21 oktober 2008 @ 11:47 |
Het was heerlijk! Inderdaad erg kruidig, hele warme smaak, perfect voor zo'n regenachtige rotdag ![]() Je proeft het lamsvlees wel minder, daar was ik al bang voor, maar vond dat eigenlijk geen probleem. | |
LeeHarveyOswald | maandag 26 januari 2009 @ 15:54 |
Even een tvp tevens kick. HAd laatst 650 gram lamsvlees gehaald. 150 gebruikt voor ragout (met name het vet). Dus nog een halve kilo over. Eens kijken of ik mn standaard tajinerecept met wat hier al staat een twist kan geven ![]() | |
Steven184 | maandag 26 januari 2009 @ 17:18 |
Ik ben gek op lamsvlees en een schande dat ik dit topic nog niet eerder had gezien. Pas geleden voor een buffet een overheerlijke lamscurry gemaakt. En ja, ik weet dat het een vergaarde foto is, maar de smaak is daarentegen wel goed. Lamscurry ![]() curry Recept (20 personen): boter 1 kg uien, fijn gesneden 50 gram gemberwortel, fijn gesneden 4 tenen knoflook (ik heb sterke knoflook, dus bij normale supermarkt knoflook mag er meer in), fijn gesneden 2 rode pepers, fijn gesneden chilivlokken 2 blikken gepelde tomaat a 400 gram 2 el gemalen koenjit 2 el gemalen djinten 2 el gemalen koriander 4 el paprikapoeder, mild 2 kg mager lamsvlees, in blokjes 400 ml kokosmelk 300 ml water 4 tl zout 1 kg vastkokende aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden blikje doperwten mosterd 1 bosje koriander Smelt de boter op middelhoog vuur in een braadpan. Bak de knoflook, uien, gember, rode pepers en de chilivlokken hierin gaar voor ongeveer 30 min. Doe het mengsel in de keukenmachine en pureer. Doe de puree terug in de pan en voeg de tomaten + sap van de tomaten toe. Bij hele tomaten nog even in stukjes hakken. Voeg dan ook de specerijen, het lamsvlees, kokosmelk, water en zout toe. Schep alles goed om en laat dan op laag vuur ongeveer 1,5 uur stoven zonder deksel. Schep af en toe om. Voeg vervolgens de aardappels toe en laat dan met pan erop nog 25 minuten stoven. Laat de doperwten uitlekken en voeg toe. Indien je het gelijk gaat eten voeg dan nu ook mosterd naar smaak toe. Laat nog 5 tot 10 minuten met pan erop stoven. Hak de koriander fijn, bewaar wat voor de garnering, en schep er doorheen. Opscheppen en garneren met de korianderblaadjes. Wil je de curry heten hebben? Gebruik dan 4 in plaats van 2 rode pepers en gebruik iets meer chilivlokken. Omdat er veel mensen waren die niet van heet eten houden, had ik hem iets zachter gemaakt. | |
mrnewbee | dinsdag 27 januari 2009 @ 16:26 |
Gisteren lekkere lamskarbonades gemaakt. Het vlees, bij de islamitische slager gehaald, een tijdje gemarineerd en daarna kort aangebakken. Heerlijk! In de marinade zat: honing, olijfolie, knoflook, citroensap, tijm, zout, peper. De exacte verhoudingen weet ik niet meer. Kwestie van proeven... | |
Innocence | dinsdag 27 januari 2009 @ 18:14 |
Lamskarbonades eigenlijk nog nooit op, goed plan mrnewbee! | |
Innocence | woensdag 4 februari 2009 @ 10:04 |
Gisteren lamskoteletjes met wilde rijst, knoflookspinazie en avjar op, erg lekker! Vanavond lamssoep, die ga ik zo alvast opzetten. De vriezer moest leeg ![]() | |
sigme | woensdag 4 februari 2009 @ 10:20 |
Hoe maak jij lamssoep? (Ik heb ook een vriezer ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 4 februari 2009 @ 10:21 |
quote:Is dat lekker? ![]() ![]() | |
Innocence | donderdag 5 februari 2009 @ 13:30 |
Eigenlijk hetzelfde als lamsstoof, lekker lang laten trekken, met tomatenpuree en groenten en kruiden naar smaak. | |
uniekhoorn | zondag 18 oktober 2009 @ 16:19 |
Wij hebben net een half lam in de vriezer, in de onderdelen: Schouder, gehakt, lever, koteletten en lamsbout. Voor morgen heb ik wat lamsschouder eruit liggen maar ik heb nog nooit gekookt met lam. Wie heeft er lekkere recepten?? | |
Seven.of.Nine | zondag 18 oktober 2009 @ 16:20 |
Ik denk dat google wel wat heeft. ![]() | |
Boca_Raton | zondag 18 oktober 2009 @ 16:21 |
Eerst even masseren he, die schouder, dan smaakt ie een stuk beter. ![]() | |
Daffodil31LE | zondag 18 oktober 2009 @ 16:26 |
Wat te doen met lamsvlees? Wat dacht je van "bakken en opeten"? | |
golfer | zondag 18 oktober 2009 @ 16:54 |
Kruiden met zout,knoflook en rozemarijn. Insmeren met olie. Rondom aanbraden en dan de oven in. Ongeveer zo dus. | |
Pietverdriet | zondag 18 oktober 2009 @ 17:47 |
Schouder aan grove stukken snijden en stoven, met rode wijn, thijm, rozemarijn en knoflook. Véél knoflook | |
Perruche | zondag 18 oktober 2009 @ 18:09 |
Schouder in de oven en langzaam garen, onderwel bedruipen, net als lamsbout. Gehakt kan oerfect in griekse moussaka bijvoorbeeld. Koteletten even in de pan en lekker met gebakken aardappeltjes! Lever weet ik niet ![]() | |
uniekhoorn | zondag 18 oktober 2009 @ 18:37 |
Thanks... Heb natuurlijk ook wel gegoogled maar persoonlijke voorkeuren zijn veel leuker ![]() Heb wel door dat veel knoflook moet gebruiken, da's mooi want dat is heerlijk. | |
RobinOok | zondag 18 oktober 2009 @ 20:24 |
![]() Lamb curry madras van maken. Recept hier: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/3059078068/ Lekker met nasi kuning en gegrillde courgette. | |
-Mellow- | zondag 18 oktober 2009 @ 22:24 |
lamsbout/ lamsschouder inkepingen erin maken, daar stukjes knoflook en wat takjes tijm in proppen, insmeren met olijfolie en evt. honing als je daarvan houdt. Verse zwarte peper en zout erover en in een braadslede met wat klontjes boter de oven in. Ongeveer een uurtje op 200 graden zou ik zeggen, ligt r aan hoe groot het stuk is, eerste drie kwartier afdekken met alufolie anders wordt ie gauw droog. Tussendoor keren en braadvocht erover scheppen. Gehakt: köfte/ keftedes van maken met een bos peterselie, paprikapoeder, cayenne, komijn, sjalotjes en knoflook en op een broodje mikken met wat tzatziki en groentes De kotelletjes grillen, gewoon met wat peper en zout, niks meer aan doen. Wat aardappeltjes en een salade erbij en je bent tevree. Voor wat betreft de lever, daar ben ik niet zo in thuis. Misschien bakken en dan met wat gegrilde groentes in een couscoussalade gooien? [ Bericht 2% gewijzigd door -Mellow- op 18-10-2009 22:35:21 ] | |
RobinOok | zondag 18 oktober 2009 @ 22:26 |
quote: quote:Zoek de verschillen. | |
-Mellow- | zondag 18 oktober 2009 @ 22:29 |
quote:ah ok, had niet gezien dat het alleen om de lamsschouder ging. Nouja, alvast wat recepten voor de andere dingen dan ![]() | |
#ANONIEM | zondag 18 oktober 2009 @ 22:32 |
Een schouder is ideaal om zachtjes te stoven. Bijvoorbeeld voor een curry. Maak 'm niet te scherp (ik laat de pepers er altijd uit) anders proef je het lam niet meer. | |
-Mellow- | zondag 18 oktober 2009 @ 22:32 |
ook een lekkere trouwens: stukken lamsvlees met saffraan, pruimen, kaneel, komijn en honing in een tajine/ braadpan stoven. Op het laatst wat verse koriander en sesamzaadjes erover | |
kabouter.muts | maandag 19 oktober 2009 @ 12:19 |
Ik had vorige week dit recept. http://www.recipezaar.com(...)ulder-of-Lamb-277732 Is eerder goed gelukt maar deze keer erg taai/droog. Zonde! Terwijl het van het bot af zou moeten vallen. Niet dus! Wat ging er mis? | |
LeeHarveyOswald | maandag 19 oktober 2009 @ 12:50 |
quote:Snijresten en botten in een pannetje om bouillon van te maken. Kan je ook heerlijke ragout van maken. Of lamskroketten. Erg lekker is ook tajine (of gewone stoofschotel). Met de welbekende kruiden zoals Pietverdriet ze noemt, of met kaneel, sinaasappel, kruidnagel, etc. | |
Fogel | maandag 19 oktober 2009 @ 13:35 |
Maak er Fĺrikĺl van, een traditioneel Noors gerecht: 1,5 kg lamsvlees incl botten 1,5 kg wittekool 4 theelepels hele peperkorrels 2 theelepels zout 3 dl water aardappels 1 Deel de kool in (vrij grote) parten 2 Leg het vlees (eerste laag met het vet naar beneden) en de kool laagsgewijs in een grote pot en strooi tussen de lagen peper en zout (je kan evt de peperkorrels in bv een theehouder doen als je geen hele korrels door het eindresultaat wil hebben) 3 Giet het water erover en breng het aan de kook, en laat het daarna met zwakke warmte staan totdat het vet van het vlees loslaat (een uur of 2). Kook tussendoor een keer de aardappels in een andere pot. 4 Serveren op warme borden ![]() ![]() | |
sigme | maandag 19 oktober 2009 @ 19:23 |
Lam, lam, lamsvlees! En af en toe wat schaap. Ik hou het meest van langzaam in de oven garen, eigenlijk alle stukken vlees. Niet teveel poespas: inwrijven met zout & peper, ik doe er wel graag wat verse thijm bij (met prikker met geweld in het vlees drijven). Tegenwoordig snij ik de omringende vetlagen er eerst af, maar dat hoeft niet. Heb je coteletjes gekregen of carré? En heb je er ook ribbetjes bij? | |
Pietverdriet | maandag 19 oktober 2009 @ 19:29 |
quote:Schouder kan je beter stoven, bout is meer geschikt voor braadstuk maar ook als sateetjes. | |
uniekhoorn | maandag 19 oktober 2009 @ 19:38 |
quote:Thanks iedereen ![]() Ja, heb ook ribbetjes en carre? staat kotelet op de sticker. Schouder heb ik maar weer in de vriezer gestopt en de koteletjes eruit gehaald, die heb ik met zout, peper, knoflook en snufje tijm ingesmeerd met arachideolie en dat gegrild. Heel erg smakelijk! Hmmm, ja hier kan ik wel van genieten ![]() Mooie recepten komen langs ![]() | |
uniekhoorn | maandag 19 oktober 2009 @ 19:45 |
Kunnen we het topic samen laten gooien? Jij hebt er zo veel moois instaan... | |
Red_85 | maandag 19 oktober 2009 @ 20:40 |
Irish Stew. simpel, duurt alleen wel lang. Rozemarijn erover en een dag laten trekken, vervolgens op de grillpan. Lamsruggetje uit de oven op 600 verschillende manieren. Google, Youtube.. ze staan helemaal vol. | |
Marrije | woensdag 21 oktober 2009 @ 12:10 |
quote:Misschien overbodig, maar wel verse knoflook he! En ook wat verse gember. Zelf eten wij zo'n 2 a 3 keer per week lamsvlees. Altijd gesneden in blokjes. Dat roeren met knoflook en gember. Scheut ketjap (manis) erbij, mag best een flinke scheut zijn, niet te zuinig mee zijn. Dan gewoon zout en peper erbij. Roeren. Even laten staan. 3 uien snijden olie in de pan, uien erin, beetje glazig laten worden en dan vlees erop, 3 kruidnagels erbij, jummie. Kopje water zodat het lekker kan sudderen. Lams heeft wel even nodig om mals te worden. Zodra je met een spatel een blokje makkelijk door midden kunt drukken is het redelijk gegaard. Dan snij je 3 tomaten in blokjes, hop in de pan. (Eventueel kun je dan ook nog wat aardappelblokjes -1 aardappel in 3 a 4 stukken- erbij doen, dat doen we soms, niet altijd, dat heeft dan wel 20 min nodig om gaar te worden, maar als het goed is wordt het vlees daar alleen maar lekkerder van. Wel wat water erbij zodat de aardappels alleen nog met een puntje er bovenuit steken. Zodra de aardappels gaar zijn flink het vuur eronder en het vocht eruit laten koken). Uiteraard maak je het af met verse koriander, heel bosje fijn gesneden, 10 minuten voor het einde (dus als je het met aardappelblokjes maakt 10 minuten nadat je die erin hebt gedaan) de helft van de koriander erbij. En 2 minuten voor het einde ook de rest van de koriander erbij. Droog koken en eten maar. Terwijl je het aan het droog koken bent kun je als je wilt op zoek naar de 3 kruidnagels. | |
-Mellow- | woensdag 21 oktober 2009 @ 12:42 |
ketjap op je lamsvlees, dat vind ik nou echt zonde | |
Marrije | woensdag 21 oktober 2009 @ 12:43 |
Dan laat je die achterwege. | |
#ANONIEM | woensdag 21 oktober 2009 @ 12:45 |
quote:Ik wil bij jou komen eten ![]() | |
Marrije | woensdag 21 oktober 2009 @ 12:54 |
quote:wij geven soms wat eten weg en die mensen vragen dan geheid het recept ![]() |