abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_61490718
Marineren voor op de barbeque is niet nodig, maar ook zeker niet zonde. Die van Isegrim is lekker. Ik ken ook mensen die zweren bij ketjap en sesamzaadjes. Rozemarijn en/of geknepen knoflook is ook erg lekker. Maar zonder enige poespas is ook heerlijk .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61520190
Hm, met ketjap en sesamzaadjes klinkt wel lekker! Ik hoop dat het gauw BBQ-weer wordt!

Anyway, voor ook een nuttige bijdrage aan dit topic, lam korma!
500 gram lamdobbelsteentjes
Maak van 1 ui, een flink stuk gember en 3 teentjes knoflook een prutje (in de keukenmachine ofzo, of flink raspen) en voeg hier 1 a 2 theelepels chili poeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zout en twee eetlepels yoghurt (bijvoorbeeld, naturel Griekse yoghurt, of iets anders "neutraals") aan toe. Marineer de lam een nachtje in dit mengsel.
Bereiding: Flinke scheut olie in de pan doen en hier 1 a 2 minuten heel dun gesneden plakjes gember in "frituren" (hoeft niet gek veel te zijn). 8 Kruidnagels, 4 groene kardemom dingskes, een stuk kaneel van een centimeter of 3, 3 laurierblaadjes en een in stukjes gesneden ui toevoegen en op laag vuur lekker een tijdje laten pruttelen tot de uitjes zacht zijn. Twee eetlepels tomatenpuree erbij en dan de lam, paar minuutjes bruinen. Pan van het vuur en snel 3 volle eetlepels yoghurt erdoor roeren. Terug op het vuur, deksel erop en rustig een half uur laten pruttelen (af en toe roeren). Dan wat gemalen amandelen erbij (uhm, gram of 50 ofzo?) en nog een minuut of 15 met deksel erop op laag vuur laten pruttelen. Vlak voor het serveren een theelepel garam masala erdoor en eventueel garneren met verse koriander. Als de saus aanvankelijk wat dun lijkt, don't panic! Door de gemalen amandelen bindt het aardig goed.

Voor serveren laurierblaadjes en kaneel eruit vissen en desgewenst ook de kardemom (dat kan nogal naar aankomen als je daar ineens op bijt...)

P.S. Voor de anti-lam-fundamentalisten: het kan ook met kip, maar dan veeeeel korter koken, want anders droogt je kippie uit.
pi_61521731
Oe klinkt lekker Rosella. Maar heb je die typische lams-smaak nog wel als je het na het marineren ook nog met zoveel kruiden stooft?
Sweet and innocent...
pi_61541247
Nou ja, ik zei al, ik ben een lam-newbie, maar ik vind van wel. Ik heb het gevoel dat lam marinade iets minder "absorbeert" dan kip bijvoorbeeld, maar misschien lijkt dat alleen maar zo. Je kan trouwens ook korter marineren hoor, als je het allemaal ietsje te veel van het goede vindt.
pi_61546603
quote:
Op dinsdag 9 september 2008 07:28 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Tijm en honing.
Als je dat doet moet je dan een hele klodder honing er overheen gooien of moet je dat voorzichtig doen?
Ik heb in haarlem bij de tapasbar daar lamsvlees in honingrozemarijn saus gegeten. dat was bijzonder lekker, alleen ik heb het thuis nog niet gemaakt omdat ik de verhoudingen niet echt goed kan en daarom bang ben dat ik het verneuk.

lamsvlees met poespas... tjah, eigenlijk niet mijn ding maar voor een keertje..
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_61557163
quote:
Op donderdag 11 september 2008 11:43 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Als je dat doet moet je dan een hele klodder honing er overheen gooien of moet je dat voorzichtig doen?
Ik heb in haarlem bij de tapasbar daar lamsvlees in honingrozemarijn saus gegeten. dat was bijzonder lekker, alleen ik heb het thuis nog niet gemaakt omdat ik de verhoudingen niet echt goed kan en daarom bang ben dat ik het verneuk.

lamsvlees met poespas... tjah, eigenlijk niet mijn ding maar voor een keertje..
Gewoon een mengsel maken van olijfolie, veel tijm en honing naar smaak. Niet al te veel. Hoeveelheden kan ik je echt niet geven, ik doe dat op gevoel.
pi_61583511
quote:
Op donderdag 11 september 2008 18:39 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Gewoon een mengsel maken van olijfolie, veel tijm en honing naar smaak. Niet al te veel. Hoeveelheden kan ik je echt niet geven, ik doe dat op gevoel.
thanx

Ik ga het gewoon een keer proberen
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_61607750
Hey sigme, heb je eigenlijk wel eens geprobeerd om je schapen te melken? Kun je zelf lekkere schapenkaas maken.
pi_61628067
Ja, ik heb wel eens een schaap gemolken, omdat het arme beest niet begreep wat je met zo'n pasgeboren lam moest en het arme lam bijna omkwam van honger & verdriet.

Mijn schaapjes zijn er verder niet echt geschikt voor - ze zijn van nature vrij schuw en het zijn geen melkschapen (dus de opbrengst is karig). We gaan er nu wel een temmen - een onmelkbare. Een rammetje, komt de komende maanden aan de stik te staan. Als 'ie goed genoeg is voor het stamboek mag 'ie de wijde wereld in en anders wordt het een hamel.

Voorlopig is hij er niks blij mee, maar de andere vier die vandaag de kudde verlieten gaan het leven laten..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61628102
Hij weet nog niet hoeveel geluk hij heeft.
pi_61918962
Interesting topic. Ik ga zondag maken:
quote:
*

Marokkaanse lamsstoofschotel.

Ingrediënten

* 8 eetlepels olie
* 1 kg lamsmedaillons
* 2 grote uien, in halve ringen
* 1 theelepel komijn (djinten), poeder
* 1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
* 1/2 envelopje saffraan
* 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
* 1/2 theelepel kaneelpoeder
* 200 g gedroogde pruimen zonder pit
* 100 g gedroogde abrikozen
* 200 g groene olijven zonder pit
* 4 eetlepels suiker

Bereiden

Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Bak de ui mee tot hij glazig ziet. Roer komijn, gember, saffraan, koriander en een mespunt kaneel erdoor en schenk er kokend water op tot het vlees ruim bedekt is (ca. 400 ml). Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur stoven. Kook de pruimen, abrikozen en olijven in een andere pan met de suiker en 300 ml water en 1 mespunt kaneel 10 minuten op middelhoog vuur. Giet zoveel vocht af dat het fruit nog half onder staat. Vul aan met het kookvocht van het vlees tot het weer onder staat en laat het 15 minuten zacht koken. Controleer na een uur met een vork of het vlees gaar is, laat het anders nog eens 30-45 minuten stoven. Zorg dat het vocht het vlees deels onbedekt laat, zodat het kan bruinen. Serveer het vlees in het midden, de pruimen en olijven eroverheen. Lekker met gekookte eieren in partjes en geroosterd sesamzaad. Serveer er couscous bij.
Uit de Allerhande! En ik vroeg me al af waar ik lamsmedaillons kan kopen.
Zag wel een online slager, waar het 30 euro kost per kilo. Dat moet toch goedkoper kunnen? Of is het bij de Appie ook zo duur? Anders kan ik altijd nog naar Den Haag gaan, zat Islamitische slagers.
pi_61920529
Volgensmij verkoopt de Appie helemaal geen lamsvlees.
Ik zou lekker naar de islamitische slager gaan, die weet vast ook wel wat voor ander stuk lam je misschien kunt gebruiken.
Sweet and innocent...
pi_61922765
Ik hoef nooit te zoeken naar lamsvlees, het loopt hier blatend in de wei, en ik kom zelden bij de AH, maar lamsvlees ligt nogal eens bij de super in de diepvries. Er komt nogal wat lamsvlees van de onderkant van de wereld en dan is invriezen wel makkelijk. Overigens zegt mijn geheugen dat de AH soms (duur!) biologisch lamsvlees in het versvleesschap heeft liggen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61922887
En bij het halalvlees ligt het wel eens. Maar dat diepvriesspul is niet te vreten...
pi_61922889
Goed topic, tvptjeee!!
  vrijdag 26 september 2008 @ 14:21:45 #116
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_61931392
de AH heeft een schap met luxe vleesproducten zoals lamsvlees, ossenhaas, entrecot en dergelijken. Ze zitten in een iets dikkere verpakking, wel met AH logo erop. Die zijn wel ok, en in ieder geval stukken beter dan de rest van het AH vlees. Het verschil bijvoorbeeld met deze biefstuk en de 'normale' of biologische biefstuk van ome albert is groots.

Maar ik zou gewoon naar de (islamitische) slager gaan.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_61932218
Het premiumvlees bedoel jij. Heb daar alleen nog nooit lamsvlees bij gezien. De AH's bij mij in de buurt hebben sowieso zelden lamsvlees.

Ik heb om de hoek wel een Groene Weg-slager die gespecialiseerd is in lamsvlees. Die heeft alleen nogal debiele openingstijden.
pi_61933836
quote:
Op vrijdag 26 september 2008 14:56 schreef Isegrim het volgende:
Het premiumvlees bedoel jij. Heb daar alleen nog nooit lamsvlees bij gezien.
Ik wel, maar nog nooit gekocht
pi_61936011
Ik zag het ook bij de AH vandaag, lamsmedaillons. Kostte 9,95 voor 350 gram.
Dat vind ik veel te duur!
pi_61936180
Dat is debiel duur ja. Mijn bio-slager is nog een stuk goedkoper dan dat! Laat staan de Turrek.
pi_61937134
quote:
Op vrijdag 26 september 2008 17:31 schreef cinnamongirl het volgende:
Ik zag het ook bij de AH vandaag, lamsmedaillons. Kostte 9,95 voor 350 gram.
Dat vind ik veel te duur!
Dan ben je dus ook gewoon 30,00 kwijt voor bovenstaand recept
pi_61948378
quote:
Op vrijdag 26 september 2008 18:32 schreef Trusten het volgende:

[..]

Dan ben je dus ook gewoon 30,00 kwijt voor bovenstaand recept
Ja, ik ben Gekke Henkie niet! En zo kwam mijn zus met een koeltas met ruim een kilo lamsvlees bij mij op bezoek. Ze woont in Amsterdam Indische buurt, zodoende. Schade: 14 euro. En ze mocht ook nog kiezen welk stuk van het beest ze wilde hebben.
pi_62500242
quote:
Op woensdag 10 september 2008 11:46 schreef Rosella het volgende:
Hm, met ketjap en sesamzaadjes klinkt wel lekker! Ik hoop dat het gauw BBQ-weer wordt!

Anyway, voor ook een nuttige bijdrage aan dit topic, lam korma!
500 gram lamdobbelsteentjes
Maak van 1 ui, een flink stuk gember en 3 teentjes knoflook een prutje (in de keukenmachine ofzo, of flink raspen) en voeg hier 1 a 2 theelepels chili poeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zout en twee eetlepels yoghurt (bijvoorbeeld, naturel Griekse yoghurt, of iets anders "neutraals") aan toe. Marineer de lam een nachtje in dit mengsel.
Bereiding: Flinke scheut olie in de pan doen en hier 1 a 2 minuten heel dun gesneden plakjes gember in "frituren" (hoeft niet gek veel te zijn). 8 Kruidnagels, 4 groene kardemom dingskes, een stuk kaneel van een centimeter of 3, 3 laurierblaadjes en een in stukjes gesneden ui toevoegen en op laag vuur lekker een tijdje laten pruttelen tot de uitjes zacht zijn. Twee eetlepels tomatenpuree erbij en dan de lam, paar minuutjes bruinen. Pan van het vuur en snel 3 volle eetlepels yoghurt erdoor roeren. Terug op het vuur, deksel erop en rustig een half uur laten pruttelen (af en toe roeren). Dan wat gemalen amandelen erbij (uhm, gram of 50 ofzo?) en nog een minuut of 15 met deksel erop op laag vuur laten pruttelen. Vlak voor het serveren een theelepel garam masala erdoor en eventueel garneren met verse koriander. Als de saus aanvankelijk wat dun lijkt, don't panic! Door de gemalen amandelen bindt het aardig goed.

Voor serveren laurierblaadjes en kaneel eruit vissen en desgewenst ook de kardemom (dat kan nogal naar aankomen als je daar ineens op bijt...)

P.S. Voor de anti-lam-fundamentalisten: het kan ook met kip, maar dan veeeeel korter koken, want anders droogt je kippie uit.
He bah, herinner me nu dit recept pas. Heb m'n lam gisteravond al ontdooid, kan het vast niet nog een nacht in de koelkast laten marineren. Zou een half dagje ook genoeg zijn?
Sweet and innocent...
pi_62502341
Ik heb het gewoon maar geprobeerd. Marinade zelf ruikt en smaakt al geweldig.
Sweet and innocent...
pi_62536760
Oh ja, gister twee fraaie lamsschouders bereid.

Mengsel gemaakt van stengels van een venkelknol, handvol gedroogde zoete appeltjes, zout, peper, thijm, dit fijngehakt.

De schouders: speklaag er afgesneden, bij schouderblad & been het vlees wat losgeneden van het bot en daar het venkel/appelmengsel in gepropt. Elke schouder in aluminiumfolie gewikkeld en in de nog oven boven het brandend hout gelegd. Nadat het vuur was uitgebrand de schouders uitgewikkeld en in een schaal gelegd. Takje rozemarijn erover, los laagje alufolie erover, en daarna een uur of 6 in de oven (die dan langzaam afkoelt van zeg 150o naar 70 ofzo.

Gaar, mals en toch droog, zoals ik grote stukken lam het liefste heb. Venkel & appel was niet meer als smaak herkenbaar maar de schouders waren erg lekker van smaak.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_62545916
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 14:01 schreef Innocence het volgende:
Ik heb het gewoon maar geprobeerd. Marinade zelf ruikt en smaakt al geweldig.
Sorry, zie het nu pas! Op zich is korter marineren bij dit gerecht geen ramp, het is kruidig genoeg. Ik hoop dat het beviel!
pi_62545927
ik ben meer geïnteresseerd in een stuk lam!
Jusqu'ici tout va bien...
pi_62550136
Het was heerlijk! Inderdaad erg kruidig, hele warme smaak, perfect voor zo'n regenachtige rotdag

Je proeft het lamsvlees wel minder, daar was ik al bang voor, maar vond dat eigenlijk geen probleem.
Sweet and innocent...
pi_65422538
Even een tvp tevens kick. HAd laatst 650 gram lamsvlees gehaald. 150 gebruikt voor ragout (met name het vet). Dus nog een halve kilo over. Eens kijken of ik mn standaard tajinerecept met wat hier al staat een twist kan geven
pi_65425928
Ik ben gek op lamsvlees en een schande dat ik dit topic nog niet eerder had gezien. Pas geleden voor een buffet een overheerlijke lamscurry gemaakt. En ja, ik weet dat het een vergaarde foto is, maar de smaak is daarentegen wel goed.

Lamscurry



curry
Recept (20 personen):
boter
1 kg uien, fijn gesneden
50 gram gemberwortel, fijn gesneden
4 tenen knoflook (ik heb sterke knoflook, dus bij normale supermarkt knoflook mag er meer in), fijn gesneden
2 rode pepers, fijn gesneden
chilivlokken
2 blikken gepelde tomaat a 400 gram
2 el gemalen koenjit
2 el gemalen djinten
2 el gemalen koriander
4 el paprikapoeder, mild
2 kg mager lamsvlees, in blokjes
400 ml kokosmelk
300 ml water
4 tl zout
1 kg vastkokende aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
blikje doperwten
mosterd
1 bosje koriander

Smelt de boter op middelhoog vuur in een braadpan. Bak de knoflook, uien, gember, rode pepers en de chilivlokken hierin gaar voor ongeveer 30 min.

Doe het mengsel in de keukenmachine en pureer. Doe de puree terug in de pan en voeg de tomaten + sap van de tomaten toe. Bij hele tomaten nog even in stukjes hakken. Voeg dan ook de specerijen, het lamsvlees, kokosmelk, water en zout toe.
Schep alles goed om en laat dan op laag vuur ongeveer 1,5 uur stoven zonder deksel. Schep af en toe om. Voeg vervolgens de aardappels toe en laat dan met pan erop nog 25 minuten stoven. Laat de doperwten uitlekken en voeg toe.

Indien je het gelijk gaat eten voeg dan nu ook mosterd naar smaak toe. Laat nog 5 tot 10 minuten met pan erop stoven. Hak de koriander fijn, bewaar wat voor de garnering, en schep er doorheen. Opscheppen en garneren met de korianderblaadjes.

Wil je de curry heten hebben? Gebruik dan 4 in plaats van 2 rode pepers en gebruik iets meer chilivlokken. Omdat er veel mensen waren die niet van heet eten houden, had ik hem iets zachter gemaakt.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_65459743
Gisteren lekkere lamskarbonades gemaakt. Het vlees, bij de islamitische slager gehaald, een tijdje gemarineerd en daarna kort aangebakken. Heerlijk!

In de marinade zat: honing, olijfolie, knoflook, citroensap, tijm, zout, peper.
De exacte verhoudingen weet ik niet meer. Kwestie van proeven...
pi_65463525
Lamskarbonades eigenlijk nog nooit op, goed plan mrnewbee!
Sweet and innocent...
pi_65723004
Gisteren lamskoteletjes met wilde rijst, knoflookspinazie en avjar op, erg lekker!

Vanavond lamssoep, die ga ik zo alvast opzetten. De vriezer moest leeg
Sweet and innocent...
pi_65723430
Hoe maak jij lamssoep? (Ik heb ook een vriezer )
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_65723454
quote:
Op woensdag 4 februari 2009 10:20 schreef sigme het volgende:
Hoe maak jij lamssoep? (Ik heb ook een vriezer )
Is dat lekker? Ik maak wel vaak lamsbouilion van de vetranden. Om er dan lamsragout van te maken
pi_65764531
Eigenlijk hetzelfde als lamsstoof, lekker lang laten trekken, met tomatenpuree en groenten en kruiden naar smaak.
Sweet and innocent...
  zondag 18 oktober 2009 @ 16:19:23 #137
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_73808663
Wij hebben net een half lam in de vriezer, in de onderdelen: Schouder, gehakt, lever, koteletten en lamsbout.

Voor morgen heb ik wat lamsschouder eruit liggen maar ik heb nog nooit gekookt met lam.

Wie heeft er lekkere recepten??
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 18 oktober 2009 @ 16:20:15 #138
259412 Seven.of.Nine
Seven volstaat. :*
pi_73808699
Ik denk dat google wel wat heeft.
Resistance is futile
  zondag 18 oktober 2009 @ 16:21:05 #139
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_73808729
Eerst even masseren he, die schouder, dan smaakt ie een stuk beter.
  zondag 18 oktober 2009 @ 16:26:51 #140
14142 Daffodil31LE
Pienter Pookje
pi_73808915
Wat te doen met lamsvlees?

Wat dacht je van "bakken en opeten"?
Haha, U schakelt nog. Test een DAF !
  zondag 18 oktober 2009 @ 16:54:51 #141
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_73809964
Kruiden met zout,knoflook en rozemarijn. Insmeren met olie. Rondom aanbraden en dan de oven in.
Ongeveer zo dus.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 18 oktober 2009 @ 17:47:34 #142
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73811976
Schouder aan grove stukken snijden en stoven, met rode wijn, thijm, rozemarijn en knoflook. Véél knoflook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73812775
Schouder in de oven en langzaam garen, onderwel bedruipen, net als lamsbout. Gehakt kan oerfect in griekse moussaka bijvoorbeeld. Koteletten even in de pan en lekker met gebakken aardappeltjes! Lever weet ik niet
  zondag 18 oktober 2009 @ 18:37:23 #144
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_73813716
Thanks... Heb natuurlijk ook wel gegoogled maar persoonlijke voorkeuren zijn veel leuker

Heb wel door dat veel knoflook moet gebruiken, da's mooi want dat is heerlijk.
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 18 oktober 2009 @ 20:24:21 #145
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_73817791


Lamb curry madras van maken.
Recept hier: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/3059078068/

Lekker met nasi kuning en gegrillde courgette.
  zondag 18 oktober 2009 @ 22:24:52 #146
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73825430
lamsbout/ lamsschouder
inkepingen erin maken, daar stukjes knoflook en wat takjes tijm in proppen, insmeren met olijfolie en evt. honing als je daarvan houdt. Verse zwarte peper en zout erover en in een braadslede met wat klontjes boter de oven in. Ongeveer een uurtje op 200 graden zou ik zeggen, ligt r aan hoe groot het stuk is, eerste drie kwartier afdekken met alufolie anders wordt ie gauw droog. Tussendoor keren en braadvocht erover scheppen.

Gehakt:
köfte/ keftedes van maken met een bos peterselie, paprikapoeder, cayenne, komijn, sjalotjes en knoflook en op een broodje mikken met wat tzatziki en groentes

De kotelletjes grillen, gewoon met wat peper en zout, niks meer aan doen. Wat aardappeltjes en een salade erbij en je bent tevree.

Voor wat betreft de lever, daar ben ik niet zo in thuis. Misschien bakken en dan met wat gegrilde groentes in een couscoussalade gooien?

[ Bericht 2% gewijzigd door -Mellow- op 18-10-2009 22:35:21 ]
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 18 oktober 2009 @ 22:26:43 #147
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_73825557
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 16:19 schreef uniekhoorn het volgende:
Voor morgen heb ik wat lamsschouder eruit liggen
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 22:24 schreef -Mellow- het volgende:
lamsbout:
inkepingen erin maken...........
Zoek de verschillen.
  zondag 18 oktober 2009 @ 22:29:19 #148
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73825714
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 22:26 schreef RobinOok het volgende:

[..]


[..]

Zoek de verschillen.
ah ok, had niet gezien dat het alleen om de lamsschouder ging. Nouja, alvast wat recepten voor de andere dingen dan
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_73825855
Een schouder is ideaal om zachtjes te stoven. Bijvoorbeeld voor een curry. Maak 'm niet te scherp (ik laat de pepers er altijd uit) anders proef je het lam niet meer.
  zondag 18 oktober 2009 @ 22:32:10 #150
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73825867
ook een lekkere trouwens:
stukken lamsvlees met saffraan, pruimen, kaneel, komijn en honing in een tajine/ braadpan stoven. Op het laatst wat verse koriander en sesamzaadjes erover
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_73838785
Ik had vorige week dit recept.
http://www.recipezaar.com(...)ulder-of-Lamb-277732
Is eerder goed gelukt maar deze keer erg taai/droog.
Zonde!
Terwijl het van het bot af zou moeten vallen. Niet dus!
Wat ging er mis?
pi_73839863
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 18:37 schreef uniekhoorn het volgende:
Thanks... Heb natuurlijk ook wel gegoogled maar persoonlijke voorkeuren zijn veel leuker

Heb wel door dat veel knoflook moet gebruiken, da's mooi want dat is heerlijk.
Snijresten en botten in een pannetje om bouillon van te maken. Kan je ook heerlijke ragout van maken. Of lamskroketten.

Erg lekker is ook tajine (of gewone stoofschotel). Met de welbekende kruiden zoals Pietverdriet ze noemt, of met kaneel, sinaasappel, kruidnagel, etc.
  Moderator maandag 19 oktober 2009 @ 13:35:38 #153
45833 crew  Fogel
pi_73841622
Maak er Fårikål van, een traditioneel Noors gerecht:
1,5 kg lamsvlees incl botten
1,5 kg wittekool
4 theelepels hele peperkorrels
2 theelepels zout
3 dl water
aardappels

1 Deel de kool in (vrij grote) parten
2 Leg het vlees (eerste laag met het vet naar beneden) en de kool laagsgewijs in een grote pot en strooi tussen de lagen peper en zout (je kan evt de peperkorrels in bv een theehouder doen als je geen hele korrels door het eindresultaat wil hebben)
3 Giet het water erover en breng het aan de kook, en laat het daarna met zwakke warmte staan totdat het vet van het vlees loslaat (een uur of 2). Kook tussendoor een keer de aardappels in een andere pot.
4 Serveren op warme borden

I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_73854620
Lam, lam, lamsvlees! En af en toe wat schaap.

Ik hou het meest van langzaam in de oven garen, eigenlijk alle stukken vlees. Niet teveel poespas: inwrijven met zout & peper, ik doe er wel graag wat verse thijm bij (met prikker met geweld in het vlees drijven). Tegenwoordig snij ik de omringende vetlagen er eerst af, maar dat hoeft niet.

Heb je coteletjes gekregen of carré?
En heb je er ook ribbetjes bij?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 19 oktober 2009 @ 19:29:37 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73854849
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 22:24 schreef -Mellow- het volgende:
lamsbout/ lamsschouder

Schouder kan je beter stoven, bout is meer geschikt voor braadstuk maar ook als sateetjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 19 oktober 2009 @ 19:38:25 #156
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_73855129
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:23 schreef sigme het volgende:
Lam, lam, lamsvlees! En af en toe wat schaap.

Ik hou het meest van langzaam in de oven garen, eigenlijk alle stukken vlees. Niet teveel poespas: inwrijven met zout & peper, ik doe er wel graag wat verse thijm bij (met prikker met geweld in het vlees drijven). Tegenwoordig snij ik de omringende vetlagen er eerst af, maar dat hoeft niet.

Heb je coteletjes gekregen of carré?
En heb je er ook ribbetjes bij?
Thanks iedereen
Ja, heb ook ribbetjes en carre? staat kotelet op de sticker.

Schouder heb ik maar weer in de vriezer gestopt en de koteletjes eruit gehaald, die heb ik met zout, peper, knoflook en snufje tijm ingesmeerd met arachideolie en dat gegrild.
Heel erg smakelijk!

Hmmm, ja hier kan ik wel van genieten

Mooie recepten komen langs
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  maandag 19 oktober 2009 @ 19:45:06 #157
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_73855350
Kunnen we het topic samen laten gooien?
Jij hebt er zo veel moois instaan...
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  maandag 19 oktober 2009 @ 20:40:34 #158
168739 Red_85
'echt wel'
pi_73857718
Irish Stew. simpel, duurt alleen wel lang.
Rozemarijn erover en een dag laten trekken, vervolgens op de grillpan.
Lamsruggetje uit de oven op 600 verschillende manieren.

Google, Youtube.. ze staan helemaal vol.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 21 oktober 2009 @ 12:10:14 #159
127966 Marrije
ja, met dubbel r
pi_73909449
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 18:37 schreef uniekhoorn het volgende:
Thanks... Heb natuurlijk ook wel gegoogled maar persoonlijke voorkeuren zijn veel leuker

Heb wel door dat veel knoflook moet gebruiken, da's mooi want dat is heerlijk.
Misschien overbodig, maar wel verse knoflook he! En ook wat verse gember.

Zelf eten wij zo'n 2 a 3 keer per week lamsvlees. Altijd gesneden in blokjes. Dat roeren met knoflook en gember. Scheut ketjap (manis) erbij, mag best een flinke scheut zijn, niet te zuinig mee zijn. Dan gewoon zout en peper erbij. Roeren. Even laten staan.
3 uien snijden
olie in de pan, uien erin, beetje glazig laten worden en dan vlees erop, 3 kruidnagels erbij, jummie. Kopje water zodat het lekker kan sudderen. Lams heeft wel even nodig om mals te worden.
Zodra je met een spatel een blokje makkelijk door midden kunt drukken is het redelijk gegaard.
Dan snij je 3 tomaten in blokjes, hop in de pan.
(Eventueel kun je dan ook nog wat aardappelblokjes -1 aardappel in 3 a 4 stukken- erbij doen, dat doen we soms, niet altijd, dat heeft dan wel 20 min nodig om gaar te worden, maar als het goed is wordt het vlees daar alleen maar lekkerder van. Wel wat water erbij zodat de aardappels alleen nog met een puntje er bovenuit steken. Zodra de aardappels gaar zijn flink het vuur eronder en het vocht eruit laten koken).
Uiteraard maak je het af met verse koriander, heel bosje fijn gesneden, 10 minuten voor het einde (dus als je het met aardappelblokjes maakt 10 minuten nadat je die erin hebt gedaan) de helft van de koriander erbij. En 2 minuten voor het einde ook de rest van de koriander erbij.
Droog koken en eten maar. Terwijl je het aan het droog koken bent kun je als je wilt op zoek naar de 3 kruidnagels.
  woensdag 21 oktober 2009 @ 12:42:27 #160
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73910385
ketjap op je lamsvlees, dat vind ik nou echt zonde
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  woensdag 21 oktober 2009 @ 12:43:36 #161
127966 Marrije
ja, met dubbel r
pi_73910418
Dan laat je die achterwege.
pi_73910471
quote:
Op woensdag 21 oktober 2009 12:10 schreef Marrije het volgende:

[..]

Misschien overbodig, maar wel verse knoflook he! En ook wat verse gember.

Zelf eten wij zo'n 2 a 3 keer per week lamsvlees. Altijd gesneden in blokjes. Dat roeren met knoflook en gember. Scheut ketjap (manis) erbij, mag best een flinke scheut zijn, niet te zuinig mee zijn. Dan gewoon zout en peper erbij. Roeren. Even laten staan.
3 uien snijden
olie in de pan, uien erin, beetje glazig laten worden en dan vlees erop, 3 kruidnagels erbij, jummie. Kopje water zodat het lekker kan sudderen. Lams heeft wel even nodig om mals te worden.
Zodra je met een spatel een blokje makkelijk door midden kunt drukken is het redelijk gegaard.
Dan snij je 3 tomaten in blokjes, hop in de pan.
(Eventueel kun je dan ook nog wat aardappelblokjes -1 aardappel in 3 a 4 stukken- erbij doen, dat doen we soms, niet altijd, dat heeft dan wel 20 min nodig om gaar te worden, maar als het goed is wordt het vlees daar alleen maar lekkerder van. Wel wat water erbij zodat de aardappels alleen nog met een puntje er bovenuit steken. Zodra de aardappels gaar zijn flink het vuur eronder en het vocht eruit laten koken).
Uiteraard maak je het af met verse koriander, heel bosje fijn gesneden, 10 minuten voor het einde (dus als je het met aardappelblokjes maakt 10 minuten nadat je die erin hebt gedaan) de helft van de koriander erbij. En 2 minuten voor het einde ook de rest van de koriander erbij.
Droog koken en eten maar. Terwijl je het aan het droog koken bent kun je als je wilt op zoek naar de 3 kruidnagels.
Ik wil bij jou komen eten
  woensdag 21 oktober 2009 @ 12:54:11 #163
127966 Marrije
ja, met dubbel r
pi_73910672
quote:
Op woensdag 21 oktober 2009 12:45 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Ik wil bij jou komen eten
wij geven soms wat eten weg en die mensen vragen dan geheid het recept
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')