abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_61490718
Marineren voor op de barbeque is niet nodig, maar ook zeker niet zonde. Die van Isegrim is lekker. Ik ken ook mensen die zweren bij ketjap en sesamzaadjes. Rozemarijn en/of geknepen knoflook is ook erg lekker. Maar zonder enige poespas is ook heerlijk .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61520190
Hm, met ketjap en sesamzaadjes klinkt wel lekker! Ik hoop dat het gauw BBQ-weer wordt!

Anyway, voor ook een nuttige bijdrage aan dit topic, lam korma!
500 gram lamdobbelsteentjes
Maak van 1 ui, een flink stuk gember en 3 teentjes knoflook een prutje (in de keukenmachine ofzo, of flink raspen) en voeg hier 1 a 2 theelepels chili poeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zout en twee eetlepels yoghurt (bijvoorbeeld, naturel Griekse yoghurt, of iets anders "neutraals") aan toe. Marineer de lam een nachtje in dit mengsel.
Bereiding: Flinke scheut olie in de pan doen en hier 1 a 2 minuten heel dun gesneden plakjes gember in "frituren" (hoeft niet gek veel te zijn). 8 Kruidnagels, 4 groene kardemom dingskes, een stuk kaneel van een centimeter of 3, 3 laurierblaadjes en een in stukjes gesneden ui toevoegen en op laag vuur lekker een tijdje laten pruttelen tot de uitjes zacht zijn. Twee eetlepels tomatenpuree erbij en dan de lam, paar minuutjes bruinen. Pan van het vuur en snel 3 volle eetlepels yoghurt erdoor roeren. Terug op het vuur, deksel erop en rustig een half uur laten pruttelen (af en toe roeren). Dan wat gemalen amandelen erbij (uhm, gram of 50 ofzo?) en nog een minuut of 15 met deksel erop op laag vuur laten pruttelen. Vlak voor het serveren een theelepel garam masala erdoor en eventueel garneren met verse koriander. Als de saus aanvankelijk wat dun lijkt, don't panic! Door de gemalen amandelen bindt het aardig goed.

Voor serveren laurierblaadjes en kaneel eruit vissen en desgewenst ook de kardemom (dat kan nogal naar aankomen als je daar ineens op bijt...)

P.S. Voor de anti-lam-fundamentalisten: het kan ook met kip, maar dan veeeeel korter koken, want anders droogt je kippie uit.
pi_61521731
Oe klinkt lekker Rosella. Maar heb je die typische lams-smaak nog wel als je het na het marineren ook nog met zoveel kruiden stooft?
Sweet and innocent...
pi_61541247
Nou ja, ik zei al, ik ben een lam-newbie, maar ik vind van wel. Ik heb het gevoel dat lam marinade iets minder "absorbeert" dan kip bijvoorbeeld, maar misschien lijkt dat alleen maar zo. Je kan trouwens ook korter marineren hoor, als je het allemaal ietsje te veel van het goede vindt.
pi_61546603
quote:
Op dinsdag 9 september 2008 07:28 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Tijm en honing.
Als je dat doet moet je dan een hele klodder honing er overheen gooien of moet je dat voorzichtig doen?
Ik heb in haarlem bij de tapasbar daar lamsvlees in honingrozemarijn saus gegeten. dat was bijzonder lekker, alleen ik heb het thuis nog niet gemaakt omdat ik de verhoudingen niet echt goed kan en daarom bang ben dat ik het verneuk.

lamsvlees met poespas... tjah, eigenlijk niet mijn ding maar voor een keertje..
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_61557163
quote:
Op donderdag 11 september 2008 11:43 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Als je dat doet moet je dan een hele klodder honing er overheen gooien of moet je dat voorzichtig doen?
Ik heb in haarlem bij de tapasbar daar lamsvlees in honingrozemarijn saus gegeten. dat was bijzonder lekker, alleen ik heb het thuis nog niet gemaakt omdat ik de verhoudingen niet echt goed kan en daarom bang ben dat ik het verneuk.

lamsvlees met poespas... tjah, eigenlijk niet mijn ding maar voor een keertje..
Gewoon een mengsel maken van olijfolie, veel tijm en honing naar smaak. Niet al te veel. Hoeveelheden kan ik je echt niet geven, ik doe dat op gevoel.
pi_61583511
quote:
Op donderdag 11 september 2008 18:39 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Gewoon een mengsel maken van olijfolie, veel tijm en honing naar smaak. Niet al te veel. Hoeveelheden kan ik je echt niet geven, ik doe dat op gevoel.
thanx

Ik ga het gewoon een keer proberen
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_61607750
Hey sigme, heb je eigenlijk wel eens geprobeerd om je schapen te melken? Kun je zelf lekkere schapenkaas maken.
pi_61628067
Ja, ik heb wel eens een schaap gemolken, omdat het arme beest niet begreep wat je met zo'n pasgeboren lam moest en het arme lam bijna omkwam van honger & verdriet.

Mijn schaapjes zijn er verder niet echt geschikt voor - ze zijn van nature vrij schuw en het zijn geen melkschapen (dus de opbrengst is karig). We gaan er nu wel een temmen - een onmelkbare. Een rammetje, komt de komende maanden aan de stik te staan. Als 'ie goed genoeg is voor het stamboek mag 'ie de wijde wereld in en anders wordt het een hamel.

Voorlopig is hij er niks blij mee, maar de andere vier die vandaag de kudde verlieten gaan het leven laten..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61628102
Hij weet nog niet hoeveel geluk hij heeft.
pi_61918962
Interesting topic. Ik ga zondag maken:
quote:
*

Marokkaanse lamsstoofschotel.

Ingrediënten

* 8 eetlepels olie
* 1 kg lamsmedaillons
* 2 grote uien, in halve ringen
* 1 theelepel komijn (djinten), poeder
* 1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
* 1/2 envelopje saffraan
* 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
* 1/2 theelepel kaneelpoeder
* 200 g gedroogde pruimen zonder pit
* 100 g gedroogde abrikozen
* 200 g groene olijven zonder pit
* 4 eetlepels suiker

Bereiden

Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Bak de ui mee tot hij glazig ziet. Roer komijn, gember, saffraan, koriander en een mespunt kaneel erdoor en schenk er kokend water op tot het vlees ruim bedekt is (ca. 400 ml). Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur stoven. Kook de pruimen, abrikozen en olijven in een andere pan met de suiker en 300 ml water en 1 mespunt kaneel 10 minuten op middelhoog vuur. Giet zoveel vocht af dat het fruit nog half onder staat. Vul aan met het kookvocht van het vlees tot het weer onder staat en laat het 15 minuten zacht koken. Controleer na een uur met een vork of het vlees gaar is, laat het anders nog eens 30-45 minuten stoven. Zorg dat het vocht het vlees deels onbedekt laat, zodat het kan bruinen. Serveer het vlees in het midden, de pruimen en olijven eroverheen. Lekker met gekookte eieren in partjes en geroosterd sesamzaad. Serveer er couscous bij.
Uit de Allerhande! En ik vroeg me al af waar ik lamsmedaillons kan kopen.
Zag wel een online slager, waar het 30 euro kost per kilo. Dat moet toch goedkoper kunnen? Of is het bij de Appie ook zo duur? Anders kan ik altijd nog naar Den Haag gaan, zat Islamitische slagers.
pi_61920529
Volgensmij verkoopt de Appie helemaal geen lamsvlees.
Ik zou lekker naar de islamitische slager gaan, die weet vast ook wel wat voor ander stuk lam je misschien kunt gebruiken.
Sweet and innocent...
pi_61922765
Ik hoef nooit te zoeken naar lamsvlees, het loopt hier blatend in de wei, en ik kom zelden bij de AH, maar lamsvlees ligt nogal eens bij de super in de diepvries. Er komt nogal wat lamsvlees van de onderkant van de wereld en dan is invriezen wel makkelijk. Overigens zegt mijn geheugen dat de AH soms (duur!) biologisch lamsvlees in het versvleesschap heeft liggen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61922887
En bij het halalvlees ligt het wel eens. Maar dat diepvriesspul is niet te vreten...
pi_61922889
Goed topic, tvptjeee!!
  vrijdag 26 september 2008 @ 14:21:45 #116
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_61931392
de AH heeft een schap met luxe vleesproducten zoals lamsvlees, ossenhaas, entrecot en dergelijken. Ze zitten in een iets dikkere verpakking, wel met AH logo erop. Die zijn wel ok, en in ieder geval stukken beter dan de rest van het AH vlees. Het verschil bijvoorbeeld met deze biefstuk en de 'normale' of biologische biefstuk van ome albert is groots.

Maar ik zou gewoon naar de (islamitische) slager gaan.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_61932218
Het premiumvlees bedoel jij. Heb daar alleen nog nooit lamsvlees bij gezien. De AH's bij mij in de buurt hebben sowieso zelden lamsvlees.

Ik heb om de hoek wel een Groene Weg-slager die gespecialiseerd is in lamsvlees. Die heeft alleen nogal debiele openingstijden.
pi_61933836
quote:
Op vrijdag 26 september 2008 14:56 schreef Isegrim het volgende:
Het premiumvlees bedoel jij. Heb daar alleen nog nooit lamsvlees bij gezien.
Ik wel, maar nog nooit gekocht
pi_61936011
Ik zag het ook bij de AH vandaag, lamsmedaillons. Kostte 9,95 voor 350 gram.
Dat vind ik veel te duur!
pi_61936180
Dat is debiel duur ja. Mijn bio-slager is nog een stuk goedkoper dan dat! Laat staan de Turrek.
pi_61937134
quote:
Op vrijdag 26 september 2008 17:31 schreef cinnamongirl het volgende:
Ik zag het ook bij de AH vandaag, lamsmedaillons. Kostte 9,95 voor 350 gram.
Dat vind ik veel te duur!
Dan ben je dus ook gewoon 30,00 kwijt voor bovenstaand recept
pi_61948378
quote:
Op vrijdag 26 september 2008 18:32 schreef Trusten het volgende:

[..]

Dan ben je dus ook gewoon 30,00 kwijt voor bovenstaand recept
Ja, ik ben Gekke Henkie niet! En zo kwam mijn zus met een koeltas met ruim een kilo lamsvlees bij mij op bezoek. Ze woont in Amsterdam Indische buurt, zodoende. Schade: 14 euro. En ze mocht ook nog kiezen welk stuk van het beest ze wilde hebben.
pi_62500242
quote:
Op woensdag 10 september 2008 11:46 schreef Rosella het volgende:
Hm, met ketjap en sesamzaadjes klinkt wel lekker! Ik hoop dat het gauw BBQ-weer wordt!

Anyway, voor ook een nuttige bijdrage aan dit topic, lam korma!
500 gram lamdobbelsteentjes
Maak van 1 ui, een flink stuk gember en 3 teentjes knoflook een prutje (in de keukenmachine ofzo, of flink raspen) en voeg hier 1 a 2 theelepels chili poeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zout en twee eetlepels yoghurt (bijvoorbeeld, naturel Griekse yoghurt, of iets anders "neutraals") aan toe. Marineer de lam een nachtje in dit mengsel.
Bereiding: Flinke scheut olie in de pan doen en hier 1 a 2 minuten heel dun gesneden plakjes gember in "frituren" (hoeft niet gek veel te zijn). 8 Kruidnagels, 4 groene kardemom dingskes, een stuk kaneel van een centimeter of 3, 3 laurierblaadjes en een in stukjes gesneden ui toevoegen en op laag vuur lekker een tijdje laten pruttelen tot de uitjes zacht zijn. Twee eetlepels tomatenpuree erbij en dan de lam, paar minuutjes bruinen. Pan van het vuur en snel 3 volle eetlepels yoghurt erdoor roeren. Terug op het vuur, deksel erop en rustig een half uur laten pruttelen (af en toe roeren). Dan wat gemalen amandelen erbij (uhm, gram of 50 ofzo?) en nog een minuut of 15 met deksel erop op laag vuur laten pruttelen. Vlak voor het serveren een theelepel garam masala erdoor en eventueel garneren met verse koriander. Als de saus aanvankelijk wat dun lijkt, don't panic! Door de gemalen amandelen bindt het aardig goed.

Voor serveren laurierblaadjes en kaneel eruit vissen en desgewenst ook de kardemom (dat kan nogal naar aankomen als je daar ineens op bijt...)

P.S. Voor de anti-lam-fundamentalisten: het kan ook met kip, maar dan veeeeel korter koken, want anders droogt je kippie uit.
He bah, herinner me nu dit recept pas. Heb m'n lam gisteravond al ontdooid, kan het vast niet nog een nacht in de koelkast laten marineren. Zou een half dagje ook genoeg zijn?
Sweet and innocent...
pi_62502341
Ik heb het gewoon maar geprobeerd. Marinade zelf ruikt en smaakt al geweldig.
Sweet and innocent...
pi_62536760
Oh ja, gister twee fraaie lamsschouders bereid.

Mengsel gemaakt van stengels van een venkelknol, handvol gedroogde zoete appeltjes, zout, peper, thijm, dit fijngehakt.

De schouders: speklaag er afgesneden, bij schouderblad & been het vlees wat losgeneden van het bot en daar het venkel/appelmengsel in gepropt. Elke schouder in aluminiumfolie gewikkeld en in de nog oven boven het brandend hout gelegd. Nadat het vuur was uitgebrand de schouders uitgewikkeld en in een schaal gelegd. Takje rozemarijn erover, los laagje alufolie erover, en daarna een uur of 6 in de oven (die dan langzaam afkoelt van zeg 150o naar 70 ofzo.

Gaar, mals en toch droog, zoals ik grote stukken lam het liefste heb. Venkel & appel was niet meer als smaak herkenbaar maar de schouders waren erg lekker van smaak.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')