abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_61173951
Lamsbiefstuk is diepgevroren te koop bij (o.a.) de Aldi. Niet dat ik het ooit koop, met al m'n eigen lam.. En mijn lammeren worden dan weer zo grof door de slager in stukken gesneden dat biefstuk ergens in stukken bout verstopt moet zitten, denk ik zo.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61174164
Maar goed, het recept van vandaag.

Een fors stuk schouder (eigenlijk de hele schouder: schouderblad t/m het gewricht eronder).
Ik heb het vlees enigzins losgesneden van het schouderbot, zodat er een soort envelop ontstond. Dit gevuld met een fijngesneden mengsel van:
2 kleine zurige appels, 2 kleine uitjes, handvol gedroogde tomaten-uit-olie, vier tenen knoflook, stuk of 30 zwarte peperkorrels, stukje rozemarijn (4cm) en een klein bosje thijm, afgestreken theelepeltje zout.

Schouderstuk in open ovenschotel gelegd. Wat er aan mengsel niet in het vlees paste erop uitgesmeerd. In hete oven (180) half uur ene zijde, draaien, losse vulling weer bovenop scheppen, oven temperen naar 120 graden. Nog een uur later naar 90. Indien nodig wat vocht aanvullen (water). Na een uur of drie-en-een-half opgegeten. Met gestoofde wortels & couscous (eengemaakt met wortelwater & water/vet van vleesschotel).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  woensdag 27 augustus 2008 @ 20:09:33 #83
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_61174332
Hey Sigme...eet je nou élke dag lamsvlees?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_61174444
quote:
Op woensdag 27 augustus 2008 20:09 schreef Puckzzz het volgende:
Hey Sigme...eet je nou élke dag lamsvlees?
Nee, dat is me te dol. Soms een hele week niet, en hooguit vier keer per week, denk ik.

Ik koop geen vlees, behalve spek (en vleeswaren voor op brood). Wel koop ik vis. Soms krijg ik wat rundvlees in ruil voor lamsvlees. En over een maand of wat moeten er haantjes geslacht worden..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61186173
quote:
Op woensdag 27 augustus 2008 20:13 schreef sigme het volgende:

[..]

En over een maand of wat moeten er haantjes geslacht worden..

Deden we bij m'n opa thuis ook altijd. Dan plukken en alles eruit halen en een hele grote pan soep er van trekken. Rest van het vlees de volgende dag bakken.
Sweet and innocent...
pi_61262391
quote:
Op vrijdag 8 augustus 2008 19:49 schreef dgbw het volgende:
[ afbeelding ]

Zielig heUR! ;D .. ik zou er geen mes in kunnen zetten
niet? zo gedaan. zijn zo lekker die krengen...

ik ben niet zo van het heel moeilijk doen met vlees. het moet smaken naar vlees en niet naar een kruidenmengsel. Het enige wat ik doe is er rozemarijn over gooien en af en toe basilicum. dan uit de grill, van de grillpan of bbq.

[ Bericht 20% gewijzigd door Red_85 op 31-08-2008 12:29:20 ]
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_61267720
,ik zal mijn moeder vragen naar wat marokkaanse recepten.
Op zaterdag 23 juni 2007 18:54 schreef MASD het volgende:
Double-Helix is mijn held vandaag! _O_
  maandag 1 september 2008 @ 18:33:37 #88
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_61298230
quote:
Op zondag 31 augustus 2008 16:22 schreef Double-Helix het volgende:
,ik zal mijn moeder vragen naar wat marokkaanse recepten.
back at ya! als je dat doet!
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 6 september 2008 @ 23:30:32 #89
129025 Delicieux
Délicieux A Paris
pi_61438807
Toch nog maar even het receptje van onze maaltijd van vanavond posten. Het was namelijk wel voor herhaling vatbaar!

Neem een lamszadel (rugdeel), snij het vet er niet af!
Haal het bot eruit
Vul het zadel met een mengsel van: spinazie (bijv. diepvriesspul), geperste knoflook, peper, zout en wat olijfolie.
Bind het gevulde zadel op als een rollade.
Braad 'm in een pan even aan in olijfolie, zodat ie dichtgeschroeid is.

Neem een ovenschaal
Leg er takjes verse rozemarijn in
15 hele, niet gepelde knoflooktenen,
4 of 5 kleine uien
Leg het vlees op de rozemarijntakjes

Doe een deciliter witte wijn in de ovenschaal
Overgiet de lamszadel met een beetje olijfolie, strooi er een beetje peper en zout op.

Laat 'm dan bij 200 graden pak'm beet 20-25 minuten in de oven staan.

Vanavond gegeten met gekookte courgettes, stokbrood, groene sla, en een glaasje (nou, zeg maar fles) witte wijn (Menetou-Salon, 2006).
Je venais, je voyais, je devenais fonctionnaire......
pi_61442707
Lam-newbie vraag!
Zijn er bepaalde delen geschikter voor bepaalde bereidingen (net als bij de koe dat het ene deel voor een biefstukje is, maar een ander deel lang gestoofd moet worden)?

Sorry als het al ergens staat in dit topic, heb er even vluchtig doorheen gelezen, maar zag het nergens.
pi_61442766
quote:
Op zondag 7 september 2008 08:50 schreef Rosella het volgende:
Lam-newbie vraag!
Zijn er bepaalde delen geschikter voor bepaalde bereidingen (net als bij de koe dat het ene deel voor een biefstukje is, maar een ander deel lang gestoofd moet worden)?

Sorry als het al ergens staat in dit topic, heb er even vluchtig doorheen gelezen, maar zag het nergens.
Staat nog nergens, en anders mag je het ook vragen .

Coteletjes staan bekend om hun korte bereidingstijd - beide zijden even kort grillen is genoeg. Lekker mals & rose. Lamscarre is hetzelfde deel van het lam maar dan anders gesneden en is dus ook snel klaar.

Bout kan je lang garen, maar kan ook rose gelaten worden, afhankelijk van je smaak. (Ik doe graag lang in de oven, door en door gaar & zacht.)

Schenkeltjes & nekvlees is volgens mij altijd stoofvlees.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61444281
Ik heb ook nog wel een paar lamsrecepten die ik wil proberen. Maar waar kopen jullie over het algemaan lamsvlees? In mijn dorpje ligt dat niet bij in de supermarkt of bij de slager. Moet je dan altijd naar islamitische slagers of hoeft dat niet speciaal?
pi_61444498
goede vraag...

er zit hier wel een slager geloof ik (net verhuisd) dus als we geld hebben ga ik 't zeker eens halen (lijkt me net wat duurder dan 'regulier' vlees?)

lekker lams gehakt
Ja doei.
pi_61444876
De islamitische slager is uiteraard een goed(koop) adres voor lamsvlees, maar ook gewone slagers hebben wel lamsvlees, alleen vaak wel wat duurder dan de islamitische slager idd.
pi_61444952
islamitische slager, da's een goeie

zal 's gaan kijken of dat hier ergens in de buurt zit
Ja doei.
pi_61445486
Eens op zoek naar een islamitische slager in Amersfoort. Of mensen moeten er eentje kennen?
pi_61448083
Kijk vooral even bij de proviciale landschapbeheerders. Vaak verkopen die hun lamsvlees meestal eenmaal per jaar, voor rond de 5 euro/kg. Beter vlees kan je niet hebben, het is alleen wel handig om dan ergens een beetje diepvriesruimte te hebben. Maar voor 25 euro heb je meer koteletjes dan je opkan .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61490343
quote:
Op zondag 7 september 2008 09:03 schreef sigme het volgende:
-snip-
Dank je! Zit in een lamscarre nog een stuk bot (ja, ik moet het soms een beetje van de visuele omschrijvingen hebben, want woon in het buitenland en termen voor vlees zijn niet altijd even makkelijk te vertalen)? Hm, misschien binnenkort maar eens koteletjes op de BBQ, heb me tot nu toe alleen wat bezighouden met gestoofde dingen (gelukkig, blijkt nu, met een geschikt deel ). Zou je koteletjes op de BBQ over het algemeen marineren of is dat eigenlijk niet nodig of zelfs zonde?
pi_61490531

Lamscarre is de Franse naam, lamsrack de Engelse . Er zit bot in, een heel rijtje ribbetjes. Die zijn reuze handig: Je kan het ding netjes in plakken snijden en elk stukje heeft een goed handvat.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61490560
quote:
Op dinsdag 9 september 2008 05:54 schreef Rosella het volgende:
Zou je koteletjes op de BBQ over het algemeen marineren of is dat eigenlijk niet nodig of zelfs zonde?
Tijm en honing.
pi_61490718
Marineren voor op de barbeque is niet nodig, maar ook zeker niet zonde. Die van Isegrim is lekker. Ik ken ook mensen die zweren bij ketjap en sesamzaadjes. Rozemarijn en/of geknepen knoflook is ook erg lekker. Maar zonder enige poespas is ook heerlijk .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61520190
Hm, met ketjap en sesamzaadjes klinkt wel lekker! Ik hoop dat het gauw BBQ-weer wordt!

Anyway, voor ook een nuttige bijdrage aan dit topic, lam korma!
500 gram lamdobbelsteentjes
Maak van 1 ui, een flink stuk gember en 3 teentjes knoflook een prutje (in de keukenmachine ofzo, of flink raspen) en voeg hier 1 a 2 theelepels chili poeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zout en twee eetlepels yoghurt (bijvoorbeeld, naturel Griekse yoghurt, of iets anders "neutraals") aan toe. Marineer de lam een nachtje in dit mengsel.
Bereiding: Flinke scheut olie in de pan doen en hier 1 a 2 minuten heel dun gesneden plakjes gember in "frituren" (hoeft niet gek veel te zijn). 8 Kruidnagels, 4 groene kardemom dingskes, een stuk kaneel van een centimeter of 3, 3 laurierblaadjes en een in stukjes gesneden ui toevoegen en op laag vuur lekker een tijdje laten pruttelen tot de uitjes zacht zijn. Twee eetlepels tomatenpuree erbij en dan de lam, paar minuutjes bruinen. Pan van het vuur en snel 3 volle eetlepels yoghurt erdoor roeren. Terug op het vuur, deksel erop en rustig een half uur laten pruttelen (af en toe roeren). Dan wat gemalen amandelen erbij (uhm, gram of 50 ofzo?) en nog een minuut of 15 met deksel erop op laag vuur laten pruttelen. Vlak voor het serveren een theelepel garam masala erdoor en eventueel garneren met verse koriander. Als de saus aanvankelijk wat dun lijkt, don't panic! Door de gemalen amandelen bindt het aardig goed.

Voor serveren laurierblaadjes en kaneel eruit vissen en desgewenst ook de kardemom (dat kan nogal naar aankomen als je daar ineens op bijt...)

P.S. Voor de anti-lam-fundamentalisten: het kan ook met kip, maar dan veeeeel korter koken, want anders droogt je kippie uit.
pi_61521731
Oe klinkt lekker Rosella. Maar heb je die typische lams-smaak nog wel als je het na het marineren ook nog met zoveel kruiden stooft?
Sweet and innocent...
pi_61541247
Nou ja, ik zei al, ik ben een lam-newbie, maar ik vind van wel. Ik heb het gevoel dat lam marinade iets minder "absorbeert" dan kip bijvoorbeeld, maar misschien lijkt dat alleen maar zo. Je kan trouwens ook korter marineren hoor, als je het allemaal ietsje te veel van het goede vindt.
pi_61546603
quote:
Op dinsdag 9 september 2008 07:28 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Tijm en honing.
Als je dat doet moet je dan een hele klodder honing er overheen gooien of moet je dat voorzichtig doen?
Ik heb in haarlem bij de tapasbar daar lamsvlees in honingrozemarijn saus gegeten. dat was bijzonder lekker, alleen ik heb het thuis nog niet gemaakt omdat ik de verhoudingen niet echt goed kan en daarom bang ben dat ik het verneuk.

lamsvlees met poespas... tjah, eigenlijk niet mijn ding maar voor een keertje..
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_61557163
quote:
Op donderdag 11 september 2008 11:43 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Als je dat doet moet je dan een hele klodder honing er overheen gooien of moet je dat voorzichtig doen?
Ik heb in haarlem bij de tapasbar daar lamsvlees in honingrozemarijn saus gegeten. dat was bijzonder lekker, alleen ik heb het thuis nog niet gemaakt omdat ik de verhoudingen niet echt goed kan en daarom bang ben dat ik het verneuk.

lamsvlees met poespas... tjah, eigenlijk niet mijn ding maar voor een keertje..
Gewoon een mengsel maken van olijfolie, veel tijm en honing naar smaak. Niet al te veel. Hoeveelheden kan ik je echt niet geven, ik doe dat op gevoel.
pi_61583511
quote:
Op donderdag 11 september 2008 18:39 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Gewoon een mengsel maken van olijfolie, veel tijm en honing naar smaak. Niet al te veel. Hoeveelheden kan ik je echt niet geven, ik doe dat op gevoel.
thanx

Ik ga het gewoon een keer proberen
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_61607750
Hey sigme, heb je eigenlijk wel eens geprobeerd om je schapen te melken? Kun je zelf lekkere schapenkaas maken.
pi_61628067
Ja, ik heb wel eens een schaap gemolken, omdat het arme beest niet begreep wat je met zo'n pasgeboren lam moest en het arme lam bijna omkwam van honger & verdriet.

Mijn schaapjes zijn er verder niet echt geschikt voor - ze zijn van nature vrij schuw en het zijn geen melkschapen (dus de opbrengst is karig). We gaan er nu wel een temmen - een onmelkbare. Een rammetje, komt de komende maanden aan de stik te staan. Als 'ie goed genoeg is voor het stamboek mag 'ie de wijde wereld in en anders wordt het een hamel.

Voorlopig is hij er niks blij mee, maar de andere vier die vandaag de kudde verlieten gaan het leven laten..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61628102
Hij weet nog niet hoeveel geluk hij heeft.
pi_61918962
Interesting topic. Ik ga zondag maken:
quote:
*

Marokkaanse lamsstoofschotel.

Ingrediënten

* 8 eetlepels olie
* 1 kg lamsmedaillons
* 2 grote uien, in halve ringen
* 1 theelepel komijn (djinten), poeder
* 1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
* 1/2 envelopje saffraan
* 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
* 1/2 theelepel kaneelpoeder
* 200 g gedroogde pruimen zonder pit
* 100 g gedroogde abrikozen
* 200 g groene olijven zonder pit
* 4 eetlepels suiker

Bereiden

Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Bak de ui mee tot hij glazig ziet. Roer komijn, gember, saffraan, koriander en een mespunt kaneel erdoor en schenk er kokend water op tot het vlees ruim bedekt is (ca. 400 ml). Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur stoven. Kook de pruimen, abrikozen en olijven in een andere pan met de suiker en 300 ml water en 1 mespunt kaneel 10 minuten op middelhoog vuur. Giet zoveel vocht af dat het fruit nog half onder staat. Vul aan met het kookvocht van het vlees tot het weer onder staat en laat het 15 minuten zacht koken. Controleer na een uur met een vork of het vlees gaar is, laat het anders nog eens 30-45 minuten stoven. Zorg dat het vocht het vlees deels onbedekt laat, zodat het kan bruinen. Serveer het vlees in het midden, de pruimen en olijven eroverheen. Lekker met gekookte eieren in partjes en geroosterd sesamzaad. Serveer er couscous bij.
Uit de Allerhande! En ik vroeg me al af waar ik lamsmedaillons kan kopen.
Zag wel een online slager, waar het 30 euro kost per kilo. Dat moet toch goedkoper kunnen? Of is het bij de Appie ook zo duur? Anders kan ik altijd nog naar Den Haag gaan, zat Islamitische slagers.
pi_61920529
Volgensmij verkoopt de Appie helemaal geen lamsvlees.
Ik zou lekker naar de islamitische slager gaan, die weet vast ook wel wat voor ander stuk lam je misschien kunt gebruiken.
Sweet and innocent...
pi_61922765
Ik hoef nooit te zoeken naar lamsvlees, het loopt hier blatend in de wei, en ik kom zelden bij de AH, maar lamsvlees ligt nogal eens bij de super in de diepvries. Er komt nogal wat lamsvlees van de onderkant van de wereld en dan is invriezen wel makkelijk. Overigens zegt mijn geheugen dat de AH soms (duur!) biologisch lamsvlees in het versvleesschap heeft liggen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61922887
En bij het halalvlees ligt het wel eens. Maar dat diepvriesspul is niet te vreten...
pi_61922889
Goed topic, tvptjeee!!
  vrijdag 26 september 2008 @ 14:21:45 #116
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_61931392
de AH heeft een schap met luxe vleesproducten zoals lamsvlees, ossenhaas, entrecot en dergelijken. Ze zitten in een iets dikkere verpakking, wel met AH logo erop. Die zijn wel ok, en in ieder geval stukken beter dan de rest van het AH vlees. Het verschil bijvoorbeeld met deze biefstuk en de 'normale' of biologische biefstuk van ome albert is groots.

Maar ik zou gewoon naar de (islamitische) slager gaan.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_61932218
Het premiumvlees bedoel jij. Heb daar alleen nog nooit lamsvlees bij gezien. De AH's bij mij in de buurt hebben sowieso zelden lamsvlees.

Ik heb om de hoek wel een Groene Weg-slager die gespecialiseerd is in lamsvlees. Die heeft alleen nogal debiele openingstijden.
pi_61933836
quote:
Op vrijdag 26 september 2008 14:56 schreef Isegrim het volgende:
Het premiumvlees bedoel jij. Heb daar alleen nog nooit lamsvlees bij gezien.
Ik wel, maar nog nooit gekocht
pi_61936011
Ik zag het ook bij de AH vandaag, lamsmedaillons. Kostte 9,95 voor 350 gram.
Dat vind ik veel te duur!
pi_61936180
Dat is debiel duur ja. Mijn bio-slager is nog een stuk goedkoper dan dat! Laat staan de Turrek.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')