quote:Op donderdag 12 juni 2008 21:36 schreef intoxicated het volgende:
Dat is in Rotterdam ooit een mooie grap geweest, volgens mij heb ik 'm hier ook wel eens genoemd nadat ik 'm hoorde van iemand
quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 09:59 schreef intoxicated het volgende:
Transvaginale prostatectomie!
Ja, denk daar maar eens over na![]()
* Nuna raadt Pluizel aan om nog eens een blik te werpen op de OP.quote:Op vrijdag 13 juni 2008 10:00 schreef Pluizel het volgende:
idd, nog twee weken studeermarathon te gaan en dan hopelijk een vakantie zonder hertentamens
* Pluizel zwaait nog eens voor een plekje in de OP
quote:(staat je naam er niet bij en moet dat wel... meld ff in dit topic voeg jezelf toe op de wiki pagina)
De bron van de OP vind je hier
check!quote:Op vrijdag 13 juni 2008 14:07 schreef Nuna het volgende:
[..]
* Nuna raadt Pluizel aan om nog eens een blik te werpen op de OP.
[..]
Ja idd, wat een domme fout zeg.quote:Op maandag 16 juni 2008 16:19 schreef dotKoen het volgende:
Ah, resultaat van de voortgangstoets mei terug. Een goed (26%). De commissie is gelukkig toch nog tot de conclusie gekomen dat roken de groei van de foetus toch negatief beïnvloed (vraag 59)
.
quote:Op vrijdag 6 juni 2008 21:04 schreef starla het volgende:
Beste medestudenten en genieters van het leven!
Denk met me mee als jullie willen...
Ik moet een casus presenteren volgende week vrijdag over een patient met toch een aantal rare dingen:
- bdz anterieure schouderluxatie, laat ondekt wegens gebrek aan klachten
- een hernia cicatricialis zo groot als een basketbal waar ooit een sigmoidresectie is gedaan
- diverticulose van het ileum
Lab:
- een normocytaire anemie met normaal ferritine, niet reagerend op packed cells
- laag aantal ery's en reti's
- een leukopenie
- een hypocalciemie
Sinds een aantal dagen heeft deze hoogbejaarde dame pijn in haar rechter dij. De pijn straalt van haar knie richting haar heup. Ook in de rug heeft ze pijn. Deze straalt van rug naar rechter bovenbeen. Verder heeft ze de hele mikmak: diabetes, TIA's gehad, MI etc. Nierfunctie is goed.
Nu is de vraag van de arts: kun je een allesomvattend syndroom, ziekte of wat dan ook vinden die ALLE klachten kunnen verklaren (behalve dan de bovenste 3, die zijn meer VG dan actuele situatie). Dus coxartrose, gonartrose, HNP etc. vallen af, aangezien je daar geen afwijkende bloedwaarden van krijgt.
M. Kahler schoot even door m'n hoofd, maar daarbij zie je juist een hypercalciemie. Ik vroeg me af of jullie nog andere rare haematologische maligniteiten of andere ziektes weten waar niemand wat van snapt die bovenstaande afwijkingen kunnen verklaren.
BVD!
De reti's zijn niet verlaagd.quote:Op dinsdag 10 juni 2008 17:44 schreef starla het volgende:
[..]
Hb 4.7
Leuko’s 3.5
MCV 82
Dif
0.54 lymfo
0.37 mono
0.03 eosino
0.01 baso
2.55 neutro
Reti’s 31
Ery’s 3.0
Ferritine 55
Trombo’s 207
Calcium 1.37
AF 271
Fosfaat 0.76
Kreat 67
LDH 149
Albumine 31
Medicatie:quote:Op dinsdag 17 juni 2008 18:01 schreef DDM het volgende:
Bijna de casus vergeten
[..]
[..]
De reti's zijn niet verlaagd.
De leukopenie wordt veroorzaakt door te weinig lymfo's.
En de bekende hypocalciemie waarvoor correctie nodig is (albumine is ook verlaagd)::
1.60 Alsnog verlaagd.
De hypocalciemie past niet echt in het verhaal. Tumorlysissymdroom lijkt onwaarschijnlijk met deze fosfaatwaarde. Sterker; de fosfaat waarden is verlaagd/laag normaal. Dit in combinatie met de hypocalciemie en het verhoogde AF lijkt een stoornis in de de vitamine D huishouding aannemelijker (die zich dus afspeelt naast de hematologische afwijking). In dit geval is een bepaling van het PTH gerechtvaardigd. Ook is het altijd handig om de medicatie te weten (is verplicht). Sommige kunnen interfereren met de vitamine D huishouding.
Weet je trouwens zeker dat de waarde van de reti's goed is? Want anders heeft ze nu een reticulocytose.
Maar zou je dan het fosfaat niet veel lager verwachten?quote:Op dinsdag 17 juni 2008 23:18 schreef DDM het volgende:
Ja zet er dan bij dat het absoluut isIk dacht promillage.
Kan een secundaire hyperparathyreoidie zijn toch.
Ja, volgens sommige referentiewaarden is het verlaagd en volgens andere laag normaal. Maar het kan zeker. En je moet natuurlijk het totaalplaatje bekijken.quote:Op woensdag 18 juni 2008 07:23 schreef starla het volgende:
[..]
Maar zou je dan het fosfaat niet veel lager verwachten?
Ach bij grey's doen ze ook een liquorpunctie bij iemand die in de gang op een bed zit onder het mom van "het is druk"quote:Op donderdag 19 juni 2008 19:35 schreef starla het volgende:![]()
Bij Grey's Anatomy...Diazepam i.m. toedienen bij status epilepticus. Kunstfout
Ik snap dat soort dingen echt niet. Er werken toch altijd artsen mee aan de totstandkoming van dergelijke series? Waarom ze dan toch ad nauseam mensen gaan defibrilleren bij asystolie is voor mij een groot raadsel. Waarschijnlijk is het niet spannend genoeg om iemand te reanimeren, maar moeten de joules meteen verhoogd worden. CLEAR!quote:Op vrijdag 20 juni 2008 08:00 schreef Nuna het volgende:
Laatst zag ik ergens dat ze de stethoscoop verkeerd om in hadden
In het eerste jaar krijg je in Nijmegen zelfs nog de bladzijden opgegeven die je moet bestuderenquote:Op zaterdag 21 juni 2008 15:42 schreef intoxicated het volgende:
Leiden sowieso en volgens mij ook de UvA en Nijmegen wel. Waarom trouwens?
Bij ons t/m het 4e jaar zelfs... en dat is enorm kut studeren, omdat je weet dat ze de meest futiele details kunnen vragen (en ook zullen vragen), omdat het toevallig in het kadertje onderaan de opgegeven blz stond. Ik had het veel fijner gevonden als je gewoon te horen kreeg dat je 'relevante informatie over ziekte (...)' moet opzoeken en leren.quote:Op zaterdag 21 juni 2008 19:08 schreef Nuna het volgende:
[..]
In het eerste jaar krijg je in Nijmegen zelfs nog de bladzijden opgegeven die je moet bestuderen.
Nou, bij ons in het tweede jaar doen ze het ook nog wel, alleen veel minder. Nu geven ze gewoon aan in welke boeken je de relevante informatie kunt zoeken. En af en toe de bladzijdenquote:Op zaterdag 21 juni 2008 23:35 schreef intoxicated het volgende:
[..]
Bij ons t/m het 4e jaar zelfs... en dat is enorm kut studeren, omdat je weet dat ze de meest futiele details kunnen vragen (en ook zullen vragen), omdat het toevallig in het kadertje onderaan de opgegeven blz stond. Ik had het veel fijner gevonden als je gewoon te horen kreeg dat je 'relevante informatie over ziekte (...)' moet opzoeken en leren.
Leuke is dat sigaretten tegen IBD echt onderzocht zijn, en de resultaten dubieus waren. Fout is dus voor te stellen, obv gebrekkige, ipv foute, informatie. Heb even geen bron, komt uit de krochten van mijn geheugen.:pquote:Op vrijdag 20 juni 2008 10:32 schreef starla het volgende:
[..]
Ik snap dat soort dingen echt niet. Er werken toch altijd artsen mee aan de totstandkoming van dergelijke series? Waarom ze dan toch ad nauseam mensen gaan defibrilleren bij asystolie is voor mij een groot raadsel. Waarschijnlijk is het niet spannend genoeg om iemand te reanimeren, maar moeten de joules meteen verhoogd worden. CLEAR!
House is helemáál triest. Sigaretten voorschrijven bij Colitis enzo
Ik heb altijd geleerd dat roken juist een risicofactor is voor het krijgen van IBD, maar dan alleen Crohn ofzo.quote:Op maandag 23 juni 2008 20:48 schreef Timemonger het volgende:
[..]
Leuke is dat sigaretten tegen IBD echt onderzocht zijn, en de resultaten dubieus waren. Fout is dus voor te stellen, obv gebrekkige, ipv foute, informatie. Heb even geen bron, komt uit de krochten van mijn geheugen.:p
Ik meld me ook wel even namens de VU trouwens, zit nu eind 2e jaar.
Maar goed, om het te gaan voorschrijvenquote:Cigarette smoking — Smoking has different effects on ulcerative colitis and Crohn's disease. An early study suggesting that cigarette smoking lessens the risk of developing ulcerative colitis has been confirmed in numerous subsequent analyses [28-30] . Current smokers have a 40 percent lower risk of developing ulcerative colitis than nonsmokers; in contrast, former smokers are approximately 1.7 times more likely to develop the disease than those who have never smoked [30] .
In contrast, smoking appears to increase the risk for Crohn's disease with smokers being more than twice as likely to develop the disease than nonsmokers [31] . The risk of recurrence of Crohn's disease also appears to be increased in smokers, especially women [32] . Furthermore, at least one study suggested that patients who stop smoking for more than one year can decrease the risk of flares [33]
.
Wat ze zeiden niet nee, maar wat ze DOEN wel: sigaretten voorschrijven. Leg het het tuchtcollege maar eens uit als iemand HVZ, COPD, blaaskanker, longkanker etc. etc. krijgt; 'maar hij had wél minder diarree!'quote:Op maandag 23 juni 2008 21:13 schreef Spyronius het volgende:
Dus opzich wat ze bij house zeiden, was nog niet eens zo verkeerd.
Ik daag ze bij het tuchtcollege aan om dat verband aan te tonen.quote:Op maandag 23 juni 2008 21:19 schreef starla het volgende:
[..]
Wat ze zeiden niet nee, maar wat ze DOEN wel: sigaretten voorschrijven. Leg het het tuchtcollege maar eens uit als iemand HVZ, COPD, blaaskanker, longkanker etc. etc. krijgt; 'maar hij had wél minder diarree!'
quote:Op maandag 23 juni 2008 21:24 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik daag ze bij het tuchtcollege aan om dat verband aan te tonen.
Ik kan niet zo goed uit je reactie opmaken wat je nu precies bedoelt, maar in ieder geval:quote:Op maandag 23 juni 2008 21:28 schreef starla het volgende:
[..]
Hetzelfde als bij iemand met een Heparinepomp een centrale lijn prikken en dan zeggen als ie doodbloedt: toon het verband maar aan tussen m'n interventie en de bloeding.
quote:Op maandag 23 juni 2008 21:31 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik kan niet zo goed uit je reactie opmaken wat je nu precies bedoelt, maar in ieder geval:
Officieel nog jaar 5, Groningen.quote:Op maandag 23 juni 2008 21:23 schreef Nuna het volgende:
Starla, in welk jaar zit jij eigenlijk?En waar studeer je? Zie nu net pas dat je niet in de OP staat
.
Wat is jouw definitie van hardmaken? Staat niet echt koosjer als je sigaretten voorschrijft en diegene longkanker onwikkelt, ondanks het feit dat je inderdaad niet met zekerheid kan zeggen dat het de oorzaak was. Het is in ieder geval wél een grote risicofactor. Maar hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het gebruik van NSAID's en tractus digestivusbloedingen. Je kan nooit met zekerheid zeggen dat de diclofenac de maagbloeding heeft veroorzaakt, maar een risicofactor is het degelijk.quote:Op maandag 23 juni 2008 21:35 schreef Repeat het volgende:
Bij die voorbeelden die je geeft is duidelijk sprake van een oorzaak gevolg.
Bij HVZ, COPD, blaaskanker, longkanker etc. etc. kan je nooit hardmaken dat dit veroorzaakt is door roken.
Om even je eerste prachtige voorbeeld te gebruiken als iemand met heparine doodbloedt na het prikken van een centrale lijn. Daar heb je de oorzaak direct opgevolgd door gevolg. Dan is dat de oorzaak.quote:Op maandag 23 juni 2008 21:39 schreef starla het volgende:
[..]
Wat is jouw definitie van hardmaken? Staat niet echt koosjer als je sigaretten voorschrijft en diegene longkanker onwikkelt, ondanks het feit dat je inderdaad niet met zekerheid kan zeggen dat het de oorzaak was. Het is in ieder geval wél een grote risicofactor. Maar hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het gebruik van NSAID's en tractus digestivusbloedingen. Je kan nooit met zekerheid zeggen dat de diclofenac de maagbloeding heeft veroorzaakt, maar een risicofactor is het degelijk.
HOUSE!quote:Op maandag 23 juni 2008 21:41 schreef Repeat het volgende:
want wie gaat er nou sigaretten voorschrijven
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |