FOK!forum / Culinesse à gogo / [Ontdekkingstocht] Hoe maak ik het nu klaar?
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 15:44
Hoi
Ik ben op culinaire ontdekkingstocht en in het kader daarvan heb ik me voorgenomen om minimaal eens per maand iets te kopen wat ik nog nooit gegeten of klaargemaakt heb. Nu bedenk ik niet van tevoren wat dat moet worden maar kijk ik op de markt naar wat er leuk, lekker, grappig of eng uitziet en neem dat mee.
Maar dan kom je thuis en dan...?

Nu ben ik vast niet de enige fokker die wel eens iets in haar mandje gooit en achteraf thuis pas gaat bedenken dat ze geen idee heeft wat ze ermee moet en er zijn ongetwijfeld fokkers die het product wél kennen en leuke recepten kunnen geven dus het leek me een leuk idee om hier een groot 'ik-heb-iets-gekocht-maar-hoe-maak-ik-het-nu-klaar-topic' van te maken.
SPOILER
En mocht daar geen interesse voor zijn dan wordt het gewoon het grote MinderMutsig-wil-iets-nieuws-koken-topic.
TS trapt af:

Ik zag gisteren bij de poelier op de markt duifjes liggen en omdat ik nog nooit duif heb gegeten heb ik er twee gekocht. De grote vraag is dus nu: hoe maak ik het klaar?

#ANONIEMzondag 4 mei 2008 @ 15:46
Whehe, ik koop zo vaak dingen die me lekker lijken, maar waar ik geen idee van heb hoe ik het klaar moet maken. Ik waag me alleen niet aan gekke, rare, enge, of vieze dingen .
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 15:47
Wat voor ingrediënten heb je nog meer?
Muckzondag 4 mei 2008 @ 15:49
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:46 schreef clumsy_clown het volgende:
Whehe, ik koop zo vaak dingen die me lekker lijken, maar waar ik geen idee van heb hoe ik het klaar moet maken. Ik waag me alleen niet aan gekke, rare, enge, of vieze dingen .
dat heb ik dus ook ja
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 15:50
Is dit een idee?

Dat moet je toch allemaal wel in huis hebben?
Ziet er nog lekker uit ook...
Frumzelzondag 4 mei 2008 @ 15:52
Ik heb tagiatelli gekocht en heb wel kant en klaar saus (voor spaghetti e.d.) staan, maar kan ik er nog iets aan toevoegen? Of zijn er nog andere mogelijkheden?
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 15:54
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:52 schreef Frumzel het volgende:
Ik heb tagiatelli gekocht en heb wel kant en klaar saus (voor spaghetti e.d.) staan, maar kan ik er nog iets aan toevoegen? Of zijn er nog andere mogelijkheden?
Wat voor saus?
Tomaten saus? Wat zit er in de saus?
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 15:57
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:47 schreef Oblivion het volgende:
Wat voor ingrediënten heb je nog meer?
Een berg asperges
Kastanjechampignons
Klein restje eekhoorntjesbrood
Sjalotten, rode uien en normale uien
Knoflook
Oranje en paarse bataat en roseval aardappeltjes
Diverse kruiden en specerijen

Voor dat recept heb ik alles in huis behalve de dragon. Ik had mijn vent eigenlijk beloofd om deze week een tarte tatin van de sjalotten te maken maar dit klinkt ook wel erg lekker eigenlijk.
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 15:58
Neem je toch een ander kruid dan dragon?
Iets wat je zelf heel lekker vind en er bij past?
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 15:59
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:52 schreef Frumzel het volgende:
Ik heb tagiatelli gekocht en heb wel kant en klaar saus (voor spaghetti e.d.) staan, maar kan ik er nog iets aan toevoegen? Of zijn er nog andere mogelijkheden?
Ah kijk, er zijn meer mensen met vragen.

Wat voor saus heb je? En wat heb je in huis?
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 16:02
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:58 schreef Oblivion het volgende:
Neem je toch een ander kruid dan dragon?
Iets wat je zelf heel lekker vind en er bij past?
Het klinkt wel heel goed dus ik denk dat ik dit ga maken inderdaad. Ik moet voor dat recept de filetjes en de bouten eraf hakken, dan houd ik dus twee karkasjes over. Kan ik daar nog iets mee in de richting van fond of bouillon en hoe?
Ik heb worteltjes, bosui, bleekselderij, platte peterselie, verse thijm en rozemarijn dus op zich zou dat moeten kunnen toch?
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 16:05
Crap, 1 dl. slagroom (ik heb maar 2 duiven), volgens mij heb ik dat niet in huis.

Nevermind. Eerst kijken, dan gillen.
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 16:06
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:46 schreef clumsy_clown het volgende:
Whehe, ik koop zo vaak dingen die me lekker lijken, maar waar ik geen idee van heb hoe ik het klaar moet maken. Ik waag me alleen niet aan gekke, rare, enge, of vieze dingen .
Gebeurt het jou ook regelmatig dat je het dan na een week verlept weggooit?
Frumzelzondag 4 mei 2008 @ 16:23
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:54 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Wat voor saus?
Tomaten saus? Wat zit er in de saus?
quote:
Op zondag 4 mei 2008 15:59 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ah kijk, er zijn meer mensen met vragen.

Wat voor saus heb je? En wat heb je in huis?
Het is een tomatensaus ja. Verder heb ik nog wel gehakt in huis, een uitje. En voor de rest, wat er niet is, kan ik nog kopen
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 16:26
quote:
Op zondag 4 mei 2008 16:02 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Het klinkt wel heel goed dus ik denk dat ik dit ga maken inderdaad. Ik moet voor dat recept de filetjes en de bouten eraf hakken, dan houd ik dus twee karkasjes over. Kan ik daar nog iets mee in de richting van fond of bouillon en hoe?
Ik heb worteltjes, bosui, bleekselderij, platte peterselie, verse thijm en rozemarijn dus op zich zou dat moeten kunnen toch?


Koken maar met die hap!
En daarna in ijsblokplasticzakjes doen en invriezen.
Heb je het altijd bij de hand als je sausjes en of soep gaat maken.
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 16:29
quote:
Op zondag 4 mei 2008 16:23 schreef Frumzel het volgende:

[..]


[..]

Het is een tomatensaus ja. Verder heb ik nog wel gehakt in huis, een uitje. En voor de rest, wat er niet is, kan ik nog kopen
Ik hou het zelf altijd heel simpel met pastasaus.
Zou het gehakt rullen, uitje erbij, knoflook en het potje saus. (Zitten waarschijnlijk al kruiden in? )
En geraspte kaas natuurlijk!
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 16:56
quote:
Op zondag 4 mei 2008 16:26 schreef Oblivion het volgende:

[..]



Koken maar met die hap!
En daarna in ijsblokplasticzakjes doen en invriezen.
Heb je het altijd bij de hand als je sausjes en of soep gaat maken.
Hoeveel water, worteltjes, bosui, knoflook (?) en kruiden wil ik gebruiken voor die twee kleine karkasjes zodat mijn bouillon wel naar duif gaat smaken en niet alleen naar groente?

Oja, en wat eet je bij duif?
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 17:02
Gewoon de duifjes onder water zetten en dan spul erbij doen.
Niet teveel en niet te weinig.

(Kan je ook geen fluit mee... )

Wat eet je bij duif? Geen flauw idee...
Lekkere groentes?

Oh, oh, oh...euhm...
Aardappelpuree en dan de kastanjes ermee in gepureerd?
ColdFeetzondag 4 mei 2008 @ 17:03
quote:
Op zondag 4 mei 2008 16:06 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Gebeurt het jou ook regelmatig dat je het dan na een week verlept weggooit?
Zeker, zeker
Of, in het geval van houdbare dingen: dat er een stoflaagje ontstaat
Muckzondag 4 mei 2008 @ 17:07
quote:
Op zondag 4 mei 2008 17:03 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Zeker, zeker
Of, in het geval van houdbare dingen: dat er een stoflaagje ontstaat
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 17:14
quote:
Op zondag 4 mei 2008 17:07 schreef Muck het volgende:

[..]



Jullie zijn heus de enige niet!
Alhoewel ik serieus mijn best doe om "alles" op te maken.
Gelukkig delen buuf en ik de keuken, als ik het niet nodig heb dan vraag ik aan haar of ze het kan gebruiken, en visa versa...
Werkt wel!
Frumzelzondag 4 mei 2008 @ 17:29
quote:
Op zondag 4 mei 2008 16:29 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Ik hou het zelf altijd heel simpel met pastasaus.
Zou het gehakt rullen, uitje erbij, knoflook en het potje saus. (Zitten waarschijnlijk al kruiden in? )
En geraspte kaas natuurlijk!
Eventueel nog even onder de grill? Of op bord eerst kaas en dan de saus erover (smelt de kaas ook zo lekker van )

(het potje is een kant en klaar saus. Dus ik denk inderdaad dat het er al wel bij zit die kruiden )
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 17:31
quote:
Op zondag 4 mei 2008 17:02 schreef Oblivion het volgende:
Gewoon de duifjes onder water zetten en dan spul erbij doen.
Niet teveel en niet te weinig.

(Kan je ook geen fluit mee... )
Niet echt nee! Waar is beunkster als je hem nodig hebt.
Ik heb hem in ieder geval eens horen zeggen dat je alles even goed moest roosteren in de oven voor je bouillon gaat trekken dus dat ga ik dan maar doen. Heel hard bidden dat ik straks niet een heel fancy groentebouillon heb.
quote:
Wat eet je bij duif? Geen flauw idee...
Lekkere groentes?

Oh, oh, oh...euhm...
Aardappelpuree en dan de kastanjes ermee in gepureerd?
Ik heb wel lekkere nieuwe roseval aardappeltjes (ook nog nooit gehad overigens) maar ik vermoed dat het zonde is om daar puree van te maken (?) en ik heb geen kastanjes.

Ik had afgelopen herfst wel kastanjes, heel veel zelfs. En ik heb een hippe kastanjepofpan gekregen van mijn ouders. Maar ik kon nergens vinden hoe dat precies moest en toen heb ik het voor me uit geschoven en toen waren de kastanjes verschimmeld.

Ik denk dat de aardappeltjes kook en er dan nog een salade bij maak. Of misschien toch ook nog iets doe met die asperges.
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 17:44
Oh nee, geen roseval aardappeltjes pureren!
Daar doe je goed aan.

Die moet je toch gewoon schoon schrobben, in partjes snijden en in de over doen, besprenkelen met olijfolie, zeezout en rozemarijn?


En inderdaad als je de botjes van te voren goed in oven bruin laat worden heb je er meer smaak van.
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 17:46
Ik zie nu dat je KASATANJE champignons hebt...
Sorry, niet goed gelezen...
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 18:04
OK, het wordt de duif met gekarameliseerde sjalotjes, roseval aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en Himalayazout (ik stond bij de kruidenkraam en dat zout was best duur maar ook heel lollig roze dus dat moest ik hebben ) en ik ga de asperges wokken met een bosui in stukjes en puntpaprika en minitomaatjes die even in de oven zijn geweest.

Ik zal her en der even fotootjes maken en straks hier plaatsen.
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 19:14
Klinkt ontzettend lekker!
Ben benieuwd of het jullie smaakt.
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 22:16
quote:
Op zondag 4 mei 2008 19:14 schreef Oblivion het volgende:
Klinkt ontzettend lekker!
Ben benieuwd of het jullie smaakt.
Ik ben er achter dat ik niet zo gek ben op duif.

Fotoverslagje:
De roseval aardappeltjes op de bakplaat met rozemarijn en Himalayazout.


De duifjes. De foto is een beetje onsmakelijk maar dat komt omdat het brakke telefoonfoto's zijn en omdat duif niet zo lekker kleurt bij mijn rode snijplank.
Ik heb hem niet in stukken gesneden omdat ze toch wel erg klein waren en zo handig ben ik nu ook weer niet met een mes. En voor de mensen die denken: wat moet die lepel daar? Nou die ligt daar zodat jullie kunnen zien hoe klein zo'n duifje is, dat is namelijk een theelepeltje.
SPOILER
Het is dus zeker geen vieze vette patatduif uit de stad.
Even achter een spoilertagje omdat mensen bang worden van mijn groene duiven.
SPOILER
Peper en zout op de duifjes.


Daarna aanbraden in boter, afblussen met witte wijn en een tijdje laten stoven.


Sjalotjes carameliseren in boter en honing.


Asperges en bosui in de wok.


Creatief met paprika.

Waarom makkelijk doen als het leuk kan? Ik was hier dus het velletje aan het zwart schroeien zodat ik het makkelijk kon verwijderen. Daarna in stukjes snijden en even meewokken maar daar heb ik geen foto van.

Op het eind de duifjes uit de pan en slagroom bij het vocht gieten en even laten inkoken tot de gewenste dikte. Op smaak brengen met peper, zout en citroensap en dan serveren.

En dat ziet er dan ongeveer zo uit. In het echt leek het smakelijker.


Duif heeft een heel fijne structuur en een haast leverachtige smaak en laat ik daar nou helemaal niet van houden. Ik vond de duif dus niet zo'n succes maar voor de liefhebbers van wild en lever is het vast een succesnummertje. De asperges vond ik gewokt op zich wel lekker maar ik houd toch meer van de traditionele bereidingswijze.
De roseval aardappeltjes en de sjalotjes waren super.

En nu even uitbuiken met de rest van de wijn.

[ Bericht 3% gewijzigd door MinderMutsig op 05-05-2008 00:07:35 ]
Muckzondag 4 mei 2008 @ 22:30
groene duifjes in het eerste plaatje
TheFreshPrincezondag 4 mei 2008 @ 22:34
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 22:38
quote:
Op zondag 4 mei 2008 22:30 schreef Muck het volgende:
groene duifjes in het eerste plaatje
Vies hè?!
In het echt hebben ze een echt wildkleurtje, van dat donkere vlees.
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 22:39


Ziet er goed uit, MinderMutsig!
MinderMutsigzondag 4 mei 2008 @ 22:43
quote:
Op zondag 4 mei 2008 22:39 schreef Oblivion het volgende:


Ziet er goed uit, MinderMutsig!
En helemaal from scratch.
#ANONIEMzondag 4 mei 2008 @ 22:44
Ik vind die groene duifjes doodeng . Verder klinkt het als iets wat ik absoluut niet lekker zou vinden, maar hé, dat mag de pret niet drukken .
Oblivionzondag 4 mei 2008 @ 22:45
quote:
Op zondag 4 mei 2008 22:43 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

En helemaal from scratch.
Good girl!
MinderMutsigmaandag 5 mei 2008 @ 00:09
quote:
Op zondag 4 mei 2008 22:44 schreef clumsy_clown het volgende:
Ik vind die groene duifjes doodeng .
Zo beter?
quote:
Verder klinkt het als iets wat ik absoluut niet lekker zou vinden, maar hé, dat mag de pret niet drukken .
Ik vond het ook tegenvallen maar dat weet je pas als je het geprobeerd hebt hè, zal het niet nog een keer maken vermoed ik. Tenzij ik eters krijg die ik niet mag.
Oblivionmaandag 5 mei 2008 @ 00:12
En toch vind ik je stoer dat je het geprobeerd hebt!
Mij krijg je dus niet aan de duif!
Muckmaandag 5 mei 2008 @ 00:21
ik hoef ook geen duif
MinderMutsigmaandag 5 mei 2008 @ 00:36
In het kader van nieuwe dingen uitproberen heb ik een maand of twee geleden gedroogde leliebloemen (tjiem tjiem) meegenomen uit een toko in Leuven maar ik heb er nog niks mee gedaan. Voornamelijk omdat ik niet weet wat ik er mee moet doen.
Ik kan natuurlijk wel een recept gaan googelen maar misschien is er een fokker die een géwéldíg recept heeft?
Oblivionmaandag 5 mei 2008 @ 00:37
quote:
Op maandag 5 mei 2008 00:21 schreef Muck het volgende:
ik hoef ook geen duif
En geen lam en geen kuiken en geen varken en geen schaap en geen geit....
Muckmaandag 5 mei 2008 @ 00:46
quote:
Op maandag 5 mei 2008 00:37 schreef Oblivion het volgende:

[..]

En geen lam en geen kuiken en geen varken en geen schaap en geen geit....
oh dat wel
Innocencemaandag 5 mei 2008 @ 09:06
Wow, ziet er lekker uit MM! Vooral je gekarameliseerde sjalotjes en de duifjes lijken me super. Wat betaal je nu ongeveer voor twee van die duifjes?
MinderMutsigmaandag 5 mei 2008 @ 12:25
quote:
Op maandag 5 mei 2008 09:06 schreef Innocence het volgende:
Wow, ziet er lekker uit MM! Vooral je gekarameliseerde sjalotjes en de duifjes lijken me super. Wat betaal je nu ongeveer voor twee van die duifjes?
Ze waren twee euro per stuk en op zich vond ik dat wel meevallen maar als je kijkt hoe weinig vlees eraan zit dan zijn ze eigenlijk toch best duur.
Lipsmaandag 5 mei 2008 @ 16:21
Ik heb vorige week rode linzen gekocht. Weet dus alleen niet hoe ik ze klaar moet maken en wat ik er dan mee kan doen
Iemand ideeën?? (Vegetarisch graag)
MinderMutsigmaandag 5 mei 2008 @ 17:05
quote:
Op maandag 5 mei 2008 16:21 schreef Lips het volgende:
Ik heb vorige week rode linzen gekocht. Weet dus alleen niet hoe ik ze klaar moet maken en wat ik er dan mee kan doen
Iemand ideeën?? (Vegetarisch graag)
Oh dat wil ik ook wel eens proberen inderdaad. Je schijnt er lekkere soep mee te kunnen maken maar ik heb het nog nooit gehad.
JacMarmaandag 5 mei 2008 @ 17:49
Lekker een soepje maken!

http://www.snelklaar.nl/modules.php?name=Recipes&op=viewrecipe&recipeid=9366
Amokzaaiermaandag 5 mei 2008 @ 17:56
ik zal eens een duif proberen te vangen.. dan heb je echt vers!
idem met konijn.

ik zat te denken aan in de oven met olijfolie, peper zout, -ui, knoflook prei, rozemarijn erin-, buitenkant rode wijn, tijm. miss zonder rozemarijn om het simpeler te houden en omdat konijn net als rozemarijn beetje zwaar smaakt.
Oblivionmaandag 5 mei 2008 @ 18:08
quote:
Op maandag 5 mei 2008 16:21 schreef Lips het volgende:
Ik heb vorige week rode linzen gekocht. Weet dus alleen niet hoe ik ze klaar moet maken en wat ik er dan mee kan doen
Iemand ideeën?? (Vegetarisch graag)
quote:
Op donderdag 28 december 2006 14:45 schreef Oblivion het volgende:
Even nieuw leven in blazen.

Rode linzen soep:

Zo lekker, zoooooooooooooooo lekker!

Boter in de pan, uitje erbij, fruiten.
2 kleine aardappeltjes of 1 grote in stukken snijden
3 handjes rode linzen.
knoflookje.
liter water
2-3 tl tomatenpuree.
en 1 tablet rundeboullion, kan ook groente bouillon.

Laten garen en sudderen.
Totdat alles gaar is, dan met de staafmixer goed glad maken.
Daarna doe ik er altijd nog een beetje koksroom of culinesse spul in.
Op smaak maken met peper en zout.

Dan heb je een heerlijke basis soep.
Die je kan op-pimpen met gehaktballetjes, stukken brie, fijngehakte peterselie, etc etc...

Oudje...
Oblivionmaandag 5 mei 2008 @ 18:09
quote:
Op maandag 5 mei 2008 17:56 schreef Amokzaaier het volgende:
ik zal eens een duif proberen te vangen.. dan heb je echt vers!
idem met konijn.

ik zat te denken aan in de oven met olijfolie, peper zout, -ui, knoflook prei, rozemarijn erin-, buitenkant rode wijn, tijm. miss zonder rozemarijn om het simpeler te houden en omdat konijn net als rozemarijn beetje zwaar smaakt.
Pas je wel op, meeste duiven zijn ziek...
Toch?
Zou wel even op onderzoek gaan als ik jou was..
Lipsmaandag 5 mei 2008 @ 20:01
Vraagje nog over die linzen, hoe lang moet je die dingen koken??
Amokzaaiermaandag 5 mei 2008 @ 20:04
quote:
Op maandag 5 mei 2008 18:09 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Pas je wel op, meeste duiven zijn ziek...
Toch?
Zou wel even op onderzoek gaan als ik jou was..
ja wel zozo een bosduif dan he.
maar idd vliegende ratten zijn het. zijn konijnen ook ziek? ik wil terug naar de oertijd.
Oblivionmaandag 5 mei 2008 @ 20:26
quote:
Op maandag 5 mei 2008 20:01 schreef Lips het volgende:
Vraagje nog over die linzen, hoe lang moet je die dingen koken??
Oef, nou ja, euhm, ik doe altijd maar wat, een half uurtje, drie kwartier?
MinderMutsigmaandag 5 mei 2008 @ 20:54
quote:
Op maandag 5 mei 2008 20:04 schreef Amokzaaier het volgende:

[..]

ja wel zozo een bosduif dan he.
maar idd vliegende ratten zijn het. zijn konijnen ook ziek? ik wil terug naar de oertijd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mixomatose
Amokzaaierdinsdag 6 mei 2008 @ 17:55
quote:
Op maandag 5 mei 2008 20:54 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mixomatose
een haas dan..
MinderMutsigdinsdag 6 mei 2008 @ 18:17
quote:
Op dinsdag 6 mei 2008 17:55 schreef Amokzaaier het volgende:

[..]

een haas dan..
Dat is volgens mij wat veiliger.
Lipszaterdag 10 mei 2008 @ 17:26
quote:
Op maandag 5 mei 2008 20:26 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Oef, nou ja, euhm, ik doe altijd maar wat, een half uurtje, drie kwartier?
Ik heb gisteren rode linzen soep gemaakt

Had een lente-uitje, een rode paprika en 2 stengels bleekselderij aangefruit, toen water erop en 1,5 bouillonblokje en natuurlijk de linzen erin. Daarna lading uit het kruidenkastje en een half uur laten staan.
Ik was erg positief verrast!! Er was veel dus vanavond eet ik weer soep
MinderMutsigzondag 11 mei 2008 @ 01:18
quote:
Op zaterdag 10 mei 2008 17:26 schreef Lips het volgende:

[..]

Ik heb gisteren rode linzen soep gemaakt

Had een lente-uitje, een rode paprika en 2 stengels bleekselderij aangefruit, toen water erop en 1,5 bouillonblokje en natuurlijk de linzen erin. Daarna lading uit het kruidenkastje en een half uur laten staan.
Ik was erg positief verrast!! Er was veel dus vanavond eet ik weer soep
Klinkt goed.
Melusinemaandag 12 mei 2008 @ 00:53
Nog een recept voor linzensoep met rode (oranje) linzen: (ik doe niet echt aan hoeveelheden, dus dat is een beetje gokken)

Linzen opzetten in een pan met een laag water en een of twee bouillonblokjes of in zelfgemaakte bouillon en laten stukkoken.

Het schuim dat komt bovendrijven wegscheppen met een schuimspaan.

Ondertussen twee gesnipperde uien en zo veel knoflook als je wil heel zachtjes fruiten in olijfolie. Een handje komijnzaad toevoegen, of anders gemalen komijn (djinten) maar lekker veel.

Uien, knof en komijn in een bak.maatbeker doen met een flinke scheut gezeefde tomaten (passata) en met een handblender goed blenderen.

Tomaat/ui/knofmengsel bij de linzen gooien, verder kruiden met bijv. gedroogde chili, garam massala, kerrie djawa of gewoon met flink wat peper en meer komijn. De rest van het pakje tomatenpassata toevoegen en goed roeren.

Eventueel kun je ook kikkererwten toevoegen, dan moet je de uien en knoflook rechtstreeks bij de soep gooien en het geheel blenderen.

Serveren met een schepje creme fraiche, gehakte koriander of basilicum en wat pijnboompitjes eroverheen gestrooid.

Is echt heel erg lekker!
MinderMutsigmaandag 12 mei 2008 @ 01:29
Oooooohhh nu kan ik niet kiezen!
Karammelmaandag 12 mei 2008 @ 01:52
Een topic waar vreemde dingen gemaakt worden . Laat ik nou net de persoon zijn die in restaurants of in de winkel altijd dingen uitzoekt die ik nog nooit heb gegeten. Hier zal ik dus genoeg ideeën op kunnen doen. Ben alleen niet zo kookfiguur dus zie dit maar als een tvp.

Gister wel een vreemd soort fruit gegeten trouwens. Hoef je gelukkig niet klaar te maken.
Een Kiwano.



Erg vreemde vrucht. Smaakt een beetje naar kiwi, maar dan niet een heel sterke smaak.
Het is alleen net of je kikkerdril met pitten aan het happen bent. Voor de textuur hoef je het dus niet te doen. Blijft voor mij dus bij eenmalig iets. Smaak is niet overdonderend lekker en textuur is verschrikkelijk.

Duiven leken me wel lekker trouwens. Alleen lever ben ik toch niet zo'n fan van. Zal het toch zelf een keer moeten ondervinden
Nembrionicmaandag 12 mei 2008 @ 01:57
Himalayazout?
MinderMutsigmaandag 12 mei 2008 @ 02:01
quote:
Op maandag 12 mei 2008 01:57 schreef Nembrionic het volgende:
Himalayazout?
Ja, dat hadden ze bij het kruidenkraampje op de markt ik Groningen. En het was roze en er zaten meer mineralen in volgens de kruidenmevrouw, en het was roze en het is heel zout zout.
Maar het was vooral een leuk-roze-dus-moet-ik-hebben-momentje.
Nembrionicmaandag 12 mei 2008 @ 02:02
quote:
Op maandag 12 mei 2008 02:01 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ja, dat hadden ze bij het kruidenkraampje op de markt ik Groningen. En het was roze en er zaten meer mineralen in volgens de kruidenmevrouw, en het was roze en het is heel zout zout.
quote:
Maar het was vooral een leuk-roze-dus-moet-ik-hebben-momentje.
Duidelijk
littledrummergirlmaandag 12 mei 2008 @ 17:40
quote:
Op maandag 12 mei 2008 01:52 schreef Karammel het volgende:
Een topic waar vreemde dingen gemaakt worden . Laat ik nou net de persoon zijn die in restaurants of in de winkel altijd dingen uitzoekt die ik nog nooit heb gegeten. Hier zal ik dus genoeg ideeën op kunnen doen. Ben alleen niet zo kookfiguur dus zie dit maar als een tvp.

Gister wel een vreemd soort fruit gegeten trouwens. Hoef je gelukkig niet klaar te maken.
Een Kiwano.

[ afbeelding ]

Erg vreemde vrucht. Smaakt een beetje naar kiwi, maar dan niet een heel sterke smaak.
Het is alleen net of je kikkerdril met pitten aan het happen bent. Voor de textuur hoef je het dus niet te doen. Blijft voor mij dus bij eenmalig iets. Smaak is niet overdonderend lekker en textuur is verschrikkelijk.

Duiven leken me wel lekker trouwens. Alleen lever ben ik toch niet zo'n fan van. Zal het toch zelf een keer moeten ondervinden
ziet er altijd zo lekker uit he deze heb ik nog nooit gezien. Zelf ben ik wel fan van de pittaya, niet heel sterk van smaak, maar hij ziet er zo lekker tropisch uit

Obliviondinsdag 3 juni 2008 @ 09:42
*vast klaar gaat liggen voor MinderMutsig...

Ik heb ook zo'n ding gekocht!
Obliviondinsdag 3 juni 2008 @ 09:46


Die dus...
MinderMutsigdinsdag 3 juni 2008 @ 09:47
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 09:42 schreef Oblivion het volgende:
*vast klaar gaat liggen voor MinderMutsig...

Ik heb ook zo'n ding gekocht!


Nou ik heb dus afgelopen zaterdag een butternut pompoen gekocht op de markt en ik ben weer op zoek naar tips en ervaringen.
Recepten googelen kan natuurlijk maar ik vind het leuker om recepten te krijgen waar anderen enthousiast over zijn.

[ Bericht 5% gewijzigd door MinderMutsig op 03-06-2008 09:47:53 (Dan kan ik het plaatje wel weglaten. ;)) ]
Obliviondinsdag 3 juni 2008 @ 09:50
Butternut squash, een soort pompoen.

Staan 2 recepten in, 1 heel bewerkelijk en 1 heel makkelijk.
ColdFeetdinsdag 3 juni 2008 @ 11:04
Butternut? In parten snijden, parten inwrijven met een olie-kruiden/specerijenmengsel, in de overn op 180-200 graden roosteren tot zacht&gaar Eten als bijgerecht, of door de pasta of risotto
#ANONIEMdinsdag 3 juni 2008 @ 13:14
Of pompoensoep van maken al is het daar misschien wel wat te warm voor. Ik vind het in ieder geval heerlijk voor in de winter:

Pompoensoep
Fruit een gesnipperde ui en twee tenen knoflook in plakjes in een soeppan aan in wat olijfolie. Strooi er alvast wat kurkuma en koenjit overheen zodat het mooi kleurt, en een theelepel thijm. Als dit glazig is doe je er een butternut pompoen bij die je in stukken hebt gehakt, een zure appel in kleine stukjes, en een liter kippenbouillon. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 20 à 25 minuten doorkoken. Als de pompoen zacht is haal je de staafmixer erdoor tot het een gladde soep is. In principe is het dan klaar, maar ik vind het lekker om er nog een schep sambal badjak dorheen te doen, en een snuf cayennepeper. Bij het serveren nog een schep creme fraiche er in laten plonzen, en eet smakelijk!

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 03-06-2008 13:14:35 ]
MinderMutsigdinsdag 3 juni 2008 @ 15:43
Dat klinkt best goed allemaal! Ik denk dat ik er wel twee gerechtjes mee kan maken want dat ding is best groot.
Obliviondinsdag 3 juni 2008 @ 16:29
Ik begin maar eens met de soep van Razztwizzle!

-staat al op-!
SHEdinsdag 3 juni 2008 @ 16:36
Himalayazout is idd ontzettend gezond zout.

De dragonfruit ziet er spectaculair uit, maar smaakt nergens naar. Ik hol 'm altijd uit, snijd het vruchtvlees in blokjes en schik dat tussen de mango en limoenijs die ik dan in de vrucht stop.
Ik maak het veel als toetje na een BBQ

Duif maak je gewoon klaar zoals je met ander gevogelte zou doen. Dragon is niet eens zo vreemd, dat is heerlijk bij gevogelte.
Natuurlijk niet het flesje wijn vergeten erbji te gieten; word ie lekker mals.
MinderMutsigdinsdag 3 juni 2008 @ 18:28
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 16:36 schreef SHE het volgende:
De dragonfruit ziet er spectaculair uit, maar smaakt nergens naar. Ik hol 'm altijd uit, snijd het vruchtvlees in blokjes en schik dat tussen de mango en limoenijs die ik dan in de vrucht stop.
Ik maak het veel als toetje na een BBQ
Dat is wel een leuk idee.

Heb je ook nog goddelijke recepten voor butternut squash?
#ANONIEMdinsdag 3 juni 2008 @ 21:12
Nog meer pompoenrecepten nodig? Een vriendin van me heeft dit recept eens gemaakt, was ook heerlijk!
Isegrimdinsdag 3 juni 2008 @ 21:18
Leuk topic, ik koop ook wel eens dingen waarvan ik niet weet wat het is / wat ik ermee moet. Volgende keer ga ik 't hier posten.
Obliviondinsdag 3 juni 2008 @ 21:33
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 16:29 schreef Oblivion het volgende:
Ik begin maar eens met de soep van Razztwizzle!

-staat al op-!

Dat was best te naggelen, manlief en zoonlief vonden het ook lekker.

Wel heb ik aan het einde rode Tuzot erbij gedaan.
Voor zoonlief dus niet.
MinderMutsigdinsdag 3 juni 2008 @ 22:16
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 21:33 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Dat was best te naggelen, manlief en zoonlief vonden het ook lekker.

Wel heb ik aan het einde rode Tuzot erbij gedaan.
Voor zoonlief dus niet.
Heb je die hele pompoen erdoor gedaan? En heb je het gegeten als maaltijdsoep of als voorgerechtje? En als de hele pompoen erin zit, zijn jullie dan grote eters?

Underdoggydinsdag 3 juni 2008 @ 22:49
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 18:28 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dat is wel een leuk idee.

Heb je ook nog goddelijke recepten voor butternut squash?

Kan het echte filmpje niet vinden maar het recept wat ik ooit heb gemaakt lijkt op deze.
MinderMutsigdinsdag 3 juni 2008 @ 23:25
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 22:49 schreef Underdoggy het volgende:

[..]


Kan het echte filmpje niet vinden maar het recept wat ik ooit heb gemaakt lijkt op deze.
Oh dat is ook wel een goed idee. Ik heb wel weer eens zin in risotto.
xxjosjexwoensdag 4 juni 2008 @ 11:42
quote:
Op maandag 5 mei 2008 00:36 schreef MinderMutsig het volgende:
In het kader van nieuwe dingen uitproberen heb ik een maand of twee geleden gedroogde leliebloemen (tjiem tjiem) meegenomen uit een toko in Leuven maar ik heb er nog niks mee gedaan. Voornamelijk omdat ik niet weet wat ik er mee moet doen.
Ik kan natuurlijk wel een recept gaan googelen maar misschien is er een fokker die een géwéldíg recept heeft?
Deze is proberen?

Heb het nog niet gemaakt, maar misschien wel lekker........
Denk alleen dat je lelies nu wel verpietert zijn hihi....
MinderMutsigwoensdag 4 juni 2008 @ 12:11
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 11:42 schreef xxjosjex het volgende:

[..]

Deze is proberen?

Heb het nog niet gemaakt, maar misschien wel lekker........
Denk alleen dat je lelies nu wel verpietert zijn hihi....
Het zijn gedroogde bloemen dus dat zal wel meevallen. Die had ik ook al gevonden en dat ziet er inderdaad wel aardig uit.
Vanavond eerst maar eens die pompoen proberen. Ze maken me bang in de SC en ik begin nu te vermoeden dat ik na de pompoen voorlopig wel even klaar ben met experimenteren.
Oblivionwoensdag 4 juni 2008 @ 13:05
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 22:16 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Heb je die hele pompoen erdoor gedaan? En heb je het gegeten als maaltijdsoep of als voorgerechtje? En als de hele pompoen erin zit, zijn jullie dan grote eters?

Yep de hele pompoen.
Ik had een kipfilet gebakken, brood erbij en lekkere citroen mayonaise.
Alles bij elkaar en maar eten!

En nee we zijn geen grote eters, heb dus meer dan helft weg moeten gooien...
Muckwoensdag 4 juni 2008 @ 13:06
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 13:05 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Yep de hele pompoen.
Ik had een kipfilet gebakken, brood erbij en lekkere citroen mayonaise.
Alles bij elkaar en maar eten!

En nee we zijn geen grote eters, heb dus meer dan helft weg moeten gooien...
maar is het nou een beetje lekker pompoen? Waar is de smaak mee te vergelijken? Volgens mijn vriend is het vrij smakeloos en dat zou ik zonde van de moeite vinden eigenlijk...
LastRequestwoensdag 4 juni 2008 @ 13:11
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 13:06 schreef Muck het volgende:

[..]

maar is het nou een beetje lekker pompoen? Waar is de smaak mee te vergelijken? Volgens mijn vriend is het vrij smakeloos en dat zou ik zonde van de moeite vinden eigenlijk...
Mijn moeder maakt wel eens pompoensoep of pompoen-paprikasoep, dat vindt iedereen heerlijk. Ik vind het zelf inderdaad iets te weinig smaak hebben, maar dan gooi ik er een handje geraspte oude kaas door en dan is mijn soepie ook heerlijk
Muckwoensdag 4 juni 2008 @ 13:12
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 13:11 schreef LastRequest het volgende:

[..]

Mijn moeder maakt wel eens pompoensoep of pompoen-paprikasoep, dat vindt iedereen heerlijk. Ik vind het zelf inderdaad iets te weinig smaak hebben, maar dan gooi ik er een handje geraspte oude kaas door en dan is mijn soepie ook heerlijk
Dat klinkt wel lekker eigenlijk
Oblivionwoensdag 4 juni 2008 @ 13:12
Nou je moet wel met kruiden werken ja.
Maar:
quote:
De butternut is een smaakvolle pompoensoort die de vorm van een peer of pindapeul heeft. De kleur van de schil is zalmkleurig tot beige. Het vruchtvlees van de butternut heeft een gele tint. Ze is net als andere pompoen soorten voor diverse gerechten te gebruiken.
Het voordeel van deze pompoen is dat hij niet te groot is. 1 vrucht is net voldoende voor 2 personen

Butterneut-pompoenen bevatten complexe koolhydraten, ze zijn rijk aan bètacaroteen, aan voedingsvezels, vitamine C,
magnesium, mangaan, kalium, enzovoorts.


Het is wel gezond!
Muckwoensdag 4 juni 2008 @ 13:14
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 13:12 schreef Oblivion het volgende:
Nou je moet wel met kruiden werken ja.
Maar:
[..]



Het is wel gezond!
Ik voel me al gezond als ik het lees
Binnenkort toch eens een keertje uit gaan proberen dan
Oblivionwoensdag 4 juni 2008 @ 13:18
Goed zo, allemaal een beetje gezond blijven en de smaak is zo slecht nog niet, beetje neutraal dus je kan alle kanten op!

Nog 1 tip: De buitenkant eraf halen met een kaasschaaf gaat uitstekend!
Isegrimwoensdag 4 juni 2008 @ 13:39
Butternut squash is ook wel sexy:



MinderMutsigwoensdag 4 juni 2008 @ 14:05
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 13:05 schreef Oblivion het volgende:

[..]
En nee we zijn geen grote eters, heb dus meer dan helft weg moeten gooien...
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 13:12 schreef Oblivion het volgende:
Het voordeel van deze pompoen is dat hij niet te groot is. 1 vrucht is net voldoende voor 2 personen
Hmmm...
MinderMutsigwoensdag 4 juni 2008 @ 14:17
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 13:39 schreef Isegrim het volgende:
Butternut squash is ook wel sexy:

[ afbeelding ]

Die van mij is veel groter en dikker.
Isegrimwoensdag 4 juni 2008 @ 16:37
Yeah, ik heb iets voor in dit topic.





'Rookvlees op Bosnische wijze'. Gekocht bij de Turk. Geen idee wat zij ermee doen en ook nog geen idee wat ik ermee ga doen. Ideeën?
littledrummergirlwoensdag 4 juni 2008 @ 17:47
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 16:37 schreef Isegrim het volgende:
Yeah, ik heb iets voor in dit topic.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

'Rookvlees op Bosnische wijze'. Gekocht bij de Turk. Geen idee wat zij ermee doen en ook nog geen idee wat ik ermee ga doen. Ideeën?
ziet er flink doorrookt uit trouwens. zo zwart

miss gewoon in plakjes bij de borrel? offeehm door een maaltijdsalade?
MinderMutsigwoensdag 4 juni 2008 @ 17:55
Eigenlijk niet.
Ik kom niet veel verder dan in stukjes door een stamppotje.
littledrummergirlwoensdag 4 juni 2008 @ 17:56
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 17:55 schreef MinderMutsig het volgende:
Eigenlijk niet.
Ik kom niet veel verder dan in stukjes door een stamppotje.
moest ik ook nog aan denken ja maar ik zou met dit weer helemaaaal een zin hebben in stamppotjes. hoewel, andijvie is nog wel lekker nu
Isegrimwoensdag 4 juni 2008 @ 18:13
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 17:47 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]

ziet er flink doorrookt uit trouwens. zo zwart

miss gewoon in plakjes bij de borrel? offeehm door een maaltijdsalade?
Het heeft een prachtige, donkerrood/paarse kleur.

Volgens mij kun je het inderdaad gewoon 'zo' eten, maar als iemand er iets mee weet (wat doen die Bosniërs ermee? ) dan houd ik me anbevolen.
MinderMutsigwoensdag 4 juni 2008 @ 19:05
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 17:56 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]

moest ik ook nog aan denken ja maar ik zou met dit weer helemaaaal een zin hebben in stamppotjes. hoewel, andijvie is nog wel lekker nu
Ik heb dit weekend nog stamppot raapstelen gehad met zongedroogde tomaatjes en kaas.
LoudGirlwoensdag 4 juni 2008 @ 20:18
TVP! Als ik iets bijzonders in mijn groentepakketje krijg, ga ik het posten.
Liejannuhwoensdag 4 juni 2008 @ 21:59
Een (erg lekker!) recept voor pompoen en voor linzen!

Pompoensoep met linzen

Ingrediënten (voor 2 personen en minimaal 2 eenpersoons porties extra, om in te vriezen voor noodgevallen)

1 kg schoongemaakte pompoen in stukjes
150 gr rode linzen
1,5 l groentebouillon
2 wortelen in stukjes
1 gesnipperde ui
2 teentjes fijngehakte knoflook
stukje gember, geschild en fijngehakt
2 theel kerrie
1 theel sambal
1 theel garam masala
1 laurierblaadje
2 djeroek poeroetblaadjes (limoenblad)
1 pijpje kaneel
rasp van 1 limoen of citroen
verse koriander
olie, zout, peper

Verhit de olie in een flinke pan met stevige bodem. Fruit daarin de ui, knoflook en gember. Voeg kerrie, garam masala en eventueel wat sambal toe.

Laat de (gewassen) linzen en de in stukjes gesneden wortelen even meebakken, doe er dan de pompoenblokjes bij en roer alles nog even op hoog vuur door.

Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en doe er nog de resterende ingrediënten bij: rasp van 1 limoen, 2 djeroek poeroetblaadjes, kaneelpijpje en 1 laurierblaadje.

Laat alles een klein halfuurtje koken. Haal de kaneelstokjes en blaadjes laurier en djeroek poeroet eruit.

Pureer de soep desgewenst, maar het hoeft niet.

Maak op smaak af met zout en peper en serveer met wat verse koriander.

Lekker is ook nog een scheutje kokosmelk er doorheen.


Ik heb zelf trouwens postelein gekocht. Wat kan ik daar mee doen?
MinderMutsigwoensdag 4 juni 2008 @ 22:04
Linzen heb ik ook nog nooit gehad dus die staan nog op mijn lijstje. Maar ik geloof dat ik voor morgen voor de risotto ga en als de pompoen bevalt dan probeer ik ook nog eens een soepje o.i.d.
Isegrimwoensdag 4 juni 2008 @ 22:16
Postelein, daar heb ik een keer een salade mee gemaakt, met o.a. appel en een mosterddressing... Even kijken of ik het recept nog kan vinden...
Isegrimwoensdag 4 juni 2008 @ 22:17
Ja dus.

http://www.vegetarisme.be/php/recept.html?menu=&s=&ss=&sss=&ID=142&pers=1
Liejannuhwoensdag 4 juni 2008 @ 22:36
Oew, die klinkt goed Isegrim!
Die ga ik maken!

Alleen heb ik dan nog steeds postelein over. Dus meer recepten zijn welkom.
Innocencedonderdag 5 juni 2008 @ 19:06
Winterpostelein is heerlijk door een romige pasta heen, geeft een lekkere bite. Bijvoorbeeld met spekjes en gorgonzola. En inderdaad in salades...


Ik ben wel benieuwd naar wat recepten voor geitenvlees. Las dat SHE er sate van maakte?
Zag dat de slager het nu had en ben toch wel erg benieuwd.
Isegrimvrijdag 6 juni 2008 @ 00:23
Geitenvlees is lekker in een stoofpotje.
Innocencezaterdag 7 juni 2008 @ 16:47
quote:
Op vrijdag 6 juni 2008 00:23 schreef Isegrim het volgende:
Geitenvlees is lekker in een stoofpotje.
Zie inderdaad veel recepten voor stoofpotten. Met vijgen, Indisch of Antilliaans...

Klinkt tenminste allemaal niet zo winters

Zit te denken om Rendang kambing te maken. Zoeken ze maar een lekkerde boemboe voor me uit bij de toko
MinderMutsigzondag 8 juni 2008 @ 15:46
Ik ben helemaal vergeten hier te melden hoe het smaakte.

De risotto:

En hij smaakte goed. Nu heb ik nog een halve pompoen over dus ik denk dat ik daar maar een soepje van ga maken.
MinderMutsigzondag 8 juni 2008 @ 15:50
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 21:59 schreef Liejannuh het volgende:
Een (erg lekker!) recept voor pompoen en voor linzen!

Pompoensoep met linzen

Ingrediënten (voor 2 personen en minimaal 2 eenpersoons porties extra, om in te vriezen voor noodgevallen)

1 kg schoongemaakte pompoen in stukjes
150 gr rode linzen
1,5 l groentebouillon
2 wortelen in stukjes
1 gesnipperde ui
2 teentjes fijngehakte knoflook
stukje gember, geschild en fijngehakt
2 theel kerrie
1 theel sambal
1 theel garam masala
1 laurierblaadje
2 djeroek poeroetblaadjes (limoenblad)
1 pijpje kaneel
rasp van 1 limoen of citroen
verse koriander
olie, zout, peper

Verhit de olie in een flinke pan met stevige bodem. Fruit daarin de ui, knoflook en gember. Voeg kerrie, garam masala en eventueel wat sambal toe.

Laat de (gewassen) linzen en de in stukjes gesneden wortelen even meebakken, doe er dan de pompoenblokjes bij en roer alles nog even op hoog vuur door.

Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en doe er nog de resterende ingrediënten bij: rasp van 1 limoen, 2 djeroek poeroetblaadjes, kaneelpijpje en 1 laurierblaadje.

Laat alles een klein halfuurtje koken. Haal de kaneelstokjes en blaadjes laurier en djeroek poeroet eruit.

Pureer de soep desgewenst, maar het hoeft niet.

Maak op smaak af met zout en peper en serveer met wat verse koriander.

Lekker is ook nog een scheutje kokosmelk er doorheen.


Ik heb zelf trouwens postelein gekocht. Wat kan ik daar mee doen?
Klinkt leuk maar waar haal ik in godsnaam limoenbladeren vandaan?
Liejannuhzondag 8 juni 2008 @ 15:58
Bij de toko ofzo?
Je kunt ze ook eruit laten hoor.
SHEzondag 8 juni 2008 @ 16:03
Isegrim; die 'bosnische' Bresoala eet je gewoon door de salade, of zo op een bordje rucola met wat citroen en olijfolie.
Je moet het gewoon gebruiken als ham.
Ik vind er geen flikker aan, maar het is zeker de moeite van het proberen waard.
Isegrimzondag 8 juni 2008 @ 16:07
quote:
Op zondag 8 juni 2008 16:03 schreef SHE het volgende:
Isegrim; die 'bosnische' Bresoala eet je gewoon door de salade, of zo op een bordje rucola met wat citroen en olijfolie.
Je moet het gewoon gebruiken als ham.
Ik vind er geen flikker aan, maar het is zeker de moeite van het proberen waard.
Hey, bedankt! Is het niet echt Bosnisch?
SHEzondag 8 juni 2008 @ 16:13
Naar mijn weten is Bresaola hartstikke italiaans.
Dit is volgens mij gewoon gedroogd rundvlees op zijn Bosnisch; alleen wat daar dan Bosnisch aan zou moeten zijn is mij een raadsel. Bresaola, is Bresaola
SHEzondag 8 juni 2008 @ 16:15
Ah wacht..ik zie het al.
Bresaola mag het niet genoemd worden als het niet uit Valtellina komt ( Italie)

Daarom noemen de Bosniers het dus suho meso. Hetzelfde principe als champagne dus.
Isegrimzondag 8 juni 2008 @ 16:17
Okee. Nou ja, ik zal het van de week eens proeven.
MinderMutsigzondag 8 juni 2008 @ 16:33
quote:
Op zondag 8 juni 2008 15:58 schreef Liejannuh het volgende:
Bij de toko ofzo?
Je kunt ze ook eruit laten hoor.
Was ik ook wel van plan. Ga niet enorm moeilijk doen om die dingen te vinden.
Nouwkzondag 8 juni 2008 @ 20:16
Ik hou ook erg van koken, maar ben niet zo snel geneigd om pompoenen op te zoeken of duiven te schieten...
Maar toch heb ik een vraagje/voorstel.

Laatst at ik bij de Italiaan 'Penne in een pannetje' (het had een verschrikkelijke moeilijke naam, die ik niet meer weet, dus noem het nu zo ). Zoals jullie al raden was het Penne in een koekenpannetje, met spek, gesmolten kaas of een kaassaus, pepertjes en pistachenoten. En het was ZO lekker! Dit wil ik zelf dus ook maken. Maaar, nu: wat kan ik voor de pepertjes gebruiken? Vond het zelf vrij pittig, wel lekker, maar (zelf)gemalen peper toevoegen leek me niet de optie. Ook de saus/gesmolten kaas zit ik even mee. Ik heb nu creme fraiche, geraspte milde kaas en AHroomkaas. Ik zit eens even te bedenken hoe ik dat het lekkerste voor elkaar krijg en dat in mijn pannetje weet te mieteren!

Iemand leuke varianten of tips? Of andere lekkere gerechten (zonder duif en pompoenen? )

Ik weet zelf trouwens nog een kleine variatie op witte rijst Gewoon na het afgieten wat vloeibare boter van Blueband o.i.d. erdoor en dan een eetlepel kippenbouillion (ik heb zelf die van maggi).. Niet teveel, anders wordt het zout! Maar is supereenvoudig maar wel een lekkere variatie.
Frautiemaandag 9 juni 2008 @ 05:26
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 16:37 schreef Isegrim het volgende:
Yeah, ik heb iets voor in dit topic.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

'Rookvlees op Bosnische wijze'. Gekocht bij de Turk. Geen idee wat zij ermee doen en ook nog geen idee wat ik ermee ga doen. Ideeën?
Dat soort vleeswaren worden vaak als snackvoer gegeten, met brood en drank erbij.

Of eig krijg je dan een bord met verschillende soorten vleeswaren, wat rauwkost erbij (stukjes komkommer/paprika) en bijv. gekookte eitjes en brood.

Zo eten wij het iig
MinderMutsigmaandag 9 juni 2008 @ 10:33
quote:
Op zondag 8 juni 2008 20:16 schreef Nouwk het volgende:
Ik hou ook erg van koken, maar ben niet zo snel geneigd om pompoenen op te zoeken of duiven te schieten...
Maar toch heb ik een vraagje/voorstel.

Laatst at ik bij de Italiaan 'Penne in een pannetje' (het had een verschrikkelijke moeilijke naam, die ik niet meer weet, dus noem het nu zo ). Zoals jullie al raden was het Penne in een koekenpannetje, met spek, gesmolten kaas of een kaassaus, pepertjes en pistachenoten. En het was ZO lekker! Dit wil ik zelf dus ook maken. Maaar, nu: wat kan ik voor de pepertjes gebruiken? Vond het zelf vrij pittig, wel lekker, maar (zelf)gemalen peper toevoegen leek me niet de optie. Ook de saus/gesmolten kaas zit ik even mee. Ik heb nu creme fraiche, geraspte milde kaas en AHroomkaas. Ik zit eens even te bedenken hoe ik dat het lekkerste voor elkaar krijg en dat in mijn pannetje weet te mieteren!

Iemand leuke varianten of tips? Of andere lekkere gerechten (zonder duif en pompoenen? )

Ik weet zelf trouwens nog een kleine variatie op witte rijst Gewoon na het afgieten wat vloeibare boter van Blueband o.i.d. erdoor en dan een eetlepel kippenbouillion (ik heb zelf die van maggi).. Niet teveel, anders wordt het zout! Maar is supereenvoudig maar wel een lekkere variatie.
Qua pepertjes zou je er hele chilipepertjes in kunnen doen die je even mee laat pruttelen en dan weer verwijderd. Of een spaanse peper waarbij je niet alleen de zaadjes maar ook de zaadlijsten goed verwijderd, die laatste zorgen namelijk voor de pittigheid. Snijd die goed weg en je hebt wel de smaak maar niet de scherpte.

Misschien heb je hier wat aan voor de kaassaus?
Innocencedonderdag 3 juli 2008 @ 12:44
quote:
Op vrijdag 6 juni 2008 00:23 schreef Isegrim het volgende:
Geitenvlees is lekker in een stoofpotje.
Was heerlijk!

Kon het niet zonder been krijgen, dus heb het in een paar stukken gehakt en net zo lang laten stoven tot het zo van het bot afviel.

Had verwacht dat het iets op lam zou lijken, maar vond het meer weg hebben van kip

Ga het echt vaker eten.
Innocencemaandag 7 juli 2008 @ 19:27
Weet iemand wat lekkers met meirapen?

Vind overal vooral recepten om ze in boter te stoven, lijkt me niet zo.
MinderMutsigmaandag 7 juli 2008 @ 19:38
Wat zijn meirapen?
sigmemaandag 7 juli 2008 @ 19:52
Meiraapjes. Ik zou ze in boter stoven .

Ik vind ze erg lekker maar vriendlief lust het niet. Ik gooi(de) ze in de (willekeurige) stoofpot. Of gewoon in patatten gesneden gekookt, maar dat is wel een beetje flauwig. In een prut-voor-bij-pasta wil het ook wel, in blokjes.

MinderMutsig, kom je wel eens bij de Souk? De Noord-afrikaan in de Folkingestraat?
MinderMutsigmaandag 7 juli 2008 @ 20:00
quote:
Op maandag 7 juli 2008 19:52 schreef sigme het volgende:
Meiraapjes. Ik zou ze in boter stoven .

Ik vind ze erg lekker maar vriendlief lust het niet. Ik gooi(de) ze in de (willekeurige) stoofpot. Of gewoon in patatten gesneden gekookt, maar dat is wel een beetje flauwig. In een prut-voor-bij-pasta wil het ook wel, in blokjes.

MinderMutsig, kom je wel eens bij de Souk? De Noord-afrikaan in de Folkingestraat?
Ik heb hem vanmiddag ontdekt na tips op fok. Fantastisch winkeltje.
sigmemaandag 7 juli 2008 @ 20:04
quote:
Op maandag 7 juli 2008 20:00 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ik heb hem vanmiddag ontdekt na tips op fok. Fantastisch winkeltje.
Ik mag hopen dat je nog niet zolang in Stad woont..

Je kent Bazarz wel, neem ik aan?
MinderMutsigmaandag 7 juli 2008 @ 20:28
quote:
Op maandag 7 juli 2008 20:04 schreef sigme het volgende:

[..]

Ik mag hopen dat je nog niet zolang in Stad woont..

Je kent Bazarz wel, neem ik aan?
Ik woon zelfs helemaal niet in de stad maar in een klein dorpje maar ik woon hier al wel ruim vier jaar.
Ik was al heel lang op zoek naar een goed/leuk Turks of Marokkaans winkeltje. Bazarz ken ik ook niet, waar zit die en wat hebben ze zoal?

Weet jij trouwens een winkeltje dat Turkse theepotjes verkoopt? Zoiets dus:
MinderMutsigmaandag 7 juli 2008 @ 20:35
Ik heb ze even gegoogeld. www.basarz.nl
Is dat die marktkraam op de Vismarkt die aan de kant van de Douwe Egberts staat en tegenover de biologische groentekraam aan het begin van de markt?
sigmemaandag 7 juli 2008 @ 20:38
quote:
Op maandag 7 juli 2008 20:28 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ik woon zelfs helemaal niet in de stad maar in een klein dorpje maar ik woon hier al wel ruim vier jaar.
Ik was al heel lang op zoek naar een goed/leuk Turks of Marokkaans winkeltje. Bazarz ken ik ook niet, waar zit die en wat hebben ze zoal?

Weet jij trouwens een winkeltje dat Turkse theepotjes verkoopt? Zoiets dus:
[ afbeelding ]
Foei toch!

Bazarz heeft een stand op de vismarkt, en ook een winkel aan de vismarkt. Aan de zijde waar ook de Mitra zit (als je vanaf de Korenbeurs naar de Martinitoren kijkt rechts dus).

De turk in de Poelestraat (vanaf het centrum aan de linkerkant, voorbij de TimeOut/ Brasserie) heeft denk ik wel zulke theepotjes. Of anders de avondturk er zowat tegenover (als die er nog zit).
MinderMutsigmaandag 7 juli 2008 @ 21:05
Ik ga morgen maar eens een rondje maken.
Kan ik gelijk kijken of ik weer eens iets leuks op de kop kan tikken voor dit topic.
Obliviondinsdag 8 juli 2008 @ 00:08
quote:
Op maandag 7 juli 2008 20:28 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ik woon zelfs helemaal niet in de stad maar in een klein dorpje maar ik woon hier al wel ruim vier jaar.
Ik was al heel lang op zoek naar een goed/leuk Turks of Marokkaans winkeltje. Bazarz ken ik ook niet, waar zit die en wat hebben ze zoal?

Weet jij trouwens een winkeltje dat Turkse theepotjes verkoopt? Zoiets dus:
[ afbeelding ]
Kijk dan ook gelijk voor Turkse thee glaasjes.
Met of zonder schoteltje.
MinderMutsigdinsdag 8 juli 2008 @ 00:21
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 00:08 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Kijk dan ook gelijk voor Turkse thee glaasjes.
Met of zonder schoteltje.
Dat wil ik wel maar daar heb ik dus echt, echt, écht geen plek meer voor.
Bij het Marokkaanse winkeltje hadden echt heel mooie.
Inderdaaddinsdag 8 juli 2008 @ 14:47
Hoi Ik heb kabeljauw gehaald. Ik wil dit graag maken met een tomatensausje (ofzo). Ooit gegeten namelijk en het was lekker. Maar ik heb nog nooit vis klaargemaakt.
Weet iemand een recept ervoor? Google kent er veel, maar de vorige die ik via daar heb gevonden mislukte bij mij heel erg.
Alvast bedankt.
MinderMutsigdinsdag 8 juli 2008 @ 17:15
Ik ben echt helemaal geen viseter dus ik kan je niet verder helpen maar misschien komt er door dit kickje wel iemand kijken die wél een heel goed recept heeft.
Isegrimdinsdag 8 juli 2008 @ 17:25
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 14:47 schreef Inderdaad het volgende:
Hoi Ik heb kabeljauw gehaald. Ik wil dit graag maken met een tomatensausje (ofzo). Ooit gegeten namelijk en het was lekker. Maar ik heb nog nooit vis klaargemaakt.
Weet iemand een recept ervoor? Google kent er veel, maar de vorige die ik via daar heb gevonden mislukte bij mij heel erg.
Alvast bedankt.
Dit heb ik gister gemaakt en het was erg lekker:

http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?rq=quiche+kabeljauw&id=265778

Ik had 't alleen met zeewolf i.p.v. kabeljauw gemaakt.
Inderdaadwoensdag 9 juli 2008 @ 11:32
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 17:25 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dit heb ik gister gemaakt en het was erg lekker:

http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?rq=quiche+kabeljauw&id=265778

Ik had 't alleen met zeewolf i.p.v. kabeljauw gemaakt.
Ik hou niet zo van quiche. Ik heb de kabeljauw gekookt en de pastasaus warm gemaakt. Samengevoegd later met frietjes erbij. Was wel lekker. :p
Isegrimmaandag 21 juli 2008 @ 20:38
Er zit hier in Rotterdam een slager (Slagerij Schell) die zulke exotische zaken als kalfshersenen en bokkenkloten verkoopt. Zijn er mensen die zoiets wel eens hebben gegeten en die er recepten voor weten?
Innocencedinsdag 22 juli 2008 @ 11:08
quote:
Op maandag 21 juli 2008 20:38 schreef Isegrim het volgende:
Er zit hier in Rotterdam een slager (Slagerij Schell) die zulke exotische zaken als kalfshersenen en bokkenkloten verkoopt.
Is nog in de buurt ook. Ook maar eens kijken dan!
Maar zou in eerste instantie ook niet weten hoe ik het moet klaar maken...
Heb het idee dat al die antis en suris het gewoon in een stoofpot flikkeren. Maar zeker weten

Wel eindelijk aan adres waar ze altijd geitenvlees hebben Mijn islamitische slager heeft het maar eens in de zoveel tijd.
Isegrimdinsdag 22 juli 2008 @ 17:50
Schell heeft zeker altijd geitenvlees. En ook echt gruwelijk lekker uitziende kant-en-klare vleesproducten. Hele mooie zaak ook.
MinderMutsigdinsdag 22 juli 2008 @ 18:09
Kalfshersenen en bokkenkloten... dat klinkt erg ehm... apart.
Ik geloof niet dat ik daar al klaar voor ben.
Isegrimdinsdag 22 juli 2008 @ 18:16
Ik wil alles wel een keer probéren.
MinderMutsigdinsdag 22 juli 2008 @ 18:21
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 18:16 schreef Isegrim het volgende:
Ik wil alles wel een keer probéren.
Ik ook wel maar ik geloof dat ik hier nog iets groter voor moet groeien.
Ik heb al wel eens chocoladesprinkhanen gegeten dus ik ben op de goede weg.
Underdoggydinsdag 22 juli 2008 @ 18:33
Telt hond-soep en gestoofde leguaan ook mee in dit topic?
Beiden overigens aan te raden
MinderMutsigdinsdag 22 juli 2008 @ 18:53
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 18:33 schreef Underdoggy het volgende:
Telt hond-soep en gestoofde leguaan ook mee in dit topic?
Beiden overigens aan te raden
Als je het zelf gemaakt hebt wel.
Isegrimdinsdag 22 juli 2008 @ 19:07
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 18:21 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ik ook wel maar ik geloof dat ik hier nog iets groter voor moet groeien.
Ik heb al wel eens chocoladesprinkhanen gegeten dus ik ben op de goede weg.
Insecten wil ik ook wel 's proberen inderdaad. Waren ze lekker, die sprinkhanen?
MinderMutsigdinsdag 22 juli 2008 @ 19:13
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 19:07 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Insecten wil ik ook wel 's proberen inderdaad. Waren ze lekker, die sprinkhanen?
Ze waren knapperig en hadden pootjes maar ze waren in chocolade gedipt en dat maakte veel goed.
Isegrimdinsdag 22 juli 2008 @ 19:53
http://www.google.com/search?q=kalfshersenen

Best veel recepten te vinden. Ik vraag me af hoe het smaakt. Ik denk een beetje zoals zwezerik.
Underdoggywoensdag 23 juli 2008 @ 13:31
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 18:53 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Als je het zelf gemaakt hebt wel.
Hmmm goed punt
MinderMutsigwoensdag 23 juli 2008 @ 13:40
quote:
Op woensdag 23 juli 2008 13:31 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Hmmm goed punt
Dan maak je het toch na? Genoeg honden in Nederland.
Kost zo'n beestje in het asiel? Als je een grote neemt van het best mee qua kiloprijs.
MinderMutsigvrijdag 17 oktober 2008 @ 19:52
Hoog tijd voor een schop.

Ik heb net een hele zak tamme kastanjes gekregen van mijn schoonmoeder en aangezien ik daar nog nooit iets mee gedaan heb wil ik tips!
Ik heb wel een speciale pan om kastanjes te poffen met zo'n tangetje om ze makkelijker te kunnen pellen maar die heb ik nog nooit gebruikt. En om ze nou allemaal te poffen... Ik heb begrepen dat puree ook lekker is en dat je er iets mee kunt als sausje voor bij wild maar hoe?
Dus kom maar op! Wat zijn jouw succesnummers met kastanjes?
ki_kivrijdag 17 oktober 2008 @ 21:02
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 09:47 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]



Nou ik heb dus afgelopen zaterdag een butternut pompoen gekocht op de markt en ik ben weer op zoek naar tips en ervaringen.
Recepten googelen kan natuurlijk maar ik vind het leuker om recepten te krijgen waar anderen enthousiast over zijn.
http://link.brightcove.co(...)05399/bctid176904403

beetje mosterd na de maaltijd maar wel leuk
MinderMutsigvrijdag 17 oktober 2008 @ 21:17
quote:
Op vrijdag 17 oktober 2008 21:02 schreef ki_ki het volgende:

[..]

http://link.brightcove.co(...)05399/bctid176904403

beetje mosterd na de maaltijd maar wel leuk
Wat een leuke site! *bookmark
Geeft niks want ik heb toevallig weer een pompoen in de koelkast liggen.
ki_kivrijdag 17 oktober 2008 @ 21:21
quote:
Op vrijdag 17 oktober 2008 21:17 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Wat een leuke site! *bookmark
Geeft niks want ik heb toevallig weer een pompoen in de koelkast liggen.
jaaaah die site is echt leuk
zat een keer ongemerkt heeel lang recepten te bekijken
LoudGirlzaterdag 18 oktober 2008 @ 15:46
quote:
Op vrijdag 17 oktober 2008 19:52 schreef MinderMutsig het volgende:
Hoog tijd voor een schop.

Ik heb net een hele zak tamme kastanjes gekregen van mijn schoonmoeder en aangezien ik daar nog nooit iets mee gedaan heb wil ik tips!
Ik heb wel een speciale pan om kastanjes te poffen met zo'n tangetje om ze makkelijker te kunnen pellen maar die heb ik nog nooit gebruikt. En om ze nou allemaal te poffen... Ik heb begrepen dat puree ook lekker is en dat je er iets mee kunt als sausje voor bij wild maar hoe?
Dus kom maar op! Wat zijn jouw succesnummers met kastanjes?
Koken, pureren met wat bouillon en room. Dunne reepje rode paprike erin. Kastanjesoep!

Ik zou wel een lekker toetje willen met kastanjes. Iemand?
ColdFeetzaterdag 18 oktober 2008 @ 15:51
Off the top of my head: kun je niet een bodem van korstdeeg vullen met kastanjepuree, met wat suiker en specerijen en evt eieren ofzo ter versteviging?
MinderMutsigzaterdag 18 oktober 2008 @ 18:00
Klinkt allemaal erg leuk.

Heeft iemand ook nog een idee om er iets mee te doen zodat het wat langer te bewaren is? Invriezen? Inmaken? Hoe en wat is lekker? Of moet het allemaal zo snel mogelijk op?
Innocencezondag 19 oktober 2008 @ 11:05
Heb hier twee patrijsjes liggen, wilde ze volgens volgend recept bereiden:
quote:
Bedek het borstgedeelte van de patrijzen met het spek.
Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de patrijzen rondom bruin.
Plaats de deksel schuin op de pan en braad de patrijzen, gedurende ca. 35 minuten.
Neem de patrijzen uit de pan en voeg water of bouillon toe voor het maken van jus.
Halveer de patrijzen in de lengte en serveer ze op een verwarmde schaal.

TIP: Controleer of de patrijzen gaar zijn door het vlees bij de poten los te maken. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn de patrijzen gaar.
Wilde als erbij een hele lichte tagliatelle met wat saus gemaakt van braadvocht ot pastinaakpuree maken.

Of zijn er betere ideeen voor bereiden en bijgerecht?
MinderMutsigzondag 19 oktober 2008 @ 13:25
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 11:05 schreef Innocence het volgende:
Heb hier twee patrijsjes liggen, wilde ze volgens volgend recept bereiden:
[..]

Wilde als erbij een hele lichte tagliatelle met wat saus gemaakt van braadvocht ot pastinaakpuree maken.

Of zijn er betere ideeen voor bereiden en bijgerecht?
Ik twijfel over de pastinaak maar ik heb zo ook niet echt een betere optie eigenlijk.
Innocencezondag 19 oktober 2008 @ 13:54
Geen probleem, het wordt gewoon aardappelpuree met wat truffelboter erdoorheen en sjalotjes uit het braadvet erbij. Kon zo snel nergens pastinaak krijgen.
Tijden voor het braden van de patrijzen loopt nogal uiteen op de diverse websites, maar ik zie vanzelf wel hoe hard het gaat.
MinderMutsigzondag 19 oktober 2008 @ 14:01
Patrijs droogt nogal snel uit (vandaar het spek) dus ik zou het zeker niet te lang doen. Heb je geen kernthermometer? Als die ongeveer 70 C aangeeft is hij klaar.
Sjalotjes zijn ook lekker als je die in port gaar stooft, volgens mij past dat ook prima bij patrijs.

Hoe laat mogen we aanschuiven?
Innocencemaandag 20 oktober 2008 @ 11:20


Was helemaal geslaagd. Vlees was nog net rose en de smaak geweldig. Gewoon rustig braden en vaak bedruipen.

Had geen port, dus heb de sjalotjes in een lekkere rode wijn gestoofd, was ook niet gek.
MinderMutsigmaandag 20 oktober 2008 @ 12:18
quote:
Op maandag 20 oktober 2008 11:20 schreef Innocence het volgende:


Was helemaal geslaagd. Vlees was nog net rose en de smaak geweldig. Gewoon rustig braden en vaak bedruipen.

Had geen port, dus heb de sjalotjes in een lekkere rode wijn gestoofd, was ook niet gek.
Klinkt allemaal erg goed.
Innocencemaandag 20 oktober 2008 @ 12:29
Regel een pasje en ga naar de Hanos!
Daar zijn ze deze week 3,75 per stuk.
Nantesdonderdag 23 oktober 2008 @ 16:51
Ik zag laatst kokosmelk staan, en vroeg me af wat ik daarmee zou kunnen maken? .
Innocencedonderdag 23 oktober 2008 @ 16:57
quote:
Op donderdag 23 oktober 2008 16:51 schreef Nantes het volgende:
Ik zag laatst kokosmelk staan, en vroeg me af wat ik daarmee zou kunnen maken? .
Het grote curry(pasta) topic!

Kan ook in een cocktail of door de rijst.
MinderMutsigzondag 26 oktober 2008 @ 18:44
Ik heb een zak citroenbonen gekocht. Gewoon, omdat het kon.
En die kan ik natuurlijk gewoon koken en dan eten maar ik doe er liever iets leukers mee. Maar ik weet niet wat.
Tips?