Bron: De Telegraafquote:DEN HAAG - De 730.000 digitale belastingaangiftes die inmiddels zijn ingediend zijn door een fout in het computersysteem onbruikbaar geworden. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft daarom besloten in te grijpen en het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn te reorganiseren.
Hij heeft daarover woensdag de Tweede Kamer ingelicht. Mensen die al aangifte hebben gedaan krijgen binnenkort een brief waarin hen wordt gevraagd opnieuw aangifte inkomstenbelasting te doen. De fiscus rekent erop dat de eerder ingestuurde aangifte nog op de computer van de belastingplichtige staat.
Het is niet voor het eerst dat de Belastingdienst kampt met ict-problemen. De Jager wil nu dat er een afdeling 'ict regie en architectuur' komt die direct onder de ambtelijke en politieke leiding vanuit het ministerie voor een sterke centrale sturing zorgt. Daarnaast worden alle test- en implementatietrajecten herzien en worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in het hele verwerkingstraject van de belastingaangiftes.
Het is voor een groot deel veroorzaakt door Den Haag die veel te laat allerlei halfbakken ondoordachte idiote regels bedenkt die onmogelijk binnen de door DH gestelde termijn kunnen worden geimplementeerd in de systemen. Tijd dat DH de hand in eigen boezem steekt: ze zijn zelf schuldig aan de chaos die bij de belastingdienst is ontstaan maar ik denk dat ze dat nooit zullen toegeven.quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:34 schreef Scorpie het volgende:
Stelletje incompetente raamambtenaren daar ook he
quote:Softwarebedrijven verwachten grote chaos fiscus
Een deel van de softwarebedrijven dat werkt voor de belastingdienst zegt dat er de komende jaren chaos te verwachten is bij de fiscus, omdat er te veel eisen worden gesteld aan de software.
Softwarebedrijven voorzien grote problemen bij de Belastingdienst
Volgens een bericht in de Telegraaf zijn er zes leveranciers van aangifteprogramma’s die stellen dat de Belastingdienst te veel veranderingen en uitzonderingen moet doorvoeren. Hierdoor zouden computerprogramma’s in de toekomst steeds vaker vast kunnen lopen.
Klachten
Volgens de belastingdienst gaat er wel eens wat mis. Zo is vorige week een test te laat opgeleverd aan een softwarebedrijf, maar wordt er aan de tekortkomingen gewerkt. ‘Slechts een deel van de softwarebedrijven klaagt,’ zegt Marcel Homan, woordvoerder van de Belastingdienst, tegen elsevier.nl.
Homan zegt dat er vanuit de Tweede Kamer veel specificaties op fiscusregels worden gevraagd en dat dit voor problemen kan zorgen in de softwareprogramma’s van de belastingdienst. ‘Daarom dringen we er bij de kamerleden op aan, zo min mogelijk uitzonderingen in te voeren,’ aldus de woordvoerder.
Blunder
Vorige maand is er geblunderd bij de Belastingdienst door een technische fout. Duizenden werknemers kregen onterecht een bericht dat ze te veel betaalde zorgpremie over 2006 terug zouden krijgen.
En vorig jaar ontstond er grote ergernis in de kamer over de fiscus, toen er door computerproblemen bij de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV loongegevens van ruim 400.000 bedrijven uit 2006 onbruikbaar werden. De ondernemers eisten daarop een compensatie van 200 miljoen van staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).
VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming lanceerde vorig jaar een website waar belastingbetalers hun klachten online bekend konden maken, omdat mensen deze ‘chaos niet verdienen’.
Laat ze dan gewoon eerst een stabiel systeem ontwikkelen zonder al die regeltjes die het gros van het volk toch niet gebruikt.quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:50 schreef Q. het volgende:
[..]
Het is voor een groot deel veroorzaakt door Den Haag die veel te laat allerlei halfbakken ondoordachte idiote regels bedenkt die onmogelijk binnen de door DH gestelde termijn kunnen worden geimplementeerd in de systemen. Tijd dat DH de hand in eigen boezem steekt: ze zijn zelf schuldig aan de chaos die bij de belastingdienst is ontstaan maar ik denk dat ze dat nooit zullen toegeven.
Er was een stabiel systeem maar door al dat overhaaste gedoe van de laatste jaren is het helemaal naar de kloten geholpen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:56 schreef Lariekoek het volgende:
[..]
Laat ze dan gewoon eerst een stabiel systeem ontwikkelen zonder al die regeltjes die het gros van het volk toch niet gebruikt.
Maar of het systeem nu werkt of niet door nieuwe regeltjes, het kwijt raken van deze gegevens van 730.000 klanten heeft niets met die systemen te maken, maar gewoon met slecht databeheer.quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:58 schreef Q. het volgende:
[..]
Er was een stabiel systeem maar door al dat overhaaste gedoe van de laatste jaren is het helemaal naar de kloten geholpen.
Jammer meneer. Gewoon op nieuw gaarne.quote:Op woensdag 27 februari 2008 09:46 schreef Adelante het volgende:
In hoeverre kan de BD je verplichten nogmaals aangifte te doen, nadat zij door hun gepruts de eerste kwijt zijn geraaktIk heb nl keurig een bevestiging dat ik mijn aangifte electronisch heb verstuurd en heb dus aan de verplichting voldaan om mijn aangifte IB in te dienen.
Het is dat ik GVD geld terug krijg van die gasten, anders had ik lekker rebels niet meegewerktquote:Op woensdag 27 februari 2008 09:48 schreef ShaoliN het volgende:
[..]
Jammer meneer. Gewoon op nieuw gaarne.
En geen dag te laat, anders zou u eens een naheffing kunnen verwachten. O, en geen fouten maken in de aangifte he, anders zullen wij een boete uitschrijven. Graag wel even rekening houden met de 30 nieuwe regeltjes die we nu weer verzonnen hebben. O en de belastingdienst is niet verantwoordelijk voor hun eigen gepruts. Gaarne gewoon even rekening mee houden.
Ja, dat vraag ik me dus ook af..... Lijkt me toch niet echt jouw probleem?quote:Op woensdag 27 februari 2008 09:46 schreef Adelante het volgende:
In hoeverre kan de BD je verplichten nogmaals aangifte te doen, nadat zij door hun gepruts de eerste kwijt zijn geraaktIk heb nl keurig een bevestiging dat ik mijn aangifte electronisch heb verstuurd en heb dus aan de verplichting voldaan om mijn aangifte IB in te dienen.
Dus we gaan op jou kosten eten binnenkort?quote:Op woensdag 27 februari 2008 09:49 schreef Adelante het volgende:
[..]
Het is dat ik GVD geld terug krijg van die gasten, anders had ik lekker rebels niet meegewerkt
Wat ik er zo van hoor, is 't wel klassieke automatisering daar hoor. 'Waterfall' all over. Denk dat een echte automatiseerder niet heel gelukkig gaat worden bij de belastingdienst.quote:Op woensdag 27 februari 2008 09:55 schreef TJDoornbos het volgende:
OT: Zouden ze nog een paar ICTmensen zoeken daar
Mwa, vergis je niet hoeveel grote bedrijven nog zo werken op oude legacy-systemen hoor.quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:11 schreef gronk het volgende:
[..]
Wat ik er zo van hoor, is 't wel klassieke automatisering daar hoor. 'Waterfall' all over. Denk dat een echte automatiseerder niet heel gelukkig gaat worden bij de belastingdienst.
Ach als je van werken en stress je leven wil maken denk ik dat je bij de belastingdienst moet zijn!quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:11 schreef gronk het volgende:
[..]
Wat ik er zo van hoor, is 't wel klassieke automatisering daar hoor. 'Waterfall' all over. Denk dat een echte automatiseerder niet heel gelukkig gaat worden bij de belastingdienst.
Maar die bedrijven lukt het wel om hun systemen op orde te hebben.quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:14 schreef Q. het volgende:
[..]
Mwa, vergis je niet hoeveel grote bedrijven nog zo werken op oude legacy-systemen hoor.
accountants en belastingadviseurs werken en masse met uitstelaanvragen en zullen dus nog niet veel hebben ingeleverd over het jaar 2007.quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:14 schreef niet_links het volgende:
Het is gewoon belachelijk denk aan de accountants en andere bedrijven die wel al aangiften hebben ingediend en dit lekker opnieuw mogen doen zonder dat er een vergoeding tegenover staat. De belastingdienst blunderd maar andere voelen de pijn.
Ik kan me slecht voorstellen dat er zomaar 730.000 aangiften weg zjn. Dat is heel slecht databeheer. Er zouden minimaal wat backups van moeten zijn.
Wie zegt dat het daar wel in orde is?quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:16 schreef Lariekoek het volgende:
[..]
Maar die bedrijven lukt het wel om hun systemen op orde te hebben.
Waarom die prutsers in Apeldoorn dan niet?
Bij die andere bedrijven valt het niet zo opquote:Op woensdag 27 februari 2008 10:16 schreef Lariekoek het volgende:
[..]
Maar die bedrijven lukt het wel om hun systemen op orde te hebben.
Waarom die prutsers in Apeldoorn dan niet?
Ik heb gewerkt op accountantskantoren. Ik weet dus hoe het gaat die werken heus wel in die tijd. Je moet gewoon je gemiddelden halen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:19 schreef Adelante het volgende:
[..]
accountants en belastingadviseurs werken en masse met uitstelaanvragen en zullen dus nog niet veel hebben ingeleverd over het jaar 2007.
Bedrijven en particulieren worden zelfs bestraft met (hoge) boetes als ze dit niet op orde hebben. Vooral bedrijven. Daarom is het ronduit schofterig dat dit kan gebeuren.quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:40 schreef Jarno het volgende:
Even wachten hoor, ik als particulier moet overal originelen van bewaren, bedrijven moeten fiscaal gecertificeerde oplossingen gebruiken als ze een elektronisch archief willen oprichten en de belastingdienst beschikt geeneens over originele aangiften zoals ze binnen gekomen zijn bij hun?.
Of backups, wel eens van gehoord?
quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:50 schreef Q. het volgende:
[..]
Het is voor een groot deel veroorzaakt door Den Haag die veel te laat allerlei halfbakken ondoordachte idiote regels bedenkt die onmogelijk binnen de door DH gestelde termijn kunnen worden geimplementeerd in de systemen. Tijd dat DH de hand in eigen boezem steekt: ze zijn zelf schuldig aan de chaos die bij de belastingdienst is ontstaan maar ik denk dat ze dat nooit zullen toegeven.
Backuppen is niet zo moeilijk. Backups terughalen, da's de kunst...quote:
quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:50 schreef Q. het volgende:
[..]
Het is voor een groot deel veroorzaakt door Den Haag die veel te laat allerlei halfbakken ondoordachte idiote regels bedenkt die onmogelijk binnen de door DH gestelde termijn kunnen worden geimplementeerd in de systemen. Tijd dat DH de hand in eigen boezem steekt: ze zijn zelf schuldig aan de chaos die bij de belastingdienst is ontstaan maar ik denk dat ze dat nooit zullen toegeven.
Dit kan je niet menen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:56 schreef gronk het volgende:
[..]
Backuppen is niet zo moeilijk. Backups terughalen, da's de kunst...
Jawel. Peuter maar eens 'de juiste aangiftes' uit 500 tot 1000 Gb aan XML-data. Waar ook zut tussen zit die niet 8-bit clean is (verbazend hoeveel software daar nog op crashed), XML die sowieso niet 'well-formed' is, waarbij niet duidelijk is of het om een correctie gaat of een volledig nieuwe aangifte, etc.quote:
Vooral als er nooit gecontroleerd wordt of het terughalen werkt.quote:Op woensdag 27 februari 2008 10:56 schreef gronk het volgende:
[..]
Backuppen is niet zo moeilijk. Backups terughalen, da's de kunst...
Ik denk dat de meeste mensen hier geen idee hebben van de bizarre hoeveelheid data die door een belastingdienst wordt verwerkt.quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:17 schreef gronk het volgende:
[..]
Jawel. Peuter maar eens 'de juiste aangiftes' uit 500 tot 1000 Gb aan XML-data.
backup/restore is een onderdeel van de basis in dit soort systemen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:17 schreef gronk het volgende:
[..]
Jawel. Peuter maar eens 'de juiste aangiftes' uit 500 tot 1000 Gb aan XML-data.
We hebben het over de belastingdienst, niet over 1 of andere mickeymouse onderneming.quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Vooral als er nooit gecontroleerd wordt of het terughalen werkt.![]()
(ervaring bij het bedrijf waar ik werk, dat men dacht netjes backups te maken maar toen we eens een backup nodig hadden bleek dat 80% van de tapes niet werkten![]()
)
Klopt. En dat geldt ook voor de politiek. Het mediamarkt-syndroom ('nou, dan ga je toch naar de mediamarkt en dan haal je een terabyte aan disk voor weinig') tiert welig.quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:19 schreef Q. het volgende:
Ik denk dat de meeste mensen hier geen idee hebben van de bizarre hoeveelheid data die door een belastingdienst wordt verwerkt.
Als het primaire proces van de Belastingdienst zo goed is dat ze nooit backups nodig hebben, dan is dat, bizar genoeg, 'an accident waiting to happen'.quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:20 schreef JohnDope het volgende:
We hebben het over de belastingdienst, niet over 1 of andere mickeymouse onderneming.
Die gegevens van de belasting dienst zijn zo belangrijk, dat ze zelfs rekening moeten houden met aanslagen, oorlogen en natuurrampen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:26 schreef gronk het volgende:
[..]
Als het primaire proces van de Belastingdienst zo goed is dat ze nooit backups nodig hebben, dan is dat, bizar genoeg, 'an accident waiting to happen'.
Van tijd tot tijd een klein rampje is best OK. Houdt je scherp.
quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:27 schreef Perrin het volgende:
Zorg steeds duurder en slechter: check
Eens.. maar zo af en toe eens nadenken over een effectievere overheid in 't algemeen kan inmiddels ook geen kwaad...quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:31 schreef gronk het volgende:
[..]
Mwoch. De zorgsector is een tak van sport die altijd doet alsof ze zwak en zielig is, en waarbij werkprocessen worden uitonderhandeld met de patiënten als dwandmiddel. Zo af en toe eens nadenken over een betere logistiek kan helemaal geen kwaad.
Oh tuurlijk. Maar dat gebeurt ook wel hoor; d'r is vorig jaar ofzo een notitie opgesteld door een stel topambtenaren waarbij een reductie van 15.000 man werd voorgesteld. D'r zijn ministeries waarbij d'r best wel flinke stukken 'af' zouden kunnen, zonder dat dat ook maar een noemenswaardig nadelig effect heeft.quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:32 schreef Perrin het volgende:
Eens.. maar zo af en toe eens nadenken over een effectievere overheid in 't algemeen kan inmiddels ook geen kwaad...
heb je al die brief gehad dan? straks moet je nóg een keer aangifte doen en snappen ze het helemaal niet meerquote:Op woensdag 27 februari 2008 12:00 schreef ErikT het volgende:
Zo dat kostte wel 1 minuut.
quote:Op woensdag 27 februari 2008 13:26 schreef xFriendx het volgende:
Dolle pret, 730.000 aangiftes, dat worden aardige stapels ter verwerking.
Maar ze komen nu in 1x binnen in plaats van gespreid over 1,5 tot 2 maanden zo ongeveer, toch?quote:Op woensdag 27 februari 2008 13:29 schreef gronk het volgende:
[..]
730.000 aangiftes is nog geen 5 tot 10% van het totaal.
Volgens mij komt de bulk sowieso binnen rond het weekend van 1 april.quote:Op woensdag 27 februari 2008 13:44 schreef xFriendx het volgende:
[..]
Maar ze komen nu in 1x binnen in plaats van gespreid over 1,5 tot 2 maanden zo ongeveer, toch?
PVDA aan de macht dus nog meer kansloze besluiten: checkquote:Op woensdag 27 februari 2008 11:27 schreef Perrin het volgende:
Belastingdienst een chaos: check
Onderwijs kapot gereorganiseerd: check
Politie onderbezet, ontevreden en stakend: check
Leger op kansloze missie gestuurd: check
Zorg steeds duurder en slechter: check
Kans op verbetering vanuit het ambtenarenapparaat zelf: 0
Waarschijnlijk omdat de politiek elk jaar veranderingen op de Belasting doorvoert.quote:Op woensdag 27 februari 2008 09:45 schreef ShaoliN het volgende:
Hoe is het in godesnaam mogelijk dat een organisatie waar zo godstering veel geld in gepompt wordt niet normaal kan functioneren. Tijd dat hier echt eens iets aan gedaan wordt.
De hele belastingdienst moet gereorganiseerd worden. Dat is idd veel belangrijker dan nieuwe aftrek & subsidieregelingen of BTW verhogingen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 16:12 schreef Captain_Fabulous het volgende:
het is vooral tijd om nu eens een paar jaar NIETS aan de belastingdienst te doen qua ICT behalve onderhoud en noodgevallen, en dingen eerst af te maken voor de politiek weer nieuwe zaken wil invoeren.
Onzin, dan moet de Belastingdienst maar aangeven dat het onmogelijk binnen de gestelde tijd gedaan kan worden. Dat je zelf een prutssysteem bouwt kun je niet verwijten aan degene die de specificaties heeft aangeleverd.quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:50 schreef Q. het volgende:
Het is voor een groot deel veroorzaakt door Den Haag die veel te laat allerlei halfbakken ondoordachte idiote regels bedenkt die onmogelijk binnen de door DH gestelde termijn kunnen worden geimplementeerd in de systemen. Tijd dat DH de hand in eigen boezem steekt: ze zijn zelf schuldig aan de chaos die bij de belastingdienst is ontstaan maar ik denk dat ze dat nooit zullen toegeven.
Errr, nou werk ik wel niet bij de BD, maar wel 'in de IT' en opdrachten teruggeven omdat de termijn onhaalbaar is klinkt in theorie leuker dan het in de praktijk is. Er zal van 'bovenaf' simpelweg gezegd worden 'het moet toch!' en klaar ben je.quote:Op woensdag 27 februari 2008 20:51 schreef Arcee het volgende:
[..]
Onzin, dan moet de Belastingdienst maar aangeven dat het onmogelijk binnen de gestelde tijd gedaan kan worden. Dat je zelf een prutssysteem bouwt kun je niet verwijten aan degene die de specificaties heeft aangeleverd.
Dan moeten er wel specs zijn. Ik kan me zo vagelijk herinneren dat de Belastingdienst eind 2005 nog zat te wachten op wetgeving die per 1/1/2006 zou ingaan. En 'vooruit bouwen' is niet echt een optie; de ervaring leert dat wat er last-minute uit de tweede kamer komt nog wel eens totaal anders is dan wat je had kunnen verwachten.quote:Op woensdag 27 februari 2008 20:51 schreef Arcee het volgende:
[..]
Onzin, dan moet de Belastingdienst maar aangeven dat het onmogelijk binnen de gestelde tijd gedaan kan worden. Dat je zelf een prutssysteem bouwt kun je niet verwijten aan degene die de specificaties heeft aangeleverd.
Idd. Ik heb dezelfde ervaring met software die in de zorg gebruikt wordt.quote:Op woensdag 27 februari 2008 20:58 schreef gronk het volgende:
[..]
Dan moeten er wel specs zijn. Ik kan me zo vagelijk herinneren dat de Belastingdienst eind 2005 nog zat te wachten op wetgeving die per 1/1/2006 zou ingaan. En 'vooruit bouwen' is niet echt een optie; de ervaring leert dat wat er last-minute uit de tweede kamer komt nog wel eens totaal anders is dan wat je had kunnen verwachten.
In de verzekeringswereld werkt het met regels vanuit Den Haag niet anders, daar zit je driekwart jaar te wachten op dingen waarvan je weet dat ze er aan komen en dan is het in december nonstop overwerken. De nieuwe zorgverzekeringswet was daar een mooi voorbeeld van.quote:Op woensdag 27 februari 2008 20:58 schreef gronk het volgende:
[..]
Dan moeten er wel specs zijn. Ik kan me zo vagelijk herinneren dat de Belastingdienst eind 2005 nog zat te wachten op wetgeving die per 1/1/2006 zou ingaan. En 'vooruit bouwen' is niet echt een optie; de ervaring leert dat wat er last-minute uit de tweede kamer komt nog wel eens totaal anders is dan wat je had kunnen verwachten.
De BD heeft geen enkele machtsmiddel om dat soort eisen te stellen, ze MOETEN doen wat DH zegt. Hoe achterlijk en onmogelijk dat ook is. Dat is het grootste probleem. Den Haag.quote:Op woensdag 27 februari 2008 20:51 schreef Arcee het volgende:
[..]
Onzin, dan moet de Belastingdienst maar aangeven dat het onmogelijk binnen de gestelde tijd gedaan kan worden. Dat je zelf een prutssysteem bouwt kun je niet verwijten aan degene die de specificaties heeft aangeleverd.
Een paar seconden nog wel. Hoelang heb je in de wacht gestaan bij orange, planet of UPC als ze je internetaansluiting weer eens verneukt hebben? Hoeveel tijd heb je besteed aan het doorploegen van paypal's keuzemenu of hun website (waarbij het godsonmogelijk is om meteen uit te komen bij de klantenservice)? Etcetera.quote:Op woensdag 27 februari 2008 21:03 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
Prutsers. Ik heb nu een paar seconden van mijn leven verspild aan het opnieuw versturen van mijn aangifte.
Ja, omdat 'bovenaf' zelf niet deskundig is en denkt dat het allemaal wel te doen is. Daar ligt ook een deel van het probleem.quote:Op woensdag 27 februari 2008 20:53 schreef Jarno het volgende:
Errr, nou werk ik wel niet bij de BD, maar wel 'in de IT' en opdrachten teruggeven omdat de termijn onhaalbaar is klinkt in theorie leuker dan het in de praktijk is. Er zal van 'bovenaf' simpelweg gezegd worden 'het moet toch!' en klaar ben je.
quote:Op woensdag 27 februari 2008 21:02 schreef Q. het volgende:
De BD heeft geen enkele machtsmiddel om dat soort eisen te stellen, ze MOETEN doen wat DH zegt. Hoe achterlijk en onmogelijk dat ook is. Dat is het grootste probleem. Den Haag.
Daar moet de Tweede Kamer zichzelf dan maar eens vragen over stellen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 20:58 schreef gronk het volgende:
Dan moeten er wel specs zijn. Ik kan me zo vagelijk herinneren dat de Belastingdienst eind 2005 nog zat te wachten op wetgeving die per 1/1/2006 zou ingaan. En 'vooruit bouwen' is niet echt een optie; de ervaring leert dat wat er last-minute uit de tweede kamer komt nog wel eens totaal anders is dan wat je had kunnen verwachten.
Dat sowieso.quote:Op woensdag 27 februari 2008 21:34 schreef Arcee het volgende:
[..]
[..]
Daar moet de Tweede Kamer zichzelf dan maar eens vragen over stellen.
Gezien de hoeveelheid ijdeltuiterij in de tweede kamer (maar bovenal, het ontzettend korte geheugen) verwacht ik daar niet heel veel van.quote:
Op dit moment is een project van 3 miljoen euro helemaal aan het mis gaan bij een 'keten' van verpleeghuizen en zorginstelling in het Groene Hartquote:Op woensdag 27 februari 2008 20:59 schreef Jarno het volgende:
[..]
Idd. Ik heb dezelfde ervaring met software die in de zorg gebruikt wordt.
Als je de boel echt in het honderd wil laten lopen moet je nu gaan reorganiseren, jij snapt er echt weinig van...maar dat is geen verwijt aan je persoonlijk, je moet er gewerkt hebben om de omvang van het geheel te kunnen vatten. Tuurlijk, er wordt een boel geld verspilt zoals in elke grote organisatie, maar de meeste mensen doen echt hun baan naar eer en geweten bij de B/CICT of hoe het tegenwoordig mag heten. Als jij een systeem dat voor heel Nederland moet werken moet ontwerpen, bouwen, testen en implementeren binnen het halve jaar dat politici de belastingdienst meestal geeft...het kan gewoon niet.quote:Op woensdag 27 februari 2008 16:17 schreef ShaoliN het volgende:
[..]
De hele belastingdienst moet gereorganiseerd worden. Dat is idd veel belangrijker dan nieuwe aftrek & subsidieregelingen of BTW verhogingen.
730.000 aangiften kwijt raken en dan roepen dat ze het best goed doen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 21:49 schreef Whatashockr het volgende:
Lekker dom commentaar hier, uitzonderingen daargelaten.
Tis makkelijk om erop te zeiken, maar ik denk gezien de enorme hoeveelheden data en wisselingen in regels dat de Belastingdienst het heel goed doet. Verder blijft het mensenwerk en zal er af en toe iets mis gaan.
Niemand hier zal het beter kunnen.
Even een vraagje van een automatiserings nono. Als ik mijn aangifte verstuur...is dus een filetje met mijn gegevens. Wordt het dan niet opgeslagen als apart filetje ? Zeg maar aangifteLangeTabbetje2007 ? Of wordt van die 703.000 alles meteen op een grote hoop gegooid ?quote:Op woensdag 27 februari 2008 11:17 schreef gronk het volgende:
[..]
Jawel. Peuter maar eens 'de juiste aangiftes' uit 500 tot 1000 Gb aan XML-data. Waar ook zut tussen zit die niet 8-bit clean is (verbazend hoeveel software daar nog op crashed), XML die sowieso niet 'well-formed' is, waarbij niet duidelijk is of het om een correctie gaat of een volledig nieuwe aangifte, etc.
Het zijn geen bestanden, het wordt waarschijnlijk via een interface (die dus niet goed werkte) direct in een database gepompt. En de eerste keer dat het daar opgeslagen wordt is er dus al iets niet goed aan.quote:Op donderdag 28 februari 2008 09:33 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
Even een vraagje van een automatiserings nono. Als ik mijn aangifte verstuur...is dus een filetje met mijn gegevens. Wordt het dan niet opgeslagen als apart filetje ? Zeg maar aangifteLangeTabbetje2007 ? Of wordt van die 703.000 alles meteen op een grote hoop gegooid ?
Als je dan 703.000 filetjes hebt, is het toch zo terug te vinden ?
Of is dit iets te simplistisch ?
Ah duidelijk. Nou ja, het staat bij de mensen natuurlijk nog wel op de pc. Dus kleine moeite om het nog een keer in te zenden.quote:Op donderdag 28 februari 2008 09:40 schreef Q. het volgende:
[..]
Het zijn geen bestanden, het wordt waarschijnlijk via een interface (die dus niet goed werkte) direct in een database gepompt. En de eerste keer dat het daar opgeslagen wordt is er dus al iets niet goed aan.
Behalve als je je PC niet meer hebt, of je harde schijf hebt opgeschoont, of windows opnieuw hebt geinstalleerd.quote:Op donderdag 28 februari 2008 09:44 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
Ah duidelijk. Nou ja, het staat bij de mensen natuurlijk nog wel op de pc. Dus kleine moeite om het nog een keer in te zenden.
Nou, als de belastingadviseur geen copietje bewaard is ie zijn geld niet waard. Bovendien doen die niet zo vroeg aangifte.quote:Op donderdag 28 februari 2008 09:58 schreef dyna18 het volgende:
[..]
Behalve als je je PC niet meer hebt, of je harde schijf hebt opgeschoont, of windows opnieuw hebt geinstalleerd.
Daarnaast levert dit grote problemen op voor belastingadviseurs die voor vele klanten de belasting hebben gedaan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |