Persbericht Vitesse:quote:Arnhems college wijst voorstel Vitesse af
Geen ‘vrijwillige’ schuldsanering
Persbericht Gemeente Arnhem 19-02-08
Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben dinsdag 19 februari besloten niet mee te werken aan een ‘vrijwillige’ sanering van de schulden van Vitesse. Tot op het laatste moment heeft het college van B&W gesprekken gevoerd met Vitesse en de club ruimte gelaten om nog tot een oplossing te komen. Helaas is Vitesse hier niet op ingegaan.
De club had de gemeente verzocht de leningschuld van miljoenen euro’s kwijt te schelden. Als compensatie zou de gemeente een bedrag van enige tonnen ontvangen. Burgemeester en wethouders hebben Vitesse op de hoogte gesteld van hun besluit.
Eind december van het vorig jaar heeft Vitesse aan alle schuldeisers voorgesteld om een regeling te treffen, waarbij de crediteuren de verschuldigde bedragen (meer dan twintig miljoen euro in totaal) kwijtschelden. De kleinere schuldeisers zouden hun geld helemaal of voor een belangrijk deel terugkrijgen, de grote schuldeisers naar verhouding het minst. De gemeente Arnhem is één van de grootste geldverstrekkers.
Overleg
B&W hebben in de afgelopen periode intensief overleg gevoerd met Vitesse om tot een oplossing te komen, die voor de gemeente en de club aanvaardbaar is. Dat is tot de dag van vandaag niet gelukt. Burgemeester en wethouders hebben nu bekend gemaakt niet mee te werken aan de “vrijwillige” schuldsanering, die Vitesse heeft voorgesteld. De fractievoorzitters in de gemeenteraad zijn door het college voortdurend geïnformeerd over het verloop van de besprekingen.
Huur
Wethouder Willem Hoeffnagel (Financiën): “Bij de reddingsoperatie in 2003 heeft de gemeente het stadion Gelredome gekocht én de club en het stadion gered. De huur die Vitesse betaalde, is toen gehalveerd. Voorts heeft Vitesse de eerste twee jaar (2004/2005) uitstel van betaling op de lening gekregen. Daarna zijn niet alle aflossingen door Vitesse betaald. In het voorstel van Vitesse zouden wij nu het grootste deel van de lening moeten kwijtschelden. Het gaat om heel veel gemeenschapsgeld. ”
Het college van B&W heeft vandaag een besluit genomen om niet mee te werken aan ‘vrijwillige’ sanering, maar is altijd bereid om opnieuw overleg te voeren.
quote:GEMEENTE ARNHEM BRENGT VOORTBESTAAN VITESSE IN GEVAAR; CLUB VRAAGT SURSEANCE AAN
Vitesse vraagt op korte termijn surseance van betaling aan. De reden hiervan is dat de gemeente Arnhem, als één van de laatste twee van de in totaal 62 crediteuren van de club, niet wenst mee te werken aan een schuldensanering van de Arnhemse eredivisionist. In eerdere gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente, leek er overeenstemming over een oplossingsrichting. Dinsdagmiddag gaf de gemeente Vitesse nog te kennen een besluit opnieuw aan te houden. Dinsdagavond echter kreeg de club te horen dat alsnog een beslissing tegen het vrijwillige akkoord is genomen.
Vitesse benadrukt dat het operationele bedrijfsresultaat de laatste seizoenen sterk is verbeterd en ook de begroting van het huidige seizoen wederom zal worden gehaald. Toch besloot Vitesse zich november vorig jaar te oriënteren op de mogelijkheid tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen met haar schuldeisers. Dit werd ingegeven door het bovenmatige negatief eigen vermogen van ¤ 27 mio waar de Arnhemmers mee kampen. Dit negatief eigen vermogen bestaat voornamelijk uit langlopende leningen die voor verreweg het grootste gedeelte voortgekomen uit het verleden. Hoewel de schulden niet direct opeisbaar zijn drukken de lasten die voortkomen uit deze financiering, in verband met te betalen rente, zwaar op de exploitatie. Daarnaast blijkt het onmogelijk de hoofdsommen af te lossen.
De beleidsbepalers van Vitesse kwamen om die reden tot de conclusie dat de schuldenlast het Vitesse op termijn onmogelijk maakt haar concurrentiepositie ten opzichte van vergelijkbare clubs te behouden of te verbeteren. UNO Bedrijfsadviseurs, die de Arnhemse club begeleidt in het saneringsproces, kwam tot eenzelfde conclusie. Alle eventuele extra inkomsten uit transfers moet Vitesse immers gebruiken om de schuldpositie terug te dringen. Hierdoor is het niet te voorkomen dat de club in een negatieve spiraal terecht komt. Vitesse is daardoor altijd genoodzaakt de betere spelers te verkopen, waardoor een uitholling van het voetbal en de ambities van de club ontstaat. Dit zal onherroepelijk zijn weerslag hebben op bezoekersaantallen en sponsors.
Om de schade voor alle betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, is getracht tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen, een inspanning die zijn vruchten leek af te werpen.
Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Wij hadden tot dinsdagmiddag goede hoop dat ook de gemeente Arnhem mee zou werken aan een vrijwillig akkoord. Zevenennegentig procent van de crediteuren is immers al akkoord. In onze ogen hebben wij de afgelopen jaren een aantal acceptabele oplossingsrichtingen aangedragen die de gemeente Arnhem een uitweg zonder gezichtsverlies boden. De gemeente bleef echter hangen in het aanbod de achtergestelde lening van ¤ 6,5 mio naar een marktconforme rente met boetevrije aflossing om te zetten. Wanneer de ommelanden van Gelredome in de toekomst geld zouden opbrengen, zou de gemeente eventueel bereid zijn over vermindering van de lening te praten. Dit standpunt is voor Vitesse een gepasseerd station, aangezien wij niets hebben aan een open einde voor wat betreft de geldlening. Bovendien doet dit geen recht aan de positie van de overige crediteuren. Bij een schuldsanering geldt immers: gelijke monniken, gelijke kappen. Daarnaast is het van belang dat alle schulden uit het verleden volledig worden gesaneerd, anders kan Vitesse nog geen nieuwe start maken.”
Vitesse heeft de gemeente Arnhem laten weten dat zij het standpunt van de gemeente betreurt.
Kees Bakker, voorzitter van het stichtingsbestuur Vitesse-Arnhem: “Vitesse heeft nooit een cent van de gemeente Arnhem gekregen. De gemeente heeft Gelredome en ommelanden in november 2003 voor 30 mio gekocht. Er is destijds afgesproken dat het reddingsplan budgettair neutraal zou moeten verlopen. Dit betekent dus dat de gemeente aan deze transactie niet hoeft te verdienen ten koste van een noodlijdende club. Een opbrengst van 30 mio behoort tot de mogelijkheden. Dit had zelfs al kunnen gebeuren bij de verkoop van het stadion, want er waren twee consortia die, onder voorwaarde van zeggenschap over de stichting Gelredome, bereid waren 24 mio voor het stadion te betalen. De gemeente Arnhem, die samen met de provincie Gelderland het bestuur van de stichting Gelredome vormt, heeft dit niet kunnen realiseren.”
“Vitesse heeft onderzocht dat de ommelanden bij Gelredome over een aantal jaren bij de ontwikkeling van Centrum Zuid tussen de 14 en 17 mio zullen opbrengen. Wanneer je dit optelt bij de opbrengst van het stadion van 16,5 mio is het perspectief van budgettaire neutraliteit op termijn nog steeds reëel. Vitesse betreurt het dat het College niet de bereidheid toont om de te verwachten winst nu al om te zetten in de sanering van de lening. Daarnaast brengt de gemeente de bedrijfsvoering van Vitesse ernstig in gevaar door beslag te leggen op de televisiegelden bij de ECV. Het is jammer te moeten concluderen dat de gemeente de club onnodig aan het lijntje heeft gehouden. Er was al lang geen sprake meer van een inhoudelijke discussie, zo blijkt nu. Het gaat kennelijk om de politieke verkoopbaarheid.”
quote:Column Paul van der Kraan
Beste Vitesse-supporters,
Vitesse.nl 19-02-08
“Helaas, het is zover. Vitesse is genoodzaakt surseance van betaling aan te vragen. De gemeente Arnhem werkt niet mee aan een vrijwillig crediteurenakkoord, waardoor we niet anders kunnen dan de schuldensanering bij de rechter af te dwingen. Ongetwijfeld hebben jullie de nodige vragen over wat dit voor de club betekent. Onderstaand zal ik proberen te verduidelijken wat er op korte termijn staat te gebeuren.
De surseance van betaling is een uitstel van betaling dat is gebaseerd op een vonnis van de rechtbank. Een surseance moet voorkomen dat Vitesse failliet wordt verklaard. Surseance is namelijk bedoeld voor gevallen waarin nog een mogelijkheid bestaat om de BV te redden en een faillissement kan worden vermeden. Zolang de surseance duurt kunnen de schuldeisers geen betaling verlangen. Tijdens de surseance wordt onderzocht of de betalingsproblemen nog kunnen worden opgelost. De rechtbank benoemt bij verlening van surseance direct een bewindvoerder.
Hierdoor kan de dagelijkse bedrijfsvoering van Vitesse doorgaan. Echter, het sluiten van overeenkomsten met andere partijen, kan alleen geschieden met goedkeuring van de door de rechtbank aangestelde bewindvoerder. Dit betekent in principe dat alle lopende verplichtingen ten opzichte van leveranciers, personeel en de daarmee samenhangende betalingsverplichtingen aan derden, geen gevaar lopen. Maar wanneer Vitesse bijvoorbeeld wil investeren in een nieuwe speler dan zal de bewindvoerder daar toestemming voor moeten geven. Dat is lastig, maar niet onoverkomelijk wanneer deze situatie niet te lang duurt.
Een surseance kent een tweetal stadia, namelijk een voorlopige en een definitieve surseance. De rechter zal Vitesse hoogstwaarschijnlijk een definitieve surseance verlenen, omdat meer dan 50 procent van de crediteuren, die gezamenlijk meer dan 50 procent van de schuld vertegenwoordigen hebben ingestemd met de sanering. Bij gebrek aan zicht op een bevredigende oplossing, willen zij genoegen nemen met een klein percentage van de uitstaande schuld en een streep halen door de rest van hun vordering. Al deze crediteuren, bedrijven en privépersonen, kan ik niet genoeg bedanken voor hun begrip, medewerking en vertrouwen, want door hun coulance kan en zal de rechter het akkoord dwingend opleggen aan de minderheid van de crediteuren.
Wanneer de definitieve surseance wordt verleend, kunnen de schuldeisers die niet hebben ingestemd hoger beroep aantekenen.
Bij de definitieve verlening van de surseance wordt tevens de tijdsduur bepaald. Het maximum is anderhalf jaar, maar de rechter zal rekening houden met de bedrijfstak waarin Vitesse zich bevindt en het feit dat een voetbalseizoen van 1 juli tot en met 30 juni loopt.
Al met al verwacht ik dat de hele operatie voor 1 juni 2008 kan zijn afgerond. Mocht dit lukken, dan zet Vitesse een reuzenstap richting het nieuwe seizoen en de toekomst.
Uiteraard hadden wij veel liever gezien dat alle crediteuren vrijwillig akkoord waren gegaan en dat een gerechtelijk akkoord niet nodig was geweest. Maar wat rechtsom niet wil, moet linksom, want een andere optie is er volgens ons niet. Wie A zegt, moet B zeggen. Zonder sanering is het toekomstperspectief voor de club zo donker als het zwart in ons clubtenue, heb ik al eerder gezegd.
De verleiding is groot te roepen dat het allemaal beter wordt. Met de schuldsanering verschijnt zonder meer het zicht op een betere toekomst, zoveel is zeker. Toch moet ik jullie vragen om nog een beetje meer geduld. Iedere uitspraak over ambitie, ook onze sportieve ambities omdat die niet los te zien zijn van de organisatie, vind ik op dit moment namelijk niet gepast. Dat komt zogezegd na de sanering, wanneer de club op basis van aantoonbare veranderingen in staat is de negatieve spiraal te doorbreken.
De richting die wij willen gaan krijgt intern steeds meer vorm en jullie mogen er vanuit gaan dat er vanuit een structurele verbetering in de organisatie hard wordt gewerkt aan een nieuw Vitesse.
Eén belofte kan ik met een gerust hart doen en dat is dat wij er alles aan zullen doen de regie weer in handen te krijgen, zodat ik binnenkort vanaf deze plaats wél kan spreken over sportieve ambities en ambitieuze, innovatieve plannen.
Zoals gebruikelijk zal ik trachten jullie vanaf deze plaats zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Omdat ik mijn handen de komende weken noodgedwongen meer vrij zal hebben dan normaal, zal ik mij met enige regelmaat tot jullie kunnen richten. In de tussentijd nodig ik jullie uit eventuele vragen, opmerkingen en/of ideeën aan ons kenbaar te maken. Dat kan via info@vitesse.nl.”
Onder dankzegging van jullie actieve betrokkenheid en vertrouwen,
Groet, Paul van der Kraan
quote:AD 20 febr.
Vitesse aan de afgrond
Door Marcel van der Kraan
ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft dinsdagavond de voetbalclub Vitesse aan de rand van de afgrond gezet door als laatste grote partij niet in te stemmen met een vrijwillige schuldsanering.
De leiding van de eredivisieclub is daarom gedwongen op korte termijn surseance van betaling aan te vragen.
Vitesse kampt met een schuldenlast van 27 miljoen euro. Directeur Paul van der Kraan vond vorig jaar dat de club met de financiële problemen uit het verleden niet langer verantwoord betaald voetbal kon bedrijven. Hij begon aan een campagne, die tot aardige resultaten leidde. Zijn realistische aanpak zorgde ervoor dat 60 bedrijven en schuldeisers akkoord gingen met een vrijwillige sanering. Alleen de gemeente Arnhem bleef aarzelen.
Gisteravond kwam het antwoord van de gemeente, dat de hele reddingsoperatie van de club in het Gelredome teniet heeft gedaan. Arnhem werkt niet mee en weigert de schuld van 7,8 miljoen euro uit de reddingsoperatie van 2003 kwijt te schelden.
Vitesse hield in de loop van dinsdag al voorzichtig rekening met een stugge houding van de stad Arnhem. De gemeenteraad schoof de beslissing telkens voor zich uit. ,,Dat voerde de druk verder op voor de organisatie, maar ook voor de crediteuren, de supporters en de sponsors, die willen weten waar ze aan toe zijn,’’ aldus Van der Kraan.
Surseance van betaling is normaal gesproken het voorportaal voor een faillissement. Het betekent dat de voetbalclub Vitesse bij de rechter uitstel van betaling aanvraagt.
Verleent de rechter een vonnis, dan zal een bewindvoerder worden aangesteld en krijgt de club nog de gelegenheid om langs juridische weg met de schuldeisers om de tafel te gaan zitten. De vraag is alleen of de gemeente Arnhem daar wijzer van wordt.
Nu Vitesse surseance van betaling moet aanvragen wordt de club grote, indirecte schade toegebracht. Veel bedrijven weigeren over het algemeen zaken te doen met een betaald voetbalorganisatie die in surseance verkeert.
Het imago van het voetbalbolwerk aan de Rijn had na het tijdperk van Karel Aalbers (die de club met een miljoenenschuld achterliet) al deuken opgelopen. Onder de huidige bestuurders was een frisse wind gaan waaien in Arnhem. Vitesse kende de afgelopen twee seizoenen een positief netto resultaat. De expoitatie is nagenoeg op orde. Was dat niet het geval geweest, dan zou de club ook geen licentie hebben ontvangen van de KNVB.
De spelers en de technische staf van Vitesse hebben tot op heden kans gezien alle financiële problemen ver van zich af te houden. Coach Aad de Mos tracht met zijn selectie voortdurend het verstand op nul te zetten en richt zich louter op de sportieve kant van de club. Hij wordt echter dagelijks met de ellende achter de schermen geconfronteerd. Aankopen en investeringen zijn onmogelijk.
,,De club is met handen en voeten gebonden en kan eigenlijk niks meer,’’ reageerde topscorer Santi Kolk gisteravond teleurgesteld op het besluit van de gemeente Arnhem. ,,Wij, de spelers, proberen ons met de dingen op het veld bezig te houden en de rust te bewaren. We worden netjes op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen. Maar toch schrik je als speler steeds weer. Nu ook. We willen presteren, want wij hebben ook ambities. Maar het wordt allemaal wel moeilijk gemaakt. ’
Ook Theo Janssen vindt de houding van de gemeente ’een grote teleurstelling’. ,,Elk jaar, zolang als ik hier voetbal, hoor ik wel dingen over de financiën. Daar wil je toch eens een keer van verlost raken,’’ aldus Janssen.
quote:Vitesse furieus over ‘nee’
Voetbalclub gaat via rechter gemeente toch dwingen tot sanering.
De Gelderlander 20-02-08
Vitesse staat op voet van oorlog met de gemeente Arnhem, nu het stadsbestuur gisteravond heeft besloten niet mee te werken aan vrijwillige schuldsanering.
De clubleiding is van mening dat het voortbestaan van Vitesse door de gemeente in gevaar wordt gebracht en sleept Arnhem voor de rechter. De gemeente, die 7,8 miljoen euro van de club claimt, heeft op haar beurt beslag laten leggen op de televisiegelden van Vitesse.
Voorzitter Kees Bakker van de SBV Vitesse sprak gisteravond laat van een ‘onverantwoordelijk besluit’ van de gemeente. „ De gemeente heeft zich niet gericht op de inhoud, maar heeft een politiek besluit genomen. Als de schuldsanering niet doorgaat, is Vitesse binnen een aantal maanden failliet”, zegt Bakker. Hij dacht met de gemeente in gesprek te zijn, maar werd gisteravond overvallen door het plotse besluit.
Arnhem zegt bereid te zijn, Vitesse tegemoet te komen, maar vindt Vitesse te veeleisend. Vitesse heeft 60 van de 62 schuldeisers bereid gevonden tot een vrijwillige sanering van een totale schuld van 27 miljoen euro. Alleen de gemeente gaat niet akkoord met de door Vitesse geboden 1,1 miljoen in plaats van 7,8 euro. Met evenementenbedrijf Gelredome wordt nog overlegd. De club stapt naar de rechter om via een dwangsanering ook Arnhem op de knieën te krijgen.
Het clubbestuur vreest dat de gemeente het schuldsaneringstraject gaat vertragen, waardoor het voortbestaan in gevaar komt. De KNVB heeft inmiddels laten weten dat Vitesse de zaken vóór het nieuwe seizoen voor elkaar moet hebben, anders krijgt Vitesse geen licentie
Vervolg
Vitesse: gemeente liet bod van 24 miljoen op Gelredome schieten
De gemeente Arnhem heeft in 2005 bij de verkoop van stadion Gelredome twee aanbiedingen van 24 miljoen euro laten lopen. Het stadion ging voor 16 miljoen naar Eurocommerce.
Dat zegt voorzitter Kees Bakker van het stichtingsbestuur van Vitesse. Hij kreeg gisteravond een telefoontje van verantwoordelijk wethouder Willem Hoeffnagel met een definitief nee tegen het vrijwillige saneringsvoorstel.
„ De gemeente heeft 8 miljoen euro laten liggen. Wij hebben in 2005 en 2006 twee partners aangebracht die beide 24 miljoen euro wilden betalen”, beweert Bakker, die de bewuste partijen niet openbaar wil maken.
De deals ketsten af op de eis om zeggenschap te krijgen over de evenemententak van het stadion. De gemeente Arnhem kwam daar met mede- eigenaar provincie Gelderland niet uit.
Bakker: „Dat was hún deel van het reddingsplan. Vervolgens duurde de verkoop van het stadion uiteindelijk een jaar en acht maanden langer dan de bedoeling was. Dat heeft ons 2.000 euro per dag gekost, in totaal 1,2 miljoen euro.”
Hoeffnagel zegt dat zowel het Arnhemse college als de politiek water bij de wijn wilden doen, gezien het belang van de Vitesse voor de stad Arnhem. „We hebben constant gezocht naar mogelijkheden eruit te komen”, zegt de wethouder gisteravond op een inderhaast belegde persconferentie over de vertrouwelijke gesprekken.
Volgens Vitesse heeft de gemeente Arnhem de club aangeboden de rente op de lening van 6,5 miljoen euro, te verlagen van 9,7 procent naar 4,5 procent.
Volgens Bakker kon Vitesse daarmee niet akkoord gaan. „Dan zou de gemeente een uitzonderingspositie claimen ten opzichte van andere schuldeisers. Wij lopen dan het risico dat andere schuldeisers zeggen ‘ waarom zij wel en wij niet’ en een rechtszaak beginnen.”
Ook begrijpt Bakker de geste niet. „ Als dat nu kan, waarom dan niet vier jaar geleden.”
quote:‘ Gemeente wint, Vitesse failliet’
Gang naar de rechter kent slechts verliezers, vindt Vitesse-voorzitter.
De Gelderlander 20-02-08
Voorzitter Kees Bakker van Vitesse heeft geen enkel begrip voor het keiharde nee dat de gemeente Arnhem gisteren uitsprak.
Volgens de clubleiding kan de gemeente Vitesse redden met een ‘budgettair neutrale’ operatie waarbij 30 miljoen euro wordt gedekt. „ De gemeente heeft 16,5 miljoen euro gekregen voor het stadion en krijgt bij een vrijwillige sanering van ons 1,1 miljoen euro. Dan is er nog 12,4 miljoen euro nodig. Dat geld moet de grond rondom het stadion opleveren.”
„Wij hebben door vastgoed-deskundigen laten berekenen dat op basis van het ontwikkelingsplan voor Centrum-Zuid de grond over een paar jaar 14 tot 17 miljoen euro waard is. Daarmee kun je de uitgaven makkelijk dekken, zelfs als er ontwikkelkosten zijn. Je moet er alleen even op wachten.”
Bakker: „Het hoeft de belastingbetaler niets te kosten. Als dat wel het geval was, had ik de gemeente Arnhem wat beter kunnen begrijpen.”
Bakker zei gisteravond wel enige vrees te hebben voor de gemeente die een in 2003 (reddingsplan) verkregen pandrecht claimt. Op basis daarvan heeft de gemeente Arnhem beslag laten leggen op de televisiegelden.
Volgens Vitesse ten onrechte. „ De televisierechten waren toen van de NOS, dat zijn ze niet meer, dus de gemeente heeft geen pandrecht”, stelt Bakker. „ Zij claimen een mondelinge afspraak dat het ook over toekomstige contracten ging, wij bestrijden dat. Twee toenmalige bestuursleden (Cor Guijt, Jan Snellenburg, EvdW) zullen onder ede verklaren dat er geen mondelinge toezegging is gedaan.”
Dat Vitesse de zaak voor de rechter gaat verliezen, is volgens Bakker onwaarschijnlijk. „ Ons grote probleem is tijd. De gemeente kan procedures starten waardoor de surseance langer duurt. Maar de vraag is wat de gemeente daarmee wint. Als wij de zaak winnen, heeft het alleen een hoop geld gekost. Als zij winnen, gaat Vitesse failliet, gaat Gelredome failliet en krijgt de gemeente een claim van Eurocommerce.”
Trainer Aad de Mos van Vitesse zwaait met een wit zakdoekje naar de gemeente Arnhem; in voetbaljargon zo veel als ‘ wegwezen’
Zo, hier verder.quote:'Vitesse rupsje nooitgenoeg’
Politiek deed water bij de wijn, maar houdt nu vast aan afspraken.
De Gelderlander 20-02-08
De Arnhemse politiek was best bereid Vitesse tegemoet te komen in de schuldsanering van de gemeentelijke miljoenen, maar de voetbalclub eiste te veel.
Dat is in grote lijnen de mening van de Arnhemse politiek. „Vitesse gedraagt zich als rupsje nooitgenoeg”, stelt VVD-leider Margreet van Gastel. „Tegen mijn zin in heb ik ook ingestemd om Vitesse openingen te bieden. Maar nu houd ik vast aan mijn eerdere uitspraak: nooit, nooit, nooit meer een euro naar Vitesse.”
Rudi Rikken, fractievoorzitter van de PvdA, zegt verbaasd te zijn dat met Vitesse niet tot overeenstemming is gekomen. „Ik ben er altijd in blijven geloven. Wij hebben genoeg openingen geboden. Maar met het bod van Vitesse konden we niet meegaan. We praten hier wel over gemeenschapsgeld. We kunnen daar niet zo maar een streep door te zetten.”
Rikken meent dat de Vrienden van Vitesse, die wel bereid zijn een groot deel van hun vordering op de club af te staan, nu hun clubliefde moeten tonen. „ Als zij hun bod gestand doen, ook als wij niet meedoen, en Vitesse accepteert het bod dat wij als gemeente hebben gedaan, staat de club er heel anders voor en kunnen we voorkomen dat we naar de rechter moeten.”
Volgens Vitesse heeft Arnhem voorgesteld de rente van de lening van 6,5 miljoen euro te verlagen van 9,7 naar 4,5 procent. Daarmee gaat Vitesse niet akkoord. Met als gevolg dat vrijwillige sanering van de baan is en Vitesse via de rechter medewerking wil afdwingen.
SP-voorman Gerrie Elfrink vindt het terecht dat Arnhem niet meewerkt. „Het is het enige verstandige besluit. Als je nu meewerkt, staat Vitesse over twee jaar weer op de stoep. Ik denk dat veel Arnhemmers tevreden zijn met dit besluit. Het draagvlak voor de club is behoorlijk aan het afbrokkelen.”
Fractievoorzitter Ine van Burgsteden van het CDA wil nu doorgaan met het reddingsplan. „Daar is iedereen met zijn volle verstand ingestapt. De gemeente, maar ook Vitesse. Dat moet de afspraken gewoon nakomen.” Zij noemt de houding van de club ‘niet fair’.
Zie ook pagina’s 26 en 27 De Arnhemse politiek sprak eerder een ferm ‘nee’ uit tegen medewerking aan de schuldsanering. Desondanks waren er openingen, aldus fractievoorzitters.
vervolg
We hebben ons best gedaan om eruit te komen’
Een maand koortsachtig overleg leidde niet tot een oplossing. Arnhem werkt niet mee aan een vrijwillige schuldsanering van Vitesse.
Wethouder Hoeffnagel: „We wilden er graag op een goede manier uitkomen.”
Er is een maand gesproken over de vraag van Vitesse mee te werken aan de vrijwillige sanering van de schuld die de club heeft bij de gemeente. Het antwoord is nee.
WethouderWillem Hoeffnagel: „We hebben constant gezocht naar mogelijkheden om eruit te komen. Vitesse is van groot belang voor de stad. We hebben alle mogelijkheden verkend, maar we lopen tegen de randen aan van wat mogelijk is. We hebben met de gemeenteraad afgesproken dat het hele reddingsplan van 2003 budgetneutraal zou verlopen.”
In 2003 heeft de gemeente met vele miljoenen Vitesse en Gelredome gered. Nu amper vijf jaar verder vraagt Vitesse afscheid te nemen van een miljoenenlening. Wat was jullie eerste reactie?
„Het is jammer dat dat blijkbaar nodig was. De huur die Vitesse voor Gelredome betaalt is tot twee keer toe verlaagd. Het was daarom wel een verrassing om te horen dat het bedrag dat aan de gemeente moet worden betaald een probleem is.”
Waarom heeft het een maand geduurd voor er duidelijkheid was?
„We hebben steeds teruggekoppeld naar de achterban, de fractievoorzitters in de gemeenteraad. Er zijn wekelijks gesprekken geweest, soms zelfs vaker. De politiek heeft een grote stem gehad in het geheel. Het was belangrijk om het samen te doen. We hebben ooit afgesproken in dit dossier geen ingrijpende beslissingen te nemen zonder ruggespraak.”
Wie was het meest toegeeflijk?
„ Dat kan ik niet zeggen. Politiek en college zaten dicht bij elkaar.”
Arnhem heeft destijds haar nek uitgestoken voor de club. Heerst er nu teleurstelling in het stadhuis?
„Dat is helemaal niet belangrijk.
Bij betaald voetbal spelen altijd enorm veel emoties. Maar je moet hier niet met emotie naar kijken.
Je moet het zakelijk en rationeel beschouwen.”
Hoe gaat het nu verder?
„ Of het goedschiks gaat of kwaadschiks, dat wachten we rustig af.
Het is nu aan Vitesse om eventuele stappen te zetten.”
Hoe gaat de gemeente zich opstellen bij een eventuele rechtszaak?
„Daar hebben we het nog helemaal niet over gehad. Het reddingsplan biedt een bepaalde zekerheid, daar houden we aan vast. We hebben een vordering uitstaan. In 2003 hebben we een pandrecht verworven en dat hebben we nog steeds.”
Leningen, stadion kopen, geld kwijtschelden etc.quote:Op woensdag 20 februari 2008 22:54 schreef JH87 het volgende:
Wil je mij het 'oneerlijk concurreren' even uitleggen? KNVB geeft de licenties echt niet cadeau hoor.
quote:Gemeente Arnhem brengt voortbestaan Vitesse in gevaar; club vraagt surseance van betaling aan
Vitesse vraagt op korte termijn surseance van betaling aan. De reden hiervan is dat de gemeente Arnhem, als één van de laatste twee van de in totaal 62 crediteuren van de club, niet wenst mee te werken aan een schuldensanering van de Arnhemse eredivisionist. In eerdere gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente, leek er overeenstemming over een oplossingsrichting. Dinsdagmiddag gaf de gemeente Vitesse nog te kennen een besluit opnieuw aan te houden. Dinsdagavond echter kreeg de club te horen dat alsnog een beslissing tegen het vrijwillige akkoord is genomen.
Vitesse benadrukt dat het operationele bedrijfsresultaat de laatste seizoenen sterk is verbeterd en ook de begroting van het huidige seizoen wederom zal worden gehaald. Toch besloot Vitesse zich november vorig jaar te oriënteren op de mogelijkheid tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen met haar schuldeisers. Dit werd ingegeven door het bovenmatige negatief eigen vermogen van ¤ 27 mio waar de Arnhemmers mee kampen. Dit negatief eigen vermogen bestaat voornamelijk uit langlopende leningen die voor verreweg het grootste gedeelte voortgekomen uit het verleden. Hoewel de schulden niet direct opeisbaar zijn drukken de lasten die voortkomen uit deze financiering, in verband met te betalen rente, zwaar op de exploitatie. Daarnaast blijkt het onmogelijk de hoofdsommen af te lossen.
De beleidsbepalers van Vitesse kwamen om die reden tot de conclusie dat de schuldenlast het Vitesse op termijn onmogelijk maakt haar concurrentiepositie ten opzichte van vergelijkbare clubs te behouden of te verbeteren. UNO Bedrijfsadviseurs, die de Arnhemse club begeleidt in het saneringsproces, kwam tot eenzelfde conclusie. Alle eventuele extra inkomsten uit transfers moet Vitesse immers gebruiken om de schuldpositie terug te dringen. Hierdoor is het niet te voorkomen dat de club in een negatieve spiraal terecht komt. Vitesse is daardoor altijd genoodzaakt de betere spelers te verkopen, waardoor een uitholling van het voetbal en de ambities van de club ontstaat. Dit zal onherroepelijk zijn weerslag hebben op bezoekersaantallen en sponsors.
Om de schade voor alle betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, is getracht tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen, een inspanning die zijn vruchten leek af te werpen.
Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Wij hadden tot dinsdagmiddag goede hoop dat ook de gemeente Arnhem mee zou werken aan een vrijwillig akkoord. Zevenennegentig procent van de crediteuren is immers al akkoord. In onze ogen hebben wij de afgelopen jaren een aantal acceptabele oplossingsrichtingen aangedragen die de gemeente Arnhem een uitweg zonder gezichtsverlies boden. De gemeente bleef echter hangen in het aanbod de achtergestelde lening van ¤ 6,5 mio naar een marktconforme rente met boetevrije aflossing om te zetten. Wanneer de ommelanden van Gelredome in de toekomst geld zouden opbrengen, zou de gemeente eventueel bereid zijn over vermindering van de lening te praten. Dit standpunt is voor Vitesse een gepasseerd station, aangezien wij niets hebben aan een open einde voor wat betreft de geldlening. Bovendien doet dit geen recht aan de positie van de overige crediteuren. Bij een schuldsanering geldt immers: gelijke monniken, gelijke kappen. Daarnaast is het van belang dat alle schulden uit het verleden volledig worden gesaneerd, anders kan Vitesse nog geen nieuwe start maken.”
Vitesse heeft de gemeente Arnhem laten weten dat zij het standpunt van de gemeente betreurt.
Kees Bakker, voorzitter van het stichtingsbestuur Vitesse-Arnhem: “Vitesse heeft nooit een cent van de gemeente Arnhem gekregen. De gemeente heeft Gelredome en ommelanden in november 2003 voor 30 mio gekocht. Er is destijds afgesproken dat het reddingsplan budgettair neutraal zou moeten verlopen. Dit betekent dus dat de gemeente aan deze transactie niet hoeft te verdienen ten koste van een noodlijdende club. Een opbrengst van 30 mio behoort tot de mogelijkheden. Dit had zelfs al kunnen gebeuren bij de verkoop van het stadion, want er waren twee consortia die, onder voorwaarde van zeggenschap over de stichting Gelredome, bereid waren 24 mio voor het stadion te betalen. De gemeente Arnhem, die samen met de provincie Gelderland het bestuur van de stichting Gelredome vormt, heeft dit niet kunnen realiseren.”
“Vitesse heeft onderzocht dat de ommelanden bij Gelredome over een aantal jaren bij de ontwikkeling van Centrum Zuid tussen de 14 en 17 mio zullen opbrengen. Wanneer je dit optelt bij de opbrengst van het stadion van 16,5 mio is het perspectief van budgettaire neutraliteit op termijn nog steeds reëel. Vitesse betreurt het dat het College niet de bereidheid toont om de te verwachten winst nu al om te zetten in de sanering van de lening. Daarnaast brengt de gemeente de bedrijfsvoering van Vitesse ernstig in gevaar door beslag te leggen op de televisiegelden bij de ECV. Het is jammer te moeten concluderen dat de gemeente de club onnodig aan het lijntje heeft gehouden. Er was al lang geen sprake meer van een inhoudelijke discussie, zo blijkt nu. Het gaat kennelijk om de politieke verkoopbaarheid.”
dat is voorgeschoten geld.quote:Op woensdag 20 februari 2008 22:57 schreef JH87 het volgende:
Leningen sluiten volgens mij wel meer voetbalclubs af. Misschien is deze hoger dan anderen, maar ik herinner me nog NEC dat kortgeleden weer bij de gemeente aan moest kloppen omdat ze geld voor een nieuwe grasmat nodig hadden.
ik wou dat PSV enige steun van de gemeente kon krijgen....... al was het maar een garantie als ondersteuning voor een lager rente tarief.....quote:Geld kwijtschelden is daarnaast juist hetgene wat niet is gebeurd, waardoor we hier zo aan het discussieren zijn.
Over het stadion gesproken; volgens mij speelden daar heel wat hogere bedragen dan de spreekwoordelijke 1 euro die we overal en laatst ook weer bij de Graafschap tegenkomen.
Als er dus al zoveel clubs op deze manier 'handelen', zie ik niet in wat er zo 'oneerlijk' aan die concurrentie is.
de neppers dachten te kunnen overleven van de rente op hun schuldquote:Op woensdag 20 februari 2008 22:55 schreef De_Ananas het volgende:
[..]
Leningen, stadion kopen, geld kwijtschelden etc.
Beetje bodemloze put hé
Kunnen de 5 duurste spelers voldoende opbrengen? Het salaris van de 5 duurste zal niet veel meer dan de helft van het totale salarisbedrag zijn, dus dat schiet ook niet enorm op ...quote:Op donderdag 21 februari 2008 05:53 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Gewoon de 5 duurtste spelers op ruimen, een jaartje kut draaien en dan is het opgelost
We hebben 27 Miljoen schuld. 7.8 Miljoen ligt bij de gemeente. Dan heeft de rest dus nog 19.2 Miljoen.quote:Op donderdag 21 februari 2008 02:04 schreef TC03 het volgende:
Vind het echt bizar dat 60 van de 62 de de schuld bijna volledig kwijt schelden. En dat Vitesse "furieus" is dat het niet ¤6,1 miljoen cadeau krijgt van de gemeente. Ik vind het echt zo totaal onlogisch klinken allemaal. Men doet in feite Vitesse ¤27 miljoen cadeau. De schuldeisers hebben allemaal een Vitesse-hart ofzo?
quote:Arnhem: ‘ Vitesse is zelf schuld’
De Gelderlander 21-02-08
Het Arnhemse gemeentebestuur voelt zich niet verantwoordelijk voor de penibele financiële situatie waarin Vitesse verkeert.
„Vitesse is een zelfstandig bedrijf en zelf verantwoordelijk. Als zij zeggen dat wij schuld hebben, ben ik het daar niet mee eens”, reageerde de Arnhemse wethouder van financiën Willem Hoeffnagel gistermorgen. Arnhem zei dinsdagavond ‘nee’ tegen een voorstel van Vitesse om de schuld ( 6,5 miljoen euro) vrijwillig te saneren tegen een vergoeding van 1,1 miljoen euro. Vitesse heeft 60 van de 62 schuldeisers wel zo ver gekregen met een vrijwillige schuldsanering akkoord te gaan.
De gemeente wilde Vitesse wel tegemoetkomen (rente van 9,7 naar 4,5 procent en achtergestelde lening), maar verder niet. Hoeffnagel: „Wij proefden bij Vitesse niet de bereidheid eruit te komen.”
Vitesse stapt naar de rechter om sanering af te dwingen. De club zet deze stap door omdat wordt gevreesd dat de miljoenenschuld (27 miljoen euro) op den duur tot een faillissement leidt.
De wethouder erkende dat er - anders dan vaak gedacht - nooit een cent aan Vitesse is geschonken. „Het betreft leningen.” Over de kwaliteit van het reddingsplan 2003, door Vitesse als een hoofdoorzaak voor de huidige situatie uitgelegd, wilde hij zich niet uitlaten. „Dat was voor mijn tijd.”
quote:Op woensdag 20 februari 2008 22:52 schreef Barnet_Bee het volgende:
Helemaal verdwijnen hoeft natuurlijk niet, maar aangezien ze al jaren oneerlijk hebben geconcurreerd zou een degradatie wel op zijn plek zijn. Het zou onterecht zijn als clubs die nu onderaan staan en het wel eerlijk spelen (zoals VVV, Willem II, Heracles of Excelsior) eruit gaan ten koste van deze club. Moet zeggen dat het huidige Vitesse me weinig doet, hoewel ze wel altijd aparte spelers hebben. Toen ze nog op Monnikenhuize speelde vond ik het altijd wel een leuke uitwedstrijd om te bezoeken.
Dus jij vindt lenen van de gemeente tegen een woekerrente oneerlijk concurreren? Of leg me nog even uit waarom je deze bullshit ondersteunt, want ik ben het even kwijt.quote:
Dus het is de fout van de gemeente dat jullie daar geld moeten lenen? Jullie moeten eens kappen met naar andere te wijzen. Bij jullie zelf is het fout gegaan. Je bent ook niet verplicht om akkoord te gaan met die lening van de gemeente.quote:Op donderdag 21 februari 2008 09:44 schreef Yozzz het volgende:
[..]
Dus jij vindt lenen van de gemeente tegen een woekerrente oneerlijk concurreren? Of leg me nog even uit waarom je deze bullshit ondersteunt, want ik ben het even kwijt.
Zelden heb ik zó gehoopt op een nederlaag van Roda
Absoluut. Maar volgens mij is ook iedereen het daarmee eens. Jij blijft hier steeds terugvallen op hetzelfde, zo blijf je bezig.quote:Op donderdag 21 februari 2008 09:52 schreef DarkShine het volgende:
Bij jullie zelf is het fout gegaan.
Als jullie nou niet terugvallen op die gemeente telkens hoef ik mijn antwoord niet te herhalen. Ik hou niet vol dat de gemeente het schuld is. De gemeente had die lening niet hoeven verstekken en Vitesse had hem niet hoeven te accepteren. Dat jullie nu janken over die lening tsja...quote:Op donderdag 21 februari 2008 10:38 schreef JH87 het volgende:
[..]
Absoluut. Maar volgens mij is ook iedereen het daarmee eens. Jij blijft hier steeds terugvallen op hetzelfde, zo blijf je bezig.
Als je schuld hebt geef je gewoon structureel te veel geld uit. Als je de 5 duurste spelers laat vertrekken bespaar je pak hem beet 30% van je uitgavenquote:Op donderdag 21 februari 2008 07:49 schreef Doc het volgende:
[..]
Kunnen de 5 duurste spelers voldoende opbrengen? Het salaris van de 5 duurste zal niet veel meer dan de helft van het totale salarisbedrag zijn, dus dat schiet ook niet enorm op ...
Het zou allemaal wel ee stap de goede richting op zijn - ik bedoel, als ze moeten kiezen tussen de club opheffen of bovenstaande, dan zou je zeggen dat de keuze simpel is.
Laat ik het zo zeggen: de schulden zijn ontstaan door handelen van Vitesse. Neemt niet weg dat Vitesse genoeg opties heeft gegeven aan de gemeente om een zonde (uit het verleden!!!) voor goed op te ruimen. Dat de gemeente hier steeds niet op ingaat is helaas wel de gemeente aan te rekenen. Net zoals het 'reddingsplan' bij voorbaat als gedoemd was te mislukken door het handelen van de gemeente.quote:Op donderdag 21 februari 2008 17:24 schreef DarkShine het volgende:
Ik begrijp je argumenten zeker.
Maar feit is dat als men in Arnhem niet groter wou zijn dan men in werkelijkheid is men die leningen met, zoals jullie vinden, woekerrentes hoeven afsluiten.
Je kunt nu wel naar alles en iedereen wijzen. Maar de schuld ligt toch echt bij jullie zelf.
het is ook geen kwijtschelden, tis een crediteuren akkoord. Is gewoon een juridische weg om een deel van je tegoeden te krijgen en de rest van de schuldeis wordt nietig verklaard. Je koopt je lening gewoon af voor minder omdat de kans groot is dat als je niet akkoord gaat die schuldeiser nooit wat zal krijgen.quote:Op donderdag 21 februari 2008 17:32 schreef DarkShine het volgende:
Kwijtschelden (wat jullie toch wouden als laatste) mag een gemeente niet van de EU.
Bullshit? Deze clubs hebben geen spelers kunnen halen die wel naar Vitesse gingen, omdat die in plaats van te saneren maar bleven kopen. Heracles is zo'n club die nooit teveel uitgeeft en dan zou die club eruit moeten ipv een stel oplichters? Wat reacties betreft zijn de ADO-fans een stuk realistischer, terwijl de Vitessenaren alleen maar als een stel calimero's wijzen naar de gemeente.quote:Op donderdag 21 februari 2008 09:44 schreef Yozzz het volgende:
[..]
Dus jij vindt lenen van de gemeente tegen een woekerrente oneerlijk concurreren? Of leg me nog even uit waarom je deze bullshit ondersteunt, want ik ben het even kwijt.
Zelden heb ik zó gehoopt op een nederlaag van Roda
Ik moet je aan de ene kant met schaamte bekennen dat Vitesse die wedstrijd voluit voor de winst ging (vandaar ook de 5-1, waarschijnlijk), en aan de andere kant nogmaals uitlachen dat Ajax het blijkbaar niet op eigen kracht voor elkaar heeft kunnen krijgenquote:Op donderdag 21 februari 2008 18:54 schreef Loserkid het volgende:
hadden ze psv maar niet zo dik moeten laten winnen vorig seizoen..
Vitesse bleef maar kopen en kopen? Wát een kortzichtigheid. Vitesse heeft sinds 2003 ruim 45% van haar personeelskosten (inclusief spelerssalarissen) bespaard, en meer dan de helft van haar vaste werknemers ontslagen.quote:Op donderdag 21 februari 2008 18:56 schreef Barnet_Bee het volgende:
[..]
Bullshit? Deze clubs hebben geen spelers kunnen halen die wel naar Vitesse gingen, omdat die in plaats van te saneren maar bleven kopen. Heracles is zo'n club die nooit teveel uitgeeft en dan zou die club eruit moeten ipv een stel oplichters? Wat reacties betreft zijn de ADO-fans een stuk realistischer, terwijl de Vitessenaren alleen maar als een stel calimero's wijzen naar de gemeente.
Ik herzie mijn mening. Niets degraderen, gewoon die stekker uit die oplichterige handel. Niemand zal die club zonder historie missen.
Psv dan toch ook niet?quote:Op donderdag 21 februari 2008 19:00 schreef Yozzz het volgende:
[..]
Ik moet je aan de ene kant met schaamte bekennen dat Vitesse die wedstrijd voluit voor de winst ging (vandaar ook de 5-1, waarschijnlijk), en aan de andere kant nogmaals uitlachen dat Ajax het blijkbaar niet op eigen kracht voor elkaar heeft kunnen krijgen
Hoop dat ze bedoelen dat de toekomst voor henzelf (de supporters) kleurloos en leeg zal zijn, want denk dat niemand verder die club zal gaan missen.quote:Vitesse-fans geven 'zwart' signaal af
Geschreven op vrijdag, 22 februari om 21:38
Komende zaterdag zal een groot deel van de Vitesse-supporters zich in een zwarte outfit hullen. De fans willen hiermee tijdens de wedstrijd tussen de Arnhemmers en Roda JC een signaal aan de gemeente afgeven. Klik hier! Deze week liet de lokale overheid uit de Gelderse hoofdstad weten niet mee te werken aan een plan om de schuldenlast van Vitesse te verlichten. De eredivisionist kampt met een tekort van 27 miljoen euro.
“Wij steunen onze club in donkere outfit. Geen trommels, geen zichtbaar geel en slechts blanco spandoeken en zwarte vlaggen. Kleurloos en leeg als een toekomst zonder Vitesse”, aldus een statement van de supportersverenging op het digitale kanaal van de club. De actie in het Gelredome vindt plaats tijdens het eerste kwartier van de wedstrijd.
Bij Vitesse is de schuld het gevolg van wanbeleid in het verleden. Op het ogenblik - heb ik uit de diverse hierboven geposte stukken begrepen - spelen ze quite. En dat is te tweinig om de schul af te lossen. Of ze vervolgens (voldoende) winst gaan maken door de 5 duurste spelers te verkopen is nog maar de vraag. Je bespaart, maar de vraag is ook of je inkomsten dan niet ook gaan dalen (minder bezoekers etc).quote:Op donderdag 21 februari 2008 11:51 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Als je schuld hebt geef je gewoon structureel te veel geld uit. Als je de 5 duurste spelers laat vertrekken bespaar je pak hem beet 30% van je uitgaven
Dan moet je gewoon winstgevend zijn, ook Vitesse
quote:VITESSE-LEIDING SPEELT HOOG SPEL
door HARRY VAN GELDER
AMSTERDAM – ’Vitesse staat niet aan de rand van een faillissement, zoals De Telegraaf meldde.’ Dat schreef Vitesse-directeur Paul van der Kraan een maand geleden aan de supporters van de Arnhemse club. Hij had het zelf tegen deze krant gezegd, maar schrok blijkbaar van de gevolgen. Nu, vier weken later, kan Van der Kraan er echt niet meer onderuit. Vandaag of woensdag stapt hij naar de rechter om surseance van betaling aan te vragen, zegt hij op de website.
Van der Kraan en Vitesse spelen daarmee hoog spel, omdat ze de leiding van de club uit handen geven.
Als eerste zal de rechter één of meerdere bewindvoerders aanstellen. Die zullen de boeken van Vitesse bestuderen en het bewind over de club gaan voeren. Geen paperclip, laat staan een speler, zal straks mogen worden aangeschaft zonder dat de bewindvoerders hiermee akkoord gaan, Van der Kraan hoopt door de stap naar de rechter de gemeente Arnhem te dwingen alsnog mee te doen aan het zogenoemde crediteurenakkoord. Deze overeenkomst moet Vitesse ontdoen van een torenhoge schuldenlast van 27 miljoen euro. De schuld is opgebouwd door mismanagement, te hoge begrotingen en door spelers peperduur te kopen en spotgoedkoop weer van de hand te doen.
De Vitesse-directeur wil de totale schuld van 27 miljoen voor ongeveer drie miljoen euro afkopen. De kleine schuldeisers krijgen hun geld terug en de grote moeten een kapitale veer laten.
Zestig van de 62 schuldeisers hebben zich akkoord verklaard. Maar de laatste twee, de gemeente Arnhem en stadion Gelredome, weigeren. De gemeente heeft als gevolg van een reddingsplan in 2003 ongeveer 11 miljoen euro in Vitesse gestoken.
In ruil voor een paar ton zou Arnhem een miljoenenlening moeten kwijtschelden. Maar de gemeente kan dat niet, omdat zij bang is dat de Europese Commissie na het kwijtschelden van de schuld meteen op de stoep staat om een boete uit te delen vanwege verboden subsidies.
En er speelt nog iets. Van der Kraan hoopt met de faillissementswetgeving in de hand Arnhem te kunnen dwingen in te stemmen met het saneringsakkoord. Volgens de wet kunnen schuldeisers die niet akkoord gaan met een regeling, gedwongen worden mee te doen als meer dan de helft van de schuldeisers instemt en meer dan de helft van de schuld is geregeld. Zoals nu.
Maar er zit een lelijk addertje onder het gras. De gemeente bezit namelijk het pandrecht. Dat betekent dat Arnhem alle inkomsten van Vitesse kan opeisen als Vitesse zijn verplichtingen niet nakomt. Vitesse ontkent dat de gemeente dit recht heeft. Maar de gemeente lijkt een sterke zaak te hebben. Het gevolg van het pandrecht is dat Arnhem niet zomaar een schuldeiser is, maar een schuldeiser met een preferente positie. „Wij zijn de eerste schuldeiser”, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Dat betekent dat het akkoord met de andere schuldeisers niet zomaar kan worden toegepast en het saneringsakkoord vervalt.
Vitesse is dan echt in last. De club heeft al meerdere malen aangeven niet meer aan zijn financiele verplichtingen te kunnen voldoen. De bewindvoerders, en niet de clubleiding, bepalen in dat geval hoe het verder moet met de club.
Precies wat ik nu de hele tijd probeer aan te geven maar wat de Vitesse fans maar herhaling van argumenten vinden.quote:
quote:Op dinsdag 26 februari 2008 09:48 schreef DarkShine het volgende:
[..]
Precies wat ik nu de hele tijd probeer aan te geven maar wat de Vitesse fans maar herhaling van argumenten vinden.
Omdat Ajax volgens Montana de enige club is die er toe doet.quote:Op vrijdag 22 februari 2008 22:42 schreef Gordon_Shumway het volgende:
Waarom zou niemand Vitesse gaan missen?
Zitten langer in de Eredivisie dan AZ
Van mij mogen ze de pandrechten op 't Gelredome hebben. Dat ding is toch niet van Vitesse.quote:Op dinsdag 26 februari 2008 10:10 schreef Yozzz het volgende:
De pandrechten gelden uiteraard niet op het Gelredome, maar over de TV-rechten. De Telegraaf doet weer een poging goed geïnformeerd te zijn, maar het is weer waardeloos wat ze weten te melden.
De gemeente heeft nog steeds niet "¤ 11 miljoen in Vitesse gestoken", maar een bedrag geleend aan de club om de club te redden. Telegraaf doet het weer uitzien alsof het geld als gift naar Vitesse is gegaan, wat niet zo is.
Haten niet hoor, zou niet weten waar die haat vandaan moet komen. Hebben we wel andere clubs voor.quote:Op dinsdag 26 februari 2008 10:31 schreef Yozzz het volgende:
Het zijn altijd Ajacieden die ons haten
http://www.youtube.com/watch?v=uKPjwgSy3KU
GENIETEN!
Een lening valt bij mij ook onder "geld ergens in steken"quote:Op dinsdag 26 februari 2008 10:10 schreef Yozzz het volgende:
De pandrechten gelden uiteraard niet op het Gelredome, maar over de TV-rechten. De Telegraaf doet weer een poging goed geïnformeerd te zijn, maar het is weer waardeloos wat ze weten te melden.
De gemeente heeft nog steeds niet "¤ 11 miljoen in Vitesse gestoken", maar een bedrag geleend aan de club om de club te redden. Telegraaf doet het weer uitzien alsof het geld als gift naar Vitesse is gegaan, wat niet zo is.
Maar Vitesse wil graag dat de gemeente die schuld kwijt scheldt, wat dan dus op een gift neerkomt.quote:Op dinsdag 26 februari 2008 10:10 schreef Yozzz het volgende:
...knip...
De gemeente heeft nog steeds niet "¤ 11 miljoen in Vitesse gestoken", maar een bedrag geleend aan de club om de club te redden. Telegraaf doet het weer uitzien alsof het geld als gift naar Vitesse is gegaan, wat niet zo is.
Uit het stuk is wel duidelijk dat het om een lening gaat hoor.quote:Op dinsdag 26 februari 2008 10:10 schreef Yozzz het volgende:
De gemeente heeft nog steeds niet "¤ 11 miljoen in Vitesse gestoken", maar een bedrag geleend aan de club om de club te redden. Telegraaf doet het weer uitzien alsof het geld als gift naar Vitesse is gegaan, wat niet zo is.
En uit het stuk is duidelijk dat dat waarschijnlijk niet mag.quote:Op dinsdag 26 februari 2008 10:42 schreef DivineJester het volgende:
[..]
Maar Vitesse wil graag dat de gemeente die schuld kwijt scheldt, wat dan dus op een gift neerkomt.
En nu staat de gemeente écht alleen.quote:Gelredome bv geeft toe, gemeente staat alleen
Stadiondirectie stemt in met schuldsanering Vitesse, wel strijd loges.
De Gelderlander 27-02-08
Evenementenbedrijf Gelredome is alsnog akkoord gegaan met een vrijwillige schuldsanering van Vitesse. Van de 62 schuldeisers is de gemeente nu de enige die niet wil meewerken. Arnhem heeft met zeker 6,5 miljoen euro ook de grootste vordering.
Gelredome bv heeft ‘enkele tienduizenden euro’s’ tegoed van Vitesse, zegt directeur Jasper van Amstel. Daarvan krijgt het evenementenbedrijf, als de sanering doorgaat, slechts een deel terug.
Ondanks het akkoord is Vitesse niet tevreden. De club claimt ook het recht op een groot aantal loges en businessseats, die sinds het gemeentelijk reddingsplan in 2003 van Gelredome bv zijn. Tevens wil Vitesse meedelen in de opbrengsten van de bijvoorbeeld de catering rond duels van Vitesse.
„We hebben een juridisch geschil over de loges en willen helderheid krijgen. We hebben nu één kans om alle zaken in orde te maken. Dan moet je die nu ook allemaal aanpakken”, vindt Vitesse-directeur Paul van der Kraan.
Van Amstel stelt dat hij Vitesse een flink stuk tegemoet wil komen met de loges. „Maar Vitesse gaat daarmee niet akkoord. Zij wil veel te veel”, vindt Van Amstel.
„Wij zijn best bereid om onze klanten te helpen, maar daar zitten grenzen aan. Vitesse krijgt elke wedstrijd een mooi en schoon stadion. Het kost geld om het stadion zo op te leveren. Als wij alle wensen van onze klanten inwilligen, is dat straks niet meer mogelijk.”
Om instemming van Arnhem af te dwingen, staat Vitesse op het punt in surseance te gaan. De club hoopt de zaak daarna voor te leggen aan de rechter. De surseance wordt vermoedelijk vandaag door de directie aangevraagd.
Ja, en? Terecht dat ze niets kwijtschelden of moet Vitesse gezien worden als liefdadigheid? Daarbij is het ook nog eens competitievervalsing, Vitesse dat met vele kwijtgescholden miljoenen een club net voor blijft dat alles al tien jaar perfect volgens de regels doet, geen cent meer uitgeeft dan het zich kan veroorloven.quote:Op woensdag 27 februari 2008 08:22 schreef JH87 het volgende:
[..]
En nu staat de gemeente écht alleen.
quote:Gemeente Arnhem ergert zich aan Vitesse
Vitesse verkeert in grote problemen. De Arnhemse club zucht onder een in het verleden opgebouwde schuldenlast van 27 miljoen euro. De club hoopt (wederom) op een helpende hand van de gemeente, maar die is het financiële falen van de club beu. Er gaat geen cent gemeenschapsgeld meer naar Vitesse, zo verzekeren politici in een interview met dagblad De Pers.
Vitesse-directeur Paul van der Kraan dreigt met surseance van betaling en degradatie, maar de politici laten zich niet langer chanteren. "Meneer Van der Kraan heeft het over een woekerrente die Vitesse moet betalen over een lening van 6,5 miljoen, maar als ik hier naar de spaarbank ga voor een lening, betaal ik meer rente. Als de club het niet redt dan is het aan die man te danken", zegt Gerrie Elfrink, fractievoorzitter van de SP in Arnhem.
Vitesse kampt zoals gezegd met een schuldenlast van maar liefst 27 miljoen euro. Van der Kraan legt de bal nu bij de gemeente. Wanneer zij de totale schuld van 7,8 miljoen niet saneert tegen een vergoeding van 1,1 miljoen euro, moet de club surseance (uitstelling) van betaling aanvragen.
VVD-fractievoorzitter Margreet van Gastel sluit zich aan bij de afkeer tegen Vitesse: "Er waren reddingsplannen in 2001 en in 2003, er is een huurverlaging geweest, het houdt een keer op. En zelfs al zouden we willen, het mag niet eens. Wanneer we leningen kwijtschelden dan doen we aan verkapte staatssteun."
Volgens Van Gastel speelt Van der Kraan een gemeen spelletje met de gemeente. "Hij speelt blufpoker met veel risico. Een voorstel van de gemeente voor renteverlaging en uitstel van betaling heeft hij gewoon afgewezen", aldus Van Gastel. Ook Elfrink ziet in Van der Kraan de boosdoener. "Hij helpt het imago van de club om zeep. Wie wil er nu nog sponsor worden na al deze verhalen?"
Van Gastel vindt dat de club de komende jaren in ieder geval niet te hoog van de toren moet blazen. "Het is toch wat aanmatigend als in deze periode de spelerssalarissen weer stijgen," zegt Van Gastel. "Ze moeten de tering naar de nering zetten. De ambitie om hoog in het linkerrijtje te eindigen moeten ze dan maar even loslaten."
fcupdate
Flikker eens op met dat competitievervalsing gezeik zeg, hoeveel clubs in NL worden er al niet gematst met hun stadions voor 1 euro. Ik word er zo moe van steeds maar weer dezelfde voorbeelden te moeten noemen. Blijkbaar vinden bedrijven Vitesse toch gewoon belangrijk genoeg om die schulden kwijt te schelden, moet je niet zo gaan janken. Daarnaast heb ik zelf gezegd dat ik het TERECHT vond dat de gemeente nee zei. Dus zeik niet.quote:Op woensdag 27 februari 2008 15:23 schreef M0NTANA het volgende:
[..]
Ja, en? Terecht dat ze niets kwijtschelden of moet Vitesse gezien worden als liefdadigheid? Daarbij is het ook nog eens competitievervalsing, Vitesse dat met vele kwijtgescholden miljoenen een club net voor blijft dat alles al tien jaar perfect volgens de regels doet, geen cent meer uitgeeft dan het zich kan veroorloven.
quote:Betaald voetbal ’Het houdt een keertje op’
Arnhem is Vitesse een beetje beu
Door: Alex van der Hulst
Gepubliceerd: gisteren 23:07
Update: gisteren 23:08
Voor het gemeentebestuur van Arnhem is de maat vol. Er gaat geen cent gemeenschapsgeld meer naar Vitesse. Vitesse-directeur Paul van der Kraan dreigt met surseance van betaling en degradatie, maar de politici laten zich niet langer chanteren.
‘Meneer Van der Kraan heeft het over een woekerrente die Vitesse moet betalen over een lening van 6,5 miljoen, maar als ik hier naar de spaarbank ga voor een lening, betaal ik meer rente. Als de club het niet redt dan is het aan die man te danken’, zegt Gerrie Elfrink, fractievoorzitter van de SP in Arnhem. Vitesse zucht onder een schuldenlast van 27 miljoen euro die in het verleden is opgebouwd. Algemeen directeur Paul van der Kraan legt de bal nu bij de gemeent. Wanneer zij de totale schuld van 7,8 miljoen niet saneert tegen een vergoeding van 1,1 miljoen euro, moet de club surseance van betaling aanvragen.
Elfrink: ‘Ik ben positief verrast dat de voltallige gemeenteraad de rug nu recht houdt.’ Hij becijfert dat de gemeente, los van de lening door huurverlaging en financiële injecties, al 6,9 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de club.
VVD-fractievoorzitter Margreet van Gastel: ‘Er waren reddingsplannen in 2001 en in 2003, er is een huurverlaging geweest, het houdt een keer op. En zelfs al zouden we willen, het mag niet eens. Wanneer we leningen kwijtschelden dan doen we aan verkapte staatssteun.’
Volgens de raadsleden moeten de ambities van de club worden bijgesteld. Er komt genoeg geld binnen om te kunnen overleven. ‘Het is toch wat aanmatigend als in deze periode de spelerssalarissen weer stijgen,’ zegt Van Gastel. ‘Ze moeten de tering naar de nering zetten. De ambitie om hoog in het linkerrijtje te eindigen moeten ze dan maar even loslaten.’
Gerrie Elfrink: ‘En dan roept speler Theo Janssen dat de gemeente toch rijk genoeg is, laat hem zelf de helft van zijn salaris inleveren. Ondertussen hebben ze net weer een Braziliaanse voetballer gekocht. Als tijdens onderhandelingen blijkt dat ze minder geld hoeven af te lossen, lopen ze bij wijze van spreken alvast even naar de wc om telefonisch een nieuwe speler te kopen.’
De raadsleden weten zich gesterkt door een enquête van Omroep Gelderland waaruit blijkt dat 57 procent van de Arnhemmers vindt dat de gemeente de schuld van Vitesse niet moet kwijtschelden. Directeur Paul van der Kraan heeft volgens de politici zijn krediet verspeeld. ‘Hij speelt blufpoker met veel risico. Een voorstel van de gemeente voor renteverlaging en uitstel van betaling heeft hij gewoon afgewezen’, aldus Van Gastel.
‘Hij helpt het imago van de club om zeep’, aldus Elfrink. ‘Wie wil er nu nog sponsor worden na al deze verhalen?’
tja ik verleen ook alleen maar informatiequote:Op woensdag 27 februari 2008 18:01 schreef JH87 het volgende:
Dat artikel lijkt wel heul erg op 't artikel twee posts hoger. Heeft iemand enthousiast citaten zitten copy/pasten.
quote:woensdag 27 februari 2008
Vitesse: deel 1
Geplaatst onder: Vitesse/Gelredome door gerrie elfrink om 16:32 uur
Omdat het rumoer rond de financiën van Vitesse weer is opgelaaid, verschijnt op dit weblog de komende tijd een serie artikelen van fractievoorzitter Gerrie Elfrink over dit onderwerp. In deze serie zal het verleden, heden en de toekomst worden behandeld. Vandaag deel I: de rol van de gemeente Arnhem bij het ‘reddingsplan’ van 2003:
Gemeente Arnhem is zelf schuld aan ellende rond Vitesse
Het Arnhemse stadsbestuur is medeschuldig aan het voortdurende rumoer rond de financiële situatie van voetbalclub Vitesse. In 2003 verkeerde zowel het stadion Gelredome als voetbalclub Vitesse aan de rand van de afgrond. Er lag toen de kans om het stadion en de club samen te voegen en onder te brengen bij een marktpartij. De ‘vrije markt’ zou daarmee verantwoordelijk worden voor de redding van de club en het multifunctionele stadion. De gemeente zou de club nog wel een lening moeten verschaffen, maar de terugbetaling zou worden gegarandeerd door de marktpartij. De problemen van nu waren dan voorkomen.
Er was ook een serieuze gegadigde voor de overname. Iets wat door het college aanvankelijk werd ontkend. En dat terwijl er op dat moment al enkele jaren een plan van TCN lag voor overname van het stadion en ontwikkeling van het terrein, waarbij Vitesse als meerwaarde en vliegwiel werd gezien. Als raadslid heb ik uiteindelijk zelf maar contact gezocht met het bedrijf. Er bleek nog steeds serieuze interesse en het college van B&W kon er uiteindelijk niet onderuit om onderhandelingen op te starten. Het leek veelbelovend, maar vlak toen er een akkoord leek te ontstaan, werd het bedrijf door de gemeente buiten de deur gezet. ‘Ze zijn onbetrouwbaar’ was de enige verklaring van de wethouder. Ik heb dat altijd heel vreemd gevonden. Overal in Nederland staat TCN als betrouwbaar te boek. Voor de overname van het mediapark in Hilversum zijn ze uitgebreid gescreend door het rijk. Het zou goed zijn als er ooit nog eens een onderzoek komt naar de vraag waarom die onderhandelingen toen zijn afgebroken.
Gemeente als probleemeigenaar en probleemmaker
In plaats van de redding aan de markt over te laten, koos de gemeente voor de rol van probleemeigenaar. Destijds heb ik exact voorspeld waar dat toe zou leiden en helaas is dat precies zo uitgekomen. Maar de zaken zijn nog verergerd door de fouten die de gemeente in het proces maakte. Hieronder twee voorbeelden:
Compensatieregeling voor de verantwoordelijke Drie
De gemeente gaf de toenmalige eigenaren van de club een compensatieregeling van vele miljoenen. Deze zogenaamde “drie vrienden van Vitesse” hadden op dat moment bij de club alle touwtjes in handen. Ze waren naast eigenaar ook bestuur en toezichthouder op het bestuur. Ze waren dan ook volledig verantwoordelijk voor de ontstane situatie en waren bij een faillissement al het ingeïnvesteerde geld kwijt geweest. De Drie hebben altijd geprobeerd zichzelf vrij te pleiten door de schuld in de schoenen van Karel Aalbers te schuiven, maar ze gaan voorbij aan het feit dat zij in de tijd van Aalbers al het bestuur vormden en de taak hadden hem te controleren en bij te sturen. Ze hadden naar mijn mening geen enkel recht op compensatie. Als de gemeente hen had gedwongen tot kwijtschelding, wat ze had moeten doen, dan was de schuldenproblematiek van de club vele miljoenen kleiner geweest! Dat de gemeente iets voor de club wilde doen kon ik begrijpen, maar van deze compensatieregeling heb ik nooit iets gesnapt.
De mislukte onderhandelingen
De grootste fout was het feit dat de gemeenteraad al voor redding van stadion en club had besloten, voordat er een onderhandelingsresultaat lag met de andere partijen. Ik heb in de raadsvergadering nog voorgesteld het andersom te doen, maar dat werd niet serieus genomen. Ik herinner me nog de woorden van raadslid Kamevaar van de VVD. “Laten we nou eerst maar een besluit nemen, dan kan daarna de wethouder rustig gaan onderhandelen.” De gemeente heeft het geweten. Gelredome BV met op de achtergrond de Provincie hebben dit genadeloos uitgebuit. Door tijd te rekken en tijd te rekken (tijd die de gemeente en Vitesse niet hadden) hebben zij de gemeente volledig op de knieën gekregen, al hun eisen werden uiteindelijk ingewilligd. Het leek niet eens meer op het reddingsplan waartoe de gemeenteraad had besloten. Het evenementenbedrijf kreeg een fantastische regeling, de provincie bleef in het stadion de baas terwijl ze geen enkel risico meer hoefden te lopen, Vitesse werd gedupeerd en de gemeente ging nam alle financiële risico’s over. De gemeente had toen alsnog de handen van het stadion moeten aftrekken, maar durfde dat om politieke redenen niet aan. Het zou dan namelijk ook het eigen falen hebben moeten erkennen.
Gemiste kans
De logische en gezonde samenvoeging van stadion en club onder een marktpartij is er niet gekomen. Iets waar de provincie Gelderland en het Arnhemse stadsbestuur verantwoordelijk voor mag worden gehouden.
We zijn Vitesse niet zat, maar het hele gezeik er om heen.quote:Op woensdag 27 februari 2008 18:21 schreef numero_uno het volgende:
Trouwens vind ik het vreemd dat Arnhem nu Vitesse pas zat is, ik heb er al 22 jaar last van
quote:Schuldplan Vitesse op de helling
pandrecht gemeente kan roet in het eten gooien
ARNHEM- Het plan voor de schuldsanering van Vitesse kan de prullenbak in als de gemeente Arinhem inderdaad een pandrecht heeft op de inkomsten van de club. Arnhem krijgt daardoor als schuldeiser dezelfde juridische status als bijvoorbeeld banken, waardoor het niet tot schuldsanering gedwongen kan worden.
De gemeente gebruikt het pandrecht nu Vitesse niet aan de finaciele verplichten voldoet. Arnhem heeft beslag laten leggen op de televisie geleden van de club. volgens Vitesse is die claim onterecht en heeft de gemeente geen pandrecht meer, omdat er een ander televisiecontract ligt dan toen de afspraak werd gemaakt.
De kans is groot dat Vitesse via juridische weg probeert onder de beslaglegging uit te komen. Verliest de club, dan lijkt de schuldsanering van de baan. bijvoorbeeld de Vrienden van Vitesse doen zonder de gemeente niet mee. Vitesse vraagt door de onzekere situatie nog geen surseance van betaling aan.
bron: de Gelderlander
Grrr.quote:Gemeentelijk pandrecht vertraagt surseance
Vitesse vraagt nog geen surseance van betaling aan. De club lijkt bang voor de positie van de gemeente. Die is sterker dan gedacht.
Het zou dinsdag gebeuren, woensdag, vandaag en nu is het over het weekend heen getild. Vitesse vraagt nog geen surseance van betaling aan. De stap is te riskant om zomaar te nemen.
De club dacht ijzersterk te staan in de strijd om de gemeente te dwingen tot schuldsanering. Tenslotte waren bijna alle schuldeisers akkoord, de gemeente is de enige weigeraar. Aan de andere belangrijke juridische eis is ook voldaan: de schuldeisers waarmee een akkoord is, vertegenwoordigen meer dan de helft van de totale schuld.
Maar één enorme beer op de weg lijkt door de clubleiding van Vitesse over het hoofd gezien. Het pandrecht dat de gemeente claimt, is mogelijk dé sta-in-de-weg voor een gezonde toekomst. Dat door Vitesse betwiste pandrecht geeft de gemeente het recht beslag te leggen op bijvoorbeeld televisiegelden, transferinkomsten en sponsoring. Belangrijker is dat de gemeente door dit pandrecht een speciale juridische positie inneemt. Het valt onder het rijtje schuldeisers waar bijvoorbeeld ook banken toe behoren. Die groep is niet te dwingen tot sanering.
Dat is dodelijk voor alle mooie plannen van Vitessedirecteur Paul van der Kraan. Want als de gemeente niet meedoet aan de schuldsanering, doen de meeste andere schuldeisers ook niet mee. Daarmee blijft de schuld van 27 miljoen euro dus gewoon bestaan. Dat leidt volgens Van der Kraan tot een faillisement.
Zo ver zal het niet meteen komen, maar na alle zware woorden is het bijna niet te verkopen dat Vitesse zonder schuldsanering doodleuk blijft bestaan. Daarom zijn de juristen van Vitesse nu vast op zoek naar een uitweg, bijvoorbeeld een kort geding over dat pandrecht.
quote:Vitesse in surseance
door Egbert van der Weerd
ARNHEM - Vitesse heeft maandag surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Arnhem. De rechtbank heeft twee bewindvoerders aangesteld, mr Johan Thielen en mr. Cees Klomp van Pierman Advocaten uit Tiel.
Zij onderzoeken de financiële situatie van de club. Vitesse verwacht binnen zes tot acht weken duidelijkheid te krijgen over de toekomst.
De club kampt met een schuld van 27 miljoen euro en grote liquiditeitsproblemen. Zonder een sanering van de schulden vreest Vitesse voor het voortbestaan van de profvoetbalclub in Arnhem.
In de voorbije maanden onderzocht de clubleiding de mogelijkheid tot een schuldsanering te komen. Van de 62 schuldeisers waren er 61 bereid mee te werken aan een crediteurenakkoord. Daarmee zou de schuld tot zo goed als nul zijn teruggebracht. Met name de grote schuldeisers, waaronder de Vrienden van Vitesse en de gemeente Arnhem, zouden miljoenen euro's inleveren.
Alleen de gemeente Arnhem voelt daar niets voor. Arnhem heeft een lening van 6,5 miljoen euro uitstaan met een rente van 9,7 procent. Vitesse betaalt de rente al enkele maanden niet meer.
Het stadsbestuur heeft inmiddels beslag laten leggen op de televisierechten van de club. Arnhem claimt het pandrecht en daarmee een uitzonderingspositie ten opzichte van de andere schuldeisers. Vitesse wil daar niets van weten en beschouwt de gemeente als een schuldeiser als alle andere.
Vitesse wil dan ook overgaan tot een gedwongen schuldsanering. Wanneer meer dan de helft van de schuldeisers voor meer dan de helft van de schuld instemmen, heeft de club volgens ingewijden een sterke zaak en kan de gemeente worden gedwongen mee te gaan.
De komende maanden heeft het clubbestuur de touwtjes niet in handen bij Vitesse, maar bepalen de bewindvoerders de belangrijkste zaken bij de club
Die zag ik laatst ergens in Amsterdam hangen, kan dat kloppen?quote:
Geniaalquote:
quote:LJN: BC5590, Rechtbank Arnhem , 08/19 S/rd
Datum uitspraak: 03-03-2008
Datum publicatie: 04-03-2008
Rechtsgebied: Faillissement
Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie: --
Uitspraak
Rechtbank Arnhem
Sector civiel recht
Insolventienummer: 08/19 S / rd
Datum beschikking: 3 maart 2008
Beschikking voorlopige surseance van betaling (tevens akkoord)
op het verzoek tot verlening van de voorlopige surseance van betaling aan
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid B.V. Vitesse, statutair gevestigd te Arnhem, kantoorhoudende te 6841 HN Arnhem, Batavierenweg 25, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland onder nummer 09102466,
nader te noemen de schuldenares, procureur mr. F.J. Boom.
De beoordeling
Bij verzoekschrift van 29 februari 2008 ingekomen ter griffie van deze rechtbank op 3 maart 2008 heeft de schuldenares de rechtbank verzocht om haar surseance van betaling te verlenen en daarbij tegelijk een ontwerp van akkoord ter griffie neergelegd.
De rechtbank neemt in aanmerking de bij het verzoekschrift overgelegde staat als bedoeld in artikel 96 van de Faillissementswet en
de artikelen 215, 216, 223a, 255 en 256 van de Faillissementswet en
overweegt dat het een hoofdinsolventieprocedure betreft (artikel 3 lid 1 IVO).
De beslissing
De rechtbank:
verleent aan de schuldenares voorlopig surseance van betaling;
benoemt tot rechters-commissarissen de leden van deze rechtbank mrs. B.J. Engberts en F.M.T. Quaadvliet;
benoemt tot bewindvoerders om met de schuldenares het beheer over haar zaken te voeren:
mrs. C.G. Klomp en J.M.A.J. Thielen, beiden kantoorhoudende te Tiel, Lingedijk 58;
bepaalt dat de in artikel 218 lid 1 van de Faillissementswet bedoelde behandeling van het verzoek niet zal plaats hebben;
bepaalt dat de schuldvorderingen, ten aanzien waarvan de surseance van betaling werkt, uiterlijk bij de bewindvoerders moeten worden ingediend op 18 maart 2008;
bepaalt dat over het aangeboden ontwerp van akkoord ten overstaan van een van de rechters-commissarissen zal worden geraadpleegd en beslist, op 3 april 2008 te 11.00 uur;
bepaalt dat de bewindvoerders uiterlijk veertien dagen voor laatstgenoemde datum hun verslag bij deze rechtbank zullen deponeren ter kosteloze inzage van schuldeisers gedurende acht dagen voorafgaand aan die datum;
bepaalt dat de bewindvoerders daarnaast van een en ander bij brieven kennis zullen geven aan alle bekende schuldeisers, conform artikel 256 van de Faillissementswet;
bepaalt dat deze beschikking onmiddellijk door de griffier wordt aangekondigd in de Staatscourant.
Deze beschikking is gegeven door mr. R.A. Boon, rechter, op 3 maart 2008, om 14.50 uur.
de griffier de rechter
Toevoeging:
Een link naar de faillissementswet voor de betekenis van de artikelen:
www.st-ab.nl/wetten/0084_Faillissementswet_Fw_WSNP.htm
quote:Bewindvoerder positief over Vitesse
ARNHEM - Bewindvoerder Klomp, die over de schuldsanering bij Vitesse gaat, verwacht dat Vitesse uiteindelijk als gezonde club verder kan.
De Arnhemse voetbalclub heeft uitstel van betaling moeten aanvragen vanwege een schuld van 27 miljoen euro. De bewindvoerder denkt een regeling te kunnen treffen over die schuld, omdat van alle schuldeisers alleen de gemeente Arnhem niet wil meewerken met het schuldsaneringsplan.
Volgens de bewindvoerder kan Arnhem eventueel gedwongen worden om mee te werken. Volgens Klomp biedt de faillissementswet die mogelijkheid.
Omroep Gelderland
Ik zie weer een leuke stoeipartij met de gemeente aankomen.....quote:Op dinsdag 4 maart 2008 13:42 schreef JH87 het volgende:
Triple post:
-----------------------------
Bewindvoerder positief over Vitesse
ARNHEM - Bewindvoerder Klomp, die over de schuldsanering bij Vitesse gaat, verwacht dat Vitesse uiteindelijk als gezonde club verder kan.
De Arnhemse voetbalclub heeft uitstel van betaling moeten aanvragen vanwege een schuld van 27 miljoen euro. De bewindvoerder denkt een regeling te kunnen treffen over die schuld, omdat van alle schuldeisers alleen de gemeente Arnhem niet wil meewerken met het schuldsaneringsplan.
Volgens de bewindvoerder kan Arnhem eventueel gedwongen worden om mee te werken. Volgens Klomp biedt de faillissementswet die mogelijkheid.
Omroep Gelderland
------------------------------
quote:(Dreigend) Faillissement?
Met een Euro-BV kunt u vandaag nog legaal en beschermd doorstarten.
www.Quaedvlieg-Juristen.nl
mwah er zijn zat plaatsen in Nederland waar een supermarkt gesteunt wordt door de gemeente of bijvoorbeeld een bioscoop.........quote:Op dinsdag 4 maart 2008 20:18 schreef Tommeke het volgende:
Tsjah, ik vind dat je een BVO in principe als een gewoon bedrijf moet bekijken, als de buurtsuper om de hoek failliet dreigt te gaan hoeft de gemeente ook niet bij te springen.
Maarja, dat is wel heel simpel gesteld
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |