Vervolg van
deze topic.
Persbericht gemeente Arnhem:
quote:
Arnhems college wijst voorstel Vitesse af
Geen ‘vrijwillige’ schuldsanering
Persbericht Gemeente Arnhem 19-02-08
Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben dinsdag 19 februari besloten niet mee te werken aan een ‘vrijwillige’ sanering van de schulden van Vitesse. Tot op het laatste moment heeft het college van B&W gesprekken gevoerd met Vitesse en de club ruimte gelaten om nog tot een oplossing te komen. Helaas is Vitesse hier niet op ingegaan.
De club had de gemeente verzocht de leningschuld van miljoenen euro’s kwijt te schelden. Als compensatie zou de gemeente een bedrag van enige tonnen ontvangen. Burgemeester en wethouders hebben Vitesse op de hoogte gesteld van hun besluit.
Eind december van het vorig jaar heeft Vitesse aan alle schuldeisers voorgesteld om een regeling te treffen, waarbij de crediteuren de verschuldigde bedragen (meer dan twintig miljoen euro in totaal) kwijtschelden. De kleinere schuldeisers zouden hun geld helemaal of voor een belangrijk deel terugkrijgen, de grote schuldeisers naar verhouding het minst. De gemeente Arnhem is één van de grootste geldverstrekkers.
Overleg
B&W hebben in de afgelopen periode intensief overleg gevoerd met Vitesse om tot een oplossing te komen, die voor de gemeente en de club aanvaardbaar is. Dat is tot de dag van vandaag niet gelukt. Burgemeester en wethouders hebben nu bekend gemaakt niet mee te werken aan de “vrijwillige” schuldsanering, die Vitesse heeft voorgesteld. De fractievoorzitters in de gemeenteraad zijn door het college voortdurend geïnformeerd over het verloop van de besprekingen.
Huur
Wethouder Willem Hoeffnagel (Financiën): “Bij de reddingsoperatie in 2003 heeft de gemeente het stadion Gelredome gekocht én de club en het stadion gered. De huur die Vitesse betaalde, is toen gehalveerd. Voorts heeft Vitesse de eerste twee jaar (2004/2005) uitstel van betaling op de lening gekregen. Daarna zijn niet alle aflossingen door Vitesse betaald. In het voorstel van Vitesse zouden wij nu het grootste deel van de lening moeten kwijtschelden. Het gaat om heel veel gemeenschapsgeld. ”
Het college van B&W heeft vandaag een besluit genomen om niet mee te werken aan ‘vrijwillige’ sanering, maar is altijd bereid om opnieuw overleg te voeren.
Persbericht Vitesse:
quote:
GEMEENTE ARNHEM BRENGT VOORTBESTAAN VITESSE IN GEVAAR; CLUB VRAAGT SURSEANCE AAN
Vitesse vraagt op korte termijn surseance van betaling aan. De reden hiervan is dat de gemeente Arnhem, als één van de laatste twee van de in totaal 62 crediteuren van de club, niet wenst mee te werken aan een schuldensanering van de Arnhemse eredivisionist. In eerdere gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente, leek er overeenstemming over een oplossingsrichting. Dinsdagmiddag gaf de gemeente Vitesse nog te kennen een besluit opnieuw aan te houden. Dinsdagavond echter kreeg de club te horen dat alsnog een beslissing tegen het vrijwillige akkoord is genomen.
Vitesse benadrukt dat het operationele bedrijfsresultaat de laatste seizoenen sterk is verbeterd en ook de begroting van het huidige seizoen wederom zal worden gehaald. Toch besloot Vitesse zich november vorig jaar te oriënteren op de mogelijkheid tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen met haar schuldeisers. Dit werd ingegeven door het bovenmatige negatief eigen vermogen van ¤ 27 mio waar de Arnhemmers mee kampen. Dit negatief eigen vermogen bestaat voornamelijk uit langlopende leningen die voor verreweg het grootste gedeelte voortgekomen uit het verleden. Hoewel de schulden niet direct opeisbaar zijn drukken de lasten die voortkomen uit deze financiering, in verband met te betalen rente, zwaar op de exploitatie. Daarnaast blijkt het onmogelijk de hoofdsommen af te lossen.
De beleidsbepalers van Vitesse kwamen om die reden tot de conclusie dat de schuldenlast het Vitesse op termijn onmogelijk maakt haar concurrentiepositie ten opzichte van vergelijkbare clubs te behouden of te verbeteren. UNO Bedrijfsadviseurs, die de Arnhemse club begeleidt in het saneringsproces, kwam tot eenzelfde conclusie. Alle eventuele extra inkomsten uit transfers moet Vitesse immers gebruiken om de schuldpositie terug te dringen. Hierdoor is het niet te voorkomen dat de club in een negatieve spiraal terecht komt. Vitesse is daardoor altijd genoodzaakt de betere spelers te verkopen, waardoor een uitholling van het voetbal en de ambities van de club ontstaat. Dit zal onherroepelijk zijn weerslag hebben op bezoekersaantallen en sponsors.
Om de schade voor alle betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, is getracht tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen, een inspanning die zijn vruchten leek af te werpen.
Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Wij hadden tot dinsdagmiddag goede hoop dat ook de gemeente Arnhem mee zou werken aan een vrijwillig akkoord. Zevenennegentig procent van de crediteuren is immers al akkoord. In onze ogen hebben wij de afgelopen jaren een aantal acceptabele oplossingsrichtingen aangedragen die de gemeente Arnhem een uitweg zonder gezichtsverlies boden. De gemeente bleef echter hangen in het aanbod de achtergestelde lening van ¤ 6,5 mio naar een marktconforme rente met boetevrije aflossing om te zetten. Wanneer de ommelanden van Gelredome in de toekomst geld zouden opbrengen, zou de gemeente eventueel bereid zijn over vermindering van de lening te praten. Dit standpunt is voor Vitesse een gepasseerd station, aangezien wij niets hebben aan een open einde voor wat betreft de geldlening. Bovendien doet dit geen recht aan de positie van de overige crediteuren. Bij een schuldsanering geldt immers: gelijke monniken, gelijke kappen. Daarnaast is het van belang dat alle schulden uit het verleden volledig worden gesaneerd, anders kan Vitesse nog geen nieuwe start maken.”
Vitesse heeft de gemeente Arnhem laten weten dat zij het standpunt van de gemeente betreurt.
Kees Bakker, voorzitter van het stichtingsbestuur Vitesse-Arnhem: “Vitesse heeft nooit een cent van de gemeente Arnhem gekregen. De gemeente heeft Gelredome en ommelanden in november 2003 voor 30 mio gekocht. Er is destijds afgesproken dat het reddingsplan budgettair neutraal zou moeten verlopen. Dit betekent dus dat de gemeente aan deze transactie niet hoeft te verdienen ten koste van een noodlijdende club. Een opbrengst van 30 mio behoort tot de mogelijkheden. Dit had zelfs al kunnen gebeuren bij de verkoop van het stadion, want er waren twee consortia die, onder voorwaarde van zeggenschap over de stichting Gelredome, bereid waren 24 mio voor het stadion te betalen. De gemeente Arnhem, die samen met de provincie Gelderland het bestuur van de stichting Gelredome vormt, heeft dit niet kunnen realiseren.”
“Vitesse heeft onderzocht dat de ommelanden bij Gelredome over een aantal jaren bij de ontwikkeling van Centrum Zuid tussen de 14 en 17 mio zullen opbrengen. Wanneer je dit optelt bij de opbrengst van het stadion van 16,5 mio is het perspectief van budgettaire neutraliteit op termijn nog steeds reëel. Vitesse betreurt het dat het College niet de bereidheid toont om de te verwachten winst nu al om te zetten in de sanering van de lening. Daarnaast brengt de gemeente de bedrijfsvoering van Vitesse ernstig in gevaar door beslag te leggen op de televisiegelden bij de ECV. Het is jammer te moeten concluderen dat de gemeente de club onnodig aan het lijntje heeft gehouden. Er was al lang geen sprake meer van een inhoudelijke discussie, zo blijkt nu. Het gaat kennelijk om de politieke verkoopbaarheid.”
quote:
Column Paul van der Kraan
Beste Vitesse-supporters,
Vitesse.nl 19-02-08
“Helaas, het is zover. Vitesse is genoodzaakt surseance van betaling aan te vragen. De gemeente Arnhem werkt niet mee aan een vrijwillig crediteurenakkoord, waardoor we niet anders kunnen dan de schuldensanering bij de rechter af te dwingen. Ongetwijfeld hebben jullie de nodige vragen over wat dit voor de club betekent. Onderstaand zal ik proberen te verduidelijken wat er op korte termijn staat te gebeuren.
De surseance van betaling is een uitstel van betaling dat is gebaseerd op een vonnis van de rechtbank. Een surseance moet voorkomen dat Vitesse failliet wordt verklaard. Surseance is namelijk bedoeld voor gevallen waarin nog een mogelijkheid bestaat om de BV te redden en een faillissement kan worden vermeden. Zolang de surseance duurt kunnen de schuldeisers geen betaling verlangen. Tijdens de surseance wordt onderzocht of de betalingsproblemen nog kunnen worden opgelost. De rechtbank benoemt bij verlening van surseance direct een bewindvoerder.
Hierdoor kan de dagelijkse bedrijfsvoering van Vitesse doorgaan. Echter, het sluiten van overeenkomsten met andere partijen, kan alleen geschieden met goedkeuring van de door de rechtbank aangestelde bewindvoerder. Dit betekent in principe dat alle lopende verplichtingen ten opzichte van leveranciers, personeel en de daarmee samenhangende betalingsverplichtingen aan derden, geen gevaar lopen. Maar wanneer Vitesse bijvoorbeeld wil investeren in een nieuwe speler dan zal de bewindvoerder daar toestemming voor moeten geven. Dat is lastig, maar niet onoverkomelijk wanneer deze situatie niet te lang duurt.
Een surseance kent een tweetal stadia, namelijk een voorlopige en een definitieve surseance. De rechter zal Vitesse hoogstwaarschijnlijk een definitieve surseance verlenen, omdat meer dan 50 procent van de crediteuren, die gezamenlijk meer dan 50 procent van de schuld vertegenwoordigen hebben ingestemd met de sanering. Bij gebrek aan zicht op een bevredigende oplossing, willen zij genoegen nemen met een klein percentage van de uitstaande schuld en een streep halen door de rest van hun vordering. Al deze crediteuren, bedrijven en privépersonen, kan ik niet genoeg bedanken voor hun begrip, medewerking en vertrouwen, want door hun coulance kan en zal de rechter het akkoord dwingend opleggen aan de minderheid van de crediteuren.
Wanneer de definitieve surseance wordt verleend, kunnen de schuldeisers die niet hebben ingestemd hoger beroep aantekenen.
Bij de definitieve verlening van de surseance wordt tevens de tijdsduur bepaald. Het maximum is anderhalf jaar, maar de rechter zal rekening houden met de bedrijfstak waarin Vitesse zich bevindt en het feit dat een voetbalseizoen van 1 juli tot en met 30 juni loopt.
Al met al verwacht ik dat de hele operatie voor 1 juni 2008 kan zijn afgerond. Mocht dit lukken, dan zet Vitesse een reuzenstap richting het nieuwe seizoen en de toekomst.
Uiteraard hadden wij veel liever gezien dat alle crediteuren vrijwillig akkoord waren gegaan en dat een gerechtelijk akkoord niet nodig was geweest. Maar wat rechtsom niet wil, moet linksom, want een andere optie is er volgens ons niet. Wie A zegt, moet B zeggen. Zonder sanering is het toekomstperspectief voor de club zo donker als het zwart in ons clubtenue, heb ik al eerder gezegd.
De verleiding is groot te roepen dat het allemaal beter wordt. Met de schuldsanering verschijnt zonder meer het zicht op een betere toekomst, zoveel is zeker. Toch moet ik jullie vragen om nog een beetje meer geduld. Iedere uitspraak over ambitie, ook onze sportieve ambities omdat die niet los te zien zijn van de organisatie, vind ik op dit moment namelijk niet gepast. Dat komt zogezegd na de sanering, wanneer de club op basis van aantoonbare veranderingen in staat is de negatieve spiraal te doorbreken.
De richting die wij willen gaan krijgt intern steeds meer vorm en jullie mogen er vanuit gaan dat er vanuit een structurele verbetering in de organisatie hard wordt gewerkt aan een nieuw Vitesse.
Eén belofte kan ik met een gerust hart doen en dat is dat wij er alles aan zullen doen de regie weer in handen te krijgen, zodat ik binnenkort vanaf deze plaats wél kan spreken over sportieve ambities en ambitieuze, innovatieve plannen.
Zoals gebruikelijk zal ik trachten jullie vanaf deze plaats zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Omdat ik mijn handen de komende weken noodgedwongen meer vrij zal hebben dan normaal, zal ik mij met enige regelmaat tot jullie kunnen richten. In de tussentijd nodig ik jullie uit eventuele vragen, opmerkingen en/of ideeën aan ons kenbaar te maken. Dat kan via info@vitesse.nl.”
Onder dankzegging van jullie actieve betrokkenheid en vertrouwen,
Groet, Paul van der Kraan
quote:
AD 20 febr.
Vitesse aan de afgrond
Door Marcel van der Kraan
ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft dinsdagavond de voetbalclub Vitesse aan de rand van de afgrond gezet door als laatste grote partij niet in te stemmen met een vrijwillige schuldsanering.
De leiding van de eredivisieclub is daarom gedwongen op korte termijn surseance van betaling aan te vragen.
Vitesse kampt met een schuldenlast van 27 miljoen euro. Directeur Paul van der Kraan vond vorig jaar dat de club met de financiële problemen uit het verleden niet langer verantwoord betaald voetbal kon bedrijven. Hij begon aan een campagne, die tot aardige resultaten leidde. Zijn realistische aanpak zorgde ervoor dat 60 bedrijven en schuldeisers akkoord gingen met een vrijwillige sanering. Alleen de gemeente Arnhem bleef aarzelen.
Gisteravond kwam het antwoord van de gemeente, dat de hele reddingsoperatie van de club in het Gelredome teniet heeft gedaan. Arnhem werkt niet mee en weigert de schuld van 7,8 miljoen euro uit de reddingsoperatie van 2003 kwijt te schelden.
Vitesse hield in de loop van dinsdag al voorzichtig rekening met een stugge houding van de stad Arnhem. De gemeenteraad schoof de beslissing telkens voor zich uit. ,,Dat voerde de druk verder op voor de organisatie, maar ook voor de crediteuren, de supporters en de sponsors, die willen weten waar ze aan toe zijn,’’ aldus Van der Kraan.
Surseance van betaling is normaal gesproken het voorportaal voor een faillissement. Het betekent dat de voetbalclub Vitesse bij de rechter uitstel van betaling aanvraagt.
Verleent de rechter een vonnis, dan zal een bewindvoerder worden aangesteld en krijgt de club nog de gelegenheid om langs juridische weg met de schuldeisers om de tafel te gaan zitten. De vraag is alleen of de gemeente Arnhem daar wijzer van wordt.
Nu Vitesse surseance van betaling moet aanvragen wordt de club grote, indirecte schade toegebracht. Veel bedrijven weigeren over het algemeen zaken te doen met een betaald voetbalorganisatie die in surseance verkeert.
Het imago van het voetbalbolwerk aan de Rijn had na het tijdperk van Karel Aalbers (die de club met een miljoenenschuld achterliet) al deuken opgelopen. Onder de huidige bestuurders was een frisse wind gaan waaien in Arnhem. Vitesse kende de afgelopen twee seizoenen een positief netto resultaat. De expoitatie is nagenoeg op orde. Was dat niet het geval geweest, dan zou de club ook geen licentie hebben ontvangen van de KNVB.
De spelers en de technische staf van Vitesse hebben tot op heden kans gezien alle financiële problemen ver van zich af te houden. Coach Aad de Mos tracht met zijn selectie voortdurend het verstand op nul te zetten en richt zich louter op de sportieve kant van de club. Hij wordt echter dagelijks met de ellende achter de schermen geconfronteerd. Aankopen en investeringen zijn onmogelijk.
,,De club is met handen en voeten gebonden en kan eigenlijk niks meer,’’ reageerde topscorer Santi Kolk gisteravond teleurgesteld op het besluit van de gemeente Arnhem. ,,Wij, de spelers, proberen ons met de dingen op het veld bezig te houden en de rust te bewaren. We worden netjes op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen. Maar toch schrik je als speler steeds weer. Nu ook. We willen presteren, want wij hebben ook ambities. Maar het wordt allemaal wel moeilijk gemaakt. ’
Ook Theo Janssen vindt de houding van de gemeente ’een grote teleurstelling’. ,,Elk jaar, zolang als ik hier voetbal, hoor ik wel dingen over de financiën. Daar wil je toch eens een keer van verlost raken,’’ aldus Janssen.
quote:
Vitesse furieus over ‘nee’
Voetbalclub gaat via rechter gemeente toch dwingen tot sanering.
De Gelderlander 20-02-08
Vitesse staat op voet van oorlog met de gemeente Arnhem, nu het stadsbestuur gisteravond heeft besloten niet mee te werken aan vrijwillige schuldsanering.
De clubleiding is van mening dat het voortbestaan van Vitesse door de gemeente in gevaar wordt gebracht en sleept Arnhem voor de rechter. De gemeente, die 7,8 miljoen euro van de club claimt, heeft op haar beurt beslag laten leggen op de televisiegelden van Vitesse.
Voorzitter Kees Bakker van de SBV Vitesse sprak gisteravond laat van een ‘onverantwoordelijk besluit’ van de gemeente. „ De gemeente heeft zich niet gericht op de inhoud, maar heeft een politiek besluit genomen. Als de schuldsanering niet doorgaat, is Vitesse binnen een aantal maanden failliet”, zegt Bakker. Hij dacht met de gemeente in gesprek te zijn, maar werd gisteravond overvallen door het plotse besluit.
Arnhem zegt bereid te zijn, Vitesse tegemoet te komen, maar vindt Vitesse te veeleisend. Vitesse heeft 60 van de 62 schuldeisers bereid gevonden tot een vrijwillige sanering van een totale schuld van 27 miljoen euro. Alleen de gemeente gaat niet akkoord met de door Vitesse geboden 1,1 miljoen in plaats van 7,8 euro. Met evenementenbedrijf Gelredome wordt nog overlegd. De club stapt naar de rechter om via een dwangsanering ook Arnhem op de knieën te krijgen.
Het clubbestuur vreest dat de gemeente het schuldsaneringstraject gaat vertragen, waardoor het voortbestaan in gevaar komt. De KNVB heeft inmiddels laten weten dat Vitesse de zaken vóór het nieuwe seizoen voor elkaar moet hebben, anders krijgt Vitesse geen licentie
Vervolg
Vitesse: gemeente liet bod van 24 miljoen op Gelredome schieten
De gemeente Arnhem heeft in 2005 bij de verkoop van stadion Gelredome twee aanbiedingen van 24 miljoen euro laten lopen. Het stadion ging voor 16 miljoen naar Eurocommerce.
Dat zegt voorzitter Kees Bakker van het stichtingsbestuur van Vitesse. Hij kreeg gisteravond een telefoontje van verantwoordelijk wethouder Willem Hoeffnagel met een definitief nee tegen het vrijwillige saneringsvoorstel.
„ De gemeente heeft 8 miljoen euro laten liggen. Wij hebben in 2005 en 2006 twee partners aangebracht die beide 24 miljoen euro wilden betalen”, beweert Bakker, die de bewuste partijen niet openbaar wil maken.
De deals ketsten af op de eis om zeggenschap te krijgen over de evenemententak van het stadion. De gemeente Arnhem kwam daar met mede- eigenaar provincie Gelderland niet uit.
Bakker: „Dat was hún deel van het reddingsplan. Vervolgens duurde de verkoop van het stadion uiteindelijk een jaar en acht maanden langer dan de bedoeling was. Dat heeft ons 2.000 euro per dag gekost, in totaal 1,2 miljoen euro.”
Hoeffnagel zegt dat zowel het Arnhemse college als de politiek water bij de wijn wilden doen, gezien het belang van de Vitesse voor de stad Arnhem. „We hebben constant gezocht naar mogelijkheden eruit te komen”, zegt de wethouder gisteravond op een inderhaast belegde persconferentie over de vertrouwelijke gesprekken.
Volgens Vitesse heeft de gemeente Arnhem de club aangeboden de rente op de lening van 6,5 miljoen euro, te verlagen van 9,7 procent naar 4,5 procent.
Volgens Bakker kon Vitesse daarmee niet akkoord gaan. „Dan zou de gemeente een uitzonderingspositie claimen ten opzichte van andere schuldeisers. Wij lopen dan het risico dat andere schuldeisers zeggen ‘ waarom zij wel en wij niet’ en een rechtszaak beginnen.”
Ook begrijpt Bakker de geste niet. „ Als dat nu kan, waarom dan niet vier jaar geleden.”
quote:
‘ Gemeente wint, Vitesse failliet’Gang naar de rechter kent slechts verliezers, vindt Vitesse-voorzitter.De Gelderlander 20-02-08
Voorzitter Kees Bakker van Vitesse heeft geen enkel begrip voor het keiharde nee dat de gemeente Arnhem gisteren uitsprak.
Volgens de clubleiding kan de gemeente Vitesse redden met een ‘budgettair neutrale’ operatie waarbij 30 miljoen euro wordt gedekt. „ De gemeente heeft 16,5 miljoen euro gekregen voor het stadion en krijgt bij een vrijwillige sanering van ons 1,1 miljoen euro. Dan is er nog 12,4 miljoen euro nodig. Dat geld moet de grond rondom het stadion opleveren.”
„Wij hebben door vastgoed-deskundigen laten berekenen dat op basis van het ontwikkelingsplan voor Centrum-Zuid de grond over een paar jaar 14 tot 17 miljoen euro waard is. Daarmee kun je de uitgaven makkelijk dekken, zelfs als er ontwikkelkosten zijn. Je moet er alleen even op wachten.”
Bakker: „Het hoeft de belastingbetaler niets te kosten. Als dat wel het geval was, had ik de gemeente Arnhem wat beter kunnen begrijpen.”
Bakker zei gisteravond wel enige vrees te hebben voor de gemeente die een in 2003 (reddingsplan) verkregen pandrecht claimt. Op basis daarvan heeft de gemeente Arnhem beslag laten leggen op de televisiegelden.
Volgens Vitesse ten onrechte. „ De televisierechten waren toen van de NOS, dat zijn ze niet meer, dus de gemeente heeft geen pandrecht”, stelt Bakker. „ Zij claimen een mondelinge afspraak dat het ook over toekomstige contracten ging, wij bestrijden dat. Twee toenmalige bestuursleden (Cor Guijt, Jan Snellenburg, EvdW) zullen onder ede verklaren dat er geen mondelinge toezegging is gedaan.”
Dat Vitesse de zaak voor de rechter gaat verliezen, is volgens Bakker onwaarschijnlijk. „ Ons grote probleem is tijd. De gemeente kan procedures starten waardoor de surseance langer duurt. Maar de vraag is wat de gemeente daarmee wint. Als wij de zaak winnen, heeft het alleen een hoop geld gekost. Als zij winnen, gaat Vitesse failliet, gaat Gelredome failliet en krijgt de gemeente een claim van Eurocommerce.”
Trainer Aad de Mos van Vitesse zwaait met een wit zakdoekje naar de gemeente Arnhem; in voetbaljargon zo veel als ‘ wegwezen’
quote:
'Vitesse rupsje nooitgenoeg’
Politiek deed water bij de wijn, maar houdt nu vast aan afspraken.
De Gelderlander 20-02-08
De Arnhemse politiek was best bereid Vitesse tegemoet te komen in de schuldsanering van de gemeentelijke miljoenen, maar de voetbalclub eiste te veel.
Dat is in grote lijnen de mening van de Arnhemse politiek. „Vitesse gedraagt zich als rupsje nooitgenoeg”, stelt VVD-leider Margreet van Gastel. „Tegen mijn zin in heb ik ook ingestemd om Vitesse openingen te bieden. Maar nu houd ik vast aan mijn eerdere uitspraak: nooit, nooit, nooit meer een euro naar Vitesse.”
Rudi Rikken, fractievoorzitter van de PvdA, zegt verbaasd te zijn dat met Vitesse niet tot overeenstemming is gekomen. „Ik ben er altijd in blijven geloven. Wij hebben genoeg openingen geboden. Maar met het bod van Vitesse konden we niet meegaan. We praten hier wel over gemeenschapsgeld. We kunnen daar niet zo maar een streep door te zetten.”
Rikken meent dat de Vrienden van Vitesse, die wel bereid zijn een groot deel van hun vordering op de club af te staan, nu hun clubliefde moeten tonen. „ Als zij hun bod gestand doen, ook als wij niet meedoen, en Vitesse accepteert het bod dat wij als gemeente hebben gedaan, staat de club er heel anders voor en kunnen we voorkomen dat we naar de rechter moeten.”
Volgens Vitesse heeft Arnhem voorgesteld de rente van de lening van 6,5 miljoen euro te verlagen van 9,7 naar 4,5 procent. Daarmee gaat Vitesse niet akkoord. Met als gevolg dat vrijwillige sanering van de baan is en Vitesse via de rechter medewerking wil afdwingen.
SP-voorman Gerrie Elfrink vindt het terecht dat Arnhem niet meewerkt. „Het is het enige verstandige besluit. Als je nu meewerkt, staat Vitesse over twee jaar weer op de stoep. Ik denk dat veel Arnhemmers tevreden zijn met dit besluit. Het draagvlak voor de club is behoorlijk aan het afbrokkelen.”
Fractievoorzitter Ine van Burgsteden van het CDA wil nu doorgaan met het reddingsplan. „Daar is iedereen met zijn volle verstand ingestapt. De gemeente, maar ook Vitesse. Dat moet de afspraken gewoon nakomen.” Zij noemt de houding van de club ‘niet fair’.
Zie ook pagina’s 26 en 27 De Arnhemse politiek sprak eerder een ferm ‘nee’ uit tegen medewerking aan de schuldsanering. Desondanks waren er openingen, aldus fractievoorzitters.
vervolg
We hebben ons best gedaan om eruit te komen’
Een maand koortsachtig overleg leidde niet tot een oplossing. Arnhem werkt niet mee aan een vrijwillige schuldsanering van Vitesse.
Wethouder Hoeffnagel: „We wilden er graag op een goede manier uitkomen.”
Er is een maand gesproken over de vraag van Vitesse mee te werken aan de vrijwillige sanering van de schuld die de club heeft bij de gemeente. Het antwoord is nee.
WethouderWillem Hoeffnagel: „We hebben constant gezocht naar mogelijkheden om eruit te komen. Vitesse is van groot belang voor de stad. We hebben alle mogelijkheden verkend, maar we lopen tegen de randen aan van wat mogelijk is. We hebben met de gemeenteraad afgesproken dat het hele reddingsplan van 2003 budgetneutraal zou verlopen.”
In 2003 heeft de gemeente met vele miljoenen Vitesse en Gelredome gered. Nu amper vijf jaar verder vraagt Vitesse afscheid te nemen van een miljoenenlening. Wat was jullie eerste reactie?
„Het is jammer dat dat blijkbaar nodig was. De huur die Vitesse voor Gelredome betaalt is tot twee keer toe verlaagd. Het was daarom wel een verrassing om te horen dat het bedrag dat aan de gemeente moet worden betaald een probleem is.”
Waarom heeft het een maand geduurd voor er duidelijkheid was?
„We hebben steeds teruggekoppeld naar de achterban, de fractievoorzitters in de gemeenteraad. Er zijn wekelijks gesprekken geweest, soms zelfs vaker. De politiek heeft een grote stem gehad in het geheel. Het was belangrijk om het samen te doen. We hebben ooit afgesproken in dit dossier geen ingrijpende beslissingen te nemen zonder ruggespraak.”
Wie was het meest toegeeflijk?
„ Dat kan ik niet zeggen. Politiek en college zaten dicht bij elkaar.”
Arnhem heeft destijds haar nek uitgestoken voor de club. Heerst er nu teleurstelling in het stadhuis?
„Dat is helemaal niet belangrijk.
Bij betaald voetbal spelen altijd enorm veel emoties. Maar je moet hier niet met emotie naar kijken.
Je moet het zakelijk en rationeel beschouwen.”
Hoe gaat het nu verder?
„ Of het goedschiks gaat of kwaadschiks, dat wachten we rustig af.
Het is nu aan Vitesse om eventuele stappen te zetten.”
Hoe gaat de gemeente zich opstellen bij een eventuele rechtszaak?
„Daar hebben we het nog helemaal niet over gehad. Het reddingsplan biedt een bepaalde zekerheid, daar houden we aan vast. We hebben een vordering uitstaan. In 2003 hebben we een pandrecht verworven en dat hebben we nog steeds.”
Zo, hier verder.