Amarilis | dinsdag 19 februari 2008 @ 22:39 |
Er is steeds meer te doen over biologisch voedsel. Is het nu wel of niet gezonder voor je enz. Ben nu deze stelling tegengekomen: 'Biologisch voedsel is verlakkerij (=bedriegerij), het is alleen maar een smoes om producten duurder te maken.' Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. | |
Dementor | dinsdag 19 februari 2008 @ 22:53 |
Brood uit de biowinkel is wat mij betreft veel voller van smaak en indien je het breekt kom je ook meer structuur tegen. In supermarkt brood zit heel veel broodverbeteraar en E-nummer stofjes om het langer goed te houden en om duurdere ingredienten uit te sparen. Vlees uit de biowinkel ziet er wat mij betreft ook beter uit het is niet opgespoten met zoutwater en bewerkt met een kleurstofje tevens is de structuur veel beter. Als voorbeeld de biefstuk van de AH en de biefstuk van de Groeneweg (Rotterdam) niet alleen de manier waarop de slager ze uitsnijd en in het geval van de AH mals slaat maar ook de vollere smaak en versheid van de bio biefstuk is beter. Voor zuivel geldt hetzelfde, koop een zuivelproduct zoals kwark van bijvoorbeeld optimel en zet die naast een bio kwark, optimel zit vol met aspartaam wat al wat mij betreft direct een minpunt is.... Ik denk dat het een kwestie van proberen is, indien je het kunt en wilt betalen ga je niet meer terug. [ Bericht 26% gewijzigd door Dementor op 19-02-2008 23:00:12 ] | |
deirdrephaedra | woensdag 20 februari 2008 @ 00:35 |
Groente/fruit zit veel meer smaak aan. Brood: ik heb genoeg aan enkele sneetjes in plaats van een halfje marshmallowbrood. ;-) Noten (indien goede lichting): meer smaak. Vroegah: zuivel = voller van smaak, minder waterig. Eitjes weet ik niet meer. Enkel koeken/gebak kon ik in het begin minder waarderen. Zit minder suikerzooi in en ik was juist al die zoetigheid gewend. Nou datte. :-) | |
klaarover | woensdag 20 februari 2008 @ 11:27 |
Het biologische karakter van producten wordt meestal bewaakt door keurmerken. De prijs van producten wordt bepaald door de markt. Als mensen teveel willen betalen, dan mag dat van de wet. Ik zou dus niet weten waar er sprake zou zijn van bedrog. | |
zovty | woensdag 20 februari 2008 @ 13:28 |
quote:Heb je ook nog argumenten voor die stelling? | |
zovty | woensdag 20 februari 2008 @ 13:29 |
quote:Er kan een groot verschil bestaan tussen wat in een keurmerk is geregeld en wat de gemiddelde consument denkt dat er is geregeld als een marketing afdeling z'n best doet. Juridisch is er dan geen spraken van bedrog, maar eigenlijk wordt de consument gewoon belazerd. | |
ColdFeet | woensdag 20 februari 2008 @ 14:02 |
quote:Hihi, toevallig weet ik dat daar enorm mee gesjoemeld wordt. Voor rundvlees wordt door de meeste slagers nitriet gebruikt om het fijn rood te houden, want grijs rundvlees ziet er natuurlijk niet fris uit. Nu adverteerde een aantal bio-slagers in het midden des lands met: 'biologisch gehakt! Geen nitriet toegevoegd! Enkel zeezout!' Want zeezout klinkt natuurlijk heel gezond ![]() Wat was nu de grap, zeezout bevat allerlei zouten en mineralen, waaronder nitriet. Ze hadden gewoon zoveel zout toegevoegd totdat de nitrietconcentratie vergelijkbaar was met het gehakt van de gewone slager. En het gehakt dus behoooorlijk zout was geworden ![]() Moraal van het verhaal: het is niet alles goud wat er blinkt. Maar sommige bio-producten zijn wel erg lekker, natuurlijk. | |
Dementor | woensdag 20 februari 2008 @ 14:05 |
quote:Een incident zoals jij beschrijft doet niet direct afbreuk aan de kwaliteit van het product. | |
wolferl | woensdag 20 februari 2008 @ 17:07 |
Nou die Biologische yoghurt toetjes van de AH zijn prima te vertoeven. Ik doe sinds die ontdekking meer aan Biologisch, heel logisch. | |
faun | woensdag 20 februari 2008 @ 20:40 |
Ik werk op een biologische zorgboerderij en als het zonder al die chemische troep kan waarom dan niet? Uit een onderzoek is gebleken dat heel Nederland biologisch voedsel kan eten maar dan is er een ding waar je aan moet houden en dat is 1 keer per week vlees eten. | |
Dementor | woensdag 20 februari 2008 @ 20:47 |
quote:Waarom niet? Omdat bio op dit moment duurder is. | |
Muck | donderdag 21 februari 2008 @ 13:24 |
nou, ik ga niet mijn vlees laten staan, om 1 keer in de week een stukje biologisch vlees te eten! Ik ben student, moet elk dubbeltje al plat slaan tot het een kwartje is, dus ik vind het ontzettend zonde van mijn geld om vlees te kopen dat er veel minder aantrekkelijk uitziet terwijl ik voor hetzelfde geld de hele week kan eten. Mijn eitjes haal ik bij de kinderboerderij en veel groenten haal ik bij mijn ouders uit de tuin en verder vind ik het wel prima zo. En ja, ik weet dat het er alleen maar minder aantrekkelijk uitziet en dat er niks mis is met het vlees, maar het oog wil ook wat vind ik. Als ik in de winkel een gewoon kropje sla zie liggen, mooi groen en fris en daarnaast een mottig kropje biologische sla dat nog duurder is ook, dan weet ik wel wat er in mijn mandje beland! | |
Amarilis | vrijdag 22 februari 2008 @ 10:09 |
quote:Persoonlijk heb ik geen argumenten voor die stelling, maar heb er wel een paar meningen kunnen vinden van anderen. "Ja, biologische producten zijn veel duurder, dus niet voor iedereen te betalen, maar erger nog, het is niet gezonder. Dat heeft onderzoek dus uitgewezen, heeft nog niet zo lang geleden uitgebreid in de krant gestaan en op het journaal geweest" "Nou, ik ga niet mijn vlees laten staan, om 1 keer in de week een stukje biologisch vlees te eten! Ik ben student, moet elk dubbeltje al plat slaan tot het een kwartje is, dus ik vind het ontzettend zonde van mijn geld om vlees te kopen dat er veel minder aantrekkelijk uitziet terwijl ik voor hetzelfde geld de hele week kan eten. Ja, ik weet dat het er alleen maar minder aantrekkelijk uitziet en dat er niks mis is met het vlees, maar het oog wil ook wat vind ik. Als ik in de winkel een kropje sla zie liggen, mooi groen en fris en daarnaast een mottig kropje biologische sla dat nog duurder is ook, dan weet ik wel wat er in mijn mandje beland!" "Okay, de termen 'bestrijdingsmiddelen', 'groente' geven me op Google circa 107.000 resultaten. Op Copernic basic scoor ik 930 resultaten. Nu het kaf van het koren scheiden. Ik sorteer op voor, en tegen. Voor, niks aan de hand, je gaat gewoon in de zon lopen en dan krijg je vitaminen zat. Don't worry, be happy. Tegen, ik ben erg happy met de investering die ik doe in een gezonde leefomgeving. En hoewel ik moet toegeven mij zorgen te maken, heb ik het beste voor. Daarom koop ik biologische producten. Goed voor mijn omgeving, goed voor mij. "Wat ook slecht is voor de gezondheid zijn de prijzen die je voor voedsel moet betalen, van de week een paar boodschappen gedaan, was 40 euro kwijt! Als je zag wat er in dat mandje aan boodschappen zat, dan heb je al gegeten en gedronken. Denk je dat ik ga kijken of de producten gezond zijn of niet, ik reken nog altijd terug naar de gulden en had dus voor ruim 80 gulden aan boodschappen. Daar had je voor het euro tijdperk een kar vol boodschappen voor. Ik denk dat ik eerder dood ga aan een hartstilstand dan aan ongezond voedsel." "Dat is ook nog zoiets, olijfolie. Dat zit vol met alleen maar gezonde vetten. Normaal is olijfolie al duur, maar de EKO variant kost twee keer meer dan gemiddelde olijfolie." "Biologisch volgens de Skal: 'De biologische productiemethode erkent haar verantwoordelijkheid ten opzichte van milieu en samenleving en wil daar naar handelen, opdat ook in de toekomst de aarde bewoonbaar blijft en vrucht kan dragen'. Het is dus gewoon onzin om te stellen dat biologische producten van betere kwaliteit zouden zijn, of meer vitamines en mineralen zouden bevatten. Uit onderzoek is al gebleken dat gemiddeld gezien biologisch minder vitamines en mineralen bevatten dan gangbare teelt" | |
Innocence | vrijdag 22 februari 2008 @ 10:16 |
quote:Biologisch vlees zou ik ook niet eten voor de kwaliteit, maar voor hoe er met de beestjes omgegaan is. Helaas heb ik daar het geld niet voor... ![]() Biologische groenten eet ik vooral omdat het zo lekker vers is. Vind het vaak ook veel smaakvoller en het blijft ondanks dat er minder gif en alles inzit toch langer goed. Maakt me dan eigenlijk vrij weinig uit hoe het eruit ziet en of dat het echt gezonder is... | |
Amarilis | zondag 24 februari 2008 @ 15:42 |
Is er eigenlijk iemand die echt tegen biologisch voedsel is of die dus vind dat biologisch voedsel verlakkerij is. Dat we worden bedrogen met die prijzen die ze er nu voor vragen? Of kent iemand een persoon die aan één van bovenstaande dingen voldoet? | |
iuvenis | zondag 24 februari 2008 @ 15:45 |
quote:Ik vind niet dat we bedrogen worden, voor een ietwat hogere prijs leven we wel gezonder en beter, de smaak vind ik zelf meestal ook beter. (chips ![]() | |
DarkerThanBlack | zondag 24 februari 2008 @ 16:00 |
Mensen die zichzelf voor de gek houden. | |
Muck | dinsdag 26 februari 2008 @ 00:40 |
na overleg met FA's weer open. [ Bericht 44% gewijzigd door Muck op 26-02-2008 12:57:19 ] | |
4EverBlackEyed | donderdag 28 februari 2008 @ 03:37 |
Ik vond biologische rijstewafels veel lekkerder dan normale ![]() | |
Maotrien84 | donderdag 17 juli 2008 @ 16:17 |
Ik betaal het dubbele... En dat voor een student, zo zielig. En nee, biologisch voedsel is geen ''verlakkerij''. Minder chemicalien... beter voor mijn lichaam. Ik baal alleen van de prijzen. Maar goed, marktwerking enzo. | |
Vandaag... | donderdag 17 juli 2008 @ 18:22 |
quote:en beter voor het milieu. En het verschil tussen een biologische en niet biologische wortel proef je direct. | |
Wakey | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:03 |
Biologisch voedsel is geen verlakkerij, maar het is ook zeker niet heilig. Er zijn ook negatieve kanten, die ik hier niet uit ga leggen omdat ik over het algemeen positief tegenover biologisch voedsel sta ![]() Dat biologisch voedsel beter smaakt, is geen vaststaand feit. Hier is al vaker onderzoek naar gedaan in de vorm van blinde tests, en er was geen verschil merkbaar tussen bio en conventioneel. Daarnaast zien bio producten er juist minder aantrekkelijk uit: groenten/fruit zijn kleiner en grauwer, vlees is grijs ipv rood. Om het label 'biologisch' te krijgen moet de producent aan een aantal criteria voldoen, en dit word ook daadwerkelijk gecontroleerd. Bio is duurder omdat het meer kost om te produceren, en het nicheproducten zijn. Wanneer de vraag stijgt, zal ook de productie toenemen en uiteindelijk de prijs dalen. (ooit afgestudeerd met een scriptie over marktkansen voor biologisch voedsel in Europa) | |
Mylene | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:09 |
Wat is er mis met E-nummers? | |
Oblivion | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:19 |
quote:Niet met alle E-nummers zijn slecht voor je. Maar teveel van alles is wel slecht. Wij hebben als gezin eens 3 weken (vrijwel) E vrij gegeten. De resultaten waren zo goed dat ik deze levenstijl ben gaan opvoeren. Lukt niet elke dag, maar ben er veel meer naar gaan kijken. Staat er teveel rommel op een ingredienten lijst die ik niet kan plaatsen, koop ik het niet meer. Wat moet al die rotzooi in ons eten? Waarom kiezen mensen hiervoor? (Zijn dingen die ik dan weer niet snap... ![]() Google op E-nummers, lees je in en doe het eens dan kan je je eigen vraag heel makkelijk beantwoorden. ![]() | |
Alicey | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:21 |
quote:Biologisch voedsel is werkelijk duurzaam geproduceerd. Waarom ben je van mening dat het bedriegerij is? | |
Mylene | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:24 |
Ik vraag het vanwege dit artikel:quote:bron | |
Alicey | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:25 |
quote:Waarbij er nog best aardig wat E-nummers zijn die puur natuurlijk zijn. ![]() | |
Oblivion | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:25 |
Volkomen veilig... ![]() Heb ik maar 1 ding op te zeggen, my ass... | |
Oblivion | zaterdag 19 juli 2008 @ 23:27 |
quote:Ja, die ook niet best zijn voor sommige menselijke lichamen... ![]() Iedereen is verschillend. Maar dat wisten we al. | |
p-etr-a | zondag 20 juli 2008 @ 00:24 |
Ik vind het vaak wel lekker. Van de natuurwinkel heb ik nog nooit een slecht stuk fruit gehad, van de supermarkt of gewone markt maar al te vaak (bij de markt smeren ze het je volgens mij zelfs expres aan). Dus wat mij betreft een enorme pluim voor biologisch! Alleen de prijs is voor mij iets te hoog, zeker als ik kijk naar vleeswaren en zuivel. | |
MinderMutsig | dinsdag 22 juli 2008 @ 17:53 |
quote:Ik heb wat dit betreft de mazzel dat ik in een boerengebied woon, ik haal mijn biologische producten gewoon bij de boer zelf en dan ben je veel goedkoper uit. Wat betreft die E-nummers: dat iets volkomen veilig is wil nog niet zeggen dat het ook goed voor je is of dat er geen nadelige effecten aan kunnen zitten. Het zegt alleen dat die nadelige effecten geen bedreiging voor de gezondheid van de gemiddelde mens zijn. Het is gewoon nergens voor nodig om chemisch bewerkt voedsel te eten. | |
Weird- | dinsdag 22 juli 2008 @ 18:45 |
Voor de mensen die een absolute hekel hebben aan E-nummers: Vitamine C is een E-nummer: E300. Het lijkt me niet dat vitamine c schadelijk is. Ik probeer wel zoveel mogelijk zonder e-nummers te eten. Dit doe ik niet omdat ze schadelijks zijn, het is alleen dat er naast toevoegingen van e-nummers nog andere dingen mis zijn met pakjesvoer; en dan bedoel ik dat ze over het algemeen bremzout zijn e.d. | |
Alicey | dinsdag 22 juli 2008 @ 18:55 |
quote:Oh, True. cocaïne is ook puur natuurlijk, maar ook schadelijk in grotere hoeveelheden. ![]() | |
Maotrien84 | dinsdag 22 juli 2008 @ 18:56 |
Voor de mensen die nog niet zo goed begrijpen waarom synthetische stoffen in jouw lichaam gevaarlijk kan zijn in de toekomst (of het al is): ''100 jaar medische leugens. Hoe medicijnen en voedsel je gezondheid ondermijnen''.quote:Dit boek heeft mij definitief over de streep getrokken om vrijwel alleen biologisch voedsel te eten. In de media heb ik genoeg schokkende berichten gelezen/gehoord over allerlei mutaties en verwachtingspercentages van ziektes zoals kanker in de toekomst... Maar dit boek brengt alles bij elkaar, en geeft suggesties (o.a. biologisch voedsel). | |
conleche | dinsdag 22 juli 2008 @ 19:02 |
Ik eet biologisch vlees, niet omdat ik het nu zoveel lekkerder vind, maar omdat ik moet huilen als ik langs zo'n vrachtwagen rijd met al die varkens op en in elkaar, op weg naar de slacht. Na een kutleven, ook in en op elkaar. Als ik dan zo'n scharrelkarbonaadje eet, dan weet ik tenminste dat zo'n beest beter is behandeld!! En dat maakt dat het wel 100x lekkerder smaakt! | |
Oblivion | dinsdag 22 juli 2008 @ 22:10 |
quote:Nou, ik heb het meer over de natuurlijke dingen die men dagelijks eet. Mijn zoon bijvoorbeeld, geef hem 3 aardbeien en je hebt de grootste etterbak tegenover je.... ![]() (Okay, dit is meer op gedrag, maar heb ook in mijn eigen gezin vele voorbeelden... ![]() | |
Weird- | woensdag 23 juli 2008 @ 00:32 |
quote:In dat geval nog een leuk feitje: Biologisch vlees bevat vaak meer antibiotica ten opzichte van niet biologisch vlees. De dieren voor biologisch vlees worden namelijk vaker ziek. bron: foodlog | |
Maotrien84 | woensdag 23 juli 2008 @ 01:21 |
quote:Tuurlijk, dat weet ik. Maar ik prefeer zo min mogelijk synthetische toevoegingen aan mijn voedsel. | |
Alicey | woensdag 23 juli 2008 @ 07:05 |
quote:Tjeempie, aardbeien is dan dus verboden voedsel lijkt me. ![]() ![]() | |
Isegrim | woensdag 23 juli 2008 @ 07:28 |
Ik koop eigenlijk alleen biologische producten als die werkelijk beter, mooier, lekkerder zijn dan hun 'gewone' tegenhanger. ![]() | |
Godspeed. | woensdag 23 juli 2008 @ 07:44 |
quote:Zie eerdere topic over dit top boek ![]() | |
heiden6 | woensdag 23 juli 2008 @ 08:04 |
Tja, verlakkerij is het niet echt. Mensen kunnen er zelf voor kiezen om het te kopen, en weten dat het duurder is. Ze kopen dat over het algemeen vanwege hun perceptie dat deze producten van betere kwaliteit zijn/beter smaken/gezonder zijn, en daar zijn nu eenmaal de meningen over verdeeld. Dat hele gezeik over zielige beestjes hangt me erg de strot uit, maar als mensen vrijwillig twee keer zoveel betalen voor een stuk vlees omdat een varken lekker ruim kan liggen stinken, dan heb ik daar geen problemen mee. Waar ik wel een probleem mee heb is de compleet inhoudsloze term 'biologisch'... | |
MinderMutsig | woensdag 23 juli 2008 @ 10:34 |
quote:Ik weet het. ![]() ![]() | |
Weltschmerz | woensdag 23 juli 2008 @ 10:59 |
Ik ga wel vaak naar de biologische slager, maar ik vraag me eigenlijk af of het netto wel duurder is. Ik kook bijvoorbeeld wel redelijk vaak met spek, en als ik dan spek bij de AH haal dan is dat niet echt gerookt maar vooral gepekeld. Er zit veel meer water in de smaak is gewoon over een groter stuk spek verspreid, naast het feit dat het sowieso niet de smaak heeft van een varkentje dat rustig heeft kunnen eten en niet alleen maar krachtvoer. Ik weet niet precies hoeveel het duurder is, een paar euro de kilo, maar ik gebruik er ook bijna de helft minder van omdat het anders overheerst. | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 12:22 |
biologische yoghurt vind ik opvallend veel lekkerder. Met melk, kaas of vlees merk ik niet echt smaakverschil. Wt groente en fruit betreft weet ik het niet want ik koop voornamelijk de dierlijke producten biologisch. Dat het verlakkerij is geloof ik niet. Er zijn genoeg mensen oprecht met het verbeteren van biologische productie bezig en er wordt goed op gecontroleerd dat er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wel blijft het allemaal relatief natuurlijk. Een kip heeft dan wel meer leefruimte, maar scharrelen is zo'n relatief begrip... een paradijs zal het nog steeds niet zijn. Zelf vind ik het wel een prettig idee dat mijn kip niet vol hormonen zit. Maar zoals eerder gezegd, in biologisch vees zit weer meer antibiotica, iets wat ik ook eerder heb gehoord. Als consument weet je het eigenlijk nooit helemaal zeker, wat ik vrij frustrerend vind soms. Maar ik ga er maar vanuit dat die keurmerken toch wel iets zeggen. | |
Tinkepink | donderdag 24 juli 2008 @ 12:34 |
Dat E-nummers per definitie veilig zijn is onzin! Er is alleen nog niet bewezen dat ze onveilig zijn!! Zo zit er in poedersoepen en poederkoffiemelk vaak het ingredient E551, ook wel bekend als anti-klontermiddel. Laatst hoorde ik op radio 1 dat dat nanodeeltjes zijn waarvan het vermoeden bestaat dat die slecht zijn voor het menselijk lichaam en de kringloop. Maar omdat er nog geen goed onderzoek naar gedaan is, mag dit ingredient gewoon toegevoegd worden. En zo zullen er wel nog meer discutabele E-nummers zijn. Biologisch eet ik niet (te duur helaas), maar ik eet nauwelijks uit pakjes en laat ook koekjes en snoepjes met te veel E-nummers staan. Poedermelk komt er niet meer in hier. Soep uit een pakje at ik toch al niet. | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 12:45 |
Ik ben principieel tegen E-nrs. Het zal me aan m'n reet roesten of er wel of niet bewezen is dat het veilig is, ik geloof gewoon niet dat chemisch bewerkte en onnatuurlijke voeding goed voor je kan zijn. Bovendien is het gewoon niet nodig om rommel uit pakjes te eten, en daarbij ook nog eens smerig. Moet er alleen wel bij zeggen dat het natuurlijk praktisch onmogelijk is E-nrs compleet te vermijden. Ik let heel erg op wat ik koop in de supermarkt, maar het zit in werkelijk bijna alles. [ Bericht 25% gewijzigd door -Mellow- op 24-07-2008 12:50:23 ] | |
Isegrim | donderdag 24 juli 2008 @ 13:05 |
Principieel tegen E-nummers? ![]() ![]() | |
ColdFeet | donderdag 24 juli 2008 @ 13:10 |
quote:Ik herken het psychologisch effect van bio-vlees wel. Toch is het ook zo dat juist bij bepaalde vleessoorten biologisch zoveel beter smaakt en een betere structuur heeft! Ik vind het smaakverschil ook het prijsverschil waard, vaak. Los van het schattige imago van de koe in de wei. Wel balen trouwens dat al die onbespoten groente wegrot waar je bijstaat ![]() | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 18:40 |
quote:Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan? | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 18:44 |
quote:ah mijn fout. Ik heb even gegoogled en is dus niet zo. Nu zie ik dat bijv. vitamine c ook een e nummer heeft. Behoorlijk irritant is dat als het onder een e nummer wordt vermeld. Alsof je al die nummers uit je hoofd weet en ik wil toch wel weten wat er in een product zit als ik het koop. | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 18:46 |
quote:ok, ik bedoelde dus tegen kunstmatige/ chemische toevoegingen. | |
Muck | donderdag 24 juli 2008 @ 18:48 |
quote:Nee hoor ![]() E150a is Karamel, E406 is Agar-agar(gemaakt uit zeewier), E441 is Gelatine... Lijkt me allemaal niets kunstmatigs aan hoor ![]() | |
Maotrien84 | donderdag 24 juli 2008 @ 18:50 |
quote:Ignorance is a bliss | |
Cocktailprikker | donderdag 24 juli 2008 @ 18:53 |
quote:oa dat dus... Helaas is sinds half jaartje onze scharrelvlees boer er mee gestopt. Deze had koeien / varkens welken op eigen terrein werden geslacht door een slager die langs kwam. Vlees veel smaakvoller, etisch meer verantwoord, en sterker nog + - net zo duur als in de winkel ![]() ![]() | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 19:06 |
quote:Ja ik zag het. Maar dan vraag ik mij af waarom zie dat onder e-nrs vermelden. Waarom staat er niet gewoon caramel oid? | |
Innocence | donderdag 24 juli 2008 @ 19:19 |
quote:Daarentegen koop je het wel meestal veel verser. Ik heb er iig nog niets van gemerkt dat het snel zou bederven. quote:Ik heb toevallig geen eigen scharrelvleesboer. Jij ook niet meer trouwens. Vind je het nu nog steeds niet duurder? | |
Cocktailprikker | donderdag 24 juli 2008 @ 19:38 |
quote:Ik eet de laatste tijd echt serieus minder vlees, gewoon omdat het te waterig / smakeloos / stinkt / vet is ![]() ![]() ![]() | |
sigme | donderdag 24 juli 2008 @ 19:52 |
Ik vind het grote voordeel van biologische producten nu juist *dat* ze duurder zijn. Zielige beestjes en chemicalien in m'n eten doen ook wel een beetje mee, maar mijn voornaamste reden om geld te spenderen aan duurdere producten is toch dat ik van mening ben dat de boer een hogere marge zou moeten maken op z'n producten. Bij biologische producten is dat het geval, en daarom koop ik het. [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 24-07-2008 20:03:52 ] | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 19:55 |
kan ik me ook wel in vinden ja. Als vlees heel erg goedkoop is heb ik daar meteen mijn vraagtekens bij | |
-moi- | donderdag 24 juli 2008 @ 20:04 |
quote:E620-E626 is smaakversterker en dat is in ieder geval kunstmatig en superslecht voor je darmen.. Verder is bio vlees veel lekkerder en bio brood ook ![]() En bio fruit en groente natuurlijk veel gezonder, zonder al die vieze bestrijdingsmiddelen, maar veel te duur ![]() | |
sigme | donderdag 24 juli 2008 @ 20:07 |
Oh ja - biovlees is helemaal niet duur. Ja, als je het per lapje bij de AH haalt, dat is schreeuwende duur. Maar je kan werkelijk door het hele land vleespakketten kopen van van die beesten die natuurterreinen begrazen. Kost helemaal niet veel - ik weet dat lamsvlees zo'n 5 euro/kg kost. En je hoeft echt niet een heel lam te nemen; pakketten gaan meestal vanaf 5 kg. Ook studenten kunnen dat betalen. | |
sigme | donderdag 24 juli 2008 @ 20:12 |
quote:E620 : Glutaminezuur Herkomst: Een natuurlijk aminozuur, aanwezig in alle eiwitten. Commercieel gemaakt door bacteriële fermentatie van melasse of door afbraak van plantaardig eiwit, vooral gluten en soja-eiwit. Glutaminezuur en glutamaten komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes. Gewoon de eerste even gegoogeld.. quote:Over smaak valt niet te twisten - maar ik zou niet weten hoe je in een blindproeverij het een onderscheidt van het ander. Ja, een compleet andere samenstelling & baktechniek bij brood, dat proef je. Maar met de al-dan-niet bespotenheid van de grondstoffen heeft dat weinig van doen. quote:Natuurlijk veel gezonder. Want.. ? Het is al meermaals onderuitgehaald door onderzoeken. Je kan het lekkerder vinden, of beter voor je geestelijk welzijn, of allerlei redenen om het positief te beoordelen, maar gezondheid van de producten in vergelijking met niet-biologische alternatieven is redelijk te meten - en houdt geen stand. | |
sigme | donderdag 24 juli 2008 @ 20:16 |
Voor de gein nummer E621 ook maar gegoogeld.quote:Bron: Keuringsdienst van waarde | |
Cocktailprikker | donderdag 24 juli 2008 @ 20:18 |
quote:Hebben we hier te maken met iemand die verstand van E-nummers heeft of iemand die van lekker eten houdt? Je proeft het echt hoor ![]() ![]() | |
Cocktailprikker | donderdag 24 juli 2008 @ 20:18 |
en E 621 ![]() | |
Isegrim | donderdag 24 juli 2008 @ 20:21 |
quote:http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers De eerste al: kurkuma. Hartstikke gezond. ![]() | |
-moi- | donderdag 24 juli 2008 @ 20:21 |
quote:Wat betreft die E nummers, ik had altijd heel erg last van mn darmen en sinds ik die bespoten en chemische shit niet meer eet gaat het een stuk beter. Ik leg zelf dus de link dat het gezonder is om onbespoten te eten en vlees zonder toegevoegde hormonen. | |
sigme | donderdag 24 juli 2008 @ 20:23 |
quote:Iemand met verstand van ingredienten, van zelf maken, en van bereidingen. E-nummers heb ik googel voor. Verschil in smaak tussen dezelfde graansoort verschillend gekweekt is echt nihil. Andere graansoorten, andere gist, dan maakt wel verschil. En het idee dat desnoods een oudbakken slof biologisch brood beter smaakt dan een vers niet-biologisch brood is nogal knullig. Het verschil in smaak zit ' in vanalles en nog wat, maar niet in het label dat de boer na te voldoen aan dorre regels aan z'n graan mag geven. | |
Cocktailprikker | donderdag 24 juli 2008 @ 20:27 |
Brood zal je het zozeer niet in proeven nee, geef ik toe, maar vlees e.d. wél | |
Isegrim | donderdag 24 juli 2008 @ 20:30 |
Er was van de week een programma op de BBC waarin het ging over varkensvlees. Toen deden ze een blinde smaaktest en het supermarktvlees werd het lekkerst gevonden (niet door debiele consumenten zonder smaak, maar door mensen met verstand ervan). De smaak hoeft niet per se beter te zijn, maar de meerwaarde kan 'm zitten in het feit dat het dier een beter leven heeft gehad. | |
-moi- | donderdag 24 juli 2008 @ 20:46 |
quote:ja maar dat is dus één test, en ik test het nu al een paar weken en dat biologische vlees smaakt gewoon beter. Maargoed, ieder zijn eigen smaak ![]() | |
Isegrim | donderdag 24 juli 2008 @ 20:57 |
quote:Het vlees van de biologische slager waar jij koopt smaakt beter dan het vlees van de winkel waar je het normaal koopt. Dat zegt ook niets. Het vlees van de bioslager hier om de hoek smaakt duizendmaal beter dan het vlees van de Keurslager om de hoek, maar dat is omdat die Keurslager niet weet wat vlees is. | |
heiden6 | donderdag 24 juli 2008 @ 20:59 |
quote:Gezien je eerdere post ga jij volgens mij meer af op goedkope marketing dan op je eigen smaak. ![]() Maar goed, het verschilt natuurlijk heel erg per slager wat beter smaakt en het hangt er ook vanaf wat je eigen smaak is. | |
conleche | donderdag 24 juli 2008 @ 21:06 |
Bij de AH zijn de biologische karbo's lekker en de braadworstjes en het rundergehakt en nog wat dingen. Het biologische half om half gehakt smaakt echter nergens naar, ook de bio-biefstuk is taai. Bij mijn scharrelslager is alles wat ik tot nog toe heb geprobeerd heerlijk: ook zijn biefstuk. Dus wat Isegrim zegt is waar: biologisch vlees hóeft niet persé lekkerder te zijn dan gewoon vlees. Het is maar net waar je het haalt. | |
Cocktailprikker | donderdag 24 juli 2008 @ 21:10 |
Overigens heeft de lokale Spar hier ook wel redelijk lekker "gewoon" vlees ![]() ![]() ![]() Maar dat er een verschil is tussen de scharrelboer / bioslager en de supermarkt, lijkt me wel duidelijk. . Zo niet probeer het eens een weekje ![]() | |
-moi- | donderdag 24 juli 2008 @ 21:31 |
quote:ik koop mijn bio vlees gewoon bij de supermarkten waar ik vroeger ook mn normale vlees kocht ![]() ![]() | |
seilram | donderdag 24 juli 2008 @ 21:33 |
quote:Nou, ik snap dat wel hoor, dat je er tegen bent. Natuurlijke stoffen zeg je, ja sommige wel, maar zoek maar eens een lijst met e-nummers op en meer dan de helft is chemische zooi. Ik eet ook niets waar e-nummers in zitten, dit is niet eens uit mijn vrije wil, maar mijn lichaam kan er niet tegen. En nee, als ik een keer een sojasaus bij mijn avondeten gooi waar een e-nummer in verwerkt zit, dan heb ik nergens last van, dat kan best, maar als ik zo zou eten als de gemiddelde nederlander (gewoon supermarkt voer) dan ben ik ziek... van de e-nummers. Dat wil toch wel iets zeggen lijkt me. | |
Isegrim | donderdag 24 juli 2008 @ 21:35 |
quote:Dit is echt een ontzettend onzinverhaal. ![]() ![]() | |
seilram | donderdag 24 juli 2008 @ 21:41 |
quote:Ja dat heb ik dus ook. Maar goed, nu gaat het wel veel over e-nummers hier. Maar wat te denken van het feit dat bijna alles wat je in de supermarkt is voorzien van suiker. Ik snap dat ook echt niet. Bij biologisch eten wordt er bijna alleen maar gebruik gemaakt van de suikers die een product van nature heeft (bijv. jam of frisdrank). Aan koekjes enzo wordt wel wat suiker toegevoegd, maar dan nog altijd vaker in de vorm van ruitsuikerstroop of rijststroop. Toen ik begon aan een dieet zonder gist en suiker schrok ik enorm van het feit dat bijna overal suiker bij zit! | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 21:52 |
Ik snap ook niet dat overal zoveel suiker, en zo niet, aspartaam in zit. Met name bij frisdrank vind ik dat echt niet lekker. Thuis drink ik dan ook alleen nog maar water of dingen aangelengd met water. Overigens heb ik wel weer liever suiker dan aspartaam. | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 21:55 |
quote:Naja ik zei het dus verkeerd vanwege gebrek aan kennis. Ik ben dus principieel tegen chemische toevoegingen, zoetstoffen, smaakversterkers e.d. ongeacht of er bewijs voor de schadelijkheid is of niet. Gewoon omdat ik me niet kan voorstellen dat het wel goed voor je zou zijn, en ik het er niet lekkerder van ga vinden. | |
-moi- | donderdag 24 juli 2008 @ 22:19 |
quote:idd, ik neem er ook het liefst zo min mogelijk van. Vind het ook vreemd dat bij zoveel voeding suiker is toegevoegd. Zelf van die activia toetjes, goed voor je darmen, maar zoooveel suiker.. Oja en diksap is wel een tip om te drinken, geen suiker en chemische toevoegingen. En ook lekker is een beetje in een fles spa rood ![]() | |
Sowflow | donderdag 24 juli 2008 @ 22:22 |
Wel of niet beter, wel of niet de wereld verbeteren, ach.... 2 dingen die mij persoonlijk over de streep hebben gehaald: 1) de smaak, een tomaat die echt naar een tomaat smaakt 2) geen glanslaagje chemicaliën bijv. op de grapefruit Ik eet ong. 50% biologisch, en of het wel of niet beter is, weet ik niet, maar ik -voel- me er wel beter door. En ja...die smaak....oeeeeh...mmm...slurrpp... | |
Cocktailprikker | donderdag 24 juli 2008 @ 22:25 |
quote:Samenvatting: Biologisch, ![]() ![]() ![]() | |
-Mellow- | donderdag 24 juli 2008 @ 23:44 |
quote:diksap, dat heb ik als peuter zo veel gehad dat ik er acuut van ga kotsen ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door -Mellow- op 24-07-2008 23:53:17 ] | |
seilram | vrijdag 25 juli 2008 @ 09:58 |
quote:Diksap is zeker lekker! en gezond. De natuurwinkel hier verkoopt sinds kort ook biologische frisdrank ![]() Idd in een flesje yakult zit meer suiker dan in een hele fles cola, ik snap dat ook niet. Moet iedereen hyper worden van de suiker ofzo? Ook alle sauzen die ik in de supermarkt vast pak bevatten extra suiker, zelfde geldt voor de sladressings. | |
ColdFeet | vrijdag 25 juli 2008 @ 10:20 |
quote:Maar daarmee toon je toch niet aan dat E-nummers ongezond zijn? Er zijn allerhande oorzaken denkbaar voor de verminderde darmklachten. Bijvoorbeeld dat je meer groente eet. Of dat je minder suiker eet. Dit is zo'n redenatie a la 'mensen die biologisch eten zijn in het algemeen gezonder, dus is biologisch eten gezonder' ![]() Nee, mensen die biologisch eten, eten in het algemeen wat bewuster, dus minder zout en suiker en witmeel e.d., geen croma maar olijfolie, etc. Maar biologische kiwi's bevatten echt niet meer vitamine C dan de goedkope bespoten exemplaren van de markt. | |
-Mellow- | vrijdag 25 juli 2008 @ 10:45 |
volgens mij maakt het wat groente en fruit betreft ook maar weinig uit als je ze goed afspoelt | |
-moi- | vrijdag 25 juli 2008 @ 10:46 |
Ik heb ook niet gezegd dat alle E-nummers ongezond zijn ![]() Het is inderdaad een combinatie van voeding dat ervoor gezorgd heeft dat ik nu minder last van mn darmen heb, o.a. de smaakversterkers. En het gaat er ook niet om dat biologisch fruit meer vitamine c of vezels bevatten ![]() | |
-moi- | vrijdag 25 juli 2008 @ 10:47 |
foutje | |
Sowflow | vrijdag 25 juli 2008 @ 11:51 |
quote:Het punt is: je krijgt het niet afgespoeld. Ik heb een tijd appels en sinasappels met afwasmiddel schoongemaakt, maar dan nog zit er zo'n parelmoeren glans. Ik heb een onderzoek gelezen over wel of geen verschil in bespoten en onbespoten fruit. Verschil zat sowieso in het uiterlijk: dikkere schil, minder vruchtvlees. Volgens mij ook in percentage vitamines, maar details zijn me ontschoten. Maar goed: ik ken een kweker die biologische paprika's kweekt en deze exporteert naar o.a. Japan. Kijk zo'n vlucht is natuurlijk ook niet bepaald mileuvriendelijk. Dus wil je de wereld redden, zijn er ook genoeg andere mogelijkheden. Bijv. minder afreageren op de ander en meer zoeken bij je zelf ( 99% van FOK!ers) ![]() ![]() ![]() ![]() | |
conleche | vrijdag 25 juli 2008 @ 12:05 |
Ik heb een moestuin en ik eet dus ook vaak biologische groenten. Het is natuurlijk heerlijk, maar ik weet niet of dat komt, omdat het natuurlijk supervers is als ik het eet, of omdat het biologisch is. | |
-Mellow- | vrijdag 25 juli 2008 @ 13:59 |
quote:parelmoeren glans? dat heb ik nog nooit gezien. En ja als je een appel wast en boent, gaat ie mooi glimmen ja ![]() | |
Sowflow | vrijdag 25 juli 2008 @ 21:58 |
quote:Geen of/ of...misschien wel beide Ik heb vandaag verse uien en courgette gegeten (ook uit eigen tuin die mijn buren als bio-moestuin gebruiken) en ik was weer even in de hemel... ![]() | |
sigme | zaterdag 26 juli 2008 @ 07:55 |
Appels hebben van nature een waslaag. Een belangrijk smaakverschil tussen biologisch en niet-biologische groenten komt doordat men andere rassen gebruikt. Voor de 'reguliere' landbouw zijn in de loop der tijd voor alle groenten en fruit steeds nieuwere rassen (selecties) gekweekt, die zo veel als maar mogelijk voldoen aan de wensen van de boer: kweekt makkelijk, hoge opbrengst, verkoopt goed. Dat 'verkoopt goed'-stukje is dus de consumentwens (mooi uiterlijk, goede smaak). Het 'kweekt makkelijk' is verantwoordelijk voor het verschil met biologische landbouw. Voor de biologische landbouw moet het zo makkelijk mogelijk kweekbaar zijn zonder bestrijdingsmiddelen, maar voor de reguliere bouw maakt dat niks uit. Dus kan de reguliere bouw rassen gebruiken die veel & goede producten geven, mits je -ik noem maar eens een rijtje- spuit tegen rupsen, meeldauw en phytophthora. Dat betekent dat de biologische boer voor *alle* groente en fruit andere rassen (selecties) gebruikt. En die moeten meer 'toegeven' op de delen 'hoge opbrengst' en 'verkoopt goed'. Voor de meeste producten haalt men biologisch per hectare minder opbrengst dan regulier en het voldoet minder aan de (gemiddelde) consumentwens. Ongelijker van grootte & vorm, minder fraai, ouderwets bittere spruitjes & witlof etc. Maar er is natuurlijk een groep consumenten die om allerlei redenen niet dezelfde wensen hebben als de gemiddelde consument, en die bijvoorbeeld juist biologische spruitjes willen omdat die tenminste naar spruitjes smaken. En niet naar suiker (de modernste spruitjes zijn echt zoet!) Moestuingroente is nog weer anders, omdat je daar niet perse zo hoog mogelijk productie wil halen zijn daar veel selecties gericht op zo goed mogelijke smaak. Komt bij dat voor heel veel groenten de versheid veel invloed heeft op de smaak, en geen groenteboer de versheid kan halen die je met een moestuin wel haalt. | |
sigme | zaterdag 26 juli 2008 @ 08:12 |
Prompt een artikel in de Trouw vandaag dat mijn verhaal illustreert ![]() quote:Overigens krijgen we naast de Phytophthora de ouderwetse Coloradokever weer terug in plagen. Dat betekent met de hand door de velden en al die kolerebeesten vangen.. | |
Sowflow | zaterdag 26 juli 2008 @ 09:35 |
quote:Pak maar een willekeurige grapefruit en wrijf zachtjes erover heen, en kijk dan naar je handen. | |
MinderMutsig | zaterdag 26 juli 2008 @ 10:02 |
quote:Cutrusvruchten hebben olie in de schil, natuurlijk geeft dat af. | |
WooZ | zaterdag 26 juli 2008 @ 10:05 |
weet je wat pas vies is, biologische ketchup ![]() | |
Sowflow | zaterdag 26 juli 2008 @ 10:08 |
quote:Zo natuurlijk is dat niet: pak een biologische grapefruit/ sinasappel en pak een bio-onlogische. En check. | |
Isegrim | zaterdag 26 juli 2008 @ 10:29 |
Bio-onlogisch? ![]() | |
-moi- | zaterdag 26 juli 2008 @ 14:20 |
quote:biologische mayonaise daarentegen ![]() | |
Cocktailprikker | zondag 27 juli 2008 @ 21:27 |
Toevallig gister een boerderij hie rin de buurt gevonden, www.heerlijkheidleur.nl ![]() ![]() | |
Leef | dinsdag 29 juli 2008 @ 12:39 |
Sorry, maar deze link moet ik even crossposten.. (gaat over een biologische zorgboerderij) Leuke winkels in Amsterdam! | |
admiraal_anaal | zondag 3 augustus 2008 @ 20:13 |
Kan iemand mij uitleggen wat dat voor iets debiels is dat als ik bij de AH 2 enkele kipfilets haal á 2 euro of dat ik biologisch kipvlees koop, 2 enkele kipfilets á 9 euro? WTF zijn dit voor prijzen? Willen ze zo mensen overhalen meer biologisch te gaan eten ofzo? | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 20:19 |
quote:Uhuh. Maar Marina Lewycka in ![]() vertelt het vermakelijker. Iets met plofkippen in vieze schuren en Polen. Wouter Klootwijk heeft er zich ook wel eens mee bezig gehouden. Kippen groeien nu eenmaal niet voor 1 euro uit tot kipfilet, en zo wel is er iets mis. Heel erg mis. | |
admiraal_anaal | zondag 3 augustus 2008 @ 20:22 |
Kip is kip voor mij, 1 euro of 10 euro. Dan koop ik wel lekker de goedkopere ![]() | |
Isegrim | zondag 3 augustus 2008 @ 20:22 |
Wat ik zelf een beetje triest vind, is dat er nauwelijks meer scharrelvlees te krijgen is. Het is óf regulier, óf biologisch, en dat laatste is voor veel mensen echt tè duur. Scharrelvlees is goedkoper en eerlijk gezegd zal het mij aan mijn reet roesten of de koe die ik eet maïs uit de reguliere of biologische landbouw heeft gegeten. | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 20:30 |
Eens, Isegrim. Ik ben dan ook heel blij met de sporadisch scharrelkip die de Jumbo wel eens heeft liggen. Betaalbaar & verteerbaar. Maar goed, met zeven kuikens hier wacht ik wel tot mijn scharrelhaantjes groot genoeg zijn ![]() | |
Isegrim | zondag 3 augustus 2008 @ 20:31 |
Oeh, dan moet je er kapoenen van maken, schijnt nog veel lekkerder te zijn. Kom ik bij je eten! | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 20:37 |
quote:Ja maar Johannes van Dam schrijft dat er nog maar een persoon in Nederland is die een haan kan snijden. Dus ik wou eerst maar eens een haan slachten, dan die cloaca eens bestuderen, en me dan nader beraden. Maar je bent welkom hoor, dat wel ![]() | |
Isegrim | zondag 3 augustus 2008 @ 20:37 |
quote: ![]() ![]() | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 20:47 |
quote:Ik kan nu eenmaal rondborstige dames niet weerstaan ![]() ![]() | |
Isegrim | zondag 3 augustus 2008 @ 20:51 |
quote: ![]() ![]() quote:Hij vindt het een goed plan. ![]() | |
sigme | zondag 3 augustus 2008 @ 20:59 |
quote:Wil je een uitnodiging als ik ooit een kapoen heb opgefokt en geslacht of geef je een gil als je eens afreist richting Noorden des lands? (Je komt uit Friesland toch?) | |
#ANONIEM | dinsdag 16 september 2008 @ 23:32 |
Bestaat er ook lekkere biologische drop? Die ik nu heb gehad zijn óf heel te zacht of niet lekker ![]() | |
Sowflow | donderdag 18 september 2008 @ 11:47 |
quote:Dit is idd. heel tegenstrijdig. Echt jammer...ik wil best het dubbele betalen, maar 4 x over de kop...neu... Toch...ik heb een bio tomatenpuree ontdekt, een stuk duurder dan no-bio, maar zo lekker, dat ik er wel voor over heb. Ik smeer het zelfs over op. Maar een mini-appeltje voor een 1 Euro... ![]() | |
Leef | donderdag 18 september 2008 @ 12:20 |
Als er overigens nog mensen twijfelen aan Mononatriumglutamaat, bedenk je dan dat het in BORSTVOEDING van nature voorkomt. Nou, als er iets gezond en biologisch moet zijn... Dus dat is denk ik wel een soort ultiem stempel van goedkeuring. | |
MinderMutsig | vrijdag 19 september 2008 @ 14:59 |
quote:Arsenicum komt ook van nature in bepaalde voedingsmiddelen voor maar om dat nou ook maar als smaakmaker te gaan gebruiken... | |
fruityloop | vrijdag 19 september 2008 @ 22:49 |
quote:Ik kom uit een familie van slagers, en inderdaad, het spek van AH is verschrikkelijk.. Het wordt niet gepekeld, maar geïnjecteerd met een pekel oplossing (waar meteen ook een beetje fosfaat aan toegevoegd wordt, dan houdt het lekker goed vocht vast), en dan gaat het even snel door een rookkast heen. Mijn vader heeft ooit wel eens een offerte bij AH voor het leveren van spek(blokjes) uitgebracht, maar dat was toen al een wurgcontract, is ook niks geworden. Hun biologische spekjes zijn wel weer lekker trouwens.. | |
Isegrim | zaterdag 20 september 2008 @ 09:54 |
quote:Laurierdrop. ![]() ![]() | |
stoeltafel | donderdag 1 december 2011 @ 16:55 |
Kick ! Er is bij mij vandaag een hele mooie grote biologische winkel geopend alleen wat is die duur. Kilogehakt voor 10 euro, 1 liter olijfolie 16 euro, chocopasta van 3 tot 6 euro, 500 gram volkoren penne voor 3.5 euro. Is het nou veel beter, gezonder, lekkerder? Heb net wat boodschappen gehaald en vanavond ga ik het bereiden. Vond de pindakaas en chocopasta apart smaken, veel minder zoet wat goed is. | |
Pietverdriet | donderdag 1 december 2011 @ 17:10 |
Biologisch is zeker niet per definitie beter of gezonder omdat het biologisch is. Vlees van de groene weg is graatmager en producten van bv biogrootbakkerij Bulthuis zijn bagger. Er zijn echter ook prima bioproducenten die een beter poduct leveren en bio doen. BV varkensvlees eet ik alleen nog maar biologisch van bepaalde producenten, omdat het vlees meer vet bevat, smakelijker is en als bijkomend voordeel de varkens beter leefden. Nederland loopt flink achter op bv de UK als het gaan om Bio en kwaliteit. Alleen omdat een product bio is maakt het product niet beter, wat veel mensen denken. Ik wil prima een meerprijs betalen voor een beter product, maar dan moet het ook beter zijn. Als ik karnemelk bij de biosuper haal is dat maar al te vaak gezuurde magere melk, net als normale, maar ik wil echte karnemelk, melk die overbleef na het maken van boter. Boter uit de biosuper is vaak ook gewoon centrifugaalboter, net als die van de aldi, ik wil best meer betalen, maar dan wil ik gekarnde boter. Hier in Duitslans zie je steeds meet bio, ook bij discounters, ik eet en koop altijd bioeieren, als we ze niet van schoonouders krijgen. Deze smaken tenminste goed. Niet naar vismeel. | |
Isegrim | donderdag 1 december 2011 @ 17:51 |
Dat verschilt wel per slager hoor! Theo Pronk in Rotterdam heeft mooi spul. Maar veel mensen willen helaas graag mager. | |
Pietverdriet | donderdag 1 december 2011 @ 17:53 |
Die slagers doen het ook niet om ons te pesten, maar omdat ze gemarmerd vlees meestal niet kunnen verkopen.. | |
Isegrim | donderdag 1 december 2011 @ 17:58 |
Toen ik bij de Hare Krishna zat, karnde ik zelf boter. Oh, wat was dat lekker. En de room die van die melk kwam (biologische supervette melk van een klein koeienras) was goddelijk. Ik denk dat de boter die ik op de markt bij de kaasboer haal ook gekarnd is. Maar het staat er niet op. | |
minilot | donderdag 1 december 2011 @ 18:10 |
Wow, heb je daarbij gezeten? Dat vind ik wel fascinerend! ![]() ![]() Waarom zou je daar eigenlijk mee ophouden? En: hoe begin je ermee? Ik draai wel eens zelf boter in de keukenmachine met een beker slagroom, maar helemaal vanaf de melk lijkt me ook wel gaaf.. ![]() Open daar gerust een ander topic over! ![]() | |
Isegrim | donderdag 1 december 2011 @ 18:20 |
Nou ja, ik kan hier nergens echte melk krijgen. Of althans, niet zulke goeie melk als we daar rechtstreeks van de boer haalden. Al die stomme supermarktmelk heeft hooguit 2% vet. ![]() | |
minilot | donderdag 1 december 2011 @ 18:28 |
Ja, daar zeg je zoiets. Ik woon in een dorp in de Alblasserwaard, dus hier is het vast wel te vinden. ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 1 december 2011 @ 19:07 |
Hoor graag van je het hoe en wat van boter maken, zou graag eens echte gekarnde boter maken en echte botermelk overhouden. | |
Mirjam | donderdag 1 december 2011 @ 19:08 |
dat ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 1 december 2011 @ 19:09 |
Wel een rok en zwarte kousen aan! ![]() | |
Isegrim | donderdag 1 december 2011 @ 20:33 |
We hadden een soort apparaat daarvoor. Een groot houten vat met een soort armen erin. En die draaiden door de melk (niet heel snel). Maar ik weet het allemaal niet zo goed meer, is zo lang geleden... Ik weet alleen dat het erg lekker was en dat ik het 't liefste gewoon zo at. ![]() ![]() We roomden de melk ook zelf af. Daarvan weet ik helemaal niet meer hoe dat ging. ![]() Oh, in India karnen vrouwen boter met de hand. Wij gaan morgen naar Sri Lanka voor drie weken. Ik zal eens opletten of ze dat daar ook doen en wat ze gebruiken. ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door Isegrim op 01-12-2011 20:45:48 ] | |
sigme | vrijdag 2 december 2011 @ 16:03 |
Toevallig ken ik wel iemand die kleine boterkarntjes verkoopt, en zuursel, en ook wel wat uitleg op z'n site heeft staan.
| |
Erasmo | zaterdag 3 december 2011 @ 15:51 |
Goede karnemelk en boter zijn zeldzaam in Nederland. Ook in de biologische winkel lijkt het steeds normaler te worden om producten 'aan te lengen', ook daar zitten nu cashewnoten door de pesto en komt het brood half afgebakken uit de fabriek. | |
Ludd | zaterdag 3 december 2011 @ 17:55 |
Het feit dat biologische kipfilet zo duur is ligt meer aan de andere de andere delen van de biologische kip, dan de filet zelf die zo duur zou zijn. Juist door de kip biologisch is zijn de overige producten (behalve de filet) niet in trek bij Nederlanders. Dit is voor de Nederlandse markt dus onverkoopbaar. Alle verdiensten moet dus komen uit de filet. Dit terwijl bij zo'n bio-industrieel gedrocht wat voor kip door moet gaan ook de overige delen op de Nederlandse markt verkocht worden en dat hier dus meer aan verdient wordt, waardoor de filet goedkoper is. Kortom, omdat van een biologische kip alleen de filet verkocht wordt in Nederland moet met dat onderdeel alle winst gemaakt worden, waardoor de prijs dus zo hoog is. | |
Thorical | zaterdag 3 december 2011 @ 18:16 |
Ik probeer zo min mogelijk bewerkt voedsel te kopen. Kip is een afgeprijsde vrije uitloop of boerenkip die ik van kennissen kan kopen. Liever geit,schaap en rund dan varken ze zijn niet altijd biologisch maar zijn niet alleen voor het vlees. (arme bokjes). Vis, geen ondermaatse sliptongetjes en ander onvolgroeid spul. Groente halen we meestal bij de natuurwinkel of boerderij maar ook op de marqt en met k op zaterdag. Vaak schrikken mensen van hoeveel wij uitgeven aan eten maar dat is een keuze die je maakt. | |
Erasmo | zondag 4 december 2011 @ 11:00 |
Ik vind het wel handig, de poten en vleugels van biokippen zijn zo lekker goedkoop ![]() | |
Pietverdriet | zondag 4 december 2011 @ 11:05 |
Groene weg die ik ken neemt de hoofdprijs. | |
Erasmo | zondag 4 december 2011 @ 11:40 |
Kom daar nooit dus kan er niks over zeggen, maar mijn lokale biowinkel heeft ze regelmatig voor goeikoop in de schappen liggen naast de dure filetjes. | |
Ludd | zondag 4 december 2011 @ 11:41 |
Ik kom eigenlijk alleen biologische kipfilet tegen. Overige biologische kip heb ik nog nooit gezien. | |
Erasmo | zondag 4 december 2011 @ 16:44 |
In de supermarkten is het vrij schaars ja. Net zoals de biologische soepkip, er worden in Nederland ontzettend veel biologische eieren verkocht maar waar de oude legkippen blijven is me een raadsel. | |
RobinOok | zondag 4 december 2011 @ 17:22 |
Die eindigen hetzelfde als reguliere, oude legkippen. | |
Pietverdriet | zondag 4 december 2011 @ 17:39 |
http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1101984-soepkip | |
Erasmo | zondag 4 december 2011 @ 18:12 |
Ik ben nu mobiel aan het fokken maar ik gok dat dat de wilde keuken is? | |
Pietverdriet | zondag 4 december 2011 @ 19:16 |
Ja, correct | |
Erasmo | zondag 4 december 2011 @ 19:22 |
Dat de reguliere kippen naar Afrika gingen wist ik wel maar ook de bio versie? Volgens mij zit er genoeg meerwaarde aan om ze in NL door de bio nuggets of weet ik wat te draaien. Heel ben ik ze helaas nog nooit tegen gekomen hier, wel een paar keer soeppoten vreemd genoeg ![]() | |
sigme | zondag 4 december 2011 @ 19:34 |
Ik koop (goedkoop!) kipkarkasjes bij de bioslager. Voor de soep en/of de honden. Bij de ene Groene weg betaal ik 50 cent per karkas, bij de ander 1,50 per kilo. | |
RobinOok | zondag 4 december 2011 @ 20:41 |
Geef jij kippenbotten aan je honden? | |
Pietverdriet | zondag 4 december 2011 @ 22:09 |
Lijkt mij niet fijn voor hun ingewanden, scherp spul | |
VaderVanJezus | zondag 4 december 2011 @ 22:35 |
Zolang het niet verhit is, mogen honden het eten. | |
sigme | maandag 5 december 2011 @ 07:32 |
Dat dus. Ongekookt is het prima voor honden. En dan nog met biologisch keurmerk ook! | |
Pietverdriet | maandag 5 december 2011 @ 07:35 |
Als je hond daar op staat... | |
Pietverdriet | maandag 5 december 2011 @ 07:36 |
Waarom eet je hond biologisch? | |
sigme | maandag 5 december 2011 @ 07:42 |
De honden eten niet biologischer dan ik, maar wel ongeveer even biologisch en uiteraard om dezelfde reden: ik doe de boodschappen dus ik bepaal waaraan ik betaal. Kip en varkens, voor zover ik het ooit koop (het meeste eet ik van de eigen beesten, er liggen twee varkens in de diepvries en er struinen nog twee haantjes in de tuin), maar goed, voor zover ik het koop, koop ik dat nooit uit de bio-industrie. Dat vind ik echt te erg om aan mee te betalen. |