abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 24 juli 2008 @ 18:44:55 #51
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60325678
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
ah mijn fout. Ik heb even gegoogled en is dus niet zo.

Nu zie ik dat bijv. vitamine c ook een e nummer heeft. Behoorlijk irritant is dat als het onder een e nummer wordt vermeld. Alsof je al die nummers uit je hoofd weet en ik wil toch wel weten wat er in een product zit als ik het koop.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 24 juli 2008 @ 18:46:09 #52
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60325691
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 13:05 schreef Isegrim het volgende:
Principieel tegen E-nummers? Veel van die E-nummers zijn gewoon volkomen natuurlijke stoffen die je waarschijnlijk gewoon zou nemen als ze niet benoemd waren met een E-nummer.
ok, ik bedoelde dus tegen kunstmatige/ chemische toevoegingen.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 24 juli 2008 @ 18:48:51 #53
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_60325719
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
Nee hoor

E150a is Karamel, E406 is Agar-agar(gemaakt uit zeewier), E441 is Gelatine... Lijkt me allemaal niets kunstmatigs aan hoor
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_60325742
quote:
Ignorance is a bliss
pi_60325784
quote:
Op dinsdag 22 juli 2008 19:02 schreef conleche het volgende:
Ik eet biologisch vlees, niet omdat ik het nu zoveel lekkerder vind, maar omdat ik moet huilen als ik langs zo'n vrachtwagen rijd met al die varkens op en in elkaar, op weg naar de slacht. Na een kutleven, ook in en op elkaar. Als ik dan zo'n scharrelkarbonaadje eet, dan weet ik tenminste dat zo'n beest beter is behandeld!! En dat maakt dat het wel 100x lekkerder smaakt!
oa dat dus...

Helaas is sinds half jaartje onze scharrelvlees boer er mee gestopt. Deze had koeien / varkens welken op eigen terrein werden geslacht door een slager die langs kwam. Vlees veel smaakvoller, etisch meer verantwoord, en sterker nog + - net zo duur als in de winkel Dus dat het altijd duurder is is ook maar gezwets
  donderdag 24 juli 2008 @ 19:06:49 #56
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60325965
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 18:48 schreef Muck het volgende:

[..]

Nee hoor

E150a is Karamel, E406 is Agar-agar(gemaakt uit zeewier), E441 is Gelatine... Lijkt me allemaal niets kunstmatigs aan hoor
Ja ik zag het.
Maar dan vraag ik mij af waarom zie dat onder e-nrs vermelden. Waarom staat er niet gewoon caramel oid?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_60326151
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 13:10 schreef ColdFeet het volgende:

[..]


Wel balen trouwens dat al die onbespoten groente wegrot waar je bijstaat
Daarentegen koop je het wel meestal veel verser. Ik heb er iig nog niets van gemerkt dat het snel zou bederven.
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 18:53 schreef Cocktailprikker het volgende:

[..]

oa dat dus...

Helaas is sinds half jaartje onze scharrelvlees boer er mee gestopt. Deze had koeien / varkens welken op eigen terrein werden geslacht door een slager die langs kwam. Vlees veel smaakvoller, etisch meer verantwoord, en sterker nog + - net zo duur als in de winkel Dus dat het altijd duurder is is ook maar gezwets
Ik heb toevallig geen eigen scharrelvleesboer. Jij ook niet meer trouwens. Vind je het nu nog steeds niet duurder?
Sweet and innocent...
pi_60326418
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 19:19 schreef Innocence het volgende:

[..]

Daarentegen koop je het wel meestal veel verser. Ik heb er iig nog niets van gemerkt dat het snel zou bederven.
[..]

Ik heb toevallig geen eigen scharrelvleesboer. Jij ook niet meer trouwens. Vind je het nu nog steeds niet duurder?
Ik eet de laatste tijd echt serieus minder vlees, gewoon omdat het te waterig / smakeloos / stinkt / vet is ben in staat om dan zo een maaltijd weg te gooien en een boterham te pakken... Bio vlees van AH is nog wel redelijk, maar kan nog niet tippen aan het echte scharrelvlees En ja het is duurder, maar ik probeer toch mijn "groene imago" (al dan niet voor mijzelf ) hoog te houden
pi_60326654
Ik vind het grote voordeel van biologische producten nu juist *dat* ze duurder zijn.

Zielige beestjes en chemicalien in m'n eten doen ook wel een beetje mee, maar mijn voornaamste reden om geld te spenderen aan duurdere producten is toch dat ik van mening ben dat de boer een hogere marge zou moeten maken op z'n producten. Bij biologische producten is dat het geval, en daarom koop ik het.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 24-07-2008 20:03:52 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  donderdag 24 juli 2008 @ 19:55:32 #60
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60326712
kan ik me ook wel in vinden ja.
Als vlees heel erg goedkoop is heb ik daar meteen mijn vraagtekens bij
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_60326857
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
E620-E626 is smaakversterker en dat is in ieder geval kunstmatig en superslecht voor je darmen..

Verder is bio vlees veel lekkerder en bio brood ook

En bio fruit en groente natuurlijk veel gezonder, zonder al die vieze bestrijdingsmiddelen, maar veel te duur
Strawberry Flavour..
pi_60326903
Oh ja - biovlees is helemaal niet duur. Ja, als je het per lapje bij de AH haalt, dat is schreeuwende duur. Maar je kan werkelijk door het hele land vleespakketten kopen van van die beesten die natuurterreinen begrazen. Kost helemaal niet veel - ik weet dat lamsvlees zo'n 5 euro/kg kost. En je hoeft echt niet een heel lam te nemen; pakketten gaan meestal vanaf 5 kg. Ook studenten kunnen dat betalen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60327001
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:04 schreef -moi- het volgende:

[..]

E620-E626 is smaakversterker en dat is in ieder geval kunstmatig en superslecht voor je darmen..
E620 : Glutaminezuur

Herkomst:
Een natuurlijk aminozuur, aanwezig in alle eiwitten. Commercieel gemaakt door bacteriële fermentatie van melasse of door afbraak van plantaardig eiwit, vooral gluten en soja-eiwit. Glutaminezuur en glutamaten komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes.

Gewoon de eerste even gegoogeld..
quote:
Verder is bio vlees veel lekkerder en bio brood ook
Over smaak valt niet te twisten - maar ik zou niet weten hoe je in een blindproeverij het een onderscheidt van het ander. Ja, een compleet andere samenstelling & baktechniek bij brood, dat proef je. Maar met de al-dan-niet bespotenheid van de grondstoffen heeft dat weinig van doen.
quote:
En bio fruit en groente natuurlijk veel gezonder, zonder al die vieze bestrijdingsmiddelen, maar veel te duur
Natuurlijk veel gezonder. Want.. ? Het is al meermaals onderuitgehaald door onderzoeken. Je kan het lekkerder vinden, of beter voor je geestelijk welzijn, of allerlei redenen om het positief te beoordelen, maar gezondheid van de producten in vergelijking met niet-biologische alternatieven is redelijk te meten - en houdt geen stand.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60327088
Voor de gein nummer E621 ook maar gegoogeld.
quote:
Bijna alles wat hartig is dankt zijn smaak aan het wonderlijke E621, ook wel bekend als mononatrium glutamaat en MSG (monosodium glutamaat) ofwel smaakversterker. Het word toegevoegd aan sauzen, vleeswaren, diepvriesproducten, salades en allerlei snacks en chips.

Van nature zit het in zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas. Sterker nog; die zitten zelfs barstensvol glutaminaten. Maar als het er van nature in zit, waarom wordt het dan toegevoegd? Wegens tijdgebrek. Want pas na genoeg koken of rijpen komt glutamaat vanzelf vrij uit de eiwitten die er in zitten. Zoals bijvoorbeeld bij soep van schenkel die 6 uur heeft staan trekken of 14 maanden oude Patanegra ham.

Hoewel E621 een slechte reputatie heeft en als veroorzaker wordt aangewezen van allerlei gezondheidsklachten komt dit niet ondubbelzinnig naar voren bij onderzoeken. Zelfs niet bij mensen die zichzelf omschrijven als patiënten die lijden aan het 'Chinees restaurant syndroom'. Wel bleken oudere mensen meer te eten van de maaltijd waarin MSG zat dan van dezelfde maaltijd waar het niet in zat. En waren de met MSG besprenkelde spruitjes heel wat beter te pruimen dan die zonder.
Bron: Keuringsdienst van waarde
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60327121
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:12 schreef sigme het volgende:

[..]

[..]

Over smaak valt niet te twisten - maar ik zou niet weten hoe je in een blindproeverij het een onderscheidt van het ander. Ja, een compleet andere samenstelling & baktechniek bij brood, dat proef je. Maar met de al-dan-niet bespotenheid van de grondstoffen heeft dat weinig van doen.
[..]
Hebben we hier te maken met iemand die verstand van E-nummers heeft of iemand die van lekker eten houdt? Je proeft het echt hoor Ook blindelings
pi_60327135
en E 621
pi_60327189
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers

De eerste al: kurkuma. Hartstikke gezond.
pi_60327205
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:12 schreef sigme het volgende:

[..]

E620 : Glutaminezuur

Herkomst:
Een natuurlijk aminozuur, aanwezig in alle eiwitten. Commercieel gemaakt door bacteriële fermentatie van melasse of door afbraak van plantaardig eiwit, vooral gluten en soja-eiwit. Glutaminezuur en glutamaten komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes.

Gewoon de eerste even gegoogeld..
[..]

Over smaak valt niet te twisten - maar ik zou niet weten hoe je in een blindproeverij het een onderscheidt van het ander. Ja, een compleet andere samenstelling & baktechniek bij brood, dat proef je. Maar met de al-dan-niet bespotenheid van de grondstoffen heeft dat weinig van doen.
[..]

Natuurlijk veel gezonder. Want.. ? Het is al meermaals onderuitgehaald door onderzoeken. Je kan het lekkerder vinden, of beter voor je geestelijk welzijn, of allerlei redenen om het positief te beoordelen, maar gezondheid van de producten in vergelijking met niet-biologische alternatieven is redelijk te meten - en houdt geen stand.
Wat betreft die E nummers, ik had altijd heel erg last van mn darmen en sinds ik die bespoten en chemische shit niet meer eet gaat het een stuk beter. Ik leg zelf dus de link dat het gezonder is om onbespoten te eten en vlees zonder toegevoegde hormonen.
Strawberry Flavour..
pi_60327235
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:18 schreef Cocktailprikker het volgende:

[..]

Hebben we hier te maken met iemand die verstand van E-nummers heeft of iemand die van lekker eten houdt? Je proeft het echt hoor Ook blindelings
Iemand met verstand van ingredienten, van zelf maken, en van bereidingen. E-nummers heb ik googel voor.

Verschil in smaak tussen dezelfde graansoort verschillend gekweekt is echt nihil. Andere graansoorten, andere gist, dan maakt wel verschil.

En het idee dat desnoods een oudbakken slof biologisch brood beter smaakt dan een vers niet-biologisch brood is nogal knullig. Het verschil in smaak zit ' in vanalles en nog wat, maar niet in het label dat de boer na te voldoen aan dorre regels aan z'n graan mag geven.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60327313
Brood zal je het zozeer niet in proeven nee, geef ik toe, maar vlees e.d. wél
pi_60327362
Er was van de week een programma op de BBC waarin het ging over varkensvlees. Toen deden ze een blinde smaaktest en het supermarktvlees werd het lekkerst gevonden (niet door debiele consumenten zonder smaak, maar door mensen met verstand ervan). De smaak hoeft niet per se beter te zijn, maar de meerwaarde kan 'm zitten in het feit dat het dier een beter leven heeft gehad.
pi_60327651
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:30 schreef Isegrim het volgende:
Er was van de week een programma op de BBC waarin het ging over varkensvlees. Toen deden ze een blinde smaaktest en het supermarktvlees werd het lekkerst gevonden (niet door debiele consumenten zonder smaak, maar door mensen met verstand ervan). De smaak hoeft niet per se beter te zijn, maar de meerwaarde kan 'm zitten in het feit dat het dier een beter leven heeft gehad.
ja maar dat is dus één test, en ik test het nu al een paar weken en dat biologische vlees smaakt gewoon beter. Maargoed, ieder zijn eigen smaak
Strawberry Flavour..
pi_60327864
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:46 schreef -moi- het volgende:

[..]

ja maar dat is dus één test, en ik test het nu al een paar weken en dat biologische vlees smaakt gewoon beter. Maargoed, ieder zijn eigen smaak
Het vlees van de biologische slager waar jij koopt smaakt beter dan het vlees van de winkel waar je het normaal koopt. Dat zegt ook niets. Het vlees van de bioslager hier om de hoek smaakt duizendmaal beter dan het vlees van de Keurslager om de hoek, maar dat is omdat die Keurslager niet weet wat vlees is.
pi_60327897
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:46 schreef -moi- het volgende:

[..]

ja maar dat is dus één test, en ik test het nu al een paar weken en dat biologische vlees smaakt gewoon beter. Maargoed, ieder zijn eigen smaak
Gezien je eerdere post ga jij volgens mij meer af op goedkope marketing dan op je eigen smaak.

Maar goed, het verschilt natuurlijk heel erg per slager wat beter smaakt en het hangt er ook vanaf wat je eigen smaak is.
As the officer took her away, she recalled that she asked,
"Why do you push us around?"
And she remembered him saying,
"I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
pi_60328043
Bij de AH zijn de biologische karbo's lekker en de braadworstjes en het rundergehakt en nog wat dingen. Het biologische half om half gehakt smaakt echter nergens naar, ook de bio-biefstuk is taai. Bij mijn scharrelslager is alles wat ik tot nog toe heb geprobeerd heerlijk: ook zijn biefstuk. Dus wat Isegrim zegt is waar: biologisch vlees hóeft niet persé lekkerder te zijn dan gewoon vlees. Het is maar net waar je het haalt.
pi_60328127
Overigens heeft de lokale Spar hier ook wel redelijk lekker "gewoon" vlees MAar zoals gezegd, het verschilt per slager, en het hele traject van stal > bord bepaald natuurlijk de smaak Je kan een lekker stuk vlees ook verkloten als je het niet goed bereidt hé

Maar dat er een verschil is tussen de scharrelboer / bioslager en de supermarkt, lijkt me wel duidelijk. . Zo niet probeer het eens een weekje
pi_60328594
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:57 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Het vlees van de biologische slager waar jij koopt smaakt beter dan het vlees van de winkel waar je het normaal koopt. Dat zegt ook niets. Het vlees van de bioslager hier om de hoek smaakt duizendmaal beter dan het vlees van de Keurslager om de hoek, maar dat is omdat die Keurslager niet weet wat vlees is.
ik koop mijn bio vlees gewoon bij de supermarkten waar ik vroeger ook mn normale vlees kocht en het zijn 5 verschillende supermarkten waar ik m'n eten koop aangezien ik in het centrum woon. Dus ik ben er voor mezelf wel uit wat ik lekkerder vind en wat niet
Strawberry Flavour..
  donderdag 24 juli 2008 @ 21:33:13 #78
80319 seilram
Mijn Sickje!
pi_60328640
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 13:05 schreef Isegrim het volgende:
Principieel tegen E-nummers? Veel van die E-nummers zijn gewoon volkomen natuurlijke stoffen die je waarschijnlijk gewoon zou nemen als ze niet benoemd waren met een E-nummer.
Nou, ik snap dat wel hoor, dat je er tegen bent. Natuurlijke stoffen zeg je, ja sommige wel, maar zoek maar eens een lijst met e-nummers op en meer dan de helft is chemische zooi. Ik eet ook niets waar e-nummers in zitten, dit is niet eens uit mijn vrije wil, maar mijn lichaam kan er niet tegen. En nee, als ik een keer een sojasaus bij mijn avondeten gooi waar een e-nummer in verwerkt zit, dan heb ik nergens last van, dat kan best, maar als ik zo zou eten als de gemiddelde nederlander (gewoon supermarkt voer) dan ben ik ziek... van de e-nummers. Dat wil toch wel iets zeggen lijkt me.
Niet mieten! Door gieten!
pi_60328692
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 21:33 schreef seilram het volgende:

[..]

Nou, ik snap dat wel hoor, dat je er tegen bent. Natuurlijke stoffen zeg je, ja sommige wel, maar zoek maar eens een lijst met e-nummers op en meer dan de helft is chemische zooi. Ik eet ook niets waar e-nummers in zitten, dit is niet eens uit mijn vrije wil, maar mijn lichaam kan er niet tegen. En nee, als ik een keer een sojasaus bij mijn avondeten gooi waar een e-nummer in verwerkt zit, dan heb ik nergens last van, dat kan best, maar als ik zo zou eten als de gemiddelde nederlander (gewoon supermarkt voer) dan ben ik ziek... van de e-nummers. Dat wil toch wel iets zeggen lijkt me.
Dit is echt een ontzettend onzinverhaal. E-nummers zijn zó divers dat het godsonmogelijk is om voor ze allemaal allergisch te zijn. Dat is zoiets als allergisch zijn voor voedsel in het algemeen. Je kunt best allergisch zijn voor een paar stofjes die toevallig zo'n E-nummer hebben, maar je kunt niet allergisch zijn voor E-nummers in het algemeen. Ja, tussen je oren.

  donderdag 24 juli 2008 @ 21:41:57 #80
80319 seilram
Mijn Sickje!
pi_60328849
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:21 schreef -moi- het volgende:

[..]

Wat betreft die E nummers, ik had altijd heel erg last van mn darmen en sinds ik die bespoten en chemische shit niet meer eet gaat het een stuk beter. Ik leg zelf dus de link dat het gezonder is om onbespoten te eten en vlees zonder toegevoegde hormonen.
Ja dat heb ik dus ook. Maar goed, nu gaat het wel veel over e-nummers hier. Maar wat te denken van het feit dat bijna alles wat je in de supermarkt is voorzien van suiker. Ik snap dat ook echt niet. Bij biologisch eten wordt er bijna alleen maar gebruik gemaakt van de suikers die een product van nature heeft (bijv. jam of frisdrank). Aan koekjes enzo wordt wel wat suiker toegevoegd, maar dan nog altijd vaker in de vorm van ruitsuikerstroop of rijststroop. Toen ik begon aan een dieet zonder gist en suiker schrok ik enorm van het feit dat bijna overal suiker bij zit!
Niet mieten! Door gieten!
  donderdag 24 juli 2008 @ 21:52:34 #81
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60329064
Ik snap ook niet dat overal zoveel suiker, en zo niet, aspartaam in zit. Met name bij frisdrank vind ik dat echt niet lekker. Thuis drink ik dan ook alleen nog maar water of dingen aangelengd met water.

Overigens heb ik wel weer liever suiker dan aspartaam.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 24 juli 2008 @ 21:55:24 #82
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60329140
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 21:33 schreef seilram het volgende:

[..]

Nou, ik snap dat wel hoor, dat je er tegen bent. Natuurlijke stoffen zeg je, ja sommige wel, maar zoek maar eens een lijst met e-nummers op en meer dan de helft is chemische zooi. Ik eet ook niets waar e-nummers in zitten, dit is niet eens uit mijn vrije wil, maar mijn lichaam kan er niet tegen. En nee, als ik een keer een sojasaus bij mijn avondeten gooi waar een e-nummer in verwerkt zit, dan heb ik nergens last van, dat kan best, maar als ik zo zou eten als de gemiddelde nederlander (gewoon supermarkt voer) dan ben ik ziek... van de e-nummers. Dat wil toch wel iets zeggen lijkt me.
Naja ik zei het dus verkeerd vanwege gebrek aan kennis.

Ik ben dus principieel tegen chemische toevoegingen, zoetstoffen, smaakversterkers e.d. ongeacht of er bewijs voor de schadelijkheid is of niet. Gewoon omdat ik me niet kan voorstellen dat het wel goed voor je zou zijn, en ik het er niet lekkerder van ga vinden.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_60329778
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 21:55 schreef -Mellow- het volgende:
Ik ben dus principieel tegen chemische toevoegingen, zoetstoffen, smaakversterkers e.d. ongeacht of er bewijs voor de schadelijkheid is of niet. Gewoon omdat ik me niet kan voorstellen dat het wel goed voor je zou zijn, en ik het er niet lekkerder van ga vinden.
idd, ik neem er ook het liefst zo min mogelijk van. Vind het ook vreemd dat bij zoveel voeding suiker is toegevoegd. Zelf van die activia toetjes, goed voor je darmen, maar zoooveel suiker..

Oja en diksap is wel een tip om te drinken, geen suiker en chemische toevoegingen. En ook lekker is een beetje in een fles spa rood
Strawberry Flavour..
  donderdag 24 juli 2008 @ 22:22:23 #84
207555 Sowflow
Spelfauten verplicht op FOK!
pi_60329875
Wel of niet beter, wel of niet de wereld verbeteren, ach....
2 dingen die mij persoonlijk over de streep hebben gehaald:
1) de smaak, een tomaat die echt naar een tomaat smaakt
2) geen glanslaagje chemicaliën bijv. op de grapefruit

Ik eet ong. 50% biologisch, en of het wel of niet beter is, weet ik niet, maar ik -voel- me er wel beter door.
En ja...die smaak....oeeeeh...mmm...slurrpp...
*The more we see, the more we understand, the less we feel the need to blame. -S2008-
*Wees niet bang dat het leven zal eindigen, wees bang dat het nooit zal beginnen.
*OP ZOEK NAAR OVERWINTERINGSPLEK! 20 GRADEN.
pi_60329961
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 22:22 schreef Sowflow het volgende:
Wel of niet beter, wel of niet de wereld verbeteren, ach....
2 dingen die mij persoonlijk over de streep hebben gehaald:
1) de smaak, een tomaat die echt naar een tomaat smaakt
2) geen glanslaagje chemicaliën bijv. op de grapefruit

Ik eet ong. 50% biologisch, en of het wel of niet beter is, weet ik niet, maar ik -voel- me er wel beter door.
En ja...die smaak....oeeeeh...mmm...slurrpp...
Samenvatting:

Biologisch,

  donderdag 24 juli 2008 @ 23:44:08 #86
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60331622
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 22:19 schreef -moi- het volgende:

[..]

idd, ik neem er ook het liefst zo min mogelijk van. Vind het ook vreemd dat bij zoveel voeding suiker is toegevoegd. Zelf van die activia toetjes, goed voor je darmen, maar zoooveel suiker..

Oja en diksap is wel een tip om te drinken, geen suiker en chemische toevoegingen. En ook lekker is een beetje in een fles spa rood
diksap, dat heb ik als peuter zo veel gehad dat ik er acuut van ga kotsen

[ Bericht 0% gewijzigd door -Mellow- op 24-07-2008 23:53:17 ]
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 25 juli 2008 @ 09:58:20 #87
80319 seilram
Mijn Sickje!
pi_60335852
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 22:19 schreef -moi- het volgende:

[..]

idd, ik neem er ook het liefst zo min mogelijk van. Vind het ook vreemd dat bij zoveel voeding suiker is toegevoegd. Zelf van die activia toetjes, goed voor je darmen, maar zoooveel suiker..

Oja en diksap is wel een tip om te drinken, geen suiker en chemische toevoegingen. En ook lekker is een beetje in een fles spa rood
Diksap is zeker lekker! en gezond. De natuurwinkel hier verkoopt sinds kort ook biologische frisdrank Lang geleden dat ik een lekker koud glas cassis op had. Je proeft werkelijk geen verschil met wat er in de winkel staat (voorzover ik me herinner) en geen suiker erbij.
Idd in een flesje yakult zit meer suiker dan in een hele fles cola, ik snap dat ook niet. Moet iedereen hyper worden van de suiker ofzo? Ook alle sauzen die ik in de supermarkt vast pak bevatten extra suiker, zelfde geldt voor de sladressings.
Niet mieten! Door gieten!
pi_60336255
quote:
Op donderdag 24 juli 2008 20:21 schreef -moi- het volgende:

[..]

Wat betreft die E nummers, ik had altijd heel erg last van mn darmen en sinds ik die bespoten en chemische shit niet meer eet gaat het een stuk beter. Ik leg zelf dus de link dat het gezonder is om onbespoten te eten en vlees zonder toegevoegde hormonen.
Maar daarmee toon je toch niet aan dat E-nummers ongezond zijn? Er zijn allerhande oorzaken denkbaar voor de verminderde darmklachten. Bijvoorbeeld dat je meer groente eet. Of dat je minder suiker eet.

Dit is zo'n redenatie a la 'mensen die biologisch eten zijn in het algemeen gezonder, dus is biologisch eten gezonder' (ik meen me te herinneren dat dat eerste deel aangetoond is, trouwens, even nazoeken).

Nee, mensen die biologisch eten, eten in het algemeen wat bewuster, dus minder zout en suiker en witmeel e.d., geen croma maar olijfolie, etc. Maar biologische kiwi's bevatten echt niet meer vitamine C dan de goedkope bespoten exemplaren van de markt.
  vrijdag 25 juli 2008 @ 10:45:25 #89
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60336784
volgens mij maakt het wat groente en fruit betreft ook maar weinig uit als je ze goed afspoelt
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_60336827
Ik heb ook niet gezegd dat alle E-nummers ongezond zijn ik had het over de E-nummers die op smaakversterker slaan.


Het is inderdaad een combinatie van voeding dat ervoor gezorgd heeft dat ik nu minder last van mn darmen heb, o.a. de smaakversterkers.

En het gaat er ook niet om dat biologisch fruit meer vitamine c of vezels bevatten hoe kom je daarbij dat iemand dat denkt? Het gaat erom dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen binnen krijgt. En dat is natuurlijk veel gezonder. Of je moet appels e.d. goed schillen.. anders blijft het in de schil zitten. Maar ik moet zeggen, als je helemaal gezond bent maakt dit natuurlijk niet uit, heb je vaak last van je darmen is het wel handig om hierop te letten.
Strawberry Flavour..
pi_60336842
foutje
Strawberry Flavour..
  vrijdag 25 juli 2008 @ 11:51:06 #92
207555 Sowflow
Spelfauten verplicht op FOK!
pi_60338424
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 10:45 schreef -Mellow- het volgende:
volgens mij maakt het wat groente en fruit betreft ook maar weinig uit als je ze goed afspoelt
Het punt is: je krijgt het niet afgespoeld. Ik heb een tijd appels en sinasappels met afwasmiddel schoongemaakt, maar dan nog zit er zo'n parelmoeren glans.

Ik heb een onderzoek gelezen over wel of geen verschil in bespoten en onbespoten fruit.
Verschil zat sowieso in het uiterlijk: dikkere schil, minder vruchtvlees. Volgens mij ook in percentage vitamines, maar details zijn me ontschoten.

Maar goed: ik ken een kweker die biologische paprika's kweekt en deze exporteert naar o.a. Japan. Kijk zo'n vlucht is natuurlijk ook niet bepaald mileuvriendelijk.
Dus wil je de wereld redden, zijn er ook genoeg andere mogelijkheden. Bijv. minder afreageren op de ander en meer zoeken bij je zelf ( 99% van FOK!ers)
*The more we see, the more we understand, the less we feel the need to blame. -S2008-
*Wees niet bang dat het leven zal eindigen, wees bang dat het nooit zal beginnen.
*OP ZOEK NAAR OVERWINTERINGSPLEK! 20 GRADEN.
pi_60338774
Ik heb een moestuin en ik eet dus ook vaak biologische groenten. Het is natuurlijk heerlijk, maar ik weet niet of dat komt, omdat het natuurlijk supervers is als ik het eet, of omdat het biologisch is.
  vrijdag 25 juli 2008 @ 13:59:39 #94
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_60341404
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 11:51 schreef Sowflow het volgende:

[..]

Het punt is: je krijgt het niet afgespoeld. Ik heb een tijd appels en sinasappels met afwasmiddel schoongemaakt, maar dan nog zit er zo'n parelmoeren glans.

Ik heb een onderzoek gelezen over wel of geen verschil in bespoten en onbespoten fruit.
Verschil zat sowieso in het uiterlijk: dikkere schil, minder vruchtvlees. Volgens mij ook in percentage vitamines, maar details zijn me ontschoten.

Maar goed: ik ken een kweker die biologische paprika's kweekt en deze exporteert naar o.a. Japan. Kijk zo'n vlucht is natuurlijk ook niet bepaald mileuvriendelijk.
Dus wil je de wereld redden, zijn er ook genoeg andere mogelijkheden. Bijv. minder afreageren op de ander en meer zoeken bij je zelf ( 99% van FOK!ers)
parelmoeren glans?
dat heb ik nog nooit gezien. En ja als je een appel wast en boent, gaat ie mooi glimmen ja
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 25 juli 2008 @ 21:58:33 #95
207555 Sowflow
Spelfauten verplicht op FOK!
pi_60350682
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 12:05 schreef conleche het volgende:
Ik heb een moestuin en ik eet dus ook vaak biologische groenten. Het is natuurlijk heerlijk, maar ik weet niet of dat komt, omdat het natuurlijk supervers is als ik het eet, of omdat het biologisch is.
Geen of/ of...misschien wel beide
Ik heb vandaag verse uien en courgette gegeten (ook uit eigen tuin die mijn buren als bio-moestuin gebruiken)
en ik was weer even in de hemel...
*The more we see, the more we understand, the less we feel the need to blame. -S2008-
*Wees niet bang dat het leven zal eindigen, wees bang dat het nooit zal beginnen.
*OP ZOEK NAAR OVERWINTERINGSPLEK! 20 GRADEN.
pi_60356241
Appels hebben van nature een waslaag.

Een belangrijk smaakverschil tussen biologisch en niet-biologische groenten komt doordat men andere rassen gebruikt.

Voor de 'reguliere' landbouw zijn in de loop der tijd voor alle groenten en fruit steeds nieuwere rassen (selecties) gekweekt, die zo veel als maar mogelijk voldoen aan de wensen van de boer: kweekt makkelijk, hoge opbrengst, verkoopt goed. Dat 'verkoopt goed'-stukje is dus de consumentwens (mooi uiterlijk, goede smaak).
Het 'kweekt makkelijk' is verantwoordelijk voor het verschil met biologische landbouw. Voor de biologische landbouw moet het zo makkelijk mogelijk kweekbaar zijn zonder bestrijdingsmiddelen, maar voor de reguliere bouw maakt dat niks uit.

Dus kan de reguliere bouw rassen gebruiken die veel & goede producten geven, mits je -ik noem maar eens een rijtje- spuit tegen rupsen, meeldauw en phytophthora.
Dat betekent dat de biologische boer voor *alle* groente en fruit andere rassen (selecties) gebruikt. En die moeten meer 'toegeven' op de delen 'hoge opbrengst' en 'verkoopt goed'.
Voor de meeste producten haalt men biologisch per hectare minder opbrengst dan regulier en het voldoet minder aan de (gemiddelde) consumentwens. Ongelijker van grootte & vorm, minder fraai, ouderwets bittere spruitjes & witlof etc.

Maar er is natuurlijk een groep consumenten die om allerlei redenen niet dezelfde wensen hebben als de gemiddelde consument, en die bijvoorbeeld juist biologische spruitjes willen omdat die tenminste naar spruitjes smaken. En niet naar suiker (de modernste spruitjes zijn echt zoet!)

Moestuingroente is nog weer anders, omdat je daar niet perse zo hoog mogelijk productie wil halen zijn daar veel selecties gericht op zo goed mogelijke smaak. Komt bij dat voor heel veel groenten de versheid veel invloed heeft op de smaak, en geen groenteboer de versheid kan halen die je met een moestuin wel haalt.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60356288
Prompt een artikel in de Trouw vandaag dat mijn verhaal illustreert .
quote:
Tien, twaalf jaar is Niek Vos ermee bezig geweest. Met engelengeduld kruiste de aardappelkweker jaar na jaar aardappelplanten. ()
Uiteindelijk werd het iets. Niek Vos is de eerste biologische boer met een commercieel interessant, Phytophthora-resistent aardappelras op zijn naam: de Bionica. ()
Vos loopt tussen de klonen en legt de verschillen tussen de duizenden planten uit. „Die ziet er mooi uit, maar heeft waarschijnlijk te kleine knollen.” Of : „Mooi groen, maar te weinig aardappels.” Waarna hij uiteindelijk neerploft in een groot aardappelveld, in de aarde graait en een handvol gaafronde aardappelen tevoorschijn haalt: zijn Bionica. „Gemakkelijk te telen, net als het Bintje, mooi in de maat, mooi in het blad. En ook goed voor frites”, somt Vos de voordelen op. Een aardappel kortom waar handel in zit.

Vos’ ras komt als een geschenk uit de hemel voor de Nederlandse biologische aardappeltelers die drie rampzalige jaren achter de rug hebben door de aardappelziekte. Nu hebben ook gangbare boeren last van dit schimmelachtig organisme dat zich, afhankelijk van temperatuur en vochtigheid, ieder jaar als een verstikkende deken over het land uitrolt. De lucht is dan verzadigd met sporen, maar het organisme komt ook tot leven in de grond. Daarin kan het zich zelfs tot vier jaar lang schuilhouden.

„Gangbare boeren gaan de Phytophthora te lijf met chemische bestrijdingsmiddelen. Voor biologische boeren is dat natuurlijk geen optie”, zegt Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar biologische plantenveredeling aan Wageningen Universiteit en verbonden aan het Louis Bolk Instituut. „Voor biologische boeren rest er eigenlijk maar één ding: loof voortijdig platbranden, wat de kwaliteit van de aardappel uiteindelijk ernstig kan schaden.”
()
Blijft één probleem over. () de kleur van de Bionica: wit van binnen. De aardappel wordt daarom waarschijnlijk vooral populair in Engeland. De Britten zijn gek op witte aardappels. Maar de Nederlander blieft vooral geel op zijn bord. Nederlandse supermarkten kijken daarom nog de kat uit de boom. Maar, werpt Vos tegen: „Zeker in de biologische landbouw kunnen we ons de luxe van geel niet meer permitteren. Als je vasthoudt aan geel, krijg je op dit moment de Phytophthora erbij. En zo’n kleur, ach, dat is mode. Je proeft het verschil toch niet.”
Overigens krijgen we naast de Phytophthora de ouderwetse Coloradokever weer terug in plagen. Dat betekent met de hand door de velden en al die kolerebeesten vangen..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 26 juli 2008 @ 09:35:47 #98
207555 Sowflow
Spelfauten verplicht op FOK!
pi_60356678
quote:
Op vrijdag 25 juli 2008 13:59 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

parelmoeren glans?
dat heb ik nog nooit gezien. En ja als je een appel wast en boent, gaat ie mooi glimmen ja
Pak maar een willekeurige grapefruit en wrijf zachtjes erover heen, en kijk dan naar je handen.
*The more we see, the more we understand, the less we feel the need to blame. -S2008-
*Wees niet bang dat het leven zal eindigen, wees bang dat het nooit zal beginnen.
*OP ZOEK NAAR OVERWINTERINGSPLEK! 20 GRADEN.
pi_60356873
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 09:35 schreef Sowflow het volgende:

[..]

Pak maar een willekeurige grapefruit en wrijf zachtjes erover heen, en kijk dan naar je handen.
Cutrusvruchten hebben olie in de schil, natuurlijk geeft dat af.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_60356902
weet je wat pas vies is, biologische ketchup
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')