ah mijn fout. Ik heb even gegoogled en is dus niet zo.quote:Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
ok, ik bedoelde dus tegen kunstmatige/ chemische toevoegingen.quote:Op donderdag 24 juli 2008 13:05 schreef Isegrim het volgende:
Principieel tegen E-nummers?Veel van die E-nummers zijn gewoon volkomen natuurlijke stoffen die je waarschijnlijk gewoon zou nemen als ze niet benoemd waren met een E-nummer.
Nee hoorquote:Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
Ignorance is a blissquote:Op woensdag 23 juli 2008 07:44 schreef Godspeed. het volgende:
[..]
Zie eerdere topic over dit top boek.
oa dat dus...quote:Op dinsdag 22 juli 2008 19:02 schreef conleche het volgende:
Ik eet biologisch vlees, niet omdat ik het nu zoveel lekkerder vind, maar omdat ik moet huilen als ik langs zo'n vrachtwagen rijd met al die varkens op en in elkaar, op weg naar de slacht. Na een kutleven, ook in en op elkaar. Als ik dan zo'n scharrelkarbonaadje eet, dan weet ik tenminste dat zo'n beest beter is behandeld!! En dat maakt dat het wel 100x lekkerder smaakt!
Ja ik zag het.quote:Op donderdag 24 juli 2008 18:48 schreef Muck het volgende:
[..]
Nee hoor
E150a is Karamel, E406 is Agar-agar(gemaakt uit zeewier), E441 is Gelatine... Lijkt me allemaal niets kunstmatigs aan hoor
Daarentegen koop je het wel meestal veel verser. Ik heb er iig nog niets van gemerkt dat het snel zou bederven.quote:Op donderdag 24 juli 2008 13:10 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Wel balen trouwens dat al die onbespoten groente wegrot waar je bijstaat
Ik heb toevallig geen eigen scharrelvleesboer. Jij ook niet meer trouwens. Vind je het nu nog steeds niet duurder?quote:Op donderdag 24 juli 2008 18:53 schreef Cocktailprikker het volgende:
[..]
oa dat dus...
Helaas is sinds half jaartje onze scharrelvlees boer er mee gestopt. Deze had koeien / varkens welken op eigen terrein werden geslacht door een slager die langs kwam. Vlees veel smaakvoller, etisch meer verantwoord, en sterker nog + - net zo duur als in de winkelDus dat het altijd duurder is is ook maar gezwets
Ik eet de laatste tijd echt serieus minder vlees, gewoon omdat het te waterig / smakeloos / stinkt / vet isquote:Op donderdag 24 juli 2008 19:19 schreef Innocence het volgende:
[..]
Daarentegen koop je het wel meestal veel verser. Ik heb er iig nog niets van gemerkt dat het snel zou bederven.
[..]
Ik heb toevallig geen eigen scharrelvleesboer. Jij ook niet meer trouwens. Vind je het nu nog steeds niet duurder?
E620-E626 is smaakversterker en dat is in ieder geval kunstmatig en superslecht voor je darmen..quote:Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
E620 : Glutaminezuurquote:Op donderdag 24 juli 2008 20:04 schreef -moi- het volgende:
[..]
E620-E626 is smaakversterker en dat is in ieder geval kunstmatig en superslecht voor je darmen..
Over smaak valt niet te twisten - maar ik zou niet weten hoe je in een blindproeverij het een onderscheidt van het ander. Ja, een compleet andere samenstelling & baktechniek bij brood, dat proef je. Maar met de al-dan-niet bespotenheid van de grondstoffen heeft dat weinig van doen.quote:Verder is bio vlees veel lekkerder en bio brood ook![]()
Natuurlijk veel gezonder. Want.. ? Het is al meermaals onderuitgehaald door onderzoeken. Je kan het lekkerder vinden, of beter voor je geestelijk welzijn, of allerlei redenen om het positief te beoordelen, maar gezondheid van de producten in vergelijking met niet-biologische alternatieven is redelijk te meten - en houdt geen stand.quote:En bio fruit en groente natuurlijk veel gezonder, zonder al die vieze bestrijdingsmiddelen, maar veel te duur
Bron: Keuringsdienst van waardequote:Bijna alles wat hartig is dankt zijn smaak aan het wonderlijke E621, ook wel bekend als mononatrium glutamaat en MSG (monosodium glutamaat) ofwel smaakversterker. Het word toegevoegd aan sauzen, vleeswaren, diepvriesproducten, salades en allerlei snacks en chips.
Van nature zit het in zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas. Sterker nog; die zitten zelfs barstensvol glutaminaten. Maar als het er van nature in zit, waarom wordt het dan toegevoegd? Wegens tijdgebrek. Want pas na genoeg koken of rijpen komt glutamaat vanzelf vrij uit de eiwitten die er in zitten. Zoals bijvoorbeeld bij soep van schenkel die 6 uur heeft staan trekken of 14 maanden oude Patanegra ham.
Hoewel E621 een slechte reputatie heeft en als veroorzaker wordt aangewezen van allerlei gezondheidsklachten komt dit niet ondubbelzinnig naar voren bij onderzoeken. Zelfs niet bij mensen die zichzelf omschrijven als patiënten die lijden aan het 'Chinees restaurant syndroom'. Wel bleken oudere mensen meer te eten van de maaltijd waarin MSG zat dan van dezelfde maaltijd waar het niet in zat. En waren de met MSG besprenkelde spruitjes heel wat beter te pruimen dan die zonder.
Hebben we hier te maken met iemand die verstand van E-nummers heeft of iemand die van lekker eten houdt? Je proeft het echt hoorquote:Op donderdag 24 juli 2008 20:12 schreef sigme het volgende:
[..]
[..]
Over smaak valt niet te twisten - maar ik zou niet weten hoe je in een blindproeverij het een onderscheidt van het ander. Ja, een compleet andere samenstelling & baktechniek bij brood, dat proef je. Maar met de al-dan-niet bespotenheid van de grondstoffen heeft dat weinig van doen.
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummersquote:Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Voor zover ik weet zijn e-nummers kunstmatig. Niet dan?
Wat betreft die E nummers, ik had altijd heel erg last van mn darmen en sinds ik die bespoten en chemische shit niet meer eet gaat het een stuk beter. Ik leg zelf dus de link dat het gezonder is om onbespoten te eten en vlees zonder toegevoegde hormonen.quote:Op donderdag 24 juli 2008 20:12 schreef sigme het volgende:
[..]
E620 : Glutaminezuur
Herkomst:
Een natuurlijk aminozuur, aanwezig in alle eiwitten. Commercieel gemaakt door bacteriële fermentatie van melasse of door afbraak van plantaardig eiwit, vooral gluten en soja-eiwit. Glutaminezuur en glutamaten komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes.
Gewoon de eerste even gegoogeld..
[..]
Over smaak valt niet te twisten - maar ik zou niet weten hoe je in een blindproeverij het een onderscheidt van het ander. Ja, een compleet andere samenstelling & baktechniek bij brood, dat proef je. Maar met de al-dan-niet bespotenheid van de grondstoffen heeft dat weinig van doen.
[..]
Natuurlijk veel gezonder. Want.. ? Het is al meermaals onderuitgehaald door onderzoeken. Je kan het lekkerder vinden, of beter voor je geestelijk welzijn, of allerlei redenen om het positief te beoordelen, maar gezondheid van de producten in vergelijking met niet-biologische alternatieven is redelijk te meten - en houdt geen stand.
Iemand met verstand van ingredienten, van zelf maken, en van bereidingen. E-nummers heb ik googel voor.quote:Op donderdag 24 juli 2008 20:18 schreef Cocktailprikker het volgende:
[..]
Hebben we hier te maken met iemand die verstand van E-nummers heeft of iemand die van lekker eten houdt? Je proeft het echt hoorOok blindelings
ja maar dat is dus één test, en ik test het nu al een paar weken en dat biologische vlees smaakt gewoon beter. Maargoed, ieder zijn eigen smaakquote:Op donderdag 24 juli 2008 20:30 schreef Isegrim het volgende:
Er was van de week een programma op de BBC waarin het ging over varkensvlees. Toen deden ze een blinde smaaktest en het supermarktvlees werd het lekkerst gevonden (niet door debiele consumenten zonder smaak, maar door mensen met verstand ervan). De smaak hoeft niet per se beter te zijn, maar de meerwaarde kan 'm zitten in het feit dat het dier een beter leven heeft gehad.
Het vlees van de biologische slager waar jij koopt smaakt beter dan het vlees van de winkel waar je het normaal koopt. Dat zegt ook niets. Het vlees van de bioslager hier om de hoek smaakt duizendmaal beter dan het vlees van de Keurslager om de hoek, maar dat is omdat die Keurslager niet weet wat vlees is.quote:Op donderdag 24 juli 2008 20:46 schreef -moi- het volgende:
[..]
ja maar dat is dus één test, en ik test het nu al een paar weken en dat biologische vlees smaakt gewoon beter. Maargoed, ieder zijn eigen smaak
Gezien je eerdere post ga jij volgens mij meer af op goedkope marketing dan op je eigen smaak.quote:Op donderdag 24 juli 2008 20:46 schreef -moi- het volgende:
[..]
ja maar dat is dus één test, en ik test het nu al een paar weken en dat biologische vlees smaakt gewoon beter. Maargoed, ieder zijn eigen smaak
ik koop mijn bio vlees gewoon bij de supermarkten waar ik vroeger ook mn normale vlees kochtquote:Op donderdag 24 juli 2008 20:57 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Het vlees van de biologische slager waar jij koopt smaakt beter dan het vlees van de winkel waar je het normaal koopt. Dat zegt ook niets. Het vlees van de bioslager hier om de hoek smaakt duizendmaal beter dan het vlees van de Keurslager om de hoek, maar dat is omdat die Keurslager niet weet wat vlees is.
Nou, ik snap dat wel hoor, dat je er tegen bent. Natuurlijke stoffen zeg je, ja sommige wel, maar zoek maar eens een lijst met e-nummers op en meer dan de helft is chemische zooi. Ik eet ook niets waar e-nummers in zitten, dit is niet eens uit mijn vrije wil, maar mijn lichaam kan er niet tegen. En nee, als ik een keer een sojasaus bij mijn avondeten gooi waar een e-nummer in verwerkt zit, dan heb ik nergens last van, dat kan best, maar als ik zo zou eten als de gemiddelde nederlander (gewoon supermarkt voer) dan ben ik ziek... van de e-nummers. Dat wil toch wel iets zeggen lijkt me.quote:Op donderdag 24 juli 2008 13:05 schreef Isegrim het volgende:
Principieel tegen E-nummers?Veel van die E-nummers zijn gewoon volkomen natuurlijke stoffen die je waarschijnlijk gewoon zou nemen als ze niet benoemd waren met een E-nummer.
Dit is echt een ontzettend onzinverhaal.quote:Op donderdag 24 juli 2008 21:33 schreef seilram het volgende:
[..]
Nou, ik snap dat wel hoor, dat je er tegen bent. Natuurlijke stoffen zeg je, ja sommige wel, maar zoek maar eens een lijst met e-nummers op en meer dan de helft is chemische zooi. Ik eet ook niets waar e-nummers in zitten, dit is niet eens uit mijn vrije wil, maar mijn lichaam kan er niet tegen. En nee, als ik een keer een sojasaus bij mijn avondeten gooi waar een e-nummer in verwerkt zit, dan heb ik nergens last van, dat kan best, maar als ik zo zou eten als de gemiddelde nederlander (gewoon supermarkt voer) dan ben ik ziek... van de e-nummers. Dat wil toch wel iets zeggen lijkt me.
Ja dat heb ik dus ook. Maar goed, nu gaat het wel veel over e-nummers hier. Maar wat te denken van het feit dat bijna alles wat je in de supermarkt is voorzien van suiker. Ik snap dat ook echt niet. Bij biologisch eten wordt er bijna alleen maar gebruik gemaakt van de suikers die een product van nature heeft (bijv. jam of frisdrank). Aan koekjes enzo wordt wel wat suiker toegevoegd, maar dan nog altijd vaker in de vorm van ruitsuikerstroop of rijststroop. Toen ik begon aan een dieet zonder gist en suiker schrok ik enorm van het feit dat bijna overal suiker bij zit!quote:Op donderdag 24 juli 2008 20:21 schreef -moi- het volgende:
[..]
Wat betreft die E nummers, ik had altijd heel erg last van mn darmen en sinds ik die bespoten en chemische shit niet meer eet gaat het een stuk beter. Ik leg zelf dus de link dat het gezonder is om onbespoten te eten en vlees zonder toegevoegde hormonen.
Naja ik zei het dus verkeerd vanwege gebrek aan kennis.quote:Op donderdag 24 juli 2008 21:33 schreef seilram het volgende:
[..]
Nou, ik snap dat wel hoor, dat je er tegen bent. Natuurlijke stoffen zeg je, ja sommige wel, maar zoek maar eens een lijst met e-nummers op en meer dan de helft is chemische zooi. Ik eet ook niets waar e-nummers in zitten, dit is niet eens uit mijn vrije wil, maar mijn lichaam kan er niet tegen. En nee, als ik een keer een sojasaus bij mijn avondeten gooi waar een e-nummer in verwerkt zit, dan heb ik nergens last van, dat kan best, maar als ik zo zou eten als de gemiddelde nederlander (gewoon supermarkt voer) dan ben ik ziek... van de e-nummers. Dat wil toch wel iets zeggen lijkt me.
idd, ik neem er ook het liefst zo min mogelijk van. Vind het ook vreemd dat bij zoveel voeding suiker is toegevoegd. Zelf van die activia toetjes, goed voor je darmen, maar zoooveel suiker..quote:Op donderdag 24 juli 2008 21:55 schreef -Mellow- het volgende:
Ik ben dus principieel tegen chemische toevoegingen, zoetstoffen, smaakversterkers e.d. ongeacht of er bewijs voor de schadelijkheid is of niet. Gewoon omdat ik me niet kan voorstellen dat het wel goed voor je zou zijn, en ik het er niet lekkerder van ga vinden.
Samenvatting:quote:Op donderdag 24 juli 2008 22:22 schreef Sowflow het volgende:
Wel of niet beter, wel of niet de wereld verbeteren, ach....
2 dingen die mij persoonlijk over de streep hebben gehaald:
1) de smaak, een tomaat die echt naar een tomaat smaakt
2) geen glanslaagje chemicaliën bijv. op de grapefruit
Ik eet ong. 50% biologisch, en of het wel of niet beter is, weet ik niet, maar ik -voel- me er wel beter door.
En ja...die smaak....oeeeeh...mmm...slurrpp...
diksap, dat heb ik als peuter zo veel gehad dat ik er acuut van ga kotsenquote:Op donderdag 24 juli 2008 22:19 schreef -moi- het volgende:
[..]
idd, ik neem er ook het liefst zo min mogelijk van. Vind het ook vreemd dat bij zoveel voeding suiker is toegevoegd. Zelf van die activia toetjes, goed voor je darmen, maar zoooveel suiker..
Oja en diksap is wel een tip om te drinken, geen suiker en chemische toevoegingen. En ook lekker is een beetje in een fles spa rood
Diksap is zeker lekker! en gezond. De natuurwinkel hier verkoopt sinds kort ook biologische frisdrankquote:Op donderdag 24 juli 2008 22:19 schreef -moi- het volgende:
[..]
idd, ik neem er ook het liefst zo min mogelijk van. Vind het ook vreemd dat bij zoveel voeding suiker is toegevoegd. Zelf van die activia toetjes, goed voor je darmen, maar zoooveel suiker..
Oja en diksap is wel een tip om te drinken, geen suiker en chemische toevoegingen. En ook lekker is een beetje in een fles spa rood
Maar daarmee toon je toch niet aan dat E-nummers ongezond zijn? Er zijn allerhande oorzaken denkbaar voor de verminderde darmklachten. Bijvoorbeeld dat je meer groente eet. Of dat je minder suiker eet.quote:Op donderdag 24 juli 2008 20:21 schreef -moi- het volgende:
[..]
Wat betreft die E nummers, ik had altijd heel erg last van mn darmen en sinds ik die bespoten en chemische shit niet meer eet gaat het een stuk beter. Ik leg zelf dus de link dat het gezonder is om onbespoten te eten en vlees zonder toegevoegde hormonen.
Het punt is: je krijgt het niet afgespoeld. Ik heb een tijd appels en sinasappels met afwasmiddel schoongemaakt, maar dan nog zit er zo'n parelmoeren glans.quote:Op vrijdag 25 juli 2008 10:45 schreef -Mellow- het volgende:
volgens mij maakt het wat groente en fruit betreft ook maar weinig uit als je ze goed afspoelt
parelmoeren glans?quote:Op vrijdag 25 juli 2008 11:51 schreef Sowflow het volgende:
[..]
Het punt is: je krijgt het niet afgespoeld. Ik heb een tijd appels en sinasappels met afwasmiddel schoongemaakt, maar dan nog zit er zo'n parelmoeren glans.
Ik heb een onderzoek gelezen over wel of geen verschil in bespoten en onbespoten fruit.
Verschil zat sowieso in het uiterlijk: dikkere schil, minder vruchtvlees. Volgens mij ook in percentage vitamines, maar details zijn me ontschoten.
Maar goed: ik ken een kweker die biologische paprika's kweekt en deze exporteert naar o.a. Japan. Kijk zo'n vlucht is natuurlijk ook niet bepaald mileuvriendelijk.
Dus wil je de wereld redden, zijn er ook genoeg andere mogelijkheden. Bijv. minder afreageren op de ander en meer zoeken bij je zelf ( 99% van FOK!ers)![]()
![]()
![]()
Geen of/ of...misschien wel beidequote:Op vrijdag 25 juli 2008 12:05 schreef conleche het volgende:
Ik heb een moestuin en ik eet dus ook vaak biologische groenten. Het is natuurlijk heerlijk, maar ik weet niet of dat komt, omdat het natuurlijk supervers is als ik het eet, of omdat het biologisch is.
Overigens krijgen we naast de Phytophthora de ouderwetse Coloradokever weer terug in plagen. Dat betekent met de hand door de velden en al die kolerebeesten vangen..quote:Tien, twaalf jaar is Niek Vos ermee bezig geweest. Met engelengeduld kruiste de aardappelkweker jaar na jaar aardappelplanten. ()
Uiteindelijk werd het iets. Niek Vos is de eerste biologische boer met een commercieel interessant, Phytophthora-resistent aardappelras op zijn naam: de Bionica. ()
Vos loopt tussen de klonen en legt de verschillen tussen de duizenden planten uit. „Die ziet er mooi uit, maar heeft waarschijnlijk te kleine knollen.” Of : „Mooi groen, maar te weinig aardappels.” Waarna hij uiteindelijk neerploft in een groot aardappelveld, in de aarde graait en een handvol gaafronde aardappelen tevoorschijn haalt: zijn Bionica. „Gemakkelijk te telen, net als het Bintje, mooi in de maat, mooi in het blad. En ook goed voor frites”, somt Vos de voordelen op. Een aardappel kortom waar handel in zit.
Vos’ ras komt als een geschenk uit de hemel voor de Nederlandse biologische aardappeltelers die drie rampzalige jaren achter de rug hebben door de aardappelziekte. Nu hebben ook gangbare boeren last van dit schimmelachtig organisme dat zich, afhankelijk van temperatuur en vochtigheid, ieder jaar als een verstikkende deken over het land uitrolt. De lucht is dan verzadigd met sporen, maar het organisme komt ook tot leven in de grond. Daarin kan het zich zelfs tot vier jaar lang schuilhouden.
„Gangbare boeren gaan de Phytophthora te lijf met chemische bestrijdingsmiddelen. Voor biologische boeren is dat natuurlijk geen optie”, zegt Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar biologische plantenveredeling aan Wageningen Universiteit en verbonden aan het Louis Bolk Instituut. „Voor biologische boeren rest er eigenlijk maar één ding: loof voortijdig platbranden, wat de kwaliteit van de aardappel uiteindelijk ernstig kan schaden.”
()
Blijft één probleem over. () de kleur van de Bionica: wit van binnen. De aardappel wordt daarom waarschijnlijk vooral populair in Engeland. De Britten zijn gek op witte aardappels. Maar de Nederlander blieft vooral geel op zijn bord. Nederlandse supermarkten kijken daarom nog de kat uit de boom. Maar, werpt Vos tegen: „Zeker in de biologische landbouw kunnen we ons de luxe van geel niet meer permitteren. Als je vasthoudt aan geel, krijg je op dit moment de Phytophthora erbij. En zo’n kleur, ach, dat is mode. Je proeft het verschil toch niet.”
Pak maar een willekeurige grapefruit en wrijf zachtjes erover heen, en kijk dan naar je handen.quote:Op vrijdag 25 juli 2008 13:59 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
parelmoeren glans?
dat heb ik nog nooit gezien. En ja als je een appel wast en boent, gaat ie mooi glimmen ja
Cutrusvruchten hebben olie in de schil, natuurlijk geeft dat af.quote:Op zaterdag 26 juli 2008 09:35 schreef Sowflow het volgende:
[..]
Pak maar een willekeurige grapefruit en wrijf zachtjes erover heen, en kijk dan naar je handen.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |