Ik heb iets tegen het geloof omdat ik overtuigingen gevaarlijk vindt; hetzelfde geldt het aanhangen voor absolute waarheden. Op één of andere manier moet dit altijd consequenties hebben voor mensen die niet geloven. Ik trek het overigens heel breed... niet alleen het geloof in hogere machten maar ook de klimaatreligie die nu heerst.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:46 schreef boekenworm het volgende:
Dus mijn vraag is eigenlijk aan zowel de atheïsten als agnosten: wat heb je nou tegen het geloof (en svp argumenten en geen schelden).
Met het eerste stuk ben ik het zeker eens, mensen moet elkaars overtuigingen niet opdringen. Maar dat maakt nog niet dat een religie fout is. De Christelijke kerk predikt bijvoorbeeld dat geloven een keuze is en dat God je de keus laat. Dan is er dus in princiepe niks mis. En in mijn ogen is het niet meer dan logies dat wanneer je voor een religie kiest, dat je ook hun wetten accepteerd. Als ik mij niet aan de tien geboden houd, wordt ik door de kerk ook op de vingers getikt.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:59 schreef The_stranger het volgende:
Ik heb niets tegen geloof en niets tegen mensen die geloven. Ik heb wel iets tegen het feit dat er mensen zijn die hun overtuiging willen opdringen aan mij, zij het direct bekeren of mij hun religieuze "wetten" opleggen.
Geloof is goed, religie is fout.
Geloof zou persoonlijk moeten zijn.
Welke overtuigingen vind je dan gevaarlijk?quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:59 schreef teknomist het volgende:
[..]
Ik heb iets tegen het geloof omdat ik overtuigingen gevaarlijk vindt; hetzelfde geldt het aanhangen voor absolute waarheden. Op één of andere manier moet dit altijd consequenties hebben voor mensen die niet geloven. Ik trek het overigens heel breed... niet alleen het geloof in hogere machten maar ook de klimaatreligie die nu heerst.
Precies. Ik ben voor vrije informatiegaring, kritisch denken en eigen meningsvorming / vrije keuze.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:59 schreef teknomist het volgende:
[..]
Ik heb iets tegen het geloof omdat ik overtuigingen gevaarlijk vindt; hetzelfde geldt het aanhangen voor absolute waarheden. Op één of andere manier moet dit altijd consequenties hebben voor mensen die niet geloven. Ik trek het overigens heel breed... niet alleen het geloof in hogere machten maar ook de klimaatreligie die nu heerst.
.quote:Je mag met je religie doen wat je wilt, maar hem niet opdringen aan anderen. Dus als jij naar de kerk wilt mag dat nog steeds. Politiek bedrijven op religieuze basis heeft geen meerwaarde voor de gelovigen zelf. Het heeft alleen te maken met het opdringen van geloofsregels aan anderen. Daar ben ik tegen
1) geloven is geen keuze. Veel mensen krijgen het met de paplepel ingegoten en die weten dus niet beter. Ik wist ook lange tijd niet beter dan dat God de wereld geschapen had en dat wij ons leven naar Gods wil moesten inrichten. Toch geloofde ik niet, hoe graag ik het ook wilde, want ik wilde natuurlijk niet in de hel terecht komen (dat was destijds realiteit voor mij). In de Bijbel staat ook dat het geloof een geschenk van God is en dat je moet bidden om het geloof te mogen ontvangen. Dan nog ontvangt niet iedereen het geloof: er zijn christelijke groeperingen die geloven dat al van tevoren vaststaat wie in de hemel komt en wie niet, dus dan kun je bidden tot je een ons weegt, nothing's gonna change your fate. Daarbij (en ik weet niet 100 % zeker of dit juist is) schijnt van elke twee mensen slechts één in de hemel te kunnen komen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:04 schreef boekenworm het volgende:
[..]
Met het eerste stuk ben ik het zeker eens, mensen moet elkaars overtuigingen niet opdringen. Maar dat maakt nog niet dat een religie fout is. De Christelijke kerk predikt bijvoorbeeld dat geloven een keuze is en dat God je de keus laat. Dan is er dus in princiepe niks mis. En in mijn ogen is het niet meer dan logies dat wanneer je voor een religie kiest, dat je ook hun wetten accepteerd. Als ik mij niet aan de tien geboden houd, wordt ik door de kerk ook op de vingers getikt.
De bijbel kan idd als leidraad gebruikt worden, er staan levenslessen is etc welke voor elk mens van nut kunnen zijn. Maar deze levenslessen kun je zelf ook verzinnen wanneer je gewoon rationeel bent. Verder kun je in mijn ogen de bijbel nergens anders voor gebruiken, het is gebasseerd op overlevering en halve waarheden (en misschien zelfs leugens) en herschrijvingen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:12 schreef jdschoone het volgende:
Dit wordt een erg ingewikkeld topic.
etc etc etc
Probleem is echter dat de bijbel (even uitgaand van de bijbel, maar geldt voor elk geloof) op zeer veel manieren te interpreteren is. De kerk doet dat op een bepaalde manier, afhankelijk van de stroming en tijdsgeest. De kerk stelt je wel voor een keuze of je in god gelooft of niet, maar als je in god "besluit" te geloven, dan zit je wel vast aan de door hun bepaalde wetten.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:04 schreef boekenworm het volgende:
[..]
Met het eerste stuk ben ik het zeker eens, mensen moet elkaars overtuigingen niet opdringen. Maar dat maakt nog niet dat een religie fout is. De Christelijke kerk predikt bijvoorbeeld dat geloven een keuze is en dat God je de keus laat. Dan is er dus in princiepe niks mis. En in mijn ogen is het niet meer dan logies dat wanneer je voor een religie kiest, dat je ook hun wetten accepteerd. Als ik mij niet aan de tien geboden houd, wordt ik door de kerk ook op de vingers getikt.
Ten tweede:quote:De ontwikkeling van een Godsbesef verliep parallel aan de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn en het menselijk zelfbewustzijn.
Lang geleden toen de mens iets minder ver ontwikkeld was dan nu, begreep de mens niet dat gedachten en herinneringen uit zijn eigen hoofd kwamen. Als iemand zat te vissen en dacht:”Ik heb honger” dan leek er voor deze persoon een stem uit de rivier te komen die zei dat ie honger had. Op deze manier ontstonden de natuurgodsdiensten, god van de boom, god van de berg.
Naarmate het menselijk bewustzijn zich ontwikkelde, leek de oorsprong van deze “stemmen” vager te worden. In de Griekse tijd, als iemand een verhaal wilde vertellen of opschrijven, riep men de Sirenen aan (een stelletje gekke wijven op een rots ergens in zee) om hem “de herinneringen in te blazen”. In de Romeinse tijd had men Goden op de Berg Olympus. Later werden dat Goden in de lucht (Wodan, Thor) toen 1 God en tegenwoordig geloven steeds meer mensen helemaal niet meer in een God.
Het tegenwoordige godsbesef is een combinatie van opvoeding, en toevallige emoties of “magische” gebeurtenissen die aan een eventuele God worden toegeschreven.
Ten derde is religie bedacht door machthebbers die het bestaand godsbesef misbruikten (en nog steeds!) om de massa onder controle te houden. Het is ons in het westen vaak overduidelijk dat demonstrerende boze moslims geregisseerd zijn door (religieuze) leiders. Vaak beseffen christenen niet hoe zeer ze zelf gemanipuleerd worden.quote:Als je niet begrijpt hoe het leven of het heelal functioneert, kan je het als iets magisch of wonderlijks zien waar een God voor nodig is. In werkelijkheid zitten de meeste dingen heel simpel in elkaar. Een computer bestaat uit een verzameling elektronische schakelaars. Die hebben twee standen “aan” of “uit”. Toch kan men met dit simpele apparaat de meest complexe berekening uitvoeren en processen besturen. Hetzelfde geld voor hersenen. Een hersencel kan wel of geen signaal sturen, “aan” of “uit”
DNA, een belangrijke bouwsteen van leven, bestaat uit slechts 4 basis-elementen. De eenvoudigste eiwitten bestaan uit maar een paar moleculen.
De evolutietheorie heeft ons (= Atheïsten) geleerd dat het leven geen doel hoeft te hebben of in de toekomst hoeft te kunnen kijken.
Een gelovige vind dat de aarde (het heelal) wel erg precies is aangepast op de mens, dus moet er wel een God zijn. In feite moet je de zaak omdraaien. Als het Heelal er anders had uitgezien, waren wij er niet geweest en hadden driekoppige paars-ogige Frumsels deze discussie gehad. Het leven past bij de omstandigheden of sterft uit. Er is dus geen andere mogelijkheid dan dat het leven en de omgeving voor elkaar “gemaakt” lijken te zijn. En de mechanismen die dit regelen zijn in weze heel simpel.
Als er een God is, is het een hele domme god die alleen maar 1 bij 1 kan optellen.
In principe alle overtuigingen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:05 schreef boekenworm het volgende:
[..]
Welke overtuigingen vind je dan gevaarlijk?
Hoop doet leven.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:23 schreef Viking84 het volgende:
Ik snap niet hoe mensen zichzelf zo kunnen bedriegen.
Dat is te kort door de bocht. Een religie ontwikkelt zich gelijktijdig met een samenleving en wordt niet bedacht. De politieke macht die het uitoefent over mensen van (voornamelijk) de lagere klassen in een maatschappij is er ook altijd al geweest, maar altijd al als een randverschijnsel en niet als het doel opzich.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:19 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ten derde is religie bedacht door machthebbers die het bestaand godsbesef misbruikten (en nog steeds!) om de massa onder controle te houden. Het is ons in het westen vaak overduidelijk dat demonstrerende boze moslims geregisseerd zijn door (religieuze) leiders. Vaak beseffen christenen niet hoe zeer ze zelf gemanipuleerd worden.
Hier ligt precies het probleem. Zoals er vroeger inderdaad myhtologische fabels en sprookjes zijn geweest, heb je nu atheistische fabels en sprookjes, of laten we het gewoon 'wishfull thinking' noemen. Jij noemt in een van de quotes bijvoorbeeld DNA en dat het maar uit 4 basis elementen zou bestaan. Heb je enig idee wat DNA doet? Dat het bijna foutloos repliceert, dat het de meest gecomprimeerde code bevat die wij kennen (als onze harde schijven informatie konden opslaan zoals DNA dat kan...), weet je wat voor een machines en dingen zich afspelen in de cel waardoor jouw lichaam blijft werken? Weet je hoe ingewikkeld zelfs de meest simpele organismen zijn?quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:19 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ten eerste:
[..]
Ten tweede:
[..]
Ten derde is religie bedacht door machthebbers die het bestaand godsbesef misbruikten (en nog steeds!) om de massa onder controle te houden. Het is ons in het westen vaak overduidelijk dat demonstrerende boze moslims geregisseerd zijn door (religieuze) leiders. Vaak beseffen christenen niet hoe zeer ze zelf gemanipuleerd worden.
En eigenlijk maakt het ook helemaal niet uit of ze dat doen (sterker nog: ik ben er een beetje jaloers op dat ze dat kunnen), zolang ze die hoop maar niet als de werkelijkheid presenteren aan anderen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:26 schreef teknomist het volgende:
[..]
Hoop doet leven.. Mensen houden zichzelf voor de gek uit eigen belang.
Geloof is ontstaan.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:26 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat is te kort door de bocht. Een religie ontwikkelt zich gelijktijdig met een samenleving en wordt niet bedacht. De politieke macht die het uitoefent over mensen van (voornamelijk) de lagere klassen in een maatschappij is er ook altijd al geweest, maar altijd al als een randverschijnsel en niet als het doel opzich.
Atheisme is geen religie. Ik zie geen groepen atheisten die wekelijks samenkomen om te luisteren naar een prediker die hun wijs maakt dat het geloven in een god een zonde is en dan gelovigen bekeert moeten worden...quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:28 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Hier ligt precies het probleem. Zoals er vroeger inderdaad myhtologische fabels en sprookjes zijn geweest, heb je nu atheistische fabels en sprookjes, of laten we het gewoon 'wishfull thinking' noemen. Jij noemt in een van de quotes bijvoorbeeld DNA en dat het maar uit 4 basis elementen zou bestaan. Heb je enig idee wat DNA doet? Dat het bijna foutloos repliceert, dat het de meest gecomprimeerde code bevat die wij kennen (als onze harde schijven informatie konden opslaan zoals DNA dat kan...), weet je wat voor een machines en dingen zich afspelen in de cel waardoor jouw lichaam blijft werken? Weet je hoe ingewikkeld zelfs de meest simpele organismen zijn?
Het grootste probleem in de gehele wereld is onwetendheid, dit is zowel een probleem aan de kant van de gelovige als aan de kant van de atheist. Ik claim dat zodra je meer weet over het leven je zult inzien dat je zowel het atheisme als het geloof in een God niet direct kan afslaan, omdat beide mogelijkheden conform de wetenschappelijke gegevens zijn.
Gelovigen zijn niet 'dommer' dan niet-gelovigen. Alsof atheisme niet door de paplepel wordt ingegoten en je enige intellectuele kennis moet hebben om atheist te zijn? Alsof atheisme niet wordt overgenomen van ouders? Alsof atheisme niet wordt misbruikt om godsdiensten proberen uit te bannen?
Hoe je het ook wendt of keert, atheisme is gewoon een ordinaire religieuze stromingen met geloofsopvattingen, aanhangers, predikers, apostelen etc etc.
Het feit dat je als baby gedoopt bent vind ik al een voorbeeld van arrogantie van geloof.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:32 schreef babba het volgende:
Ik ben ook een Christen (Gereformeerd Vrijgemaakt) en ben dat eigenlijk m'n hele leven al. Ik ben als baby gedoopt, er werd/word na het eten uit de bijbel gelezen en gebeden etc.
Maar niemand die het aan me ziet of het merkt, en anders-gelovigen laat ik gewoon in hun waarde, vind het eigenlijk altijd wel interessant om te weten hoe anderen er tegenover staan.
In hoeverre moet je iets verder ontwikkelen als je de waarheid al in pacht hebt? Heb je dan niet het eindpunt bereikt en is elke volgende verandering niet slecht?quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:29 schreef Viking84 het volgende:
[..]
En eigenlijk maakt het ook helemaal niet uit of ze dat doen (sterker nog: ik ben er een beetje jaloers op dat ze dat kunnen), zolang ze die hoop maar niet als de werkelijkheid presenteren aan anderen.
Maar echt: ik zie gelovigen echt als mensen die op allerlei fronten hun kennis steeds weer bijgesteld hebben, maar op het punt van hun levensovertuiging zijn blijven steken. En dat is ook inherent aan die levensovertuiging, omdat God zegt dat hij altijd dezelfde blijft. Het christendom (ik blijf hier even bij het christendom) laat geen ruimte voor ontwikkeling, dat is het hele probleem.
Jij definieert een religie, of een belangrijk onderdeel van religie, met wekenlijks samenkomen en luisteren naar een prediker. Dat is voor mij absoluut niet relevant, er zijn veel religies en evenzoveel manieren om die religies uit te oefenen, jou voorbeeld laat inderdaad zien dat je een erg christelijke gedachte hebt bij het woord religie.. Wat alle religies echter met elkaar gemeen hebben is dat ze systemen zijn van bepaalde geloofsopvattingen, en dat deze wordt vormgegeven en uitgedragen en verspreidt.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:34 schreef locutus51 het volgende:
[..]
Atheisme is geen religie. Ik zie geen groepen atheisten die wekelijks samenkomen om te luisteren naar een prediker die hun wijs maakt dat het geloven in een god een zonde is en dan gelovigen bekeert moeten worden...
Hier sla je de plank dus behoorlijk mis.
Tevens wordt atheisme niet met de paplepel ingegoten.... zoveel mensen die niet geloven, maar dat komt niet doordat hun ouders zeggen dat god niet bestaat, komt alleen dat er niet over gepraat wordt, dat is iets anders dan ontkennen.
Ik ben zelf streng christelijk opgevoed, maar daar is niets van over gebleven....
DNA repliceert niet foutloos. Fouten genoeg, dat noemen we mutaties en is de helft van evolutie. (maar over evolutie, creationisme en ID zijn al heel wast topics volgepost.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:28 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Hier ligt precies het probleem. Zoals er vroeger inderdaad myhtologische fabels en sprookjes zijn geweest, heb je nu atheistische fabels en sprookjes, of laten we het gewoon 'wishfull thinking' noemen. Jij noemt in een van de quotes bijvoorbeeld DNA en dat het maar uit 4 basis elementen zou bestaan. Heb je enig idee wat DNA doet? Dat het bijna foutloos repliceert, dat het de meest gecomprimeerde code bevat die wij kennen (als onze harde schijven informatie konden opslaan zoals DNA dat kan...), weet je wat voor een machines en dingen zich afspelen in de cel waardoor jouw lichaam blijft werken? Weet je hoe ingewikkeld zelfs de meest simpele organismen zijn?
Het grootste probleem in de gehele wereld is onwetendheid, dit is zowel een probleem aan de kant van de gelovige als aan de kant van de atheist. Ik claim dat zodra je meer weet over het leven je zult inzien dat je zowel het atheisme als het geloof in een God niet direct kan afslaan, omdat beide mogelijkheden conform de wetenschappelijke gegevens zijn.
Gelovigen zijn niet 'dommer' dan niet-gelovigen. Alsof atheisme niet door de paplepel wordt ingegoten en je enige intellectuele kennis moet hebben om atheist te zijn? Alsof atheisme niet wordt overgenomen van ouders? Alsof atheisme niet wordt misbruikt om godsdiensten proberen uit te bannen?
Hoe je het ook wendt of keert, atheisme is gewoon een ordinaire religieuze stromingen met geloofsopvattingen, aanhangers, predikers, apostelen etc etc.
Ik definieer religie niet, ik geef alleen een voorbeeld aan de hand van een kenmerk van een religie waarmee ik het tegendeel wil bewijzen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:41 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Jij definieert een religie, of een belangrijk onderdeel van religie, met wekenlijks samenkomen en luisteren naar een prediker. Dat is voor mij absoluut niet relevant, er zijn veel religies en evenzoveel manieren om die religies uit te oefenen, jou voorbeeld laat inderdaad zien dat je een erg christelijke gedachte hebt bij het woord religie.. Wat alle religies echter met elkaar gemeen hebben is dat ze systemen zijn van bepaalde geloofsopvattingen, en dat deze wordt vormgegeven en uitgedragen en verspreidt.
Dit laatste heb je absoluut ook bij atheisten. Zij hebben geloofsopvattingen die hun steunen (versies van evolutie, het ontkennen van een God, toeval), zij hebben mensen die de religie uitdragen en verspreiden (Dawkins, Dennett) en een wijde aanhang die de religie verdedigt, soms kostte wat het kost. Je hoort vaak genoeg opmerkingen als "alle religies en religieuzen uitroeien"....
Religie ontstaat op dezelfde manier als sommige sprookjes of mythes ontstaan. Niemand bedenkt ze, maar verschillende verhalen, gebeurtenissen en denkbeelden worden door de jaren heen samengevoegd, aangepast, weer eruit gehaald etc tot dat er een wijdvebreid verhaal vormen dat in hun uiteindelijke gedaante in boekvorm gedrukt worden (zoals de Gbr Grimm en de apostelen dat deden.) Dat wil niet zozeer zeggen dat de sprookjes waar zijn, maar dat wil ook niet zeggen dat ze allemaal planmatig bedacht zijn. En dat is vrij essentieel.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:31 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Geloof is ontstaan.
Religie is weldegelijk bedacht.
Als je goed leest zie je dat ik schreef dat DNA bijna geen fouten maakt bij het repliceren, en dat klopt ook. En als er fouten worden gemaakt dan worden deze 99% van de tijd vernietigd. Mutaties zijn zeer zelden positief, en ze komen te weinig voor om als ze positief te zijn, iets meer op te bouwen dan simpele resistenties.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:47 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
DNA repliceert niet foutloos. Fouten genoeg, dat noemen we mutaties en is de helft van evolutie. (maar over evolutie, creationisme en ID zijn al heel wast topics volgepost.
Dat jij het ingewikkeld vind is alleen maar jouw mening. Als een cel minder ingewikkeld is zou hij niet werken en dus niet bestaan. Zinloze discussie.
Ik kan net zo goed zeggen dat jouw onwetendheid je gelovig maakt/houd. Als je alles wist had je geen God nodig om dingen te verklaren die je niet weet/snapt.
Atheïsme is geen geloof die je word opgedrongen als een religie. Atheïsme is het niet-geloof of niet-religie zo je wilt. Meer niet. Maar daar zijn ook al heel wat topics over volgepost.
Atheïsme word niet gebruikt om de wereld een waarheid op te leggen. Atheïsme is geen waarheid, atheïsme is niet-geloof meer niet. Verder mag je kritisch denken en je eigen waarheid bedenken. Veel mensen vinden het niet fijn om een waarheid opgedringen te krijgen. Atheïsme mist het dwingende karakter van een religie omdat er niets valt af te dwingen.
Als jij kan bewijzen dat er een god is: kom maar op. Anders moet je mij met rust laten. Dat kan jij als bedreigend ervaren maar dat is de zwakte van je geloof, niet een vermeend overheersend karakter van het Atheïsme.
Atheïsme is geen geloof. Er is geen god, geen boek, geen rituelen, geen kerk. Alleen maar een niet-geloof. Atheïsme als een religie zien is misleidend en een zwaktebod. Maar nogmaals, daar zijn al heel veel topics over volgepost.
Religie en Atheisme zijn allebei inderdaad levensbeschouwingen. Evenals dat appels en peren allebei fruit zijn, maar dat maakt een appel niet tot een peer en een peer niet tot een appel.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:09 schreef locutus51 het volgende:
Atheisme valt niet onder religie, het is geen geloofsovertuiging maar een levensovertuiging!
Als je kan aantonen dat god bestaat ga ik erin geloven, tot die tijd ga ik er (natuurlijk, niet meer dan logisch) vanuit dat hij niet bestaat. Dat is Atheïsme, niet te vergelijken met welk geloof of religie dan ook.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:01 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Als je goed leest zie je dat ik schreef dat DNA bijna geen fouten maakt bij het repliceren, en dat klopt ook. En als er fouten worden gemaakt dan worden deze 99% van de tijd vernietigd. Mutaties zijn zeer zelden positief, en ze komen te weinig voor om als ze positief te zijn, iets meer op te bouwen dan simpele resistenties.
Maar dat soort feiten zijn in principe secundair. Wat wel van belang is, is het volgende. Ik probeer jouw niks op te dringen. Als jij atheist wilt zijn dan moet je vooral je gang gaan. Maar zodra je met argumenten komt waarom het beter is om atheist te zijn, of wat er mis is met geloven (en daar gaat dit topic gedeeltelijk over) dan begint er een discussie met argumenten, tegen argumenten etc. En je kunt wel al mijn argumenten aanhalen en simpelweg zeggen dat het niet zo is, maar als je er geen argumenten bij gebruikt is dat een vrij zinloos zaakje.
"Dat jij het ingewikkeld vind is alleen maar jouw mening. Als een cel minder ingewikkeld is zou hij niet werken en dus niet bestaan. Zinloze discussie." --> wat is je punt hier. Ik gebruik dat als argument om aan te tonen dat er een creator achter een cel zit. Als ik jouw ding vertaal naar auto's: "Dat jij het ingewikkeld vind is alleen maar jouw mening. Als een auto minder ingewikkeld is zou hij niet werken en dus niet bestaan. Zinloze discussie" Oke, interessant, maar dat wil dus niet zeggen dat het niet is gecreeerd. De opmerking heeft niets te maken met de discussie en mijn argument.
Dan atheisme als geloof. Ik heb nooit mensen begrepen die een relativistische visie op waarheid hebben. Als jou auto bestaat, dan bestaat jou auto ook voor mij en voor ieder ander. Als iemand een smerige pot modder op straat zou gooien en het komt op je auto, en je klaagt bij deze persoon waarom hij dat deed en hij zegt "ow dan hebben wij een andere waarheid want bij mij bestaat jou auto niet" dan zou je hem toch ook een knal voor zijn kop verkopen, of in ieder geval serieus aan zijn mentale toestand gaan twijfelen. Als het gaat over de waarheid over dingen die bestaan in deze werkelijkheid dan zijn er maar twee opties. Ze bestaan of ze bestaan niet. Dat wil zeggen dat God bestaat of niet bestaat. Ik beargumenteer dat God wel bestaat, een atheist zou argumenteren dat God niet bestaat. Dat zijn twee tegenstrijdige proposities, dus je moet oftewel zeggen dat ze beide in een volledig andere werkelijkheid leven, wat absurd is, of een van de twee heeft het fout. Het leuke aan dit soort discussies is dat we proberen te bepalen wie welke argumenten voor welke zijde heeft, en of die enigsziens overtuigend zijn.
Jij hebt net zozeer geloofsovertuigingen als ik, maar ze zijn niet dezelfdxe, sterker nog, het zijn tegenovergestelde. Dat maakt voor het woord 'religie' of 'geloof' niets uit. Religie is een rbede term waar atheisme absoluut onder valt, als je wat lessen sociologie volgt dan zou je dat snel genoeg geleerd krijgen.
In de eerste plaats zijn er genoeg argumenten voor het bestaan van een God maar het heeft geen zin om die hier te bespreken, dara zijn inderdaad andere topics voor. En als je bedoelt met creationist iemand die gelooft in creatie, ja, als je het hebt over de amerikaanse stroming, dan nee. Maar er is hier een ander, filosofisch probleem wat belangrijker is.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:20 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Als je kan aantonen dat god bestaat ga ik erin geloven, tot die tijd ga ik er (natuurlijk, niet meer dan logisch) vanuit dat hij niet bestaat. Dat is Atheïsme, niet te vergelijken met welk geloof of religie dan ook.
Verder zit je aardig in de creationistische hoek. Ik heb meer dan 10 topics meegepost in creationisme Vs evolutie topic's en de evolutie (zonder god, zonder sturing) staat nog steeds overeind. Het creationisme komt niet verder dan eindeloos zeuren over enkele niet volledig verklaarde of aangetoonde details, maar komt niet met een goed onderbouwd alternatief (behalve dan: we weten het niet dus god heeft het gedaan). Als je persé nog een discussie-ronde over evolutie wilt zou ik daar een apart topic over openen, er zijn vast genoeg liefhebbers om met je te discussieren.
Op je vergelijkingen met aantoonbaar door een creator gemaakte zaken als auto's ga ik hier niet in, open daar maar een evolutie-topic over. Maar als iemand het bestaan van mijn auto ontkent, ga ik hem niet slaan. Ik rijd met mijn niet-bestaande auto over hem heen, dat is tenminste een overtuigend argument.
Je hebt geen argumenten voor god. Je hebt alleen geloof. Het feit dat jij iets niet snapt of heel geweldig vind is alleen maar jouw mening, voor mij geen argument voor het bestaan van god.
Ik zeg niet dat er iets is, dus ik heb het makkelijk, ik hoef niets te bewijzen. Als wetenschapper zou je dat moeten weten. Jij claimt dat er een god is. Nou bewijs dat maar dan.
Ik heb geen overtuigingen. Ik neem de wereld waar en hoor argumenten. Als jij met goede argumenten komt wil ik daar naar luisteren en misschien verander ik wel van mening. Als jij echt in god geloofd zal je niet van mening veranderen , hoe goed mijn argumenten ook zijn.
Precies, god bestaat of bestaat niet. Ik zie geen enkel bewijs dat god bestaat, dus bestaat hij niet.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:50 schreef locutus51 het volgende:
Atheisme hoeft niets te bewijzen, atheisme ontkent inderdaad maar niet op basis van bewijzen maar op basis van gebrek aan bewijzen... punt.
Ik heb al eerder een verhaal gepost over de oorsprong van Godsbesef. Dat is voor mij voldoende verklaring voor het feit dat miljarden mensen met waandenkbeelden zitten opgescheept.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:44 schreef jdschoone het volgende:
[..]
In de eerste plaats zijn er genoeg argumenten voor het bestaan van een God maar het heeft geen zin om die hier te bespreken, dara zijn inderdaad andere topics voor. En als je bedoelt met creationist iemand die gelooft in creatie, ja, als je het hebt over de amerikaanse stroming, dan nee. Maar er is hier een ander, filosofisch probleem wat belangrijker is.
Klassiek gesproken is het bewijzen dat iets wel bestaat makkelijker dan bewijzen dat iets niet bestaat. Om namelijk te bewijzen dat iets niet bestaat zou je alles wat er is moeten doorzoeken totdat je kunt concluderen dat er nergens datgene te vinden is, terwijl als je wilt bewijzen dat iets bestaat je slechts 1 van de dingen dat je wilt bewijzen hoeft te vinden (courtesy of Karl Popper btw).
Nu zeg jij dat je bij atheisme niets hoeft te bewijzen. Nee, dat is niet waar. Je zou dat argument kunnen gebruiken bij agnosticisme, of bij mensen die eerlijk zeggen dat ze het niet weten. Maar atheisme is het ontekken van het bestaan van een God, en je zult dat zeker met argumenten moeten aanvullen. Je doet alsof het iets vanzelfsprekends is, maar dat is het absoluut niet. Je kunt alleen het bestaan van iets ontkennen als je verdomd goede reden daartoe hebt, zeker in het licht van miljarden mensen die het bestaan van datgene juist wel erkennen.
We leven allemaal in dezelfde wereld en in deze wereld bestaat God of hij bestaat niet. Als jij atheist bent moet je dus voor jezelf beargumenteren (hoef je niet voor mij te doen) waarom je dat bent.
Dat is een erg juridische conclusie. In de rechtzaal ga je inderdaad uit van iemands onschuld totdat het tegendeel is bewezen. In de wetenschap is dat anders. In de wetenschap ga je alleen uit van bewijzen, niet het gebrek aan bewijs, zeker niet in het licht van wat we wel weten.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:50 schreef locutus51 het volgende:
Atheisme hoeft niets te bewijzen, atheisme ontkent inderdaad maar niet op basis van bewijzen maar op basis van gebrek aan bewijzen... punt.
Atheisme is dan ook net zo min een wetenschap als religie....quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 13:01 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Dat is een erg juridische conclusie. In de rechtzaal ga je inderdaad uit van iemands onschuld totdat het tegendeel is bewezen. In de wetenschap is dat anders. In de wetenschap ga je alleen uit van bewijzen, niet het gebrek aan bewijs, zeker niet in het licht van wat we wel weten.
Ik vind het een aardig verhaal maar hij gaat mank. Het begin dat de christenen hadden bedacht lag op 6000 jaar in het verleden (als je de bijbel letterlijk neemt) De wetenschap kwam er achter dat de aarde (en dus het heelal) veel ouder was, noem het oneindig. De christenen hadden zeker geen 15-25 miljard jaar oud (bijna oneindig voor veel mensen) heelal in gedachten. In die zin hadden de christenen dus geen gelijk.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:35 schreef jdschoone het volgende:
[..]
In hoeverre moet je iets verder ontwikkelen als je de waarheid al in pacht hebt? Heb je dan niet het eindpunt bereikt en is elke volgende verandering niet slecht?
Een voorbeeld. Christenenn hebben altijd geloofd dat er een begin was aan het universum. In de 18de en 19de eeuw dachten het overgrote merendeel van de wetenschappers dat het universum eeuwig bestond. In die tijd is ook de evolutieleer uitgevonden, met een Charles Darwin die dacht dat cellen bestonden uit een simpele prut, en dat het universum oneindig oud was dus veel capaciteit tot verandering in zich had. Maar dat terzijde. Wat als gelovigen toen hun viszie haden bijgesteld, van een 'begin' naar geen begin?
In de 20ste eeuw ontstond de Big Bang theorie. Decennia lang vochten de Big Bang theorie en theorieen die het eeuwige bestaan van het universum promoten, tegen elkaar. Uiteindelijk kreeg de Big Bang theorie gelijk. Deze theorie laat zien dat er inderdaad een begin was. Dit was een grote overwinning voor gelovigen en terecht, en nog belangrijker, het laat zien dat je niet altijd mee moet gaan met dingen als wetenschappelijke ontwikkelingen, zeker als je denkt dat je het al bij het rechte eind hebt.
Ik heb het nooit gehad over hoe oud de aarde is, alleen over of het heelal uberhaupt een beginpunt had.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 13:07 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik vind het een aardig verhaal maar hij gaat mank. Het begin dat de christenen hadden bedacht lag op 6000 jaar in het verleden (als je de bijbel letterlijk neemt) De wetenschap kwam er achter dat de aarde (en dus het heelal) veel ouder was, noem het oneindig. De christenen hadden zeker geen 15-25 miljard jaar oud (bijna oneindig voor veel mensen) heelal in gedachten. In die zin hadden de christenen dus geen gelijk.
Dat begrijp ik, maar om intelligente mensen de juiste conclusie te laten trekken heb ik je post even aangevuld.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 13:12 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Ik heb het nooit gehad over hoe oud de aarde is, alleen over of het heelal uberhaupt een beginpunt had.
maar noot geweten. Er is geen enkel bewijs of aanwijzing voor dat het genesis verhaal klopt. Andersom wel veel wetenschappelijke kennis die het direct tegenspreekt.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:35 schreef jdschoone het volgende:
[..]
In hoeverre moet je iets verder ontwikkelen als je de waarheid al in pacht hebt? Heb je dan niet het eindpunt bereikt en is elke volgende verandering niet slecht?
Een voorbeeld. Christenenn hebben altijd geloofd dat er een begin was aan het universum.
Maar wel even hem proberen omlaag te halen en dat is laag. Wat je ook van Darwin kunt zeggen, zijn theorie was een is nog steeds een vele malen betere verklaring voor hoe soorten zijn ontstaan dan welke religieuze verklaring ook.quote:In de 18de en 19de eeuw dachten het overgrote merendeel van de wetenschappers dat het universum eeuwig bestond. In die tijd is ook de evolutieleer uitgevonden, met een Charles Darwin die dacht dat cellen bestonden uit een simpele prut, en dat het universum oneindig oud was dus veel capaciteit tot verandering in zich had. Maar dat terzijde.
Maar die big bang theorie komt niet uit de religieuze wereld maar gewoon uit de wetenschappelijke hoek. Ook wordt in de bijbel de zaken geenszins voorgesteld zoals in de big bang theorie. Er is dus geen enkele sprake van een grote overwinning. De wetenschap geeft een hypothese en die blijkt niet te kloppen en dan is er een andere wetenschappelijke hypothese die een betere verklaring geeft. Zo werkt wetenschap gewoon en het enige dat je kunt stellen is dat religie hierin een schadelijke stoorzender is.quote:Wat als gelovigen toen hun viszie haden bijgesteld, van een 'begin' naar geen begin?
In de 20ste eeuw ontstond de Big Bang theorie. Decennia lang vochten de Big Bang theorie en theorieen die het eeuwige bestaan van het universum promoten, tegen elkaar. Uiteindelijk kreeg de Big Bang theorie gelijk. Deze theorie laat zien dat er inderdaad een begin was. Dit was een grote overwinning voor gelovigen en terecht, en nog belangrijker, het laat zien dat je niet altijd mee moet gaan met dingen als wetenschappelijke ontwikkelingen, zeker als je denkt dat je het al bij het rechte eind hebt.
Waar het christendom (en misschien andere religies ook) goed in is is achteraf onterecht dingen claimen. Zoals het "begin van het universum" verhaal, maar ook de claim dat nederland een joods-christelijke staat is. Nederland is een seculiere staat waarvan de grondbeginselen gebaseerd zijn op de Verlichting. Om nederland te bestempelen als een christelijk land is pure geschiedvervalsing en jatwerk. Het christendom stond in feite alleen maar in de weg.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:06 schreef averty het volgende:
[..]
Wat jij doet is typisch iets dat ik tegen heb op religie en geloof. het is anti-wetenschappelijk en zelfs actief bezig om ons weten tegen te houden wanneer het in tegenspraak is met heilige geschriften. Wetenschap is bepaald niet heilig maar het enige instrument dat we hebben om te weten.
Ik ben er nog niet over uit of ik geloof in de hell, eigenlijk. Ik ben er zeker van dat er een kracht bestaat die uiteindelijk alles bepaalt. En in de orthodoxie vndt ik die macht het best verwoordt onder de noemer 'God'.quote:Omdat wij geloven in een hel, dus voelen mensen zich gedwongen tot een religie.
In de politiek zijn christelijke prtijen en christelijke politici die voor mij willen bepalen wat wel en niet mag. Er word gemorreld aan abortus en euthanasie wetgeving, er zijn scherpere drugscontroles op house-parties. Je kan daar tegen zijn als christen, maar ik ben geen christen. Ik maak dat soort dingen graag zelf uit en heb geen behoefte aan religieuze bemoeienis.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:19 schreef boekenworm het volgende:
Over het algemeen zie ik dat mensen hier vinden dat geloof een kwestie van dwang is. Omdat wij geloven in een hel, dus voelen mensen zich gedwongen tot een religie. Maar als je atheïstisch bent, geloof je ook niet in de hel, dus zie ik absoluut niet in waarom jullie je onder druk gezet voelen. Overigens is het je eigen keuze om al dan niet met christenen om te gaan, naar de kerk te gaan of wat dan ook. Inderdaad, er is een zeer kleine groep die je "lastig vallen", maar dat zijn er maar zeer weinig. Plus dat zijzelf zich ook niet aan de woorden van Jezus houden, want als er over een ding in de bijbel niet te twisten valt, is het wel dat je andere niet mag veroordelen.
En verder staan christen zeker open voor de wereld. Er zijn genoeg christelijke wetenschappers, en genoeg christenen die heus wel verder kijken dan de Bijbel alleen. En iedereen roept wel dat de aarde is ontstaan via de oerknal, maar dit is ook alleen maar een theorie. De woorden van Darwin zijn ook puur theoretisch en niet bewezen, natuurlijk levensvormen passen zich aan hun omgeving aan en de sterkste overwint en plant zich voort, maar dat zegt niet dat we allemaal uit algen zijn ontstaan.
De verlichting was een reaktie op de staat zoals die er op dat moment was. Dus zonder de 'repressie' van Reiligie in die tijd, was er ook geen verlichting geweest zoals we die nu kennen.quote:Nederland is een seculiere staat waarvan de grondbeginselen gebaseerd zijn op de Verlichting
Oh, de verlichting kwam er dankzij religie?quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:37 schreef Captain_Fabulous het volgende:
[..]
De verlichting was een reaktie op de staat zoals die er op dat moment was. Dus zonder de 'repressie' van Reiligie in die tijd, was er ook geen verlichting geweest zoals we die nu kennen.
Waar haal je de arrogantie vandaan om te denken dat je weet wat goed voor me is?quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:35 schreef boekenworm het volgende:
Als Christen zorg je voor elkaar en wil je elkaar helpen niet het foute pad op te gaan. In die zorg voor elkaar willen we dus dat dit soort dingen niet mogelijk zijn bij de wet. Kom op, drugs maakt mensen alleen maar kapot, waarom zou je het legaal willen hebben? Wij hebben gewoon een grote sociale controle, iets wat deze maatschappij steeds meer mis loopt.
Discusieren lijkt me niet jouw hobby, iedreen die het niet met je eens is, heeft het gelijk foutquote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Oh, de verlichting kwam er dankzij religie?![]()
Verlichting is in gang gezet door vastberaden overtuigde eigenwijze mensen en het kwam er ondanks religie. Nou probeer je via een omweg het succes van Verlichting toch aan religie toe te schrijven!![]()
Werkelijk schandalig.
Dit is dus een perfect voorbeeld waarom ik tegen religie ben.
En daardoor beslis je ook direct voor de niet christen... lekkere instelling is dat... dacht dat iedereen gelijkwaardig was... dus toch niet helemaal...quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:35 schreef boekenworm het volgende:
Als Christen zorg je voor elkaar en wil je elkaar helpen niet het foute pad op te gaan. In die zorg voor elkaar willen we dus dat dit soort dingen niet mogelijk zijn bij de wet. Kom op, drugs maakt mensen alleen maar kapot, waarom zou je het legaal willen hebben? Wij hebben gewoon een grote sociale controle, iets wat deze maatschappij steeds meer mis loopt.
De mens is van nature geneigt naar vrijheid, dit verlangen wor ingeperkt door angst. De Verlichting is een natuurlijke ontwikkeling ingetoomd door angst, meestal bedacht door religieuze of andere machthebbers.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:50 schreef Captain_Fabulous het volgende:
[..]
Discusieren lijkt me niet jouw hobby, iedreen die het niet met je eens is, heeft het gelijk fout![]()
Mensen zijn alleen vastberaden en overtuigd als ze iets hebben om zich tegen af te zetten. De religieuze overtuigingen van voor de verlichting zijn ook niet bepaald de mijne, maar zeggen dat de verlichting er kwam ondanks die situatie, is wel erg onnozel in mijn ogen.
Ik denk dat Papierversnipperaar niet bedoelt dat alle gelovigen terroristen zijn (alhoewel een zekere correlatie absoluut niet uit de lucht gegrepen is en dus eventuele aantijgingen van scheefdenkendheid ook), maar over het feit dat een te groot deel van de bevolking 'gelooft' in terroristen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 17:06 schreef Captain_Fabulous het volgende:
De mens is van nature geneigd tot vrijheid, OK. Maar de mens is ook van nature geneigd tot luiheid
bijvoorbeeld. Als vrijheid teveel moeite kost, zullen veel mensen zich schikken in wat minder vrijheid, als ze daardoor wel op de bank kunnen blijven zitten en voetbal kijken (bij wijze van spreken)
Jij denkt kennelijk dat als er geen religie was, iedereen in vrijheid zou leven. Dat lijkt me niet waarschijnlijk.
En die vergelijking tussen religie en terrorisme ga ik maar niet op in. Ik kan niet eens voor mezelf uitmaken of ik daar nu kwaad over moet worden, of medelijden met je hebben dat je zo scheef denkt.
Hte probleem is dat sommige mensen een visie hebben van, vooral het christendom, dat terugdateert tot de middeleeuwen. Als je van mij wilt horen dat de christelijke religie zoals die in die tijd is gebruikt en misbruikt iets is wat we zullen missen als kiespijn, dan ja, ik geef je helemaal gelijk. Maar christenheid in de middeleeuwen is even wat anders dan de huidige generatie, zelfs dan de antieke generatie, en als je je theorieen over de christenen baseert op gegevens uit de middeleeuwen sla je de plank mooi mis.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:06 schreef averty het volgende:
[..]
maar noot geweten. Er is geen enkel bewijs of aanwijzing voor dat het genesis verhaal klopt. Andersom wel veel wetenschappelijke kennis die het direct tegenspreekt.
Daarnaast is er geen begin en einde aan god. Dus er is altijd al iets geweest volgens christenen.
[..]
Maar wel even hem proberen omlaag te halen en dat is laag. Wat je ook van Darwin kunt zeggen, zijn theorie was een is nog steeds een vele malen betere verklaring voor hoe soorten zijn ontstaan dan welke religieuze verklaring ook.
[..]
Maar die big bang theorie komt niet uit de religieuze wereld maar gewoon uit de wetenschappelijke hoek. Ook wordt in de bijbel de zaken geenszins voorgesteld zoals in de big bang theorie. Er is dus geen enkele sprake van een grote overwinning. De wetenschap geeft een hypothese en die blijkt niet te kloppen en dan is er een andere wetenschappelijke hypothese die een betere verklaring geeft. Zo werkt wetenschap gewoon en het enige dat je kunt stellen is dat religie hierin een schadelijke stoorzender is.
Daarnaast moet je een recht eind kunnen aantonen, anders is het rechte eind geen knip voor de neus waard.
Wetenschap ontdekte dat de aarde niet het middelpunt van het heelal was. Bijna 300 jaar na de ontdekking hiervan heeft het vaticaan uiteindelijk aangegeven dat dit inderdaad zo is. Echter het heilige geschrift is nooit bijgewerkt.
Zelfs een genie als Newton heeft, zo is men het er wel over eens, veel last gehad van zijn religieuze overtuigingen die hem remden bij zijn werk.
Er zijn geen enkele wetenschappelijke resultaten die zijn gebaseerd op religie.
Wat jij doet is typisch iets dat ik tegen heb op religie en geloof. het is anti-wetenschappelijk en zelfs actief bezig om ons weten tegen te houden wanneer het in tegenspraak is met heilige geschriften. Wetenschap is bepaald niet heilig maar het enige instrument dat we hebben om te weten.
Achteraf onterecht dingen claimen? Oke, ik claim dat een 4000 jaar oud boek gewag maakt van een begin van het universum. Als je me niet gelooft mag je gerust zelf kijken in Ge 1:1. Ik claim ook dat dit thans, na veel onderzoek, eindelijk zo goed als bewezen is, anders moet ik wat nobelprijzen gaan terugvragen. Waar claim ik iets onterechts? De Big Bang theorie is niet uit de bijbel voortgekomen nee, maar dat zeg ik ook niet, ik zeg dat ze beide het hebben over een begin. En of de ene het door fantasie, toeval of whatever deze kennis heeft verkregen, en de ander door wetenschappelijk onderzoek, uiteindelijk zeggen ze over dat aspect hetzelfde.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Waar het christendom (en misschien andere religies ook) goed in is is achteraf onterecht dingen claimen. Zoals het "begin van het universum" verhaal, maar ook de claim dat nederland een joods-christelijke staat is. Nederland is een seculiere staat waarvan de grondbeginselen gebaseerd zijn op de Verlichting. Om nederland te bestempelen als een christelijk land is pure geschiedvervalsing en jatwerk. Het christendom stond in feite alleen maar in de weg.
Over het schuingedrukte deel:quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 17:41 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Hte probleem is dat sommige mensen een visie hebben van, vooral het christendom, dat terugdateert tot de middeleeuwen. Als je van mij wilt horen dat de christelijke religie zoals die in die tijd is gebruikt en misbruikt iets is wat we zullen missen als kiespijn, dan ja, ik geef je helemaal gelijk. Maar christenheid in de middeleeuwen is even wat anders dan de huidige generatie, zelfs dan de antieke generatie, en als je je theorieen over de christenen baseert op gegevens uit de middeleeuwen sla je de plank mooi mis.
Dan over Darwin, ik ga mijn punt niet herhalen, maar als jij zijn theorie beter vindt dan religie is dat jou zaak. Maar dat maakt het geen betere verklaring. Een God die de diversiteit wou scheppen die we om ons heen zien is duidelijk een betere verklaring dan mutatie en natuurlijke selectie. Om dat te begrijpen moet je eens alle vooroordelen die je hebt weghalen en nadenken: wat is een betere verklaring voor zeer complexe systemen die je om je heen ziet, natuurlijke selectie werkend om toevallige mutaties, of een ontwerper die het heeft bedacht en gemaakt. Natuurlijk is de laatste een betere verklaring, a priori dan de eerste.
Mijn vergelijking tussen terrorisme en religie draait om angst. Mensen werden vroeger onder controle gouden en gestuurd met angst voor de hel. Tegenwoordig nemen we de bijbel niet meer zo letterlijk en heeft men het terrorisme uitgevonden om mensen te controleren net zoals men in de jaren 60 en later de angst voor communisme gebruite om mensen te manipuleren.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 17:06 schreef Captain_Fabulous het volgende:
De mens is van nature geneigd tot vrijheid, OK. Maar de mens is ook van nature geneigd tot luiheid
bijvoorbeeld. Als vrijheid teveel moeite kost, zullen veel mensen zich schikken in wat minder vrijheid, als ze daardoor wel op de bank kunnen blijven zitten en voetbal kijken (bij wijze van spreken)
Jij denkt kennelijk dat als er geen religie was, iedereen in vrijheid zou leven. Dat lijkt me niet waarschijnlijk.
En die vergelijking tussen religie en terrorisme ga ik maar niet op in. Ik kan niet eens voor mezelf uitmaken of ik daar nu kwaad over moet worden, of medelijden met je hebben dat je zo scheef denkt.
Ik begrijp dat je biologie hebt gestudeert, en alle respect daarvoor. Ik heb zelf vakken biologie gevolgd en het is een hele interessante studie. Maar niet alles wat je bij je studie leert is ook waar. Voordat je hier kwaad over reageert, laat mij dit even uitleggen aan de hand van de voorbeelden die jij geeft, een particulier voorbeeld in het bijzonder. Jij geeft het voorbeeld van de zogenaamde "peppered mots", ze waren eerst wit en rustte op witte berkebomen, en toen door vervuiling deze zwart werden werd de mot ook zwart. Om kort te zijn, dit verhaal is gebaseerd op een leugen. De onderzoeker die met dit verhaal kwam, Kettlewell, heeft dode motten op de bomen geplakt en toen foto's gemaakt, dit heeft hij, na onderzoek door anderen, toegegeven. Bovendien hebben er altijd zowel witte als zwarte motten bestaan, maar deze zijn gewoon van dezelfde soort, net als witte en zwarte mensen. Sterker nog, 10% van de motten in engeland waren zwart, dit getal is door de vervuiling flink omhoog gegaan en tegenwoordig weer gedaald naar normaal. Maar belangrijk is dat er nergens hier evolutie heeft plaatsgevonden, de zwarte motten bestonden al voor de vervuiling, er is geen nieuw soortt ontstaan, helemaal niets. Waarom ze expres foutieve voorbeelden gebruiken in jou boeken over evolutie (en ook de mijne)... misschien interessant om over na te denken.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:04 schreef oddman het volgende:
[..]
Over het schuingedrukte deel:
De belangrijkste misvatting blijft: God. Logisch, want dat idee ligt immers aan de bron.
Over het dikgedrukte deel:
Simpelweg onwaar. Feiten wijzen zéér overtuigend in de tegengestelde richting. VEEL overtuigender dan dat de feiten (jaja, de FEITEN) wijzen naar het bestaan van een god. Wat voor god dan ook. Dit is niet het topic er voor, maar, even kort:
1. Soorten kunnen veranderen door selectie. Kijk maar naar gedomesticeerde dieren, de wit -> zwarte motten in 19e eeuws Engeland of de Galapagosvinken van Darwin.
2. 'missing links' zijn talloos.
3. G.v.d, ik heb biologie gestudeerd en ik heb geen zin om 3 jaar universitaire, wetenschappelijke studie opnieuw uit te gaan leggen aan iemand die het niet wíl weten. Dus:
Zó werkt soortsvorming.
Dít is een voorbeeld van een 'missing link'
Wil je nog meer weten?
Ik heb 'Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp?' gelezen. Dat is me wel voldoende Gristenpropaganda voor een heel leven, hoor.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:18 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Ik begrijp dat je biologie hebt gestudeert, en alle respect daarvoor. Ik heb zelf vakken biologie gevolgd en het is een hele interessante studie. Maar niet alles wat je bij je studie leert is ook waar. Voordat je hier kwaad over reageert, laat mij dit even uitleggen aan de hand van de voorbeelden die jij geeft, een particulier voorbeeld in het bijzonder. Jij geeft het voorbeeld van de zogenaamde "peppered mots", ze waren eerst wit en rustte op witte berkebomen, en toen door vervuiling deze zwart werden werd de mot ook zwart. Om kort te zijn, dit verhaal is gebaseerd op een leugen. De onderzoeker die met dit verhaal kwam, Kettlewell, heeft dode motten op de bomen geplakt en toen foto's gemaakt, dit heeft hij, na onderzoek door anderen, toegegeven. Bovendien hebben er altijd zowel witte als zwarte motten bestaan, maar deze zijn gewoon van dezelfde soort, net als witte en zwarte mensen. Sterker nog, 10% van de motten in engeland waren zwart, dit getal is door de vervuiling flink omhoog gegaan en tegenwoordig weer gedaald naar normaal. Maar belangrijk is dat er nergens hier evolutie heeft plaatsgevonden, de zwarte motten bestonden al voor de vervuiling, er is geen nieuw soortt ontstaan, helemaal niets. Waarom ze expres foutieve voorbeelden gebruiken in jou boeken over evolutie (en ook de mijne)... misschien interessant om over na te denken.
Als tweede voorbeeld, de Galapagos finches. Weet je wat. Lees Icons of Evolution, in dat boek komen zowel de motten als de finches naarvoren, en het zijn veel slechtere bewijzen voor evolutie dan je zou denken. De vraag is of er wel goede bewijzen zijn voor macro-evolutie...
Christenen hebben zich hevig verzet tegen het idee van een oude Aarde en een oud heelal. Ze dachten in duizenden, hoogstens enkele tientallen duizenden (50.000) jaren. 15 miljard jaar is geen religieus getal, dat is wetenschappelijk bepaald. Christenen waren het hier absoluut niet mee eens maar hebben noodgedwongen hun inzichten (en de interpretatie van de bijbel) moeten aanpassen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 17:50 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Achteraf onterecht dingen claimen? Oke, ik claim dat een 4000 jaar oud boek gewag maakt van een begin van het universum. Als je me niet gelooft mag je gerust zelf kijken in Ge 1:1. Ik claim ook dat dit thans, na veel onderzoek, eindelijk zo goed als bewezen is, anders moet ik wat nobelprijzen gaan terugvragen. Waar claim ik iets onterechts? De Big Bang theorie is niet uit de bijbel voortgekomen nee, maar dat zeg ik ook niet, ik zeg dat ze beide het hebben over een begin. En of de ene het door fantasie, toeval of whatever deze kennis heeft verkregen, en de ander door wetenschappelijk onderzoek, uiteindelijk zeggen ze over dat aspect hetzelfde.
Dan over verlichting. Ik denk niet dat je je realiseerd, of dat je wilt realiseren, hoe groot de invloed is van Ihet christelijk denken op de huidige maatschappij. Grote delen van onze ethische regels, onze wetboeken zijn gebaseerd op regels die je christelijk mag noemen. De verlichting was een afzetten tegen een Ischandelijke cultuur, maar het was niet anti-christelijk. Misschien heb jij voltaire of rousseau in gedachte bij verlichting, dat zou goed kunnen, deze mensen waren niet op goede voet met de kerk. Maar Kant, Locke, Berkeley en vele anderen waren gewoon christenen en verlichtingsfilosofen. De verlichting was geen seculiere beweging, ook het christendom is verlicht geraakt na de duistere middeleeuwen. Je kunt het leuk of niet leuk vinden maar je leeft inderdaad in een joods-christelijke traditie.
quote:Het belangrijkste principe van de aanhangers van de verlichting was dat men de waarheid omtrent bepaalde zaken kon vinden met behulp van de ratio (de rede, het verstand), in plaats van wat bijvoorbeeld kerkelijke autoriteiten zeiden zonder meer voor waar aan te nemen. Zo meende Isaac Newton dat in het heelal wetten golden die door de mens ontdekt konden worden. Het tegenovergestelde van de visie van de verlichting wordt wel obscurantisme genoemd. Vele aanhangers van de verlichting hebben vanwege hun ideeën in de gevangenis gezeten of moesten vluchten.
Nederland heeft misschien een christelijke geschiedenis, maar de nederlandse staat en het strafrecht is seculier en een product van de verlichting. Stellen dat het christendom hieraan heeft bijgedragen vanwege hun behulpzame religieuze onderdrukking is ronduit schandalig en vulgair.quote:Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu (kasteel La Brède bij Bordeaux, 18 januari 1689 – Parijs, 10 februari 1755) was een Frans filosoof. De huidige politieke inrichting van westerse democratieën is gebaseerd op ideeën van hem en John Locke. Montesquieu was een voorloper van de sociologie en van groot belang voor de Verlichting.
In 1748 publiceerde hij zijn "De l'esprit des lois" (Over de geest der wetten). Dit was een grote studie van republieken, monarchieën en dictaturen. Montesquieu keerde zich onder meer tegen de slavernij en zocht naar manieren om de vrijheid te vergroten en tirannie te voorkomen. In het hoofdstuk "De la constitution d'Angleterre" kwam hij tot de conclusie dat dit mogelijk was door het scheiden van de machten.
De grondwet van de Verenigde Staten in 1789 en die van Frankrijk in 1791 zijn voor een groot deel op deze theorie gebouwd. Ook de andere West-Europese staten baseren hun grondwetten op dit principe.
Charles de Montesquieu droeg bij aan de ontwikkeling van het strafrecht. Met Cesare Beccaria is hij van belang voor het vigerend strafrecht in Nederland.
Geldt natuurlijk lang niet voor alle gelovigen. Maar volgens mij loopt de wereld van de wetenschap steeds verder uit de pas met de wereld van het geloof (afhankelijk van het type). De streng gelovogen zullen dus de uitleg van de wetenschap moeten verdraaien om hun eigen verhaal overeind te kunnen houden. Maar er zijn zat gelovigen die een beetje van beiden nemen, varierend van het onderwerp....quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:38 schreef averty het volgende:
Wat ik ook tegen heb op gelovigen is dat ze baat lijken te hebben bij het verdraaien van wat de wetenschap bereikt heeft.
Ik heb The Blind Watchmaker gelezen, net zoals The Selfish Gene, The Devil's Chaplein, The Ancestor's Tale (die grote mooie editie) en The God Delusion. Ook The Origin of Species, Descent of Man en dingen als Darwin's Dangerous Idea en Freedom Evolves staan uitgelezen in mijn boekenkast.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:30 schreef oddman het volgende:
[..]
Ik heb 'Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp?' gelezen. Dat is me wel voldoende Gristenpropaganda voor een heel leven, hoor.
Lees jij 'The Blind Watchmaker'.
Ik claim dat er een aantal voorbeelden van mensen zijn die grote problemen hadden met de Katholieke kerk, en andere die er juist inspiratie uit opdeden. Galileo is lid van de eerste groep, Newton van de ander. Voltaire van de ene, Kant van de ander. Wat schandalig is is dat jij Christendom vereenzelvigd met onderdrukking. Wel eens gehoord van onderdrukte christenen door de romeinen? weleens gehoord van christelijke liefde en liefdadigheid? Ik zal absoluut de laatste zijn die zal zeggen dat er in de middeleeuwen niet onderdrukt werd, maar Christendom en Christenheid is meer dan de middeleeuwen en ja, de verlichting bevat zowel een afzetting van het christendom als een heroverweging ervan.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Christenen hebben zich hevig verzet tegen het idee van een oude Aarde en een oud heelal. Ze dachten in duizenden, hoogstens enkele tientallen duizenden (50.000) jaren. 15 miljard jaar is geen religieus getal, dat is wetenschappelijk bepaald. Christenen waren het hier absoluut niet mee eens maar hebben noodgedwongen hun inzichten (en de interpretatie van de bijbel) moeten aanpassen.
Dat achteraf de bijbel opnieuw word geïnterpreteerd om hem geldig te houden aan nieuwe inzichten is gebruikelijk. Dat is ook de enige manier om de zogenaamde absolute waarheid van een religie te behouden in een veranderen de tijd: door de "waarheid" gewoon aan te passen.
Je kan natuurlijk stellen dat vroeger iedereen christen was. Als niet-gelovige kon je evenvoudig niet functioneren vroeger. Wetenschap kon alleen bedreven (gepupliceerd) worden als je goedkeuring had van de kerk. Wetenschappelijke resultaten werden vaak aangepast aan religieuze ideëen. Religie maakte wetenschap niet mogelijk, wetenschap was afhankelijk van religie. Het is dan ook volledig misplaatst om wetenschappelijke inzichten toe te schrijven aan religie. Zegt de naam Gallileio Gellileï je iets?
De claim dat de Verlichting een christelijke uitvinding is is net zo misplaatst.
[..]
[..]
Nederland heeft misschien een christelijke geschiedenis, maar de nederlandse staat en het strafrecht is seculier en een product van de verlichting. Stellen dat het christendom hieraan heeft bijgedragen vanwege hun behulpzame religieuze onderdrukking is ronduit schandalig en vulgair.
In de Romeinse tijd bestond het christendom uit een hoop sekten. De Romeinen hebben voor het overzicht de meest simpele sekte eruit gezocht, een die de bijbel letterlijk nam, en de andere sektes genadeloos vervolgt.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:55 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Ik claim dat er een aantal voorbeelden van mensen zijn die grote problemen hadden met de Katholieke kerk, en andere die er juist inspiratie uit opdeden. Galileo is lid van de eerste groep, Newton van de ander. Voltaire van de ene, Kant van de ander. Wat schandalig is is dat jij Christendom vereenzelvigd met onderdrukking. Wel eens gehoord van onderdrukte christenen door de romeinen? weleens gehoord van christelijke liefde en liefdadigheid? Ik zal absoluut de laatste zijn die zal zeggen dat er in de middeleeuwen niet onderdrukt werd, maar Christendom en Christenheid is meer dan de middeleeuwen en ja, de verlichting bevat zowel een afzetting van het christendom als een heroverweging ervan.
Niemand wordt liefdadig door een geloof, men kan wel geweldadig worden door een geloof.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:55 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Ik claim dat er een aantal voorbeelden van mensen zijn die grote problemen hadden met de Katholieke kerk, en andere die er juist inspiratie uit opdeden. Galileo is lid van de eerste groep, Newton van de ander. Voltaire van de ene, Kant van de ander. Wat schandalig is is dat jij Christendom vereenzelvigd met onderdrukking. Wel eens gehoord van onderdrukte christenen door de romeinen? weleens gehoord van christelijke liefde en liefdadigheid? Ik zal absoluut de laatste zijn die zal zeggen dat er in de middeleeuwen niet onderdrukt werd, maar Christendom en Christenheid is meer dan de middeleeuwen en ja, de verlichting bevat zowel een afzetting van het christendom als een heroverweging ervan.
Ik heb er inderdaad niet elke keer mijn 'ik generaliseer' bij gezet.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:42 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Geldt natuurlijk lang niet voor alle gelovigen. Maar volgens mij loopt de wereld van de wetenschap steeds verder uit de pas met de wereld van het geloof (afhankelijk van het type). De streng gelovogen zullen dus de uitleg van de wetenschap moeten verdraaien om hun eigen verhaal overeind te kunnen houden. Maar er zijn zat gelovigen die een beetje van beiden nemen, varierend van het onderwerp....
De eerste gelovige die werkelijk alles neemt zoals het er staat moet ik nog tegen komen. En dat is dan meteen weer een van mijn bezwaren. Geen enkel heilig schrift is letterlijk te nemen. Maar hoe kun je als persoon nou bepalen wat wel letterlijk, en wat als symbolisch moet worden opgenomen?quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 19:22 schreef averty het volgende:
[..]
Ik heb er inderdaad niet elke keer mijn 'ik generaliseer' bij gezet.
Maar de orthodoxe gelovige is wel consequenter. De gematigde gelovige accepteert alleen maar dat gedeelte van de wetenschap dat hem toch laat geloven in een god zoals hij voelt dat hij er is. Scheppingsverhaal is een allegorie maar de rest is wel waar. Ik weet niet wat ik raarder vind.
quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:46 schreef boekenworm het volgende:
Dus mijn vraag is eigenlijk aan zowel de atheïsten als agnosten: wat heb je nou tegen het geloof (en svp argumenten en geen schelden)....
1. Wat mensen thuis lezen moeten ze zelf weten. Maar een eigenschap van veel gelovigen is dat ze andere mensen hun wil willen opleggen. Zie de CHRISTELIJKE Politieke partijen.quote:...
De rede dat ik dit topic start is de uitspraak van Wilders betreft de Koran. Het verbieden van geloofsboeken vind ik niet kunnen. Eigenlijk vind ik het verbieden van boeken over het algemeen in een democratie een foute zet.
Maar het is net zo goed een vrije keuze om op die partijen te stemmen. Dat we nu een redelijk christelijke kamer hebben, is aan onszelf te danken. Daar heeft Nederland zelf voor gekozen.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 10:31 schreef StallionJack het volgende:
[..]
[..]
1. Wat mensen thuis lezen moeten ze zelf weten. Maar een eigenschap van veel gelovigen is dat ze andere mensen hun wil willen opleggen. Zie de CHRISTELIJKE Politieke partijen.
In de naam van God kun je inderdaad erge dingen doen, maar dat zegt nog niet dat het de wíl van God is. Dat is een excuus van mensen die hebzuchtig zijn, en het is dus gewoon zondig om een oorlog in Godsnaam te voeren. Evenals de heksenjachten en meer van dat leed. Het heeft in princiepe niks met godsdienst te maken en al helemaal niet met de Bijbel.quote:2. In het verleden zijn er hele erge dingen gebeurd uit de naam van 'God' of 'Allah' 'JHWL' of hoe je je ingebeelde God ook maar wilt noemen. Bijvoorbeeld, vrouwen die in de middeleeuwen te licht waren en toevallig in de buurt waren van een ongeluk of ziekte werden levend verbrand, omdat men dacht dat ze een heks waren. Diezelfde mensen die die vrouwen in brand staken deden dat op basis van hun geloof. De bijbel vertelde immers dat het duivels vrouwen waren en dat vrouwen sowieso slecht zijn, zoals in het oude testament wordt verteld. Deze mensen hangen dezelfde religie aan als de mensen die anno 2007 in de bijbel geloofden.
Omdat Satan ook zo zijn invloeden heeft in de wereld en dat we zelf mogen kiezen tussen het goede en het kwaad. Natuurljk, die kinderen hebben niet voor het slechte gekozen, maar zijn simpelweg de dupe van de invoeden van de Duivel. Wanneer de Massiah komt, zijn we verlost.quote:3. Het argument, over dat, de bijbel, koran of welk religues boek ook, een verhaal verteld die je in grote lijnen moet lezen, waar je de 'rare', bizarre gebeurtenissen er uit moet filteren of anders moet interpreteren gaat volgens veel intelligente mensen niet op. Als voorbeeld.
Een man die in de zorg werkt, vrijwilligerswerk doet, een goed mens is. Maar hij doet 1x iets fout in zijn leven: hij vermoordt je kind, door dronken te rijden. Zeg je dan ook, ach dat is maar 1 ding wat niet hoort bij een goed mens. Je moet kijken naar wat voor goede dingen hij allemaal heeft gedaan. Je moet die daad anders interpreteren, of daar niet naar kijken. Zou je dit ook doen bij zo iemand net zoals gelovigen dat doen bij hun krankzinnige boeken?[/ quote]
Nu vat ik je vraag niet helemaal. Natuurlijk, de dingen worden aan elkaar afgewogen. Lot was een zondige man, waar een zondig volk uit voortkwam. Maar de moord die David heeft laten plegen wordt weer rechtgetrokken door zijn daden. Op die manier heeft Saul het dus ook verpest: hij deed meer zondig dan goed. In de Bijbel kijk je niet naar een incident, maar naar de hele geschiedenis. Trouwens, in de bijbel gebeuren ook heel zondige dingen, maar God bestraft dat ook altijd (in)direct.
[quote]
Anno 2007 blijft er nog maar heel weinig over van die oude boeken die geschreven zijn in de tijd dat men dacht dat de aarde plat was. Waarom gaat er elke 3 seconden een kind dood aan de honger als er een God bestaat?
[/quote]quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 12:35 schreef boekenworm het volgende:
[..]
[..]
Omdat Satan ook zo zijn invloeden heeft in de wereld en dat we zelf mogen kiezen tussen het goede en het kwaad. Natuurljk, die kinderen hebben niet voor het slechte gekozen, maar zijn simpelweg de dupe van de invoeden van de Duivel. Wanneer de Massiah komt, zijn we verlost.
Maar natuurlijk, een God die de diversiteit wou scheppen die we om ons heen zien is duidelijk een betere verklaring dan mutatie en natuurlijke selectie. Natuurlijk, logisch, overduidelijk!quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 17:41 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Dan over Darwin, ik ga mijn punt niet herhalen, maar als jij zijn theorie beter vindt dan religie is dat jou zaak. Maar dat maakt het geen betere verklaring. Een God die de diversiteit wou scheppen die we om ons heen zien is duidelijk een betere verklaring dan mutatie en natuurlijke selectie. Om dat te begrijpen moet je eens alle vooroordelen die je hebt weghalen en nadenken: wat is een betere verklaring voor zeer complexe systemen die je om je heen ziet, natuurlijke selectie werkend om toevallige mutaties, of een ontwerper die het heeft bedacht en gemaakt. Natuurlijk is de laatste een betere verklaring, a priori dan de eerste.
[...]
quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 11:12 schreef jdschoone het volgende:
[...]
Ikzelf hoor hier niet bij, en zou mijzelf een rationele gelovige noemen. Ik ben een wetenschapper en weet ongeveer wat de moderne wetenschap weet over het universum, het leven en het ontstaan ervan.
[...]
Die foto's van dode motten op de bomen zijn helemaal geen indicatie voor enige vervalsing of leugen. Het onderzoek was gebaseerd op waarnemingen, en niet op professionele foto's voor een aantal textboeken. Daarnaast werden dode motten op bomen geplakt om het gedrag van roofvogels op verschillend gekleurde motten te bestuderen.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:18 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Ik begrijp dat je biologie hebt gestudeert, en alle respect daarvoor. Ik heb zelf vakken biologie gevolgd en het is een hele interessante studie. Maar niet alles wat je bij je studie leert is ook waar. Voordat je hier kwaad over reageert, laat mij dit even uitleggen aan de hand van de voorbeelden die jij geeft, een particulier voorbeeld in het bijzonder. Jij geeft het voorbeeld van de zogenaamde "peppered mots", ze waren eerst wit en rustte op witte berkebomen, en toen door vervuiling deze zwart werden werd de mot ook zwart. Om kort te zijn, dit verhaal is gebaseerd op een leugen. De onderzoeker die met dit verhaal kwam, Kettlewell, heeft dode motten op de bomen geplakt en toen foto's gemaakt, dit heeft hij, na onderzoek door anderen, toegegeven. Bovendien hebben er altijd zowel witte als zwarte motten bestaan, maar deze zijn gewoon van dezelfde soort, net als witte en zwarte mensen. Sterker nog, 10% van de motten in engeland waren zwart, dit getal is door de vervuiling flink omhoog gegaan en tegenwoordig weer gedaald naar normaal. Maar belangrijk is dat er nergens hier evolutie heeft plaatsgevonden, de zwarte motten bestonden al voor de vervuiling, er is geen nieuw soortt ontstaan, helemaal niets. Waarom ze expres foutieve voorbeelden gebruiken in jou boeken over evolutie (en ook de mijne)... misschien interessant om over na te denken.
Vrijwel de gehele wetenschappelijke gemeenschap is het oneens met Jonathan Wells. En hetzelfde geldt voor de volgende boeken:quote:Als tweede voorbeeld, de Galapagos finches. Weet je wat. Lees Icons of Evolution, in dat boek komen zowel de motten als de finches naarvoren, en het zijn veel slechtere bewijzen voor evolutie dan je zou denken. De vraag is of er wel goede bewijzen zijn voor macro-evolutie...
Echt objectief? Laat me niet lachen. Een voor een creationistische propaganda. Geen enkel boek heeft de wetenschappelijke gemeenschap weten te overtuigen (integendeel). Jij als wetenschapper zou toch moeten weten dat de wetenschap objectief is, en dat juist de boeken die jij noemt onwetenschappelijk, en alles behalve objectief zijn.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 18:48 schreef jdschoone het volgende:
[...]
Schitterend ongeluk is leuk, maar niet zo informatief. Wil je echt objectief zijn lees dan Darwin's Black Box, The edge of evolution, The design revolution, dat soort boeken.
Religie (ook wel: geloof, godsdienst), ondermijnt de vooruitgang van de mensheid. Het belet onderzoek naar wat waarheid is en wat niet, omdat het meent een absolute waarheid in pacht te hebben. Zodra iets niet met deze absolute waarheid overeen blijkt te komen wordt er in onlogische gedachtengangen gewurmd om tot een verklaring te komen. Bewijs is niet essentieel voor een verklaring. Logica en scepsis worden het raam uit gegooid. In het kort wordt de wetenschap simpelweg in de weg gestaan.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:46 schreef boekenworm het volgende:
[...]
Dus mijn vraag is eigenlijk aan zowel de atheïsten als agnosten: wat heb je nou tegen het geloof (en svp argumenten en geen schelden).
[...]
Dat is ook iets dat ik tegen heb op gelovigen; dat ze bij alles dat onbegrijpbaar is of zelfs in tegenspraak met een almachtig wezen, toch blijven zeggen dat er sprake moet zijn van een almachtig wezen en dat dat onnavolgbare nou eenmaal bij god hoort....quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 22:23 schreef Captain_Fabulous het volgende:
God wordt er voor mij niet minder van, als hij evolutie heeft gebruikt om tot de huidige stand van zaken te komen. Waarom een almachtig wezen zo omslachtig werkt, is iets wat ik hoop te vragen , later als daar de tijd voor komt. Want naar menselijke standaarden is het niet efficient. Maar goed, dat God een onnavolgbaar type is, zit in de orthodoxie ingebakken, dus daar heb ik niet zo'n last van.
Dit is even mierenneuken, maar ik ga het toch even doen:quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:13 schreef Ryon het volgende:
[..]
Religie en Atheisme zijn allebei inderdaad levensbeschouwingen. Evenals dat appels en peren allebei fruit zijn, maar dat maakt een appel niet tot een peer en een peer niet tot een appel.
Atheisme is een aanname, net zo hard als theisme een aanname is. Het is een standpunt ten opzichte van God wat sinds de komst van fenomenologie begin 20ste eeuw beter te onderzoeken is.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 17:03 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De stelling dat Atheïsme wel of geen geloof is is afhankelijk van je geloof.
Nee, ik neem juist iets niet aan. Dat is juist het hele verschil met een religie, dan neem je wel iets aan.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 20:44 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Atheisme is een aanname, net zo hard als theisme een aanname is. Het is een standpunt ten opzichte van God wat sinds de komst van fenomenologie begin 20ste eeuw beter te onderzoeken is.
quote:Het Atheïsme is de afwezigheid van geloof in een of meerdere goden, of in een nauwere betekenis, het niet aannemen van het bestaan van god(en). Het tegenovergestelde van Theïsme.
quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 21:07 schreef Friek_ het volgende:
Erhm, iets niet aannemen is al een aanname an sich. Maar goed, geen interessante discussie verder.
Ten dele geef ik je gelijk. Maar zou het voortdurende geloof in sinterklaas dan misschien ook geen positieve kanten kunnen hebben?quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 16:43 schreef Friek_ het volgende:
Religie werkt als zoveel zaken als een mes dat aan twee kanten snijdt: aan de ene kant kan het levens enorm verrijken, maar aan de andere kant kan het door de gewilde 'monopoliepositie' intolerantie oproepen.
Oh btw, compliment aan Ryon. Scherpe posts!
Je legt me de woorden in de mond en ad hominem argumenten maken geen indruk op me. Veel plezier nog mate.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 21:14 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
![]()
Waarom wil je het niet-geloof in God persé bestempelen als religie? Heb je dat op school geleerd?
Het is gewoon een vraag.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 21:27 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Je legt me de woorden in de mond en ad hominem argumenten maken geen indruk op me. Veel plezier nog mate.![]()
Ik ga nog verder, als God besluit om in het midden Oosten liever Allah te heten, zou me dat ook niet verbazen. Ik zie teveel dingen in mijn dagelijks leven gebeuren waar geen enkele verklaring voor is dan het bestaan van God. Ik heb niet gekozen om gelovig te zijn, maar dat snap jij natuurlijk helemaal niet...quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 16:13 schreef averty het volgende:
[..]
Dat is ook iets dat ik tegen heb op gelovigen; dat ze bij alles dat onbegrijpbaar is of zelfs in tegenspraak met een almachtig wezen, toch blijven zeggen dat er sprake moet zijn van een almachtig wezen en dat dat onnavolgbare nou eenmaal bij god hoort....
God doet er zijn best op om het te laten lijken op iets dat geen enkele goddelijke inbreng nodig heeft, vind ie leuk... En wij atheisten zien gewoon niet dat god dat zo doet om ons te testen. Allah en al die andere knakkers doen het ook.
Ligt er maar net aan wat je als voordeel bestempeld. Als ze de roe krijgen op pakjesavond wanneer ze de rest van het jaar niet lief zijn geweest zal dat ieder geval goed werken als pressiemiddel om ethisch te handelen.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 21:22 schreef averty het volgende:
[..]
Ten dele geef ik je gelijk. Maar zou het voortdurende geloof in sinterklaas dan misschien ook geen positieve kanten kunnen hebben?
Punt is dat je - analytisch wijsgerig gezien - wel uitspraken kan doen over Sinterklaas, maar niet over God. Deze laatste ligt namelijk buiten onze kenvermogens en cognitieve capiciteiten.quote:Of omgedraaid, kan het misschien niet zo zijn dat het een voordeel heeft om te geloven in god, maar dat hij net als sinterklaas niet bestaat, en dat die mensen zich blijmaken met een dooie mus.
Natuurlijk, het kan ook een star wereldbeeld oproepen waarbij geen plaats is voor kritiek of een open mindend perspectief. Maar ik pak dat nooit zo op religie, maar eerder op de mensen zelf. Er zijn ook genoeg enorm bekrompen atheisten waarvan ik genoeg tenenkrommende uitspraken lees over religie.quote:Ik merk wel degelijk om mij heen dat mensen er steun aan hebben, maar die steun die ze er aan ontlenen maakt ze duidelijk ook minder kritisch. kritiek is zelfs vervelend, of erger blasfemisch. Ik zou het echter nooit 'enorm verrijken' willen noemen. In mijn ogen is het dat niet omdat ik denk dat god niet bestaat, maar zelfs vanuit een agnostisch standpunt is er geen bewijs voor een god, of zelfs maar dat iemands godsbeeld klopt. Verrijking is toch wel iets met echte inhoud en die wordt op zijn hoogst enkel verondersteld.
Dit vind ik trouwens een hele goede! Ik vind dat je van 0-16 jaar er geen vorm van brainwashing plaats mag vinden. Zijn kids 16 geweest laat ze zelf uitmaken wat ze willen geloven!quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 22:27 schreef StallionJack het volgende:
Kinderen over de bijbel leren is ook kindermishandeling.
Ik had ook veel discussies met de godsdienst leeraar die dit overigens goed oppakte en echt wel het goede liet zien, niet dat ik erdoor ben gaan geloven maar ik ben er wel anders tegenover komen te staan!quote:Op zondag 12 augustus 2007 01:58 schreef StallionJack het volgende:
Ik moet me genuanceerder besef ik me nu.
Niet kinderen leren over de bijbel, maar kindenderen indoctrineren met een bepaalde religie is kindermishandeling. Dat wil ik zeggen. Maar ik denk dat de meeste wel begrepen hebben, zoals Zulthoofd, wat ik bedoel. Of is iemand iets leren en indoctrineren hetzelfde, ben te moe om na te denken nu : )
Ik heb zelf als 11 jarige ook 1 jaar godsdienst gehad op een openbare school, nota bene. Heb ook zodoende wat geleerd over de bijbel, maar ik ben niet geindoctrineerd door mijn ouders of wie dan ook. Die jaar heb ik ter kennis genomen met veel tegenzin. Ik had dan ook veel discussie met de godsdiensleraaar.
Laat ik voorop stellen dat ik geen negatieve gevoelens heb jegens het christelijk geloof of christenen. Wel heb ik moeite met enkele leerstellingen en de (door mij ervaarde) naïeve instelling van christenen.quote:Dus mijn vraag is eigenlijk aan zowel de atheïsten als agnosten: wat heb je nou tegen het geloof (en svp argumenten en geen schelden).
Hier zal ik proberen antwoord op te geven alsof ik nog 17-18 jaar was. Fullblown christelijk dus. Niet overdreven fanatiek oid, maar wel overtuigd.quote:En aan de gelovigen onder ons, het maakt niet uit welk geloof, wat geloof je en waarom?
Dit over de vorm. Over de inhoud spreek ik later.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:46 schreef boekenworm het volgende:
Even vooraf: Dit topic maak ik om een gewone discussie te starten over religies. Dus geen scheld/rel-topic tussen gelovigen en atheïsten.
De weerstand tegen het geloof wordt steeds groter, wat op zich logies logisch is als je kijkt naar alle aanslagen die tegenwoordig worden gepleegtd. Ikzelf vind dat, als christen, heel erg jammer. Zeker omdat ook andere religies als "fout" worden gezien en dat veel mensen van sites als "evil bible" enkele losse verszen pakken zonder het verhaal erom heen te kennen. Of erger nog, die roepen dat gelovigen "achterlijk" zijn, zonder ook maar ooit een kerk of de bijbel van binnen gezien te hebben.
Dus mijn vraag is eigenlijk aan zowel de atheïsten als agnosten: wat heb je nou tegen het geloof (en svp argumenten en geen schelden).
En aan de gelovigen onder ons, het maakt niet uit welk geloof, wat geloof je en waarom?
De reden dat ik dit topic start is de uitspraak van Wilders betreft betreffende de Koran. Het verbieden van geloofsboeken vind ik niet kunnen. Eigenlijk vind ik het verbieden van boeken over het algemeen in een democratie een foute zet.
Godallemachtig! Is dat begrijpelijk Nederlands??quote:Op zondag 12 augustus 2007 01:28 schreef StallionJack het volgende:
In een documentaire en een boek van Richard Hawkins, genaamd The God Delusion (check Google Video of je plaatstelijke boekenwinkel) heb ik deze goede analyse gevonden, Russels Theepot.
Uit wikipedia gecopy/paste:
RUSSELS THEEPOT
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Russells_theepot
Anders verneuk je het topic even grondig hard met je nietszeggende posts.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 22:28 schreef StallionJack het volgende:
Friek? Woon je in een dorp die is afgesloten van deze wereld, waar ze nog 19de eeuwse ideeën erop na houden?
Ben je een beetje gepikeerd?quote:Op zondag 12 augustus 2007 01:58 schreef StallionJack het volgende:
Ik moet iets duidelijke zijn besef ik nu ik mijn eigen uitspraak zie.
Niet kinderen leren over de bijbel, maar kindenderen indoctrineren met een bepaalde religie is kindermishandeling. Dat wil ik zeggen. Maar ik denk dat de meeste dat wel begrepen hebben of zo hebben opgevat, zoals Zulthoofd. Of is voor jullie iemand iets leren of iemand indoctrineren hetzelfde?
Ik heb zelf als 11 jarige ook 1 jaar godsdienst gehad op een openbare school, nota bene. Heb ook zodoende wat geleerd over de bijbel, maar ik ben niet geindoctrineerd door mijn ouders of wie dan ook. Het jaartje godsdienst op de lagere school heb ik maar ter kennis genomen, met wel veel tegenzin moet ik zeggen.
het geloof heb ik op zich niets tegen, het gaat me meer om de uitvoeriing. ik heb vooral wat tegen dogmatisch geloof, waarbij alles moet wijken voor de regeltjes die zouden zijn opgelegd door een bovennatuurlijk wezen of de geloofsgemeenschap.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:46 schreef boekenworm het volgende:Dus mijn vraag is eigenlijk aan zowel de atheïsten als agnosten: wat heb je nou tegen het geloof (en svp argumenten en geen schelden).
NIet ieder theïsme gaat over God. Het Taoïsme zegt niets over God. Als ik A-theïstisch ben, ben ik niet-theïstisch, dus ook niet-Taoïstisch. Dat is geen standpunt tov God.quote:Op zondag 12 augustus 2007 13:05 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Anders verneuk je het topic even grondig hard met je nietszeggende posts.Ik heb trouwens genoeg argumenten gegeven waarom atheisme een standpunt is ten opzichte van God. Dat een paar atheistische fanitici dat niet kunnen verkroppen is niet mijn probleem verder.
Je neemt aan dat er geen God is, je denkt/gelooft dat er geen God is.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 20:50 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nee, ik neem juist iets niet aan. Dat is juist het hele verschil met een religie, dan neem je wel iets aan.
Oftewel, jij bent "geindoctrineerd" met het feit dat er geen God is. Jij hebt ook maar van alles en nog wat geleerd op school waarvan je denkt dat het allemaal klopt.quote:Op zondag 12 augustus 2007 01:58 schreef StallionJack het volgende:
Ik moet iets duidelijke zijn besef ik nu ik mijn eigen uitspraak zie.
Niet kinderen leren over de bijbel, maar kindenderen indoctrineren met een bepaalde religie is kindermishandeling. Dat wil ik zeggen. Maar ik denk dat de meeste dat wel begrepen hebben of zo hebben opgevat, zoals Zulthoofd. Of is voor jullie iemand iets leren of iemand indoctrineren hetzelfde?
Ik heb zelf als 11 jarige ook 1 jaar godsdienst gehad op een openbare school, nota bene. Heb ook zodoende wat geleerd over de bijbel, maar ik ben niet geindoctrineerd door mijn ouders of wie dan ook. Het jaartje godsdienst op de lagere school heb ik maar ter kennis genomen, met wel veel tegenzin moet ik zeggen.
Alleen als God je uitgangspunt is. Ik begin niet met een geloof in God, ik begin met niks.quote:Op zondag 12 augustus 2007 13:47 schreef Fiama het volgende:
[..]
Je neemt aan dat er geen God is, je denkt/gelooft dat er geen God is.
Precies, je begint met niets dus je denkt dat er niets is.quote:Op zondag 12 augustus 2007 13:57 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Alleen als God je uitgangspunt is. Ik begin niet met een geloof in God, ik begin met niks.
Geloof jij in Frumsels? Ben jij een anti-Frumselfundamentalist? Of een Frumselgnost?
Je redenering is nu behoorlijk wazig. Dus als je atheistisch bent, ben je niet-theistisch en daarmee ook niet-Taoïstisch. Conclusie: Taoïsme staat gelijk aan theïsme?quote:Op zondag 12 augustus 2007 13:12 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
NIet ieder theïsme gaat over God. Het Taoïsme zegt niets over God. Als ik A-theïstisch ben, ben ik niet-theïstisch, dus ook niet-Taoïstisch. Dat is geen standpunt tov God.
De etymologie is geen exacte wetenschap en dient slechts om het denken bij te staan, maar het is vrij duidelijk dat beide etymologieen verwijzen naar een en dezelfde ervaring, die van aarzeling en schroom volgens de betekenis van Cicero, die van een persoonlijke band van Lactantius, maar deze laatste leert dat eerbied voortkomt uit een 'gebonden-zijn' of 'verbonden-zijn' van het bewustzijn. Wanneer auteurs als Benveniste zich tegen de etymologie van Lactantius verzet, dan is dat omdat zij meenden dat ze te veel door het 'christendom' gekleurd werd en zij het verbonden-zijn begrepen als een binding met dogma's en specifieke geboden (wat echter met nog een latere opvatting van het christendom overeenstemt!). In feite is de etymologie van Lactantius meer Latijns, ciceroniaans dan ze lijkt. De ciceroniaanse etymologie (de religie als aarzeling of scrupule) wordt klaarblijkelijk ingegeven door de courante Latijnse uitdrukking religio mihi est: 'het is mij een plicht om...', 'ik voel me verbonden door...'. De innerlijke aarzeling die de religio uitdrukt vooronderstelt dus een band, een voorafgaande 'ligatuur' van de personen en van het bewustzijn. Deze band of, beter, deze verbinding, zelfs deze re-ligie, vat de eerste ervaring van de zin kort samen: de zin bindt ons.quote:Het is bekend dat de Latijnse term religio twee grote bekende etymologische afleidingen heeft, en het woord heeft nauwelijks een Grieks equivalent. Deze twee etymologieen werden trouwens voorgesteld door twee Latijnse schrijvers, Cicero en Lactantius. Cicero verbindt de term aan het werkwoord relegere ('wederom lezen', nog eens overdoen), van legere, dat plukken en verzamelen betekent, zodat relegere een toestand van volle aandacht (voor wat op de verering van goden betrekking heeft), van telkens overwegen en van telkens eerbied zou oproepen. Lactanticus leidt de term liever af uit het werkwoord religare, van ligare, binden, dus 'verbinden'.
de aanname dat er geen god is bestaat slechs bij de gratie van de aanname dat er wel een god isquote:Op zondag 12 augustus 2007 13:47 schreef Fiama het volgende:
[..]
Je neemt aan dat er geen God is, je denkt/gelooft dat er geen God is.
Precies.quote:Op zondag 12 augustus 2007 14:18 schreef osho het volgende:
[..]
de aanname dat er geen god is bestaat slechs bij de gratie van de aanname dat er wel een god is
quote:Op zondag 12 augustus 2007 14:10 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Je redenering is nu behoorlijk wazig. Dus als je atheistisch bent, ben je niet-theistisch en daarmee ook niet-Taoïstisch. Conclusie: Taoïsme staat gelijk aan theïsme?
[...]
Wanneer iemand ook de uitspraak doet dat hij voelt dat het zijn 'plicht' is, dan denk ik altijd terug aan die Latijnse uitdrukking religio mihi est. Het is dan niet meer zomaar een woord waarbij je lukraak een paar christenen en moslims pakt, maar elk persoon dat op zoek is naar een bepaalde gerichtheid, betekenis of reukzin (zin-hebben-in).
Het valt wel onder de religies, maar het is enigzins discutabel.quote:Het taoïsme (uitgesproken als daoïsme), is een Chinese filosofische en religieuze stroming.
quote:Op zondag 12 augustus 2007 14:18 schreef osho het volgende:
[..]
de aanname dat er geen god is bestaat slechs bij de gratie van de aanname dat er wel een god is
Waarom? Er kan niets zijn omdat er niets is, daar hoeft niets tegenover te staan.quote:Op zondag 12 augustus 2007 14:18 schreef osho het volgende:
[..]
de aanname dat er geen god is bestaat slechs bij de gratie van de aanname dat er wel een god is
Als iets er niet is, dan kun je dat alleen "weten" als je ook aanneemt dat datgene er wel kan zijn. Anders heb je er nog nooit van gehoord....quote:Op zondag 12 augustus 2007 15:14 schreef Fiama het volgende:
[..]
Waarom? Er kan niets zijn omdat er niets is, daar hoeft niets tegenover te staan.
Zoals beloofd inhoudelijk.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 10:46 schreef boekenworm het volgende:
Even vooraf: Dit topic maak ik om een gewone discussie te starten over religies. Dus geen scheld/rel-topic tussen gelovige en atheïsten.
De weerstand tegen het geloof wordt steeds groter, wat op zich logies is als je kijkt naar alle aanslagen die tegenwoordig worden gepleegt. Ikzelf vind dat, als christen, heel erg jammer. Zeker omdat ook andere religies als "fout" worden gezien en dat veel mensen van sites als "evil bible" enkele losse versen pakken zonder het verhaal erom heen te kennen. Of erger nog, die roepen dat gelovigen "achterlijk" zijn, zonder ook maar ooit een kerk of de bijbel van binnen gezien te hebben.
Dus mijn vraag is eigenlijk aan zowel de atheïsten als agnosten: wat heb je nou tegen het geloof (en svp argumenten en geen schelden).
En aan de gelovigen onder ons, het maakt niet uit welk geloof, wat geloof je en waarom?
De rede dat ik dit topic start is de uitspraak van Wilders betreft de Koran. Het verbieden van geloofsboeken vind ik niet kunnen. Eigenlijk vind ik het verbieden van boeken over het algemeen in een democratie een foute zet.
Wil je zeggen dat Jakob al gelijk zijn memoires ging schrijven? Want volgens de bijbel zou hij in 2057 voor christus geboren zijn. En toen bestond de wereld volgens de bijbel amper 2000 jaar. Grappig is, dat volgens de gangbare geschiedenis, rond de tijd van Jakobs bijbelse geboorte, er inderdaad locale stamhoofden opkwamen in Palestina. Die zijn ongeveer 500 jaar later door Egypte ingelijfd als provincie. Dat is net even een andere draai dan de bijbel geeft, lijkt een kwestie van klok en klepel of een welbewuste desinformatie.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 17:50 schreef jdschoone het volgende:
[..]
Achteraf onterecht dingen claimen? Oke, ik claim dat een 4000 jaar oud boek gewag maakt van een begin van het universum. Als je me niet gelooft mag je gerust zelf kijken in Ge 1:1.
Bedoel je dat bewezen is dat de bijbel het over het ontstaan van het heelal heeft? Of dat bewezen is dat genesis de echte waarheid is? Ik wist niet dat daar ooit een nobelprijs voor uitgereikt was!quote:Ik claim ook dat dit thans, na veel onderzoek, eindelijk zo goed als bewezen is, anders moet ik wat nobelprijzen gaan terugvragen. Waar claim ik iets onterechts?
Nou ja, dat er een begin was, wordt door beide theorieën beweerd. En zoals gezegd door wel meer theorieën. Kennelijk kan de mens niet goed omgaan met de notie oneindigheid. maar evrder zie ik niet zoveel overeenkomsten.quote:De Big Bang theorie is niet uit de bijbel voortgekomen nee, maar dat zeg ik ook niet, ik zeg dat ze beide het hebben over een begin. En of de ene het door fantasie, toeval of whatever deze kennis heeft verkregen, en de ander door wetenschappelijk onderzoek, uiteindelijk zeggen ze over dat aspect hetzelfde.
ik zou een atheïst definiëren als iemand die niet gelooft wat een gelovige wel gelooftquote:Op zondag 12 augustus 2007 20:44 schreef Kees22 het volgende:
Als je het mijzou vragen, zou ik een atheïst niet defeniëren als: iemand die niet gelooft dat god bestaat, maar eerder als: iemand die gelooft dat god niet bestaat.
Maak jij daar even een filosofische en wetenschappelijke blunder zeg.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 17:41 schreef jdschoone het volgende:
Dan over Darwin, ik ga mijn punt niet herhalen, maar als jij zijn theorie beter vindt dan religie is dat jou zaak. Maar dat maakt het geen betere verklaring. Een God die de diversiteit wou scheppen die we om ons heen zien is duidelijk een betere verklaring dan mutatie en natuurlijke selectie. Om dat te begrijpen moet je eens alle vooroordelen die je hebt weghalen en nadenken: wat is een betere verklaring voor zeer complexe systemen die je om je heen ziet, natuurlijke selectie werkend om toevallige mutaties, of een ontwerper die het heeft bedacht en gemaakt. Natuurlijk is de laatste een betere verklaring, a priori dan de eerste.
Het kind opvoeden zonder enkel geloof vind ik veel en veel erger. Het geloof is belangrijk. Ik zie liever dat een kind streng christelijk wordt opgevoed dan zonder enkele religie, of erger, atheïstisch. Het geeft een kind de goede normen en waarde mee.quote:Op maandag 13 augustus 2007 22:12 schreef locutus51 het volgende:
Een kind opvoeden vanuit 1 religie is een kind te kort doen, het moet eerder zijn alles of niets... vanuit (1) geloof een kind opvoeden is net zo kwalijk als een kind wel rekenen leren maar niet lezen.
De normen en waarden dat zijn of haar klasgenootjes hoogstwaarschijnlijk naar de hel gaan? Of dat ze zich niet kunnen verplaatsen in andersman schoenen?quote:Op maandag 13 augustus 2007 22:40 schreef boekenworm het volgende:
[..]
Het kind opvoeden zonder enkel geloof vind ik veel en veel erger. Het geloof is belangrijk. Ik zie liever dat een kind streng christelijk wordt opgevoed dan zonder enkele religie, of erger, atheïstisch. Het geeft een kind de goede normen en waarde mee.
Dat is natuurlijk niet waar. Ik ben niet-gelovig opgevoed en weet gewoon wat goed en fout is. Normen en waarden zijn niet afhankelijk van religie.quote:Op maandag 13 augustus 2007 22:40 schreef boekenworm het volgende:
[..]
Het kind opvoeden zonder enkel geloof vind ik veel en veel erger. Het geloof is belangrijk. Ik zie liever dat een kind streng christelijk wordt opgevoed dan zonder enkele religie, of erger, atheïstisch. Het geeft een kind de goede normen en waarde mee.
daar heb je geen religie bij nodig. met een beetje filosofie en/of ethiek is dat ook prima te doen.quote:Op maandag 13 augustus 2007 22:40 schreef boekenworm het volgende:
Het geeft een kind de goede normen en waarde mee.
Nu beweer je dus dat een atheist geen normen en waarden heeft, of ze niet weet en niet kan doorgeven? Of kan iemand vanuit christelijk oogpunt een kind beter opvoeden dan een agnost/atheist?quote:Op maandag 13 augustus 2007 22:40 schreef boekenworm het volgende:
[..]
Het kind opvoeden zonder enkel geloof vind ik veel en veel erger. Het geloof is belangrijk. Ik zie liever dat een kind streng christelijk wordt opgevoed dan zonder enkele religie, of erger, atheïstisch. Het geeft een kind de goede normen en waarde mee.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |