Ik vind het jammer dat je gelijk zo reageert als je totaal niets aan weet te dragen. En dit topic gaat toch over het volgende?quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:30 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]Ik heb die discussie, o.a. met jou en modinique al vele malen gevoerd. Verwacht je opeens iets nieuws?
Daarnaast.... lees de OP van dit topic. Dit is niet de plaats.
[..]![]()
Er is toch ook niet 1 global warming document. Dat bestaat ook uit tientallen onderzoeken.
Nogmaals... daar doe je het maar mee... je gedram maakt je echt geen prettiger discussie partner hoor.
En daar faal je helaas.quote:k ben heel benieuwd naar de argumenten en bewijzen en onderbouwingen waarmee eindelijk eens aangetoond kan worden dat de broeikastheorie niet klopt. Die theorie, uhm, luidt, denk ik, dat broeikasgassen de straling van de zon vasthouden, zodoende de aarde opwarmen en, in de uitgebreide versie, de mens zorgt ervoor, door het uitstoten van broeikasgassen, dat die aarde aan het opwarmen is.
quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:32 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Nogmaals: ga je gang. Je erkent de broeikastheorie, leg dan maar eens uit waarom onze uitstoot dan geen (significant) effect zou hebben. Waarschijnlijk wordt het dan weer een opsomming van de bekende sceptische verhalen die we al jaren kennen. PJORourke heeft er al een mooie verzameling van gevonden. De helft snijdt volgens mij het broeikaseffect nog niet maar neuzelt over randverschijnselen en vervalt in allerlei drogredeneringen waarom het versterkt broeikaseffect niet zou bestaan of nauwelijks effect zou hebben.
Mij verbaast het altijd ten zeerste, niemand (ook niet de meest doorgewinterde scepticus) ontkent het broeikaseffect, vrijwel niemand (er zijn er aan sceptische zijde een paar, maar dat zijn meestal niet eens wetenschappers maar columnisten oid) ontkent dat wij de concentratie van broeikasgassen drastisch verhoogd hebben en in een ijltempo dat nog steeds doen maar als je dan beweert dat wij dus verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte van de opwarming is het huis te klein...![]()
quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:27 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Neenee... daar gaat dit topic niet over.
En ik ga niet weer op zoek naar linkjes. Ik heb geen zin meer in die polariserende discussie die nare trekjes van religieuze fanaten begint te vertonen.
IK geloof er niet in na diverse publicaties gelezen te hebben. Er zijn wat mij betreft teveel variabelen en anomaliën waar geen pausibele verklaring voor gegeven kan worden.
En daar doe je het maar mee
Ik faal helemaal niet. Ik trek de broeikasgas theorie niet in twijfel. Sterker nog, dat is geen theorie, maar een feit. Bepaalde gassen in onze atmosfeer zorgen ervoor dat de aarde warmte van de zon vasthoudt.quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:33 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ik vind het jammer dat je gelijk zo reageert als je totaal niets aan weet te dragen. En dit topic gaat toch over het volgende?
[..]
En daar faal je helaas.
En ik verwacht inderdaad wel een keer goede nieuwe argumenten die echt hout snijden ja. Of een goede onderbouwing van de oude argumenten.
Je komt op mij juist over als een groots gelovige die denkt dat de mens gods grootste schepping niet aan kan tastenquote:Op donderdag 21 juni 2007 23:36 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Ik faal helemaal niet. Ik trek de broeikasgas theorie niet in twijfel. Sterker nog, dat is geen theorie, maar een feit. Bepaalde gassen in onze atmosfeer zorgen ervoor dat de aarde warmte van de zon vasthoudt.
Nogmaals. Ik ben een heiden. Je doet het er maar mee.
Fantastisch en nu? Verwacht je nu opeens een interessante discussie? Je schoffeert continue je gesprekspartnersquote:Op donderdag 21 juni 2007 23:37 schreef du_ke het volgende:
[..]
Je komt op mij juist over als een groots gelovige die denkt dat de mens gods grootste schepping niet aan kan tasten.
Het is maar wat je als vraag stelt en de theorie om die vraag te beantwoorden.quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:18 schreef du_ke het volgende:
[..]
Het valt echt mee hoor. Serieuze oppositie die de theoriën echt weet te ontkrachten ontbreekt nu eenmaal.
Ik heb het in andere posts even geprobeerd.quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:32 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Nogmaals: ga je gang. Je erkent de broeikastheorie, leg dan maar eens uit waarom onze uitstoot dan geen (significant) effect zou hebben.
Jij bent hier de fundamentalist ik nietquote:Op donderdag 21 juni 2007 23:38 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Fantastisch en nu? Verwacht je nu opeens een interessante discussie? Je schoffeert continue je gesprekspartnersHet is wachten tot je een bomgordel omgespt en bij de opel dealer binnen stapt.
Zo werkt het idd niet, momenteel wordt er vanuit gegaan dat elke verdubbeling van CO2 een gemiddelde stijging op levert van zo'n 3 graden celsius. Geloof ik zo uit mijn hoofd. Ik heb even geen zin om te zoeken (en ik ben ook geen wandelende linkjesbankquote:Op donderdag 21 juni 2007 23:32 schreef One_of_the_few het volgende:
Wie zegt dat de hoeveelheid wamrte die ze vasthouden evenredig is met de hoeveelheid co2 in de lucht?
De vele onderzoeken die aantonen dat de mens een grote invloed hebben doen gelijk de aananme, grof gezegd, dat 1% meer co2 1% opwarming levert en 2% meer co2 2% meer temperatuur stijging.
Zoals ik al zei, het gaat idd niet rechtevenredig. Maar tegen de tijd dat je het punt bereikt dat CO2 geen significante bijdrage meer levert aan verdere temperatuurstijging zijn we waarschijnlijk al lang uitgedroogd en gestikt (co2 gehaltes van boven de 15% zijn dodelijk, en al bij 1000 ppm levert het bij 1 op de 20/30 mensen hoofdpijn en eventueel misselijkheid op, we zitten nu dus op 380 ppm).quote:Wie zegt dat er niet een max zit aan de hoeveelheid energie die broeikasgassen kunnen vasthouden? Gaat dit evenredig door op komt er een moment dat de hoeveelheid co2 geen verschil meer maakt in opwarming?
Broeikasgassen doen hun werk omdat hu nmoleculen nou eenmaal bepaalde eigenschappen hebben. Het minder effectief worden ervan heeft alleen maar te maken met het feit dat je nou eenmaal niet meer dan 100% van alle IR straling af kan vangen.quote:Wie zegt dat de broeikastheorie altijd werkt en niet alleen als de verhouding in de lucht tussen de broeikasgassen binnen bepaalde marges blijven?
Ik weet zeker dat jij niet op de hoogte bent van alle onderzoeken op klimaatgebiedquote:Het 1e artikel van je, dat co2 waardes uit ijs gebruikt, geeft geen antwoord op bovenstaande vragen. Zoals eigenlijk geen enkel onderzoek doet.
Simpelweg wordt er gesteld: Er is een link tuseen CO2 en opwarming, er is een link tussen Mens en CO2, dus er is een link tussen Mens en Opwarming.
Maar er wordt dan niet gezegd onder welke condities alles moet plaatsvinden, welke beperkingen eraan zitten en binnen welk kader de linken zijn gelegd.
ik moet m nog wat ondersteunen met meerdere onderzoeken waarvan ik de link zoek ben maar vind deze toch in de buurt komen, ik zeg niet dat ik hiermee alles omver werp, maar feel free om eea te bekritiserenen argumenteren.quote:Op donderdag 21 juni 2007 22:26 schreef Monidique het volgende:
[..]
Komt ook niet aan met een overtuigende reden waarom de overheersende theorie niet zou kloppen.
quote:Earth has experienced an ongoing cycle of ice ages, each typically lasting about 100,000 years, and each punctuated by briefer, warmer periods called interglacials, such as the one we are now in. This ongoing cycle closely matches cyclic variations in Earth's orbit around the sun.
Nou ja, dat is dus wat de sceptici je graag laten geloven, dat er nog zoveel niet onderzocht is en nog zoveel twijfel is. Nou bestaan er natuurlijk nog wel een hoop onzekerheden maar er zijn geen grote zwarte gaten meer. Verder zijn die onzekerheden alleen maar interessant voor preciezere voorspellingen en geneuzel achter de komma. Dat hogere concentraties broeikasgassen de temperatuur opdrijven en dat wij de concentratie broeikasgassen opdrijven staat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast. Al houdt het IPCC nog een slag om de arm en wil ze niet verder gaan dan er een zekerheid "groter dan 90%" aan vast te plakken.quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:41 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Ik heb het in andere posts even geprobeerd.![]()
al zeg ik niet dat dát de waarheid is, het gaat om de gedachtegang dat veel dingen eigenlijk nog niet zijn onderzocht die toch een grote wending in het verhaal kunnen geven.
Ik verwacht ook niet telkens linkjes van je hoor.quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:49 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Zo werkt het idd niet, momenteel wordt er vanuit gegaan dat elke verdubbeling van CO2 een gemiddelde stijging op levert van zo'n 3 graden celsius. Geloof ik zo uit mijn hoofd. Ik heb even geen zin om te zoeken (en ik ben ook geen wandelende linkjesbank) maar je kan eens op "climate sensitivity CO2" googlen. Dan kan je het precieze getal wel vinden denk ik zo
. Overigens duiken er de laatste jaren berichten op dat we de gevoeligheid voor CO2 wel eens onderschat zouden kunnen hebben en dat het wel eens een stuk hoger kan zijn dan 3 graden. Vergis je niet overigens. 3 graden gemiddeld is absurd veel. Zelfs ik heb met mijn 31 jaar Nederland zichtbaar zien opwarmen, en dat terwijl de gemiddelde wereldwijde stijging in die 30 jaar slechts ongeveer 0,5 graden was.
ja, co2 en de mens, dat is niet altijd gezond. Eigenlijk creeren we op het moment een longoedeem voor de aarde.quote:[..]
Zoals ik al zei, het gaat idd niet rechtevenredig. Maar tegen de tijd dat je het punt bereikt dat CO2 geen significante bijdrage meer levert aan verdere temperatuurstijging zijn we waarschijnlijk al lang uitgedroogd en gestikt (co2 gehaltes van boven de 15% zijn dodelijk, en al bij 1000 ppm levert het bij 1 op de 20/30 mensen hoofdpijn en eventueel misselijkheid op, we zitten nu dus op 380 ppm).
ow? Het minder effectief zijn kan met heel veel dingen te maken hebben. Hoeveel materialen, vloeistoffewn en gassen gedragen zich niet anders bij verschillende temperatuur? Elke toch?quote:[..]
Broeikasgassen doen hun werk omdat hu nmoleculen nou eenmaal bepaalde eigenschappen hebben. Het minder effectief worden ervan heeft alleen maar te maken met het feit dat je nou eenmaal niet meer dan 100% van alle IR straling af kan vangen.
[..]
Dat weet ik ook zekerquote:Ik weet zeker dat jij niet op de hoogte bent van alle onderzoeken op klimaatgebied. Er wordt al tientallen jaren onderzoek naar gedaan en de laatste decennia steeds intensiever. Ik denk niet dat je snel iets zal vinden waar géén onderzoek naar gedaan is.
Door medefokkers (en door mij gesteund nu oók) is dit te verklaren door global dimming.quote:Op vrijdag 22 juni 2007 00:03 schreef One_of_the_few het volgende:
Ik verwacht ook niet telkens linkjes van je hoor.3 graden is absurd veel. en 0.5 in 30 jaar eigenlijk ook. Maar is van de 0.5 graden niet 0.4 te verklaren door opwarming ingezet vanaf de laatste ijstijd?
Ik reken mezelf eigenlijk niet tot de skeptici. Ik was eerst heel ovetuigd, nu wat minder. Maar voor maatregelen ben ik nog steeds. Alleen breng het dan eerlijk en hoe de feiten echt liggen. En ik heb het idee dat er daarom veel politiek wordt bedreven in de wetenschappelijke onderzoeken. Kwalijke zaak.quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:56 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Nou ja, dat is dus wat de sceptici je graag laten geloven, dat er nog zoveel niet onderzocht is en nog zoveel twijfel is. Nou bestaan er natuurlijk nog wel een hoop onzekerheden maar er zijn geen grote zwarte gaten meer. Verder zijn die onzekerheden alleen maar interessant voor preciezere voorspellingen en geneuzel achter de komma. Dat hogere concentraties broeikasgassen de temperatuur opdrijven en dat wij de concentratie broeikasgassen opdrijven staat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast. Al houdt het IPCC nog een slag om de arm en wil ze niet verder gaan dan er een zekerheid "groter dan 90%" aan vast te plakken.
Maar goed, het IPCC is dan ook een bijzonder logge, conservatieve organisatie waar erg veel politieke druk op uitgeoefend wordt en eigenlijk steeds een paar jaar achter loopt op de nieuwste inzichten en waarnemingen.
En nou ga ik slapen.
hmm, is wel erg vaag, veel 'zou kunnen'quote:Op vrijdag 22 juni 2007 00:11 schreef Harry4 het volgende:
[..]
Door medefokkers (en door mij gesteund nu oók) is dit te verklaren door global dimming.
Natuurlijk heb je gelijk, maar de eigenschappen van een gas als CO2 veranderen pas ergens tussen de -78.5°C en heel erg hoog als het plasma wordt lijkt me. Een stijging van 10 graden op 290 graden Kelvin betekent niks voor zo'n gas. Voor veel ecosystemen op aarde zou het echter desastreus uitpakken waarschijnlijk. Zelfs al zou het wel een significante invloed hebben op de eigenschappen, denk je niet dat die duizenden wetenschappers daar in die tientallen jaren zelf ook niet achter gekomen waren en dat in hun berekeningen mee zouden nemen?quote:Op vrijdag 22 juni 2007 00:03 schreef One_of_the_few het volgende:
ow? Het minder effectief zijn kan met heel veel dingen te maken hebben. Hoeveel materialen, vloeistoffewn en gassen gedragen zich niet anders bij verschillende temperatuur? Elke toch?
Het gaat niet om meer dan 100%, maar om de effectiviteit van broeikasgassen onder bepaalde omstandigheden. De ene plant groiet ook beter op plek A dan op plek B.
[..]
Dit gaat allemaal veel te ver om in de media breed uit te meten. Mensen willen geen ellenlange verhalen lezen, die willen in een paar zinnen weten wat er aan de hand is. Dan krijg je dus de simpele uitleg.quote:Dat weet ik ook zeker. en ik zal er meer op gaan zoeken. Maar toch, in de mainstream media hoor je nooit zulke vragen eigenlijk. Al is er onderzoek naar gedaan, laat het dan zien, zeker als je voor miljarden beleid gaat maken. Dan zijn het toch hele relevante vragen. als je al deze vragen die ik stelde, en vast nog meer, ik ben tenslotte ook maar een individu, dan zou het helemaal geen discussie meer mogen zijn. Dan kan elke wetenschapper of politicus zeggen: hierom hierom en hierom. Maar niet wordt alleen de eerste 'hierom' vertelt en dus krijg je dat er ruimte over blijft voor vragen en ontkenning. Terwijl je gewoon een duidelijk antwoord zou moeten willen, ongeacht de uitslag.
Wetenschappers... In tegenstelling tot de gewone stervelingen denken wetenschappers praktisch alleen maar in kansverdelingen, en er zijn maar heel weinig dingen die je met 100% zekerheid kan zeggen, eigenlijk niks.quote:Op vrijdag 22 juni 2007 00:19 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
hmm, is wel erg vaag, veel 'zou kunnen'
Ik zou het wel kunnen geloven. Zou ook verklaren waarom het de laatste jaren zo snel gaat.quote:Op vrijdag 22 juni 2007 00:19 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
hmm, is wel erg vaag, veel 'zou kunnen'
quote:Oops; 2006 Not “The Hottest Year Ever”
By Bill Steigerwald
FrontPageMagazine.com | June 21, 2007
Remember in January when the National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) and its good friends in media trumpeted that 2006 was the warmest year on record for the contiguous United States?
NOAA based that finding – which allegedly capped a nine-year warming streak “unprecedented in the historical record” – on the daily temperature data that its National Climatic Data Center gathers from about 1,221 mostly rural weather observation stations around the country.
Few people have ever seen or even heard of these small, simple-but-reliable weather stations, which quietly make up what NOAA calls its United States Historical Climatology Network (USHCN).
But the stations play an important role in detecting and analyzing regional climate change. More ominously, they provide the official baseline historical temperature data that politically motivated global-warming alarmists like James Hansen of NASA plug into their computer climate models to predict various apocalypses.
NOAA says it uses these 1,221 weather stations — which are overseen by local National Weather Service offices and usually tended to by volunteers — because they have been providing reliable temperature data since at least 1900.
But Anthony Watts of Chico, Calif., suspects NOAA temperature readings are not all they’re cracked up to be.
As the former TV meteorologist explains on his sophisticated, newly hatched website surfacestations.org, he has set out to do what big-time armchair-climate modelers like Hansen and no one else has ever done – physically quality-check each weather station to see if it’s being operated properly.
To assure accuracy, stations (essentially older thermometers in little four-legged wooden sheds or digital thermometers mounted on poles) should be 100 feet from buildings, not placed on hot concrete, etc.
But as photos on Watts’ site show, the station in Forest Grove, Ore., stands 10 feet from an air-conditioning exhaust vent. In Roseburg, Ore., it’s on a rooftop near an AC unit. In Tahoe, Calif., it’s next to a drum where trash is burned.
Watts, who says he’s a man of facts and science, isn’t declaring global warming a hoax or jumping to any rash conclusions based on the 40-some weather stations his volunteers have checked so far.
But he said Tuesday that what he’s finding raises doubts about NOAA’s past and current temperature reports. As he said subversively, “I believe we will be able to demonstrate that some of the global warming increase is not from CO2 but from localized changes in the temperature-measurement environment.”
Meanwhile, you probably missed the latest about those 2006 temperatures. As NOAA reported on May 1 – with minimum mainstream-media fanfare – 2006 actually was the second- warmest year ever recorded in America, not the first. At an annual average of 54.9 degrees F, it was a whopping 0.08 degrees cooler than 1998, still the hottest year.
NOAA explained that it had updated its 2006 report “to reflect revised statistics” and “better address uncertainties in the instrumental record.” This tinkering is standard procedure. NOAA always scientifically tweaks temperature readings for various reasons — weather stations are moved to different locations, modernized, affected by increased urbanization, etc.
NOAA didn’t say whether it had adjusted 54.9 degree F national average temperature for uncertainties caused by nearby burn barrels.
Ik neem aan dat je met de broeikastheorie bedoeld de theorie van "broeikaseffect veroorzaakt door mensen" (in Engels: anthropogenic global warming). Ik dacht dat ik inmiddels wel met genoeg punten kwam aanzetten waarom deze theorie niet (in z'n geheel) deugt. Hetgeen niet is op ingegaan, maar simpelweg weggewuift wordt alszijnde niet serieus nemende. Of het wordt compleet genegeerd door sommigen broeikasadepten hier.quote:Op donderdag 21 juni 2007 23:09 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Maar laat de mensen het maar eens uit komen leggen wat er niet deugt aan de broeikastheorie. Dus niet allerlei zijweggetjes bewandelen, nee: gewoon keihard uitleggen waarom het broeikaseffect niet bestaat of niet significant is.
Erg leuk, maar de man vergeet een aantal zaken:quote:Op zaterdag 23 juni 2007 00:31 schreef MouzurX het volgende:
http://www.break.com/index/tough-to-argue.html
Deze man legt uit waarom we dus wel maatregelen zouden moeten treffen.
Breng hier maar is wat tegenin
Op de dooddoeners dat CO2 niet het belangrijkste broeikasgas is is hier al lang ingegaan, evenals dat de mens verantwoordelijk is voor een slordige 35% van het huidige CO2 gehalte...quote:Op zaterdag 23 juni 2007 09:08 schreef Demophon het volgende:
Ik dacht dat ik inmiddels wel met genoeg punten kwam aanzetten waarom deze theorie niet (in z'n geheel) deugt. Hetgeen niet is op ingegaan, maar simpelweg weggewuift wordt alszijnde niet serieus nemende. Of het wordt compleet genegeerd door sommigen broeikasadepten hier.
Hier gaat 'ie op in in drie vervolgvideo's.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 10:51 schreef Demophon het volgende:
[..]
Erg leuk, maar de man vergeet een aantal zaken:
Volgens hem zijn er maar twee mogelijkheden:
1) Er is geen global warmig (Theory was "False")
2) Er is wel een - door mensen veroorzaakte - global warming (Theory was "Right)
Volgens hem zijn er vervolgens maar twee akties:
1) "Yes", akties ondernemen tegen global warming
2) "No", geen akties daartegen ondernem
Als mogelijkheid 1 (er was geen global warming) waar is en we deden aktie 1 (aktie daartegen ondernemen), dan is volgens hem het enige wat maar kan gebeuren een financiele catastrofe. Maar dit heeft in ieder geval geen doden tot gevolg.
Als mogelijkheid 2 (er was global warming) waar is en we deden aktie 2 (geen aktie daartegen ondernemen), dan is volgens hem een humane catastrofe het gevolg: vele doden en vluchtelingen inde wereld.
Wat hij vergeet is dat er ook nog een derde mogelijkheid is:
3) Er is "wel" global warming", maar "niet" door mensen veroorzaakt! Met andere woorden, de waarneming klopt wel maar de theorie over de oorzaak erachter is fout.
Dit betekent dus dat als we denken dat het door mensen veroorzaakt is, terwijl het in werkelijkheid een natuurverschijnsel is, we de verkeerde (kostbare) strategieen ontwikkelen.
Als we dan aktie ondernemen met het idee dat het "wel" door mensen is veroorzaakt, terwijl het dus niet zo is, dan komen we tot een nog veeeeel erger scenario: We hebben gigantische hoeveelheden geld verkeerd besteed en opverbruikt, er is een recessie van ongekende aard in de wereld, politieke onrust vanwege de vele restricties door overheden. Het geld en de akties hielpen niet, hele gebieden overstromen alsnog (vooral in de derde wereld) met gigantische hoeveelheden doden of vluchtelingen tot gevolg. We kunnen daar niks meer tegen doen omdat het geld op is (letterlijk naar de zee gedragen) en de gehele wereld verarmd is. Dit is de worst case scenario. In plaats van geld te stoppen in nutteloze projecten van het Kyote verdrag welke misschien maar voor 0.001% helpen, kunnen we het beter stoppen in ontwikkelingshulp en het verhogen van dijken in landen als Bangladesh.
Ten eerste: Aangeven dat CO2 niet de belangrijkste broeikasgas is en misschien helemaal niet verantwoordelijk is voor het broeikaseffect, is helemaal geen dooddoenerquote:Op zaterdag 23 juni 2007 11:58 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Op de dooddoeners dat CO2 niet het belangrijkste broeikasgas is is hier al lang ingegaan, evenals dat de mens verantwoordelijk is voor een slordige 35% van het huidige CO2 gehalte...
Deze dus...quote:Op zaterdag 23 juni 2007 12:52 schreef Demophon het volgende:
[..]
Ten eerste: Aangeven dat CO2 niet de belangrijkste broeikasgas is en misschien helemaal niet verantwoordelijk is voor het broeikaseffect, is helemaal geen dooddoener
Ten tweede: Wat bedoel je met 35% aan huidige CO2 gehalte? Je bedoelt een stijging van 35%? Met welke jaar vergelijk je dat?
Ten derde: Waar concludeer je eruit dat die "35%" veroorzaakt wordt door mensen?
Zie deze figuur:
[afbeelding]
bron: Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change
Stijging CO2 van 1800-2000: 285 naar 335 ppm, dat is geen maar geen 35%, maar +17% !
CO2 maakt 0.035 % deel uit van de atmosfeer; als die 17% toename in CO2 veroorzaakt wordt door de mens, dan is de mens veantwoordelijk voor 0,00595% van de CO2 in de atmosfeer. Wow... En die CO2 veroorzaakt het broeikaseffect?
Stijging CO2 van 1800-1900: 285 naar 308 ppm, stijging van 8,1% voor de industriele revolutie!
Stijging CO2 van 1900-2000: 308-335 ppm, stijging van 8,7% na de de industriele revolutie!
Zoals je al ziet is de CO2 productie welliswaar flink gestegen (+17%) sinds 1800, maar er is geen groot verschil van 100 jaar voor de industriele revolutie en 100 jaar na de start van de industriele revolutie. De vraag is dus of de CO2 toename voornamelijk komt door menselijk handelen, zoals door de industrie en auto's!
Nog daarnagelaten of de CO2 verantwoordelijk is voor de temperatuursstijging![]()
Overigens is het CO2 gehalte momenteel 383 ppm en neemt het bijna met 2 ppm per jaar toe. Ervan uitgaande dat jouw startcijfer wel klopt kom je dus precies op mijn eerder geclaimde "grofweg 35%" uitquote:Op donderdag 21 juni 2007 23:17 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Hier wat uitleg in begrijpelijke taal over het CO2 gehalte in de lucht en onze rol daarin.
En voordat iemand de dooddoener post dat CO2 niet het meest belangrijke broeikasgas is, is er deze uitleg waarom dat dus wèl zo is.
Nee hoor, de industriële revolutie begon voor 1800. Met de uitvinding van de stoommachine.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 12:52 schreef Demophon het volgende:
Stijging CO2 van 1800-1900: 285 naar 308 ppm, stijging van 8,1% voor de industriele revolutie!
Stijging CO2 van 1900-2000: 308-335 ppm, stijging van 8,7% na de de industriele revolutie!
En dat laatste percentage wordt natuurlijk wel gehaald uit het 1800-1900-getal. Goochelen met cijfers heet dat.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 13:48 schreef Harry4 het volgende:
[..]
Nee hoor, de industriële revolutie begon voor 1800. Met de uitvinding van de stoommachine.
Ik zeg toch ook niet dat dat percentage fout is, ik zeg gewoon dat zijn redenering fout is. De industriële revolutie begon iets voor 1800 met de komst van de stoommachine en het verstoken van veel kool. Die stijging is naar mijn mening dus wel te verklaren door menselijke handelingen.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 13:51 schreef Monidique het volgende:
[..]
En dat laatste percentage wordt natuurlijk wel gehaald uit het 1800-1900-getal. Goochelen met cijfers heet dat.
Dat weet ik, het was een aanvullende opmerking.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 14:03 schreef Harry4 het volgende:
[..]
Ik zeg toch ook niet dat dat percentage fout is, ik zeg gewoon dat zijn redenering fout is.
Every second . . we lose an area the size of two football fields!quote:Op zaterdag 23 juni 2007 14:03 schreef Harry4 het volgende:
[..]
Deze stijging kan helaas niet geneutraliseerd worden door de grootschalige ontbossing die al sinds de middeleeuwen aan de gang is. Ook een menselijke handeling.
Tropisch regenwoud is ongeveer co2 neutraal. Doordat er weinig licht doorkomt rotten er veel planten. Die rotting zorgt voor ongeveer evenveel co2 uitstot dan dat de bomen weer opnemen.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 15:14 schreef kawotski het volgende:
[..]
Every second . . we lose an area the size of two football fields!
Every minute . . we lose an area 29 times the size of the Pentagon!
Every hour . . . we lose an area 684 times larger than the New Orleans Superdome!
Every day . . . we lose an area larger than all five boroughs of New York City!
Every week . . . we lose an area twice the size of Rhode Island!
Every month . . .we lose an area the size of Belize!
Every year . . . we lose an area more than twice the size of Florida!
bron: http://www.savetherainforest.org/savetherainforest_007.htm
Hier hoor je dus niemand over, althans je moet het willen horen geloof ik. Het ontbossen van het regenwoud zorgt voor 20-25 % van de CO2 uitstoot elk jaar. Dus als CO2 de boosdoener is dan lijkt het me tijd dat we in het regenwoud eens wat bomen gaan bijplanten. Dan zijn we volgens mij de kyotodoelstelling al voorbij.
Het kappen van regenwoud is dan evenwel weer niet co2-neutraal, dan komt er voornamelijk veel co2 vrij.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 16:36 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Tropisch regenwoud is ongeveer co2 neutraal. Doordat er weinig licht doorkomt rotten er veel planten. Die rotting zorgt voor ongeveer evenveel co2 uitstot dan dat de bomen weer opnemen.
Bij het kappen komt geen CO2 vrij, maar zorgt ervoor dat er geen CO2 meer omgezet wordt door die boom. Zolang die boom niet als brandhout dient blijft die CO2 in het hout opgeslagen.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 17:31 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Het kappen van regenwoud is dan evenwel weer niet co2-neutraal, dan komt er voornamelijk veel co2 vrij.
Overigens is een regenwoud niet iets wat je opnieuw aan kan planten. Daar is het een veel te ingewikkeld ecosysteem voor.
Voor een deel ben ik het met je eens. Maar de hockeystick curve is ook het resultaat als je de kritieken van de twee caandezen meeneemt. In de eerste versie was er inderdaad kritiek door deze mensen. Na onderzoek met deze kriiek kwam er dezelfde curve uit. Linkje kan ik zo niet geven, maar dit stond in een artikel. Ongeveer 1,5 jaar geleden dacht ik.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 21:11 schreef Roesty het volgende:
Twee Canadezen ( McKitrick en McIntyre ), een econoom en een wiskundige hebben redelijk overtuigend laten zien dat de methode die hij heeft gebruikt om de temperatuur van de afgelopen duizend jaar te reconstrueren, de toets van de wetenschappelijke kritiek niet kan doorstaan.
Verder hebben ze aangetoond dat het onderzoek, dat tot de totstandkoming van de hockeystick-grafiek heeft geleid, nooit door een andere onderzoeker is geverifieerd, ook niet door het IPCC zelf.
Ach ja, laten we de hockeystick mythe er weer eens bij halen.quote:Op zaterdag 23 juni 2007 21:11 schreef Roesty het volgende:
Ik heb zo mijn twijfels over het hele ipcc-gebeuren en de hockeystickcurve,
In mijn ogen is het ipcc-rapport niet het resulaat van een open vrijmoedig wetenschappelijk discours, maar van een politiek onderhandelingsproces. Wat de geloofwaardigheid van dit rapport niet ten goede komt.
In het rapport word de hockeystickcurve omarmd als bewijs van de invloed van de mens op het klimaat.
Twee Canadezen ( McKitrick en McIntyre ), een econoom en een wiskundige hebben redelijk overtuigend laten zien dat de methode die hij heeft gebruikt om de temperatuur van de afgelopen duizend jaar te reconstrueren, de toets van de wetenschappelijke kritiek niet kan doorstaan.
Verder hebben ze aangetoond dat het onderzoek, dat tot de totstandkoming van de hockeystick-grafiek heeft geleid, nooit door een andere onderzoeker is geverifieerd, ook niet door het IPCC zelf.
Oooh, waacht even. Een regenwoud is een ingewikkeld systeem, wat niet zomaar te herstellen is. Maar een verandering van een compleet klimaat daarentegen, daar hebben we een hele simpele oorzaak voor?quote:Op zaterdag 23 juni 2007 17:31 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Overigens is een regenwoud niet iets wat je opnieuw aan kan planten. Daar is het een veel te ingewikkeld ecosysteem voor.
ik heb het in een ander topic ook maar even aangegeven, mocht de CO2 een oorzaak zijn dan is het positief voor bijv het regenwoud, hoe meer co2 hoe beter en sneller de planten groeien. Dit zal ongetwijfeld tegen worden gesproken in de nabije toekomst maar ja, als niemand bijplant dan staan we erbij en kijken ernaar want het is te ingewikkeld. We stoppen het liever in de grond dat is simpeler ??quote:Op donderdag 28 juni 2007 17:09 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
[..]
Oooh, waacht even. Een regenwoud is een ingewikkeld systeem, wat niet zomaar te herstellen is. Maar een verandering van een compleet klimaat daarentegen, daar hebben we een hele simpele oorzaak voor?
Snap je nou echt niet dat het afschuiven van klimaatschommelingen op de door menselijk handelen veroorzaakte CO2 uitstaat echt veel en veel te simplistisch is?
De oorzaak van het verdwijnen van het regenwoud is ook heel simpel: kap. Met hele simpele dingen kan je hele complexe systemen veranderen, wat niet meer dan logisch isquote:Op donderdag 28 juni 2007 17:09 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
[..]
Oooh, waacht even. Een regenwoud is een ingewikkeld systeem, wat niet zomaar te herstellen is. Maar een verandering van een compleet klimaat daarentegen, daar hebben we een hele simpele oorzaak voor?
Snap je nou echt niet dat roepen dat het versterkt broeikaseffect een opgeblazen verzinsel is van wetenschappers/politici/media/whatever echt veel en veel te simplistisch is?quote:Snap je nou echt niet dat het afschuiven van klimaatschommelingen op de door menselijk handelen veroorzaakte CO2 uitstaat echt veel en veel te simplistisch is?
interessant artikel, zoeken naar gerespecteerde wetenschappers buiten het ipcc is ondoenlijk dezer dagen.quote:Claim That Sea Level Is Rising Is a Total Fraud
Interview with Dr. Nils-Axel Morner.
June 22, 2007 EIR Economics 33
Dr. Nils-Axel Morner is the head of the Paleogeophysics and Geodynamics department at Stockholm University in Sweden. He is past president (1999-2003) of the INQUA Commission on Sea Level Changes and Coastal Evolution, and leader of the Maldives Sea Level Project. Dr. Morner has been studying the sea level and its effects on coastal areas for some 35 years. He was interviewed by Gregory Murphy on June 6 for EIR.
link: http://www.mitosyfraudes.org/Calen7/MornerEng.html
Ja.quote:Op zaterdag 30 juni 2007 23:34 schreef kawotski het volgende:
[..]
interessant artikel, zoeken naar gerespecteerde wetenschappers buiten het ipcc is ondoenlijk dezer dagen.
Het IPCC? Met hun onderzoeken? Hun experts? Hun wetenschappers? Of deze ene wetenschapper in een interview...quote:Op zondag 1 juli 2007 14:40 schreef kawotski het volgende:
Hoe meer we weten hoe beter, hoewel een publicatie niets zegt als daar verkeerde data in wordt verwerkt. Als ik bijv. de 320% (of meer dan 50cm) zeespiegelstijging neem van de IPCC tegenover de 10 cm maximaal van de expert wie geloof je dan..
Ik zie nog zo een bewoonster ergens op een Caribisch eiland lopen schreeuwen dat het water stijgt - Global warming zegt de media. Iedere nutcase ziet dat het simpelweg erosie is en toch zegt 'men' dat de zeespiegel stijgt, dat is leuk en misschien waar maar laat dan erosie ook meewegen, toch hebben ze het daar niet over. De paar mm water gaat boven erosie in dat geval, als dat geen verdraaien van de feiten is dan weet ik het niet meer. In dat geval zouden de malediven al lang verdwenen moeten zijn. Toch is dat niet zo, wat je dan wel ziet is dat de politiek vd Malediven liever op voorhand profiteert van een evt stijging, ook al is dat pas over 100 jaar - punt is dus dat op voorhand al maatregelen genomen worden welke totaal geen hout snijden en misschien ook nooit zullen doen. Dus of het 1 wetenschapper is of honderd, ja , t ligt er maar aan wat de werkelijkheid is in relatie tot het gebrachte verhaal.quote:Op zondag 1 juli 2007 14:42 schreef Monidique het volgende:
[..]
Het IPCC? Met hun onderzoeken? Hun experts? Hun wetenschappers? Of deze ene wetenschapper in een interview...
Goede vraag.
Joh.quote:Op zondag 1 juli 2007 15:17 schreef kawotski het volgende:
Dus of het 1 wetenschapper is of honderd, ja , t ligt er maar aan wat de werkelijkheid is in relatie tot het gebrachte verhaal.
quote:
Even voor het feit, als je niet in de broeikastheorie geloofd.quote:Op woensdag 4 juli 2007 10:09 schreef _mman het volgende:
ik geloof ook niks van die broeikastheorie. elsevier had hier nog leuk commentaar op:
http://www.elsevier.nl/op(...)blogid/35/index.html
Kijk, mijn probleem met veel broeikasadepten is dat ze elk zuchtje in het weer gelijk toeschrijven aan de handeling van de "slechte" mensch:quote:Op woensdag 4 juli 2007 10:09 schreef _mman het volgende:
ik geloof ook niks van die broeikastheorie. elsevier had hier nog leuk commentaar op:
http://www.elsevier.nl/op(...)blogid/35/index.html
gewoon Oud Hollandsch zomerweer. Binnen 15 jaar is er weer een Elfstedentocht, als dat niet zo is dan ga ik wel kijken of ik me zorgen moet gaan maken.quote:Op woensdag 4 juli 2007 12:47 schreef JohnDope het volgende:
We moeten Al Gore bedanken voor dit prachtige zomerweer.
Dit zijn gewone 'normale' temperaturen, of ben je al die 20 records van de afgelopen maanden vergeten?quote:Op woensdag 4 juli 2007 12:47 schreef JohnDope het volgende:
We moeten Al Gore bedanken voor dit prachtige zomerweer.
Elsevierquote:Op woensdag 4 juli 2007 10:09 schreef _mman het volgende:
ik geloof ook niks van die broeikastheorie. elsevier had hier nog leuk commentaar op:
http://www.elsevier.nl/op(...)blogid/35/index.html
Het summum van wetenschap: "Als er binnen 15 jaar een Elfstedentocht is bestaat het antropogene broeikaseffect niet of is het te klein om ons zorgen over te maken."quote:Op woensdag 4 juli 2007 13:17 schreef kawotski het volgende:
[..]
gewoon Oud Hollandsch zomerweer. Binnen 15 jaar is er weer een Elfstedentocht, als dat niet zo is dan ga ik wel kijken of ik me zorgen moet gaan maken.
Dat is toch logisch want die 15 jaar zit net niet meer in de normaal verdeling die gebruikt wordt om de klimaatverandering te bepalen.quote:Op woensdag 4 juli 2007 15:34 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Het summum van wetenschap: "Als er binnen 15 jaar een Elfstedentocht is bestaat het antropogene broeikaseffect niet of is het te klein om ons zorgen over te maken."![]()
![]()
![]()
Dit zijn geen normale temperaturen. Dit is ver beneden AGP (Al Gore Peil).quote:Op woensdag 4 juli 2007 15:25 schreef Nee het volgende:
[..]
Dit zijn gewone 'normale' temperaturen, of ben je al die 20 records van de afgelopen maanden vergeten?
Dat artikel van Elsevier is om te huilen.
Nou het benaderd redelijk het AGP peil.quote:Op woensdag 4 juli 2007 16:34 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Dit zijn geen normale temperaturen. Dit is ver beneden AGP (Al Gore Peil).
Iedereen moet gewoon naar Tropical Danny luisteren, dat is de man die weet hoe het werkt!
Past prima in het beeld wat voorspeld wordt: warmer en natter.quote:Op woensdag 4 juli 2007 17:43 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou het benaderd redelijk het AGP peil.
Juni 2007: Zeer warm, maar nat en vrij somber
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,5 °C tegen 15,2 °C normaal, eindigde juni op een gedeelde vijfde plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901.
hoe zit het met de metingen van de rest van het land? Komen die exact overeen met de conclusie van De Bilt? Wie zegt mij niet dat lokale factoren mede van invloed kunnen zijn op de metingen in De Bilt?quote:Op woensdag 4 juli 2007 17:43 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou het benaderd redelijk het AGP peil.
Juni 2007: Zeer warm, maar nat en vrij somber
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,5 °C tegen 15,2 °C normaal, eindigde juni op een gedeelde vijfde plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901.
Wat denk je nou zelf Einstein?quote:Op woensdag 4 juli 2007 18:14 schreef kawotski het volgende:
Komen die exact overeen met de conclusie van De Bilt?
nee, ik heb zelf geen temperaturen boven de 30 meegemaakt. Dus een paar graden verschil binnen het land kan veel verschil maken, ook over de jaren gemeten.quote:
Voor Nederland neemt men de Bilt als standaard omdat daar al lang onder dezelfde omstandigheden gemeten wordt.quote:Op woensdag 4 juli 2007 18:57 schreef kawotski het volgende:
[..]
nee, ik heb zelf geen temperaturen boven de 30 meegemaakt. Dus een paar graden verschil binnen het land kan veel verschil maken, ook over de jaren gemeten.
Ik zal het binnenkort even navragen aan iemand die echt leeft van het klimaat....quote:Op woensdag 4 juli 2007 17:43 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou het benaderd redelijk het AGP peil.
Juni 2007: Zeer warm, maar nat en vrij somber
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,5 °C tegen 15,2 °C normaal, eindigde juni op een gedeelde vijfde plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901.
t is ook wel redelijk OK, maar volgens mij moet het met de technologie vh heden een koud kunstje zijn om een stuk of honderd meetpunten te nemen door heel Nederland en dat te combineren. 1 meetpunt is redelijk subjectief.quote:Op woensdag 4 juli 2007 22:02 schreef du_ke het volgende:
[..]
Voor Nederland neemt men de Bilt als standaard omdat daar al lang onder dezelfde omstandigheden gemeten wordt.
Je kan ook pakweg Eelde of de luchthaven rotterdam nemen maar daar zullen voor een kortere periode statistieken van beschikbaar zijn. En De Bilt ligt erg centraal natuurlijk dus voor een gemiddelde is het wel redelijk ok.
Als het aan het eiland Tuvalu ligt gaan de omzetten daar straks omhoog.. zie www.netwerk.tv , uitzending van woensdagavond.quote:Op woensdag 4 juli 2007 22:09 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Ik zal het binnenkort even navragen aan iemand die echt leeft van het klimaat....
Even vragen of de omzetten zo hoog zijn zoals Al Gore die had voorspeld.![]()
http://www.knmi.nl/klimat(...)0/stationslijst.htmlquote:Op woensdag 4 juli 2007 22:10 schreef kawotski het volgende:
[..]
t is ook wel redelijk OK, maar volgens mij moet het met de technologie vh heden een koud kunstje zijn om een stuk of honderd meetpunten te nemen door heel Nederland en dat te combineren. 1 meetpunt is redelijk subjectief.
die ken ik al, maar een combinatie van weer/temperatuurdata van die stations kan ik nergens vinden.quote:Op woensdag 4 juli 2007 22:14 schreef Monidique het volgende:
[..]
http://www.knmi.nl/klimat(...)0/stationslijst.html
http://www.knmi.nl/klimatologie/maandgegevens/index.htmlquote:Op woensdag 4 juli 2007 22:17 schreef kawotski het volgende:
[..]
die ken ik al, maar een combinatie van weer/temperatuurdata van die stations kan ik nergens vinden.
Dan heb je niet goed opgelet, want straks valt er helemaal niks meer te verdienen in dat christelijke gehucht.quote:Op woensdag 4 juli 2007 22:12 schreef kawotski het volgende:
[..]
Als het aan het eiland Tuvalu ligt gaan de omzetten daar straks omhoog.. zie www.netwerk.tv , uitzending van woensdagavond.
jk ben benieuwd wat die pastoor hier gaat doen, ons de schuld geven van de CO2 uitstoot? Misschien vragen of wij wat duinen willen gaan aanleggen daar zodat ze nog een paar honderd jaar verder kunnen.. Ik ken nog wel wat mensen in de baggerindustrie die hogen dat eiland wel op als het moet. Wel geinig dat ze 50 miljoen te besteden hebben onder dat handjevol inwoners..quote:Op woensdag 4 juli 2007 22:18 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Dan heb je niet goed opgelet, want straks valt er helemaal niks meer te verdienen in dat christelijke gehucht.
Alleen netwerk was er van overtuigd dat het door het broeikaseffect kwam, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Dingen gaan nu eenmaal kapot, zo kan de wereld dus ook kapot.
We moeten gewoon straks naar een andere planeet verkassen....
dat worden me een paar avondjes stoeien met ultraeditquote:Op woensdag 4 juli 2007 22:18 schreef Monidique het volgende:
[..]
http://www.knmi.nl/klimatologie/maandgegevens/index.html
CVSje van maken en importeren. Wat wil je precies weten?quote:Op woensdag 4 juli 2007 22:31 schreef kawotski het volgende:
[..]
dat worden me een paar avondjes stoeien met ultraedit
Dat doet men onderhand ook wel maar de temperatuur van heel Nederland reconstrueren uit vage incomplete dat van 100 jaar oud is minder eenvoudig. Maar men is er druk mee bezig.quote:Op woensdag 4 juli 2007 22:10 schreef kawotski het volgende:
[..]
t is ook wel redelijk OK, maar volgens mij moet het met de technologie vh heden een koud kunstje zijn om een stuk of honderd meetpunten te nemen door heel Nederland en dat te combineren. 1 meetpunt is redelijk subjectief.
wanneer de volgende elfstedentocht komtquote:Op woensdag 4 juli 2007 22:32 schreef Monidique het volgende:
[..]
CVSje van maken en importeren. Wat wil je precies weten?
Als het in de Bilt gemiddeld 17 graden is zal het in Groningen echt niet gemiddeld uitkomen op 12 hoor...quote:Op woensdag 4 juli 2007 18:57 schreef kawotski het volgende:
[..]
nee, ik heb zelf geen temperaturen boven de 30 meegemaakt. Dus een paar graden verschil binnen het land kan veel verschil maken, ook over de jaren gemeten.
Oooh, zitten we gewoon op hetzelfde niveau als in de middeleeuwenquote:Op donderdag 31 mei 2007 14:39 schreef Monidique het volgende:
Het gaat dan ook gewoon niet om hoe warm het in de middeleeuwen was, maar hoe warm het gaat worden:
[[url=http://xs215.xs.to/xs215/07224/vrsp.jpg.xs.jpg]afbeelding][/url]
[sub](via: http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming, http://en.wikipedia.org/wiki/Image:2000_Year_Temperature_Comparison.png en http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Global_Warming_Predictions.png. Een globale tekening, maar goed genoeg, denk ik. Volgens mij klopt het ook... maar misschien heb ik ergens een fout gemaakt.)
Ach ja, Al Gore: de uitvinder van Internetquote:Op woensdag 4 juli 2007 22:09 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Ik zal het binnenkort even navragen aan iemand die echt leeft van het klimaat....
Even vragen of de omzetten zo hoog zijn zoals Al Gore die had voorspeld.![]()
Uhm... nee. Nee, in de middeleeuwen -nieuwe spelling, hè,quote:Op donderdag 5 juli 2007 08:21 schreef speknek het volgende:
[..]
Oooh, zitten we gewoon op hetzelfde niveau als in de middeleeuwen
[afbeelding].
Je bedoelt de uitvinder van de Golfbaan en Privejet.quote:Op donderdag 5 juli 2007 08:44 schreef Demophon het volgende:
[..]
Ach ja, Al Gore: de uitvinder van Internet![]()
Die op wetenschap gebaseerde voorspellingen zijn extrapolaties. Ze hebben klimaatmodellen die ze goed kunnen gebruiken om het klimaat nu te voorspellen, en gelden als accuraat voor de laatste honderd jaar. Wat ze dan doen is de CO2 variabele verhogen tot het niveau van wat ze verwachten dat het in de toekomst zal zijn, en dan kijken wat eruit komt.quote:Op donderdag 5 juli 2007 18:37 schreef Monidique het volgende:
Uhm... nee. Nee, in de middeleeuwen -nieuwe spelling, hè,- was niet de voorspelling dat het nu zo warm zou zijn. Ik, in tegenstelling tot jou, extrapoleer niet zomaar, het zijn de op wetenschap gebaseerde voorspellingen. Minstens 0,2 graden Celsius stijging per decennium, in ieder geval gemiddeld.
De terugval van co2 wordt o.a. verklaard door anoxic events. Of deze nu wel of niet in een klimaat model verwertk zitten dat weet ik niet. Het lijkt me in ieder geval wel dat ook sommige van deze factoren ook wel in de modellen zitten. Maar dan wordt de vraag op den duur wel, moeten we ook dat vlindertje in china meenemen wat door de chaostheorie ervoor gezorgd heeft dat er een orkaan ontstond in de VS.quote:Op vrijdag 6 juli 2007 09:53 schreef speknek het volgende:
Die terugval kan niet verklaard worden doordat de brontosaurussen ineens de handen ineensloegen om milieuvriendelijkere fabrieken te maken. Zodra de klimaatmodellen ook de processen die daartoe leiden bevatten, en dus veel meer dan slechts de laatste honderd jaar kunnen benaderen, dan kun je imo pas goed voorspellingen doen over een sterk opwarmende aarde.
Momenteel is het helemaal niet interessant om klimaatmodellen te hebben die nauwkeurig grotere tijdschalen dan 100 jaar kunnen reconstrueren.... Laat staan meer dan 100 jaar voorspellen. Dat is sowieso zo goed als onmogelijk omdat de onzekerheid van de variabelen die je in het model stopt enorm toeneemt zodra je verder dan 100 jaar teruggaat in het verleden en de onzekerheid van de variabelen in de toekomst is nog veel groter, zeker omdat een aantal van de belangrijkste rechtstreeks beïnvloed kunnen worden door hoe wij als mensen onze samenleving runnen. Je kan alleen doen wat we nu al doen: verschillende scenario's maken.quote:Op vrijdag 6 juli 2007 09:53 schreef speknek het volgende:
Zodra de klimaatmodellen ook de processen die daartoe leiden bevatten, en dus veel meer dan slechts de laatste honderd jaar kunnen benaderen, dan kun je imo pas goed voorspellingen doen over een sterk opwarmende aarde.
Onderbouwde extrapolaties. Niet zomaar het stijgt nu x dus zal het dan ook wel x maal 10 jaar stijgen, of iets dergelijks. Wat is jouw onderbouwing dat het vanaf de middeleeuwen zo warm zou worden, wat dus duidelijk niet het geval was?quote:Op vrijdag 6 juli 2007 09:53 schreef speknek het volgende:
[..]
Die op wetenschap gebaseerde voorspellingen zijn extrapolaties. Ze hebben klimaatmodellen die ze goed kunnen gebruiken om het klimaat nu te voorspellen, en gelden als accuraat voor de laatste honderd jaar. Wat ze dan doen is de CO2 variabele verhogen tot het niveau van wat ze verwachten dat het in de toekomst zal zijn, en dan kijken wat eruit komt.
Je hebt m'n stuk niet gelezen, probeer het nog eens.quote:Op vrijdag 6 juli 2007 18:19 schreef Monidique het volgende:
Onderbouwde extrapolaties. Niet zomaar het stijgt nu x dus zal het dan ook wel x maal 10 jaar stijgen, of iets dergelijks. Wat is jouw onderbouwing dat het vanaf de middeleeuwen zo warm zou worden, wat dus duidelijk niet het geval was?
Ik meende nou juist aangegeven te hebben waarom dat wel interessant is. Namelijk dat de klimaatmodellen gevalideerd worden op een klimaat en atmosferische opmaak zoals onze atmosfeer in de toekomst pertinent niet is. Naar mijn idee kun je ze beter valideren op vergelijkbare concentraties van CO2. Je kunt het aan de hand van de huidige klimaatmodellen wel extrapoleren naar de toekomst, en ik zal niet ontkennen dat dat waardevolle informatie oplevert (nogmaals ik ben geen echte GW scepticus), maar het is ook geen zuivere empirische wetenschap.quote:Op vrijdag 6 juli 2007 12:18 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Momenteel is het helemaal niet interessant om klimaatmodellen te hebben die nauwkeurig grotere tijdschalen dan 100 jaar kunnen reconstrueren.... Laat staan meer dan 100 jaar voorspellen. Dat is sowieso zo goed als onmogelijk omdat de onzekerheid van de variabelen die je in het model stopt enorm toeneemt zodra je verder dan 100 jaar teruggaat in het verleden en de onzekerheid van de variabelen in de toekomst is nog veel groter, zeker omdat een aantal van de belangrijkste rechtstreeks beïnvloed kunnen worden door hoe wij als mensen onze samenleving runnen. Je kan alleen doen wat we nu al doen: verschillende scenario's maken.
Ow en nu?quote:Op maandag 9 juli 2007 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Vroegah was hut warmuh
http://www.astrostart.nl/(...)l-warmer-dan-nu.html
Ik heb je stuk gelezen. Het is gewoon een absurde vergelijking. Jouw lijn is er een van "oh, nou, ik trek deze lijn gewoon door", mijn lijn, nou ja, de minimale voorspelling van het IPCC dus, is er een die, inderdaad, gebaseerd is op "als dit (CO2 ofzo), dan dit en als dat dan zus en zo, etc." Onderbouwd.quote:Op zaterdag 7 juli 2007 06:20 schreef speknek het volgende:
[..]
Je hebt m'n stuk niet gelezen, probeer het nog eens.
Jaha, maar dat 'dan dit en dan zus' is een extrapolatie gebaseerd op huidige modellen, terwijl in de middeleeuwen ook 'ineens' de gemiddelde temperatuur piek onderuit zakte.quote:Op maandag 9 juli 2007 22:12 schreef Monidique het volgende:
Ik heb je stuk gelezen. Het is gewoon een absurde vergelijking. Jouw lijn is er een van "oh, nou, ik trek deze lijn gewoon door", mijn lijn, nou ja, de minimale voorspelling van het IPCC dus, is er een die, inderdaad, gebaseerd is op "als dit (CO2 ofzo), dan dit en als dat dan zus en zo, etc." Onderbouwd.
Ja, logisch. Modellen die rekening houden met natuurkundige verschijnselen zoals het broeikaseffect, bijvoorbeeld. Wat bedoel je nu precies? Dat het net zo goed niet kan kloppen? En zo ja, wat klopt er niet aan?quote:Op dinsdag 10 juli 2007 02:54 schreef speknek het volgende:
[..]
Jaha, maar dat 'dan dit en dan zus' is een extrapolatie gebaseerd op huidige modellen
quote:Op dinsdag 10 juli 2007 18:49 schreef Monidique het volgende:
Ja, logisch. Modellen die rekening houden met natuurkundige verschijnselen zoals het broeikaseffect, bijvoorbeeld. Wat bedoel je nu precies? Dat het net zo goed niet kan kloppen? En zo ja, wat klopt er niet aan?
quote:Op zaterdag 7 juli 2007 06:25 schreef speknek het volgende:
Ik meende nou juist aangegeven te hebben waarom dat wel interessant is. Namelijk dat de klimaatmodellen gevalideerd worden op een klimaat en atmosferische opmaak zoals onze atmosfeer in de toekomst pertinent niet is. Naar mijn idee kun je ze beter valideren op vergelijkbare concentraties van CO2. Je kunt het aan de hand van de huidige klimaatmodellen wel extrapoleren naar de toekomst, en ik zal niet ontkennen dat dat waardevolle informatie oplevert (nogmaals ik ben geen echte GW scepticus), maar het is ook geen zuivere empirische wetenschap.
quote:Op vrijdag 6 juli 2007 09:53 schreef speknek het volgende:
Het 'probleem' (ben geen echte GW scepticus) wat ik daarmee heb is dat de klimaatmodellen werken met een wereld met huidige CO2 waardes en temperaturen. We wonen echter op een 'levende planeet' (niet new-age opvatten). Bij hoge CO2 waardes krijg je bijvoorbeeld meer algengroei, die aerosols de lucht in stoten die de temperatuur vervolgens weer doet afkoelen. Zo zijn er veel meer evolutionaire processen die mogelijkerwijs in gang gezet worden nu we zoveel CO2 de lucht in pompen. Het leefklimaat wordt erg prettig voor CO2 etende bacterien, bijvoorbeeld. (krijg je misschien wel weer meer methaan, maar goed). Als je de geschiedenis afgaat dan zie je dat de aardtemperatuur in haar vier miljard-jarige bestaan regelmatig piekt en dan weer terugvalt. Die terugval kan niet verklaard worden doordat de brontosaurussen ineens de handen ineensloegen om milieuvriendelijkere fabrieken te maken. Zodra de klimaatmodellen ook de processen die daartoe leiden bevatten, en dus veel meer dan slechts de laatste honderd jaar kunnen benaderen, dan kun je imo pas goed voorspellingen doen over een sterk opwarmende aarde.
eh... de zomers zouden juist véél droger worden onder invloed van opwarming van het klimaat.quote:Op woensdag 4 juli 2007 17:58 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Past prima in het beeld wat voorspeld wordt: warmer en natter.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |