FOK!forum / Planes, Trains & Automobiles / Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8+1
MREnmaandag 8 november 2004 @ 22:37
Hier alweer deeltje zeven in een (schijnbaar) succesvolle serie. Liefhebbers van de oude delen, komen hier aan hun trekken:

Wie heeft er mooie treinpics?
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 2.
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 3
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 4
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 5
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 6
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 7.
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een introductie van het meest gebruikte reizigersmat in Nederland. Goederenzut is niet veel intresse in, iig niet bij mij en ik heb er weinig vraag naar gezien, dus daar ga ik niet op in.
Recentelijk 'verdwenen' mat. soorten als plan W, plan U of 1300-locs ga ik ook niet op in, maar wil je er wat van weten: de 'experts' lopen dit topic vaak genoeg tegen het lijf, dus vraag maar raak. Het is mij te veel werk om dit op voorhand allemaal te gaan zitten typen.

Dat 'de NS' niet meer overal rijdt, zal inmiddels wel bekend zijn. 'De NS' is inmiddels oa NS Reizigers en NS Internationaal. De andere reizigersvervoerders zijn NoordNed, Connexxion en Syntus, en voor het grensoverschrijdend verkeer nog de NMBS en DB Regionalbahn.

NoordNed rijdt in het noorden de stoptreinen Leeuwarden-Stavoren, Leeuwarden-Harlingen, Groningen-Roodeschool, Groningen-Delfzijl, Groningen-Nieuweschans/Leer. Verder verzorgd NoordNed het vervoer op Groningen-Leeuwarden in opdracht van NS.
Syntus is actief in Twente in de Achterhoek op Arnhem-Wintersijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Oldenzaal.
Verder rijdt Syntus nog in naam van Connexxion op Almelo-Marienberg.

De NMBS rijdt op Maastricht-Luik en Roosendaal-Antwerpen.
DB Regionalbahn is te vinden op Heerlen-Aachen, Venlo-Hamm, Enschede-Munster/Dortmund en Nieuweschans-Leer.
De andere twee grensovergangen wat het spoor betreft (Zevenaar-Emmerich en Oldenzaal-Bad Bentheim), wordt alleen overschreden door de ICE respectievelijk de internationale IC Berlijn-Schiphol. Verder rijden er via Roosendaal naast de stoptrein van de NMBS nog de internationale trein Amsterdam-Brussel en de Thalys naar Parijs.

Leuk en aardig allemaal natuurlijk, maar waarmee wordt dat allemaal gereden?

Noordned
Laten we in het noorden beginnen met NoordNet. Dit bedrijf (100% dochter van Arriva) huurt haar mat van NS Financial services. Er wordt gereden met DM90(Buffel) op Groningen-Leeuwarden en met Wadlopers (overige lijnen, alsmede Groningen-Leeuwarden).

Links de Wadloper (DH2), dit is het enige groene stel van Noordned. Naast de (gele) tweedelige wadlopers, zijn er ook nog de één delige (DH1), waarvan sommige voorzien van extra ruimte voor fietsvervoer (de Wadfietser). Voor de DM90-foto's: zie NS.

Syntus
Syntus rijdt ook met DM90's gehuurd van NS, en met eigen spul: de lightrail Lint's.



Twee Syntus Buffels, met daaronder een Lint van buiten en van binnen.

Connexxion
Bij velen bekend om het busvervoer, minder bekend als spoorbedrijf. Ze hebben ook maar één lijntje: Almelo-Marienberg. Rustig enkelspoors lijntje door de Twentse venen. Verder stelt het geen drol voor, vooral vanwege de dramatisch slechte aansluitingen in Marienberg.
Connexxion heeft twee DH1-wadlopers omgedoopt tot Veenexpress en voert daarnee de diensten uit. In de spits worden beide veenexpressen bijgestaan door een Lint van Syntus.

Interieur en exterieur.


NS Reizigers
diesel
Bij NSR is de verscheidenheid weer wat groter.
Ook NS exploiteert nog vijf diesellijnen (Enschede-Zwolle, Zwolle-Kampen, Apeldoorn-Zutphen, Arnhem-Tiel en Nijmegen-Roermond), en maakt daarvoor uitsluitend gebruikt van de tweedelige DM’90/Buffels. Wat moderner dan de wadlopers van NoordNed en Connexxion, en wat stiller dan de nieuwere Lints van Syntus.

Een Buffel van binnen en van buiten. Op de buitenfoto staat twee stellen gekoppeld.

electrisch
En omdat een groot deel van Nederland nu eenmaal geëlektrificeerd is, wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van elektrische treinstellen en locs omdat die over het algemeen wat goedkoper in het gebruik zijn.

De getrokken treinen worden aangedreven door een loc uit de 1700 of 1800 serie. Deze zijn vrijwel identiek, alleen is de 1700 ietsje nieuwer, en heeft wat meer mogelijkheden wat betreft multitractie (samenwerken met een andere 1700) en Dubbeldeksmaterieel (alleen DD-AR, DDM-1 wordt met 1800'en gereden).
Getrokken treinen zijn vooral te vinden op de langere intercity trajecten als Venlo-Den Haag, Maastricht/Heerlen-Haarlem, Zwolle-Roosendaal en wat kortere (spits)routes daarbinnen als bijvoorbeeld Eindhoven-Utrecht.

Achter de locs uiteraard de nodige voorzieningen voor het vervoer van reizigers, iets dat wat gemakkelijker gaat door het aanbrengen van deuren, waarin ter meerdere glorie van de reiziger nog banken staan ook.
Momenteel zijn er (ruwweg) drie series rijtuigen: ICR, ICRm en ICK. Afkortingen komen wel meer terug in dit topic dus een kleine uitleg: ICR = InterCityRijtuig. ICRm = gemoderniseerde ICR (met oa airco en nieuwe bankjes) en de ICK zijn eigenlijk 2e hands Duitse rijtuigen voor de korte termijn (vandaar de 'K') die zijn gekocht om wat extra zitplaatsen te verzorgen.
ICR en ICRm wordt door elkaar gebruikt op de trajecten Maastricht/Heerlen-Haarlem, waar ICK zo veel mogelijk op Venlo-Den Haag en in de spitstreinen ook op Eindhoven-Utrecht rijdt.
Hoe eea er van binnen en van buiten uitziet, zie de foto'jes.

Een 1700 loc met een sliert ICR en ICRm-rijtuigen en een ICRm tweede klas interieur.


Een ICR 1e klas interieur voor en na de verbouwing tot ICRm.


Het ICK van buiten.

Nu is zo'n loc aan één kant wat lastig als men op het eindpunt om moet draaien. Daarom worden sommige ICR-bakken (weer zo'n treinterm, is gewoon 'treindeel' of 'rijtuig') voorzien van een zgn. stuurstand type: BDs); een cabine vanwaaruit de loc bediend kan lopen die de trein dan niet trekt maar duwt. Zo kan op het eindpunt bijvoorbeeld in geval van vertraging sneller gekeerd worden. Deze stuurstanden worden vooralsnog alleen ingezet op Roosendaal-Zwolle.


Andere getrokken/geduwde treinen van NSR zijn de 'oude dubbeldekkers': DDM-1 en DD-AR. DDM-1 zijn lange DD-stammen met een 1800-loc, van binnen harde rode banken. De stuurstanden zijn voorzien van de afbeelding van een bedreigde diersoort. DDM-1 bakken zijn ook af en toe te vinden tussen Maastricht/Heerlen en Haarlem, waar 12 bakken ICR blijkbaar te weinig zitplaatsen leveren. Dan lopen er één of twee DDM-1's in mee. Als binnenkort de stuurstand (Bds) zijn intrede doet in deze treinseries, zullen de dubbeldeks bakken gewoon in dienst blijven.

DD-AR is wat korter (stammen van 4 of 5) en heeft groene en blauwe bankjes (2e respectievelijk 1e klas). Om loc's vrij te maken voor andere werkzaamheden is bij sommige DD-ARstammen (een stam is een min of meer vaste combinatie van loc+rijtijgen) de (1700)loc vervangen door een half-dubbeldeks motorwagen waarbij je boven kan zitten en de benedenverdieping vol staat met de motoren.

Een maal geduwd mat, en een (smerige) motorwagen.

De Panda

2e en 1e klas interieur: de zelfde banken als in SGM3.


...en van binnen. De groene bankjes is de 2e klas, de blauwe 1e klas.

Buiten het getrokken mat, wordt er ook gebruikt gemaakt van treinstellen. Achtereenvolgens ICM, DD-IRM, SM90, plan V, plan T en SGM.

De treinstellen voor de lange afstand, is natuurlijk het ICM (ook: Koploper). Vooral te vinden in het noorden en oosten van het land. Door de doorloopkop en snelle koppeling is het mogelijk om onderweg te combineren met een ander treindeel, als versterking of vanuit een andere plaats. Andersom natuurlijk ook.
De treinen combineren en splitsen op de volgende routes:
Amsterdam/Schiphol-Amerfoort (koppelen)-Enschede
Den Haag/Rotterdam-Utrecht(kop.)-Zwolle(ontkopp.)-Groningen/Leeuwarden.
Elk halfuur wisselen de bestemmingen zodat bijvoorbeeld vanuit Enschede eens per uur naar Amsterdam/Schiphol kan worden gereist, en een halfuur later naar Den Haag/Rotterdam. De treinseries (qua dienstregeling dus) zijn zo ontworpen dat altijd in Amersfoort een cross-platform overstap is op de andere trein.
Verder wordt het ICM ingezet als (luxe!) stoptrein op Zwolle-Groningen en Deventer-Almelo, als IC op Eindhoven-Utrecht en als sneltrein op Den Haag/Rotterdam-Arnhem (koppelen in Gouda).

Foto's:

Een close-upje van de doorloopkop, en een frontshot met (uiteraard) gesloten kopdeuren.

De Koploper rijdt in twee varianten rond: drie en vier bakken. Het verschil is (behalve ruim 26 meter lengte) een extra setje motoren. De langste reizigerstreinen van het land bestaan uit 5 ICM3'tjes (403 meter!) en bieden aldus aan 935 personen een zitplaats. Verder rijden er nog twee speciale koplopers rond, genummerd 4023 en 4444. De eerste is ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Mendini en maakt reclame voor het eveneens door Mendini ontworpen Groninger museum. De 4444 is een vier baks ICM, maar heeft, itt een gewone ICM4, 2 bakken (de helft dus) aan 1e klas plaatsen, waar dat normaal slecht 1 bak (een kwart) is.

Mendini-interieur, balkon en 1e klas.

Mendini van buiten (witte deuren), en de 4444 in de sigarettenrook.

Het nieuwste spul van NSR is de DD-IRM; dubbeldeks interregio mat. Wordt gebruikt op allerhande IC en sneltreintrajecten, en soms als stoptrein. Nadat er oorspronkelijk alleen drietjes en viertjes waren (u raad het al, 3 respectievelijk 4 bakken lengte), worden deze as we speak in het kader van de zitplaatskansverhoging omgebouwd tot viertjes (de drietjes) en zesjes (de viertjes). Ook zijn er helemaal nieuwe viertjes en zesjes besteld. Waar de 'standaard' treinen met 12 bakken (de max lengte bij getrokken mat.) ICR nog niet genoeg zijn, wordt 2*IRM6 ingezet, met een capaciteit van bijna 1150 personen. Nu het reizigersvervoer wat terugloopt, komt NSR om in de IRM-stellen en ze weten van gekheid niet wat ze er mee moeten doen, dus ze komen de komende tijd op de gekste plaatsen in dienst, bijvoorbeel op Venlo-Haarlem. Op Heerlen/Maastricht-Haarlem rijden al twee setjes van twee zesjes gekoppeld om alle reizigers van de perrons in de trein te kunnen krijgen.
En natuurlijk weer de foto's...

1e en 2e klas interieur, beide van de nieuwe stellen, danwel de nieuwe tussendelen van de verlengde stellen. Nu staan op één verdieping de stoelen ook achter elkaar (coach) omdat 'men' dit fijner zou vinden bij drukte.

verlengd IRM (VIRM6) van de buitenkant.

Een wat minder bekend treinstel is de SM90, ofwel Railhopper. Qua technologie voorloper van de al besproken IRM en qua inrichting en uiterlijk voorloper van de DM’90. Is een experimenteel treinstel bedoeld om de (hierna volgende) stellen mat'64 te vervangen als stoptrein, alleen door de vele problemen (drie verschillende computersystemen, en er zit meer elektronica in een SM90 dan in een TGV) zijn er nooit meer dan negen gekocht. Het gebeurd regelmatig dat ze weer alle negen in Zwolle aan de kant staan, al mogen ze tegenwoordig weer als los treinstel rijden, waar vroeger altijd met twee stellen moest worden gereden zodat het evt. defecte stel gesleept kon worden door het tweede stel. Door de zeer brede body van de trein, waren in den beginne enkele stellen in de tweede klas voorzien van 2+3 opstelling en mocht niet overal worden gereden inverband met uitstekende stukken trein.
Tegenwoordig is de indeling (in beide klassen, net als DM’90) 2+2, en is de inzet beperkt tot Zwolle-Emmen. Als ze werken is het echter één van de fijnste treinen van het land.
Helaas worden de rumoeren omtrent het verdwijnen (op reserve, verkoop....) de laatste tijd steeds sterker, dus wil je nog zo’n technisch geavanceerd stel meemaken: grijp je kans!
Wederom fotootjes.

1e klas interieur (zo ruim dat je niet met je poten op de bank tegenover je kunt zitten), en de rolstoellift.

En van de buitenkant ziet het ding er zo uit.

Het mat dat door de Railhopper/SM’90 vervangen zou moeten worden, is het mat'64, onder te verdelen in de tweedelige plan V en de vierdelige plan T. Recentelijk wordt aardig wat mat'64 aan de kant gezet dan wel gesloopt omdat men anders geen diensten genoeg heeft voor de de nieuwe IRM-instroom. Plan V rijdt rond in vele kleuren (qua interieur) en deelseries, dit komt door de grootte van de series (er zijn er bijna 250 gebouwd) en de dus niet gelijktijdige revisie. De oudste zijn 10 jaar ouder dan de nieuwste.
Plan T is wel één serie, en die zien er alle 30 ruwweg hetzelfde uit van buiten en binnen..
De belangrijkste overeenkomst is dat beiden gehaat worden voor hun krottigheid en harde bankjes. Bij drukte zit je met je knieën in je nek en in de nek van de persoon tegenover je. Plan V's zijn overigens wat nieuwer dan de T's, en zijn de laatste stellen die in Nederland (Werkspoor) gebouwd zijn, al zijn de nieuwere series al in het buitenland in elkaar gezet.
De selectieprocedure voor vervangers is al een tijd bezig, en verwacht wordt dat dit jaar toch eindelijk eens besloten wordt waarmee mat'64 vervangen gaat worden. Het zit er dik in dat het deze keer geen speciaal Nederlands product wordt, maar een kant-en-klaar trein.

Een T en een V.

Ook een V'tje, maar in een ander kleurtje komt het toch sympatieker over.

Tenslotte rijdt in de randstad nog wat SGM (stadsgewestelijk materieel) rond. Te zien in drie smaken: de tweebaks Citypendel en de driebaks Sprinter. Van de laatste zijn inmiddels ook weer gereviseerde exemplaren te zien: de SGMm.
De Citypendels zijn eigenlijk alleen te vinden op de Zoetermeer Stadlijn: een inefficiënte spoorlus in de vorm van een krakeling met meer dan 10 haltes in Zoetermeer, bekend als aggressielijn.
De Sprinters (drietjes) zijn in de zgn 'ruime randstad' te zien, op Utrecht-Rotterdam, Utrecht-Rhenen, Rotterdam-Hoek van Holland, en in de hoek Haarlem-Uitgeest-Amsterdam en nog zo wat trajecten in die hoek.
Door de vele deuren en het snelle optrekken (helaas max 125 km/uur), zijn ze uitermate geschikt voor drukke trajecten met veel stops. Sinds vorig jaar zijn de eerste Sprinters weer terug uit Denemarken, en daarmee voerde NS Commercie het product 'Sprinter' in, ipv gewone stoptrein. De indeling van binnen is wat opener, alleen het verschil tussen 1e en 2e klas is compleet verwenen.

SGM2 (citypendel) en SGM3 (sprinter)

SGMm van binnen en buiten.

NS Internationaal
NSI houdt zich (naast verlies lijden) vooral bezig met vier grensoverschrijdende verbindingen:
Amsterdam-Brussel (elk uur)
Amsterdam-Keulen (5x per dag)
Schiphol-Berlijn (4x per dag)
Amsterdam-Parijs (wisselend)

De verbinding naar België loopt goed en is altijd goed gevuld, net als de treinen naar Berlijn, al wil men graag laten geloven dat ze hier verlies op lijden. M.i.v. december 2003 is dus 1 van de 5 ritten geschrapt.
De verbinding met Keulen wordt verzorgd door ICE's, wat vooralsnog geen doorslaand succes is, niet in de laatste plaats vanwege de prijs al is NSI tegenwoordig qua prijs met Ryanair/Easyjet aan het concurreren.


ICE, buitenkant en 1e klas int (met dvd/cd)


meerspannings BNL-loc (NMBS), en 2e klas interieur (idd ICRm van NS).
De loc kan in Nederland en België rijden (1500 en 3000V) en is eigendom van de NMBS. De rijtuigen zijn van NS en voorzien van een rode (NMBS kleur) raamband icm met het gele van NS. Regelmatig rijden er ook blauw-gele tussen, dat komt door de ombouwactie naar ICRm die ook voor het BNL-spul geldt.


Bij gebrek aan meerspanningslocs wordt de IC vanuit Berlijn in Bad Bentheim overgenomen door een Nederlandse loc.


Thalys.

Overig internationaal
Hier alleen maar wat foto's.
Op Enschede-Munster/Dortmund rijden Bauheihe 643 en 624. De eerste komt ook in Heerlen vanuit Aachen.


Op Roosendaal-Antwerpen:


Nieuweschans-Leer:
(nog geen foto's)

Maastricht-Luik:
De AM86 doet dienst op Maastricht-Luik (foto: sweek)



Venlo-Hamm:


Overig binnenland
Er zijn ook nog twee light-rail experimenten aan de gang: Gouda-Alphen a/d Rijn en Houten-Houten Castellum.
De tweede komt vooral doordat er geen tijd was om de huidige stoptreinen ook nog op castellum te laten stoppen. Nu rijden er twee trams van de HTM, evenals op de Rijn-Gouwelijn, waar NS samenwerkt met de HTM. De laatste is zo'n succes dat inmiddels de helft van de reizigers aldaar een andere vorm van vervoer heeft gevonden. Pics heb ik helaas niet van mezelf. Deze leen ik even van sweek:

A32 Gouda-Alphen a/d Rijn van buiten en binnen.

Houtense (uit Hannover) tram van buiten en binnen.

Uit de andere topics:
* Andere handige linkjes:
  • Officiële NS site (algemene informatie, reisplanner)
  • The European Railway Server
  • Railserver.net
  • OVL Yahoo groep (registratie vereist)
  • Nedrail 1435
  • Sporenplannen van heel Nederland
  • NS FAQ, verouderd, maar nog steeds boordevol handige informatie

    Foto’s van FOK’ers:
  • MREn, geordend op datum
  • Sweek, geordend per station/regio

    Als er zaken zijn die verder nog onduidelijk zijn, vraag maar raak in dit topic!!
  • MREnmaandag 8 november 2004 @ 22:43
    Afgelopen vrijdag werd ICM-proto 4004 naar Ossendrecht gebracht om als oefenstel te fungeren voor de landmacht en andere belangstellenden. Hier met iets te veel tegenlicht in Ht:

    Alexxxxxdinsdag 9 november 2004 @ 16:28
    even mn terugvindpost verkappen met een plaatje uit mn archief
    RubberDuckeywoensdag 10 november 2004 @ 10:46
    Nieuw topic, nieuwe foto`s:

    nabij station Dordrecht Zuid


    Vanuit de Duis4Chem, foto`s zijn wat onscherp door de lange sluitertijd.


    Dichterbijerwoensdag 10 november 2004 @ 10:54
    quote:
    Op maandag 8 november 2004 22:43 schreef MREn het volgende:
    Afgelopen vrijdag werd ICM-proto 4004 naar Ossendrecht gebracht om als oefenstel te fungeren voor de landmacht en andere belangstellenden. Hier met iets te veel tegenlicht in Ht:

    [afbeelding]
    Is dat het type wat o.a. die plaatsnamen bak op een andere plek heeft zitten?
    Larry101woensdag 10 november 2004 @ 19:38
    quote:
    Op woensdag 10 november 2004 10:54 schreef Dichterbijer het volgende:

    [..]

    Is dat het type wat o.a. die plaatsnamen bak op een andere plek heeft zitten?
    Volgens mij wel. 4001 tot 4005 oid.
    Maar volgens mij hebben die meer dingen anders...
    iig de deuren tussen de verschillende delen zijn gewonen openslaande deuren ipv schuifdeuren...
    Duvelwoensdag 10 november 2004 @ 22:56
    quote:
    Op woensdag 10 november 2004 19:38 schreef Larry101 het volgende:

    [..]

    Volgens mij wel. 4001 tot 4005 oid.
    Maar volgens mij hebben die meer dingen anders...
    iig de deuren tussen de verschillende delen zijn gewonen openslaande deuren ipv schuifdeuren...
    4001 - 4007 zelfs. Ze hebben onder andere afwijkende draaistellen (behalve de AB 4007), andere binnendeuren, koersrollen op een andere plaats en zo nog wel weet ik veel hoeveel afwijkingen; een van de redenen om ze dit jaar buiten dienst te hebben gesteld. De 4001 - 4007 zijn in 1977 afgeleverd, waarna een langdurige tijd van proefnemingen en aanpassingen volgde. In 1985 kwam de serielevering op gang met de indienststelling van de 4011 (de 4008 - 4010 bestaan dus niet). De 4001 - 4007 waren gemengd inzetbaar met de rest van de serie, maar omdat ze inmiddels ruim 26 jaar zonder grote revisie rondreden en de komende grote revisie van de Koplopers voor zo'n kleine, sterk afwijkende serie te duur zou zijn, zijn ze aan hun einde gekomen.
    blupdonderdag 11 november 2004 @ 01:28
    kzag laast een loc rijden die lijkt op die hierboven gepost.. Me vader zei dat het nieuw diesel matrieel uit Canada was?
    Duveldonderdag 11 november 2004 @ 08:50
    quote:
    Op donderdag 11 november 2004 01:28 schreef blup het volgende:
    kzag laast een loc rijden die lijkt op die hierboven gepost.. Me vader zei dat het nieuw diesel matrieel uit Canada was?
    Klopt, de zg. Class 66 (oorspronkelijk voor een Engelse maatschappij ontwikkeld, vandaar het smalle profiel) wordt gebouwd bij General Motors - Electro-Motive Division in Canada: http://www.gmemd.com/en/locomotive/international/jt42cwr.
    SupahFunkdonderdag 11 november 2004 @ 12:30
    Treinen zijn niet cool denk altijd gelijk aan zwartrijders
    Larry101donderdag 11 november 2004 @ 16:29
    quote:
    Op donderdag 11 november 2004 12:30 schreef SupahFunk het volgende:
    Treinen zijn niet cool denk altijd gelijk aan zwartrijders
    Ach, dat scheelt je weer een topic wat je moet volgen....
    Duveldonderdag 11 november 2004 @ 19:15
    quote:
    Op donderdag 11 november 2004 12:30 schreef SupahFunk het volgende:
    Treinen zijn niet cool denk altijd gelijk aan zwartrijders
    Klopt, ik vind het ook veel lekkerder als een trein lekker warm is als ik instap. Vanmorgen was ie bijvoorbeeld niet zo warm, en toen heb ik nauwelijks geslapen. Da's natuurlijk beroerd.

    Celestienvrijdag 19 november 2004 @ 19:19
    Ik reis geregeld met de trein. Dit omdat mijn familie/vrienden allemaal in het westen/zuiden wonen, en ik in Drenthe vertroef. Autorijden is geen optie (dat kan ik namelijk niet) dus we pakken de trein. Héérlijk!
    Boekje mee, muziek mee en ik ben happy.
    Voor de lange afstanden (3 uur of meer) koop ik meestal een 1e klas kaartje. Ik ben niet zo verzot op drukte en zo'n 1e klas coupe (6 personen) in de Koploper vanaf Assen is toch best wel erg relax.
    't Komt geregeld voor dat ik tot minimaal Zwolle alleen in die coupe zit, dus dan is het: schoentjes uit en hangen maar.
    Na járen treinen ken je sommige trajecten gewoon uit je hoofd. Weet hoelaat de treinen vertrekken, weggaan, koppelen of juist splitsen. En waar de trein 'draait'. Hij vertrekt in de richting vanwaar hij ook het station binnenkwam.
    Dat de trein waarmee ik reis een Koploper heet, dat wist ik al. Maar ik zit ook geregeld in een Regiorunner, en weet eigenlijk pas sinds daarnet dat die trein zo heet. Heb het me een lange tijd afgevraagd, maar nu heb ik dan toch eindelijk het antwoord!
    JanDenSmeerpoetszaterdag 20 november 2004 @ 12:53
    en wie werkt er in de Inktpot?
    Duvelzaterdag 20 november 2004 @ 13:29
    quote:
    Op zaterdag 20 november 2004 12:53 schreef JanDenSmeerpoets het volgende:
    en wie werkt er in de Inktpot?
    Ik niet.
    Oom_Agentzaterdag 20 november 2004 @ 13:38
    De Ardennen Express nabij Luxemburg op de terugroute naar Maastricht - Haarlem.



    tevens een tvp
    blupzaterdag 20 november 2004 @ 14:59
    quote:
    Op donderdag 11 november 2004 08:50 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Klopt, de zg. Class 66 (oorspronkelijk voor een Engelse maatschappij ontwikkeld, vandaar het smalle profiel) wordt gebouwd bij General Motors - Electro-Motive Division in Canada: http://www.gmemd.com/en/locomotive/international/jt42cwr.
    Ah, klopt. die rode HGK heb ik zien rijden
    blupzondag 21 november 2004 @ 22:10
    Vandaag eindelijk es een keer in de Mendini gezeten van Apeldoorn tot utrecht.. althans dat was het plan.. maar bij amersfoort moesten we eruit omdat bij vleuten t spoor verzakt was..
    Utrecht stond daardoor vol en onze mendini + deel voor rotterdam was te lang voor utrecht cs, dus er kwam een wat kortere trein ons oppikken om naar utrecht te gaan..
    JDudemaandag 22 november 2004 @ 17:29
    in de categorie "raad het station"



    tevens tvp
    JMTmaandag 22 november 2004 @ 18:08
    Hmmm ik gok op Breda maar kan t ook goed fout hebben
    Pony-Lovermaandag 22 november 2004 @ 18:15
    quote:
    Op maandag 22 november 2004 17:29 schreef JDude het volgende:
    in de categorie "raad het station"

    tevens tvp
    weet niet, een lelijk station , tvp dan maar
    Duvelmaandag 22 november 2004 @ 18:37
    Volgens mij is het ook Breda.
    JDudemaandag 22 november 2004 @ 18:43
    Inderdaad Breda, momenteel nog een van de lelijkste stations van NL maar er zit een complete verbouwing aan te komen...
    hooibaalmaandag 22 november 2004 @ 18:44
    Gezien de betegeling van het perron zal ik dan maar de derde zijn die op Breda gokt.

    Tevens tvp.
    blupdinsdag 23 november 2004 @ 02:27
    das breda niet volgens mij..
    Dat ene station met al dat ijzerwerk als dak... damn ben t effe kwijt..
    pepe1709dinsdag 23 november 2004 @ 10:03
    dit is duidelijk breda
    Duveldinsdag 23 november 2004 @ 12:35
    quote:
    Op dinsdag 23 november 2004 02:27 schreef blup het volgende:
    das breda niet volgens mij..
    Dat ene station met al dat ijzerwerk als dak... damn ben t effe kwijt..
    Nee, het is gewoon Breda, niet Zaandam (rood ijzer) of Tilburg (gewelfd ijzer).
    MREndinsdag 23 november 2004 @ 13:46
    quote:
    Op maandag 22 november 2004 18:43 schreef JDude het volgende:
    Inderdaad Breda, momenteel nog een van de lelijkste stations van NL maar er zit een complete verbouwing aan te komen...
    En doordat de tijdelijke gebruiks vergunning voor het postperron niet verlengd gaat worden, bestaat de kans dat de stoptreinen naar Breda, weer gewoon tot aan Tilburg-West gaan rijden, en de IC gaat stoppen op alle tussengelegen stations.
    MREndinsdag 23 november 2004 @ 13:50
    quote:
    Op maandag 22 november 2004 18:43 schreef JDude het volgende:
    Inderdaad Breda, momenteel nog een van de lelijkste stations van NL maar er zit een complete verbouwing aan te komen...
    Breda is gewoon een efficient station, niet mooi, maar ik vind het ook niet lelijk. Het streekbusstation van Breda is dan wel weer van een ongekende lelijkheid.

    Enschede is gewoon een jaren 50 betonnen kubus.

    MREndinsdag 23 november 2004 @ 13:52
    quote:
    Op dinsdag 23 november 2004 12:35 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Nee, het is gewoon Breda, niet Zaandam (rood ijzer) of Tilburg (gewelfd ijzer).
    Het dak van het Tilburgse station is van zeldzame schoonheid! Zeker als je een beetje verstand hebt van draagconstructies, moet je er maar eens goed naar kijken!
    JDudedinsdag 23 november 2004 @ 13:56
    quote:
    Op dinsdag 23 november 2004 13:46 schreef MREn het volgende:

    [..]

    En doordat de tijdelijke gebruiks vergunning voor het postperron niet verlengd gaat worden, bestaat de kans dat de stoptreinen naar Breda, weer gewoon tot aan Tilburg-West gaan rijden, en de IC gaat stoppen op alle tussengelegen stations.
    Bijzonder matige ontwikkeling... en onbegrijpelijk ook. Dat postperron werd nergens meer voor gebruikt, en er is net nieuw spoor neergelegd toen het weer in gebruik werd genomen.
    Zullen de IC reizigers fijn vinden trouwens...
    Of bedoel je dat de 3600-serie daar gaat stoppen?
    JDudedinsdag 23 november 2004 @ 14:00
    quote:
    Op dinsdag 23 november 2004 13:50 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Breda is gewoon een efficient station, niet mooi, maar ik vind het ook niet lelijk. Het streekbusstation van Breda is dan wel weer van een ongekende lelijkheid.
    Dat laatste is zeker waar ja... maar ook het treinstation vind ik bepaald niet de mooiste van NL. Zeker van buitenaf heeft het weinig uitstraling... Efficient is het op zich wel, hoewel er wel wat meer gemaakt kan worden van alle loze ruimte ten Noorden er van.. maar die plannen zijn in ontwikkeling geloof ik.
    Duveldinsdag 23 november 2004 @ 17:23
    quote:
    Op dinsdag 23 november 2004 13:52 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Het dak van het Tilburgse station is van zeldzame schoonheid! Zeker als je een beetje verstand hebt van draagconstructies, moet je er maar eens goed naar kijken!
    Ik bedoelde ook zeker niet dat te ontkennen. Tilburg heeft een zeer mooie kap!
    MREndinsdag 23 november 2004 @ 20:06
    quote:
    Op dinsdag 23 november 2004 13:56 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Bijzonder matige ontwikkeling... en onbegrijpelijk ook. Dat postperron werd nergens meer voor gebruikt, en er is net nieuw spoor neergelegd toen het weer in gebruik werd genomen.
    Zullen de IC reizigers fijn vinden trouwens...
    Of bedoel je dat de 3600-serie daar gaat stoppen?
    Volgens het Brabants Dagblad:
    Zaterdag 20 november 2004 - Het treinverkeer tussen Breda, Tilburg, Boxtel en Eindhoven dreigt tijdelijk te worden uitgekleed. Dat is het gevolg van het verdwijnen van een perron in 2006 op het station van Breda. De NS schrapt mogelijk twee stoptreinen per uur en laat in plaats daarvan de intercity's als stoptreinen rijden. Reizigers op dit traject zijn daardoor een half uur langer onderweg. Dat blijkt onder meer uit een niet openbaar gemaakte brief die minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) op 21 september aan het gemeentebestuur van Breda stuurde. De drukte met goederen- en personenvervoer op het station in Breda is zo groot, dat NS voor sommige intercitytreinen een oud postperron in gebruik heeft genomen. Maar omdat dat perron niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet, vervalt de vergunning voor het gebruik van dat perron in 2006.
    JDudewoensdag 24 november 2004 @ 00:10
    quote:
    Op dinsdag 23 november 2004 20:06 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Volgens het Brabants Dagblad:
    Zaterdag 20 november 2004 - Het treinverkeer tussen Breda, Tilburg, Boxtel en Eindhoven dreigt tijdelijk te worden uitgekleed. Dat is het gevolg van het verdwijnen van een perron in 2006 op het station van Breda. De NS schrapt mogelijk twee stoptreinen per uur en laat in plaats daarvan de intercity's als stoptreinen rijden. Reizigers op dit traject zijn daardoor een half uur langer onderweg. Dat blijkt onder meer uit een niet openbaar gemaakte brief die minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) op 21 september aan het gemeentebestuur van Breda stuurde. De drukte met goederen- en personenvervoer op het station in Breda is zo groot, dat NS voor sommige intercitytreinen een oud postperron in gebruik heeft genomen. Maar omdat dat perron niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet, vervalt de vergunning voor het gebruik van dat perron in 2006.
    Klinkt nogal onlogisch allemaal. Waarom de intercity (Den Haag-Eindhoven/Venlo) overal laten stoppen? De sneltrein (Roosendaal-Zwolle) stopt al bijna overal en zou alleen extra hoeven te stoppen te Tilburg-Reeshof. De intercity daarentegen moet ineens gaan stoppen op Gilze-R, Reeshof, Tilburg West... en houdt daarmee ook nog eens de sneltrein op die er net achter rijdt..

    Het postperron is trouwens ook niet voor ICs in gebruik maar voor de sneltrein naar Amsterdam, die afgezien van een paar spitsdiensten maar om het uur rijdt. Het veiligheidsaspect kan ik nog inkomen, je moet er via een stalen trap naartoe en het perron is iets lager dan normaal.
    Lucskewoensdag 24 november 2004 @ 20:44
    quote:
    Op woensdag 24 november 2004 00:10 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Klinkt nogal onlogisch allemaal. Waarom de intercity (Den Haag-Eindhoven/Venlo) overal laten stoppen? De sneltrein (Roosendaal-Zwolle) stopt al bijna overal en zou alleen extra hoeven te stoppen te Tilburg-Reeshof. De intercity daarentegen moet ineens gaan stoppen op Gilze-R, Reeshof, Tilburg West... en houdt daarmee ook nog eens de sneltrein op die er net achter rijdt..
    De 3600 kan er qua rijtijd geen stop meer bij hebben.
    Duvelwoensdag 24 november 2004 @ 21:44
    quote:
    Op woensdag 24 november 2004 20:44 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    De 3600 kan er qua rijtijd geen stop meer bij hebben.
    Alsof de IC-reizigers erop zitten te wachten om van Breda naar Tilburg bij iedere dikke boom te stoppen. Gewoon onzin: als het perron nu in orde is, waarom dan in 2006 de vergunning weigeren? Wees dan een vent en verbied 't gebruik nu al. Eens kijken hoe hard ze nat gaan.
    JDudewoensdag 24 november 2004 @ 21:53
    Wat Duvel zegt
    beeveerdonderdag 25 november 2004 @ 17:19
    Ik heb een vraagje over de lightrail proef tussen Alphen a/d Rijn en Gouda.

    Ik zie ze dagelijks rijden, en ik weet dat er zes van die treinstellen zijn, meestal aan elkaar verbonden. Een tijd lang reden er altijd 3 treinstellen, maar de laatste tijd zijn het er of twee treinen van 2 stellen, of 1 van drie en 1 van twee. Af en toe zie ik ook wel 2 maal 3, maar als dat gebeurd komt er daarna altijd een melding dat er weer een kapot treinstel is.

    Is het iemand bekend of er toevallig problemen zijn met een aantal van die treinstellen, kinderziektes uit het begin (kapotgaan van treinstellen, seinstoringen door ander veiligheidssysteem, het niet werken van nieuwe spooronderdelen?) die terugkomen ofzo.

    Een andere vraag. Op de stations waar de lightrail stopt, ligt er op op de halteplaats een metalen strip evenwijdig aan de rails gemonteerd op de bielsen. Waar dient die voor?
    Duveldonderdag 25 november 2004 @ 20:05
    quote:
    Op donderdag 25 november 2004 17:19 schreef beeveer het volgende:

    Een andere vraag. Op de stations waar de lightrail stopt, ligt er op op de halteplaats een metalen strip evenwijdig aan de rails gemonteerd op de bielsen. Waar dient die voor?
    Volgens mij is dat een ATB-NG baken. Als de trein (of tram in dit geval) over zo'n baken rijdt, krijgt hij informatie over de seinstanden, afstand tot het volgende sein, remweg et cetera. ATB-NG staat voor Automatische TreinBeïnvloeding - Nieuwe Generatie.

    Op de andere vragen over het materieel heb ik geen antwoord, sorry.
    Lucskedonderdag 25 november 2004 @ 21:18
    quote:
    Op woensdag 24 november 2004 21:44 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Alsof de IC-reizigers erop zitten te wachten om van Breda naar Tilburg bij iedere dikke boom te stoppen. Gewoon onzin: als het perron nu in orde is, waarom dan in 2006 de vergunning weigeren? Wees dan een vent en verbied 't gebruik nu al. Eens kijken hoe hard ze nat gaan.
    Tja, daarvoor moet je bij de diegene zijn die de vergunning moet verlenen, niet bij NS Reizigers.
    Duveldonderdag 25 november 2004 @ 22:52
    quote:
    Op donderdag 25 november 2004 21:18 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Tja, daarvoor moet je bij de diegene zijn die de vergunning moet verlenen, niet bij NS Reizigers.
    Ik heb het toch ook helemaal niet over NSR? Die kan zichzelf (of NS Stations of of of) geen vergunning verlenen om zelf een perron te gebruiken.
    MREndonderdag 25 november 2004 @ 23:49
    quote:
    Op donderdag 25 november 2004 21:18 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Tja, daarvoor moet je bij de diegene zijn die de vergunning moet verlenen, niet bij NS Reizigers.
    Niet helemaal waar, het zal uiteindelijk aan NSR of de 1900/2500 als stopper gaat rijden of de 3600. Persoonlijk zou ik de 3600 één extra stop laten maken,waardoor de 1900/2500 met +1 uit Breda weg kan ipv met +10. De 3600 zelf heeft in Bd genoeg rijtijdmarge om een stop van 3 minuten op te vangen.
    JDudevrijdag 26 november 2004 @ 02:23
    quote:
    Op donderdag 25 november 2004 23:49 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Niet helemaal waar, het zal uiteindelijk aan NSR of de 1900/2500 als stopper gaat rijden of de 3600. Persoonlijk zou ik de 3600 één extra stop laten maken,waardoor de 1900/2500 met +1 uit Breda weg kan ipv met +10. De 3600 zelf heeft in Bd genoeg rijtijdmarge om een stop van 3 minuten op te vangen.
    De huidige situatie:
    plusminus :13/:43.... 3600 komt Breda binnen
    plusminus :18/:48..... 19/2500 komt Breda binnen
    :19/:49..... 19/2500 verlaat Breda
    :21/:51..... 3600 verlaat Breda

    De 3600 zit bij een extra stop dus de 19/2500 niet eens in de weg, aangezien deze doorgaans eerder vertrekt. In het geval van vertraging van de 19/2500 rijdt de 3600 wel eens eerder weg, maar dan zal de 19/2500 in de nieuwe situatie hoogstens 1 a 2 minuten extra vertraagd raken. Het grootste deel van de tijd echter rijdt deze voor de 3600 uit! Ik zou dus de 3600 de extra stop laten maken, niet de 1900/2500...

    Dit verhaal geldt voor de richting Tilburg.
    Andersom voor de richting Roosendaal/Rotterdam ligt het wat ingewikkelder, daar rijdt de 3600 voor de 19/2500 uit. De marges op dit moment zijn zodanig dat de 3600 7 minuten eerder van Tilburg vertrekt en 4 minuten eerder in Breda aankomt.
    Duvelvrijdag 26 november 2004 @ 09:09
    Vergeet ook niet de diverse goederenpaden op het baanvak Breda - Tilburg. Die zie jij in het spoorboekje niet terugkomen, maar kunnen wel worden verkloot door extra stops van intercity's. Stel dat in de 1900/2500-serie ICK aanwezig blijft, dan moeten de rijtijden daarop worden aangepast en dat maakt een vrij sloom geheel als je die treinen wilt inzetten als stopper.
    JDudevrijdag 26 november 2004 @ 09:41
    Da's waar ja
    Hoe kon ik die vergeten, elke keer dat ik in Breda op het perron sta komen wel een of twee goederentreinen langsgedenderd..
    Duvelvrijdag 26 november 2004 @ 09:55
    quote:
    Op vrijdag 26 november 2004 09:41 schreef JDude het volgende:
    Da's waar ja
    Hoe kon ik die vergeten, elke keer dat ik in Breda op het perron sta komen wel een of twee goederentreinen langsgedenderd..
    Geeft niet hoor, misschien dat je de goederenpaden kunt terugvinden via de goederendienstregeling op RolandRail, maar dat is nog best een gepuzzel...

    [ Bericht 0% gewijzigd door Duvel op 26-11-2004 11:05:43 ]
    ImPrEzAvrijdag 26 november 2004 @ 10:46
    er schijnt op dit moment een trein van een vrachtauto te zijn gevallen op de IJsselallee bij Zwolle!
    ImPrEzAvrijdag 26 november 2004 @ 12:00
    ging om een sloopgoederenwagon hoor ik van een collega die ter plekke was. Is van de vrachtwagen gegleden en pontificaal midden op een grote kruising beland.
    MREnvrijdag 26 november 2004 @ 12:21
    quote:
    Op vrijdag 26 november 2004 10:46 schreef ImPrEzA het volgende:
    er schijnt op dit moment een trein van een vrachtauto te zijn gevallen op de IJsselallee bij Zwolle!
    Dan was het toch maar een deel van een plan U op weg naar de sloper.

    Er stonden er nog twee in Zwolle die niet meer over het spoor konden.
    Duvelvrijdag 26 november 2004 @ 12:25
    quote:
    Op vrijdag 26 november 2004 12:21 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Dan was het toch maar een deel van een plan U op weg naar de sloper.

    Er stonden er nog twee in Zwolle die niet meer over het spoor konden.
    Is toch grappig, een bak van een stel Plan U midden op een kruispunt... Die zet je moeilijk even opzij.
    RubberDuckeyvrijdag 26 november 2004 @ 12:55
    quote:
    Op vrijdag 26 november 2004 09:55 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Geeft niet hoor, misschien dat je de goederenpaden kunt terugvinden via de goederendienstregeling op RolandRail, maar dat is nog best een gepuzzel...
    Dan verwijs ik je door naar www.somda.nl.
    Even de doorkomststaat zoeken (je moet je wel registreren), Bd (Breda) erbij pakken en je hebt alle tijden. Heel makkelijk als je gaat spotten, weet je alle tijden.
    ImPrEzAzaterdag 27 november 2004 @ 02:20
    quote:
    Op vrijdag 26 november 2004 12:21 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Dan was het toch maar een deel van een plan U op weg naar de sloper.

    Er stonden er nog twee in Zwolle die niet meer over het spoor konden.
    was dus een goederenwagon hoopte stiekem zelf ook dat t een Plan U was, al was het maar omdat dat er ongetwijfeld geweldig uit moest zien zo'n geel gevaarte ineens dwars op de weg
    JDudezaterdag 27 november 2004 @ 02:44


    In Bergen op Zoom kan men er ook wat van... nu maar hopen dat ze blijven staan
    blupzaterdag 27 november 2004 @ 12:24
    lol wat gingen die doen?
    Lucskezaterdag 27 november 2004 @ 12:29
    Vijfde keer....
    Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8+1 bijvoorbeeld.
    Jerommeke.nlzondag 28 november 2004 @ 07:25
    Hopelijk is dit een van de IC's op Amsterdam - Enschede, en krijgen we er een trein voor terug met een iets minder muf interieur.
    Lucskezondag 28 november 2004 @ 11:51
    Je krijgt er helemaal niks voor terug voorlopig 8)
    MREnmaandag 29 november 2004 @ 20:45
    quote:
    Op zondag 28 november 2004 07:25 schreef Jerommeke.nl het volgende:
    Hopelijk is dit een van de IC's op Amsterdam - Enschede, en krijgen we er een trein voor terug met een iets minder muf interieur.
    Behalve het oubollige interieur, valt er qua comfort niet veel aan te merken op ICM hoor. Ik vind het nog steeds heerlijk om mee te reizen.
    Duveldinsdag 30 november 2004 @ 08:15
    quote:
    Op maandag 29 november 2004 20:45 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Behalve het oubollige interieur, valt er qua comfort niet veel aan te merken op ICM hoor. Ik vind het nog steeds heerlijk om mee te reizen.
    Ach oubollig... Oranje wordt vanzelf weer mode.
    MREnvrijdag 3 december 2004 @ 15:12
    Voor de liefhebbers van kerstmarkten: de 12e kun je gratis van Enschede naar Dortmund (en terug ) omdat er een nieuwe vervoerder komt te rijden (PEG ipv DB Regio).
    JDudevrijdag 3 december 2004 @ 19:09
    Vandaag ook goed gebruik gemaakt van DB Regio...
    De RB van Gummersbach naar Koln, de RB van Koln naar Monchengladbach en de RE van Mgladbach naar Venlo.
    Helaas voor de fans, geen foto's...
    ondersoekerdonderdag 9 december 2004 @ 21:39
    Voor degenen die het nog niet weten:

    12 december wordt de aangepaste spoorlijn van Hamburg naar Berlijn vrijgegeven voor 230 km/uur. De reistijd tussen dezen miljoenen steden zal 90-95 minuten bedragen, wat neer komt op een gemiddelde snelheid van meer dan 180 km/uur !!

    De komende jaren gaat het helemaal los met hogesnelheislijnen in Europa. Zal binnenkort ook wel door de pers eens eindelijk worden opgepakt. Wat komt o.a eraan:

    -Schiphol-Antwerpen (2007, max 300 km/h)
    -Brussel-Aken (2006, max 200-300 km/h)
    -Parijs-Straatsburg (eerste fase 2007, 320 km/u)
    -Perpignan-Barcelona (2009, 300 km/ u)
    -Nuernberg-Muenchen (2006, 160-300 km/u)
    -Mardrid-Barcelona (compleet in 2007, 350 km/u)
    -Cordoba-Malaga (200x, 300 km/u)
    -Torino-Milaan (2008, 300 km/u)
    -Milaan-Napoli (2008, 300 km/u)

    Later nog:

    Madrid-Lissabon
    Lyon-Torino
    Zuerich-Milaan (met 250 km/u door de nieuwe gotthard tunnel !!!)
    RubberDuckeyvrijdag 10 december 2004 @ 18:58
    quote:
    Op donderdag 9 december 2004 21:39 schreef ondersoeker het volgende:

    <knip>

    -Schiphol-Antwerpen (2007, max 300 km/h)

    <knip>
    Ik neem aan zonder het stukje Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen. Of de stopper moet ook ineens harder gaan rijden ofzo
    ondersoekerzaterdag 11 december 2004 @ 10:20
    quote:
    Op vrijdag 10 december 2004 18:58 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    Ik neem aan zonder het stukje Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen. Of de stopper moet ook ineens harder gaan rijden ofzo
    Nee, de vraag blijft of er in de praktijk wel ergens de 300 km/u wordt gehaald, wel is het maximaal mogelijk op sommige trajekten
    RubberDuckeyzondag 12 december 2004 @ 13:06
    quote:
    Op zaterdag 11 december 2004 10:20 schreef ondersoeker het volgende:

    [..]

    Nee, de vraag blijft of er in de praktijk wel ergens de 300 km/u wordt gehaald, wel is het maximaal mogelijk op sommige trajekten
    Ik bedoel dat de HSL hier op "normaal" spoor rijdt en niet over speciaal aangelegd spoor. Hoe het vanaf Rtd naar Schiphol zit weet ik niet precies. Maar als dus op dat stuk een max wordt gelegd van max 300 km/u, zou ook bijvoorbeeld de IC harder mogen dan 140km/u.
    Bigszondag 12 december 2004 @ 13:45
    Ben ik de enige die de oude (kunststof) DD-IRM stoelen lekkerder vindt zitten dan de nieuwe? Als ik in een V-IRM stap ga ik altijd op zoek naar de kunststof stoelen

    Je kunt wel zien dat ze ook steeds minder goeie onderdelen hebben voor Plan V's.. zo zag ik laatst in de 847 bij het uitstappen de volgende twijfelachtige kleurcombinatie:


    Wel grappig.. nog leuker was dat ik daarna in de 836 zat en het gewoon weer tegenkwam


    Sorry voor de brakke telefoonpics, maar had niks anders bij me.
    Lucskezondag 12 december 2004 @ 16:07
    quote:
    Op zondag 12 december 2004 13:45 schreef Bigs het volgende:
    Je kunt wel zien dat ze ook steeds minder goeie onderdelen hebben voor Plan V's.. zo zag ik laatst in de 847 bij het uitstappen de volgende twijfelachtige kleurcombinatie:
    [afbeelding]
    Dat heeft vrij weinig met het ontbreken van goede onderdelen te maken. Ze zijn er in twee kleurstellingen en als er eentje net op is dan ga je echt niet een stel één of meer dagen aan de kant laten staan vanwege een andere kleur stoelzitting.
    Bigszondag 12 december 2004 @ 16:19
    Nou de ene is denk ik niet net op, ik denk dat ze ze gewoon niet meer hebben, je gaat ze niet bijbestellen voor die oude treinstellen. Die paarse zijn net iets nieuwer dan die grijze en daarvoor hebben ze waarschijnlijk nog wel zittingen
    Lucskezondag 12 december 2004 @ 16:37
    Bestellen wordt bedoeld als bestellen bij het landelijke magazijn.
    Bigszondag 12 december 2004 @ 16:42
    K.. neemt toch niet weg dat het een leuk gezicht blijft en toevallig dat ik het twee keer achter elkaar tegen kom Heb ook wel eens een bankje gezien met een paarse armleuning in plaats van een grijze.
    RubberDuckeyzondag 12 december 2004 @ 17:18
    Leuker is een tweede klas met eerste klas zittingen, was denk ik een oude eerste klas aangezien de beenruimte wat groter was dan bij de normale tweede klas en aan de armleuningen in het midden te zien.

    JMTzondag 12 december 2004 @ 20:15
    quote:
    Op zondag 12 december 2004 17:18 schreef RubberDuckey het volgende:
    Leuker is een tweede klas met eerste klas zittingen, was denk ik een oude eerste klas aangezien de beenruimte wat groter was dan bij de normale tweede klas en aan de armleuningen in het midden te zien.

    [afbeelding]
    Dat is naar ik aanneem de gedegradeerde 380 7508
    Die zit nl idd al een tijd in de stam 7407 wat je ook kunt zien in dat blauwe kleine bakje net rechts naast de deur
    MREnmaandag 13 december 2004 @ 14:20
    Gisteren gratis trein ivm overname Enschede-Dortmund door de PEG:

    Als 'echte' Nederlander toch ook maar een gratis ritje gemaakt gisteren. We stonden iets voor tweeën op het perron te Glanerbrug, samen met zo'n tien anderen, maar er kwam niets opdagen. Uiteraard bleef de omroep te Gbr angstvallig stil...

    Toen om 14:13 de DB Regio naar Enschede aan kwam rijden, was wel duidelijk dat van de PEG de eerste 45 minuten niet veel meer te verwachten was (Gbr-Es immers enkelspoor). Toen maar een kaartje gekocht voor de terugkerende trein van DB Regio, en in Gronau even rond gekeken en wat plaatjes geschoten.

    Daar rond 14:45 de stampvolle PEG Talent zien vertrekken naar Enschede (+10 terwijl hij schijnbaar geen haast had om te vertrekken, mcn had nog tijd voor koffie...).

    Toen deze Talent weer terug kwam, mee gereist naar Dortmund, aankomst +5. Onderweg passen en meten, omroep in de trein keurig in Duits en Nederlands. De rol van de mcn was vooral beperkt door keer op keer te vragen of men bij de deuren weg wilde gaan omdat anders niet vertrokken kon worden.
    De 150 zitplaatsen allemaal bezet, gangpad stond ook ramvol en op sommige stations zijn mensen maar niet meer ingestapt. Gelukkig na Coesveld kunnen zitten in de 1e klas.

    Enorm verschil met de stof-over-plank van de DB Regio stellen! Er is verschil tussen 1e en 2e klas (grote tafel, wat meer beenruimte), fatsoenlijke hoofdsteunen en een gevulde zachte stof, waar het best 2 uur op uit te houden is, dit itt tot Talents van DB. En er is een toilet aan boord, ook wel een vereiste voor een rit van 2 uur.

    Na een gezellige kerstmarkt, toch op de laatste trein gegokt (v. 19:52 uit Dortmund). Omdat we geen zin hadden om de hele tijd te staan, waren we al om 19:15 op het station, waar rond 19:30 (+25) de PEG uit Enschede binnen kwam rijden. De Nederlanders op het perron wilden al instappen, de -beschaafde- Duitsers bleven netjes wachten tot het 'nicht einsteigen' van de
    CTA verdwenen was. Helaas vertrok de Talent om 19:45 naar het opstelterrein. Inmiddels waren alle CTA's op het station uitgevallen, riep de omroep veel om, maar niets over de West-Munsterland-bahn...

    Om 20:10 kwamen eindelijk (warm was het niet bepaald) twee Talents aanzetten, die dan ook en masse bestormd werden. Vetrokken werd er echter nog lang niet, en ook de mcn vond het niet nodig om even iets om te roepen.5 Minuten voor vertrek een bericht over een spoorstoring,
    en er werd vertrokken met +40. Het reed allemaal niet van harte, en omdat het traject voor een groot deel enkelspoor is, hadden we in Coesveld +60. Met veel gevloek van reizigers werd omgeroepen dat het tweede stel achter zou blijven.

    Gelukkig zaten er nog maar zo'n 100 man in beide stellen. Na veel geboemel en nog meer vertraging (na Gronau werd er een kilometer op wandelsnelheid gereden), werd met +70 dan alsnog Glanerbrug weer bereikt.

    Na een bezoek aan de lokale (en zeer goede!) shoarmazaak, werd ons huis weer bereikt, en hadden we omdanks de twee keer 70 minuten vertraging, toch een mooie dag gehad.

    Maar of het al met al zo'n goede reclame was voor de PEG is nog maar de vraag...

    Een ander punt wat de PEG geen goed zal doen, is dat uit de kaartautomaten te Es, Ese en Gbr alleen maar kaartjes voor de bestemmingen van DB Regio te krijgen zijn. Dus wel Gronau en Munster, maar Coesveld, Lunen en Dortmund kan je vergeten.
    ondersoekermaandag 13 december 2004 @ 21:48
    quote:
    Op zondag 12 december 2004 13:06 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    Ik bedoel dat de HSL hier op "normaal" spoor rijdt en niet over speciaal aangelegd spoor. Hoe het vanaf Rtd naar Schiphol zit weet ik niet precies. Maar als dus op dat stuk een max wordt gelegd van max 300 km/u, zou ook bijvoorbeeld de IC harder mogen dan 140km/u.
    De HSL start vanaf Amsterdam, rijdt in normaal tempo naar Schiphol, versneld maximaal, maar moet al gauw weer in de remmen voor Rotterdam, waar hij minder dan 140 km/uur rijdt, dan even buiten Rotterdam weer maximaal versnellen , nu haalt hij misschien 300, en afremmen voor Antwerpen, tussen Antwerpen en Brussel slechts met <160 km/u, dan vanaf Brussel snel tot 200 km/u en al gaauw gaat jet echt los, langdurig 300 km/u naar Parijs.

    De IC gaat daar 200/220 rijden en is een nieuwe Italiaanse hogesnelheidstrein die de NS heeft aangeschaft.(vmax= 250 km/u)

    Tegen die tijd rijdt de ICE overigens 200 km/u tussen Amsterdam en Utrecht, de IC's met 160 km/u.

    n.b: sinds gisteren is de ABS Berlin-Hamburg voor vmax=230 vrijgegeven !
    blupwoensdag 15 december 2004 @ 13:29
    blupwoensdag 15 december 2004 @ 13:33
    http://teletekst.nos.nl/gif/111-01.html dus.
    2 nieuwe stations in aankomst.
    MREnwoensdag 15 december 2004 @ 15:43
    quote:
    Op woensdag 15 december 2004 13:33 schreef blup het volgende:
    http://teletekst.nos.nl/gif/111-01.html dus.
    2 nieuwe stations in aankomst.
    Ik tel er 4
    Larry101woensdag 15 december 2004 @ 16:07
    Uit de Stentor:

    Nieuwe treinstations in Stedendriehoek

    15 DECEMBER 2004 - ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland en de regio Stedendriehoek (Apeldoorn-Zutphen-Deventer) financieren samen de bouw van vier nieuwe treinstations en een nieuw buslijnennet in het Oosten van Gelderland. Het is volgens de provincie voor het eerst dat overheden zonder rijksgeld een deel van het openbaar vervoernet vernieuwen.

    De aanleg van de zogeheten regiorail Stedendriehoek gaat 14 miljoen euro kosten. Voor dat geld komen er nieuwe stations in Apeldoorn-Osseveld en Apeldoorn-De Maten, Twello en Voorst/Empe. Het buslijnennet in het gebied wordt zodanig verbeterd, dat de nieuwe stations vanuit alle kleine kernen makkelijk bereikbaar zijn. Voor reizigers met de laatste trein geldt een thuiskomgarantie: de verzekering dat zij met een busje tot aan hun voordeur worden gebracht.
    Dichterbijerwoensdag 29 december 2004 @ 23:33
    Heb gister in de sneeuw wat foto's gemaakt bij ons lokale station, een wadloper verlaat net station Bedum:



    Voor de liefhebber heb ik ook nog een mooie achtergrond (temminste ik vind hem zelf erg goed gelukt)
    Klik hier
    Lucskewoensdag 29 december 2004 @ 23:37
    Mooie sluitseinen, afgekapte weerspiegeling in het glas e.d.!
    Dichterbijerwoensdag 29 december 2004 @ 23:39
    quote:
    Op woensdag 29 december 2004 23:37 schreef Lucske het volgende:
    Mooie sluitseinen, afgekapte weerspiegeling in het glas e.d.!
    Ik snap het punt, trein reed net weg en heb daarom net de foto een tikkeltje te snel genomen.
    Als ik de kans nog een keer zie, ga ik het goed maken, maar die sneeuw
    Lucskedonderdag 30 december 2004 @ 11:19
    quote:
    Op woensdag 29 december 2004 23:39 schreef Dichterbijer het volgende:

    [..]

    Ik snap het punt, trein reed net weg en heb daarom net de foto een tikkeltje te snel genomen.
    Als ik de kans nog een keer zie, ga ik het goed maken, maar die sneeuw
    ... maar die sneeuw zag er toch niet zo geweldig, want te weinig en geen zon
    Dichterbijerdonderdag 30 december 2004 @ 19:52
    * Dichterbijer schopt Luckse

    Kan ik het helpen dat ik niet in Zwitersland woon
    Lucskedonderdag 30 december 2004 @ 20:52
    Qua sneeuw is het inderdaad schraal.

    Vier jaar terug: een dik pak sneeuw, zon, een nette fotolijn en stoere MaK 1024+keteltrein, dat waren nog eens tijden .
    bliebliedonderdag 30 december 2004 @ 20:55
    Ik zag laatst op Utrecht een oranje Koploper .
    Wist niet dat die er ook was. Aan de belettering te zien wast een left over van de Olympische Spelen .
    Oom_Agentvrijdag 31 december 2004 @ 17:02
    Altijd mooi, treinen in extreme weertypen............

    Hier een paar duitse, voor de liefhebber:











    Bron: http://www.zu-den-zuegen.de/Seiten/start
    Fixersvrijdag 31 december 2004 @ 17:19
    Ach over een jaar of 5 (hopen ze) is Houten-Castellum ook een volwaardig stoptrein station en is dat brakke HTM geval ook geen zorg meer. Ik vraag me alleen af hoe ze die hele spoorverdubbeling voor elkaar willen krijgen. Het oude spoor moet anderhalve meter worden opgekrikt en er moet aan weerszijden een nieuw worden aangelegd. En dat terwijl er minimaal 16 treinen per uur langskomen plus een trammetje wat 4 ker per uur heen en weer tuft tussen houten en houten-castellum
    Duvelzaterdag 1 januari 2005 @ 13:42
    quote:
    Op vrijdag 31 december 2004 17:19 schreef Fixers het volgende:
    Ach over een jaar of 5 (hopen ze) is Houten-Castellum ook een volwaardig stoptrein station en is dat brakke HTM geval ook geen zorg meer. Ik vraag me alleen af hoe ze die hele spoorverdubbeling voor elkaar willen krijgen. Het oude spoor moet anderhalve meter worden opgekrikt en er moet aan weerszijden een nieuw worden aangelegd. En dat terwijl er minimaal 16 treinen per uur langskomen plus een trammetje wat 4 ker per uur heen en weer tuft tussen houten en houten-castellum
    't Lukt tussen Amsterdam en Utrecht ook best aardig, dus ik zou me daar niet druk om maken!

    Oh: en alle bezoekers van het treinentopic een goed 2005 gewenst!
    Ofyles2zondag 2 januari 2005 @ 15:21
    MREn, ik heb een paar onjuistheden ontdekt. De 1800-serie trekt alleen de DDM-1, maar in het introductiebericht van deze topic staat dat de serie 1800 zowel de DDM-1 en de DD-AR trekt. Verder kun je ook 1800en aantreffen op IC's.

    En het is NIET de IC Haarlem-Venlo, maar het is de IC Haarlem-Heerlen waar de VIRM op rijdt.
    JDudezondag 2 januari 2005 @ 17:07
    quote:
    Op zondag 2 januari 2005 15:21 schreef Ofyles2 het volgende:


    En het is NIET de IC Haarlem-Venlo, maar het is de IC Haarlem-Heerlen waar de VIRM op rijdt.
    Of Den Haag C. - Eindhoven/Venlo
    Duvelzondag 2 januari 2005 @ 18:18
    quote:
    Op zondag 2 januari 2005 17:07 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Of Den Haag C. - Eindhoven/Venlo
    Of Haarlem - Maastricht.

    Of alle drie.
    Lucskezondag 2 januari 2005 @ 18:51
    quote:
    Op zondag 2 januari 2005 15:21 schreef Ofyles2 het volgende:
    MREn, ik heb een paar onjuistheden ontdekt. De 1800-serie trekt alleen de DDM-1, maar in het introductiebericht van deze topic staat dat de serie 1800 zowel de DDM-1 en de DD-AR trekt. Verder kun je ook 1800en aantreffen op IC's.

    En het is NIET de IC Haarlem-Venlo, maar het is de IC Haarlem-Heerlen waar de VIRM op rijdt.
    Er staan wel meer fouten in, o.a. afwijkende koplopers, inzet BDs, DD-AR (DD-AR V heeft nooit bestaan), een treinserie Vl-Hlm e.d..
    Lucskezondag 2 januari 2005 @ 18:52
    quote:
    Op zondag 2 januari 2005 15:21 schreef Ofyles2 het volgende:
    MREn, ik heb een paar onjuistheden ontdekt. De 1800-serie trekt alleen de DDM-1, maar in het introductiebericht van deze topic staat dat de serie 1800 zowel de DDM-1 en de DD-AR trekt. Verder kun je ook 1800en aantreffen op IC's.

    En het is NIET de IC Haarlem-Venlo, maar het is de IC Haarlem-Heerlen waar de VIRM op rijdt.
    Er staan wel meer fouten in, o.a. afwijkende koplopers, inzet BDs, DD-AR (DD-AR V heeft nooit bestaan) en een treinserie Vl-Hlm.
    SpeedyRichmaandag 3 januari 2005 @ 03:07
    De ICE treinstellen van NS hebben naast hun computernr ook een 4 cijderig nr gekregen.
    de serie 4600 dacht ik
    Ofyles2maandag 3 januari 2005 @ 11:37
    Om precies te zijn heeft de NS 4 ICE 3's: 4651-4654. Daarnaast heeft de NS twee Thalys-treinen: de 4331 en de 4332
    Alexxxxxdonderdag 6 januari 2005 @ 20:50
    Kaartjes stoomtrein in krap uur 'uitverkocht'
    De gratis kaartjes voor het Sneker stoomfestijn eind januari waren vanochtend in een mum van tijd 'uitverkocht'. De Rabobank, die als hoofdsponsor de vervoersbewijzen vanaf vandaag via internet zou verdelen, zat in een klein uur op zo'n 1200 bestellingen terwijl er voor vier ritten 620 plaatsen in de stoomtrein beschikbaar zijn.
    De trein boemelt zaterdag 29 januari door de Zuidwesthoek vanwege de opening van het Nationaal Modelspoormuseum in het verbouwde Sneker NS-station.

    Het museum huurt de Duitse tenderlocomotief met drie ouderwetse wagons van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Een stichting van spoorwegfanaten probeert komend jaar een soortgelijk vervoersbedrijf met 110 vrijwilligers voor de Zuidwesthoek van de grond te krijgen. Volgens woordvoerder Max Kooijmans toont de belangstelling voor de ritten aan dat zo'n toeristentrein 'big business' is.

    Alexxxxxdonderdag 6 januari 2005 @ 20:50
    oh fuck, dit is het toipc waar ej bronnen moet vermelden

    Leeuwarder Courant...
    Skuadinsdag 11 januari 2005 @ 14:56
    Vanmorgen stond er op het rangeerterrein van leeuwarden een intercity welke niet helemaal recht meer op de rails stond Waarschijnlijk een foutje gemaakt met het omzetten van de wissel. Wel een apart gezicht... Later stonden de wagons op blokken hout en werd ie weer op de rails geprobeerd te zetten
    Ik heb er een filmpje met mijn gsm mee gemaakt maar krijg die nog niet van het toestel af.

    Johan
    Alexxxxxdinsdag 11 januari 2005 @ 16:58
    ! Had dat even eerder gezegd... Was ik er naar toe gegaan
    Bigsdinsdag 11 januari 2005 @ 19:21
    Wat voor trein gaan ze gebruiken in Sneek? De 50'er en 23'er van de VSM zijn erg mooi
    Skuawoensdag 12 januari 2005 @ 11:18
    quote:
    Op dinsdag 11 januari 2005 16:58 schreef Alexxxxx het volgende:
    ! Had dat even eerder gezegd... Was ik er naar toe gegaan
    Sorry was nog niet eerder in de gelegenheid om te fokken volgende keer ben je de eerste!
    Skuawoensdag 12 januari 2005 @ 11:20
    quote:
    Op dinsdag 11 januari 2005 19:21 schreef Bigs het volgende:
    Wat voor trein gaan ze gebruiken in Sneek? De 50'er en 23'er van de VSM zijn erg mooi
    Vorige week op omrop Fryslan hadden ze het over een 52'er.
    Ik heb wel zin in de 29ste, je maakt het niet elke dag mee dat er een stoomtrein voor je huis langs rijd
    T.Z.T plaats ik wel wat foto's
    RubberDuckeydonderdag 13 januari 2005 @ 22:04
    quote:
    Op dinsdag 11 januari 2005 19:21 schreef Bigs het volgende:
    Wat voor trein gaan ze gebruiken in Sneek? De 50'er en 23'er van de VSM zijn erg mooi
    Het zou idd om een 52-er en nog een 2200 gaan.
    Alexxxxxzaterdag 15 januari 2005 @ 15:28
    Rijk akkoord met opheffing spoor Stiens
    LEEUWARDEN - Het oude spoorlijntje tussen Leeuwarden en Stiens wordt waarschijnlijk een pad voor voetgangers en fietsers. Het ministerie van verkeer en waterstaat wil de spoordijk verkopen aan de gemeenten Leeuwarden en Leeuwarderadeel. Over het gedeelte door bedrijventerrein-West en de vliegbasis in Leeuwarden bestaat nog geen duidelijkheid.

    Het restant van het vroegere Dokkumer Lokaaltsje werd tot de jaren negentig nog gebruikt als aardappelspoorlijntje. Daarna kwam het er verwaarloosd bij te liggen. Er zijn al veel onhaalbare plannen gemaakt voor de route, bijvoorbeeld een bus strook of tramlijn. Staatsbosbeheer opperde een fietspad.

    Spoorwegbeheerder Prorail gaf vorig jaar het groene licht om het noordelijk deel van het spoortje op te heffen. Het ministerie bevestigde dit in november. ,,We weten nog niet hoeveel het kost en onder welke voorwaarden we de grond kunnen gebruiken'', zegt wethouder Jaap Keizer van Leeuwarderadeel. ,,Maar nu de andere plannen onhaalbaar zijn, ligt het nu voor de hand om het plan van Staatsbosbeheer uit te voeren.''

    Deze natuurorganisatie riep eerder de betrokken gemeenten bij elkaar om een wandel- en fietspad aan te leggen op de spoordijk. Hierbij gaat het in ieder geval om het deel tussen Stiens en de weg Leeuwarden- Stiens. ,,Nu het ministerie toestemming geeft, roepen we de gemeenten snel weer bij elkaar'', zegt Sijds Krap van SBB. De organisatie wil zelf geen eigenaar worden van de dijk, maar probeert de ontwikkeling ervan wel te coördineren.

    ,,We zijn er nog niet uit hoe je zo'n pad moet aanleggen. Het mooiste is wanneer we de ruimte tussen de rails kunnen opvullen met grond. Dan blijft het spoor liggen'', zegt Krap.

    Het ministerie wil ook het deel tussen de weg Leeuwarden- Stiens en de Harlingerstraatweg in Leeuwarden kwijt. SBB vindt dit ook geschikt voor een fietspad, maar de vliegbasis ligt hier wel in de weg. Het ministerie van defensie was tot nu weinig happig op een openbare route over zijn terrein. ,,Bij ons zijn op dit moment geen plannen. Er is voor ons ook geen reden om de rails te verwijderen, ze liggen niet in de weg'', zegt voorlichter Kirsten Regnery van de vliegbasis.

    De Leeuwarder wethouder Tom van Mourik is vooral geïn teresseerd in opheffing van het zuidelijk spoordeel, tussen de Harlingerstraatweg en het NS- station. Bij het rijk is dit in overweging genomen, maar nog niet goedgekeurd. Van Mourik: ,,Bij de opwaardering van bedrijventerrein Leeuwarden-West willen we af van dat spoor en de kleine aftakkingen.'' De rails zijn vaak overwoekerd door onkruid, terwijl bedrijven de grond goed kunnen gebruiken.

    De opheffing zou ook de ontwikkeling van het FEC-gebied een stuk makkelijker maken.

    bron: Leeuwarder Courant

    erg jammer... dan word het drukker daar, en daar hebben we helemaal geen behoefte aan.. nu kun je ook al lekker over het spoor lopen, de charme is juist dat je dan geen kop tegenkomt, of hel soms iemand met een hond.... Als het straks 'begaanbaar'word, word het drukker, en gaat er een belangrijk stuk spoorgeschiedenis in Friesland verloren...
    JDudezaterdag 15 januari 2005 @ 15:33
    Ik dacht van de week in Breda even dat het stoomtijdperk weer terug was. Het bleek echter een binnenrijdende DDM met vastgelopen rem of draaistel te zijn
    Kwam een aardig smerig ruikende walm vanaf. Heel wat reizigers vluchtten onder de overkapping vandaan om frisse lucht te halen. Vervolgens kwam er wat personeel van NS poolshoogte nemen. Verder heb ik het niet kunnen volgen, ik moest mijn trein naar Nijmegen halen.
    Alexxxxxzondag 23 januari 2005 @ 17:28
    Vos wil goederenvervoer op spoor Leeuwarden-Veendam
    LEEUWARDEN - Vos Logistics probeert de spoorlijn Leeuwarden- Veendam (via Groningen) open te krijgen voor goederenvervoer. Bij Prorail ligt een aanvraag voor openstelling. Gemikt wordt op nachtelijk transport met een relatief korte trein, mogelijk eens in de twee weken.

    Vos rijdt nu vanuit Leeuwarden alleen op Rotterdam. Minimaal vijf keer per week gaan er goederentreinen op en neer.

    De opening van de tweede lijn vanuit Leeuwarden heeft te maken met een nieuwe verbinding die Vos met ingang van dit voorjaar onderhoudt tussen Veendam, Bremerhaven en Hamburg. Deze twee Duitse steden worden belangrijker zodra het zuiderlijker gelegen Duisburg dichtslibt. Dat dit gaat gebeuren, lijdt voor Haan geen twijfel. ,,De toestroom is daar zo groot, dat houden ze niet vol.''

    De alternatieve route vanuit Nederland naar de noord-Duitse havensteden kan via Veendam leiden. Goede spoorverbindingen met andere steden in Nederland, zoals Leeuwarden, winnen dan aan belang.

    Leeuwarden zal nooit echt een groot knooppunt worden, stelt Haan. Maar de terminal krijgt het wel steeds drukker. Vorig jaar groeide het aantal containers met 7 procent naar 21.492 stuks.

    Er werd flink meer vervoerd door Philips (scheerapparaten), Friesland Foods in Leeuwarden (onder meer kindervoeding), Huhtamaki in Franeker en De Halm Karton in Hoogkerk (beide papierindustrie), Douwe Egberts in Joure (koffiepads) en voor verschillende reders.

    De laatste maanden is Vos het Leeuwarder terrein aan het herschikken, opdat er soepeler met containers gemanoeuvreerd kan worden. De terminal levert werk op voor acht mensen. De gemeente verdient er aan doordat Vos erfpacht betaalt.
    blupmaandag 24 januari 2005 @ 01:47
    Tot mn grote verbazig was NS 4142 (of was het 4241?)van top tot teen oranje..
    "NS Sportief opweg naar Turijn" stodn aan de zeikant..
    Afgelopen zaterdag reed ie van Utrecht CS richting leeuwarden geloof ik...
    Kheb er fotos van op mn mobiel staan, zijn vrijbrak maja.. kzal ze wel posten zo.
    [edit]Hij is altijd al oranej geweest?

    [/edit]

    [ Bericht 11% gewijzigd door blup op 24-01-2005 01:54:26 ]
    MREnmaandag 24 januari 2005 @ 01:53
    quote:
    Op maandag 24 januari 2005 01:47 schreef blup het volgende:
    Tot mn grote verbazig was NS 4142 (of was het 4241?)van top tot teen oranje..
    "NS Sportief opweg naar Turijn" stodn aan de zeikant..
    Afgelopen zaterdag reed ie van Utrecht CS richting leeuwarden geloof ik...
    Kheb er fotos van op mn mobiel staan, zijn vrijbrak maja.. kzal ze wel posten zo.
    [edit]Hij is altijd al oranej geweest?[/edit]
    Nee, pas vanaf eind 2004 (november ofzo?) omdat NS toen sponsor is geworden van NOC*NSF
    blupmaandag 24 januari 2005 @ 01:55
    ahw, omdat op google die dus al stonden.. Ik dacht dat dat t net nieuw was
    Dit was m eerst:

    http://home.hetnet.nl/~rjybema/Sdn4241.html
    JDudemaandag 24 januari 2005 @ 01:55
    quote:
    Op maandag 24 januari 2005 01:47 schreef blup het volgende:
    Tot mn grote verbazig was NS 4142 (of was het 4241?)van top tot teen oranje..
    Ik denk 4241... de 41xx-serie bestaat voorzover ik weet niet
    blupmaandag 24 januari 2005 @ 01:58

    quote:
    NOC*NSF
    Niet lang na het verschijnen van de Kinderboekenweektrein volgde al een tweede kandidaat voor totaalreklame en ook nu was de reklame min of meer voor de NS zelf: vanaf de Olympische Spelen 2004 in Athene tot en met die van 2008 in Peking zullen de NS de NOC*NSF sponsoren, het Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie. Het startschot van deze sponsoring werd netzoals voor de Kinderboekenweektrein gegeven in Amersfoort, en wel op maandag 9 augustus 2004. In aanwezigheid van staatsecretaris van sport Erica Terpstra en president-directeur van de NS, Aad Veenman, vond een feestelijke opening plaats. Met het zetten van een handtekening openden ze samen de NOC*NSF-trein, waarna nog vele Olympische sporters hun voorbeeld zouden volgen.
    Echter, een dag na de onthulling van de NOC*NSF-trein werden de logo's van de Olympische Spelen en het NOC*NSF verwijderd, aangezien het contract pas per 1 januari 2005 in zou gaan.


    [ Bericht 79% gewijzigd door blup op 24-01-2005 02:10:44 ]
    Alexxxxxdinsdag 25 januari 2005 @ 16:17

    Nou, niet helemaaaaal oranje.. ik kwam hem tegen op station assen. Sorry voor de belabberde foto, maar een minuut later was de trein de andere kant op, en daar moets ik in.... Dus gewoon klik en weer weg...
    SHERMANwoensdag 26 januari 2005 @ 22:47
    Ik kwam van de week deze tussen Culemborg en Geldermalsen tegen


    dit is een tvp ja
    bliebliewoensdag 26 januari 2005 @ 23:50
    quote:
    Op maandag 24 januari 2005 01:47 schreef blup het volgende:
    Tot mn grote verbazig was NS 4142 (of was het 4241?)van top tot teen oranje..
    "NS Sportief opweg naar Turijn" stodn aan de zeikant..
    Afgelopen zaterdag reed ie van Utrecht CS richting leeuwarden geloof ik...
    Kheb er fotos van op mn mobiel staan, zijn vrijbrak maja.. kzal ze wel posten zo.
    [edit]Hij is altijd al oranej geweest?

    [afbeelding][afbeelding][/edit]
    ik kwam die paar maanden geleden ook al tegen op Utrecht CS.
    Heb ik me ook over zitten verbazen.
    hydraulixdonderdag 27 januari 2005 @ 01:06
    Leuk om dit topic te lezen (ben namelijk zelf niet echt into treinen, meer in de luchtvaart )
    Japan hebben wel erg mooie treinen zeg met hun Shinkansen!

    SHERMANdonderdag 27 januari 2005 @ 17:41
    bestaat er een witte mat64 met gele deuren
    want volgens mij zag ik die in utrecht centraal staan
    Lucskedonderdag 27 januari 2005 @ 18:13
    Alleen SGMm en SGM II heeft gele deuren.
    SHERMANdonderdag 27 januari 2005 @ 18:35
    het was zeker geen dubbeldekker
    Lucskedonderdag 27 januari 2005 @ 19:36
    SGM II en SGMm zijn dan ook geen dubbeldekkers (en Mat '64 is dan ook niet wit). Vooruit dan maar: het is SGMm wat er staat.
    SHERMANdonderdag 27 januari 2005 @ 21:43
    staat het dan verkeerd in de op of lees ik verkeerd
    Dichterbijerdonderdag 27 januari 2005 @ 22:35
    Vandaag toen ik weer aankomen op Groningen CS zag ik een ICM-1 (Das toch een koploper?) met als decoratie sterren op de voorbak (dus bij de deuren voor een volgende trein).

    Weet iemand de reden dat die sterren erop zitten?
    MREnvrijdag 28 januari 2005 @ 01:40
    quote:
    Op donderdag 27 januari 2005 22:35 schreef Dichterbijer het volgende:
    Vandaag toen ik weer aankomen op Groningen CS zag ik een ICM-1 (Das toch een koploper?) met als decoratie sterren op de voorbak (dus bij de deuren voor een volgende trein).

    Weet iemand de reden dat die sterren erop zitten?
    Kerstactie, samen met TPG Post.

    Het was maar één stel dat die sterren heeft, de 4444.

    Het is geen ICM-1, want dat zijn alleen drietjes, ICM-III's dus.
    Om het even wat duidelijker te maken:
    ICM-III bestaat uit drie bakken (serie 40xx), ICM-IV bestaat uit vier bakken (serie 42xx en stel 4444)
    ICM-0 t/m ICM-4 geeft aan welke batch het is. ICM-0, de prototypes zijn niet meer in dienst. ICM-1 en ICM-2 zijn de drietjes, ICM-3 en ICM-4 zijn de viertjes.

    En dat het ding in Groningen staat is logisch, de 4444 (ex-4230(?)) heeft een afwijkend nummer omdat deze 2 A-bakken heeft en 2 B-bakken, tegen 3B en 1A normaal. Deze wordt ingezet tussen Den Haag en Groningen. ('s Morgens naar Den Haag, 's middags naar Groningen).
    MREnvrijdag 28 januari 2005 @ 01:42
    quote:
    Op donderdag 27 januari 2005 21:43 schreef SHERMAN het volgende:
    staat het dan verkeerd in de op of lees ik verkeerd
    Ik denk het, want hoewel sommige dingen wat achterhaald zijn, staat er weldegelijke een foto van SGMm, namelijk deze:

    Et voila: gele deuren.

    En die komen idd omloopmatig tegenwoordig ook in Utrecht.
    JDudevrijdag 28 januari 2005 @ 05:06
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 01:42 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Ik denk het, want hoewel sommige dingen wat achterhaald zijn, staat er weldegelijke een foto van SGMm, namelijk deze:
    [afbeelding]
    Et voila: gele deuren.

    En die komen idd omloopmatig tegenwoordig ook in Utrecht.
    Da's toch gewoon een bijgeschilderde Sprinter
    SHERMANvrijdag 28 januari 2005 @ 07:12
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 05:06 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Da's toch gewoon een bijgeschilderde Sprinter
    Ze was laag dus dan denk ik meteen aan een mat64 want veel andere treinen zie ik nooit voorbij komen
    Duvelvrijdag 28 januari 2005 @ 09:05
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 05:06 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Da's toch gewoon een bijgeschilderde Sprinter
    Dat niet alleen, ze zijn er ook in geslaagd om nog beroerdere stoeltjes te vinden dan in het DD-AR materieel. 't Zit nu net als een Lint, alleen hoor je in plaats van de dieselmotor het zoemen van de chopper. En het rammelen van de draaistellen, want die vallen niet onder het revisieprogramma.
    Dichterbijervrijdag 28 januari 2005 @ 09:08
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 01:40 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Kerstactie, samen met TPG Post.

    Het was maar één stel dat die sterren heeft, de 4444.

    Het is geen ICM-1, want dat zijn alleen drietjes, ICM-III's dus.
    Om het even wat duidelijker te maken:
    ICM-III bestaat uit drie bakken (serie 40xx), ICM-IV bestaat uit vier bakken (serie 42xx en stel 4444)
    ICM-0 t/m ICM-4 geeft aan welke batch het is. ICM-0, de prototypes zijn niet meer in dienst. ICM-1 en ICM-2 zijn de drietjes, ICM-3 en ICM-4 zijn de viertjes.

    En dat het ding in Groningen staat is logisch, de 4444 (ex-4230(?)) heeft een afwijkend nummer omdat deze 2 A-bakken heeft en 2 B-bakken, tegen 3B en 1A normaal. Deze wordt ingezet tussen Den Haag en Groningen. ('s Morgens naar Den Haag, 's middags naar Groningen).
    AHa idd, het was de 4444. Ik vind die sterren er best leuk op staan! Van mij mogen ze wel wat meer doen met de buitenkant van treinen.
    logic_vrijdag 28 januari 2005 @ 11:34
    En nog een grote collectie plaatjes van treinen + stations uit allemaal verschillende Europeese landen:
    http://www.railwaymania.com/imgdb_default.asp
    MREnvrijdag 28 januari 2005 @ 12:05
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 09:05 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Dat niet alleen, ze zijn er ook in geslaagd om nog beroerdere stoeltjes te vinden dan in het DD-AR materieel. 't Zit nu net als een Lint, alleen hoor je in plaats van de dieselmotor het zoemen van de chopper.
    Ach, ik vind de stoelen nog net wat beter dan die plankjes.
    quote:
    En het rammelen van de draaistellen, want die vallen niet onder het revisieprogramma.
    Nou ja, meer een ander revisieprogramma. Dat van de draaistellen namelijk
    SHERMANvrijdag 28 januari 2005 @ 12:24
    Gister in een DD-IRM gezeten die als stop trein reed....lekker treintje hoor
    JDudevrijdag 28 januari 2005 @ 13:17
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 12:24 schreef SHERMAN het volgende:
    Gister in een DD-IRM gezeten die als stop trein reed....lekker treintje hoor
    Ik vind het wel geinig dat sinds die IRMs op Den Haag C - Eindhoven/Venlo rijden, men ineens overal tijd overhoudt in de dienstregeling. In Dordrecht kun je vaak koffie gaan halen en ook het eeuwige te laat komen in Breda lijkt verleden tijd. Kennelijk zijn die ICKs toch een stukje trager
    MREnvrijdag 28 januari 2005 @ 16:05
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 13:17 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Ik vind het wel geinig dat sinds die IRMs op Den Haag C - Eindhoven/Venlo rijden, men ineens overal tijd overhoudt in de dienstregeling. In Dordrecht kun je vaak koffie gaan halen en ook het eeuwige te laat komen in Breda lijkt verleden tijd. Kennelijk zijn die ICKs toch een stukje trager
    Vind je het gek, IRM heeft veel meer aangedreven assen, en trek dus sneller op dan loc+rijtuigen. Een betere verdelingen van krachten dus, plus het gebruik van meerdere motoren en een relatief laag gewicht doen de rest.

    Loc+rijtuigen is ook zo'n beetje het traagst optrekkende mat. IRM schijnt binnen 65seconden 120 of 140 te kunnen rijden.

    Persoonlijk heb ik overigens toch liever ICM of ICRm wegens het hogere comfort.
    Carportvrijdag 28 januari 2005 @ 20:21
    quote:
    Op donderdag 27 januari 2005 22:35 schreef Dichterbijer het volgende:
    Vandaag toen ik weer aankomen op Groningen CS zag ik een ICM-1 (Das toch een koploper?) met als decoratie sterren op de voorbak (dus bij de deuren voor een volgende trein).

    Weet iemand de reden dat die sterren erop zitten?
    Wat foto's:



    (http://www.nicospilt.com/)

    Heb toen ook nog meegereden. In de trein konden we gratis kerstkaarten versturen. Daarbij kregen we ook nog eens wat drinken en een koek van de NS (ja, de railtender was weer onboard )
    Intxaurragavrijdag 28 januari 2005 @ 23:26
    Op welke trajecten rijden de koplopers eigenlijk vooral? Tussen Roosendaal en Zwolle zie ik ze in ieder geval zelden.
    SHERMANvrijdag 28 januari 2005 @ 23:28
    Ik kom ze dagelijks tegen als ik tussen Geldermalsen en Culemborg fiets, neem aan dat ze dus tussen Utrecht en Den Bosch rijden
    Fixersvrijdag 28 januari 2005 @ 23:33
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 09:05 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Dat niet alleen, ze zijn er ook in geslaagd om nog beroerdere stoeltjes te vinden dan in het DD-AR materieel. 't Zit nu net als een Lint, alleen hoor je in plaats van de dieselmotor het zoemen van de chopper. En het rammelen van de draaistellen, want die vallen niet onder het revisieprogramma.
    Als ze toch aan 't reviseren zijn: kunnen ze gelijk die enorme tarzans onder de koplopers wegslopen. Ik vindt het knap dat ze een blok staal + hoopmensen (wat zou een volgeladen bak wegen?) zo aan 't trillen krijgen. Bij mij staat het garant voor een stevige koppijn dat getril.
    Carportzaterdag 29 januari 2005 @ 10:32
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 23:26 schreef Intxaurraga het volgende:
    Op welke trajecten rijden de koplopers eigenlijk vooral? Tussen Roosendaal en Zwolle zie ik ze in ieder geval zelden.
    Op het traject Den Haag - Groningen/Enschede en het traject Rotterdam - Leeuwarden/Enschede rijden ze ook.
    Skuazaterdag 29 januari 2005 @ 10:54
    eindelijk is het zover! zonet reed de 52-er langs mijn huis!!
    wat een machtig geluid en gezicht!!

    SHERMANzaterdag 29 januari 2005 @ 10:57
    Ben benieuwd of er mensen waren die de brandweer belden omdat ze die rook zagen
    MREnzondag 30 januari 2005 @ 03:04
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 23:33 schreef Fixers het volgende:

    [..]

    Als ze toch aan 't reviseren zijn: kunnen ze gelijk die enorme tarzans onder de koplopers wegslopen. Ik vindt het knap dat ze een blok staal + hoopmensen (wat zou een volgeladen bak wegen?) zo aan 't trillen krijgen. Bij mij staat het garant voor een stevige koppijn dat getril.
    Er komen sowieso nieuwe compressoren onder ICM.
    ROGzondag 30 januari 2005 @ 04:01
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 23:26 schreef Intxaurraga het volgende:
    Op welke trajecten rijden de koplopers eigenlijk vooral?
    't Nachtnet.
    bliebliezondag 30 januari 2005 @ 04:10
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 23:28 schreef SHERMAN het volgende:
    Ik kom ze dagelijks tegen als ik tussen Geldermalsen en Culemborg fiets, neem aan dat ze dus tussen Utrecht en Den Bosch rijden
    Ik ben eerlijk gezegd alleen maar nieuwe dubbeldekkers en gewone sneltreinen (17 serie + ic wagons) tegen gekomen in de keren dat ik tussen Eindhoven en Utrecht reisde.
    Dus koplopers op die lijn??? Kweenie, maar lijkt me sterk.

    Maarrrrrrrrrrrrrr misschien pak ik die trein wel net op momenten dat er geen koplopers rijden .
    SHERMANzondag 30 januari 2005 @ 10:32
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 04:10 schreef blieblie het volgende:

    [..]

    Ik ben eerlijk gezegd alleen maar nieuwe dubbeldekkers en gewone sneltreinen (17 serie + ic wagons) tegen gekomen in de keren dat ik tussen Eindhoven en Utrecht reisde.
    Dus koplopers op die lijn??? Kweenie, maar lijkt me sterk.

    Maarrrrrrrrrrrrrr misschien pak ik die trein wel net op momenten dat er geen koplopers rijden .
    Ik mocht het de vorige keer dan wel fout hebben gehad over die mat64 en de sprinter maar hier ben ik 120% zeker van
    Dichterbijerzondag 30 januari 2005 @ 11:17
    Er stond afgelopen donderdag weer een gloednieuwe dubbeldekker te wachten op Zwolle.

    Alleen vind ik die doorgangen wel krap en heb het gevoel dat ik iedere keer mijn kop ga stoten
    Fixerszondag 30 januari 2005 @ 12:38
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 03:04 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Er komen sowieso nieuwe compressoren onder ICM.
    Waar zijn die dingen eigenlijk voor, pneumatiek voor remmen en deuren? Als ik niet beter zou weten zou ik zeggen dat er een brak dieselgeneratortje onder de koplopers hangt.
    Lucskezondag 30 januari 2005 @ 12:56
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 04:10 schreef blieblie het volgende:

    [..]

    Ik ben eerlijk gezegd alleen maar nieuwe dubbeldekkers en gewone sneltreinen (17 serie + ic wagons) tegen gekomen in de keren dat ik tussen Eindhoven en Utrecht reisde.
    Dus koplopers op die lijn??? Kweenie, maar lijkt me sterk
    Sherman heeft het inderdaad 120% goed: ICM rijdt in treinserie 3500. Zij het dat daar in de loop van het jaar trek/duw gaat instromen en de ICM'en weer verdrijft.
    RubberDuckeyzondag 30 januari 2005 @ 14:31
    Vandaag reden de Alpen expres treinen eens langs Dordt, door werkzaamheden bij Utrecht.
    Foto`s zijn klikbaar:

    #1: 6495, 6502 en 6488


    #2: 1837 met de alpen expres


    #3: 1846 met de alpen expres


    #4: 1621


    #5: 454 en 896


    #6:


    #7: 8733


    Mocht je dit te weinig foto`s vinden, op m`n website staan er meer.
    Carportzondag 30 januari 2005 @ 14:42
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 14:31 schreef RubberDuckey het volgende:
    Vandaag reden de Alpen expres treinen eens langs Dordt, door werkzaamheden bij Utrecht.
    Foto`s zijn klikbaar:
    #7: 8733
    Dit is toch de 300e IRM?
    RubberDuckeyzondag 30 januari 2005 @ 14:51
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 14:42 schreef Carport het volgende:

    [..]

    Dit is toch de 300e IRM?
    Klopt helemaal!
    Lucskezondag 30 januari 2005 @ 15:28
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 14:51 schreef RubberDuckey het volgende:

    [..]

    Klopt helemaal!
    Eigenlijk niet. Het is de 300ste *bak* VIRM . Ze weten nu al niet waar het VIRM moeten laten, helemaal niet als ze 300 stellen zouden hebben .
    RubberDuckeyzondag 30 januari 2005 @ 15:38
    Jij vindt altijd wel wat he Luc? Maar je hebt idd gelijk

    Maar dan vind ik het eigenlijk misleidend om de gehele trein te bestickeren en niet alleen die 300ste bak...
    Carportzondag 30 januari 2005 @ 16:02
    Is het zo dat de bakken altijd in een zelfde samenstelling rijden? Ik kan me voorstellen dat de bakken ook los gekoppeld kunnen worden en in een andere samenstelling weer gekoppeld kunnen worden.
    Lucskezondag 30 januari 2005 @ 17:39
    Tja .

    De bakken kunnen inderdaad uitgewisseld worden en dat gebeurt ook bij schade of grote defecten.
    JMTmaandag 31 januari 2005 @ 00:06
    quote:
    Op zaterdag 29 januari 2005 10:32 schreef Carport het volgende:

    [..]

    Op het traject Den Haag - Groningen/Enschede en het traject Rotterdam - Leeuwarden/Enschede rijden ze ook.
    Vergeet niet ook Asd/Shl-Gn/Lwd/Es :-) Voor de rest idd ook in het nachtnet en in de serie 3500 (voorlopig)
    MREnmaandag 31 januari 2005 @ 01:16
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 12:38 schreef Fixers het volgende:

    [..]

    Waar zijn die dingen eigenlijk voor, pneumatiek voor remmen en deuren? Als ik niet beter zou weten zou ik zeggen dat er een brak dieselgeneratortje onder de koplopers hangt.
    En ik ga nog wel altijd in het deel van de trein zitten waren de motoren niet hangen, maar die bak hangt dus de compressor onder. Ding is idd voor lucht voor remmen en deuren, en kan op zn zachtst gezegd nog al wat herrie maken.
    MREnmaandag 31 januari 2005 @ 01:18
    quote:
    Op maandag 31 januari 2005 00:06 schreef JMT het volgende:

    [..]

    Vergeet niet ook Asd/Shl-Gn/Lwd/Es :-) Voor de rest idd ook in het nachtnet en in de serie 3500 (voorlopig)
    Gewoon de hele Noordoost, heb je alle verbindingen Rtd/Gvc/Asd/Shl-Amf-Gn/Lw/Es te pakken.
    Buiten de 3500 rijden ook alle treinen van de 7000-serie met ICM, en incidenteel rijdt er ook een sliert in de 800/900 of in de 8000/3800
    Duvelmaandag 31 januari 2005 @ 07:33
    quote:
    Op vrijdag 28 januari 2005 12:05 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Ach, ik vind de stoelen nog net wat beter dan die plankjes.
    [..]
    Ach ja, 't was voor 't stukje Asd - Ass, dus ik had er niet echt heel veel last van.
    quote:
    Nou ja, meer een ander revisieprogramma. Dat van de draaistellen namelijk
    Zoals standaard bij elk mat de draaistellen een eigen leven leiden buiten de bak om... Maar 't blijft jammer dat 't nog steeds rammelt.
    Duvelmaandag 31 januari 2005 @ 07:37
    quote:
    Op zondag 30 januari 2005 15:28 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Ze weten nu al niet waar het VIRM moeten laten, helemaal niet als ze 300 stellen zouden hebben .
    Wat dat betreft snap ik niet meer waar ze bij NSR mee bezig zijn: een gigantische order VIRM plaatsen, en er nu achter komen dat ze een mat-overschot hebben. Dus staat meer dan de helft van het ICK alweer in de mottenballen, en zijn de eerste series Plan V gesloopt. Als straks VIRM ook de 3500 overneemt, wat doen ze dan met het ICM dat overblijft? ICM is immers ook al uit de 2000-serie verbannen sinds daar VIRM rijdt. Of zouden ze nu ook een revisieprogramma voor ICM starten (hopelijk loopt dat iets gesmeerder dan dat van ICR)?
    MREndinsdag 1 februari 2005 @ 18:35
    quote:
    Op maandag 31 januari 2005 07:37 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Wat dat betreft snap ik niet meer waar ze bij NSR mee bezig zijn: een gigantische order VIRM plaatsen, en er nu achter komen dat ze een mat-overschot hebben. Dus staat meer dan de helft van het ICK alweer in de mottenballen, en zijn de eerste series Plan V gesloopt. Als straks VIRM ook de 3500 overneemt, wat doen ze dan met het ICM dat overblijft? ICM is immers ook al uit de 2000-serie verbannen sinds daar VIRM rijdt. Of zouden ze nu ook een revisieprogramma voor ICM starten (hopelijk loopt dat iets gesmeerder dan dat van ICR)?
    ICM als luxe stoptrein en als versterkingsstellen tijdens de spits-noordoost treinen. Op vrijdag is er bijvoorbeeld nog altijd een ICM-tekort in de noordoost.

    Waarschijnlijk ook voor de stoptrein Apeldoorn-Almelo.
    Lucskedinsdag 1 februari 2005 @ 18:54
    quote:
    Op maandag 31 januari 2005 01:18 schreef MREn het volgende:
    Buiten de 3500 rijden ook alle treinen van de 7000-serie met ICM, en incidenteel rijdt er ook een sliert in de 800/900 of in de 8000/3800
    In de 800/900 alleen in 't weekend in principe, bij stremmingen duiken ze daar doordeweeks ook wel in op inderdaad.
    Duvelwoensdag 2 februari 2005 @ 09:46
    quote:
    Op dinsdag 1 februari 2005 18:35 schreef MREn het volgende:

    [..]

    ICM als luxe stoptrein en als versterkingsstellen tijdens de spits-noordoost treinen. Op vrijdag is er bijvoorbeeld nog altijd een ICM-tekort in de noordoost.
    Ik vind het een belediging voor ICM om dit mat in de stoptreindienst in te zetten. Volgens mij is ICM ook wat traag om als stopper te rijden. Qua aanzet bedoel ik dan.
    Dichterbijerwoensdag 2 februari 2005 @ 11:08
    quote:
    Op woensdag 2 februari 2005 09:46 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Ik vind het een belediging voor ICM om dit mat in de stoptreindienst in te zetten. Volgens mij is ICM ook wat traag om als stopper te rijden. Qua aanzet bedoel ik dan.
    Nouja, ik vind het persoonlijk wel meevallen. Als ik de stoptrein van Groningen naar Zwolle pak, dan ben ik toch binnen een uur in Zwolle. Volgens mij hetzelfde als met de intercity. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
    thatsmewoensdag 2 februari 2005 @ 11:54
    quote:
    Op woensdag 2 februari 2005 11:08 schreef Dichterbijer het volgende:
    Nouja, ik vind het persoonlijk wel meevallen. Als ik de stoptrein van Groningen naar Zwolle pak, dan ben ik toch binnen een uur in Zwolle. Volgens mij hetzelfde als met de intercity. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
    intercity is 10 minuten sneller vanaf groningen, omdat deze niet hoeft te stoppen natuurlijk (na ja alleen te assen)
    quote:
    Op dinsdag 1 februari 2005 18:35 schreef MREn het volgende:

    ICM als luxe stoptrein en als versterkingsstellen tijdens de spits-noordoost treinen. Op vrijdag is er bijvoorbeeld nog altijd een ICM-tekort in de noordoost.

    Waarschijnlijk ook voor de stoptrein Apeldoorn-Almelo.
    Mag ook wel na die diesel 3, weer wat luxe inhalen, we hebben veel te lang met die oude troep gezeten.

    [ Bericht 33% gewijzigd door thatsme op 02-02-2005 13:09:43 ]
    Dichterbijerwoensdag 2 februari 2005 @ 14:45
    * Dichterbijer kan die tijd nog wel herrinderen met die oude bakken tussen Zwolle en Groningen. T'was net een gevangenis trein
    JDudewoensdag 2 februari 2005 @ 15:42
    quote:
    Op woensdag 2 februari 2005 14:45 schreef Dichterbijer het volgende:
    * Dichterbijer kan die tijd nog wel herrinderen met die oude bakken tussen Zwolle en Groningen. T'was net een gevangenis trein
    Die Plan U's bedoel je? Die zijn nog erger dan hun electrische collega's Plan T/V inderdaad
    thatsmewoensdag 2 februari 2005 @ 17:29
    quote:
    Op woensdag 2 februari 2005 15:42 schreef JDude het volgende:

    [..]

    Die Plan U's bedoel je? Die zijn nog erger dan hun electrische collega's Plan T/V inderdaad
    ja plan U inderdaad:
    Lucskewoensdag 2 februari 2005 @ 23:15
    Och, de volgende ronde terzijdestellingen is weer in zicht.
    Dichterbijerwoensdag 2 februari 2005 @ 23:19
    Houden we dan wel materiaal over om nog mee te rijden?
    Het lijkt zo veel dat er weg gaat, en het nieuwe materiaal lijkt druppelgewijs binnen te komen.
    Lucskewoensdag 2 februari 2005 @ 23:24
    Maar druppelsgewijs zes bakken over een lange tijd compenseert losse rijtuigen en tweetjes in één korte periode.
    MREndonderdag 3 februari 2005 @ 01:27
    quote:
    Op woensdag 2 februari 2005 11:54 schreef thatsme het volgende:


    Mag ook wel na die diesel 3, weer wat luxe inhalen, we hebben veel te lang met die oude troep gezeten.
    Och, als op Hgl-Zp Plan U's zouden rijden ipv die lint-rommel, zou ik nog overwegen om daar mee mee te gaan. Lekker met je rug tegen de machinekamer en optrekken maar!
    thatsmedonderdag 3 februari 2005 @ 10:22
    quote:
    Op donderdag 3 februari 2005 01:27 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Och, als op Hgl-Zp Plan U's zouden rijden ipv die lint-rommel, zou ik nog overwegen om daar mee mee te gaan. Lekker met je rug tegen de machinekamer en optrekken maar!
    Jij hebt blijkbaar de voorkeur voor treinen waarbij je door hebt hoe hard ze werken, oké voor 1 keertje is het niet erg, misschien zelfs leuk. Maar als je dagelijks in een diesel 3 van Meppel -> Groningen moet zitten dan wordt het knap vervelend, het tocht rammeld en schud, en in de winter heb je een grote kans dat de kachel het helemaal niet doet (dus binnen kouder is dan buiten )
    Dualdudedonderdag 3 februari 2005 @ 11:42
    Rügensche Kleinbahn, smalspoor "Rasender Roland" op het 'eiland' Rügen. (http://www.rasender-roland.de)

    Station Putbus


    De smalspoor diesel die stoomlocs meehelpt met trekken van de wagens vanaf haven "Lauterbach" naar station putbus.




    Vanaf Putbus tot Göhren rijden de stoomlocs zelfstandig:










    Duveldonderdag 3 februari 2005 @ 13:25
    quote:
    Op donderdag 3 februari 2005 01:27 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Och, als op Hgl-Zp Plan U's zouden rijden ipv die lint-rommel, zou ik nog overwegen om daar mee mee te gaan. Lekker met je rug tegen de machinekamer en optrekken maar!
    Juist, dat is de enige echte plek in een Plan U! Zo kun je je reis pas echt "ondergaan"!
    Skuadonderdag 3 februari 2005 @ 13:47
    Op mijn site heb ik onder het kopje "overig" meer foto's geplaatst van het stoomevenement in Sneek.

    de site: http://members.home.nl/skua
    MREndonderdag 3 februari 2005 @ 14:47
    quote:
    Op donderdag 3 februari 2005 10:22 schreef thatsme het volgende:

    [..]

    Jij hebt blijkbaar de voorkeur voor treinen waarbij je door hebt hoe hard ze werken, oké voor 1 keertje is het niet erg, misschien zelfs leuk. Maar als je dagelijks in een diesel 3 van Meppel -> Groningen moet zitten dan wordt het knap vervelend, het tocht rammeld en schud, en in de winter heb je een grote kans dat de kachel het helemaal niet doet (dus binnen kouder is dan buiten )
    Is dat zo? Van de Plan U's (diesel 3 dus) op Hgl-Zp was het altijd flink warm. Volgens mij werd gewoon de warmte van de motor als verwarming gebruikt. Koud heb ik het tenminste nooit gehad in zo'n ding. Kon je altijd goed merken aan het water uit de kraan in de wc's, dat was altijd lekker warm, itt bijna alle andere treinen.

    En ja, lekker tegen die motor aanzitten was wel leuk ja. Maar als je aan de andere kopkant ging zitten, was het heerlijk rustig.

    Toen er DM90 ging rijden op dat traject was het nog steeds een leuke shortcut richting Zp/Ah als je in Es de IC had gemist. Nu met die Lint rommel kom ik er nooit meer...
    Duveldonderdag 3 februari 2005 @ 18:18
    quote:
    Op donderdag 3 februari 2005 14:47 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Is dat zo? Van de Plan U's (diesel 3 dus) op Hgl-Zp was het altijd flink warm. Volgens mij werd gewoon de warmte van de motor als verwarming gebruikt. Koud heb ik het tenminste nooit gehad in zo'n ding. Kon je altijd goed merken aan het water uit de kraan in de wc's, dat was altijd lekker warm, itt bijna alle andere treinen.
    De U-tjes stonden toch wel bekend om hun verwarmingsproblemen... Ik geloof dat iedere bak zijn eigen oliekachel had, en die kunnen best stuk... Overigens kan dat ook in Plan V, waar ik laatst zat te vernikkelen in een ijskoude trein, tot de conducteur me erop wees dat in de andere bak de verwarming het wel deed.
    quote:
    En ja, lekker tegen die motor aanzitten was wel leuk ja. Maar als je aan de andere kopkant ging zitten, was het heerlijk rustig.
    Ja doei, heerlijk rustig is helemaal niet leuk in zo'n trein!
    quote:
    Toen er DM90 ging rijden op dat traject was het nog steeds een leuke shortcut richting Zp/Ah als je in Es de IC had gemist. Nu met die Lint rommel kom ik er nooit meer...
    De bus op wielen... Valt in de zelfde categorie als de light-rail tussen Gouda en Alphen en zelfs een beetje de verbouwde Sprinters... Maar goed, ik vond Sprinters toch al boutmaterieel.
    Alexxxxxvrijdag 4 februari 2005 @ 19:44
    quote:
    Op donderdag 3 februari 2005 13:47 schreef Skua het volgende:
    Op mijn site heb ik onder het kopje "overig" meer foto's geplaatst van het stoomevenement in Sneek.

    de site: http://members.home.nl/skua
    Als we dan toch gaan loepn spammen over de Sneker stoomtrein, geef ik even dit linkje.
    ImPrEzAzaterdag 5 februari 2005 @ 22:22
    Op station Culemborg, als ik het goed verstond, stond vanavond een treinstel in brand. Aan de beelden op t Journaal te zien ging het om een ICM-stel. Zag er nogal triest uit, volledig uitgebrand.
    Iemand mss. foto's?
    SHERMANzaterdag 5 februari 2005 @ 22:24
    quote:
    Op zaterdag 5 februari 2005 22:22 schreef ImPrEzA het volgende:
    Op station Culemborg, als ik het goed verstond, stond vanavond een treinstel in brand. Aan de beelden op t Journaal te zien ging het om een ICM-stel. Zag er nogal triest uit, volledig uitgebrand.
    Iemand mss. foto's?
    Ben ik ook wel benieuwd naar, ligt hier namelijk best wel in de buurt.

    Iemand toevallig foto's van militair transport per trein?
    ImPrEzAzaterdag 5 februari 2005 @ 23:40
    quote:
    Brand verwoest deel trein bij Culemborg

    Uitgegeven: 5 februari 2005 17:21
    Laatst gewijzigd: 5 februari 2005 19:07
    CULEMBORG - In het achterste deel van een intercity-trein is zaterdagmiddag nabij station Culemborg brand uitgebroken. De lokale brandweer wist de uitslaande brand binnen een uur te blussen. Niemand raakte bij de brand gewond.

    Rond 16.00 uur bleek het achterste rijtuig van de trein die onderweg was van Heerlen naar Haarlem, in brand te staan. De spanning werd tijdens het blussen van de bovenleidingen gehaald, waardoor het overige treinverkeer zeker een uur helemaal stil lag. Reizigers werden met bussen vervoerd. Rond kwart voor vijf was de brand geblust.

    Volgens ProRail is het achterste rijtuig door de brand onbruikbaar geraakt. Het deel daar achter liep ernstige rookschade op. De tweehonderd reizigers uit de trein zijn in Culemborg opgevangen en met bussen vervoerd.

    Om kwart over zes werd het treinverkeer volledig hervat. De beschadigde trein is naar Utrecht gebracht, waar de technische recherche de oorzaak van de brand onderzoekt. Een woordvoerder van ProRail acht brandstichting niet onmogelijk.
    Lucskezaterdag 5 februari 2005 @ 23:47
    quote:
    Op zaterdag 5 februari 2005 22:24 schreef SHERMAN het volgende:
    Iemand toevallig foto's van militair transport per trein?
    Zie RM mei of juni en december 2004 of OdR mei of juni 2004.
    SHERMANzaterdag 5 februari 2005 @ 23:57
    quote:
    Op zaterdag 5 februari 2005 23:47 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Zie RM mei of juni en december 2004 of OdR mei of juni 2004.
    RM = RailMagazine ?
    OdR
    bliebliezondag 6 februari 2005 @ 00:08
    quote:
    Op donderdag 3 februari 2005 11:42 schreef Dualdude het volgende:
    Tssss, suf treintje
    Dit zijn pas stoomlocs:





    En op Hollandsch bodem...
    Ik blijf het jammer vinden dat mijn opa daar niet meer in de buurt/naast het spoor woont.
    Prachtig vond ik dat als klein jongetje...
    Als mannetje van 10 daar door de loodsen struinen en naar die enorme locs kijken (wat overigens gewoon mocht als je het netjes vraagt! Het zijn allemaal vrijwilligers daar, en allemaal zeeeer trots op hun hobby!!)

    *Nostalgie*

    Meer info op: http://www.museumbuurtspoorweg.nl

    Snel maar weer eens langsgaan
    Dualdudezondag 6 februari 2005 @ 00:26
    quote:
    Op zondag 6 februari 2005 00:08 schreef blieblie het volgende:

    [..]

    Tssss, suf treintje
    Stelt ook niet veel voor die op die pic, seen WAY bigger, heb 'k alleen geen digitale foto's van.
    bliebliezondag 6 februari 2005 @ 00:38
    quote:
    Op zondag 6 februari 2005 00:26 schreef Dualdude het volgende:

    [..]

    Stelt ook niet veel voor die op die pic, seen WAY bigger, heb 'k alleen geen digitale foto's van.
    Ik denk dat die van de MBS kleiner zijn... Maar ook die zijn groooooot...
    Dichterbijerzondag 6 februari 2005 @ 01:15
    Ik hoorde dat er gister een intercity wagon was uitgebrand tussen utrecht en ???. Iemand meer info hier over?
    bliebliezondag 6 februari 2005 @ 01:19
    quote:
    Op zondag 6 februari 2005 01:15 schreef Dichterbijer het volgende:
    Ik hoorde dat er gister een intercity wagon was uitgebrand tussen utrecht en ???. Iemand meer info hier over?
    Het staat wel 5 posts hierboven:
    quote:
    Brand verwoest deel trein bij Culemborg

    Uitgegeven: 5 februari 2005 17:21
    Laatst gewijzigd: 5 februari 2005 19:07
    CULEMBORG - In het achterste deel van een intercity-trein is zaterdagmiddag nabij station Culemborg brand uitgebroken. De lokale brandweer wist de uitslaande brand binnen een uur te blussen. Niemand raakte bij de brand gewond.

    Rond 16.00 uur bleek het achterste rijtuig van de trein die onderweg was van Heerlen naar Haarlem, in brand te staan. De spanning werd tijdens het blussen van de bovenleidingen gehaald, waardoor het overige treinverkeer zeker een uur helemaal stil lag. Reizigers werden met bussen vervoerd. Rond kwart voor vijf was de brand geblust.

    Volgens ProRail is het achterste rijtuig door de brand onbruikbaar geraakt. Het deel daar achter liep ernstige rookschade op. De tweehonderd reizigers uit de trein zijn in Culemborg opgevangen en met bussen vervoerd.

    Om kwart over zes werd het treinverkeer volledig hervat. De beschadigde trein is naar Utrecht gebracht, waar de technische recherche de oorzaak van de brand onderzoekt. Een woordvoerder van ProRail acht brandstichting niet onmogelijk.
    MREnzondag 6 februari 2005 @ 01:34
    quote:
    Op zaterdag 5 februari 2005 23:57 schreef SHERMAN het volgende:

    [..]

    RM = RailMagazine ?
    OdR
    Op de Rails, het maandblad van de NVBS. www.nvbs.com
    Dichterbijerzondag 6 februari 2005 @ 10:38
    quote:
    Op zondag 6 februari 2005 01:19 schreef blieblie het volgende:

    [..]

    Het staat wel 5 posts hierboven:
    [..]
    Whehehe, niet gezien K'was een beetje te moe denk ik
    WernerVonPinkydonderdag 10 februari 2005 @ 12:58
    Voor de carnavalisten:
    quote:
    Prinsenwagen vast op spoorwegovergang

    Schinnen - Maandagmiddag omstreeks 15.10 uur kwam tijdens de carnavalsoptocht in Schinnen de prinsenwagen op de spoorwegovergang Nagelbeek -Stationsstraat vast te zitten, waardoor een intercity trein een noodstop moest maken.

    De carnavalsstoet trok ter plaatse tegen de rijrichting van het verkeer in. Nadat de trekker van de prinsenwagen de spoorwegovergang was gepasseerd, gingen bij de overgang de knipperlichten in werking en sloten de bomen. Dit gebeurde nog vóórdat de aanhangwagen met daarop de raad van elf met prinscarnaval was gepasseerd. Hierdoor kwam een spoorboom tussen de trekker en de aanhangwagen te zitten en kon de combinatie geen kant meer op. In allerijl verliet de raad van elf de wagen, wat voor de prins een stuk moeilijker was. De machinist van de intercity uit Heerlen, bracht zijn trein door een noodstop tijdig tot stilstand. Omstanders hadden inmiddels ook al de betreffende spoorboom handmatig omhoog gedaan.
    bron: parkstadtv.nl
    MREndonderdag 10 februari 2005 @ 18:22
    Vandaar dat er nu ook getest wordt/gaat worden (Diemen) met overwegen die met een soort radardetectie kunnen zien of er nog iets op de overweg staat voordat de bomen gaan dalen.
    Carportdonderdag 10 februari 2005 @ 18:41
    quote:
    Op donderdag 10 februari 2005 18:22 schreef MREn het volgende:
    Vandaar dat er nu ook getest wordt/gaat worden (Diemen) met overwegen die met een soort radardetectie kunnen zien of er nog iets op de overweg staat voordat de bomen gaan dalen.
    Ik vind zo'n ADOB er alleen niet uitzien!
    Duveldonderdag 10 februari 2005 @ 23:00
    quote:
    Op donderdag 10 februari 2005 18:41 schreef Carport het volgende:

    [..]

    Ik vind zo'n ADOB er alleen niet uitzien!
    [afbeelding]
    Hm ja, het is blijkbaar nodig omdat sommige mensen niet snappen dat als er rode lampjes branden, belletjes rinkelen en er spoorbomen naar beneden gaan, het niet de bedoeling is dat je dan het spoor oversteekt.

    En het heeft natuurlijk met de zichtbaarheid te maken, om even stil te staan bij de mensen die niet door hun eigen stommiteit op overwegen zijn overleden maar domweg door slechte zichtbaarheid of domme pech.
    blupvrijdag 11 februari 2005 @ 04:25
    quote:
    Op donderdag 10 februari 2005 18:22 schreef MREn het volgende:
    Vandaar dat er nu ook getest wordt/gaat worden (Diemen) met overwegen die met een soort radardetectie kunnen zien of er nog iets op de overweg staat voordat de bomen gaan dalen.
    Bilthoven bedoel je?
    Daar staat al een vrij lange tijd zown uber beveiligde spoorweg overgang..
    Duvelvrijdag 11 februari 2005 @ 09:39
    't Nieuws vanmorgen gehoord? Nabij Blijdorp: Sprinter op een Koploper gereden. Saillant detail: die ic is normaal mijn trein 's ochtends...

    Anyway: collega vertelde dat de ic van 7.07 iets te laat vertrok en tegelijk opreed met de stoptrein van 7.09. Het viel hem al op dat de stopper wel erg hard bleef rijden. Het resultaat is dus duidelijk. We mogen natuurlijk niet speculeren, maar ik vermoed toch wel dat de machinist van de stoptrein ergens een rode pit heeft gemist... En dat levert dus best een bende op.

    Wat ik me afvraag is of we nu weer een zinloze discussie krijgen over ATB onder de 40 en het instellen van deelrijwegen...
    WernerVonPinkyvrijdag 11 februari 2005 @ 13:11
    Het vervolg van de carnavalisten over/op de spoorwegovergang:
    quote:
    Inspectie start onderzoek bijna spoorongeluk
    Schinnen -
    De Inspectie Verkeer en Waterstaat is een onderzoek begonnen naar het bijna-ongeluk met de carnavalswagen van de Schinöster op de spoorwegovergang Nagelbeek - Stationsstraat in Schinnen.


    Gisteren hebben mensen van de inspectie een eerste gesprek gevoerd met burgemeester F. Beckers van Schinnen. De komende dagen praten ze met andere betrokkenen. Centraal daarbij staat boven water te krijgen wat er maandagmiddag tijdens de carnavalsoptocht precies is misgegaan. De inspectie is ingeschakeld door spoorwegbeheerder ProRail die van de bijna-crash volgens vaste procedure melding maakte.

    Volgens een woordvoerder van de inspectie worden alle bijzondere voorvallen, alle bijna-ongelukken en alle gevallen waarbij het wel fout gaat, bekeken. ,,In die zin is de gebeurtenis in Schinnen niets bijzonders.''

    Vooralsnog kan de inspectie niets zeggen over de mogelijke oorzaak. ,,Daar is het veel te vroeg voor. Ons onderzoek loopt net een dag.'' Uiteindelijk heeft de inspectie volgens de woordvoerder afhankelijk van de conclusies 'allerlei instrumenten om iets te doen'.

    Burgemeester Beckers is blij met de bemoeienis. ,,Dit is alleen maar heel goed. Ik stel het op prijs. Het doel is om een veilige situatie te krijgen. Het is beter om dat gezamenlijk op te pakken.'' Hij zit zelf vanmiddag met de Schinöster en de politie rond de tafel om het voorval te bespreken. ,,Inmiddels heb ik voor mezelf wel een beeld van de gebeurtenissen, maar dat wil ik nog bevestigd zien. Wat mij betreft staan alle opties open. Maar ik vind wel dat de veiligheid belangrijker is dan de optochtroute.''

    Bij carnavalsvereniging de Schinöster was gisteren opnieuw niemand bereikbaar om te reageren op het onderzoek van de inspectie.

    In de vergunning die de gemeente Schinnen in december verleende voor de optocht wees Beckers al op de veiligheid bij de spoorwegovergang. Daarin schrijft hij op advies van de politie dat de deelnemers tijdens de optocht zo snel mogelijk het spoor moeten oversteken. Ze moeten volgens hem zo kort mogelijk op elkaar aansluiten en geen gaten laten vallen. Beckers heeft bovendien geweigerd toestemming te geven voor het houden van een uitgebreide ceremonie voor café 't Schöpke vlakbij de spoorwegovergang na afloop van de optocht. ,,Maar dat had niet te maken met het spoor, maar met de doorstroom van het verkeer. Een samenkomst zou dat hebben kunnen hinderen.''

    Schinnen stelt nauwelijks voorwaarden aan de optocht. Alleen op het gebied van afval en het opvolgen van aanwijzingen van politie of verkeersregelaars zijn er afspraken.

    De wagen van de raad van elf kwam maandag vast te zitten op het spoor toen de slagboom van de overweg tijdens het oversteken naar beneden ging. De machinist van de intercity van Heerlen naar Geleen-Oost kon de trein een paar meter voor de carnavalswagen stoppen. De leden van de raad waren toen al weggevlucht. Alleen de vorst kon niet wegkomen, omdat hij boven in het gevaarte zat.
    uit: Limburgs Dagblad
    MREnvrijdag 11 februari 2005 @ 14:05
    quote:
    Op vrijdag 11 februari 2005 04:25 schreef blup het volgende:

    [..]

    Bilthoven bedoel je?
    Daar staat al een vrij lange tijd zown uber beveiligde spoorweg overgang..
    Nee, Biltboven heeft alleen slagbomen over de volledige lengte enzo, die in Diemen zou vier halve bomen krijgen waarvan degenen op de rechter rijstroken normaal sluiten en die op de linker pas als de overgang geheel vrij van verkeer is.
    ImPrEzAvrijdag 11 februari 2005 @ 15:24
    Het treinongeluk bij R'dam CS vanochtend, de IC naar Groningen en de stoptrein vanuit Gouda-Overwelle raakten elkaar.

    Foto's van http://the.unreachable.org/train/






    Lekker :S Geen gewonden, wonderbaarlijk
    SHERMANvrijdag 11 februari 2005 @ 15:48
    WTF
    Dat ziet er best wel kapot uit zeg maar
    blupvrijdag 11 februari 2005 @ 15:57
    quote:
    Op vrijdag 11 februari 2005 14:05 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Nee, Biltboven heeft alleen slagbomen over de volledige lengte enzo, die in Diemen zou vier halve bomen krijgen waarvan degenen op de rechter rijstroken normaal sluiten en die op de linker pas als de overgang geheel vrij van verkeer is.
    Dat doettie in bilthoven ook.. Die is precies t zelfde als op die pic.. (of op die pic is bilthoven..)
    SHERMANvrijdag 11 februari 2005 @ 16:02
    @ Impreza; wat is jou taak eigenlijk? Ik neem aan dat je die foto's niet zomaar als toeschouwer mocht maken
    ImPrEzAvrijdag 11 februari 2005 @ 16:50
    niet mijn foto's hoor ik vond ze via www.michielveenstra.nl, ze zijn van ene Willem op http://www.willemdeboer.com/ schijnbaar
    JMTvrijdag 11 februari 2005 @ 18:49
    Het gaat trouwens om de 4071(V) + 4086(A) en de 2877, volgens bronnen op OVL
    Intxaurragavrijdag 11 februari 2005 @ 19:04


    Raad-het-station voor gevorderden
    Oom_Agentvrijdag 11 februari 2005 @ 21:49
    quote:
    Op vrijdag 11 februari 2005 19:04 schreef Intxaurraga het volgende:
    [[url=http://img124.exs.cx/img124/1463/p10104282by.th.jpg]afbeelding][/URL]

    Raad-het-station voor gevorderden
    Elst ?
    Intxaurragazaterdag 12 februari 2005 @ 00:18
    quote:
    Op vrijdag 11 februari 2005 21:49 schreef Oom_Agent het volgende:

    [..]

    Elst ?
    Nein. Wel op het traject Nijmegen - Den Helder.
    SHERMANzaterdag 12 februari 2005 @ 00:25
    Dit blijf ik toch een mooi treintje vinden


    Dichterbijerzaterdag 12 februari 2005 @ 10:59
    quote:
    Op vrijdag 11 februari 2005 19:04 schreef Intxaurraga het volgende:
    [[url=http://img124.exs.cx/img124/1463/p10104282by.th.jpg]afbeelding][/URL]

    Raad-het-station voor gevorderden
    Wilde gok: Haren?
    Oom_Agentzaterdag 12 februari 2005 @ 12:03
    quote:
    Op zaterdag 12 februari 2005 00:18 schreef Intxaurraga het volgende:

    [..]

    Nein. Wel op het traject Nijmegen - Den Helder.
    Dan is het Anna Paulowna.........

    Intxaurragazaterdag 12 februari 2005 @ 12:35
    quote:
    Op zaterdag 12 februari 2005 12:03 schreef Oom_Agent het volgende:

    [..]

    Dan is het Anna Paulowna.........

    [afbeelding]
    Jawel
    Klonkmaandag 14 februari 2005 @ 13:40
    ff een vraagje voor de echte die hards.

    Ik woon in Venlo, en kom erg vaak in Duitsland en vlak over de grens daar ligt Kaldenkirchen en daar kwam ik afgelopen zaterdag rond de klok van 12.00 uur s'middags een ICE tegen, hij kwam uit de richting Venlo.

    Iemand die weet wat ie daar deed (afgezien van rijden) want het traject Venlo - Keulen word niet met ICE's gereden.
    Larry101maandag 14 februari 2005 @ 14:17
    Ik heb ergens gelezen dat ze afgelopen zaterdag omgeleid werden via venlo, hoe wie wat en waarom weet ik niet, maar dat je er een tegenkwam is dus niet zo gek.
    Klonkmaandag 14 februari 2005 @ 14:21
    Damn, als ik dat had geweten was ik ff foto's gaan maken
    Duvelmaandag 14 februari 2005 @ 15:01
    quote:
    Op maandag 14 februari 2005 14:21 schreef Klonk het volgende:
    Damn, als ik dat had geweten was ik ff foto's gaan maken
    Volgens mij waren ze bezig met de aansluiting van de Betuweroute bij Zevenaar of zo?
    Lucskemaandag 14 februari 2005 @ 22:41
    quote:
    Op maandag 14 februari 2005 14:21 schreef Klonk het volgende:
    Damn, als ik dat had geweten was ik ff foto's gaan maken
    Is al vaker geweest . Maar ook dit stond al weken aangekondigd op www.rolandrail.net, já, reclame
    -calimero-dinsdag 15 februari 2005 @ 02:08
    Nou heb k echt helemaal niks meet treinen ofzo, maar toch...


    Soest Zuid


    Een trein die voorbij kwam op Houten NS


    Utrecht Lunetten richting Houten
    MREndinsdag 15 februari 2005 @ 03:46
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 02:08 schreef -calimero- het volgende:
    N
    Utrecht Lunetten richting Houten
    En dan maar hopen dat er niets aan komt...
    Duveldinsdag 15 februari 2005 @ 08:30
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 03:46 schreef MREn het volgende:

    [..]

    En dan maar hopen dat er niets aan komt...
    Gevalletje natuurlijke selectie!
    SHERMANdinsdag 15 februari 2005 @ 10:54
    Tussen Geldermalsen (weet niet of ie uit Den Bosh komt) - Utrecht word nu ook geregeld een dd-ar

    [ Bericht 3% gewijzigd door SHERMAN op 15-02-2005 10:59:34 ]
    Duveldinsdag 15 februari 2005 @ 11:12
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 10:54 schreef SHERMAN het volgende:
    Tussen Geldermalsen (weet niet of ie uit Den Bosh komt) - Utrecht word nu ook geregeld een dd-ar
    Dat is al een paar jaar het geval, is de sneltrein van Utrecht naar Geldermalsen v.v. Ik weet alleen niet of ie ook buiten de spits rijdt, want dan reis ik bijna nooit.
    Karzeulerdinsdag 15 februari 2005 @ 11:22
    Hier nog wat leuke foto's van de 600 ASD-BXL



    SHERMANdinsdag 15 februari 2005 @ 12:41
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 11:12 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Dat is al een paar jaar het geval, is de sneltrein van Utrecht naar Geldermalsen v.v. Ik weet alleen niet of ie ook buiten de spits rijdt, want dan reis ik bijna nooit.
    Zeg ik het trouwens wel goed? DD-AR is toch een complete stam zonder dat er een 1700 of iets voor hangt?

    Ik zie hem nu geregelt rijden zonder loc, en dat is pas sinds de laatste 3 weken ofzo dat ik die vaak zie langs komen
    Klonkdinsdag 15 februari 2005 @ 12:47
    quote:
    Op maandag 14 februari 2005 22:41 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Is al vaker geweest . Maar ook dit stond al weken aangekondigd op www.rolandrail.net, já, reclame
    nuttige reclame

    ik heb alleen een vraagje, ik zie als noob door de bomen het bos niet meer, waar op die site kan ik dat soort mededelingen vinden ?
    Duveldinsdag 15 februari 2005 @ 13:17
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 12:41 schreef SHERMAN het volgende:

    [..]

    Zeg ik het trouwens wel goed? DD-AR is toch een complete stam zonder dat er een 1700 of iets voor hangt?
    Ik zie hem nu geregelt rijden zonder loc, en dat is pas sinds de laatste 3 weken ofzo dat ik die vaak zie langs komen
    Je hebt twee soorten DD-AR: vier rijtuigen met loc, en drie rijtuigen met motorrijtuig. 't Wordt allebei DD-AR genoemd voor zover ik weet.
    Duveldinsdag 15 februari 2005 @ 13:30
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 12:47 schreef Klonk het volgende:

    [..]

    ik heb alleen een vraagje, ik zie als noob door de bomen het bos niet meer, waar op die site kan ik dat soort mededelingen vinden ?
    Een kwestie van regelmatig het Cargonieuws bijhouden, dan kom je het wel tegen.
    Carportdinsdag 15 februari 2005 @ 15:22
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 13:17 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Je hebt twee soorten DD-AR: vier rijtuigen met loc, en drie rijtuigen met motorrijtuig. 't Wordt allebei DD-AR genoemd voor zover ik weet.
    DDAR:


    MDDm:


    DDM:


    Dacht ik

    [ Bericht 2% gewijzigd door Carport op 15-02-2005 15:27:38 ]
    Lucskedinsdag 15 februari 2005 @ 15:42
    mDDM => DD-AR en DD-AR is weer DDM2 en -3.
    Duveldinsdag 15 februari 2005 @ 21:57
    quote:
    Op dinsdag 15 februari 2005 15:22 schreef Carport het volgende:

    [..]
    MDDm:
    [afbeelding]
    Dacht ik
    mDDM is alleen het motorrijtuig. In den beginne was er DD-AR in twee series, zoals Lucske schrijft; DDM-2 en DDM-3. Verschil met DDM-1 uit 1984: vaste stammen van drie of vier rijtuigen DD-AR, getrokken of geduwd door een 1700-loc. DDM-1 kende geen stammen met een stamnummer, en had geen vaste trekkracht (een op dat moment in de omloop gestelde 1600 nam de sleep DDM-1 mee). DDM-2 en DDM-3 werd geleverd van 1991 tot 1993. Vervolgens werden halverwege de jaren '90 de 1100, 1200 en 1300 locs buiten dienst gesteld. De vervanger waren (ongeveer) 50 1700'en die vrij werden gemaakt uit de DD-AR dienst door de aanschaf van 50 motorrijtuigen mDDM (eerste geleverd in 1996 o.i.d.). DD-AR blijft echter DD-AR, namelijk dubbeldekkers voor het agglo-regio verkeer.
    Alexxxxxvrijdag 18 februari 2005 @ 16:25
    Voor de vernadring eens geen foto van ene trein of een station

    Waarom zijn er zo weinig foto's van conducteurs?
    MREnvrijdag 18 februari 2005 @ 16:55
    Dit is geen conducteur, dit een een camera-geile popi-jopie
    Alexxxxxvrijdag 18 februari 2005 @ 19:25
    Hmm, nu je het zegt.. Conducteur nummer 1, 2 en 3 wilden neit op de foto.... Dit was nummer 4...
    Dichterbijerwoensdag 23 maart 2005 @ 23:12
    quote:
    Brand in trein op station Tiel

    Uitgegeven: 23 maart 2005 17:56
    Laatst gewijzigd: 23 maart 2005 21:59

    TIEL - Op het station van Tiel heeft woensdag kort brand gewoed in de motor van een treinstel. Alle inzittenden wisten de trein ongedeerd te verlaten, aldus een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. De brandweer heeft het vuur geblust.

    De precieze oorzaak van de brand was woensdag nog niet bekend, maar ProRail gaat uit van een technisch probleem. Het treinverkeer tussen Geldermalsen en Tiel en tussen Arnhem en Tiel werd stilgelegd. Reizigers kregen te maken met vertragingen van meer dan een uur. Tegen half zeven kwam het treinverkeer weer op gang.

    Bron: http://www.nu.nl
    Gelukkig is het de motor... en niet door een malloot aangestoken. Maar goed, weer een trein uit de running...
    Alexxxxxwoensdag 30 maart 2005 @ 15:53
    Treinreiziger in Noorden verwend
    LEEUWARDEN - Vervoersbedrijf Arriva/Noordned verzorgt vanaf 2006 het treinvervoer in Friesland en Groningen voor de komende vijftien jaar. Passagiers worden vanaf 2007 verwend met nieuwe lightrail-treinen en meer treinen en meer stops. In de aanbesteding eisen de provincies verder dat er meer aandacht komt voor veiligheid op de stations en ook de koffieschenker komt terug. Andere veranderingen zijn dat de trein naar Harlingen voortaan tot aan de haven rijdt. Omdat de lightrail-trein makkelijker kan optrekken, stopt deze voortaan vaker in Zwaagwesteinde en Deinum. Er wordt nog onderzocht of de dieseltreinen ook op schonere plantaardige olie kunnen gaan rijden.
    Het aantal treinen dat tussen Leeuwarden en Groningen rijdt, gaat van zes naar dertien. Op het drukke traject Leeuwarden- Sneek komen veertien extra treinen. Daarvoor worden delen van het spoor verdubbeld. De treinen zijn makkelijker toegankelijk voor rolstoelers.

    Volgend jaar moet de chipkaart zijn intrede doen. Met dit elektronisch pasje betalen passagiers automatisch. Volgens gedeputeerde Ton Baas wordt het reizen in de daluren goedkoper. Om de pasagiers een veiliger gevoel te geven worden de controles in de treinen opgevoerd. In plaats van in een op de vijftien treinen, lopen er straks controleurs in een op de drie treinen.

    Een ander veiligheidsaspect is dat op de stations in Leeuwarden en Groningen een servicepunt en alarmpalen komen. Met een druk op de knop kan een bedreigde reiziger de politie waarschuwen. In de treinen komen camera's.

    Er komen ook mobiele stations, die tijdens een evenement tijdelijk kunnen worden opgebouwd. In Sneek komen vanaf december 2005 huurfietsen, net als in Leeuwarden. In de sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen komt de koffie terug.

    De provincies Friesland en Groningen hebben de concessie gezamenlijk aanbesteed. In totaal gaat het om ¤750 miljoen. ,,Daarmee creëer je een noordelijk treinbedrijf met meer massa. Dat levert voordeel op met de aanschaf en het onderhoud van het materieel'', aldus Baas.

    Friesland krijgt jaarlijks ¤3,8 miljoen van het rijk voor het spoorvervoer. Arriva/Noordned is daar met zijn offerte circa ¤300.000 tot ¤400.000 onder gaan zitten. Het vervoersbedrijf kwam beter uit de bus dan CGEA, onderdeel van de Franse vervoerder Connex. Noordned verzorgt nu al het treinvervoer in Friesland en Groningen.

    ---
    Uit de Leeuwarder Courant...

    e conclusie die ik yit dit bericht trek: de desbetreffende journalist heeft nog noit in een light rail trein gezeten.. Verwend
    Duvelwoensdag 30 maart 2005 @ 15:58
    quote:
    Op woensdag 30 maart 2005 15:53 schreef Alexxxxx het volgende:
    <knip>---
    Uit de Leeuwarder Courant...

    De conclusie die ik uit dit bericht trek: de desbetreffende journalist heeft nog nooit in een light rail trein gezeten.. Verwend
    Daar ben je dan als Noorderling mooi klaar mee ja... Ik krijg meer en meer het idee dat die provincies echt geen flauw idee hebben waarmee ze bezig zijn door dit soort eisen te stellen...
    Alexxxxxwoensdag 30 maart 2005 @ 16:26
    Prestige he... Als het maar mooie plaatjes oplevert voor in de folders... En ondertussen rijden er amper nog bussen... En de bussen die rijden donderen van ellende uit elkaar, omdat bussen toch maar 6 jaar oud mogen zijn, wordne ze tegenwooridg ook zo gebouwd dat ze na 6 jaar ook echt op zijn maw: een bus met bouwjaar 1980 is op dit moment vaka in betere staat dan een bus met bouwjaar 2000
    Duvelwoensdag 30 maart 2005 @ 16:47
    quote:
    Op woensdag 30 maart 2005 16:26 schreef Alexxxxx het volgende:
    Prestige he... Als het maar mooie plaatjes oplevert voor in de folders... En ondertussen rijden er amper nog bussen... En de bussen die rijden donderen van ellende uit elkaar, omdat bussen toch maar 6 jaar oud mogen zijn, wordne ze tegenwooridg ook zo gebouwd dat ze na 6 jaar ook echt op zijn maw: een bus met bouwjaar 1980 is op dit moment vaka in betere staat dan een bus met bouwjaar 2000
    M.a.w.: we zijn een heilloze weg ingeslagen door de verantwoordelijkheid voor het OV bij de provincies te leggen. Dat van die bussen is helemaal debiel natuurlijk...
    Alexxxxxwoensdag 30 maart 2005 @ 16:53
    We moeten gewoon lekker een staatsbedrijf houden.. toen alles nog in handen was van de NS was er niets mis met het openbaar vervoer
    Dichterbijerwoensdag 30 maart 2005 @ 22:48
    Ik hoorde al meer klasgenoot ook al klagen over die nieuwe trein die bij Syntus dus al rijd: 'De Lint'.



    Dit is trouwens het persbericht van NoordNed:
    quote:
    Leeuwarden, 2005/3/30

    De komende vijftien jaar zal de combinatie Arriva/NoordNed het vervoer verzorgen op de zes Noordelijke treintrajecten en een deel van het traject in Noord Duitsland. Op 30 maart 2005 hebben de provincies Fryslân en Groningen de uitslag van de aanbestedingsprocedure bekendgemaakt. Hiermee hebben Arriva/NoordNed een contract binnengehaald met een totale waarde van ¤ 750 miljoen. Vanaf september 2007 zullen fonkelnieuwe treinen in het gebied gaan rijden. NoordNed verzorgt op dit moment het treinvervoer in de twee Noordelijke provincies: sinds mei 1999 in Fryslân en sinds juni 2000 in Groningen.

    In de nieuwe concessieperiode, die op 11 december 2005 ingaat, zal de combinatie Arriva/NoordNed vele verbeteringen voor de reizigers realiseren. Ook wordt op diverse lijnen het voorzieningenniveau uitgebreid.

    Nieuwe treinen
    In november 2006 rijdt de eerste nieuwe trein in het Noorden op het traject Groningen – Nieuweschans – Leer, waardoor er een doorgaande verbinding ontstaat. Uiterlijk september 2007 rijden er op alle lijnen nieuwe treinen.

    Wanneer alle nieuwe treinen rijden, wordt de dienstregeling uitgebreid: doordat de treinen sneller kunnen, wordt de reistijd korter en zal op een aantal tussenliggende stations vaker gestopt worden, namelijk op de stations Deinum, Grijpskerk en Zwaagwesteinde.

    De nieuwe treinen hebben in ieder geval de volgende eigenschappen:
    - comfortabel, geluidsarm en air-conditioned;
    - de vloerhoogte van de trein is gelijk aan de perronhoogte;
    - brede toegangsdeuren met een automatisch uitschuifbare trede;
    - de eerste treinen in Nederland die volledig toegankelijk zijn voor minder validen, zonder dat zij hulp nodig hebben bij in- en uitstappen;
    - diverse informatiedisplays aan binnen- en buitenzijde;
    - camerabewaking.
    De definitieve keuze voor een treintype wordt in overleg met de opdrachtgevers en de vertegenwoordiging van de reizigers (ROCOV en het Consumentenplatform) gemaakt. In Duitsland wordt de hoogte van het perron aangepast in verband met toegankelijkheid voor minder valide reizigers.

    Rondom de feestelijke introductie van de nieuwe treinen worden er kortingsacties voor reizigers georganiseerd.

    OV-chipkaart
    Op 1 januari 2006 staat de invoering van de chipkaart gepland voor de trein (eind 2007 voor de bus). Op dat moment kan Arriva/NoordNed actief marketingbeleid voeren. Zo wil Arriva/NoordNed een ‘dalurentarief’ invoeren, waarbij op werkdagen voor 7.30 uur, tussen 09.00 en 14.00 uur en na 19.00 uur en in de weekenden een korting geldt van 10% tot 30%. Ook dit gebeurt in overleg met de opdrachtgever en de vertegenwoordiging van de reizigers.

    Voordeelkaarten
    Voor uitstapjes met het gezin wordt een gezinsdagkaart geïntroduceerd. In de weekenden en in de maanden juli en augustus de gehele week, kunnen gezinnen voor een voordelig tarief met de treinen van Arriva/NoordNed reizen.

    ‘Voor de wind’
    Een speciaal arrangement bestaande uit een enkeltje voor een persoon en een fiets, met daarbij fietsroutekaarten, zorgt ervoor dat de reiziger altijd voor de wind kan fietsen. De route met tegenwind legt de reiziger af in de trein, met de fiets op het balkon. De route ‘met de wind mee’ legt de reiziger af op de fiets.

    Comfort in de sneltrein
    In de sneltrein Groningen – Leeuwarden komen stiltecoupés. En de koffie komt terug in de sneltrein, in de vorm van een koffieschenker. Deze koffieschenker rijdt de kan koffie niet op een karretje door de trein, maar hij draagt de koffiekan op de rug. Na een jaar bepaalt het klantenoordeel of de koffieschenker blijft.

    Sociale Veiligheid
    Arriva/NoordNed zet zich op veel manieren in voor het vergroten van (het gevoel van) de sociale veiligheid. Op de stations in Leeuwarden en Groningen zal tijdens de treindienst altijd een medewerker van Arriva/NoordNed aanwezig zijn, voor toezicht en service. ’s Nachts, wanneer er geen treinen rijden, wordt er gesurveilleerd.

    In het ontwerp van de nieuwe trein zal rekening gehouden worden met (het gevoel van) sociale veiligheid. Alle treinstellen zijn voorzien van camera’s en naast iedere deur is een noodknop, waarmee de reiziger direct contact krijgt met de bestuurder. Daarnaast zijn de treinen heel transparant: het raamoppervlak is groot en ook de tussenwanden zijn van beveiligd glas.

    Reisinformatie
    Actuele reisinformatie per station, kan een reiziger straks ontvangen op de mobiele telefoon. Arriva/NoordNed ontwikkelt een SMS-service waarbij de reiziger een stationscode smst, en vervolgens de actuele informatie over de vertrek- en aankomsttijden per SMS ontvangt, van de treinen op dat betreffende station.

    Inselzüge
    ’s Zomers gaat er vrijdags en zaterdags twee keer per dag een doorgaande trein van Leer naar Harlingen v.v. rijden, met in Harlingen aansluiting op de boot van en naar Terschelling. Reizigers tussen Harlingen en Leer hoeven dan niet over te stappen in Leeuwarden en Groningen. De eerste Inselzüge rijdt in de zomer van 2007.

    Meer OV-fietsen en treintaxi’s
    Op dit moment zijn er OV-fietsen te huur in Leeuwarden en Groningen. Vanaf december 2005 is de OV-fiets ook te huur in Sneek en Winschoten. Wanneer deze uitbreiding een succes wordt, komen ook OV-fietsen in Delfzijl, Franeker en Harlingen. Een OV-fiets is te huur op locaties dichtbij stations. Met een speciale OV-fietspas is deze huurfiets mee te nemen.

    Naast een treintaxi in Harlingen, Sneek, Delfzijl en Winschoten, zal Arriva/NoordNed ook zorgen voor een treintaxisysteem in Franeker en Hoogezand-Sappemeer. In de zomermaanden komt er een treintaxisysteem in het watersportgebied in Fryslân: de Friese Merentaxi.

    Mobiele stations
    Een bijzondere innovatieve ontwikkeling vormt het mobiele station, dat in korte tijd opgebouwd, gedemonteerd of verplaatst kan worden. Deze mobiele stations kunnen gebruikt worden om de ontwikkeling van een nieuw station of verplaatsing van een station in de praktijk te toetsen. Op deze manier kan een meer weloverwogen beslissing over nut en noodzaak van dergelijke infrastructurele projecten worden genomen. Verder kunnen ze worden ingezet bij evenementen.
    Duveldonderdag 31 maart 2005 @ 14:20
    quote:
    Wanneer alle nieuwe treinen rijden, wordt de dienstregeling uitgebreid: doordat de treinen sneller kunnen, wordt de reistijd korter en zal op een aantal tussenliggende stations vaker gestopt worden, namelijk op de stations Deinum, Grijpskerk en Zwaagwesteinde.
    Alsof treinen als ze sneller kunnen overal ook sneller zullen rijden. De TGV rijdt in Nederland niet voor niets 140 op de meeste stukken... Volgens mij kun je alleen tussen Groningen en Leeuwarden harder dan de Wadlopers nu mogen. De rest blijft 100 als ik me niet vergis. 't Enige voordeel dat je hebt met die snellere treinen, is als ze snel optrekken en afremmen.
    the_disheaverdonderdag 31 maart 2005 @ 15:42
    Aan de ene kant is het eens tijd dat ze die wadlopers vervangen, al heeft het toch ook wel weer iets...

    NoordNed wiil veel te veel. Reisinformatie. Okey, belangrijk bij drukke en intensieve lijnen, maar in het noorden? De enige lijn waar 2 verschillende treinen rijden is groningen-leeuwarden, een sneltrein. Verder overal een stoptrein. Het enige wat je wilt weten, wat het volgende station is. Daar is geen sms-service voor nodig... Gewoon of een goed omroep systeem (wat in de huidge treinen nog eens problemen heeft) of een display in de trein.

    En de koffieschenker...Kan een reiziger geen 36 minuten meer zonder koffie??? In groningen kun je koffie krijgen, en ook in Leeuwarden. (in buitenpost=enige stop van sneltrein trouwens ook). Waarom?

    Het enige echt positieve punt is de zonder hulp kunnen instappen voor minder validen. Maar verder?

    Is er al meer info over de treinen? spec of afbeeldingen?
    Alexxxxxdonderdag 31 maart 2005 @ 19:32
    Vandaag uitegebreid artikel in de Leeuwarder courant. Verder neit gelezen. Light rail is per definitie kut, ook al hebben de journalisten hier dat niet in de gaten.. Maar ze hebben dus keus uit 4 typen, gaan binnenkort aan het bestellen en verwachten die treinen in 2007 op de rails te hebben.. Dus het zal wel 2010 worden voor ze echt rijden...

    Oh ja, de naam NoordNed gaat verdwijnen als gevolg van deze aanbesteding, omdat het niet meer rendabel was het in een aparte BV te houden. Het worden dus lightrailtreinen met Arriva striping...
    Lucskedonderdag 31 maart 2005 @ 20:09
    quote:
    Op donderdag 31 maart 2005 19:32 schreef Alexxxxx het volgende:
    Light rail is per definitie kut, ook al hebben de journalisten hier dat niet in de gaten..
    Lighttrain is niet per definitie kut, het kan een manier zijn om nu onrendabele trajecten toch op een rendabele manier te exploiteren. Dat het voor de overheden een toverwoordje is geworden, is wel hoogst vervelend.
    Duveldonderdag 31 maart 2005 @ 20:09
    quote:
    Op donderdag 31 maart 2005 19:32 schreef Alexxxxx het volgende:
    Vandaag uitegebreid artikel in de Leeuwarder courant. Verder neit gelezen. Light rail is per definitie kut, ook al hebben de journalisten hier dat niet in de gaten.. Maar ze hebben dus keus uit 4 typen, gaan binnenkort aan het bestellen en verwachten die treinen in 2007 op de rails te hebben.. Dus het zal wel 2010 worden voor ze echt rijden...
    Verwacht dus geen bijzondere trein of zo, maar gewoon zo'n dertien in een dozijn klote lightrail diesel.
    quote:
    Oh ja, de naam NoordNed gaat verdwijnen als gevolg van deze aanbesteding, omdat het niet meer rendabel was het in een aparte BV te houden. Het worden dus lightrailtreinen met Arriva striping...
    Dat wordt er ook niet mooier op...
    Lucskedonderdag 31 maart 2005 @ 20:12
    quote:
    Op donderdag 31 maart 2005 15:42 schreef the_disheaver het volgende:Is er al meer info over de treinen? spec of afbeeldingen?
    quote:
    De definitieve keuze voor een treintype wordt in overleg met de opdrachtgevers en de vertegenwoordiging van de reizigers (ROCOV en het Consumentenplatform) gemaakt. In Duitsland wordt de hoogte van het perron aangepast in verband met toegankelijkheid voor minder valide reizigers.
    Daaruit kun je opmaken dat er nog geen definitieve keuze is gemaakt, dus hoe kunnen er al "specs of afbeeldingen" zijn?
    Duveldonderdag 31 maart 2005 @ 20:16
    quote:
    Op donderdag 31 maart 2005 20:09 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Lighttrain is niet per definitie kut, het kan een manier zijn om nu onrendabele trajecten toch op een rendabele manier te exploiteren. Dat het voor de overheden een toverwoordje is geworden, is wel hoogst vervelend.
    Je bedoelt: "lightrail zou niet per definitie kut hoeven te zijn".
    Ik heb in Nederland in drie "lightrail"-varianten gezeten, de SGMm, Lint en dat ding tussen Gouda en Alphen, en ik vind het geen van drieën een succes. De Sprinter was al een baggertrein, maar nu hebben ze er ook nog eens klotestoeltjes in gezet. De Lint is een bus op draaistellen: het schudt en bonkt. Dat geldt ook voor dat ding op Gouda - Alphen, al rijdt die elektrisch, dus is het een trolleybus...

    Iedereen schijnt tegenwoordig helemaal geil te worden als er ergens "lightrail" in voorkomt, dat is ernstig jammer, maar het geeft wel weer aan hoeveel kennis degenen die over het openbaar vervoer beslissen daadwerkelijk in huis hebben.
    Duveldonderdag 31 maart 2005 @ 20:17
    quote:
    Op donderdag 31 maart 2005 20:12 schreef Lucske het volgende:

    [..]


    [..]

    Daaruit kun je opmaken dat er nog geen definitieve keuze is gemaakt, dus hoe kunnen er al "specs of afbeeldingen" zijn?
    Neem een willekeurige foto van Talent of Lint en plak er het Arriva-logo op. That should do.
    Lucskedonderdag 31 maart 2005 @ 22:21
    quote:
    Op donderdag 31 maart 2005 20:17 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Neem een willekeurige foto van Talent of Lint en plak er het Arriva-logo op. That should do.
    Lijkt alleen niet echt als ze dan dat Stadler-ding kiezen .
    Carportdonderdag 31 maart 2005 @ 22:47
    In de OV Nieuwsbrief stond dit plaatje. Zo te zien een mobiel station, maar die trein daarachter
    Duvelvrijdag 1 april 2005 @ 12:36
    quote:
    Op donderdag 31 maart 2005 22:47 schreef Carport het volgende:
    In de OV Nieuwsbrief stond dit plaatje. Zo te zien een mobiel station, maar die trein daarachter
    [afbeelding]
    Cool! Een diesel TGV!
    En het NoordNed logo nog prominent in beeld...
    Alexxxxxvrijdag 1 april 2005 @ 14:59
    Met de TGV naar het openluchtspel van Jirnsum

    Aangezien ze daar nu ook al tijdliejke stations voor gebruiken....
    DocPzqlvrijdag 1 april 2005 @ 20:01
    Ik heb een vraagje. Ik reis dagelijks het traject Venlo- Eindhoven. In de spits gebruiken ze van die ouwe ICK-rijtuigen. Nu heb ik ergens op internet gelezen dat die vanaf 4 april 2005 op dit traject zullen verdwijnen.
    Welke komt er nu voor in de plaats (of klopt het helemaal niet dat de ICK's weg gaan op het traject Venlo- Den Haag)?

    Ik hoop dat ut koplopertjes worden

    Wie heeft er meer info?

    Groeten,
    DocPzql
    Carportvrijdag 1 april 2005 @ 20:58
    Of ze helemaal verdwijnen weet ik niet, maar als dat zo is lijkt het me dat ze vervangen worden door IRM. Nu wordt er namelijk ook al regelmatig gereden met IRM op dat traject.
    Duvelvrijdag 1 april 2005 @ 21:49
    ICK verdwijnt niet in zijn geheel, er gaan een rijtuig of vijftig aan de kant (van de 150). Een deel ervan staat nu al op verschillende plaatsen in Nederland terzijde, maar zal t.z.t. op het verlaten emplacement Dijksgracht worden gestald. Het gaat dan niet om terzijdestelling voor verkoop of sloop, maar om zg. strategische reserve. In tegenstelling tot wegkwijnende locs op achterafspoortjes in het verleden, worden de ICK's eens in de zoveel tijd nog wel onder spanning gezet om de batterijen op peil te houden. Ook schijnen kleine defecten voor het wegzetten nog te worden hersteld. De strategische reserve kan nog van pas komen als in december 2006 een geheel nieuwe dienstregeling wordt ingevoerd. Men schijnt dan veel meer treinen te willen gaan rijden, en ondanks de grote instroom van VIRM zijn ze dan misschien ook wel nodig. Daarnaast gaat dit jaar weer een deel van Plan V aan de kant (voor sloop), dus hopelijk zien we ze nog wel terug.
    Lucskezaterdag 2 april 2005 @ 00:23
    ICK verdwijnt in ieder geval niet uit de IC's Den Haag-Eindhoven-Venlo. Die gebruiken ze overigens niet alleen in de spits, ze rijden de hele dag rond samen met VIRM, m.u.v. in het weekend.
    Carportmaandag 4 april 2005 @ 10:42
    quote:
    Op zaterdag 2 april 2005 00:23 schreef Lucske het volgende:
    ICK verdwijnt in ieder geval niet uit de IC's Den Haag-Eindhoven-Venlo. Die gebruiken ze overigens niet alleen in de spits, ze rijden de hele dag rond samen met V-IRM, m.u.v. in het weekend.
    Ook niet-V-IRM (DD-IRM) rijdt er, dus om nou te zeggen dat ze samen met V-IRM rijden...
    Lucskemaandag 4 april 2005 @ 19:11
    Oh? VIRM1 is geruimte tijd afgelopen en daarmee is al het DD-IRM verlengd en dus VIRM.
    Duvelmaandag 4 april 2005 @ 19:54
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 19:11 schreef Lucske het volgende:
    Oh? VIRM1 is geruimte tijd afgelopen en daarmee is al het DD-IRM verlengd en dus VIRM.
    Ik denk zelfs dat de laatste nieuwe stellen VIRM inmiddels wel bijna bij Talbot Bombardier naar buiten rollen. Dan nog een paar vervangende koprijtuigen voor gedeukte exemplaren, en we zijn klaar.
    Carportmaandag 4 april 2005 @ 20:27
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 19:11 schreef Lucske het volgende:
    Oh? VIRM1 is geruimte tijd afgelopen en daarmee is al het DD-IRM verlengd en dus VIRM.
    Klopt, al het DD-IRM is inmiddels V-IRM geworden inderdaad. Ik was even in de war met nieuw besteld V-IRM. Dat verschil zie je namelijk in de stoelen. Wat voorheen DD-IRM was heeft andere stoelen dan V-IRM. Ik dacht dat je bedoelde dat dit reed in die serie en had even niet nagedacht over de naamswijziging
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 19:54 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Ik denk zelfs dat de laatste nieuwe stellen VIRM inmiddels wel bijna bij Talbot Bombardier naar buiten rollen. Dan nog een paar vervangende koprijtuigen voor gedeukte exemplaren, en we zijn klaar.
    Klopt ook, uit m'n hoofd komen er nog 2 nieuwe stellen en 4 kopbakken. Daarna komt er voorlopig niks meer.
    Lucskemaandag 4 april 2005 @ 21:45
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 20:27 schreef Carport het volgende:
    Klopt ook, uit m'n hoofd komen er nog 2 nieuwe stellen en 4 kopbakken. Daarna komt er voorlopig niks meer.
    De 8745 is al afgenomen.
    Duvelmaandag 4 april 2005 @ 21:46
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 21:45 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    De 8745 is al afgenomen.
    Nog tien bakken te gaan dan, waarvan zes kopbakken.

    Wanneer komen die nieuwe "Sprinters" eigenlijk?
    Carportmaandag 4 april 2005 @ 22:06
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 21:45 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    De 8745 is al afgenomen.
    Ik lees net inderdaad dat die op 1 april het land is binnengereden. Ben benieuwd wanneer ik hem tegen kom
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 21:46 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Nog tien bakken te gaan dan, waarvan zes kopbakken.

    Wanneer komen die nieuwe "Sprinters" eigenlijk?
    Bedoel je die nieuwe witte? Die zijn er al een tijdje.
    Duvelmaandag 4 april 2005 @ 22:41
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 22:06 schreef Carport het volgende:

    [..]

    Bedoel je die nieuwe witte? Die zijn er al een tijdje.
    Ik bedoel niet de Vlaflippen, maar de "opvolger" van de Plan V's. De zal zo langzamerhand wel eens van de tekentafel zijn gekomen. 't Zou een soort lightrail-achtig geval moeten worden, helaas...
    Dichterbijerzondag 10 april 2005 @ 12:43
    quote:
    Monument slachtoffers ramp Winsum


    WINSUM - Er komt een monument voor de slachtoffers van de treinramp bij Winsum in 1980. Bij dat ongeluk kwamen negen mensen om het leven.


    In de vroege ochtend van vrijdag 25 juli 1980 botsten twee treinen in volle vaart op elkaar. De trein van Winsum naar Groningen was, door nooit bekend geworden reden, een paar minuten te vroeg vertrokken. Net buiten Winsum kwam deze trein op het enkele spoor in botsing met de trein uit Groningen. Naast de negen doden vielen er vele gewonden.

    Op de plek van de ramp is er momenteel niets meer wat aan het ongeluk herinnert. Enkele Winsumers willen daarom een sober monument. De gemeente Winsum heeft besloten hier geld beschikbaar voor te stellen. Het monument wordt onthuld op 25 juli, precies 25 jaar na de ramp.



    Bron: www.rtvnoord.nl
    Alexxxxxmaandag 11 april 2005 @ 14:26
    Hm, wel lastig, twee stations met de naam Winsum
    Oom_Agentmaandag 11 april 2005 @ 19:55
    Nostalgie



    Tegenwoordig kost het € 17,40
    Duvelmaandag 11 april 2005 @ 22:10
    quote:
    Op maandag 11 april 2005 19:55 schreef Oom_Agent het volgende:
    Nostalgie

    [afbeelding]

    Tegenwoordig kost het � 17,40
    Kijk er nog maar eens goed naar: als dat gedoe met die chip doorgaat heb je straks geen kaartjes meer.
    Alexxxxxwoensdag 13 april 2005 @ 14:19
    Ik heb gister een boekje over bussen gekocht. Zat ook een buskaartje in, van nog voor de strippenkaart 3 gulden voor 7 ritten mooie meevaller
    bliebliewoensdag 13 april 2005 @ 14:27
    Staat daar 4 of 24 gulden?
    alst 24 gulden is, is dat prijs verschil in 20 jaar nog prima te overzien...
    thatsmewoensdag 13 april 2005 @ 14:43
    lijkt 24 gulden te zijn
    JDudewoensdag 20 april 2005 @ 10:27
    quote:
    Fransen willen minder treinen op Amsterdam

    Uitgegeven: 20 april 2005 08:01
    Laatst gewijzigd: 20 april 2005 08:41

    DEN HAAG - De Franse spoorwegen (SCNF) willen het aantal hogesnelheidstreinen tussen Parijs en Amsterdam in 2010 beperken tot tien per dag in plaats van zestien. De SCNF laat het afhangen van de toeloop of er meer treinen komen. Dat heeft minister Peijs (Verkeer) aan de Tweede Kamer geschreven.

    Diverse Kamerleden lieten vorige week tijdens een overleg met de bewindsvrouw al weten bezorgd te zijn over zulke plannen. Volgens Peijs zijn de onderhandelingen met de Fransen een zaak van de HSA ofwel de Nederlandse Spoorwegen en de KLM, exploitant van de Nederlandse hogesnelheidsverbinding die vanaf 2007 gaat rijden op Parijs. HSA heeft nog geen bijstand gevraagd, aldus de minister, aangevend dat het mogelijk zo'n vaart niet hoeft te lopen.


    Maar ook de tijdige inbouw van beveiligheidsapparatuur door de Fransen op de Thalystreinen, waarover Kamerleden vorige week ook al vragen stelden, is twijfelachtig. Minister Peijs schrijft dat ze dat met de Belgische verantwoordelijke minister Vande Lanotte in Parijs aan de orde heeft gesteld.
    Bron: nu.nl

    Gaat al net zo lekker als met de Duitsers en de Betuweroute...
    Dichterbijerwoensdag 20 april 2005 @ 22:20
    Hebben we daarom al zoveel geld in dat project gestoken? om minder treinen te laten rijden?
    Hmmm, en was er net niet iets van een overeenstemming bereikt tussen belgie en Nederland over de HST? Kunnen die fransen nou eens gewoon stug meedoen? :p
    MREndinsdag 10 mei 2005 @ 14:07
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 22:41 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Ik bedoel niet de Vlaflippen, maar de "opvolger" van de Plan V's. De zal zo langzamerhand wel eens van de tekentafel zijn gekomen. 't Zou een soort lightrail-achtig geval moeten worden, helaas...
    NS moet de aanbesteding over doen omdat ze gekozen hadden voor Bombardier, en Alstom was het daar niet mee eens.
    quote:
    datum: 30-04-2005 | sectie: Economie | pagina: 23

    Rechter berispt Nederlandse Spoorwegen

    Door onze redacteur Philip de Witt Wijnen

    De finale om een miljardenorder voor stoptreinen begint voor de derde keer

    ROTTERDAM, 30 APRIL. De NS hebben de aanbesteding voor nieuwe treinen niet volgens de regels gespeeld, zo oordeelde de rechter. Twee leveranciers moeten opnieuw in de ring om een miljardenorder.

    De Fransen begrepen er niks van. De verkopers van constructiebedrijf Alstom hadden in maart 2004 in hun ogen toch écht de beste treinen aangeboden aan de Spoorwegen. Beter dan die van hun concurrent uit Canada, Bombardier. In het beoordelingsrapport dat de NS vier maanden later aan de twee treinenbouwers stuurden stond het duidelijk: in de trein van Bombardier was de beenruimte te krap, de afvalbakken te klein en de uitstraling van de buitenkant ,,gedateerd''. Bovendien leverde de rivaal te kleine `gewone' balkons en waren zijn `multifunctionele' balkons daarentegen weer te groot. Het aantal zitplaatsen was ook nog eens te laag. En zo waren er 63 andere punten waarop Bombardier slechter scoorde dan de Fransen - tegen 27 betere onderdelen van Bombardier.

    Waarom dan, had het NS Reizigersbedrijf in een brief aan het hoofdkantoor in Saint Ouen met ,,spijt'' laten weten dat ,,Alstom niet was aangewezen als preferred bidder'', waarmee de NS exclusief de slotonderhandelingen zou ingaan? Als Bombardier op minder punten beter scoort, dan zullen die punten kennelijk zwaarder tellen dan die van Alstom. Welke criteria, kortom, wegen hoe zwaar? Dat had Alstom liever van te voren willen weten.

    De opdracht draait om een nieuwe vloot stoptreinen die in 2008 vooral in de Randstad moeten gaan rijden, als vervanging van de huidige Sprinters. In eerste instantie wenst de NS een serie treinstellen die zo'n 13.000 passagiers moeten kunnen vervoeren. Daarnaast is er een optionele bestelling gevraagd voor vijf series met een totale capaciteit van 60.000 reizigers. De kosten voor de order heeft de NS niet bekend gemaakt, maar aan de hand van de bieding van Alstom is op de maken dat de investering tussen de 230 miljoen en 1,1 miljard euro moet liggen. Volgens de Spoorwegen is het ,,een van de grootste aanbestedingen uit de geschiedenis van NS''.

    Een van de onderdelen waarin Alstom te kort schoot, zo blijkt uit de offertebeoordeling, was de zogenoemde `verdiencapaciteit', de mate waarin de opbrengsten uit het reizigersvervoer in de periode tot 2014 de investering in de nieuwe treinstellen kunnen compenseren. Daarbij valt voor de buitenwereld als eerste op dat de NS in beide gevallen negatief denkt uit te vallen: min 45,3 miljoen euro voor de Alstom-trein, min 44,3 miljoen euro voor de Bombardier-variant. Maar die kwestie is in het geschil niet aan de orde. Het gaat er om dat het negatieve saldo bij Alstom 2 procent lager is dan bij Bombardier.

    Nog veel groter was de Franse verbazing toen de NS in december vorig jaar, vijf maanden na de afwijzing, het verzoek deed de eerder ingediende offerte aan te passen aan de nieuwe spoorwegwet die op 1 januari zou ingaan. Deze wet stelt nieuwe veiligheidseisen aan de botsbestendigheid van treinen.

    Aan die nieuwe botscriteria voldeden wij toch in juni ook al, dachten de Fransen. Kennelijk voldeed Bombardier niet aan de nieuwe botseisen, anders was deze herkansing overbodig. Maar hadden de Spoorwegen de offerte van de Canadezen dan niet als ongeldig moeten afwijzen? Ook die vraag legde Alstom in kort geding voor aan de rechtbank, in Utrecht nadat ook in tweede instantie de klus aan haar voorbij was gegaan.

    De Utrechtse voorzieningenrechter gaf Alstom afgelopen donderdagochtend slechts gedeeltelijk gelijk. De offerte die concurrent Bombardier in de zomer van vorig jaar uitbracht was niet ongeldig, zoals Alstom had gesteld. De rechter willigde om deze reden de eis niet in om de order direct aan Alstom te gunnen.

    Maar de rechter verweet de NS wel dat zij ,,te kort is geschoten'' in de uitleg aan beide partijen welk gewicht aan de verschillende gunningcriteria werd gegeven. Daartoe waren de Spoorwegen volgens de huidige Europese aanbestedingsrichtlijnen wel verplicht. Gevolg van deze laatste overweging is dat de Spoorwegen de slotonderhandelingen met Bombardier subiet moeten staken.

    De rechter sprak in haar vonnis nadrukkelijk niet uit wie nou het beste treinontwerp had ingediend - daar gaat alleen de NS over. Aan beide partijen zal de NS, binnen drie weken, dan ook een nieuwe offerte moeten vragen. Daarna begint de finale om de miljarden voor de derde keer: in de zomer van vorig jaar waren de twee rivalen als enige leveranciers over in de eindstrijd, in december volgde een aangepaste offerte en nu moeten zij Bombardier én Alstom dus opnieuw hun aanbieding indienen. De NS is bij de nieuwe uitnodiging verplicht om van te voren ,,duidelijk, ondubbelzinnig en voldoende gespecificeerd'' uit te leggen wat de beoordelingscriteria zij en wat daarbij de wegingsfactoren zijn, zo besloot de rechtbank.

    De Spoorwegen noemde het besluit van de rechter ,,teleurstellend''. Bombardier, formeel geen partij in het geding maar als betrokkene wel benieuwd, gaf bij monde van zijn verkoopdirecteur voor Noord-Europa dezelfde kwalificatie aan het vonnis. Geen van beiden wilden nader commentaar geven. De NS overweegt in hoger beroep te gaan en zegt tot dat besluit niets te kunnen zeggen of de oplevering van de nieuwe stoptreinen vertraging oploopt.

    En de reizigers? Die zullen zich de komende vier jaar sowieso moeten blijven verplaatsen in de huidige Sprinter. Zij zullen door de juridische strijd tussen de Spoorwegen en een van haar leveranciers ook wat langer moeten wachten voordat het antwoord op de vraag of de afvalbakken in de nieuwe stoptrein nu groot uitvallen of klein.
    bron: www.nrc.nl

    Carportdinsdag 10 mei 2005 @ 14:57
    quote:
    Op maandag 4 april 2005 22:41 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Ik bedoel niet de Vlaflippen, maar de "opvolger" van de Plan V's. De zal zo langzamerhand wel eens van de tekentafel zijn gekomen. 't Zou een soort lightrail-achtig geval moeten worden, helaas...
    Toevallig ben ik deze week door de NS benaderd voor een onderzoek. Hierin stond ook een ontwerp voor nieuwe stoptreinen. Deze zijn donkergrijs/lichtgrijs met wit en de deuren waren geel. Het zag er op zich best modern uit, maar het steekt erg af tegen het geel (en blauw) wat ze nu hebben.
    Dichterbijerdonderdag 12 mei 2005 @ 19:21
    Vandaag ben ik naar de AVManifestatie gegaan in Studie 22 te Hilversum. En tja ik moest met de trein en had mijn fototoestel bij me. Helaas zijn sommige mislukt...


    Spoor 4 en 5 en 6 te Groningen

    Richting Zwolle vanuit Groningen

    Oude wagons op het rangeer terein bij groningen

    Mijn trein komt net Groningen binnen rollen

    Een koploper bij Hilversum Noord

    ICE gezien vanuit de trein naar Utrecht

    De achterkant van de zojuist gearriveerde ICE, had geen tijd om naar de voorkant te lopen

    Lijkt me duidelijk, met op de achtergrond de maker

    Knap om op die plek grafitie te krijgen

    Vind dit wel een leuk shot
    Lucskedonderdag 12 mei 2005 @ 19:53
    quote:
    Op dinsdag 10 mei 2005 14:57 schreef Carport het volgende:

    [..]

    Toevallig ben ik deze week door de NS benaderd voor een onderzoek. Hierin stond ook een ontwerp voor nieuwe stoptreinen. Deze zijn donkergrijs/lichtgrijs met wit en de deuren waren geel. Het zag er op zich best modern uit, maar het steekt erg af tegen het geel (en blauw) wat ze nu hebben.
    Dat is dus de nieuwe Sprinter-huisstijl zoals nu ook al toegepast wordt op SGMm. Niks nieuws onder de zon dus.
    Carportdonderdag 12 mei 2005 @ 20:00
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 19:53 schreef Lucske het volgende:

    [..]

    Dat is dus de nieuwe Sprinter-huisstijl zoals nu ook al toegepast wordt op SGMm. Niks nieuws onder de zon dus.

    Dit ziet er wel iets anders uit dan de huidige SGMm's, maar het principe is inderdaad hetzelfde. De NS wil graag metro-achtige stoptreinen, waar de reizigers snel in- en uit kunnen stappen.
    Aangezien Duvel niet de huidige SGMm bedoelde, was het wellicht dit wat bedoeld werd.
    Duveldonderdag 12 mei 2005 @ 20:10
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 20:00 schreef Carport het volgende:

    [..]

    [afbeelding]
    Dit ziet er wel iets anders uit dan de huidige SGMm's, maar het principe is inderdaad hetzelfde. De NS wil graag metro-achtige stoptreinen, waar de reizigers snel in- en uit kunnen stappen.
    Aangezien Duvel niet de huidige SGMm bedoelde, was het wellicht dit wat bedoeld werd.
    Argh, wordt dat het? Met jacobs-draaistellen?!

    * Duvel krijgt Mat '46 flashbacks...
    MREndonderdag 12 mei 2005 @ 20:40
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 20:10 schreef Duvel het volgende:

    [..]

    Argh, wordt dat het? Met jacobs-draaistellen?!

    * Duvel krijgt Mat '46 flashbacks...
    Ach, de hypermoderne en ongelofelijk comfortabele( ) Thalys en Lint hebben ze ook
    Lucskedonderdag 12 mei 2005 @ 21:09
    Er is überhaupt nog geen beslissing genomen wat besteld wordt, heren hierboven.
    Carportdonderdag 12 mei 2005 @ 21:12
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 21:09 schreef Lucske het volgende:
    Er is überhaupt nog geen beslissing genomen wat besteld wordt, heren hierboven.
    Ik heb het dan ook nooit over definitief nieuw stoptreinmaterieel gehad. Die afbeelding van mij ging over een ontwerp. Discussiëren over mogelijke uitkomsten lijkt me geen probleem? Dat de NS graag metro-achtige treinstellen wil, is algemeen bekend, dacht ik zo.
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 20:40 schreef MREn het volgende:

    [..]

    Ach, de hypermoderne en ongelofelijk comfortabele( ) Thalys en Lint hebben ze ook
    De ICE (3M) is daarentegen wel comfortabel, heb ik gisteren mogen ervaren.

    [ Bericht 5% gewijzigd door Carport op 12-05-2005 21:25:01 ]
    Lucskedonderdag 12 mei 2005 @ 22:49
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 21:12 schreef Carport het volgende:

    [..]

    Ik heb het dan ook nooit over definitief nieuw stoptreinmaterieel gehad. Die afbeelding van mij ging over een ontwerp. Discussiëren over mogelijke uitkomsten lijkt me geen probleem? Dat de NS graag metro-achtige treinstellen wil, is algemeen bekend, dacht ik zo.
    Ik dacht zo dat het wel duidelijk was dat ik doelde op de twee heren die voor mij antwoorden.
    Klonkvrijdag 13 mei 2005 @ 07:10
    ik zag gisteren dat ze bij Venlo-Blerick, de bovenleidingen aan het vervangen zijn, komen lagere portalen dan eerst.
    Duvelvrijdag 13 mei 2005 @ 10:23
    quote:
    Op donderdag 12 mei 2005 21:09 schreef Lucske het volgende:
    Er is überhaupt nog geen beslissing genomen wat besteld wordt, heren hierboven.
    Dat is me volkomen duidelijk hoor. Ik ben alleen geen voorstander van dubbele bakopleggingen, zie Talent en zo. Ik ga ervan uit dat ze hier geen Thalys-achtige constructie toepassen (die dingen hoeven immers geen 300km/u te rijden).

    Je toon mag anders hoor, het is niet het forum van Roland...
    Baan1980vrijdag 13 mei 2005 @ 14:08
    Vraagje, afgelopen week stond er in het Rotterdams Dagblad dat de ICE voor iets een (paar?) keer voor stoptrein ging spelen.... en dat de trein ook Dordrecht aan zou gaan doen... Weet iemand de reden en wanneer en waar hij dat gaat doen dan?
    Wil er wel is mee na school :p
    ImPrEzAvrijdag 13 mei 2005 @ 14:39
    Dat was afgelopen woensdag Hij reed in stopdienstregelingen door heel Nederland.

    Overigens iets anders:

    HEERENVEEN (ANP) - De Britse vervoerder Arriva koopt voor 100 miljoen euro 43 nieuwe Zwitserse treinen die in Noord-Nederland gaan rijden. Dat heeft het bedrijf, met de Nederlandse hoofdvestiging in Heerenveen, vrijdag bekendgemaakt.
    Eind maart maakten de provincies Groningen en Friesland bekend dat Arriva vanaf 1 januari 2007 zeker vijftien jaar lang het treinvervoer in Noord-Nederland mag exploiteren. Het Britse concern won die aanbesteding mede door de belofte alle oude dieselboemeltjes, die nu nog in Friesland en Groningen rijden, te vervangen.
    Het Zwitserse bedrijf Stadler heeft de opdracht van Arriva gekregen. De treinenbouwers uit het Alpenland moeten de 43 bestelde lightrail-treinen in 2007 opleveren.
    De nieuwe treinen gaan in eerste instantie op diesel uit aardolie rijden. Het is de bedoeling in de toekomst ook proeven met biodiesel te gaan doen. De treinen krijgen enkele luxe elementen mee. Zo zijn er 220 volt aansluitingen voor onder meer laptops, zijn de treinen 20 centimeter breder dan gebruikelijk en in tegenstelling tot eerdere berichten zijn er ook toiletten.
    Opvallend is dat de machinist achter een glazen wand komt te zitten, waardoor de passagier hem of haar kunnen zien zitten. ‘Dat was een eis van de provincies’, aldus een woordvoerder van Arriva. In de Achterhoek rijdt vervoersmaatschappij Syntus als enige in Nederland al met de lightrail treinen zoals die in het noorden gaan rijden.



    http://www.arriva.nl/page.php?id=483 <-- Persbericht en uitgebreide artist-impressies.
    Duvelvrijdag 13 mei 2005 @ 19:27
    Da's ook logisch ja, een diesel van Arriva op Amsterdam Sloterdijk...
    ImPrEzAvrijdag 13 mei 2005 @ 20:27
    Met bestemming Groningen op de displays
    Steve-Ovrijdag 13 mei 2005 @ 22:12



    Duvelvrijdag 13 mei 2005 @ 23:14
    quote:
    Op vrijdag 13 mei 2005 20:27 schreef ImPrEzA het volgende:
    Met bestemming Groningen op de displays
    Daarvoor rijdt ie dan toch echt de verkeerde kant op
    Alexxxxxzaterdag 14 mei 2005 @ 13:48
    Nou ja, het valt mij mee. Er komen toiletten in, en e krijgen neit die afgrijselijke Arriva kleuren, maar beschaafd rood.

    Waar rijdt dit type trein nu al rond?
    ImPrEzAzaterdag 14 mei 2005 @ 14:15
    Die kleuren zijn alleen de artist impressions he... op de "foto" hierboven, van Stadler, zie je wel het Arriva-groen.
    Alexxxxxzaterdag 14 mei 2005 @ 14:25
    Nee, de kleuren zijn al bekend. Volgens Omrop Fryslân.
    MREnzaterdag 14 mei 2005 @ 16:13
    quote:
    Op zaterdag 14 mei 2005 13:48 schreef Alexxxxx het volgende:
    Nou ja, het valt mij mee. Er komen toiletten in, en e krijgen neit die afgrijselijke Arriva kleuren, maar beschaafd rood.

    Waar rijdt dit type trein nu al rond?
    vooral rond berlijn, schijnen vreselijke dingen te zijn qua rijgeluid en dergelijke...
    Alexxxxxzaterdag 14 mei 2005 @ 16:14
    Maar dit zijn dus niet de treintjes die ik in Enschede heb gezien?
    the_disheaverzaterdag 14 mei 2005 @ 16:25
    Jammer dat ik dinsdag geen camera bij me had... Zag een erg leuke combinatie van treinstellen: o.a. een oude (maar dan ook echt oud) loc en treinstel, een goederenwagon, goederentank, een met graffiti beschilderde treinstel, een redelijke normaal treinstel, en ten slot een normale loc... In Zwolle (of misschien Amersfoort...) om 17:45 (of 18:20).
    MREnzaterdag 14 mei 2005 @ 16:30
    quote:
    Op zaterdag 14 mei 2005 16:14 schreef Alexxxxx het volgende:
    Maar dit zijn dus niet de treintjes die ik in Enschede heb gezien?
    Nee, dat zijn Talents, die zijn nog wel fijn.
    Vooral die van de PEG, die hebben wat betere stoelen dan de Talents van DB Regio
    Alexxxxxzaterdag 14 mei 2005 @ 16:31
    Ah ok. Heb je een moie openingspost voor deel 10 MREn? Dan posten we deze even vol
    MREnzaterdag 14 mei 2005 @ 16:35
    Ik zal eens kijken, is een hoop gebeurd de laatste tijd qua mat. inzet enzo...
    MREnzaterdag 14 mei 2005 @ 16:54
    Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8+2
    Alexxxxxzaterdag 14 mei 2005 @ 16:55
    vol