sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:01 |
Ik heb de laatste tijd vaak gemerkt dat Nederlanders vaak heel erg veel moeite hebben aan eten met botjes en dergelijke erin. Denk bijvoorbeeld aan: - Mensen die zeuren over een kippenpoot - Mensen die de helft van het vlees aan een kippenpoot of spare rib laten zitten (kunnen ze niet eten of zo? vind dat altijd echt heel erg raar, en ook disrespectvol naar het dier dat voor jou gestorven is toe) - Mensen die absoluut geen vis op de graat willen eten, of als ze het dan op vakantie een keer krijgen helemaal gaan lopen pielen en dan alsnog half stikken in een graat. Kunnen sommige mensen niet eten of zo? - Mensen die niet weten hoe je mosselen eet en ze b.v. proberen met een te grote vork uit de schelp te pielen, ipv gewoon pakken met een lege schelp - Mensen die, als ik b.v. een stoofpotje heb gemaakt of zo, zich murw stikken in jeneverbesjes of laurierblaadjes erin ik zeg tegenwoordig meestal expliciet dat je die niet op moet eten - Mensen die b.v. geen zonnebloempitten met schil kunnen eten (die zit ik nu lekker weg te kauwen, heerlijke en gezonde goedkope snack). Of ze zuigen alleen het zout eraf en spugen de rest uit - Mensen die geen garnalen kunnen pellen, of b.v. eerst heel erg langzaam alle garnalen op hun bord gaan lopen pellen en het dan pas opeten als het koud is. Je pelt toch gewoon terwijl je eet? Is dat echt zo een moeilijk concept? Of je vreet gewoon de hele garnaal op, inclusief schaal en poepkanaal, daar doen we in brazilie iig niet moeilijk over als het goede garnalen zijn. Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom 'pure' Nederlanders zo ontzettend veel moeite hebben met dit eten? Bij ons wordt kip en vis en dergelijke meestal met bot/graat geserveerd. Maar we hadden b.v. een keer Nederlandse familie mee naar brazilie en het was echt ÉÉN GROOT DRAMA elke keer dat we gingen eten. Ik kan de volgende verklaringen bedenken maar het is me echt een raadsel: - Nederlanders vinden het vies om met hun handen aan hun eten te zitten (waarom? je eet het toch ook op? ) - Nederlanders zijn gewoon lui en willen alles binnen 10 minuten opeten (waarom? zo veel haast?) - Nederlanders verwachten dat overal waar ze eten een 3 sterrenrestaurant is waar de kok tijd/zin/geld heeft om alle vis en dergelijke voor ze te fileren (waarom zou je? bovendien is op de graat/bot vaak zelfs lékkerder !) - Nederlanders weten simpelweg niet hoe ze vis/kip/etc. met graat/bot moeten eten (waarom? zijn het nog kindjes van 5 waar pappa de vis voor moet fileren? want ja, toen ik 5 was deed mijn vader dat voor mij ja ) Zou iemand mij dit kunnen uitleggen? Bij voorkeur 'pure' Nederladners die zelf ook geen dingen lusten met botten/graten en zo erin. Bij voorbaat dank. | |
#ANONIEM | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:04 |
Oke man... leven en laten leven. | |
Jordy-B | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:08 |
Niet iedereen houdt ervan om de handen vies te maken. Wat ook de reden is dat we 'onpure Nederlanders' in dienst hebben voor de kutklusjes, Adolf. | |
dimmak | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:10 |
Je generaliseert nu wel heel erg. | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:11 |
Korte verklaring: Nederlanders zijn geen gastronomen. Nederlanders eten omdat het moet, niet omdat het lekker is. Als je kijkt naar de originele Nederlandse keuken, dan snap je het wat beter. | |
Woelwater | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:16 |
Dat doen toch alleen Turken, dat je achteraf aan de troep kan zien waar ze hebben gezeten. | |
Tja..1986 | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:24 |
Ten eerste, kippenpoten en spareribs Nee, niet vies. Het ziet er wel smerig uit. Omdat we meer te doen hebben. Lang tafelen is leuk hoor. Eén keer per week ofzo. Deze mensen ken ik niet, misschien moet je je kennissenkring eens evalueren. Nogmaals, evalueer je kennissenkring. Dus zeg niet 'Nederlanders' maar bijvoorbeeld 'de Tokkies waar ik mee omga.' | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:41 |
Maar eten is toch niet 'vies'? Als het vies is dan eet je het toch niet? En je kunt toch je handen wassen na het eten? | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:42 |
Ja, misschien is het dit. Ze eten alleen het absoluut noodzakelijke en eten is een klusje net als schijten, slapen, neuken en je tanden poetsen. Of zie ik dat verkeerd? | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:47 |
Mooi dat je ze lekker vindt. Áls Nederlanders al iets met botjes eten zijn het meestal kippepoten of spareribs. Maar eet jij wél al het vlees van het bot of laat je de helft erop zitten? Maar eten is toch niet smerig? Je eet het toch immers ook op? Uiteraard, je kunt niet elke dag uren lang tafelen. Maar een visje op de graat of een kippepootje of zo kost nou toch ook weer geen uren om op te eten? Het kost hooguit 10 minuutjes extra t.o.v. iets zonder botjes en dat is al veel. Als je gewoon normaal eet, eet je het net zo snel op. Wat wél echt significant meer tijd kost, is een artisjok eten op de traditionele wijze of zo. Daar was ik laatst zelf otch ook wel eventjes zoet mee. Maar zelfs dat duurt geen uren. Misschien een halfuurtje of zo? Verder zijn er ook veel NEderlanders ddie ook in restaurants of op vakantie (waar je alle tijd van de wereld hebt !) heel veel moeite hebben met de graatjes en botjes. Hoe zou je dat verklaren? Nee hoor, het zijn geen tokkies. Het gaat hierbij ook gewoon om hoogopgeleide, pure Nederlanders (of niet-pure Nederlanders die heel erg vernederlandst zijn qua cultuu, en dan vind ik mezelf eigenlijk al best wel heel erg vernederlandst, ik spreek b.v. zelfs het dialect uit mijn dorp waar ik vandaan kom ). | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 11:52 |
Nee, dat zie jij heel goed. Eens, toen ik nog werkte, werd ik uitgenodigd door een collega die van boerenafkomst was, om te komen eten. Leuk, ik kocht een mooie fles wijn en bloemen voor de gastvrouw (leuke vrouw overigens, die ik leerde kennen tijdens de personeelsfeesten) en op de afgesproken tijd bel ik aan. Er was dus helemaal niks speciaals gedaan. We aten gewoon in de keuken en (horror) al het eten werd van hetzelfde bord gegeten. Eerst soep, daarna aardappels, groenten en vlees (tussen de soepresten) en als nagerecht chocoladevla met slagroom, ja ook op hetzelfde bord. Naar de wijn werd niet omgekeken, we dronken water bij het eten. De bloemen werden in de gootsteen gekwakt en dat was het. Het meest bizarre: na het eten, zaten ze me gewoon de deur uit te kijken. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:07 |
Hahaha, heel typisch Nederlands ja Eten van hetzelfde bord is gewoon ouderwets Nederlands, is gewoon een traditie. Het idee is denk ik dat je gewoon goed je bord hoort leeg te eten of zo. Maar vooral bij toetje vind ik het ook een beetje vies ja. Bij soep zou ik het OK vinden. Op zich is het al vrij bijzonder in Nederland als je uitgenodigd wordt om te eten. Ook al is het eten zelf nie lekker, de meeste Nederlanders zijn heel erg terughoudend met je uit te nodigen voor het eten, dus ondanks dat het eten zelf misschien niet zo lekker was zou ik het toch opvatten als een compliment. Hoe raar het voor ons niet-(pure)-Nederlanders ook mag zijn. | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:08 |
Echt gebeurd. Mijn punt is dus dat de Nederlander eten als iets noodzakelijks ziet en het zinloos vindt om er iets feestelijks van te maken. | |
Leipo666 | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:13 |
het toetje op hetzelfde bord heb ik als hollander ook nooit begrepen dat vind ik zo goor | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:20 |
Scheelt afwas. Ik zou in zo'n geval denk ik simpelweg geen toetje nemen. Ik denk dat het onbeleefd is om om een nieuw bord te vragen? Kan één van de Nederlanders daar wat duidelijkheid over geven? Of kun je dat wel gewoon vragen als gast? | |
MrSalazar | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:22 |
Je bent zelf een Nederlander, man. | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:22 |
Dat één bord voor alle gangen herken ik alleen van een boerse oudtante die in 1975 al bejaard was. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:22 |
Ja, maar niet een pure. Ik ben half nederlands en half braziliaans. | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:23 |
Weer van die belachelijke algemene conclusies op basis van een paar waarnemingen. Man, man, man. De honden lusten er geen brood van. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:23 |
Ik heb er wel vaker van gehoord hoor maar nog niet zelf meegemaakt. Maar is het niet mooi dat dit soort ouderwetse tradities toch nog bewaard blijven? | |
MrSalazar | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:24 |
Maar wel steeds over 'wij' spreken, terwijl je een keertje in Brazilië bent geweest ofzo. Best triest. | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:24 |
Ik vraag me af waar? Ik heb het sinds 1975 nergens meer meegemaakt. | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:24 |
Ligt dat brood dan op een bord? | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:25 |
Serieus? | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:25 |
Ja, prachtig. Ik veeg mijn reet ook nog steeds af met krantenpapier. Geweldig vind ik dat, ik doe tenminste iets aan de bewaking van ons cultureel erfgoed. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:25 |
Ik ben meer dan 5x in brazilie geweest (weet het niet eens meer) en telkens voor minstens een maand, en heb er ook een tijdje gewoond/stage gedaan. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:26 |
Ik ben opgegroeid in zeeland, wat natuurlijk al wat traditioneler is, en mijn broer kwam een keer thuis met 'en ja we moesten het toetje van het zelfde bord eten' nadat hij was wezen eten bij een vriendje van hem. Het komt dus nog steeds voor, maar deze traditie is denk ik wel langzaam aan het uitsterven. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:28 |
Maar wat klopt er niet dan? Jij bent een échte Nederlander dus jij weet het toch vast wel. 1. Ben je écht een echte Nederlander (dus puur) ? 2. Eet jij dingen met graten/botten/etc. ? 3. Eten de pure Nederlanders die jij kento ok dit soort dingen? | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:29 |
Tja, Zeeuwen. Daar gaat alles wat langzamer. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:31 |
Klopt. Sommige mensen bij ons mochten b.v. ook geen TV, op zondag gaan ze naar de kerk met van die hoedjes en zo, dat soort dingen. Ik vind het wel mooi dat dit soort oerHollandse tradities toch behouden blijven. | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:31 |
Dit is allemaal echt te belachelijk voor woorden. Denk je dat het genetisch is, of zo? | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:31 |
Ik denk meer iets cultureels. Maar wie weet? En kun je antwoord geven op mijn vragen? | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:32 |
Eet jij dingen met graatjes/botjes? Ben je nederlands? | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:32 |
Nee, natuurlijk niet, want het slaat nergens op. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:32 |
ja op alles, enige waar ik probeer de raten uit te halen voor ik m serveer zijn makrelen | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:33 |
Als je niet mee wil werken aan het topic van deze draad zou ik je toch willen verzoeken om erfgens anders te posten. Dit is namelijk bedoeld als een serieuze draad. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:34 |
Oh wow, ok ! Er zijn dus blijkbaar ook Nederlanders die het wél eten. De meeste die ik ken eten het echter niet. | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:34 |
Waardoor komt het dat je zo slecht tegen kritiek kunt? Is dat je Zeeuwse of je Brazilliaanse bloed? | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:35 |
dan ken je hele rare mensen!!! Oww ja er schuiven ook regelmatig mensen aan om te eten, ook als ik het niet van te voren weet.... | |
golfer | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:43 |
Alle 3 jouw vrienden? | |
agter | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:51 |
Wat is dat nou voor een onzin vraag. 'Ben jij Nederlander'. Wat is dat dan, en wat doet het er toe? Heel NL is hetzelfde of zo? Man man. Wat ben jij vooringenomen. Moeten wij nu jouw ongelijk bewijzen? Leven en laten leven. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 12:53 |
vooral het geboren Zeeuw zijn, maar je geen "kaaskop" voelen vind ik wel vermakelijk | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 13:09 |
Weigeren is geen optie. Er werd niks gevraagd. De aardappels waren op en de gastvrouw ging zonder iets te zeggen naar de keuken en kwam terug met een fles chocoladevla. Ik was de gast, dus ik kreeg als eerste de vla in mijn bord. Ja, ga dan maar eens een discussie aan met je gastheer en gastvrouw. Ik heb het opgegeten zoals het hoort. En, zoals jullie zien, heb ik het overleefd. Wel zit ik me vaak af te vragen hoe deze mensen zouden reageren als ze bij mij zouden eten. Zouden ze chinees ook met stokjes eten? Zouden ze ook wijn drinken bij de spaghetti? Zouden ze ook tussen de gangen zomaar naar de wc gaan? Zonder hun handen te wassen? Er werd niet of nauwelijks gesproken tijdens het eten. Ik probeerde het gesprek op gang te houden, tot ik inzag dat dit hier notdone was. We eten dus er wordt niet gesproken. | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 13:18 |
Wat een rare collega heb jij. | |
MrSalazar | vrijdag 10 maart 2017 @ 13:35 |
Ik denk dat ik het snap. TS komt uit Zeeland en is dus per definitie een plattelandsbewoner/provinciaal/boertje. Hier wil ie zich heel graag tegen afzetten en claimt dus 'braziliaan' te zijn, omdat een van z'n ouders dat blijkbaar is. Hij denkt dat ie nu automatisch een 'wereldburger' is die weet wat echt lekker eten is en lacht die boertjes met hun aardappels met jus uit. | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 13:37 |
Een bij tijd en wijle tamelijk wereldvreemde wereldburger, dat wel. | |
MrSalazar | vrijdag 10 maart 2017 @ 13:38 |
95% van de tijd ongeveer. | |
sirdanilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 13:44 |
Tsja je kan het zo zien, maar ik doe toch echt graag recht aan beide kanten van mijn afkomst en niet alleen mijn Nederlandse (of Zeeuwse zo je wil). Ik schaam me verder ook niet dat ik in Zeeland ben opgegroeid , hoor. Als ik hier bijvoorbeeld een Zeeuw tegenkom spreek ik nog altijd graag Zeeuws met ze . Bij ons thuis werd er geen Zeeuws gesproken (Portugees of standaard Nederlands ) maar op het dorp eigenlijk voornamelijk Zeeuws. | |
Spanky78 | vrijdag 10 maart 2017 @ 13:44 |
Dit soort calvinisten mogen sowieso nergens van genieten. De grefo's behoren helemaal geen plezier te hebben in het leven. Bid, werk, plant je voort, bid, ga naar de kerk en leef je leven voor het hiernamaals. Dus tsja, daar zul je weinig eetcultuur vinden. Echter Ga je naar Limburg, Brabant of de westelijkere stukken zeeland (dus waar alles op zondag open is wegens toeristen) dan vind je iets heel anders. Zeeland is in mijn ogen juist wel een provincie waar ze van het leven genieten, maar wel westelijk van Kapelle en zierikzee.... Maar ergens zit wel in de nederlandse cultuur dat j eeet omdat je anders doodgaat. En graatjes... botten, dat werkt niet als je alles door elkaar wilt prakken. | |
minilot | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:08 |
Beetje opgeruimd. Netjes houden graag. De gewilligheid van de één ten opzichte van de ander als het gaat om botjes, graatjes en meer zulks is op zich het bespreken waard, ondanks de op zich wat twijfelachtige aannames van TS, die intussen wel terecht gewezen is. | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:40 |
Kort gezegd: De Nederlandse keuken: stamppot, pannekoeken, appeltaart. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:43 |
sja 40 jaar geleden misschien | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:45 |
Ja klopt. Inmiddels is de Chinees in onze keuken gekomen. En Uncle Sam met zijn McBroodjes hamburger met sla tomaten en weetikveel. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:46 |
dan heb je wel een erg beperkte blik.... of ik ken gewoon veelal mensen die echt geen instant noodles of pakjes meuk willen...geen idee | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:48 |
We hebben het over de Nederlandse keuken. Dat wil dus zeggen, geen buitenlandse invloeden van de laatste 30 of 40 jaar. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:49 |
ahhhh ja, nou ja die ken ik niet zo goed, mijn moeder kookte 40 jaar geleden ook al indonesisch met het beperkte aanbod wat hier te krijgen was, en in de jaren 80 ook al chinees hoe lastig je sommige dingen ook kon krijgen, etc, etc.... kortom geen idee hoe dat in andere gezinnen ging in die tijd | |
Hiddendoe | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:54 |
Ik probeer gewoon de oorspronkelijke Nederlandse keuken te verbeelden. Hoewel aardappels ook uit het buitenland afkomstig zijn. De echte en originele Nederlandse keuken is bijzonder schraal en eenzijdig. Brood, bier en jenever was het in de middeleeuwen. Soms wat jenever. Melk natuurlijk en fruit zoals appels en peren, bessen en bramen. En dan had je het wel gehad wat betreft de Nederlandse keuken. Veel kool- en knolgewassen. Geen zout of andere specerijen. | |
Broodjekipkorn | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:55 |
Ik moet eerlijk zeggen... In geval van friet maak ik graag mijn handen vies, maar met ander eten vind ik het niet echt fris. En graat ergens uit pielen met een vork werkt gewoon niet, dus dan hoeft het al niet meer. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 14:57 |
precies sinds de VOC is er al geen sprake meer van "orginele" Hollandse keuken, de vraag is dus wat is nu gewoon? Ik denk dat het echt van alles kan zijn..... | |
#ANONIEM | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:00 |
Kippenpoten en spareribs eet ik graag. Dat van dat laurierblad vind ik vooral slordig. Dat kun je makkelijk uit je stoofvlees/van iemands bord vissen voor je het serveert, want zoals je zelf zegt: je hoort het niet op te eten. Een kippoot zonder bot is geen kippenpoot meer.. dus dat vind ik anders. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 10-03-2017 15:02:26 ] | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:46 |
Lol | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:48 |
Al die Nederlanders die zich beledigd voelen maar wel hetzelfde doen bij andere nationaliteiten | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:49 |
Wie doen dat dan hetzelfde bij andere nationaliteiten? | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:50 |
Kan iemand mij meteen uitleggen waarom men brood eet mbv mes en vork? | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:50 |
en sowieso...doen WAT precies? | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:50 |
Door namen te noemen wordt een discussies. jij hoeft je iig niet aangesproken te voelen. | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:51 |
Ook! | |
agter | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:51 |
Wat? | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:52 |
en nu een keer een begrijpelijke zin? | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:54 |
nee | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:54 |
Veralgemeniseer het eens. Wat doen Nederlanders ook precies hetzelfde? | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:55 |
Ik word helemaal para van mijn toetsenbord. Verandert alles automatisch. | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:56 |
Niet alle Nederlanders eten zo en waarom scheer je iedereen over een kam etc meer van die bull. | |
Copycat | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:56 |
Als ik een lunch eet met brood en daarbovenop beleg en een flinke hoeveelheid sla, zijn mes en vork wel handig. Maar verder eet brood uit het vuistje een stuk lekkerder. | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 15:57 |
Zie het op werk vaak. Kantine vol met mensen die een sneetje volkoren met kaas eten met mes en vork. Ik begrijp dat niet zo. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:01 |
etiquete? | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:08 |
Dus niet? Broodjes geroosterd en belegd met kaas, hard ei, ansjovis e.d. worden met de vingers gegeten vóór tafel in den salon bij de cocktail, maar dezelfde of dergelijke broodjes behoorend bij de hors d'oeuvre worden aan tafel met mes en vork genuttigd. http://www.dbnl.org/tekst(...)06hoeh01_01_0109.php Het is de warme maaltijd die vraagt om het hanteren van mes en vork. Maar brood geldt als zo’n elementair voedingsmiddel dat het met de hand mag worden gegeten. Mensen mogen hun eigen brood aanraken. Voor sneetjes brood bij ontbijt of lunch worden geen vorken ingezet, tenzij er iets warms op ligt dat eraf kan druipen: kroketten, gebakken eieren of iets dergelijks. Een simpele boterham met kaas of jam wordt met een mes in twee of vier stukken gesneden en vervolgens met de hand naar de mond gebracht. Betreft het broodjes, dan wordt daar van afgehapt (de broodjes worden dus niet eerst in stukken gesneden). De praktijk aan tafel is om geen dubbele – die zijn inderdaad voor buitenshuis – maar enkele boterhammen te beleggen. Tenzij iemand een sandwich met diverse ingrediënten maakt (blaadje sla, laagje kaas, laagje tomaat). Dan is het wel een dubbele boterham, die in tweeën wordt gesneden en daarna afgehapt. Ook tosti’s en worstenbroodjes mogen met de hand worden gegeten, omdat het warme beleg ingeklemd zit tussen het brood. Servetje erbij is altijd handig.http://www.beatrijs.com/eist-brood-een-vork/ | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:08 |
Wat fijn dat ik blijkbaar volgens etiquette eet Ik snijd brood altijd in stukken en eet het dan op. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:14 |
misschien wassen ze dan gewoon hun handen niet na een wc bezoek en is het veiliger het met mes en vork te eten? | |
HarveySpecter | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:17 |
Ik haalde afgelopen woensdag een gebakken visje bij de visboer op de markt. Dat ding zat zo ontzettend vol met graat, dan kan ik het toch niet met plezier eten. Hoe goed de smaak ook is. | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:21 |
Het valt mij wel op dat men aan alles en nog wat zit en vervolgens lekker gaat eten zonder even de handen te wassen. Maar de eerste keer dat ik dit zag dacht ik wtf. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:21 |
als het als filet is verkocht heb je een punt, anders zeur je | |
HarveySpecter | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:22 |
Ik weet dat ik zeur. En ik weet ook dat er graat in zo'n gebakken vis zit. Toch belemmert het mij om het (vaker) te eten. | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:24 |
Ik voel me niet beledigd. Ik zou niet weten waarom. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:24 |
dan is de vraag natuurlijk of je het wel met je handen eet? | |
Nobu | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:24 |
We zijn hier in het westen gewoon niet meer zo in touch met de buitenwereld is in dergelijke gebieden. Als je de kip toch niet zelf uit elkaar hoeft te slopen is er ook weinig reden meer om hem dan toch met een stuk bot op je bord te leggen. | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:25 |
Daarom: kibbeling! | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:25 |
Het ligt toch gewoon met bot in de supermarkt? | |
dexamfetamine | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:26 |
Valt mij ook op wat TS omschrijft in de OP. Nederlandse keuken is van zichzelf best saai en mensen komen vaak niet verder dan een pakje van de knor of honig. Verder houden ze er niet echt van om hun handen vies te maken dus eten ze niet al het vlees van het bot. Voedselverspilling als je het mij vraagt. Maar ik zie ze vaak hun handen niet wassen, bijvoorbeeld na de wc of als ze een kroketje met hun handen gegeten hebben. En mij wel later een vettige hand geven, gadverdamme. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:26 |
smaaktechnisch gezien zeker wel!!! snap kipfilet ook werkelijk niet | |
agter | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:28 |
Toch verandert het wel. Als je kijkt in de supermarkt. Vroeger hadden we meer rundertong, bloedworst maar ook paard als vlees. De diversiteit lijkt minder te zijn geworden. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:29 |
ben nog steeds blij met paard en gelukkig nog een van de weinige paardenslagers om de hoek zitten | |
HarveySpecter | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:29 |
Toevallig vandaag nog gehad. Met remoulade | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:38 |
Zie je je buren al kijken als je een kip in de tuin slacht | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:42 |
wat heeft dat met pakjes knor te maken? *vind je echt zooooo vaag* | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:44 |
Ik reageer dan ook niet op jou, vage. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 16:46 |
nee maar ik lees wat je qoute.... | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 17:00 |
Beter lezen | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 17:02 |
t ging nergens over zelf je kip slachten.... | |
Stimorol- | vrijdag 10 maart 2017 @ 17:41 |
-zucht- | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 17:42 |
idem | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 17:43 |
Heb je het zo zwaar, meid. | |
Oceanonix | vrijdag 10 maart 2017 @ 18:18 |
Ik ben in vertwijfeling door dit topic. Ik ben op zoek gegaan naar mijn paspoort (en gevonden), die zegt toch echt Nederlands. Voor de zekerheid mijn ouder gebeld, die snapten de vraag niet maar na wat uitleg kwamen zij ook tot de conclusie, Nederlands. Opa en oma kan ik helaas niets meer vragen. Toen de vriendenkring maar eens nagelopen en ook daar zat eigenlijk geen mensen tussen die voldoen aan de beschrijving in de OP. Kortom die Nederlanders die ken ik niet. Dit allen is wel een opluchting want anders zou ik de kipdrumsticks die nu in de oven liggen toch niet helemaal kunnen opsmikkelen. | |
liedetector | vrijdag 10 maart 2017 @ 18:21 |
hier vanavond lamsbiefstuk...maar zou er bijna botjes in willen planten | |
Spanky78 | vrijdag 10 maart 2017 @ 18:24 |
Eeeehm,de jaren 90 zijn al even voorbij. Inmiddels wordt er in Nederland op veel plekken uitstekend gekookt en gegeten. Ook in veel huishoudens. De laatste jaren is de eetcultuur enorm vooruit gegaan (vind ik). Veel goed bereid en vers eten. Vaak ook nog met veel groenten. Prima. | |
Pietverdriet | vrijdag 10 maart 2017 @ 20:07 |
Heel herkenbaar Botjes in eten is eng, jammer, huil. Kleuters zijn het. | |
Lienekien | vrijdag 10 maart 2017 @ 21:22 |
Ik dacht al, waar blijft Piet. Piet kent ook alle Nederlanders. | |
wiskundenoob | vrijdag 10 maart 2017 @ 21:33 |
Valt me idd vaak op dat relatief veel Nederlanders niets van botten, graten ed moeten. | |
Pietverdriet | vrijdag 10 maart 2017 @ 21:34 |
Captain Lienekien to the rescue! | |
MrSalazar | vrijdag 10 maart 2017 @ 21:44 |
Volgens mij kent piet nog minder mensen dan sirdanilot. | |
Thezappa | vrijdag 10 maart 2017 @ 22:42 |
| |
Hiddendoe | zaterdag 11 maart 2017 @ 01:05 |
Zal ook te maken hebben met de enorme populariteit van kookprogramma's. Begon volgens mij met Joop Braakhekke, nou alleen de naam al, deed mij m'n eetlust verliezen, en die andere man (beetje enge vent vind ik) die je ook ziet in de AH commercial met zijn overdreven harde PPPPPPure ... O ja, we hadden ook Martine Bijl met haar bakuurtje. Of er nog meer Nederlandse tv-koks zijn, geen idee. | |
Hiddendoe | zaterdag 11 maart 2017 @ 01:09 |
Heb even gezocht en dit vond ik wel de moeite waard. Geeft een mooi inkijkje hoe het uit de hand kan lopen in de Nederlandse keuken. | |
Status | zaterdag 11 maart 2017 @ 01:21 |
Het Nederlandse eten is sowieso maar karig vergeleken met andere keukens. | |
GoCanucksGo | zaterdag 11 maart 2017 @ 05:08 |
Maar is ook vooral regionaal, de Duitse keuken is nou ook niet bepaald geweldig verfijnd, net als alle Scandinavische keukens. Om nog maar helemaal niet over Polen etc. te spreken. Allemaal vrijwel ongekruid vet vlees met aardappels of gekookte oliebollen en groenten uit de koolfamilie. Vind ik heerlijk, maar om dat nou een keuken te noemen gaat wat ver. Nederland heeft een beetje extra achterstand door de destructieve huishoudschool, 200 jaar geleden was de Nederlandse keuken prima. Maar ik ben het wel met de TS eens, ik ken diverse mensen die culinair best wat willen uitproberen maar bij het eerste visgraatje beginnen te miepen | |
n0a | zaterdag 11 maart 2017 @ 07:28 |
Ramon Beuk, Cas Spijkers, Herman den Blijker, Julius Jaspers, Robert Kranenborg, Rudolf van Veen, Pierre Wind, Caspar Burgi. Om maar een paar te noemen. Genoeg anderen nog op 24 Kitchen. | |
agter | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:09 |
Wat ik leuk vind is dat wij zo ontzettend veel verschillende eetculturen in ons land hebben. En dit vind je ook terug in onze supermarkten. Andere landen hebben dat veel minder. | |
Trashcanman | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:15 |
In argrarisch gebied is dat doodnormaal hoor. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:24 |
de gemiddelde nederlander heeft zijn manieren (voor zover aanwezig) geleerd van moeders en niet van Amy Groskamp-Ten Have. Boterhammen eten met mes en vork valt gewoon onder 'netjes eten' | |
Trashcanman | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:26 |
Huh nee? Voor zover ik weet is met mes en vork eten voor het gros van de mensen onlogisch en overdreven. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:31 |
pffffff. Ik heb het niet over jou. De mensen die met mes en vork in kantine hun brood eten (en daar zijn er heel veel van als je verder kijkt dan de gemiddelde fabriekskantine) hebben thuis geleerd dat dat netjes is, ongeacht wat er in officiele etiquette staat | |
agter | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:32 |
Idd. Het makkelijke van brood is nu juist dat je het met je handen kunt eten. Ik zie Fransen ook geen stokbrood met mes en vork eten. | |
agter | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:33 |
Welnee. Die doen dat om 'netjes' over te komen. | |
Aventura | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:33 |
Dat makkelijke bot- en graatloze zie je niet alleen veel in Nederland, maar ook in de UK en de Usa. Ga je hier de grens over naar België, Spanje dan is het al meteen anders als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat. Daar zie je rijke en goed gesorteerde vis en vleesafdelingen. In Spanje, waar ik veel kom, sta je langer in de keuken omdat je eea wat meer moet bewerken. Het is een cultuurding. Mijn moeder denkt bijvoorbeeld dat het een verworvenheid is dat je nu een bak gepelde garnalen kunt kopen, of een pakje Knorr wereldgerechten, of blokjes kipfilet. Ze vind het lekker makkelijk en koken is geen hobby maar noodzakelijk. Gedachteloos, makkelijk en snel eten is iets wat je meer ziet in landen als Nederland, Amerika dan in bijvoorbeeld België, Spanje. Daar is meer een eetcultuur, eten is een sociaal gebeuren. | |
Spanky78 | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:42 |
Aha! Vroeger. Een krant vol versgekookte Hollandse garnalen. En dan de hele middag pellen... Yum! | |
Trashcanman | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:43 |
Dat je in eetgelegenheden bestek bij je broodje krijgt is ook om het voor te kunnen snijden zodat niet alles er tussenuitvalt als je een hap uit goed belegd broodje neemt. Niet om koste wat het kost je eten niet met je handen aan te moeten raken. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 11 maart 2017 @ 08:54 |
dat toch exact wat ik zeg? | |
agter | zaterdag 11 maart 2017 @ 09:22 |
Mooi. Zijn we het eens. | |
Stimorol- | zaterdag 11 maart 2017 @ 09:23 |
Lees die post voor de mijne ook | |
sirdanilot | zaterdag 11 maart 2017 @ 09:23 |
Boterhammen met mes en vork eten vind ik ook overdreven ... | |
Stimorol- | zaterdag 11 maart 2017 @ 09:24 |
Voor mij is het ook normaal hoor. Al woon ik niet in agrarisch gebied. ik word alleen misselijk bij het slachten van een groter beest. | |
Lunatiek | zaterdag 11 maart 2017 @ 09:35 |
Nee, Nederlanders zijn niet te lui. Ze hebben alleen nooit geleerd hoe ze met dat eten om moeten gaan. Simpelweg omdat hun ouders dat eten niet kenden en ze het van hen niet konden leren en elders leer je het niet zo makkelijk. Wel leerde je: - eet met mes en vork - eet je bord leeg Hou er rekening mee dat voor het overgrote deel van de Nederlanders een restaurant iets vreemds was. Uit eten gaan was tot in de jaren '80 vaak "naar de Chinees" (Chinees-Indisch), daarna "naar de Italiaan" (pizzeria), daar krijg je dat ingewikkelde eten ook niet, daar kon je je nasi gewoon met mes en vork oplepelen. Spaghetti eten was al een exotisch avontuur met die slierten aan je vork draaien op een lepel (Hollandse manier: spaghetti kort snijden en dan normaal met mes en vork eten). Mijn moeder, 70+, at vorig jaar voor het eerst van haar leven mosselen (zonder schaal overigens). Mijn broer was 35+ toen hij voor het eerst een gamba moest pellen (ik vertelde hem hoe). Dat er voor spare-ribs geen Nederlands woord is, heeft een oorzaak: het werd hier niet op die manier gegeten. De Nederlandse naam is krabbetjes, die kook je mee in de erwtensoep, dan valt het vlees er vanzelf af. In de soep koken is de manier om met graten en botten om te gaan. Kip eten met het bot er nog aan kon je op zondag doen, maar dan in gezelschap wel vragen "mag ik kluiven?", maar gewoon thuis kluift iedereen en het is niet duidelijk of dat in een restaurant ook mag (want: je eet met mes en vork als je netjes wilt eten). Verder hoort bij kipkluiven een goed servet en een vingerkommetjes met citroenwater, maar dat is er meestal niet. Dus breng je Nederlandse gasten niet in verlegenheid, zorg voor goede servetten en vingerkommetjes en vertel ze dat ze mogen kluiven en het water niet moeten drinken. Garnalen eten deed je met gepelde garnalen. Garnalenpeller (vaak: garnalenpelser) was een vak. De achterlijk grote exotische garnalen had je hier niet. In elk geval niet voor de gewone man. Alleen dat stikken in stoofpotjes kan ik niet plaatsen, aangezien jeneverbessen en laurierblad in klassieke Nederlandse gerechten thuishoren: hachee en zuurkoolstamppot. Verder zou ik hier kunnen zeuren over die achterlijke buitenlanders die niet weten hoe ze een haring moeten happen. [ Bericht 0% gewijzigd door Lunatiek op 11-03-2017 09:45:46 ] | |
Lunatiek | zaterdag 11 maart 2017 @ 10:14 |
Je hebt een beperkte kijk. Hoe verder je teruggaat, hoe meer holbewonersvoer het is. Maar er zijn historische kookboeken waarmee je een breder beeld kunt krijgen. Elk contact met handelaren gaf nieuwe mogelijkheden tot de import van nieuwe voedingsmiddelen, dat was al vóór de VOC. Daarna werd de Nederlandse keuken nog uitgebreider en gevarieerder als de exotische planten hier konden groeien. Let wel dat sommige vormen van eten alleen door de rijkere klassen gegeten werden. Wijn was er wel. Verschillende soorten, import vaak, maar ook van "hier" (onze Middeleeuwse heersers woonden in gebieden waar wijn werd verbouwd, die namen dat gewoon mee). Denk ook aan mede. Sowieso, honing ontbreekt in je lijstje. Je vergeet alle zuivel, waar Nederland beroemd om is: kazen, melk, boter, karnemelk en dergelijke. Ook eieren natuurlijk. Groentes was redelijk karig voordat er vanalles was geïmporteerd, dat wel. Maar weer wel volop kruiden. Jeneverbessen zijn inheems. Waarom dat je denkt dat er geen zout was, begrijp ik niet. Er was juist heel veel zout en pekel, daarmee werd het vlees ingemaakt. Je ziet over het hoofd dat er hier veel vis (zoet- en zoutwatervissen) en dergelijke werd gegeten, naast allerlei soorten vlees, waaronder wild en gevogelte. Noten ook. Allerlei soorten. Paddestoelen. Verschillende soorten brood, rogge, tarwe, spelt etc. Nog steeds heeft Nederland een enorm gevarieerd aanbod aan broden, in het buitenland is het armoe troef wat dat betreft. Diverse soorten olie. Azijn. Bovenstaande kun je op heel veel manieren combineren, en dat deed men ook. Wel waren er veel vastenperiodes, opgelegd door de katholieke kerk. Dan mocht je wat minder dingen eten of men ging sjoemelen, wat ook weer schitterende gerechten opleverde. | |
RobinOok | zaterdag 11 maart 2017 @ 10:16 |
Mensen moeten eens niet zo zeiken. Over elkaarr. Laat iedereen lekker eten wa of hoe hij zelf wil. Ik hield als kind ook niet van botjes (het gaat trouwens helemaal niet om de botjes, maat om de vieze drellen en zeentjes en stukjes kraakbeen) en de anderen in ons gezin wel. Nou, mooi toch, ik de filet, zij de poten. Maar nee, zo werkte dat dan ook weer niet. Ha Ik ben nog steeds niet dol op kippenpoten. Ik maak ze wel eens, maar pluk ze dan voor ze op tafel gaan. Kluiven doe ik niet. Nooit. Hele kip eten we wel, ik pluis de kip dan kaal, maar kluiven die ik nog steeds niet en een hongerig afrikaantje zou er vast nog van kunnen eten. Jammer dan. Hele vis klaarmaken is wel leuk, maar op je bord krijgen niet. Het eet niet relaxt. Dus uit gemakszucht fileer ik steeds vaker. Meer werk vooraf, minder werk tijdens het eten. Toetje krijgen op een vies bord heb ik wel eens meegemaakt, vroeger. Maar dat hield ik gewoon tegen en ging dan eerst mijn bord afwassen. Probleem opgelost. Mosselen met een vork eten gaat volgens mij prima, dus je daar druk over maken slaat nergens op. Laat iemand lekker op zijn eigen manier eten. Ik eet heel veel/vaak met mijn handen, mijn lief nooit. Laat ons. Volgens mij gaat het er (in het leven, maar ook in de keuken) gewoon om dat je niet zo gaat lopen afgeven op de eetgewoonten van een ander. Ieder land zijn eigen gewoonten, maar ook iedere stand, iedere streek, misschien wel ieder gezin! Laat iedereen lekker en verbaas je niet zo dat niet iedereen het doet zoals jij. | |
sirdanilot | zaterdag 11 maart 2017 @ 10:32 |
Ah kijk, jij bent een échte Nederlandse Je zegt dat je als kind niet hield van kluiven. Nee, dat snap ik. Niet willen kluiven/plukken/fileren is iets voor kidneren. Maar bij ons is dat iets raars voor een volwassene om te hebben. Alsof ze deels niet zijn opgegroeid. Dat je je eigen vis fileert in de keuken vind ik meer dan bewonderenswaardig, zelf kan ik dat niet. Echter zou ik niet verwachten dat je gastheer/vrouw dat ook altijd voor je gaat doen. Niet iedereen kan fileren, en als je het al kan kost het nu eenmaal een hoop werk. Ik zou zoiets alleen verwachten in een luxer restaurant, in het buitenland (in nederland is het meestal wel gefileerd maar tenzij het een luxer restaurant is moet je je ook vaak afvragen of de vis wel vers is !). Oh, afwassen is wel een goed idee ja als je het toetje aangeboden krijgt op een vies bord. Niet aan gedacht. En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork? Hooguit de eerste mossel pak je met de vork, of wellicht wat stukjes van de groente. | |
Pietverdriet | zaterdag 11 maart 2017 @ 10:38 |
Als je in een restaurant in NL een filet krijgt is ie 95% van de tijd zo gekocht, als filet in een diepvries pak. Bied gegrillde hele sardines aan (imho zo'n beetje de lekkerste vis die er is) en je zal er nauwelijks iets van verkopen. Bied een stukje kweekzalmfilet (huiver) aan met een sausje ze rennen je tent plat | |
RobinOok | zaterdag 11 maart 2017 @ 10:44 |
Volgens mij gaat het met een vork niet moeilijker maar kan jij het gewoon niet uitstaan dat iemand het anders doet dan dat jij denkt hoe het hoort. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 11 maart 2017 @ 10:45 |
waar maak je je druk om? | |
Lunatiek | zaterdag 11 maart 2017 @ 11:18 |
Nou, de vork is nog niet zo heel erg oud als eetgerei, dus kun je eigenlijk zeggen dat dat geëvolueerd is uit het vreten met een ouwe schelp zoals in de prehistorie. Een vork houdt een stuk makkelijker vast en geeft een beter gevoel als je de mossel in je mond steekt. Wat je ziet is dat bepaalde mensen aan dat eten met de mosselschelp vasthouden omdat het zo heurt en omdat ze daarmee laten zien dat ze verheven zijn boven het onopgevoede gepeupel. Waarmee ze met hun geklaag over dat gepeupel duidelijk laten zien dat ze minstens even onopgevoed zijn. Overigens net als allerlei andere obscure wtf etiquette een signaal is dat "wij weten hoe het heurt". Het zijn gewoon manieren om "ons soort mensen" te onderscheiden van "het gepeupel". Andersom is het gniffelen als "dat seurt mensen" bij een boerengezin komen en daar ineens niet weten hoe het heurt. Toetje op je vieze bord? Had je het maar schoon moeten likken, sukkel. | |
sirdanilot | zaterdag 11 maart 2017 @ 11:20 |
Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 11 maart 2017 @ 11:22 |
nogmaals, waar maak je je druk om? Staat dit in de bijbel? In wetboek van strafrecht? | |
Lunatiek | zaterdag 11 maart 2017 @ 11:23 |
Sommige mensen leven niet meer in de prehistorie. | |
Spanky78 | zaterdag 11 maart 2017 @ 11:47 |
Verse makreel is ook heerlijk en de Noordzee zit er vol mee. Overigens heeft wo2 en de hongerwinter veel effect hl gehad op nl. Het ging lang om zorgen dat je voldoende calorieën binnen kreeg. De rest van Europa heeft dit eigenlijk nooit zo meegemaakt. De verhalen over mijn oma over bloembollen, gras eten en dat ongeveer alle bomen in de stad gerooid waren om op te stoken. De Hollandse graatloze prak is daarna volgens mij in. Zwang geraakt. | |
n0a | zaterdag 11 maart 2017 @ 11:59 |
Met zo'n lege schelp vind ik juist meer gekloot. Prik met vork en hij is er uit. Het vervelende van met handen eten vind ik als je iets anders nog wel met bestek eet en je je bestek onder smeert. | |
sirdanilot | zaterdag 11 maart 2017 @ 12:02 |
Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten. Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten. | |
MrSalazar | zaterdag 11 maart 2017 @ 12:04 |
Je zit een beetje in een identiteitscrisis hè? In de ene post ben je Braziliaans en in de andere Zeeuws. | |
Spanky78 | zaterdag 11 maart 2017 @ 12:05 |
Hij is echt niet Zeeuws. Die zijn een heel stuk bescheidener. | |
PandaDrop | zaterdag 11 maart 2017 @ 12:08 |
Ik eet geen vlees, dus ik heb nooit last van botjes in eten. | |
Copycat | zaterdag 11 maart 2017 @ 12:13 |
Is het ook Zeeuws om zo rigide te zijn? Of is dat je Braziliaanse bloed? | |
Cirilico | zaterdag 11 maart 2017 @ 15:24 |
Ondanks mijn achtergrond (heel vaak vis, waarvan nooit filet) heb ik nooit gehouden van graten in vis. Te vaak half in gestikt. Ik vind dat geen prettig gevoel. Ik eet nog wel verse vis, maar eet niks waar teveel graten inzitten. Meestal eet ik dus ook enkel de onderhelft van de vis. Is dus niet per se iets Nederlands. Visfilet ben ik trouwens geen fan van, stukken minder smaak dan hele vis. | |
Pietverdriet | zaterdag 11 maart 2017 @ 15:40 |
Heerlijk, helaas verdraag ik makreel slecht. | |
Lunatiek | zaterdag 11 maart 2017 @ 15:57 |
Een hele provincie te arm voor fatsoenlijk bestek, man man man... | |
Stokken_en_stenen | zaterdag 11 maart 2017 @ 17:35 |
Ja. | |
emmyemmy2 | zaterdag 11 maart 2017 @ 17:37 |
Ik ben Nederlander en ik haat botten en graatjes. Sterker nog, ik haat stevig voedsel. Als een echte Nederlander gooi ik al mijn eten in de blender en drink het lekker op, is minder moeite. | |
Cynix ® | zaterdag 11 maart 2017 @ 18:16 |
Ik eet, ook in huiselijke kring, regelmatig met behulp van een mes en een vork. Noem me een snob, maar ik vind dat prettiger dan alles met een schelp eten. Patat eet ik meestal wel met mijn vingers. En brood ook meestal wel. Maar kibbeling weer niet. En ik houd niet zo van botjes. En van graten nog veel minder. Oh ja, ik ben een Nederlander. En mijn ouders en grootouders ook. | |
Cynix ® | zaterdag 11 maart 2017 @ 18:19 |
Heel eerlijk gezegd houd ik ook niet zo van kluiven. Niet omdat ik dat 'beneden mijn stand' vind, zeker niet, wie er zin in heeft met dat vooral doen. Maar bij mij wordt alles vaak plakkerig en vettig en viezig. Ik hou er gewoon niet van. Sorry. | |
Cynix ® | zaterdag 11 maart 2017 @ 18:21 |
Al mensen er desondanks voor kiezen dat liever met een vork te eten, kiezen ze in jouw ogen dus niet voor de gemakkelijkste weg. En mag je ze dus eigenlijk ook niet lui noemen. Toch? | |
Pajanus | zaterdag 11 maart 2017 @ 18:22 |
ik weet het niet, lust alleen maar knakworsten. | |
Lunatiek | zaterdag 11 maart 2017 @ 18:31 |
Je voorouders deden het al met de Oud-Hollandsche blender | |
Litpho | zaterdag 11 maart 2017 @ 18:43 |
Het is vast een tekortkoming van mijn smaakpapillen, maar de smaakmeerwaarde van het bot bij een kippeboutje is me nooit echt opgevallen. Lamsbout of Ossobucco, prima, maar bij kip? En dan kom ik toch al snel uit op "maak het niet meer werk om te eten dan het hoeft te zijn." De vaste CUL-kliek zal me vast verketteren, maar zo vind ik spaghetti ten opzichte van andere pasta geen meerwaarde hebben (en ja, ik kan het wel eten zonder mes ). | |
Muck | zaterdag 11 maart 2017 @ 20:09 |
De ouders van mijn ex doen het nog steeds Als ze iets 'exotisch' als Chinees aten, werd het uit de bakjes gehaald, in een grote pan gegooid, sambal en atjar erbij, 'want daar heb wie voor betaald!' En roeren maar! Een kwak bami/'babbi pangpang'/'foe yong ei' op je bord en piepen dat dat toch wel pittig is. Jum! De vanillevla kan dan ook best weer op het bord. | |
klaarover | maandag 13 maart 2017 @ 13:56 |
Het is al eerder gezegd dat een afkeer van botjes/graatjes hoort bij de kindertijd. Dat mag. De arme schatjes zijn bijzonder onhandig, en hebben geen kennis van de anatomie van een vis of dier. Maar van volwassen mensen mag je toch wel verwachten dat ze verder komen in het leven. Dat ze erachterkomen hoe een vis in elkaar zit. Zodat ze na enig oefenen het gare visvlees zo van de graat afschuiven. Zodat ze kipbotjes na gepaste kluiverij schoon terug kunnen leggen. Zodat ze weten dat een sardiengraatje niet erg hoeft te zijn: gewoon hard kauwen. Maar nee. Veel westerlingen worden nooit volwassen qua eten. Knuppel in het hoenderhok: mensen die dit-en-dat niet lusten, zijn meestal ook dikkerdjes. | |
sirdanilot | maandag 13 maart 2017 @ 14:08 |
Ik noem toch niemand lui hier? | |
Cynix ® | maandag 13 maart 2017 @ 17:57 |
Eeh, in de topictitel al meteen? | |
Litpho | maandag 13 maart 2017 @ 18:26 |
Forget it Cynix ®, it's Chinatown. | |
Lunatiek | maandag 13 maart 2017 @ 18:34 |
Mits ze de kans krijgen te leren. Thuis in alle privacy -waar jij niks van weet- zullen ze avontuurlijker zijn dan in gezelschap, omdat ze daar de druk van "hoe hoort het?" niet kennen. | |
aquawoman | dinsdag 14 maart 2017 @ 14:53 |
Ikzelf heb ook niet zoveel met kluiven - een kippenpoot gaat nog, maar spare ribs vind ik gewoon niet prettig eten. Maar met de overige dingen die TS noemt heb ik eigenlijk geen issues. Ik ben dol op Gamba's en krijg ze graag ongepeld zodat je ook de kop kunt uiteten (ik weet dat veel mensen het goor vinden, maar ik vind dit de lekkerste, meest geconcentreerde gambasmaak hebben). Fis fileren hebben mijn ouders me al jong geleerd, dus daar ben ik ook aan gewend. En laurierblaadjes leg je gemiddeld gewoon opzij toch? | |
golfer | dinsdag 14 maart 2017 @ 14:57 |
Fis een optie? | |
aquawoman | dinsdag 14 maart 2017 @ 15:57 |
Ik weet uiteraard wel hoe je vis schrijft - geen idee hoe ik bij die typo ben gekomen | |
sirdanilot | dinsdag 14 maart 2017 @ 17:33 |
Dat had niet te maken met mensen die geen mosselen op de juiste wijze kunnen eten. | |
Pietverdriet | dinsdag 14 maart 2017 @ 22:20 |
Vanavond bij de Mythos in Bocholt weer genoten van gegrillde calamaris en gegrillde sardines, kluiven, heerlijk | |
heiden6 | dinsdag 14 maart 2017 @ 22:24 |
Wat moet ik met een bot op mijn bord? Ik ga toch niet zitten kluiven als een hond? | |
Aiciu | zaterdag 18 maart 2017 @ 00:32 |
Ik heb een keer bij Nederlanders gegeten en dacht meteen van dit doe ik nooit meer. | |
golfer | zaterdag 18 maart 2017 @ 00:36 |
Echt? Bij Nederlanders gegeten? Jij durft. | |
Spanky78 | zaterdag 18 maart 2017 @ 08:39 |
Mensen mogen volgens mij helemaal zelf weten hoe ze iets eten. Als ze het maar lekker vinden. Dat veel mensen zitten te miepen over botjes is misschien soms wat aanstellerij, maar dat gelul over hoe het allemaal hoort heb ik echt een hekel aan. En de tijd dat ze je in een sterrenrestaurant vertellen hoe je iets moet eten is ook allang voorbij. Ze hebben niet eens meer linnen op tafel liggen in veel gevallen. | |
Dven | zaterdag 18 maart 2017 @ 08:46 |
Hier is alles mee gezegd. Met verbazing heb ik dit topic doorgenomen. Maar goed, misschien is mijn Nedeelandse kennissenkring wel toevallig onnederlands. Horrorverhalen zoals TS tracht te doen voorkomen ben ik namelijk nog nooit tegengekomen. | |
RobinOok | zaterdag 18 maart 2017 @ 08:51 |
In veel gevallen? Ja, echt? Wat zal het zijn, 80% van de sterrenzaken? | |
Lunatiek | zaterdag 18 maart 2017 @ 09:03 |
Te weinig graatjes voor jouw smaak? | |
Spanky78 | zaterdag 18 maart 2017 @ 10:56 |
Ik ben niet in 100 procent geweest, dus ik weet het niet exact. Maar 1x lag er linnen op tafel. De rest niet. Ik ga een paar keer per jaar naar zo'n restaurant, dus het is ook weer niet dat ik vaste gast was bij oud sluijs. Maar zeker bij 1* kom je amper nog dat hele stijve tegen. Alleen bij karel v (Utrecht) toen die nog een ster hadden. Die raakten ze daarna nog kwijt ook... Daarnaast kwamen ze ook met zo'n zilveren kruimeltjesmes het linnen afnemen. En de 'maître' had een pinguïnpak aan. Echt idioot. | |
Dven | zaterdag 18 maart 2017 @ 11:00 |
Ik kan me overigens wel voorstellen dat buitenlanders een hartaanval krijgen als ze bij een nederlands gezin gaan eten en iedereen begint ineens als een malle dat eten te prakken | |
Spanky78 | zaterdag 18 maart 2017 @ 11:05 |
Ik ook. Alleen weet ik niet hoeveel mensen dat doen. Hebben wij thuis nooit gedaan en doen we nog steeds niet. | |
Vanyel | zaterdag 18 maart 2017 @ 11:34 |
Als ik vroegah thuis zou proberen te prakken, had ik ws meteen een tik op mijn vingers. | |
RobinOok | zaterdag 18 maart 2017 @ 11:54 |
Denk dat er nog genoeg mensen in NL zijn die dat doen. Net als bammetjes mee naar je werk. | |
Vanyel | zaterdag 18 maart 2017 @ 11:57 |
Enorm verschil als je het mij vraagt. Een boterham kun je zo lekker maken als je zelf wil. Normaal eten door elkaar prakken is per definitie ranzig. | |
Aventura | zaterdag 18 maart 2017 @ 12:00 |
Ik ben een totale kaaskop, maar heb nog nooit meegemaakt dat iemand al het eten op zijn bord vermengde en fijnprakte. Hoezo is dat dan typisch Nederlands? Bedoelen jullie misschien met stamppot ofzo? | |
MrSalazar | zaterdag 18 maart 2017 @ 12:05 |
Nee. Aardappels en groenten met een vork platdrukken zodat je het makkelijk kunt eten. | |
RobinOok | zaterdag 18 maart 2017 @ 12:47 |
Nee. Mensen die eerst hun karbonaadje aan stukjes snijden en dat vervolgens met de aardappelen en groenten die op hun bord liggen door elkaar gaan prakken met nog een soeplepel jus erdoor. Dat is een Nederlandse traditie die nog steeds leeft. Mensen doen dat. Ongeacht het soort groenten of het soort vlees. Gewoon, prakken. En daarna naar binnen lepelen. Leef jij onder een steen of zo dat je dat niet weet? | |
Pietverdriet | zaterdag 18 maart 2017 @ 12:54 |
Wow hier spreekt een stuk frustratie en jeugdtrauma | |
Pietverdriet | zaterdag 18 maart 2017 @ 12:57 |
Als ik de keuze heb eet ik trouwens liever een goede traditonele stamppot dan snelkookrijst met prut bestaande uit wat kip, een zak roerbakgroente en een pakje conimex. Of pasta met tomaten en groentenprut a la unileveritaliaans | |
RobinOok | zaterdag 18 maart 2017 @ 13:35 |
Nee hoor, helemaal niet. Gewoon echt niet. Ik snap zelfs dat het lekker is/kan zijn. Ik doe dat met aardappel, spinazie en ei. | |
Aventura | zaterdag 18 maart 2017 @ 13:45 |
Ik leef niet onder een steen hoor, neem de gewoonte van alle gangen in 1 bord. Die ken ik wel van oma. Die snap ik weer wel, met negen kinderen heb je al genoeg afwas. | |
MrSalazar | zaterdag 18 maart 2017 @ 13:50 |
zou ik ook doen aangezien ik alledrie niet te vreten vind. | |
Spanky78 | zaterdag 18 maart 2017 @ 13:54 |
Sowieso lust ik bijna alles dat met zorg en goede bereiding is gemaakt. Rijst of aardappelen, alles prima. Als er maar moeite en liefde in zit, er van geproefd en en op smaak gemaakt. Stamppot rauwe andijvie vind ik echt een pareltje, zo lekker. De ongespireerde kwak vind ik nooit echt lekker. Zowel de Unilever italiaans, als de stamppot met jus van maggi (Gadvwr, dan maar geen jus. Dat spul smaakt gewoon echt naar nep, poeder, umami en is waterige zooi) | |
Dven | zaterdag 18 maart 2017 @ 13:57 |
Ik denk niet dat er statistieken zijn maar er zullen er genoeg zijn die het doen. Niet alleen in Nederland overigens, in België kennen ze het ook. | |
AnanYaw | zaterdag 18 maart 2017 @ 14:14 |
Het is gewenning denk ik. Je noemt best wat punten waar ik het mee eens ben, maar als Nederlander van Surinaamse afkomst heb ik wel een belangrijke aanmerking. In de Surinaamse keuken laat men botten en graten ook zitten, maar soms is het laten zitten van bot of graten een inbreuk op het eetgemak die afdoet aan de kwaliteit. Daarmee ligt het probleem bij de kok, niet bij de eter. Neem bijvoorbeeld soep met kip. Kipfilet daarvoor gebruiken vind ik zonde van het dier, maar je kunt het dier ook ontbenen voor je het in de soep gooit. Wanneer je een vis kunt fileren moet je dat ook gewoon doen. Het is makkelijker om dat tijdens de bereiding te doen, dan dat je telkens stukken graat in je mond hebt. Overigens weet ik dat er ook mensen zijn die de aanwezigheid van botten juist extra waarderen. Mijn moeder (en velen met haar) vindt het bijvoorbeeld lekker om het beenmerg eruit te eten. Daar ben ik misschien wat te Nederlands voor, maar als het geen gerecht is waarbij je uitgebreid gaat zitten kluiven, moet je botten naar mijn mening zoveel mogelijk verwijderen. | |
FutureFairytale | zaterdag 18 maart 2017 @ 14:37 |
Prakken deden we vroeger. Niet het vlees of appelmoes, wel de aardappels, groente en jus. Omdat alleen een hap kale aardappels, groente of jus niet lekker is maar de combinatie ervan wel. Je kunt ook van alle 3 een beetje op je vork pakken maar prakken was makkelijker. Sinds ik op mezelf woon eet ik nooit prakkie meer maar lust het nog steeds. | |
Hiddendoe | zaterdag 18 maart 2017 @ 17:21 |
Herinner me nu ook hoe wij vroeger Kerst vierden. Erwtensoep. En dat was je kerstdiner. Misschien ook typisch Nederlands: Tijdens hoogtijdagen niet zelf de keuken induiken maar naar een restaurant gaan. | |
Hiddendoe | zaterdag 18 maart 2017 @ 17:25 |
Beetje oftopic misschien: ik kijk veel tv, vnl comedie's en detectives enz. Nu valt mij steeds opnieuw op dat in Amerikaanse sitcoms het regelmatig voorkomt dat bij de hoofdrolspelers (gezin, groep vrienden) iemand komt binnenvallen, een buurman of een vriend of familielid, die meteen de koelkast induikt en iets te drinken of eten pakt. Is dat gebruikelijk in de USA? In Nederland zou je zoiets niet hoeven proberen, er is trouwens niemand die zoiets in zijn hoofd zou halen. | |
AnanYaw | zaterdag 18 maart 2017 @ 17:37 |
Niet typisch Nederlands denk ik, maar je moet er wel een enigszins individualistische cultuur voor hebben. Want het feit dat je tijdens zo een dag naar een restaurant kan betekent dat er personeel is, dat met die dagen niet bij hun eigen familie zit. Er zijn veel landen waar dat onvoorstelbaar is. | |
Hiddendoe | zaterdag 18 maart 2017 @ 17:40 |
Klopt. Maar kerst met je familie is dus geen garantie voor een feestelijke avond, integendeel. Dit voelt heel vaak als een verplichting, dus iets waar je je met veel zuchten en steunen doorheen moet zien te worstelen. Jammer, ik vond de erwtensoep niet te vreten, maar de gezelligheid was onbetaalbaar. | |
sirdanilot | zaterdag 18 maart 2017 @ 18:18 |
Ik vind een GOEDE erwtensoep héérlijk hoor, maar toch wel een beetje karig als kerstdiner. | |
Joran-Joran | zaterdag 18 maart 2017 @ 18:22 |
Pure Nederlanders Doe normaal apaat | |
Lunatiek | zondag 19 maart 2017 @ 06:15 |
Heeft er misschien mee te maken dat in boerengebieden veel kunstgebitten waren (een keer een volledig kunstgebit op relatief jonge leeftijd spaart later duur gebitsonderhoud uit). | |
#ANONIEM | zondag 19 maart 2017 @ 12:04 |
Wat is dit nou weer voor dubieuze verklaring? | |
sirdanilot | zondag 19 maart 2017 @ 12:27 |
Mijn Nederlandse opa had op zijn 20ste al een kunstgebit. | |
#ANONIEM | zondag 19 maart 2017 @ 12:30 |
Dat geloof ik wel, je kan een ziekte krijgen en je tanden verliezen maar snap de link met boerengebieden niet. | |
sirdanilot | zondag 19 maart 2017 @ 12:30 |
Hij was ook een boer. | |
#ANONIEM | zondag 19 maart 2017 @ 12:32 |
Ok, omdat jij het zegt is het bij deze bewezen. | |
RobinOok | zondag 19 maart 2017 @ 15:35 |
In de rest van de wereld daarentegen was stand van de tandheelkundige zorg al reeds sinds de Prehistorie van zeer hoog niveau. Daar geen tandeloze prakpraktijken. | |
habitue | zondag 19 maart 2017 @ 17:33 |
Dit heb ik vroeger eens meegemaakt. Moest met mn vader mee bij mn oma eten. Dan dreef de jus en kleine stukjes broccoli nog door je vla. en dan nog een half uur uit de bijbel lezen. Klein trauma aan over gehouden. | |
habitue | zondag 19 maart 2017 @ 17:38 |
En ja nederlanders zijn OVER HET ALGEMEEN (voor de generalisatiehuillies onder ons) geen echte kluivers of van de graatjes. Vandaaar ook dat veel nederlanders niet verder komen dan een stuk zalmfilet of een bakje kibbeling. | |
JohnShooter | zondag 19 maart 2017 @ 18:08 |
Ik wil geen botjes, en zeker geen graten, vet en pezen snij ik er altijd af. We pakken wel voor elke gang schoon serviesgoed, dat dan weer wel. En op vakantie eet ik gewoon elke dag bij de mac. [ Bericht 16% gewijzigd door JohnShooter op 19-03-2017 18:13:11 ] | |
Lunatiek | zondag 19 maart 2017 @ 19:27 |
Met rijst en al die sauzen heb je dat ook niet nodig. Zo'n aardappel krijg je in z'n geheel niet naar binnen, een rijstkorrel of een stukje pasta wel. In die sauzen is het vaak al voorgeprakt. | |
megamandy | dinsdag 21 maart 2017 @ 16:59 |
Nou, toen ik in Zweden mijn eerste stagedag tijdens mijn pauze in de supermarkt liep en niet zo snel wist wat ik moest nemen pakte ik maar roggebrood met kaas. Eenmaal in de keuken waar we gingen eten vroeg iemand wat ik had en toen ik het vertelde klonk er een "Ooooh" van medelijden. Ze konden er daar echt niet bij dat in Nederland het normaal is om belegd brood te eten tijdens je lunch. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 maart 2017 @ 17:09 |
Collegas in Beieren en Zwitserland waren ook erg verbaasd daarover. | |
Hiddendoe | dinsdag 21 maart 2017 @ 17:16 |
Behalve als ze gerookte paling eten. | |
megamandy | dinsdag 21 maart 2017 @ 17:20 |
Ik vond het wel grappig, ik wist dat ze in Zweden meestal warm eten tijdens de lunch maar om echt zo'n ooh the horen alsof ik heel zielig was had ik niet verwacht Het aanbod in de supermarkten is wel beter om bijvoorbeeld iedere dag een salade samen te stellen. Dus niet zo'n AH-maaltijdsalade maar een grote saladebar waar je warme en koude ingrediënten zelf kunt kiezen. En iedere donderdag kwam een restaurant uit de buurt een luxe catering verzorgen Overigens was het dan wel weer heel "Frans" en "luxe" als ik een pistoletje kocht met brie en komkommer. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 maart 2017 @ 18:09 |
In ZuidDuitsland en in Zwitserland dus ook, ik had het geluk in een bedrijf te werken waar de kantine vreselijk goed was. Menig restaurant kon daar niet aan tippen. Iedere dag een vers vlees, vegetarisch en visgerecht of gevogelte gerecht. En ik was dan ook zo dat ik savonds nog een keer warm at, want honger. Ben wat aangekomen in die tijd... | |
megamandy | dinsdag 21 maart 2017 @ 18:11 |
Ja ik at ook 2x warm mijn huisgenoot kwam uit Oostenrijk en hij at dan inderdaad in de avond meestal "koud" maar dat kan ik niet. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 maart 2017 @ 18:15 |
Tja, bovendien, in een restaurant lekker gaan eten met een kruik bier op kosten van de zaak, of naar de supermarkt gaan, wat brood en beleg eten op mijn kamer en het zelf betalen was de keuze voor mij. Die is snel gemaakt. | |
LurkJeRot | dinsdag 21 maart 2017 @ 18:39 |
Ik kan ook niet fatsoenlijk garnalen pellen. | |
Seamonkey- | dinsdag 21 maart 2017 @ 18:42 |
Ik vind kluiven gewoon ranzig vandaar dat ik er altijd vlees aan laat zitten. Al bestel ik dus bijna nooit vlees wat nog op een bot zit | |
Miezziej | dinsdag 21 maart 2017 @ 18:49 |
Ik kan ook niet goed al het vlees van botjes afkluiven. Garnalen pellen kan ik wel, maar duurt vrij lang omdat ik het (nog) niet gewend ben. Overigens word hier niets verspild, mijn man eet alles wel op Ook de garnalenschillen (hoe noem je dat ). Hij is opgegroeid in Azië, soms kan ik me best verbazen hoeveel vlees ze uit alles krijgen, ook met krab enzo, ben ik ook slecht in. | |
Fokpop | dinsdag 21 maart 2017 @ 22:07 |
Veel Nederlanders weten idd niet goed hoe je 'moeilijke' dingen als vis en schelpdieren eet! Ze houden wel van vis maar harinkjes, kibbeling, zure haring, gerookte zalm, blikje tonijn, tonijnsalade, visstick, lekkerbekje, garnelencocktail.. das allemaal makkelijk he. Ze hebben thuis nooit geleerd hoe je een garnaaltje pelt, een visje van de graat schuift, of een zonnebloempitje tussen je tanden pelt, doorslikt en de schillen weer uitspuugt. Plus dat als ze daar een keer tegenover staan ze ook nog in gezelschap zijn en dus al snel bang dat ze iets verkeerd doen, iets 'vies'. CUL publiek is natuurlijk wel wat meer gewend en voelt zich dus beledigd maar dit geldt desondanks voor het grootste deel der Nederlanders.. En dan kippenpootjes en spareribs kluiven ze thuis wel af, maar in gezelschap is het onbeleefd om 'met je handen te eten' en dan begint dus de moelijkdoenerij met mes en vork. (een enkeling is zo 'goed opgevoed' dat ze het thuis ook niet doen, maar tja..) Zelfde bord voor drie gangen is wel echt iets dat voor veruit de meeste mensen tot het verleden behoort. Om dat nou als cultuur te zien vind ik ook zoiets... Van sommige dingen moet je gewoon blij zijn dat ze verdwijnen. | |
uniekhoorn | dinsdag 21 maart 2017 @ 23:07 |
Het liefste eet ik alles met mijn handen en knabbel ik de knars van de botten. Mijn kerel eet alles met mes en vork. Geen vieze vingers voor hem. | |
ausweiss | woensdag 22 maart 2017 @ 02:05 |
Geen enkel probleem hier,Botjes afkluiven van de kip of karbonade,krabbetjes,vis.Alleen dat KFC voer heb ik een issue mee,Welk helder licht heeft ooit bedacht van joh een kippenpoot in de cornflakes en dan frituren?.Maar vriendlief is Belg en snijd het vlees ruim bij het bot af en geeft het bot aan mij.Heerlijk op een schouderkarbonade botje zitten kluiven en elk stukje vlees er af willen(haha pure Hollandse zuinigheid) | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 09:24 |
Dit vind ik wel echt héééél erg vreemd voor een Belg. Weet je zeker dat hij een pure Belg is? Want volgens mij hebben die helemaal geen moeite met dit soort dingen hoor. | |
RobinOok | woensdag 22 maart 2017 @ 10:25 |
En negers kunnen allemaal dansen, vrouwen kunnen geen autorijden en alle moslima's dragen een hoofddoekje. Welkom in de wereld van Sirdanilot. | |
MrSalazar | woensdag 22 maart 2017 @ 10:36 |
Gvd wat een autist ben jij. | |
Sarabi | woensdag 22 maart 2017 @ 11:15 |
| |
Dven | woensdag 22 maart 2017 @ 11:23 |
Dit allemaal. Sirdanilot laat zich weer enorm kennen | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 11:32 |
Oh kijk daar hebben we de KLB trolletjes. Geflame wordt gewoon gerapporteerd hoor (re: MrSalazar). Oneens met me zijn mag uiteraard maar dit is wel CUL en geen POL hè. Ik praat over tendensen in de cultuur van verschillende volkeren en die bestaan toch echt wel degelijk. Vind het nogal overtdreven politiek correct om te doen alsof die niet bestaan. Vandaar ook dit topic over de typisch Nederlandse eetgewoonten. | |
Copycat | woensdag 22 maart 2017 @ 11:33 |
Want alle Belgen hebben dezelfde culinaire normen en waarden! | |
Spanky78 | woensdag 22 maart 2017 @ 11:36 |
Niet waar. Negers hebben grote piemels, allemaal! | |
Pietverdriet | woensdag 22 maart 2017 @ 11:58 |
Geen auto rijden of niet autorijden. | |
Pietverdriet | woensdag 22 maart 2017 @ 11:58 |
Zo klopt ie | |
MrSalazar | woensdag 22 maart 2017 @ 12:02 |
Je wordt het hele topic al belachelijk gemaakt om je achterlijke generalisaties en dan post je zoiets. Dan ben je ofwel een troll, danwel autistisch of gewoonweg debiel. | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:08 |
Tsja dat mag je vinden, maar gescheld zoals dit hoort niet in CUL thuis dus ik blijf je posts rapporteren zolang je blijft schelden met debiel en autist. Je mag het met me oneens zijn hoor maar gescheld hoor hier niet en wordt dus ook sowieso opgeruimd door de mods straks. | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:09 |
Over het algemeen een stuk betere culinaire traditie dan Nederlanders, inderdaad ! | |
MrSalazar | woensdag 22 maart 2017 @ 12:10 |
Iemand autistisch noemen is geen schelden. | |
Copycat | woensdag 22 maart 2017 @ 12:10 |
Ja, allemaal! Zo zijn ze, die Belgen. Stuk voor stuk culinaire kenners en smulpapen. | |
Copycat | woensdag 22 maart 2017 @ 12:10 |
Ik zou mijn adem niet inhouden. | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:11 |
En debiel ook niet? | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:11 |
Over het algemeen wel ja | |
Sarabi | woensdag 22 maart 2017 @ 12:13 |
Alleen als ze pure belgen zijn he | |
MrSalazar | woensdag 22 maart 2017 @ 12:13 |
Ik zeg niet dat je dat bent. Het is één van de drie opties. | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:15 |
Ok leuk. Feit blijft dat als je iemand een autist noemt, of een homo, of een mongool, of een debiel, dat dat niet thuishoort hier in CUL. Dus de modjes komen over een paar uurtjes alles netjes opgeven en dan krijgt meneertje salazar wel weer een note. Tot die tijd mag je van mij alles roepen wat je wil hoor, krijg je alleen maar meer straf, net zoals een klein kindje. | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:16 |
Voornamelijk wel, al straalt de Belgische eetcultuur natuurlijk ook af op de inwoners met een migratieachtergrond | |
MrSalazar | woensdag 22 maart 2017 @ 12:18 |
In plaats van zitten janken kun je ook eens bij jezelf nagaan waarom iemand je autistisch noemt. Maar zelfreflectie ontbreekt, zoals je al dit hele topic en in andere topics laat zien. | |
#ANONIEM | woensdag 22 maart 2017 @ 12:33 |
Kan iemand wat popcorn in de magnetron gooien? | |
megamandy | woensdag 22 maart 2017 @ 12:41 |
In het algemeen zijn Belgen juist heel "netjes" waardoor ze juist met mes en vork eten en niet gaan kluiven. Bij ons was het vroeger altijd beide, mijn pa kluift alles van de botten af, mijn moeder kan er niet tegen en zit er altijd over te zeiken dat mijn pa het doet Zelf zit ik in de middenmoot Ligt aan het vlees hoever ik het eraf haal. Ik kan niet zo goed tegen bepaalde texturen, vooral als kind kreeg ik al kokhalsneigingen bij een beetje vet. Was dan ook best trots op mijzelf dat ik laatst kippenpoten bij de Chinees had gegeten | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:45 |
Wow, al trots dat je iets exotisch als een kippenpoot eet ! Echt typisch traditioneel Nederlands | |
RobinOok | woensdag 22 maart 2017 @ 12:46 |
Nee, je praat niet over tendensen, je praat over de vriend van Ausweis. | |
megamandy | woensdag 22 maart 2017 @ 12:47 |
Leer even lezen, ik schrijf dat ik altijd problemen met eten had dus ja dan ben ik ben trots dat ik kippenpoten eet. En ik heb het niet over een drumstick maar de poten en zolang die niet bij de AH in het schap liggen vind ik dat best exotisch ja. | |
#ANONIEM | woensdag 22 maart 2017 @ 12:48 |
Het is toch juist etiquette om dingen met bot met je handen te eten. | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:49 |
Je bedoelt kippentenen? Dus deze? : Een kippepoot is gewoon dit: | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 12:51 |
De kippetenen worden in brazilie bij ons wel gegeten, maar voornamelijk door arme mensen. Heerst nogal een stigma op om dat te eten als 'middenklasse'. (ja wat dat betreft vind ik die gesegregeerde samenleving soms wel jammer) Dus ik heb het nooit op. Maar ik probeer het binnenkort wel een keer in het chinese restaurant of zo. | |
RobinOok | woensdag 22 maart 2017 @ 12:52 |
Waarom zou je niet mogen schelden in CUL? | |
Pietverdriet | woensdag 22 maart 2017 @ 12:53 |
Zijn lekker, at ze regelmatig toen ik nog in Frankfurt werkte, daar zat een Chinees in de buurt van mijn hotel die probeerde de echte Chinese keuken aan Duitsers te slijten | |
megamandy | woensdag 22 maart 2017 @ 12:54 |
Geen idee daarom heb ik ook netjes tussen aanhalingstekens gezet Je ziet vaak dat de iets bekakte medemens juist zelf etiquette verzint omdat het netjes lijkt. Zoals toilet inplaats van wc zeggen, maar dat is een beetje off topic Ja de klauwen. | |
Pietverdriet | woensdag 22 maart 2017 @ 12:57 |
Kippenpoten | |
sirdanilot | woensdag 22 maart 2017 @ 13:03 |
Lekker | |
minilot | woensdag 22 maart 2017 @ 14:55 |
Jongens, het is genoeg geweest zo. Er zijn inmiddels genoeg pogingen gedaan om TS ervan te overtuigen dat zijn aanname onzin is en aangezien het topic verder steeds weer verzandt in inhoudsloos moddergooien, ondanks geregeld opruimen, dicht ermee. |