Heerlijk, helaas verdraag ik makreel slecht.quote:Op zaterdag 11 maart 2017 11:47 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Verse makreel is ook heerlijk en de Noordzee zit er vol mee.
Een hele provincie te arm voor fatsoenlijk bestek, man man man...quote:Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.
Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Ja.quote:Op vrijdag 10 maart 2017 11:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik heb de laatste tijd vaak gemerkt dat Nederlanders vaak heel erg veel moeite hebben aan eten met botjes en dergelijke erin. Denk bijvoorbeeld aan:
- Mensen die zeuren over een kippenpoot
- Mensen die de helft van het vlees aan een kippenpoot of spare rib laten zitten (kunnen ze niet eten of zo? vind dat altijd echt heel erg raar, en ook disrespectvol naar het dier dat voor jou gestorven is toe)
- Mensen die absoluut geen vis op de graat willen eten, of als ze het dan op vakantie een keer krijgen helemaal gaan lopen pielen en dan alsnog half stikken in een graat. Kunnen sommige mensen niet eten of zo?
- Mensen die niet weten hoe je mosselen eet en ze b.v. proberen met een te grote vork uit de schelp te pielen, ipv gewoon pakken met een lege schelp
- Mensen die, als ik b.v. een stoofpotje heb gemaakt of zo, zich murw stikken in jeneverbesjes of laurierblaadjes erin ik zeg tegenwoordig meestal expliciet dat je die niet op moet eten
- Mensen die b.v. geen zonnebloempitten met schil kunnen eten (die zit ik nu lekker weg te kauwen, heerlijke en gezonde goedkope snack). Of ze zuigen alleen het zout eraf en spugen de rest uit
- Mensen die geen garnalen kunnen pellen, of b.v. eerst heel erg langzaam alle garnalen op hun bord gaan lopen pellen en het dan pas opeten als het koud is. Je pelt toch gewoon terwijl je eet? Is dat echt zo een moeilijk concept? Of je vreet gewoon de hele garnaal op, inclusief schaal en poepkanaal, daar doen we in brazilie iig niet moeilijk over als het goede garnalen zijn.
Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom 'pure' Nederlanders zo ontzettend veel moeite hebben met dit eten? Bij ons wordt kip en vis en dergelijke meestal met bot/graat geserveerd. Maar we hadden b.v. een keer Nederlandse familie mee naar brazilie en het was echt ÉÉN GROOT DRAMA elke keer dat we gingen eten.
Ik kan de volgende verklaringen bedenken maar het is me echt een raadsel:
- Nederlanders vinden het vies om met hun handen aan hun eten te zitten (waarom? je eet het toch ook op? )
- Nederlanders zijn gewoon lui en willen alles binnen 10 minuten opeten (waarom? zo veel haast?)
- Nederlanders verwachten dat overal waar ze eten een 3 sterrenrestaurant is waar de kok tijd/zin/geld heeft om alle vis en dergelijke voor ze te fileren (waarom zou je? bovendien is op de graat/bot vaak zelfs lékkerder !)
- Nederlanders weten simpelweg niet hoe ze vis/kip/etc. met graat/bot moeten eten (waarom? zijn het nog kindjes van 5 waar pappa de vis voor moet fileren? want ja, toen ik 5 was deed mijn vader dat voor mij ja )
Zou iemand mij dit kunnen uitleggen? Bij voorkeur 'pure' Nederladners die zelf ook geen dingen lusten met botten/graten en zo erin. Bij voorbaat dank.
Ik eet, ook in huiselijke kring, regelmatig met behulp van een mes en een vork. Noem me een snob, maar ik vind dat prettiger dan alles met een schelp eten.quote:Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.
Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Al mensen er desondanks voor kiezen dat liever met een vork te eten, kiezen ze in jouw ogen dus niet voor de gemakkelijkste weg. En mag je ze dus eigenlijk ook niet lui noemen. Toch?quote:Op zaterdag 11 maart 2017 11:20 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
Je voorouders deden het al met de Oud-Hollandsche blenderquote:Op zaterdag 11 maart 2017 17:37 schreef emmyemmy2 het volgende:
Ik ben Nederlander en ik haat botten en graatjes. Sterker nog, ik haat stevig voedsel. Als een echte Nederlander gooi ik al mijn eten in de blender en drink het lekker op, is minder moeite.
De ouders van mijn ex doen het nog steedsquote:Op vrijdag 10 maart 2017 12:24 schreef Copycat het volgende:
[..]
Ik vraag me af waar? Ik heb het sinds 1975 nergens meer meegemaakt.
Ik noem toch niemand lui hier?quote:Op zaterdag 11 maart 2017 18:21 schreef Cynix ® het volgende:
[..]
Al mensen er desondanks voor kiezen dat liever met een vork te eten, kiezen ze in jouw ogen dus niet voor de gemakkelijkste weg. En mag je ze dus eigenlijk ook niet lui noemen. Toch?
Eeh, in de topictitel al meteen?quote:
Forget it Cynix ®, it's Chinatown.quote:
Mits ze de kans krijgen te leren. Thuis in alle privacy -waar jij niks van weet- zullen ze avontuurlijker zijn dan in gezelschap, omdat ze daar de druk van "hoe hoort het?" niet kennen.quote:Op maandag 13 maart 2017 13:56 schreef klaarover het volgende:
Het is al eerder gezegd dat een afkeer van botjes/graatjes hoort bij de kindertijd.
Dat mag. De arme schatjes zijn bijzonder onhandig, en hebben geen kennis van de anatomie van een vis of dier.
Maar van volwassen mensen mag je toch wel verwachten dat ze verder komen in het leven.
Fis een optie?quote:Op dinsdag 14 maart 2017 14:53 schreef aquawoman het volgende:
Fis fileren hebben mijn ouders me al jong geleerd, dus daar ben ik ook aan gewend.
Ik weet uiteraard wel hoe je vis schrijft - geen idee hoe ik bij die typo ben gekomenquote:
Dat had niet te maken met mensen die geen mosselen op de juiste wijze kunnen eten.quote:
Echt? Bij Nederlanders gegeten? Jij durft.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 00:32 schreef Aiciu het volgende:
Ik heb een keer bij Nederlanders gegeten en dacht meteen van dit doe ik nooit meer.
Mensen mogen volgens mij helemaal zelf weten hoe ze iets eten. Als ze het maar lekker vinden.quote:Op dinsdag 14 maart 2017 17:33 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Dat had niet te maken met mensen die geen mosselen op de juiste wijze kunnen eten.
Hier is alles mee gezegd. Met verbazing heb ik dit topic doorgenomen.quote:Op vrijdag 10 maart 2017 12:23 schreef Lienekien het volgende:
Weer van die belachelijke algemene conclusies op basis van een paar waarnemingen. Man, man, man. De honden lusten er geen brood van.
In veel gevallen? Ja, echt? Wat zal het zijn, 80% van de sterrenzaken?quote:Op zaterdag 18 maart 2017 08:39 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ze hebben niet eens meer linnen op tafel liggen in veel gevallen.
Te weinig graatjes voor jouw smaak?quote:Op zaterdag 18 maart 2017 00:32 schreef Aiciu het volgende:
Ik heb een keer bij Nederlanders gegeten en dacht meteen van dit doe ik nooit meer.
Ik ben niet in 100 procent geweest, dus ik weet het niet exact. Maar 1x lag er linnen op tafel. De rest niet. Ik ga een paar keer per jaar naar zo'n restaurant, dus het is ook weer niet dat ik vaste gast was bij oud sluijs. Maar zeker bij 1* kom je amper nog dat hele stijve tegen.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 08:51 schreef RobinOok het volgende:
[..]
In veel gevallen? Ja, echt? Wat zal het zijn, 80% van de sterrenzaken?
Ik ook. Alleen weet ik niet hoeveel mensen dat doen. Hebben wij thuis nooit gedaan en doen we nog steeds niet.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 11:00 schreef Dven het volgende:
Ik kan me overigens wel voorstellen dat buitenlanders een hartaanval krijgen als ze bij een nederlands gezin gaan eten en iedereen begint ineens als een malle dat eten te prakken
Denk dat er nog genoeg mensen in NL zijn die dat doen. Net als bammetjes mee naar je werk.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 11:05 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik ook. Alleen weet ik niet hoeveel mensen dat doen. Hebben wij thuis nooit gedaan en doen we nog steeds niet.
Nee. Aardappels en groenten met een vork platdrukken zodat je het makkelijk kunt eten.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 12:00 schreef Aventura het volgende:
Ik ben een totale kaaskop, maar heb nog nooit meegemaakt dat iemand al het eten op zijn bord vermengde en fijnprakte. Hoezo is dat dan typisch Nederlands? Bedoelen jullie misschien met stamppot ofzo?
Nee. Mensen die eerst hun karbonaadje aan stukjes snijden en dat vervolgens met de aardappelen en groenten die op hun bord liggen door elkaar gaan prakken met nog een soeplepel jus erdoor. Dat is een Nederlandse traditie die nog steeds leeft. Mensen doen dat. Ongeacht het soort groenten of het soort vlees. Gewoon, prakken. En daarna naar binnen lepelen.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 12:00 schreef Aventura het volgende:
Ik ben een totale kaaskop, maar heb nog nooit meegemaakt dat iemand al het eten op zijn bord vermengde en fijnprakte. Hoezo is dat dan typisch Nederlands? Bedoelen jullie misschien met stamppot ofzo?
Wow hier spreekt een stuk frustratie en jeugdtraumaquote:Op zaterdag 18 maart 2017 12:47 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nee. Mensen die eerst hun karbonaadje aan stukjes snijden en dat vervolgens met de aardappelen en groenten die op hun bord liggen door elkaar gaan prakken met nog een soeplepel jus erdoor. Dat is een Nederlandse traditie die nog steeds leeft. Mensen doen dat. Ongeacht het soort groenten of het soort vlees. Gewoon, prakken. En daarna naar binnen lepelen.
Leef jij onder een steen of zo dat je dat niet weet?
Nee hoor, helemaal niet. Gewoon echt niet.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wow hier spreekt een stuk frustratie en jeugdtrauma
zou ik ook doen aangezien ik alledrie niet te vreten vind.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 13:35 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nee hoor, helemaal niet. Gewoon echt niet.
Ik snap zelfs dat het lekker is/kan zijn. Ik doe dat met aardappel, spinazie en ei.
Sowieso lust ik bijna alles dat met zorg en goede bereiding is gemaakt. Rijst of aardappelen, alles prima. Als er maar moeite en liefde in zit, er van geproefd en en op smaak gemaakt.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik de keuze heb eet ik trouwens liever een goede traditonele stamppot dan snelkookrijst met prut bestaande uit wat kip, een zak roerbakgroente en een pakje conimex. Of pasta met tomaten en groentenprut a la unileveritaliaans
Ik denk niet dat er statistieken zijn maar er zullen er genoeg zijn die het doen. Niet alleen in Nederland overigens, in België kennen ze het ook.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 11:05 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik ook. Alleen weet ik niet hoeveel mensen dat doen. Hebben wij thuis nooit gedaan en doen we nog steeds niet.
Herinner me nu ook hoe wij vroeger Kerst vierden. Erwtensoep. En dat was je kerstdiner.quote:Op vrijdag 10 maart 2017 12:08 schreef Hiddendoe het volgende:
[..]
Echt gebeurd. Mijn punt is dus dat de Nederlander eten als iets noodzakelijks ziet en het zinloos vindt om er iets feestelijks van te maken.
Niet typisch Nederlands denk ik, maar je moet er wel een enigszins individualistische cultuur voor hebben. Want het feit dat je tijdens zo een dag naar een restaurant kan betekent dat er personeel is, dat met die dagen niet bij hun eigen familie zit. Er zijn veel landen waar dat onvoorstelbaar is.quote:Op zaterdag 18 maart 2017 17:21 schreef Hiddendoe het volgende:
[..]
Herinner me nu ook hoe wij vroeger Kerst vierden. Erwtensoep. En dat was je kerstdiner.
Misschien ook typisch Nederlands: Tijdens hoogtijdagen niet zelf de keuken induiken maar naar een restaurant gaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |