FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / [Honeywell Evohome] Deel 9 - Een warme winter tegemoet
bertpitdonderdag 24 december 2015 @ 14:24
Het vervolg op het 10 dagen geleden volgeraakte forum van de Honeywell Evohome gebruikers. Zelf ben ik nu een maand aan de slag met de Evohome en ik moet zeggen dat het goed werkt.

Een vraag die ik zelf heb over de bediening is het volgende: Als je een speciale dag instelt, gaat deze dan wel of niet automatische over in de volgende cyclus.
Dus als je een vrije middag hebt op donderdag en je stelt in "speciale dag" loopt dit dan door totdat bijvoorbeeld om 1700 uur de avond instelling geactiveerd wordt of wordt deze genegeerd?

[ Bericht 9% gewijzigd door bertpit op 25-12-2015 08:36:11 ]
bertpitvrijdag 25 december 2015 @ 12:25
@GBE1234

===================================
Onlangs heb ik een evohome systeem geïnstalleerd. Opentherm systeem met 8 x HR92.
Mijn radiatoren waren al voorzien van Danfoss RA thermostaat kranen. Waar ik tegen aan ben gelopen is dat wanneer een HR92 op b.v. een openstand van 20 - 30 % staat dat deze in werkelijkheid nog gesloten is (laat geen water door), maar de ketel (remeha calenta) gaat wel aan. (warnte vraag).

Op dit forum heb ik dit probleem al vaker gelezen.
Wat ik nu heb gedaan is de HR92 heel los op de adapter geschroefd (maar bijna 1 schroefgang).
Ze zitten wat mij betreft veel te los op de adapter.

Heeft iemand ideeën of tips om dit beter op te lossen ?

Als ik de Danfoss RA vervang door de Honeywell aanbevolen kranen (V2000), is dan dit probleem opgelost ? Dus kan bij de Honeywell V2000 kranen de HR92 handvast gezet worden, waarbij bij b.v. 5% openstand er toch nog water door de radiator gaat.

Zijn de Danfoss en Honeywell kranen ook gezien bouwvorm (afmetingen) zo met elkaar te wisselen ?
==============================================
Ik las een post uit september en denk dat je het al gefixt hebt, maar wilde toch nog even reageren.
Ook ik heb Danfoss kranen type RA en bij de HR92 units zitten de witte adapters die op de kraan gemonteerd kunnen worden. Hierbij moet je even opletten dat deze adapter wel ver genoeg op de kraan gedrukt wordt. Doe je dat niet, dat kun je de adapter toch vastschroeven en lijkt hij goed gemonteerd. Echter de unit werkt dan niet goed.

De adapter moet een millimeter of twee verder op de kraan gedrukt worden. Dit gaat het eenvoudigst door met de wigvorm van de schroevendraaier de adapter open te buigen waardoor de adapter een paar millimeter openstaat. Daarna over de kraan schuiven, vastschroeven en klaar. De kraan zit dan perfect en de "af fabrieksstand" werkt ook direct. (bij mijn 9 kranen in elk geval wel).
junkiexpzaterdag 26 december 2015 @ 13:13
Ik had hier een vraag gesteld of het Evohome systeem ook gebruikt kan worden bij een installatie die altijd is voorzien verwarming, zonder dat hier een klep geïnstalleerd is.
Dus radiatorkranen open = direct verwarming.
Dat zit in heel veel oudere huizen met stadsverwarming op deze manier.

Vraag was dan ook of de aan/uit module geïnstalleerd moest zijn.

Ik heb dit dus bij iemand geïnstalleerd en je hebt helemaal geen aan/uit of modulerende unit nodig, deze is in het menu uit te schakelen en op deze manier stuurt de evhohome dus alleen de knoppen aan en geen klep of ketel.
Werk super, buurman is er erg blij mee ^O^
GijsjanBzondag 27 december 2015 @ 10:35
Ik lees dat veel mensen problemen hebben met het installeren, maar dat het uiteindelijk naar tevredenheid werkt. Ik zit helaas nog in de installatiefase. Ik heb het systeem nu een paar maanden draaien, maar nog niet naar tevredenheid.

Ik heb het systeem zelf geinstalleerd, ik dacht (naief?) met mijn technische achtergrond dat wel 'even' te kunnen doen.

Het lijkt er op dat de connectie tussen de CV en de OpenTherm-module verloren gaat. 's Ochtends word ik wakker in een koud huis, als ik op de knop van de OpenTherm-module druk, dan schiet de CV aan. Dit gebeurt ook overdag, dan staat de CV op "rust", als ik op de knop druk, schiet ie aan.

Mijn opstelling:
Remeha Calenta CW5
Evohome kleur
7x HR92
1x R8810A1018

Wat ik dus nog niet meegemaakt heb en graag zou willen weten: zou ik met deze opstelling een constante verwarming van een kamer moeten hebben? Want nu worden de radiatoren afwisselend warm en dan weer koud.

Ik heb inmiddels contact opgenomen met Honeywell, maar nog geen reactie gehad. Hebben jullie een idee waar ik het zoeken moet om dit op te lossen. Het debuggen van de Evohome is niet z'n sterkste kant heb ik het idee.
FrankPzondag 27 december 2015 @ 15:10
Sinds 4 dagen ook hier voorzien van een Evohome set met de Evohome Wifi, aan/uit-relais op een Remeha Avanta 28c en 4x HR92 verdeelt in 3 zones.

Ik merk wel dat het "inleren" nog bezig is: laat verwarmen, flink doorstoken, etc.
Hoop dat de optimalisatie niet al te lang op zich laat wachten. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

@GijsjanB
Je zou eens moeten checken of het signaal wel van je Evotouch bij het relais komt. Je zou misschien een HR92 in de buurt van het relais kunnen houden en dan een comm-test kunnen doen om de signaalsterkte te meten.
bertpitzondag 27 december 2015 @ 17:06
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 10:35 schreef GijsjanB het volgende:
Remeha Calenta
Ik heb ook een Remeha Calenta maar dan type 40c. Mij werd verteld dat dit type niet goed werkt met opentherm van andere fabrikanten, omdat de opentherm intelligentie in de isence zou zitten. Een andere installateur vertelde me een ander verhaal en eerlijkheid gebied mij te bekennen dat ik het niet zeker weet. Zelf heb ik gekozen voor de aan uit module, omdat ik ook een vloerverwarming heb.

De ketel moduleert, maar begint op een hoge aanvoertemperatuur, daardoor voelen de radiatoren heter aan. Ook is de stroomsnelheid hoger dan eerst dit resulteert een meer stromingsgeluid.

Je moet je ervan verzekeren dat de communicatie tussen de units goed is.
Je zegt dat de communicatie tussen de OT unit en de ketel weg is totdat je op de kop drukt. Deze OT unit communiceert weer met de zoneregelaar. Weet je zeker dat deze communicatie goed is? Zet anders de zoneregelaar eens dichterbij en programmeer een schakelmoment, dan weet je het direct.

[ Bericht 6% gewijzigd door bertpit op 27-12-2015 22:05:07 ]
FrankPdonderdag 31 december 2015 @ 19:24
Zoals eerder aangegeven heb ik optimalisatie ingeschakeld, maar het lijkt erop dat evohome dit helemaal niet toepast.
Voorbeeld: kinderkamer wil ik om 18.30 uur op 19.5 graden hebben. De instelling op de HR92 veranderd ook pas echt om 18.30 uur.
Op de evotouch zie ik ook niet de "opt" worden weergegeven.

Iemand ervaring met de optimalisatiefunctie bij de nieuwe evohome wifi? Moet ik nog andere zaken instellen behalve optimalisatie aanzetten?
erikfvrijdag 1 januari 2016 @ 18:05
Het heeft even geduurd voordat ik dit forum vond met zeer bruikbare informatie over Evohome. Laat ik ook proberen mijn ervaringen tot nu toe samen te vatten zodat iemand anders haar/zijn voordeel mee kan doen.

De Evohome met HR92 kranen zijn vandaag 2 weken geleden geïnstalleerd. M'n verwarming bestaat nu uit de volgende componenten:
• Remeha Calenta 28C uit 2011 (tot nu toe modulerend aangestuurd door Remeha iSense thermostaat)
• Evohome Wifi met aan/uit schakeling (dus niet modulerend -- zie beneden)
• 9x Honeywell HR92WE (ter vervanging van 3 40 jaar oude standaardkranen en 6 Danfoss kranen uit 2000)
• 5x Danfoss thermostaat kranen in ruimtes die praktisch nooit verwarmd (hoeven te)worden
Ik meet de temperaturen met aantal Oregon Scientific thermometers die de data loggen op Domoticz.

Installatie (door lokale installateur):
De installatie verliep vlot. Helaas moest de CV installatie wel ontwaterd worden omdat de 3 oude kranen geheel losgekoppeld en vervangen moesten worden in de woonkamer (één was er gaan lekken en dit bracht alles mbt aanschaf Evohome aan het rollen). In totaal 6 zones gedefineerd.
Op aanraden van de installateur heb ik geen modulerende OpenTherm module aangeschaft. Als ik het forum doorlees lijkt me dat geen slechte beslissing. De installateur heeft wel de aanvoertemperatuur van de CV ketel verhoogd van 80C naar 90C.

Eerste ervaring (2 dagen)
Hoewel meteen duidelijk werd dat de Evohome keurig de verschillende HR92 kranen aanstuurde bleef de woonkamer koud en werden radiatoren warm (heet!) die niet warm moesten worden. Gelukkig kon het laatste snel verholpen worden omdat bleek dat de verloopstukken niet ver genoeg op het ventiel geschoven waren. Hierdoor kon de HR92 het ventiel niet geheel sluiten. Door verloopstukken met iets meer kracht erop te schuiven was één probleem opgelost.
Het probleem van de woonkamer lijkt te liggen aan afwijkende temperatuur waar de thermostaat hangt. In het verleden nooit last van gehad (de iSense hing op dezelfde plek) maar uiteindelijk de Evohome aanstuur unit een correctie van -2 C gegeven. Dat hielp wel enigszins.

Ervaring na 1 week
Individuele ruimteverwarming gaat nog steeds uit de kunst maar het vinden van het bereiken en vasthouden van de ingestelde temperatuur is een ander verhaal. Na 2 dagen had ik al wel de optimalisatie ingeschakeld (max 1 uur vervroeging) maar dat werkte eigenlijk alleen in de badkamer. In de woonkamer begon de Evohome pas op het ingestelde tijdstip te verwarmen. 20 jaar geleden deed mijn Chronotherm (II?) thermostaat dat al beter! Wat me ook tegenvalt zijn de temperatuur overshoots van 1-1.5C en soms nog meer (Met name in de badkamer -- kleine ruimte?). Daarna ook vaak een 'undershoot'. Dit is toch wel erg teleurstellend voor een regeling die bijna net zoveel kost als een compleet nieuwe CV!
Nav hiervan heb ik vorige week contact gezocht met de Honeywell helpdesk in Amsterdam. Nadat alle gegevens genoteerd waren en ik mijn problemen voorlegde (geen adaptieve start, temp overshoot) kreeg ik helaas alleen te horen dat ik nog maar wat langer moest afwachtenm totdat de installatie helemaal 'ingeleerd' was. Een echt goede verklaring voor het regelgedrag kon de medewerker niet geven

Ervaring na 2 weken
Omdat ik de uitleg van Honeywell niet erg bevredigend vond heb ik gekeken wat ik nog anders kon doen. In eerste instantie fungeerde de Evohome zelf als temperatuurvoeler voor de woonkamer. Ik heb nu één van de HR92 kranen daarvoor aangewezen, ook omdat de adaptieve start in de badkamer waar dit al door een HR92 geregeld werd beter leek te werken. Het leek in eerste instantie beter te gaan maar vandaag is het weer hommeles. Mijn schakelschema voor de woonkamer is: 7:20-17C; 8:30-18C; 17:00-19C; 22:30-12C. Dit werkte naar behoren met de iSense thermostaat. Wat ik zie is een eerste overshoot omstreeks 7:30 van ca 0.5C, terugval naar ingestelde temperatuur en dan tot ca 12-14u variatie van ca 1C. Teveel variatie om van een comfortabele temperatuurregeling te spreken. Inmiddels is het bijna 18:00 als ik dit schrijf en is de ingestelde temperatuur van 19C nog steeds niet bereikt! Misschien (hoop ik) ben ik te ongeduldig en is het allemaal na nog een week opgelost.
Ik heb trouwens de HR92 ook gecorrigeerd en wel met -1C om de aangegeven temperatuur meer in overeenstemming te brengen met wat ik meet.

Tot zover dmijn vervaringen. Mochten ervaren Evohome gebruikers nav bovenstaande hints en tips hebben om het comfort en gebruik te verhogen dan hoor ik dat graag. Met name op de volgende vragen:
1) Hoe krijg ik de adaptieve start goed werkend? Ben ik te ongeduldig?
2) Verminderen/voorkomen van over-en undershoots? Aanvoertemperatuur heeft hier invloed op?

[ Bericht 0% gewijzigd door erikf op 01-01-2016 18:14:05 ]
erikfvrijdag 1 januari 2016 @ 18:07
@FrankP

quote:
Iemand ervaring met de optimalisatiefunctie bij de nieuwe evohome wifi? Moet ik nog andere zaken instellen behalve optimalisatie aanzetten?
Zie mijn post. Ik kamp met dezelfde (beginners?) problemen. Ik zou ook graag weten hoe dit werkend is te krijgen.

[ Bericht 0% gewijzigd door erikf op 01-01-2016 18:13:17 ]
erikfvrijdag 1 januari 2016 @ 18:12
Ik heb een Honeywell HGI80 aangesloten om m'n Evohome te laten communiceren met een Domoticz server die ik op een Mac Mini heb draaien. Heeft iemand daar ervaring mee?

Inmiddels wordt de HGI80 herend maar Domoticz geeft alleen de volgende foutmeldingen:
1
2
3
4
5
6
7
2015-12-26 08:54:37.647 evohome: Using serial port: /dev/cu.TIVCP3410fa1340
end ngRepeat: item in filtered = (logitems | filter:filterExpr) track by $index
2015-12-26 08:54:44.999 (RFX-DS26) Temp + Humidity + Baro (OS-Binnen)
end ngRepeat: item in filtered = (logitems | filter:filterExpr) track by $index
2015-12-26 08:54:56.698 Error: Serial Port closed!... Error: Device not configured
end ngRepeat: item in filtered = (logitems | filter:filterExpr) track by $index
2015-12-26 08:54:56.870 evohome: serial setup retry in 30 seconds...

De belangrijkste foutmelding lijkt me "Error: Serial Port closed!... Error: Device not configured". Wie o wie kan me helpen?
FrankPzondag 3 januari 2016 @ 10:05
Ik ervaar inderdaad hetzelfde. Het lijkt erop dat de optimalisatie wel (soort van) werkt in de woonkamer, maar dat het niet werkt in één van de slaapkamers.
Als het van de week nog zo is zal ik ook eens contact zoeken met Honeywell. Kijken of ik hetzelfde antwoord krijg.
bertpitmaandag 4 januari 2016 @ 12:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 18:05 schreef erikf het volgende:
Het heeft even geduurd voordat ik dit forum vond met zeer bruikbare informatie over Evohome. Laat ik ook proberen mijn ervaringen tot nu toe samen te vatten zodat iemand anders haar/zijn voordeel mee kan doen.

De Evohome met HR92 kranen zijn vandaag 2 weken geleden geïnstalleerd. M'n verwarming bestaat nu uit de volgende componenten:
• Remeha Calenta 28C uit 2011 (tot nu toe modulerend aangestuurd door Remeha iSense thermostaat)
• Evohome Wifi met aan/uit schakeling (dus niet modulerend -- zie beneden)
• 9x Honeywell HR92WE (ter vervanging van 3 40 jaar oude standaardkranen en 6 Danfoss kranen uit 2000)
• 5x Danfoss thermostaat kranen in ruimtes die praktisch nooit verwarmd (hoeven te)worden
Ik meet de temperaturen met aantal Oregon Scientific thermometers die de data loggen op Domoticz.

Installatie (door lokale installateur):
De installatie verliep vlot. Helaas moest de CV installatie wel ontwaterd worden omdat de 3 oude kranen geheel losgekoppeld en vervangen moesten worden in de woonkamer (één was er gaan lekken en dit bracht alles mbt aanschaf Evohome aan het rollen). In totaal 6 zones gedefineerd.
Op aanraden van de installateur heb ik geen modulerende OpenTherm module aangeschaft. Als ik het forum doorlees lijkt me dat geen slechte beslissing. De installateur heeft wel de aanvoertemperatuur van de CV ketel verhoogd van 80C naar 90C.

Eerste ervaring (2 dagen)
Hoewel meteen duidelijk werd dat de Evohome keurig de verschillende HR92 kranen aanstuurde bleef de woonkamer koud en werden radiatoren warm (heet!) die niet warm moesten worden. Gelukkig kon het laatste snel verholpen worden omdat bleek dat de verloopstukken niet ver genoeg op het ventiel geschoven waren. Hierdoor kon de HR92 het ventiel niet geheel sluiten. Door verloopstukken met iets meer kracht erop te schuiven was één probleem opgelost.
Het probleem van de woonkamer lijkt te liggen aan afwijkende temperatuur waar de thermostaat hangt. In het verleden nooit last van gehad (de iSense hing op dezelfde plek) maar uiteindelijk de Evohome aanstuur unit een correctie van -2 C gegeven. Dat hielp wel enigszins.

Ervaring na 1 week
Individuele ruimteverwarming gaat nog steeds uit de kunst maar het vinden van het bereiken en vasthouden van de ingestelde temperatuur is een ander verhaal. Na 2 dagen had ik al wel de optimalisatie ingeschakeld (max 1 uur vervroeging) maar dat werkte eigenlijk alleen in de badkamer. In de woonkamer begon de Evohome pas op het ingestelde tijdstip te verwarmen. 20 jaar geleden deed mijn Chronotherm (II?) thermostaat dat al beter! Wat me ook tegenvalt zijn de temperatuur overshoots van 1-1.5C en soms nog meer (Met name in de badkamer -- kleine ruimte?). Daarna ook vaak een 'undershoot'. Dit is toch wel erg teleurstellend voor een regeling die bijna net zoveel kost als een compleet nieuwe CV!
Nav hiervan heb ik vorige week contact gezocht met de Honeywell helpdesk in Amsterdam. Nadat alle gegevens genoteerd waren en ik mijn problemen voorlegde (geen adaptieve start, temp overshoot) kreeg ik helaas alleen te horen dat ik nog maar wat langer moest afwachtenm totdat de installatie helemaal 'ingeleerd' was. Een echt goede verklaring voor het regelgedrag kon de medewerker niet geven

Ervaring na 2 weken
Omdat ik de uitleg van Honeywell niet erg bevredigend vond heb ik gekeken wat ik nog anders kon doen. In eerste instantie fungeerde de Evohome zelf als temperatuurvoeler voor de woonkamer. Ik heb nu één van de HR92 kranen daarvoor aangewezen, ook omdat de adaptieve start in de badkamer waar dit al door een HR92 geregeld werd beter leek te werken. Het leek in eerste instantie beter te gaan maar vandaag is het weer hommeles. Mijn schakelschema voor de woonkamer is: 7:20-17C; 8:30-18C; 17:00-19C; 22:30-12C. Dit werkte naar behoren met de iSense thermostaat. Wat ik zie is een eerste overshoot omstreeks 7:30 van ca 0.5C, terugval naar ingestelde temperatuur en dan tot ca 12-14u variatie van ca 1C. Teveel variatie om van een comfortabele temperatuurregeling te spreken. Inmiddels is het bijna 18:00 als ik dit schrijf en is de ingestelde temperatuur van 19C nog steeds niet bereikt! Misschien (hoop ik) ben ik te ongeduldig en is het allemaal na nog een week opgelost.
Ik heb trouwens de HR92 ook gecorrigeerd en wel met -1C om de aangegeven temperatuur meer in overeenstemming te brengen met wat ik meet.

Tot zover dmijn vervaringen. Mochten ervaren Evohome gebruikers nav bovenstaande hints en tips hebben om het comfort en gebruik te verhogen dan hoor ik dat graag. Met name op de volgende vragen:
1) Hoe krijg ik de adaptieve start goed werkend? Ben ik te ongeduldig?
2) Verminderen/voorkomen van over-en undershoots? Aanvoertemperatuur heeft hier invloed op?
Ik ken je installatie natuurlijk niet, maar heb wel een paar opmerkingen:
- De ingestelde temperatuur van 90 graden lijkt mij erg hoog, 80 graden ook al. Zeker bij de huidige najaars temperaturen, je schreeuwt dan om overshoot. Het verschil met je oude situatie zit hem erin dat de Evohome vaak één enkele radiator aanstuurt. De capaciteit van de CV is groter dat wat die enkele radiator kan verwerken, zeker bij een hoge watertemperatuur is dat effect heel groot. Voorheen werden alle radiatoren aangestuurd.

- Als er ruimtes zijn waar de aanwarm temperatuur erg laat of niet bereikt wordt, betekent dat dat de capaciteit van de radiator niet voldoende is, of dat de installatie waterzijdig niet goed ingeregeld is. Bij Evohome merk je dit voornamelijk wanneer meerdere ruimtes tegelijk worden aangezet.

Waterzijdig inregelen houdt in dat er een goede balans is tussen alle radiatoren. Meestal wordt de radiator die het dichts bij de cvpomp zit "geknepen", waardoor er meer water naar de verder gelegen radiator stroomt. Dit doe je met voetventielen of met een instelling op de kraan zelf.

Ik zou waterzijdig inregelen en de temperatuur van de CV omlaag brengen, hierdoor zal het temperatuurverloop in de woning veel regelmatiger zijn. Gaat het vriezen, dan zet je de watertemperatuur hoger. Ik denk wel dat de Evohome weer moet "leren" na verandering van instellingen.
bertpitdinsdag 5 januari 2016 @ 14:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 18:07 schreef erikf het volgende:
@FrankP

[..]

Zie mijn post. Ik kamp met dezelfde (beginners?) problemen. Ik zou ook graag weten hoe dit werkend is te krijgen.
Ik heb het laatste model met geïntegreerde Wifi. Aanwarmen gaat tot nu toe prima. Volgens mij was het een instelling in het hoofdmenu, die kun je aanzetten en voilà. Ook het optimaal uitzetten heb ik geactiveerd. Of dat goed werkt weet ik niet.
frankpaul1dinsdag 5 januari 2016 @ 14:22
Ik ben van plan een Evohome systeem aan te schaffen. Maar ik heb daarbij een vraag over onze bestaande situatie.

Ik heb een Nefit Ecomline HR Classic met daaraan gekoppeld een Moduline 400 thermostaat die volledig weersafhankelijk is ingesteld. De Moduline hangt in de ketelruimte naast de ketel. De BDR91 aan-uit module zou aangesloten moeten worden op aansluiting 1 en 2 van de ketel. Maar levert dit nog problemen op in samenwerking met de moduline 400 of gaat dit prima samen? Vraag me voornamelijk af of de stooklijn van de Moduline dan nog gehanteerd blijft.
bertpitvrijdag 8 januari 2016 @ 18:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 14:22 schreef frankpaul1 het volgende:
Ik ben van plan een Evohome systeem aan te schaffen. Maar ik heb daarbij een vraag over onze bestaande situatie.

Ik heb een Nefit Ecomline HR Classic met daaraan gekoppeld een Moduline 400 thermostaat die volledig weersafhankelijk is ingesteld. De Moduline hangt in de ketelruimte naast de ketel. De BDR91 aan-uit module zou aangesloten moeten worden op aansluiting 1 en 2 van de ketel. Maar levert dit nog problemen op in samenwerking met de moduline 400 of gaat dit prima samen? Vraag me voornamelijk af of de stooklijn van de Moduline dan nog gehanteerd blijft.

Lijkt me dat je dat moet voorleggen aan een installateur die dat type apparatuur levert. Een buitenvoeler is met name handig voor een correcte aanwarming. De stooklijn wordt automatisch aangepast bij de gemeten actuele buitentemperatuur. De evohome doet dat niet, maar heeft wel een mechanisme om te bepalen hoeveel tijd er nodig is om een bepaalde ruimte op te warmen.

Dat mechanisme optimaliseert zich binnen één tot twee weken. Het lijkt mij dat wanneer de stooklijn automatische wordt aangepast, dit gevolgen kan hebben voor de optimale werking, maat weet dit niet zeker.
bertpitvrijdag 8 januari 2016 @ 18:38
dit zegt de handleiding over je Nefit:

Het toestel werkt met alle gangbare (klok)ruimteregelingen. Bij gebruik van een aan-uit thermostaat worden de specifieke voordelen van de modulerende op basis van kamertemperatuur niet optimaal door het toestel benut.
De beste temperatuurregeling wordt bereikt met de door Nefit ontwikkelde modulerende regeling. Deze ruimteregeling is speciaal ontwikkeld om gege- vens uit te wisselen met de Universele Brander Automaat (UBA, paragraaf 2.3.1). De modulerende thermostaat berekent wat de optimale cv-watertem- peratuur en een optimaal toestelvermogen is, afhankelijk van de gevraagde ruimtetemperatuur in de kamer. Het toestel zorgt ervoor dat deze tempera- tuur bereikt wordt. Zolang de kamerthermostaat dit vraagt wordt deze temperatuur in stand gehouden.
AJS1vrijdag 8 januari 2016 @ 20:56
@frankpaul1: kijk eens op pagina 14 van de Nefit systeemwijzer http://nl.documents2.nefit.nl/download/pdf/file/6720817890.pdf . Deze oplossing draait bij mij al weer ruim 1 jaar als een zonnetje met mijn Nefit Topline ketel en Evohome. De Moduline is dan niet meer nodig maar moet vervangen worden door een AM10 module. De keteltemperatuur wordt via de AM10 op basis van een zelf in te stellen stooklijn op basis van de buitentemperatuur aangestuurd. De BDR91 regelt via de AM10 de zoneverwarming.

Succes met je keuze.
r2lzaterdag 9 januari 2016 @ 20:05
Hallo mede "Evohomers", ik gebruik dit systeem met maar liefst 9 zones alweer ruim 2 jaar tot volle tevredenheid. Sinds afgelopen week heb ik een nieuwe CV ketel en ik heb toen ook gelijk wat zones aangepast. Het vreemde is dat de BDR91 sinds dien niet meer uitschakelde. Ik heb de Evohome een fabrieksreset gegeven en spanningsloos gemaakt. Daarna heb ik ook de BDR91 gereset en opnieuw gekoppeld aan de Evohome. Met 1 zone functioneert alles goed. De BDR91 reageert op in en uitschakelen. Op het moment ik een extra zone aanmaak en een HR80 of HR92 koppel gaat de BDR91 aan en niet meer uit, ook als beide zones ruim onder de omgevingstemperatuur staan ingesteld. Zodra ik de 2e zone verwijder gaat de BDR91 direct netjes uit. Ik heb inmiddels alles al geprobeerd inclusief een nieuwe BDR91. Ik heb inmiddels uren in dit forum zitten lezen en kwam diverse malen het probleem tegen dat de BDR91 niet uitging. Weet iemand een oplossing voor mijn probleem? Ik heb al diverse malen alles gereset en opnieuw gekoppeld, maar het probleem blijft bestaan.

[ Bericht 1% gewijzigd door r2l op 09-01-2016 20:14:48 ]
simonmozondag 10 januari 2016 @ 12:06
Probeer de bdr als laatste te koppelen, eerst alle andere handelingen.
frankpaul1zondag 10 januari 2016 @ 13:14
Allen, dank voor de input. Ik ga het met de installateur overleggen.
r2lzondag 10 januari 2016 @ 15:23
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 12:06 schreef simonmo het volgende:
Probeer de bdr als laatste te koppelen, eerst alle andere handelingen.
Bedankt voor je idee, maar ook dit heb ik geprobeerd. Op het moment dat de BDR91 wordt gekoppeld springt hij gelijk aan en nooit meer uit. Morgen dus maar eens met Waakzaam Wonen bellen... Misschien herkennen ze dit probleem en is er een update voor mijn Evohome.
bertpitzondag 10 januari 2016 @ 18:36
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:23 schreef r2l het volgende:

[..]

Bedankt voor je idee, maar ook dit heb ik geprobeerd. Op het moment dat de BDR91 wordt gekoppeld springt hij gelijk aan en nooit meer uit. Morgen dus maar eens met Waakzaam Wonen bellen... Misschien herkennen ze dit probleem en is er een update voor mijn Evohome.
Even een paar zaken die bij mij opkomen:
Het lijkt mij een kortsluiting, als de module al vervangen is, zoek dan naar een kortsluiting in de kabel of ketelklemmen of iets dat tussen de ketel en BDR91 zit.
Het is een aan uit module, moet je geen opentherm module hebben?
Zit de aansluiting op de juiste klemmen? Moet er ergens een bruggettje op de klemmen (of zit er een die er af moet)?
Test het systeem even met een eenvoudige aan uit thermostaat, om uit te sluiten dat er aan de ketelelectronica iets fout zit.

Wat voor ketel is het?
r2lzondag 10 januari 2016 @ 19:50
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 18:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Even een paar zaken die bij mij opkomen:
Het lijkt mij een kortsluiting, als de module al vervangen is, zoek dan naar een kortsluiting in de kabel of ketelklemmen of iets dat tussen de ketel en BDR91 zit.
Het is een aan uit module, moet je geen opentherm module hebben?
Zit de aansluiting op de juiste klemmen? Moet er ergens een bruggettje op de klemmen (of zit er een die er af moet)?
Test het systeem even met een eenvoudige aan uit thermostaat, om uit te sluiten dat er aan de ketelelectronica iets fout zit.

Wat voor ketel is het?
Bedankt voor uw reactie. Het betreft een Vaillant ecoTEC VHR 30-34/3-5-5. Ik kan ondanks dat het door de ketel wel ondersteund wordt geen openthem gebruiken, omdat ik ook kleppen in het systeem heb voor de vloerverwarmingsunit. Dit schijnt niet goed samen te werken.

Volgens mij kan het ook geen kortsluiting betreffen, want met maar 1 zone (de woonkamer) werkt de Evohome correct. De BDR91 schakelt dan keurig aan en uit en ook de ketel en de HR92 reageren hier goed op.

Het probleem ontstaat zodra ik een nieuwe zone aanmaak. Ik heb 4 verschillende HR80 en 92 geprobeerd, dus dat kan het ook niet zijn. Als ik de 2e zone weer verwijder is het probleem gelijk opgelost. Heel vreemd...
Hajee2maandag 11 januari 2016 @ 13:00
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2016 12:10 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik ken je installatie natuurlijk niet, maar heb wel een paar opmerkingen:
- De ingestelde temperatuur van 90 graden lijkt mij erg hoog, 80 graden ook al. Zeker bij de huidige najaars temperaturen, je schreeuwt dan om overshoot. Het verschil met je oude situatie zit hem erin dat de Evohome vaak één enkele radiator aanstuurt. De capaciteit van de CV is groter dat wat die enkele radiator kan verwerken, zeker bij een hoge watertemperatuur is dat effect heel groot. Voorheen werden alle radiatoren aangestuurd.

- Als er ruimtes zijn waar de aanwarm temperatuur erg laat of niet bereikt wordt, betekent dat dat de capaciteit van de radiator niet voldoende is, of dat de installatie waterzijdig niet goed ingeregeld is. Bij Evohome merk je dit voornamelijk wanneer meerdere ruimtes tegelijk worden aangezet.

Waterzijdig inregelen houdt in dat er een goede balans is tussen alle radiatoren. Meestal wordt de radiator die het dichts bij de cvpomp zit "geknepen", waardoor er meer water naar de verder gelegen radiator stroomt. Dit doe je met voetventielen of met een instelling op de kraan zelf.

Ik zou waterzijdig inregelen en de temperatuur van de CV omlaag brengen, hierdoor zal het temperatuurverloop in de woning veel regelmatiger zijn. Gaat het vriezen, dan zet je de watertemperatuur hoger. Ik denk wel dat de Evohome weer moet "leren" na verandering van instellingen.
Ik kamp nog steeds met gelijksoortige problemen (Evohome II met radiatoren, allen HR92, behoudens 1 die altijd een beetje open staat als bypass en een REMEHA Calenta 40c).

Ik krijg 't gewoon niet boven de 19,5 graden, wat ik ook doe! Vervelend, omdat het buiten kouder wordt nu (brrr!)

- Watertemperatuur verhogen tot 90 graden heeft geen effect
- Waterzijdig inregelen heeft geen effect

Op de een of andere manier vraagd de Evohome nooit volle bak vermogen aan de ketel, maar draait deze alleen op 't laagste pitje. Zelfs als ik 35 graden als setpoint instel gaat de ketel niet het vermogen opvoeren.

Wat kan ik doen zodat de Evohome volle bak vermogen vraagt aan de ketel? (behalve naar on/off overstappen, wat ik liever nog even uitstel...)
Knuppel1983maandag 11 januari 2016 @ 13:58
Misschien een rare vraag:
Kan een HR92 ook ingesteld worden als gewone thermostaatknop? Dus op 18 graden zetten, en meedraaien met de rest? Ik twijfel of ik een gewone thermostaatknop ga aanschaffen en wil het voorlopig doen met wat ik heb.

Nu 'vraagt' de HR92 aan de thermostaat om de ketel aan te zetten. Voor de garage is dit eigenlijk onzinnig gezien alles in de marge 12 - 18 graden prima is.
bertpitmaandag 11 januari 2016 @ 16:19
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2016 13:00 schreef Hajee2 het volgende:

[..]

Ik kamp nog steeds met gelijksoortige problemen (Evohome II met radiatoren, allen HR92, behoudens 1 die altijd een beetje open staat als bypass en een REMEHA Calenta 40c).

Ik krijg 't gewoon niet boven de 19,5 graden, wat ik ook doe! Vervelend, omdat het buiten kouder wordt nu (brrr!)

- Watertemperatuur verhogen tot 90 graden heeft geen effect
- Waterzijdig inregelen heeft geen effect

Op de een of andere manier vraagd de Evohome nooit volle bak vermogen aan de ketel, maar draait deze alleen op 't laagste pitje. Zelfs als ik 35 graden als setpoint instel gaat de ketel niet het vermogen opvoeren.

Wat kan ik doen zodat de Evohome volle bak vermogen vraagt aan de ketel? (behalve naar on/off overstappen, wat ik liever nog even uitstel...)
Ik heb zelf een jaren 30 woning matig geïsoleerd, met 8 zones. Op de kamers waar de aanwarmsnelheid niet hoog is, heb ik de kraanslag op 1 gezet in plaats van op 0. Dit is een instelling op de HR92 knop. Het effect is dat de thermostaatkraan bij warmtevraag verder opent: helemaal open. Terwijl op de standaard instelling de kraan slechts half opent. Wellicht is dat het proberen waard. Kost iets meer van de batterij.

Om dit in te stellen druk de toets op de HR92 circa 5 seconden in, draai met de knop naar 6, draai naar stand 1 en draai naar opslaan.

succes.
simonmomaandag 11 januari 2016 @ 17:39
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2016 13:00 schreef Hajee2 het volgende:

[..]

Ik kamp nog steeds met gelijksoortige problemen (Evohome II met radiatoren, allen HR92, behoudens 1 die altijd een beetje open staat als bypass en een REMEHA Calenta 40c).

Ik krijg 't gewoon niet boven de 19,5 graden, wat ik ook doe! Vervelend, omdat het buiten kouder wordt nu (brrr!)

- Watertemperatuur verhogen tot 90 graden heeft geen effect
- Waterzijdig inregelen heeft geen effect

Op de een of andere manier vraagd de Evohome nooit volle bak vermogen aan de ketel, maar draait deze alleen op 't laagste pitje. Zelfs als ik 35 graden als setpoint instel gaat de ketel niet het vermogen opvoeren.

Wat kan ik doen zodat de Evohome volle bak vermogen vraagt aan de ketel? (behalve naar on/off overstappen, wat ik liever nog even uitstel...)
Overstap naar on/off maken, heb hier al vaker uitgelegd wat de calenta doet met de waardes van de modulerende ontvanger.
ricveedinsdag 12 januari 2016 @ 09:04
Hallo,

Ik heb Evohome aangeschaft met HR92 radiatorafsluiters. Werkt prima, alleen.....
Ik heb 1 groep vloerverwarming in de keuken, en geen zin om daar de dure besturing voor te kopen.
Kan ik een HR92 op de aanvoer monteren voor de vloerverwarming?
Zodat eea kan meelopen als een hele grote radiator.

Ik wil dus alles laten zitten van de vloerverwarming en dan ervoor op de aanvoerleiding een HR92 afsluiter monteren om de ketel te laten aan- en afslaan en om eea af te sluiten als er geen warmtevraag is voor de keuken.
roadratsdinsdag 12 januari 2016 @ 17:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 09:04 schreef ricvee het volgende:
Hallo,

Kan ik een HR92 op de aanvoer monteren voor de vloerverwarming?
Zodat eea kan meelopen als een hele grote radiator.

Maar hoe meet je dan je temperatuur in de keuken ? Theoretisch kan dit alleen wordt natuurlijk nooit de juiste temperatuur in de keuken gemeten.
ricveedinsdag 12 januari 2016 @ 20:17
I
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 17:58 schreef roadrats het volgende:

[..]

Maar hoe meet je dan je temperatuur in de keuken ? Theoretisch kan dit alleen wordt natuurlijk nooit de juiste temperatuur in de keuken gemeten.
Ik gebruik de Evohome Wifi als temperatuurregelaar in de keuken.
Kachel77dinsdag 12 januari 2016 @ 21:04
Ik heb besloten ook te gaan voor een Evohome systeem. Wilde dit eigenlijk vorige winter al maar na het lezen van alle voors en tegens en ALLE delen van "Een warme winter tegemoet", was de winter al bijna voorbij :-). Ontzettend leerzaam forum met heel veel informatie, goed bezig allemaal.

De reden voor mij om een degelijk systeem aan te schaffen heeft vooral te maken met onze houtkachel in de woonkamer die we dagelijks aan hebben. Als bijvoorbeeld een van de kinderen overdag op de slaapkamer wil gaan spelen moeten we de thermostaat 2 graden boven de temperatuur van de woonkamer instellen, in de woonkamer en keuken de radiatorknoppen sluiten en op de betreffende slaapkamer de radiatorknop open zetten. Allemaal veel te omslachtig. Bovendien wordt de temperatuur op die slaapkamer dan niet eens geregeld, maar we stoken het maar een beetje op gevoel warm.
Weerafhankelijke regeling voel ik niets voor. Er zijn dagen dat onze cv alleen maar warm water maakt.

Graag zou ik nog wel jullie adviezen horen of ik moet gaan voor een AAN/UIT regeling of voor de OPEN THERM variant. Dat is eigenlijk het enige waar ik nog geen keuze in heb gemaakt. Als het goed werkt, lijkt me namelijk de mooiste en zuinigste manier van stoken. Maarja, ALS het goed werkt.

Stituatie:
- Ketel AWB ThermoMaster 2HR 32.02WT uit 2002
- Hele huis alleen radiatoren met Heimeier thermostaatknoppen en regelafsluiters.
- Bijpass is aanwezig.
- Geen vloerverwarming, want dan had ik zeker voor de aan/uit variant gekozen.

Ben van plan om een Wifi pakket aan te schaffen met ongeveer 7 stuks HR92WE radiatorregelaars.
Misschien dat ik in de toekomst nog ga uitbreiden met losse Round thermostaten zodat ik ook beneden kan zien welke teperatuur er elders wordt ingesteld, want vind het vreemd dat dit nu niet wordt weergegeven op de centrale unit. Ik las in het forum dat je alleen zietbdat er iets handmatig is ingesteld, maar niet wat.

Verneem graag jullie advies en eventueel andere suggesties zijn natuurlijk welkom.
bertpitdinsdag 12 januari 2016 @ 22:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 20:17 schreef ricvee het volgende:
I

[..]

Ik gebruik de Evohome Wifi als temperatuurregelaar in de keuken.
Het kan werken, alleen wordt het door de deskundigen niet als beste oplossing aanbevolen. Je kunt ook een ruimte temperatuurvoeler monteren bijvoorbeeld de Round en hiermee de HR92 sturen.
bertpitdinsdag 12 januari 2016 @ 23:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 21:04 schreef Kachel77 het volgende:
Ik heb besloten ook te gaan voor een Evohome systeem. Wilde dit eigenlijk vorige winter al maar na het lezen van alle voors en tegens en ALLE delen van "Een warme winter tegemoet", was de winter al bijna voorbij :-). Ontzettend leerzaam forum met heel veel informatie, goed bezig allemaal.

De reden voor mij om een degelijk systeem aan te schaffen heeft vooral te maken met onze houtkachel in de woonkamer die we dagelijks aan hebben. Als bijvoorbeeld een van de kinderen overdag op de slaapkamer wil gaan spelen moeten we de thermostaat 2 graden boven de temperatuur van de woonkamer instellen, in de woonkamer en keuken de radiatorknoppen sluiten en op de betreffende slaapkamer de radiatorknop open zetten. Allemaal veel te omslachtig. Bovendien wordt de temperatuur op die slaapkamer dan niet eens geregeld, maar we stoken het maar een beetje op gevoel warm.
Weerafhankelijke regeling voel ik niets voor. Er zijn dagen dat onze cv alleen maar warm water maakt.

Graag zou ik nog wel jullie adviezen horen of ik moet gaan voor een AAN/UIT regeling of voor de OPEN THERM variant. Dat is eigenlijk het enige waar ik nog geen keuze in heb gemaakt. Als het goed werkt, lijkt me namelijk de mooiste en zuinigste manier van stoken. Maarja, ALS het goed werkt.

Stituatie:
- Ketel AWB ThermoMaster 2HR 32.02WT uit 2002
- Hele huis alleen radiatoren met Heimeier thermostaatknoppen en regelafsluiters.
- Bijpass is aanwezig.
- Geen vloerverwarming, want dan had ik zeker voor de aan/uit variant gekozen.

Ben van plan om een Wifi pakket aan te schaffen met ongeveer 7 stuks HR92WE radiatorregelaars.
Misschien dat ik in de toekomst nog ga uitbreiden met losse Round thermostaten zodat ik ook beneden kan zien welke teperatuur er elders wordt ingesteld, want vind het vreemd dat dit nu niet wordt weergegeven op de centrale unit. Ik las in het forum dat je alleen zietbdat er iets handmatig is ingesteld, maar niet wat.

Verneem graag jullie advies en eventueel andere suggesties zijn natuurlijk welkom.
In jouw geval zou ik voor aan/uit gaan. Dat heb je nu tenslotte ook met je thermostaatknoppen. Ik vermoed dat OT één enkele radiator (de kinderkamer) niet snel genoeg verwarmt. Als dit bij aan/uit ook niet snel genoeg gebeurt, moet je de kraanslag op de HR92 op 1 zetten.

Je ketel moduleert al op retour temperatuur en stookt daardoor redelijk zuinig. Mocht je de laatste paar m3 gas belangrijker vinden, dan kun je de gok nemen en kijken of Opentherm goed werkt.

Kies je voor Opentherm en het bevalt niet, dan kun je altijd nog switchen. Andersom natuurlijk ook.

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 14-01-2016 16:27:20 ]
ricveewoensdag 13 januari 2016 @ 14:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Het kan werken, alleen wordt het door de deskundigen niet als beste oplossing aanbevolen. Je kunt ook een ruimte temperatuurvoeler monteren bijvoorbeeld de Round en hiermee de HR92 sturen.
Ja, ik weet dat de Evohome zelf geen ideale temperatuurvoeler is. maar ik heb hem centraal hangen en hij doet het ongeveer hetzelfde als een Round wireless die ik er eerder naast gehangen heb om te testen.
Maar...., het gaat mij erom dat ik mijn vloerverwarming in de keuken open- en vooral weer dicht kan zetten. En als dit kan met een HR92 op de aanvoer leiding voor de vloerverwarming, dan lijkt me dit goed genoeg.
roadratswoensdag 13 januari 2016 @ 14:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 21:04 schreef Kachel77 het volgende:
. Ik las in het forum dat je alleen zietbdat er iets handmatig is ingesteld, maar niet wat.

Verneem graag jullie advies en eventueel andere suggesties zijn natuurlijk welkom.
Ook wij hebben in de woonkamer een houtkachel, overigens is de hele begane grond voorzien van vloerverwarming maar dat is in deze niet relevant. Het heeft mij ook verbaasd dat je, indien je de HR92 handmatig verstelt dit niet zichtbaar is op het centrale bedieningspaneel. Een aantal radiatoren hebben ook nog een HR90 thermostaat en die geven wel de handmatig ingestelde temperatuur door aan de centrale unit. Jammer dat een nieuwer model thermostaat in feite minder functionaliteiten heeft dan het oudere model. De HR80 is vrijwel niet meer te koop.
r2lwoensdag 13 januari 2016 @ 22:29
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 19:50 schreef r2l het volgende:

[..]

Bedankt voor uw reactie. Het betreft een Vaillant ecoTEC VHR 30-34/3-5-5. Ik kan ondanks dat het door de ketel wel ondersteund wordt geen openthem gebruiken, omdat ik ook kleppen in het systeem heb voor de vloerverwarmingsunit. Dit schijnt niet goed samen te werken.

Volgens mij kan het ook geen kortsluiting betreffen, want met maar 1 zone (de woonkamer) werkt de Evohome correct. De BDR91 schakelt dan keurig aan en uit en ook de ketel en de HR92 reageren hier goed op.

Het probleem ontstaat zodra ik een nieuwe zone aanmaak. Ik heb 4 verschillende HR80 en 92 geprobeerd, dus dat kan het ook niet zijn. Als ik de 2e zone weer verwijder is het probleem gelijk opgelost. Heel vreemd...
Even een update. Inmiddels ben ik bij Waakzaam Wonen geweest en men heeft de Evohome voor mij getest. Er lijkt heel onverklaarbaar iets softwarematigs mee aan de hand te zijn. Ik heb een Evohome te leen gekregen en die van mij wordt opgestuurd naar Honeywell. Uitstekende service van Waakzaam Wonen!
Hajee2donderdag 14 januari 2016 @ 14:42
Bedankt voor de reacties!

@ Bertpit:
De kraanslag hb ik eerder al op full gezet, maar zonder resultaat. Geen verschil met de normale kraanslag, gecontroleerd met thermografische camera. Dat gaat dus niet de oplossing brengen :-(

@Simonmo:
Aan/uit heb ik op de agenda gezet, maar niet voordat ik alles heb geprobeerd om het Open Therm voor elkaar te krijgen. Ik moduleer het liefst met de ketel als het kan.Waar zit 't hem in dat dit niet met de Remeha Calenta 40C zou werken? Is dat een gebrek in het protokol van Remeha of van Honeywell? Verder lijkt alles het namelijk normaal te doen. Het enige wat niet lukt is de warmtevraag op de calenta op te schalen naar vol vermogen. Ik kan zo snel je posts hierover niet terugvinden.

Ik ben verder nog met Honeywell in conclaaf over hoe nu verder...
Ik houd jullie op de hoogte.
simonmodonderdag 14 januari 2016 @ 15:56
@hajee2 , heb je een Pm gestuurd
bertpitdonderdag 14 januari 2016 @ 16:44
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2016 14:42 schreef Hajee2 het volgende:
Bedankt voor de reacties!

@ Bertpit:
De kraanslag hb ik eerder al op full gezet, maar zonder resultaat. Geen verschil met de normale kraanslag, gecontroleerd met thermografische camera. Dat gaat dus niet de oplossing brengen :-(

@Simonmo:
Aan/uit heb ik op de agenda gezet, maar niet voordat ik alles heb geprobeerd om het Open Therm voor elkaar te krijgen. Ik moduleer het liefst met de ketel als het kan.Waar zit 't hem in dat dit niet met de Remeha Calenta 40C zou werken? Is dat een gebrek in het protokol van Remeha of van Honeywell? Verder lijkt alles het namelijk normaal te doen. Het enige wat niet lukt is de warmtevraag op de calenta op te schalen naar vol vermogen. Ik kan zo snel je posts hierover niet terugvinden.

Ik ben verder nog met Honeywell in conclaaf over hoe nu verder...
Ik houd jullie op de hoogte.
Vervelend dat het niet goed werkt. Bij warmteservice wist men mij te verzekeren dat OT in combinatie met de Calenta niet goed zou werken. Daar waren ze heel stellig in. Het zou te maken hebben met de aanpassing van de vlamhoogte, dat zou niet goed gaan.

Gevraagd aan wie het ligt: Het lijkt me sterk dat Honeywell de OT sturing niet goed zou doen, zij zijn tenslotte de ontwerpers geweest van het protocol.

Kraanslag kun je heel eenvoudig meten: als de kraan open staat en je haalt de knop los en je kunt het mechaniek nog verder open draaien dan staat je kraan dus niet helemaal open.
Wat jij gedaan hebt is de temperatuur meten bij volledig open en deels open. Die temperatuur blijft ongeveer het zelfde omdat de aanvoer temperatuur wordt bepaald door de CV. Echter als je de kraan verder kan openen, stroomt je radiator sneller vol met warm water waardoor het vermogen om warmte af te geven hoger is.

Waar je ook nog eens naar zou kunnen kijken is of het vermogen op de calenta wel hoog genoeg staat ingesteld. Optie 17 in het menu meen ik uit mijn hoofd.
Hajee2donderdag 14 januari 2016 @ 17:26
Bedankt weer beiden!

Met de thermografische camera zie je ook hoe snel het vollopen gaat ('t is video. geen stills). De beperkte kraanslag is optimaal, daar voegt een gehele kraanslag niks meer aan toe. Het systeem 'choked' immers op de voetventielen, niet op de kraan :-).
Anyway, hardwarematig is alles in orde, trust me, i'm an engineer :-) Maar in de protocollen afhandeling gaat het inderdaad fout bij modulatie van het vermogen of vlamhoogte dus inderdaad!
Die modulatie komt op de een of andere manier niet door. Het vermogensbereik van de ketel laat dat overigens wel toe, ik heb de bovengrens op 100% ingesteld als test, maar 0 resultaat. Ketel brand altijd op het laagste vermogen en het blijft koud.

Inmiddels nog contact gehad met Simonmo, wat mijn vermoedens bevestigde... toch maar overstappen naar on/off, grrrr!

I'll keep you posted!
bertpitvrijdag 15 januari 2016 @ 11:42
quote:
14s.gif Op donderdag 14 januari 2016 17:26 schreef Hajee2 het volgende:
Bedankt weer beiden!

Met de thermografische camera zie je ook hoe snel het vollopen gaat ('t is video. geen stills). De beperkte kraanslag is optimaal, daar voegt een gehele kraanslag niks meer aan toe. Het systeem 'choked' immers op de voetventielen, niet op de kraan :-).
Anyway, hardwarematig is alles in orde, trust me, i'm an engineer :-) Maar in de protocollen afhandeling gaat het inderdaad fout bij modulatie van het vermogen of vlamhoogte dus inderdaad!
Die modulatie komt op de een of andere manier niet door. Het vermogensbereik van de ketel laat dat overigens wel toe, ik heb de bovengrens op 100% ingesteld als test, maar 0 resultaat. Ketel brand altijd op het laagste vermogen en het blijft koud.

Inmiddels nog contact gehad met Simonmo, wat mijn vermoedens bevestigde... toch maar overstappen naar on/off, grrrr!

I'll keep you posted!
Gelukkig is de Calenta van zichzelf modulerend en behoorlijk zuinig, ook op aan/uit. Dan is er wellicht nog een mogelijkheid: de iSense thermostaat. Deze wordt geroemd om zijn zuinigheid en veelzijdigheid.

Ik heb mijn iSense thermostaat nog nog niet weg gedaan, wellicht heb je er ook een. Daar zit een digitale ingang op. Op een ander forum opperde iemand dat ik de iSense zou kunnen gebruiken om de ketel met opentherm aan te sturen, op de digitale ingang zou dan de bdr91 unit worden geschakeld. Hij was ervan overtuigd dat dit een goed resultaat zou hebben. Je profiteert dan van zone regeling in combinatie met de juiste opentherm aansturing.

Ik zal het eens proberen maar ik heb geen idee wat voor regelstrategie ik op de iSense moet instellen. Het forum topic werd helaas gesloten.
Hajee2vrijdag 15 januari 2016 @ 16:55
Dat is ook een leuke suggestie!
Intussen is het sinds vanmiddag behaagelijk warm met een aan/uit module, dank zij Simonmo en warmteservice.nl

Hoewel ik de iSense regeltechnisch en charmante vind ga ik voorlopig maar even aan/uit draaien.
simonmovrijdag 15 januari 2016 @ 18:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 16:55 schreef Hajee2 het volgende:
Dat is ook een leuke suggestie!
Intussen is het sinds vanmiddag behaagelijk warm met een aan/uit module, dank zij Simonmo en warmteservice.nl

Hoewel ik de iSense regeltechnisch en charmante vind ga ik voorlopig maar even aan/uit draaien.
👍👍 mooi dat het eindelijk "goed" werkt.
simonmozondag 17 januari 2016 @ 14:12
@bertpit, je hebt een Pm
erikfzondag 17 januari 2016 @ 18:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 18:05 schreef erikf het volgende:
Het heeft even geduurd voordat ik dit forum vond met zeer bruikbare informatie over Evohome. Laat ik ook proberen mijn ervaringen tot nu toe samen te vatten zodat iemand anders haar/zijn voordeel mee kan doen.

... (zie het lange verhaal hierboven)
We zijn weer 2 weken verder en het ziet er allemaal een stuk beter uit. In de woonkamer ben ik weer teruggegaan op regeling door het Evohome panel ipv één van de HR92 kranen. De adaptieve start verloopt beter, lagere over- en undershoots (ook dankzij de verlaging van de aanvoer temperatuur tot 75C ipv 90C -- dank @bertpit).

Ik ben nog steeds zeer tevreden met de individuele ruimteregeling. Af en toe werk ik thuis en ik kan prima mijn werkruimte snel verwarmen als dat nodig is.

@hajee2
Ik heb een Remeha Calenta 28C en totdat ik de Evohome aanschafte gebruikte ik daarbij een iSense thermostaat. De iSens icm Calenta werkte goed. Mijn installateur was echter zeer beslist dat ik een on/off regeling moest gebruiken bij de Calenta. Toen het bij mij allemaal niet op rolletjes verliep de eerste week heeft de installateur ook nog contact gehad met Remeha en dat gesprek veranderde niets aan de noodzaak van een on/off regeling (wel dat de aanvoertemp[eratuur erg hoog op 90C gezet moest worden -- inmiddels verlaagd tot 75C).
Wat ik nu zie is dat de radiatoren lekker warm worden tijdens het aanwarmen en ook om de temperatuur op peil te houden blijven de radiatoren enigszins warm (volgens mij door het moduleren van de Calenta ketel). Ik zie (gelukkig) tot nu geen toename in het gasverbruik maar het is nog wel erg vroeg om daar nu al uitspraken over te doen.

Mijn conclusie ... het kost wat maar dan heb je ook wat ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door erikf op 18-01-2016 18:31:12 ]
r2lmaandag 18 januari 2016 @ 23:01
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2016 13:58 schreef Knuppel1983 het volgende:
Misschien een rare vraag:
Kan een HR92 ook ingesteld worden als gewone thermostaatknop? Dus op 18 graden zetten, en meedraaien met de rest? Ik twijfel of ik een gewone thermostaatknop ga aanschaffen en wil het voorlopig doen met wat ik heb.

Nu 'vraagt' de HR92 aan de thermostaat om de ketel aan te zetten. Voor de garage is dit eigenlijk onzinnig gezien alles in de marge 12 - 18 graden prima is.
Ik zou er gewoon een zone van maken en 'm op de minimale temperatuur zetten wat het daar van jou mag worden.
bertpitdinsdag 19 januari 2016 @ 19:39
Even een vraag aan de hand van een ketelstoring die ik deze week had. Ik zette om 6.00 uur mijn badkamerradiator aan. In de veronderstelling dat die dan lekker warm zou zijn als ik een half uur later onder de douche zou springen. Wat gebeurde er? De ketel kon zijn warmte niet kwijt en sprong in de de storingsmodus. Gevolg het hele huis nog koud. Handmatig gereset en alles werkte weer.

Nu vraag ik me het volgende af:
Stel je voor je gaat op vakantie en zet je systeem uit. Het gaat vriezen en de radiator in de badkamer springt in de anti vorst stand. Daardoor springt de ketel aan en kan zijn warmte niet kwijt aan die enkele radiator, Hij spring in de storingstijd, alleen ik ben niet thuis. Het vriest door, geen enkele ruimte wordt verwarmd.........brrr.

Schade denk ik. Hoe voorkom je dit? Moet je als je in de winter op vakantie gaat uit voorzorg één radiatorknop verwijderen zodat deze altijd openstaat of zo?
Crimineel87dinsdag 19 januari 2016 @ 22:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2016 19:39 schreef bertpit het volgende:
Even een vraag aan de hand van een ketelstoring die ik deze week had. Ik zette om 6.00 uur mijn badkamerradiator aan. In de veronderstelling dat die dan lekker warm zou zijn als ik een half uur later onder de douche zou springen. Wat gebeurde er? De ketel kon zijn warmte niet kwijt en sprong in de de storingsmodus. Gevolg het hele huis nog koud. Handmatig gereset en alles werkte weer.

Nu vraag ik me het volgende af:
Stel je voor je gaat op vakantie en zet je systeem uit. Het gaat vriezen en de radiator in de badkamer springt in de anti vorst stand. Daardoor springt de ketel aan en kan zijn warmte niet kwijt aan die enkele radiator, Hij spring in de storingstijd, alleen ik ben niet thuis. Het vriest door, geen enkele ruimte wordt verwarmd.........brrr.

Schade denk ik. Hoe voorkom je dit? Moet je als je in de winter op vakantie gaat uit voorzorg één radiatorknop verwijderen zodat deze altijd openstaat of zo?
Nee, je moet een bypass/drukventiel installeren. Maakt niet uit waar in het CV traject, dicht bij de ketel of aan het einde. Het is in feite een "kortsluiting" tussen aanvoer en retour met een klep waarvan de druk in te stellen is. Als de druk te hoog is ( 1 of geen radiatoren open ) duwt de ketel de klep open zodat het water toch rond kan. Hiermee voorkom je pendelen of nog erger in storing vallen van de ketel
Krejt22woensdag 20 januari 2016 @ 21:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 21:04 schreef Kachel77 het volgende:
Ik heb besloten ook te gaan voor een Evohome systeem. ...
De reden voor mij om een degelijk systeem aan te schaffen heeft vooral te maken met onze houtkachel in de woonkamer die we dagelijks aan hebben. ...
Ben van plan om een Wifi pakket aan te schaffen met ongeveer 7 stuks HR92WE radiatorregelaars.
Misschien dat ik in de toekomst nog ga uitbreiden met losse Round thermostaten zodat ik ook beneden kan zien welke teperatuur er elders wordt ingesteld, want vind het vreemd dat dit nu niet wordt weergegeven op de centrale unit. Ik las in het forum dat je alleen ziet dat er iets handmatig is ingesteld, maar niet wat.
Om precies dezelfde reden heb ik een paar weken geleden ook een Evohome WiFi met 6 HR92 regelaars aangeschaft. Ik heb hier tot op heden nog geen seconde spijt van! De bijbehorende App werkt subliem, en met de evohomeclient (een python library) en de API van Honeywell kan ik onder andere de actuele en gevraagde temperaturen van elke afzonderlijke kamer volgen en in grafiekjes zetten. Genoeg om mee te spelen dus!

Ik heb een gloednieuw exemplaar met vrij nieuwe firmware (Application Software Version: 01.00.02.01, WiFi Software Version: 01.00.02.00, wellicht de nieuwste) en daarmee kan ik op een kraan een hogere (of lagere) temperatuur instellen die binnen een paar minuten op het centrale display, in de App en mijn grafiekjes zichtbaar wordt. Met een icoontje geeft de centrale display weer of een kraan of de App om de afwijkende temperatuur vroeg, en wat de gevraagde temperatuur dan is. Ik kan de van het standaard schema afwijkende vraagtemperatuur op het centrale display en in de App met een paar klikjes terugzetten naar de standaard waarde. Na een paar minuutjes weten alle componenten dat dan weer.

Voor zover ik weet komt deze (of een nieuwere) firmware met deze functionaliteit binnenkort voor alle Evohome WiFi systemen beschikbaar. Zie voor meer info deze posting van een Honeywell medewerker: http://www.automatedhome.(...)me-Wi-Fi-coming-soon
"HR92 manual adjustments - Will now be shown on the main evohome and App display
Users do not need to do anything as the push will occur automatically.
"

Ik denk dat je de losse Round thermostaten dus wel achterwege kan laten!
#ANONIEMwoensdag 20 januari 2016 @ 23:11
Zijn er verschillende uitvoeringen van de Evohome bedieningsinterface? Ik heb een starterspakket op het oog maar ik kan niet goed terugvinden welk type wordt meegeleverd.

https://www.conrad.nl/nl/(...)spakket-1205661.html

Overigens is dit pakket wel erg goedkoop :? Ik zie losse HR92 regelaars voor ~90 euro en de losse bedieningsinterface voor 219 euro op diezelfde site.

Edit: dit zal wel degene zonder wifi zijn.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 20-01-2016 23:27:04 ]
bertpitdonderdag 21 januari 2016 @ 20:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 januari 2016 22:45 schreef Crimineel87 het volgende:

[..]

Nee, je moet een bypass/drukventiel installeren. Maakt niet uit waar in het CV traject, dicht bij de ketel of aan het einde. Het is in feite een "kortsluiting" tussen aanvoer en retour met een klep waarvan de druk in te stellen is. Als de druk te hoog is ( 1 of geen radiatoren open ) duwt de ketel de klep open zodat het water toch rond kan. Hiermee voorkom je pendelen of nog erger in storing vallen van de ketel
Die heb ik er onlangs ingezet, maar omdat deze steeds erg warm werd had ik het idee hem een tandje of twee hoger te zetten. Wat ik niet helemaal begrijp is, als ik één radiatortje aanzet kan de ketel zijn warmte niet kwijt en loop ik da kans dat de ketel in storing gaat Hoe kan dat dan bij een bypass wel goed functioneren?
bertpitdonderdag 21 januari 2016 @ 20:52
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2016 21:08 schreef Krejt22 het volgende:

[..]

Om precies dezelfde reden heb ik een paar weken geleden ook een Evohome WiFi met 6 HR92 regelaars aangeschaft. Ik heb hier tot op heden nog geen seconde spijt van! De bijbehorende App werkt subliem, en met de evohomeclient (een python library) en de API van Honeywell kan ik onder andere de actuele en gevraagde temperaturen van elke afzonderlijke kamer volgen en in grafiekjes zetten. Genoeg om mee te spelen dus!

Ik heb een gloednieuw exemplaar met vrij nieuwe firmware (Application Software Version: 01.00.02.01, WiFi Software Version: 01.00.02.00, wellicht de nieuwste) en daarmee kan ik op een kraan een hogere (of lagere) temperatuur instellen die binnen een paar minuten op het centrale display, in de App en mijn grafiekjes zichtbaar wordt. Met een icoontje geeft de centrale display weer of een kraan of de App om de afwijkende temperatuur vroeg, en wat de gevraagde temperatuur dan is. Ik kan de van het standaard schema afwijkende vraagtemperatuur op het centrale display en in de App met een paar klikjes terugzetten naar de standaard waarde. Na een paar minuutjes weten alle componenten dat dan weer.

Voor zover ik weet komt deze (of een nieuwere) firmware met deze functionaliteit binnenkort voor alle Evohome WiFi systemen beschikbaar. Zie voor meer info deze posting van een Honeywell medewerker: http://www.automatedhome.(...)me-Wi-Fi-coming-soon
"HR92 manual adjustments - Will now be shown on the main evohome and App display
Users do not need to do anything as the push will occur automatically.
"

Ik denk dat je de losse Round thermostaten dus wel achterwege kan laten!
Dank voor het delen van deze info, ik heb nu twee maanden de geïntegreerde wifi versie en wacht vol spanning op de update. Interessant, die terugmelding van de knop, daar wordt veel om gevraagd. Hebben ze toch geluisterd :)
Betreffende de Round: die kun je ook inzetten om in een ruimte meerdere radiatoren te koppelen tot één zone.
Kun je aub wat meer info geven over de evohomeclient (een python library) en de API van Honeywell? Waar haal je dat vandaan? Wat heb je ervoor nodig om goed te laten draaien.

[ Bericht 5% gewijzigd door bertpit op 21-01-2016 20:58:10 ]
bertpitdonderdag 21 januari 2016 @ 20:55
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2016 23:11 schreef Arthur_Spooner het volgende:
Zijn er verschillende uitvoeringen van de Evohome bedieningsinterface? Ik heb een starterspakket op het oog maar ik kan niet goed terugvinden welk type wordt meegeleverd.

https://www.conrad.nl/nl/(...)spakket-1205661.html

Overigens is dit pakket wel erg goedkoop :? Ik zie losse HR92 regelaars voor ~90 euro en de losse bedieningsinterface voor 219 euro op diezelfde site.

Edit: dit zal wel degene zonder wifi zijn.
Er zijn twee versies van de bedieningsinterface. Eén met en één zonder geïntegreerde wifi. Bij die laatste kun je een losse wifi interface kopen. Wat ik hier ook mis is de ketelsturing (BDR91).
Kachel77donderdag 21 januari 2016 @ 21:08
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2016 21:08 schreef Krejt22 het volgende:

[..]

Om precies dezelfde reden heb ik een paar weken geleden ook een Evohome WiFi met 6 HR92 regelaars aangeschaft. Ik heb hier tot op heden nog geen seconde spijt van! De bijbehorende App werkt subliem, en met de evohomeclient (een python library) en de API van Honeywell kan ik onder andere de actuele en gevraagde temperaturen van elke afzonderlijke kamer volgen en in grafiekjes zetten. Genoeg om mee te spelen dus!

Ik heb een gloednieuw exemplaar met vrij nieuwe firmware (Application Software Version: 01.00.02.01, WiFi Software Version: 01.00.02.00, wellicht de nieuwste) en daarmee kan ik op een kraan een hogere (of lagere) temperatuur instellen die binnen een paar minuten op het centrale display, in de App en mijn grafiekjes zichtbaar wordt. Met een icoontje geeft de centrale display weer of een kraan of de App om de afwijkende temperatuur vroeg, en wat de gevraagde temperatuur dan is. Ik kan de van het standaard schema afwijkende vraagtemperatuur op het centrale display en in de App met een paar klikjes terugzetten naar de standaard waarde. Na een paar minuutjes weten alle componenten dat dan weer.

Voor zover ik weet komt deze (of een nieuwere) firmware met deze functionaliteit binnenkort voor alle Evohome WiFi systemen beschikbaar. Zie voor meer info deze posting van een Honeywell medewerker: http://www.automatedhome.(...)me-Wi-Fi-coming-soon
"HR92 manual adjustments - Will now be shown on the main evohome and App display
Users do not need to do anything as the push will occur automatically.
"

Ik denk dat je de losse Round thermostaten dus wel achterwege kan laten!
Hee, maar als dat zo is, dan zou ik daar heel blij mee zijn. Dat was voor mij eigenlijk het enige echte minpunt, er even van uitgaand dat het systeem natuurlijk wel goed gaat regelen. Ik wil beneden kunnen zien waar alle knoppen op ingesteld staan.

Ik heb afgelopen zaterdag de Wifi versie besteld met toch maar de Opentherm regeling en om te beginnen 5 HR92 regelaars. Ik verwacht hem binnen enkele dagen binnen. Ik ga er even van uit dat dit dan ook een hagelnieuwe af fabriek is met de laatste software versie.
#ANONIEMdonderdag 21 januari 2016 @ 21:28
quote:
0s.gif Op donderdag 21 januari 2016 20:55 schreef bertpit het volgende:

[..]

Er zijn twee versies van de bedieningsinterface. Eén met en één zonder geïntegreerde wifi. Bij die laatste kun je een losse wifi interface kopen. Wat ik hier ook mis is de ketelsturing (BDR91).
Klopt inderdaad, er zit geen ketelsturing bij maar dat is mijn situatie ook niet nodig. Ik heb een aansluiting op stadsverwarming zonder centrale thermostaat.
bertpitdonderdag 21 januari 2016 @ 21:48
quote:
0s.gif Op donderdag 21 januari 2016 21:28 schreef Arthur_Spooner het volgende:

[..]

Klopt inderdaad, er zit geen ketelsturing bij maar dat is mijn situatie ook niet nodig. Ik heb een aansluiting op stadsverwarming zonder centrale thermostaat.
AH, ja dan heb je die natuurlijk niet nodig. Prijstechnisch zeer interessant. Maar let even op de post van Krejt22, als je wat meer wilt: bedienen met de app (erg handig) of wat meer mogelijkheden, dan moet je wifi hebben. Dat kan geïntegreerd of met een separaat kastje. Het lijkt er op dat er niet meer ontwikkeld wordt voor dat separate kastje.
#ANONIEMvrijdag 22 januari 2016 @ 00:00
quote:
0s.gif Op donderdag 21 januari 2016 21:48 schreef bertpit het volgende:

[..]

AH, ja dan heb je die natuurlijk niet nodig. Prijstechnisch zeer interessant. Maar let even op de post van Krejt22, als je wat meer wilt: bedienen met de app (erg handig) of wat meer mogelijkheden, dan moet je wifi hebben. Dat kan geïntegreerd of met een separaat kastje. Het lijkt er op dat er niet meer ontwikkeld wordt voor dat separate kastje.
Ik heb nog wat lopen rondneuzen op het automatedhome forum en blijkbaar is de software update voor het Wifi model überhaupt de eerste update die Honeywell uitbrengt. De oudere modellen hebben nooit updates gekregen. Overigens wordt er in dit topic door een medewerker op gehint dat ook de gateway een firmware update krijgt: http://www.automatedhome.(...)-enabled-ATC928G3000

Over die Python library, hier is de documentatie; http://evohome-client.readthedocs.org/en/latest/

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 22-01-2016 00:01:19 ]
#ANONIEMvrijdag 22 januari 2016 @ 00:05
Zijn de HR92 regelaars eigenlijk goed hoorbaar zodra ze regelen? Er zit een motor in en ik vraag me af of dat niet storend is?
beckertjevrijdag 22 januari 2016 @ 11:06
Hallo iedereen,

Ik heb extra een account aangemaakt voor dit mooie uitgebreide evohome gebeuren! Super info.

Ik heb echter een probleem met mijn evohome systeem. Mijn vloerverwarming komt niet snel op temperatuur.
Mijn systeem bestaat uit de volgende componenten:
1x evotouch
1x HCE 80 vloerverwarmingunit voor onder met 2 hoofdzones verdeeld in 7 groepen. De woonkamer heeft als temp.meter de evotouch zelf. De studeerkamer gebruikt een round thermostaat.
Verder heb ik onder radiatoren in de bijkeuken en garage met normale thermostaatkoppen.
Boven:
Vloerverwarming badkamer die aangestuurd wordt met relais module en zoneklep. Round thermostaat bgepaalt temperatuur badkamer
Slaapkamers met radiatoren en hr92 regelaars.
Cv ketel nefit trendline hrc 30
De cv ketel wordt aangestuurd door het draadloze ketelrelais.
Rc waarde hele huis is 3,5 (super geisoleerd dus)

het probleem is nu dat de vloerverwarming ontzettend traag is onder. Enkele uren voor 1 graad opwarming. Ik heb de ketel al weken bekeken en de modulatie komt niet hoger dan 50%. Zelfs als ik de vraag 10 graden hoger instel dan de werkelijke temperatuur. Thermostaatknop vloerverwarming lijkt goed, en voetventiel vloerverwarming staat helemaal open.

Wat ik van het forum begrepen heb hoort het ketelrelais de ketel naar 100% te sturen maar dat gebeurt bij mij niet. De vloerverwarming boven laat de ketel wel verder omhoog moduleren. Ik weet echt niet waar het aan kan liggen.

Wie o wie kan mij helpen?

Alvast dank!

[ Bericht 0% gewijzigd door beckertje op 22-01-2016 13:00:21 ]
DeeCeeGeevrijdag 22 januari 2016 @ 13:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2016 00:00 schreef Arthur_Spooner het volgende:

[..]

Ik heb nog wat lopen rondneuzen op het automatedhome forum en blijkbaar is de software update voor het Wifi model überhaupt de eerste update die Honeywell uitbrengt. De oudere modellen hebben nooit updates gekregen. Overigens wordt er in dit topic door een medewerker op gehint dat ook de gateway een firmware update krijgt: http://www.automatedhome.(...)-enabled-ATC928G3000

Over die Python library, hier is de documentatie; http://evohome-client.readthedocs.org/en/latest/
Ik hoop wel dat ze de mogelijkheid voorzien hebben om ook de evohome met gateway een update te geven. Of op een andere manier de mogelijkheid bieden voor een upgrade (via usb upload ?). Het systeem is wat te duur om speciaal voor updates een nieuw wifi-model te moeten kopen. Zouden ze zo klant-onvriendelijk zijn ?

Verder ben ik een tevreden gebruiker van evohome, al voor de tweede winter intussen. Maar de meesten op dit forum zullen het er over eens zijn dat er fouten/foutjes in de software zitten. Ook bij mij blijven er wat eigenaardigheden in zitten, zoals aanschakelen van de ketel wanneer alle zones al uit zijn gezet. Ik vermoed dat dit komt door de optimalisatie die ik aan heb staan, die niet op tijd vertelt aan de ketelsturing dat er geen warmte meer nodig is. Optimalisatie lijkt verder niet te werken als je de instellingen tijdelijk veranderd of een speciale dag kiest via app, round wireless of evotouch.
Het grootste probleem dat ik al ben tegengekomen, was bij het terug testen van het systeem afgelopen herfst (had evohome in de uit stand staan deze zomer) Ik kwam in een situatie dat de BDR91 niet meer aangestuurd werd. Die bleef dus continu aan staan, ik heb er zelf de spanning af moeten halen. Daarna ging hij niet meer aan. Ik dacht eerst aan een probleem met de BDR91 zelf, maar een reset + nieuwe verbinding met de evotouch hielp niet. Na een volledige reset (incl spanning eraf) van de evotouch werkte alles weer (maar al mijn instellingen en programma kwijt). De stappen hoe ik in deze situatie kwam weet ik niet exact meer, maar ik had via de app het systeem weer aan gezet, een paar zones op hogere temperatuur ingesteld om te zien of de HR92´s reageerden en de ketel aansprong. Toen dit lukte en ik gerust was voor de aankomende winter heb ik de temperaturen weer normaal gezet en evohome in de uit-stand. Mogelijk vond evohome het niet leuk dat ik het uitzetten al snel deed, misschien waren nog niet alle zones terug goed geregeld. Daarna heb ik nog een paar keer getest met aan en uit zetten en lang genoeg wachten, maar alleen een power reset van de evotouch werkte.

Mijn setup:

- evotouch
- gateway
- BDR91 aan/uit
- 9 HR92´s verdeeld over 6 zones
- 2 round wireless + 1 DTS92 als thermostaat in 3 van de zones
bertpitvrijdag 22 januari 2016 @ 13:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2016 00:05 schreef Arthur_Spooner het volgende:
Zijn de HR92 regelaars eigenlijk goed hoorbaar zodra ze regelen? Er zit een motor in en ik vraag me af of dat niet storend is?
Ja dat is hoorbaar, geluidssterkte vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel iod.
bertpitvrijdag 22 januari 2016 @ 13:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2016 11:06 schreef beckertje het volgende:
Hallo iedereen,

Ik heb extra een account aangemaakt voor dit mooie uitgebreide evohome gebeuren! Super info.

Ik heb echter een probleem met mijn evohome systeem. Mijn vloerverwarming komt niet snel op temperatuur.
Mijn systeem bestaat uit de volgende componenten:
1x evotouch
1x HCE 80 vloerverwarmingunit voor onder met 2 hoofdzones verdeeld in 7 groepen. De woonkamer heeft als temp.meter de evotouch zelf. De studeerkamer gebruikt een round thermostaat.
Verder heb ik onder radiatoren in de bijkeuken en garage met normale thermostaatkoppen.
Boven:
Vloerverwarming badkamer die aangestuurd wordt met relais module en zoneklep. Round thermostaat bgepaalt temperatuur badkamer
Slaapkamers met radiatoren en hr92 regelaars.
Cv ketel nefit trendline hrc 30
De cv ketel wordt aangestuurd door het draadloze ketelrelais.
Rc waarde hele huis is 3,5 (super geisoleerd dus)

het probleem is nu dat de vloerverwarming ontzettend traag is onder. Enkele uren voor 1 graad opwarming. Ik heb de ketel al weken bekeken en de modulatie komt niet hoger dan 50%. Zelfs als ik de vraag 10 graden hoger instel dan de werkelijke temperatuur. Thermostaatknop vloerverwarming lijkt goed, en voetventiel vloerverwarming staat helemaal open.

Wat ik van het forum begrepen heb hoort het ketelrelais de ketel naar 100% te sturen maar dat gebeurt bij mij niet. De vloerverwarming boven laat de ketel wel verder omhoog moduleren. Ik weet echt niet waar het aan kan liggen.

Wie o wie kan mij helpen?

Alvast dank!
Hoe wordt je ketel aangestuurd? Heb je opentherm, dan klopt het dat het lang duurt. Dit werkt namelijk niet goed met de zonneklep van de vloerverwarming. Een aan/uit module werkt beter.

Koop dan een aan/uit module en klaar is kees.
roadratsvrijdag 22 januari 2016 @ 17:31
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2016 23:11 schreef Arthur_Spooner het volgende:

https://www.conrad.nl/nl/(...)spakket-1205661.html

Overigens is dit pakket wel erg goedkoop :? Ik zie losse HR92 regelaars voor ~90 euro en de losse bedieningsinterface voor 219 euro op diezelfde site.

Edit: dit zal wel degene zonder wifi zijn.
Denk inderdaad dat dit de "oude" uitvoering is zonder Wifi, anders was daar zeker melding van gedaan.
Krejt22vrijdag 22 januari 2016 @ 22:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2016 00:05 schreef Arthur_Spooner het volgende:
Zijn de HR92 regelaars eigenlijk goed hoorbaar zodra ze regelen? Er zit een motor in en ik vraag me af of dat niet storend is?
Ja, ze zijn goed hoorbaar. Maar niet al te hinderlijk, en dat zegt wel wat want ik heb alle zoemende en draaiende dingen in huis en zeker in de woonkamer geminimaliseerd. Mijn PC is bijvoorbeeld ultra-stil. Ik heb het verwarmings schema (wanneer, waar, hoe warm) zo ingericht dat er in de slaapkamers tussen 2100 en 0900 uur zeker geen kraan versteld zal worden. Voornamelijk door de vraagtemperatuur in die gehele periode op 5 graden te zetten.

quote:
0s.gif Op donderdag 21 januari 2016 20:52 schreef bertpit het volgende:
Betreffende de Round: die kun je ook inzetten om in een ruimte meerdere radiatoren te koppelen tot één zone.
Om meerdere radiatoren tot één zone te maken heb je geen Round nodig, maar inderdaad; je kan meerdere HR92 in één zone plaatsen en ipv één van die regelaars de dienst uit te laten maken er een separate Round thermostaat in opnemen. Een alternatief is om de centrale Evohome Wifi als thermostaat te gebruiken, bijvoorbeeld als desbetreffende zone een woonkamer is met meerdere radiatoren, zoals mij ons thuis.

quote:
Kun je aub wat meer info geven over de evohomeclient (een python library) en de API van Honeywell? Waar haal je dat vandaan? Wat heb je ervoor nodig om goed te laten draaien.
Hier kwamen al wat antwoorden op in bovenstaande postings maar ik vul het graag wat aan:
De evohomeclient staat op GitHub: https://github.com/watchforstock/evohome-client
Rudimentaire documentatie staat op http://evohome-client.readthedocs.org/en/latest/
De API van Honewell staat nog niet officieel op internet. Veel reverse engineered info staat in een thread op http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/showthread.php?3863-Decoded-EvoHome-API-access-to-control-remotely
Naar verwachting wordt de Evohome API binnenkort onderdeel van het Connected Home open API program op https://developer.honeywell.com/. De API interface is toegankelijk mbv het Total Connect account op
http://getconnected.honeywell.com/nl/get-connected dat ook voor de toegang van je App (op je smartphone) gebruikt wordt.

Ik heb de evohomeclient library op een compleet standaard Raspberry Pi geinstalleerd. Deze leest met een python script de verschillende temperaturen in huis uit. Met wat knip en plak werk krijgt iedereen die een beetje PHP of Perl ofzo kent dat ook wel aan de praat. Python is niet zo moeilijk en je kan veel van andere kopiëren. Ik heb het geleerd van bijvoorbeeld http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1650410.

Dit leidt uiteindelijk tot iets als dit https://thingspeak.com/channels/79213
sikkekzondag 24 januari 2016 @ 12:56
Vraagje: ik heb een nieuwbouwwoning gekocht (oplevering 2017) en wil daar hem EvoHome systeem gaan (laten) installeren. Deze woning heeft vloerverwarming met verdeler units op de begane grond en 2e verdieping. Kun je 2 keer een HCE80 op de EvoHome controller aanmelden?
beckertjemaandag 25 januari 2016 @ 10:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2016 13:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Hoe wordt je ketel aangestuurd? Heb je opentherm, dan klopt het dat het lang duurt. Dit werkt namelijk niet goed met de zonneklep van de vloerverwarming. Een aan/uit module werkt beter.

Koop dan een aan/uit module en klaar is kees.
Dank voor je antwoord. Maar ik heb alleen aan/uit modules.
Maar volgens mij heb ik het probleem gevonden. Ik was in de instellingen aan het kijken van de evotouch en toen kwam ik bij de vloerverwarming op het punt optimalisatie. Deze stond aan. Ik heb deze als test uitgezet en nu verwarmt de vloerverwarming goed. 35-40 graden toevoerheader is nu geen probleem waar hij hiervoor niet boven de 28 graden kwam.
Wat doet optimalisatie precies in het programma? Bij mij stond deze dus aan maar verder geen opstartoptimalisatie of vertraagde optimalisatie.
ricveemaandag 25 januari 2016 @ 17:44
Iemand al de Wifi update binnen gekregen?
marcelvogeldinsdag 26 januari 2016 @ 15:08
Ik heb sinds gisteren mijn nieuwe EvoHome Wifi systeem geïnstalleerd. Ik had in mijn vorige huis ook al de eerste versie van EvoHome (zwart/wit versie). Heb nu in mijn nieuwe huis gekozen voor de nieuwste versie en ook de vernieuwde thermostaatknoppen.

Het systeem werkt naar behoren, alleen heb ik bij twee radiatoren er last van dat ze soms als het motortje van de EvoHome knop draait de verwarming gaat bonken (zie link naar Youtube filmpje). Het bonken gaat dan vaak door net zo lang door tot de knop weer gaat draaien.

Als ik de EvoHome thermostaatknoppen draai of met de temperatuurknop de verwarming warmer of minder warm draai waardoor het motortje weer gaat draaien dan stopt het meestal weer.


Wie weet toevallig hoe dit kan? Bij mijn andere drie radiatoren heb ik er geen last van.
Knuppel1983dinsdag 26 januari 2016 @ 15:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2016 22:22 schreef Krejt22 het volgende:

[..]
Ja, ze zijn goed hoorbaar. Maar niet al te hinderlijk, en dat zegt wel wat want ik heb alle zoemende en draaiende dingen in huis en zeker in de woonkamer geminimaliseerd. Mijn PC is bijvoorbeeld ultra-stil. Ik heb het verwarmings schema (wanneer, waar, hoe warm) zo ingericht dat er in de slaapkamers tussen 2100 en 0900 uur zeker geen kraan versteld zal worden. Voornamelijk door de vraagtemperatuur in die gehele periode op 5 graden te zetten.
Persoonlijk vind ik het wel hinderlijk. Om die reden heb ik gekozen voor een zoneklep richting de woonkamer. Anders had ik daar 3 HR92's die constant open en dicht draaiden. Daarnaast vind ik het gewoon mooier om een radiator met alleen blindstoppen te zien. (symmetriedwang ~O> )
Edwinkdinsdag 26 januari 2016 @ 20:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 januari 2016 15:08 schreef marcelvogel het volgende:
Ik heb sinds gisteren mijn nieuwe EvoHome Wifi systeem geïnstalleerd. Ik had in mijn vorige huis ook al de eerste versie van EvoHome (zwart/wit versie). Heb nu in mijn nieuwe huis gekozen voor de nieuwste versie en ook de vernieuwde thermostaatknoppen.

Het systeem werkt naar behoren, alleen heb ik bij twee radiatoren er last van dat ze soms als het motortje van de EvoHome knop draait de verwarming gaat bonken (zie link naar Youtube filmpje). Het bonken gaat dan vaak door net zo lang door tot de knop weer gaat draaien.

Als ik de EvoHome thermostaatknoppen draai of met de temperatuurknop de verwarming warmer of minder warm draai waardoor het motortje weer gaat draaien dan stopt het meestal weer.


Wie weet toevallig hoe dit kan? Bij mijn andere drie radiatoren heb ik er geen last van.
Aanvoer en retour zitten omgedraaid nu, de leiding aan de buiten kant moet de aanvoer zijn.
Knuppel1983dinsdag 26 januari 2016 @ 21:36
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 januari 2016 20:29 schreef Edwink het volgende:
[..]
Aanvoer en retour zitten omgedraaid nu, de leiding aan de buiten kant moet de aanvoer zijn.
Ook mijn eerste gedachte. Mocht je constateren dat de aanvoer en retour inderdaad gewisseld zijn, weet dan dat er onderblokken zijn die dit kunnen corrigeren, of gezien je een speciaal Jaga onderblok gebruikt dit soort hulpstukken. Je radiator zal dan wel omhoog moeten vrees ik, maar dat is minder werk dan de vloer open trekken.
marcelvogelwoensdag 27 januari 2016 @ 16:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 januari 2016 21:36 schreef Knuppel1983 het volgende:

[..]

Ook mijn eerste gedachte. Mocht je constateren dat de aanvoer en retour inderdaad gewisseld zijn, weet dan dat er onderblokken zijn die dit kunnen corrigeren, of gezien je een speciaal Jaga onderblok gebruikt dit soort hulpstukken. Je radiator zal dan wel omhoog moeten vrees ik, maar dat is minder werk dan de vloer open trekken.
De verwarming werkt verder prima en heeft altijd zo gezeten. Waarschijnlijk al zo vanaf de bouw van het huis. Maar.. is dat de reden van het bonken? En hoe kom ik erachter of het echt verkeerd zit?
marcelvogelwoensdag 27 januari 2016 @ 18:42
Hier een foto van dichtbij hoe het nu aangesloten is.

e04ebk.jpg
ST-eetjewoensdag 27 januari 2016 @ 20:41
Sinds gisteren 18.23 communicatie verloren met de nieuwe Evohome wifi variant.
Nu wil ik hem opnieuw aanmelden, maar hij vindt alle wifi netwerken, behalve de mijne.
Via een hotspot op de mobiele telefoon wil die ook geen verbinding maken. Dan vind die wel de hotspot, maar verbinding werkt niet.

Nog meer mensen problemen toevallig?
Krejt22woensdag 27 januari 2016 @ 22:46
quote:
0s.gif Op woensdag 27 januari 2016 18:42 schreef marcelvogel het volgende:
Hier een foto van dichtbij hoe het nu aangesloten is.
Mooie foto. Maar die foto zegt natuurlijk niets over hoe de buizen onder de vloer lopen en of daar aanvoer en retour niet omgewisseld zijn. Wacht tot de radiator een keer goed koud is en zet 'm dan vol aan, en dan goed voelen welke buis het eerste warm wordt.
ricveedonderdag 28 januari 2016 @ 08:56
Iemand al de Wifi update binnen gekregen?
marcelvogeldonderdag 28 januari 2016 @ 08:56
quote:
0s.gif Op woensdag 27 januari 2016 22:46 schreef Krejt22 het volgende:

[..]

Mooie foto. Maar die foto zegt natuurlijk niets over hoe de buizen onder de vloer lopen en of daar aanvoer en retour niet omgewisseld zijn. Wacht tot de radiator een keer goed koud is en zet 'm dan vol aan, en dan goed voelen welke buis het eerste warm wordt.
Net geprobeerd. Ze worden eigenlijk beide meteen warm, maar het lijkt erop dat rechts iets warmer is dan links.
marcelvogeldonderdag 28 januari 2016 @ 15:18
quote:
0s.gif Op woensdag 27 januari 2016 22:46 schreef Krejt22 het volgende:

[..]

Mooie foto. Maar die foto zegt natuurlijk niets over hoe de buizen onder de vloer lopen en of daar aanvoer en retour niet omgewisseld zijn. Wacht tot de radiator een keer goed koud is en zet 'm dan vol aan, en dan goed voelen welke buis het eerste warm wordt.
Nog een keertje getest bij alle radiatoren. Inderdaad de twee die problemen geven met dat bonken zitten volgens mij verkeerd om aangesloten. De warme buis is net andersom dan bij de andere radiatoren.

Moet ik dat maar eens laten maken. Bedankt.
ricveezaterdag 30 januari 2016 @ 13:58
Iemand al de Wifi update binnen gekregen?
bertpitzondag 31 januari 2016 @ 21:05
quote:
0s.gif Op maandag 25 januari 2016 17:44 schreef ricvee het volgende:
Iemand al de Wifi update binnen gekregen?
Weekje weggeweest, maar nog niets binnengekregen.
#ANONIEMmaandag 1 februari 2016 @ 07:07
Hallo,

Ik heb sinds 2 maanden het Evohome systeem draaien met zoneklep en bypass met vloerverwarning en 5 x Hr92 voor de radiators boven. Sinds een paar dagen heb ik in de nachtelijke uren last van hinderlijk geluid uit 2 radiators. De ene keer is het geluid harder dan de andere keer en duurt maar enkele seconden. Weet iemand waaraan dit kan liggen.
Alvast bedankt voor het meedenken.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 01-02-2016 07:08:04 ]
roadratsmaandag 1 februari 2016 @ 17:26
quote:
1s.gif Op maandag 1 februari 2016 07:07 schreef Shappo het volgende:
Hallo,

Ik heb sinds 2 maanden het Evohome systeem draaien met zoneklep en bypass met vloerverwarning en 5 x Hr92 voor de radiators boven. Sinds een paar dagen heb ik in de nachtelijke uren last van hinderlijk geluid uit 2 radiators. De ene keer is het geluid harder dan de andere keer en duurt maar enkele seconden. Weet iemand waaraan dit kan liggen.
Alvast bedankt voor het meedenken.
Geen lucht in het systeem ?
#ANONIEMmaandag 1 februari 2016 @ 19:18
Radiators zijn ontlucht
bertpitmaandag 1 februari 2016 @ 19:40
quote:
1s.gif Op maandag 1 februari 2016 07:07 schreef Shappo het volgende:
Hallo,

Ik heb sinds 2 maanden het Evohome systeem draaien met zoneklep en bypass met vloerverwarning en 5 x Hr92 voor de radiators boven. Sinds een paar dagen heb ik in de nachtelijke uren last van hinderlijk geluid uit 2 radiators. De ene keer is het geluid harder dan de andere keer en duurt maar enkele seconden. Weet iemand waaraan dit kan liggen.
Alvast bedankt voor het meedenken.
Aan en afvoer van warm en koud zou verkeerd om kunnen zitten. Bij een bepaalde stand treedt dan een trilling op.

Je kunt het als volgt constateren bij een koude radiator die aangezet wordt: het warme water moet worden aangevoerd door de kraan. Doorgaans wordt dan de bovenkant van je radiator het eerst warm. Wordt het koude water aangevoerd door de kraan dan zitten aan an afvoer verkeerd om.
#ANONIEMmaandag 1 februari 2016 @ 19:51
Als de aan en afvoer verkeerd zouden zitten, dan had ik eerder ook last moeten hebben toch? Radiatoren boven zitten al jaren en wordt eerst aan de boven kant warm. Overlast is alleen in de nacht.
bertpitmaandag 1 februari 2016 @ 19:56
quote:
0s.gif Op maandag 1 februari 2016 19:51 schreef Shappo het volgende:
Als de aan en afvoer verkeerd zouden zitten, dan had ik eerder ook last moeten hebben toch? Radiatoren boven zitten al jaren en wordt eerst aan de boven kant warm. Overlast is alleen in de nacht.
Ik heb hetzelfde gehad met een radiator die al 50 jaar foutief was aangesloten. Toen er een thermostatische kraan opgezet werd: geen last. Pas toe deze werd voorzien van een HR92 ontstond het probleem. Blijkbaar bij een bepaalde stand (bijna dicht) ging de boel resoneren, vandaar dat ik daar bij het door jouw geschetste probleem direct aan moest denken.
#ANONIEMmaandag 1 februari 2016 @ 20:38
Bedankt Bertpit,
Omdat de radiator vanaf boven goed warm wordt, kan ik dan uitsluiten dat de radiators verkeerd zijn aangesloten.
bertpitwoensdag 3 februari 2016 @ 14:10
Nog even een vraag die ik heb over een bypass. Wat ik niet helemaal begrijp is, als ik één radiatortje aanzet kan de ketel zijn warmte niet kwijt en loop ik da kans dat de ketel in storing gaat Hoe kan dat dan bij een bypass wel goed functioneren?
ouwe-schaterhanddonderdag 4 februari 2016 @ 21:31
Ik heb in de badkamer een radiatortje waar de handdoeken aan kunnen hangen.
Deze wil ik ook voorzien van een HR92. Echter de aansluiting lijkt een soort draaiertje ipv een drukkertje. De andere radiatoren hadden een drukkertje die kon worden ingedrukt door het mechanisme van de HR92.

Wat moet ik doen om deze radiator geschikt te maken voor de HR92? Is er een soort verloopje voor?

IMG_6650.JPG
bertpitvrijdag 5 februari 2016 @ 09:41
quote:
0s.gif Op donderdag 4 februari 2016 21:31 schreef ouwe-schaterhand het volgende:
Ik heb in de badkamer een radiatortje waar de handdoeken aan kunnen hangen.
Deze wil ik ook voorzien van een HR92. Echter de aansluiting lijkt een soort draaiertje ipv een drukkertje. De andere radiatoren hadden een drukkertje die kon worden ingedrukt door het mechanisme van de HR92.

Wat moet ik doen om deze radiator geschikt te maken voor de HR92? Is er een soort verloopje voor?

[ afbeelding ]
Daar zou ik even mee naar die grote landelijke CV keten gaan. Die kan je zo een goed advies geven. Mijn eigen advies zou zijn: vervangen door een thermostaatkraan. Maar misschien kun je ipv de kraan, alleen het binnenwerk vervangen, scheelt weer een hoop gedoe.
Websurfer80vrijdag 5 februari 2016 @ 23:09
Hallo ik ben ook nieuw hier op het forum en ben grote interesse alles aan het doorlezen.

Ik heb al enige maanden een EVO Home installatie geinstalleerd bestaande uit:

EVO Touch (Gebruik interne voeler): Woonkamer/keuken met vloerverwarming beneden
3 HR92's : Slaapkamers boven (1 radiator per kamer)
OpenTherm ketelmodule

Omdat wanneer boven een HR92 open gaat de vloerverwarming ook warmte aangeboden krijgt, wil ik eigenlijk een zoneklep er tussen zetten. Maar die werkt wat ik begrijp alleen met een aan/uit relais en niet met opentherm.
Nu kan ik ,zoals Honeywell mij heeft aangeraden, de opentherm ketelaansturing vervangen door aan/uit. Maar zoals ik het hier lees op het forum, komen de veel voorkomende storingen met overshoot e.d. vooral voor bij systeem met aan/uit ketelaansturing.

Ik lees dat verschillende forumleden dit hebben opgelost (p51d), of willen oplossen (ricvee),(bertpit) met een HR92 als zone klep. Ik ben dit ook aan het overwegen.
Zijn er naast p51d nog andere gebruikers die dit hebben toegepast of weten dat dit goed werkt of niet?
Gaat de HR92 dan altijd wel helemaal open of dicht? Of zal deze dan ook maar voor een bepaald percentage open/dicht gaan in bepaalde situaties?
Websurfer80vrijdag 5 februari 2016 @ 23:25
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 10:01 schreef p51d het volgende:

[..]

Heb ook het evohome systeem met 6 zones in combinatie met vloerverwarming en ik heb in de aanvoerleiding naar de vloerverwarming een hr92 gezet en gekoppeld als zoneklep. Dus gewoon in de software aangeven dat je een zoneklep gaat binden en dan koppel je hem met de hr92 en dat gaat super. Ook wordt de temperatuur gewoon in de woonkamer gemeten en de sensor in de hr92 wordt niet gebruikt. Het scheelt je enorm in de kosten omdat een ketelrelais icm een zoneklep rond de 200 euro zijn en mij heeft het 70 euro gekost.

Doe je voordeel hiermee
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 07:40 schreef p51d het volgende:

[..]

Heb ook vloerverwarming gekozen en vervolgens kan je de hr92 in de bindmodus zetten en binden .
quote:
7s.gif Op woensdag 2 december 2015 15:01 schreef ricvee het volgende:
Hallo,

Ik heb Evohome aangeschaft met HR92 radiatorafsluiters. Werkt prima, alleen.....
Ik heb 1 groep vloerverwarming in de keuken, en geen zin om daar de dure besturing voor te kopen.
Kan ik een HR92 op de aanvoer monteren voor de vloerverwarming?
Zodat eea kan meelopen als een hele grote radiator.
Krijg ik dan geen probleem met de vloerverwaringspomp. dat deze een soort vacuum creëert?
Ik wil dus alles laten zitten van de vloerverwarming en dan ervoor op de aanvoerleiding een HR92 afsluiter monteren om de ketel te laten aan- en afslaan en om eea af te sluiten als er geen warmtevraag is voor de keuken.
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 december 2015 12:03 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik heb deze situatie ook en kijk ook naar een goede oplossing. Doorgaans is er in de vloerverwarmingsunit een pomp gemonteerd met daarvoor een thermostaatkraan met het aantal graden er op. Deze kraan staat bijvoorbeeld op 30 graden en sluit af wanneer hij meet dat het water in het vloersegment boven de 30 graden komt. De pomp blijft het water in de vloer rondpompen. Dat afsluiten waar je naar vraagt, dat doe die kraan dus nu ook al. Het water in je vloersegment wordt dus onafhankelijk van de rest van de installatie rondgepompt in de vloer. Althans dit is doorgaans zo geïnstalleerd.

Je vraagt of er een HR92 geplaatst kan worden, die vraag had ik ook en dat wordt niet aanbevolen. Mij is niet bekend waarom. Er wordt aangeraden om een Honeywell 2 wegklep te monteren. Ik denk dat dat er mee te maken heeft dat dit een betere regeling geeft dan een tweede thermische knop.

Maar wellicht zit hier een expert die het kan toelichten.
Is wel mogelijk lijkt het maar p51d is de enige die aangeeft het wel geprobeerd te hebben.
Hoor graag of iemand anders dit geprobeerd heeft.

Thanks.
Stevenv1973dinsdag 9 februari 2016 @ 20:53
Ik heb een evohome wifi. Ik heb altijd verbinding gehad met het internet.
Nu is deze week mijn router van de internetprovider stuk gegaan (telenet). Ze zijn deze komen vervangen door een nieuwer model.
Ik zie nu op de evotouch wifi wel het juiste wifi netwerk. Ik kan de code intikken, maar deze maakt geen verbinding. (de code is zeker juist :-)).
In de lijst van de router zie ik het IP-adres van de evotouch staan. Overal staat bij verbonden via draadloos of kabel, alleen hierbij staat er niets.
Waar kan het probleem kunnen liggen? Gelieve hulp.
#ANONIEMdinsdag 9 februari 2016 @ 23:53
Sinds circa een week krijg ik regelmatig deze meldingen die ik via mijn mail binnen krijg.

Beste gebruiker,

We willen u graag informeren dat de Total Connect Comfort service de communicatie verloren is met het verwarmingssysteem dat op de onderstaande locatie is geïnstalleerd.
De verbind wordt wel weer binnen en uur hersteld.
ricveewoensdag 10 februari 2016 @ 08:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 januari 2016 13:58 schreef ricvee het volgende:
Iemand al de Wifi update binnen gekregen?
Ja, ik heb vannacht de Wifi update gekregen!
SeBsZwoensdag 10 februari 2016 @ 09:19
Vreemd, ik had die update al dagen, maar ik heb hem ook pas vorige week besteld. Als iemand iets wil weten er over, laat maar weten!

Ik heb echter wel een vraag. Het lijkt er op dat iedere ochtend tijdens de "grote opwarm" van de woonkamer/keuken er ook een kamer boven meeverwarmt. Ik kom tot de conclusie dat er af een toe een HR92 niet helemaal dicht staat (maar op andere momenten wel). Nu weet ik dat Evohome af een toe een HR92 een klein beetje open zet zodat de setpoint behouden blijft, maar vervolgens ga ik het dus beneden heet stoken en dan wordt er dus een andere verwarming ook warm, en schiet dan ruim over zijn setpoint. Ik weet dit omdat ik alle temperaturen log iedere 5 minuten:

9tHDjQN.png

Wat zien we hier? De onderste witte lijn is de set point van mijn slaapkamer, op 16 graden. Iedere horizontale lijn is een 0,5 graad. De bovenste witte lijn is de set point van de woonkamer. Wat je hier ziet is dat zodra de woonkamer netjes warm gemaakt wordt, van 19 naar 21graden (dit is in de middag) zie je mijn slaapkamer van 16 naar 20 graden gaan, terwijl zijn set point netjes op 16 blijft staan. Vervolgens duurt het bijna 4 uur voordat de temperatuur in die kamer weer is terug gezakt naar 16 graden. De ringleiding naar de woonkamer loopt overigens niet door mijn slaapkamer heen - ik dacht eerst dat het door warmte van de buizen kwam.

Het is me nog niet helemaal duidelijk of de kamer ook daadwerkelijk 20 graden wordt, ik ga vanavond bezig met een temperatuurlogger en die laat ik dan 24 uur lopen om te zien wat de kamer doet. Ik heb overal voetventielen en Heimeier instelbare thermostaatkranen (van 1-12 instelbaar geloof ik). Ook heb ik de HR92 al ingesteld op de volledige slag maar dat haalt niet veel uit heb ik het idee.

Wie kan mij vertellen welk experiment ik het beste kan uitvoeren om er achter te komen wat hier gebeurd?
#ANONIEMwoensdag 10 februari 2016 @ 22:44
Ik heb ook de update gekregen, aanpassingen op de hr92 zijn nu ook op de Evohome te zien.
gbe1234donderdag 11 februari 2016 @ 11:08
Gisteren de update ook binnen gekregen.

Bij de vorige software werd de ketel enkele keren nog gestart (warmte vraag), terwijl alle HR92 gesloten waren. Dit gebeurt net nadat de zone(s) op temperatuur zijn.
Gehoopt dat dit bij de nieuwe software verholpen zou zijn.

Gisteren en vannacht het ketel gedrag weer gelogd (met nieuwe software update).
Aan het fenomeen dat de ketel nog enkele keren gestart wordt (gemiddeld 2 keer) nadat alle zones op lage temperatuur gezet zijn (volgens programma), is niets veranderd.
De gasklep gaat nog 2 keer ongeveer 1 minuut open in ongeveer een 1/2 uur nadat alle zones in temperatuur verlaagd zijn en dus alle HR92 gesloten zijn. Er komt warmte vraag van EvoHome.
Verder in de nacht tot vanochtend gaat het wel goed.
De warmte gaat dan wel via de bypass, maar lijkt mij onnodig gas verstoken.
Het lijkt mij dat het regelcircuit (software) aan het regelen is en niet meer checkt of alle HR92 in tussentijd niet gesloten zijn. Dit wordt dan pas aan het einde van regeltijd pas weer gedaan.
Overdag zal dit ook wel gebeuren, dit is lastiger vast te stellen.

Herkent iemand dit fenomeen ?
Is er een instelling o.i.d. waarmee dit voorkomen kan worden ?
ricveedonderdag 11 februari 2016 @ 11:52
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 11:08 schreef gbe1234 het volgende:
Gisteren de update ook binnen gekregen.

Bij de vorige software werd de ketel enkele keren nog gestart (warmte vraag), terwijl alle HR92 gesloten waren. Dit gebeurt net nadat de zone(s) op temperatuur zijn.
Gehoopt dat dit bij de nieuwe software verholpen zou zijn.

Gisteren en vannacht het ketel gedrag weer gelogd (met nieuwe software update).
Aan het fenomeen dat de ketel nog enkele keren gestart wordt (gemiddeld 2 keer) nadat alle zones op lage temperatuur gezet zijn (volgens programma), is niets veranderd.
De gasklep gaat nog 2 keer ongeveer 1 minuut open in ongeveer een 1/2 uur nadat alle zones in temperatuur verlaagd zijn en dus alle HR92 gesloten zijn. Er komt warmte vraag van EvoHome.
Verder in de nacht tot vanochtend gaat het wel goed.
De warmte gaat dan wel via de bypass, maar lijkt mij onnodig gas verstoken.
Het lijkt mij dat het regelcircuit (software) aan het regelen is en niet meer checkt of alle HR92 in tussentijd niet gesloten zijn. Dit wordt dan pas aan het einde van regeltijd pas weer gedaan.
Overdag zal dit ook wel gebeuren, dit is lastiger vast te stellen.

Herkent iemand dit fenomeen ?
Is er een instelling o.i.d. waarmee dit voorkomen kan worden ?
Ja, ik heb hier ook last van. Het 's nachts aanslaan van de ketel zonder dat er warmtevraag is.
Hoe log jij het ketelgedrag?
gbe1234donderdag 11 februari 2016 @ 13:20
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 11:52 schreef ricvee het volgende:

[..]

Ja, ik heb hier ook last van. Het 's nachts aanslaan van de ketel zonder dat er warmtevraag is.
Hoe log jij het ketelgedrag?
Ik heb een Remeha Calenta ketel.
Op deze ketel zit een seriële poort waarmee m.b.v. "recom" software (afkomstig van Remeha)alles te loggen is.
SeBsZdonderdag 11 februari 2016 @ 15:57
Simpele vraag, hoop ik.

Als ik een Bdr91 gebruik om een zone aan te sturen, gaat er dan ook een warmtevraag naar mijn ketel? Ik wil dit namelijk niet.

Om dit uit te leggen, ik heb gewoon een werkend systeem met opentherm en 6 x hr92. Ik wil nu de badkamer zone met een Bdr91 relais maken die een elektrische verwarming aan zet. Uiteraard wil ik dan niet dat mijn ketel gaat branden. Kan dit?

Bedankt!
bertpitdonderdag 11 februari 2016 @ 17:19
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 13:20 schreef gbe1234 het volgende:

[..]

Ik heb een Remeha Calenta ketel.
Op deze ketel zit een seriële poort waarmee m.b.v. "recom" software (afkomstig van Remeha)alles te loggen is.
Heb je een Open Therm module? Of Aan Uit?
gbe1234donderdag 11 februari 2016 @ 17:57
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 17:19 schreef bertpit het volgende:

[..]

Heb je een Open Therm module? Of Aan Uit?
Ik heb een Open Therm module.
bertpitdonderdag 11 februari 2016 @ 19:33
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 17:57 schreef gbe1234 het volgende:

[..]

Ik heb een Open Therm module.
Die kun je het beste vervangen door een aan/uit module. Ik heb deze in combi met de Calenta en mijn kachel slaat nooit aan snachts. De OT module werkt niet goed met de Remeha Calenta en geeft onvoorspelbaar gedrag en een hoog gasverbruik. Dit is mij althans door verschillende professionals verzekerd. Eén van de zaken die niet correct werkt is vlamhoogte, hierdoor werkt het moduleren van de ketel niet naar behoren. Hij stookt namelijk altijd op de grootste capaciteit.

Het is goed om te weten dat de Calenta met de aan/uit module wel moduleert. Namelijk op basis van aanvoer en retourtemperatuur. Hierdoor blijft hij lekker zuinig stoken. Een nadeel is wel de ruisende leidingen door de hogere pompsnelheid.

Wat ik ook hoorde door iemand die "in het vak zit", was dat die OT module met name is uitgebracht uit commerciële overwegingen. Dat was hem tijdens een training door Honeywell verteld.
roadratsdonderdag 11 februari 2016 @ 19:58
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 13:20 schreef gbe1234 het volgende:

[..]

Ik heb een Remeha Calenta ketel.
Op deze ketel zit een seriële poort waarmee m.b.v. "recom" software (afkomstig van Remeha)alles te loggen is.
Ook ik heb deze ketel, volgens mij is de software gratis te downloaden maar moet je een speciaal verbindingskabelte aanschaffen, hoe heb jij dit opgelost (USB kabel en wat is de maximale lengte ?)
bertpitdonderdag 11 februari 2016 @ 22:12
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 19:58 schreef roadrats het volgende:

[..]

Ook ik heb deze ketel, volgens mij is de software gratis te downloaden maar moet je een speciaal verbindingskabelte aanschaffen, hoe heb jij dit opgelost (USB kabel en wat is de maximale lengte ?)
op marktplaats even zoeken op recom
gbe1234vrijdag 12 februari 2016 @ 09:27
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 19:33 schreef bertpit het volgende:

[..]

Die kun je het beste vervangen door een aan/uit module. Ik heb deze in combi met de Calenta en mijn kachel slaat nooit aan snachts. De OT module werkt niet goed met de Remeha Calenta en geeft onvoorspelbaar gedrag en een hoog gasverbruik. Dit is mij althans door verschillende professionals verzekerd. Eén van de zaken die niet correct werkt is vlamhoogte, hierdoor werkt het moduleren van de ketel niet naar behoren. Hij stookt namelijk altijd op de grootste capaciteit.

Het is goed om te weten dat de Calenta met de aan/uit module wel moduleert. Namelijk op basis van aanvoer en retourtemperatuur. Hierdoor blijft hij lekker zuinig stoken. Een nadeel is wel de ruisende leidingen door de hogere pompsnelheid.

Wat ik ook hoorde door iemand die "in het vak zit", was dat die OT module met name is uitgebracht uit commerciële overwegingen. Dat was hem tijdens een training door Honeywell verteld.
Bedankt voor de informatie,
Ik heb nog een BDR relais liggen, zal deze vandaag i.p.v. de OT plaatsen.`
Ben benieuwd of hierna de door mij beschreven fenomeen verdwenen is, ik zal het hier melden.

Heb je trouwens parameter 5 van de ketel (anticipatie) op uit staan ?

[ Bericht 1% gewijzigd door gbe1234 op 12-02-2016 10:49:04 ]
gbe1234vrijdag 12 februari 2016 @ 09:48
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 19:58 schreef roadrats het volgende:

[..]

Ook ik heb deze ketel, volgens mij is de software gratis te downloaden maar moet je een speciaal verbindingskabelte aanschaffen, hoe heb jij dit opgelost (USB kabel en wat is de maximale lengte ?)
Ik heb een rs232 (5V) naar usb omzetter aangeschaft, de TTL-232R-5V-WE module. Even googlen voor leveranciers.
kabellengte bij mij is ongeveer 10 mtr, baudrate is niet hoog.
Bij onderstaande links staat o.a. een aansluitschema; http://blog.hekkers.net/2011/03/14/remeha-interface-revisited/
bertpitvrijdag 12 februari 2016 @ 21:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2016 09:27 schreef gbe1234 het volgende:

[..]

Bedankt voor de informatie,
Ik heb nog een BDR relais liggen, zal deze vandaag i.p.v. de OT plaatsen.`
Ben benieuwd of hierna de door mij beschreven fenomeen verdwenen is, ik zal het hier melden.

Heb je trouwens parameter 5 van de ketel (anticipatie) op uit staan ?
Goeie vraag, volgens mij heb ik deze instelling niet veranderd nadat ik de iSense heb vervangen door de Evohome. Weet jij wat dat doet? Ik ben overigens benieuwd naar je bevindingen. Ik was in eerste instantie teleurgesteld dat OT niet zou werken (totdat ik alle verhalen op oa dit forum las).
ricveevrijdag 12 februari 2016 @ 22:04
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 19:33 schreef bertpit het volgende:

[..]

Die kun je het beste vervangen door een aan/uit module. Ik heb deze in combi met de Calenta en mijn kachel slaat nooit aan snachts. De OT module werkt niet goed met de Remeha Calenta en geeft onvoorspelbaar gedrag en een hoog gasverbruik. Dit is mij althans door verschillende professionals verzekerd. Eén van de zaken die niet correct werkt is vlamhoogte, hierdoor werkt het moduleren van de ketel niet naar behoren. Hij stookt namelijk altijd op de grootste capaciteit.

Het is goed om te weten dat de Calenta met de aan/uit module wel moduleert. Namelijk op basis van aanvoer en retourtemperatuur. Hierdoor blijft hij lekker zuinig stoken. Een nadeel is wel de ruisende leidingen door de hogere pompsnelheid.

Wat ik ook hoorde door iemand die "in het vak zit", was dat die OT module met name is uitgebracht uit commerciële overwegingen. Dat was hem tijdens een training door Honeywell verteld.
Ik heb dus ook OT maar dan in combinatie met een Vaillant Ecotec Plus ketel. Zou deze combi ook problemen geven die met aan/uit opgelost zouden moeten zijn?
gbe1234zaterdag 13 februari 2016 @ 09:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2016 21:59 schreef bertpit het volgende:

[..]

Goeie vraag, volgens mij heb ik deze instelling niet veranderd nadat ik de iSense heb vervangen door de Evohome. Weet jij wat dat doet? Ik ben overigens benieuwd naar je bevindingen. Ik was in eerste instantie teleurgesteld dat OT niet zou werken (totdat ik alle verhalen op oa dit forum las).
Dan zal deze wel op uit staan ,bij ISsense is deze parameter niet nodig. Alleen bij aan/uit thermostaten. Bij een thermostaat met anticipatie weerstand zorgt deze ervoor dat de thermostaat iets verwarmd wordt naar mate de tijd dat deze op "aan" staat, verwarming aan.
Door deze voorziening worden overshoots in de ruimte temperatuur verminderd.
Wat Remeha precies met deze parameter doet kan ik zo niet achterhalen. Misschien alleen de stroomvoorziening voor deze anticipatie weerstand ?

In de logging van gisterenavond heb ik al wel kunnen constateren dat de ketel bij normale regeling (ruimte op temperatuur houden) niet bij elke start naar vol vermogen gaat. Ketel gaat op 20% vermogen branden, reden is dat retourtemperatuur dan nog vrij hoog is.

Voor wat de ketel doet op het moment dat alle zones in temperatuur verlaagd zijn moet ik nog meer loggen om hier iets over te kunnen zeggen.
bertpitzaterdag 13 februari 2016 @ 15:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2016 22:04 schreef ricvee het volgende:

[..]

Ik heb dus ook OT maar dan in combinatie met een Vaillant Ecotec Plus ketel. Zou deze combi ook problemen geven die met aan/uit opgelost zouden moeten zijn?
Ik weet dat niet, maar op basis van de verhalen die ik vooraf hoorde en wat ik hier en daar lees, zou het me niet verbazen. Een goede indicator is je gasverbruik. Wellicht kun je de meterstanden vanuit het verleden nog achterhalen. Voer deze in op mindergas.nl en je kunt zien of je relatief meer of minder verbruikt.
Knuppel1983dinsdag 16 februari 2016 @ 10:55
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 15:57 schreef SeBsZ het volgende:
Simpele vraag, hoop ik.

Als ik een Bdr91 gebruik om een zone aan te sturen, gaat er dan ook een warmtevraag naar mijn ketel? Ik wil dit namelijk niet.

Om dit uit te leggen, ik heb gewoon een werkend systeem met opentherm en 6 x hr92. Ik wil nu de badkamer zone met een Bdr91 relais maken die een elektrische verwarming aan zet. Uiteraard wil ik dan niet dat mijn ketel gaat branden. Kan dit?

Bedankt!
Er zal altijd warmtevraag naar de ketel gaan. Dit is niet uit te schakelen.
Ik denk dat je die badkamer zone het beste aan kunt sturen met een tijdschakelaar, raspberry/arduino of domotica.

Mocht je bij Honeywell spul willen blijven dan zou je nog een DTS92 los kunnen gebruiken. Die koppel je rechtstreeks aan de BDR91, maar hang je niet aan je Evohome systeem. Je kunt dan op de badkamer de temperatuur instellen.
Maar dat is wel een hele dure optie, die je weinig comfort oplevert.

[ Bericht 2% gewijzigd door Knuppel1983 op 16-02-2016 11:05:24 ]
CTRL-Zwoensdag 17 februari 2016 @ 09:58
Ik ben op zoek naar iemand die (tegen betaling) in Rotterdam Overschie mijn reeds geïnstalleerde Evohome systeem kan programmeren.

Alles is geïnstalleerd, aangesloten en zeer goed bereikbaar.

HCE80
Evotouch 2011-2013
3 x HCW82
1 x Vloerverwarming
7 x Honeywell Motor
huibdebruijnwoensdag 17 februari 2016 @ 10:58
Naar aanleiding van sommige gebruikers die willen weten of de HR92 thermostaatknop werkt als zoneklep voor vloerverwarming heb ik een login aangemaakt.

4 weken geleden heb ik mijn evohome geinstalleerd.
mijn setup is als volgt:

Woonkamer, vloerverwarming met 5 groepen als hoofdverwarming
Hal en keuken vloerverwarming die samen 1 groep hebben en 2 radiatoren.
Badkamer met 1 radiator
Slaapkamer met 2 radiatoren.
Slaapkamer met 1 radiator.

Ik heb gekocht het evohome wifi systeem, opentherm module en 5x HR92 radiator knoppen.

De eerste zone betreft de woonkamer met open keuken en hal. Hiervoor heb ik in de aanvoer leiding van beide vloerverwarming verdelers een thermostaatventiel geplaatst ( Comap geloof ik) met daarop een HR92. De vloerverwarming verdeler zit in de bijkeuken naast de woonkamer hier is het reatief altijd koud.
De Evohome unit is temperatuurvoeler en hangt in de woonkamer.
De beide HR92 in de stand gezet dat de volledige slag gemaakt word.
De gecombineerde vloerverwarming unit van de hal en de keuken zit in de hal, weggebouwd in een klein kastje waar net de verdeler, pomp, pompschakelaar en HR92 in past hier word het erg warm.
De radiator in de keuken voorzien van een standaard thermostaatknop en op stand 3 gezet ( ongeveer 18 graden) voor snellere opwarming van de ruimte. de radiator in de hal heeft een ouderwetse draaiknop en staat een heel klein beetje open om dienst te doen als bypass.

In de badkamer zit, dicht bij de grond, een HR92

In de grote slaapkamer met 2 radiators heb ik in de aanvoer leiding een extra thermostaatventiel geplaatst en die voorziet beide radiatoren van warm water. de draaiknoppen op beide radiatorplaten staat volledig open. HR92 in volledig open stand gezet.
De HR92 ingesteld als temperatuurvoeler.

In slaapkamer 2 een HR92 gemonteerd ( zoals het eigenlijk hoort op de radiator )

De WC heeft nog een klein CV plaatje met standaard thermostaatknop ingesteld op stand 3 en doet mee als er ergens anders warmtevraag is.

De bijkeuken heeft 1 radiatorplaat en met draaiknop en staat een ietsje open, en dient ook als bypass.

Het zijn dus in totaal 4 zones geworden.
Woonkamer ( incl keuken en hal), vloerverwarming. 2x HR92, evohome panel als temperatuurvoeler
badkamer, 1x HR92
slaapkamer 1, 1x HR92 voor 2 CV platen.
slaapkamer 2, 1x HR92

De werking van de vloerverwarming is uitstekend. ook met een koude dag kan ik de woonkamer van 45 m2 goed warm krijgen. uiteraard duurt dat lang maar dat was daarvoor ook al zo.

De slaapkamers worden goed warm en de badkamer is uitermate snel op temperatuur indien nodig. die staat meestal op 12 graden alleen van 18:00 tot 21.00 op 19 graden. Als ik het bad aan zet dan geef ik die knop een draai naar 21 en nadat het bad vol is word de badkamer verder opgewarmd naar 21. dat werkt prima.

Al met al uitermate tevreden en hierbij de bevestiging dat een HR92 als zoneklep voor vloerverwarming prima werkt. Op deze manier kan je dus ook opentherm stoken zonder de problemen die de BDR91 geeft. De aanschaf van de dure HCE80 incl. antenne en stelmotortjes per groep is dus ook niet nodig.

Ik heb aan Honeywell gevraagd waarom ze geen HR92 hadden waarbij met een externe voeler de maximale aanvoer temperatuur ingesteld kan worden. in dat geval zou je de aanwezige thermostaatknop van de vloerverwarmingunit simpel kunnen vervangen door een Evohome gestuurde knop. Helaas geen antwoord gekregen.

[ Bericht 5% gewijzigd door huibdebruijn op 17-02-2016 11:14:17 ]
ricveewoensdag 17 februari 2016 @ 13:24
Beste huibdebruijn,

Dat is super!
Ik ga mijn vloerverwarming in de keuken ook zo koppelen.
huibdebruijnwoensdag 17 februari 2016 @ 14:42
Hier zijn nog een paar foto's te bekijken van mijn setup

https://www.dropbox.com/s(...)aeGsrkj1gRWD_dVyNrga
bertpitvrijdag 19 februari 2016 @ 10:28
quote:
0s.gif Op woensdag 17 februari 2016 14:42 schreef huibdebruijn het volgende:
Hier zijn nog een paar foto's te bekijken van mijn setup

https://www.dropbox.com/s(...)aeGsrkj1gRWD_dVyNrga
Huib welkom hier en dank voor je reactie. Eindelijk iemand die de vraag kan beantwoorden. Helaas voor mij te laat ik heb een zoneklep gemonteerd, maar heb slechts 1 stukje vloerverwarming ik de keuken. Mooi dat het goed werkt.
bertpitvrijdag 19 februari 2016 @ 12:13
quote:
0s.gif Op woensdag 17 februari 2016 10:58 schreef huibdebruijn het volgende:

Ik heb aan Honeywell gevraagd waarom ze geen HR92 hadden waarbij met een externe voeler de maximale aanvoer temperatuur ingesteld kan worden. in dat geval zou je de aanwezige thermostaatknop van de vloerverwarmingunit simpel kunnen vervangen door een Evohome gestuurde knop. Helaas geen antwoord gekregen.
Daar zocht ik ook naar want het zou een mooie optie zijn. Eerlijk gezegd denk ik dat Honeywell niet zit te wachten op de combinatie van HR92/vloerverwarming, omdat ze meer verdienen aan de andere verdeler.
gbe1234vrijdag 19 februari 2016 @ 15:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2016 21:59 schreef bertpit het volgende:

[..]

Goeie vraag, volgens mij heb ik deze instelling niet veranderd nadat ik de iSense heb vervangen door de Evohome. Weet jij wat dat doet? Ik ben overigens benieuwd naar je bevindingen. Ik was in eerste instantie teleurgesteld dat OT niet zou werken (totdat ik alle verhalen op oa dit forum las).
Nu een week lang gelogd wat de ketel doet bij een relais (aan/uit) sturing i.p.v. OT sturing.`
Wat betreft het starten van de ketel ,nadat alle zones in temperatuur verlaagd zijn (programma sturing) en dus alle HR92 gesloten zijn, gebeurt dit ook bij de relais sturing.
Dus het maakt wat betreft dit fenomeen geen verschil tussen de OT en relais sturing, helaas !

Bij de relais sturing is mij wel opgevallen dat de ketel precies de ingestelde timing volgt ,minimale tijd aan en aantal schakelingen per uur. Dit wanneer de ruimte op temperatuur gehouden moet worden.
Ook gaat de ketel zo snel mogelijk naar zijn ingestelde maximum CV temperatuur, ketel regelt hiernaar toe op basis van retour en aanvoertemperatuur.
In de logging is dit goed te zien dat de ketel in vermogen opregelt.

Bij OT sturing is de minimale aan tijd anders dan ingesteld op de Evohome (bij mij 4 - 5 minuten), aantal schakelingen per uur is wel zoals ingesteld op de Evohome.
Ook gaat bij OT sturing de ketel niet naar maximum CV temperatuur, wordt via OT gestuurd.
De ketel blijft dan gedurende de aan tijd op minimum vermogen branden, bij mij althans.
Dit dan in de situatie dat de ruimte op temperatuur gehouden moet worden.
Hierdoor blijft m.i. de temperatuur in de ruimte stabieler.

Ik heb de OT aansturing weer in bedrijf genomen, lijkt mij beter.
Ik hoop wel dat Honeywell het fenomeen van ketel starten nadat alle HR92 net gesloten zijn een keer aanpast.
Het lijkt wel dat Evohome altijd zijn naregeltijd aan houdt en niet controleert dat tijdens het naregelen alle HR92 gesloten zijn. Als het naregelen is beëindigd dan wordt de ketel ook niet meer gestart.
Bij Evohome heb je dus altijd een bypass nodig !
Websurfer80zaterdag 20 februari 2016 @ 14:31
Bedankt voor je uitgebreide beschrijving en foto's huibdebruijn! Super!

Mijn huidige opzet: EvoHome als voeler in de woonkamer met vloerverwarming en hr92's op de radiatoren in de slaapkamers. 1 radiator per slaapkamer. Opentherm ketel module. Geen afsluiter/zoneklep richting de vloerverwarming waardoor deze ook warm wordt bij warmtevraag vanuit één van de slaapkamers.

Ik heb al iets meer dan een week een HR92, geschroefd op een losse radiatorkraan, op de woonkamertafel liggen. Deze heb ik aangemeld als klep voor de vloerverwarming. Hij ligt gewoon op de tafel zodat ik een beetje kan kijken of hij inderdaad gaat werken als zoneklep.

Ik wil namelijk zeker zijn dat deze wel altijd opengaat als er warmtevraag vanuit de woonkamer is. Dit zodat niet de ketel aan het stoken en pompen is en er geen water rond gaat. (Of stookt de ketel niet als er wel warmtevraag is van de EvoHome maar er door de blokade geen water kan stromen? Een soort van beveiliging?)

Naast dat ik bang ben dat deze helemaal niet open gaat wil ik ook zeker zijn dat deze als hij opengaat ook wel voldoende open gaat. Niet dat hij als restrictor gaat werken in het systeem met als gevolg onvoldoende warmwater toevoer naar de verdeler van de vloerverwarming.

Wat mij namelijk wel opgevallen is, is dat de kleppositie regelmatig niet de hele slag is maar bijv maar 30 of 45% o.i.d.. Dit komt natuurlijk omdat de EvoHome vaak een niet maximale warmtvraag uitstuurt naar de Opentherm ketelmodule en dus ook naar de HR92 van de vloerverwarming.

Als er dus maar een geringe warmte toevoer naar de vloerverwarming gevraagd wordt door de EvoHome, levert het dan geen problemen op om daarnaast ook nog eens de toevoer te knijpen door het maar deels openen van de HR92? Of zal dat altijd voldoende zijn gezien de thermostaatknop van de vloerverwarming verdeler ook knijpt?

Trouwens, ik vroeg mij zelf ook af waarom je de thermostaatknop op de vloerverwarmingverdeler niet kan vervangen voor een HR92. Maar je kan dan idd niet de (maximale) temperatuur van het water in de vloerverwarmingsbuizen regelen.
bertpitzaterdag 20 februari 2016 @ 16:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 februari 2016 15:01 schreef gbe1234 het volgende:

[..]

Ik heb de OT aansturing weer in bedrijf genomen, lijkt mij beter.
Ik hoop wel dat Honeywell het fenomeen van ketel starten nadat alle HR92 net gesloten zijn een keer aanpast.
Het lijkt wel dat Evohome altijd zijn naregeltijd aan houdt en niet controleert dat tijdens het naregelen alle HR92 gesloten zijn. Als het naregelen is beëindigd dan wordt de ketel ook niet meer gestart.
Bij Evohome heb je dus altijd een bypass nodig !
Mooi deze info. Wat betreft de vlamhoogte klopt het dus niet wat mij is verteld.

Wel lijkt het te kloppen wat mij eerder is verteld over het naregelen. Iemand vertelde me dat dat hierdoor komt: stel dat de ketel berekent dat er op basis van aan/uit 30 minuten nodig zijn om de kamer 1 graad warmer te maken met een aanvoertemperatuur van 70C. Opentherm optimaliseert dat naar bijvoorbeeld 45 minuten op 50C. Ik vermoed dat de HR92 na 30 minuten gesloten wordt. Zie jij dat ook in jouw gegevens terug?
gbe1234zaterdag 20 februari 2016 @ 17:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 16:46 schreef bertpit het volgende:

[..]

Mooi deze info. Wat betreft de vlamhoogte klopt het dus niet wat mij is verteld.

Wel lijkt het te kloppen wat mij eerder is verteld over het naregelen. Iemand vertelde me dat dat hierdoor komt: stel dat de ketel berekent dat er op basis van aan/uit 30 minuten nodig zijn om de kamer 1 graad warmer te maken met een aanvoertemperatuur van 70C. Opentherm optimaliseert dat naar bijvoorbeeld 45 minuten op 50C. Ik vermoed dat de HR92 na 30 minuten gesloten wordt. Zie jij dat ook in jouw gegevens terug?
In de logging kan ik zien dat op het moment dat de zones in temperatuur verlaagd zijn (via programma EvoHome), dat dan ook de HR 92 gesloten worden.
In de logging is dan te zien dat op dat moment de ketel de warmte niet kwijt kan (alleen via bypass), aanvoertemperatuur loopt dan snel op. De brander van de ketel gaat dan uit omdat temperatuurtoename pet tijdseenheid te groot is.
Dit is te zien in de logging van zowel de relais sturing als de OT sturing.
Ik heb ook de klepstand op de HR92 gecontroleerd, deze is na de temperatuur verlaging 0%.

Ik denk dat die beredenering van naregeling wel klopt voor de controller. Echter op het moment van temperatuur verlaging wordt de lagere temperatuur van de controller naar de HR92 gestuurd. De HR92 stuurt op dat moment de kraan dicht omdat de werkelijke temperatuur een stuk hoger is als de ingestelde temperatuur. Hier zit m.i. miscommunicatie tussen HR92 en controller.

[ Bericht 6% gewijzigd door gbe1234 op 20-02-2016 17:53:17 ]
ouwe-schaterhandzondag 21 februari 2016 @ 20:59
Ik heb een Evohome systeem (v01.00.02.01) met 8x HR92 (met een aantal round sensors) en een vloerverwarming op de begane grond. De Evohome WiFi is modulerend aangesloten op een Remeha Calenta.
Ik heb geen speciale Evohome kit voor de vloerverwaming en er zit nu een knop op die de maximale water temperatuur bepaald.

Een paar dingen zijn mij onduidelijk:

- ik las eerder dat je bij elke verandering (bijv. een extra zone), de ketel weer opnieuw moet opzoeken, is dat nog steeds zo?

- is het ook zo dat de vloerverwarming de laatste zone moet zijn in mijn lijst?
Cuttermaandag 22 februari 2016 @ 15:24
Hallo allemaal,

Ik ga dit topic nog helemaal lezen maar :-( omdat dat even zal gaan duren wilde ik even meer duidelijkheid voor me zelf voordat ik Evohome ga aanschaffen.

En misschien zijn deze vragen al een keer of vaker zelfs gesteld maar hoop op jullie begrip hiervoor hebben.

Ik woon in een jaren30 woning die matig is geisoleerd.
Er zijn 2 verdiepingen plus een zolder
In totaal 6kamers(woon/slaap) 2 badkamers
12 radiatoren.

Momenteel heb ik een modulerende CV hangen van Remeha (Calenta) met Isense
Ik wil eigenlijk overstappen op Toon van Eneco icm Evohome Wifi van /honeywell
Ik wil 4 kamers afzonderlijk kunnen verwarmen en de rest mag blijven zoals het nu is dus via 1 centrale punt aan/uit (modulerend)

Is dit mogelijk? of moet ik helaas op ALLE RADIATOREN een HR92 plaatsen?

En kan de evohome samen met Toon functioneren ?

Dank u

[ Bericht 0% gewijzigd door Cutter op 22-02-2016 15:27:47 (te snel getypt) ]
bertpitmaandag 22 februari 2016 @ 21:12
quote:
0s.gif Op maandag 22 februari 2016 15:24 schreef Cutter het volgende:
Toon van Eneco
Toon ken ik niet, dus daar kan ik niet op antwoorden.

De andere vraag, moet je op alle radiatoren een HR 92: in de meeste gevallen ja, maar hangt van je wensen af. Je ketel springt aan bij warmtevraag van een HR92 op de radiator. Zou je bijvoorbeeld de helft voorzien van een HR92 en de andere helft niet en er is warmtevraag, dan gaan alle radiatoren zonder HR92 (die open staan) ook meelopen.

Het enige compromis zou kunnen zijn dat daar waar je eigenlijk nooit verwarmt een oude kraan laat zitten. Daarnaast moet je een bypass hebben, dit kun je regelen door een radiator van een normale kraan te voorzien en deze altijd open te hebben.

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 23-02-2016 15:21:30 ]
Knuppel1983dinsdag 23 februari 2016 @ 13:18
quote:
0s.gif Op maandag 22 februari 2016 15:24 schreef Cutter het volgende:
Ik wil 4 kamers afzonderlijk kunnen verwarmen en de rest mag blijven zoals het nu is dus via 1 centrale punt aan/uit (modulerend)

Is dit mogelijk? of moet ik helaas op ALLE RADIATOREN een HR92 plaatsen?
De situatie die jij schetst heb ik nu. (noodgedwongen).
Een deel van de oude radiatoren is nog niet afgekoppeld van het oude buizenstelsel, de nieuwe radiatoren hangen aan een verdeler. Zeker niet ideaal. Als ik de slaapkamer verwarm worden de radiatoren in de woonkamer ook warm. Je zweet de tent uit, want pas als de slaapkamer op temperatuur is stoppen de radiatoren in de woonkamer.

Het idee achter de Evohome is juist dat je ruimtes afzonderlijk kunt verwarmen. Evt. zou je kunnen kijken naar zonekleppen, werkt ideaal, maar vrij prijzig.
Knuppel1983woensdag 24 februari 2016 @ 09:57
Misschien een ongebruikelijke vraag.
Om het stroomverbruik van de jacuzzi zo laag mogelijk te houden wil ik een warmtewisselaar toevoegen. Normaal duurt het een dag om een paar graden te verwarmen. De cv-ketel zou dit moeten reduceren tot een uurtje. Standaard stel ik de temperatuur dan zo laag mogelijk in wat veel geld gaat schelen.

Liefst zou ik hiervoor een HR92 gebruiken. Dan hoef ik niet een uur van tevoren naar buiten om hem aan te zetten. Hiervoor zou een externe watersensor moeten worden aangesloten op de HR92. Kan dit?
P.V.woensdag 24 februari 2016 @ 12:46
Hallo , Ik ben nieuw op het forum. Heb mij ook maar geregistreerd omdat ik ook een probleem heb met de Evohome,

Heb de nieuwste versie met Wifi .
Verdeeld over 5 zones waarvan de slaapkamer van mijn dochter voorzien is met een externe Round Wirless als temperatuurvoeler wat volgens mij goed gaat net zoals de Hal / Douche en Bijkeuken . Deze ruimte s hebben ieders maar 1 radiator en hier meet de HR92 de temperatuur.

Maar de huiskamer heeft drie radiatoren welke ook voorzien zijn van de HR92 maar hier de meet de Evotouch de temperatuur . Als hij s morgens moet opstarten van b.v. 17 graden naar 22 gaat dit goed en zijn alle drie de radiatoren warm . Maar overdag als de boel op temp is dan merk ik dat als er om warmte wordt gevraagd dat er maar 1 kleine radiator gloeiend heet is en de andere 2 blijven koud .

Het lijkt wel of de HR92 ( achter de gordijnen ) ondanks het feit dat ik de Evotouch aangemeld heb als tempopnemer dat de HR92 dit zelf ook nog doet en dan niet opengaat omdat hij zelf nog op temp is terwijl de Evotouch dit commando wel heeft gegeven.
Honewell zegt er nog geen verklaring voor te hebben en gaat dit uitzoeken maar misschien is er iemand van jullie die dit weet en een oplossing heeft.

Moet nog wel even zeggen dat de indicatie op het display van de HR92 ook geen "driehoek" aangeeft dat er een externe sensor aanwezig is , maar dit was wel bekent bij Honywell . en men zegt dat dit niks uitmaakt ( volgens mij dus wel en gaat hij zijn eigen gang ) .
Knuppel1983woensdag 24 februari 2016 @ 13:00
Heb je de zone als 'single-room' ingesteld?

Volgens mij stuurt de Evotouch geen commando om de HR92 open te zetten, maar alleen de gewenste temperatuur. De HR92 kijkt dan naar zijn eigen sensor of het nodig is de knop open te draaien.

Misschien dat je nog wat kunt met temperatuur calibratie maar dit blijft gepruts in de marge.
In jouw geval zou een zoneklep beter werken.

[ Bericht 13% gewijzigd door Knuppel1983 op 24-02-2016 13:07:24 ]
P.V.woensdag 24 februari 2016 @ 13:38
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 13:00 schreef Knuppel1983 het volgende:
Heb je de zone als 'single-room' ingesteld?

Volgens mij stuurt de Evotouch geen commando om de HR92 open te zetten, maar alleen de gewenste temperatuur. De HR92 kijkt dan naar zijn eigen sensor of het nodig is de knop open te draaien.

Misschien dat je nog wat kunt met temperatuur calibratie maar dit blijft gepruts in de marge.
In jouw geval zou een zoneklep beter werken.
Wat bedoel je met "single room" , de huiskamer is 1 zone met 3 radiatoren.waarbij ik de evotouch als temperatuuropnemer gebruik, maar het lijkt we of de HR 92 dit zelf doen en niet op commando s reageren voor open en dicht.
Knuppel1983woensdag 24 februari 2016 @ 13:41
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 13:38 schreef P.V. het volgende:

[..]

Wat bedoel je met "single room" , de huiskamer is 1 zone met 3 radiatoren.waarbij ik de evotouch als temperatuuropnemer gebruik, maar het lijkt we of de HR 92 dit zelf doen en niet op commando s reageren voor open en dicht.
Zie hier.
Jij moet dus kiezen voor single-room. Zoals in mijn vorige post gemeld stuurt de Evotouch geen 'open/dicht' commando naar de HR92, alleen de gewenste temperatuur. Bij kleine temperatuurverschillen kan daardoor de ene radiator wel, en de andere niet open gaan.
P.V.woensdag 24 februari 2016 @ 13:47
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 13:41 schreef Knuppel1983 het volgende:

[..]

Zie hier.
Jij moet dus kiezen voor single-room. Zoals in mijn vorige post gemeld stuurt de Evotouch geen 'open/dicht' commando naar de HR92, alleen de gewenste temperatuur. Bij kleine temperatuurverschillen kan daardoor de ene radiator wel, en de andere niet open gaan.
Die laatste regel van jou is wat hier mij dus opvalt in het systeem.

[ Bericht 4% gewijzigd door P.V. op 24-02-2016 17:28:25 ]
P.V.woensdag 24 februari 2016 @ 16:38
Ik heb even in het menu gekeken en hij staat op " enkelvoudig" .

Met zonneklep bedoel je het CV systeem bij de ketel bij de verdeelblokken verdelen in 2 of meer zone s ??, . Dit hebben we ook overwogen met de installateur , maar toch gekozen voor de EVO , het enige wat ik de installateur heb laten doen is vervanging van de ventielen op de radiators naar de Honewell 2000. om hier de problemen mee uit te sluiten.

Maar als dit niet opgelost kan worden , gaat de boel retour omdat er dan waarschijnlijk belofte s zijn van het product wat niet waargemaakt kan worden en kies ik voor een verdeling van de verdeelblokken met zonekleppen en losse ( draadloze ) thermostaten.
Krejt22woensdag 24 februari 2016 @ 19:15
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2016 11:08 schreef gbe1234 het volgende:
Bij de vorige software werd de ketel enkele keren nog gestart (warmte vraag), terwijl alle HR92 gesloten waren. Dit gebeurt net nadat de zone(s) op temperatuur zijn. Gehoopt dat dit bij de nieuwe software verholpen zou zijn. Gisteren en vannacht het ketel gedrag weer gelogd (met nieuwe software update). Aan het fenomeen dat de ketel nog enkele keren gestart wordt (gemiddeld 2 keer) nadat alle zones op lage temperatuur gezet zijn (volgens programma), is niets veranderd.
Ik heb geen oplossing voor je, maar lees de discussie op
http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/showthread.php?4681-Evohome-woes eens? In die en andere discussies op dat forum wordt dit probleem uitgebreid besproken.
Cutterdonderdag 25 februari 2016 @ 23:44
Ik zie door de bomen het bos niet meer :-( (heb voor 90% dit topic doorgenomen)

Help mij alstublieft...

Ik wil voor Evohome gaan maar ik heb zoveeel dingen gelezen hier allemaal waar ik toch van ga twijfelen,
Ik ga proberen een duidelijke schets te maken van mijn situatie en hoe ik het evt zou willen hebben.

-Ik wil al mijn radiatoren voorzien van HR92WE (misschien een of twee niet ivm by-pass? right?)
Dus 1 HR92WE op 1 zone.
-Ik wil alle radiatoren afzonderlijk OP AFSTAND kunnen stellen/regelen en de HR92WE`s vergrendelen voor manueel gebruik.(evt permanent)

-De Evohome controller hoeft geen temperatuur te voelen.
- Okay nu komt het :Y Ik zou graag (als dat mogelijk is natuurlijk) de Evohome wifi controller op afstand (dus vanuit een andere locatie dan het huis zelf) kunnen gebruiken 8)7

Ik heb een Remeha Calenta CW6 hangen met een Isense momenteel.
Volgens mij heb ik hem zo minimaal afgesteld 50 of 60c aanvoer met de gedachte : De hedendaagse ketels kunnen zuinig draaien op een laag pitje en dat maakt niet uit of hij dat de hele dag doet.... ipv hoge pieken en minder lang/vaak.. klopt mijn beredenering??
Ik ben geen techneut maar wil alles tot het bot uitzoeken ;-)

En Remeha (samen met de Isense) geeft mij het idee dat ze onderling dus (hedendaags) communiceren en daarmee bedoel ik Open therm... Dus soms rustig aan opbouwen soms juist eerst volle pond enz enz... dus als uitgangspunt: Zuinigheid met Confort...

-Dat zou ik ook willen hebben met Evohome.. Maar ik lees hier dat dat te veel gevraagd is bij Honeywell en daarom mensen voor aan/uit systeem kiezen..(sommige overigens niet)

-En over dat hij te veel stookt??? Als dat altijd of met enige regelmaat gebeurd is dat toch de het rendement omlaag halen?

-Dat hij per uur x aantal keren aanslaat en heel kort of niet genoeg enz enz..
Ik zou niet weten hoe mijn ketel nu stookt (ben ook veel meer wijzer door dit topic te volgen) met Isense? misschien ook wel x aantal keren per uur? of dag ? Kan iemand mij hier in wat meer vertellen?

En tot slot misschien een rare vraag maar, kan ik ''Toon'' ook aansluiten ergens naast mn Honeywell systeem? (Dit omdat ik het heel fijn zou vinden om te kunnen zien en vergelijken hoeveel mijn verbruik is per dag (in euro`s) Gas/electra enz enz.

Mijn excuses als ik een beetje in de war overkom.. maar dat ben ik ook ;-)
Het is ook niet zo overzichtelijk neergezet :Y en te langdradig :N

_O_
Krejt22vrijdag 26 februari 2016 @ 09:57
quote:
9s.gif Cutter schreef het volgende:
-Ik wil al mijn radiatoren voorzien van HR92WE (misschien een of twee niet ivm by-pass? right?)
Dus 1 HR92WE op 1 zone.
Prima plan. Ik heb zelf ook alle ruimtes die ik regelmatig gebruik en/of waar ik het normaal gesproken wil verwarmen van HR92's voorzien. Woonkamer, keuken, slaapkamers, studeerkamer, badkamer..
Omdat het voor kan komen dat alle HR92 dicht staan en de ketel toch warmte levert (door nadraaien van de pomp, door het koelen van de ketel na tapwaterbedrijf, etc.) moet je inderdaad ergens in het systeem een bypass realiseren. Ergens een radiator altijd een tikkie open hebben kan ook. Wil je zeker weten dat dat nooit fout kan gaan doordat iemand die radiator dicht draait, dan kan je ook in een echte bypass voorzien. Een soort overdruk ventiel.
quote:
-Ik wil alle radiatoren afzonderlijk OP AFSTAND kunnen stellen/regelen en de HR92WE`s vergrendelen voor manueel gebruik.(evt permanent)
Met op afstand bedoel je als je niet thuis bent? Dat kan prima met Evohome als je een smartphone hebt en als je op die locatie op afstand internet toegang (WiFi) hebt. Met de smartphone App en een Honeywell 'Total Connect' account (gratizz) kan je alle radiatoren/zone's op afstand bedienen en zelfs je hele programma aanpassen.
quote:
- Ik zou graag (als dat mogelijk is natuurlijk) de Evohome wifi controller op afstand (dus vanuit een andere locatie dan het huis zelf) kunnen gebruiken
Dan kan niet. De Evohome WiFi controller hangt aan internet via WiFi. Daarmee krijgt ie updates binnen en kan je 'm op afstand bedienen.
De communicatie tussen de Evohome en de regelaar die je CV aan/uit zet (BDR91) gaat op een speciale frequentie voor domotica enzo op 868 MHz, niet via WiFi. Dit signaal op 868 MHz reikt niet verder dan tientallen meter. Er bestaan geen repeaters voor, het werkt ook niet via WiFi/Internet.
quote:
En Remeha (samen met de Isense) geeft mij het idee dat ze onderling dus (hedendaags) communiceren en daarmee bedoel ik Open therm... Dus soms rustig aan opbouwen soms juist eerst volle pond enz enz... dus als uitgangspunt: Zuinigheid met Confort...
- Dat zou ik ook willen hebben met Evohome.. Maar ik lees hier dat dat te veel gevraagd is bij Honeywell en daarom mensen voor aan/uit systeem kiezen..(sommige overigens niet)
-En over dat hij te veel stookt??? Als dat altijd of met enige regelmaat gebeurd is dat toch de het rendement omlaag halen?
-Dat hij per uur x aantal keren aanslaat en heel kort of niet genoeg enz enz..
Yup. OpenTherm is een heel mooi en zuinig systeem als het goed werkt, maar het werkt vaker niet goed dan een aan/uit regelaar. Specifiek met Evohome in combinatie met OpenTherm zijn er soms de issues die je beschrijft. Het kan best zijn dat jij daar geen last van zal hebben. Kwestie van uitproberen met een leverancier waar je kan ruilen?
quote:
En tot slot misschien een rare vraag maar, kan ik ''Toon'' ook aansluiten ergens naast mn Honeywell systeem? (Dit omdat ik het heel fijn zou vinden om te kunnen zien en vergelijken hoeveel mijn verbruik is per dag (in euro`s) Gas/electra enz enz.
Vast wel, maar je kan Toon dan natuurlijk niet als thermostaat gebruiken! Geen twee kapiteins op 't schip!
bertpitzaterdag 27 februari 2016 @ 09:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 februari 2016 09:57 schreef Krejt22 het volgende:

[..]

Prima plan. Ik heb zelf ook alle ruimtes die ik regelmatig gebruik en/of waar ik het normaal gesproken wil verwarmen van HR92's voorzien. Woonkamer, keuken, slaapkamers, studeerkamer, badkamer..
Omdat het voor kan komen dat alle HR92 dicht staan en de ketel toch warmte levert (door nadraaien van de pomp, door het koelen van de ketel na tapwaterbedrijf, etc.) moet je inderdaad ergens in het systeem een bypass realiseren. Ergens een radiator altijd een tikkie open hebben kan ook. Wil je zeker weten dat dat nooit fout kan gaan doordat iemand die radiator dicht draait, dan kan je ook in een echte bypass voorzien. Een soort overdruk ventiel.

[..]

Met op afstand bedoel je als je niet thuis bent? Dat kan prima met Evohome als je een smartphone hebt en als je op die locatie op afstand internet toegang (WiFi) hebt. Met de smartphone App en een Honeywell 'Total Connect' account (gratizz) kan je alle radiatoren/zone's op afstand bedienen en zelfs je hele programma aanpassen.

[..]

Dan kan niet. De Evohome WiFi controller hangt aan internet via WiFi. Daarmee krijgt ie updates binnen en kan je 'm op afstand bedienen.
De communicatie tussen de Evohome en de regelaar die je CV aan/uit zet (BDR91) gaat op een speciale frequentie voor domotica enzo op 868 MHz, niet via WiFi. Dit signaal op 868 MHz reikt niet verder dan tientallen meter. Er bestaan geen repeaters voor, het werkt ook niet via WiFi/Internet.

[..]

Yup. OpenTherm is een heel mooi en zuinig systeem als het goed werkt, maar het werkt vaker niet goed dan een aan/uit regelaar. Specifiek met Evohome in combinatie met OpenTherm zijn er soms de issues die je beschrijft. Het kan best zijn dat jij daar geen last van zal hebben. Kwestie van uitproberen met een leverancier waar je kan ruilen?

[..]

Vast wel, maar je kan Toon dan natuurlijk niet als thermostaat gebruiken! Geen twee kapiteins op 't schip!
kleine aanvulling: als je met vergrendelen bedoelt dat de knop niet handmatig te verstellen is, dat kan volgens mij niet. Opentherm scheelt circa 10 Euro gas per jaar, als het goed zou werken.
huibdebruijnmaandag 29 februari 2016 @ 10:43
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 13:41 schreef Knuppel1983 het volgende:

[..]

Zie hier.
Zoals in mijn vorige post gemeld stuurt de Evotouch geen 'open/dicht' commando naar de HR92, alleen de gewenste temperatuur.
Dat klopt dus niet.
Mijn woonkamer bestaat uit 2 vloerverwarming verdelers die beide met een HR92 als zoneafsluiter gestuurd worden. De ene zit in de bijkeuken en daar is het altijd koud, de andere zit in een kastje in de hal en dat kastje word door de vloerverwarming verdeler tot ruim 40 graden warm. in beide zones gaan gewoon de HR92's open/dicht als het evohome panel dat zegt. ik heb de HR92 's wel op volledige slag ingesteld.
Knuppel1983maandag 29 februari 2016 @ 13:10
Op een slaapkamer heb ik een HR92 geïnstalleerd.
In het programma staat deze de hele week op 5 graden ingesteld (dagelijks 0.00u tot 0.00u).

Als ik de HR92 handmatig opendraai springt de ketel aan en verwarmt hij tot de gewenste temperatuur. Tot zover goed. Als het dan 0.00u wordt verwacht ik dat het schema weer opgepikt wordt, 5 graden dus. Dit gebeurt niet, de HR92 blijft op de handmatige temperatuur staan.

Is dit normaal gedrag?
huibdebruijnmaandag 29 februari 2016 @ 13:19
quote:
0s.gif Op maandag 29 februari 2016 13:10 schreef Knuppel1983 het volgende:
Als het dan 0.00u wordt verwacht ik dat het schema weer opgepikt wordt, 5 graden dus. Dit gebeurt niet, de HR92 blijft op de handmatige temperatuur staan.

Is dit normaal gedrag?
Het lijkt mij dat de HR92 niet goed gekoppeld is aan het evohome basisstation.
Doe eens een communicatie test.
Geeft de knop de zonebenaming aan in de display?
Als je op het evohome panel de temperatuur wijzigt, reageert de knop dan wel door de nieuwe ingestelde temperatuur weer te geven?
P.V.dinsdag 1 maart 2016 @ 07:58
quote:
0s.gif Op woensdag 24 februari 2016 12:46 schreef P.V. het volgende:

Heb de nieuwste versie met Wifi .
Verdeeld over 5 zones waarvan de slaapkamer van mijn dochter voorzien is met een externe Round Wirless als temperatuurvoeler wat volgens mij goed gaat net zoals de Hal / Douche en Bijkeuken . Deze ruimte s hebben ieders maar 1 radiator en hier meet de HR92 de temperatuur.

Maar de huiskamer heeft drie radiatoren welke ook voorzien zijn van de HR92 maar hier de meet de Evotouch de temperatuur . Als hij s morgens moet opstarten van b.v. 17 graden naar 22 gaat dit goed en zijn alle drie de radiatoren warm . Maar overdag als de boel op temp is dan merk ik dat als er om warmte wordt gevraagd dat er maar 1 kleine radiator gloeiend heet is en de andere 2 blijven koud .

Het lijkt wel of de HR92 ( achter de gordijnen ) ondanks het feit dat ik de Evotouch aangemeld heb als tempopnemer dat de HR92 dit zelf ook nog doet en dan niet opengaat omdat hij zelf nog op temp is terwijl de Evotouch dit commando wel heeft gegeven.
Honewell zegt er nog geen verklaring voor te hebben en gaat dit uitzoeken maar misschien is er iemand van jullie die dit weet en een oplossing heeft.

Zou misschien bij de instelling van de HR92 bij parameter 7 "instelling van de kraanslag" bij volledige slag mijn probleem kunnen oplossen i.p.v. "standaard slag " ???
bertpitdinsdag 1 maart 2016 @ 18:58
quote:
0s.gif Op maandag 29 februari 2016 13:10 schreef Knuppel1983 het volgende:
Op een slaapkamer heb ik een HR92 geïnstalleerd.
In het programma staat deze de hele week op 5 graden ingesteld (dagelijks 0.00u tot 0.00u).

Als ik de HR92 handmatig opendraai springt de ketel aan en verwarmt hij tot de gewenste temperatuur. Tot zover goed. Als het dan 0.00u wordt verwacht ik dat het schema weer opgepikt wordt, 5 graden dus. Dit gebeurt niet, de HR92 blijft op de handmatige temperatuur staan.

Is dit normaal gedrag?
Ja, dat is voor Evohome begrippen normaal...

Als je om 0.00 uur de temperatuur op 5.5 of 6 graden zet, is het opgelost. Dit kun je het beste voor alle zones zo in de centrale unit programmeren.
bertpitzondag 6 maart 2016 @ 11:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 maart 2016 18:58 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ja, dat is voor Evohome begrippen normaal...

Als je om 0.00 uur de temperatuur op 5.5 of 6 graden zet, is het opgelost. Dit kun je het beste voor alle zones zo in de centrale unit programmeren.
De centrale unit ziet namelijk niet op welke stand de HR92 staat ingesteld. Gevolg: hij denkt nog steeds dat deze op 5 graden dat en doet niets. Door een instelling te programmeren waarbij de temperatuur een halve graad wordt verhoogd, ziet de unit wel dat er iets moet gebeuren en wordt de handmatig ingestelde temperatuur overruled.
ikweethetooknietvrijdag 11 maart 2016 @ 16:07
Release nieuwe versie Honeywell TCC app

Beste Honeywell gebruiker,

U ontvangt dit bericht omdat u een slimme thermostaat van Honeywell heeft geïnstalleerd, die bediend wordt via de Honeywell TCC app op uw smartphone of tablet.

Release nieuwe versie Honeywell TCC app

Vandaag wordt de nieuwste versie van de Honeywell Total Comfort Control app gereleased. Deze geupdate versie biedt dezelfde geweldige kenmerken als de bestaande app, maar zorgt er tevens voor dat gebruikers van het binnenkort beschikbare evohome beveiligingsysteem de app ook kunnen gebruiken. :D

Evo home beveilingssysteem :?

Wat is dat nu weer :?
ikweethetooknietvrijdag 11 maart 2016 @ 16:44
Honeywell lanceert slim alarmsysteem zonder abonnement

Honeywell is absolute marktleider met meer dan 150 miljoen alarminstallaties in huizen op dit moment. Dat zijn duizelingwekkende cijfers waar we niet eerder bij stilstonden, maar alarmsystemen zijn ook niet echt toestellen waar merken bij opvallen. Na de slimme Evohome verwarmingsmodule die je ruimte in verschillende zones verdeelt en via een app laat bedienen, wil Honeywell je thuis slimmer maken.

Het Le Sucre alarmsysteem heeft alles wat een klassiek alarmsysteem heeft: deurcontact, glasbreukdetector, bewegingsdetector (incl. camera), slim stopcontact, sirene en watermeter. Het systeem ondersteunt een klassiek klavier waar je door middel van numerieke toetsen je toegangscode ingeeft, of je werkt met NFC-badges via een andere module. Het basisstation bevat een simkaart en een backupbatterij van 10 uur. Mocht de stroom uitvallen, dan krijg je nog steeds meldingen door.

http://www.clickx.nl/nieu(...)m-zonder-abonnement/


Dat is het dus :7
ST-eetjemaandag 14 maart 2016 @ 18:12
Ik ga mijn Evohome systeem uitbreiden met vloerverwarming.
Nu ga ik voor de verdeler een zoneklep plaatsen en daar heb ik dan bij nodig een BDR91 aan/uit module. De vloerverwarming wordt geregeld met een DTS92 als temperatuur opnemer.

Nu heb ik een vraag over de elektrische aansluiting hiervan. Is er iemand die in Jip & Janneke taal precies kan vertellen hoe ik zoiets moet aansluiten?

Alvast bedankt.
Knuppel1983dinsdag 15 maart 2016 @ 11:43
quote:
0s.gif Op maandag 14 maart 2016 18:12 schreef ST-eetje het volgende:
Ik ga mijn Evohome systeem uitbreiden met vloerverwarming.
Nu ga ik voor de verdeler een zoneklep plaatsen en daar heb ik dan bij nodig een BDR91 aan/uit module. De vloerverwarming wordt geregeld met een DTS92 als temperatuur opnemer.

Nu heb ik een vraag over de elektrische aansluiting hiervan. Is er iemand die in Jip & Janneke taal precies kan vertellen hoe ik zoiets moet aansluiten?

Alvast bedankt.
Vrij simpel. De zoneklep en de BDR91 sluit je allebei aan op 220v. De zoneklep komt met adapter, de BDR91 sluit je aan met bruine en blauwe draad. Daarnaast trek je een 2-polig snoertje ertussen, net zoals bij je ketel.

Plug and pray ):O
2000576922.png
ST-eetjedinsdag 15 maart 2016 @ 16:19
Oke, bedankt.

Maar ik heb een zwarte kroonsteen bij de zoneklep zitten en een witte. Op de zwarte kroonsteen zitten 3 aansluitingen. Op de witte zitten 2 aansluitingen.

Vanaf de witte kroonsteen dus een 2 aderige snoertje naar de BDR91 toe op A en B aansluiten?
bertpitdinsdag 15 maart 2016 @ 22:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 maart 2016 16:19 schreef ST-eetje het volgende:
Oke, bedankt.

Maar ik heb een zwarte kroonsteen bij de zoneklep zitten en een witte. Op de zwarte kroonsteen zitten 3 aansluitingen. Op de witte zitten 2 aansluitingen.

Vanaf de witte kroonsteen dus een 2 aderige snoertje naar de BDR91 toe op A en B aansluiten?
Zo moet het inderdaad. Je kunt de module testen door kortsluiting te maken op de witte kroonsteen.
Gerbr040dinsdag 15 maart 2016 @ 23:51
Hallo,

Enige tijd geleden heeft mijn installateur een Evohome systeem bij mij geïnstalleerd. Ik vraag me af of dit wel 100% correct is gebeurd.

De installatie bestaat uit vloerverwarming op de begane grond. Deze wordt aangestuurd door een HCE-80. Verder zijn er een aantal zones met radiatoren. Deze worden OOK aangestuurd door de HCE-80. Ik heb ook nog een aantal losse radiatoren met HCF-92. De bediening is een Evohome Wifi.

Ik heb de volgende vragen:
1) Officieel moet je zones aansturen met een BDR91. Is er een nadeel aan dat dit met de HCE-80 gebeurt?
2) Als deze zones geschakeld worden als de ketelpomp nog draait dan geeft dit tikkende/bokkende geluiden. De installatie heeft overigens geen bypass, maar een radiator in de keuken die altijd openstaat. Zou dit niet gebeuren als er een BDR91 gebruikt was?
3) (Dit is ook elders genoemd) Ik zie als ik de verwarming lager zet dat de ketel toch nog regelmatig draait. Is dit al opgelost?

Alvast bedankt voor de antwoorden,

Gerbrand
bertpitvrijdag 18 maart 2016 @ 15:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 maart 2016 23:51 schreef Gerbr040 het volgende:
Hallo,

Enige tijd geleden heeft mijn installateur een Evohome systeem bij mij geïnstalleerd. Ik vraag me af of dit wel 100% correct is gebeurd.

De installatie bestaat uit vloerverwarming op de begane grond. Deze wordt aangestuurd door een HCE-80. Verder zijn er een aantal zones met radiatoren. Deze worden OOK aangestuurd door de HCE-80. Ik heb ook nog een aantal losse radiatoren met HCF-92. De bediening is een Evohome Wifi.

Ik heb de volgende vragen:
1) Officieel moet je zones aansturen met een BDR91. Is er een nadeel aan dat dit met de HCE-80 gebeurt?
2) Als deze zones geschakeld worden als de ketelpomp nog draait dan geeft dit tikkende/bokkende geluiden. De installatie heeft overigens geen bypass, maar een radiator in de keuken die altijd openstaat. Zou dit niet gebeuren als er een BDR91 gebruikt was?
3) (Dit is ook elders genoemd) Ik zie als ik de verwarming lager zet dat de ketel toch nog regelmatig draait. Is dit al opgelost?

Alvast bedankt voor de antwoorden,

Gerbrand
Ik hen de HCE-80 niet, maar weet dat dit de verdeler is voor vloerverarming. Ik weet ook niet hoe die verdeler omgaat met verschillende zones. Daarnaast heeft vloerverwarming doorgaans eenzamere temperatuur nodig dan radiatoren. Zit er tussen de HCE-80 en de vloerverwarming nog een thermostaatknop?

Qua aanslaan van de ketel zonder vraag, daarvan zul je moeten uitzoeken wat de oorzaak is. Dat zou onder andere kunnen zijn een defecte thermostaatknop die warmte vraagt, of bijvoorbeeld een ketel die een boiler oid aanstuurt, of een Opentherm element dat niet goed met de ketel samenwerkt.

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 19-03-2016 17:42:04 ]
roadratsvrijdag 18 maart 2016 @ 18:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 maart 2016 23:51 schreef Gerbr040 het volgende:
Hallo,

Enige tijd geleden heeft mijn installateur een Evohome systeem bij mij geïnstalleerd. Ik vraag me af of dit wel 100% correct is gebeurd.

De installatie bestaat uit vloerverwarming op de begane grond. Deze wordt aangestuurd door een HCE-80. Verder zijn er een aantal zones met radiatoren. Deze worden OOK aangestuurd door de HCE-80. Ik heb ook nog een aantal losse radiatoren met HCF-92. De bediening is een Evohome Wifi.

Ik heb de volgende vragen:

3) (Dit is ook elders genoemd) Ik zie als ik de verwarming lager zet dat de ketel toch nog regelmatig draait. Is dit al opgelost?

Alvast bedankt voor de antwoorden,

Gerbrand
Ik weet niet welke CV ketel je hebt, wij hebben een Remeha, deze ketel bleek niet op de ECO stand te staan waardoor deze af en toe aansloeg om een voorraadje water warm te houden. Probleem doet zich niet meer voor nu de ketel op ECO staat. Maar feitelijk heeft dit natuurlijk niets met verwarming te maken maar wij liepen hier een jaar geleden tegen aan.En met de ketel op ECO merken wij echt niet dat het langer duurt voordat er warm water uit de kraan komt!
DeeCeeGeezaterdag 19 maart 2016 @ 09:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 maart 2016 23:51 schreef Gerbr040 het volgende:
Hallo,

Enige tijd geleden heeft mijn installateur een Evohome systeem bij mij geïnstalleerd. Ik vraag me af of dit wel 100% correct is gebeurd.

De installatie bestaat uit vloerverwarming op de begane grond. Deze wordt aangestuurd door een HCE-80. Verder zijn er een aantal zones met radiatoren. Deze worden OOK aangestuurd door de HCE-80. Ik heb ook nog een aantal losse radiatoren met HCF-92. De bediening is een Evohome Wifi.

Ik heb de volgende vragen:
1) Officieel moet je zones aansturen met een BDR91. Is er een nadeel aan dat dit met de HCE-80 gebeurt?
2) Als deze zones geschakeld worden als de ketelpomp nog draait dan geeft dit tikkende/bokkende geluiden. De installatie heeft overigens geen bypass, maar een radiator in de keuken die altijd openstaat. Zou dit niet gebeuren als er een BDR91 gebruikt was?
3) (Dit is ook elders genoemd) Ik zie als ik de verwarming lager zet dat de ketel toch nog regelmatig draait. Is dit al opgelost?

Alvast bedankt voor de antwoorden,

Gerbrand
ivm je punt 3, het komt vaak aan de orde in dit forum. Ook al geeft de evotouch aan dat alle zone´s "koud" staan, dan nog schiet de ketel nog wel eens aan. Zelf zie ik dit gedrag ook. Het probleem zit duidelijk bij evohome want de BDR91 (aan/uit) wordt aangestuurd. Bij mij lijkt het zich wel te beperken tot een half uur tot 1 uur na het omlaag gaan van alle ingestelde temperaturen ´s avonds laat. Het lijkt alsof iets in het systeem nog tijdelijk niet helemaal mee is met de nieuwe instellingen. Ik heb onlangs al eens alle zones verwijderd uit de evotouch, alle HR92s losgekoppeld van de zones, BDR91 gereset en dan 1 voor 1 alle zones terug aangemaakt en als laatste de BDR91 gekoppeld. Maar ik zie het gedrag toch nog.
Komt de warmtevraag uiteindelijk van de HR92 radiatorknoppen zoals in een vorige post wordt aangehaald ? Of is het de evotouch die dit bepaalt ?
bertpitzaterdag 19 maart 2016 @ 17:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 09:37 schreef DeeCeeGee het volgende:

[..]

ivm je punt 3, het komt vaak aan de orde in dit forum. Ook al geeft de evotouch aan dat alle zone´s "koud" staan, dan nog schiet de ketel nog wel eens aan. Zelf zie ik dit gedrag ook. Het probleem zit duidelijk bij evohome want de BDR91 (aan/uit) wordt aangestuurd. Bij mij lijkt het zich wel te beperken tot een half uur tot 1 uur na het omlaag gaan van alle ingestelde temperaturen ´s avonds laat. Het lijkt alsof iets in het systeem nog tijdelijk niet helemaal mee is met de nieuwe instellingen. Ik heb onlangs al eens alle zones verwijderd uit de evotouch, alle HR92s losgekoppeld van de zones, BDR91 gereset en dan 1 voor 1 alle zones terug aangemaakt en als laatste de BDR91 gekoppeld. Maar ik zie het gedrag toch nog.
Komt de warmtevraag uiteindelijk van de HR92 radiatorknoppen zoals in een vorige post wordt aangehaald ? Of is het de evotouch die dit bepaalt ?
Als je een stukje terug bladert zie je een verwijzing naar een Engels forum, daarin staat een oplossing voor het probleem: het detecteren van een defecte knop. Maar het lijkt erop dat je al het een en ander geprobeerd hebt.
P.V.zondag 20 maart 2016 @ 12:00
Weet iemand een oplossing voor mijn probleem?? , onderstaande is plak en knip werk uit een mail welke ik verzonden heb naar Honeywell.

Ik heb zelfs inmiddels de woonkamer met 3 radiatoren opnieuw geconfigureerd met nu niet de bedieningsinterface Evotouch als temperatuuropnemer maar hier de T87RF round wireless voor gebruikt en zelf nu zie je weer dat er wisselend bij warmtevraag er radiatoren niet open gaan. Dit komt alleen voor als de kamer op temperatuur moet worden gehouden. Dan zie je wisselend dat er 2 en zelfs soms maar 1 kleine radiator de kamer op temperatuur houd i.p.v. alle drie. ( op deze manier creëer je juist “koude” zone s in 1 ruimte ).

‘S morgens vroeg als de boel vanuit de nacht ( 17 graden ) moet opstarten naar 22,5 graden is er totaal geen probleem en zijn alle drie de radiatoren warm , dit probleem doet zich alleen maar voor als de ruimte op temperatuur moet worden houden .
De zone s met 1 radiatoren geven geen probleem, zelf niet met externe temperatuuropnemers i.p.v. de HR 92 zelf.

De 3 HR 92 koppen in de woonkamer zitten achter de gordijnen en ik heb al contact gehad met de installateur en ook deze vind het een vreemde situatie waarom er dan 1 of 2 dicht blijven bij geringe warmte vraag en dit niet verdeelt wordt over alle drie de radiatoren. Het lijkt er op dat ze zelf wel degelijk temperatuur opnemen achter de gordijnen en dicht blijven als ze dit zelf nodig vinden.

De koppen zijn onderling incl opzetstuk ook al enkele malen verwisseld om de checken dat daar niet het probleem ligt.

Bij een test die ik heb uitgevoerd op het moment als dit zich voor doet en ik door tijdelijk de kamertemperatuur op Evotouch te verlagen naar 17 graden waarbij je ziet dat binnen enkele minuten de communicatie naar de HR 92 ook goed verloopt en dit ook in het display van de HR92 verschijnt , en daarna na enkele minuten weer terug ga naar b.v. 23 graden . Dan gaan wel degelijk alle drie de HR 92 weer open en werken en worden wel alle drie de radiatoren wel weer warm.

Je kan dus de conclusie trekken dat het EVO home systeem niet goed kan om gaan door de juiste werking te doen om kleine temperatuurverschillen in ruimte s met meerdere radiatoren op temperatuur te houden !!!!!!!

Volgens mij en de installateur hoort de Evotouch bij het opnemen van warmtevraag het commando aan alle drie de HR92 door te geven om in de stand te gaan staan om te openen en daarna de ketel in werking te zetten en dit gebeurd dus maar gedeeltelijk omdat waarschijnlijk enkele HR 92 koppen dit dan zelf niet nodig vinden. ( deze sensor is toch uitgeschakeld bij een externe sensor/temperatuuropnemer ?? )

Alle communicatie testen gedaan welke goed zijn , Ik zou niet weten wat de installateur hier nog aan zou moeten wijzigen, heb mij zelf hier goed in verdiept en vindt het onnodig om nog meer onkosten te maken . ( Wie gaat de factuur betalen van de installateur ?? )

We zitten eerder te denken dat het dus een niet deugdelijk product is en niet doet wat het vervolgens beloofd te kunnen en zou moeten doen.
bertpitmaandag 21 maart 2016 @ 12:05
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 12:00 schreef P.V. het volgende:
Weet iemand een oplossing voor mijn probleem?? , onderstaande is plak en knip werk uit een mail welke ik verzonden heb naar Honeywell.

Ik heb zelfs inmiddels de woonkamer met 3 radiatoren opnieuw geconfigureerd met nu niet de bedieningsinterface Evotouch als temperatuuropnemer maar hier de T87RF round wireless voor gebruikt en zelf nu zie je weer dat er wisselend bij warmtevraag er radiatoren niet open gaan. Dit komt alleen voor als de kamer op temperatuur moet worden gehouden. Dan zie je wisselend dat er 2 en zelfs soms maar 1 kleine radiator de kamer op temperatuur houd i.p.v. alle drie. ( op deze manier creëer je juist “koude” zone s in 1 ruimte ).

‘S morgens vroeg als de boel vanuit de nacht ( 17 graden ) moet opstarten naar 22,5 graden is er totaal geen probleem en zijn alle drie de radiatoren warm , dit probleem doet zich alleen maar voor als de ruimte op temperatuur moet worden houden .
De zone s met 1 radiatoren geven geen probleem, zelf niet met externe temperatuuropnemers i.p.v. de HR 92 zelf.

De 3 HR 92 koppen in de woonkamer zitten achter de gordijnen en ik heb al contact gehad met de installateur en ook deze vind het een vreemde situatie waarom er dan 1 of 2 dicht blijven bij geringe warmte vraag en dit niet verdeelt wordt over alle drie de radiatoren. Het lijkt er op dat ze zelf wel degelijk temperatuur opnemen achter de gordijnen en dicht blijven als ze dit zelf nodig vinden.

De koppen zijn onderling incl opzetstuk ook al enkele malen verwisseld om de checken dat daar niet het probleem ligt.

Bij een test die ik heb uitgevoerd op het moment als dit zich voor doet en ik door tijdelijk de kamertemperatuur op Evotouch te verlagen naar 17 graden waarbij je ziet dat binnen enkele minuten de communicatie naar de HR 92 ook goed verloopt en dit ook in het display van de HR92 verschijnt , en daarna na enkele minuten weer terug ga naar b.v. 23 graden . Dan gaan wel degelijk alle drie de HR 92 weer open en werken en worden wel alle drie de radiatoren wel weer warm.

Je kan dus de conclusie trekken dat het EVO home systeem niet goed kan om gaan door de juiste werking te doen om kleine temperatuurverschillen in ruimte s met meerdere radiatoren op temperatuur te houden !!!!!!!

Volgens mij en de installateur hoort de Evotouch bij het opnemen van warmtevraag het commando aan alle drie de HR92 door te geven om in de stand te gaan staan om te openen en daarna de ketel in werking te zetten en dit gebeurd dus maar gedeeltelijk omdat waarschijnlijk enkele HR 92 koppen dit dan zelf niet nodig vinden. ( deze sensor is toch uitgeschakeld bij een externe sensor/temperatuuropnemer ?? )

Alle communicatie testen gedaan welke goed zijn , Ik zou niet weten wat de installateur hier nog aan zou moeten wijzigen, heb mij zelf hier goed in verdiept en vindt het onnodig om nog meer onkosten te maken . ( Wie gaat de factuur betalen van de installateur ?? )

We zitten eerder te denken dat het dus een niet deugdelijk product is en niet doet wat het vervolgens beloofd te kunnen en zou moeten doen.
Ik denk dat het volgende aan de hand is: wanneer er een temperatuurverschil is van laten we zeggen 0,5 C, dan springt de radiator bij. De eerste en dus koudste HR92 die dit detecteert (verschil van 0,5 C) gaat in werking en warmt de kamer bij. De andere HR92's bereiken dan nooit meer dat temperatuurverschil van 0,5 C en blijven uit.
bertpitmaandag 21 maart 2016 @ 12:09
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 12:05 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik denk dat het volgende aan de hand is: wanneer er een temperatuurverschil is van laten we zeggen 0,5 C, dan springt de radiator bij. De eerste en dus koudste HR92 die dit detecteert (verschil van 0,5 C) gaat in werking en warmt de kamer bij. De andere HR92's bereiken dan nooit meer dat temperatuurverschil van 0,5 C en blijven uit.

Misschien moet je de radiator die aanslaat "knijpen". Hierdoor zal de verwarming van de ruimte langzamer gaan en slaan de andere twee wellicht wel aan.
P.V.maandag 21 maart 2016 @ 16:41
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 12:09 schreef bertpit het volgende:

[..]

Misschien heb ik het bij het verkeerde eind , maar als je een externe sensor gebruikt dan mag de HR 92 toch geen temperatuur meten maar alleen maar op commando van de evotouch open of dicht gaan???? En dit zou dan voor alle drie tegelijk moeten dan.
bertpitmaandag 21 maart 2016 @ 23:06
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 16:41 schreef P.V. het volgende:

[..]

Misschien heb ik het bij het verkeerde eind , maar als je een externe sensor gebruikt dan mag de HR 92 toch geen temperatuur meten maar alleen maar op commando van de evotouch open of dicht gaan???? En dit zou dan voor alle drie tegelijk moeten dan.
Daar heb je op zich wel gelijk is, alleen vermoed ik dat het systeem reageert op een verandering die groter is dan een bepaalde waarde en afhankelijk van de grootte van die waarde een of meerdere radiatoren open zet.

Ik heb twee radiatoren gecombineerd op een round thermostaat en heb het zojuist getest, het systeem stond al op de nachtverlaging. Maar bij verhoging van de temp springen er twee radiatoren tegelijk aan. Morgen zal ik tijdens de normale werking de temp met een halve graad verhogen, en kijken wat er gebeurt. Ik heb er nog nooit op gelet of er een of twee radiatoren aanspringen.
P.V.dinsdag 22 maart 2016 @ 11:39
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 23:06 schreef bertpit het volgende:

[..]

Daar heb je op zich wel gelijk is, alleen vermoed ik dat het systeem reageert op een verandering die groter is dan een bepaalde waarde en afhankelijk van de grootte van die waarde een of meerdere radiatoren open zet.

Ik heb twee radiatoren gecombineerd op een round thermostaat en heb het zojuist getest, het systeem stond al op de nachtverlaging. Maar bij verhoging van de temp springen er twee radiatoren tegelijk aan. Morgen zal ik tijdens de normale werking de temp met een halve graad verhogen, en kijken wat er gebeurt. Ik heb er nog nooit op gelet of er een of twee radiatoren aanspringen.
Misschien goed om dat ook zo eens te testen, ik merk ook dat er zelfs binnen deze zone met 3 radiatoren ook al ze wel alle drie warm zijn verschil in temperatuur per radiator , ook al doen ze het alle drie. Heb zin s gisteren de boel op 22 graden overdag en merk dat ze ( misschien toevallig ) alle drie warm zijn maar wel de een veel warmer dan de ander.
Dit is anders dan s morgens met het opstarten vanuit b.v. 17 graden , dan zie je dat ze volop warmte afgeven en gelijkmatig.
Als de boel dus op 22 graden moet worden gehouden doet de HR92 waarschijnlijk dit ieders naar eigen inzicht ( achter de gordijnen ) . Dit in tegenstelling van wat Honeywell aangeeft dat als je de externe sensor gaat gebruiken dit op de HR 92 wordt uitgeschakeld.
Wat ook al een beetje vreemd is dat we op het display het driehoekje niet zien die dit zou moeten aangeven, Honeywell zegt dat dit niet van toepassing is met het Evohome maar met andere systemen maar wel uitgeschakeld is.

( Kleine update, )

Op dit moment ( 17.00 uur ) staat mijn vrouw eten te koken bij het fornuis waarbij de grootste radiator het dicht bij geplaats en hier is het natuurlijk wat warmer door de 5 gaspitten .
Ik merkte dat overdag de gehele dag alle 3 de radiatoren iets warm waren om de boel op 22 graden te houden.
Maar nu is deze grootste radiator koud en de 2 kleine zijn nog warm.
Dit betekend dus wel degelijk dat de HR92 zelf temperatuur meten en terwijl ze dit niet zouden mogen doen.

[ Bericht 11% gewijzigd door P.V. op 22-03-2016 17:08:56 ]
ricveewoensdag 23 maart 2016 @ 08:53
Dat laatste komt mij ook bekend voor.... In de woonkamer heb ik 3 radiatoren met HR92's en als externe voeler een Round wireless. Maar.... in Evohome Touch wordt vaak een ander temp weergegeven dan op de Round. Contact gehad met Honeywell, en daar zeggen ze dat het ws een afronding is in de buurt van het setpoint.
De temp op de Evohome Touch is wel altijd gelijk aan de temp die wordt weergegeven op de HR92's.
Zone verwijderen en opnieuw aanmaken maakt geen verschil.
De temp op de Round is vaak 0,5 en soms zelfs 1 graad hoger!
Dus...., ik heb ook sterk de indruk dat Evohome zich niets aantrekt van de externe sensor, maar de HR92 gebruikt daarvoor.
P.V.woensdag 23 maart 2016 @ 11:25
quote:
0s.gif Op woensdag 23 maart 2016 08:53 schreef ricvee het volgende:
Dat laatste komt mij ook bekend voor.... In de woonkamer heb ik 3 radiatoren met HR92's en als externe voeler een Round wireless. Maar.... in Evohome Touch wordt vaak een ander temp weergegeven dan op de Round. Contact gehad met Honeywell, en daar zeggen ze dat het ws een afronding is in de buurt van het setpoint.
De temp op de Evohome Touch is wel altijd gelijk aan de temp die wordt weergegeven op de HR92's.
Zone verwijderen en opnieuw aanmaken maakt geen verschil.
De temp op de Round is vaak 0,5 en soms zelfs 1 graad hoger!
Dus...., ik heb ook sterk de indruk dat Evohome zich niets aantrekt van de externe sensor, maar de HR92 gebruikt daarvoor.
Dat temperatuursveschil in de
quote:
0s.gif Op woensdag 23 maart 2016 08:53 schreef ricvee het volgende:
Dat laatste komt mij ook bekend voor.... In de woonkamer heb ik 3 radiatoren met HR92's en als externe voeler een Round wireless. Maar.... in Evohome Touch wordt vaak een ander temp weergegeven dan op de Round. Contact gehad met Honeywell, en daar zeggen ze dat het ws een afronding is in de buurt van het setpoint.
De temp op de Evohome Touch is wel altijd gelijk aan de temp die wordt weergegeven op de HR92's.
Zone verwijderen en opnieuw aanmaken maakt geen verschil.
De temp op de Round is vaak 0,5 en soms zelfs 1 graad hoger!
Dus...., ik heb ook sterk de indruk dat Evohome zich niets aantrekt van de externe sensor, maar de HR92 gebruikt daarvoor.
Dat temperatuur verschil in de display op de Evotouch en de Round wireless heb ik ook , De Round wireless staat er maar 50cm onder de Evotouch , maar daar kan ik nog wel mee leven .Dat kan door veel factoren voorkomen en volgens mij als je wil kan je dat ook nog kalibreren als je dit nodig vind.

Wat ik veel belangrijker vind is dat u mijn bevindingen ook bevestigd , terwijl Honeywell zegt dat de HR 92 de sensor wordt uitgeschakeld bij een externe sensor.
Hajee2vrijdag 25 maart 2016 @ 10:16
Collega's...

Nu mijn Evohome icm mijn Remeha Calenta goed werkt door overstappen naar aan/uit protocol gaan we weer een stapje verder:

Inmiddels heb ik een pebble smartwatch met de Evohome watchface. Uitlezen gaat prima, maar hoe moet ik in vredesnaam de temperatuur een graadje hoger zetten?
P.V.vrijdag 25 maart 2016 @ 11:04
Zijn er ook meer die vanmorgen een probleem hadden met het opstarten van de Evohome,
Mijn installatie was waarschijnlijk vastgelopen , de tijd was "vastgelopen" op 6.50 terwijl het al 7.20 was . En het systeem was ook niet begonnen met de " Adaptieve" start .

Moest hiervoor de automatische update uitschakelen om de tijd weer goed te zetten , de boel draait nu weer en ik heb geprobeerd om contact met Honeywell te krijgen hoe dit kon maar ze zijn er vandaag ( goede vrijdag ) waarschijnlijk niet .

Anderen hier vanmorgen ook last van gehad???
Hajee2zaterdag 26 maart 2016 @ 11:44
Geen problemen hier (wel een Evohome II, geen III)
TonDmaandag 28 maart 2016 @ 11:34
Wat een heerlijk systeem (kuch) is het toch ook. Volgende probleem doet zich voor: ondanks dat alle apparaten (evo touch, iPhones etc) op automatische tijdzone en automatische zomertijd staan, is mijn Evohome nu volledige de kluts kwijt en laat alle schakelmomenten een uur te laat uitvoeren.

Dus setpoint van 10:20 werd zojuist (11:20) uitegevoerd en de badkamer zal vanavond pas om 22:20 op temperatuur zijn in plaats van de geconfigureerde 21:20. In de zone-configuratie staat wel 10:20 en 21:20, maar als je kijkt wanneer deze gaat schakelen, is het echt pas 11:20 en 22:20.

Hebben meer mensen hier last van, enig idee hoe op te lossen?


Edit: nevermind, ik heb het gevonden. Eerlijk is eerlijk, het lag aan een eigen aanvulling in de vorm van een home-automation scriptje die voor mij eea doet wat Evohome standaard niet ondersteund. Te vroeg geoordeeld dus. Zegt wel wat over het vertrouwen dat het Evohome systeem bij me heeft te winnen over het afgelopen ruime jaar...

[ Bericht 11% gewijzigd door TonD op 28-03-2016 12:53:54 ]
Direct_entrymaandag 28 maart 2016 @ 18:07
Allereerst wil ik iedereen bedanken voor het delen van hun uitgebreide ervaringen met het Evohome systeem zoals jullie zien ben ik net nieuw, maar ik lees al wel een tijdje mee. Ondanks dat ben ik toch, via deze weg, opzoek naar wat help mbt tot de keuze van mijn setup.

Uiteraard heb ik ook de zoek functie gebruikt, maar misschien dat ik wat over het hoofd heb gezien.

Dus mochten jullie nog suggesties op of aanmerkingen hebben dan zijn deze zeer welkom.

Wij zijn sinds kort eigenaar van een jaren '60 woning, die we aan het renoveren zijn. Daarbij was ook de CV toe aan vervanging.

Het gaat om een huis verdeeld over 3 vloeren (De onderste vloer is gelijk ook kantoor aan huis).

Om te beginnen de ketel: Nefit Topline II AquaPower HRC 45, deze is voor zowel kantoor gedeelte als prive huis en zal gebruikt worden voor 3 badkamers, vloerverwarming en gewone verwarming.

Om te beginnen wil ik dus een Evohome Wifi (aan/uit) maar dan het volgende:

Op de gehele begane grond komt vloerverwarming, echter dit moet in twee zones geschakeld kunnen worden: Woonkeuken en kantoor.

1ste verdieping zijn 2 radiatoren die beide dmv HR92 zullen worden aangestuurd.

2de verdieping: 3 slaapkamers met 3x HR92. En een badkamer met CV-vloerverwarming.

Mijn vraag is eigenlijk het volgende: Op welke manier zouden jullie de 3 zones van de vloerverwarming (woonkeuken, kantoor en badkamer op de 2de verdieping) aansluiten?

Zelf heb ik in de beetje rond gebeld en gemaild, maar ik krijg steeds ander advies van HCE80 tot zonekleppen met extra pompen etc.

Volgens mij is hier veel meer gedeelde ervaring dan bij de gemiddelde installateur en ik hoop dan ook dan ik door het hier te posten misschien wat meer duidelijkheid kan krijgen voordat ik tot aanschaf van dit systeem over ga.

Alvast bedankt,

Mvg Direct_entry

En ik ben ook erg benieuwd naar jullie meningen over het plaatsen van een Spirotech vuilafscheider en hoe jullie denken over een bypass ventiel :)

[ Bericht 2% gewijzigd door Direct_entry op 28-03-2016 20:03:44 ]
bertpitdinsdag 29 maart 2016 @ 15:04
quote:
14s.gif Op maandag 28 maart 2016 18:07 schreef Direct_entry het volgende:
Allereerst wil ik iedereen bedanken voor het delen van hun uitgebreide ervaringen met het Evohome systeem zoals jullie zien ben ik net nieuw, maar ik lees al wel een tijdje mee. Ondanks dat ben ik toch, via deze weg, opzoek naar wat help mbt tot de keuze van mijn setup.

Uiteraard heb ik ook de zoek functie gebruikt, maar misschien dat ik wat over het hoofd heb gezien.

Dus mochten jullie nog suggesties op of aanmerkingen hebben dan zijn deze zeer welkom.

Wij zijn sinds kort eigenaar van een jaren '60 woning, die we aan het renoveren zijn. Daarbij was ook de CV toe aan vervanging.

Het gaat om een huis verdeeld over 3 vloeren (De onderste vloer is gelijk ook kantoor aan huis).

Om te beginnen de ketel: Nefit Topline II AquaPower HRC 45, deze is voor zowel kantoor gedeelte als prive huis en zal gebruikt worden voor 3 badkamers, vloerverwarming en gewone verwarming.

Om te beginnen wil ik dus een Evohome Wifi (aan/uit) maar dan het volgende:

Op de gehele begane grond komt vloerverwarming, echter dit moet in twee zones geschakeld kunnen worden: Woonkeuken en kantoor.

1ste verdieping zijn 2 radiatoren die beide dmv HR92 zullen worden aangestuurd.

2de verdieping: 3 slaapkamers met 3x HR92. En een badkamer met CV-vloerverwarming.

Mijn vraag is eigenlijk het volgende: Op welke manier zouden jullie de 3 zones van de vloerverwarming (woonkeuken, kantoor en badkamer op de 2de verdieping) aansluiten?

Zelf heb ik in de beetje rond gebeld en gemaild, maar ik krijg steeds ander advies van HCE80 tot zonekleppen met extra pompen etc.

Volgens mij is hier veel meer gedeelde ervaring dan bij de gemiddelde installateur en ik hoop dan ook dan ik door het hier te posten misschien wat meer duidelijkheid kan krijgen voordat ik tot aanschaf van dit systeem over ga.

Alvast bedankt,

Mvg Direct_entry

En ik ben ook erg benieuwd naar jullie meningen over het plaatsen van een Spirotech vuilafscheider en hoe jullie denken over een bypass ventiel :)
Dit zijn voor de gebruikers hier ook geen makkelijke vragen. Doorgaans hebben ze één huis met één zo'n systeem.

Een bypass wordt altijd geadviseerd. Zelf heb ik vloerverwarming in de keuken, daar zit een zoneklep op, werkt prima. Maar sommigen vinden dat een dure oplossing en nemen daarom een HR92. Of dat voor een groot oppervlak ook een goed idee is, kan ik niet inschatten. Zelf zou ik de componenten plaatsen waarvoor ze ontworpen zijn, dan kun je je nooit een buil vallen.

Dus voor vloerverwarming met diverse segmenten HCE80 en op de radiatoren een HR92.
P.V.zaterdag 2 april 2016 @ 19:47
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 12:00 schreef P.V. het volgende:
Weet iemand een oplossing voor mijn probleem?? , onderstaande is plak en knip werk uit een mail welke ik verzonden heb naar Honeywell.

Ik heb zelfs inmiddels de woonkamer met 3 radiatoren opnieuw geconfigureerd met nu niet de bedieningsinterface Evotouch als temperatuuropnemer maar hier de T87RF round wireless voor gebruikt en zelf nu zie je weer dat er wisselend bij warmtevraag er radiatoren niet open gaan. Dit komt alleen voor als de kamer op temperatuur moet worden gehouden. Dan zie je wisselend dat er 2 en zelfs soms maar 1 kleine radiator de kamer op temperatuur houd i.p.v. alle drie. ( op deze manier creëer je juist “koude” zone s in 1 ruimte ).

‘S morgens vroeg als de boel vanuit de nacht ( 17 graden ) moet opstarten naar 22,5 graden is er totaal geen probleem en zijn alle drie de radiatoren warm , dit probleem doet zich alleen maar voor als de ruimte op temperatuur moet worden houden .
De zone s met 1 radiatoren geven geen probleem, zelf niet met externe temperatuuropnemers i.p.v. de HR 92 zelf.

De 3 HR 92 koppen in de woonkamer zitten achter de gordijnen en ik heb al contact gehad met de installateur en ook deze vind het een vreemde situatie waarom er dan 1 of 2 dicht blijven bij geringe warmte vraag en dit niet verdeelt wordt over alle drie de radiatoren. Het lijkt er op dat ze zelf wel degelijk temperatuur opnemen achter de gordijnen en dicht blijven als ze dit zelf nodig vinden.

De koppen zijn onderling incl opzetstuk ook al enkele malen verwisseld om de checken dat daar niet het probleem ligt.

Bij een test die ik heb uitgevoerd op het moment als dit zich voor doet en ik door tijdelijk de kamertemperatuur op Evotouch te verlagen naar 17 graden waarbij je ziet dat binnen enkele minuten de communicatie naar de HR 92 ook goed verloopt en dit ook in het display van de HR92 verschijnt , en daarna na enkele minuten weer terug ga naar b.v. 23 graden . Dan gaan wel degelijk alle drie de HR 92 weer open en werken en worden wel alle drie de radiatoren wel weer warm.

Je kan dus de conclusie trekken dat het EVO home systeem niet goed kan om gaan door de juiste werking te doen om kleine temperatuurverschillen in ruimte s met meerdere radiatoren op temperatuur te houden !!!!!!!

Volgens mij en de installateur hoort de Evotouch bij het opnemen van warmtevraag het commando aan alle drie de HR92 door te geven om in de stand te gaan staan om te openen en daarna de ketel in werking te zetten en dit gebeurd dus maar gedeeltelijk omdat waarschijnlijk enkele HR 92 koppen dit dan zelf niet nodig vinden. ( deze sensor is toch uitgeschakeld bij een externe sensor/temperatuuropnemer ?? )

Alle communicatie testen gedaan welke goed zijn , Ik zou niet weten wat de installateur hier nog aan zou moeten wijzigen, heb mij zelf hier goed in verdiept en vindt het onnodig om nog meer onkosten te maken . ( Wie gaat de factuur betalen van de installateur ?? )

We zitten eerder te denken dat het dus een niet deugdelijk product is en niet doet wat het vervolgens beloofd te kunnen en zou moeten doen.
Honeywell geeft mij als antwoord dat ik maar een installateur moet zoeken om het systeem eerst "waterzijdig" in te regelen.
Ik vraag mij af of dat de oplossing zou zijn , wie weet hier meer van??
bertpitzaterdag 2 april 2016 @ 23:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 19:47 schreef P.V. het volgende:

[..]

Honeywell geeft mij als antwoord dat ik maar een installateur moet zoeken om het systeem eerst "waterzijdig" in te regelen.
Ik vraag mij af of dat de oplossing zou zijn , wie weet hier meer van??
Mijn boerenverstand zegt dat waterzijdig inregelen in combinatie met zoneregeling met name zinvol is voor het gelijkmatig en efficiënt opwarmen van je huis. In de ochtend dus, als alle opgewarmd moet worden. Dat is niet jouw probleem.
Het zorgt ervoor de de ene radiator (die dichter bij de CV ketel staat) niet warmer wordt dan de andere (die verder van de ketel af staat) en dat je dus een gebalanceerd systeem hebt.

In een systeem met zonverwarming regels de HR92 knoppen en andere onderdelen dat.
P.V.zondag 3 april 2016 @ 10:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 23:43 schreef bertpit het volgende:

[..]

Mijn boerenverstand zegt dat waterzijdig inregelen in combinatie met zoneregeling met name zinvol is voor het gelijkmatig en efficiënt opwarmen van je huis. In de ochtend dus, als alle opgewarmd moet worden. Dat is niet jouw probleem.
Het zorgt ervoor de de ene radiator (die dichter bij de CV ketel staat) niet warmer wordt dan de andere (die verder van de ketel af staat) en dat je dus een gebalanceerd systeem hebt.

In een systeem met zonverwarming regels de HR92 knoppen en andere onderdelen dat.
Ik heb er niet veel verstand van , maar hoe zou je waterzijdig moeten inregelen terwijl je de ventielen op de radiators in gebruik hebt met de HR 92??
Of moet je de "waterstromen" dan bij de verdeelblokken onder de ketel apart afknijpen ??
Heb al een paar filmpjes gezien hierover maar zie telkens dat ze de ventielen afregelen , dat doet de HR92 toch al?? . In principe doe je dan toch al aan "waterzijdig" inregelen.
bertpitmaandag 4 april 2016 @ 12:56
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 10:09 schreef P.V. het volgende:

[..]

Ik heb er niet veel verstand van , maar hoe zou je waterzijdig moeten inregelen terwijl je de ventielen op de radiators in gebruik hebt met de HR 92??
Of moet je de "waterstromen" dan bij de verdeelblokken onder de ketel apart afknijpen ??
Heb al een paar filmpjes gezien hierover maar zie telkens dat ze de ventielen afregelen , dat doet de HR92 toch al?? . In principe doe je dan toch al aan "waterzijdig" inregelen.
Dat lijkt mij ook. Ik begrijp ook de logica niet van het waterzijdig inregelen bij zone verwarming.

Waterzijdig inregelen heeft namelijk het voordeel dat je radiatoren overal evenveel warmte afgeven. Dit is met name handig als je de volle capaciteit nodig hebt. Dat is vooral in de ochtend in de winter.
Als je het wilt inregelen heb je een thermometer nodig die de aanvoer en retour meet. Die moet dus overal hetzelfde zijn: delta van circa 15gr. Je moet het op een koude dag doen met een koud huis. Radiatoren dicht bij de ketel worden op het voetventiel wat geknepen en verder weg wat meer geopend. Alles twee keer nalopen en klaar. Veel werk wat je probleem niet gaat oplossen.
ouwe-schaterhanddinsdag 5 april 2016 @ 21:05
Naast vloerverwarming hangt er in mijn gang een radiator, waarop een HR92 zit.
De HR92 dient als nu sensor voor de vloerverwarmingszone van de hal.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de radiator apart kan aansturen?
Zodat de radiator alleen in uiterst geval van nood aan zou gaan, bijvoorbeeld als de deur een tijd heeft opengestaan en het erg koud is geworden in de hal.

[ Bericht 65% gewijzigd door ouwe-schaterhand op 06-04-2016 20:29:24 (probleem was opgelost) ]
Runeejmaandag 11 april 2016 @ 10:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 21:05 schreef ouwe-schaterhand het volgende:
Naast vloerverwarming hangt er in mijn gang een radiator, waarop een HR92 zit.
De HR92 dient als nu sensor voor de vloerverwarmingszone van de hal.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de radiator apart kan aansturen?
Zodat de radiator alleen in uiterst geval van nood aan zou gaan, bijvoorbeeld als de deur een tijd heeft opengestaan en het erg koud is geworden in de hal.
Ik heb in mijn keuken vloerverwarming en 3 radiatoren. Deze zijn in twee zones verdeelden hebben elk een round als temperatuuropnemer
bambinomaandag 11 april 2016 @ 12:32
Hallo allemaal,

Ik ben al een tijdje bezig met mijn EvoHome systeem en heb nu de 1e paar zones werkend.
Ik heb helaas nog niks fatsoenlijk ingesteld omdat ik nog niet weet hoe dat precies moet.

Alle speciale features staan ook nog uit (adaptieve start en dergelijke).

Ik wil echter gaan werken met Domotica (beveiligingssysteem, rookmelders, verlichting etc).
Dit schijnt niet samen te werken met EvoHome, althans tot voor kort.

Ik las op een Spaanse site dat er sinds kort mogelijkheid bestaat om dit toch werkend te krijgen.
Iemand hier enig idee of dit ook echt kan, en zo ja hoe?
ouwe-schaterhandmaandag 11 april 2016 @ 20:48
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 12:32 schreef bambino het volgende:
Hallo allemaal,

Ik ben al een tijdje bezig met mijn EvoHome systeem en heb nu de 1e paar zones werkend.
Ik heb helaas nog niks fatsoenlijk ingesteld omdat ik nog niet weet hoe dat precies moet.

Alle speciale features staan ook nog uit (adaptieve start en dergelijke).

Ik wil echter gaan werken met Domotica (beveiligingssysteem, rookmelders, verlichting etc).
Dit schijnt niet samen te werken met EvoHome, althans tot voor kort.

Ik las op een Spaanse site dat er sinds kort mogelijkheid bestaat om dit toch werkend te krijgen.
Iemand hier enig idee of dit ook echt kan, en zo ja hoe?
Ja, ik heb hier OpenHab draaien op een Raspberry Pi 2. Voor OpenHab zijn een heleboel addons beschikbaar, waaronder ook een onofficiële voor EvoHome.
bambinodinsdag 12 april 2016 @ 12:53
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 20:48 schreef ouwe-schaterhand het volgende:

[..]

Ja, ik heb hier OpenHab draaien op een Raspberry Pi 2. Voor OpenHab zijn een heleboel addons beschikbaar, waaronder ook een onofficiële voor EvoHome.
Ik hoorde van de domotica verkoper dat de Vera ook een plugin er voor heeft tegenwoordig. Kan daar alleen niks over vinden.
P.V.vrijdag 15 april 2016 @ 17:02
Kan waterzijdig inregelen ook doeltreffend zijn voor 1 ruimte met 3 radiatoren?? .

En dan de rest van de andere ruimte s ( zone s ) waar maar 1 radiator in zit laten zoals het is.
Op zich wil ik dit wel proberen uit te voeren , maar dat betekend dat ik dan eerst de onder blokken moet vervangen van deze 3 radiatoren omdat de huidige niet regelbaar zijn .
En via de ventielen waar de HR 92 op zit kan dit niet dan natuurlijk.
bertpitzaterdag 16 april 2016 @ 16:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 17:02 schreef P.V. het volgende:
Kan waterzijdig inregelen ook doeltreffend zijn voor 1 ruimte met 3 radiatoren?? .

En dan de rest van de andere ruimte s ( zone s ) waar maar 1 radiator in zit laten zoals het is.
Op zich wil ik dit wel proberen uit te voeren , maar dat betekend dat ik dan eerst de onder blokken moet vervangen van deze 3 radiatoren omdat de huidige niet regelbaar zijn .
En via de ventielen waar de HR 92 op zit kan dit niet dan natuurlijk.
Als je de zone's onafhankelijker van elkaar wilt laten werken zou ik een extra zone creëren door bijvoorbeeld een extra round thermostaat toe te passen.
P.V.zaterdag 16 april 2016 @ 21:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 16:46 schreef bertpit het volgende:

[..]

Als je de zone's onafhankelijker van elkaar wilt laten werken zou ik een extra zone creëren door bijvoorbeeld een extra round thermostaat toe te passen.
Honywell geeft aan dat mijn problemen in deze ruimte met de HR92 worden veroorzaakt doordat er te veel verschil in de warmte afgifte ( flow ) zit vanaf de ketel naar de radiatoren en dat daarom de HR 92 niet gelijktijdig open gaan .

Zit misschien wel wat in omdat toen we nog geen Evohome hadden er ook nog al wat verschil in temperatuur zat in de 3 radiatoren . Vandaar het advies om ze eerst "waterzijdig" af te regelen en dan de HR 92 weer monteren met de evotouch als sensor.
Misschien is de optie om b.v. de kleine 2 radiatoren afhankelijk te regel met nog een externe round wirless en de grote met de evotouch ook nog een optie. ( ga ik eens proberen .)
bertpitdinsdag 19 april 2016 @ 22:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 21:43 schreef P.V. het volgende:

[..]

Honywell geeft aan dat mijn problemen in deze ruimte met de HR92 worden veroorzaakt doordat er te veel verschil in de warmte afgifte ( flow ) zit vanaf de ketel naar de radiatoren en dat daarom de HR 92 niet gelijktijdig open gaan .

Zit misschien wel wat in omdat toen we nog geen Evohome hadden er ook nog al wat verschil in temperatuur zat in de 3 radiatoren . Vandaar het advies om ze eerst "waterzijdig" af te regelen en dan de HR 92 weer monteren met de evotouch als sensor.
Misschien is de optie om b.v. de kleine 2 radiatoren afhankelijk te regel met nog een externe round wirless en de grote met de evotouch ook nog een optie. ( ga ik eens proberen .)
Kijk ook even naar je thermostaatkraan. In sommigen zit een stelring waarmee je de flow kunt regelen.
P.V.woensdag 20 april 2016 @ 08:23
Nee , ik heb geen afstelbare ventielen . We hebben ze allemaal vervangen door de V2000 van Honeywell .

Maar ik heb ook begrepen dat je waterzijdig moet afregelen met de retourleiding toch???

En dit moet dan ook nog met een speciale afsluiter en niet met een "kogel" afsluiter waarbij je de retour en aanvoer gelijktijdig afsluit als we het over onder-blokken hebben had ik gelezen.
FrankFlyerzaterdag 23 april 2016 @ 19:52
Waterzijdig inregelen wordt alsmaar belangrijker. Zeker met de huidige generatie cv ketels (met A-labelpomp). Bij een te grote doorstroming over de eerste radiatoren komt het water te heet terug en de ketel gaat meteen terug moduleren. Dit in combinatie met nauwelijkt op de installatie afgestemd ketelvermogen zorgt voor veel temp. klachten. En daar kan een EvoHome systeem ook niets mee. (toestel gaat in antipendel)
Inregelen doe je overigens op het voetventiel of op de dubbele afstelling op het radiatorventiel. Maakt in principe niet uit waar je de doorstroming vernietigd. Verder dient er natuurlijk een goede bypass te zitten in de installatie. B.v.k. verder in de installatie en niet vlak onder het toestel. Dit zijn belangrijke zaken om een EvoHome systeem goed te kunnen laten functioneren.
P.V.zondag 24 april 2016 @ 09:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 april 2016 19:52 schreef FrankFlyer het volgende:
Waterzijdig inregelen wordt alsmaar belangrijker. Zeker met de huidige generatie cv ketels (met A-labelpomp). Bij een te grote doorstroming over de eerste radiatoren komt het water te heet terug en de ketel gaat meteen terug moduleren. Dit in combinatie met nauwelijkt op de installatie afgestemd ketelvermogen zorgt voor veel temp. klachten. En daar kan een EvoHome systeem ook niets mee. (toestel gaat in antipendel)
Inregelen doe je overigens op het voetventiel of op de dubbele afstelling op het radiatorventiel. Maakt in principe niet uit waar je de doorstroming vernietigd. Verder dient er natuurlijk een goede bypass te zitten in de installatie. B.v.k. verder in de installatie en niet vlak onder het toestel. Dit zijn belangrijke zaken om een EvoHome systeem goed te kunnen laten functioneren.
Ik ben me er als leek een beetje in aan het verdiepen, maar het blijkt dat ik een "1 pijps " systeem heb met 50% onderblokken die de aanvoer weer verder stuurt naar een volgende radiator . Dit blijkt toch wel wat ingewikkeld te zijn om dan af te regelen . Heb wel wat info kunnen vinden trouwens.
In mijn systeem heb ik op de onder verdieping waar ook het Evo systeem zit drie kringen waar dit 1 pijps systeem is toegepast op de 7 radiatoren . ( De radiatoren op de bovenverdieping staan dicht en worden niet gebruikt.)

http://core.aiflowcontrol(...)0074422014-10nle.pdf

Hoop dat de link lukt , en misschien is hier ook iemand die hier info over heeft.

[ Bericht 6% gewijzigd door P.V. op 24-04-2016 09:09:37 ]
S1KRRzondag 24 april 2016 @ 21:39
Na lang denken denk ik dat ik er uit ben. Maar ik heb toch nog een vraag.

Eerst de set-up

Woonkamer:
Combinatie van 1 radiator en vloerverwarming voor alleen de woonkamer.
Evohome Touch als temperatuuropnemer, 1 x HR92 op de radiator (nog niets op de VVW, behoudens een aanvoer-thermostaatkraan).

Slaapkamer 1:
1 Zone, 1 radiator met HR92

Slaapkamer 2:
1 Zone, I radiator met HR92 (hier komt een round bij als temperatuur opnemer)

Werkkamer/Zolder:
1 zone, 1 Radiator met HR92 als temperatuur opnemer

Centrale hal:
1 radiator, 1 Zone met HR92 als temperatuur opnemer

Badkamer:
1 Radiator met gewone draaiknop, altijd open.

De vloerverwarming warmt dus altijd mee, waardoor het nogal warm blijft s'nachts.
Mijn idee was om een bypass te monteren in de leiding voor de VVW en dan een HR92 er achter als zoneklep voor de VVW te gebruiken (volgens eerdere posts zou dit kunnen).
Is het dan raadzaam om 2 Zones te maken voor de woonkamer, zodat de VVW in zijn eigen zone werkt, maar wel de Evo Touch als temperatuur opnemer voor zowel de radiatorzone en VVW zone te laten werken. (Ik had ergen meegekregen dat je hier het naijlen van de VVW kon opvangen)

Denk ik een beetje in de juiste richting?

[ Bericht 0% gewijzigd door S1KRR op 25-04-2016 08:00:18 ]
bertpitmaandag 25 april 2016 @ 21:54
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2016 21:39 schreef S1KRR het volgende:
Na lang denken denk ik dat ik er uit ben. Maar ik heb toch nog een vraag.

Eerst de set-up

Woonkamer:
Combinatie van 1 radiator en vloerverwarming voor alleen de woonkamer.
Evohome Touch als temperatuuropnemer, 1 x HR92 op de radiator (nog niets op de VVW, behoudens een aanvoer-thermostaatkraan).

Slaapkamer 1:
1 Zone, 1 radiator met HR92

Slaapkamer 2:
1 Zone, I radiator met HR92 (hier komt een round bij als temperatuur opnemer)

Werkkamer/Zolder:
1 zone, 1 Radiator met HR92 als temperatuur opnemer

Centrale hal:
1 radiator, 1 Zone met HR92 als temperatuur opnemer

Badkamer:
1 Radiator met gewone draaiknop, altijd open.

De vloerverwarming warmt dus altijd mee, waardoor het nogal warm blijft s'nachts.
Mijn idee was om een bypass te monteren in de leiding voor de VVW en dan een HR92 er achter als zoneklep voor de VVW te gebruiken (volgens eerdere posts zou dit kunnen).
Is het dan raadzaam om 2 Zones te maken voor de woonkamer, zodat de VVW in zijn eigen zone werkt, maar wel de Evo Touch als temperatuur opnemer voor zowel de radiatorzone en VVW zone te laten werken. (Ik had ergen meegekregen dat je hier het naijlen van de VVW kon opvangen)

Denk ik een beetje in de juiste richting?
Dat zou kunnen. Alleen heb je de bypass niet per definitie nodig, omdat de radiator in de badkamer die functie al heeft.
Frankster1983woensdag 25 mei 2016 @ 09:29
Even een korte update voor de mensen die, net als ik, gebruik maken van de API met endpoint: https://rs.alarmnet.com/TotalConnectComfort/WebAPI/api/Session
Honeywell heeft besloten om in haar wijsheid de toegang tot deze API af te sluiten :-(

Ben momenteel druk zoekende hoe ik toch de waarden aan mijn Emoncms installatie toe kan voegen...
nightlife31donderdag 2 juni 2016 @ 12:44
Hi Frankster,

Dit verklaart goed waarom ik vanaf mei geen data meer uit kan lezen via Domoticz.
Heb je al een alternatieve methode gevonden?
eddiexbmwdinsdag 19 juli 2016 @ 21:45
Hallo
Ik heb via via een aantal evohome hr92 knoppen overgenomen.
Nu kwam ik er achter dat de knoppen m28x15 zijn. Ik heb m30x15 nodig. Weet iemand of ik deze opzetstukken los kan kopen. Ik las dat ze bij nieuwe knoppen er bij zitten, dus ze zouden er in overvloed moeten zijn ;-).

Groeten
bambinowoensdag 20 juli 2016 @ 09:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2016 21:45 schreef eddiexbmw het volgende:
Hallo
Ik heb via via een aantal evohome hr92 knoppen overgenomen.
Nu kwam ik er achter dat de knoppen m28x15 zijn. Ik heb m30x15 nodig. Weet iemand of ik deze opzetstukken los kan kopen. Ik las dat ze bij nieuwe knoppen er bij zitten, dus ze zouden er in overvloed moeten zijn ;-).

Groeten
Die moet je vast kunnen kopen.
Hoeveel heb je er nodig?
Ik heb er 11 nieuw gekocht en heb het laten installeren dus heb geen idee of ik ze wel of niet zelf nodig had.

Zo niet dan mag je die wel overnemen. Volgens mij is het spul ook niet veel waard.
mafkeezzz1981donderdag 21 juli 2016 @ 22:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2016 21:45 schreef eddiexbmw het volgende:
Hallo
Ik heb via via een aantal evohome hr92 knoppen overgenomen.
Nu kwam ik er achter dat de knoppen m28x15 zijn. Ik heb m30x15 nodig. Weet iemand of ik deze opzetstukken los kan kopen. Ik las dat ze bij nieuwe knoppen er bij zitten, dus ze zouden er in overvloed moeten zijn ;-).

Groeten
Ik heb ook nog 7 verlopen liggen, pm maar effe.
dekooningmaandag 25 juli 2016 @ 23:56
Wellicht mosterd na de maaltijd, maar heb dit een tijdje niet gevolgd...

Ook ik merkte dat de oorspronkelijke API-endpoint het niet meer deed.
Ik kwam destijds ergens de nieuwe endpoint tegen: https://tccna.honeywell.com/WebAPI/api/

Gebruik hem sinds begin juni probleemloos.
microkidzaterdag 13 augustus 2016 @ 18:52
quote:
10s.gif Op maandag 19 mei 2014 12:31 schreef simonmo het volgende:
Ik heb kontakt opgenomen met Honeywell. En het volgende antwoord teruggekregen:

U geeft aan dat de gateway het heeft begeven, kunt u aangeven wat u hier precies mee bedoelt?

Wanneer deze defect is geraakt en hij is nog steeds binnen de garantieperiode van 2 jaar, adviseer ik u om terug te gaan naar het aankooppunt.

beetje jammer dit antwoordt , dat ze zelf niet weten dat de gateway nog geen 2 jaar op de markt is , maar net 2 maanden.
Dus hier zitten personen bij de service die inderdaad niet weten waar ze over praten. 😔

Probleem zelf al opgelost, gateway 24 uur van de stroom gehad, stekker er in , en hij deed het weer, moest hem wel weer even opnieuw inleren met de evotouch.

Nou, vanmiddag ineens hier hetzelfde. Ik moest even de stroom van de meterkast halen en plots deed de gateway het niet meer. Zal hem een nacht laten liggen en dan weer eens proberen. Hopen dat hij vanzelf weer wakker wordt zoals bij jou.
dtrallywoensdag 28 september 2016 @ 08:42
Vraag: werkt de HCE20 (de bedrade versie) met opentherm thermostaten van andere merken of ben ik gebonden aan de door Honeywell opgegeven eigen types (Chronotherm Touch Modulation of Round Modulation).

Ik ben benieuwd of iemand dit weet.
bambinowoensdag 28 september 2016 @ 10:05
Iemand hier interesse in een HR92 nog nieuw in doos?
Ik heb er 1 over.

Goedkoopste online is 73,95 incl verzending.

Je mag hem van mij overnemen voor 65 incl. Of voor 60 euro ophalen (bij Enschede).
Je krijgt rekening erbij (met dus ook de bijbehorende garantie)
SeBsZwoensdag 28 september 2016 @ 18:40
Hoi allemaal. Vroeg me af of iemand een manier heeft gevonden voor het volgende.

Mijn broer heeft twee CV ketels in zijn woonhuis. Ik heb hem Evohome aangesmeerd. Het hele huis zit op 1 CV ketel, behalve de keuken die zit op de andere ketel. Nu heb ik beide CV ketels aan een BDR91 gekoppeld. Het probleem is nu dat als alleen de keuken warmtevraag heeft, beide ketels aangaan. Het lijkt onmogelijk om dit op te lossen?

Ik kan nog een scenario bedenken waar ik zo'n zelfde relais wil gebruiken om een elektrische verwarming aan te schakelen in bijvoorbeeld mijn badkamer met een losse temperatuursensor. Ook hier zou dit dus betekenen dat als de badkamer moet opwarmen, ook de CV ketel voor het hele huis aangaat.

Was benieuwd of het bekend is of dit ooit opgelost gaat worden, of doe ik gewoon iets verkeerd? Is er een alternatieve oplossing? Bedankt!
Anonymoussedonderdag 29 september 2016 @ 23:49
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 18:40 schreef SeBsZ het volgende:
Hoi allemaal. Vroeg me af of iemand een manier heeft gevonden voor het volgende.

Mijn broer heeft twee CV ketels in zijn woonhuis. Ik heb hem Evohome aangesmeerd. Het hele huis zit op 1 CV ketel, behalve de keuken die zit op de andere ketel.
Stuur met Round thermostaat 1 ketelrelais aan en het andere relais met de Evotouch. Ik heb zelf ook 2 ketels die ieder door een Evotouch worden aangestuurd. Voor de elektrische vloerverwarming kan je ook de combinatie Round met relais gebruiken.

[ Bericht 0% gewijzigd door Anonymousse op 30-09-2016 14:43:02 ]
Anonymoussedonderdag 29 september 2016 @ 23:55
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 10:05 schreef bambino het volgende:
Iemand hier interesse in een HR92 nog nieuw in doos?
Heb PM gestuurd
SeBsZmaandag 3 oktober 2016 @ 10:10
quote:
0s.gif Op donderdag 29 september 2016 23:49 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Stuur met Round thermostaat 1 ketelrelais aan en het andere relais met de Evotouch. Ik heb zelf ook 2 ketels die ieder door een Evotouch worden aangestuurd. Voor de elektrische vloerverwarming kan je ook de combinatie Round met relais gebruiken.
Bedankt, dit heb ik nu ook gedaan, maar ik wil dat die Round thermostaat dan vervolgens ook via de Evotouch is in te stellen. Mijn broer wil alles op 1 kastje kunnen zien en op afstand kunnen regelen vooral de temperatuur van de keuken. Is dat mogelijk?
yvwamaandag 3 oktober 2016 @ 12:17
Hoi!

Ik had wat vraagjes over evohome (zal geen verrassing zijn).

Ik woon in een huis met 5 woonunits: 4 appartementen met woon- slaap- en badkamer en een souterrain. Momenteel verwarmen we met twee cascadegeschakelde (Cenvax TK2) ketels (Vaillant, uit 2012 of 2013, modulerend, opentherm) en een weersafhankelijke regeling (Cenvax VAG 4000).

De buitenvoeler is stuk (hij denkt al een week dat het 23 graden is), en nu staan we voor de keuze om deze te laten repareren, of een wat moderner regelsysteem te (laten) installeren. Ik heb hier flink wat rondgelezen, en denk dat de evohome voor ons geschikt is, maar sommige dingen zijn me toch niet helemaal duidelijk of heb ik niet kunnen vinden, vooral vanwege die cascade-opstelling.
Sommige dingen zijn echt vragen, andere meer aannames. Kunnen jullie aangeven of ik niet compleet te verkeerde richting uitdenk?

1) Als ik alles goed begrepen heb, zou een evohome aan/uit de Cenvax cascaderegelaar aan kunnen sturen, maar moduleren kunnen we vergeten.
1a) Valt er eigenlijk nog wat in te stellen aan die TK2? Automatisch wisselen welke ketel warm water verzorgt, primaire ketel is enzovoort?
1b) Misschien is dit meer een algemene vraag over cascaderegelingen... Moet ik zelf de watertemperatuur van de ketels instellen? Of doet/kan de evohome dat, al of niet via de TK2?

2) In de woonkamers zitten steeds twee radiatoren, die kunnen samen een zone vormen. De slaapkamers vormen aparte zones (of gaan mee met de woonkamerzones, al naar gelang wensen van de bewoners, maar dat lijkt mij persoonlijk niet handig), maar moeten sowieso voorzien zijn van evohome knoppen, omdat ze anders bij openstaan bij elke warmtevraag in het hele pand aanslaan.

3) De badkamerradiatoren dienen in de huidige opstelling eigenlijk vooral als overloop. Ze staan altijd open om een eventuele onverwachte warmteproductie van de ketels op te vangen. Ik neem aan dat dit zo kan blijven, al is met misschien niet zo efficient? Probleem is dat als we alle badkamers ook willen zoneren, ik op 13 zones uitkom, dus eentje (die recht onder het stookhok, daar is het toch altijd warm) zal sowieso buiten het systeem gelaten worden.

4) De ketels staan boven, op 4 hoog. Het laagste appartement is in het souterrain. Tussen die twee is geen wifi-verbinding mogelijk. Verbinden de evohomeradiatorkranen rechtstreeks met de schakelunit, het regelpaneel (dat tablet-achtige ding), of vormen ze onderling een mesh-netwerk?

En dan nog twee vragen in de categorie nice to have:

5) Via de gateway/evohome webpagina kun je medegebruikers uitnodigen. Krijgen die meteen toegang tot het hele systeem, of kun je ze ook toegang geven tot een enkele (of twee, of drie) zone?

6) Je kunt evohome aansturen via IFTTT. Kun je één evohome-installatie gebruiken met meerdere IFTTT-accounts?

Sorry, heel rijtje vragen, maar 't is nogal een investering, dus ik ga liever niet over één nacht ijs, en ik heb geen andere plek gevonden waar zó veel kennis bijelkaar zit.

[ Bericht 0% gewijzigd door yvwa op 03-10-2016 12:19:01 (typo) ]
bertpitmaandag 3 oktober 2016 @ 20:40
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 08:42 schreef dtrally het volgende:
Vraag: werkt de HCE20 (de bedrade versie) met opentherm thermostaten van andere merken of ben ik gebonden aan de door Honeywell opgegeven eigen types (Chronotherm Touch Modulation of Round Modulation).

Ik ben benieuwd of iemand dit weet.
Opentherm is "to tag the box". Het staat wel leuk in de folder maar werkt niet goed. Beter neem je de aan uit versie. Die werkt perfect.
bertpitmaandag 3 oktober 2016 @ 21:05
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2016 12:17 schreef yvwa het volgende:
Hoi!

Ik had wat vraagjes over evohome (zal geen verrassing zijn).

Ik woon in een huis met 5 woonunits: 4 appartementen met woon- slaap- en badkamer en een souterrain. Momenteel verwarmen we met twee cascadegeschakelde (Cenvax TK2) ketels (Vaillant, uit 2012 of 2013, modulerend, opentherm) en een weersafhankelijke regeling (Cenvax VAG 4000).

De buitenvoeler is stuk (hij denkt al een week dat het 23 graden is), en nu staan we voor de keuze om deze te laten repareren, of een wat moderner regelsysteem te (laten) installeren. Ik heb hier flink wat rondgelezen, en denk dat de evohome voor ons geschikt is, maar sommige dingen zijn me toch niet helemaal duidelijk of heb ik niet kunnen vinden, vooral vanwege die cascade-opstelling.
Sommige dingen zijn echt vragen, andere meer aannames. Kunnen jullie aangeven of ik niet compleet te verkeerde richting uitdenk?

1) Als ik alles goed begrepen heb, zou een evohome aan/uit de Cenvax cascaderegelaar aan kunnen sturen, maar moduleren kunnen we vergeten.
antw: Ik ken de Cenvax niet, maar de meeste moderne ketels moduleren op basis van het verschil tussen de inkomende en uitgaande watertemperatuur.

1a) Valt er eigenlijk nog wat in te stellen aan die TK2? Automatisch wisselen welke ketel warm water verzorgt, primaire ketel is enzovoort?
1b) Misschien is dit meer een algemene vraag over cascaderegelingen... Moet ik zelf de watertemperatuur van de ketels instellen? Of doet/kan de evohome dat, al of niet via de TK2?

2) In de woonkamers zitten steeds twee radiatoren, die kunnen samen een zone vormen. De slaapkamers vormen aparte zones (of gaan mee met de woonkamerzones, al naar gelang wensen van de bewoners, maar dat lijkt mij persoonlijk niet handig), maar moeten sowieso voorzien zijn van evohome knoppen, omdat ze anders bij openstaan bij elke warmtevraag in het hele pand aanslaan.
antw: inderdaad

3) De badkamerradiatoren dienen in de huidige opstelling eigenlijk vooral als overloop. Ze staan altijd open om een eventuele onverwachte warmteproductie van de ketels op te vangen. Ik neem aan dat dit zo kan blijven, al is met misschien niet zo efficient? Probleem is dat als we alle badkamers ook willen zoneren, ik op 13 zones uitkom, dus eentje (die recht onder het stookhok, daar is het toch altijd warm) zal sowieso buiten het systeem gelaten worden.

4) De ketels staan boven, op 4 hoog. Het laagste appartement is in het souterrain. Tussen die twee is geen wifi-verbinding mogelijk. Verbinden de evohomeradiatorkranen rechtstreeks met de schakelunit, het regelpaneel (dat tablet-achtige ding), of vormen ze onderling een mesh-netwerk?
Antw: de draadloze communicatie van de componenten onderling werkt niet op wifi maar op een frequentie van 868 MHz. Het bereik is circa 30 meter, maar kan door lokale omstandigheden groter of kleiner zijn. De wifi wordt gebruikt voor de koppeling aan je router om er van buitenaf met een app bij te kunnen. Je zult moeten testen of het werkt. Wel kun je de unit die de ketel (Cenvax) aanstuurt centraal in het pand monteren, bedraad uiteraard.

En dan nog twee vragen in de categorie nice to have:

5) Via de gateway/evohome webpagina kun je medegebruikers uitnodigen. Krijgen die meteen toegang tot het hele systeem, of kun je ze ook toegang geven tot een enkele (of twee, of drie) zone?
Antw: volgens mij voor het gehele systeem. Wel kun je meerdere systemen beheren.

6) Je kunt evohome aansturen via IFTTT. Kun je één evohome-installatie gebruiken met meerdere IFTTT-accounts?
Antw: dat kan, echter kun je geen scheiding aanbrengen in de zones. Je kunt wel de CV aan laten springen als iemand een postcodegebied in rijdt. Of uit laten gaan als alle gebruikers het pand verlaten.

Sorry, heel rijtje vragen, maar 't is nogal een investering, dus ik ga liever niet over één nacht ijs, en ik heb geen andere plek gevonden waar zó veel kennis bijelkaar zit.
yvwamaandag 3 oktober 2016 @ 21:28
Dank @bertpit!

Inmiddels ook wat offertes aangevraagd, en eentje belde vanavond zelfs al terug, heel netjes, dat als je zelf niet in staat bent de zones in te stellen, het na een storing een duur geintje kan worden als er elke keer een monteur moet komen.

Bereik even testen dus. Centraal ophangen is geen probleem in elk geval.
yvwadinsdag 4 oktober 2016 @ 10:17
En de info van Honeywell zelf. Keurig nette helpdesk, maar ik moest wel even aan de medewerker uitleggen wat een cascaderegeling was. Ik neem deze informatie dan ook maar met een korreltje zout...

Dank u voor het contacteren van de Honeywell Infolijn.
Het referentienummer van deze melding is [12345678].
Zoals beloofd zou ik nog terug komen op deze situatie. Ik heb hier nog nagevraagd of het mogelijk was om met 1 evohome systeem 2 ketels aan te sturen. Helaas is dit niet mogelijk de evohome systeem is echt gemaakt om de aansturing van 1 ketel te regelen.
yvwawoensdag 5 oktober 2016 @ 22:08
Nou, het EvoHome-pakket is vanmorgen gearriveerd. Het afkoppelen van de Cenvax WAR en installeren van de BDR91 was een eitje. De radiatorknoppen gaan ook wel lukken (al zitten sommige wel erg vast!)

Als iemand een briljant idee heeft waarom het warmtevraaglampje op zowel de BDR91 als de cascaderegelaar brandt, maar de Vaillantketels stug blijven volhouden dat er geen warmtevraag is, hoor ik het graag. De warmtevraag komt duidelijk aan bij de cascaderegelaar, maar de ketels willen niet aan. Ik dacht eerst dat het eraan lag dat ik de aanvoertemperatuur te laag had ingesteld (55 graden), maar als ik die op 65 draai springen ze heel even aan en gaan vervolgens in de naloop.
Josebadonderdag 6 oktober 2016 @ 09:59
Hallo allen,

Volg dit topic al geruime tijd. Sinds deze zomer ook in bezit van een EvoHome systeem. Vrij eenvoudige setup met 6 zones, alle zones één radiator met uizondering van de woonkamer. Hier zijn twee radiatoren opgenomen in een zone. De EvoTouch fungeert tevens als regelaar voor de woonkamerzone. De hele boel hangt aan een nieuwe Intergas Kombi Kompakt HRE 36/30A.

Nu het wat kouder wordt 's nachts doe ik mijn eerste ervaringen op.

Het allereerste wat me is opgevallen is de vreemde wijze waarop het systeem reageert. Ik heb een heel simpel klokprogramma lopen waar 's avonds om 22 uur alle zones naar 12 graden gaan. That's it. Alle warmtevraag wil ik handmatig doen op basis van handmatige vraag.

Onlangs beneden de houtkachel aan, rond 21 uur even de slaapkamer naar 20 graden willen verwarmen. Volgens de EvoTouch heeft de slaapkamer een temperatuur van 25 graden (!) bereikt. Ik vind het allereerst vreemd dat het systeem dan niet afslaat. Ten tweede vraag ik me af of die weergave wel juist is geweest.

Vanochtend vanuit bed de benedenverdieping ingesteld op 18,5 graad. Hier liep de temp in woonkamer en keuken echter gewoon door naar 19,5 en 22 graden.

Nu op mijn werkkamer de temp ingesteld op 18,5 graad en tikken we inmiddels ook de 20,5 graden aan (althans volgens de app en EvoTouch). Ik hoor de radiatorknop af en toe draaien. Ketel is momenteel wel uit.

6is13qdqiazuf.png

Heb natuurlijk gelezen op dit forum over "overshoot". Dit zou verdwijnen omdat het systeem zelflerend is? Moet ik hiervoor op de EvoTouch bij de instellingen dan de Optimalisatie inschakelen? Of is dat weer iets anders?

Heb nog een riedel aan kleine puntjes maar zou eerst dit probleem met temp onnauwkeurigheid uit de wereld willen hebben. Wat zijn jullie ervaringen op dit gebied?
bambinodonderdag 6 oktober 2016 @ 11:13
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2016 09:59 schreef Joseba het volgende:
Hallo allen,

Volg dit topic al geruime tijd. Sinds deze zomer ook in bezit van een EvoHome systeem. Vrij eenvoudige setup met 6 zones, alle zones één radiator met uizondering van de woonkamer. Hier zijn twee radiatoren opgenomen in een zone. De EvoTouch fungeert tevens als regelaar voor de woonkamerzone. De hele boel hangt aan een nieuwe Intergas Kombi Kompakt HRE 36/30A.

Nu het wat kouder wordt 's nachts doe ik mijn eerste ervaringen op.

Het allereerste wat me is opgevallen is de vreemde wijze waarop het systeem reageert. Ik heb een heel simpel klokprogramma lopen waar 's avonds om 22 uur alle zones naar 12 graden gaan. That's it. Alle warmtevraag wil ik handmatig doen op basis van handmatige vraag.

Onlangs beneden de houtkachel aan, rond 21 uur even de slaapkamer naar 20 graden willen verwarmen. Volgens de EvoTouch heeft de slaapkamer een temperatuur van 25 graden (!) bereikt. Ik vind het allereerst vreemd dat het systeem dan niet afslaat. Ten tweede vraag ik me af of die weergave wel juist is geweest.

Vanochtend vanuit bed de benedenverdieping ingesteld op 18,5 graad. Hier liep de temp in woonkamer en keuken echter gewoon door naar 19,5 en 22 graden.

Nu op mijn werkkamer de temp ingesteld op 18,5 graad en tikken we inmiddels ook de 20,5 graden aan (althans volgens de app en EvoTouch). Ik hoor de radiatorknop af en toe draaien. Ketel is momenteel wel uit.

[ afbeelding ]

Heb natuurlijk gelezen op dit forum over "overshoot". Dit zou verdwijnen omdat het systeem zelflerend is? Moet ik hiervoor op de EvoTouch bij de instellingen dan de Optimalisatie inschakelen? Of is dat weer iets anders?

Heb nog een riedel aan kleine puntjes maar zou eerst dit probleem met temp onnauwkeurigheid uit de wereld willen hebben. Wat zijn jullie ervaringen op dit gebied?
Optimalisatie is ook deel van het lerend systeem. Hij leert zichzelf aan hoe lang het duurt voor de kamers op temperatuur zijn.
Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat als jij je kamer om 10:00 op temp X wilt hebben, dat hij op tijd aangaat om het op dat tijdstip ook zo warm te hebben.
Tevens geeft de knop weer door dat hij na x tijd weer dicht kan. Dit heeft echter wel een aantal cycles nodig voor dit optimaal werkt.

Zelf heb ik nog niks met programmas gedaan. Ik heb alles op 15 staan en zet met de hand een kamer aan of uit (via app). Dus bijvoorbeeld in kantoor wil ik nu wat warmer hebben. Dan zet ik hem op 25. Wacht tot ik het warm genoeg vindt en zet hem terug op 15.

Zodra de winter straks echt begint en er dagelijks behoefte is aan warmte in meerdere ruimtes ga ik klooien met programma's.
Josebadonderdag 6 oktober 2016 @ 17:39
Nou Bambino, kunnen we mooi ervaringen delen. Concreet heb ik dus nu nog wel de vraag of ik die optimalisatie aan moet zetten om het systeem met de overshoot te leren omgaan?
AIexvrijdag 7 oktober 2016 @ 13:58
Joseba & Bambino, zorg ervoor dag je altijd 2 geprogrammeerde temperaturen hebt, bijv. 22 uur alles naar 12, en 0600 uur alles naar 12.5, of 11.5. Maar 1 temperatuur instelling is voor het systeem niet wenselijk.
Josebavrijdag 7 oktober 2016 @ 15:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2016 13:58 schreef AIex het volgende:
Joseba & Bambino, zorg ervoor dag je altijd 2 geprogrammeerde temperaturen hebt, bijv. 22 uur alles naar 12, en 0600 uur alles naar 12.5, of 11.5. Maar 1 temperatuur instelling is voor het systeem niet wenselijk.
Waarom niet wenselijk? Verklaar u nader......

Ben nog steeds op zoek naar een antwoord op de vraag of ik Optimalisatie moet inschakelen om EvoHome met overshoot te leren omgaan.

Verder een paar zaken waar ik tegen aan ben gelopen:

• Kan ik zelf een sneltoets maken? Bijvoorbeeld “over een half uur ben ik thuis”? Hiermee worden dan een ingesteld aantal zones naar een ingestelde temp geregeld.

• Kan ik meerdere zones tegelijk aansturen? Bijvoorbeeld Woonkamer, Keuken en Badkamer samenvoegen in één zone om gezamenlijk aan te sturen. Daarnaast de zones ook apart laten bestaan om individueel te regelen.

Ondertussen op deel 7 van dit forumtopic...

[ Bericht 14% gewijzigd door Joseba op 07-10-2016 21:01:55 ]
yvwavrijdag 7 oktober 2016 @ 20:56
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2016 22:08 schreef yvwa het volgende:
Nou, het EvoHome-pakket is vanmorgen gearriveerd. Het afkoppelen van de Cenvax WAR en installeren van de BDR91 was een eitje. De radiatorknoppen gaan ook wel lukken (al zitten sommige wel erg vast!)

Als iemand een briljant idee heeft waarom het warmtevraaglampje op zowel de BDR91 als de cascaderegelaar brandt, maar de Vaillantketels stug blijven volhouden dat er geen warmtevraag is, hoor ik het graag. De warmtevraag komt duidelijk aan bij de cascaderegelaar, maar de ketels willen niet aan. Ik dacht eerst dat het eraan lag dat ik de aanvoertemperatuur te laag had ingesteld (55 graden), maar als ik die op 65 draai springen ze heel even aan en gaan vervolgens in de naloop.
Gevonden. Dit bleek een haperende distributiepomp te zijn. Vannacht sprong die onverwacht en met veel geruis aan, en nu is het overal lekker warm.

De installatie is me alleszins meegevallen. Was voor het eerst dat ik zoiets deed, maar met de info in dit topic en de duidelijke filmpjes van Honeywell is het prima te doen.
Josebavrijdag 7 oktober 2016 @ 22:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2016 15:40 schreef Joseba het volgende:
• Kan ik zelf een sneltoets maken? Bijvoorbeeld “over een half uur ben ik thuis”? Hiermee worden dan een ingesteld aantal zones naar een ingestelde temp geregeld.

Heb dat nu via de sneltoets Speciale Dag gedaan. Een klokprogramma eronder dat om 08:00 naar 19 graden gaat en om 22:00 gelijk loopt mijn reguliere schakelprogramma (dus terug naar 12 graden). Als ik dan ergens overdag naar huis rijdt kies ik deze sneltoets en de geselecteerde zones warmen op.

Ik vraag me nu alleen af wat de standaard lengte van deze sneltoets is. Als ik de toets via de app selecteer heb ik de keus uit Permanent of Instellen Tot. In het laatste geval moet ik dan een dag kiezen, de eerste waarde is gewoon morgen. Maar is dat dan om 00:00 vannacht? Of om 08:00 morgenvroeg ofzo? Of exact 24u later?
eddiexbmwzaterdag 8 oktober 2016 @ 15:32
Hallo,
Ik heb evohome met een vijftal zones. Nu had ik alleen een warmtevraag uit de keuken/woonkamer (1 zone met de evohome touch als regelstation en 3 hr92). Toen deze zone op temperatuur was bleef de ketel warmte leveren. Niet een beetje naverwarmen, maar 62 tot 65 graden warmte. De buizen waren niet vast te houden zo heet. Nu las ik iets over een defecte hr92, maar kon de link naar het Engelse forum niet vinden.

Ik de de evohome gereset, en gebruik de evohome nu als gewone thermostaat, dan werkt hij wel. Als iemand mij aan de link kan helpen heel graag.
bertpitzaterdag 8 oktober 2016 @ 18:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2016 15:32 schreef eddiexbmw het volgende:
Hallo,
Ik heb evohome met een vijftal zones. Nu had ik alleen een warmtevraag uit de keuken/woonkamer (1 zone met de evohome touch als regelstation en 3 hr92). Toen deze zone op temperatuur was bleef de ketel warmte leveren. Niet een beetje naverwarmen, maar 62 tot 65 graden warmte. De buizen waren niet vast te houden zo heet. Nu las ik iets over een defecte hr92, maar kon de link naar het Engelse forum niet vinden.

Ik de de evohome gereset, en gebruik de evohome nu als gewone thermostaat, dan werkt hij wel. Als iemand mij aan de link kan helpen heel graag.
Ik heb dat topic gelezen, maar weet ook niet meer waar. Het kwam er op neer dat waneer je een defecte HR92 hebt, het lastig is om te constateren welke dat is. Die Engelsman heeft toen trial en error toegepast door steeds een andere HR92 uit te programmeren en te bekijken of daarmee het probleem werd opgelost. Bij jou zijn het er maar drie dus dat zou snel geconstateerd moeten kunnen worden.

Een andere oorzaak zou Open Therm kunnen zijn. Dat moet je bij voorkeur niet gebruiken, want het is geen betrouwbare aansturing gebleken. Soms werkt het, vaak niet, Aan/Uit werkt eigenlijk altijd goed.
eddiexbmwzaterdag 8 oktober 2016 @ 19:44
@bertpit
Dank voor je reactie. Ik heb zojuist een reset gedaan en 1 hr92 gekoppeld.
Kijken wat er gebeurt.
Ik dat aan/uit minder efficiënt was als modulerend, vandaar dat ik voor de opentherm ben gegaan.
Zijn er mensen die een intergas hre 36/30 hebben met een evohome op basis van aan/uit? En zo ja wat zijn de ervaringen?
eddiexbmwzondag 9 oktober 2016 @ 16:50
Hallo,
Ik ben een stap verder (denk ik).
Ik heb alle hr92 gewist. Vervolgens heb ik er 1 gekoppeld aan mijn zone woonkamer. Als ik nu op mijn andere hr92's kijk, zie ik dat er naast de door mij gekoppelde hr92 er nog 3 zijn die woonkamer aangeven.
Weet iemand hoe dit kan. Kun je het signaal van de hr92 instellen?
Anonymoussemaandag 10 oktober 2016 @ 12:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2016 18:00 schreef bertpit het volgende:

[..]
Een andere oorzaak zou Open Therm kunnen zijn. Dat moet je bij voorkeur niet gebruiken, want het is geen betrouwbare aansturing gebleken. Soms werkt het, vaak niet, Aan/Uit werkt eigenlijk altijd goed.
Open Therm werkt uistekend. Er is een Honeywell TIP waarin zone aansturing dmv aan/uit relais OT niet goed funktioneert.
Anonymoussemaandag 10 oktober 2016 @ 12:54
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2016 16:50 schreef eddiexbmw het volgende:
Hallo,
Ik ben een stap verder (denk ik).
Ik heb alle hr92 gewist. Vervolgens heb ik er 1 gekoppeld aan mijn zone woonkamer. Als ik nu op mijn andere hr92's kijk, zie ik dat er naast de door mij gekoppelde hr92 er nog 3 zijn die woonkamer aangeven.
Weet iemand hoe dit kan. Kun je het signaal van de hr92 instellen?
De procedure is zone verwijderen en opnieuw configureren. Anders blijven de HR92 adressen bekend.
Knuppel1983maandag 10 oktober 2016 @ 13:07
Vraagje, ik ga tijdelijk een radiator aansluiten welke moet meedraaien met een bepaalde zone. Maar het is even niet mogelijk om deze aan te koppelen op de desbetreffende zoneklep. Hij kan wel op het bestaande circuit zonder zonekleppen.

Kan ik een HR92 op de nieuwe radiator zetten en deze toevoegen aan de zone? Of gaat de HR92 dan alsnog z'n eigen thermometer gebruiken? De zone is voorzien van een eigen wandthermometer.
Coelhomaandag 10 oktober 2016 @ 14:30
Ik heb nog het 'oude' systeem en sinds kort laat een van mijn HR80 geen beeld meer op de display zien. Ik had er nieuwe batterijen ingedaan en krijg dan kort het Sync scherm, maar binnen een paar minuten is het display volledig uit. Ik zie ook geen uitgelezen temperatuur meer op mijn basisstation. Het vreemde is dus dat hij het wel even doet.

Is dit toch gewoon een defect en moet ik op zoek naar een nieuwe (past HR92 ook in het oude systeem??), of herkent iemand dit en is dit nog te fixen?
eddiexbmwmaandag 10 oktober 2016 @ 15:37
quote:
1s.gif Op maandag 10 oktober 2016 12:54 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

De procedure is zone verwijderen en opnieuw configureren. Anders blijven de HR92 adressen bekend.
Dat heb ik gedaan. Zelfs een fabrieksreset, alle hr92 gewist en eveneens gereset.
bertpitdonderdag 13 oktober 2016 @ 18:31
quote:
1s.gif Op maandag 10 oktober 2016 12:49 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Open Therm werkt uistekend. Er is een Honeywell TIP waarin zone aansturing dmv aan/uit relais OT niet goed funktioneert.
Verklaar je nader aub, het mij mij niet duidelijk wat je bedoelt met tip, ook de rest van je zit is mij niet helder.

Het feit dat OT niet goed werkt, komt uit een van de vorige topics, waarin een CV boer van de trainer van Honeywell te horen krijgt dat het eigenlijk niet goed werkt. Ook mijn eigen CV bedrijf bevestigde me dat in combinatie met een remeha calenta.
Anonymoussedonderdag 13 oktober 2016 @ 21:50
@bertpit
Zie tt 1120.01: http://docslide.nl/documents/evohome-tt-112001.html
Open Therm is een produkt van Honeywell. Je gaat geen produkt op de markt brengen wat niet goed werkt. Dus je moet het probleem zoeken bij de ketel makers. Intergas waar ik mee draai heeft geen probleem en ben ik zeer tevreden over.
ikweethetooknietvrijdag 14 oktober 2016 @ 00:02
Ik was toevallig op zolder en ik zag op een wit kastje (wat aangesloten is op de CV) rood branden.

Als ik het knopje nogmaals indruk dan gaat er een groen lampje bij branden, als ik het knopje nogmaals indruk gaat het groene lampje uit en blijft het rode lampje branden.

Ik heb de stroomstekker eruit gehaald en nu zijn de lampjes wel uit.

Wat is dit voor apparaat? Er staat geen merk niks op.
Ik kan niks vinden in de handleiding van de CV

K&W / Wit kastje bij de CV ( kombi kompakt hreco 30)

:D :D _O- _O-
bertpitvrijdag 14 oktober 2016 @ 11:22
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 21:50 schreef Anonymousse het volgende:
@bertpit
Zie tt 1120.01: http://docslide.nl/documents/evohome-tt-112001.html
Open Therm is een produkt van Honeywell. Je gaat geen produkt op de markt brengen wat niet goed werkt. Dus je moet het probleem zoeken bij de ketel makers. Intergas waar ik mee draai heeft geen probleem en ben ik zeer tevreden over.
Goed te horen dat het met Intergas goed werkt. Bij mijn kachel werd het ontraden (remeha) Hierdoor heb ik weer klapperende leidingen. Dit jaar heb ik overigens een 14% besparing op basis van graaddagen dan vorig jaar. Door voor het verbruik lijkt het dus gunstig te zijn.
bigmouthleizaterdag 15 oktober 2016 @ 00:06
Hoi

Ik heb net de evo home aangeschaft. Ik heb 7 zones 3 vloerverwarming die worden geregeld met de hce80 met antenne hra80 en de hce is bekabeld aangesloten aan de ketel. Deze heb ik gekoppeld zone 1 aan de EVO Home en en zone 2 en 3 aan 2 hcw82 en werken perfect. Boven heb ik 4 radiatorkranen hr92we deze heb ik gekoppeld aan de EVO Home. Als ik deze bedien gebeurd er niets. Ze geven het signaal wel door naar de EVO maar de ketel springt niet aan.
Vraag 1: moet ik deze anders koppelen of moet de ketel gewoon via de HCE80 aangestuurd worden?
Vraag 2: moet ik de bijgeleverde draadloze kast BD91 ook aansluiten op de ketel samen met de HCE80 wat me niet logisch lijkt daar ik de hce80 al bekabeld heb aangesloten.

Kan het niet vinden op internet wel hoe alles apart moet worden geïnstalleerd maar niet hoe alles samen moet worden gekoppeld.

Bedankt alvast
bertpitzondag 16 oktober 2016 @ 22:01
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 00:06 schreef bigmouthlei het volgende:
Hoi

Ik heb net de evo home aangeschaft. Ik heb 7 zones 3 vloerverwarming die worden geregeld met de hce80 met antenne hra80 en de hce is bekabeld aangesloten aan de ketel. Deze heb ik gekoppeld zone 1 aan de EVO Home en en zone 2 en 3 aan 2 hcw82 en werken perfect. Boven heb ik 4 radiatorkranen hr92we deze heb ik gekoppeld aan de EVO Home. Als ik deze bedien gebeurd er niets. Ze geven het signaal wel door naar de EVO maar de ketel springt niet aan.
Vraag 1: moet ik deze anders koppelen of moet de ketel gewoon via de HCE80 aangestuurd worden?
Vraag 2: moet ik de bijgeleverde draadloze kast BD91 ook aansluiten op de ketel samen met de HCE80 wat me niet logisch lijkt daar ik de hce80 al bekabeld heb aangesloten.

Kan het niet vinden op internet wel hoe alles apart moet worden geïnstalleerd maar niet hoe alles samen moet worden gekoppeld.

Bedankt alvast
Ik ken de HCE80 niet, maar in de folder staat niet dat deze werkt met de HR92. Wel staat er dat deze kan werken met de DTS92.

Dus als je de HR92 wil opnemen in je systeem zou ik deze laten communiceren met de BD91.
junkiexpzondag 16 oktober 2016 @ 23:23
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 00:06 schreef bigmouthlei het volgende:
Hoi

Ik heb net de evo home aangeschaft. Ik heb 7 zones 3 vloerverwarming die worden geregeld met de hce80 met antenne hra80 en de hce is bekabeld aangesloten aan de ketel. Deze heb ik gekoppeld zone 1 aan de EVO Home en en zone 2 en 3 aan 2 hcw82 en werken perfect. Boven heb ik 4 radiatorkranen hr92we deze heb ik gekoppeld aan de EVO Home. Als ik deze bedien gebeurd er niets. Ze geven het signaal wel door naar de EVO maar de ketel springt niet aan.
Vraag 1: moet ik deze anders koppelen of moet de ketel gewoon via de HCE80 aangestuurd worden?
Vraag 2: moet ik de bijgeleverde draadloze kast BD91 ook aansluiten op de ketel samen met de HCE80 wat me niet logisch lijkt daar ik de hce80 al bekabeld heb aangesloten.

Kan het niet vinden op internet wel hoe alles apart moet worden geïnstalleerd maar niet hoe alles samen moet worden gekoppeld.

Bedankt alvast
De BDR91 sluit je aan op de ketel en koppel je met de interface.
De HCE80 koppel je via de HRA80 aan de interface en je sluit de vv pomp aan op de de HCE80.
Ik neem aan dat je op alle zones op de vv verdeler MT4 motoren hebt zitten?

Volgens mij moet dus de bedrade koppeling met de ketel vervallen, dit moet je via de Evohome laten lopen zoals ik hierboven heb aangegeven.
Als je de BDR91 niet gebruikt kan je nooit je ketel laten aansturen voor je radiatoren.

De bedrade aansluiting van de HCE80 is ervoor als je bijvoorbeeld geen radiatoren hebt maar alleen vloerverwarming.
Overigens moet je wel instellen in de bedieningsinterface dat deze de ketel draadloos aanstuurt.
bigmouthleidinsdag 18 oktober 2016 @ 11:44
Bedankt voor je hulp Junkiexp alles werkt nu naar behoren. Heb wel nog lang moeten wachten er de communicatie tussen de HCE80 en de BDR91 plaats vond maar van morgen werkte alles perfect. Raar dat ze dit bij Honeywell niet in de handleidingen hebben staan.
Maar alles werkt dus toppie. THNX
bacsadonderdag 20 oktober 2016 @ 10:02
Hoi,

Ik heb een EvoHome geïnstalleerd gekregen.

EvoHome Wifi api 01.00.03.00 en wifi 01.00.02.00

Op de beneden verdieping vloerverwarming met een HCE80 zoneregelaar
- Woonkamer + Keuken + Hal op 1 zone met EvoHome als temperatuur opnemer
- Slaapkamer op 1 zone met een Round Wireless als temperatuur opnemer
- Douche op 1 zone met een Round Wireless als temperatuur opnemer

En de bovenverdieping
- Kantoor met laag temperatuur radiator en een HR92 radiatorregelaar
- Hobbykamer met laag temperatuur radiator en een HR92 radiatorregelaar
- Speelkamer met laag temperatuur radiator en een HR92 radiatorregelaar

Aangesloten via OpenTherm op ITHO Daalderop Base Cube met een aangesloten Cool Cube.

Het is een geheel lt uitvoering.

Het probleem wat zich voordoet is dat als er een ruimte warmte vraagt, de bijbehorende klep opengaat en de ketel en de warmtepomp beide op 100% aangestuurd worden en blijven pendelen totdat de warmtevraag verdwenen is.

Dus nu het net een beetje koud begint te worden gaat boven de radiator aan en stookt hij er in een nacht zo maar even 8KWh electra en ruim 1M3 gas doorheen voor een kamertje van 3 x 3 meter.

Niets energiezuinig maar een toename van een paar honderd procent. Wat zit hier fout ?

Voorheen werd dit aangestuurd, met een chronotherm via één referentieruimte via OpenTherm en moduleerde het systeem perfect alleen door de enegiezuinigheid van de woning ging de thermostaat bijna nooit aan waardoor het alleen in de woonkamer op temperatuur was en de andere ruimte niet.
eddiexbmwdonderdag 20 oktober 2016 @ 15:41
Hallo bacsa,
Heb je gecontroleerd of de ruimte warm wordt?
Bij mij gaf de hr92 aan dat de klep op 20 stond terwijl de radiator koud bleef. Vervolgens bleef de ketel warmte leveren omdat de ruimte niet warm werd.
Ik heb de truc gedaan die eerder op het forum staat. De hr92 een stukje minder ver op de radiator draaien.
bertpitdonderdag 20 oktober 2016 @ 20:42
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 10:02 schreef bacsa het volgende:
Hoi,

Ik heb een EvoHome geïnstalleerd gekregen.

EvoHome Wifi api 01.00.03.00 en wifi 01.00.02.00

Op de beneden verdieping vloerverwarming met een HCE80 zoneregelaar
- Woonkamer + Keuken + Hal op 1 zone met EvoHome als temperatuur opnemer
- Slaapkamer op 1 zone met een Round Wireless als temperatuur opnemer
- Douche op 1 zone met een Round Wireless als temperatuur opnemer

En de bovenverdieping
- Kantoor met laag temperatuur radiator en een HR92 radiatorregelaar
- Hobbykamer met laag temperatuur radiator en een HR92 radiatorregelaar
- Speelkamer met laag temperatuur radiator en een HR92 radiatorregelaar

Aangesloten via OpenTherm op ITHO Daalderop Base Cube met een aangesloten Cool Cube.

Het is een geheel lt uitvoering.

Het probleem wat zich voordoet is dat als er een ruimte warmte vraagt, de bijbehorende klep opengaat en de ketel en de warmtepomp beide op 100% aangestuurd worden en blijven pendelen totdat de warmtevraag verdwenen is.

Dus nu het net een beetje koud begint te worden gaat boven de radiator aan en stookt hij er in een nacht zo maar even 8KWh electra en ruim 1M3 gas doorheen voor een kamertje van 3 x 3 meter.

Niets energiezuinig maar een toename van een paar honderd procent. Wat zit hier fout ?

Voorheen werd dit aangestuurd, met een chronotherm via één referentieruimte via OpenTherm en moduleerde het systeem perfect alleen door de enegiezuinigheid van de woning ging de thermostaat bijna nooit aan waardoor het alleen in de woonkamer op temperatuur was en de andere ruimte niet.
Ik ken de apparatuur en de warmtepomp niet, maar als ik het goed begrijp werd voorheen uitsluitend je woonkamer warm en werd daar de temperatuur gemeten. De rest van de ruimten bleven koud. Dat betekent dat je systeem waterzijdig niet goed is ingeregeld. In de oude situatie was dat dus een probleem.

In het geval van zone verwarming is dat een minder groot probleem, omdat de zones individueel geregeld kunnen worden. Maar de meeste CV installatie zijn er op gebaseerd dat een groot deel van de woning tegelijk verwarmd wordt. De CV kan de warmte niet kwijt als slechts een kleine radiator wordt aangestuurd. Een oplossing zou kunnen zijn om de vloerverwarming altijd mee te laten lopen.

Wat je ook zou kunnen testen is of het beter wordt als je de oude situatie terugbrengt in je evohome systeem. Als je die situatie nabootst (dus alles sluiten behalve de woonkamer) kun je checken of de CV dan wel goed moduleert. Doet die dat niet, dan zou het kunnen liggen aan de aansturing van de OT module van evohome. Ik weet dat de vlamhoogte soms niet goed wordt aangestuurd.
bertpitvrijdag 21 oktober 2016 @ 10:14
quote:
0s.gif Op donderdag 20 oktober 2016 20:42 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik ken de apparatuur en de warmtepomp niet, maar als ik het goed begrijp werd voorheen uitsluitend je woonkamer warm en werd daar de temperatuur gemeten. De rest van de ruimten bleven koud. Dat betekent dat je systeem waterzijdig niet goed is ingeregeld. In de oude situatie was dat dus een probleem.

In het geval van zone verwarming is dat een minder groot probleem, omdat de zones individueel geregeld kunnen worden. Maar de meeste CV installatie zijn er op gebaseerd dat een groot deel van de woning tegelijk verwarmd wordt. De CV kan de warmte niet kwijt als slechts een kleine radiator wordt aangestuurd. Een oplossing zou kunnen zijn om de vloerverwarming altijd mee te laten lopen.

Wat je ook zou kunnen testen is of het beter wordt als je de oude situatie terugbrengt in je evohome systeem. Als je die situatie nabootst (dus alles sluiten behalve de woonkamer) kun je checken of de CV dan wel goed moduleert. Doet die dat niet, dan zou het kunnen liggen aan de aansturing van de OT module van evohome. Ik weet dat de vlamhoogte soms niet goed wordt aangestuurd.
Nog een opmerking: volgens mij is de HR80 een aan/uit module. als je dat combineert met opentherm is dat geen goed idee. Dit geldt ook voor zonekleppen. De werking van opentherm is gebaseerd op het verlagen van de CV temperatuur en het verlengen van de tijd dat er verwarmd wordt. Wat er gebeurt is dat je wel de lagere temperatuur krijgt, maar de tijdverlenging wordt niet meegenomen. Hierdoor wordt de klap te vroeg dicht gestuurd.

zie ook opmerking van Honeywell; https://www.scribd.com/doc/114043217/Evohome-TT-1120-01
bacsavrijdag 21 oktober 2016 @ 19:57
@eddyxbmw : De ruimte wordt warm, duurt alleen heel lang maar dat komt door het laag temperatuur systeem, het is alleen zo dat de warmtepomp en de ketel volop draaien en ze het warme water intern rondpompen.
bertpitvrijdag 21 oktober 2016 @ 22:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2016 19:57 schreef bacsa het volgende:
@eddyxbmw : De ruimte wordt warm, duurt alleen heel lang maar dat komt door het laag temperatuur systeem, het is alleen zo dat de warmtepomp en de ketel volop draaien en ze het warme water intern rondpompen.
Nog een mogelijke oorzaak (tip van simonmo uit 2014):

Waar bij een modulerende ketelrelais opgelet moet worden is het volgende.
1 als je de evotouch installeert en hij vraagt , moet de ketel aangestuurd worden bij warmte vraag, dan is dit NEE. bij aan/uit relais is dit JA

2 de modulerende ketelrelais mag pas als laatste handeling uitgevoerd worden, anders werkt dit niet,.
doe je tussentijds een keer een wijziging of aanvulling met voeler of hr92 etc.. moet het ketelrelais gereset worden en op nieuw ingeleerd.

DUS het ketelrelais moet altijd de laatste handeling blijven bij modulerend. bij aan/uit maakt dit niks uit.
bacsavrijdag 21 oktober 2016 @ 22:57
@Bertpit :

Probleem was als volgt.

Dit is een energiezuinige/neutrale woning volgens het passiefwonen concept. ( Het is GEEN passief huis )

Deze woning heeft dus een heel goede isolatieschil en zeer weinig energievraag.

Het is alleen heel jammer en stom dat de adviseurs hier een ventilatiesysteem ingezet hebben met roosters ( natuurlijke toevoer en mechanische afvoer ) en uitsluitend lt vloerverwarming.

Wat er nu gebeurt is dat de koude lucht op de grond valt niet mengt met de aanwezige lucht waardoor de vloer en de lucht boven de vloer tot op ongeveer 50 cm steenkoud is soms wel onder de 7 graden en de lucht waar de thermostaat hangt door de warmtelast van mij en mijn partner tussen de 22 en 23 graden is.

Gevolg koude voeten, en geen warmte vraag waardoor de verwarming niet aangaat de vloer koud blijft en boven dus helemaal niets verwarmd wordt. Heeft in dit geval dus niets met waterzijdig afregelen te maken.

De vloerverwarming altijd mee laten lopen is geen optie omdat het dan veel te warm wordt in huis.

Het idee was om elke ruimte aan een zone toe te kennen zodat elke ruimte afzonderlijk te regelen is. Dat is gelukt alleen kost dit heel veel energie, de cv ketel springt bijna meteen in antipendel mode en de warmtepomp blijft op hoge toeren draaien. De max modulatie is 100 % en de rel modulatie is ook 100 % bij een maximale water temp van 50 gr en actueel van 47 maar beneden op het verdeel blok is de temperatuur 35 graden en retour 25 en de rest mengt hij dus terug.

De warmtepomp kan ook koelen vandaar de HR80NL anders werkt dat niet vandaar die keuze maar als ik dat stukje lees wat je aanhaalt kan dat dus niet met OpenTherm.

Een ander ding wat me opvalt is dat hij op de ketel nu ineens zegt lt verwarmen en ht pompen ( ketel heeft een laag en een hoog temperatuur gedeelte ) Dit deed hij vroeger nooit en in de OT communicatie valt het me op dat hij ook ineens CH2 actief zet dat deed hij vroeger ook nooit.

Hoop dat je het een beetje kunt volgen. Probleempjes zat dus nog.
bacsavrijdag 21 oktober 2016 @ 22:59
@bertpit : Deze vraag heb ik helemaal niet gezien. Waar moet ik die zoeken en kan ik ergens zien wat ik ingegeven heb ?
bertpitzaterdag 22 oktober 2016 @ 17:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2016 22:59 schreef bacsa het volgende:
@bertpit : Deze vraag heb ik helemaal niet gezien. Waar moet ik die zoeken en kan ik ergens zien wat ik ingegeven heb ?
Weet ik niet meer, ik heb het vorig jaar geïnstalleerd. Het is wel een vervelend probleem dat je hebt.
Remyx111zaterdag 22 oktober 2016 @ 19:38
Hello,

In mijn huidige appartement beschik ik niet over een cv ketel, en moest alles per radiator open draaien. Dit is sinds vorig jaar enigszins verbeterd door de komst van thermostaatknoppen, als ik toen al af wist van de slimme knoppen had ik dat natuurlijk gelijk gedaan..

Evohome spreekt mij enorm aan maar ik kom hier heel veel mensen tegen die dat gebruiken in combinatie met een cv ketel. Maar als ik het goed begrijp kan ik ook de Evohome wifi module pakken (nieuwe) plus knoppen, zonder dat ik een klep of iets nodig heb. Klopt dit?

Daarmee ben ik goedkoper uit en is het minder werk, lijkt mij. Maar ik kan hier weinig over terug vinden, ook Honeywell zelf komt met een vaag antwoord via de mail..

Kan iemand het hier voor mij duidelijk maken?
Alvast bedankt!
trezormaandag 24 oktober 2016 @ 08:30
hallo

heb sinds 2weken de evotuch wifi met op alle radiatoren hr92 erop.

Is het normaal dat ik op de meeste hr92's de offset moet aanpassen?
de HR92 meten wel de juiste temperatuur als de verwarming niet aanstaat maar éénmaal als de verwarming begint, kloppen de temperaturen niet meer, zoals in de living is het dan op de HR92 24gr maar is het eigenlijk maar 22,5gr.
Normaal? juist dat ik de offset aanpas niet? vind dit behoorlijk vervelend en zeker voor het geld dat dit me allemaal gekost heeft.
Ik zou eventueel de interne sensor kunnen gebruiken van de evotouch voor de living maar als ik die centraal plaats in mijn living is de communicatie slecht tussen evo en de aansturing, jammer dat er geen versterker bestaat....
bertpitmaandag 24 oktober 2016 @ 15:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 19:38 schreef Remyx111 het volgende:
Hello,

In mijn huidige appartement beschik ik niet over een cv ketel, en moest alles per radiator open draaien. Dit is sinds vorig jaar enigszins verbeterd door de komst van thermostaatknoppen, als ik toen al af wist van de slimme knoppen had ik dat natuurlijk gelijk gedaan..

Evohome spreekt mij enorm aan maar ik kom hier heel veel mensen tegen die dat gebruiken in combinatie met een cv ketel. Maar als ik het goed begrijp kan ik ook de Evohome wifi module pakken (nieuwe) plus knoppen, zonder dat ik een klep of iets nodig heb. Klopt dit?

Daarmee ben ik goedkoper uit en is het minder werk, lijkt mij. Maar ik kan hier weinig over terug vinden, ook Honeywell zelf komt met een vaag antwoord via de mail..

Kan iemand het hier voor mij duidelijk maken?
Alvast bedankt!
De kracht van Evohome zit hem er in dat je de ketel aanstuurt op het moment dat de gewenste knop openstaat. Daarvoor hang je een unit aan de CV ketel die dan weer communiceert met je knoppen en instellingskastje. Als je geen CV hebt, kun je ook met een klep werken. Dit wordt wel toegepast bij stadsverwarming. Daar is een apart model voor, zonder ketelaansturing. Maar alleen de knoppen aansturen..... ik weet niet of dat kan.

Meer info hier: https://www.kijkvoelbelee(...)87-a92b-865df7425d44

[ Bericht 1% gewijzigd door bertpit op 24-10-2016 15:25:32 ]
Remyx111maandag 24 oktober 2016 @ 15:25
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2016 15:05 schreef bertpit het volgende:

[..]

De kracht van Evohome zit hem er in dat je de ketel aanstuurt op het moment dat de gewenste knop openstaat. Daarvoor hang je een unit aan de CV ketel die dan weer communiceert met je knoppen en instellingskastje. Als je geen CV hebt, kun je ook met een klep werken. Dit wordt wel toegepast bij stadsverwarming. Daar is een apart model voor, zonder ketelaansturing.

Meer info hier: https://www.kijkvoelbelee(...)87-a92b-865df7425d44
Yes, dit begrijp ik.

Alleen is het bij mijn appartementen complex anders geregeld (jaren 70), ik zit op etage 3 en er loopt een leiding per verwarming helemaal naar de begane grond waar de toevoer staat, volgens mij is er geen centraal punt in de stoppenkast bijvoorbeeld. (dit weet ik niet zeker..) Ik dacht dat dit het idee was van blokverwarming.

Heb ik dan nog steeds een klep nodig?
bertpitmaandag 24 oktober 2016 @ 15:25
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2016 08:30 schreef trezor het volgende:
hallo

heb sinds 2weken de evotuch wifi met op alle radiatoren hr92 erop.

Is het normaal dat ik op de meeste hr92's de offset moet aanpassen?
de HR92 meten wel de juiste temperatuur als de verwarming niet aanstaat maar éénmaal als de verwarming begint, kloppen de temperaturen niet meer, zoals in de living is het dan op de HR92 24gr maar is het eigenlijk maar 22,5gr.
Normaal? juist dat ik de offset aanpas niet? vind dit behoorlijk vervelend en zeker voor het geld dat dit me allemaal gekost heeft.
Ik zou eventueel de interne sensor kunnen gebruiken van de evotouch voor de living maar als ik die centraal plaats in mijn living is de communicatie slecht tussen evo en de aansturing, jammer dat er geen versterker bestaat....
De HR92 zit vaak zo dicht bij de verwarming, soms achter een gordijn, dat de invloed van die warmtestroom erg groot is. Ik heb in mijn woonkamer en eetkamer/keuken een "round" bijgeplaatst. Deze heeft ook een erg grote WAF (Woman Acceptance Factor :).
trezorwoensdag 26 oktober 2016 @ 08:46
hoi,

nog een vraag ivm adaptieve start.
Kan ik dit uitschakelen voor één of meerder zones?

Zoja, waar zit die instelling. In de video van Honeywell zou dit bij de zone configuratie ergens moeten staan maar die optie staat er bij mij niet.
Anonymoussedonderdag 27 oktober 2016 @ 18:03
@trezor
Ja dat kan.
Ga naar wijzigen zone, kies de zone, kies volgende blad ( pijl rechtsonder), kies toepassingsinstelling, kies optimalisering, dan jouw keuze.
trezorvrijdag 28 oktober 2016 @ 08:22
@Anonymousse

die optie heb ik echt niet staan. Kan enkel de optimalisatie in/uit schakelen maar dat is dan voor alle zones.

Heb jij ook een EvohomeWIfi model?
Eucalyptvrijdag 28 oktober 2016 @ 14:32
Sinds een jaartje een Evohome systeem met 5 zones, vooral dankzij dit fantastische forum. Werkt(e) altijd perfect. Sinds een aantal weken reageert de R8810A1018 echter soms met grote vertraging.
Zodra ik een temperatuurwijziging doorgeef via de app, wordt dat soms pas een half uur later doorgestuurd naar de ketel. Het Evohome bedieningspaneel neemt wel binnen 20sec de nieuwe temperatuurinstelling over.
Ik heb de R-module al een keer verwijderd en opnieuw toegewezen. Vreemde is dat het niet continu gebeurt. Soms reageert het systeem wel meteen en ook de ingestelde tijden worden keurig waargemaakt, inclusief adaptieve start etc.
Zodra ik op het knopje van de R-module druk, springt gelijk de ketel aan en wordt de warmtevraag doorgegeven. Bereik is vanaf elke knop / voeler/ module perfect.

Ben zeer tevreden tot op heden maar dit is vervelend.

Enige wat ik nieuw heb aangemaakt in de app is een 2e systeem elders. En er zijn wat stroomonderbrekingen geweest ivm onderhoud. 1e lijkt me geen invloed te kunnen hebben.
Anonymoussevrijdag 28 oktober 2016 @ 14:36
@trezor
Ik heb geen EvohomeWifi maar de 2de generatie.
In de gebruikers en installatie handleiding van het Wifi model geen woord over zone optimalisatie.

Heb je weleens gekeken bij menu instellingen? (Knop 3 seconden ingedrukt hoden). Zone instellingen wijzigen of zoiets.

Succes
trezorvrijdag 28 oktober 2016 @ 16:23
ja heb daar al gekeken maar niks gevonden.

heb alvast eens honeywell gecontacteerd maar nog geen antwoord gehad.
bertpitdinsdag 1 november 2016 @ 09:35
@Trezor: Ik heb de Wifi versie en kan me van de installatie herinneren dat je kunt kiezen voor adaptieve start of niet. Bij mijn weten niet per zone.
bertpitdinsdag 1 november 2016 @ 10:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2016 14:32 schreef Eucalypt het volgende:
Sinds een jaartje een Evohome systeem met 5 zones, vooral dankzij dit fantastische forum. Werkt(e) altijd perfect. Sinds een aantal weken reageert de R8810A1018 echter soms met grote vertraging.
Zodra ik een temperatuurwijziging doorgeef via de app, wordt dat soms pas een half uur later doorgestuurd naar de ketel. Het Evohome bedieningspaneel neemt wel binnen 20sec de nieuwe temperatuurinstelling over.
Ik heb de R-module al een keer verwijderd en opnieuw toegewezen. Vreemde is dat het niet continu gebeurt. Soms reageert het systeem wel meteen en ook de ingestelde tijden worden keurig waargemaakt, inclusief adaptieve start etc.
Zodra ik op het knopje van de R-module druk, springt gelijk de ketel aan en wordt de warmtevraag doorgegeven. Bereik is vanaf elke knop / voeler/ module perfect.

Ben zeer tevreden tot op heden maar dit is vervelend.

Enige wat ik nieuw heb aangemaakt in de app is een 2e systeem elders. En er zijn wat stroomonderbrekingen geweest ivm onderhoud. 1e lijkt me geen invloed te kunnen hebben.
Als ik jou was nam ik contact op met Honeywell. Dit moet toch gewoon goed werken? Wel geeft Opentherm soms onvoorspelbaar gedrag. Hier zijn in voorgaande postings veel voorbeelden van. Het protocol is welliswaar door Honeywell ontwikkeld, maar fabrikanten hebben vaak hun eigen dialect van het protocol.
xminatordinsdag 1 november 2016 @ 23:48
Welke remeha cw5 ketel functioneert het beste via opentherm met de honeywell evohome? Of is het berter om een aan uit modus te nemen?
bertpitwoensdag 2 november 2016 @ 07:09
De opentherm van Remeha Calenta werkt niet goed samen met de ot modules van Evohome. De vlamhoogte wordt niet goed geregeld daardoor onvoorspelbaar gedrag. Aan uit werkt prima. Aangezien de Calenta moduleert op basis van in- en uitgaande watertemperatuur blijft de ketel lekker zuinig.

[ Bericht 16% gewijzigd door bertpit op 04-11-2016 11:13:43 ]
ouwe-schaterhandvrijdag 4 november 2016 @ 11:17
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 18:31 schreef bertpit het volgende:

[..]

Verklaar je nader aub, het mij mij niet duidelijk wat je bedoelt met tip, ook de rest van je zit is mij niet helder.

Het feit dat OT niet goed werkt, komt uit een van de vorige topics, waarin een CV boer van de trainer van Honeywell te horen krijgt dat het eigenlijk niet goed werkt. Ook mijn eigen CV bedrijf bevestigde me dat in combinatie met een remeha calenta.
Mijn Remeha Calenta lijkt prima te werken het (modulerende) Evohome WiFi systeem, ik gebruik vloerverwarming en gewone verwarning. Hoe zou ik kunnen zien/merken dat er een probleem?
bertpitzaterdag 5 november 2016 @ 17:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2016 11:17 schreef ouwe-schaterhand het volgende:

[..]

Mijn Remeha Calenta lijkt prima te werken het (modulerende) Evohome WiFi systeem, ik gebruik vloerverwarming en gewone verwarning. Hoe zou ik kunnen zien/merken dat er een probleem?
Dat zul je aan de kant van de CV moeten meten. Je kunt dan zien dat deze zonder warmtevraag toch aanspringt, daardoor is het verbruik te hoog. De vlamhoogte wordt niet goed geregeld en daardoor wordt het gedrag onvoorspelbaar. Wanneer je een klep gebruikt voor de vloerverwarming werkt dat ook niet goed. (wordt te snel dicht gestuurd) En de vloerverwarmingverdeled zijn ook op basis van aan/uit.
xminatorzondag 6 november 2016 @ 22:51
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 07:09 schreef bertpit het volgende:
De opentherm van Remeha Calenta werkt niet goed samen met de ot modules van Evohome. De vlamhoogte wordt niet goed geregeld daardoor onvoorspelbaar gedrag. Aan uit werkt prima. Aangezien de Calenta moduleert op basis van in- en uitgaande watertemperatuur blijft de ketel lekker zuinig.
En wat is nou een CV ketel wat goed werkt qua opentherm met evohome?
trezormaandag 7 november 2016 @ 11:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 09:35 schreef bertpit het volgende:
@Trezor: Ik heb de Wifi versie en kan me van de installatie herinneren dat je kunt kiezen voor adaptieve start of niet. Bij mijn weten niet per zone.
inderdaad, bevestiging gekregen van honeywell zelf. wel jammer....
KapteynCrunchmaandag 7 november 2016 @ 14:30
Hallo allemaal,

Na het lezen van alle topics heb ik ook onlangs de Evohome (wifi,4 zones met HR92) gekocht en gelijk A-Exact thermostaatkranen geplaatst en alles waterzijdig ingeregeld.

Nu zit ik met het euvel dat de ketel (Vaillant HRPRO VHR NL CW 3/3) pendelt door een te hoge retourtemperatuur wanneer ik één ruimte wil verwarmen. Ik meet de aanvoer- en retourtemperatuur met een RaspberryPI ongeveer een meter vanaf de CV en de retour is altijd onder de 45 graden. De CV zelf meet de retourtemperatuur na de pomp en hier loopt de temperatuur op tot richting de aanvoertemperatuur van max 65 graden waarna hij dus uit gaat.

Ik dacht zelf dat de by-pass in de CV mogelijk de oorzaak was dus heb ik een radiator in de hal standaard open gezet en de by-pass in de CV zo ver mogelijk dicht. De pomp heeft maar één stand dus ik dacht dat de druk misschien te hoog werd. Verder allerlei instellingen op de CV gewijzigd maar nog geen resultaat.

Heeft iemand enig idee?
bertpitwoensdag 9 november 2016 @ 08:40
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2016 14:30 schreef KapteynCrunch het volgende:
Hallo allemaal,

Na het lezen van alle topics heb ik ook onlangs de Evohome (wifi,4 zones met HR92) gekocht en gelijk A-Exact thermostaatkranen geplaatst en alles waterzijdig ingeregeld.

Nu zit ik met het euvel dat de ketel (Vaillant HRPRO VHR NL CW 3/3) pendelt door een te hoge retourtemperatuur wanneer ik één ruimte wil verwarmen. Ik meet de aanvoer- en retourtemperatuur met een RaspberryPI ongeveer een meter vanaf de CV en de retour is altijd onder de 45 graden. De CV zelf meet de retourtemperatuur na de pomp en hier loopt de temperatuur op tot richting de aanvoertemperatuur van max 65 graden waarna hij dus uit gaat.

Ik dacht zelf dat de by-pass in de CV mogelijk de oorzaak was dus heb ik een radiator in de hal standaard open gezet en de by-pass in de CV zo ver mogelijk dicht. De pomp heeft maar één stand dus ik dacht dat de druk misschien te hoog werd. Verder allerlei instellingen op de CV gewijzigd maar nog geen resultaat.

Heeft iemand enig idee?
Wat is precies je vraag? De radiator is te klein om de minimaal afgegeven hoeveelheid warmte die de CV produceert af te kunnen voeren. Als dat niet meer om laag kan, dan zul je meer radiatoren moeten openzetten.
ufopilootwoensdag 9 november 2016 @ 13:30
Even random, gisteren heb ik voor de grap de verwarming compleet uitgezet.
Vanmorgen was het 13,5 graden in de woonkamer.. Oud huis uit 1925, wel een spouwmuur (al ventileert hij lekker), voor de rest wel nieuwe kunststof kozijnen maar voor de rest geen isolatie.

Iemand in vergelijkbare situatie? Het is niet te vergelijken met moderne woningen (bij mijn ouders is het nog lekker 19 graden in de ochtend), maar ik vind dit wel erg veel.
bertpitvrijdag 11 november 2016 @ 13:35
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 13:30 schreef ufopiloot het volgende:
Even random, gisteren heb ik voor de grap de verwarming compleet uitgezet.
Vanmorgen was het 13,5 graden in de woonkamer.. Oud huis uit 1925, wel een spouwmuur (al ventileert hij lekker), voor de rest wel nieuwe kunststof kozijnen maar voor de rest geen isolatie.

Iemand in vergelijkbare situatie? Het is niet te vergelijken met moderne woningen (bij mijn ouders is het nog lekker 19 graden in de ochtend), maar ik vind dit wel erg veel.
Ik heb een jaren 30 woning (1933) met spouwmuur en dubbel glas. Vorig jaar heb ik spouwmuurisolatie laten aanbrengen, in de avond stoken we de woonkamer op tot 20gr maar het in de ochtend is het niet verder afgekoeld dan 18gr. We wonen aan de kust: veel wind maar iets mildere temperaturen dan de rest van het land.
Als je voornamelijk je huiskamer stookt, kan er veel warmte verloren gaan via een open deur naar de gang. Kruip ook eens over de vloer en voel of er tocht is door gaten van bijvoorbeeld de ankers waar je radiatoren mee afgehangen zijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 12-11-2016 17:33:08 ]
Stevenv1973vrijdag 11 november 2016 @ 20:21
Ik heb momenteel de evohome Wifi en 5 HR92 draaien.
Dit is voor een gedeelte van het huis waar 3 studenten huren. Hiervoor is het evohome een ideaal systeem. Dit werkt met een aan/uit systeem op een andere pomp dan de rest van het huis.

Alleen blijf ik met 1 probleem zitten, de overflow. Ik heb in het verleden al reeds gelezen dat hier een probleem mee is, maar is er intussen een oplossing?

Ik programeer dat als de studenten thuiskomen de kamer op 22 graden staat. Maar hij blijft tot soms tot 24 graden doorstoken. Nadien blijft hij wel de 22 graden goed houden. Maar waarom altijd 2 graden hoger stoken? Ik begrijp hier de bedoeling niet van.
Voor de rest een perfect systeem.
ikweethetooknietvrijdag 11 november 2016 @ 22:05
Hier evohome met 4 HR92 alles ^O^
Alleen volgt hij het programma niet :D

In de display staat de juiste tijd dus na de aanpassing van de wintertijd
Maar de zone die om 22.00 15C moet worden wordt om 21.00 al op 15C gezet :(

Ik denk dat er bij Honeywell iets niet goed zit :?
bertpitzaterdag 12 november 2016 @ 17:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2016 20:21 schreef Stevenv1973 het volgende:
Ik heb momenteel de evohome Wifi en 5 HR92 draaien.
Dit is voor een gedeelte van het huis waar 3 studenten huren. Hiervoor is het evohome een ideaal systeem. Dit werkt met een aan/uit systeem op een andere pomp dan de rest van het huis.

Alleen blijf ik met 1 probleem zitten, de overflow. Ik heb in het verleden al reeds gelezen dat hier een probleem mee is, maar is er intussen een oplossing?

Ik programeer dat als de studenten thuiskomen de kamer op 22 graden staat. Maar hij blijft tot soms tot 24 graden doorstoken. Nadien blijft hij wel de 22 graden goed houden. Maar waarom altijd 2 graden hoger stoken? Ik begrijp hier de bedoeling niet van.
Voor de rest een perfect systeem.
Je zou kunnen beginnen met het verlagen van de temperatuur van de CV installatie. Dan gaat de opwarming wat minder snel en zul je ook minder overschot hebben.
bertpitzaterdag 12 november 2016 @ 18:19
quote:
6s.gif Op vrijdag 11 november 2016 22:05 schreef ikweethetookniet het volgende:
Hier evohome met 4 HR92 alles ^O^
Alleen volgt hij het programma niet :D

In de display staat de juiste tijd dus na de aanpassing van de wintertijd
Maar de zone die om 22.00 15C moet worden wordt om 21.00 al op 15C gezet :(

Ik denk dat er bij Honeywell iets niet goed zit :?
Aangezien er niet massaal gereageerd wordt dat anderen hier ook last van hebben, zal het toch in je eigen instellingen gezocht moeten worden. Even de handleiding erbij pakken en in de instellingen kijken, goed zoeken, dan kom je er vanzelf achter.
Anonymoussemaandag 14 november 2016 @ 00:19
@ikweethetookniet
Dit lijkt op adaptieve start/stop. Kijk eens hoe optimalisatie staat.
Succes
skupjowoensdag 16 november 2016 @ 19:46
Momenteel single-zone
Ik heb altijd Evohome gebruikt als single-zone (woonkamer met vloerverwarming). De Evohome fungeert dan als thermostaat. Als het te koud is dan zwengelt 'ie de ketel aan en dan wordt het vloertje lekker warm.

Probleem: toevoegen van één nieuwe zone met HR92
Nu heb ik op de studeerkamer een HR92 gemonteerd. Als ik een zone toe wil voegen dan loop ik tegen het volgende probleem aan: Ik kan woonkamer niet meer reguleren op basis van de Evohome thermostaat. De interface verplicht mij te kiezen tussen Radiatoren, Vloerverwarming, Zoneklep, Mengklep; de optie Evotouch Thermostaat is verdwenen.

Oplossingen?
• Ik dacht het systeem te 'tricken' door voor Vloerverwarming te kiezen en dan geen Actuatoren te verbinden, maar dit werkt niet. De ketel springt niet aan als de woonkamer zone warmte nodig heeft.
• Andere optie: ik vervang de thermostaatknop op de vloerverwarmingsunit door een HR92 (foto).
Dit lijkt te werken. Maar het is een oplossing die ik op het forum nergens tegenkom. Kan iemand dit verifiëren?

De Honeywell support is alleraardigst maar kan me niet helpen. Ze verwijzen me door naar de handleiding en een goede installateur. Handleiding levert niks op en goede installateurs zijn schaars. Mijn hoop is gevestigd op dit forum ;).
Anonymoussedonderdag 17 november 2016 @ 10:53
@skupjo
Met deze situatie blaas je m.i. de vloer op (temperatuur wordt te hoog). Advies maak je wijziging ongedaan.
Anonymoussevrijdag 18 november 2016 @ 00:40
@skupjo
Huibdebruijn heeft zijn vloerverwarmings aansluiting d.m.v. HR92 in dit topic beschreven. Zie:
quote:
0s.gif Op woensdag 17 februari 2016 10:58 schreef huibdebruijn het volgende:
Naar aanleiding van sommige gebruikers die willen weten of de HR92 thermostaatknop werkt als zoneklep voor vloerverwarming heb ik een login aangemaakt.
bertpitvrijdag 18 november 2016 @ 08:49
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2016 19:46 schreef skupjo het volgende:
Momenteel single-zone
Ik heb altijd Evohome gebruikt als single-zone (woonkamer met vloerverwarming). De Evohome fungeert dan als thermostaat. Als het te koud is dan zwengelt 'ie de ketel aan en dan wordt het vloertje lekker warm.

Probleem: toevoegen van één nieuwe zone met HR92
Nu heb ik op de studeerkamer een HR92 gemonteerd. Als ik een zone toe wil voegen dan loop ik tegen het volgende probleem aan: Ik kan woonkamer niet meer reguleren op basis van de Evohome thermostaat. De interface verplicht mij te kiezen tussen Radiatoren, Vloerverwarming, Zoneklep, Mengklep; de optie Evotouch Thermostaat is verdwenen.

Oplossingen?
• Ik dacht het systeem te 'tricken' door voor Vloerverwarming te kiezen en dan geen Actuatoren te verbinden, maar dit werkt niet. De ketel springt niet aan als de woonkamer zone warmte nodig heeft.
• Andere optie: ik vervang de thermostaatknop op de vloerverwarmingsunit door een HR92 (foto).
Dit lijkt te werken. Maar het is een oplossing die ik op het forum nergens tegenkom. Kan iemand dit verifiëren?

De Honeywell support is alleraardigst maar kan me niet helpen. Ze verwijzen me door naar de handleiding en een goede installateur. Handleiding levert niks op en goede installateurs zijn schaars. Mijn hoop is gevestigd op dit forum ;).
Wat anonymouse zegt klopt. De HR92 is namelijk niet een thermostaatknop in de zin dat deze lokaal de water temperatuur regelt. En dat heb je voor je vloerverwarming wel nodig. Je keteltemperatuur is normaal gesproken circa 60C, dat moet voor vloerverwarming richting de 30C. Dat doet een HR92 niet en daar heb je dus de thermostaatknop voor nodig.

Wat je wel zou kunnen doen is de HR92 ergens in de aanvoerleiding voor de thermostaatknop van de vloerverwarming zetten. Honeywell raadt dit niet aan, het is niet helemaal duidelijk waarom.

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 18-11-2016 10:47:52 ]
sr66zondag 20 november 2016 @ 18:58
Wie kan me helpen!
Sinds enkele jaren gebruik ik de EVOHOME icm vloerverwarming (huiskamer) en enkele regelaars op div. radiatoren in verschillende kamers.
Nu is het zo soms dat de kids hun verwarming laten aanstaan als ze naar bed gaan. Ik dacht dat ik dat opgelost had door op de EVOHOME een programma te maken dat ieder uur 's avonds de temp. terugschakelt naar 10C. Die overruled dan de ingestelde temp. op de radiator regelaar.....Echter..op de een of andere manier werkt het niet of niet meer.... kan iemand me helpen met een oplossing?

bvd
Sander de Regt
Anonymoussezondag 20 november 2016 @ 23:20
quote:
3s.gif Op zondag 20 november 2016 18:58 schreef sr66 het volgende:
Nu is het zo soms dat de kids hun verwarming laten aanstaan als ze naar bed gaan. Ik dacht dat ik dat opgelost had door op de EVOHOME een programma te maken dat ieder uur 's avonds de temp. terugschakelt naar 10C. Die overruled dan de ingestelde temp. op de radiator regelaar.....Echter..op de een of andere manier werkt het niet of niet meer.... kan iemand me helpen met een oplossing?

bvd
Sander de Regt
De Evotouch ziet geen wijziging in de temperatuur dus geeft dit niet door.

Op de schakelpunten de temperatuur aanpassen (niet gelijk aan vorige schakelpunt).
Succes
okzbowmaandag 21 november 2016 @ 09:33
Hier ook een (tot voor kort) erg tevreden Evohome gebruiker. We hebben 8 zones, waarvan de woonkamer vloerverwarming heeft met 1 klep (de 8015).

Nu gaat deze klep gezellig open als er warmte vraag is bij een andere zone, en dus warmt de vloer op, terwijl de woonkamer zone eigenlijk uit staat.

Iemand een idee hoe ik dat kan oplossen?
bertpitmaandag 21 november 2016 @ 12:01
quote:
3s.gif Op zondag 20 november 2016 18:58 schreef sr66 het volgende:
Wie kan me helpen!
Sinds enkele jaren gebruik ik de EVOHOME icm vloerverwarming (huiskamer) en enkele regelaars op div. radiatoren in verschillende kamers.
Nu is het zo soms dat de kids hun verwarming laten aanstaan als ze naar bed gaan. Ik dacht dat ik dat opgelost had door op de EVOHOME een programma te maken dat ieder uur 's avonds de temp. terugschakelt naar 10C. Die overruled dan de ingestelde temp. op de radiator regelaar.....Echter..op de een of andere manier werkt het niet of niet meer.... kan iemand me helpen met een oplossing?

bvd
Sander de Regt
Als op de lokale verwarming de temperatuur wordt ingesteld, ziet het centrale systeem dat niet. Klinkt onlogisch maar het is zo. Het centrale systeem denkt dat de lokaal ingestelde temperatuur nog steeds op 10 graden staat en gaat niets doen.
Er is en work around: Je kunt het beste schakelen met een halve graad verschil. Dus naar 9.5 graden of 10.5. Evohome ziet dan wel een schakelmoment en zet de temperatuur terug.
bertpitmaandag 21 november 2016 @ 12:08
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 09:33 schreef okzbow het volgende:
Hier ook een (tot voor kort) erg tevreden Evohome gebruiker. We hebben 8 zones, waarvan de woonkamer vloerverwarming heeft met 1 klep (de 8015).

Nu gaat deze klep gezellig open als er warmte vraag is bij een andere zone, en dus warmt de vloer op, terwijl de woonkamer zone eigenlijk uit staat.

Iemand een idee hoe ik dat kan oplossen?
Als het voorheen wel goed werkte en je hebt niets veranderd, lijkt het me dat de klep defect is en open staat, hij loopt dan bij elke warmtevraag mee. Ofwel hij stuurt de klep niet dicht. Je kunt dat zien aan de witte pal, gaat deze niet heen en weer tijdens het aansturen van de zoneklep, dan is deze defect.

Er zijn meer gevallen bekend van defecte zonekleppen, helaas....
okzbowmaandag 21 november 2016 @ 12:22
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 12:08 schreef bertpit het volgende:
Als het voorheen wel goed werkte en je hebt niets veranderd, lijkt het me dat de klep defect is en open staat, hij loopt dan bij elke warmtevraag mee. Ofwel hij stuurt de klep niet dicht. Je kunt dat zien aan de witte pal, gaat deze niet heen en weer tijdens het aansturen van de zoneklep, dan is deze defect.

Er zijn meer gevallen bekend van defecte zonekleppen, helaas....
Hij gaat wel open en dicht, dus de klep is niet defect. Als er geen warmte vraag is vanuit een andere zone, werkt het namelijk wel zonder problemen.
sr66maandag 21 november 2016 @ 21:07
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 12:01 schreef bertpit het volgende:

[..]

Als op de lokale verwarming de temperatuur wordt ingesteld, ziet het centrale systeem dat niet. Klinkt onlogisch maar het is zo. Het centrale systeem denkt dat de lokaal ingestelde temperatuur nog steeds op 10 graden staat en gaat niets doen.
Er is en work around: Je kunt het beste schakelen met een halve graad verschil. Dus naar 9.5 graden of 10.5. Evohome ziet dan wel een schakelmoment en zet de temperatuur terug.
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2016 23:20 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

De Evotouch ziet geen wijziging in de temperatuur dus geeft dit niet door.

Op de schakelpunten de temperatuur aanpassen (niet gelijk aan vorige schakelpunt).
Succes
Ik ga de tips proberen.... klinkt inderdaad wel logisch, hoewel de centrale unit wel de temp kan aflezen, dus de temp. wordt wel doorgegeven. Dat van die 0,5C verschil ga ik proberen. Bedankt!!
bertpitdinsdag 22 november 2016 @ 09:18
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 12:08 schreef bertpit het volgende:

[..]

Als het voorheen wel goed werkte en je hebt niets veranderd, lijkt het me dat de klep defect is en open staat, hij loopt dan bij elke warmtevraag mee. Ofwel hij stuurt de klep niet dicht. Je kunt dat zien aan de witte pal, gaat deze niet heen en weer tijdens het aansturen van de zoneklep, dan is deze defect.

Er zijn meer gevallen bekend van defecte zonekleppen, helaas....
OK dan is de klep in elk geval niet de oorzaak. Dan zou het in de elektronica moeten zitten. Heb je opentherm aansturing, of aan/uit?
bertpitdinsdag 22 november 2016 @ 09:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 09:18 schreef bertpit het volgende:

[..]

OK dan is de klep in elk geval niet de oorzaak. Dan zou het in de elektronica moeten zitten. Heb je opentherm aansturing, of aan/uit? En hoe wordt de temperatuur gemeten? Zelf heb ik ook een gedeelte vloerverwarming deze wordt gestuurd door een round thermostaat. Werkt prima.
okzbowdinsdag 22 november 2016 @ 11:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 09:18 schreef bertpit het volgende:

[..]

OK dan is de klep in elk geval niet de oorzaak. Dan zou het in de elektronica moeten zitten. Heb je opentherm aansturing, of aan/uit?
aan/uit, dus dat zou het probleem niet moeten zijn. De temperatuur wordt gemeten door de base-unit van Evohome.

Zou het helpen, en is het mogelijk, om de "woonkamerzone" te verwijderen en opnieuw aan te maken?

Nu: eega is thuis aan het werk, haar werkkamer warmt netjes op. Woonkamer staat uit, maar warmt gezellig mee op zo te zien op de app.
bertpitdinsdag 22 november 2016 @ 20:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 11:55 schreef okzbow het volgende:

[..]

aan/uit, dus dat zou het probleem niet moeten zijn. De temperatuur wordt gemeten door de base-unit van Evohome.

Zou het helpen, en is het mogelijk, om de "woonkamerzone" te verwijderen en opnieuw aan te maken?

Nu: eega is thuis aan het werk, haar werkkamer warmt netjes op. Woonkamer staat uit, maar warmt gezellig mee op zo te zien op de app.
Even logisch nadenken, wat er gebeurt is dat bij elke afzonderlijke warmtevraag je BDR91unit een seintje krijgt van het systeem dat de klep van de vloerverwarming open gestuurd wordt. Anders zou die klep niet open gaan. Ik zou aan die kant gaan beginnen met zoeken naar de oorzaak.
Anonymoussedinsdag 22 november 2016 @ 23:20
@okzbow
De 8015 zoneklep wordt aangestuurd door BDR91. Test op BDR91 of klep goed aangestuurd wordt d.m.v. drukknop. Test de communicatie op de Evotouch met de BDR91. Verlaag/verhoog de vv temperatuur op de Evotouch, volgt de BDR91 volgens verwachting? Succes
okzbowwoensdag 23 november 2016 @ 09:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 23:20 schreef Anonymousse het volgende:
@okzbow
De 8015 zoneklep wordt aangestuurd door BDR91. Test op BDR91 of klep goed aangestuurd wordt d.m.v. drukknop. Test de communicatie op de Evotouch met de BDR91. Verlaag/verhoog de vv temperatuur op de Evotouch, volgt de BDR91 volgens verwachting? Succes
De communicatie is goed, dat heb ik gisteravond getest. Ik heb ook de zone verwijderd en opnieuw aangemaakt, zonder succes.

Overigens reageert de BDR91 prima op signalen, als er maar geen warmte vraag is vanuit een andere zone (overigens niet alle zones getest, maar werkkamer en badkamer geven dit ongewenste resultaat).

Misschien moet ik het systeem resetten en alle zones opnieuw aanmaken en aanmelden.

[ Bericht 4% gewijzigd door okzbow op 23-11-2016 09:55:03 ]
bertpitwoensdag 23 november 2016 @ 12:17
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2016 09:45 schreef okzbow het volgende:

[..]

De communicatie is goed, dat heb ik gisteravond getest. Ik heb ook de zone verwijderd en opnieuw aangemaakt, zonder succes.

Overigens reageert de BDR91 prima op signalen, als er maar geen warmte vraag is vanuit een andere zone (overigens niet alle zones getest, maar werkkamer en badkamer geven dit ongewenste resultaat).

Misschien moet ik het systeem resetten en alle zones opnieuw aanmaken en aanmelden.
Het lijkt erop dat je HR92's de BDR91 aansturen, deze stuurt vervolgens een seintje naar je ketelrelais. Vraag mij niet hoe dit kan.
Anonymoussewoensdag 23 november 2016 @ 12:24
@okzbow
Heb je de BDR91's (zoneklep en ketel aansturing) verwisseld? Heb je voor het inleren de BDR91 gereset?
okzbowwoensdag 23 november 2016 @ 12:33
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2016 12:24 schreef Anonymousse het volgende:
@okzbow
Heb je de BDR91's (zoneklep en ketel aansturing) verwisseld? Heb je voor het inleren de BDR91 gereset?
Nou na wat lezen lijkt het erop dat ik de BDR91 verkeerd heb gereset, 5 sec indrukken geeft een korte rode knipper, 15sec geeft de juiste rode knipper...

Het probleem lijkt vooralsnog opgelost. Gekke boel dat de BDR91 dus ineens in de war kan raken.

[ Bericht 20% gewijzigd door okzbow op 23-11-2016 21:02:36 ]
greatgonzodonderdag 24 november 2016 @ 22:30
Het zijn heel wat pagina's om te lezen, dus maar zo vragen..

Wij willen ook een evohome set maar zijn totaal niet technisch.. Daarnaast ook een vloerverwarming (1 zone) in de woonkamer

Gaat me dit lukken met twee linkerhanden, of laat ik toch maar een gespecialiseerd bedrijf komen die dit voor ¤1000-1500 komt installeren?
bertpitdonderdag 24 november 2016 @ 23:31
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2016 22:30 schreef greatgonzo het volgende:
Het zijn heel wat pagina's om te lezen, dus maar zo vragen..

Wij willen ook een evohome set maar zijn totaal niet technisch.. Daarnaast ook een vloerverwarming (1 zone) in de woonkamer

Gaat me dit lukken met twee linkerhanden, of laat ik toch maar een gespecialiseerd bedrijf komen die dit voor ¤1000-1500 komt installeren?
Ik zou een specialist adviseren.
noalertmaandag 28 november 2016 @ 14:53
Ik zit met een probleem. Ik heb een Evohome-set met 4 HR92-radiatorregelaars gekocht. Drie radiatoren heb ik probleemloos geïnstalleerd (1x standaard M30, 2x Danfoss met verloopstuk). Situatieschets: jaren 30-huis, veel ruimtes, deel van elektra/gas/water stamt nog uit de oudheid, deel is reeds ooit vervangen.

Radiator 4 op de werkkamer van mijn vriendin is een probleemgevalletje. Deze radiator(knop) is volgens mij volgens mij tig jaar oud.

Op http://imgur.com/a/eslFk vind je de foto's. Op de bovenste foto's heb ik de knop eraf gehaald. Het vierkante deel vooraan is de regelaar en draait dus open/dicht. De merknaam op de knop is SCAPI (of SCP,PI of SCRPI, slecht leesbaar). Na wat Google-werk lijkt het erop dat dat een oude serie van Comap is. Vergelijkbaar met https://www.technowinkel.(...)map-942-942000-.html.

De bijgeleverde verloopstukken zijn volgens mij niet bruikbaar voor deze knop, omdat ie op een andere manier open/dicht gaat dan de andere knoppen.

Bestaat er een mogelijkheid om de HR92 op deze radiatorkraan aan te sluiten, wellicht via een los te kopen verloopstuk? Of moet ik dan de gehele radiatorkraan vervangen? (En zo ja: is dat met wat tutorials zelf te doen, of kan ik dat beter door een vakman laten doen?)

Dank alvast voor de hulp!

[ Bericht 0% gewijzigd door noalert op 28-11-2016 15:02:49 ]
bertpitmaandag 28 november 2016 @ 15:07
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:53 schreef noalert het volgende:
Ik zit met een probleem. Ik heb een Evohome-set met 4 HR92-radiatorregelaars gekocht. Drie radiatoren heb ik probleemloos geïnstalleerd (1x standaard M30, 2x Danfoss met verloopstuk). Situatieschets: jaren 30-huis, veel ruimtes, deel van elektra/gas/water stamt nog uit de oudheid, deel is reeds ooit vervangen.

Radiator 4 op de werkkamer van mijn vriendin is een probleemgevalletje. Deze radiator(knop) is volgens mij volgens mij tig jaar oud.

Op http://imgur.com/a/eslFk vind je de foto's. Op de bovenste foto's heb ik de knop eraf gehaald. Het vierkante deel vooraan is de regelaar en draait dus open/dicht. De merknaam op de knop is SCAPI (of SCP,PI of SCRPI, slecht leesbaar). Na wat Google-werk lijkt het erop dat dat een oude serie van Comap is. Vergelijkbaar met https://www.technowinkel.(...)map-942-942000-.html.

De bijgeleverde verloopstukken zijn volgens mij niet bruikbaar voor deze knop, omdat ie op een andere manier open/dicht gaat dan de andere knoppen.

Bestaat er een mogelijkheid om de HR92 op deze radiatorknop aan te sluiten, wellicht via een los te kopen verloopstuk? Of moet ik dan de gehele radiatorkraan vervangen? (En zo ja: is dat met wat tutorials zelf te doen, of kan ik dat beter door een vakman laten doen?)

Dank alvast voor de hulp!
Die oude kranen moet je vervangen, want die werken met volgens het principe van "dicht of open schroeven". Thermostaatkranen werken met een stift die dicht of open gedrukt wordt.

Als je deze foto's even meeneemt naar je installateur (ik heb ze bij warmteservice gekocht, maar elke andere heeft ze ook) dan kan hij zeggen welke je nodig hebt. Ik heb ook de Danfoss RA-N genomen, deze zijn instelbaar en kunnen goed uit de voeten met de verloopjes die bij de HR92 geleverd worden. Ze zijn er in recht, haaks, verkeerd haaks et cetera, vandaar dat je de foto's mee moet nemen.
Pitmeistermaandag 28 november 2016 @ 15:41
Ik zie op Amazon.de een honeywell evohome kit voor de aantrekkelijke prijs van ¤229, samen met de gateway van ¤65.
Alleen komt deze met de oudere centrale unit. Voor zover ik kan zien heeft de nieuwe variant een ingebouwde gateway maar zou het verder gelijk moeten zijn, ik kan er alleen bar weinig over vinden op internet.

Weet iemand wat de verschillen zijn tussen de nieuwe Evohome (3100 serie las ik ergens) en de oude Evohome icm met de WIFI gateway?
bertpitmaandag 28 november 2016 @ 15:48
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:41 schreef Pitmeister het volgende:
Ik zie op Amazon.de een honeywell evohome kit voor de aantrekkelijke prijs van ¤229, samen met de gateway van ¤65.
Alleen komt deze met de oudere centrale unit. Voor zover ik kan zien heeft de nieuwe variant een ingebouwde gateway maar zou het verder gelijk moeten zijn, ik kan er alleen bar weinig over vinden op internet.

Weet iemand wat de verschillen zijn tussen de nieuwe Evohome (3100 serie las ik ergens) en de oude Evohome icm met de WIFI gateway?
De nieuwe heeft wifi ingebouwd en kun je in NL kopen voor circa 275 incl. BTW. Het scheelt weer een component in je systeem. En is ook nog goedkoper.
Pitmeistermaandag 28 november 2016 @ 16:03
Het verschil is alleen dat die van amazon met 3 radiatorknoppen wordt geleverd. Er is ook een aanbieding met 4 radiator knoppen voor ¤259. Die radiatorknoppen zijn los iets van ¤70 voor zover ik kan zien dus het is best een leuke aanbieding.

EDIT: of ik kijk verkeerd, maar in NL kan ik enkel een losse centrale unit vinden voor de prijs die jij noemt.
bertpitmaandag 28 november 2016 @ 20:24
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 16:03 schreef Pitmeister het volgende:
Het verschil is alleen dat die van amazon met 3 radiatorknoppen wordt geleverd. Er is ook een aanbieding met 4 radiator knoppen voor ¤259. Die radiatorknoppen zijn los iets van ¤70 voor zover ik kan zien dus het is best een leuke aanbieding.

EDIT: of ik kijk verkeerd, maar in NL kan ik enkel een losse centrale unit vinden voor de prijs die jij noemt.
Ahh, 3 X hr92 erbij dat is inderdaad een mooie aanbieding. Ik zit me af te vragen of er een verschil is.
Pitmeisterdinsdag 29 november 2016 @ 11:28
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 20:24 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ahh, 3 X hr92 erbij dat is inderdaad een mooie aanbieding. Ik zit me af te vragen of er een verschil is.
Het valt uiteindelijk nog enigszins mee als je alles mee telt.
Met de relais module en de internetgateway komt er toch nog ¤150 bovenop. Dan scheelt het nog maar ¤70 met de set van 50five, maar dan heb je wel de nieuwe versie. Ik heb overigens nog geen andere verschillen kunnen vinden tussen generatie 2 en 3, anders dan ingebouwde WIFI.

Andere vraag: zijn er nog range extenders nodig? De centrale unit komt bij mij in de woonkamer en de knoppen op de 1ste en 2e verdieping, ik verwacht problemen te krijgen met de 2e verdieping.
bertpitdinsdag 29 november 2016 @ 16:32
@ Pitmeister: Het verschil zit hem erin dat de Wifi uitvoering iets uitgebreidere en overzichtelijkere mogelijkheden heeft bij de zone-instellingen. Dus dan moet je van beide de handleiding doornemen om precies te weten wat de verschillen zijn.
https://wifithermostaten.(...)ome.html#colorvswifi

De apparatuur onderling communiceert niet via Wifi. Uitsluitend het bedienpaneel werkt met Wifi voor de appbediening. Dus geen range extender nodig als het bedienpaneel in de Wifi dekking staat.

[ Bericht 4% gewijzigd door bertpit op 29-11-2016 23:08:41 ]
nightlife31dinsdag 29 november 2016 @ 21:39
Hierbij een vraag aan iemand die verstand heeft van HR ketel aansturen met therostaat. Valliant ecotec om precies te zijn.

Ik heb al enkele jaren een evohome aansluiting via opentherm. Ik wil eens kijken wat het gedrag van mijn CV is bij aansturing met aan/uit. Nu zie ik namelijk zeer regelmatig korte temperatuur pieken en dat lijkt mij niet efficient.

Ik wil mijn CV daarom eens aansturen met via aan/uit. Hoe werkt deze aansluiting precies? Is dit simpel een contact maken tussen 2 draden, of moet er bv een bepaald voltage aangebracht worden?
bertpitwoensdag 30 november 2016 @ 12:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 21:39 schreef nightlife31 het volgende:
Hierbij een vraag aan iemand die verstand heeft van HR ketel aansturen met therostaat. Valliant ecotec om precies te zijn.

Ik heb al enkele jaren een evohome aansluiting via opentherm. Ik wil eens kijken wat het gedrag van mijn CV is bij aansturing met aan/uit. Nu zie ik namelijk zeer regelmatig korte temperatuur pieken en dat lijkt mij niet efficient.

Ik wil mijn CV daarom eens aansturen met via aan/uit. Hoe werkt deze aansluiting precies? Is dit simpel een contact maken tussen 2 draden, of moet er bv een bepaald voltage aangebracht worden?
Hi Nightlife31 Ik adviseer je om deze vraag in een ander forum te stellen. Bijvoorbeeld op klusidee.nl. Daar zit veel deskundigheid op dat vlak. Succes.
Divinity0woensdag 30 november 2016 @ 13:31
Beste evohome medestanders en volgers.

Ik ben toch wel trotse eigenaar van het evohome systeem, al begint er links en recht wel iets van het trots af te nemen door onduidelijkheden. Mijn configuratie is als volgt:

Remeha calenta 40c
Evohome colour met internet module
HCE80 +antenne met 4xservomotor tbv vloerverwarming voor de woonkamer (3 lussen) en keuken (1lus)
6 HR92 tbv voor de radiatoren van de boven verdieping (3x slaapkamer en de badkamer)
De R8810 Opentherm ketelrelais.
By-pass aanwezig, plus een radiator in de bijkeuken welke een fractie openstaat.

Na een complete woning renovatie heeft deze installatie 2 jaar lang de boel verwarmd met af en toe wat slingeringen in de temperaturen, maar ivm 'andere prioriteiten' niks mee gedaan. Nu ik er wat tijd voor vrij maak en verbruiken ga vergelijken kom ik er achter dat ik relatief (geen huis/installatie is gelijk) veel gas verbruik.

Ik heb al een hele hoeveelheid van dit forum onderwerp gelezen met vele tips en trucs.
O.a heb ik regelmatig gelezen dat er wordt afgeraden om een R8810 (opentherm) ketelrelais te gebruiken. -Soms vanwege de servomotortjes die bij de vloerverwarming gebruikt worden. - anderszijds omdat de ketel niet goed zou functioneren met het opentherm protocol van honeywell.

Na dit te hebben gelezen (ook op andere sites) heb ik besloten om mijn O/T ketel relais te gaan vervangen voor een BDR91 ofwel aan/uit.

Na een ietswat stugge herstart (alle geinstalleerde zones verwijderd en opnieuw verbonden) heb ik het systeem weer in de benen, wat wil zeggen dat alles communiceert. de ketel verwarmd en de HCE80 pomp het in de vloer en de slaapkamers worden warm wanneer we dit nodig vinden.

Maar..

Het valt mij regelmatig op dat de HCE80 en de ketel niet synchroon lopen. Dus de ketel stookt en de HCE heeft de pomp af en de kleppen dicht (dus gas verstoken over de bypass voor niks) of andersom; de HCE pompt met de kleppen open terwijl de ketel in standby staat (koud water wordt de voer ingepompt)

Uiteindelijk lijkt het er wel op dat ik iets minder verbruik maar ik ben nog niet tevreden.

Hopelijk zijn er gebruikers die mij kunnen vertellen wat ik moet veranderen/doen.

-extra info
op de HCE80 zijn dus 4 servomotors geinstalleerd waarvan 3 op zone1 (woonkamer) en 1 op zone 2 (keuken)
verder heb ik de toewijzing gedaan vanuit evohome, met de installatie procedure. Met eerst de woonkamer (voeler is de evohome) verbinden, terug en nog een keer verbinden (lampje groen) en daarna de keuken (voeler DTS92) op dezelde manier.
en daarna de boven verdieping handmatig toegevoegd.
nightlife31woensdag 30 november 2016 @ 19:37
Dank Bertpit, zal ik doen