Delft dus best redelijk centraal tenzij je in Limburg woont of Friesland. Heb ook altijd genoeg slaapplek met een beetje passen en metenquote:Op dinsdag 26 december 2006 23:11 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
![]()
Waar zit je ongeveer, in Nederland? Beetje centraal?
quote:Op dinsdag 26 december 2006 23:14 schreef Duderinnetje het volgende:
Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... óér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk!
quote:Op dinsdag 26 december 2006 23:17 schreef SeaOfLove het volgende:
[..]
Delft dus best redelijk centraal tenzij je in Limburg woont of Friesland. Heb ook altijd genoeg slaapplek met een beetje passen en meten![]()
Lijkt mij ook erg leuk...als meerdere mensen die in het vorige topic hebben gepost het ook even laten weten dan kunnen we misschien een datum prikken.quote:Op dinsdag 26 december 2006 23:18 schreef Duderinnetje het volgende:
Nou Delft zou mij prima zijn. Liefst een keer op een zondagmiddag of zo. Lijkt me erg gezellig
Ja maar kom je naar de meet!? Dát willen we weten!quote:Op dinsdag 26 december 2006 23:22 schreef zoalshetis het volgende:
ik laat het meestal een uur of 8 pruttelen op 70 graden. oh ja en natuurlijk met versgeknepen puree.
Slaapplek is dan weerquote:Op dinsdag 26 december 2006 23:25 schreef SeaOfLove het volgende:
[..]
Ik bied het ook alleen maar aan met eventueel een slaapplek![]()
![]()
Ja ook een beetjequote:Op dinsdag 26 december 2006 23:27 schreef zoalshetis het volgende:
is dit het grote stoofpottenmeet topic?
Jij moet met je spaanse-stoofpottenreceptje ook gewoon op de pottenmeet komenquote:Op dinsdag 26 december 2006 23:42 schreef Remco_h het volgende:
even een klein tvptje...
pottenmietquote:Op dinsdag 26 december 2006 23:44 schreef SeaOfLove het volgende:
[..]
Jij moet met je spaanse-stoofpottenreceptje ook gewoon op de pottenmeet komen![]()
Moet nog besproken worden ...Dude-potje kwam net pas met het ideequote:Op dinsdag 26 december 2006 23:53 schreef zoalshetis het volgende:
wanneer hadden jullie in gedachten?
Ja dat is wel een goeie op zich, maar dan wordt het een herhaling van zetten. Iedereen leest maar gewoon deel 1 hoor, dat is er niet voor niks.quote:Op dinsdag 26 december 2006 23:58 schreef De_Hertog het volgende:
Is het geen idee om een aantal goede recepten uit het vorige topic in de OP te plaatsen, in plaats van de Op gewoon te kopiëren?
Als jij ook goed het vlees tot een heerlijke maaltijd kan laten pruttelen dan moet je natuurlijk ook komenquote:Op woensdag 27 december 2006 00:18 schreef golfer het volgende:
Een pottenmeet is iets waar ik nou altijd van gedroomd heb.![]()
Ik van Gordon Ramsey, maar dat wist je al...quote:Op woensdag 27 december 2006 00:18 schreef golfer het volgende:
Een pottenmeet is iets waar ik nou altijd van gedroomd heb.![]()
Die ziet er erg lekker uit. Binnenkort maar eens proberen, denk ik.quote:Op woensdag 27 december 2006 00:39 schreef Oblivion het volgende:
Uit het boek van Gordon Ramsey:
Winter stoofpot:
-knip-
Als je de bijgerechten erbij wilt hebben, gil je maar...quote:Op woensdag 27 december 2006 00:46 schreef golfer het volgende:
Die ziet er erg lekker uit. Binnenkort maar eens proberen, denk ik.
*scream*quote:Op woensdag 27 december 2006 00:47 schreef Oblivion het volgende:
Als je de bijgerechten erbij wilt hebben, gil je maar...
Morgen ben je de eerste.quote:
quote:Op woensdag 27 december 2006 00:48 schreef Duderinnetje het volgende:
Obli, mijn nachrust, wat doe je???
O wat klinkt dat heerlijk zeg.
Verklaring: Het braadaanbaksel oplossen.quote:
En wat is deglaceren?
Het (sudder)vleesch is geduldig en wacht.quote:Op woensdag 27 december 2006 00:51 schreef Oblivion het volgende:
Morgen ben je de eerste.
Als je het niet erg vind.![]()
Topic lezenquote:Op woensdag 27 december 2006 17:24 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat is volgens jullie het beste deel van een beest om te stoven?
Tevens TVP
Het is ook heel lekker. Variaties hierop ben ik ook in Spanje tegengekomen als tapa.quote:
Maar kun je die ovenschotels ook niet bereiden op een klein sudderpitje?quote:Op donderdag 28 december 2006 13:33 schreef UIO_AMS het volgende:
90% van de gerechten in dat boek zijn voor ovenstoofschotels. Ik heb geen oven. En van die resterende 10% is een groot deel vegetarisch.
Gelukkig hebben we dit topic en het voorgaande nog voor lekkere gerechten die zonder oven gemaakt kunnen worden.
Ik heb geen idee, dus ik hoop dat dit een retorische vraag van je was. Hopelijk wel, want er staan veel lekkere stoofschotels in.quote:Op donderdag 28 december 2006 13:39 schreef Duderinnetje het volgende:
Maar kun je die ovenschotels ook niet bereiden op een klein sudderpitje?
Ja kan vast!quote:Op donderdag 28 december 2006 13:41 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ik heb geen idee, dus ik hoop dat dit een retorische vraag van je was. Hopelijk wel, want er staan veel lekkere stoofschotels in.
quote:Op woensdag 27 december 2006 00:51 schreef Oblivion het volgende:
OverMorgen ben je de eerste.
Als je het niet erg vind.![]()
Zondag ga je dat maken kokkiequote:Op woensdag 27 december 2006 00:46 schreef golfer het volgende:
Die ziet er erg lekker uit. Binnenkort maar eens proberen, denk ik.
Zie net je edit pas.quote:Op donderdag 28 december 2006 13:39 schreef Duderinnetje het volgende:
O en voor een goed vegetarisch recept hou ik me wel aanbevolen hoor! Is weer eens wat anders
Ja, zo kan je het ook lezen.quote:Op donderdag 28 december 2006 14:00 schreef Oblivion het volgende:
[afbeelding]
Kijk eens goed naar wat er op het boekje staat?![]()
Hartverwarmende gerechten voor op het fornuis OF in de oven.
Lijkt me dus dat je het prima op een kleine pit kan laten sudderen.
Ja toch?quote:Op donderdag 28 december 2006 14:05 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ja, zo kan je het ook lezen.
Maar ik ga het wel proberen zonder oven.![]()
quote:Op donderdag 28 december 2006 13:45 schreef Oblivion het volgende:
[..]![]()
Vort met de geit!![]()
Veldsla-selderijsalade met fourme d'armbert:
5 stengels bleekselderij.
200 gr veldsla.
150 gr fourme d'armbert.
6 el klassieke vinaigrette. (komt ook een recept van.)
Zeezout en vers geraspte peper een handvol geplette, geroosterde walnoten. (naar wens)
Hak de selderij en doe hem in een grote slakom.
Haal de dikke uiteinde van de bundeltjes veldsla en voeg de blaadjes bij de selderij .
Verkruimel de helft van de kaas in de kom en bedruppel hem met 3-4 el vinaigrette.
Op aparte borden serveren, verkruimel rest van kaas over de borden.
Strooi dan wat voor extra beet een handje vol walnoten.
Daarna de vinaigrette.
Tip: Vervang de kaas als u deze niet kunt krijgen met Blue d'Auvergne of elke andere milde, kruimelige blauwschimmelkaas.
Is goed, alleen vervang ik die blauwgeaderde kaas ui het recept van Obli/Gordon wel door iets anders.quote:
waarom? nooit een echt mooie romige adertjeskaas gehad? je kan een kaasroute door frankrijk, italië en spanje maken. lekker een maand of 2 met een auto en tent onderweg. vergeet het grote kaasboek niet. de streek waar de beesten grazen en vaak ook kruiden kauwen is bepalend voor de smaak van de melk en daarmee kaas.quote:Op donderdag 28 december 2006 16:13 schreef golfer het volgende:
[..]
Is goed, alleen vervang ik die blauwgeaderde kaas ui het recept van Obli/Gordon wel door iets anders.![]()
dan maak ik de route wel voor bluezz en mijn eigen vriendin. droppen de dames ons bij een wijnhuis, gaan zij kaasproeven. wij lekker wijnproevenquote:Op donderdag 28 december 2006 17:37 schreef golfer het volgende:
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
Dat gaat niet door vader.quote:Op donderdag 28 december 2006 17:39 schreef zoalshetis het volgende:
dan maak ik de route wel voor bluezz en mijn eigen vriendin. droppen de dames ons bij een wijnhuis, gaan zij kaasproeven. wij lekker wijnproeven![]()
Laat even weten wat je er door doet, want ik ben ook niet van de kazen...quote:Op donderdag 28 december 2006 17:37 schreef golfer het volgende:
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
Had er net een flinke eetlepel witte basterdsuiker doorheen gegooid en dat lijkt te werken.quote:Op donderdag 28 december 2006 18:51 schreef Oblivion het volgende:
Hmmm, bitterheid...Misschien wat bruine suiker? Of gewone witte?
Mooi zo!quote:Op donderdag 28 december 2006 19:02 schreef UIO_AMS het volgende:
Had er net een flinke eetlepel witte basterdsuiker doorheen gegooid en dat lijkt te werken.![]()
Alle ingrediënten in huis gehaald. Morgen lekker sudderen.quote:Op woensdag 27 december 2006 00:39 schreef Oblivion het volgende:
Ik doe nu eerst even de stoofpot overtypen...![]()
6 Personen:
800 g stoofvlees.
3 el bloem.
zeezout en versgemalen peper.
Olijfolie om in te bakken.
200 g rookspek, in blokjes.
2 winterwortels, geschraapt.
1 kleine knolselderij van ca. 700 gram, geschild.
150 g zilveruitjes (of mini sjalotten), gepeld.
enkele takjes tijm.
2 laurierblaadjes.
250 kastanje champignons, schoongemaakt, grote exemplaren gehalveerd.
1 tl tomatenpuree.
500 ml rode wijn.
300 ml runderbouliion.
Handvol bladpeterselie.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snij het vlees in blokjes. Breng de bloem op smaak met zout en peper en wentel het vlees erdoor.
Verhit wat olijfolie in een grote gietijzeren braadpan op middelhoog vuur.
Bak het rundvlees in 2 of 3 porties rondom bruin en leg het op een bord.
Doe de spekblokjes in de pan en bak ze op laag vuur goudbruin, voeg indien nodig exra olijfolie toe.
Snijd intussen de wortels en de knolselderij in blokjes van 2 cm.
Schep ze met de hele uien, de tijm en de laurierblaadjes in de pan en roerbak op middelhoog vuur 5 minuten, tot de groenten zacht worden.
Roer de paddestoelen en de tomatenpuree erdoor en bak ze 2-3 minuten.
Schenk de rode wijn erbij, schraap de bodem van de pan met een pollepel af om te deglaceren.
Voeg de bouillon toe en breng de vloeistof aan de kook, temper het vuur en laat alles enkele minuten sudderen.
Doe het vlees weer in de pan en roer tot al het vlees onder de vloeistof staat.
Doe het (?) deksel op de pan en zet hem 2 1/2 uur in de oven, of tot het vlees helemaal gaar is.
Proef even en strooi de gehakte peterselie over de stoofpot.
Ben zeer benieuwd wat jullie ervan vinden.quote:Op zaterdag 30 december 2006 17:12 schreef golfer het volgende:
[..]
Alle ingrediënten in huis gehaald. Morgen lekker sudderen.
Oh, gewone? Of toch die met mosterd?quote:
Zelfgemaaktequote:
Een stoofpot van gourmetvlees maken?quote:Op zondag 31 december 2006 16:57 schreef zoalshetis het volgende:
mmmmmm. ik ga het doen met een gourmet.
quote:Op zondag 31 december 2006 19:52 schreef Oblivion het volgende:
Ziet er lekker uit!
Nee, inderdaadquote:Op zondag 31 december 2006 20:10 schreef Oblivion het volgende:
Jezus, wat een bord!![]()
Dat eet je toch niet allemaal op???
Vreetzakkie...quote:Op zondag 31 december 2006 20:23 schreef Duderinnetje het volgende:
O ik zou zo'n bord vol makkelijk op krijgen
Thanks hon', jullie ookquote:Op zondag 31 december 2006 20:26 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Vreetzakkie...
Jullie ook een fijne jaarwisseling!![]()
![]()
Je bent niet de enigequote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:06 schreef Maerycke het volgende:
Stoofpotje op heeft staanIk raakte best wel geinspireerd door te topic zeg maar
![]()
Ik had alleen een grotere pan moeten pakken want hier passen nooit geen krieltjes meer bij zo...quote:
Ik gok knolselderij.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:44 schreef K-mail het volgende:
Wat zijn die witte blokjes op die foto? Ik kan niet 123 terug vinden welk recept het is...
ja ik gebruik hem ook te weinig. maar misschien een apart topic waardig?quote:Op dinsdag 2 januari 2007 21:59 schreef Sjeen het volgende:
De römertopf!!! Die staat hier ook nog ergens, toch van de week weer eens opduikelen![]()
quote:Op dinsdag 2 januari 2007 21:59 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ja ik gebruik hem ook te weinig. maar misschien een apart topic waardig?
Ik heb een tijdje geleden ook zo'n Römertopf aangeschaft... Een paar goede recepten zijn dan altijd welkom!quote:Op dinsdag 2 januari 2007 21:59 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ja ik gebruik hem ook te weinig. maar misschien een apart topic waardig?
Nou dat is mooi manquote:Op woensdag 3 januari 2007 11:02 schreef Jarno het volgende:
Hey Duderinnetje ik heb die pot van jou pas gemaakt, heerlijk idd! Saus was wat dun maar dat heb ik opgelost met wat ontbijtkoek, bind mooi idd..
Alleen vond ik dat het vlees (had succadelappen genomen) op een gegeven moment wel erg mals werd (kan dat?quote:
Zeven uur!quote:Op woensdag 3 januari 2007 14:00 schreef Jarno het volgende:
[..]
Alleen vond ik dat het vlees (had succadelappen genomen) op een gegeven moment wel erg mals werd (kan dat?. ), het viel zowat in de pan uit elkaar. Misschien volgende keer wat grotere lappen nemen, of minder lang laten sudderen (heb de boel nu bijna 7 uur op laten staan, wel op een plaatje uiteraard).
In mijn herinnering (als kind) moeten stoofpotten altijd daaaaaaaaagen lang opstaan. Dat moet nu dus ook.quote:
Ja, maar dan pleurt de boel dus wel uit elkaar, da's nogal wiedes!quote:Op woensdag 3 januari 2007 14:14 schreef Jarno het volgende:
[..]
In mijn herinnering (als kind) moeten stoofpotten altijd daaaaaaaaagen lang opstaan. Dat moet nu dus ook..
In een slowcooker zijn tijden van 7 uur geen uitzondering, maar een stoofpan is toch iets anders.quote:Op woensdag 3 januari 2007 14:14 schreef Jarno het volgende:
In mijn herinnering (als kind) moeten stoofpotten altijd daaaaaaaaagen lang opstaan. Dat moet nu dus ook..
quote:Op woensdag 3 januari 2007 14:40 schreef Duderinnetje het volgende:
Nou, als het maar smaaktelekker rook, dat is het belangrijkste![]()
Ja wat grappig, die passage weet ik inderdaad ook nog goed. Kwam ze de trap op en dan genoot ze alquote:Op woensdag 3 januari 2007 22:59 schreef zoalshetis het volgende:
het mooiste uit het boek van palmen uit i.m. vond ik nog de passage waar ze de soepen van ischa roemde die altijd klaar stonden en de hele ruimte heerlijlk deden geuren.
iddquote:Op woensdag 3 januari 2007 23:01 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Ja wat grappig, die passage weet ik inderdaad ook nog goed. Kwam ze de trap op en dan genoot ze al![]()
Het was lekkerquote:Op zaterdag 2 december 2006 22:01 schreef Stereotomy het volgende:
- Aardappels, heb 350 gram krieltjes genomen
- Uien, een grote uit moet genoeg zijn
- Bokbier, omdat onze AH geen Guiness of Murphy's verkocht, 250 ml
- Laurierblad, 3 blaadjes
- Sucadelappen, ca. 500 gram
- Flesje rode wijn, 250 ml
- Tomatenpuree, blikje
- Knoflook, 6 tenen of 6 theelepels voorgeperst knoflook
- Worcestershire sauce, 1 eetlepel
- Runderboullion, in totaal 1 liter (aangelengd)
- Wortels, ongeveer 350 gram, maar achteraf had ik beter een winterpeen kunnen halen![]()
- Verse peterselie, die als laatste wordt toegevoegd (niet op de foto)
- Suiker, 1 eetlepel (niet op de foto)
- Tijm, 1 eetlepel (niet op de foto)
Volgende keer eens vette proberen, das echt lekkerderquote:Op maandag 22 januari 2007 10:09 schreef PdeHoog het volgende:
Klinkt goedIk had zelf 1 kg magere runderlappen, 8 aardappelen, 2 uien, bos wortelen (bij gebrek aan winterpeen
), halve liter bouillion, halve liter wijn, halve liter bier en 3 teentjes knoflook
Echt zo lekker
Nog lekkerderquote:Op maandag 22 januari 2007 15:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volgende keer eens vette proberen, das echt lekkerder
Ik stond 's middags alles te snijden met hulp van een vriendin, en die wilde de vette randjes van de riblapjes (Ze dacht eerst nog dat het bot was, het was vrij stevig wit vet) weggooien.quote:Op maandag 22 januari 2007 15:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volgende keer eens vette proberen, das echt lekkerder
Ik vond geen vet randje meer terug aan de vleesjes hoor, allemaal opgelost in het sausprutvochtsap. Wat niet weet, wat niet deertquote:Op maandag 22 januari 2007 15:49 schreef Bluezz het volgende:
Ik ben ook niet zo van de vette randjes
het gaat erom dat het vlees gemarmerd is, er veel dunne vetaders door het vlees lopen, ipv een dikke vetrand er aan vast, dat vet smelt weg tijdens het stoven en kan je gewoon van de stoof afscheppen. Het vet zorgt er echter voor dat de smaak beter wordt, en het vlees mals en sappig blijft.quote:Op maandag 22 januari 2007 15:49 schreef Bluezz het volgende:
Ik ben ook niet zo van de vette randjes
Probeer het eens, je vlees is 10 maal sappiger!quote:Op maandag 22 januari 2007 15:49 schreef Bluezz het volgende:
Ik ben ook niet zo van de vette randjes
Prrrrrquote:Op maandag 22 januari 2007 15:54 schreef Oblivion het volgende:
*Knuffeltje geeft aan pietverdriet...![]()
Ja die geaderde gemarmerde vetaders, daar let ik wel op, dat koop ik juistquote:Op maandag 22 januari 2007 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:
het gaat erom dat het vlees gemarmerd is, er veel dunne vetaders door het vlees lopen, ipv een dikke vetrand er aan vast, dat vet smelt weg tijdens het stoven en kan je gewoon van de stoof afscheppen. Het vet zorgt er echter voor dat de smaak beter wordt, en het vlees mals en sappig blijft.
How come geen tijd, je kan het savonds opzetten en de hele avond laten pruttelen en de volgende dag eten.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 11:09 schreef Koningin het volgende:
Ik vind het zo jammer dat ik nooit echt tijd heb om zo'n stoofpotje te maken.....ziet er allemaal zo lekker uit.
Oh ja, zo had ik het nog niet bekeken.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 11:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
How come geen tijd, je kan het savonds opzetten en de hele avond laten pruttelen en de volgende dag eten.
Gewoon weer even het vuurtje eronder opstoken. Hartstikke simpelquote:Op vrijdag 9 februari 2007 11:30 schreef Koningin het volgende:
[..]
Oh ja, zo had ik het nog niet bekeken.
Dan gewoon opwarmen op het vuur? Of liever in de magnetron?
Een limburgs recept, meestal gemaakt met paardenvlees of runderpoulet...quote:Op zondag 11 februari 2007 17:50 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Gewoon weer even het vuurtje eronder opstoken. Hartstikke simpel
@ Sjeen, zuurvlees, wat is dat toch?
Dat vlees is dan ook echt zuur? (Ja dat moet haast wel).quote:Op zondag 11 februari 2007 17:57 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Een limburgs recept, meestal gemaakt met paardenvlees of runderpoulet...
Onze versie:
Een halve kilo runderpoulet, een gepelde door midden gesneden ui, wat laurierbladen, kruidnagels, peper en zout een nacht in azijn laten staan. Het vlees laten uitlekken en aanbraden, als het goed bruin is, uit de ketel nemen. Een nieuwe ui snipperen en fruiten, vlees weer terug erbij, nieuwe kruidnagels en laurier erbij, wat azijn erbij en laten pruttelen. Af en toe omroeren en eventueel nog azijn bijvoegen. Al het vlees lekker gaar is, wat stroop toevoegen en wat peperkoek om de saus te binden...
Lekker met gekookte aardappels of frietjes en rode kool met appeltjes...
Zoetzuur eigenlijk... kun je zelf bepalen, beetje meer stroop of wat bruine suiker erbij of juist meer azijn... Sommigen doen ook pure chocolade erdoor...quote:Op zondag 11 februari 2007 18:01 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Dat vlees is dan ook echt zuur? (Ja dat moet haast wel).
Appelstroop, suikerstroop noemen ze hier siroop...quote:Op maandag 12 februari 2007 19:38 schreef Martijn_77 het volgende:
@Sjeen, wat voor stroop doe je daar door? Suiker of appelstroop?
Siroop? De suikerstroop die ik bedoel is zelf nog stropiger dan appelstroopquote:Op maandag 12 februari 2007 20:33 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Appelstroop, suikerstroop noemen ze hier siroop...
Ow... ik ken alleen van dat schenkstroopspul voor op pannekoeken. In potjes en blikjes hebben we alleen appelstroop en perenstroop.quote:Op dinsdag 13 februari 2007 19:17 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Siroop? De suikerstroop die ik bedoel is zelf nog stropiger dan appelstroop![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |