Enerzijds een opluchting, omdat ik trots op mezelf ben dat ik de beslissing heb genomen. Het was héél zwaar om op deze school te werken; 'moeilijke' doelgroep en een zeer slechte school (op 6 van de 8 punten onvoldoende beoordeeld...)quote:Op woensdag 31 januari 2007 21:44 schreef teigan het volgende:
Hardstikke leuk TSE..
Is het nou een opluchting dat je daar weg bent?
En begin je morgen gelijk op je nieuwe school?
De taart staat op de vorige paginaquote:Op vrijdag 2 februari 2007 20:59 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wel leuk om die cadeautjes te zien
Dat doe ik ook. Ik vind dat best je eigen creativiteit aangesproken mag worden als je les aan het geven bent. Ik heb ook collega's in mijn sectie die volgens mij zo creatief als een bezemsteel zijn en alles zoveel mogelijk samen en in overleg willen doen. Daar word ik helemaal wild van. Ik doe het op mijn eigen manier.quote:Op zondag 4 februari 2007 15:48 schreef thaleia het volgende:
Ik gooi bijv. vaak rustig een lesplanning totaal om omdat het ineens in me opkwam dat we eigenlijk ook weleens iets anders zouden kunnen gaan doen en hou me dus niet aan de studiewijzer. Ik behandel soms een bepaald hoofdstuk op een heel andere manier dan binnen onze sectie gangbaar is.
Inderdaad. Maar als de directie al zegt dat de leerling-enquêtes waanzinnig slecht waren ingevuld, dat zegt toch al genoeg. Normaal gesproken willen leerlingen die enquêtes nog al wat té positief invullen als ze je waarderen, maar als ze je in zulke enquêtes afmaken, dan is er écht wat mis. En zeker als zo'n mevrouw dan hoog van de toren blaast dat alles zo goed gaat. Ik zou dan gewoon eens onverwacht haar lokaal in lopen. Dan zie je meestal ook al veel. Op een locatie waar ik werk zijn veel ramen. Daar zie je dus álles. [Vreemd dat opeens mensen een doktersverklaring hebben dat ze niet meer op die locatie hoeven les te geven....quote:Maar goed, je moet natuurlijk op andere terreinen wel heel veel verprutst hebben om het zover te laten komen dat een schoolleiding echt actief van je af wil. Een docent die gewoon goed functioneert en goodwill heeft bij collega's en leerlingen zal nooit op bovengenoemde dingetjes worden gepakt.
Ik zou binnen 10 minuten in slaap gevallen zijnquote:Op zondag 4 februari 2007 15:52 schreef imago het volgende:
Schanulleke, succes op het plattelandDat lijkt mij nou ook zo heerlijk, gewoon een rustig gymnasiumklasje op een scholengemeenschap, 6 leerlingen die Grieks gekozen hebben ofzo, en dan in zo'n gehucht waar de kinderen nog netjes en beleegd zijn...
![]()
Succes met solliciterenquote:ik ga nergens meer enorm m'n best voor doen want ik wil er gewoon echt weg. Doe m'n best met solliciteren, want ik wil niet zo'n negatief mens worden dat járen roept dat ze weg wil en nooit écht gaat, maar het schiet allemaal nog niet zo op.
Bijwonen is ook niet zo'n probleem, maar die vergaderingen leiden..quote:Op vrijdag 23 februari 2007 21:03 schreef teigan het volgende:
Ik heb afgelopen week aan een studiedag meegedaan. Het was een sectieoverleg over de invulling van het nieuwe PTA. Ik heb gevraagd of het voor mij nuttig was om erbij te zijn, en mijn coach vond van wel.
Ik vond het ook leuk om het eens mee te maken, en ik heb mezelf ook laten horen...
Verder ben ik ook niet echt betrokken bij dingen buiten de lessen. Mijn school werkt met teams, en mijn klassen zijn over 3 teams verdeelt, en dat is niet te combineren. Toch ben ik laatst wel bij rapportenvergaderingen van 1 v.d. teams geweest, en aan het eind van het jaar woon ik ze gewoon alledrie bij..
Dank je! Tot nu toe, na drie stagedagen bevalt het heel goed. Alle twijfels die ik had over mijn eigen kunnen zijn opeens weg doordat ik nu eindelijk met een oudere groep werk. De lessen die ik geef worden beter beoordeeld dan ooit tevoren en mijn stagebegeleidster is enthousiast. Ook niet onbelangrijk, ze is een super rolmodel. Zoals zij met de leerlingen omgaat, zo sta ik er ook in.quote:Op zondag 4 februari 2007 15:52 schreef imago het volgende:
Schanulleke, succes op het plattelandDat lijkt mij nou ook zo heerlijk, gewoon een rustig gymnasiumklasje op een scholengemeenschap, 6 leerlingen die Grieks gekozen hebben ofzo, en dan in zo'n gehucht waar de kinderen nog netjes en beleegd zijn...
![]()
Ah tuurlijk wel.quote:Op vrijdag 23 februari 2007 20:57 schreef bloempjuh het volgende:
Ik ben wel bij vergaderingen geweest, maar geen echt actieve rol gehad. Ik betwijfel dan ook of ik wel klaar ben voor een LIO.
Rapportvergaderingen en vooral leerlingbesprekingen zijn meestal erg nuttig om de achtergronden van leerlingen te leren kennen. Op mijn school werken ze ook met teams en soms best moeilijk om tussen de teams te schipperen, alhoewel ik vrijwel al mijn tijd steek in mijn 'eigen' team. Altijd heerlijk als ze alle vergaderingen van de verschillende teams bijna allemaal op hetzelfde tijdstip plannenquote:Op vrijdag 23 februari 2007 21:03 schreef teigan het volgende:
Verder ben ik ook niet echt betrokken bij dingen buiten de lessen. Mijn school werkt met teams, en mijn klassen zijn over 3 teams verdeelt, en dat is niet te combineren. Toch ben ik laatst wel bij rapportenvergaderingen van 1 v.d. teams geweest, en aan het eind van het jaar woon ik ze gewoon alledrie bij..
Welke vergaderingen moet jij leiden? De enige vergaderingen die ik leid zijn de besprekingen voor mijn mentorklas.quote:Op vrijdag 23 februari 2007 21:20 schreef bloempjuh het volgende:
Bijwonen is ook niet zo'n probleem, maar die vergaderingen leiden..
Ah, kijk es aan!quote:Op vrijdag 23 februari 2007 21:20 schreef Schanulleke het volgende:
Dank je! Tot nu toe, na drie stagedagen bevalt het heel goed. Alle twijfels die ik had over mijn eigen kunnen zijn opeens weg
Zeg nooit nooitquote:Nooit meer onderbouw!![]()
Je mag ook best vaker postenquote:Op zondag 4 maart 2007 13:21 schreef ilsepielse het volgende:
Ik moet hier toch echt eens vaker lezen.
Inderdaad. Het geeft me ook altijd voldoening als de leerlingen met plezier aan mijn opdrachten aan het werken zijn. En als het niet zo is, heb je weer verbeterpuntjes.quote:Dus we maken het lesmateriaal zelf. Of nouja, 'we'... Ik schrijf de lesbrieven, en mijn begeleidster kijkt ze na en dan gaan ze naar repro. Leuke stage, vooral omdat ik zelf het lesmateriaal maak. Gaat wel veel tijd in zitten, maar het is heel leerzaam en staat natuurlijk ook leuk op je CV.
Da's wel heavy ja.quote:Heb twee klassen, en in eentje gaat het prima, en de andere is erg moeilijk. Gelukkig niet alleen bij mij, deze klas is geen 'groep'. Het zijn gewoon geen vriendjes van mekaar. De verwensingen over en weer, tegen elkaars stoel aantrappen, als ze langslopen iemand een tik geven... En bij de helft van de leerlingen is er thuis wel iets mis. Van gescheiden ouders tot gevangenis.
Dat hebben wij in leerjaar 1 en 2. Dan zitten basis, kader en TG bij elkaar. Aangezien kader/TG toch hetzelfde niveau is, is het inderdaad best moeilijk om te differentieren tussen basis aan de ene kant, en kader/TG aan de andere kant.quote:Tel daarbij op dat alle niveaus van het vmbo door elkaar zitten in één klas, en dan snap je dat het lesgeven soms best lastig is.
Eens! Ergens in oktober is er een nieuwe docente gekomen, die had "enorm veel ervaring op het gebied van vervangen". Nou, ik weet nu waarom hoor. Bij haar is het voortdurend een énorme puinhoop, op alle fronten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het gebeurt daar. Over een week of 2 is haar vervanging afgelopen, dus dan hobbelt ze weer vrolijk naar de volgende school. En de docent die terugkomt, kan puin ruimen. Ik heb ook wel eens iemand gehad die "een kei was in de VMBO bovenbouw". Nou, dat heb ik geweten. "Heel erg gericht op projectonderwijs", uhu...quote:Op woensdag 7 maart 2007 23:07 schreef imago het volgende:
Ik heb het idee dat de mensen die sollicitanten selecteren ook echt een flauw idee hebben wat het is om docent te zijn, en welke capaciteiten en competenties een docent in huis heeft
Uiteraard. En anders hebben we dit nodig, als het idee wat té flauw is..quote:Op donderdag 8 maart 2007 17:26 schreef imago het volgende:
Dat "een flauw idee" moet natuurlijk "geen flauw idee zijn", maar dat snapte je al![]()
Die collega-from-hell van me is aangenomen omdat ze zo'n enorme bagage had, allerhande studies en een promotie, enorm gestudeerd type. Jammer dat ze EN geen idee heeft hoe met dertienjarigen om te gaan, EN helemaal geen zin heeft om aan dertienjarigen simpele basisdingen uit te leggen.quote:Op donderdag 8 maart 2007 17:03 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Eens! Ergens in oktober is er een nieuwe docente gekomen, die had "enorm veel ervaring op het gebied van vervangen". Nou, ik weet nu waarom hoor.
Kan ik me heel goed voorstellen ja.quote:Op vrijdag 16 maart 2007 20:18 schreef thaleia het volgende:
Het is eigenlijk 1 grote slapstick en later zal ik hier ongetwijfeld hartelijk om lachen. Voor nu geeft het nogal een verzwaring van mijn werkdruk en een sterke daling van mijn werkplezier.
Met een beetje geluk wel ja.quote:Denk je niet dat die nieuwe collega Duits aan het eind van dit schooljaar waarschijnlijk wel weggaat?
De werkrelatie tussen jou en de klas is nu verstoord en daar zal eerst wat aan moeten gebeuren. Ik weet niet in hoeverre de klas écht niet wil, maar een optie zou kunnen zijn om volgende week gewoon eens even de boeken aan de kant te schuiven, je stoel midden in de klas te zetten en met de klas open een gesprek voeren over de gang van zaken. Geef aan dat jij het niet leuk vindt zoals de zaken nu gaan, dat je fouten hebt gemaakt en dat iedereen die kan maken ("docenten zijn nét mensen"), laat de klas vertellen hoe zij er over denken en probeer samen aan een oplossing te werken. "Jongens, we kunnen nu wel vervelend naar elkaar gaan zitten doen tot het einde van het schooljaar, maar dat willen we allebei toch niet?". Ben je er een beetje huiverig voor - wat ik me goed kan voorstellen, dan zou je er voor kunnen kiezen om ze een klein evaluatieformuliertje te laten invullen. Bijvoorbeeld:quote:Op vrijdag 16 maart 2007 20:26 schreef teigan het volgende:
Ik heb zo'n klas, waar het met vlagen gewoon echt niet lukt.. En dat valt heel erg samen met periodes waarin ik echt zwaar klote in mijn vel zit..Afgelopen twee weken ging het dus weer flink mis, en nu moet ik volgende week zien dat ik het op de een of andere manier weer goed krijg. Ik heb fouten gemaakt, de klas evengoed, die waren ook gewoon op etteren uit
Is de klas ook bij andere docenten druk/vervelend? Als dat zo is, zou de mentor misschien op de hoogte gebracht kunnen worden. Hij heeft vast wel tips.quote:Ik vind het erg moeilijk zo, heb het er al met meerdere collega's over gehad, en weet nog niet precies hoe het allemaal het beste aangepakt kan worden.. Mijn coach zou er dinsdag als ik ze weer heb bij komen zitten, maar ik weet nog niet of het verstandig is, dan moeten we de klas wel geod duidelijk kunnen maken waarom..
Toen ik begon (vervanging) had ik 4 klassen, 3 klassen waren erg pittig. Toen heb ik me inderdaad dat ook een aantal keren afgevraagd. "Dit wilde ik toch altijd? Waarom valt het nu dan zo zwaar tegen?". Maar nu ben ik blij dat ik toen doorgezet heb. En dat moet jij ook doen!quote:Met zulk soort dingen kan ik ergens wel begrijpen dat veel beginnende docenten snel stoppen. Het lesgeven vind ik echt leuk, maar nu 2 van mijn 3 klassen echt pittig zijn, vraag ik me toch regelmatig af waar ik aan begonnen ben...
De coordinator van de klas heeft ze na mijn les van woensdag nog gesproken. Hij heeft het er met ze over gehad hoe het nu ging, en wat er van mijn kant misging.. Daar kwamen een aantal dingen uit die ik zelf ook wel inzag, en sommigen die mij wel aan het denken hebben gezet. Ook hij vond dat er een gesprek moest komen, waar hij ook bij wilde zijn als ondersteuning voor mij. De bedoeling was dat er een paar leerlingen langs zouden lopen gisteren om daarvoor een afspraak te maken. Er is alleen dus niemand langsgeweest, en voorzover ik de klas gezien heb deden ze ook afstandelijk voor mijn gevoel.quote:Op vrijdag 16 maart 2007 20:52 schreef Baba-O-Riley het volgende:
De werkrelatie tussen jou en de klas is nu verstoord en daar zal eerst wat aan moeten gebeuren. Ik weet niet in hoeverre de klas écht niet wil, maar een optie zou kunnen zijn om volgende week gewoon eens even de boeken aan de kant te schuiven, je stoel midden in de klas te zetten en met de klas open een gesprek voeren over de gang van zaken. Geef aan dat jij het niet leuk vindt zoals de zaken nu gaan, dat je fouten hebt gemaakt en dat iedereen die kan maken ("docenten zijn nét mensen"), laat de klas vertellen hoe zij er over denken en probeer samen aan een oplossing te werken. "Jongens, we kunnen nu wel vervelend naar elkaar gaan zitten doen tot het einde van het schooljaar, maar dat willen we allebei toch niet?". Ben je er een beetje huiverig voor - wat ik me goed kan voorstellen, dan zou je er voor kunnen kiezen om ze een klein evaluatieformuliertje te laten invullen. Bijvoorbeeld:
"Wat vind je van jouw gedrag in de les?"
"Wat vind je dat er verbeterd kan worden in mijn les?"
"Zijn er dingen die ik persoonlijk zou kunnen verbeteren?"
Iets in die geest. Dan kun je naderhand, bij het genot van een kopje thee met koekje, eens rustig nalezen wat de leerlingen drijft.
Is de klas ook bij andere docenten druk/vervelend? Als dat zo is, zou de mentor misschien op de hoogte gebracht kunnen worden. Hij heeft vast wel tips.
Ik wil ook zeker niet stoppen hiermee. Ik merk nu wel dat ik echt moet gaan leren om dingen makkelijker van me af te laten glijden. Het vreet aan mij, en daardoor wordt het dan steeds minder. "Gelukkig" was de les van woensdag de druppel die de emmer deed overlopen, en ben ik weer even heel hard bezig met mezelf genoeg rust en dergelijke te gunnen. Ik denk/hoop dat ik volgende week weer met een beter humeur/zelfbeeld de klas inkom.quote:Toen ik begon (vervanging) had ik 4 klassen, 3 klassen waren erg pittig. Toen heb ik me inderdaad dat ook een aantal keren afgevraagd. "Dit wilde ik toch altijd? Waarom valt het nu dan zo zwaar tegen?". Maar nu ben ik blij dat ik toen doorgezet heb. En dat moet jij ook doen!![]()
Leerlingen voelen dat inderdaad haarfijn aan. Ik merk het zelf ook op de manier waarop ik de klas binnen kom. Kom ik de klas "gestresst" binnen, dan voel je de reactie van de klas al. "Oh, hij heeft slechte zin" en dan zijn ze zelf ook wat prikkelbaar. Kom ik op mijn dooie gemakje binnen, zwiep de deur uit de scharnieren en galm "Goedemorgen, wat is het vandaag toch weer een heerlijke dag om kennis te absorberen!" (of iets anders quasi-filosofischquote:Op vrijdag 16 maart 2007 21:08 schreef teigan het volgende:
daardoor ben ik de les erna dus heel erg gespannen erin gestapt, en liep het helemaal mis
Ik ben niet zo kapot van die lijst. Ik vind het fijner als de leerlingen hun ervaringen in hun eigen woorden opschrijven - en niet bij meerkeuze stellingen zitten te twijfelen tussen "beetje goed" en "tamelijk goed".quote:Ik moet voor mijn opleiding de klas nog een Vragenlijst Interpersoonlijk Leraarsgedrag laten invullen, ik ben ook erg benieuwd wat eruit komt.
Helaasquote:Op donderdag 15 maart 2007 22:38 schreef thaleia het volgende:
imago, nog aan het solliciteren? Je hebt zeker geen interesse in een onderwijsbaan in het oosten van het land he?
Ik heb binnenkort ook mondelingen. Op onze school doen we het in duo's, dus twee leerlingen die tegelijkertijd mondeling hebben. Ze zijn op stage geweest, dus daar laat ik hen over praten en ze hebben een leesdossier moeten aanleggen. Ik laat hen dus voornamelijk elkaar ondervragen. Ik oefen een beetje in de klas, maar niet gigantisch veel. Vloeiend Engels spreken leer je toch niet meer in 2 wekenquote:Op zondag 18 maart 2007 20:01 schreef Roellio het volgende:
Een collega van me is ziek. Nu heb ik de dubieuze eer toebedeeld gekregen om haar V4 klas in 2 weken klaar te stomen voor het mondeling Engels. Ze hebben nog niets gedaan want ze hebben al weken geen les.
Nee, dat doe ik ook niet. Ik doe het in de periode tot de examens, en laten we eerlijk zijn, zó lang is dat niet meer, vrij rustig aan. Ik oefen wel wat examens met ze, maar ik ga écht niet élke les examens oefenen. Sowieso omdat de meeste leerlingen toch een dikke voldoende gaan halen op hun examen, en de leerlingen die wat zwakker zijn, die kunnen op aanvraag nog extra oefenmateriaal krijgen voor thuis. Ik ga die klassen dus écht geen tientallen suffe examenteksten door de strot duwen. Soms haal ik wat materiaal van de BBC af, waar ik wat mee doe. Dat is wat realistischer en leuker voor ze.quote:Mensen nog tips w.b.t. het schriftelijk examen voorbereiden met ze? Wekenlang examenbundels doorploegen is niet erg motiverend voor mij en zeker niet voor m'n leerlingen.
Eerste jaren algemeen en vervolgens specialiseren. Tevens doe ik een minor Bewegingsonderwijs.quote:
Als de klas voor problemen bij jou zorgt, en dan komt opeens zo'n coach zeggen: "Het is een hele leuke klas", dan klopt er toch iets niet. Of de coach weet niet wat het voor klas is, of de klas is opeens poeslief. En dan klopt er ook iets niet. Doet me denken aan het beoordelingsgesprek van mij. Directeur kwam kijken in de moeilijkste klas, waar ik veel moeite mee had en dit ook aan gaf. Tijdens het bezoek waren ze allemaal super bezig, goed aan het werk, goeie vragen stellen, etc. Daarna de directeur: "Wat een leuke klas zeg, ik snap niet dat je daar problemen mee hebt". Haal die kleppen van je ogen af!quote:Op dinsdag 20 maart 2007 17:18 schreef teigan het volgende:
Mijn coach is wezen kijken en vond het een hele leuke klas
Ja, pas wel op dat je het nu niet te losjes gaat aanpakken he, zo van: oh, ze zijn nu lief, nu laat ik ze wat vrijer. Mevrouw Duits (inmiddels een beroemdheid hier volgens mijquote:, en het ging ook gewoon lekker. Zo wil ik het jaar best met ze volmaken!
Of ik de rest van m'n leven fulltime voor de klas wil staan. Ik heb al een opleiding zo goed als afgerond, ik ga denk ik eerst daarmee verder en als ik geen baan kan vinden kan ik altijd nog de educatieve master doen. Ik ben bang dat lesgeven gewoon teveel is voor me, ik moet een 9 tot 6 baantje hebben ofzoquote:Op vrijdag 30 maart 2007 11:47 schreef teigan het volgende:
Waar twijfel je dan aan Cherrylips?
Ligt er ook een beetje aan of je op alles "ja" zegt wat je gevraagd wordt, denk ik.quote:Op vrijdag 30 maart 2007 11:51 schreef CherryLips het volgende:
Het lesgeven zelf vind ik wel leuk, maar er komt zo verschrikkelijk veel bij kijken.
Ach, dat heb ik wel eens als de klas een proefwerk aan het maken is, of zelfstandig aan het werk is. Soms kijk ik dan wel eens naar al die hard nadenkende kopjes en dan denk ik: "wat heb ik toch een leuke baan"quote:Op maandag 2 april 2007 19:14 schreef thaleia het volgende:
nu verlang ik soms naar een baan waarbij je af en toe verveeld uit het raam kunt staren en wat wegdromen.
Laten we dan hopen dat Nachtmerrie uit de sectie gekukeld wordt. Ik zeg maar niks meer over Mevrouw Duitsquote:Ik hoor morgen of Wandelende Nachtmerrie volgend jaar nog in mijn sectie blijft. Zo nee, dan wil ik graag blijven waar ik nu werk. Zo ja, dan ga ik toch eens wat rondkijken in m'n eigen woonplaats. Het hangt voor mij dus van morgen af of ik wel of niet weer aan het solliciteren sla.
Heb jij een werkende PM?quote:
Zekers.. ik krijg alleen nooit een PM. Je zou er bijna PMS van krijgenquote:
Geen idee of er algemene lesprogramma's te vinden zijn. Scholen bepalen zelf wat ze doen, zolang ze zich maar aan de kerndoelen houden, en daar is de laatste tijd ook weer flink in gesnoeid. Ik weet wel dat op de websites van veel middelbare scholen het PTA staat. Daar kun je dus ook een hoop informatie uit halen.quote:Op woensdag 4 april 2007 13:18 schreef Naamah het volgende:
- Zijn er ergens op internet algemene lesprogramma's te vinden? Dus wat er gedaan wordt in de lessen? Hoeveel tijd er aan de verschillende onderdelen (zoals literatuur) besteed moet worden en welke onderdelen er uberhaupt zijn
Standaarddag:quote:Kunnen jullie me vertellen hoe voor jullie een dag/week/periode uitziet? Wat voor uren maak je op een dag?
Wat ik thuis doe is meestal voorbereidingen voor vergaderingen (zoals rapportvergaderingen en zo), nakijkwerk en lesmateriaal maken. Op school heb je vaak een inval-uur (dat je toezicht moet houden op een klas wanneer een collega afwezig is). Als ik een vrij uur heb, ben ik vaak wat aan het kopieren (lijkt ook net alsof ik een kopieerapparaat-fetisj heb, maar goed), maar vooral wat aan het praten met collega's of overleg met de afdelingsleider. Kan over klassen gaan, of over mentor-leerlingen, of gewoon over niks. Dat is ook belangrijk, vind ik.quote:Ben je die uren op school aan het werk of doe je ook veel thuis? Wat doe je de uren dat je geen lessen geeft?
Stress komt vooral voor tijdens proefwerkweken, wanneer je een shitload aan proefwerken moet nakijken en de punten het liefst de dag ervóór ingeleverd moet hebben. Dan heb je collega's die nog niet zo ver met nakijken zijn, dus je moet steeds bellen of de normering al bekend is, zodat je ook weer niet verder kunt. Vervolgens heb je rapportvergaderingen, die vaak dubbel gepland zijn waardoor je steeds een verslagje moet schrijven voor de vergaderingen waar je NIET bij kunt zijn. Als mentor moet je dan oo nog eens de vergadering van je eigen mentorklas voorbespreken met de afdelingsleider waarbij blijkt dat een deel van de lieve collega's cruciale informatie nog niet heeft ingevoerd (het zijn wat dat betreft soms net leerlingen). Dan rapporten schrijven en gaan verzinnen wat je nu weer voor motiverende Bob Ross-kreten op het rapport gaat schrijven. En dat moet dan allemaal binnen een week tijdens welke je ook nog geacht wordt les te geven. Dat is af en toe best stressy. Maar goed, dan gooi je maar weer eens de kat van de buren tegen de muur en dan gaat het wel weer.quote:Zijn er situaties of momenten die stressvol zijn? Komt dat vaak voor en wat is er dan wat het stressvol maakt?
Je moet eens kijken op de vakcommunities van Kennisnet. Daar zitten ook enkele forums bij, dacht ik. Maar of er veel gepost wordt daar?quote:Is er ergens een forum speciaal voor leraren op middelbare scholen? Heb al wel wat gezocht, maar kon zo niks vinden.
Bij ons heet dat een leerplan (van bovenaf wordt beslist welke eindtermen een leerling moet behalen. Om die te behalen moet je het leerplan volgen). En die vind je normaalgezien op internet terugquote:Op woensdag 4 april 2007 13:18 schreef Naamah het volgende:
- Zijn er ergens op internet algemene lesprogramma's te vinden? Dus wat er gedaan wordt in de lessen? Hoeveel tijd er aan de verschillende onderdelen (zoals literatuur) besteed moet worden en welke onderdelen er uberhaupt zijn.
7.45u: aankomst op schoolquote:- Kunnen jullie me vertellen hoe voor jullie een dag/week/periode uitziet? Wat voor uren maak je op een dag? Ben je die uren op school aan het werk of doe je ook veel thuis? Wat doe je de uren dat je geen lessen geeft?
Periode waarin punten moeten ingediend worden: ik gaf voornamelijk 1uursvakken waardoor ik bitter weinig toetsen had en aangezien het informatica was, kon ik bijna geen huistaken opgeven. Bijgevolg moest ik altijd nog een laatste toets afnemen tijdens de laatste of de voorlaatste week voor het indienen van de punten.quote:- Zijn er situaties of momenten die stressvol zijn? Komt dat vaak voor en wat is er dan wat het stressvol maakt?
Ik keek regelmatig eens op http://www.klascement.be of op http://www.lerarenforum.bequote:- Is er ergens een forum speciaal voor leraren op middelbare scholen? Heb al wel wat gezocht, maar kon zo niks vinden.
In Nederland is dat 25 of 26 lesuren (hou me eigen niet zo met dat soort dingen bezig).quote:Op donderdag 5 april 2007 15:27 schreef leonieke het volgende:
In België moet je gemiddeld 21u les geven (hangt af van de graad) dus niet elke dag is even druk bezet natuurlijk![]()
DUHquote:In een leraarskamer kon ik echt niet werken. Er was altijd wel iemand om mee te babbelen en dat vond ik dan eigenlijk altijd aangenamer dan werken![]()
Dat ziet er wel gezellig uit. Eens een kijkje nemen.quote:Ik keek regelmatig eens op http://www.lerarenforum.be
Ja.quote:Op donderdag 5 april 2007 18:09 schreef teigan het volgende:
lesuren van 50 minuten zijn dat dan Baba-O-Riley?
Ik heb ook even rond gesnuffeld en ik kwam een artikel tegen, waarin stond dat 25 uur een volledige baan is. Wanneer je meer uren moet geven (heeft dan te maken met de taakbelasting, maar laten we het daar maar niet over hebben), dan moet men je dat officieel vragen. Kan me herinneren dat ik een jaar of 4 geleden 27 uur gedraaid heb.quote:Ik zit even op internet te kijken, maar kan er ook niet echt een duidelijk antwoord op vinden.
26 uur wordt genoemd, maar ook uren voor een heel schooljaar, en dat de invulling van de school afhangt.
quote:Bij een internationale vergelijking slaat Nederland een bedroevend figuur. Het percentage van het BNP dat wij bereid zijn aan onderwijs uit te geven is beschamend laag. Een volle lesbaan van 25 lessen wordt nergens geëvenaard in Europa. In alle landen telt een volledige baan 17 - 22 lessen, gemiddeld ca 20% minder lessen dan in Nederland.
Ole!quote:Op maandag 2 april 2007 19:37 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Laten we dan hopen dat Nachtmerrie uit de sectie gekukeld wordt.
Betekent dat dat Nachtmerrie de sectie verlaat?quote:Op donderdag 5 april 2007 21:19 schreef thaleia het volgende:
Ole!
Bij ons hangt het ook van het vak af. Mensen die praktijkvakken geven, moeten meer uren geven omdat ze daar minder voorbereiding aan hebben. Mensen met een hoger diploma geven 19u les bv.quote:Op donderdag 5 april 2007 17:44 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
In Nederland is dat 25 of 26 lesuren (hou me eigen niet zo met dat soort dingen bezig).
Dat vond ik dus ookquote:[..]
DUHMaar dat soort dingen vind ik wel nodig hoor, gewoon in een tussenuur eens effe lekker kletsen of lachen. Dat relativeert en je gaat met een lekker gevoel de volgende les weer in.
Ik zeg niet dat het materiaal allemaal ideaal is, maar ik heb er wel een paar ideetjes opgedaan en dan verder aangepast.quote:[..]
Dat ziet er wel gezellig uit. Eens een kijkje nemen.![]()
Haha, inderdaad.quote:Op vrijdag 6 april 2007 00:42 schreef thaleia het volgende:en we waren het erover eens dat we geen baan konden bedenken waar we ons tijdens het werk beter mee zouden kunnen vermaken. Want lesgeven is natuurlijk wel gewoon dolle pret.
Studie- en trajectbegeleider wordenquote:Op woensdag 11 april 2007 14:16 schreef Roellio het volgende:
Misschien een stomme vraag, maar wat zou je anders kunnen doen dan lesgeven![]()
Met je lerarenopleiding.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |