FOK!forum / Culinesse à gogo / Bittere smaak in mond door pijnboompitten.
Jarnovrijdag 6 oktober 2006 @ 13:57
Ja hallo, ik zal beginnen. Van het weekend een bakje pijnboompitjes bij de kaasboer (tevens lekkere dingen specialist) meegenomen voor door de salade en dergelijke. Nu ben ik ook nogal een snoeperd onder het eten koken, dus ik pak wel eens een handje mee voordat het echt de pan in gaat of op het bord terecht komt.

Nu heb ik dus al 2 dagen een extreem bittere smaak in mijn mond als ik wat eet. Maakt niet uit wat, bij koffie wordt het wel heel erg, maar verder komt bij alles die smaak weer terug. Erg ranzig.

En wat blijkt? Het schijnt een heel bekend verschijnsel te zijn! Lees even door totdat het over de pitjes gaat en verbaas je dan over de collectieve staat van herkenning waarin iedereen terecht komt.

Wie herkent dit ook? Het lijkt dus vooral te gebeuren na het eten van ongeroosterde pitjes en kan soms wel 2 weken aanhouden! Is er iets tegen te doen? Whelp!

.
Lienekienvrijdag 6 oktober 2006 @ 14:10
Ja, ik herken het. Een heel metalige smaak. Ik heb het afgelopen zomer een keer gehad. Toen kwam ik met googelen ook uit op pijnboompitten. Het was bij mij na een paar dagen wel over. Gelukkig, want het is heel naar.
Matnessvrijdag 6 oktober 2006 @ 14:11
ik eet ze eigenlijk alleen maar geroosterd, zo vind ik ze ook veel smaakvoller.
misschien een idee om ze voortaan zo te nuttigen?
Jarnovrijdag 6 oktober 2006 @ 14:12
quote:
Op vrijdag 6 oktober 2006 14:10 schreef Lienekien het volgende:

het is heel naar.
Ja, best wel. Ik hou van lekkere dingen maar het is echt bizar als niks meer lekker smaakt. Wel goed voor de lijn denk ik.
Jarnovrijdag 6 oktober 2006 @ 14:12
quote:
Op vrijdag 6 oktober 2006 14:11 schreef Matness het volgende:
ik eet ze eigenlijk alleen maar geroosterd, zo vind ik ze ook veel smaakvoller.
misschien een idee om ze voortaan zo te nuttigen?
Ik rooster ze dus meestal ook, maar zoals ik zei, ik doe wel eens een graai in het bakje als ik er mee bezig ben. .
Matnessvrijdag 6 oktober 2006 @ 14:17
ik heb eens zitten googelen, en dat komt wel heel veel voor zeg!
ik had er nog nooit van gehoord.
helaas is nergens een oplossing te vinden..
Jarnovrijdag 6 oktober 2006 @ 14:19
quote:
Op vrijdag 6 oktober 2006 14:17 schreef Matness het volgende:
ik heb eens zitten googelen, en dat komt wel heel veel voor zeg!
ik had er nog nooit van gehoord.
helaas is nergens een oplossing te vinden..
Daar verbaasde ik me dus ook zo over. Ik had er echt nog nooit van gehoord. Daarnaast, het zou me verbazen als ik nooit eerder ongeroosterde pijnboompitten op heb want we hebben ze best vaak. Zijn er verschillende soorten wellicht? Of behandelmethoden voordat ze het zakje/bakje ingaan?
Matnessvrijdag 6 oktober 2006 @ 14:21
voor zover ik gelezen heb is het geheel natuurlijk, dus dat zou dan toch moeten liggen aan een bepaalde stof ín de pitten.
misschien heeft het met de afkomst te maken ofzo.. ik heb werkelijkwaar geen idee
wel bijzonder, en interresant.
Jarnovrijdag 6 oktober 2006 @ 14:30
Ik lees vaak iets over pitten van Chinese afkomst, en dat het met biologische pitten nooit voor schijnt te komen. Maar dat kan dus ook komen omdat die wellicht per definitie nooit uit China komen ofzo. Daarnaast las ik ergens dat het zou gaan om een partij geoxideerde pitten die eigenlijk niet geschikt voor consumptie zouden zijn?
#ANONIEMvrijdag 6 oktober 2006 @ 19:24
Nog nooit gehad gelukkig en ik eet ze juist meestal ongeroosterd
Loesje29vrijdag 6 oktober 2006 @ 22:47
Check!

Een paar weken geleden ook last van gehad en tot mijn opluchting die berichtjes gevonden, die jij in je link hebt gepost. Zo wist ik tenminste waar het door kwam! Het was werkelijk verschrikkelijk vies. Elk slokje drinken dat je neemt, of hoe lekker eten je ook hebt, het smaakt allemaal goor!
Misschien een troost: bij mij heeft het 4 dagen geduurd. En geen twee weken. Ik had Listerine, die blauwe, gekocht en daarmee gespoeld. Ik weet niet of het geholpen heeft om de duur te verkorten, maar daarmee was wel die vieze smaak even weg gelukkig....

Sterkte
#ANONIEMdinsdag 10 oktober 2006 @ 08:19
Jarno, is de bittere smaak alweer wat minder?
Jarnodinsdag 10 oktober 2006 @ 08:32
Het is wel minder. Dat, of ik wen eraan. . Nee, ik geloof wel dat het echt minder is. Gelukkig.
Maarteldinsdag 18 december 2007 @ 09:57
Hier hetzelfde verhaal.. al is het wel bijna 5 dagen terug dat ik iets met pijnboompitten at, maar 't is wel erg toevallig, want die dingen eet ik nooit, en uitgerekend nu zit ik met die bittere smaak
Argentovrijdag 18 januari 2008 @ 16:58
Grappig zeg. Ik had het vandaag ineens. Dacht dat mn brood misschien niet meer goed was of zelfs dat het aan het water lag. Beetje googlen, kom ik op die pijnboompitten uit en inderdaad heb ik afgelopen woensdag salade gegeten met die pitten erin en ook nog rechtstreeks uit het doosje wat pitten gegeten. Nu maar hopen dat het niet al te lang duurt.
saawvrijdag 18 januari 2008 @ 22:28
dan ben je er allergisch voor
vriendinnetje van mij had het ok, dat hield anderhalve week aan
na een bezoekje aan de huisarts bleek dat het een pijnboompittenallergie was
_Arual_vrijdag 18 januari 2008 @ 22:44
Wij eten echt heel, heel vaak pijnboompitten, en dit komt ons echt totaal niet bekend voor. Is dit alleen als je ongeroosterde pitjes eet? Pitjes die over de datum zijn? Of bij een bepaald merk? Of lijden jullie collectief aan een pijnboompitjesallergie?
Lienekienzaterdag 19 januari 2008 @ 08:43
quote:
Op vrijdag 18 januari 2008 22:28 schreef saaw het volgende:
dan ben je er allergisch voor
vriendinnetje van mij had het ok, dat hield anderhalve week aan
na een bezoekje aan de huisarts bleek dat het een pijnboompittenallergie was
Dan zou ik het elke keer moeten hebben, toch? En 't is me maar één keer overkomen.
saawzaterdag 19 januari 2008 @ 18:15
quote:
Op zaterdag 19 januari 2008 08:43 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Dan zou ik het elke keer moeten hebben, toch? En 't is me maar één keer overkomen.
oh dat is wel raar inderdaad
dat meisje heeft het wel iedere keer inderdaad
Lucillezaterdag 19 januari 2008 @ 18:20
Ik eet ze regelmatig ongeroosterd, nooit iets raars geproeft.
Sjeendinsdag 22 juli 2008 @ 19:29
Niet tijdens het eten inderdaad, maar wel twee dagen later... Getverdemme wat een gore smaak!
quote:
Risico's bij eten pijnboompitten

Het eten van pijnboompitten kan een risico van een ernstig verstoorde smaak opleveren die meerdere dagen of weken kan aanhouden. Deze smaakstoornis doet zich pas een of twee dagen na de consumptie voor. Er wordt een intense bittere, soms metaalachtige smaak ervaren. Dit probleem treedt nooit op bij pijnboompitten van Europese origine, enkel bij een minderheid van de Chinese pijnboompitten. Tot op heden is het niet duidelijk om welke pijnboomsoort het gaat. In verband met de oorzaak werd er, op basis van chromatografisch onderzoek, gesuggereerd dat het zou gaan om triglyceriden die opgebouwd zijn uit C16-C18 onverzadigde vetzuren. Zware metalen, een andere oorzaak van smaakstoornissen, noch pesticidenresidus konden aangetoond worden. [1] Op basis van deze gegevens lijkt er tot op heden in alle geval geen gevaar voor de volksgezondheid. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) huldigt dit standpunt[2]. Het Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ([1],FAVV) heeft hierover geen standpunt. Het probleem kan vermeden worden door geen pijnboompitten van Chinese origine te eten. Men kan deze herkennen door het feit dat ze korter en dikker zijn dan de Europese pijnboompitten.
Bron
Jarnodinsdag 22 juli 2008 @ 20:11
Het is echt heel goor idd, je hebt gewoon echt een paar dagen of een week totaal geen zin in eten erdoor. Afvallen gegarandeerd. . Maar, gelukkig sindsdien geen last meer van gehad!
Sjeendinsdag 22 juli 2008 @ 20:48
Ik had er nog nooit van gehoord tot vandaag... Dacht eerst dat het brood niet goed meer was of dat ik misschien per ongeluk iets verkeerd had gedaan met parfum vanmorgen. Maar toen de appel en de koffie precies hetzelfde smaakten en tandenpoetsen (3 keer met twee verschillende soorten tandpasta) ook niet hielp, ben ik eens gaan googlen...

Het is inderdaad gruwelijk goor, ik hoop dat het snel weg is. Wel vreemd trouwens, we hebben met vier man van de pijnboompitten gegeten zondag. Maar twee van ons hebben er last van...
Jordy-Bdinsdag 22 juli 2008 @ 20:54
ik heb het wel eens gehad, maar dat duurde gelukkig maar een dagje.
Maneki.Nekodinsdag 22 juli 2008 @ 22:58
Ik heb er ook wel eens last van gehad. Daarna geen pijnboompitten meer aan durven raken
Mirjamwoensdag 23 juli 2008 @ 10:31
ik eet regelmatig pijnboompitten, ff roosteren in de pan, en lekker snoepen.
en iedere keer moet ik weer aan dit topic denken

gelukkig is het me nog niet overkomen.
#ANONIEMvrijdag 19 september 2008 @ 12:49
Ik heb het nuuhuuuu

Maar vreet wel door.
DennisMoorevrijdag 9 januari 2009 @ 11:13
*blegh *

Volgens mij 4 dagen geleden een stuk of 5 pijnboompitjes uit een AH-maaltijdsalade van iemand gegeten... Alles heeft nu een bittere nasmaak .

Vervloekt zij de pijnboom !
Jordy-Bvrijdag 9 januari 2009 @ 11:40
quote:
Op vrijdag 9 januari 2009 11:13 schreef DennisMoore het volgende:
*blegh *

Volgens mij 4 dagen geleden een stuk of 5 pijnboompitjes uit een AH-maaltijdsalade van iemand gegeten... Alles heeft nu een bittere nasmaak .

Vervloekt zij de pijnboom !
AH-klantenservice bellen en vragen hoe ze het in hun hoofd halen om rauwe pijnboompitten in de salade te kwakken.

Tenzij ze natuurlijk in een apart zakje zaten, zodat die "iemand" ze had kunnen roosteren.

Ik heb het helaas ook wel eens gehad door te snoepen van de rauwe pitjes. De volgende dag dus zo'n gore smaak in m'n mond. Duurde gelukkig maar één dag, want al na een halve dag werd ik er zo krankjorum van dat ik m'n tong met van alles en nogwat heb gespoeld en schoongeborsteld.
DennisMoorevrijdag 9 januari 2009 @ 22:32
Wijn .

.
MinderMutsigvrijdag 9 januari 2009 @ 23:44
quote:
Op woensdag 23 juli 2008 10:31 schreef Mirjam het volgende:
ik eet regelmatig pijnboompitten, ff roosteren in de pan, en lekker snoepen.
en iedere keer moet ik weer aan dit topic denken

gelukkig is het me nog niet overkomen.
Ik denk dat ik daar vanaf nu ook last van ga krijgen.
Nog nooit gehad trouwens. Maar het is alleen bij ongeroosterde chinese pijnboompitjes? Vreemd.
Lienekienzaterdag 10 januari 2009 @ 07:28
Volgens mij heeft dat roosteren er niks mee te maken.
DennisMoorezaterdag 10 januari 2009 @ 20:07
quote:
http://blogger.xs4all.nl/boelensh/archive/2008/07/11/401127.aspx

REUK & SMAAK: Het pijnboompitten-bittere-smaak-probleem.

“Alles smaakt bitter, een paar dagen nadat je pijnboompitten hebt gegeten. Maar lang niet altijd” schrijft Hester van Santen met “Het pijnboomraadsel” in NRC-Handelsblad van 5/6 juli 2008. En zij vervolgt: “Bij alles wat ik eet of drink verandert mijn smaak in bitter. Net of ik de kern van een stuk witlof op mijn tong heb. Tong poetsen, gorgelen niks krijgt die smaak weg. En poëtischer: Sindsdien is het nuttigen van een glas rode wijn gelijk aan het opeten van een bos geraniums” . . .

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) schreef in 2006 een beknopt bericht over de pijnboomkwestie, met de verklaring dat er in de pitten 'stoffen worden aangetoond, die leken op triglyceriden'. Maar triglyceriden zijn gewoon vetten, niks bijzonders. Het enige dat opduikt is een onderzoekje van dr. Martine Mostin, nu directeur van het Antigifcentrum in Brussel, in 2001 voorgedragen op een plaatselijk congres. Mostin legt uit: “Het profiel van de vetten was afwijkend, bij de pitten die een bittere smaak gaven. Maar we hebben geen idee of dat de smaakverandering veroorzaakt.”

Een student farmacie deed de analyse, als scriptieonderwerp. Mostin: “We zijn ermee begonnen toen een dokter hier er zelf last van kreeg. De student heeft allerlei smaakdeskundigen geraadpleegd, maar die wisten het ook niet.” De pitten die bij de arts de bittere smaak hadden veroorzaakt kwamen uit China, concludeerde deze apotheker in spe wel. Waarschijnlijk komen heel veel pijnboompitten in de supermarkt uit China. Het zijn hoekige pitten van de Koreaanse den (Pinus koraiensis), die in China op grote schaal worden aangeplant. Het land is met Italie, de grootste leverancier van pijnboompitten ter wereld. . .

Het is wel te begrijpen dat de bitterheid na een weekje vervaagt. De meeste smaakpapilcellen zijn namelijk binnen vijf dagen dood en vervangen. De aangevallen smaakpapillen worden dus nooit meer de oude, maar hun natuurlijke dood is de redding voor de pijnboompitteneter.”

Is er over het pijnboompitten-bittere-smaak-probleem nog een zinnig woord te zeggen? Ja wel degelijk. In de eerste plaats bezit de mens enkele tientallen genen die coderen voor de bittere smaak receptoren, zogenaamde G-proteïnes, welke zich in de celwand van de smaakknopjes bevinden. (zie Zhang e.a. Cell, Vol. 112, 293-301, February 7, 2003 en Mueller e.a. Nature, Volume 434, 10 March 2005).

Deze familie van ongeveer 30 G-proteïne-gekoppelde-receptoren reageren alleen op bittere stoffen en niet op zoete of die met een umami-smaak. Het is theoretische mogelijk dat er zich in Chinese pijnboompitten een stof (vetzuren in ongebruikelijke triglyceriden?) bevindt die zich (langzaam) stevig hecht aan één van de bittere-stof-receptoren, zodanig dat deze bij elke (andere) smaakgewaarwording een 'bitter-signaal' afgeeft aan de hersenen.

De prikkeling door vreemde stoffen van de interactieve pijnboompitten-receptor-cel houdt pas op als deze cel is afgestorven en vervangen door een niet geactiveerde. (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_nut)
FutureStockzaterdag 10 januari 2009 @ 20:07
Hé J., waar zitten de forumhoeren? Nou?
P.Fdinsdag 13 januari 2009 @ 19:43
octopussywoensdag 14 januari 2009 @ 13:56
interessant topic heb er nog nooit eerder van gehoord.
Heidi-zaterdag 17 januari 2009 @ 12:19
Ik heb 't nu ook Donderdag pijnboompitten gegeten..
Christiaanvrijdag 13 februari 2009 @ 17:59
Ja hoor. Ik ga maar eens mijn tong borstelen of zo.
Flequedinsdag 17 februari 2009 @ 15:32
Ook ik heb ook enkele dagen hier voor het eerst last van. Inderdaad pijnboompitten gegeten, maar dat doe ik al jaren.
De enige link die ik leggen is dat ik de laatste week anti-allergiepillen slik(Aerius). Misschien ervaren dit andere mensen ook?? Wie weet heeft dit een verband met elkaar??
Zo ja, geef dan zeker een een reactie.
Koewamdinsdag 17 februari 2009 @ 17:46
Nooit last van
Isabella68donderdag 19 februari 2009 @ 17:10
Op mijn weblog heb ik er een poos geleden ook een blogje aan gewijd omdat ik zo'n gore smaak in m'n smoel had en daar krijg ik nog steeds reacties op, maar ik ben er nog steeds niet achter wat nou de precieze oorzaak is van de pijnboompitjes. Laatst heb ik ze zelf ook weer gegeten (alleen geroosterd, rauw durf ik niet meer) maar ik had (gelukkig!) nergens last van.

Het blijft een topic....
RemCOWzondag 22 maart 2009 @ 13:26
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:19 schreef Heidi- het volgende:
Ik heb 't nu ook Donderdag pijnboompitten gegeten..
Donderdag pijnboompitten gehad en sinds gisteren last van. Wat ontzettend irritant zeg! Vond het al zo typisch dat m'n broertje er ook al last van had... Hopelijk zijn mijn smaakpapilcellen snel vervangen :p
Jurkzondag 22 maart 2009 @ 17:24
Ik heb er nu al een dag of 4 last van, en het wordt nog niks minder.
Het is wel goed voor de lijn, maar ik ik wordt het wel een beetje zat nu, alles smaakt naar oorsmeer
keienleggerzondag 22 maart 2009 @ 18:32
Pijnboompitten zijn (je gelooft het niet) pitten. Vele soorten pitten zijn van nature giftig omdat er restanten van blauwzuur in kunnen zitten, ik heb zelfs het woord cyanide wel eens horen vallen. Misschien zit er in rauwe pijnboompitten ook wel een klein beetje. Als je dan een heel bakje wegsnoept kan je daar wellicht last van krijgen...
Zelfde principe bij amandelen, die dingen doen meer kwaad dan goed als je ze niet roostert.
Isabeauzondag 22 maart 2009 @ 18:37
Nog nooit van gehoord, maar in januari heb ik een paar dagen lang een bittere en metaalachtige smaak in mijn mond gehad. Zou het...
Ananajasjezondag 22 maart 2009 @ 20:03
Grappig zeg eigenlijk! Ik had het ook vorige week en ik maar klagen dat ik het niet snapte hoe dat kwam. Ik dacht straks heb ik iets aan m'n kiezen ofzo of weet ik veel

Nu ik er aan terug denk had ik 2 dagen pijnboompitjes op en 2 bijna 3 dagen die bittere smaak. Tijdens het eten merk je het niet, maar daarna komt het weer terug. Heel irritant.

Nu weet ik iig waar het van is
Jurkzondag 22 maart 2009 @ 20:10
Volgens de wiki kan het zelfs enkele weken aanhouden. Ik laat voorlopig de pijnboompitten maar even links liggen. Ik vind het behoorlijk irritant, echt alles smaakt smerig....
pandapowervrijdag 3 april 2009 @ 09:45
Al een paar dagen een bittere smaak in mijn mond en even wezen googlen. kwam deze post tegen en wat blijkt ik heb deze week elke dag pijnboompitten gegeten. ik deed ze rechtstreeks uit het bakje in mijn komkommersalade. dus hopelijk gaat het snel over. na het tandenpoetsen was het de hele nacht weg, maar zodra je iets eet of drinkt is die vieze smaak terug, idd net oorsmeer bah
Jarnovrijdag 3 april 2009 @ 09:56
Ik eet nooit meer pijnpoompitten zonder ze verhit te hebben. 'Rauw' doe ik gewoon écht niet meer.
Isabeauvrijdag 3 april 2009 @ 10:59
quote:
Op vrijdag 3 april 2009 09:45 schreef pandapower het volgende:
Al een paar dagen een bittere smaak in mijn mond en even wezen googlen. kwam deze post tegen en wat blijkt ik heb deze week elke dag pijnboompitten gegeten. ik deed ze rechtstreeks uit het bakje in mijn komkommersalade. dus hopelijk gaat het snel over. na het tandenpoetsen was het de hele nacht weg, maar zodra je iets eet of drinkt is die vieze smaak terug, idd net oorsmeer bah
Zo apart dat ik er verder nog nooit van heb gehoord en hier zoveel mensen bij elkaar komen met exact dezelfde ervaring!
RemCOWvrijdag 3 april 2009 @ 18:38
quote:
Op vrijdag 3 april 2009 09:56 schreef Jarno het volgende:
Ik eet nooit meer pijnpoompitten zonder ze verhit te hebben. 'Rauw' doe ik gewoon écht niet meer.
Verhitten helpt dus zeker weten?
quote:
Op vrijdag 3 april 2009 10:59 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Zo apart dat ik er verder nog nooit van heb gehoord en hier zoveel mensen bij elkaar komen met exact dezelfde ervaring!
Ja ik had er ook nooit eerder van gehoord! Wees blij, het is echt vies
DancingPhoebevrijdag 3 april 2009 @ 22:24
Ik had dit een paar weken geleden!

Ik had de avond daarvoor een paar slokken wijn op uit een fles die al een dag open stond. Hij kon nog neeeeeeeet zeg maar. Ik dacht dat het daardoor kwam dat ik echt een paar dagen een hele nare smaak in mijn mond had, maar dan kan het ook heel goed door de pijnboompitten gekomen zijn!
ChevyVanDudezondag 19 april 2009 @ 09:55
Ik heb het nu ook.
Zeer vervelend.
Ik heb het idee dat ik het kreeg van een flacon met amerikaanse mayonaise.
Wel een goedkoop merk..... .
Rapaillezaterdag 2 mei 2009 @ 04:40
Ik kwam toevallig net dit tegen:

http://kvw.rvu.nl/index.php?page=dossier&action=show&id=235

Van elsengeltje, 28 april '09, 21:43
Bekend probleem! De pijnboompit (groeiend in de dennenappel) welke uit China komen worden bewerkt middels een chemie proces om de pit makkelijker uit de dennenappel te krijgen. (Lees hogere productie)
__Kirstennzondag 3 mei 2009 @ 14:54
Ik heb dit ook gehad
Ik eet ze ook nooit meer!
Farenjizondag 3 mei 2009 @ 15:34
Ik lees dit eigenlijk voor het eerst maar nu pas ben ik me ervan bewust. Ik denk omdat het pas een dag later opkomt, ik legde de connectie nog niet eerder. Heb dit vaker gehad, en ik had het ook de afgelopen dagen. Is nu geloof ik na goed spoelen met mondwater wel wat minder. Hoop ik. Maar het is inderdaad naar want een aantal dingen smaakten me gewoon niet meer: melk, rijst, brood, zelfs whisky had een vieze bittere nasmaak!!

Nu weet ik ook opeens het verschil tussen de dure AH pijnboompitten en de spotgoedkope Euroshopper pijnboompitten. Die laatste heb ik dus van de week ongeroosterd gegeten en komen inderdaad uit China.
Lienekienzondag 3 mei 2009 @ 20:36
Geroosterd of ongeroosterd maakt volgens mij geen verschil. Je moet inderdaad de goedkope uit China mijden.
Farenjizondag 3 mei 2009 @ 23:10
Die Chinese dingen van de euroshopper blijken zelfs al geroosterd te zijn. Ze zien er echter heel anders uit als wanneer ik zelf verse pijnboompitten rooster. En smaken ook anders. Eetbaar, maar niet echt heel lekker zeg maar. Het prijsverschil is dan ook fenomenaal.
Farenjimaandag 4 mei 2009 @ 19:52
Overigens heb ik het nog steeds, en ik heb dus voor het laatst vorige week zondag pijnboompitten gegeten. Hoe lang gaat die grap nog duren? Is er iets aan te doen? Mondwater helpt dus geen fuck.
Jurkmaandag 4 mei 2009 @ 21:12
Bij mij duurde het wel een dag of 10. Knap irritant.
Chelldinsdag 5 mei 2009 @ 14:08
Ik heb het dus nu... nooit geweten dat het door pijnboompitjes kon komen, maar die heb ik inderdaad zondag gegeten!

Ik ga voortaan maar weer duurdere nemen, heb dus nu inderdaad een euroshopperzakje!
Farenjidinsdag 5 mei 2009 @ 18:27
Ik denk dat ik een klacht ga indienen bij de AH. Eigenlijk vind ik het onacceptabel. Zulke gore chemische zooi zouden ze niet mogen verkopen. Heb er nog steeds een beetje last van. Gelukkig wel wat minder. Maar anderhalve week een gore smaak in je bek door een handjevol pijnboompitjes is toch gewoon fucked up!?
T_E_Owoensdag 20 mei 2009 @ 16:39
quote:
Maandag jongstleden heb ik bij de vestiging in .... een zakje pijnboompitten van euroshopper gekocht. Maandagavond en dinsdagavond heb ik daar wat van gegeten en sinds dinsdagavond proef ik permanent een sterk bittere smaak.

Zoekend op internet ben ik verscheidene pagina's tegengekomen waarin een verband wordt vermoed tussen een langdurige bittere smaak en pijnboompitten afkomstig uit China. De aangeschafte pijnboompitten blijken ook uit China afkomstig, waardoor ik het idee heb dat die vermoedens juist zijn.

Het zou Albert Heijn sieren als dit product uit het assortiment verdwijnt of wordt voorzien van een duidelijke waarschuwing. De gevolgen zijn (zover bekend) niet schadelijk voor de gezondheid, maar zijn dat zeker wel voor het welbevinden.

Met vriendelijke groet,

T_E_O
T_E_Owoensdag 20 mei 2009 @ 18:25
Net de euroshopper variant teruggebracht en m'n geld terug gekregen. Meteen 'n (veel duurder) zakje AH-pitten gehaald En extra pure chocola in de hoop dat het bittere daarvan het andere bitter helpt verminderen.
Lishedonderdag 11 juni 2009 @ 14:17
Nah! Ik google op metaalachtige smaak in mond, kom ik hier uit. En inderdaad, afgelopen zondag pijnboompitten gegeten door de salade. Jee, dat verband had ik nog niet gelegd. (Dacht aan iets met mn darmen ofzo?)
Vervelend maar ook wel erg grappig eigenlijk.
Chelldonderdag 11 juni 2009 @ 14:29
Raar he Lishe, ik kwam dus ook zo hier terecht!
Curiositydonderdag 11 juni 2009 @ 15:09
Ik had het laatst door zo'n bakje italiaanse mix voor door de sla van AH.
Heb 5 dagen een vieze nasmaak gehad met alles wat ik at.
Reza-imprezamaandag 15 juni 2009 @ 21:00
Ik heb er ook last van , de chinese pijnboompitten schijnen bewerkt te worden met een 1 of ander middel , dit geeft dagen na consumptie een irriante bittere smaak na elke maaltijd of drank, nooit meer hoef ik die bende
Rapaillevrijdag 19 juni 2009 @ 02:01
http://www.telegraaf.nl/e(...)voelig__.html?p=32,1

Pijnboompitten liggen gevoelig
Lorraine Marlisa
AMSTERDAM - Een merkwaardig verhaal in de mailbox van Eten en Genieten. „Onlangs heb ik carpaccio met pijnboompitten gegeten. Een dag later was alles wat ik at of dronk bitter”, schrijft Irma den Boogaard uit Zandvoort. Hier op de redactie was dit fenomeen niet bekend maar wat Google-werk leert dat het pijnboompittenleed op het web wijdverbreid is. Hoe zit dat met die pijnboompitten?

De lekkere pitjes die je salade een knapperige touch geven, kunnen nare gevolgen hebben, zo blijkt uit berichten op Bloggers.nl. „Ik heb last van een smerige smaak, lijkt wel gal of zoiets. Ik heb een paar dagen terug een handje (ongeroosterde) pijnboompitten gegeten, nooit meer!” En een ander slachtoffer: „Hier ook een bittere tante. Gelukkig is het wel al bijna over, want het verpest je eten wel.”

Sommige pijnboompitten blijken de smaakpapillen aan te tasten, waardoor alles wat de eter daarna tot zich neemt, bitter en metaalachtig smaakt. De overlast kan wel een week duren, blijkt uit de vele klachten die slachtoffers op internet spuien.

Wat is de oorzaak is van de smaakverstoring? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die in 2006 al klachten ontving over pijnboompitten, baseerde zich op een onderzoek uit 2001 door het Anti Gifcentrum in Brussel. Daaruit bleek dat een hoog gehalte aan triglyceriden de smaakverstoring veroorzaakte.„Opvallend was dat het vaak om pijnboompitten ging die uit China komen en dat niet bij iedereen de smaak werd verstoord”, zegt Esther Filon van de VWA.

Maar hoe kunnen we het risico op een bittere week dan vermijden? Niet, luidt vooralsnog het antwoord. Hester van Santen van NRC Handelsblad deed voor het artikel Het pijnboomraadsel in augustus 2008 nog eens navraag bij de directeur van het Anti Gifcentrum, Martine Mostin. Die zegt dat het profiel van de vetten, de triglyceriden, weliswaar afwijkend is bij pitten die een bittere smaak geven, maar dat daarmee nog niet is aangetoond dat dit de smaakverstoring veroorzaakt.

Klosse
Voor ons reden genoeg om smaakdeskundige Peter Klosse van De Echoput te bellen. Die was ook niet bekend met het bittere fenomeen. „Maar pijnboompitten zijn wel een soort strooigoed geworden terwijl ze het smaakprofiel van een gerecht drastisch kunnen veranderen.” Geroosterde pijnboompitten met hun hoge smaakgehalte overheersen volgens hem bijvoorbeeld een carpaccio, die veel zwakker van smaak is. „Pijnboompitten vereisen zorgvuldig gebruik. Ik ben er voor om ze te crushen zodat je ze beter kunt doseren.”

De mensen die zich nu afvragen waarom alles bitter smaakt en het vermoeden hebben dat dit door pijnboompitten komt. Niet getreurd. Volgens het artikel van Van Santen sterven de meeste smaakpapillen na vijf dagen en zijn ze vervangen. Dat is weliswaar het einde van een bittere periode, maar een mysterie blijft het voorlopig nog wel.
Greyszondag 21 juni 2009 @ 13:18
Paar jaar geleden al eens een week last van gehad en gister merkte ik het ook weer.
En ja hoor, paar pijnboompitjes op carpaccio in een restaurant gehad afgelopen vrijdag. Weer bij alles wat ik eet of drink die smerige metaalachtige smaak

Kunnen die Chinese pijnboompitten niet gewoon verboden worden?
Maartelzondag 21 juni 2009 @ 13:20
Ik bestel mijn Carpaccio tegenwoordig standaard zonder pijnboompitten.. vind het het risico echt niet waard
Greyszondag 21 juni 2009 @ 13:24
quote:
Op zondag 21 juni 2009 13:20 schreef Maartel het volgende:
Ik bestel mijn Carpaccio tegenwoordig standaard zonder pijnboompitten.. vind het het risico echt niet waard
Dat ga ik voortaan ook maar doen inderdaad. Zonde, want ik vind ze wel erg lekker.
Het was bij mij alweer een flinke tijd geleden dat ik die eerste keer er last van had en intussen zijn de alarmbellen en rode vlaggen vervaagd, dus er ging me geen belletje rinkelen toen ik de carpaccio kreeg.
Vorige keer was het wel veel erger, want toen had ik thuis een dag later nog een handje pijnboompitten genomen want ik had er nooit bij stilgestaan dat het dáárdoor kwam juist Brrrrrr.
Hoop dat het deze keer snel over is!
Mirjamzondag 21 juni 2009 @ 13:27
ik eet die dingen vrij veel, ben echt blij dat ik het nog nooit gehad heb
Lienekienzondag 21 juni 2009 @ 13:28
Ik heb het laatst ook weer gehad, met een bakje van de supermarkt. Heel naar. Maar ik heb me vorige week wel weer aan een recept met pijnboompitten gewaagd: een zakje gekocht dat biologisch geteeld was. En geen last, gelukkig.
P.Fzondag 21 juni 2009 @ 14:47
Ik heb het volgens mij vrijdag/zaterdag/nu. Maar alleen nadat ik iets gegeten heb !
Greyszondag 21 juni 2009 @ 14:52
quote:
Op zondag 21 juni 2009 14:47 schreef P.F het volgende:
Ik heb het volgens mij vrijdag/zaterdag/nu. Maar alleen nadat ik iets gegeten heb !
Dat klopt ook, ik ook!
Of... hoewel... niet tijdens het eten dan? Na elke hap? Ja toch?
Als ik niets eet heb ik het ook niet/amper.
En het is bij mij ook niet meteen na het eten van die pitten, het begint meestal een dag later pas!
Farenjizondag 21 juni 2009 @ 23:49
De duurdere niet-chinese pijnboompitten geven bij mij geen problemen. Die eet ik nog wel, hoewel ik ze niet meer ongeroosterd eet (uit voorzorg rooster ik ze zelf - wil geen risico lopen). Die dingen zijn te lekker om niet te eten. Die chinese chemische zooi vreet ik nooit meer.
P.Fmaandag 22 juni 2009 @ 09:31
quote:
Op zondag 21 juni 2009 14:52 schreef Greys het volgende:

[..]

Dat klopt ook, ik ook!
Of... hoewel... niet tijdens het eten dan? Na elke hap? Ja toch?
Als ik niets eet heb ik het ook niet/amper.
En het is bij mij ook niet meteen na het eten van die pitten, het begint meestal een dag later pas!
Nee, alleen als nasmaak !
kabouter.mutsdinsdag 7 juli 2009 @ 22:04
OOhhh help ik heb het nu!!
Wat erg zeg.
Opgelopen tijdens het eten van zelfgemaakte pesto.
Met AH pijnboompitjes en niet de euroshopper variant.
Sinds ik dit weet kijk ik altijd waar ze vandaan komen maar waarom staat dat er bijna nooit op?
Bij mij is de smaak juist aanwezig tussen de eet en drinkmomenten door.
Rapailledinsdag 7 juli 2009 @ 22:58
quote:
Op dinsdag 7 juli 2009 22:04 schreef kabouter.muts het volgende:

Sinds ik dit weet kijk ik altijd waar ze vandaan komen maar waarom staat dat er bijna nooit op?
Eigenlijk is dit schandalig. AH bijvoorbeeld weet van de klachten maar doet er gewoon niets mee Zet er gewoon op uit welk land die rotzooi afkomstig is, en eventueel een waarschuwing.

China --> Met mate gebruiken.
Lienekiendinsdag 7 juli 2009 @ 23:06
quote:
Op dinsdag 7 juli 2009 22:58 schreef Rapaille het volgende:

[..]

Eigenlijk is dit schandalig. AH bijvoorbeeld weet van de klachten maar doet er gewoon niets mee Zet er gewoon op uit welk land die rotzooi afkomstig is, en eventueel een waarschuwing.

China --> Met mate gebruiken.
Na ja, als je het artikel leest wat jij vorige maand hebt gepost staat het nog niet vast dat het alleen van de Chinese pijnboompitten komt.
Ravagevrijdag 28 augustus 2009 @ 15:48
Ongelooflijk.. ik heb al een week lang een metalige nasmaak als ik wat eet of drink. Ik begon me al wat zorgen te maken en googlede op 'metalige smaak in mond' en toen kwam ik in dit topic uit..
Anderhalve week geleden pastasalade met pijnboompitten gegeten, en deze week ook een handje gehad.. oorzaak gevonden dus
Greysvrijdag 28 augustus 2009 @ 15:54
quote:
Op vrijdag 28 augustus 2009 15:48 schreef Ravage het volgende:
Ongelooflijk.. ik heb al een week lang een metalige nasmaak als ik wat eet of drink. Ik begon me al wat zorgen te maken en googlede op 'metalige smaak in mond' en toen kwam ik in dit topic uit..
Anderhalve week geleden pastasalade met pijnboompitten gegeten, en deze week ook een handje gehad.. oorzaak gevonden dus
Klote he, als je er achter komt wat het is en je bedenkt je dat je in de tussentijd nog meer pijnboompitten hebt gegeten waardoor het alleen maar weer langer duurt Hoe lang was het laatste handje pitjes geleden?
Tezzvrijdag 28 augustus 2009 @ 16:48
Ik moest op vakantie nog aan dit topic denken! Ik had door de sla een hand pijnboompitten gegooid die dus blijkbaar niet goed geroosterd waren (dat had manlief gedaan op de skottelbraai).
De hele week smaakte alles alsof ik een capsule bloed doorgebeten had! Stom hoor!!!!!!
Lienekienvrijdag 28 augustus 2009 @ 17:49
Ja, nou lees ik dat weer, van dat roosteren. Maar volgens mij maakt het niet uit of je ze wel of niet roostert en krijg je van de foute gewoon klachten als je er te veel (genoeg voor de reactie) van eet en/of gevoelig voor bent.
Jarnovrijdag 28 augustus 2009 @ 17:51
Ik heb toch echt het idee dat het roosteren wel helpt, ik doe dat haast religieus maar had een paar weken terug wat 'rauwe' pitten bij een AH salade zo er door gekiept en.... jahoor.
Lienekienvrijdag 28 augustus 2009 @ 17:55
Als jij het nou proefondervindelijk blijft vaststellen, dan hoef ik het risico tenminste niet te lopen.
Jarnovrijdag 28 augustus 2009 @ 17:56
Dit was voorlopig weer even de laatste keer (al was het effect niet zo heel erg als de eerste keer).
Greysvrijdag 28 augustus 2009 @ 18:38
Ik ga ze voortaan ook roosteren, al schijnt dat niet altijd afdoende te helpen.
Nee trouwens, de eerste keer dat ik het een dag of 5 lang had, kwam het door pitjes die geroosterd en wel op de carpaccio lagen in een restaurant.
Farenjivrijdag 28 augustus 2009 @ 19:02
Volgens mij al vaker gezegd hier, maar het komt alleen voor met chinese pijnboompitten. Die worden ge-extraheerd dmv een of ander chemisch goedje, en dat zou gedeeltelijk in de pitten achterblijven. Roosteren heeft daar weinig of geen effect op.

Van wikipedia:
quote:
Het eten van pijnboompitten kan een risico van een ernstig verstoorde smaak opleveren die meerdere dagen of weken kan aanhouden. Deze smaakstoornis doet zich pas een of twee dagen na de consumptie voor. Er wordt een intense bittere, soms metaalachtige smaak ervaren. Dit probleem treedt nooit op bij pijnboompitten van Europese origine, enkel bij een minderheid van de Chinese pijnboompitten. Tot op heden is het niet duidelijk om welke pijnboomsoort het gaat. In verband met de oorzaak werd er, op basis van chromatografisch onderzoek, gesuggereerd dat het zou gaan om triglyceriden die opgebouwd zijn uit C16-C18 onverzadigde vetzuren. Zware metalen, een andere oorzaak van smaakstoornissen, noch pesticidenresidus konden aangetoond worden. [1] Op basis van deze gegevens lijkt er tot op heden in alle gevallen geen gevaar voor de volksgezondheid. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) huldigt dit standpunt[2]. Het Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ([1],FAVV) heeft hierover geen standpunt. Het probleem kan vermeden worden door geen pijnboompitten van Chinese origine te eten. Men kan deze herkennen door het feit dat ze korter en dikker zijn dan de Europese pijnboompitten.
Ik heb nog best vaak pijnboompitten gegeten, maar de chinese heb ik gemeden als de pest. Geen last meer gehad.
Greysvrijdag 28 augustus 2009 @ 20:10
quote:
Op vrijdag 28 augustus 2009 19:02 schreef Farenji het volgende:
Volgens mij al vaker gezegd hier, maar het komt alleen voor met chinese pijnboompitten. Die worden ge-extraheerd dmv een of ander chemisch goedje, en dat zou gedeeltelijk in de pitten achterblijven. Roosteren heeft daar weinig of geen effect op.

Van wikipedia:
[..]

Ik heb nog best vaak pijnboompitten gegeten, maar de chinese heb ik gemeden als de pest. Geen last meer gehad.
Als je het in een restaurant voorgeschoteld krijgt gaat niet iedereen op de pitjes letten.
Zou fijn zijn als de restaurants zélf er rekening mee zouden houden, maar dat gebeurt dus vaak genoeg niet.
pumpkin_Rubyvrijdag 28 augustus 2009 @ 22:14
Een vriendin van mij had dit een paar maanden geleden ook en had dus via google gevonden dat de vieze smaak door pijnboompitten kwam. Als zij het niet had verteld had ik zelf denk ik nooit het verband gelegd toen ik er een tijd later ook last van kreeg. En omdat ik te koppig was om gelijk te geloven dat het écht aan de pijnboompitten lag heb ik het nog een keer gehad nadat ik de rest van het bakje opmaakte. Het gaat hier dus niet om supergoedkope Euroshopper pitten maar om de Ah pijnboompitten in zo'n vierkant bakje.
The_Tankgirlzaterdag 29 augustus 2009 @ 12:17
Een tijdje geleden had ik een bakje pijnboompitten van de Lidl gehaald, waren toen in de aanbieding. Lekker, een handje rauwe pijnboompitten tijdens het koken... niet meer doen dus

Ik snap niet dat hier niets aan gedaan wordt! Ze zouden standaard geroosterd moeten zijn!
Pas als je gaat zoeken op internet kom je pas erachter dat het door pijnboompitten komt. Mijn vriend had ze gegeten via een gerecht (opgewarmd dus) en die had er geen last van.

Tegenwoordig eet ik alleen geroosterde pijnboompitten, en heb dus geen last meer gehad van deze nare smaak.

Ik heb er in totaal 10 dagen last van gehad!!!

Misschien een idee om er een dieet van te maken:
Niieeeuw: PIJNBOOMPITTENDIEET
één handje, en u heeft gelijk nergens trek meer in!!!
Greyszaterdag 29 augustus 2009 @ 13:18
Tankgirl, roosteren helpt écht niet altijd.
Ik heb hetzelfde gehad van gewoon geroosterde pitjes in een restaurant.
Juup©zaterdag 29 augustus 2009 @ 13:29
Wij roosteren ze altijd en ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een rare nasmaak heb gehad van de pitten. En wij kopen ze overal dus vanaf zeg maar de Aldi t/m de duurdere zaken.
Lienekienzaterdag 29 augustus 2009 @ 16:28
quote:
Op zaterdag 29 augustus 2009 13:29 schreef Juup© het volgende:
Wij roosteren ze altijd en ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een rare nasmaak heb gehad van de pitten. En wij kopen ze overal dus vanaf zeg maar de Aldi t/m de duurdere zaken.
Dat bewijst natuurlijk niet zo veel t.a.v. het roosteren. Misschien heb je geluk gehad en geen slechte kwaliteit getroffen. Of misschien ben je er niet gevoelig voor. Want als echt bijna iedereen zo'n allergische reactie had op die rottige soort, dan zouden ze inmiddels wel uit de schappen verdwenen zijn.
heroinezaterdag 29 augustus 2009 @ 16:48
Wel of niet roosteren maakt m.i niet zoveel uit. Ik heb het meerdere keren gehad, zowel met rauwe als met geroosterde. Overigens heb ik van zowel de goedkope als de dure pijnboompitten last gehad, ik kijk nu trouwens wel altijd eerst op de verpakking naar land van herkomst, en dat is echt heel vaak China!

Anyway, ik vind het altijd een beetje een gok. Ik heb namelijk heel lang hetzelfde merk gebruikt en nooit die vieze nasmaak, tot die ene keer, maar waar dat dan precies aan ligt zou ik niet weten. Misschien een verkeerde batch ofzo? Die smaak is echt heel smerig en duurde bij mij toch zeker wel een week! Doodzonde, want ik vind ze heerlijk!
Curiositydonderdag 3 september 2009 @ 22:57
Ik ben vandaag benaderd door iemand van Kassa over dit probleem.
Nog meer mensen een mail gehad?
Mirjamvrijdag 4 september 2009 @ 01:23
quote:
Op donderdag 3 september 2009 22:57 schreef Curiosity het volgende:
Ik ben vandaag benaderd door iemand van Kassa over dit probleem.
Nog meer mensen een mail gehad?
oeh, dat zou tof zijn als ze het gaan behandelen
Isabeauwoensdag 9 september 2009 @ 17:49
quote:
Op vrijdag 4 september 2009 01:23 schreef Mirjam het volgende:

oeh, dat zou tof zijn als ze het gaan behandelen
absoluut! Ik zat er al een tijdje aan te denken om Kassa oid überhaupt in te lichten over dit bizarre fenomeen.
Greyswoensdag 9 september 2009 @ 18:25
quote:
Op donderdag 3 september 2009 22:57 schreef Curiosity het volgende:
Ik ben vandaag benaderd door iemand van Kassa over dit probleem.
Nog meer mensen een mail gehad?
Nope. Naar aanleiding van dit topic?
Curiositywoensdag 9 september 2009 @ 19:43
quote:
Op woensdag 9 september 2009 18:25 schreef Greys het volgende:

[..]

Nope. Naar aanleiding van dit topic?
Ja inderdaad.
Ik moest hem met spoed bellen, heb ik niet gedaan, het kan ook via de mail, maar verders niks meer gehoord, dus zo spannend was het allemaal niet
Mirjamwoensdag 9 september 2009 @ 20:20
quote:
Op woensdag 9 september 2009 19:43 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Ja inderdaad.
Ik moest hem met spoed bellen, heb ik niet gedaan, het kan ook via de mail, maar verders niks meer gehoord, dus zo spannend was het allemaal niet
mnah
Nienerszaterdag 12 september 2009 @ 11:49
Herkenbaar, sindsdien let ik nu wel op de vorm e.d.
Heb geen zin om een paar dagen rond te lopen met zo'n grafsmaak in m'n mond.
Lienekienzaterdag 12 september 2009 @ 15:38
Kassa behandelt het onderwerp in de uitzending van vanavond!
Mirjamzaterdag 12 september 2009 @ 15:55
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 15:38 schreef Lienekien het volgende:
Kassa behandelt het onderwerp in de uitzending van vanavond!
oh!
Windigozaterdag 12 september 2009 @ 16:58
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 15:38 schreef Lienekien het volgende:
Kassa behandelt het onderwerp in de uitzending van vanavond!
Hoe laat?
Lienekienzaterdag 12 september 2009 @ 17:01
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 16:58 schreef Windigo het volgende:

[..]

Hoe laat?
Even voor zevenen.
minilotzaterdag 12 september 2009 @ 19:11
Ha, mooi, Wageningen gaat er écht onderzoek naar doen.
Voedsel & Warenautoriteit stond een beetje voor joker.
Maartelzaterdag 12 september 2009 @ 19:14
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 19:11 schreef minilot het volgende:
Ha, mooi, Wageningen gaat er écht onderzoek naar doen.
Voedsel & Warenautoriteit stond een beetje voor joker.
Ah, t item is al geweest?
Net te laat ingeschakeld dan, kan ik nu kappen met Kassa kijken
Jarnozaterdag 12 september 2009 @ 19:15
Ook gemist. Samenvatting?
Mirjamzaterdag 12 september 2009 @ 19:47
ik heb 't opgenomen
later terugkijken
Stansfieldzaterdag 12 september 2009 @ 20:53
quote:
Op woensdag 9 september 2009 19:43 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Ja inderdaad.
Ik moest hem met spoed bellen, heb ik niet gedaan, het kan ook via de mail, maar verders niks meer gehoord, dus zo spannend was het allemaal niet
Maar goed dat je niet gereageerd had. Anders was je nog op tv gekomen ook.
Lienekienzaterdag 12 september 2009 @ 21:06
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 19:15 schreef Jarno het volgende:
Ook gemist. Samenvatting?
Er is geen goed onderzoek naar gedaan. Schadelijkheid is daarom niet vast te stellen of uit te sluiten.

Albert Heijn haalt de Euroshopper pijnboompitten uit de verkoop.

Over roosteren is helemaal niet gesproken.
Curiosityzaterdag 12 september 2009 @ 21:25
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 20:53 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Maar goed dat je niet gereageerd had. Anders was je nog op tv gekomen ook.
nou inderdaad
Isabeauzaterdag 12 september 2009 @ 23:35
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 21:06 schreef Lienekien het volgende:

Albert Heijn haalt de Euroshopper pijnboompitten uit de verkoop.
Pietverdrietzondag 13 september 2009 @ 09:40
Wel grappig om te zien hoe de VWA daar te kakken werd gezet. Vreemd trouwens dat er nog geen echt onderzoek geweest is.
Chieluszondag 13 september 2009 @ 12:32
VWA liep er idd een beetje bij als het sukkeltje van de klas, maar ik vond de research van Kassa ook aan de laffe kant. Ik had in een half uurtje dezelfde informatie op internet gevonden.
De britse FSA (Food security agency) is dit jaar een onderzoek begonnen (ondanks dat het ook volgens hun géén Food Safety Issue is).
Hier een artikel over mogelijke oorzaken vanuit het oogpunt van een aantal voedselproducenten:
Ben benieuwd of de Keuringdienst van Waarde hier wat meer uit zou kunnen halen. Al vrees ik dat zij niet in China terecht kunnen.
Mirjamzondag 13 september 2009 @ 13:17
wel goed dat er nu serieus onderzoek gedaan gaat worden.
wel miste ik veel, bijv. het effect van roosteren.
en AH haalt de eursoshopper pitten uit de handel, maar de pitten die in de kant en klare salades zitten dan?
dat zijn natuurlijk ook de goedkoopste pitten, het is me niet duidelijk of die dan ook vervangen worden, of eruit, of iets anders...
pumpkin_Rubyzondag 13 september 2009 @ 13:40
Waarom juist de ES pitten ? Ik heb het gehad met de gewone "dure" AH pijnboompitten. En waarom werd alleen de AH op de korrel genomen trouwens ?

Waar kun je pitten kopen die niet uit China komen ?
1-of-6Billiondinsdag 15 september 2009 @ 20:24
_

Sinds zondag proef ik absoluut geen zoete smaken meer. Zelfs een hap suiker smaakte alleen maar naar de papieren zak waar het uit kwam. Afgelopen weekend wezen stappen en 's nachts een te grote hap uit een te hete kaassoufflee genomen. Dacht dat het daar aan lag.
Voor het bieren zijn we ook wezen eten. Daar heb ik ook pijnboompitjes op.

Langzaamaan sijpelt er weer wat zoet in mijn palet Gelukkig maar, want ik heb m'n smaak nodig voor m'n werk...
heroinedinsdag 15 september 2009 @ 21:20
Ik heb het ook weer hoor. Dit keer de pijnboompitten van de Vomar.
Sjeendonderdag 8 oktober 2009 @ 10:49
Vier pijnboompitten op een minicarpaccio in een restaurant en Sjeen heeft weer een prima stimulans om af te vallen...
RemCOWdonderdag 8 oktober 2009 @ 10:56
Ik eet nu helemaal geen pijnboompitten meer... En ik vind ze nog wel zo lekker
Isabeaudonderdag 8 oktober 2009 @ 15:43
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 10:49 schreef Sjeen het volgende:
Vier pijnboompitten op een minicarpaccio in een restaurant en Sjeen heeft weer een prima stimulans om af te vallen...
Heb je het restaurant geinformeerd?
Sjeendonderdag 8 oktober 2009 @ 16:45
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 15:43 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Heb je het restaurant geinformeerd?
Nee, had ik eigenlijk nog niet eens aan gedacht. Weet je wat het vreemde is trouwens, vriend heeft ze ook gehad en die heeft nergens last van.
Lienekiendonderdag 8 oktober 2009 @ 16:47
Ik denk niet dat iedereen er vatbaar voor is.
LadyBlackvrijdag 9 oktober 2009 @ 15:43
Ha, er is zelfs een topic over

Ik durf ook niet zo goed meer pijnboompitten te eten paar keer die bittere smaak gehad, ik dacht dat ik gek werd Heb zelfs staan gorgelen met Jägermeister omdat ik het idee had dat alcohol die ranzige smaak wat naar de achtergrond dreef !

Maar het beste kun je dus die lange italiaanse pijnboompitten kopen geloof ik? Misschien die maar eens gaan halen bij de italiaan op de markt
LadyBlackvrijdag 9 oktober 2009 @ 15:43
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 16:45 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Nee, had ik eigenlijk nog niet eens aan gedacht. Weet je wat het vreemde is trouwens, vriend heeft ze ook gehad en die heeft nergens last van.
Hier net zo het is niet eerlijk
Maarteldonderdag 29 oktober 2009 @ 20:41
O f*ck ik heb het weer
En dacht nog dat ik er omheen had gegeten.. Weet iemand eigenlijk of het puur je eigen ervaring is, of dat de smaak ook voor anderen in je mond zit als je bijvoorbeeld zoent?

En kan het bij bijv. pesto ook voorkomen? Ik werd er laatst op gewezen dat dat ook van pijnboompitten is, maar dat eet ik altijd moeiteloos, en met pitten lijkt het steeds maar mis te gaan
Farenjidonderdag 29 oktober 2009 @ 21:38
quote:
Op donderdag 29 oktober 2009 20:41 schreef Maartel het volgende:
O f*ck ik heb het weer
En dacht nog dat ik er omheen had gegeten.. Weet iemand eigenlijk of het puur je eigen ervaring is, of dat de smaak ook voor anderen in je mond zit als je bijvoorbeeld zoent?
Naar wat ik gehoord heb: het zijn je smaakpapillen die ahw vergiftigd zijn, en waardoor je dingen bitter proeft. Het is dus geen smaak in je mond die anderen ook kunnen waarnemen.
quote:
En kan het bij bijv. pesto ook voorkomen? Ik werd er laatst op gewezen dat dat ook van pijnboompitten is, maar dat eet ik altijd moeiteloos, en met pitten lijkt het steeds maar mis te gaan
Pesto uit potjes is niet zelden gemaakt van dingen als cashewnoten, of zelfs sperziebonen of aardappels. Soms zit er nauwelijks of zelfs geen pijnboompitten in. Misschien komt het daardoor.
pwnedvrijdag 4 juni 2010 @ 15:52
Wat een irritante rotsmaak zeg, bij het eten zelf gaat het nog wel maar de metalige zeepsmaak blijft daarna weer 2 uur hangen. Hopelijk zo snel mogelijk over
Pantoffelsaladevrijdag 4 juni 2010 @ 15:57
ik heb al die pijnboompitjes zojuist van mn ijsje afgehaald
bah
pijnboompitte
Maartelvrijdag 4 juni 2010 @ 15:59
quote:
Op vrijdag 4 juni 2010 15:57 schreef Pantoffelsalade het volgende:
ik heb al die pijnboompitjes zojuist van mn ijsje afgehaald
bah
pijnboompitte
pijnboompitten op een ijsje?
Pantoffelsaladevrijdag 4 juni 2010 @ 16:03
quote:
Op vrijdag 4 juni 2010 15:59 schreef Maartel het volgende:

[..]

pijnboompitten op een ijsje?
ja linessa welness troep van de LIDL
FutureFairytalevrijdag 4 juni 2010 @ 18:51
goede (ja ook Chinese) pijnboompitten zijn niet bitter. reden dat het wel zo kan zijn:
- niet meer houdbaar
- pijnboompitten van goedkoopste slechte oogst (zoals in de supermarkten).

koop gewoon bij notenhandels en je hebt geen last. tevens kun je ook Portugese en Spaanse grote mooie pitten kopen, alleen die zijn wel erg duur.
Maartelvrijdag 4 juni 2010 @ 18:56
quote:
Op vrijdag 4 juni 2010 18:51 schreef FutureFairytale het volgende:
goede (ja ook Chinese) pijnboompitten zijn niet bitter. reden dat het wel zo kan zijn:
Ik weet niet zeker of je het zelfde bedoeld als wij, maar de pijnboompitten die bij mij dagenlang een bittere smaak bezorgden waren zelf ook niet bitter. Ze smaakten op 't moment zelf prima.
Poepoogzondag 22 augustus 2010 @ 22:40
Wat een grafsmaak. ;(
stavromulabetamaandag 23 augustus 2010 @ 07:44
quote:
Op vrijdag 4 juni 2010 18:51 schreef FutureFairytale het volgende:
goede (ja ook Chinese) pijnboompitten zijn niet bitter. reden dat het wel zo kan zijn:
- niet meer houdbaar
- pijnboompitten van goedkoopste slechte oogst (zoals in de supermarkten).

Voor zover ik weet is het tot nu toe nog altijd niet 100% duidelijk is welke stof precies de bittere smaak veroorzaakt en onder welke omstandigheden die stof wordt geproduceerd. Feit is wel dat het alleen bij Chinese pitten optreedt.
Maar als niet eens bekend is waarom of welke pitten een bittere smaak opleveren, is het ook haast onmogelijk om alleen goede te verkopen (zonder eerst elke pit te gaan voorproeven, maar dat lijkt me ook niet erg smakelijk). Bij Chinese pitten blijft het dus een gok.
Farenjimaandag 23 augustus 2010 @ 09:34
quote:
Op maandag 23 augustus 2010 07:44 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Voor zover ik weet is het tot nu toe nog altijd niet 100% duidelijk is welke stof precies de bittere smaak veroorzaakt en onder welke omstandigheden die stof wordt geproduceerd.
Het komt door een chemische stof die gebruikt wordt om de pitten snel uit de denneappels te krijgen. Op die manier is het goedkoper dan de pitten op de traditionele manier eruit te halen. Het zit dus niet in de pitten zelf maar komt door het productieproces.
BertVmaandag 23 augustus 2010 @ 09:39
quote:
Op maandag 23 augustus 2010 07:44 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
...is het ook haast onmogelijk om alleen goede te verkopen (zonder eerst elke pit te gaan voorproeven, maar dat lijkt me ook niet erg smakelijk). Bij Chinese pitten blijft het dus een gok.
Ik heb tijdens het eten van die pitten niks gemerkt, de bittere smaak ontstaat pas achteraf en dan bij het eten van ander voedsel. Er zit zoveel tijd tussen dat je niet direct een verband legt.

Interessant verhaal Farenji!
Farenjimaandag 23 augustus 2010 @ 11:10
Je moet de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde hier eens over terugzoeken, die hebben dit daarin allemaal uitgezocht. Naar aanleiding hiervan heeft de AH de chinese pitten uit het assortiment gegooid.
RobinOokmaandag 23 augustus 2010 @ 11:35
quote:
Op maandag 23 augustus 2010 09:34 schreef Farenji het volgende:
Het komt door een chemische stof die gebruikt wordt om de pitten snel uit de denneappels te krijgen.
En waar heb je die wijsheid vandaan? Mag ik aub je bron weten want ik hoor dit voor het eerst.
Lienekienmaandag 23 augustus 2010 @ 12:26
Ik kan me de uitzending van Kassa! herinneren in het vorige seizoen, en daar was de conclusie nou juist dat niet bekend was wat de smaakverstoring veroorzaakt.

http://kassa.vara.nl/tv/a(...)bittere-pit/speel/1/

Kan me van de Keuringsdienst alleen de aflevering over pesto herinneren. Een aflevering over pijnboompitten kan ik niet terugvinden.
RobinOokmaandag 23 augustus 2010 @ 13:05
quote:
Op maandag 23 augustus 2010 12:26 schreef Lienekien het volgende:
daar was de conclusie nou juist dat niet bekend was wat de smaakverstoring veroorzaakt.
Inderdaad. Hooguit dat het om bepaalde varieteiten gaat die hier niet groeien en in Azië wel. Maar van toevoegingen heb ik nog nooit gehoord.
Farenjimaandag 23 augustus 2010 @ 13:44
quote:
Op maandag 23 augustus 2010 11:35 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En waar heb je die wijsheid vandaan? Mag ik aub je bron weten want ik hoor dit voor het eerst.
Hmm ik dacht dus dat dat de KvW uitzending was maar die kan ik inderdaad helemaal niet meer terugvinden. Zit me nu af te vragen of die er wel geweest is. Ik zal vanavond naar de bron op zoek gaan.
zeniowoensdag 1 september 2010 @ 18:50
Haha dit heb ik ook gehad, vreselijk.

Ik roosterde de pitjes ook, maar ik las later ergens dat de pijnboompitten die je een bittere smaak in de mond geven van een andere soort zijn die zijn oorsprong heeft in China (en dus ook geoogst in China), i.p.v. uit Europa.. Albert Heijn verkoopt deze soort, en ze krijgen er vaak klachten over, maar blijven het verkopen :(

Sindsdien heb ik geen pijnboompit meer aangeraakt.. ;(
Isabeauwoensdag 1 september 2010 @ 19:06
De AH verkoopt ze niet meer, toch? Althans hier niet meer.
pumpkin_Rubywoensdag 1 september 2010 @ 21:19
De AH verkoopt geen Euroshopper pijnboompitten meer, maar bij onze AH XL liggen nog diverse merken pijnboompitten in de schappen, allemaal met zo'n kapje/vliesje, dat zouden de Chinese zijn,

Ik koop m'n pijnboompitten nu maar bij de groenteman, die heeft Franse. Mooie grote en ze bleken nog goedkoper dan bij de super ook.
ivdnieuwenhuizenzaterdag 18 september 2010 @ 15:21
Een collega van mij aan de universiteit is een onderzoek gestart naar de oorzaak achter het probleem van de pijnboompitjes. Hopelijk gaat de uitkomst daarvan definitief een einde maken aan de verkoop van de slechte pitten!
Voor het onderzoek is ze op zoek naar de symptoomveroorzakende pitjes, dus als je ze nog niet hebt weggegooid neem dan contact op met Grace op pinenutsyndrome@gmail.com
Isabeauzaterdag 18 september 2010 @ 16:51
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 15:21 schreef ivdnieuwenhuizen het volgende:
Een collega van mij aan de universiteit is een onderzoek gestart naar de oorzaak achter het probleem van de pijnboompitjes. Hopelijk gaat de uitkomst daarvan definitief een einde maken aan de verkoop van de slechte pitten!
Voor het onderzoek is ze op zoek naar de symptoomveroorzakende pitjes, dus als je ze nog niet hebt weggegooid neem dan contact op met Grace op pinenutsyndrome@gmail.com
_O_
Sinceriazaterdag 18 september 2010 @ 17:00
Vet. Benieuwd naar de uitkomst (al heb ik er nog nooit last van gehad en ik eet vaak pijnboompitten).
new_moonzondag 19 september 2010 @ 16:17
ieuwwww "pine mouth" is echt supervies!!! :r
ik had het vooal met brood, koekjes, dat soort dingen. Bah ik heb een week lang niet normaal kunnen(willen) eten