Jarno | vrijdag 6 oktober 2006 @ 13:57 |
Ja hallo, ik zal beginnen. Van het weekend een bakje pijnboompitjes bij de kaasboer (tevens lekkere dingen specialist) meegenomen voor door de salade en dergelijke. Nu ben ik ook nogal een snoeperd onder het eten koken, dus ik pak wel eens een handje mee voordat het echt de pan in gaat of op het bord terecht komt. Nu heb ik dus al 2 dagen een extreem bittere smaak in mijn mond als ik wat eet. Maakt niet uit wat, bij koffie wordt het wel heel erg, maar verder komt bij alles die smaak weer terug. Erg ranzig. En wat blijkt? Het schijnt een heel bekend verschijnsel te zijn! Lees even door totdat het over de pitjes gaat en verbaas je dan over de collectieve staat van herkenning waarin iedereen terecht komt. Wie herkent dit ook? Het lijkt dus vooral te gebeuren na het eten van ongeroosterde pitjes en kan soms wel 2 weken aanhouden! Is er iets tegen te doen? Whelp! ![]() | |
Lienekien | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:10 |
Ja, ik herken het. Een heel metalige smaak. Ik heb het afgelopen zomer een keer gehad. Toen kwam ik met googelen ook uit op pijnboompitten. Het was bij mij na een paar dagen wel over. Gelukkig, want het is heel naar. | |
Matness | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:11 |
ik eet ze eigenlijk alleen maar geroosterd, zo vind ik ze ook veel smaakvoller. misschien een idee om ze voortaan zo te nuttigen? | |
Jarno | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:12 |
quote:Ja, best wel. Ik hou van lekkere dingen maar het is echt bizar als niks meer lekker smaakt. Wel goed voor de lijn denk ik. | |
Jarno | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:12 |
quote:Ik rooster ze dus meestal ook, maar zoals ik zei, ik doe wel eens een graai in het bakje als ik er mee bezig ben. ![]() | |
Matness | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:17 |
ik heb eens zitten googelen, en dat komt wel heel veel voor zeg! ik had er nog nooit van gehoord. helaas is nergens een oplossing te vinden.. | |
Jarno | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:19 |
quote:Daar verbaasde ik me dus ook zo over. Ik had er echt nog nooit van gehoord. Daarnaast, het zou me verbazen als ik nooit eerder ongeroosterde pijnboompitten op heb want we hebben ze best vaak. Zijn er verschillende soorten wellicht? Of behandelmethoden voordat ze het zakje/bakje ingaan? | |
Matness | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:21 |
voor zover ik gelezen heb is het geheel natuurlijk, dus dat zou dan toch moeten liggen aan een bepaalde stof ín de pitten. misschien heeft het met de afkomst te maken ofzo.. ik heb werkelijkwaar geen idee wel bijzonder, en interresant. | |
Jarno | vrijdag 6 oktober 2006 @ 14:30 |
Ik lees vaak iets over pitten van Chinese afkomst, en dat het met biologische pitten nooit voor schijnt te komen. Maar dat kan dus ook komen omdat die wellicht per definitie nooit uit China komen ofzo. Daarnaast las ik ergens dat het zou gaan om een partij geoxideerde pitten die eigenlijk niet geschikt voor consumptie zouden zijn? | |
#ANONIEM | vrijdag 6 oktober 2006 @ 19:24 |
Nog nooit gehad gelukkig en ik eet ze juist meestal ongeroosterd | |
Loesje29 | vrijdag 6 oktober 2006 @ 22:47 |
Check! Een paar weken geleden ook last van gehad en tot mijn opluchting die berichtjes gevonden, die jij in je link hebt gepost. Zo wist ik tenminste waar het door kwam! Het was werkelijk verschrikkelijk vies. Elk slokje drinken dat je neemt, of hoe lekker eten je ook hebt, het smaakt allemaal goor! Misschien een troost: bij mij heeft het 4 dagen geduurd. En geen twee weken. Ik had Listerine, die blauwe, gekocht en daarmee gespoeld. Ik weet niet of het geholpen heeft om de duur te verkorten, maar daarmee was wel die vieze smaak even weg gelukkig.... Sterkte ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2006 @ 08:19 |
Jarno, is de bittere smaak alweer wat minder? | |
Jarno | dinsdag 10 oktober 2006 @ 08:32 |
Het is wel minder. Dat, of ik wen eraan. ![]() | |
Maartel | dinsdag 18 december 2007 @ 09:57 |
Hier hetzelfde verhaal.. al is het wel bijna 5 dagen terug dat ik iets met pijnboompitten at, maar 't is wel erg toevallig, want die dingen eet ik nooit, en uitgerekend nu zit ik met die bittere smaak ![]() | |
Argento | vrijdag 18 januari 2008 @ 16:58 |
Grappig zeg. Ik had het vandaag ineens. Dacht dat mn brood misschien niet meer goed was of zelfs dat het aan het water lag. Beetje googlen, kom ik op die pijnboompitten uit en inderdaad heb ik afgelopen woensdag salade gegeten met die pitten erin en ook nog rechtstreeks uit het doosje wat pitten gegeten. Nu maar hopen dat het niet al te lang duurt. | |
saaw | vrijdag 18 januari 2008 @ 22:28 |
dan ben je er allergisch voor vriendinnetje van mij had het ok, dat hield anderhalve week aan na een bezoekje aan de huisarts bleek dat het een pijnboompittenallergie was | |
_Arual_ | vrijdag 18 januari 2008 @ 22:44 |
Wij eten echt heel, heel vaak pijnboompitten, en dit komt ons echt totaal niet bekend voor. Is dit alleen als je ongeroosterde pitjes eet? Pitjes die over de datum zijn? Of bij een bepaald merk? Of lijden jullie collectief aan een pijnboompitjesallergie? | |
Lienekien | zaterdag 19 januari 2008 @ 08:43 |
quote:Dan zou ik het elke keer moeten hebben, toch? En 't is me maar één keer overkomen. | |
saaw | zaterdag 19 januari 2008 @ 18:15 |
quote:oh dat is wel raar inderdaad dat meisje heeft het wel iedere keer inderdaad | |
Lucille | zaterdag 19 januari 2008 @ 18:20 |
Ik eet ze regelmatig ongeroosterd, nooit iets raars geproeft. | |
Sjeen | dinsdag 22 juli 2008 @ 19:29 |
Niet tijdens het eten inderdaad, maar wel twee dagen later... Getverdemme wat een gore smaak!quote:Bron | |
Jarno | dinsdag 22 juli 2008 @ 20:11 |
Het is echt heel goor idd, je hebt gewoon echt een paar dagen of een week totaal geen zin in eten erdoor. Afvallen gegarandeerd. ![]() | |
Sjeen | dinsdag 22 juli 2008 @ 20:48 |
Ik had er nog nooit van gehoord tot vandaag... Dacht eerst dat het brood niet goed meer was of dat ik misschien per ongeluk iets verkeerd had gedaan met parfum vanmorgen. Maar toen de appel en de koffie precies hetzelfde smaakten en tandenpoetsen (3 keer met twee verschillende soorten tandpasta) ook niet hielp, ben ik eens gaan googlen... Het is inderdaad gruwelijk goor, ik hoop dat het snel weg is. Wel vreemd trouwens, we hebben met vier man van de pijnboompitten gegeten zondag. Maar twee van ons hebben er last van... | |
Jordy-B | dinsdag 22 juli 2008 @ 20:54 |
ik heb het wel eens gehad, maar dat duurde gelukkig maar een dagje. | |
Maneki.Neko | dinsdag 22 juli 2008 @ 22:58 |
Ik heb er ook wel eens last van gehad. Daarna geen pijnboompitten meer aan durven raken ![]() ![]() | |
Mirjam | woensdag 23 juli 2008 @ 10:31 |
ik eet regelmatig pijnboompitten, ff roosteren in de pan, en lekker snoepen. en iedere keer moet ik weer aan dit topic denken ![]() gelukkig is het me nog niet overkomen. | |
#ANONIEM | vrijdag 19 september 2008 @ 12:49 |
Ik heb het nuuhuuuu ![]() Maar vreet wel door. ![]() | |
DennisMoore | vrijdag 9 januari 2009 @ 11:13 |
*blegh ![]() Volgens mij 4 dagen geleden een stuk of 5 pijnboompitjes uit een AH-maaltijdsalade van iemand gegeten... Alles heeft nu een bittere nasmaak ![]() Vervloekt zij de pijnboom ![]() | |
Jordy-B | vrijdag 9 januari 2009 @ 11:40 |
quote:AH-klantenservice bellen en vragen hoe ze het in hun hoofd halen om rauwe pijnboompitten in de salade te kwakken. Tenzij ze natuurlijk in een apart zakje zaten, zodat die "iemand" ze had kunnen roosteren. Ik heb het helaas ook wel eens gehad door te snoepen van de rauwe pitjes. De volgende dag dus zo'n gore smaak in m'n mond. Duurde gelukkig maar één dag, want al na een halve dag werd ik er zo krankjorum van dat ik m'n tong met van alles en nogwat heb gespoeld en schoongeborsteld. | |
DennisMoore | vrijdag 9 januari 2009 @ 22:32 |
Wijn ![]() ![]() | |
MinderMutsig | vrijdag 9 januari 2009 @ 23:44 |
quote:Ik denk dat ik daar vanaf nu ook last van ga krijgen. ![]() Nog nooit gehad trouwens. Maar het is alleen bij ongeroosterde chinese pijnboompitjes? Vreemd. | |
Lienekien | zaterdag 10 januari 2009 @ 07:28 |
Volgens mij heeft dat roosteren er niks mee te maken. | |
DennisMoore | zaterdag 10 januari 2009 @ 20:07 |
quote: | |
FutureStock | zaterdag 10 januari 2009 @ 20:07 |
Hé J., waar zitten de forumhoeren? Nou? | |
P.F | dinsdag 13 januari 2009 @ 19:43 |
![]() | |
octopussy | woensdag 14 januari 2009 @ 13:56 |
interessant topic ![]() | |
Heidi- | zaterdag 17 januari 2009 @ 12:19 |
Ik heb 't nu ook ![]() ![]() | |
Christiaan | vrijdag 13 februari 2009 @ 17:59 |
Ja hoor. Ik ga maar eens mijn tong borstelen of zo. | |
Fleque | dinsdag 17 februari 2009 @ 15:32 |
Ook ik heb ook enkele dagen hier voor het eerst last van. Inderdaad pijnboompitten gegeten, maar dat doe ik al jaren. De enige link die ik leggen is dat ik de laatste week anti-allergiepillen slik(Aerius). Misschien ervaren dit andere mensen ook?? Wie weet heeft dit een verband met elkaar?? Zo ja, geef dan zeker een een reactie. | |
Koewam | dinsdag 17 februari 2009 @ 17:46 |
Nooit last van ![]() | |
Isabella68 | donderdag 19 februari 2009 @ 17:10 |
Op mijn weblog heb ik er een poos geleden ook een blogje aan gewijd omdat ik zo'n gore smaak in m'n smoel had en daar krijg ik nog steeds reacties op, maar ik ben er nog steeds niet achter wat nou de precieze oorzaak is van de pijnboompitjes. Laatst heb ik ze zelf ook weer gegeten (alleen geroosterd, rauw durf ik niet meer) maar ik had (gelukkig!) nergens last van. Het blijft een topic.... | |
RemCOW | zondag 22 maart 2009 @ 13:26 |
quote:Donderdag pijnboompitten gehad en sinds gisteren last van. Wat ontzettend irritant zeg! Vond het al zo typisch dat m'n broertje er ook al last van had... Hopelijk zijn mijn smaakpapilcellen snel vervangen :p | |
Jurk | zondag 22 maart 2009 @ 17:24 |
Ik heb er nu al een dag of 4 last van, en het wordt nog niks minder. Het is wel goed voor de lijn, maar ik ik wordt het wel een beetje zat nu, alles smaakt naar oorsmeer ![]() | |
keienlegger | zondag 22 maart 2009 @ 18:32 |
Pijnboompitten zijn (je gelooft het niet) pitten. Vele soorten pitten zijn van nature giftig omdat er restanten van blauwzuur in kunnen zitten, ik heb zelfs het woord cyanide wel eens horen vallen. Misschien zit er in rauwe pijnboompitten ook wel een klein beetje. Als je dan een heel bakje wegsnoept kan je daar wellicht last van krijgen... Zelfde principe bij amandelen, die dingen doen meer kwaad dan goed als je ze niet roostert. | |
Isabeau | zondag 22 maart 2009 @ 18:37 |
Nog nooit van gehoord, maar in januari heb ik een paar dagen lang een bittere en metaalachtige smaak in mijn mond gehad. Zou het... ![]() | |
Ananajasje | zondag 22 maart 2009 @ 20:03 |
Grappig zeg eigenlijk! Ik had het ook vorige week en ik maar klagen dat ik het niet snapte hoe dat kwam. Ik dacht straks heb ik iets aan m'n kiezen ofzo of weet ik veel ![]() Nu ik er aan terug denk had ik 2 dagen pijnboompitjes op en 2 bijna 3 dagen die bittere smaak. Tijdens het eten merk je het niet, maar daarna komt het weer terug. Heel irritant. Nu weet ik iig waar het van is ![]() | |
Jurk | zondag 22 maart 2009 @ 20:10 |
Volgens de wiki kan het zelfs enkele weken aanhouden. Ik laat voorlopig de pijnboompitten maar even links liggen. Ik vind het behoorlijk irritant, echt alles smaakt smerig.... ![]() | |
pandapower | vrijdag 3 april 2009 @ 09:45 |
Al een paar dagen een bittere smaak in mijn mond en even wezen googlen. kwam deze post tegen en wat blijkt ik heb deze week elke dag pijnboompitten gegeten. ik deed ze rechtstreeks uit het bakje in mijn komkommersalade. dus hopelijk gaat het snel over. na het tandenpoetsen was het de hele nacht weg, maar zodra je iets eet of drinkt is die vieze smaak terug, idd net oorsmeer bah ![]() | |
Jarno | vrijdag 3 april 2009 @ 09:56 |
Ik eet nooit meer pijnpoompitten zonder ze verhit te hebben. 'Rauw' doe ik gewoon écht niet meer. | |
Isabeau | vrijdag 3 april 2009 @ 10:59 |
quote:Zo apart dat ik er verder nog nooit van heb gehoord en hier zoveel mensen bij elkaar komen met exact dezelfde ervaring! | |
RemCOW | vrijdag 3 april 2009 @ 18:38 |
quote:Verhitten helpt dus zeker weten? quote:Ja ik had er ook nooit eerder van gehoord! Wees blij, het is echt vies ![]() | |
DancingPhoebe | vrijdag 3 april 2009 @ 22:24 |
Ik had dit een paar weken geleden! Ik had de avond daarvoor een paar slokken wijn op uit een fles die al een dag open stond. Hij kon nog neeeeeeeet zeg maar. Ik dacht dat het daardoor kwam dat ik echt een paar dagen een hele nare smaak in mijn mond had, maar dan kan het ook heel goed door de pijnboompitten gekomen zijn! | |
ChevyVanDude | zondag 19 april 2009 @ 09:55 |
Ik heb het nu ook. Zeer vervelend. Ik heb het idee dat ik het kreeg van een flacon met amerikaanse mayonaise. Wel een goedkoop merk..... ![]() | |
Rapaille | zaterdag 2 mei 2009 @ 04:40 |
Ik kwam toevallig net dit tegen: http://kvw.rvu.nl/index.php?page=dossier&action=show&id=235 Van elsengeltje, 28 april '09, 21:43 Bekend probleem! De pijnboompit (groeiend in de dennenappel) welke uit China komen worden bewerkt middels een chemie proces om de pit makkelijker uit de dennenappel te krijgen. (Lees hogere productie) | |
__Kirstenn | zondag 3 mei 2009 @ 14:54 |
Ik heb dit ook gehad ![]() Ik eet ze ook nooit meer! ![]() | |
Farenji | zondag 3 mei 2009 @ 15:34 |
Ik lees dit eigenlijk voor het eerst maar nu pas ben ik me ervan bewust. Ik denk omdat het pas een dag later opkomt, ik legde de connectie nog niet eerder. Heb dit vaker gehad, en ik had het ook de afgelopen dagen. Is nu geloof ik na goed spoelen met mondwater wel wat minder. Hoop ik. Maar het is inderdaad naar want een aantal dingen smaakten me gewoon niet meer: melk, rijst, brood, zelfs whisky had een vieze bittere nasmaak!! Nu weet ik ook opeens het verschil tussen de dure AH pijnboompitten en de spotgoedkope Euroshopper pijnboompitten. Die laatste heb ik dus van de week ongeroosterd gegeten en komen inderdaad uit China. | |
Lienekien | zondag 3 mei 2009 @ 20:36 |
Geroosterd of ongeroosterd maakt volgens mij geen verschil. Je moet inderdaad de goedkope uit China mijden. | |
Farenji | zondag 3 mei 2009 @ 23:10 |
Die Chinese dingen van de euroshopper blijken zelfs al geroosterd te zijn. Ze zien er echter heel anders uit als wanneer ik zelf verse pijnboompitten rooster. En smaken ook anders. Eetbaar, maar niet echt heel lekker zeg maar. Het prijsverschil is dan ook fenomenaal. | |
Farenji | maandag 4 mei 2009 @ 19:52 |
Overigens heb ik het nog steeds, en ik heb dus voor het laatst vorige week zondag pijnboompitten gegeten. Hoe lang gaat die grap nog duren? Is er iets aan te doen? Mondwater helpt dus geen fuck. | |
Jurk | maandag 4 mei 2009 @ 21:12 |
Bij mij duurde het wel een dag of 10. Knap irritant. | |
Chell | dinsdag 5 mei 2009 @ 14:08 |
Ik heb het dus nu... nooit geweten dat het door pijnboompitjes kon komen, maar die heb ik inderdaad zondag gegeten! Ik ga voortaan maar weer duurdere nemen, heb dus nu inderdaad een euroshopperzakje! | |
Farenji | dinsdag 5 mei 2009 @ 18:27 |
Ik denk dat ik een klacht ga indienen bij de AH. Eigenlijk vind ik het onacceptabel. Zulke gore chemische zooi zouden ze niet mogen verkopen. Heb er nog steeds een beetje last van. Gelukkig wel wat minder. Maar anderhalve week een gore smaak in je bek door een handjevol pijnboompitjes is toch gewoon fucked up!? | |
T_E_O | woensdag 20 mei 2009 @ 16:39 |
quote: | |
T_E_O | woensdag 20 mei 2009 @ 18:25 |
Net de euroshopper variant teruggebracht en m'n geld terug gekregen. Meteen 'n (veel duurder) zakje AH-pitten gehaald ![]() | |
Lishe | donderdag 11 juni 2009 @ 14:17 |
Nah! Ik google op metaalachtige smaak in mond, kom ik hier uit. En inderdaad, afgelopen zondag pijnboompitten gegeten door de salade. Jee, dat verband had ik nog niet gelegd. (Dacht aan iets met mn darmen ofzo?) Vervelend maar ook wel erg grappig eigenlijk. | |
Chell | donderdag 11 juni 2009 @ 14:29 |
Raar he Lishe, ik kwam dus ook zo hier terecht! | |
Curiosity | donderdag 11 juni 2009 @ 15:09 |
Ik had het laatst door zo'n bakje italiaanse mix voor door de sla van AH. Heb 5 dagen een vieze nasmaak gehad met alles wat ik at. | |
Reza-impreza | maandag 15 juni 2009 @ 21:00 |
Ik heb er ook last van , de chinese pijnboompitten schijnen bewerkt te worden met een 1 of ander middel , dit geeft dagen na consumptie een irriante bittere smaak na elke maaltijd of drank, nooit meer hoef ik die bende | |
Rapaille | vrijdag 19 juni 2009 @ 02:01 |
http://www.telegraaf.nl/e(...)voelig__.html?p=32,1 Pijnboompitten liggen gevoelig Lorraine Marlisa AMSTERDAM - Een merkwaardig verhaal in de mailbox van Eten en Genieten. „Onlangs heb ik carpaccio met pijnboompitten gegeten. Een dag later was alles wat ik at of dronk bitter”, schrijft Irma den Boogaard uit Zandvoort. Hier op de redactie was dit fenomeen niet bekend maar wat Google-werk leert dat het pijnboompittenleed op het web wijdverbreid is. Hoe zit dat met die pijnboompitten? De lekkere pitjes die je salade een knapperige touch geven, kunnen nare gevolgen hebben, zo blijkt uit berichten op Bloggers.nl. „Ik heb last van een smerige smaak, lijkt wel gal of zoiets. Ik heb een paar dagen terug een handje (ongeroosterde) pijnboompitten gegeten, nooit meer!” En een ander slachtoffer: „Hier ook een bittere tante. Gelukkig is het wel al bijna over, want het verpest je eten wel.” Sommige pijnboompitten blijken de smaakpapillen aan te tasten, waardoor alles wat de eter daarna tot zich neemt, bitter en metaalachtig smaakt. De overlast kan wel een week duren, blijkt uit de vele klachten die slachtoffers op internet spuien. Wat is de oorzaak is van de smaakverstoring? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die in 2006 al klachten ontving over pijnboompitten, baseerde zich op een onderzoek uit 2001 door het Anti Gifcentrum in Brussel. Daaruit bleek dat een hoog gehalte aan triglyceriden de smaakverstoring veroorzaakte.„Opvallend was dat het vaak om pijnboompitten ging die uit China komen en dat niet bij iedereen de smaak werd verstoord”, zegt Esther Filon van de VWA. Maar hoe kunnen we het risico op een bittere week dan vermijden? Niet, luidt vooralsnog het antwoord. Hester van Santen van NRC Handelsblad deed voor het artikel Het pijnboomraadsel in augustus 2008 nog eens navraag bij de directeur van het Anti Gifcentrum, Martine Mostin. Die zegt dat het profiel van de vetten, de triglyceriden, weliswaar afwijkend is bij pitten die een bittere smaak geven, maar dat daarmee nog niet is aangetoond dat dit de smaakverstoring veroorzaakt. Klosse Voor ons reden genoeg om smaakdeskundige Peter Klosse van De Echoput te bellen. Die was ook niet bekend met het bittere fenomeen. „Maar pijnboompitten zijn wel een soort strooigoed geworden terwijl ze het smaakprofiel van een gerecht drastisch kunnen veranderen.” Geroosterde pijnboompitten met hun hoge smaakgehalte overheersen volgens hem bijvoorbeeld een carpaccio, die veel zwakker van smaak is. „Pijnboompitten vereisen zorgvuldig gebruik. Ik ben er voor om ze te crushen zodat je ze beter kunt doseren.” De mensen die zich nu afvragen waarom alles bitter smaakt en het vermoeden hebben dat dit door pijnboompitten komt. Niet getreurd. Volgens het artikel van Van Santen sterven de meeste smaakpapillen na vijf dagen en zijn ze vervangen. Dat is weliswaar het einde van een bittere periode, maar een mysterie blijft het voorlopig nog wel. | |
Greys | zondag 21 juni 2009 @ 13:18 |
Paar jaar geleden al eens een week last van gehad en gister merkte ik het ook weer. En ja hoor, paar pijnboompitjes op carpaccio in een restaurant gehad afgelopen vrijdag. Weer bij alles wat ik eet of drink die smerige metaalachtige smaak ![]() Kunnen die Chinese pijnboompitten niet gewoon verboden worden? ![]() | |
Maartel | zondag 21 juni 2009 @ 13:20 |
Ik bestel mijn Carpaccio tegenwoordig standaard zonder pijnboompitten.. vind het het risico echt niet waard ![]() | |
Greys | zondag 21 juni 2009 @ 13:24 |
quote:Dat ga ik voortaan ook maar doen inderdaad. Zonde, want ik vind ze wel erg lekker. Het was bij mij alweer een flinke tijd geleden dat ik die eerste keer er last van had en intussen zijn de alarmbellen en rode vlaggen vervaagd, dus er ging me geen belletje rinkelen toen ik de carpaccio kreeg. Vorige keer was het wel veel erger, want toen had ik thuis een dag later nog een handje pijnboompitten genomen want ik had er nooit bij stilgestaan dat het dáárdoor kwam juist ![]() Hoop dat het deze keer snel over is! ![]() | |
Mirjam | zondag 21 juni 2009 @ 13:27 |
ik eet die dingen vrij veel, ben echt blij dat ik het nog nooit gehad heb ![]() | |
Lienekien | zondag 21 juni 2009 @ 13:28 |
Ik heb het laatst ook weer gehad, met een bakje van de supermarkt. Heel naar. Maar ik heb me vorige week wel weer aan een recept met pijnboompitten gewaagd: een zakje gekocht dat biologisch geteeld was. En geen last, gelukkig. | |
P.F | zondag 21 juni 2009 @ 14:47 |
Ik heb het volgens mij vrijdag/zaterdag/nu. Maar alleen nadat ik iets gegeten heb ![]() | |
Greys | zondag 21 juni 2009 @ 14:52 |
quote:Dat klopt ook, ik ook! ![]() Of... hoewel... niet tijdens het eten dan? Na elke hap? Ja toch? Als ik niets eet heb ik het ook niet/amper. En het is bij mij ook niet meteen na het eten van die pitten, het begint meestal een dag later pas! | |
Farenji | zondag 21 juni 2009 @ 23:49 |
De duurdere niet-chinese pijnboompitten geven bij mij geen problemen. Die eet ik nog wel, hoewel ik ze niet meer ongeroosterd eet (uit voorzorg rooster ik ze zelf - wil geen risico lopen). Die dingen zijn te lekker om niet te eten. Die chinese chemische zooi vreet ik nooit meer. | |
P.F | maandag 22 juni 2009 @ 09:31 |
quote:Nee, alleen als nasmaak ![]() | |
kabouter.muts | dinsdag 7 juli 2009 @ 22:04 |
OOhhh help ik heb het nu!! Wat erg zeg. Opgelopen tijdens het eten van zelfgemaakte pesto. Met AH pijnboompitjes en niet de euroshopper variant. Sinds ik dit weet kijk ik altijd waar ze vandaan komen maar waarom staat dat er bijna nooit op? Bij mij is de smaak juist aanwezig tussen de eet en drinkmomenten door. | |
Rapaille | dinsdag 7 juli 2009 @ 22:58 |
quote:Eigenlijk is dit schandalig. AH bijvoorbeeld weet van de klachten maar doet er gewoon niets mee ![]() China --> Met mate gebruiken. | |
Lienekien | dinsdag 7 juli 2009 @ 23:06 |
quote:Na ja, als je het artikel leest wat jij vorige maand hebt gepost staat het nog niet vast dat het alleen van de Chinese pijnboompitten komt. | |
Ravage | vrijdag 28 augustus 2009 @ 15:48 |
Ongelooflijk.. ik heb al een week lang een metalige nasmaak als ik wat eet of drink. Ik begon me al wat zorgen te maken en googlede op 'metalige smaak in mond' en toen kwam ik in dit topic uit.. Anderhalve week geleden pastasalade met pijnboompitten gegeten, en deze week ook een handje gehad.. oorzaak gevonden dus ![]() | |
Greys | vrijdag 28 augustus 2009 @ 15:54 |
quote:Klote he, als je er achter komt wat het is en je bedenkt je dat je in de tussentijd nog meer pijnboompitten hebt gegeten waardoor het alleen maar weer langer duurt ![]() | |
Tezz | vrijdag 28 augustus 2009 @ 16:48 |
Ik moest op vakantie nog aan dit topic denken! Ik had door de sla een hand pijnboompitten gegooid die dus blijkbaar niet goed geroosterd waren (dat had manlief gedaan op de skottelbraai). De hele week smaakte alles alsof ik een capsule bloed doorgebeten had! Stom hoor!!!!!! | |
Lienekien | vrijdag 28 augustus 2009 @ 17:49 |
Ja, nou lees ik dat weer, van dat roosteren. Maar volgens mij maakt het niet uit of je ze wel of niet roostert en krijg je van de foute gewoon klachten als je er te veel (genoeg voor de reactie) van eet en/of gevoelig voor bent. | |
Jarno | vrijdag 28 augustus 2009 @ 17:51 |
Ik heb toch echt het idee dat het roosteren wel helpt, ik doe dat haast religieus maar had een paar weken terug wat 'rauwe' pitten bij een AH salade zo er door gekiept en.... jahoor. | |
Lienekien | vrijdag 28 augustus 2009 @ 17:55 |
Als jij het nou proefondervindelijk blijft vaststellen, dan hoef ik het risico tenminste niet te lopen. | |
Jarno | vrijdag 28 augustus 2009 @ 17:56 |
Dit was voorlopig weer even de laatste keer (al was het effect niet zo heel erg als de eerste keer). | |
Greys | vrijdag 28 augustus 2009 @ 18:38 |
Ik ga ze voortaan ook roosteren, al schijnt dat niet altijd afdoende te helpen. Nee trouwens, de eerste keer dat ik het een dag of 5 lang had, kwam het door pitjes die geroosterd en wel op de carpaccio lagen in een restaurant. | |
Farenji | vrijdag 28 augustus 2009 @ 19:02 |
Volgens mij al vaker gezegd hier, maar het komt alleen voor met chinese pijnboompitten. Die worden ge-extraheerd dmv een of ander chemisch goedje, en dat zou gedeeltelijk in de pitten achterblijven. Roosteren heeft daar weinig of geen effect op. Van wikipedia: quote:Ik heb nog best vaak pijnboompitten gegeten, maar de chinese heb ik gemeden als de pest. Geen last meer gehad. | |
Greys | vrijdag 28 augustus 2009 @ 20:10 |
quote:Als je het in een restaurant voorgeschoteld krijgt gaat niet iedereen op de pitjes letten. Zou fijn zijn als de restaurants zélf er rekening mee zouden houden, maar dat gebeurt dus vaak genoeg niet. | |
pumpkin_Ruby | vrijdag 28 augustus 2009 @ 22:14 |
Een vriendin van mij had dit een paar maanden geleden ook en had dus via google gevonden dat de vieze smaak door pijnboompitten kwam. Als zij het niet had verteld had ik zelf denk ik nooit het verband gelegd toen ik er een tijd later ook last van kreeg. En omdat ik te koppig was om gelijk te geloven dat het écht aan de pijnboompitten lag heb ik het nog een keer gehad nadat ik de rest van het bakje opmaakte. Het gaat hier dus niet om supergoedkope Euroshopper pitten maar om de Ah pijnboompitten in zo'n vierkant bakje. | |
The_Tankgirl | zaterdag 29 augustus 2009 @ 12:17 |
Een tijdje geleden had ik een bakje pijnboompitten van de Lidl gehaald, waren toen in de aanbieding. Lekker, een handje rauwe pijnboompitten tijdens het koken... niet meer doen dus ![]() Ik snap niet dat hier niets aan gedaan wordt! Ze zouden standaard geroosterd moeten zijn! Pas als je gaat zoeken op internet kom je pas erachter dat het door pijnboompitten komt. Mijn vriend had ze gegeten via een gerecht (opgewarmd dus) en die had er geen last van. Tegenwoordig eet ik alleen geroosterde pijnboompitten, en heb dus geen last meer gehad van deze nare smaak. Ik heb er in totaal 10 dagen last van gehad!!! ![]() Misschien een idee om er een dieet van te maken: Niieeeuw: PIJNBOOMPITTENDIEET één handje, en u heeft gelijk nergens trek meer in!!! | |
Greys | zaterdag 29 augustus 2009 @ 13:18 |
Tankgirl, roosteren helpt écht niet altijd. Ik heb hetzelfde gehad van gewoon geroosterde pitjes in een restaurant. | |
Juup© | zaterdag 29 augustus 2009 @ 13:29 |
Wij roosteren ze altijd en ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een rare nasmaak heb gehad van de pitten. En wij kopen ze overal dus vanaf zeg maar de Aldi t/m de duurdere zaken. | |
Lienekien | zaterdag 29 augustus 2009 @ 16:28 |
quote:Dat bewijst natuurlijk niet zo veel t.a.v. het roosteren. Misschien heb je geluk gehad en geen slechte kwaliteit getroffen. Of misschien ben je er niet gevoelig voor. Want als echt bijna iedereen zo'n allergische reactie had op die rottige soort, dan zouden ze inmiddels wel uit de schappen verdwenen zijn. | |
heroine | zaterdag 29 augustus 2009 @ 16:48 |
Wel of niet roosteren maakt m.i niet zoveel uit. Ik heb het meerdere keren gehad, zowel met rauwe als met geroosterde. Overigens heb ik van zowel de goedkope als de dure pijnboompitten last gehad, ik kijk nu trouwens wel altijd eerst op de verpakking naar land van herkomst, en dat is echt heel vaak China! Anyway, ik vind het altijd een beetje een gok. Ik heb namelijk heel lang hetzelfde merk gebruikt en nooit die vieze nasmaak, tot die ene keer, maar waar dat dan precies aan ligt zou ik niet weten. Misschien een verkeerde batch ofzo? ![]() | |
Curiosity | donderdag 3 september 2009 @ 22:57 |
Ik ben vandaag benaderd door iemand van Kassa over dit probleem. Nog meer mensen een mail gehad? | |
Mirjam | vrijdag 4 september 2009 @ 01:23 |
quote:oeh, dat zou tof zijn als ze het gaan behandelen ![]() | |
Isabeau | woensdag 9 september 2009 @ 17:49 |
quote: ![]() | |
Greys | woensdag 9 september 2009 @ 18:25 |
quote:Nope. Naar aanleiding van dit topic? ![]() | |
Curiosity | woensdag 9 september 2009 @ 19:43 |
quote:Ja inderdaad. Ik moest hem met spoed bellen, heb ik niet gedaan, het kan ook via de mail, maar verders niks meer gehoord, dus zo spannend was het allemaal niet ![]() | |
Mirjam | woensdag 9 september 2009 @ 20:20 |
quote:mnah ![]() | |
Nieners | zaterdag 12 september 2009 @ 11:49 |
Herkenbaar, sindsdien let ik nu wel op de vorm e.d. Heb geen zin om een paar dagen rond te lopen met zo'n grafsmaak in m'n mond. | |
Lienekien | zaterdag 12 september 2009 @ 15:38 |
Kassa behandelt het onderwerp in de uitzending van vanavond! | |
Mirjam | zaterdag 12 september 2009 @ 15:55 |
quote:oh! ![]() | |
Windigo | zaterdag 12 september 2009 @ 16:58 |
quote:Hoe laat? ![]() | |
Lienekien | zaterdag 12 september 2009 @ 17:01 |
quote:Even voor zevenen. | |
minilot | zaterdag 12 september 2009 @ 19:11 |
Ha, mooi, Wageningen gaat er écht onderzoek naar doen. ![]() Voedsel & Warenautoriteit stond een beetje voor joker. | |
Maartel | zaterdag 12 september 2009 @ 19:14 |
quote:Ah, t item is al geweest? Net te laat ingeschakeld dan, kan ik nu kappen met Kassa kijken ![]() | |
Jarno | zaterdag 12 september 2009 @ 19:15 |
Ook gemist. Samenvatting? | |
Mirjam | zaterdag 12 september 2009 @ 19:47 |
ik heb 't opgenomen ![]() later terugkijken | |
Stansfield | zaterdag 12 september 2009 @ 20:53 |
quote:Maar goed dat je niet gereageerd had. Anders was je nog op tv gekomen ook. | |
Lienekien | zaterdag 12 september 2009 @ 21:06 |
quote:Er is geen goed onderzoek naar gedaan. Schadelijkheid is daarom niet vast te stellen of uit te sluiten. Albert Heijn haalt de Euroshopper pijnboompitten uit de verkoop. Over roosteren is helemaal niet gesproken. | |
Curiosity | zaterdag 12 september 2009 @ 21:25 |
quote: ![]() | |
Isabeau | zaterdag 12 september 2009 @ 23:35 |
quote: ![]() | |
Pietverdriet | zondag 13 september 2009 @ 09:40 |
Wel grappig om te zien hoe de VWA daar te kakken werd gezet. Vreemd trouwens dat er nog geen echt onderzoek geweest is. | |
Chielus | zondag 13 september 2009 @ 12:32 |
VWA liep er idd een beetje bij als het sukkeltje van de klas, maar ik vond de research van Kassa ook aan de laffe kant. Ik had in een half uurtje dezelfde informatie op internet gevonden. De britse FSA (Food security agency) is dit jaar een onderzoek begonnen (ondanks dat het ook volgens hun géén Food Safety Issue is). Hier een artikel over mogelijke oorzaken vanuit het oogpunt van een aantal voedselproducenten: Ben benieuwd of de Keuringdienst van Waarde hier wat meer uit zou kunnen halen. Al vrees ik dat zij niet in China terecht kunnen. | |
Mirjam | zondag 13 september 2009 @ 13:17 |
wel goed dat er nu serieus onderzoek gedaan gaat worden. wel miste ik veel, bijv. het effect van roosteren. en AH haalt de eursoshopper pitten uit de handel, maar de pitten die in de kant en klare salades zitten dan? dat zijn natuurlijk ook de goedkoopste pitten, het is me niet duidelijk of die dan ook vervangen worden, of eruit, of iets anders... | |
pumpkin_Ruby | zondag 13 september 2009 @ 13:40 |
Waarom juist de ES pitten ? Ik heb het gehad met de gewone "dure" AH pijnboompitten. En waarom werd alleen de AH op de korrel genomen trouwens ? Waar kun je pitten kopen die niet uit China komen ? | |
1-of-6Billion | dinsdag 15 september 2009 @ 20:24 |
![]() Sinds zondag proef ik absoluut geen zoete smaken meer. Zelfs een hap suiker smaakte alleen maar naar de papieren zak waar het uit kwam. Afgelopen weekend wezen stappen en 's nachts een te grote hap uit een te hete kaassoufflee genomen. ![]() ![]() Voor het bieren zijn we ook wezen eten. Daar heb ik ook pijnboompitjes op. ![]() Langzaamaan sijpelt er weer wat zoet in mijn palet ![]() ![]() | |
heroine | dinsdag 15 september 2009 @ 21:20 |
Ik heb het ook weer hoor. ![]() | |
Sjeen | donderdag 8 oktober 2009 @ 10:49 |
Vier pijnboompitten op een minicarpaccio in een restaurant en Sjeen heeft weer een prima stimulans om af te vallen... | |
RemCOW | donderdag 8 oktober 2009 @ 10:56 |
Ik eet nu helemaal geen pijnboompitten meer... En ik vind ze nog wel zo lekker ![]() | |
Isabeau | donderdag 8 oktober 2009 @ 15:43 |
quote:Heb je het restaurant geinformeerd? | |
Sjeen | donderdag 8 oktober 2009 @ 16:45 |
quote:Nee, had ik eigenlijk nog niet eens aan gedacht. Weet je wat het vreemde is trouwens, vriend heeft ze ook gehad en die heeft nergens last van. | |
Lienekien | donderdag 8 oktober 2009 @ 16:47 |
Ik denk niet dat iedereen er vatbaar voor is. | |
LadyBlack | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:43 |
Ha, er is zelfs een topic over ![]() Ik durf ook niet zo goed meer pijnboompitten te eten ![]() ![]() ![]() Maar het beste kun je dus die lange italiaanse pijnboompitten kopen geloof ik? Misschien die maar eens gaan halen bij de italiaan op de markt ![]() | |
LadyBlack | vrijdag 9 oktober 2009 @ 15:43 |
quote:Hier net zo ![]() ![]() | |
Maartel | donderdag 29 oktober 2009 @ 20:41 |
O f*ck ik heb het weer ![]() En dacht nog dat ik er omheen had gegeten.. Weet iemand eigenlijk of het puur je eigen ervaring is, of dat de smaak ook voor anderen in je mond zit als je bijvoorbeeld zoent? En kan het bij bijv. pesto ook voorkomen? Ik werd er laatst op gewezen dat dat ook van pijnboompitten is, maar dat eet ik altijd moeiteloos, en met pitten lijkt het steeds maar mis te gaan ![]() | |
Farenji | donderdag 29 oktober 2009 @ 21:38 |
quote:Naar wat ik gehoord heb: het zijn je smaakpapillen die ahw vergiftigd zijn, en waardoor je dingen bitter proeft. Het is dus geen smaak in je mond die anderen ook kunnen waarnemen. quote:Pesto uit potjes is niet zelden gemaakt van dingen als cashewnoten, of zelfs sperziebonen of aardappels. Soms zit er nauwelijks of zelfs geen pijnboompitten in. Misschien komt het daardoor. | |
pwned | vrijdag 4 juni 2010 @ 15:52 |
Wat een irritante rotsmaak zeg, bij het eten zelf gaat het nog wel maar de metalige zeepsmaak blijft daarna weer 2 uur hangen. Hopelijk zo snel mogelijk over ![]() | |
Pantoffelsalade | vrijdag 4 juni 2010 @ 15:57 |
ik heb al die pijnboompitjes zojuist van mn ijsje afgehaald bah ![]() pijnboompitte | |
Maartel | vrijdag 4 juni 2010 @ 15:59 |
quote:pijnboompitten op een ijsje? ![]() | |
Pantoffelsalade | vrijdag 4 juni 2010 @ 16:03 |
quote:ja linessa welness troep van de LIDL ![]() | |
FutureFairytale | vrijdag 4 juni 2010 @ 18:51 |
goede (ja ook Chinese) pijnboompitten zijn niet bitter. reden dat het wel zo kan zijn: - niet meer houdbaar - pijnboompitten van goedkoopste slechte oogst (zoals in de supermarkten). koop gewoon bij notenhandels en je hebt geen last. tevens kun je ook Portugese en Spaanse grote mooie pitten kopen, alleen die zijn wel erg duur. | |
Maartel | vrijdag 4 juni 2010 @ 18:56 |
quote:Ik weet niet zeker of je het zelfde bedoeld als wij, maar de pijnboompitten die bij mij dagenlang een bittere smaak bezorgden waren zelf ook niet bitter. Ze smaakten op 't moment zelf prima. | |
Poepoog | zondag 22 augustus 2010 @ 22:40 |
Wat een grafsmaak. ![]() | |
stavromulabeta | maandag 23 augustus 2010 @ 07:44 |
quote:Voor zover ik weet is het tot nu toe nog altijd niet 100% duidelijk is welke stof precies de bittere smaak veroorzaakt en onder welke omstandigheden die stof wordt geproduceerd. Feit is wel dat het alleen bij Chinese pitten optreedt. Maar als niet eens bekend is waarom of welke pitten een bittere smaak opleveren, is het ook haast onmogelijk om alleen goede te verkopen (zonder eerst elke pit te gaan voorproeven, maar dat lijkt me ook niet erg smakelijk). Bij Chinese pitten blijft het dus een gok. | |
Farenji | maandag 23 augustus 2010 @ 09:34 |
quote:Het komt door een chemische stof die gebruikt wordt om de pitten snel uit de denneappels te krijgen. Op die manier is het goedkoper dan de pitten op de traditionele manier eruit te halen. Het zit dus niet in de pitten zelf maar komt door het productieproces. | |
BertV | maandag 23 augustus 2010 @ 09:39 |
quote:Ik heb tijdens het eten van die pitten niks gemerkt, de bittere smaak ontstaat pas achteraf en dan bij het eten van ander voedsel. Er zit zoveel tijd tussen dat je niet direct een verband legt. Interessant verhaal Farenji! | |
Farenji | maandag 23 augustus 2010 @ 11:10 |
Je moet de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde hier eens over terugzoeken, die hebben dit daarin allemaal uitgezocht. Naar aanleiding hiervan heeft de AH de chinese pitten uit het assortiment gegooid. | |
RobinOok | maandag 23 augustus 2010 @ 11:35 |
quote:En waar heb je die wijsheid vandaan? Mag ik aub je bron weten want ik hoor dit voor het eerst. | |
Lienekien | maandag 23 augustus 2010 @ 12:26 |
Ik kan me de uitzending van Kassa! herinneren in het vorige seizoen, en daar was de conclusie nou juist dat niet bekend was wat de smaakverstoring veroorzaakt. http://kassa.vara.nl/tv/a(...)bittere-pit/speel/1/ Kan me van de Keuringsdienst alleen de aflevering over pesto herinneren. Een aflevering over pijnboompitten kan ik niet terugvinden. | |
RobinOok | maandag 23 augustus 2010 @ 13:05 |
quote:Inderdaad. Hooguit dat het om bepaalde varieteiten gaat die hier niet groeien en in Azië wel. Maar van toevoegingen heb ik nog nooit gehoord. | |
Farenji | maandag 23 augustus 2010 @ 13:44 |
quote:Hmm ik dacht dus dat dat de KvW uitzending was maar die kan ik inderdaad helemaal niet meer terugvinden. Zit me nu af te vragen of die er wel geweest is. Ik zal vanavond naar de bron op zoek gaan. | |
zenio | woensdag 1 september 2010 @ 18:50 |
Haha dit heb ik ook gehad, vreselijk. Ik roosterde de pitjes ook, maar ik las later ergens dat de pijnboompitten die je een bittere smaak in de mond geven van een andere soort zijn die zijn oorsprong heeft in China (en dus ook geoogst in China), i.p.v. uit Europa.. Albert Heijn verkoopt deze soort, en ze krijgen er vaak klachten over, maar blijven het verkopen ![]() Sindsdien heb ik geen pijnboompit meer aangeraakt.. ![]() | |
Isabeau | woensdag 1 september 2010 @ 19:06 |
De AH verkoopt ze niet meer, toch? Althans hier niet meer. | |
pumpkin_Ruby | woensdag 1 september 2010 @ 21:19 |
De AH verkoopt geen Euroshopper pijnboompitten meer, maar bij onze AH XL liggen nog diverse merken pijnboompitten in de schappen, allemaal met zo'n kapje/vliesje, dat zouden de Chinese zijn, Ik koop m'n pijnboompitten nu maar bij de groenteman, die heeft Franse. Mooie grote en ze bleken nog goedkoper dan bij de super ook. | |
ivdnieuwenhuizen | zaterdag 18 september 2010 @ 15:21 |
Een collega van mij aan de universiteit is een onderzoek gestart naar de oorzaak achter het probleem van de pijnboompitjes. Hopelijk gaat de uitkomst daarvan definitief een einde maken aan de verkoop van de slechte pitten! Voor het onderzoek is ze op zoek naar de symptoomveroorzakende pitjes, dus als je ze nog niet hebt weggegooid neem dan contact op met Grace op pinenutsyndrome@gmail.com | |
Isabeau | zaterdag 18 september 2010 @ 16:51 |
quote: ![]() | |
Sinceria | zaterdag 18 september 2010 @ 17:00 |
Vet. Benieuwd naar de uitkomst (al heb ik er nog nooit last van gehad en ik eet vaak pijnboompitten). | |
new_moon | zondag 19 september 2010 @ 16:17 |
ieuwwww "pine mouth" is echt supervies!!! ![]() ik had het vooal met brood, koekjes, dat soort dingen. Bah ik heb een week lang niet normaal kunnen(willen) eten |