Ja, best wel. Ik hou van lekkere dingen maar het is echt bizar als niks meer lekker smaakt. Wel goed voor de lijn denk ik.quote:
Ik rooster ze dus meestal ook, maar zoals ik zei, ik doe wel eens een graai in het bakje als ik er mee bezig ben.quote:Op vrijdag 6 oktober 2006 14:11 schreef Matness het volgende:
ik eet ze eigenlijk alleen maar geroosterd, zo vind ik ze ook veel smaakvoller.
misschien een idee om ze voortaan zo te nuttigen?
Daar verbaasde ik me dus ook zo over. Ik had er echt nog nooit van gehoord. Daarnaast, het zou me verbazen als ik nooit eerder ongeroosterde pijnboompitten op heb want we hebben ze best vaak. Zijn er verschillende soorten wellicht? Of behandelmethoden voordat ze het zakje/bakje ingaan?quote:Op vrijdag 6 oktober 2006 14:17 schreef Matness het volgende:
ik heb eens zitten googelen, en dat komt wel heel veel voor zeg!
ik had er nog nooit van gehoord.
helaas is nergens een oplossing te vinden..
Dan zou ik het elke keer moeten hebben, toch? En 't is me maar één keer overkomen.quote:Op vrijdag 18 januari 2008 22:28 schreef saaw het volgende:
dan ben je er allergisch voor
vriendinnetje van mij had het ok, dat hield anderhalve week aan
na een bezoekje aan de huisarts bleek dat het een pijnboompittenallergie was
oh dat is wel raar inderdaadquote:Op zaterdag 19 januari 2008 08:43 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dan zou ik het elke keer moeten hebben, toch? En 't is me maar één keer overkomen.
Bronquote:Risico's bij eten pijnboompitten
Het eten van pijnboompitten kan een risico van een ernstig verstoorde smaak opleveren die meerdere dagen of weken kan aanhouden. Deze smaakstoornis doet zich pas een of twee dagen na de consumptie voor. Er wordt een intense bittere, soms metaalachtige smaak ervaren. Dit probleem treedt nooit op bij pijnboompitten van Europese origine, enkel bij een minderheid van de Chinese pijnboompitten. Tot op heden is het niet duidelijk om welke pijnboomsoort het gaat. In verband met de oorzaak werd er, op basis van chromatografisch onderzoek, gesuggereerd dat het zou gaan om triglyceriden die opgebouwd zijn uit C16-C18 onverzadigde vetzuren. Zware metalen, een andere oorzaak van smaakstoornissen, noch pesticidenresidus konden aangetoond worden. [1] Op basis van deze gegevens lijkt er tot op heden in alle geval geen gevaar voor de volksgezondheid. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) huldigt dit standpunt[2]. Het Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ([1],FAVV) heeft hierover geen standpunt. Het probleem kan vermeden worden door geen pijnboompitten van Chinese origine te eten. Men kan deze herkennen door het feit dat ze korter en dikker zijn dan de Europese pijnboompitten.
AH-klantenservice bellen en vragen hoe ze het in hun hoofd halen om rauwe pijnboompitten in de salade te kwakken.quote:Op vrijdag 9 januari 2009 11:13 schreef DennisMoore het volgende:
*blegh*
Volgens mij 4 dagen geleden een stuk of 5 pijnboompitjes uit een AH-maaltijdsalade van iemand gegeten... Alles heeft nu een bittere nasmaak.
Vervloekt zij de pijnboom!
Ik denk dat ik daar vanaf nu ook last van ga krijgen.quote:Op woensdag 23 juli 2008 10:31 schreef Mirjam het volgende:
ik eet regelmatig pijnboompitten, ff roosteren in de pan, en lekker snoepen.
en iedere keer moet ik weer aan dit topic denken
gelukkig is het me nog niet overkomen.
quote:http://blogger.xs4all.nl/boelensh/archive/2008/07/11/401127.aspx
REUK & SMAAK: Het pijnboompitten-bittere-smaak-probleem.
“Alles smaakt bitter, een paar dagen nadat je pijnboompitten hebt gegeten. Maar lang niet altijd” schrijft Hester van Santen met “Het pijnboomraadsel” in NRC-Handelsblad van 5/6 juli 2008. En zij vervolgt: “Bij alles wat ik eet of drink verandert mijn smaak in bitter. Net of ik de kern van een stuk witlof op mijn tong heb. Tong poetsen, gorgelen niks krijgt die smaak weg. En poëtischer: Sindsdien is het nuttigen van een glas rode wijn gelijk aan het opeten van een bos geraniums” . . .
De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) schreef in 2006 een beknopt bericht over de pijnboomkwestie, met de verklaring dat er in de pitten 'stoffen worden aangetoond, die leken op triglyceriden'. Maar triglyceriden zijn gewoon vetten, niks bijzonders. Het enige dat opduikt is een onderzoekje van dr. Martine Mostin, nu directeur van het Antigifcentrum in Brussel, in 2001 voorgedragen op een plaatselijk congres. Mostin legt uit: “Het profiel van de vetten was afwijkend, bij de pitten die een bittere smaak gaven. Maar we hebben geen idee of dat de smaakverandering veroorzaakt.”
Een student farmacie deed de analyse, als scriptieonderwerp. Mostin: “We zijn ermee begonnen toen een dokter hier er zelf last van kreeg. De student heeft allerlei smaakdeskundigen geraadpleegd, maar die wisten het ook niet.” De pitten die bij de arts de bittere smaak hadden veroorzaakt kwamen uit China, concludeerde deze apotheker in spe wel. Waarschijnlijk komen heel veel pijnboompitten in de supermarkt uit China. Het zijn hoekige pitten van de Koreaanse den (Pinus koraiensis), die in China op grote schaal worden aangeplant. Het land is met Italie, de grootste leverancier van pijnboompitten ter wereld. . .
Het is wel te begrijpen dat de bitterheid na een weekje vervaagt. De meeste smaakpapilcellen zijn namelijk binnen vijf dagen dood en vervangen. De aangevallen smaakpapillen worden dus nooit meer de oude, maar hun natuurlijke dood is de redding voor de pijnboompitteneter.”
Is er over het pijnboompitten-bittere-smaak-probleem nog een zinnig woord te zeggen? Ja wel degelijk. In de eerste plaats bezit de mens enkele tientallen genen die coderen voor de bittere smaak receptoren, zogenaamde G-proteïnes, welke zich in de celwand van de smaakknopjes bevinden. (zie Zhang e.a. Cell, Vol. 112, 293-301, February 7, 2003 en Mueller e.a. Nature, Volume 434, 10 March 2005).
Deze familie van ongeveer 30 G-proteïne-gekoppelde-receptoren reageren alleen op bittere stoffen en niet op zoete of die met een umami-smaak. Het is theoretische mogelijk dat er zich in Chinese pijnboompitten een stof (vetzuren in ongebruikelijke triglyceriden?) bevindt die zich (langzaam) stevig hecht aan één van de bittere-stof-receptoren, zodanig dat deze bij elke (andere) smaakgewaarwording een 'bitter-signaal' afgeeft aan de hersenen.
De prikkeling door vreemde stoffen van de interactieve pijnboompitten-receptor-cel houdt pas op als deze cel is afgestorven en vervangen door een niet geactiveerde. (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_nut)
Donderdag pijnboompitten gehad en sinds gisteren last van. Wat ontzettend irritant zeg! Vond het al zo typisch dat m'n broertje er ook al last van had... Hopelijk zijn mijn smaakpapilcellen snel vervangen :pquote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:19 schreef Heidi- het volgende:
Ik heb 't nu ookDonderdag pijnboompitten gegeten..
![]()
Zo apart dat ik er verder nog nooit van heb gehoord en hier zoveel mensen bij elkaar komen met exact dezelfde ervaring!quote:Op vrijdag 3 april 2009 09:45 schreef pandapower het volgende:
Al een paar dagen een bittere smaak in mijn mond en even wezen googlen. kwam deze post tegen en wat blijkt ik heb deze week elke dag pijnboompitten gegeten. ik deed ze rechtstreeks uit het bakje in mijn komkommersalade. dus hopelijk gaat het snel over. na het tandenpoetsen was het de hele nacht weg, maar zodra je iets eet of drinkt is die vieze smaak terug, idd net oorsmeer bah
Verhitten helpt dus zeker weten?quote:Op vrijdag 3 april 2009 09:56 schreef Jarno het volgende:
Ik eet nooit meer pijnpoompitten zonder ze verhit te hebben. 'Rauw' doe ik gewoon écht niet meer.
Ja ik had er ook nooit eerder van gehoord! Wees blij, het is echt viesquote:Op vrijdag 3 april 2009 10:59 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Zo apart dat ik er verder nog nooit van heb gehoord en hier zoveel mensen bij elkaar komen met exact dezelfde ervaring!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |