Nu.nlquote:Begeleiding mbo-leerlingen ondermaats
Uitgegeven: 13 april 2006 10:41
Laatst gewijzigd: 13 april 2006 10:42
ARNHEM - Veel mbo-opleidingen zijn zo druk bezig met reorganisaties dat de begeleiding van leerlingen en de bestrijding van schooluitval er bij inschieten. Dat concludeert het Landelijke Werkverband Risicogroepen, een samenwerking van de regionale opleidingen centra (roc's), in een donderdag gepubliceerd onderzoek.
Het LWR herhaalde een onderzoek uit 1998 onder alle veertig roc's. De situatie is volgens onderzoeker E. van Eijndhoven niet noemenswaardig verbeterd. Bijna de helft van de mbo-leerlingen verlaat de opleiding zonder diploma.
Van een direct verband tussen fusies en veelvuldige wisselingen in de colleges van bestuur en de hoge schooluitval wilde Van Eijndhoven niet spreken. "Maar er is een constante beweging in de organisaties, die afleidt van het leerproces."
Uitval
Bovendien blijken veel roc's slecht zicht te hebben op de uitval van leerlingen. "Dat heeft te maken met schaalgrootte, gebrek aan interesse en het idee dat het om bijna-volwassenen gaat die hun eigen keuzes maken", zei de onderzoeker. In de meestal grote scholen weten de afzonderlijke opleidingen vaak niet van elkaar hoe ze vroegtijdig schoolverlaten proberen te bestrijden.
In ruim de helft van de roc's is volgens het onderzoek een reorganisatie gaande. Twintig van de veertig geven meer dan 30 procent van hun budget uit aan management en centrale diensten. Slechts drie geven meer dan 85 procent van het geld uit aan lesgeven.
Schoolverlaters
Volgens de BVe Raad, de koepel van het middelbaar beroepsonderwijs, is het onderzoek op ondeugdelijke cijfers gebaseerd. Het rapport stelt het aantal voortijdige schoolverlaters van 16 tot 23 jaar op ruim 60.000.
Diploma
Dat betreft echter niet alleen mbo-leerlingen, aldus een woordvoerster van de BVe Raad. Bovendien heeft 30 procent daarvan wel een diploma, ook al is dat geen zogeheten startkwalificatie voor het beroep dat ze willen uitoefenen. Ook hebben de onderzoekers jongeren meegeteld die weer met hun opleiding zijn begonnen. Verder blijft onvermeld dat 70 procent een baan heeft.
Maatschappelijk probleem
De BVe Raad erkent volgens de woordvoerster dat vroegtijdig schoolverlaten in het mbo een maatschappelijk probleem is. De cijfers wijzen echter uit dat de aanpak van de roc's vruchten begint af te werpen. Het aantal uitvallers is volgens haar licht gedaald van 28.000 in 2002/2003 tot 26.000 in 2003/2004.
De roc's zeggen extra geld nodig te hebben voor de intensieve individuele begeleiding van mbo-leerlingen. Het wachten is volgens de BVe Raad op een kabinetsbesluit daarover.
Inholland is toch een managementopleiding of zie ik dat verkeerd?quote:Op donderdag 13 april 2006 12:26 schreef MrX1982 het volgende:
Lang leve de schaalvergroting. De doodsteek van goed onderwijs.
Hetzelfde zie je bij HBO instellingen die belachelijk groot zijn, bijv. Inholland.
Nee grote HBO instelling. Volgens mij totaal 45000 studenten ofzoquote:Op donderdag 13 april 2006 12:27 schreef pberends het volgende:
Inholland is toch een managementopleiding of zie ik dat verkeerd?
Het ziet er leuk uit, maar ze verkopen gebakken lucht zo lijkt het.quote:Op donderdag 13 april 2006 12:28 schreef MrX1982 het volgende:
[..]
Nee grote HBO instelling. Volgens mij totaal 45000 studenten ofzo.
http://www.inholland.nl/
Hiervoor heb ik trouwens wel een MBO gedaan en dat was, net als op deze school, één grote bende.quote:Niet alleen op mbo's. Ik zit op een hbo die net een reorganisatie achter de rug heeft. Het is één grote teringzooi en ik twijfel of ik nog door moet gaan.
Misschien zegt het ook wel iets over hoe serieus jij je opleiding neemt?quote:Op donderdag 13 april 2006 12:42 schreef Maikalo het volgende:
Ik zit ook op een roc en ik kan zonder dat een leraar het ook maar merkt een hele dag medal of honor en op internet zitten spelen. Dat zegt toch wel iets over de instellingen van de leraren op een ROC denk ik..
Ik denk dat dat meer zegt over jouw instelling. Je zit daar niet voor die docent, je zit daar voor jezelf.quote:Op donderdag 13 april 2006 12:42 schreef Maikalo het volgende:
Ik zit ook op een roc en ik kan zonder dat een leraar het ook maar merkt een hele dag medal of honor en op internet zitten spelen. Dat zegt toch wel iets over de instellingen van de leraren op een ROC denk ik..
Hoe weet hij dan dat het kan?quote:Op donderdag 13 april 2006 13:00 schreef Bensel het volgende:
Hij zegt dat hij dat zou kunnen doen, niet dat hij het doet
Ook als je een opdracht krijgt: 'Alsjeblieft hier heb je de opdracht', en vervolgens mag je twee weken zonder enige uitleg aan de slag. En als je het af hebt dan gaan ze zeiken dat het niet goed is.quote:Op donderdag 13 april 2006 12:49 schreef Seneca het volgende:
[..]
Ik denk dat dat meer zegt over jouw instelling. Je zit daar niet voor die docent, je zit daar voor jezelf.
omdat er misschien geen eens een leraar is in de klas?quote:
mja, dat is nog erger op HBOquote:Op donderdag 13 april 2006 13:11 schreef Maikalo het volgende:
[..]
Ook als je een opdracht krijgt: 'Alsjeblieft hier heb je de opdracht', en vervolgens mag je twee weken zonder enige uitleg aan de slag. En als je het af hebt dan gaan ze zeiken dat het niet goed is.
Nice onequote:Op donderdag 13 april 2006 13:11 schreef Bensel het volgende:
[..]
omdat er misschien geen eens een leraar is in de klas?![]()
Ik was niet van plan hier veel tijd in te steken...quote:Op donderdag 13 april 2006 13:17 schreef ik_ik het volgende:
Ik zit nu ook op een ROC, en het is een grote tering zooi. Om het zo maar even te zeggen.
De helft van de tijd word je toch naar het Open Leer Centrum gestuurd om daar voor jezelf bezig te gaan, Ik betaal toch schoolgeld om les te krijgen van een docent, en niet om hele dagen achter een computer te zitten..
EN dan hebben we het nog niet over de lesuitval gehad.. Belachelijk veel. KOm je op school, hoef je niet op school te zijn, ben je er niet, word er gelijk een telefoontje naar huis gepleegd om te vragen waar je bent.
Had ik al verteld hoe het zit met verslagen? Vast niet, Je moet elk verslag twee keer inleveren.. Ik dan, ze raken ieder verslag wat ik gemaakt heb kwijt, verdwijnt, foetsie...
Ik kan nog wel uren doorgaan over het ROC, maar ik ga er niet meer moeite voor doen dan ik nu al heb gedaan..![]()
Ik heb anders goede ervaringen met de VU hoor. Hier zien docenten het nog als compliment als je kritisch nadenkt over wat ze je vertellen. Ze vinden het alleen maar leuk als je interesse toont in hun vakgebied. En zo hoort het ook, vind ik. De beste leraar leert van zijn leerling.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:29 schreef Soul_Survivor het volgende:
Het is zoiezo algemeen bekend dat alle leraren de handjes bij mekaar boven het hoofd houden.
Op welke school ik ook kom, het is altijd hetzelfde.
Dat is inderdaad een mooi voorbeeld van hoe retarded ROC's zijn. Zelfs wetenschappelijke boeken bevatten spelfouten! Het doel van zo'n tentamen is het testen van je kennis over het vak, niet van je taalvaardigheid.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:32 schreef Maikalo het volgende:
Net een onvoldoende teruggekregen. Een technisch rapport over bouwstoffen. Gaat dat mens op taalfouten letten, daar hebben we NL voor of ben ik geestelijk gehandicapt![]()
Ik zit op TCE (a12 Ede dus)quote:Op donderdag 13 april 2006 13:20 schreef Myst.nl het volgende:
[..]
Ik was niet van plan hier veel tijd in te steken...
Maaruh Ede?
De VU ja, ik had het eigenlijk over VMBO/MBO niveau.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:32 schreef Seneca het volgende:
[..]
Ik heb anders goede ervaringen met de VU hoor. Hier zien docenten het nog als compliment als je kritisch nadenkt over wat ze je vertellen. Ze vinden het alleen maar leuk als je interesse toont in hun vakgebied. En zo hoort het ook, vind ik. De beste leraar leert van zijn leerling.
haha, zoiets was bij ons ook.. op 1 rooster stond dat we op een maandag vrij waren, maar op het bord stond van niet.. nou had niemand dat bord gezien, dus de hele klas was niet op school.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:33 schreef tralalala het volgende:
[..]
Ik zit op TCE (a12 Ede dus)Leraren doen waar ze zin in hebben en als je om hulp vraagt zeggen ze dat je later terug moet komen etc.
Ene leraar zegt dat je met de paasviering vrij bent, andere weer niet..gevolg niemand komt opdagen![]()
Daar krijgen ze ook de subsidie voorquote:Op donderdag 13 april 2006 13:39 schreef MouseOver het volgende:
ROC's zijn teveel gericht op het geven van diploma's dan op het geven van onderwijs.
idd. En daar steken de leerlingen dan jaren van hun leven in. Het moest verboden wordenquote:Op donderdag 13 april 2006 13:42 schreef Soul_Survivor het volgende:
[..]
Daar krijgen ze ook de subsidie voor![]()
Zolang er geen maatregelen getroffen worden, gebeurt er toch niks.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:46 schreef MouseOver het volgende:
[..]
idd. En daar steken de leerlingen dan jaren van hun leven in. Het moest verboden worden
Dat is zeker zo. Mijn mening: VMBO moet gewoon weer gesplitst worden in VBO en MAVO. VBO moet niet langer gericht zijn op het leren van theorie, want waarom zou je mensen dwingen om iets te leren wat ze toch niet interesseert? Mensen op het VBO zijn daarentegen vaak erg handig met hun handen, dus laat die mensen alsjeblieft gewoon weer een vak leren. Timmeren, metselen, whatever. In ieder geval iets wat ze wel interesseert en waar ze wat mee kunnen later.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:38 schreef Soul_Survivor het volgende:
[..]
De VU ja, ik had het eigenlijk over VMBO/MBO niveau.
Mee eens, mijn klas is de eerste lichting VMBO-ers en alles zit bij elkaar wat vroeger MAVO en VBO was. Gevolg: een verschil tussen een 5 of 6, en een 7 of 8. Degene die de laagste tak van VMBO hebben gedaan zijn al na 1 jaar afgehaakt.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:54 schreef Seneca het volgende:
[..]
Dat is zeker zo. Mijn mening: VMBO moet gewoon weer gesplitst worden in VBO en MAVO. VBO moet niet langer gericht zijn op het leren van theorie, want waarom zou je mensen dwingen om iets te leren wat ze toch niet interesseert? Mensen op het VBO zijn daarentegen vaak erg handig met hun handen, dus laat die mensen alsjeblieft gewoon weer een vak leren. Timmeren, metselen, whatever. In ieder geval iets wat ze wel interesseert en waar ze wat mee kunnen later.
Hear, hear!quote:Op donderdag 13 april 2006 14:02 schreef _Qmars_ het volgende:
Ik ben blij dat ik de kans heb om universiteit te doen. Daar is ook niet alles zaligmakend, maar ieder geval is de instelling van de docenten en het gros van de studenten prima, en dat maakt de opleiding ook vele malen leuker.![]()
Zo, nou dat valt in praktijk wel mee. De meeste studenten die het niet trekken die gaan een andere opleiding doen, of keren terug naar het HBO. De uni's willen zeker geen achteruitgang van het niveau. Het is alleen de laatste 10 jaar veel toegankelijker geworden voor allerlei personen geworden om te gaan studeren, en helaas, niet iedereen kan dat. Op mijn universiteit zie ik vooral dat de eisen veel strenger zijn geworden. Dit jaar moeten de propedeuse studenten hun P binnen 2 jaar halen, en in het eerste jaar sowieso 40/60 punten halen. En dit gaat nog strenger worden. Dus het valt allemaal wel wat mee met met de 'domme' wo -studentjes.quote:Op donderdag 13 april 2006 13:54 schreef Seneca het volgende:
[..]
Het niveau op zowel MBO, HBO en Universiteit kan velen malen hoger. Van mij mag het curriculum flink verzwaard worden. Trek je dat niet? Dan ga je toch een niveautje lager zitten? Dat is echt geen schande. Wat ik wel schandalig vind is dat universiteiten zich aanpassen aan het lage niveau van de huidige tweede fase studenten, in plaats van dat ze dat soort mensen gewoon van de faculteit schoppen. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig maar WO moet doen, ook al heb je totaal niet de kennis of discipline die daarvoor nodig is.
Ben ik niet met je eens. Bij mij op de universiteit overheerst de zesjes mentaliteit, en mensen die alleen de proeftentamens leren en dan nog een voldoende halen voor het tentamen. Het is zelfs al een keer voorgekomen dat de normering werd aangepast omdat 90% van de klas voor een vak was gezakt. Dan ben je imho gewoon niet goed bezig.quote:Op donderdag 13 april 2006 14:07 schreef _Qmars_ het volgende:
[..]
Zo, nou dat valt in praktijk wel mee. De meeste studenten die het niet trekken die gaan een andere opleiding doen, of keren terug naar het HBO. De uni's willen zeker geen achteruitgang van het niveau. Het is alleen de laatste 10 jaar veel toegankelijker geworden voor allerlei personen geworden om te gaan studeren, en helaas, niet iedereen kan dat. Op mijn universiteit zie ik vooral dat de eisen veel strenger zijn geworden. Dit jaar moeten de propedeuse studenten hun P binnen 2 jaar halen, en in het eerste jaar sowieso 40/60 punten halen. En dit gaat nog strenger worden. Dus het valt allemaal wel wat mee met met de 'domme' wo -studentjes.
De zesjes mentaliteit verschilt van faculteit tot faculteit, en van opleiding tot opleiding. De zesjes - mentaliteit heerscht vooral onder de rechten-studenten, de studentenvereniging-feestbeesten, en wat andere personen die niet weten wat ze willen. vooral op de grootschalige opleidingen. Het probleem is dus volgens mij de schaalvergroting, waardoor er geen direct contact meer is, en alles zeer fabrieksmatig en afstandelijk wordt bekeken. Mijn opleiding - criminologie - is zeer klein (Universiteit Leiden) en heb je veel contact met professoren en docenten. Daarnaast wil een kleine groep ook zeer handig zijn voor de motivatie. Het maakt het gewoon leuker. En ja, je hebt er altijd personen tussen zitten die denken dat ze het niveau aankunnen, maar het blijft natuurlijk universiteit. Dus je hebt gelijk, als je naar bepaalde personen en opleidingen kijkt.quote:Op donderdag 13 april 2006 14:18 schreef Seneca het volgende:
[..]
Ben ik niet met je eens. Bij mij op de universiteit overheerst de zesjes mentaliteit, en mensen die alleen de proeftentamens leren en dan nog een voldoende halen voor het tentamen. Het is zelfs al een keer voorgekomen dat de normering werd aangepast omdat 90% van de klas voor een vak was gezakt. Dan ben je imho gewoon niet goed bezig.
Begrijp me niet verkeerd, er zijn genoeg slimme WO studenten, ik ben alleen van mening dat een steeds grotere groep dat niet is.
Zonder ook maar 1 uur les te geven.quote:Op donderdag 13 april 2006 15:49 schreef Soul_Survivor het volgende:
Zo zien ze er allemaal uit, gevoed met het geld van de subsidies![]()
quote:Op donderdag 13 april 2006 15:50 schreef pberends het volgende:
[..]
Zonder ook maar 1 uur les te geven.
Volgens de HBO-magazine verdiende hij in z'n functie ¤ 172.000 euro, excl. bonussen (vorig jaar).quote:Op donderdag 13 april 2006 15:41 schreef pberends het volgende:
De baas van InHolland;
[afbeelding]
Hopelijk kookt ie helemaal gaar in z'n eigen sop, deze volgevreten baklap.
Hij kreeg onder andere zeker een bonus omdat ie dit jaar weer 100 managers extra tewerk heeft gesteldquote:Op donderdag 13 april 2006 16:37 schreef Scepsis het volgende:
[..]
Volgens de HBO-magazine verdiende hij in z'n functie ¤ 172.000 euro, excl. bonussen (vorig jaar).
Tell me about itquote:Op donderdag 13 april 2006 17:10 schreef Typmuts het volgende:
Ik heb op ROC Midden Nederland in A'foort gezeten (toen nog ROC de Amerlanden). Ik heb ICT-Lycreum gedaan en was de eerste lichting. Over het algemeen gezien vond ik het een best een goed opleiding, behalve het niveau van het vak Engels. Dat was té slecht, maar ik kreeg veel klassikaal les, waarnaar een opdracht volgde. In de tweede kwam ineens het fenomeen PROJECTEN helemaal in. Misschien was dit al wel in de 1e, maar boeiend. Toen ging het fout.
De ene docent wist van de ander niet wat waar en hoe...Zei de ene docent het ene, bleek de ander daar niets van te weten. Ga zo maar door. Heel verwarrend en erg jammer vooral!! In de 3e weer zo'n project: Hier is het project.. succes ermee. Geen lessen meer, maar workshops. Die waren wel van kwaliteit, maar het ging weer zo rommelig. Het ging overigens om 2 best wel zware projecten. Stage in de 3e was leuk.
4e klas: Jullie hebben een half jaar om een haalbaarheidsonderzoek te maken! Ik dacht: sorry...!? Ja, dat is een documentje van zo'n 15 pagina's waar je een half jaar moest doen.... VAAG. Waarom is dat niet anders ingedeeld?! Waarom hebben we in de 3e 2 projecten tegelijk moeten doen en nu in de 4e doen we geen reet!? Rare indeling.
Collega van me doet nu deze opleiding en het gaat nu helemaal nergens meer over. Men moet nu verplicht laptop aanschaffen en je krijgt als het ware via de laptop les... Bijna geen klassikale lessen meer. Je zoekt het maar uit...(zoals ik hierboven al meerdere keren heb gelezen). Je bent een nummer en meer ben je ook niet. Niks begeleiding. Erg jammer is dat.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |