abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 28 maart 2006 @ 19:18:30 #1
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36442665
Bron:http://www.ad.nl/binnenland/article236227.ece

Het duurde een paar dagen, maar nu is de zwarte Don Quichotte, die zo moedig en met succes de negerzoen bestreden heeft, aan het woord. Hieronder het interview uit het AD:
quote:
Negerzoen slaat echt nergens op

Gelukkig zijn er nog mensen in Nederland die luisteren en bereid zijn rekening te houden met gevoelens van andere soorten Nederlanders, vindt Roy Groenberg.
quote:
,,De naam ‘negerzoen’ stamt uit de tijd dat witte mensen van zwarten dachten dat ze niet deugden. ‘Neger’, de Nederlandse variant van nigger, is bedacht om Afrikanen als ‘niks’ aan te duiden. Het slaat nergens op. Een Rus komt uit Rusland, een Chinees uit China. Waar komt een neger dan vandaan?
Volgens mij is het woord 'neger' afgeleid van het Latijnse niger, wat ook gewoon zwart betekent. In principe is daar dus niets discriminerends aan. En met neger doelen we op iemands huidskleur, wat dus totaal niet te vergelijken is met iemands nationaliteit. Dus die laatste vergelijking slaat al helemaal nergens op. We blijven die suffe slappe kaaskoppen toch ook blanken (blanc) noemen?
(PS Op de vraag waar een neger vandaan komt zou ik overigens met Niger antwoorden )
quote:
,, We leven in een tijd dat de nazaten van slaven in Nederland wonen, dan mag je verwachten dat ze met respect worden behandeld. Anders kun je ze net zo goed in een gaskamer zetten en wegdoen. Tja, ik zeg het altijd heel extreem. Maar Nederland is een land van verstandige mensen, dus neem ik aan dat we het iedereen naar de zin willen maken.
Ja, het hebben van negerzoenen in de schappen van de Albert Heijn staat gelijk aan het op grote schaal vergassen van mensen. Wanneer komen de claims voor een Wiedergutmachung voor deze nieuwe, zwarte holocaust?
quote:
De stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname, waarvan ik voorzitter ben, heeft veel negatieve reacties gekregen op onze inspanningen. We moesten van de negerzoen afblijven, mensen vroegen wat we nog meer wilden veranderen. Iemand zou zelfs ons centrum komen besmeuren met negerzoenen. Maar wij hebben toch niets lelijks gedaan?
De slachtoffers van de slavernij zouden van mij inderdaad herstelbetalingen mogen krijgen. Helaas zijn ze allemaal al minstens een eeuw dood. Of hebben we het nu over 5e generatie slachtoffers?
quote:
,,De term ‘neger’ doet ons veel pijn. Hij herinnert aan een zware tijd die onze voorouders hebben doorgemaakt. Zo zou ik ook nooit een Mengele-zoen kopen, omdat ik tijdens het eten aan de holocaust zou worden herinnerd.
Ik zoen nochthans liever met een lekkere negerin als met Mengele. Of ben ik nu raar?
quote:
,,Het klopt dat niet alle zwarte mensen er een probleem van maken. Maar als iemands voorouders zijn mishandeld, is het logisch dat elke associatie emoties oproept. Veel Afro-Surinamers zullen hun gevoelens bedrukken, dat zit in de genen. In de slaventijd hebben ze geleerd dingen voor zich te houden.
Wanneer is de slavernij dan afgeschaft in dat achterlijke Suriname? De negers die ik ken hebben juist helemaal geen neiging tot het "bedrukken" van hun gevoelens! Ze zijn juist meestal veel opener en extraverter als die stijve bleke kaaskoppen.
quote:
,,Surinaamse mensen die lachen, moet je wantrouwen. Als je diep in hun hart kon kijken, zou je pijn zien. In een enquête van Barend en Van Dorp was 96 procent tegen de verandering van de naam negerzoen. Vier procent was vóór. Omgerekend zijn dat ruim een half miljoen mensen. Dat is niet niks.
Over vooroordelen gesproken:"Surinaamse mensen die lachen moet je wantrouwen" Geldt dat dus voor alle Surinamers die lachen? Altijd?
Die 15,5 miljoen mensen die géén bezwaar hebben tegen de naam negerzoen dan? Dat is toch zeker óók niet niks.
quote:
,,Mijn inmiddels overleden ouders begrepen mij niet. Zij lieten alles aan god over, leefden met het idee dat je de mensen moest vergeven die je hebben mishandeld. Maar zij waren nog aan het ontwaken uit de slavernij. De nieuwe generatie is mondiger, feller.
Net dacht ik nog dat alle negers... Ach laat ook maar..
quote:
Wij ageren tegen alle overblijfselen van het kolonialisme. Zwarte Pieten bijvoorbeeld, vreselijk. Ik zie dat als belachelijk maken. Een feest mag geen consequenties hebben voor de cohesie in de samenleving. Ik ga op 4 mei toch ook niet in een Duits legerpak op de Dam staan? Dat is vergelijkbaar ja, slechte dingen mag je met slechte dingen vergelijken.
De redenen om feest te vieren is juist om de cohesie te bevorderen. Dus een feest moet juist consequenties hebben voor de cohesie in de samenleving.
En weer het vergelijken van het eten van een negerzoen met het uitroeien van zes miljoen Joden. Deze man zou eigenlijk voor holocaustontkenning of tenminste bagatellisering vervolgd moeten worden. Zijn er nog Joden op dit forum die dit bij Naftaniël in willen schieten?
quote:
,,Enkele jaren geleden dreigden wij woordenboeken van Van Dale in brand te steken, omdat het woord ‘neger’ er nog instond. Uiteindelijk hebben we genoegen genomen met de toevoeging dat het woord als beledigend kan worden ervaren.
Boekverbranden. Dat is natuurlijk altijd goed. Ik vind dat alle boeken waar negers, Joden of Jehovagetuigen in voorkomen verbrand moeten worden. Gelukkig vermeldt de Van Dale nu dat neger genoemd worden een belediging is.
quote:
,,Het gaat ons er niet om moeilijk doen, we willen alleen meer adem om te kunnen leven. Ik noem mezelf een zwarte, omdat ik dat ben, maar vind het jammer dat het ook iets negatiefs oproept. Zwart geld, zwart zaad, zwartrijden. Ik probeer zulke termen altijd te vermijden door het crimineel geld te noemen en te omschrijven dat iemand geen kaartje bij zich heeft. Zo zie je dat de strijd om te overleven emotioneel zwaar is. Heel zwaar, kan ik wel zeggen.’’
Gelukkig doen jullie niet moeilijk nee. En nog veel sterkte toegewenst met jullie zware strijd, ridders van de Stichting Eer en Herstel.
Maar moet ik negers nu voortaan "criminele mensen" of "mensen die geen kaartje bij zich hebben" noemen? Of mag ik zelf kiezen?

Wat een verhelderend interview met deze neger. Mijn vooroordeel dat alle negers dom zijn is hiermee in ieder geval weggenomen. Hulde!

(aan alle 'negers' op FOK! Voel je niet aangesproken, dit is natuurlijk licht ironisch geschreven . Persoonlijk heb ik helemaal niets tegen 'negers', wel tegen overmatig politiek-correcte huilebalken. Sommige van mijn beste vrienden zijn 'neger'!)

[ Bericht 0% gewijzigd door LXIV op 28-03-2006 19:24:15 ]
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36442975
Zwarte pieten hebben niks met negers (niet beledigend bedoeld) te maken, negerzoenen..... ik zou ze zwarte zoenen gaan noemen en kijken of dat ook aanstoot geeft.

Ik heb zelf nooit het woord neger ervaren als een beledigende uitdrukking, wel de uitdrukking "hooggepigmenteerde nederlanders".

En de slavernij erbij halen, dat gebeurde door een groepje nederlanders die er wel rijk van werden, maar het merendeel van de nederlanders waren er niet veel beter aan toe als die slaven.die tijden waren anders als de tegenwoordige tijd.
Dit bericht is goedgekeurd door de NSA en de NVD en andere opsporingsdiensten.
pi_36443088
quote:
Neger’, de Nederlandse variant van nigger
Hij weet dus niet eens waar hij over praat

neger = negro
nikker = nigger
pi_36443230
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 19:18 schreef LXIV het volgende:

(aan alle 'negers' op FOK! Voel je niet aangesproken, dit is natuurlijk licht ironisch geschreven . Persoonlijk heb ik helemaal niets tegen 'negers', wel tegen overmatig politiek-correcte huilebalken. Sommige van mijn beste vrienden zijn 'neger'!)
Nou, vooruit .
  dinsdag 28 maart 2006 @ 19:36:27 #5
27393 Jozzy
Jozzy says:
pi_36443231
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 19:32 schreef Esc het volgende:

[..]

Hij weet dus niet eens waar hij over praat

neger = negro
nikker = nigger
Precies!!! Echt een onzettend domme neger zeg.
Shocking is an art.
pi_36443416
komt neger niet van de naam van het land "niger" of nigeria (weet niet of t dezelfde zijn ofzo, topologie is mijn slechtste vak..)
dat zou het land zijn waar de eerste slaven vandaan werden gehaald, of waar de eerste echt zwarte slaven vandaan werden gehaald, zoiets..
mijn geschiedenisleraar heeft dat ooit verteld.. en er staat me iets vaag van bij

tot zover mijn bijdrage , ik ga eten
  dinsdag 28 maart 2006 @ 19:46:31 #7
3936 ThE_ED
engu twiekur
pi_36443585
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 19:36 schreef Jozzy het volgende:

[..]

Precies!!! Echt een onzettend domme neger zeg.
Ja dit is dus precies waar hij bang voor, is dit soort uitspraken.
[KNE]-Mod
pi_36443726
De Niger is een rivier in Afrika, via deze rivier werden de toekomstige slaven geleverd aan de europeanen voor verscheping naar Amerika. De slavenhandelaren die de negers leverden waren zelf negers die oorlogen uitlokten om de gevangenen te verhandelen aan de blanken. De Blanken waren eigenlijk alleen het vervoer.
Dit bericht is goedgekeurd door de NSA en de NVD en andere opsporingsdiensten.
pi_36443793
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 19:51 schreef longinus het volgende:
De Blanken waren eigenlijk alleen het vervoer.
Ja, ze transporteerden slaven die ze kochten van zwarte slavenhandelaren naar Amerika, waar zwarte plantagehouders ze gebruikten om goedkoop arbeid te verrichten.
pi_36444018
Negers komen uit Nigeria.

Dus er is best wel een land waar ze vandaan komen.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 20:05:12 #11
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36444169
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 19:53 schreef Monidique het volgende:

[..]

Ja, ze transporteerden slaven die ze kochten van zwarte slavenhandelaren naar Amerika, waar zwarte plantagehouders ze gebruikten om goedkoop arbeid te verrichten.
De bedoeling is dat er hier nu juist niet over het slavernij-verleden gediscussieerd gaat worden. Die discussie is al vaak genoeg voorbij gekomen. Ook geen discussie of de blanken of de zwarten nu 'goed' of 'slecht' genoemd moeten worden.

Laten we het hebben over overmatig politiek-correct gedrag! Of over hoe een voorzitter van een toch enigzins bekende stichting zich belachelijk kan maken door zulke domme dingen in een interview te zeggen. Of hoe het mogelijk is dat zo een VMBO-min figuur zo een stichting voorzit. Waarschijnlijk is er nog het een en ander geredigeerd door het AD. Het origineel is zo mogelijk nóg wanstaltiger!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36444424
Let op: Het sinterklaasfeest is straks aan de beurt.
pi_36445011
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:05 schreef LXIV het volgende:
Laten we het hebben over overmatig politiek-correct gedrag!
Je hebt gelijk, misschien wil de Negerzoen-neger gewoon in de belangstelling staan en gebruikt hij de negerzoenen als excuus. Of hij richt een stichting op zodat hij bovenaan de geldstroomen staan die verontruste politieke korekte personen beschikbaar stellen.
Of allebij , of zijn deze gedachten ook niet politiek korrekt.
Dit bericht is goedgekeurd door de NSA en de NVD en andere opsporingsdiensten.
pi_36445047
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 19:18 schreef LXIV het volgende:
De hele OP..


Mijn dank, LXIV, voor de leesbare analyse. Zeer netjes (op de als-dan fout na, natuurlijk ) Ik heb er weinig aan toe te voegen. Domme racisten zijn er in alle kleuren, de negerzoenverketteraar is een voorbeeldig exemplaar.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 28 maart 2006 @ 20:35:52 #15
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36445171
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:31 schreef longinus het volgende:

[..]

Je hebt gelijk, misschien wil de Negerzoen-neger gewoon in de belangstelling staan en gebruikt hij de negerzoenen als excuus. Of hij richt een stichting op zodat hij bovenaan de geldstroomen staan die verontruste politieke korekte personen beschikbaar stellen.
Of allebij , of zijn deze gedachten ook niet politiek korrekt.
Je gedachten zijn in ieder geval niet politiek-correct. Je hoeft je daar niet voor te schamen. Poltiek correct betekent dat het feitelijk niet klopt, maar wel in overeenstemming is met een (meestal linkse) ideologie. "Feiten zijn rechts", zei den Uyl eens, en dáár had hij dan wél weer gelijk in.

Volgens mij is deze neger wél oprecht. (Hoewel hij ongetwijfeld een graantje mee zal pikken van de multikul-subsidiestromen). Ik denk dat hij gewoon niet zo erg slim is.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 20:42:08 #16
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36445329
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:32 schreef sigme het volgende:

[..]

[afbeelding]

Mijn dank, LXIV, voor de leesbare analyse. Zeer netjes (op de als-dan fout na, natuurlijk ) Ik heb er weinig aan toe te voegen. Domme racisten zijn er in alle kleuren, de negerzoenverketteraar is een voorbeeldig exemplaar.
Bedankt. (wordt er een tikkeltje verlegen van).
Het gaat uiteraard helemaal niet om goed/fout, zwart/wit maar de manier waarop mensen hiermee omgaan. En iemand die zich de hele dag druk maakt over alle nuances in de hele discussie is op een bepaalde manier misschien inderdaad een racist te noemen. Alles wat met huidskleur te maken heeft fascineert zo iemand voortdurend. Net zoals bij een 'echte' racist.

De werkelijk minst racistische mensen zijn kleurenblind. Voor hen bestaat het hele concept "ras" niet, of slechts ver op de achtergrond. Zij zullen zich ook helemaal niet druk maken over negerzoenen, want omdat ze 'negers' als volkomen gelijkwaardig beschouwen, is de zoen van een neger niet beledigend maar alleen maar lekker.

[ Bericht 2% gewijzigd door LXIV op 28-03-2006 20:47:24 ]
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36445350
Eigenlijk wel apart dat hij de naam van zijn eigen ras als belediging ervaart..
pi_36445432
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:43 schreef Esc het volgende:
Eigenlijk wel apart dat hij de naam van zijn eigen ras als belediging ervaart..
Homo erectus
Dit bericht is goedgekeurd door de NSA en de NVD en andere opsporingsdiensten.
pi_36445549
Waarschijnlijk heeft die vent niet genoeg negerzoenen van zijn ouders gekregen.
pi_36445579
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:35 schreef LXIV het volgende:

[..]
Politiek correct betekent dat het feitelijk niet klopt, maar wel in overeenstemming is met een (meestal linkse) ideologie.
Dat is niet wat ik me herinner van de legitimatie van politiek correct woordgebruik. Uiteraard maakt dat woordgebruik deel uit van een ideologie, maar ik dacht dat het nu juist de bedoeling was waardenvrije woorden te gebruiken.

'Neger' bijvoorbeeld, was volgens de PCgedachte ooit een waardevrij woord, dat niets meer betekende dan "zwart persoon". In de loop der tijd is het woord 'vervuild' geraakt met allerlei negatieve associaties. Volgens de PC-gedachte moet dan 'neger' uit het taalgebruik verbannen worden. Er moet een nieuw woord komen, dat wel 'zwart persoon' betekent, maar geen negatieve connotaties heeft. Mensen kunnen dan weer zonder negatieve bijklank over zwarte personen praten. Het was best een leuke theorie.

Helaas werkt het niet zo. Mensen (nietzwarte mensen in het bijzonder) hebben allerlei spookbeelden bij zwarte personen. Of je die zwarte personen nu zwarte personen, negers, afroamerikanen of zwartjes noemt maakt niet uit voor de associatie. Dus als het woord 'neger' wordt vervangen in het dagelijk spraakgebruik door 'zwarten' (is een tijd PC geweest), de associaties verhuizen gewoon mee naar het nieuwe woord.

Deze meneer heeft dat niet helemaal begrepen en heeft de helft meegekregen: het stukje dat 'neger' allerlei negatiefs betekent. Context, historie, andere betekenissen van zwart, dat het niet alles neger is wat zwart is, dat alles lijkt hem te ontgaan. Het enige wat hij bedenkt bij 'zwart' is 'neger'. En neger is slecht, dat weet iedereen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 28 maart 2006 @ 20:51:54 #21
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36445589
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:50 schreef MrBadGuy het volgende:
Waarschijnlijk heeft die vent niet genoeg negerzoenen van zijn ouders gekregen.
Dubbelgoed.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 28 maart 2006 @ 20:53:41 #22
1972 Swetsenegger
Egocentrische Narcist
pi_36445635
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:12 schreef Devlinsect het volgende:
Let op: Het sinterklaasfeest is straks aan de beurt.
Dat was een aantal jaar geleden al aan de beurt.
Moesten er opeens 'Gekleurde pieten' komen (blauw, groen, etc als een stel zieke smurfen). En sinterklaas mocht best neger zijn
  dinsdag 28 maart 2006 @ 20:54:44 #23
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36445668
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:51 schreef sigme het volgende:

[..]

Dat is niet wat ik me herinner van de legitimatie van politiek correct woordgebruik. Uiteraard maakt dat woordgebruik deel uit van een ideologie, maar ik dacht dat het nu juist de bedoeling was waardenvrije woorden te gebruiken.
Daar heb je gelijk in. Zo hoort de term ook beschreven te worden.
quote:
Deze meneer heeft dat niet helemaal begrepen en heeft de helft meegekregen: het stukje dat 'neger' allerlei negatiefs betekent. Context, historie, andere betekenissen van zwart, dat het niet alles neger is wat zwart is, dat alles lijkt hem te ontgaan. Het enige wat hij bedenkt bij 'zwart' is 'neger'. En neger is slecht, dat weet iedereen.
Dus daarom noem je hem een rascist. Omdat hij, onbewust, óók is besmet met die negatieve connotatie?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 20:57:08 #24
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36445726
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:53 schreef Swetsenegger het volgende:

[..]

Dat was een aantal jaar geleden al aan de beurt.
Moesten er opeens 'Gekleurde pieten' komen (blauw, groen, etc als een stel zieke smurfen). En sinterklaas mocht best neger zijn
Als we een historisch-correct Sinterklaasfeest willen vieren moet de goede Sint een Turk zijn. Dat weten we allemaal. Hij was immers de bisschop van Myra.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 28 maart 2006 @ 20:58:54 #25
1972 Swetsenegger
Egocentrische Narcist
pi_36445776
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:57 schreef LXIV het volgende:

[..]

Als we een historisch-correct Sinterklaasfeest willen vieren moet de goede Sint een Turk zijn. Dat weten we allemaal. Hij was immers de bisschop van Myra.
Altijd al gedacht dat Turken negers discrimineren

Maar ontopic.
Als de consurentie slim is noemen ZIJ nu hun chocolade zoenen... negerzoen
pi_36445815
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:58 schreef Swetsenegger het volgende:

[..]

Altijd al gedacht dat Turken negers discrimineren

Maar ontopic.
Als de consurentie slim is noemen ZIJ nu hun chocolade zoenen... negerzoen
En zet op de verpakking een tekening van een pikzwart persoon met dikke rode lippen die dom zit te staren
pi_36445842
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:54 schreef LXIV het volgende:

[..]
Dus daarom noem je hem een rascist. Omdat hij, onbewust, óók is besmet met die negatieve connotatie?
De vreugde van een keihard politiek correcte opvoeding: ik ben niet in staat mensen te groeperen in groepen als 'zwart' of 'afstammeling van slaven' (of als 'Marokkanen', of als 'witten' etc).

Deze meneer vindt dat hij recht van spreken heeft over 'zwart' leed. Omdat hij zwart is. Alsof hij, vanweg zijn huidskleur, meer verbondenheid kan claimen met mensen die hij evenmin heeft gekend dan ik. Dat is raciale verbondenheid die geclaimd wordt.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 28 maart 2006 @ 21:01:25 #28
1972 Swetsenegger
Egocentrische Narcist
pi_36445845
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:00 schreef MrBadGuy het volgende:

[..]

En zet op de verpakking een tekening van een pikzwart persoon met dikke rode lippen die dom zit te staren
En een superieure blanke erachter.... Losjes met een knuppel in zijn handpalm tikkend
  dinsdag 28 maart 2006 @ 21:02:22 #29
33321 stukovich
Y tu mamá también
pi_36445863
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:00 schreef MrBadGuy het volgende:

[..]

En zet op de verpakking een tekening van een MrBadGuyn met dikke blauwe ogen die dom zit te staren
Tegenovergestelde van preventief
WACC = Ko = (EV/TV) ke + (VV/TV) (1-f) kv
pi_36445975
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:02 schreef stukovich het volgende:

[..]

Waarom zou je mij op een doos negerzoenen zetten? Of bedoel je dat ik lekker ben, net als negerzoenen?
  dinsdag 28 maart 2006 @ 21:11:06 #31
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36446053
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:00 schreef MrBadGuy het volgende:

[..]

En zet op de verpakking een tekening van een pikzwart persoon met dikke rode lippen die dom zit te staren
Kijk, dán ben je dus wél rascistisch bezig.
Er hoort een foto op van een knappe zwarte vrouw (wél met dikke rode lippen uiteraard! ) die je sensueel aankijkt en je een kusmondje geeft.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36446061
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:57 schreef LXIV het volgende:

[..]

Als we een historisch-correct Sinterklaasfeest willen vieren moet de goede Sint een Turk zijn. Dat weten we allemaal. Hij was immers de bisschop van Myra.
Hetgeen overigens niet historisch correct is. Er is vervloekt weinig bekend over sinterklaas, er zijn minstens 3 lijken en levensverhalen die geclaimd worden als de zijne. En die komen niet allemaal via Myra. Het is al enige tijd erg politiek correct om de band met Turkije wat aan te dikken als 'historisch', dat had je kunnen aanvoelen als je een antenne hebt voor PC .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36446121
Negerzoen is toch juist positief zeg, lekker zoet en vol, nou een mooier compliment voor een zoen kan je niet krijgen toch?

En meneer noemt zichzelf zwart omdat hij zwart is, moet het eerste echte zwarte mens nog tegenkomen om eerlijk te zijn, volgens mij gaat het tot donkerbruin en houdt het daarmee wel echt op.
Ken wel negers die niet graag zwart genoemd worden igg, ken er geen enkele die negerzoenen een probleem vindt, de meeste die ik ken vinden ze wel lekker eigenlijk.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_36446149
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:11 schreef LXIV het volgende:

[..]

Kijk, dán ben je dus wél rascistisch bezig.
Er hoort een foto op van een knappe zwarte vrouw (wél met dikke rode lippen uiteraard! ) die je sensueel aankijkt en je een kusmondje geeft.
Seksist! Alsof mannenzoenen minderwaardig zijn aan dameszoenen

[ Bericht 9% gewijzigd door sigme op 28-03-2006 21:19:27 (er zit geen ras in racisme) ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 28 maart 2006 @ 21:16:14 #35
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36446214
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:01 schreef sigme het volgende:

[..]

De vreugde van een keihard politiek correcte opvoeding: ik ben niet in staat mensen te groeperen in groepen als 'zwart' of 'afstammeling van slaven' (of als 'Marokkanen', of als 'witten' etc).

Deze meneer vindt dat hij recht van spreken heeft over 'zwart' leed. Omdat hij zwart is. Alsof hij, vanweg zijn huidskleur, meer verbondenheid kan claimen met mensen die hij evenmin heeft gekend dan ik. Dat is raciale verbondenheid die geclaimd wordt.
Wanneer mensen elkaar werkelijk leren kennen, bijvoorbeeld omdat ze met elkaar moeten samenwerken, wordt de huidskleur al heel snel totaal onzichtbaar.
Frappant is dan dat diegenen met min of meer rascistische denkbeelden vaak blijven denken dat deze kloppen, en dat alle allochtonen op de werkvloer nu net uitzonderingen zijn.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36446395
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:16 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wanneer mensen elkaar werkelijk leren kennen, bijvoorbeeld omdat ze met elkaar moeten samenwerken, wordt de huidskleur al heel snel totaal onzichtbaar.
Frappant is dan dat diegenen met min of meer rascistische denkbeelden vaak blijven denken dat deze kloppen, en dat alle allochtonen op de werkvloer nu net uitzonderingen zijn.
Allochtonen op de werkvloer? Nou moet dit topic niet vreemder worden

Maar even alle gekheid op een stokje: neger is gewoon een woord, sommigen gebruiken het om mee te schelden, maar dat is het niet. Vergelijk het maar met het woord homo. En een negerzoen is gewoon lekker, toch een eer dat zoiets naar je vernoemd wordt? Net zoals kaas vernoemd is naar ons kaaskoppen
pi_36446777
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:45 schreef longinus het volgende:

[..]

Homo erectus
Lijkt me toch eerder een homo sapiens.. maar ik bedoelde dus zijn "neger"-ras
pi_36449990
Jezus, wat lekker gemakkelijk die vent afzeiken. Hij heeft een coherent verhaal en daar kan je het mee oneens zijn maar kom dan ook met een coherent verhaal.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 23:18:53 #39
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36450117
Het verhaal van de man is beslist niet coherent. Het grappige is dat ik het in feite helemaal niet zo oneens ben met hem, in ieder geval niet met zijn gevoelens. Het gaat me juist om de belachelijke manier waarop hij het verwoord.

Bovendien zou je in moeten kunnen zien dat de OT ironisch bedoeld is. Daarom gebruik ik naast het woord neger ook zo vaak kaaskoppen en joden.

Probeer het eens wat lichtzinniger te bekijken. Er staan best wel wat leuke grapjes in. (Voor zover je dat dan van je eigen stukje mag zeggen)
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36450169
chocoladezoen
was een beter woord idem dito!
Groot gelijk!
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
pi_36450256
Kneus zit nu bij BvD.

"Als het iets tegen Joden was zouden niet 96% van de blanken iets tegen de naamsverandering hebben"
All those moments will be lost, like tears in rain... Time to die.
pi_36450285
"andere soorten Nederlanders"
[Love] Beyond this dejection there's beauty and grace
A glorious future we long to embrace
[Rage] (PAIN!) All the time, I have waited with rage
All the time, I was promised my salvation
pi_36450292
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:14 schreef SCH het volgende:
Jezus, wat lekker gemakkelijk die vent afzeiken. Hij heeft een coherent verhaal en daar kan je het mee oneens zijn maar kom dan ook met een coherent verhaal.
Of kom zelf is met iets anders dan deze onzin? Is het niet net zo makkelijk voor jou om iemand af te zeiken nu dan? En ja dat doe ik nu ook bij jou!
If you need space... join NASA baby!
  dinsdag 28 maart 2006 @ 23:26:30 #44
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36450364
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:23 schreef Roi het volgende:
Kneus zit nu bij BvD.

"Als het iets tegen Joden was zouden niet 96% van de blanken iets tegen de naamsverandering hebben"
Het is ook niet tégen negers. Dat is de hele grap. Het is maar net welke connotatie je legt.
En wie zegt dat die 96% alleen uit blanken bestaat? Volgens mij hebben we helemaal niet zoveel blanken meer in Nederland.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36450469
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:23 schreef Roi het volgende:
Kneus zit nu bij BvD.

"Als het iets tegen Joden was zouden niet 96% van de blanken iets tegen de naamsverandering hebben"
Jodekoeken is toch soortgelijk? Hoewel daar natuurlijk naast de naam niet echt een link is met Joden voor zover ik weet.

[ Bericht 1% gewijzigd door Monolith op 28-03-2006 23:36:37 ]
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_36450488
Hij vindt ook dat de zwarte piet racistisch is.
All those moments will be lost, like tears in rain... Time to die.
pi_36450542
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:30 schreef Roi het volgende:
Hij vindt ook dat de zwarte piet racistisch is.
Haha hij is echt te dom! Ik vond sinterklaas altijd heel leuk en ben er niet rascistisch van geworden hoor....
If you need space... join NASA baby!
pi_36450628
Zwarte piet is geen negert....

Het zijn schoorsteenvegertjes.
Dit bericht is goedgekeurd door de NSA en de NVD en andere opsporingsdiensten.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 23:41:24 #49
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36450870
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:30 schreef Roi het volgende:
Hij vindt ook dat de zwarte piet racistisch is.
Hoezo? Geeft die de blanke kindertjes het lekkers en zwarte kindertjes de roe?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36450981
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:41 schreef LXIV het volgende:

[..]

Hoezo? Geeft die de blanke kindertjes het lekkers en zwarte kindertjes de roe?
Zal ongetwijfeld te maken hebben met de stereotypering van de zwarte hulpjes en blanke baas, maar het blijft een beetje gezeik. Wat dat betreft hoor je vrouwen toch veel minder over het feit dat Sinterklaas praktisch altijd een man is en vrouwen alleen hulpjes mogen zijn.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_36450996
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:41 schreef LXIV het volgende:

[..]

Hoezo? Geeft die de blanke kindertjes het lekkers en zwarte kindertjes de roe?
Whaha zwarte piet is een rascist! Wat een boefje...
If you need space... join NASA baby!
  dinsdag 28 maart 2006 @ 23:45:18 #52
10785 Smots
The Angriest Dog In The World
pi_36451000
Een collega mailde me deze conversatie door die een vriend van haar had gehad met de fijne mensen van stichting eer en herstel.

"nou ik heb met de stichting eer en herstel gebeld en me helemaal kapot gelachen. ik belde als redactie van een weekblad en wilde weten wat het bezwaar was tegen de negerzoen. mevrouw heeft een bezwaar tegen alles wat met het woord neger te maken heeft omdat het haar herinnert aan de holocaust. het woord neger zou niet moeten bestaan omdat er niet verschillende mensenrassen bestaan, slechts 1 menselijk ras. toen ik doorvroeg over dingen als filet americain en de jodenkoek, werd ik afgesnauwd met 'dat is weer typisch iets voor blanken, blijven doorgaan!'.

die reactie vond ik al geweldig, maar toen ik vertelde dat ik zelf neger was en in suriname geboren was werd het wel heel stil aan de andere kant. ik bedankte haar voor de uiterst interessante informatie
"
The dog who is so angry he cannot move. He cannot eat. He cannot sleep. He can just barely growl. ...Bound so tightly with tension and anger, he approaches the state of rigor mortis.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 23:48:26 #53
97108 J.A.N.A.
JustAnotherNicknameAgain
pi_36451101
Ik word zo moe van deze hele discussie, en nu geeft Buijs nog toe ook door de naam te veranderen

Mijn kinderen zijn 1,5 en 4 en zullen dus niet opgroeien met negerzoenen en als die gek z'n zin krijgt met geel, blauw en rode pieten.

There is no pleasure in having nothing to do; the fun is in having lots to do and not doing it.
pi_36451108
Wat is het toch naief om te denken dat er zonder negerzoenen geen racisme meer zou zijn.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 23:51:14 #55
97108 J.A.N.A.
JustAnotherNicknameAgain
pi_36451171
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:48 schreef Ponskaart het volgende:
Wat is het toch naief om te denken dat er zonder negerzoenen geen racisme meer zou zijn.
Het idee alleen al dat het er maar iets mee te maken heeft
There is no pleasure in having nothing to do; the fun is in having lots to do and not doing it.
pi_36451294
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:51 schreef J.A.N.A. het volgende:

[..]

Het idee alleen al dat het er maar iets mee te maken heeft
Het is nu de negerzoen die gediscrimineerd wordt. Ik heb tot nu toe twee surinamers hier over gesproken en beiden vinden het totale doorgeschoten onzin. Als het nu negerbommen heette of zo, maar het gaat hier om zoenen.
  dinsdag 28 maart 2006 @ 23:58:43 #57
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36451379
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:48 schreef Ponskaart het volgende:
Wat is het toch naief om te denken dat er zonder negerzoenen geen racisme meer zou zijn.
Als de jodenkoeken in '39 verboten worden waren, was ons allen veel ellende bespaard gebleven, neem dat van mij aan!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36451552
Het zal maar op je conto komen: De man die de negerzoen liet afschaffen! Wat een doorbraak. De blanke vla zal er nu ook wel aan moeten geloven!
  woensdag 29 maart 2006 @ 00:10:06 #59
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36451600
Nee, want er is met blank geen negatieve connotatie.

(Wat een kut-woord, connotatie, overigens. Ik heb het dit topic al minstens 6 keer gebruikt. Een synoniem, iemand?)
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  woensdag 29 maart 2006 @ 00:12:06 #60
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36451618
gevoelswaarde!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36451736
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 00:10 schreef LXIV het volgende:
Nee, want er is met blank geen negatieve connotatie.

(Wat een kut-woord, connotatie, overigens. Ik heb het dit topic al minstens 6 keer gebruikt. Een synoniem, iemand?)
Als dat het argument is, dan geeft die meneer er zelf een negatieve draai aan, dat er aan zwart of neger een negatieve waarde zit. Hij verloochent dus zichzelf en geeft in feite toe aan de negatieve gevoelswaarde. Een slechte verkoper dus. Negerzoenen laten afschaffen betekent dus eigenlijk dat negerzoenen vies zijn of niet goed.
Blankenzoenen dan maar? Zal de pleuris ook wel weer uitbreken bij diezelfde meneer.
  woensdag 29 maart 2006 @ 00:28:10 #62
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36451887
Dat is de hele clue!
Wanneer je dus écht helemaal niks tegen negers hebt, vind je ook dat er met de benaming negerzoen helemaak niks mis is.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36451908
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 00:10 schreef LXIV het volgende:
Nee, want er is met blank geen negatieve connotatie.

(Wat een kut-woord, connotatie, overigens. Ik heb het dit topic al minstens 6 keer gebruikt. Een synoniem, iemand?)
Bijbetekenis.

En ik reageer morgen wel wat uitgebreider op dit topic.
pi_36452688
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:51 schreef sigme het volgende:

[..]

Dat is niet wat ik me herinner van de legitimatie van politiek correct woordgebruik. Uiteraard maakt dat woordgebruik deel uit van een ideologie, maar ik dacht dat het nu juist de bedoeling was waardenvrije woorden te gebruiken.

'Neger' bijvoorbeeld, was volgens de PCgedachte ooit een waardevrij woord, dat niets meer betekende dan "zwart persoon". In de loop der tijd is het woord 'vervuild' geraakt met allerlei negatieve associaties. Volgens de PC-gedachte moet dan 'neger' uit het taalgebruik verbannen worden. Er moet een nieuw woord komen, dat wel 'zwart persoon' betekent, maar geen negatieve connotaties heeft. Mensen kunnen dan weer zonder negatieve bijklank over zwarte personen praten. Het was best een leuke theorie.

Helaas werkt het niet zo. Mensen (nietzwarte mensen in het bijzonder) hebben allerlei spookbeelden bij zwarte personen. Of je die zwarte personen nu zwarte personen, negers, afroamerikanen of zwartjes noemt maakt niet uit voor de associatie. Dus als het woord 'neger' wordt vervangen in het dagelijk spraakgebruik door 'zwarten' (is een tijd PC geweest), de associaties verhuizen gewoon mee naar het nieuwe woord.

Deze meneer heeft dat niet helemaal begrepen en heeft de helft meegekregen: het stukje dat 'neger' allerlei negatiefs betekent. Context, historie, andere betekenissen van zwart, dat het niet alles neger is wat zwart is, dat alles lijkt hem te ontgaan. Het enige wat hij bedenkt bij 'zwart' is 'neger'. En neger is slecht, dat weet iedereen.
zwart =! neger?
neger = zwart?

Wat is het nou precies? Wat is volgens jou de betekenis van het woord neger? Kan iedereen met een klein beetje afrikaans bloed en een zwarte huidskleur omschreven worden als een neger? Zijn alle zwarte Afrikanen die in Afrika wonen, negers?

Wanneer was deze periode dat neger als een volstrekt politiiek correct woord werd beschouwd? Was dat in de tijd dat er wereldwijd nog apartheid heerste of vlak daarna?

Allemaal vragen, want eigenlijk snap ik totaal niet waarom je ooit een woord als neger zou gebruiken. Als grapje misschien, dat moet kunnen, maar als beschrijving?

Daarbij zien de meeste mensen helemaal niet die negatieve bijklank... dat is juist het vreemde.
  woensdag 29 maart 2006 @ 01:26:34 #65
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_36452763
Opzich verdraaid slim van Buys. De negerzoen was qua verkoop volgens mij flink gedaald

Reken maar dat ze afgelopen weken flink in d eplus hebben gezeten vwb de verkoop.

Hier kan geen miljoenen reclame campagne tegenop
pi_36452795
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:01 schreef sigme het volgende:

[..]

ik ben niet in staat mensen te groeperen in groepen als 'zwart' of 'afstammeling van slaven' (of als 'Marokkanen', of als 'witten' etc).
Niemand is in staat om dit te doen, waarom verdedig je dan een woord dat dat wel doet?
pi_36453668
Voor die negerzoen-Neger :

Ben jij een voorboden van de chinezen die straks komen over de Wokschotel die spleetogen schotel moet worden genoemd of de Jodenkoeken neuzencrackers?



Deze vent zeikt en mag weleens een cursus weightwatchers gaan volgen deze Billie Turf.
31 december 2006: Inactive FOK!account
pi_36453701
,, We leven in een tijd dat de nazaten van slaven in Nederland wonen, dan mag je verwachten dat ze met respect worden behandeld. Anders kun je ze net zo goed in een gaskamer zetten en wegdoen. Tja, ik zeg het altijd heel extreem. Maar Nederland is een land van verstandige mensen, dus neem ik aan dat we het iedereen naar de zin willen maken.

,,De term ‘neger’ doet ons veel pijn. Hij herinnert aan een zware tijd die onze voorouders hebben doorgemaakt. Zo zou ik ook nooit een Mengele-zoen kopen, omdat ik tijdens het eten aan de holocaust zou worden herinnerd.


Wat een klootzak die kerel. Hoe haalt hij het in z'n hoofd om een -overigens volkomen normaal- woord voor een volk gelijk te stellen aan de holocaust? Hij zou verdomme direct het land uitgezet moeten worden, rot maar een eind op zeg. Wat een onvolstelbare kul zeg, wat kraamt die sof een onzin uit.

Wat doet hij in godsnaam in Nederland trouwens? Het land van de smerige, walgelijke, racistische, slavendrijvende nazis? Oh wacht, subsidie trekken, niets presteren, autochtone gebruiken proberen te verbieden en geld binnen slepen voor "geestelijk misbruik" omdat zijn over over over over over over over over over over over over over over opa toevallig slaaf was Laf figuur.
"Welfare culture is bad not just because, as in Europe, it's bankrupting the state, but because it enfeebles the citizenry, it erodes self-reliance and resourcefulness."
-Mark Steyn
pi_36453706
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 04:53 schreef editor2 het volgende:
Voor die negerzoen-Neger :


[[url=http://xs74.xs.to/pics/06133/DSCN6901.jpg.xs.jpg]afbeelding][/url]
Ah meneer is dus ook nog moslim

Vandaar dat miderwaardigheidscomplex en een hoop loos geschreeuw, en zwart (min of meer) en islamiet, dan kan het ook haast niet goed met je gaan.
pi_36454286
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 05:13 schreef PonyLover het volgende:

[..]

Ah meneer is dus ook nog moslim

Vandaar dat miderwaardigheidscomplex en een hoop loos geschreeuw, en zwart (min of meer) en islamiet, dan kan het ook haast niet goed met je gaan.
Het verklaart wel de lange tenen.
pi_36457025
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 01:28 schreef pum het volgende:

[..]

Niemand is in staat om dit te doen, waarom verdedig je dan een woord dat dat wel doet?
Wat doet dat woord? Mensen indelen in groepen?

Als je gaat zeggen dat ik niet zou moeten zien dat de ene persoon een andere huidskleur heeft dan de ander en dat alle woorden daarvoor getuigen van hokjesdenken zijn we snel klaar. Ik ben een mens, mensen kunnen zien en praten.

Neger is een efficiënt woord voor (niet heel strak gedefinieerd): mensen met de huidskleur zoals deze zich heeft ontwikkeld bij leden van het menselijk ras op het continent Afrika in de loop der evolutie van de mens.

Ik prefereer dan het woord neger. Anders gaan mijn gespreksgenoten zo glazig kijken.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36458026
Het is gewoon verbijsterend, hoe die man dingen selectief interpreteert.
quote:
Wij ageren tegen alle overblijfselen van het kolonialisme. Zwarte Pieten bijvoorbeeld, vreselijk. Ik zie dat als belachelijk maken. Een feest mag geen consequenties hebben voor de cohesie in de samenleving. Ik ga op 4 mei toch ook niet in een Duits legerpak op de Dam staan? Dat is vergelijkbaar ja, slechte dingen mag je met slechte dingen vergelijken.
Wat een walgelijke vergelijking. Een vrolijk kinderfeest in één adem noemen met de herdenking van een oorlog. Ik vraag me werkelijk oprecht af wat beledigender is. Een gekleurde persoon 'neger' noemen (het woord stamt gewoon af van het Latijnse woord voor 'zwart', namelijk Niger, zoals nu nog steeds een Afrikaans land heet). Er is bovendien niets negatiefs aan de Zwarte Piet: die deelt snoepgoed en cadeautjes uit aan kinderen die lief zijn geweest en neemt stoute kinderen mee in de zak naar Spanje.
quote:
,,Het gaat ons er niet om moeilijk doen, we willen alleen meer adem om te kunnen leven. Ik noem mezelf een zwarte, omdat ik dat ben, maar vind het jammer dat het ook iets negatiefs oproept. Zwart geld, zwart zaad, zwartrijden. Ik probeer zulke termen altijd te vermijden door het crimineel geld te noemen en te omschrijven dat iemand geen kaartje bij zich heeft. Zo zie je dat de strijd om te overleven emotioneel zwaar is. Heel zwaar, kan ik wel zeggen.’’
Tjongejonge, wat heb ik een medelijden zeg. Zelfs een woord als 'denigrerend' verwijst nog weer naar het Latijnse woord voor zwart. Het is me wat. Gelukkig heeft een verliesgevend bedrijf RODE cijfers en komen ze in de ZWARTE cijfers als het weer goed gaat.

En aangezien deze meneer nu toch bezig is, verwacht ik ook vervolgacties. Nu de 'negerzoen' is verbannen (wat is er in vredesnaam negatief aan een zoen), verwacht ik dat hij nu gaat pleiten voor een boycot van alle hiphop op de Nederlandse radio. De 'niggaz' vliegen je namelijk om de oren in nummers van 50 Cent en consorten. En als -ie daarmee klaar is, kan -ie zich gaan buigen over feesten als het Suikerfeest, Chinees Nieuwjaar of het Caribbische Carnaval. Want die hebben misschien ook wel consequenties voor de cohesie in de samenleving?
  woensdag 29 maart 2006 @ 12:00:18 #73
28640 Sidekick
Ban the fucker
pi_36458338
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 00:18 schreef Ponskaart het volgende:

[..]

Als dat het argument is, dan geeft die meneer er zelf een negatieve draai aan, dat er aan zwart of neger een negatieve waarde zit. Hij verloochent dus zichzelf
Huh? Het woordje dus geeft een logisch vervolg aan, maar wanneer iemand zich (al dan niet terecht) beledigd voelt, dan verloochent hij zichzelf?
quote:
Negerzoenen laten afschaffen betekent dus eigenlijk dat negerzoenen vies zijn of niet goed.
Ik vind het erg knap dat je jezelf kan tegenspreken in een post van een paar zinnen, want eerder schreef je nog: die meneer [geeft] er zelf een negatieve draai aan, dat er aan zwart of neger een negatieve waarde zit.
A single death is a tragedy, a million deaths is a statistic - Joseph Stalin
Political power grows out of the barrel of a gun - Mao Zedong
I will eat the headdoekjes rauw - Geert Wilders
pi_36459724
wat een mongool
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  woensdag 29 maart 2006 @ 13:50:20 #75
10086 Heerlijkheid
gebiedt mij te zeggen
pi_36460580
Wat heeft die man non-argumenten zeg. Hij geeft nu zelf een extra lading aan het woord neger (als in 'negerzoen') die er voorheen helemaal niet was. Iedereen die negerzoenen at, weet dat dit begrip voorkomt uit de tijd dat we nog dachten vanuit rassentegenstellingen. Dat is nu niet meer zo, maar dat rakelt hij weer op. Wat een onzin zeg.
pi_36464329
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 12:00 schreef Sidekick het volgende:

[..]

Huh? Het woordje dus geeft een logisch vervolg aan, maar wanneer iemand zich (al dan niet terecht) beledigd voelt, dan verloochent hij zichzelf?
Die meneer vindt dat hij wordt aangesproken als iemand "neger" zegt. Het kwetst hem. Kortom, hij denkt dat hij een neger is.
Die meneer vindt het woord "neger" een belediging. Kortom: die meneer vindt dat hij een belediging is. (hij=neger=belediging).
Dus ja, hij verloochent zichzelf.
quote:
[..]

Ik vind het erg knap dat je jezelf kan tegenspreken in een post van een paar zinnen, want eerder schreef je nog: die meneer [geeft] er zelf een negatieve draai aan, dat er aan zwart of neger een negatieve waarde zit.
Stel: ik ben een sigme. Iemand brengt sigmezoenen op de markt. Als ik nu stel dat sigmezoenen beledigend zijn dan zeg ik toch zelf dat er iets mis is met sigmezoenen?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  woensdag 29 maart 2006 @ 15:52:03 #77
28640 Sidekick
Ban the fucker
pi_36464821
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 15:38 schreef sigme het volgende:

[..]

Die meneer vindt dat hij wordt aangesproken als iemand "neger" zegt. Het kwetst hem. Kortom, hij denkt dat hij een neger is.
Die meneer vindt het woord "neger" een belediging. Kortom: die meneer vindt dat hij een belediging is. (hij=neger=belediging).
Dus ja, hij verloochent zichzelf.
Whehe, maak Ponskaart ff niet belachelijk.
Wellicht dat hij er wel serieus op in wil gaan.
A single death is a tragedy, a million deaths is a statistic - Joseph Stalin
Political power grows out of the barrel of a gun - Mao Zedong
I will eat the headdoekjes rauw - Geert Wilders
pi_36464971
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 15:52 schreef Sidekick het volgende:

[..]

Whehe, maak Ponskaart ff niet belachelijk.
Wellicht dat hij er wel serieus op in wil gaan.
Sidekick, ik ben serieus. Die meneer beledigt zichzelf en alle mensen die hij aangesproken vindt worden met het woord 'neger'.

Daarnaast beledigt hij iedereen die het woord 'neger' bezigt, door deze allerlei vreemde associaties (die hij_zelf_maakt_ ) in de schoenen te schuiven.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  woensdag 29 maart 2006 @ 15:56:24 #79
140359 Eesje
Kill Ignorance
pi_36464986
mensen, ik hoorde gisteravond bij kannibalen ( of was het nou eergister?) een erg leuk nieuw naampje:

"CHOCOPOEF"

het lijkt me toch wel een oplossing voor veel problemen?
This Excuse That We Are Making, Is It Good Enough For What We Pay?
  woensdag 29 maart 2006 @ 16:15:25 #80
28640 Sidekick
Ban the fucker
pi_36465638
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 15:56 schreef sigme het volgende:

[..]

Sidekick, ik ben serieus. Die meneer beledigt zichzelf en alle mensen die hij aangesproken vindt worden met het woord 'neger'.

Daarnaast beledigt hij iedereen die het woord 'neger' bezigt, door deze allerlei vreemde associaties (die hij_zelf_maakt_ ) in de schoenen te schuiven.
We zijn toch niet in Bizarro World aanbeland?

Als ik jou een paardelul noem, dan verloochen jij jezelf toch ook niet als jij dat als beledigend ervaart?
A single death is a tragedy, a million deaths is a statistic - Joseph Stalin
Political power grows out of the barrel of a gun - Mao Zedong
I will eat the headdoekjes rauw - Geert Wilders
pi_36465783
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 10:57 schreef sigme het volgende:

[..]

Wat doet dat woord? Mensen indelen in groepen?

Als je gaat zeggen dat ik niet zou moeten zien dat de ene persoon een andere huidskleur heeft dan de ander en dat alle woorden daarvoor getuigen van hokjesdenken zijn we snel klaar. Ik ben een mens, mensen kunnen zien en praten.
Dat zeg ik ook niet. Net doen alsof kleurtjes niet bestaan is net zo erg.
quote:


Neger is een efficiënt woord voor (niet heel strak gedefinieerd): mensen met de huidskleur zoals deze zich heeft ontwikkeld bij leden van het menselijk ras op het continent Afrika in de loop der evolutie van de mens.
Erg vaag omschreven hoor. Gaat het nou alleen om de huidskleur of niet?
quote:
Ik prefereer dan het woord neger. Anders gaan mijn gespreksgenoten zo glazig kijken.
Je prefereert het woord neger boven... ?

Ik heb een vriend die is het typische voorbeeld van een neger. Donker huidje, De juiste neus en lippen. Breed, sterk, groot. En hij heeft ook nog eens kroeshaar. Jammer genoeg heeft zijn moeder een indonesische afkomst.... Is hij nou nog steeds een neger of niet?
pi_36466267
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 00:10 schreef LXIV het volgende:
Nee, want er is met blank geen negatieve connotatie.

(Wat een kut-woord, connotatie, overigens. Ik heb het dit topic al minstens 6 keer gebruikt. Een synoniem, iemand?)
Tja, maar hij vindt zwart genoemd worden niet erg, wat me bevreemd, want de meeste donkere mensen die ik ken vinden zwart genoemd worden toch echt wel wat minder...

Zo van he zwartje, zo komt dat over, niet aardig...
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_36466825
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 16:31 schreef erodome het volgende:

[..]

Tja, maar hij vindt zwart genoemd worden niet erg, wat me bevreemd, want de meeste donkere mensen die ik ken vinden zwart genoemd worden toch echt wel wat minder...

Zo van he zwartje, zo komt dat over, niet aardig...
Wanneer zou je hen dan "zwart" noemen? Ik kom maar bar weinig situaties tegen dat ik iemand moet beschrijven door middel van zijn/haar huidskleur, maar wanneer dat wel moet, is donker (zoals je hier doet) toch voldoende? Als je puur een verschil tussen zwart en bruin wil aangeven, lijkt het me ook niet dat iemand zich daardoor beledigd kan voelen. Maar hoe vaak in je leven zou je dat nou doen.. ?
pi_36466903
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:00 schreef Devlinsect het volgende:
Negers komen uit Nigeria.

Dus er is best wel een land waar ze vandaan komen.
Of Niger want dat bestaat ook
pi_36467217
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 16:15 schreef Sidekick het volgende:

[..]

We zijn toch niet in Bizarro World aanbeland?

Als ik jou een paardelul noem, dan verloochen jij jezelf toch ook niet als jij dat als beledigend ervaart?
Als ik oudewijvenkoek beledigend vind, omdat ik een vrouw ben, wie is er dan gek?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36467269
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 16:19 schreef pum het volgende:

[..]

Dat zeg ik ook niet. Net doen alsof kleurtjes niet bestaan is net zo erg.
[..]

Erg vaag omschreven hoor. Gaat het nou alleen om de huidskleur of niet?
Meestal wel ja. Maar er zijn ook hele donkere Indiërs. Daarmee worden dat toch geen negers.
quote:
[..]

Je prefereert het woord neger boven... ?
Boven : "persoon met de huidskleur zoals gebruikelijk bij mensen wiens voorouders totop zeg 300 jaar terug in Afrika woonden"; maar ook boven "zwarte", of "gekleurd persoon", of "allochtoon" of "buitenlander".
quote:
Ik heb een vriend die is het typische voorbeeld van een neger. Donker huidje, De juiste neus en lippen. Breed, sterk, groot. En hij heeft ook nog eens kroeshaar. Jammer genoeg heeft zijn moeder een indonesische afkomst.... Is hij nou nog steeds een neger of niet?
Een typisch voorbeeld van een neger is.. een neger.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36467636
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 17:04 schreef sigme het volgende:

[..]

Meestal wel ja. Maar er zijn ook hele donkere Indiërs. Daarmee worden dat toch geen negers.
[..]
Lijkt me ook niet nee, dus een neger heeft een deel (hoe miniem maakt niet uit) afrikaans "bloed" en ook een donkere huidskleur (hoe donker is echter donker..)? Klopt die beschrijving?
quote:
Boven : "persoon met de huidskleur zoals gebruikelijk bij mensen wiens voorouders totop zeg 300 jaar terug in Afrika woonden"; maar ook boven "zwarte", of "gekleurd persoon", of "allochtoon" of "buitenlander".
[..]
Neger boven "donkere jongen"?
Blanke boven "blanke jongen"?

Allochtoon en buitenlander zijn duidelijk omschreven woorden die niets met het woord neger te maken hebben. Maar blijkbaar som jij hier woorden op die een negatieve klank hebben, en prefereer jij degene met de mindst negatieve klank.
quote:
Een typisch voorbeeld van een neger is.. een neger.
Alle negers zijn evenveel "neger"? Een lichtgekleurde neger met 1 Afrikaanse grootouder is evenveel neger als een zwarte nigeriaan?

[ Bericht 1% gewijzigd door pum op 29-03-2006 18:14:58 ]
pi_36468822
Heb me wel eens laten vertellen dat de uiterlijke verschillen tussen verschillende zwarte stammen in Afrika veel groter zijn dan tussen de verschillende blanke uiterlijkheden.
pi_36469017
Waarom een negerzoen met een Mengelezoen vergeleken en niet met een Jodenkoek?
pi_36469147
edit: d'oh!
pi_36469247
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 17:19 schreef pum het volgende:
Alle negers zijn evenveel "neger"? Een lichtgekleurde neger met 1 Afrikaanse grootouder is evenveel neger als een zwarte nigeriaan?
Eh. Ja.

Kom pum, het woord neger wordt vaak zat gebruikt enkel om iemand aan te duiden met een donkere huidskleur welke afkomstig is uit Afrika. Niets meer en niets minder.

Ik stel overigens voor dat we vasthouden aan het gebruik van het woord neger als omschrijving voor bovenstaande. Als je overal maar negatieve connotaties inziet, kan je nieuwe woorden blijven zoeken en komt er geen end meer aan.

Of zie je het toch liever als een woord met een negatieve connotatie wat uit de Van Dale geschrapt zien te worden? Zo ja, waarom dan? En draag eens een vervangend woord aan wat de lading dekt en (nog) geen negatieve connotatie heeft. 'Allochtoon' en 'buitenlander' voldoen aan geen van beide voorwaarden en ook iets in de trent van 'donkere medemens' heeft inmiddels een negatieve connotatie.

Of zullen we net zoals de Amerikanen maar gaan werken met koppeltekens? 'Afro-Nederlander' bijvoorbeeld?
pi_36469311
Ik heb dit gisteren met grote verbazing aangehoord.
Wat ik hier echter nog niet heb gelezen in de discussie, is dat dit overal in Europa is gebeurd.
quote:

Saying "Negerkuss" is the slang name for a pastry called the "Super Dickmann's" is like saying "Whisky" is the slang name for a liquor called "Johnny Walker". First, "Negerkuss" is not slang but standard lanquage, though somewhat quaint or antiquated.

Second, "Negerkuss" is a generic name, whereas "Super Dickmanns" is a brand name. The brand name "Super Dickmanns" arose in 1985, the pastry itself was invented in 19th century France and came to Germany in early 20th century. And since these times the pastry is called "Mohrenkopf" (black man's head) or "Negerkuss" (black man's kiss) without any racist connotations.

Only since the sophistries of political correctness spilt over into Germany, it is also called "Schokokuss" (chocolate kiss). But if one translates "Negerkuss" into "negro's kiss", then there is just a lack of understanding German language
[bron]

In Duitsland, Engeland, Frankrijk en waarschijnlijk nog wel andere landen in Europa bestond al 100 jaar de naam 'negerzoen' in de desbetreffende taal. Waarom dit nu opeens verandert moet worden, is mij een groot raadsel.

Is het discriminatie te noemen? Wat zijn de argumenten ervoor?
Het enige argument wat ik kan bedenken, is dat de burger eventueel beter zou gaan nadenken over het gebruik van woorden als 'neger'. Maar doordat het 'verplicht' wordt door dit soort subsidiesponsen, slaan we de plank naar mijn mening volledig mis. Juist nu creëer je een discussie omtrent het woord 'negerzoen', terwijl er voor de tijd slechts een handjevol mensen tegen dit woord was. Terwijl de discussie niets oplost omtrent het discriminatieprobleem (mocht dat al bestaan..), wordt er dus voor de zoveelste keer van bovenaf ingegrepen.

Is het zeggen van het woord 'negerzoen' een uiting van vrije mening? Ik denk dat dit nog buiten vrijheid van meningsuiting valt. Het is een ingeburgerd woord, wat al zo lang bestaat, dat er naar mijn mening geen discriminerende doeleinden aan vastliggen. Maar als ze het al bij 'negerzoen' voor mekaar krijgen, ben ik benieuwd naar wat er nog meer in het verschiet ligt. En mocht dit vaker voorkomen, dan ga ik toch twijvelen aan het nut van vrijheid van meningsuiting. Het wordt zo omzeild, aangezien de maker onder druk is gezet; de burger is niets gevraagd.

Juist door dit soort woorden te vervangen, zorg je in mijn optiek voor een verdere polarisatie, omdat je er aandacht aan besteed. Er was nooit een probleem omtrent het woord en opeens haalt het bericht het landelijke nieuws en zagen vele miljoenen Nederlanders dit bericht gisteren voor het eerst. Ik kan me niet voorstellen dat mensen hier uberhaupt ooit bij hebben stilgestaan. Juist omdat je hier als burger niet eens mee bezig houdt, omdat je zelf wel kunt nadenken over het woord 'negerzoen'. Mensen die er extreme ideologiën op nahouden, vinden het misschien een bijzonder woord; de gemiddelde burger kan en zal er niet van wakker liggen.

Daarom vind ik het een bizar doorgevoerd voorstel, wat in wezen niets oplost of oplevert, behalve dat een ingeburgerd woord niet meer gebruikt mag worden onder het mom van discriminatie. En daarom sluit ik af met woorden van Voltaire, die dit mijns inziens in een breder perspectief kunnen worden gebruikt en niet zo zeer uitgaan van vrijheid van meningsuiting, maar van het bovenstaande en veel belangrijkere (al dan niet bestaande) begrip vrije wil:
I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it.

Kortom: als iemand negerzoen wil zeggen, hoef je het er niet mee eens te zijn. Je zou het gewoon proberen te accepteren.. hoe moeilijk dat soms ook kan zijn..
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  woensdag 29 maart 2006 @ 18:24:30 #93
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36469383
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:18 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Eh. Ja.

Kom pum, het woord neger wordt vaak zat gebruikt enkel om iemand aan te duiden met een donkere huidskleur welke afkomstig is uit Afrika. Niets meer en niets minder.

Ik stel overigens voor dat we vasthouden aan het gebruik van het woord neger als omschrijving voor bovenstaande. Als je overal maar negatieve connotaties inziet, kan je nieuwe woorden blijven zoeken en komt er geen end meer aan.

Of zie je het toch liever als een woord met een negatieve connotatie wat uit de Van Dale geschrapt zien te worden? Zo ja, waarom dan? En draag eens een vervangend woord aan wat de lading dekt en (nog) geen negatieve connotatie heeft. 'Allochtoon' en 'buitenlander' voldoen aan geen van beide voorwaarden en ook iets in de trent van 'donkere medemens' heeft inmiddels een negatieve connotatie.
Inderdaad. De woorden neger, zwarte of allochtoon zijn vanuit zichzelf gewoon neutraal. Na verloop van tijd wordt er een negatieve bijbetekenis aan toegekend. Dán worden die woorden ineens als racistisch beschouwd.
Om nu om de 20 jaar een nieuw woord te gaan gebruiken is niet zo zinvol. Veel beter is het om te voorkomen dat mensen er die negatieve bijbetekenis aan vast gaat plakken. Wanneer de algehele opinie over zwarten positief was, dan zou het woord negerzoen ook helemaal geen problemen opleveren.
Het gaat er dus om de daadwerkelijke ideeën van mensen te veranderen. Anders doe je alleen maar aan symptoombestrijding. En de beste manier om dit te realiseren is verschillende mensen met elkaar in contact te brengen, zodat ze erachter komen dat 'de ander' helemaal niet zo anders is.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  woensdag 29 maart 2006 @ 18:31:22 #94
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36469552
Overigens zou ik, wanneer ik mijn beeldvorming over allochtonen enkel op de media en 'verhalen' zou moeten baseren, ongetwijfeld ook een racist geworden zijn. Dat vind ik nog niet eens zo een heel vreemde reactie.
Gelukkig heb ik via mijn werk, en later ook privé, allerlei allochtonen leren kennen, waardoor ik weet dat het toch echt de persoon is die telt, en niet zijn afkomst.
(Wat overigens niet wegneemt dat ik er nog steeds fel op tegen ben om problemen die aan bepaalde bevolkingsgroepen gerelateerd zijn, niet te durven benoemen of met de mantel der liefde te bedekken. Daar los je ook niks mee op)
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36469579
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 13:50 schreef Heerlijkheid het volgende:
Wat heeft die man non-argumenten zeg. Hij geeft nu zelf een extra lading aan het woord neger (als in 'negerzoen') die er voorheen helemaal niet was. Iedereen die negerzoenen at, weet dat dit begrip voorkomt uit de tijd dat we nog dachten vanuit rassentegenstellingen. Dat is nu niet meer zo, maar dat rakelt hij weer op. Wat een onzin zeg.
Ik heb ook helemaal geen negatieve associaties met het woord neger. En negerzoenen zijn heerlijk en doen me al helemaal niet aan racistische zaken denken.

Maar blijkbaar had ik het mis en moet ik neger wel als iets negatiefs zien. Moet ik nu zwarte mensen als slechte mensen beschouwen of zo? Dat deed ik nooit, maar ik vrees dat ik het verkeerd had.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_36469793
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 12:00 schreef Sidekick het volgende:

[..]

Huh? Het woordje dus geeft een logisch vervolg aan, maar wanneer iemand zich (al dan niet terecht) beledigd voelt, dan verloochent hij zichzelf?
[..]

Ik vind het erg knap dat je jezelf kan tegenspreken in een post van een paar zinnen, want eerder schreef je nog: die meneer [geeft] er zelf een negatieve draai aan, dat er aan zwart of neger een negatieve waarde zit.
De enige die zichzelf tegenspreekt is die negerzoenenmoslimneger. Hij laat negerzoenen afschaffen, omdat er aan zwart blijkbaar een vies smaakje zit. Zichzelf dus. DUS. Dat noem ik jezelf verloochenen. Wat is daar niet duidelijk aan?
pi_36469843
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 15:52 schreef Sidekick het volgende:

[..]

Whehe, maak Ponskaart ff niet belachelijk.
Wellicht dat hij er wel serieus op in wil gaan.
Sigme weet het zeer goed uit te leggen. Moderatie is niet de sterkste kant van het politiek forum heb ik al gemerkt.
pi_36470018
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:24 schreef LXIV het volgende:
Om nu om de 20 jaar een nieuw woord te gaan gebruiken is niet zo zinvol. Veel beter is het om te voorkomen dat mensen er die negatieve bijbetekenis aan vast gaat plakken. Wanneer de algehele opinie over zwarten positief was, dan zou het woord negerzoen ook helemaal geen problemen opleveren.
Het gaat er dus om de daadwerkelijke ideeën van mensen te veranderen. Anders doe je alleen maar aan symptoombestrijding. En de beste manier om dit te realiseren is verschillende mensen met elkaar in contact te brengen, zodat ze erachter komen dat 'de ander' helemaal niet zo anders is.
Je gaat niet ver genoeg. Niet alleen moet het woord neger alleen neutraal (of desnoods positief ) worden gebruikt; negers die het woord neger beledigend vinden moeten inzien dat er in de inherente betekenis van het woord neger an sich niets zit waar je je voor zou moeten schamen. Een geschiedenis van slavernij en racisme doet daar niets aan af, of zijn de joden en Duitsers na de Tweede Wereldoorlog zichzelf plotseling anders gaan noemen, omdat de negatieve connotatie ondraaglijk werd?
pi_36470081
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:43 schreef Ponskaart het volgende:

[..]

Sigme weet het zeer goed uit te leggen. Moderatie is niet de sterkste kant van het politiek forum heb ik al gemerkt.
Zijn persoonlijke opvattingen over wat serieus kan zijn bedoeld en wat niet hebben echter niets met zijn kleurtje te maken.

Discriminatie!
pi_36470110
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:18 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Eh. Ja.

Kom pum, het woord neger wordt vaak zat gebruikt enkel om iemand aan te duiden met een donkere huidskleur welke een (klein) deel afkomstig is uit Afrika. Niets meer en niets minder.
Waarom zou je iemand moeten beschrijven met zijn verre afkomst + huidskleur. 1 van de twee is meestal toch voldoende?
pi_36470256
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:54 schreef pum het volgende:

[..]

Waarom zou je iemand moeten beschrijven met zijn verre afkomst + huidskleur. 1 van de twee is meestal toch voldoende?
Hoezo een (klein) deel, negers zijn toch allemaal (weliswaar sommigen indirect) afkomstig uit Afrika?

Moeten, moeten.. Dat is nou eenmaal de betekenis van het woord. Desnoods kan je nog 'zwarte' zeggen, maar dan zeg ik liever neger, hoewel je dan het risico loopt een zeer donker gekleurde Molukker verkeerd te benoemen.
pi_36470447
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:24 schreef LXIV het volgende:

[..]

Inderdaad. De woorden neger, zwarte of allochtoon zijn vanuit zichzelf gewoon neutraal. Na verloop van tijd wordt er een negatieve bijbetekenis aan toegekend. Dán worden die woorden ineens als racistisch beschouwd.
Allochtoon ben ik mee eens, maar waarom dit woord elke keer weer hier genoemd wordt weet ik niet. Twee verschillende woorden die twee verschillende mensen beschrijft.

Zeggen dat iemand een zwarte huidskleur heeft is neutraal. Iemand een "Zwarte" noemen duidelijk niet. Iemand een "Blanke" noemen is ook niet geheel neutraal. Daarnaast, waarom zou je iemand "Zwarte" noemen als hij een bruine huidskleur heeft?

Het gaat mij niet zozeer om de negatieve klank, ik betwijfel echter nog steeds het nut van het woord.
pi_36470510
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:00 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Hoezo een (klein) deel, negers zijn toch allemaal (weliswaar sommigen indirect) afkomstig uit Afrika?
En voor een deel uit Europa, sommigen meer dan anderen (en vaak ook nog andere afkomsten). Tenminste, dat is als we het hebben over negers die niet in Afrika zijn geboren.
  woensdag 29 maart 2006 @ 19:11:40 #104
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36470541
De hele term zwarte was juist een vijftien jaar geleden ingevoerd als politiek correcte term. Daarvoor hadden we het nog gewoon over negers. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het woord neger, omdat maar heel weinig zwarten écht zwart zijn. Bruinen vind ik ook weer zo raar klinken.

Maar bedenk je eens waarom er over het woord 'blanke' eigenlijk geen ophef wordt gemaakt. Dat is toch eigenlijk het witte equivalent van 'neger'.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36470632
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:10 schreef pum het volgende:

[..]

En voor een deel uit Europa, sommigen meer dan anderen (en vaak ook nog andere afkomsten). Tenminste, dat is als we het hebben over negers die niet in Afrika zijn geboren.
*zucht*

Wat zeur je over het woord afkomst.. Ik bedoel dus dat (een/enkele van) hun voorouders uit Afrika kwamen..
pi_36470703
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:11 schreef LXIV het volgende:
De hele term zwarte was juist een vijftien jaar geleden ingevoerd als politiek correcte term. Daarvoor hadden we het nog gewoon over negers. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het woord neger, omdat maar heel weinig zwarten écht zwart zijn. Bruinen vind ik ook weer zo raar klinken.

Maar bedenk je eens waarom er over het woord 'blanke' eigenlijk geen ophef wordt gemaakt. Dat is toch eigenlijk het witte equivalent van 'neger'.
Zou jij dan ooit het woord blanke gebruiken zonder daarachter een zelfstandig naamwoord als "jongens"? Daar zit namelijk nogal een verschil in de manier waarop je het gebruikt.
pi_36470712
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:08 schreef pum het volgende:
Iemand een "Zwarte" noemen duidelijk niet. Iemand een "Blanke" noemen is ook niet geheel neutraal.
En waarom is dat niet neutraal? Wat benoemt het behalve de huidskleur?
quote:
Daarnaast, waarom zou je iemand "Zwarte" noemen als hij een bruine huidskleur heeft?
Gemakzucht
quote:
Het gaat mij niet zozeer om de negatieve klank, ik betwijfel echter nog steeds het nut van het woord.
Het kan soms anders best nuttig zijn hoor Echt vaak huidskleur beschrijven zul je niet hoeven, maar als je het wel moet, is het maar wat makkelijk als het met 1 woord kan
pi_36470755
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:14 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

*zucht*

Wat zeur je over het woord afkomst.. Ik bedoel dus dat (een/enkele van) hun voorouders uit Afrika kwamen..
Voor een deel dus...
pi_36470776
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:16 schreef pum het volgende:

[..]

Zou jij dan ooit het woord blanke gebruiken zonder daarachter een zelfstandig naamwoord als "jongens"? Daar zit namelijk nogal een verschil in de manier waarop je het gebruikt.
Onzin. Juist als je een zelfstandig naamwoord erbij gebruikt, werkt het onderscheidend.

Voorbeeld: Je zegt 'Nederlanders', maar 'Turkse mensen'.

Niet doen dus.
pi_36470796
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:17 schreef pum het volgende:

[..]

Voor een deel dus...
Nee, want ze hebben allemaal bloed afkomstig uit Afrika

Ik zei overigens al 'indirect'.
  woensdag 29 maart 2006 @ 19:20:09 #111
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36470844
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:16 schreef pum het volgende:

[..]

Zou jij dan ooit het woord blanke gebruiken zonder daarachter een zelfstandig naamwoord als "jongens"? Daar zit namelijk nogal een verschil in de manier waarop je het gebruikt.
De woorden 'blanke' en 'zwarte' gebruik ik zowiezo niet zo vaak, omdat het me niet zoveel interesseert wat voor kleur iemand heeft. Maar verder heb ik geen enkel bezwaar hiertegen, ik zie niet in waarom.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36470906
Ik vind het overigens wel heel irritant als mensen het woord 'witten' gebruiken, maar dat is alleen omdat 'blanken' mooier klinkt
pi_36471014
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:18 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Onzin. Juist als je een zelfstandig naamwoord erbij gebruikt, werkt het onderscheidend.

Voorbeeld: Je zegt 'Nederlanders', maar 'Turkse mensen'.

Niet doen dus.
Nederlander is een zelfstandig naamwoord. Zwarte niet. Hoe noem je iemand die uit Turkije komt, Turk toch (ik weet het niet zeker) ? Dit is dan weer net zo'n woord als allochtoon, niet mis mee maar het heeft een negatieve klank gekregen.
  woensdag 29 maart 2006 @ 19:31:42 #114
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36471186
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:21 schreef Black_Tulip het volgende:
Ik vind het overigens wel heel irritant als mensen het woord 'witten' gebruiken, maar dat is alleen omdat 'blanken' mooier klinkt
Aan de term 'witten' heb ik ook een hekel. Ik ben niet wit, papier is wit. Ik ben blank.

Noraly Beijer? had het op het NOS-journaal vroeger altijd over 'witten', vooral als het over Zuid-Afrika ging. Dan probeerde ze altijd een beetje minachting in haar stem te leggen. (of haat, dat weet ik niet). Enkel en alleen daarom heb ik al een hekel aan de term. Omdat ze me daaraan doet denken.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36471206
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:24 schreef pum het volgende:

[..]

Nederlander is een zelfstandig naamwoord. Zwarte niet.
Zwarte kan je prima gebruiken als zelfstandig naamwoord. De zwarte, een zwarte, de zwarten, enzovoort.
quote:
Hoe noem je iemand die uit Turkije komt, Turk toch (ik weet het niet zeker) ?
Turk ja.
quote:
Dit is dan weer net zo'n woord als allochtoon, niet mis mee maar het heeft een negatieve klank gekregen.
Zelfs al zouden Turken zich werkelijk druk maken over wat voor ideeën een stelletje Nederlanders krijgt bij het woord 'Turk', zie jij ze iedereen smeken om ze maar vooral geen Turk te noemen?
pi_36471249
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:31 schreef LXIV het volgende:

[..]

Aan de term 'witten' heb ik ook een hekel. Ik ben niet wit, papier is wit. Ik ben blank.
Precies.
quote:
Noraly Beijer? had het op het NOS-journaal vroeger altijd over 'witten', vooral als het over Zuid-Afrika ging. Dan probeerde ze altijd een beetje minachting in haar stem te leggen. (of haat, dat weet ik niet). Enkel en alleen daarom heb ik al een hekel aan de term. Omdat ze me daaraan doet denken.
Dat is me nooit opgevallen..
pi_36471363
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:32 schreef Black_Tulip het volgende:

Zelfs al zouden Turken zich werkelijk druk maken over wat voor ideeën een stelletje Nederlanders krijgt bij het woord 'Turk', zie jij ze iedereen smeken om ze maar vooral geen Turk te noemen?
Tsjah, in mijn beleving zeg je Turkse mensen, omdat Turken een negatieve klank heeft en daardoor als beledigend kan worden ervaren.
  woensdag 29 maart 2006 @ 19:39:24 #118
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36471421
We hebben het toch ook niet over Engelse mensen, Duitse mensen of Belgische mensen? Dus waarom dan wel over Turkse mensen? Dan ben je weer fout bezig, vind ik.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36471504
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:39 schreef LXIV het volgende:
We hebben het toch ook niet over Engelse mensen, Duitse mensen of Belgische mensen? Dus waarom dan wel over Turkse mensen? Dan ben je weer fout bezig, vind ik.
Precies, dat vind ik ook.
pi_36471977
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:39 schreef LXIV het volgende:
We hebben het toch ook niet over Engelse mensen, Duitse mensen of Belgische mensen? Dus waarom dan wel over Turkse mensen? Dan ben je weer fout bezig, vind ik.
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:42 schreef Black_Tulip het volgende:
Precies, dat vind ik ook.
Daar zijn we het dan ook allemaal over eens. Maar toch wordt het door veel mensen gebruikt, waaronder door mijzelf. Het is een beetje een reflex omdat Turk vooral als scheldwoord gebruikt wordt. Hoe meer je Turk in een normale zin gebruikt, hoe minder het als scheldwoord ervaren zal worden. Het advies is dus om Turk meer te gebruiken. Hetzelfde is het geval met allochtoon en neger.

In vergelijking met die andere woorden, is neger echter nogal nutteloos. Het gebeurt niet elke dag dat je iemand moet beschrijven d.m.v. zijn huidskleur, maar als dat dan moet, waarom dan niet op dezelfde manier als dat je een niet-Afrikaans persoon zou omschrijven? Blanke/witte huidskleur -> donkere/zwarte/bruine/getinte huidskleur. De vraag is waaarom er dan stevig wordt vastgehouden aan neger. Puur uit gemakzucht?

[ Bericht 7% gewijzigd door pum op 29-03-2006 20:06:08 ]
pi_36472130
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:56 schreef pum het volgende:
Hoe meer je Turk in een normale zin gebruikt, hoe minder het als zelfscheldwoord ervaren zal worden. Het advies is dus om Turk meer te gebruiken. Hetzelfde is het geval met allochtoon en neger.
Precies.
quote:
Het gebeurt niet elke dag dat je iemand moet beschrijven d.m.v. zijn huidskleur, maar als dat dan moet, waarom dan niet op dezelfde manier als dat je een niet-Afrikaans persoon zou omschrijven? Blanke/witte huidskleur -> donkere/zwarte/bruine/getinte huidskleur. De vraag is waaarom er dan stevig wordt vastgehouden aan neger. Puur uit gemakzucht?
Ik zou het woord 'neger' net zo snel gebruiken als het woord 'blanke'.
pi_36472345
De oplossing: noem het ding een 'wereldburgerzoen'
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_36472952
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 16:47 schreef pum het volgende:

[..]

Wanneer zou je hen dan "zwart" noemen? Ik kom maar bar weinig situaties tegen dat ik iemand moet beschrijven door middel van zijn/haar huidskleur, maar wanneer dat wel moet, is donker (zoals je hier doet) toch voldoende? Als je puur een verschil tussen zwart en bruin wil aangeven, lijkt het me ook niet dat iemand zich daardoor beledigd kan voelen. Maar hoe vaak in je leven zou je dat nou doen.. ?
Ik weet het niet, maar ben nog nooit een echt zwart mens tegengekomen, wel donkerbruin, heel donker zelfs, maar nog nooit zwart...

Maar waar het om gaat is dat deze man zichzelf zwart noemt en zegt dat wel ok te vinden terwijl mijn ervaring is dat de meeste donkere mensen dat liever niet hebben, ken er maar weinig die ervan gaan schuimbekken ofzo, maar ze hebben liever niet dat ze zo genoemd worden.
Zo ook mijn broer niet bv...
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_36475032
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 17:19 schreef pum het volgende:

[..]

Lijkt me ook niet nee, dus een neger heeft een deel (hoe miniem maakt niet uit) afrikaans "bloed" en ook een donkere huidskleur (hoe donker is echter donker..)? Klopt die beschrijving?
Soms. De omschrijving is niet specifiek gedefinieerd. In de VS worden mensen aangeduid als 'zwart' terwijl ze uiterlijk 'wit' zijn, omdat hun bloed(lijn) zwart is ofzo. Totale kolder.
Neger is niet strakomlijnd, er zullen mensen zijn die ik niet als neger zou benoemen maar zijzelf of een ander wel, en andersom. Zoals 'witten' ook niet strakomlijnd is.
quote:
[..]

Neger boven "donkere jongen"?
Blanke boven "blanke jongen"?

Allochtoon en buitenlander zijn duidelijk omschreven woorden die niets met het woord neger te maken hebben. Maar blijkbaar som jij hier woorden op die een negatieve klank hebben, en prefereer jij degene met de mindst negatieve klank.
Ik hoorde laatst een jongen, jaar of 17, zwart als de nacht, Nederlands als ik, verhalen over een mevrouw die in grote schrik voor hem was weggevlucht. "Zeker omdat ik een allochtoon ben" zei hij tegen zijn vriend. Nou, ik dacht dat die mevrouw in alle domheid niet geinteresserd was in de geboorteplaats van zijn ouders, maar schrik had voor zijn kleur.

'Buitenlanders' werd in mijn jeugd gebruikt als woord om ieder gekleurd mens aan te duiden. Je kon prima een nederlandse zwarte aanduiden als 'buitenlander'.
quote:
[..]

Alle negers zijn evenveel "neger"? Een lichtgekleurde neger met 1 Afrikaanse grootouder is evenveel neger als een zwarte nigeriaan?
Man, ga fietsen met je definitiedrang. Mensen, én woorden, laten zich niet zo in hokjes proppen . Het is geen wiskunde.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36475096
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:53 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Zijn persoonlijke opvattingen over wat serieus kan zijn bedoeld en wat niet hebben echter niets met zijn kleurtje te maken.

Discriminatie!
Me is een meisje. Seksist!
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36476292
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 21:29 schreef sigme het volgende:

[..]

Me is een meisje. Seksist!
Ik verwees naar Sidekick.
pi_36483124
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 21:27 schreef sigme het volgende:

Soms. De omschrijving is niet specifiek gedefinieerd. In de VS worden mensen aangeduid als 'zwart' terwijl ze uiterlijk 'wit' zijn, omdat hun bloed(lijn) zwart is ofzo. Totale kolder.
Neger is niet strakomlijnd, er zullen mensen zijn die ik niet als neger zou benoemen maar zijzelf of een ander wel, en andersom. Zoals 'witten' ook niet strakomlijnd is.
Wat nou uiterlijk 'wit'? Ik zie heus wel wanneer iemand een neger is hoor, en ook de overheid heeft er precieze definities voor. Ik geloof dat die op 1/8e liggen. Als je overopa dus zwart was dan ben je zelf ook een neger. Zoiets zie je meteen. Die persoon is dus niet "wit".

Overigens wordt het tegenwoordig aan mensen zelf overgelaten hoe ze zich willen noemen. Als ze zich wit vinden, dan zijn ze voor de overheid wit. Als ik op overheidsformulieren schrijf dat ik Aziatisch ben, zullen ze raar kijken maar het blijft gewoon staan.
"Welfare culture is bad not just because, as in Europe, it's bankrupting the state, but because it enfeebles the citizenry, it erodes self-reliance and resourcefulness."
-Mark Steyn
pi_36483547
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 02:51 schreef StefanP het volgende:

[..]

Wat nou uiterlijk 'wit'? Ik zie heus wel wanneer iemand een neger is hoor, en ook de overheid heeft er precieze definities voor. Ik geloof dat die op 1/8e liggen. Als je overopa dus zwart was dan ben je zelf ook een neger. Zoiets zie je meteen. Die persoon is dus niet "wit".
Eeh.. weet je zeker dat je het meteen ziet dat iemand een negeropa of -oma heeft? Of zie je dat soms duidelijk en zijn er legio 'witten' waarvan jij helemaal niet weet wat voor kleur hun grootouders hadden en jij er klakkeloos vanuitgaat dat als jij het niet ziet, het er niet is..
quote:
Overigens wordt het tegenwoordig aan mensen zelf overgelaten hoe ze zich willen noemen. Als ze zich wit vinden, dan zijn ze voor de overheid wit. Als ik op overheidsformulieren schrijf dat ik Aziatisch ben, zullen ze raar kijken maar het blijft gewoon staan.
Da's mooi . En illustreert ook duidelijk de volstrekte waardeloosheid van dit soort beschrijvingen als kwalificaties voor officiele doeleinden.

[ Bericht 1% gewijzigd door sigme op 30-03-2006 07:15:21 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36483564
NEWSFLASH!!!

De nederlanders zijn vroeger ook gebruikt als slaven voor de pachtheren... hoor je daar een nederlander over klagen? NEEN... nederlanders gaan verder maar sommige mensen moeten weer eens in de tijd stil blijven staan.

zooooo voorspelbaar dat gezeik over slavernij.
Free people own guns! Slaves do not!
pi_36483602
Om maar niet te spreken van het feit dat slavernij in sommige delen van de wereld heden ten dage nog voorkomt, en dat mensen uitgebuit worden en als persoonlijk bezit behandeld, weggegeven en verkocht worden. De beste man zou zoveel meer kunnen doen met zijn ongebreidelde passie om misstanden aan te kaarten, maar blijkbaar schrapt hij liever woordjes uit een woordenboek dan dat hij probeert de politiek in dergelijke landen en culturen druk uit te doen oefenen om echte slavernij af te schaffen. Daarmee maakt hij zichzelf tot een karikatuur en het is meteen duidelijk waar het hem echt om gaat.
"Welfare culture is bad not just because, as in Europe, it's bankrupting the state, but because it enfeebles the citizenry, it erodes self-reliance and resourcefulness."
-Mark Steyn
pi_36487051
De kleindochter van de uitvinder van de negerzoen aan het woord:
quote:
'Opa was geen racist'

Niks geen fabrikant Buys met z'n zoenen! "Mijn opa, Jos van de Ven, heeft de originele negerzoen uitgevonden", roept kleindochter Agatha van Irsel (53) uit Breda trots. "Alleen heeft hij in z'n onnozelheid nooit octrooi op de lekkernij aangevraagd. Toen een van zijn bakkersknechten bij Buys ging werken, verraadde deze waarschijnlijk het recept. Maar ach, ik denk niet dat we er ooit steenrijk van zouden zijn geworden."

In haar woning bewaart Agatha een kistje met herinneringen aan haar familie. Ze opent het en tovert er een vergeelde ansichtkaart uit. Op de afbeelding zijn twee donkergetinte, kussende personen te zien. 'Alleen echt zijn onze negerzoenen', valt erop te lezen. "Ja, zoenende negers dus", verklaart Agatha. "Ik begrijp al die ophef over dat racisme en zo ook niet. Zo is het toch nooit bedoeld geweest? Als je een hap van een negerzoen neemt, heb je gewoon allemaal chocolade op je lippen. Dat wordt dus een bruin kusje voor een ander. Ik heb om dat hele racismevraagstuk hartelijk moeten lachen. Het heeft niets, maar dan ook niets met slavernij te maken", giechelt de kleindochter van de uitvinder.
Die uitvinder werd in 1887 geboren en had jarenlang een bakkerij in Tilburg. Toen een 'boze’ bakkersknecht overstapte naar fabrikant Buys en daar de ingrediënten keurig opdreunde, bedacht men zich bij Buys geen seconde. De naam van het zoete baksel werd subiet geregistreerd en voortaan profileerde de fabrikant zich als geestelijk vader van de negerzoen. "Zo is het verhaal altijd onze familie rond gegaan", vertelt Agatha. "En iedere keer als we er eentje aten, riepen we in koor: 'Van onze opa!' Ik moest weer aan dit hele verhaal denken toen ik vorige week al het nieuws rond de negerzoen las."


Agatha van Irsel toont de originele reclame van bakkerij Van de Ven in Tilburg: "Mijn opa is de uitvinder van de negerzoen."

Agatha werd nog gebeld door haar tante: 'Opa had een grote ketel met chocolade die warm moest blijven en daar haalde hij de schuimpjes stuk voor stuk doorheen. Ik herinner het me nog precies'. Diezelfde tante wist te vertellen over het zilveren huwelijksfeest in 1936 van negerzoenennestor Jos van de Ven. "Ze hadden zelfs een liedje", vertelt Agatha, "maar ik weet alleen het refrein nog. 'Ja, en toen. Ja, en toen. Toen vond men uit de negerzoen'", jubelt ze door de telefoon. "Nou, en zo moet-ie trouwens ook gewoon blijven heten. Zoenen, dat slaat toch nergens op?"
Die mening zijn wel meer Nederlanders toegedaan. De heer Taco Fortgens uit Alkmaar ergert zich dood aan het feit dat de lekkernij een andere naam krijgt. Hij vindt er niets beledigends aan. Op internet is hij de actie 'Red de negerzoen' gestart.
Een woordvoerster van fabrikant Buys wuift steunend alle commotie weg. "Pfff, geen commentaar hoor. Wij hebben het veel te druk met het produceren van zoenen", klinkt het bits.
bron
pi_36488888
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 20:53 schreef Swetsenegger het volgende:

[..]

Dat was een aantal jaar geleden al aan de beurt.
Moesten er opeens 'Gekleurde pieten' komen (blauw, groen, etc als een stel zieke smurfen). En sinterklaas mocht best neger zijn
Vind jij dat het niet mag dan?
Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem eruit als een spijker.
pi_36490719
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:01 schreef sigme het volgende:

[..]

De vreugde van een keihard politiek correcte opvoeding: ik ben niet in staat mensen te groeperen in groepen als 'zwart' of 'afstammeling van slaven' (of als 'Marokkanen', of als 'witten' etc).

Deze meneer vindt dat hij recht van spreken heeft over 'zwart' leed. Omdat hij zwart is. Alsof hij, vanweg zijn huidskleur, meer verbondenheid kan claimen met mensen die hij evenmin heeft gekend dan ik. Dat is raciale verbondenheid die geclaimd wordt.
Jou politieke correctheid ten spijt en voor de discussie belangrijker vind ik dat in dit land vaak het onderscheid op grond van afkomst wel word gemaakt, ook bij de overheid! Soms helaas, vaak om de verdeling van geld en of andere middelen af te bakenen - dus nuttig - ( vb: " 1,9 leerlingen" op basis scholen op grond van " is 1 of zijn beide ouders " allochtoon" )

"raciale verbondenheid" die geclaimd wordt.??

Ken hem verder niet, maar zal mij niet verbazen als zijn stamboom naar een slavernij verleden wijst. Voor vrijwel alle surinamers met een donkere huidskleur is dit min of meer het geval. De verbondenheid aan het zwarte ras hoeft hij m.i. dus niet te claimen, het is daar. Aan de andere kan vind ik dit geen representatieve spreekbuis voor afstammelingen van slaven (ik laat ff in het midden of er wel zoiets nodig is en wie het dan wel zou zijn).

Xenofobie is van alle tijden verschijnt in veel vormen. Daaruit voortgesproten negatieve associaties doen vervagen is eerder een kwestie van tientallen jaren en generaties. Een woordje vervangen of gewoonte aanpakken is dus symptoom bestrijding.

Liever bevorderd hij maatschappelijke verbetering van zijn achterban in de breedste zin des woords ( individueel en gemeenschappelijk). Ik heb het idee dat hij zijn doel (whatever that may be) daarmee beter dient.
Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem eruit als een spijker.
pi_36495110
Even over onze zwarte piet dat waren geen negers maar NONNEN
Teminste dat is ook een verhaal .
En dat gezeur over de slavernij het heeft op den duur alleen met geld te maken of aandacht niemand heeft het tenslotte meegemaakt O ja wel SORRY in de afrikaanse landen want daar gebeurt het nog steeds maar dan door de ........ zelf ,daar zal die ............ geen moeite voor doen die zit ze eigen lekker klagend in nederland vol te douwen met negerzoenen .

Mischien gewoon weer aan het werk gaan dan heeft hij niet zo veel tijd meer om te zeuren
  donderdag 30 maart 2006 @ 15:59:32 #135
136568 funkmaster
di papa pakke di mama
pi_36495343
hoe moeten we "zap de neger" dan noemen?
"zap de persoon van het pigmentieuze ras"?

maar negers noemen blanke mensen ook "crackers"...ik vind dat we crackers dus ook moeten omdopen tot "dun bescuitje"

extreem beledigde negers....ik op ze
"goude rolex en grote auto's, upperclass leven is reuze mooi"
pi_36495447
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 13:38 schreef Dwightx het volgende:

"raciale verbondenheid" die geclaimd wordt.??
( )
De verbondenheid aan het zwarte ras hoeft hij m.i. dus niet te claimen, het is daar.
Dus.. hij is verbonden aan een ras omdat hij deel uitmaakt van dat ras.
Waarom ben ik niet verbonden met diezelfde zwarte slaven van honderd jaar terug? Omdat ik geen rasgenoot ben van de slaven? Ik zou zweren dat ik een mens ben, even verbonden met medemensen die ik niet ken als een ander verbonden is met medemensen die hij niet kent..


Of is hij meer verbonden dan ik, is hij verbonden aan negers die hij nooit gekend heeft en ik aan witten die ik nooit gekend heb. Denk eraan: veruit de meeste witten zijn evenzeer (of evenmin) familie van mij als de meeste zwarten, en zijn evenzeer en evenmin familie van mij als van hem.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36497561
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 05:38 schreef Vampier het volgende:
NEWSFLASH!!!

De nederlanders zijn vroeger ook gebruikt als slaven voor de pachtheren... hoor je daar een nederlander over klagen? NEEN... nederlanders gaan verder maar sommige mensen moeten weer eens in de tijd stil blijven staan.

zooooo voorspelbaar dat gezeik over slavernij.
Inderdaad. En de gewone burger wordt ook gewoon 'uitgebuit' door de industriëlen.. maar dat heet in de volksmond gewoon werken
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_36501307
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:34 schreef longinus het volgende:
Zwarte piet is geen negert....

Het zijn schoorsteenvegertjes.
Aha en heeft toevallig ook kroeshaar.
  vrijdag 31 maart 2006 @ 09:31:38 #139
28640 Sidekick
Ban the fucker
pi_36515998
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 17:00 schreef sigme het volgende:

[..]

Als ik oudewijvenkoek beledigend vind, omdat ik een vrouw ben, wie is er dan gek?
Ehmm, niemand? Je verloochent jezelf of je geslacht echt niet als jij 'oud wijf' een negatieve klank vindt hebben.

Kijk, dit is zelfverloochening:
quote:
"We vinden dat als de Negerzoen weg moet, de Blanke Vla dat ook moet. Het doet ons denken aan onze huidskleur",
A single death is a tragedy, a million deaths is a statistic - Joseph Stalin
Political power grows out of the barrel of a gun - Mao Zedong
I will eat the headdoekjes rauw - Geert Wilders
pi_36522224
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 16:01 schreef sigme het volgende:

[..]

Dus.. hij is verbonden aan een ras omdat hij deel uitmaakt van dat ras.
in 1 keer goed! bovendien in dit geval: omdat zijn voorouders partij waren.
quote:
Waarom ben ik niet verbonden met diezelfde zwarte slaven van honderd jaar terug? Omdat ik geen rasgenoot ben van de slaven? Ik zou zweren dat ik een mens ben, even verbonden met medemensen die ik niet ken als een ander verbonden is met medemensen die hij niet kent..
ook voorouders uit afrika die slaven geweest zijn? zo nee dan is jou betrokkenheid (omdat je medemens bent) misschien even groot of groter, maar jou afkomst (verbondenheid qua bloedband) iets minder groot.
quote:
Of is hij meer verbonden dan ik, is hij verbonden aan negers die hij nooit gekend heeft en ik aan witten die ik nooit gekend heb. Denk eraan: veruit de meeste witten zijn evenzeer (of evenmin) familie van mij als de meeste zwarten, en zijn evenzeer en evenmin familie van mij als van hem.
Ik ben inderdaad minder (lees maar :niet) verbonden aan jou overgroot vader die jij eventueel nooit gekend hebt.
Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem eruit als een spijker.
pi_36522664
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:37 schreef Dwightx het volgende:

[..]

in 1 keer goed!
Leg me even uit waarom het ook alweer niet racistisch is om mensen aan te spreken op het deel uitmaken van een ras?
quote:
bovendien in dit geval: omdat zijn voorouders partij waren.
Heeft iemand recht op te komen namens iemand waarvan niemand kan nagaan of degene waarvoor gesproken wordt, die woordvoerder op prijs zou stellen?

En waarom zou het spreken námens mensen die jou niet als woordvoerder hebben aangewezen beinvloed worden door familieband?
quote:
[..]

ook voorouders uit afrika die slaven geweest zijn? zo nee dan is jou betrokkenheid (omdat je medemens bent) misschien even groot of groter, maar jou afkomst (verbondenheid qua bloedband) iets minder groot.
Niet om het een of ander, maar waarom zouden bloedbanden iemand iets vertellen over de mening, het leven van mensen waarmee je bloedbanden deelt? Waarom zou mijn betrokkenheid bij iets, wat dan ook, afhangen van de positie van mensen waarmee ik bloedbanden deel?
Ik erf toch geen herinnering, gevoel, mening, schuld, via mijn bloed?
quote:
[..]
Ik ben inderdaad minder (lees maar :niet) verbonden aan jou overgroot vader die jij eventueel nooit gekend hebt.
Ik ben vermoedelijk meer emotioneel betrokken bij een persoon die dood was voor ik geboren was als ik mij verdiept heb in diens leven. Of die persoon ook familie van mij is geweest maakt voor die betrokkenheid niet uit. Wel kan familieband ertoe leiden dat ik mij eerder verdiep in iemand waarmee ik een bloedband deel dan iemand waar ik puur toevallig op stuit.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_36526490
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:51 schreef sigme het volgende:

Leg me even uit waarom het ook alweer niet racistisch is om mensen aan te spreken op het deel uitmaken van een ras?
Iemand erop aanspreken hoeft geen rasisme te zijn. Bevooroordeeld zijn over een ras en benadelen of bevoordelen op grond daarvan kan dat wel zijn. Maar wie sprak wie aan op grond van deeluitmaken van een ras?
quote:
Heeft iemand recht op te komen namens iemand waarvan niemand kan nagaan of degene waarvoor gesproken wordt, die woordvoerder op prijs zou stellen?
Het antwoord is "meestal niet", maar daarover verschillen wij ook niet van mening.
quote:
En waarom zou het spreken námens mensen die jou niet als woordvoerder hebben aangewezen beinvloed worden door familieband?
Spreken namens mensen word niet perse beinvloed door de bloedband. De bloedband heb ik erbij gehaald om aan te tonen dat Grunberg (of hoe hij heet)niet hoeft te claimen dat hij neger is. Zijn afstamming is daar het bewijs voor. Dat maakt hem inderdaad geen spreekbuis voor wie dan ook. Maar dat had ik al gezegd.
quote:
Niet om het een of ander, maar waarom zouden bloedbanden iemand iets vertellen over de mening, het leven van mensen waarmee je bloedbanden deelt?
Vertellen ze iets over iemands mening dan volgens jou? Ik kan me niet herrineren dat ik daarover iets typte. Bloedband zegt iets over je afkomst.

quote:
Waarom zou mijn betrokkenheid bij iets, wat dan ook, afhangen van de positie van mensen waarmee ik bloedbanden deel?
Ik erf toch geen herinnering, gevoel, mening, schuld, via mijn bloed?
Ook gedeeltelijk mee eens. Je afkomst heeft niet perse invloed op jou meningsvorming. Dat staat allemaal niet ter discussie hier en dat zeg ik ook nergens. Maar- on topic :is het toeval dat een zwarte ( en niet een witte) zich beledigd voelt door de naam negerzoen EN ook nog ageert ertegen? Ben het roerend met hem oneens, maar denk niet dat het toeval is. Maar misschien weet jij zijn afkomst los te koppelen van dat feitje .

quote:
Ik ben vermoedelijk meer emotioneel betrokken bij een persoon die dood was voor ik geboren was als ik mij verdiept heb in diens leven. Of die persoon ook familie van mij is geweest maakt voor die betrokkenheid niet uit. Wel kan familieband ertoe leiden dat ik mij eerder verdiep in iemand waarmee ik een bloedband deel dan iemand waar ik puur toevallig op stuit.
Allemaal juist......voor jou. Voor de volgende persoon kan het zijn dat die zelfde familieband of stamboom wat meer gevolgen heeft gehad in de persoonlijke levenssfeer of meningsvorming
Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem eruit als een spijker.
  zaterdag 1 april 2006 @ 17:04:40 #143
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_36554382
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 06:35 schreef StefanP het volgende:
Om maar niet te spreken van het feit dat slavernij in sommige delen van de wereld heden ten dage nog voorkomt, en dat mensen uitgebuit worden en als persoonlijk bezit behandeld, weggegeven en verkocht worden. De beste man zou zoveel meer kunnen doen met zijn ongebreidelde passie om misstanden aan te kaarten, maar blijkbaar schrapt hij liever woordjes uit een woordenboek dan dat hij probeert de politiek in dergelijke landen en culturen druk uit te doen oefenen om echte slavernij af te schaffen. Daarmee maakt hij zichzelf tot een karikatuur en het is meteen duidelijk waar het hem echt om gaat.
Zou zo'n club als Eer en Herstel daadwerkelijk subsidie krijgen? (Ik neem aan dat je daar op doelt). Er moeten toch criteria zijn waaraan zo een stichting moet voldoen. Ik kan me niet voorstellen dat deze voorzitter in staat is een fatsoenlijke brief te schrijven waarin hij motiveert waarom hij recht op subsidie zou hebben.
In ieder geval denk ik dat het totaalbedrag maar mager afsteekt bij hetgeen wat het CIDI jaarlijks opstrijkt, en terecht!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_36561997
Wat een domme discussie eigenlijk, dat gedoe om het woord neger. Eigenlijk is hier hetzelfde gaande als met de woorden voor andere bevolkingsgroepen, die niet met hun genoten uit een vroegere periode geassocieerd wilden worden:

Bejaarden >>>> Senioren
Padvinder >>>> Scout
Flikker >>>> Gay
Boer >>>> Agrariër
Hoer >>>> Prostituee

De groep waar we op doelen blijft echter hetzelfde.
Wie gelooft in God gelooft niet in al die andere 19.999 goden.
Ik geloof niet in 20.000 goden. Zo'n klein verschil maar zoveel discussie.
pi_36562833
Er rijdt een vrachtwagen bestuurd door 2 echte negers over een weg. Plotseling vliegt de vrachtwagen uit de bocht en alle negerzoenen en de 2 echte negers liggen op straat. Dan stapt er een dom blondje uit haar auto en begint alle negerzoenen plat te trappen. Stapt er iemand anders uit de auto en die vraagt waarom het domme blondje dat doet. Zegt dat domme blondje: Help liever even mee want er zijn al 2 uitgekomen.

Ik hou zelf niet erg van negerzoenen, maar uit feestelijker tijden herinner ik me dat als je het onderkantje er af sloopt en die fluf eruit haalt, ze verrassende mogelijkheden bieden. Daarom staat er ook zo groot BUYS op die verpakkingen.
pi_44562497
Naam negerzoen gewijzigd uit commercieel oogpunt

(Novum) - Negerzoenfabrikant Buys heeft de naam van de lekkernij niet veranderd omdat de naam kwetsend zou zijn, maar uit commerciële overwegingen. Dat zegt een woordvoerder van Buys dinsdag in Trouw. De naam 'Buys zoenen' leent zich meer voor variatie wanneer de fabrikant een 'themazoen' op de markt wil brengen, zoals een WK-zoen of een voorjaarszoen. Als mensen zich door de naamswijziging minder gekwetst voelen, is dat slechts een bijkomstigheid, stelt de woordvoerder.



Voorzitter van de stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers Slavernij Suriname Roy Groenberg had Buys verzocht de naam van de negerzoen te wijzigen. Hij ziet het woord neger als een scheldwoord dat Nederlanders hebben bedacht voor Afrikanen. Buys wijzigde dit jaar de naam van de negerzoen, maar zoals het bedrijf laat weten, uit puur commerciële motieven. [Copyright 2006, Novum]

Gelukkig, vond het toch al vette onzin.
pi_44563575
Ik krijg er helemaal trek van
pi_44577159
Buys Stelletje eikels.

'Buys zoenen'
'WK zoenen'
'nieuwjaars zoenen'

Dat klinkt allemaal voor geen meter. Ik hoop dat ze er juist minder door gaan verkopen... dat zal ze misschien wel leren.
"Welfare culture is bad not just because, as in Europe, it's bankrupting the state, but because it enfeebles the citizenry, it erodes self-reliance and resourcefulness."
-Mark Steyn
pi_44604527
Men heeft besloten hier verder te gaan.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')