In die lijst van Mandriva staan volgens mij maar een stuk of tien/vijftien verschillende chipsets, alleen in verschillende modellen en ik denk eigenlijk dat Ubuntu het grootste deel van die chipsets wel ondersteunt.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:45 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
Als je op de Mandriva site kijkt naar ondersteunde Wifi kaartjes dan zijn dat er toch redelijk wat, waarom is dat in Ubuntu niet zo?
http://wwwnew.mandriva.com/en/hardware
p.s. ik vind het maar een rare URL http://wwwnew.....![]()
NDIS, God wat vind ik dát smerig. Het moet even gezegd worden; het is ook x86-only; ranzig, vies en alles. WiFi-ondersteuning is nu eenmaal heel slecht. Je zult echt beleid een kaart moeten kopen wil je een beetje goede ondersteuning hebben.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:59 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
Ik vind het gewoon jammer dat in sommige distro's WiFi een beetje vergeten wordt. Ik weet dat veel fabrikanten geen drivers voor Linux maken, maar via ndis valt er toch heel wat te fixen, maar toch moet je behoorlijk wat moeite doen om WiFi aan de gang te krijgen.
check /dev/disk/by-idquote:Op vrijdag 13 januari 2006 17:59 schreef HuHu het volgende:
Ja... maar ik weet de devicenaam nietAls ik in het automatisch verschijnende venster met daarin de thumbnails van de afbeeldingen op refresh klik, zie ik onderin iets staan van /DCIM/131CANON... Maar de device DCIM staat er niet tussen.
Verder zou ik het ook niet weten. M'n USB-stick verscheen gewoon op de dekstop.
Ik heb 'op de gok' een Sitecom kaartje gekocht, die ik terug mocht brengen zou het niet werken. Na wat klooien met de ZD1211 driver werkte het ding prima (alleen geen WPAquote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:20 schreef AtraBilis het volgende:
[..]
NDIS, God wat vind ik dát smerig. Het moet even gezegd worden; het is ook x86-only; ranzig, vies en alles. WiFi-ondersteuning is nu eenmaal heel slecht. Je zult echt beleid een kaart moeten kopen wil je een beetje goede ondersteuning hebben.
Not permitted zegt iets over de rechten, dat zou je dus als root moeten doen (met 'sudo' bijvoorbeeld).quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:26 schreef marc1982 het volgende:
is de schijf niet al gemount?
krijg nu error : "operation not permitted"
Kan je de toetsenbordlayout "Us International" niet kiezen? Die zou er gewoon tussen moeten staan lijkt me...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:25 schreef the_disheaver het volgende:
tvp, geen vragen.
ow ja: ik krijg geen tremas op de e. 'e.
Ik kan nergens iets erover vinden in:
suse 10 >yast > hardware > toetesnbord layout
Of de rest van het configratiescherm...
hoe?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | /dev/hda on /cdrom type iso9660 (ro) /dev/cloop on /KNOPPIX type iso9660 (ro) /ramdisk on /ramdisk type tmpfs (rw,size=401800k) /UNIONFS on /UNIONFS type unionfs (rw,noatime,dirs=/ramdisk=rw:/KNOPPIX=ro) /UNIONFS/dev/pts on /UNIONFS/dev/pts type devpts (rw) /proc/bus/usb on /proc/bus/usb type usbfs (rw,devmode=0666) automount(pid2324) on /mnt/auto type autofs (rw,fd=4,pgrp=2324,minproto=2,maxproto=4) /UNIONFS/dev/hdc1 on /mnt/hdc1 type ext3 (ro,nosuid,nodev) |
Indeed. Nu moet je dus chroot met dat mountpoint uitvoeren, dus:quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:31 schreef marc1982 het volgende:
[ code verwijderd ]
waar het ongetwijfeld over de laatste regel gaat..
1 |
Er staan alleen maar opties (in selecteer toetsenbordlayout) om de snelheid van toetsaanslagen en vetraging ed in te stellen. Niets anders...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:30 schreef whoops het volgende:
[..]
Kan je de toetsenbordlayout "Us International" niet kiezen? Die zou er gewoon tussen moeten staan lijkt me...
Oke, probeer het eens via het KDE Control Center (commando: kcontrol ), dan 'Regional & Accessibility' -> 'Keyboard Layout' .quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:34 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Er staan alleen maar opties (in selecteer toetsenbordlayout) om de snelheid van toetsaanslagen en vetraging ed in te stellen. Niets anders...
dat is geluktquote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:34 schreef whoops het volgende:
[..]
Indeed. Nu moet je dus chroot met dat mountpoint uitvoeren, dus:
[ code verwijderd ]
Nee, dat kan kloppen:quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:40 schreef marc1982 het volgende:
[..]
dat is gelukt
zit nu in dat grub,
waar je van zei dat ik het volgende moest doen:
root (hd0,0)
setup (hd0)
quit
maar dat wil ook niet, hd0 bestaat niet?
ok dan moet ik dus hd3 hebben..quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:41 schreef whoops het volgende:
[..]
Nee, dat kan kloppen:
hd0 = hda
hd1 = hdb
etc....
Wat je dan het beste kan doen is bij de Ubuntu-installatie voor 'server' of 'base' kiezen, dan heb je een minimale installatie. Als je toch een grafische omgeving wil kan je daarna de vrij lichte 'xubuntu-desktop' installeren, die werkt op basis van XFCE...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:38 schreef CarpeNoctem het volgende:
Ik ben bezig om mijn systeem Ubuntu heel minimaal te installeren, zodat ik lekker veel ruimte overhoud voor hetgeen ik deze pc wil gebruiken. Films kijken, muziek luisteren en internetten. Nou ben ik bezig met het verwijderen van bestanden die ik dus niet nodig heb, maar dat werkt nog niet helemaal mee.
Ik heb hier bijv een bestand, als ik dat verwijder, verwijdert ie tevens een hele lijst andere bestanden, waaronder de Terminal en de Synaptic moet het ook ontgelden, en dit is bij meer bestanden zo.
Is er een mogelijkheid om die zooi toch weg te gooien? Bestaat er een lijst met echt nodige bestanden voor een minimale installatie?
Het tweede getal is het nummer van de partitie. Probeer eens 'root (hd3,' en dan twee maal op [tab] drukken, dan krijg je de opties die je kan kiezen.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:43 schreef marc1982 het volgende:
[..]
ok dan moet ik dus hd3 hebben..
en die ,0 dan?
waar staat die voor?
hij zegt overgens nog steeds dat hd niet bestaat bij " root (hd3,0)"
Dat is niet het enige. Als er geen specificaties worden uitgebracht is het ontzettend moeilijk een driver te schrijven. Het bekendste is de Broadcomchipset. Ze zijn nu via via en moeilijk bezig een driver te maken. (Linksys heeft een router met die chipset, daar zit dan een binary driver in, die deassemblen ze (MIPS assemblyquote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:25 schreef whoops het volgende:
Eerder was het installeren van een geluidskaart vrij lastig, dat is in de loop van de jaren minder geworden, het werkt nu vaak gewoon direct goed. Ik denk dat dit met WiFi hetzelfde geval is, de technology is nog niet zo heel erg oud, dus de linux-ondersteuning ook niet.
En het is inderdaad een erg slechte zaak dat de hardwareleveranciers Linux zo negeren...
ook zelfde errorquote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:44 schreef whoops het volgende:
[..]
Het tweede getal is het nummer van de partitie. Probeer eens 'root (hd3,' en dan twee maal op [tab] drukken, dan krijg je de opties die je kan kiezen.
aaaahhh, ik kan niet eens meer tellen..quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:52 schreef whoops het volgende:
Dat hoort te kloppen, je zit met 'chroot' in die installatie van de harde schijf... Maar, je moet hd2 gebruiken bij grub, kom ik nu achter... Zal het lijstje effe afmaken:
hd0 = hda
hd1 = hdb
hd2 = hdc
Ik snap niet precies wat je doet. Bedoel je met bestanden 'packages' of zo? Een package heeft meestal andere packages waar het van afhankelijk is (dependencies). Ookal denk je, 'he, daar doe ik niets mee', je doet er indirect wat mee. Als het verwijderen van zo'n package dus een kettingreactie tot gevolg heeft, dan betekent dat dat die packages ervan afhankelijk waren (bij jou Terminal en Synaptic dus). Gewoon laten staan derhalve.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:38 schreef CarpeNoctem het volgende:
Ik ben bezig om mijn systeem Ubuntu heel minimaal te installeren, zodat ik lekker veel ruimte overhoud voor hetgeen ik deze pc wil gebruiken. Films kijken, muziek luisteren en internetten. Nou ben ik bezig met het verwijderen van bestanden die ik dus niet nodig heb, maar dat werkt nog niet helemaal mee.
Ik heb hier bijv een bestand, als ik dat verwijder, verwijdert ie tevens een hele lijst andere bestanden, waaronder de Terminal en de Synaptic moet het ook ontgelden, en dit is bij meer bestanden zo.
Is er een mogelijkheid om die zooi toch weg te gooien? Bestaat er een lijst met echt nodige bestanden voor een minimale installatie?
Aangepast... maarquote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:38 schreef whoops het volgende:
[..]
Oke, probeer het eens via het KDE Control Center (commando: kcontrol ), dan 'Regional & Accessibility' -> 'Keyboard Layout' .
Dan moet je 'Enable Keyboard layouts' aanvinken, dan op je huidige layout klikken, en dan daaronder bij 'Layout variant' voor 'intl' kiezen. Worked for me! é :a î ò ũ
Dat is inderdaad niet nodig, bij mij werkt het direct...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:55 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Aangepast... maar
N´e´e
reboot lijkt me onnodig...ofwel?
1 |
1 2 3 4 | $ 'e'e'e $ setxkbmap -model pc104 -layout us -variant intl $ ééé |
1 |
1 2 3 | setxkbmap -model pc105 -layout us -variant alt-intl setxkbmap -model pc104 -layout us -variant alt-intl |
quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:06 schreef the_disheaver het volgende:
Exact hetzelfde...
[ code verwijderd ]
Maar ook bij andere instellingen doet ie verder weinig anders:
[ code verwijderd ]
En ook de andere variaties helpt niets
ondertussen alle variantjes met hd2, x gehad...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 20:53 schreef marc1982 het volgende:
[..]
aaaahhh, ik kan niet eens meer tellen..![]()
wat erg !!
edit :
typ " root (hd2," *tab*
Error 21: Selected disk does not exist
1 2 | :9~> Ë |
quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:08 schreef marc1982 het volgende:
[..]
ondertussen alle variantjes met hd2, x gehad...
hoe kan dit nou weer? :S
1 2 | Possible disks are: hd0 hd1 |
quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:11 schreef the_disheaver het volgende:
Het probleem is nu alleen in Opera nog maar... (het was in iedergeval overal) Bedankt in ieder geval, zal de opera instellingen ff bekijken.
"root-spatie-haakjeopenen-tab"quote:
zo?quote:
1 2 3 4 | grub> root ( grub> root ( grub> root ( |
Je probeert om een chroot uit te voeren rechtstreeks naar een device, maar dat kan niet. Een chroot voer je uit op een directory, zie de post van whoops.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:15 schreef marc1982 het volgende:
zo?
[ code verwijderd ]
en ik snap er ook geen zak van..
edit: als we nog even naar dit plaatje kijken http://picserver.student.utwente.nl/v/7IH9H6A19V79
zien we bij de hd staan, writable: no
dit staat nog steeds zo..
ok, heb de status veranderd naar writable : yes,
gewoon rechtermuisknop enzo
maar verschil is 0
die chroot had ik toch al gedaan? :Squote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:34 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Je probeert om een chroot uit te voeren rechtstreeks naar een device, maar dat kan niet. Een chroot voer je uit op een directory, zie de post van whoops.
Ik zag wat anders in het plaatje...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:35 schreef marc1982 het volgende:
die chroot had ik toch al gedaan? :S
naar /mnt/hdc1 toch?
sorry was al een ouder plaatje,quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:39 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Ik zag wat anders in het plaatje...
Wat is je probleem dan?quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:40 schreef marc1982 het volgende:
sorry was al een ouder plaatje,
misschien niet duidelijk genoeg er bij gezegd..
mmm ok, en hoe ga ik dat doen dan?quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:53 schreef whoops het volgende:
Misschien werkt het als je grub als user root uitvoert? Anders zou ik het echt niet meer weten...
Maar hd2 is je 3e harde schijf. Heb je zoveel schijven in je pc?quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:46 schreef marc1982 het volgende:
ik kan in grub niet het " root (hd2,x)" commando uitvoeren,
hij kent de schijf niet..
Ik ken knoppix niet zo goed, ik weet dus niet of het gebruik maakt van sudo, maar probeer maar eens:quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:54 schreef marc1982 het volgende:
[..]
mmm ok, en hoe ga ik dat doen dan?
ok stapje verder, denk ik..quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:56 schreef whoops het volgende:
[..]
Ik ken knoppix niet zo goed, ik weet dus niet of het gebruik maakt van sudo, maar probeer maar eens:
$ sudo grub
1 2 3 4 | Possible partitions are: Partition num: 0, Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83 Partition num: 4, Filesystem type unknown, partition type 0x82 |
Die eerste moet je hebben!quote:Op vrijdag 13 januari 2006 22:01 schreef marc1982 het volgende:
[..]
ok stapje verder, denk ik..
alhoewel het niet echt logisch is
[ code verwijderd ]
met *tab* dus
Yep, nu verder met setup (hd0) en als dat goed is gegaan quit.... rebootski en cross your fingers....quote:
nee, want je mbr is gewoon de eerste 512kb van je harde schijf (of zo iets). De windows-bootloader (ntldr) en de linux bootloaders (lilo + grub) gebruiken hetzelfde stuk harde schijf. Als je schijf ter plaatse van je mbr corrupt zou zijn kan je windows ook niet inkomen.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 23:23 schreef marc1982 het volgende:
morgen maar kubuntu proberen (net gedownload)
ik laat het wel horen wat het word..
of kan er 'gewoon' iets heel erg mis zijn met het mbr van deze 40 gig schijf?
Ow, naast dat ik geen trema's boven letters krijg: "e, maar in rest van Suse wel, doet ctrl-A het opeens ook weer niet (alles selecteren). Ctrl c en v doen het wel.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:11 schreef the_disheaver het volgende:
Het probleem is nu alleen in Opera nog maar... (het was in iedergeval overal) Bedankt in ieder geval, zal de opera instellingen ff bekijken.
net toegelichtquote:Op zaterdag 14 januari 2006 11:47 schreef AtraBilis het volgende:
Ik heb niet zo veel verstand meer van nieuwe PC hardware; maar kan het zijn dat je BIOS zo is ingesteld dat deze van SATA of CD wil booten en niet van een normale IDE schijf? gokje hoor Dus dat 't nieteens kijkt of het überhaupt wel kan booten van die schijf?
tja, dat is wel waar ja, het gaat vrij rap,quote:Op zondag 15 januari 2006 13:28 schreef CarpeNoctem het volgende:
Over dat hele schijf wissen,, ik doe dat wel altijd, maaaaaar ik vind het beetje apart dat dat formatteren zo ontiegelijk snel gaat. Toen ik win xp er nog op had staan, en ik de boel ging formatteren duurde dat nog niet eens 2 seconde. En de pc is toch echt helemaal leeg.
dit idee had ik ook al,quote:Op zondag 15 januari 2006 14:11 schreef CarpeNoctem het volgende:
Marc1982, ik snap je vraag niet echt goed eigelijk, maar afgaande op wat ik heb:
Ik heb 2 maal dezelfde optie, maar een keer staat dit er in het Engels en een keer in het Nederlands. Dus een maal Erase entire harddisk en een keer, schijf formatteren, als je dit ook bedoeld, welke je ook kiest maakt geen zak uit. Tis beide hetzelfde.
Aangezien het probleem zich alleen voordoet in Unix en niet onder WinXP lijkt het mij toch weldegelijk een probleem waar meer mensen last van kunnen hebben,, en in het boekje staat niets over vdcquote:Op zondag 15 januari 2006 14:36 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Dat lijkt me meer iets om in de handleiding van je mp3-speler te zoeken dan in een Unix topic.
1 |
1 2 | sudo alien -d gtkpod-0.99.2-1.1.fc3.rf.i386.rpm |
1 2 3 | sudo dpkg -i libgpod_0.3.0-2.1_i386.deb sudo apt-get install libmp4v2-0 |
1 |
Kost dat niet dubbel zoveel geheugen dan? Heb niet zo'n inmens grote geheugencapaciteit op deze pc. Maar heb het idee dat Kubuntu wat gebruikersvriendelijker is dan Ubuntu, alles wat makkelijker is te vinden etc.quote:Op zondag 15 januari 2006 17:04 schreef Angel_of_Dth het volgende:
KDE ipv Gnome. En je hoeft niet apart Kubuntu te installeren, KDE en Gnome kunnen prima naast elkaar in 1 installatie.
[ code verwijderd ]
En bij inloggen bij session voor KDE kiezen.
Met als reden?quote:Op zondag 15 januari 2006 17:24 schreef Angel_of_Dth het volgende:
En het kost ook niet veel tijd. In 10 minuten is het geinstalleerd en ben je ingelogd in KDE. En ik denk dat ik toch de voorkeur geef aan Gnome.
Ik ga voor KDE. Of het wel of geen windows look heeft boeit mij weinig, als het maar een beetje logisch en makkelijk in elkaar zit. Met 1 klik door de mapppen sufer bv, en niet zoals gnome (misschien kan dit wel ingesteld worden, ongetwijfeld) dubbel klikken (en zoals windows dus)quote:Op zondag 15 januari 2006 17:58 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Ik vind Gnome veel overzichtelijker. Vooral het menu. Maar ik ben dan ook aan Gnome gewend en weet daar alles gewoon blindelings te vinden inmiddels. Bij KDE blijf ik zoeken. En ik heb geen zin om het allemaal aan te passen aan mijn wensen.
Welcome to the wonderfull world of Linux......quote:Op zondag 15 januari 2006 18:26 schreef CarpeNoctem het volgende:
Word er zo langzamerhand wel schijtziek van dat linux nooit eens gelijk werkt.
Ik weet natuurlijk dat ik een beetje een lul ben door zo te zeiken, maar met deze instelling kom je er niet. Zoals je terecht opmerkt, alles werkt niet gelijk in Linux. Of je concludeert dat en gaat Windows of Mac gebruiken, of je realiseert je dat 't wellicht beter is dat je zelf iets actiever onderzoek doet alvorens je vraagt.quote:Op zondag 15 januari 2006 18:26 schreef CarpeNoctem het volgende:
Word er zo langzamerhand wel schijtziek van dat linux nooit eens gelijk werkt,, ik wil cd branden met GnomeBaker,, krijg ik dit:
Error mounting /media/cdrom0.
umount: /media/cdrom0 is niet aangekoppeld (volgens mtab)
Wat moet ik doen?
konquere (oid...quote:Op zondag 15 januari 2006 20:40 schreef CarpeNoctem het volgende:
Net Kubuntu geinstalleerd, maar krijg nu wel erg vreemde vraag...
Ik wil mijn persoonlijke map openen, en ik krijg de vraag: Openen met...
Nou dit vind ik een erg goede vraag, maar zou niet weten waarmee ie dat moet doen,, iemand?
quote:Op zondag 15 januari 2006 20:54 schreef CarpeNoctem het volgende:
Geen wonder dat ie het dan niet wilde doen, ik heb net konquerer eraf geflikkertDacht dat dit alleen webbrowser was.. dan maar ff re-installen.
Niet ergens in YaST of in het configratiescherm?quote:Op zondag 15 januari 2006 21:15 schreef __Saviour__ het volgende:
Hoe kan ik toegang verkrijgen tot mijn Windows-schijf?
Die is tijdens de installatie gemount als /windows, maar als ik die open is het leeg.
Het is een NTFS-partitie.
edit: nee laat maar, ik ben in de war
wel een andere vraag:
hoe stel ik grub in?
Ik wil dat Windows als eerste opstart als er na 10 secondes geen keus is gemaakt.
Nu is dat ubuntu.
Ik lees regelmatig dat jij dingen deinstalleert omdat je een zo kaal mogelijke installatie wil hebben, volgens mij is dit niet verstandig omdat allerlei pakketten afhankelijk van elkaar zijn. Dus wanneer je 1 pakket verwijderd dan worden er ineens veel meer pakketten verwijderd die je wel nodig hebt. Je moet gewoon lekker al die standaard geinstalleerde pakketten laten staan, dan heb je een stuk minder problemen.quote:Op zondag 15 januari 2006 21:50 schreef CarpeNoctem het volgende:
Ik lijk onderhand wel een wandelende vragenmachine, maar ik kom hier dus ook weer niet uit,, ik wil mijn repositarys gaan updaten, en dan krijg ik dit:
bart@Kubuntu:~$ sudo gedit /etc/apt/sources.list
sudo: gedit: command not found
wat is er nu weer mis?
Maar dit heeft daar ook weer mee te maken denk je? Tis gewoon mijn doel om een minimale instal er van te maken, maar dat wil niet echt lukken met deze OS denk ik,, heb je enig idee wat er mis is? Anders dan word het even de boel her-installeren.quote:Op zondag 15 januari 2006 21:56 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
[..]
Ik lees regelmatig dat jij dingen deinstalleert omdat je een zo kaal mogelijke installatie wil hebben, volgens mij is dit niet verstandig omdat allerlei pakketten afhankelijk van elkaar zijn. Dus wanneer je 1 pakket verwijderd dan worden er ineens veel meer pakketten verwijderd die je wel nodig hebt. Je moet gewoon lekker al die standaard geinstalleerde pakketten laten staan, dan heb je een stuk minder problemen.
Ik denk dat je tijdens je deinstalleer acties iets teveel hebt verwijdert, ik neem aan dat je de syntax van de commando's verder goed hebt?quote:Op zondag 15 januari 2006 21:58 schreef CarpeNoctem het volgende:
[..]
Maar dit heeft daar ook weer mee te maken denk je? Tis gewoon mijn doel om een minimale instal er van te maken, maar dat wil niet echt lukken met deze OS denk ik,, heb je enig idee wat er mis is? Anders dan word het even de boel her-installeren.
Ja,, overigens kan ik wel gewoon apt-getten enzoquote:Op zondag 15 januari 2006 22:01 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
[..]
Ik denk dat je tijdens je deinstalleer acties iets teveel hebt verwijdert, ik neem aan dat je de syntax van de commando's verder goed hebt?
Dit is trouwens niet alleen bij Ubuntu zo, maar bij Linux is z'n algemeen.quote:Op zondag 15 januari 2006 21:58 schreef CarpeNoctem het volgende:
[..]
maar dat wil niet echt lukken met deze OS denk ik,
Als je écht iets minimaals wilt; ga dan voor NetBSD of zo. Dat is standaard geen lynx (text-webbrowser) en rotzooi. Dan kun je een werkend systeem krijgen op minder dan 100 megabyte. Minimaal met Ubuntu is natuurlijk niets. Maar, Ubuntu is wel gebruikersvriendelijk. Leer eerst eens hoe dat pakketsysteem werkt; wat de finesses zijn; hoe je afhankelijkheden ziet, wat wat nodig heeft, et cetera.quote:Op zondag 15 januari 2006 21:58 schreef CarpeNoctem het volgende:
[..]
Maar dit heeft daar ook weer mee te maken denk je? Tis gewoon mijn doel om een minimale instal er van te maken, maar dat wil niet echt lukken met deze OS denk ik,, heb je enig idee wat er mis is? Anders dan word het even de boel her-installeren.
quote:Op zondag 15 januari 2006 22:22 schreef AtraBilis het volgende:
Het is nu alsof je een auto probeert te tunen voordat je eigenlijk kunt schakelen en dan maar uit experimenteerlust de accu uit de auto haalt om te kijken of 't daar beter van wordt.
Als het goed is komt KDE 3.5 niet in de officieele ondersteunde repositories van Ubuntu. Om KDE 3.5 te installeren moet je extra aanvullende en niet ondersteunde repositories instellen.quote:Op zondag 15 januari 2006 22:49 schreef AtraBilis het volgende:
Misschien zit 't nog niet in Ubuntu en moet je nog even wachten. Zulke paketten hebben vaak wel een lange wachttijd omdat ze nogal wat afhankelijkheden hebben en veel kapot kunnen maken, en goed getest moeten worden.
Inderdaad. Zal waarschijnlijk pas in Dapper standaard zijn. Maar er zijn meestal wel repositories te vinden die dergelijke pakketten hebben. Beetje googlen.quote:Op zondag 15 januari 2006 22:53 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
[..]
Als het goed is komt KDE 3.5 niet in de officieele ondersteunde repositories van Ubuntu. Om KDE 3.5 te installeren moet je extra aanvullende en niet ondersteunde repositories instellen.
Let er wel op dat je weet wat je doet. Het kan soms op subtiele wijze dingen kapot maken (niet-standaard KDE-programma's die niet goed werken met 3.5, en waarvoor de update ook nog niet in Ubuntu zit b.v.), het kan natuurlijk ook gewoon goed werken. Vraag jezelf af of je 3.5 écht nodig hebt.quote:Op zondag 15 januari 2006 22:58 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
Inderdaad. Zal waarschijnlijk pas in Dapper standaard zijn. Maar er zijn meestal wel repositories te vinden die dergelijke pakketten hebben. Beetje googlen.
man grubquote:Op zondag 15 januari 2006 21:15 schreef __Saviour__ het volgende:
wel een andere vraag:
hoe stel ik grub in?
Ik wil dat Windows als eerste opstart als er na 10 secondes geen keus is gemaakt.
Nu is dat ubuntu.
Hier staat uitgelegd hoe je het op je systeem krijgt: http://www.kubuntu.org/announcements/kde-35.phpquote:Op zondag 15 januari 2006 22:47 schreef __Saviour__ het volgende:
Ik heb net het systeem geupdate met synaptic, er werd veel gedownload en geinstalleerd. Maar KDE is nog steeds 3.4. En 3.5 is de nieuwste toch? Hoe zet ik die er op?
Het is een ubuntu-installatie en ik heb in een terminal sudo apt-get install kubuntu-desktop gedaan om KDE te installeren. Dan had ie toch wel de nieuwste moeten pakken?
Hier heb ik je ook al uitgelegd hoe je een minimale installatie krijgt, maar blijkbaar lees je gewoon niet (goed)....quote:Op zondag 15 januari 2006 21:58 schreef CarpeNoctem het volgende:
[..]
Tis gewoon mijn doel om een minimale instal er van te maken, maar dat wil niet echt lukken met deze OS denk ik,, heb je enig idee wat er mis is?
is het volgens mij ook. Volgens mij opent ie mappen e.d. met nautilus,, maar ik kan het verkeerd hebbenquote:Op zondag 15 januari 2006 20:54 schreef CarpeNoctem het volgende:
Geen wonder dat ie het dan niet wilde doen, ik heb net konquerer eraf geflikkertDacht dat dit alleen webbrowser was.. dan maar ff re-installen.
Nautilus is de bestandsverkenner voor Gnome.. KDE gebruikt konquerer ervoor. En aangezien hij het over Kubuntu had, dus met KDE lijkt me konquerer best belangrijkquote:Op maandag 16 januari 2006 11:42 schreef nyny83 het volgende:
[..]
is het volgens mij ook. Volgens mij opent ie mappen e.d. met nautilus,, maar ik kan het verkeerd hebben
Uiteraard kan dat, rechtsklik op je 'Panel', dan 'Add to panel' -> 'Special Button' -> 'Desktop Access'.quote:Op maandag 16 januari 2006 15:10 schreef __Saviour__ het volgende:
Kan ik aan KDE in de balk beneden een 'show desktop' knop toevoegen, net zoals bijv. in windows en gnome?
Gok: Niet. Wellicht dat je UT wel in een venster kunt draaien, maar daar houdt het denk ik mee op. Wellicht dat XNest als oplossing werkt als je niet direct in een venster kunt draaien.quote:Op maandag 16 januari 2006 17:23 schreef Schorpioen het volgende:
Zeg, weet iemand hoe je onder linux vanuit een full screen game (bijv UT2004) terug kan gaan naar je desktop zonder de game af te hoeven sluiten? Onder windows is dat alt-enter maar onder linux heb ik het nog niet gevonden...
Als die distro geen Gnome draait, maar XFCE, dan denk ik dat Gnome-pictogrammen en themes niet zo'n zin hebben.quote:Op maandag 16 januari 2006 18:00 schreef CarpeNoctem het volgende:
Nou dan straks toch maar Xubuntu installeren, ik had gehoopt dat ik handmatig het voor elkaar kreeg om de niet nodige bestanden eruit te mikken. Maar helaas. Vind het zo simpel om de makkelijkste weg te kiezen, maar die kies ik dan toch maar met Xubuntu.
Heb nog wel 2 vraagjes:
* Nu kun je Gnome-Pictogrammen downloaden en Themes, kan dat straks ook nog?
* Het is een minimale installatie, betekent het dan ook dat ik zwaardere programma's
er niet op kan installeren? Of is dit wel gewoon mogelijk... ?
Hmmz vind het wel leuk om beetje gekke pictogrammen te hebben, niet dat standaart spul, maar dat is dus dan straks niet meer mogelijk... De vraag was dus eigenlijk meer of er de mogelijk bestaat om Pictogrammen endergelijke te veranderen.quote:Op maandag 16 januari 2006 18:04 schreef AtraBilis het volgende:
[..]
Als die distro geen Gnome draait, maar XFCE, dan denk ik dat Gnome-pictogrammen en themes niet zo'n zin hebben.
Uiteraard kun je er zwaardere programma's wel op installeren. De vraag is echter waarom wil je dat als je een minimale distributie kiest? tenzij je daarmee databases e.d. bedoelt, maar dat vermoed ik niet. Maar als je toch KDE gaat installeren (of Gnome t.z.t.) dan zie ik 't nut niet van die minimale installatie.
Ik neem aan dat je wel begrijpt dat xubuntu exact dezelfde ubuntu is alleen dan met een ietwat andere package selectie, en dat je dus xubuntu of kubuntu gewoon vanuit apt kan installeren? Bekijk de packages xubuntu-desktop en kubuntu-desktop eens.quote:Op maandag 16 januari 2006 18:00 schreef CarpeNoctem het volgende:
Vind het zo simpel om de makkelijkste weg te kiezen, maar die kies ik dan toch maar met Xubuntu.
Precies, of je nu Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu of Edubuntu neemt, het is allemaal afgeleid en praktisch hetzelfde als Ubuntu. Dus de problemen die je nu in Kubuntu en Ubuntu hebt, die heb je straks in Xubuntu ook.quote:Op maandag 16 januari 2006 19:11 schreef Schorpioen het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je wel begrijpt dat xubuntu exact dezelfde ubuntu is alleen dan met een ietwat andere package selectie,
1 2 3 4 5 6 | 126751a2dc5528c2f9044d9e4ee36d61 ubuntu-5.10-install-i386.iso 8886a26a1da1daa3669ed6e1253bd93b ubuntu-5.10-install-powerpc.iso 8523ee4b5490c9b77ac4ec5e5a12b2f5 ubuntu-5.10-live-amd64.iso 49f36f8aef009d6403360de23b5a47d4 ubuntu-5.10-live-i386.iso 752c8d641ca486955c7747cac1c8a305 ubuntu-5.10-live-powerpc.iso |
"md5 check sums are the same"quote:Op maandag 16 januari 2006 20:11 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Iets is niet goed met Grub op jouw cd, begin ik te vermoeden.
Kijk voor de zekerheid eens of de ISO die je gedownload hebt wel goed is. Dit kan met door een MD5sum te controleren. De juiste staat bij de downloads, die van jouw ISO kun je met een programma controleren, moet je maar even googlen naar een geschikt programma voor Windows.
[ code verwijderd ]
Die dus. Vermoedelijk de tweede in het rijtje, of anders die bij de juiste iso staat.
ah, zo simpel nog. had ik zelf moeten kunnen vindenquote:Op maandag 16 januari 2006 15:38 schreef whoops het volgende:
[..]
Uiteraard kan dat, rechtsklik op je 'Panel', dan 'Add to panel' -> 'Special Button' -> 'Desktop Access'.
Er zou met branden een fout opgetreden kunnen zijn. Je zou kunnen proberen de cd nog eens te branden, op lage snelheid bij voorkeur, om ook dat uit te sluiten. Anders zou ik het snel ook even niet meer weten.quote:Op maandag 16 januari 2006 20:17 schreef marc1982 het volgende:
en als m'n grub van m'n cd corrupt zou zijn,
dan zou ie het in vmware toch ook niet mogen doen?
want dat deed ie wel namelijk..
niet via cd, maar iso gemount..
maar toch..
Dit boek ben ik erg over te spreken. Het is al wel wat verouderd, maar er is een hoop uit te leren. Wel specifieke Unix-informatie, er worden geen packagemanagers behandeld bijvoorbeeld.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 12:45 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
ah, zo simpel nog. had ik zelf moeten kunnen vinden. Maar bedankt!
Wat is eigenlijk een goed boek over linux? Ik ben er nu al eventjes mee bezig en simpele dingen lukken me allemaal, als ik tutorials stap voor stap volg.
Maar ik wil ook weten wat het allemaal doet, al die commando's. Al die packetmanagers enzo, die terminal commando's. Is er een goed boek dat helemaal bij het begin begint, maar ook de ingewikkeldere dingen behandelt?
Al doende leert men, en het lukt al aardig, en als het fout gaat is dat alleen een goede reden om het de volgende keer beter te doenquote:Op dinsdag 17 januari 2006 17:27 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Ja, dat kun je leuk vinden. Zou het niet leuker zijn als je weet wat je doet, en het dus ook lukt? Dus wat ervaring opdoen, veel lezen en dan succesvol het systeem ontdoen van alles dat je niet nodig hebt?
Mij lijkt dat in ieder geval leuker dan elke keer op fora te moeten vragen wat je verkeerd doet.
En zoals gezegd levert XFCE4 installeren ipv Gnome niet veel voordeel op. Het voordeel van XFCE4 is dat het vrij licht is, dus op oudere systemen draait. Dat wil niet zeggen dat er minder programma's geinstalleerd worden
Daarbij is voor de mensen die op dat forum reageren ook leuker als de vraagsteller zelf iets meer van de materie af weet, in plaats van dat hij telkens aannames doet die voor geen meter kloppen...quote:Op dinsdag 17 januari 2006 17:27 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Mij lijkt dat in ieder geval leuker dan elke keer op fora te moeten vragen wat je verkeerd doet.
Ook. En de manier van vragen is vaak stukken gerichter als mensen wat meer een idee hebben we ze aan het doen zijn. De relevante informatie wordt er dan immers vaak gelijk bij gegeven.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 17:30 schreef whoops het volgende:
[..]
Daarbij is voor de mensen die op dat forum reageren ook leuker als de vraagsteller zelf iets meer van de materie af weet, in plaats van dat hij telkens aannames doet die voor geen meter kloppen...
hoe game jij eigenlijk in linux? wil ook wel eens uitproberen of ik een paar games ook onder linux werkend kan krijgen.quote:Op maandag 16 januari 2006 17:23 schreef Schorpioen het volgende:
Zeg, weet iemand hoe je onder linux vanuit een full screen game (bijv UT2004) terug kan gaan naar je desktop zonder de game af te hoeven sluiten? Onder windows is dat alt-enter maar onder linux heb ik het nog niet gevonden...
Volgens ATI :quote:Op dinsdag 17 januari 2006 17:53 schreef the_disheaver het volgende:
Heeft er iemand een ATI kaart met werkende TV?
3D enzo krijg ik voor elkaar (Atit all in wonder 9800) maar de TV geheel niet, en daarover kan ik ook weinig vinden...
Welk merk tv-kaart (dus zonder videokaart) werkt wel goed samen met linux?
Volgens mij is dat de enige oplossing...:(
Hier een overzichtje van TV-kaarten die met 'bttv' werken...quote:Q8: Is v4l video capture supported for ALL IN WONDER cards?
A8: The ATI Proprietary Linux driver does not currently provide video capture functionality. Video capture support for most ALL IN WONDER cards should be available from the GATOS project.
Ik heb het zelf met een Leadtek WinFast 2000 wel eens aan de praat gehad...quote:bttv is linux driver for TV cards based on the bt848 and bt878 chips.
Om Windows games onder Linux aan de praat te krijgen kan je de commerciele Wine variant 'Cedega' gebruiken. Hiervoor moet je normaal dus betalen, maar je kan voor niets een 'development' versie gebruiken, door er eentje uit CVS te halen.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 18:52 schreef nyny83 het volgende:
[..]
hoe game jij eigenlijk in linux? wil ook wel eens uitproberen of ik een paar games ook onder linux werkend kan krijgen.
Mooi dat je gevonden hebt waar het aan ligt...quote:Op dinsdag 17 januari 2006 19:13 schreef marc1982 het volgende:
Mensen mijn 'probleem' is opgelost,
als iemand me de logica kan uitleggen graag...
het zit zo..
in het 1e scherm van m'n bios staan m'n ide devices :
Pr mas
Pr sla
Sec mas
Sec sla
deze staan meestal op auto, maar zijn ook zelf in te stellen op 'none' of zelf type aangeven.
goed, tijdje m'n 40 gig niet gebruikt, dus op 'none' gezet.
dus niet zo heel gek dat ik daar niet van kon booten, kan ik heel goed inkomen zelfs..
maar kan iemand me vertellen waarom windows en linux setup 'm wel zien als ie ingesteld staat als 'none' en hoe het kan dat ik 'm wel kan instellen bij boot sequence?
omdat ie gewoon aan te spreken was in windows, en gevonden werd in linux heb ik hier niet naar gekeken..
werkt het nu?
ja in principe wel..
net setup gedraaid met sata schijven los, grub op 40 gig en gaan..
alleen moet ik setup nog een keer opnieuw doen..
heb in setup de fout gemaakt om 2x dezelfde typfout in m'n wachtwoord te maken..
huh?quote:Op dinsdag 17 januari 2006 19:49 schreef whoops het volgende:
[..]
Mooi dat je gevonden hebt waar het aan ligt...
Als je dat 'chroot' truucje nog een keer uitvoert kan je op die manier je password resetten... Scheelt een reinstall...
1 2 3 4 | mount /dev/hda1 /mnt/root chroot /dev/hda1 /bin/bash passwd |
mkdir -p ? waar staat die '-p' voor?quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:00 schreef F.U.B.A.R het volgende:
chroot = change root. Je boot van een live CD of rescue disk en chroot dan naar je "echte" root (/dev/hda1 ofzo).
mkdir -p /mnt/root
mount /dev/hda1 /mnt/root
chroot /dev/hda1 /bin/bash
passwd
Om uitgebreide info over de meeste commando's op een Unix-systeem te krijgen gebruik je de 'manpages'.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:07 schreef marc1982 het volgende:
[..]
mkdir -p ? waar staat die '-p' voor?
en passwd? reset je password?
wil graag weten wat ik doe, zodat ik het ook snap, iedereen kan overtypen
en password is dan gewoon leeg?
gewoon enter?
1 |
quote:-p, --parents
no error if existing, make parent directories as needed
m'n password is niet leeg, maar wat moet ik dan invullen bij het inloggen (weer op ubuntu) ?quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:11 schreef F.U.B.A.R het volgende:
De -p in mkdir staat voor "maak ook de parentdirs als die nog niet bestaan". En met passwd stel je idd een nieuw pword in.
Je pword is niet leeg, maar doordat je van de live CD boot, ben je root. Als je daarna ook nog chroot, wordt er niet naar je pword gevraagd. Handig he.
ik weet niet of het een probleem is,quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:44 schreef F.U.B.A.R het volgende:
Dunno. Als je boot van een Live CD wordt er geen password gevraagd. En als je chroot ook niet. Dus wat is het probleem?
Je hebt voor chroot inderdaad een directory nodig, een device gaat niet werken... Daar kwam ik eerder in dit topic achter...quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:47 schreef __Saviour__ het volgende:
chroot /dev/hda1 /bin/bash roept direct /dev/hda1 aan. Waarom dan die eerdere mount? Heb je anders geen toegang?
Ik ga het nog een keer uitleggen:quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:47 schreef marc1982 het volgende:
[..]
ik weet niet of het een probleem is,
maar dit wil ik ook graag voorkomen..
als ik via chroot m'n password reset,
kan ik hierna dan in ubuntu inloggen met
username = "username"
password = "" ??
zo niet wat word dan het password?
of moet ik dat opgeven bij het commando?
dat wil ik graag weten
heel simpelquote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:56 schreef F.U.B.A.R het volgende:
[..]
Ik ga het nog een keer uitleggen:
1. live CD in de CD-Rom
2. booten van de CD
3. Linux is geboot en je bent standaard ingelogd als root
4. je chroot naar je "echte" /
5. je runt "passwd" en geeft een nieuw password op
6. CD uit de speler en booten van je gewone Linux
(evt. 7. inloggen als root met het password dat je daarvoren hebt ingetypt)
Is toch simpel? Of mis ik iets?
Ga je dan ook meteen wat manpages doorlezen? Deze info had je daar zo kunnen vinden. Als je alles moet blijven vragen op deze manier kan je wel 80 topics volkrijgen...quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:58 schreef marc1982 het volgende:
[..]
heel simpel
maar "5. je runt "passwd" en geeft een nieuw password op" miste ik nog..
of tenminste dat je dan je nieuwe password moest opgeven..
ga het zo proberen
True, had ik er uit gewoonte niet bijgezet. Linux is helemaal niet zo eng als het lijkt hoor.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:58 schreef marc1982 het volgende:
[..]
heel simpel
maar "5. je runt "passwd" en geeft een nieuw password op" miste ik nog..
of tenminste dat je dan je nieuwe password moest opgeven..
ga het zo proberen
Onder KDE opent je CD automatisch met een mapje MP3 (en ook FLAC, WAV en OGG trouwens) in Konquerer. Als je dit mapje kopieert naar je HD worden de MP3's automagisch gemaakt... Geweldig systeem...quote:Op dinsdag 17 januari 2006 21:41 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Er zijn trouwens vast wel mensen hier die cd's rippen in Linux. Welke software gebruiken jullie ervoor? Ik wil graag cd's rippen naar mp3 met lame, omdat mijn hele collectie ongeveer zo geript is.
Ik gebruikte in Windows altijd EAC en dat werkte perfect. Automatisch werd een mapje aangemaakt in de map waar mijn mp3's staan met de naam 'artiest - titel'. En de bestanden 'nummer - artiest - titel'. Zo zou ik dus ook graag mijn nieuwe cd's rippen (ik heb weer wat in te halen, sinds ik Ubuntu heb, heb ik eigenlijk niets meer geript).
Dit is ook echt cool trouwens, ik ga eerdaags m'n servertje maar eens 'klonen'...quote:Op dinsdag 17 januari 2006 20:47 schreef Schorpioen het volgende:
- Om te beginnen moeten iig je homedir en je data en eventueel je /etc dir hun eigen partitie hebben. Anders kun je het vergeten.
- tik in: "sudo dpkg --get-selections > ~/packages.txt"
- bewerk deze lijst eventueel en gooi packages die je niet nodig hebt eruit
- herinstalleer ubuntu met de cd maar kies de server versie, voor een minimaal systeem
- kies voor manual partitioning en geef de partities weer de mountpunten terug die ze hadden
- laat je home, data en etc partities ongewijzigd in de setup, maar formatteer de overige partities
- Na installatie, log je in en tik je in: "sudo dpkg --set-selections <~/packages.txt"
- Tik "sudo apt-get update"
- Tik in "sudo dselect install" en al je pakketten worden geinstalleerd, vers van het internet.
- Start X op en vind alles zowat exact zoals je het hebt achtergelaten!![]()
Ik startte azureus op en mijn torrents gingen gewoon verder waar ze gebleven waren!
Tja, probeer dat met windows maar eens!
ga ik doenquote:Op dinsdag 17 januari 2006 21:05 schreef Schorpioen het volgende:
[..]
Ga je dan ook meteen wat manpages doorlezen? Deze info had je daar zo kunnen vinden. Als je alles moet blijven vragen op deze manier kan je wel 80 topics volkrijgen...
dankjequote:Op dinsdag 17 januari 2006 21:42 schreef F.U.B.A.R het volgende:
[..]
True, had ik er uit gewoonte niet bijgezet. Linux is helemaal niet zo eng als het lijkt hoor.
Grip, een frontend van cdparanoia (te vergelijken met EAC @ secure mode) en Lame. Ik rip mijn CD's ermee naar --aps, inclusief ID3 tags en filenames zoals ik ze wil. Het programma trekt ook automatisch de namen uit CDDB als je de CD in de drive doet.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 21:41 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Er zijn trouwens vast wel mensen hier die cd's rippen in Linux. Welke software gebruiken jullie ervoor? Ik wil graag cd's rippen naar mp3 met lame, omdat mijn hele collectie ongeveer zo geript is.
Ik gebruikte in Windows altijd EAC en dat werkte perfect. Automatisch werd een mapje aangemaakt in de map waar mijn mp3's staan met de naam 'artiest - titel'. En de bestanden 'nummer - artiest - titel'. Zo zou ik dus ook graag mijn nieuwe cd's rippen (ik heb weer wat in te halen, sinds ik Ubuntu heb, heb ik eigenlijk niets meer geript).
Oke, ik denk ook dat ik dat ga doen. Ik zal denk ik de eerste tijd Windows nog het meest gebruiken omdat ik het gewoon gewent ben. Óf Linux moet gelijk helemaal fantastisch zijnquote:Op donderdag 19 januari 2006 17:37 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Ik heb zelf alleen ervaring met Linux installeren terwijl Windows er al op staat. Ik heb het nooit andersom gedaan. Daarbij heb ik nooit problemen ondervonden, dus dat kan ik je aanraden.
Je zult Linux eerst moeten leren kennen wil het echt fantastisch voor je zijn...quote:Op donderdag 19 januari 2006 17:59 schreef Twisted_Logic het volgende:
[..]
Oke, ik denk ook dat ik dat ga doen. Ik zal denk ik de eerste tijd Windows nog het meest gebruiken omdat ik het gewoon gewent ben. Óf Linux moet gelijk helemaal fantastisch zijn.
En daar kom je nu mee. Ik heb eergisteren maar eens een partitie naar FAT32 omgezet. Ik blijf mijn muziek kopieeren op deze manier.quote:Op donderdag 19 januari 2006 18:34 schreef whoops het volgende:
De rest van de schijf gebruik ik als tijdelijke data-partitie, waar downloads en zooi terecht komen, en spul wat niet op m'n servertje hoeft te staan. Deze partitie heb ik vanwege de Windows-compatibiliteit FAT32 gelaten, maar nu baal ik er een beetje van, ik ben namelijk deze tool tegen gekomen, waarmee je vanuit Windows op een Linux partitie kan schrijven... Dan heb je onder Linux de voordelen van een 'native' filesystem, en onder Windows gedraagt het zich ook als elk ander filesystem.
Windows heeft geen weet van andere OS'en dus je zal inderdaad eerst Windows moeten installeren. Als je het andersom doet zal windows je linux boot slopen.quote:Op donderdag 19 januari 2006 17:26 schreef Twisted_Logic het volgende:
Oke mensen ik wil graag even advies, ik heb vrijwel nog nooit echt met Linux gewerkt (alleen maar met de live cd van Ubuntu)
Over een paar weken heb ik een nieuwe computer, en daar wou ik Windows 2000pro (of XP) instaleren, én ik wil er als dual boot Linux opzetten, zelf heb ik in gedachten om Ubuntu er op te zetten.
Wat raaden jullie mij aan, als eerste boot Linux of als eerste boot Windows? Ik heb wel eens gelezen dat je beter eerst Windows erop kan zetten en dan pas Linux, maar ik weet niet wat daar van waar is.
Alvast bedankt.
1 2 3 | error: db4 error(-30978) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery error: cannot open Packeges index |
In de eerste errormelding staat 'regoin', als je daar 'region' van maakt vind je al een stuk meer...quote:Op donderdag 19 januari 2006 21:53 schreef tactic_to het volgende:
hey unix/linux gebruikers.
ik heb een beetje vreemd probleempje met mijn linux instalatie. ik kan geen rpm's installeren.
ik krijg de volgende fout:
[ code verwijderd ]
ik kan niks vinden op internet hoe ik dit zou moeten oplossen. ik heb al rpm --rebuilddb en rpm --initdb maar geen van beide heeft geholpen.
ik draai een versie van fedora core en als ik me niet vergis is het versie 2 maar zeker weten doet ik het niet want het is een clarkconnect.
ik ben trouwens niet een volledig linux noob ik heb gelukkig enige kennis maar het is nog helaas niet veel.
ik hoop dat 1 van jullie me kan helpen.
alvast bedankt voor de hulp
quote:Basically it says:-
"hangs" in select are usually stale locks. Fix by doing
cd /var/lib/rpm
rm -f /var/lib/rpm/__db*
Putty: tekst selecteren = kopieren...quote:Op vrijdag 20 januari 2006 00:29 schreef tactic_to het volgende:
jah inderdaad heb ik hem over getypt wist ff niet meer hoe ik met putty moest kopieren en plakken.
maar het werkt weer.
en ik heb clarkconnect geinstalleerd wat als basis fedora heeft
Het lijkt er inderdaad op dat je DNS niet goed staat, of dat je netwerkverbinding in z'n geheel niet werkt.quote:Op vrijdag 20 januari 2006 10:46 schreef CarpeNoctem het volgende:
Ik krijg een error bij het opstarten van Ubuntu,
Error Synchronizing Clock, en dan een link naar een website van ubuntu. Ik kan alleen nergens een instelling vinden waar ik dit kan aanpassen,,, dus wat te doen?
1 |
Als je dit commando uitvoert kan je de keuze maken (mits je meerdere display-managers hebt geinstalleerd...) :quote:Op vrijdag 20 januari 2006 13:52 schreef __Saviour__ het volgende:
Ik heb ook Ubuntu met KDE, eigenlijk Kubuntu dus. Maar het opstartscherm en de loginmanager zijn nog gewoon in ubuntu-stijl (met GDM login manager), daarna start KDE pas op.
1 |
Dat is inderdaad 'weird science'....quote:Op vrijdag 20 januari 2006 13:46 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Ik startte vandaag op en dan krijg je het hele lijstje met dingen die gedaan worden. Allemaal erg leuk enzo, alles ging goed, overal stond netjes ok achter. Waarom ik dan toch post? Er stond KUBUNTU boven en het was blauw.
Laatst was mijn computertje ook al KDM aan het sluiten bij het afsluiten. Maar bij het inloggen zie ik toch echt GDM. En bij de installatie van kubuntu-desktop laatst, heb ik ook voor GDM gekozen.
Verbazing alom vanmorgen. Dat wilde ik even met jullie delen.
Ja, dat had ik al gevonden. Maar ik heb een tof GDM inlogscherm gevonden, en die wil ik dus gebruikenquote:Op vrijdag 20 januari 2006 14:00 schreef whoops het volgende:
[..]
Als je dit commando uitvoert kan je de keuze maken (mits je meerdere display-managers hebt geinstalleerd...) :
[ code verwijderd ]
Yup, met sudo apt-get install kubuntu-desktop, dacht ik.quote:Heb je KDE wel middels de package 'kubuntu-desktop' geinstalleerd?
Je wil GDM draaien? Dan kan je daar toch voor 'GDM' kiezen, of werkt dat niet ?quote:Op vrijdag 20 januari 2006 14:04 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Ja, dat had ik al gevonden. Maar ik heb een tof GDM inlogscherm gevonden, en die wil ik dus gebruiken
Ah, i see, het was geen vraag...quote:Op vrijdag 20 januari 2006 14:07 schreef __Saviour__ het volgende:
ja, ik bedoelde: ik had die instelling al eerder gevonden, en het teruggezet naar gdm. Dus het is al zoals ik wil.
Ik krijg onleesbare meldingen in mijn terminal. Maar het werkt niet en de melding die daarover gaat en blijkt verschijnen is:quote:Op dinsdag 17 januari 2006 19:39 schreef whoops het volgende:
[..]
Om Windows games onder Linux aan de praat te krijgen kan je de commerciele Wine variant 'Cedega' gebruiken. Hiervoor moet je normaal dus betalen, maar je kan voor niets een 'development' versie gebruiken, door er eentje uit CVS te halen.
Hoe je dat doet staat hier beschreven...
quote:EOF from server, retry number 5o
Hierom:quote:Op vrijdag 20 januari 2006 18:17 schreef meranto het volgende:
Er kan bijna een apart Ubuntu-topic gemaakt worden![]()
Waarom heet het topic trouwens "Het Grote Unix-Guru's helpen Linux-Newbies?
quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:50 schreef marc1982 het volgende:
[..]
heb ik naar gezocht..
dacht dat het linux-guru's helpen linux newbies heette..
gezocht op linux, dus niet gevonden
Je hebt mail...quote:Op vrijdag 20 januari 2006 17:34 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
Ik krijg onleesbare meldingen in mijn terminal. Maar het werkt niet en de melding die daarover gaat en blijkt verschijnen is:
[..]
Jij ook!quote:
Klibido is redelijk straight forward. Je stelt een newsserver in, haalt een lijst op met nieuwsgroepen en kiest daar een aantal interessante nieuwsgroepen uit (subscribe). Je zorgt er vervolgens voor dat die nieuwsgroepen worden bijgewerkt (update). Dat kan inderdaad even duren, afhankelijk van de verbindingssnelheid en de newsserver die je gebruikt. Als een nieuwsgroep is bijgewerkt, dan kijk je in de inhoud daarvan wat je wilt downloaden. Dat selecteer je waarna je het kunt downloaden. De locatie waar klibido de bestanden opslaat kun je instellen. Verder vind je een aantal veel gebruikte functies onder de rechter muisknop.quote:Op vrijdag 20 januari 2006 20:30 schreef CarpeNoctem het volgende:
Het hoort hier misschien nit helemaal thuis maar ik heb zojuist Klibido geinstalleerd, een nieuwsgroep download programma,nou ben ik een absolute beginneling qua nieuwsgroepen en heb ik geen idee hoe hiermee te werken. Weet iemand een nederlandse uitleg hiervan te vinden? Als ik een binarie in wil en deze eerst wil updaten duurt dat extreem lang, is dat normaal? en moet dat iedere keer?
www.binaries4all.nlquote:Op vrijdag 20 januari 2006 20:30 schreef CarpeNoctem het volgende:
Het hoort hier misschien nit helemaal thuis maar ik heb zojuist Klibido geinstalleerd, een nieuwsgroep download programma,nou ben ik een absolute beginneling qua nieuwsgroepen en heb ik geen idee hoe hiermee te werken. Weet iemand een nederlandse uitleg hiervan te vinden? Als ik een binarie in wil en deze eerst wil updaten duurt dat extreem lang, is dat normaal? en moet dat iedere keer?
Goeie naam wel voor een usenet clientquote:Op vrijdag 20 januari 2006 20:30 schreef CarpeNoctem het volgende:
Het hoort hier misschien nit helemaal thuis maar ik heb zojuist Klibido geinstalleerd, een nieuwsgroep download programma,nou ben ik een absolute beginneling qua nieuwsgroepen en heb ik geen idee hoe hiermee te werken. Weet iemand een nederlandse uitleg hiervan te vinden? Als ik een binarie in wil en deze eerst wil updaten duurt dat extreem lang, is dat normaal? en moet dat iedere keer?
Zo heb je ook een image viewer die je met 1 hand kan bedienen en dan ook zeer toepasselijk "pornview" heetquote:Op zaterdag 21 januari 2006 20:17 schreef Shivo het volgende:
[..]
Goeie naam wel voor een usenet client
Dit snapte ik ongeveer na de derde keer dat ik het las.quote:Op maandag 23 januari 2006 18:52 schreef Jump het volgende:
Ik heb in de OP linkje naar de OP toegevoegd
Om de chaos compleet te maken heb ik de link naar de OP op de wiki maar even aan de OP op de wiki toegevoegdquote:Op maandag 23 januari 2006 18:52 schreef Jump het volgende:
Ik heb in de OP linkje naar de OP toegevoegd (staat nu ook op de WIki).
En ook in de Centrale topics lijst geplaatst
Maar waarom? Ik bedoel..kun je met Gnome meer omdat je er meer aan kunt instellen? Wat zijn nou de wezenlijke verschillen?quote:Op dinsdag 24 januari 2006 06:51 schreef dop het volgende:
dat zal elke gebruiker opzich proefondervindelijk moeten uitzoeken
als we het alleen over de twee grote hebben
kde voor de windows gebruiker / linux newbie, en iedereen die dat niet is.
gnome voor de iets wat eigenwijze gebruiker die net ff wat anders wil en iedereen die zich daar van wil onderscheiden.
Misschien heb je wat aan deze grafische vergelijking...quote:Op dinsdag 24 januari 2006 07:51 schreef dr.ebola het volgende:
[..]
Maar waarom? Ik bedoel..kun je met Gnome meer omdat je er meer aan kunt instellen? Wat zijn nou de wezenlijke verschillen?
daar is zo niets fatsoenlijks over te zeggen aangezien ze bijde een ongelofelijke meuk aan extra software hebben die je apart kunt instaleren, maar vaak kun je die extra's van de een ook onder de ander gebruiken.quote:Op dinsdag 24 januari 2006 07:51 schreef dr.ebola het volgende:
[..]
Maar waarom? Ik bedoel..kun je met Gnome meer omdat je er meer aan kunt instellen? Wat zijn nou de wezenlijke verschillen?
helemaal eensquote:Op dinsdag 24 januari 2006 14:06 schreef dop het volgende:
[..]
als je het mij vraagt is het verschil de look and feel, en niet wat je er mee kunt.
Installeer gewoon elke DE (KDE/Gnome/Xfce/CDE) en elke WM (*box/FVWM/IceWM/...) en vergelijk ze. DE's zijn "totaalpakketten" terwijl WM's lean and mean zijn: een WM maak je helemaal op maat. Met DE's kan dat ook alleen is dat wat lastiger.quote:Op dinsdag 24 januari 2006 07:51 schreef dr.ebola het volgende:
[..]
Maar waarom? Ik bedoel..kun je met Gnome meer omdat je er meer aan kunt instellen? Wat zijn nou de wezenlijke verschillen?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 | Hit http://non-us.debian.org stable/non-US/main Packages Hit http://non-us.debian.org stable/non-US/main Release Hit http://non-us.debian.org stable/non-US/main Sources Hit http://non-us.debian.org stable/non-US/main Release Get:1 http://security.debian.org stable/updates/main Packages [180kB] Get:2 http://security.debian.org stable/updates/main Release [110B] Get:3 http://ftp.us.debian.org stable/main Packages [3349kB] Get:4 http://ftp.us.debian.org stable/main Release [95B] Get:5 http://ftp.us.debian.org stable/main Sources [1322kB] Get:6 http://ftp.us.debian.org stable/main Release [97B] Fetched 4851kB in 17s (271kB/s) Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done debian:~# apt-get upgrade Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done The following packages have been kept back apache apache-common apt apt-utils aptitude armagetron base-config bind9-host console-common console-tools cpp debconf debianutils dnsutils dpkg e2fsprogs exim fileutils gcc gdk-imlib1 groff-base ifupdown kdelibs3-bin kmerlin libcupsys2 libgd1 libgd2 libldap2 libmng1 libnspr4 libnss3 libpng2 libsdl-image1.2 libxslt1 lilo lynx man-db mc mount mozilla mozilla-browser mozilla-mailnews mozilla-psm mysql-client mysql-server netbase nmap php4 php4-gd php4-mysql ppp pppoeconf proftpd proftpd-common python quota samba samba-common shellutils smbclient smbfs ssh swat sysvinit tasksel telnet textutils util-linux vim webalizer whiptail whois xbase-clients xfree86-common xlibmesa3 xlibs 8 packages upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 76 not upgraded. Need to get 21.6MB of archives. After unpacking 32.8kB will be used. Do you want to continue? [Y/n] |
Er kan een nieuwere versie beschikbaar zijn van een pakket maar misschien zijn nog niet alle dependencies beschikbaar. Daar wacht apt dus op. Of je hebt pakketten aangemerkt die niet geupgrade mogen worden. Soms helpt het om een "apt-get dist-upgrade" te doen.quote:Op donderdag 26 januari 2006 13:41 schreef mighty_myte het volgende:
[ code verwijderd ]
kan iemand me uitleggen wat er gebeurt? waarom wordt die lijst met 76 packages achtergehouden?
en hoe kan het dat hij zoveel moet downloaden maar bijna niks ervan gebruikt?
1 2 3 4 5 6 7 | deb http://ftp.us.debian.org/debian/ stable main deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ stable main deb http://non-us.debian.org/debian-non-US stable/non-US main deb-src http://non-us.debian.org/debian-non-US stable/non-US main deb http://security.debian.org/ stable/updates main debian:/etc/apt# |
109 new installed, 73 upgraded!quote:Op donderdag 26 januari 2006 13:52 schreef Schorpioen het volgende:
[..]
Soms helpt het om een "apt-get dist-upgrade" te doen.
Nee hoor, met KDE kun je weldegelijk meer dan met Gnome. KDE is op heel veel punten te tunen, terwijl je daar bij Gnome tevergeefs naar zult zoeken. KDE geeft de gebruiker vrijheid terwijl Gnome juist restrictief is. Of zoals Torvalds het zei:quote:Op dinsdag 24 januari 2006 14:06 schreef dop het volgende:
als je het mij vraagt is het verschil de look and feel, en niet wat je er mee kunt.
quote:I personally just encourage people to switch to KDE.
This "users are idiots, and are confused by functionality" mentality of
Gnome is a disease. If you think your users are idiots, only idiots will
use it. I don't use Gnome, because in striving to be simple, it has long
since reached the point where it simply doesn't do what I need it to do.
Please, just tell people to use KDE.
Welke versie? Ik gebruik 0.2.4.1 en heb daar tot nog toe geen problemen mee gehad, al moet ik daarbij vertellen dat ik maar 1 server gebruik en dus niet hoef te switchen.quote:Op dinsdag 24 januari 2006 18:14 schreef CarpeNoctem het volgende:
Ben een beetje aan het heenklooien met Klibido, het enige probleem is dat ie soms gewoon crasht. Bijvoorbeeld als ik wil klikken op verwijderen van een server, dan crasht het hele programma en moet ik hem opnieuw opstarten. Het is dus erg instabiel. Heb het inmiddels al paar keer opnieuw geinstalleerd en daar ligt het dus niet aan. Is dit bij meer mensen het geval?
1.3 werd ook bijgewerkt in de update, zag ik. Neemt niet weg dat ik een beetje huiverig begin te worden naar wat er allemaal nog meer, ongevraagd, geinstalleerd isquote:Op donderdag 26 januari 2006 21:03 schreef mighty_myte het volgende:
waarschijnlijk is apache 2 de laatste stable version...
Ja, inderdaad. Het werkt nu goed, ik kan alles er mee doen wat ik nodig heb dus waarom switchen?quote:Op donderdag 26 januari 2006 21:04 schreef mighty_myte het volgende:
ik hoef het ook niet trouwens, opeens alles helemaal anders, dan snap ik er geen zak meer van.
en koppelingen naar php enzo zijn dan ook anders...
Mijn sourcesquote:deb http://ftp.nl.debian.org/debian/ testing main
deb ftp://download.xs4all.nl/pub/mirror/debian/ testing main
deb-src ftp://download.xs4all.nl/pub/mirror/debian/ testing main
deb http://non-us.debian.org/debian-non-US stable/non-US main contrib non-free
deb-src http://non-us.debian.org/debian-non-US stable/non-US main contrib non-free
deb ftp://ftp.nl.debian.org/debian-non-US/ stable/non-US main contrib
#deb http://non-us.debian.org/debian-non-US testing/non-US main
#deb-src http://non-us.debian.org/debian-non-US testing/non-US main
Intel Xeon 2.4 gHz met 2 gram en 2x 36Gb 15.000 rpm SCSI disk in Raid 0. En Redhat 9.0. En hij is niet eens op internet aangeslotenquote:Op donderdag 26 januari 2006 21:10 schreef mighty_myte het volgende:
wat voor brute server hebben jullie eigenlijk.
ik een 500mhz amd k6/2 met 390 mbram, 100mbit 3com nic en 8 gb harddick.
vreemd zaakje. kun je wel vanaf een winxp cd booten?quote:Op donderdag 26 januari 2006 22:10 schreef Del_Toro het volgende:
'k heb een raar bootprobleem
ik heb in m'n bios de prioriteit vd cdrom hoogst gezet en daarna de hd, maar m'n cd met ubuntu wil maar niet booten, ie gaat telkens door naar windows, ik heb ook helaas geen diskettedrive, dus bootdisk is ook geen keuze, wat kan ik nog doen?
1 2 3 4 | deb ftp://ftp.eu.uu.net/debian/ sarge contrib deb ftp://ftp.eu.uu.net/debian/ sarge non-free deb http://security.debian.org stable/updates main contrib non-free |
Op de cdrive zitten jumpers die in een bepaalde volgorde moeten staan, anders kan de cdrom niet als bootstation worden gebruikt. Maar een beetje intelligent cmos snapt wanneer de jumpers wel en niet goed staan, en laat in het laatste geval de cdrom drive niet zien als bootable.quote:Op donderdag 26 januari 2006 22:10 schreef Del_Toro het volgende:
'k heb een raar bootprobleem
ik heb in m'n bios de prioriteit vd cdrom hoogst gezet en daarna de hd, maar m'n cd met ubuntu wil maar niet booten, ie gaat telkens door naar windows, ik heb ook helaas geen diskettedrive, dus bootdisk is ook geen keuze, wat kan ik nog doen?
1 |
1 |
Normale PC... ik koos ervoor om Ubuntu naast m`n normale Windows te zetten... de error die die geeft is dat of de Disk vol is (is het niet) of iets met Writing speed van cd.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 09:45 schreef SpuitElf het volgende:
most_wanted, kan je een iets preciezere uitleg geven? Wat voor errors geeft ie? Wat voor keuzes heb je gemaakt in het installatieproces? Wat voor PC heb je?
Nee wij ook niet als je niet de volledige foutmelding geeft....quote:Op vrijdag 27 januari 2006 14:30 schreef most_wanted het volgende:
[..]
Normale PC... ik koos ervoor om Ubuntu naast m`n normale Windows te zetten... de error die die geeft is dat of de Disk vol is (is het niet) of iets met Writing speed van cd.![]()
Dat laatste was het denk ik... maar 'kheb geen idee hoe ik het kan oplossen...
Ik maak gewoon een nieuwe partitie aan?quote:Op vrijdag 27 januari 2006 14:36 schreef Schorpioen het volgende:
[..]
Nee wij ook niet als je niet de volledige foutmelding geeft....
Hoe installeer je, partitioneer je zelf, zo ja hoe?
Hoe groot is die partitie? probeer zoveel mogelijk precieze informatie te geven, schrijf die foutmelding even over ofzo. Hoe meer we weten hoe groter de kans dat we kunnen helpenquote:Op vrijdag 27 januari 2006 14:38 schreef most_wanted het volgende:
[..]
Ik maak gewoon een nieuwe partitie aan?
![]()
Hoe bedoel je, "gewoon"?quote:Op vrijdag 27 januari 2006 14:38 schreef most_wanted het volgende:
[..]
Ik maak gewoon een nieuwe partitie aan?
![]()
'Tis alweer een tijdje geleden dat ik het heb geprobeert... maargoed... partitie is gewoon iets van 20 GB groot... die Foutmelding is dat of CD te snel Write of me disk leeg is (dit is het niet) maar ookal zou m`n CD te snel writen... weet ik nog niet hoe ik dat kan oplossen.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 15:00 schreef SpuitElf het volgende:
[..]
Hoe groot is die partitie? probeer zoveel mogelijk precieze informatie te geven, schrijf die foutmelding even over ofzo. Hoe meer we weten hoe groter de kans dat we kunnen helpen
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 | root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-amd64-generic Default (recovery mode) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 ro single initrd /boot/initrd.img boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic Previous root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz.old root=/dev/sda1 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img.old savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic Previous (recovery mode) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz.old root=/dev/sda1 ro single initrd /boot/initrd.img.old boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-amd64-generic root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-10-amd64-generic root=/dev/sda1 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.12-10-amd64-generic savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-amd64-generic (recovery mode) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-10-amd64-generic root=/dev/sda1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.12-10-amd64-generic boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-9-amd64-generic root=/dev/sda1 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.12-9-amd64-generic savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic (recovery mode) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-9-amd64-generic root=/dev/sda1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.12-9-amd64-generic boot title Ubuntu, memtest86+ root (hd1,0) kernel /boot/memtest86+.bin boot ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST # This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian # ones. title Other operating systems: root # This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS # on /dev/hda1 title Microsoft Windows XP Home Edition root (hd0,0) savedefault makeactive chainloader +1 |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | root (hd0,0) savedefault makeactive chainloader +1 title Ubuntu root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img savedefault boot |
chainloader +1 zegt laad de eerste sector van de partitie ( de windows bootloader staat daar)quote:Op vrijdag 27 januari 2006 17:18 schreef SkaterSam het volgende:
Kan ik er dan dit van maken?
[ code verwijderd ]
Want wat doet die 'chainloader +1' of de 'makeactive' en wat betekenen al die entries onder Ubuntu (savedefault, boot, etc...)
Welk programma zegt dat? Doe je alleen de cd erin of probeer je er ook nog iets mee te doen voordat die foutmelding optreedt?quote:Op zaterdag 28 januari 2006 22:59 schreef CarpeNoctem het volgende:
Na een tijdje geen problemen krijg ik nu dit:
Kan "cdda:///dev/hda" niet weergeven.
Er is een fout opgetreden bij het starten van de toepassing.
Tis alleen als ik er een audio cd in doe,, data doet het wel
Waar kan dit aan liggen?
Ik wil gewoon de cd openen... en dan geeft ie deze melding..quote:Op zaterdag 28 januari 2006 23:17 schreef SpuitElf het volgende:
[..]
Welk programma zegt dat? Doe je alleen de cd erin of probeer je er ook nog iets mee te doen voordat die foutmelding optreedt?
/dev/hda is doorgaans je eerste harde schijf volgens mij, dus als je die als cd wil behandelen kan ik me voorstellen dat er wat misgaat.
Welk programma? Geen idee? Hoe kom ik daar achter? Ik wil gewoon de cd openen, heb geen idee welk programma daar zorg voor draagtquote:Op zaterdag 28 januari 2006 23:32 schreef SpuitElf het volgende:
Welk programma zegt dat?
Aan "ie" hebben we niet zo veel![]()
Ik gebruik gnome, en het gebeurt no matter what, als ik data cd erin doe werkt het gewoon, audio cd gaat het mis.quote:Op zaterdag 28 januari 2006 23:43 schreef SpuitElf het volgende:
Okay, gebruik je gnome? KDE? gebeurt het bijvoorbeeld in de filemanager of gebeurt het hoe dan ook, ook als je geen enkel programma hebt draaien? Misschien helpt een screenshotje?
't klinkt alsof er herkend wordt dat je een audio-cd erin stopt en hij daar een standaard actie voor probeert uit te voeren (bijvoorbeeld cd afspelen) die mislukt. In KDE onder Kubuntu (waar 't control center net even anders ingericht is als in de standaard KDE base) kan je kijken wat ie wil doen via System Settings -> Storage Media, maar als je dat toevallig niet hebt kan ik je niet helpen voor ik weet welk programma met die melding komt..
Blijf je toch mooi bij FreeBSD? Of wil je dat niet zeggen met je usericon?quote:Op zaterdag 28 januari 2006 23:44 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
Dus CarpeNoctem, je Linux ervaring verloopt nog niet al te voorspoedig zo te lezen.
Ik vind al dat gepuzzel met Linux maar niks, het moet gewoon werken, KLAAR!![]()
Ik heb hier geen gnome dus kan je er helaas niet doorheen loodsen, je zal even moeten wachten tot er een gnome gebruiker langskomt die weet waar je moet zijn daarvoorquote:Op zaterdag 28 januari 2006 23:47 schreef CarpeNoctem het volgende:
[..]
Ik gebruik gnome, en het gebeurt no matter what, als ik data cd erin doe werkt het gewoon, audio cd gaat het mis.
Whehehehe, nee ik ben Windows fan.quote:Op zaterdag 28 januari 2006 23:48 schreef SpuitElf het volgende:
[..]
Blijf je toch mooi bij FreeBSD? Of wil je dat niet zeggen met je usericon?
Ik vraag me dan af wat je ermee wil doen. Voor de meeste mensen komt het naar mijn idee met tekstverwerk- en internetsoftware en daarnaast meer programma's dan ze ooit zullen durven gebruiken. Inderdaad, als je naar iets op zoek bent dat daarbuiten ligt kan 't lastig worden, en daar is zeker verbetering in mogelijk (en nodig), maar de meeste dingen werken naar mijn ervaring prima en zijn ook gewoon handelbaar via een GUI. Dus ik ben wel benieuwd welke basisdingen dan toch zo lastig zijn via bijvoorbeeld KDE of Gnome.quote:Op zondag 29 januari 2006 00:03 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
[..]
Whehehehe, nee ik ben Windows fan.
Die usericon vind ik gewoon cool, alhoewel ik het achterliggende idee ervan best begrijp.
Ik heb vaak zat Linux geinstalleerd als test (Mandrake, Suse, Redhat, Slackware, Gentoo, Corel, Ubuntu, Mepis, Xandros, Linspire, etc.) en elke keer heb ik zoiets van tja... je kan er veel mee, maar je moet teveel moeite doen om alles goed werkend te krijgen, je moet nog te vaak een terminalvenster gebruiken, etc. Dit is niet bedoeld als flame hoor, maar gebruiksvriendelijkheid is af en toe ver te zoeken. Je moet eerst tientallen man-pages lezen, allerlei forums lopen af te zoeken en andere documentatie lezen.![]()
De basis dingen zijn allemaal wel te doen, maar ik volg bijvoorbeeld CarpeNoctem zijn Linux ervaring af en toe en de problemen waar hij tegen aan loopt dat soort problemen bedoel ik dus, allemaal kleinigheden die naar mijn mening gewoon gelijk moeten en horen te werken. Ondanks dat Linux al zoveel jaar bestaat werken veel kleine voor de hand liggende dingen vaak maar matig en moet je soms veel moeite en onderzoek doen om het werkend te krijgen, dingen zoals auto-mount problemen, geluid wat vaag werkt, cd's die niet automatisch afspelen, WiFi wat niet werkt, problemen met video's fullscreen afspelen, cd's branden wat problemen geeft, etc.quote:Op zondag 29 januari 2006 00:12 schreef SpuitElf het volgende:
[..]
Ik vraag me dan af wat je ermee wil doen. Voor de meeste mensen komt het naar mijn idee met tekstverwerk- en internetsoftware en daarnaast meer programma's dan ze ooit zullen durven gebruiken. Inderdaad, als je naar iets op zoek bent dat daarbuiten ligt kan 't lastig worden, en daar is zeker verbetering in mogelijk (en nodig), maar de meeste dingen werken naar mijn ervaring prima en zijn ook gewoon handelbaar via een GUI. Dus ik ben wel benieuwd welke basisdingen dan toch zo lastig zijn via bijvoorbeeld KDE of Gnome.
Ik heb heel sterk het idee dat de problemen die je noemt vooral met de incompetentie van de gebruiker te maken hebben, want alles wat je noemt werkt gewoon zonder problemen en out of the box in een distro als ubuntu. Het probleem is vooral dat veel mensen compleet hersendood zijn gemaakt door windows, het os dat je als een mongool behandelt, dat een mongool van de gebruiker maakt en dat dus ook voornamelijk door mongolen wordt gebruikt. Verder moet je ook beseffen dat de achterliggende filosofie van linux gebaseerd is op keuzevrijheid; als gebruiker mag je volledig zelf kiezen wat voor windowmanager, desktopomgeving, kernel, whatever, je gebruikt. Maar deze grote keuzevrijheid en flexibiliteit vraagt ook van de gebruiker dat die weet waar ie mee bezig is. Een hele hoop mensen weet dat gewoon niet, die doen maar wat, klikken maar wat rond, zonder na te denken of documentatie te lezen en verwachten dat alles werkt zonder dat ze daar enige moeite voor hoeven te doen. En als ze dan tegen wat kleine hindernisjes oplopen beginnen ze te zeiken dat linux kut is en nog niet klaar voor de desktopmarkt is. Het is andersom: linux is al lang klaar voor de desktopmarkt, het zijn de mensen die bijv lopen te klagen dat ze iets in de console moeten doen, die nog niet klaar zijn voor linux.quote:Op zondag 29 januari 2006 00:22 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
[..]
De basis dingen zijn allemaal wel te doen, maar ik volg bijvoorbeeld CarpeNoctem zijn Linux ervaring af en toe en de problemen waar hij tegen aan loopt dat soort problemen bedoel ik dus, allemaal kleinigheden die naar mijn mening gewoon gelijk moeten en horen te werken. Ondanks dat Linux al zoveel jaar bestaat werken veel kleine voor de hand liggende dingen vaak maar matig en moet je soms veel moeite en onderzoek doen om het werkend te krijgen, dingen zoals auto-mount problemen, geluid wat vaag werkt, cd's die niet automatisch afspelen, WiFi wat niet werkt, problemen met video's fullscreen afspelen, cd's branden wat problemen geeft, etc.
knipquote:Op zondag 29 januari 2006 01:17 schreef Schorpioen het volgende:
Met dit soort teksten maak je weinig vrienden in de groep die je juist wil overtuigen. True, in windows is het voor een aantal dingen die een gevorderde gebruiker zou willen beheersen lastig om er zonder al te veel gedoe bij te kunnen. Maar ohoeveel mensen kan dat nou daadwerkelijk een reet schelen? Weinig, denk ik. De mate waarin windows configureerbaar is is voor veel mensen al veel te veel, zodat ze door de bomen het bos niet meer zien (Als mensen mij vragen hoe ze iets kunnen instellen in windows, en ik ga er gewoon naast zitten en stel de hele tijd de vraag "Wat zou vanaf hier je volgende stap zijn?" komen ze er heel vaak gewoon uit. Ze zijn dus vaak zo geintimideerd door de vele opties dat ze er niet eens aan durven te beginnen). Ik zie geen relevante markt in het aantal mensen dat er op staat z'n eigen kernel te compileren of z'n eigen iptables te beheren, al helemaal niet voor een bedrijf met winstoogmerk. Voor veel mensen (helemaal mensen die in een wereld buiten DIG, tweakers of slashdot leven) is hun computer een middel tot een doel. Ze willen 'm aanzetten om te tekstverwerken of internetten en dat is 't dan ook.quote:Het probleem is vooral dat veel mensen compleet hersendood zijn gemaakt door windows, het os dat je als een mongool behandelt, dat een mongool van de gebruiker maakt en dat dus ook voornamelijk door mongolen wordt gebruikt.
Dat mag zo zijn, en dat is ook prettig voor mensen als jij en ik die daar graag iets mee doen, maar een gebruiker hoeft dat niet perse te begrijpen. Daar zijn nou juist distributies voor, die een geinformeerde keuze maken en die als een geintegreerd geheel aan de user aanbieden. Die user heeft daar verder het liefst helemaal niks mee te maken, en terecht ook.quote:Verder moet je ook beseffen dat de achterliggende filosofie van linux gebaseerd is op keuzevrijheid; als gebruiker mag je volledig zelf kiezen wat voor windowmanager, desktopomgeving, kernel, whatever, je gebruikt. Maar deze grote keuzevrijheid en flexibiliteit vraagt ook van de gebruiker dat die weet waar ie mee bezig is.
Het jammere is dat deze mensen nou net de desktopmarkt zijn. Als je wilt dat linux een groter aandeel in de desktopmarkt verovert zijn dit nou net de mensen die je over moet zien te krijgen. De instelling dat ze dan juist dankbaar moeten zijn voor linux en een eventuele commandline maar op de koop toe moeten nemen is niet echt de beste verkoopstrategie in mijn optiek.quote:Het is andersom: linux is al lang klaar voor de desktopmarkt, het zijn de mensen die bijv lopen te klagen dat ze iets in de console moeten doen, die nog niet klaar zijn voor linux.
Daarbij moet dan wel de kantekening worden geplaatst dat die compatibiliteit niets te maken heeft met het besturingssysteem an sich maar de bereidheid van de derde partij om mee te werken aan de totstandkoming van de benodigde hardwareondersteuning voor het betreffende besturingssysteem.quote:Op zondag 29 januari 2006 02:03 schreef SpuitElf het volgende:
Wat Linux vaak breekt is de compatibiliteit met wat exotischere hardware dat voor vervelende ervaringen kan zorgen, en daarom is het eigenlijk nodig dat het voor het grote publiek - net als OS X - op volledig gesupporte hardware meegeleverd wordt. Dit is een voordeel dat Windows heeft tegenover Linux en OS X, veel grotere compatibiliteit met hardware van een derde partij.
Klopt, maar dat maakt 't probleem niet minder. 't is een spiraal die doorbroken moet worden, zodra Linux grotere desktopacceptatie krijgt zijn ook meer leveranciers bereid Linux-drivers voor hun hardware te leveren, wat vervolgens de acceptatie weer vergroot. Het initiatief hiervoorzal naar alle waarschijnlijkheid echter niet van de hardwareleveranciers komenquote:Op zondag 29 januari 2006 10:51 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Daarbij moet dan wel de kantekening worden geplaatst dat die compatibiliteit niets te maken heeft met het besturingssysteem an sich maar de bereidheid van de derde partij om mee te werken aan de totstandkoming van de benodigde hardwareondersteuning voor het betreffende besturingssysteem.
Regels of columns?quote:Op zondag 29 januari 2006 13:52 schreef thabit het volgende:
Vraagje. Hoe zorg je dat die tekstmode consoles 50 regels zijn ipv 25?
Hier ben ik het dus niet mee eens. Ik ben zeker geen computerleek, ik fix vaak zat problemen met mensen hun computer, als mensen problemen hebben met de pc dan hebben ze via via wel weer eens gehoord dat ze mij ff moeten vragen omdat ik er zoveel van af weet.quote:Op zondag 29 januari 2006 01:17 schreef Schorpioen het volgende:
[..]
Ik heb heel sterk het idee dat de problemen die je noemt vooral met de incompetentie van de gebruiker te maken hebben, want alles wat je noemt werkt gewoon zonder problemen en out of the box in een distro als ubuntu.
.............knip..............
Een hele hoop mensen weet dat gewoon niet, die doen maar wat, klikken maar wat rond, zonder na te denken of documentatie te lezen en verwachten dat alles werkt zonder dat ze daar enige moeite voor hoeven te doen. En als ze dan tegen wat kleine hindernisjes oplopen beginnen ze te zeiken dat linux kut is en nog niet klaar voor de desktopmarkt is. Het is andersom: linux is al lang klaar voor de desktopmarkt, het zijn de mensen die bijv lopen te klagen dat ze iets in de console moeten doen, die nog niet klaar zijn voor linux.
Ik kwam in windows om de haverklap dingen tegen die niet of niet goed werken, en niet simpel op te lossen zijn. Dingen die onder linux/unix met 1 commando te fixen zijn. Er is zoveel basisfunctionaliteit die schittert van afwezigheid in windows, soms is er wel een 3rd party oplossing voor te vinden maar daar moet je je dan de tering naar zoeken en die is vaak ook niet gratis. Ik vind windows dan ook absoluut niet gebruikersvriendelijk. Gebruikersvriendelijkheid is heel iets anders dan een gelikte gui met teletubbie look die je zwaar beperkt in de mogelijkheden, en geanimeerde wizards in de vorm van stripfiguurtjes of paperclips die je nooit de info geven die je nodig hebt. Gebruikersvriendelijkheid betekent als gebruiker gerespecteerd en serieus genomen worden, een gevoel dat ik bij MS nog nooit heb gehad.quote:Op zondag 29 januari 2006 15:00 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:
En als ik echt wil dan kan ik ook heus wel wat probleempjes in Linux oplossen, bij mezelf dan want bij andere mensen begin ik niet aan Linux, gelukkig ken ik dan ook niet veel mensen die dat draaien. Maar als ik in al mijn Linux avonturen veel moeite en uitzoekwerk moet doen om allerlei dingen te repareren die in Windows zo simpel en voor de handliggend zijn en ook meteen werken , dan denk ik bij mezelf "waarom kan dat in Linux ook niet gewoon gelijk werken". In Windows kom je echt heeeeeeel zelden iets tegen wat niet werkt en als het niet werkt dan is het vaak met een paar simpele handelingen op te lossen.
Sommige mensen zijn van zichzelf al hersendood.quote:In Linux moet je dan eerst weer allerlei configuratie bestanden nakijken, de console induiken, een shitload aan commando's invoeren, documentatie lezen, etc. Kan je je dan voorstellen dat mensen daar geen zin in hebben?! Veel mensen hebben al moeite met Windows gebruiken, terwijl zoals jij het zelf al zegt Windows de meeste mensen hersendood heeft gemaakt.![]()
Omdat de hele filosofie compleet verschillend is. MacOS is een commercieel product. Onder MacOS heb je een supergestandaardiseerd systeem dat er altijd vrijwel hetzelfde uitziet, echt veel keuze qua configuratie of opbouw van het systeem heb je niet. Apple wil liever niet dat je onder de motorkap gaat kijken en dingen gaat customizen. Zij hebben in hun wijsheid bepaald hoe het systeem opgebouwd is, hoe het eruit ziet en hoe de look & feel is, als gebruiker heb je daar geen invloed op en moet je er alleen mee willen werken zonder gezeur, en voor zulke mensen is de mac ook bedoeld. Linux is juist op de gedachte gebouwd dat alles volledig te customizen moet zijn, totale vrijheid voor de veeleisende gebruiker, en dat heeft bepaalde consequenties, bijv een grotere verscheidenheid aan software, meer complexiteit, en vooral: meer keuzes die je als gebruiker kan / moet maken. Je moet bewuster met je pc omgaan.quote:Als voorbeeld kan je Mac OS X nemen, is gewoon op Unix gebaseerd, maar toch een stuk degelijker en simpeler in gebruik dan Linux. Waarom is Linux dan niet wat meer als Mac OS X?![]()
Als ik windows installeer dan ben ik na de installatie nog een flinke tijd kwijt om alle drivers en alle applicaties te installeren en te configureren. Die moet ik allemaal van andere locaties trekken, handmatig installeren, en vaak moet ik er nog voor betalen ook, of ik moet moeite doen om de crack te vinden. Als ik linux installeer dan ben ik na de installatie gewoon klaar. Alles werkt, alle drivers doen het, alle applicaties staan er op die ik nodig heb. Doordat alles met configuratiebestanden werkt die centraal staan kan ik ontzettend eenvoudig alle instellingen van een andere pc klonen, dat kan met windows niet. Linux kost me een half uurtje en kost me geen cent, windows kost me veel meer tijd en bergen met geld. En aan het eind kan ik met linux meer dan met windows.quote:Als ik een pc installeer dan verwacht ik gewoon dat ik afgezien van wat drivers en wat kleine instellingen niet al te veel moeite hoef te doen om alles goed en volledig te laten werken. In Linux is dat af en toe ver te zoeken, ik loop gewoon te vaak tegen hele irritante ergelijke dingen aan waarvan ik zoiets heb "dat had ook gewoon in 1 keer kunnen werken".![]()
Dat jij dit zo op jezelf betrekt is ook onterecht. Excuses als het verkeerd overkwam. Jij had het over de problemen van CarpeNoctem, en daar doelde ik ook op. Daar zaten een aantal problemen bij die nauwelijks problemen waren maar alleen kwamen doordat er niet goed gelezen werd wat er op het scherm stond en er totaal niet nagedacht werd.quote:Dat je mij een incompetente computergebruiker noemt vind ik dan ook totaal onterecht en enigsinds beledigend.![]()
Kijk even naar Gparted, da's een programma wat heel veel weg heeft van partition magicquote:Op zondag 29 januari 2006 16:40 schreef Tijn het volgende:
Ik heb net Ubuntu 5.04 geinstalleerd op een computer waar voorheen Windows XP op stond. Nu is tijdens de installatie de eerste harddisk al opnieuw geformatteerd om Ubuntu op te kunnen installeren (van NTFS naar Ext3). Prima. Er zitten alleen nog 2 schijven in de computer en die wil ik ook allebei naar Ext3 hebben, zodat ik ze volledig kan gebruiken.
Hoe doe ik dat?
Ik lees in de handleiding alleen maar dingen over hoe ik NTFS kan mounten, maar ik wil ze gewoon leeg maken en als Ext3 hebben.
En gaat dit over de terminal of een terminal emulator zoals gnome terminal of konsole?quote:Op zondag 29 januari 2006 14:17 schreef thabit het volgende:
[..]
Regels. Al ben ik ook wel geinteresseerd in hoe je het aantal kolommen moet aanpassen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |