Ja, dat klopt... het is dan wel relatieve armoede, maar ok, armoede... en dan? Moet ik dat oplossen?quote:Op zondag 25 december 2005 21:07 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
Ik bedoel dat mensen die kampen met schulden en/of hoge vaste lasten zichzelf vaak niet of nauwelijks meer kunnen voorzien in de primaire levensbehoeften. Bijvoorbeeld bij het verlies van een baan voor een langere periode of langdurige ziekte - inclusief de bijkomende kosten - komen mensen in armoede lijkt mij.
Daar is actie op te ondernemen, vaste lasten terugdringen bijvoorbeeld.quote:Op zondag 25 december 2005 21:07 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
Ik bedoel dat mensen die kampen met schulden en/of hoge vaste lasten zichzelf vaak niet of nauwelijks meer kunnen voorzien in de primaire levensbehoeften. Bijvoorbeeld bij het verlies van een baan voor een langere periode of langdurige ziekte - inclusief de bijkomende kosten - komen mensen in armoede lijkt mij.
Vaste lasten terugdringen kost uiteraard wel tijd. Je huis verkoop je niet zomaar en ook daar zal je verlies op maken. Telefoonabonnementen gaan bijvoorbeeld ook gewoon door. Het zijn niet voor niets vaste lasten, daar kom je niet zo makkelijk vanaf.quote:Op zondag 25 december 2005 21:28 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Daar is actie op te ondernemen, vaste lasten terugdringen bijvoorbeeld.
Nee, in feite is dat geen bedrag waar je van rondkomen. Het leven is niet een computer die precies doet wat je zegt. Wanneer je dus een ziek kind hebt, wat gemiddeld 2x per jaar voor komt, kom je al in de financiele problemen die niet gecompenseerd kunnen worden door een potje of een lening. Deze brengt je alleen maar verder in de problemen. Echter, om deze korte termijn problemen op te lossen komt het hier wel op neer. En zoals ik zei, ik nam ook een aantal kosten niet mee, zoals het onderwijs van de kinderen.quote:Op zondag 25 december 2005 19:12 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Met dat bedrag kun je dus rondkomen, moet je wel geen rare dingen gaan doen. Maar dat is de consequentie van het ontvangen van een uitkering. Je hoeft niet alle luxe van de wereld te verwachten, terecht ook.
Lol, sorry, het was nogal laat.quote:Op zondag 25 december 2005 04:14 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Kun je iets specifieker zijn?![]()
Alles wat ik opnoem klopt in ieder geval, maar als jij het nauwkeurig uitrekent ligt het vast en zeker hoger of lager te liggen.
40 + 34 = 74, toch?quote:Op maandag 26 december 2005 02:37 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Lol, sorry, het was nogal laat.
In de 30%-40% inkomstenbelasting zitten al de sociale verzekeringen. Als ik naar mezelf kijk met redelijk modaal inkomen zit ik op zo'n 34% aan al die zut (november). Aan dat percentage kom je dus niet ook al tel je accijns, BTW en andere belastingen erbij op (dat zou dan nog zo'n 40% zijn).
Voor een groot gedeelte kan denk ik iedereen het er hier meer eens zijn, alleen die gevallen die je hier noemt zijn wél de excessen (én dat zijn TOEVALLIG ?? ook net de gevallen die door een programma als "SBS Probleemwijken" en dergelijke programma's aangestipt worden).quote:Op maandag 26 december 2005 04:54 schreef dontcare het volgende:
Ach in de krant stond ook weer zo'n zielig arm gezinnetje , maar 70 euro per week voor 5 man !
Maar wel:
sigaretten roken
Bier zuipen
3 grote tv's
PS2
2 honden en nog meer huisdieren
en een vader die 'niet onder een baas kan werken'
Dit zie je bij bijna elke reportage over de nederlandse armen ...
Rot toch op met die gasten.
Niemand hoeft in nederland arm te zijn maar als je alles via de wehkamp koopt, overal geld leent en je drank belangrijker vindt als je huur dan gebeurt dat ja.
Stuur die gasten maar op kosten voor een jaar naar Afrika om daar te helpen en kijken of ze daarna nog zo zeiken
Imo bedoelen die mensen dat ze het er niet mee eens zijn dat wel werkende mensen meer als hun hebben dus 'relatieve armoede'
Het zijn juist de mensen die écht niet zelf in hun eigen inkomen kunnen voorzien die zwaar de dupe zijn van het huidige systeem. Omdat er letterlijk miljarden gespendeerd wordt aan mensen die dat wél kunnen.quote:Op maandag 26 december 2005 05:07 schreef wimmel_1 het volgende:
Voor een groot gedeelte kan denk ik iedereen het er hier meer eens zijn, alleen die gevallen die je hier noemt zijn wél de excessen (én dat zijn TOEVALLIG ?? ook net de gevallen die door een programma als "SBS Probleemwijken" en dergelijke programma's aangestipt worden).
Buiten de groep die hier "behandeld" wordt is er wel degelijk een groep "echt" arme mensen in Nederland. Alleen die zie én hoor je niet !!
ALs je wat quote... Quote dan ook allesquote:Op maandag 26 december 2005 05:56 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Het zijn juist de mensen die écht niet zelf in hun eigen inkomen kunnen voorzien die zwaar de dupe zijn van het huidige systeem. Omdat er letterlijk miljarden gespendeerd wordt aan mensen die dat wél kunnen.
En dat is die laatste groep mensen niet eens kwalijk te nemen, het systeem nodigt ze er namelijk toe uit, sterker nog, het dwingt ze er toe.
Tegen onzekerheden kun je je verzekeren, daarnaast is er ook nog zoiets als de bijzondere bijstant. Een vriend van me die in de bijstand zit kreeg zelfs de contributie voor de sportclub vergoed.quote:Op maandag 26 december 2005 02:32 schreef Broodbeleg het volgende:
[..]
Nee, in feite is dat geen bedrag waar je van rondkomen. Het leven is niet een computer die precies doet wat je zegt. Wanneer je dus een ziek kind hebt, wat gemiddeld 2x per jaar voor komt, kom je al in de financiele problemen die niet gecompenseerd kunnen worden door een potje of een lening. Deze brengt je alleen maar verder in de problemen. Echter, om deze korte termijn problemen op te lossen komt het hier wel op neer. En zoals ik zei, ik nam ook een aantal kosten niet mee, zoals het onderwijs van de kinderen.
Maar goed, ik snap het volkomen. Mensen die een betonnen muur om zich hebben en variatieloos voedsel naar binnen kunnen werken (en nee, dit is geen luxe, maar essentieel voor een goede gezondheid) leven niet in armoede. Mensen die naar een voedselbank moeten leven niet in armoede. Mensen die kleren krijgen van het leger des heils leven niet in armoede. Mensen die zwaar vermageren door gebrek aan vitaminen en dergelijke leven niet in armoede.
Gelukkig is heel Roemenie een rijk land en kent dat geen armoede. Iedereen heeft daar een betonnen muur om zich heen en kan bij de kerk eten halen. De enige armoede in de wereld is de stervende neger in Niger. Wanneer je niet sterft binnen een tijdsbestek van 21 dagen mag je niet klagen en leef je niet armoede. Goh, best een mooie wereld eigenlijk...
Armoede is relatief. Er zijn mensen die -om welke reden dan ook- te weinig geld overhouden om goed te eten. Ik vind dat armoe. Soms is die armoede verwijtbaar, maar dat doet aan de feitelijkheid ervan niet af.quote:Wel werk, geen geld
Door Jeroen Trommelen
Een grote groep mensen verdient in Nederland iets meer of iets minder dan het wettelijk minimumloon; 1264,80 euro. De Volkskrant volgt de komende tijd de leden van twee zogenoemde focusgroepen in hun pogingen van dat geld rond te komen. 'Ik ben er, sinds ik werk, geen haar op vooruitgegaan.'
'Het lijkt alsof de Nuon een eigen regering heeft. Niemand controleert die energierekening', foetert Isa Sulanc, de Turkse huisbewaarder. Een 42-jarige vrouw die al twintig jaar zelfstandig woont, constateert: 'Gelukkig dat mijn moeder veel kookt. Als ik niks meer heb, ga in bij haar langs. In feite onderhoudt ze me weer.'
Ze zijn tandartsassistente, administratief medewerkster, huisbewaarder, freelance fotografe, schuldhulpverlener, uitzendkracht of vorkheftruckchauffeur. De Amsterdamse focusgroep is een doorsnede van de werkende, arme bevolking van de Randstad. Er zitten vier geboren Nederlanders in, een Turkse werknemer, iemand van gemengd Europese afkomst en vier Caribische vrouwen. De helft heeft kinderen.
Ze werken en betalen belasting, maar zijn relatief arm. Ze verdienen iets meer of minder dan het minimumloon. Het wettelijk minimum voor volwassenenen bedraagt bij een volledig dienstverband 1264,80 euro bruto per maand; omgerekend 7,25 euro per uur.
De helft van de deelnemers haalt dit maandbedrag niet. Bijvoorbeeld omdat ze, verplicht of uit noodzaak, 32 uur of korter werken. Of omdat ze een werkervaringsplaats hebben na een uitkering. Of omdat de opgebouwde schulden via het salaris worden verrekend. Het merendeel van de groep doet het met tussen de 1000 en 1250 euro per maand. Een enkeling met nog minder: 800 euro.
Over de vraag hoe ze dat lukt, willen ze het dolgraag hebben op een samenkomst in de statige 'kleine bibliotheek' van een van de instituten van de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Voor veel Nederlanders zijn het financieel zware tijden. Maar voor hen - werkende armen - is het 'echt dobberen' geworden, zegt Sherry (50).
'Met een inkomen van zo'n duizend euro is de huur al bijna de helft van je inkomen. Dan heb je de energienota nog en uiteraard de telefoon. Als je huursubsidie krijgt, kom je er nét door. Het is struggle to survive.'
Dat de pijn van de recessie niet eerlijk wordt verdeeld, blijkt trouwens uit objectieve cijfers. De daling van de koopkracht komt, volgens het ministerie van Sociale Zaken, dit jaar het hardst aan bij werkenden rond het minimum. Terwijl het nettoloon van de meeste Nederlanders met enkele euro's stijgt (meer naarmate men meer verdient), moeten werkenden rond het minimumloon het doen met één euro minder.
Omdat voor iedereen de kosten voor het levensonderhoud en de pensioenpremie stijgen, neemt de koopkracht bij de werkende armen daardoor sterker af dan bij andere groepen. Wie weinig heeft, krijgt minder; wie meer heeft, krijgt meer. Volgens de Miljoenenenota blijft die ongelijkheid ook het komende jaar bestaan.
'Werken zou moeten lonen, maar doet het nauwelijks of niet', zegt Dirk, die al twee jaar een werkervaringsplaats heeft bij een uitkeringsinstantie. Hij draait daar gewoon mee met zijn beter betaalde collega's. 'Het eerste jaar lijkt het alsof je meer gaat verdienen. Het tweede jaar komt de gemeentelijke belasting en vallen de kwijtscheldingen weg. In mijn geval ging ik er 10 euro netto op achteruit.'
Tandartsassistente Sherry: 'Ik ben er, sinds ik werk, geen haar op vooruitgegaan. Ik verdien een paar euro te veel om kwijtschelding van de OZB (de onroerendzaakbelasting) te krijgen. Alleen mijn sociale contacten zijn verbeterd.' Van vorkheftruckchauffeur Fred wordt wel de rioolbelasting kwijtgescholden, zegt hij. 'Maar de gemeentebelasting gaat met 25 procent omhoog.'
Naast de vaste lasten zijn kinderen een grote kostenpost. 'Wat mijn hart breekt, zijn de vakanties', zegt Medina. 'Mijn oudste kind is 15 jaar en hij is nog nooit op zomervakantie geweest. De kinderen vragen elk jaar wat we gaan doen, die zes weken. En ik moet steeds zeggen: niks.'
Zelfs Janine, die als secretaresse 1412 euro netto verdient en een van de best betaalde groepsleden is, merkt dat ze zich geen vakantie kan veroorloven. 'De vaste lasten voor huur en energie zijn de helft van mijn salaris. Voor kleding, schoenen, uitgaan of vakantie blijft er simpelweg niets over. Sociaal leven klinkt als luxe, maar wat ik eigenlijk mis, is de rust van ergens anders zijn; naar de film of buiten de stad. Een weekje Texel zou al mooi zijn.'
Ook voor Janice is dat uitgesloten. Van haar inkomen gaat de helft direct naar de aflossing van een persoonlijke schuldsanering; een erfenis uit een rommelig verleden. Na haar werk schuift ze aan in de rij van de voedselbank in Amsterdam. Wekelijks kan ze daar een doos levensmiddelen ophalen. 'Als je kunt aantonen dat je maandelijks minder overhoudt dan 150 euro voor eten, kom je daarvoor in aanmerking. Zo blijf ik in leven.'
Isa, de Turkse huisbewaarder, hoort het verhaal met stijgende verontwaardiging aan. 'Dat is vreselijk, we leven hier toch niet in een derdewereldland?' Zelf overleeft hij niet veel anders. In het ouderencentrum waar hij werkt, is vaak iets te eten over. Met zijn salaris van 1070 euro komt dat goed uit.
Ruim de helft van de groepsleden heeft schulden, en een meerderheid heeft wel eens zwart bijgeklust. Vooral de Nederlandse groepsleden doen daar niet moeilijk over. 'Als studente heb ik volop zwart gewerkt', bekent Karin, die bezig is een eigen fotobedrijfje op te zetten. 'Ik ken vrouwen die oma zijn en een slechte rug hebben, maar gaan schoonmaken om bij te verdienen.' De Antilliaanse Medina houdt zich ver van illegale bijverdienste, zegt ze. Haar voormalige partner werkte wel zwart en liep tegen de lamp. Ze betaalt de toen opgebouwde schulden nog maandelijks af. Huisbewaarder Isa Sulanc: 'Ik werk veertig uur en ben 54 jaar oud. Hoe kan ik dan nog zwart werken? Ik heb er de kracht niet voor. En ik durf niet.'
Mensen met een laag inkomen gaan relatief minder vaak stemmen dan Nederlanders met een hoog inkomen. Maar van de werkende armen in de eerste focusgroep is er maar één die de vorige Tweede-Kamerverkiezing is thuisgebleven.
De groepsleden geloven in een betere toekomst en zitten niet bij de pakken neer, benadrukken ze. Karin hoopt over 5 jaar een bloeiende eigen zaak te hebben. Janine, ironisch: 'Ik trouw een rijke man.' Dirk (51): 'Ik heb de mogelijkheden en de ingangen om het te redden. Alleen mijn leeftijd werkt tegen, maar toch zie ik het niet somber in.'
Die voedselbank is een tijdelijke zaak, zegt de Arubaanse Janice. 'Ik ben niet zo somber. Je kunt je leven altijd verbeteren. Er is vaak wel een baantje dat nét iets meer verdient dan wat je nu krijgt. En anders neem ik er gewoon een tweede of derde baan bij.'
Ware woorden...quote:Op maandag 26 december 2005 09:49 schreef sigme het volgende:
De Volkskrant had laatst een stuk over 'werkende armen':
[..]
Armoede is relatief. Er zijn mensen die -om welke reden dan ook- te weinig geld overhouden om goed te eten. Ik vind dat armoe. Soms is die armoede verwijtbaar, maar dat doet aan de feitelijkheid ervan niet af.
In Nederland hebben we het wel zo geregeld dat mensen niet werkelijk op straat verrekken wegens geldgebrek. Ik vind dat een goede verworvenheid. Daar staat tegenover dat het steeds klaarstaan met hulp -door & op kosten van de maatschappij - aan mensen die hun leven niet op orde hebben, eraan bijdraagt dat mensen hun financieële hygiëne ook niet op orde krijgen.
Wat dat betreft mogen we naar mijn mening wel een beetje terug naar een maatschappij waar hulp aan minkukels wat meer een gunst is en wat minder een recht.
ja grappig heh?quote:Op maandag 26 december 2005 09:58 schreef Ciurlizza het volgende:
¤ 1412 netto en nog maar net rond kunnen komen....Dan moet je niet zielig doen, maar even kritisch naar jezelf kijken.
Goed, en omdat er dus een paar idioten zijn die misbruik van het systeem maken en zich lopen aan te stellen moeten we deze groep, die moet rondkomen van 769E per maand negeren. Daar, zoals ik al eerder zei, leeft wel de armoede en deze is zeer reeel. Maar goed, lekker negeren en puberaal roepen dat armoede een fabeltje is.quote:Op maandag 26 december 2005 13:00 schreef _mman het volgende:
Wat in Nederland armoede wordt genoemd, concentreert zich onder allochtonen en vrouwen, vooral onder alleenstaande moeders. Dikwijls leven zij van een uitkering en in veel gevallen is dit een bijstandsuitkering.
De armoede mag dan over de hele linie zijn afgenomen, een op de acht kinderen groeit nog wel op in een gezin met een laag inkomen. Dat geldt vooral voor eenouderhuishoudens, die vier keer vaker van een laag inkomen moeten leven dan gemiddeld.
Armoede in Nederland is ook een fabeltje. Of anders gesteld, in Nederland hebben we de rijkste armen.quote:Op maandag 26 december 2005 13:08 schreef Broodbeleg het volgende:
[..]
Goed, en omdat er dus een paar idioten zijn die misbruik van het systeem maken en zich lopen aan te stellen moeten we deze groep, die moet rondkomen van 769E per maand negeren. Daar, zoals ik al eerder zei, leeft wel de armoede en deze is zeer reeel. Maar goed, lekker negeren en puberaal roepen dat armoede een fabeltje is.![]()
Heb jij uberhaupt wel andere posts gelezen in dit topic? Ik heb gisteren een opsomming gemaakt van verplichte vaste lasten per maand waar je niet onderuit kan als alleenstaande ouder.quote:Op maandag 26 december 2005 13:14 schreef nikk het volgende:
[..]
Armoede in Nederland is ook een fabeltje. Of anders gesteld, in Nederland hebben we de rijkste armen.
750 Euro per maand armoede noemen...
het is dus al een paar keer opgemerkt in dit topic dat de staat peperduur is.quote:Op zondag 25 december 2005 16:34 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
[..]
Op kosten van de staat? Het programma ging over werkende mensen die niet of nauwelijks rond kunnen komen. Mensen die dus juist afdragen aan de staat middels belastingen.
En die fotografe, ja freelancen is een van de weinige opties. Iedereen gaat er zo makkelijk van uit dat zij ervoor heeft gekozen om maar parttime te werken, terwijl dit best een parttime functie zal zijn, lijkt mij niet dat de politie Amsterdam fulltime fotografen nodig heeft. Zou een beetje zonde zijn van het gemeenschapsgeld niet
tuurlijk gaan ze naar de voedselbank, het is gratis. Dat betekent nog niet dat ze arm zijn.quote:Op zondag 25 december 2005 19:28 schreef DaveHarris het volgende:
CherrymoonTraxx, zijn de mensen die voedsel krijgen van de voedselbank omdat ze anders niets te eten hebben volgens jou arm?
Broodbeleg lees je eigen posts en die van anderen nog maar 'ns terug en constateer dan dat het juist de overheid is die mensen aan de ene kant werk onthoudt, door het instellen van een minimumloon en werkloosheidsuitkeringen en aan de andere kant degenen die wél werken topzwaar belast met een whopping 60% inkomstenbelasting. DAT is hetgene wat mensen die normaal prima kunnen rondkomen ineens in een armoedeval doet lopen. De overheid is ongehoord groot en peperduur, zij vormt een stevige rem op de economie en is zo de werkelijke oorzaak van 'armoede'. Eerlijke mensen die gewoon voor hun eigen inkomen willen zorgen zonder misbruik te willen maken van wat dan ook zijn hiervan juist zwaar de dupe.quote:Op maandag 26 december 2005 13:50 schreef Broodbeleg het volgende:
Heb jij uberhaupt wel andere posts gelezen in dit topic? Ik heb gisteren een opsomming gemaakt van verplichte vaste lasten per maand waar je niet onderuit kan als alleenstaande ouder.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |