quote:Op maandag 11 juli 2005 15:39 schreef assepoes het volgende:
Je kan je deeghaak een tijdje in het water leggen. dan wordt het zacht en kan je het en met de kraan wel uitspoeln, of alsnog met een sateprikkertje oid als dat niet helpt.
Hierbij de quote met de laaste vraag in het vorige topicquote:Op maandag 11 juli 2005 15:37 schreef Yorout het volgende:
Ik heb nog een vraagje open staan in deeltje 4.![]()
quote:Op maandag 11 juli 2005 09:26 schreef Yorout het volgende:
Scootmobiel, in een vorig topic gaf je het volgende recept voor, volgens mij, Soubry meel 9 granen:
- 1 maatbeker lauw water + nog een laagje van ± 1 cm water in diezelfde maatbeker
(dit is in totaal ongeveer 240 ml water)
- 2 eetlepels magere melkpoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- anderhalve eetlepel suiker
- anderhalve THEElepel zout
- 500 gram meel (= 3 maatbekers)
- 1 + 1/3 THEElepel droge gist.
Klopt dat nog een beetje voor de AFK? Ik heb het ook staan maar durfde het nog niet aan gisteren. Bovenstaand wil ik vanavond proberen. Welk programma gebruik je dan trouwens?
Ja, ik zie het.quote:Op maandag 11 juli 2005 15:37 schreef Yorout het volgende:
Ik heb nog een vraagje open staan in deeltje 4.![]()
Bedankt weer voor de info!!!quote:Op maandag 11 juli 2005 19:07 schreef Scootmobiel het volgende:
[..]
Ja, ik zie het.![]()
Ik ben net pas thuis, vandaar dat ik 'm helaas niet eerder kon beantwoorden, maar hier komt-ie dan: (tromgeroffel
)
Ja, dit recept klopt nog precies voor de AFK en het Soubry-meel. Je hebt hierbij in totaal altijd 3 maatbekers meel nodig, en je gebruikt hiervoor altijd programma 1.
Je kunt bijv. 2 bekers wit meel + 1 beker 9-granenmeel nemen, dat doe ik meestal, dan krijg je een normaal bruinbrood. Lekker pittig, niet te slap en je hoeft er ook niet zo vreselijk op te kauwen als op alléén 9-granenbrood.![]()
Nog bedankt voor het openen van het nieuwe deeltje van dit topic trouwens, we gaan weer vrolijk verder!![]()
Ik ook!quote:Op maandag 11 juli 2005 19:43 schreef Yorout het volgende:
Bedankt weer voor de info!!!Ben nu as_we_speak een wit kloosterbroodje aan het maken. Ben benieuwd
![]()
Half uurtje heet water in het bakblik laten staan. Dan laat-ie zo los.quote:Op maandag 11 juli 2005 22:25 schreef Ingrid19 het volgende:
Hoe krijg je in godsnaam de kneedhaak weer uit het bakblik na het bakken? Niks helpt!
Kloosterbrooden zijn bij de Konmar volgens mij de wat specialere broodsoorten. Om zich te onderscheiden van de meute Het is erg lekker brood trouwens. Al is mijn wit kloosterbrood schromelijk mislukt gisterenquote:Op maandag 11 juli 2005 20:34 schreef Scootmobiel het volgende:
[..]
Ik ook!![]()
Jammer dat hier nergens een Konmar is, anders ging ik daar ook eens kijken...
Wat is dat kloosterbrood precies voor iets? Andere samenstelling dan andere meelsoorten?
Probeer anders een beetje zonnebloemolie op het staafje waar de haak op moet, alvorens te gaan bakken. Moet hij toch wel weer los komenquote:Op maandag 11 juli 2005 22:25 schreef Ingrid19 het volgende:
Hoe krijg je in godsnaam de kneedhaak weer uit het bakblik na het bakken? Niks helpt!
Ah, bedankt.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 08:38 schreef Yorout het volgende:
Kloosterbrooden zijn bij de Konmar volgens mij de wat specialere broodsoorten. Om zich te onderscheiden van de meute Het is erg lekker brood trouwens. Al is mijn wit kloosterbrood schromelijk mislukt gisterenProgramma 2 was dus blijkbaar niet zo'n goed idee....ingezakt en keiharde korst...leek wel gemicrowaved
Binnenkort nog een poging
![]()
Normaal wil het wel weken in heet water. Maar nu ineens niet meer. Hij zit muurvast.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 08:43 schreef Yorout het volgende:
[..]
Probeer anders een beetje zonnebloemolie op het staafje waar de haak op moet, alvorens te gaan bakken. Moet hij toch wel weer los komenBij m'n AFK gaat hij bijna altijd direct los na het brood eruit gehaald te hebben en anders inderdaad 5 minuutjes in heet water en PLOPPERDEPLOP;los.
Combinatietang met een doekje ertussen erop zetten en hard trekken?quote:Op dinsdag 12 juli 2005 11:07 schreef Ingrid19 het volgende:
[..]
Normaal wil het wel weken in heet water. Maar nu ineens niet meer. Hij zit muurvast.![]()
Kan dat kwaad? Bacterieen enzo. En voor het volgende brood. Met een sateprikker wel alle troep er onderuit kunnen krijgen, voor zover ik kan zien natuurlijk.
Goed plan! Zal kijken of het lukt!quote:Op dinsdag 12 juli 2005 12:57 schreef Yorout het volgende:
[..]
Combinatietang met een doekje ertussen erop zetten en hard trekken?
Ookal geprobeerd. Erg vreemd, want hij heeft al vaker vast gezeten en tot nu toe kwam hij altijd weer los d.m.v. smeren met afwasmiddel of weken in heet water. Ik ga maar eens op zoek naar een tang!quote:Op dinsdag 12 juli 2005 13:39 schreef poemojn het volgende:
En met afwasmiddel de boel smeren?
Disclaimer: ik weet niet hoe de AFK eruit ziet, maar dit zou je misschien kunnen proberen?
und?quote:Op dinsdag 12 juli 2005 14:06 schreef Ingrid19 het volgende:
[..]
Ookal geprobeerd. Erg vreemd, want hij heeft al vaker vast gezeten en tot nu toe kwam hij altijd weer los d.m.v. smeren met afwasmiddel of weken in heet water. Ik ga maar eens op zoek naar een tang!
Niet gelukt. Dan maar niet. Dan blijft hij er maar in zitten. Ik kan hem met de hand wel draaien, dus hopelijk doet hij het gewoon nog.quote:
Heb je betonbrood gebakken?quote:Op woensdag 13 juli 2005 18:33 schreef Ingrid19 het volgende:
[..]
Niet gelukt. Dan maar niet. Dan blijft hij er maar in zitten. Ik kan hem met de hand wel draaien, dus hopelijk doet hij het gewoon nog.
Nope, een doodnormaal kruidenbroodje. Hoop maar dat de bbm het nog wel gewoon doet. Maar dat merk ik vanzelf wel.quote:
Nee, ook niet. Er was niks mee aan de hand. Nou ja, we zien wel of hij het nog doet!quote:Op donderdag 14 juli 2005 10:43 schreef assepoes het volgende:
Toen je de kneedhaak erin deed moest je toen hard duwen? Het kan dan zijn dat die iets scheef zit of verkeerd op de as en dan wordt het iid erg moeilijk om hem te verwijderen.
Je hebt helemaal gelijk Yorout, bedankt voor de tip!quote:Op zondag 17 juli 2005 11:26 schreef Yorout het volgende:
Scootmobiel, volgens mij klopt die prijs van de Hema niet. Een zakje van 500 gr kost 1.50 wanneer niet in de aanbieding
quote:Benodigdheden:
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
1 bakje kwark (= 450 gr) (of: 225 gr kwark en 225 yoghurt).
500 gr witte tarwebloem (of 550 gr zelfrijzend tarwebloem)
(1 zakje bakpoeder als de bloem niet zelfrijzend is)
1,5 zakje rozijntjes (=450 gr)
quote:Bakblik invetten met wat olie.
Deeg in een bakblik doen en een beetje gladstrijken.
Daarna een kopje koffieroom met een theelepel suiker vermengen en erover gieten.
Goed over het deeg uitsmeren en het bakblik in een voorverwarmde oven plaatsen.
In 45 tot 60 minuten goudbruin bakken op 200 graden C of stand 4.
Na ± 45 minuten even erin prikken om te zien of het al gaar is.
Als het brood goed is, het bakblik uit de oven halen en laten afkoelen.
Succes ermee!quote:* 400 gram kwark
* 200 gram suiker
* 4 eieren
* snufje zout
* 12 eetlepels melk
* 8 eetlepels sla-olie
* 2 zakjes vanille suiker
* 800 gram bloem
* 2 zakjes bakpoeder
* 4 theelepeltjes bakpoeder
Ik heb dat inzakken ook. Ik weet dat het aan de afweging van gist, suiker en/of zout komt, maar mijn weegschaaltje weegt per 1 gram en niet per halve gram. Op de zakken van Soubry (ook bij de edah de verkrijgen overigens) staan zout, suiker en gist in halve grammen. Maakt een halve gram meer of minder echt zoveel uit?quote:Op maandag 1 augustus 2005 15:43 schreef skiczukie het volgende:
Ik at net twee minuten geleden brood uit een broodbakmachine, en het is niet verkeerd moet ik zeggen.
Onwijs bedankt voor de tip!quote:Op maandag 1 augustus 2005 12:21 schreef Scootmobiel het volgende:
Misschien hebben ze er eentje op http://www.handleiding-online.nl
Alleen is die site nu niet erg bereikbaar, heb ik de indruk. Probeer het daar later nog eens misschien.![]()
Die snap ik nietquote:Op maandag 1 augustus 2005 15:41 schreef Scootmobiel het volgende:
2 zakjes bakpoeder
* 4 theelepeltjes bakpoeder
Graag gedaan. Maar jammer dat-ie er niet bij staat inderdaad.quote:Op maandag 1 augustus 2005 20:04 schreef Jepali het volgende:
Onwijs bedankt voor de tip!![]()
Hij staat er alleen niet bij....![]()
Iemand nog andere suggeties???
Nee, dat vond ik ook al zo raar... ik ging ervan uit dat ze '2 zakjes plus nog 4 theelepels' bakpoeder bedoelen, maar zeker weet je het nooit natuurlijk. Of zouden ze '2 zakjes bakpoeder plus 4 theelepels gist' bedoelen? Ik heb geen idee.quote:Op maandag 1 augustus 2005 22:44 schreef Loedertje het volgende:
Die snap ik niet
(en op welke stand zet je dan die BBM?
Quick?
De broodmix van de AH, vooral die hele grovequote:Op maandag 1 augustus 2005 15:52 schreef stigchel het volgende:
[..]
Ik krijg alleen mooie bolle broden met de zakken van AH. Die zijn ook erg lekker. Maar het hele idee is toch een beetje het zelf maken van zo'n brood. Anders kan je net zo goed een afbakbrood kopen.
Heb je al gekeken bij een reformwinkel?quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 15:27 schreef broodliefhebber het volgende:
Grrrrr we hebben sinds vorige week een broodbakmachine. Gisteren ben ik bij een supermarkt én een bakker gaan kijken voor o.a. gist. Ze hadden het beide niet![]()
Ik heb nooit genoeg geduld om 5 minuten warm water te kweken, daarom gebruik ik altijd een houten spatel of nagelborsteltje. Even tikken op de arm en het zit los.quote:Op woensdag 13 juli 2005 18:33 schreef Ingrid19 het volgende:
[..]
Niet gelukt. Dan maar niet. Dan blijft hij er maar in zitten. Ik kan hem met de hand wel draaien, dus hopelijk doet hij het gewoon nog.
Gewoon heet water uit de kraan gebruiken joh...!!quote:Op donderdag 11 augustus 2005 12:11 schreef Bright het volgende:
Ik heb nooit genoeg geduld om 5 minuten warm water te kweken
Daar is helaas weinig aan te doen, vrees ik... Dat heb je nou eenmaal bij zelfgebakken brood, omdat er geen conserveermiddel in zit.quote:Als je brood hebt gebakken, hoe voorkom je dan dat het in een dag tijd is uitgedroogd?
Ik zou voor de AFK BM-2 gaan. Prima machine, niet duur en kwam als beste uit de test van Kassa. O.a. te koop bij de Marskramer. Aanradertje!quote:Op donderdag 11 augustus 2005 22:52 schreef zoalshetis het volgende:
lieve mensen, nogmaals. ze is bijna jarig en ik wil graag iets huishoudelijks geven, dat vindt ze fijn. dus welke machine maakt gewoon het beste brood?
Hmmm ... om voor 1 dag al in te vriezen... Maar ok, ik probeer het gewoon - niet geschoten is altijd misquote:Op donderdag 11 augustus 2005 22:44 schreef broodliefhebber het volgende:
Ik laat het brood een uurtje afkoelen, snijd het dan en vries het dan gelijk in. Na ontdooien smaakt het dan als vers
Dat vroeg ik mij in eerste instantie ook af bij mijn severin broodbakmachine. Na het boekje nog is doorgelezen te hebben. Blijkt het dus een broodhaak uittrekker te zijn. Oftewel als je kneedhaak is blijven zitten in je brood steek je dit ding erin en kan je hem er eenvoudig uittrekken.quote:Op maandag 15 augustus 2005 14:35 schreef zoalshetis het volgende:
ik heb net zo'n afk machine gekocht. leuk ding, maar er zat een vreemd haakje bij zie: http://img363.imageshack.us/my.php?image=haakjeafk8ih.jpg
weet iemand waar deze voor dient, want in de gebruiksaanwijzing wordt er niet over gerept.
Klopt. Hij is inderdaad niet bedoeld om de kneedhaak uit het bakblik te trekken, want dan kan de anti-aanbaklaag beschadigd raken, maar om de kneedhaak uit het brood te trekken.quote:Op maandag 15 augustus 2005 15:00 schreef Paladin82 het volgende:
Dat vroeg ik mij in eerste instantie ook af bij mijn severin broodbakmachine. Na het boekje nog is doorgelezen te hebben. Blijkt het dus een broodhaak uittrekker te zijn. Oftewel als je kneedhaak is blijven zitten in je brood steek je dit ding erin en kan je hem er eenvoudig uittrekken.
quote:Scootmobiel - donderdag 23 juni 2005 @ 22:01
Ja, die heb ik er ook bij, zo'n soort 'sinterklaasstaf'... Die is om de kneedvleugel uit je brood te peuteren als-ie daarin is blijven zitten.
Vasthouden bij het spiraalgedeelte, korte omgebogen eindje in gat van kneedvleugel steken en voorzichtig uit het brood trekken.
Nope, niet gelukt.quote:Op donderdag 11 augustus 2005 12:11 schreef Bright het volgende:
Is het nog gelukt, trouwens?
Oh ja - laten zitten na het bakken? Lijkt met niet zo fijn, als je ziet wat er nog allemaal voor broodresten onder zit waar je niet bij kunt.
Mooi cadeau !quote:Op donderdag 8 september 2005 19:48 schreef Joene het volgende:
Voor de verjaardag van mn vriendin zon afk machienetje gekauft...
Ah, okee.quote:Op vrijdag 9 september 2005 12:48 schreef Bright het volgende:
Scoor, nee, dat helpt niet; uiteraard is de hoeveelheid water goed (anders rijst het teveel of wordt het deeg te klef) en ik doe er al een scheut olijfolie in.
ik denk niet dat het aan de temperatuur van het brood ligt ,maar aan mijn snijkunstenquote:Op donderdag 15 september 2005 09:18 schreef assepoes het volgende:
Wat dacht je van een electrisch mes? Dat snijd er ook makkelijk doorheen. Belangrijk is wel dat je het brood niet te warm snijdt, want dan lukt het idd niet om mooie plakken te snijden.
ik doe bij recepten altijd een kwart zakje gist extra. en ja ik koop ook van die kant en klare meelzakken. zoals nu dus die met tomaat en kaas van appie.quote:Op donderdag 15 september 2005 13:03 schreef Bright het volgende:
Hoe bedoel je, zoalshetis, met dat 1/4 zakje gist ... Gebruik jij dan kant-en-klaar meel? Dus waar de gist al in zit?
Bij de reformman hier op de markt heb ik laatst een zakje broodverbetermiddel gekocht. Dat bevat enzymen en vitamine C, is puur natuur en is heel geschikt om de oorspronkelijke eigenschappen (qua rijzen en zo) te verbeteren en deze bij al wat ouder meel weer terug te brengen, zei hij. (En met 'ouder' bedoelde hij meel wat al zes weken of langer staat.)quote:Op donderdag 20 oktober 2005 11:17 schreef Yorout het volgende:
Als je een kant en klare mix hebt zitten er toch nog wat extra middeltjes door die er blijkbaar voor zorgen dat het brood lekker vast wordt en niet zo snel uitdroogt.
Wat doen jullie hieraan om deze middeltjes na te bootsen?
Das een beetje zonde :-) nog een tip , voor de volgende keer ,doe 10ml minder water dan aangegeven op het pakquote:Op zaterdag 29 oktober 2005 11:01 schreef tonks het volgende:
Joene bedankt,
Ben er ook inmiddels achter wat er was, was dat kneed dingentje vergeten
je zult er geen spijt van krijgen. wellicht dat je op het snijden nog even moet oefenen...quote:Op zaterdag 29 oktober 2005 13:03 schreef tonks het volgende:
Nog een klein half uurtje en dan is mijn eerste brood klaar!
Niet genoeg gerezen neem ik aan?quote:
Dat klopt denk ik wel, hij was heel klein en de binnenkant was gewoon nogal "Deeg-ig" en de onderste rand was gewoon het meel nogquote:
Je moet de hoeveelheden van het boekje van de machine aanhouden en niet van het pak broodbak mix , als je een pak broodbak mix gebruikt plus minus 10 ml minder water gebruiken dan de hoeveelheid die in het boekje staat .quote:Op zaterdag 29 oktober 2005 15:15 schreef tonks het volgende:
[..]
Dat klopt denk ik wel, hij was heel klein en de binnenkant was gewoon nogal "Deeg-ig" en de onderste rand was gewoon het meel nog.
Even het boekje van je afk machine daar het recept pakken wat er staat , en daar 10ml water vanaf halen en dan gewoon die hele zooi mix van dat pakquote:Op zaterdag 29 oktober 2005 15:32 schreef tonks het volgende:
Op het broodmix doosje stond, 25 gram boter en 270ml water.. dus het is beter als ik wat minder doe?
Als je het recept uit het boekje volgt moet je er geen mix meer bij doen denk ik. In een mix zit namelijk het meel al en de benodigdheden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2005 16:15 schreef tonks het volgende:
Ik snap het denk ik niet echt,
Dit staat er bij:
Water 1 1/4 kopje
magere melkpoeder 2 1/2 el
zonnebloemolie 2 1/2 el
suiker 2 1/4 el
zout 1 1/4 el
hard fijn volkorenmeel 3 kopjes
snelwerkend gist tl
Moet ik hier dan die mix bij doen?
jamaar jamaar, dat moet je dan ook wel postenquote:Op vrijdag 11 november 2005 11:53 schreef tonks het volgende:
Nu heb ik het wel doorheb al een stuk of 8 broden gebakken
.
Bij de Marskramer hebben ze de AFK BM-2(N) momenteel voor 34,99 euro.quote:Op maandag 14 november 2005 10:07 schreef Sharkdoggie het volgende:
Met de feestdagen wil ik voor iemand een broodbakmachine kopen. Welke raden jullie aan? Budget is 40 - 70 euro.
quote:Op zaterdag 19 november 2005 12:27 schreef Scootmobiel het volgende:
[..]
Bij de Marskramer hebben ze de AFK BM-2(N) momenteel voor 34,99 euro.
Aanradertje!![]()
Thnx. Zal die zometeen halen.quote:Op zaterdag 19 november 2005 12:27 schreef Scootmobiel het volgende:
[..]
Bij de Marskramer hebben ze de AFK BM-2(N) momenteel voor 34,99 euro.
Aanradertje!![]()
als je eerst het water en dan het meel en eventueel extra gist eraan toevoegd, dan kan het niet mis gaan. hoewel in de gebruiksaanwijzing staat dat je het niet met volkoren meel kan doen, oid... lees nog ff goed door.quote:Op zondag 20 november 2005 15:38 schreef Vork het volgende:
Hallo, wij hebben hier sinds een paar dagen ook zo'n mooie machine (die goedgeteste AFK die iedereen heeft welliswaar) en hij doet prima z'n best. Ik heb een zooi pakken met broodmix uit Duitsland gekregen, waar alleen water bij moet en dat gaat goed, alleen is er een probleem met de timer. Als ik alle ingredienten in de machine donder en een uur of 9 later brood wil hebben, dan mengt het water niet goed met de mix mengt en het brood meer lijkt op een bal droge meel met satesaus in het midden.
Is het noodzakelijk om het water en de mix vantevoren te mengen (zodat je al een soort van deeg krijgt) als je gebruikt wil maken van de timer, of moet ik daarvoor nog wat anders doen?
nee man !quote:Op zondag 20 november 2005 16:11 schreef Vork het volgende:
Je kunt dus alleen witbrood maken als je de timerfunctie gebruikt?
Dan had je de Panasonic moeten kopen. Die heeft een bakje in het deksel dat 'ie zelf open doet als de noten/zaden er in moetenquote:Op zondag 20 november 2005 16:41 schreef Vork het volgende:
In ieder geval geen noten, pitten en z`denbrood. Of je moet 2,5 uur voor aanvang van vers brood wakker zijn.
quote:Op maandag 21 november 2005 09:22 schreef assepoes het volgende:
Ja. Je moet altijd eerst de vloeibare bestanddelen in de broodbakmachine doen en daarna pas de rest.
Dat doe je ook als het nog een nacht in het apparaat moet zitten en pas om 5 uur 's ochtends de timer laat lopen?quote:Op maandag 21 november 2005 09:25 schreef Pikkebaas het volgende:
[..]
Ik doe het altijd omgekeerd.... Eerst gist onderin, meel erop, en dan zout en suiker en als laatste water.
Dat schijnt beter te zijn voor de keerring bij de kneedhaak, die is dan niet de hele tijd nat. En ik heb altijd prima gerezen brood![]()
Ik werk alleen met de timer.... En altijd de gist onderin en het meel erop en dan het water bovenin. Het water blijft gewoon uren op dat meel staan, het onderste meel vormt een soort laagje en dat blijkt goed te gaan.quote:Op maandag 21 november 2005 10:38 schreef Bright het volgende:
[..]
Dat doe je ook als het nog een nacht in het apparaat moet zitten en pas om 5 uur 's ochtends de timer laat lopen?
Het lijkt me dan dat je gist al aardig aan het afsterven is
Ik weet niet wat voor broodbakmachine je hebt, maar hier valt het brood er gewoon uit, en de kneedhaak blijft in het blik zitten.quote:Op dinsdag 13 december 2005 18:45 schreef beefcake het volgende:
Hoe krijg ik in vredesnaam het brood uit het blik zonder het brood compleet te slopen?Iemand een gouden tip? Het lijkt wel of de kneedhaken muurvast zitten
.quote:Op maandag 5 december 2005 18:23 schreef erik-de-perik het volgende:
hmmm waar kun je zo;n AFK BM-2 kopen...kan hem nergens vinden...
Deze heb ik:quote:Op dinsdag 13 december 2005 20:39 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik weet niet wat voor broodbakmachine je hebt, maar hier valt het brood er gewoon uit, en de kneedhaak blijft in het blik zitten.
Maar een beetje invetten voor het bakken kan wel helpen natuurlijk....
quote:Op zaterdag 31 december 2005 12:24 schreef realbase het volgende:
Beste allen,
Ik heb een broodbak machine van Bomann.
Nu zou ik voor vanavond een vers brood bakken ( vier oud & nieuw bij vrienden )
Ik doe de doos open en merk dat ik nergens meer die kneedhaak kan vinden.
Heeft iemand enig idee of die ergens los te verkrijgen zijn ( vandaag dus nog ? )
Merci
quote:Op zondag 1 januari 2006 12:57 schreef ETHOM het volgende:
Hallo,
Vrijdag een AFK BM-3 broodbakmachine gekocht. Het zou de broodbakmachine zijn.
Gisteren en vandaag een broodje gebakken alleen het deeg rijst alleen maar de eerste keer.
Daarna zakt het deeg in als een pudding en komt het niet meer omhoog.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Weet je misschien of die nog steeds in de aanbieding is? Ik denk er namelijk ook over om een machine te kopen. Heb je misschien meer gegevens hierover? (timer, broodgewicht etc).quote:Op zaterdag 7 januari 2006 11:03 schreef Jessi het volgende:
Ik heb uiteindelijk een merkloos apparaat gekocht bij het Kruidvat, voor ¤ 22,50 met 2 jaar garantie. De eerste drie broden (waaronder een kaas-ui brood) zijn al gebakken: super!
![]()
Ik ga heel snel al die recepten uit dit topic eens proberen.
Bij de gewone Kruidvat zeiden ze van niet. Bij een hele grote (in Amersfoort) hadden ze er nog een hele zwik en kregen nog 25% korting ook. Dus ik denk dat ze er vanaf wilden...quote:Op zondag 8 januari 2006 15:16 schreef greatgonzo het volgende:
Weet je misschien of die nog steeds in de aanbieding is? Ik denk er namelijk ook over om een machine te kopen. Heb je misschien meer gegevens hierover? (timer, broodgewicht etc).
Ja inderdaad, dat wordt een witbrood. Lekker hoor!quote:Op zondag 8 januari 2006 17:37 schreef Lienekien het volgende:
Jessi, bak jij broden met alleen tarwebloem? Wat voor resultaat geeft dat? Toch een witbrood, dan?
't Is niet veel werk, maar het kost wel tijd. Je hebt de ingrediënten er zo in en dan is het een kwestie van programmeren en aanzetten. Maar een programma kan 2-4 uur duren. Je moet het brood er wel direct uithalen als het klaar is (tenzij je een warmhoudfunctie hebt, dan kan het ook nog een uurtje later). Dan moet het brood afkoelen (warm brood is lastig snijden), zeker 2 uur als je het wilt invriezen (anders wordt het klef).quote:Op maandag 9 januari 2006 12:12 schreef greatgonzo het volgende:
plus het feit dat ik niet elke dag ga bakken denk ik (toch wel veel werk lijkt me), dus alleen in het weekend.
Denk dat het toch de kruidvat versie wordt.
Je kunt het niet in de machine laten afkoelen, omdat het condens dan neerslaat en het brood slap wordt.quote:Op maandag 9 januari 2006 12:25 schreef greatgonzo het volgende:
Ok, dan kom ik op de volgende vragen:
- waarom kun je het niet laten afkoelen in de machine, of zit die dan vast?
- hoe lang duurt het afkoelen voordat je het fatsoenlijk kan snijden?
- hoeveel ben je omgerekend per brood kwijt ongeveer (uitgaande van 680 gr, dus een half brood(
Nadeel van bulk is dat de kwaliteit van het meel na verloop van tijd sterk achteruit gaat. Dus in bulk kopen zou ik alleen doen bij een groot gezin. En dan dagelijks bakken.quote:Op maandag 9 januari 2006 13:34 schreef greatgonzo het volgende:
maar goed, tis iets voor in het weekend natuurlijk, en lekkerder.
Tenzij je bulk koopt bij de Makro, dan zul je misschien goedkoper kunnen bakken dan de winkel
O, als je 5 kg. al bulk noemt. Ik heb wel gelezen van mensen die 25 kg. in een keer bij de molen halen.quote:Op maandag 9 januari 2006 13:37 schreef greatgonzo het volgende:
Dat deed mijn stagebegeleider van vorig jaar dus wel, die bakte omdat het én goedkoper, én lekkerder kan zijn (als je dus bulk koopt, hij kocht rechtstreeks van een meelfabriek oid, 5 kg meel voor 2 euro ofzo). En hij bakte dus elke dag
Het komt wel precies met afmeten. Gebruik je een goede weegschaal?quote:Op zondag 15 januari 2006 14:41 schreef greatgonzo het volgende:
Had gewoon standaard recept van het pak aangehouden (pak+water+boter), stond niets van zout bij, vandaar
Da's een kwestie van je brood voldoende laten afkoelen (toch zeker 2 uur weet ik inmiddels), een goed lang broodmes gebruiken (18 cm is aan de korte kant) en vooral het mes het werk laten doen bij het zagen (dus veel bewegingen maken).quote:Op zondag 15 januari 2006 15:59 schreef greatgonzo het volgende:
Weet iemand of er nog ergens electrische messen in de aanbieding zijn? Met een gewoon mes, snij je toch niet zo snel dunne plakken
Ik nu ook, maar ik bedoel meer die papieren dingen waarin het brood lekkerder blijft. Ook als het nog niet 100% is afgekoeld enzo...quote:Op maandag 16 januari 2006 13:46 schreef Lienekien het volgende:
Ik gebruik diepvrieszakken van de AH.
lol. en met een beetje pech helemaal geen vingers of knokkels.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 08:32 schreef Bright het volgende:
... en het zorgt ervoor dat je geen zere vingers/handen door het vasthouden van het mes krijgt.
Dat durf ik niet te zeggen. Ik weet wel dat de BM3 een horizontaal bakblik heeft en grotere broden kan bakken dan de BM2 en dat vinden veel mensen een pluspunt.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 20:02 schreef Claudia_x het volgende:
Bij de Marskramer zijn momenteel zowel de AFK BM2 als de BM3 in de aanbieding. De BM2 is als beste getest door Kassa. Kan ik er vanuit gaan dat deze lovende kritiek dan ook wel op zal gaan voor de BM3?
DIe heb ik ook.quote:Op zaterdag 28 januari 2006 02:41 schreef Robbiej het volgende:
mn pa heeft een panasonic ding. ding was 190 pleuro..
[afbeelding]
wel tering lekker brood trouwens komt dr uit
Ik heb hem ook! Tis een hele goeie, ze noemen hem ook wel de Rolls Royce onder de broodbakmachines.quote:Op zaterdag 28 januari 2006 02:41 schreef Robbiej het volgende:
mn pa heeft een panasonic ding. ding was 190 pleuro..
[afbeelding]
wel tering lekker brood trouwens komt dr uit
Mazzelkont! Dan hebben wij vast dezelfde. Prima ding idd.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 23:20 schreef kabouter.muts het volgende:
VANDAAG BIJ T KRUIDVAT EEN MERKLOOS GEVAL, LEEK ECHTER PRECIES OP DE AFK'S
VOOR 29,99 EURO EN DAN NOG EENS 75 % KORTING
IK HAD HEM VOOR 7,50 EURO EN HET BROODJE WAS ONWIJS GOED GELUKT.
(WAS VAST EEN FOUTJE VAN T KRUIDVAT)
Ja inderdaad met uienschilfers en (geraspte) kaas. Gaat geweldig!quote:Op vrijdag 27 januari 2006 20:30 schreef BlaatschaaP het volgende:
Wie maken er hier vaak kaas-uienbroden?
ze hebben de afk nu ook bij blokker staan. ff bellen of ze er nog zijn.quote:Op maandag 30 januari 2006 13:19 schreef kabouter.muts het volgende:
Was vandaag weer in t Kruidvat maar geen broodbakmachines meer. . . . .
Recept? En natuurlijk wat wanneer waarin moet?quote:Op zondag 29 januari 2006 14:01 schreef kabouter.muts het volgende:
In HaarlemNet kaas/tomaatbroodje er mee gemaakt.
Twee tabletjes op 500 gram. Maar ik lees toch vooral dat het wordt toegevoegd om het brood wat langer vers te houden en niet zozeer om het meer te laten rijzen.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 20:50 schreef Yorout het volgende:
Ik ga binnenkort experimenteren met Vitamine C poeder (Ascorbinezuur) in het brood om het wat meer te laten rijzen. Hoeveel moet ik er ongeveer in doen bij een normaal broodje van 500 gram meel?
Je hebt gelijk, het is meer om het wat verser te houden. Was effe in de war. Maar ehh, als het goed is krijg ik poeder en geen tabletten (heb het nog niet). Het kleine schepje van de maatschep?quote:Op dinsdag 31 januari 2006 20:54 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Twee tabletjes op 500 gram. Maar ik lees toch vooral dat het wordt toegevoegd om het brood wat langer vers te houden en niet zozeer om het meer te laten rijzen.
Dus als je last hebt van slechtgerezen brood, zou ik de oorzaak proberen te achterhalen en 't zo oplossen.
Klopt. Ik vind ook dat het snel oud wordt. Bovendien is het als een gek gerezen en daardoor valt het helemaal uit elkaar met snijden. Heeft er iemand tips waardoor die kant en klare mixen minder hard rijzen???quote:Op maandag 30 januari 2006 17:44 schreef kabouter.muts het volgende:
Het was een kant en klare mix deze keer.
van AH
Eerst water dan het meel.
Moet zeggen het brood wordt wel snel oud.
Meteen eten of kleinere broodjes maken.
Het is uit de broodrooster ook nog heeeeeeeel lekker!!
Kortste programma kiezen. Ik heb een snelbakprogramma op mijn machine en dat schijnt vooral geschikt te zijn voor all-inmixen, omdat ze bij lange programma's te veel de gelegenheid krijgen om te rijzen.quote:Op donderdag 2 februari 2006 09:08 schreef Jessi het volgende:
[..]
Klopt. Ik vind ook dat het snel oud wordt. Bovendien is het als een gek gerezen en daardoor valt het helemaal uit elkaar met snijden. Heeft er iemand tips waardoor die kant en klare mixen minder hard rijzen???
Dat gaan we proberen! Thanks.quote:Op donderdag 2 februari 2006 09:54 schreef Lienekien het volgende:
Kortste programma kiezen. Ik heb een snelbakprogramma op mijn machine en dat schijnt vooral geschikt te zijn voor all-inmixen, omdat ze bij lange programma's te veel de gelegenheid krijgen om te rijzen.
of iets meer zout erin doenquote:Op donderdag 2 februari 2006 09:08 schreef Jessi het volgende:
[..]
Klopt. Ik vind ook dat het snel oud wordt. Bovendien is het als een gek gerezen en daardoor valt het helemaal uit elkaar met snijden. Heeft er iemand tips waardoor die kant en klare mixen minder hard rijzen???
Gaan we ook proberen... maar ik vond ze zelf niet echt flauw, ben niet zo'n zout eter.quote:Op donderdag 2 februari 2006 13:02 schreef Bright het volgende:
of iets meer zout erin doen
hihi, ik dacht op t eerste ( slaperige) gezicht dat t een pedaal emmer wasquote:Op zaterdag 28 januari 2006 02:41 schreef Robbiej het volgende:
mn pa heeft een panasonic ding. ding was 190 pleuro..
[afbeelding]
wel tering lekker brood trouwens komt dr uit
Ik vind supermarkten niet zo geschikt om mixen te kopen. Ik haal Soezie-producten bij de Welkoop en 'molen'-mixen bij een hoeve even buiten de stad.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 11:30 schreef ymme het volgende:
Bij welke supermarkt, kun je vele soorten broodbakmixen kopen?
Zijn dat dan wel van die kant en klare mixen.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 11:41 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik vind supermarkten niet zo geschikt om mixen te kopen. Ik haal Soezie-producten bij de Welkoop en 'molen'-mixen bij een hoeve even buiten de stad.
Ja, de mixen zijn zowel 'kant-en-klaar' (alleen nog water toevoegen) als 'gewoon' (dan moet je bijv. ook nog gist toevoegen) te verkrijgen.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 11:45 schreef ymme het volgende:
[..]
Zijn dat dan wel van die kant en klare mixen.
Ik heb het net pas.. En zelf mixen vind ik erg moeilijk.
En al die ingredienten die je ervoor moeten hebben.
Ik heb bij de www.zelfbakken.nl wel wat mixen besteld.
Maar deze zijn dan ook erg aan de prijs. 4 euro nog wat voor een mix.
Ik heb niet eens gekeken hoeveel het was. Maar inderdaad als het 4 euro voor 2 kilo is, valt het wel mee.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 11:51 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ja, de mixen zijn zowel 'kant-en-klaar' (alleen nog water toevoegen) als 'gewoon' (dan moet je bijv. ook nog gist toevoegen) te verkrijgen.
4 euro voor 2 kilo mix is wel ongeveer een gemiddelde prijs. Als je dat te duur vindt, zul je toch eens moeten proberen om zelf te mixen met goedkopere ingrediënten.
Hier heb je nog twee sites waar je kunt bestellen (houd wel rekening met bezorgkosten):
www.baklessen.nl (dit is de hoeve waar ik regelmatig wat koop - is voor mij in de buurt)
www.bakkertjethuis.nl
Kan dat apparaat van jou die halve hoeveelheid wel aan? Mijn apparaat moet minstens 400 gram meel hebben. En 't is volgens mij ook veel te veel boter!quote:Op dinsdag 21 februari 2006 12:13 schreef ymme het volgende:
[..]
Ik heb niet eens gekeken hoeveel het was. Maar inderdaad als het 4 euro voor 2 kilo is, valt het wel mee.
Ik heb de bakmachine nu voor het eerst aanstaan.
Ik heb eerst maar eens een halve pak koopmans (212 gram boerenbrood) en 100 gram boter, en 125 water erin gedaan.
Eerst kijken, hoe groot dit brood wordt, voordat ik een heel pak erin doe, en dat teveel is voor de broodbak machine.
Ik heb trouwens een Gebruiksaanwijzing van de Everglades Broodbakmachine een volle zus van de AFK (ik heb deze overgenomen van een anders user hier van fok! en deze was de gebruiksaanwijzing kwijt, maar die staat dus op een site)
Volgens mij gaat je brood niet lukken doordat je het halve pak maar hebt gebruikt. Ieder apparaat heeft een minimum en een maximum en volgens mij heb jij te weinig gebruikt.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 12:21 schreef ymme het volgende:
oh ik bedoel 10gram boter.
Ook de helft dus, omdat ik ook maar de helft van het pak genomen heb...
Ik lees inderdaad al meer verhalen over de mix van de koopmans. Dat deze niet zo heel lekker moet zijn. Maar ja, deze heb ik er bijgekregen, en het is natuurlijk ideaal om uit te proberen
Bronquote:Gewoon volhouden! Ik be net de startfase met een AFK voorbij en was in het begin ook teleurgesteld. Inmiddels tover ik het ene mooie volkorenbroodje na het andere. Via dit forum heb ik het volgende Basisrecept gekregen. Dat hanteer ik als uitgangspunt e sindsdien ging het steeds beter. Dit is natuurlijk voor wanneer je geen mix gebruikt en zelf mengt.
100 % meel(+bloem)
57% water (voor een AFK; andere machines 60%)
2 % zout
1-2 % suiker (hoeft niet)
3-5 % olie of boter
0.8-1% droge gist
Over mix: de meeste mixen bevatten teveel gist voor bakken in een broodbakmachine. Als ik mix gebruik krijg ik mooie niet ingezakte broodjes (gevolg van teveel rijzen) door een deel van de mix te vervangen door gewoon meel of bloem en extra zout:
300 gram: 225 gram volkorenmix met 75 gram tarwemeel + ca 1,5 gram (=2% van 75) zout,
500 gram: 400 gram mix met 100 gram tarwemeel en 2 gram (= 2% van 100) zout.
Ik doe er dan nog een maatlepel olie/boter bij, voor de houdbaarheid.
En ik neem het water eerder te koud dan te warm!
Het is inderdaad verder wel goed gegaan. Maar echt de vorm van een brood heeft het niet.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 13:48 schreef Kimske het volgende:
die broodbakmixen van koopmans zijn toch voor 1 brood?? Denk niet dat t brood volledig mislukt, alleen wel dat t plat is...
Welkoop, Boerenbond of Harense Smid.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 14:47 schreef ymme het volgende:
Waar kun je dan de SOEZIE all-in-mixen overal kopen?
Edah? AH?
Gebruik suikerchips en als je daat niet aan kunt komen suikerparels. Bak dit brood niet in de bbm je blik wordt verknalt omdat het suiker flink kan inbranden. Ik maak het deeg met de bbm. Daarna de parels met de hand erdoor kneden. Bakblik bekleden met bakpapier en dan afbakken in de oven.quote:Op woensdag 22 februari 2006 16:56 schreef greatgonzo het volgende:
trouwens, dat suikerbrood was niet helemaal een succes, met die suikerklontjes..
het werd gewoon egaal zoet, volgende keer toch maar kandij
Heb je een volkoren programma op je bbm zitten? Als je deze hebt deze gebruiken.quote:Op vrijdag 24 februari 2006 09:22 schreef XcUZ_Me het volgende:
Iemand een idee op welk programma je mueslibrood moet bakken? De verpakking heeft - heel handig - geen gebruiksaanwijzing.
Heb ik! Thnx! Ik heb normaal, volkoren, zoet, quick, en nog een paar vagequote:Op vrijdag 24 februari 2006 09:48 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Heb je een volkoren programma op je bbm zitten? Als je deze hebt deze gebruiken.
Ik heb me daar nog niet aan gewaagd. Ik ben eerst aan het leren om gewoon goede broden eruit te krijgen.quote:Op vrijdag 24 februari 2006 08:17 schreef ymme het volgende:
Hoe maken jullie een uienbrood?
Kan dit met een gewone all in mix voor witbrood, of volkorenbrood. En dan een hoop uien erbij toevoegen?
Heb ik wel meteen de tweede keer gedaan, een kaas-ui brood. Bij de piep geraspte kaas en uisnippers erbij.quote:Op vrijdag 24 februari 2006 11:00 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik heb me daar nog niet aan gewaagd. Ik ben eerst aan het leren om gewoon goede broden eruit te krijgen.
heb je die van de lidl al eens genomen?quote:Op zondag 26 februari 2006 11:37 schreef XcUZ_Me het volgende:
Hier de Koopmans Boerenbruin geprobeerd. Wel aardig, maar geen blijvertje.
De mixen van Koopmans zijn het dus gewoon niet voor mij
Nog niet geprobeerdquote:Op zondag 26 februari 2006 11:41 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
heb je die van de lidl al eens genomen?
ik kan niet klagen.
Goed idee, ga ik ook eens voor kijken!quote:Op zondag 26 februari 2006 11:44 schreef XcUZ_Me het volgende:
Ik heb AH mix voor krentenbrood gehad, die ga ik van de week eens proberen
Had mijn bbm een beetje verkeerd ingesteld. Kwam er natuurlijk te laat achter en vreesde met grote vrezen maar het was lekkerquote:Op zondag 26 februari 2006 10:51 schreef Oldbie het volgende:
Sinds gisteren ook zo'n machine in huis. Heb nu een pakje koopmans wit erin gedaan.
Ik kom wel terug met mijn resultaten![]()
Volgens mij kan ik dat niet geweest zijn.quote:Op maandag 20 maart 2006 15:30 schreef kabouter.muts het volgende:
@ Lienekien, was jij het nou die zei zoveel mogelijk of juist zo min mogelijk water toevoegen.??
Ik heb het ergens gelezen weet het alleen niet meer en wil niet een brood verpesten door uit te proberen.
Geprobeerd, met bakken op 2 verschillende programma's... Normaal en whole wheat en beide keren vond ik ze niet erg lekker... Erg droog! Had alles wel heel zorgvuldig afgewogen, dus dat kan 't niet zijn geweest.quote:Op zondag 26 februari 2006 11:41 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
heb je die van de lidl al eens genomen?
ik kan niet klagen.
Whole wheat is de naam van een bakprogramma bij mijquote:Op woensdag 22 maart 2006 09:28 schreef kabouter.muts het volgende:
Ik vond de whole wheat wat zuurdesemachtig.
Wel lekker overigens maar idd wat vaster dan "normaal"
Getverpielekes. . . . .quote:Op woensdag 22 maart 2006 11:58 schreef Pilootje het volgende:
Ik had nog een paar pakken broodmix staan in de kast dus ik denk gooi eens een lekkker brood in de oven. Heb wel zo'n broodbak ding gekregen ooit eens maar vind de vorm ban het brood niet mooi.
Afijn verpakking open, allemaal beestjes
Nee, Panasonic is de beste. Maar de AFK is een goede betaalbare.quote:Op donderdag 23 maart 2006 23:48 schreef kabouter.muts het volgende:
[..]
Getverpielekes. . . . .
@ tmoose schijnt wel de beste te zijn he? die je hebt gekocht.![]()
Te lang bewaard op een verkeerde plek.quote:Op donderdag 23 maart 2006 23:48 schreef kabouter.muts het volgende:
[..]
Getverpielekes. . . . .
@ tmoose schijnt wel de beste te zijn he? die je hebt gekocht.![]()
waar is dat?quote:Op woensdag 22 februari 2006 16:51 schreef kikoooooo het volgende:
Deze week is bij de action zo'n broodsnijmes in de aanbieding voor 1.29
[afbeelding]
Ik heb em net gehaald, mooi lang en scherp mes
Zo doe ik dat ook.quote:Op maandag 27 maart 2006 11:13 schreef ymme het volgende:
Ik haal het direct uit het blik. En laat het even afkoelen op een rooster.
Brood kun je eigenlijk pas goed snijden en eten als het is afgekoeld. De functie dat de machine je brood na het bakken nog een uur warm houdt, is dus niet bedoeld om je brood 'lekker warm' te houden. Waar het wel toe dient, heb je zelf ervaren: als je het brood in een afgekoelde broodbakmachine laat zitten, wordt het brood slap door het condens.quote:Op maandag 27 maart 2006 11:11 schreef xxjosjexx het volgende:
Ik heb een algemene vraag. Hoe kan je het beste het brood verwerken als je programma klaar is. Moet je altijd een uur verwarmen er achter aan laten gaan of is dat alleen als je de timer hebt gebruikt dat het nog lekker warm blijft?
Kan je het brood het beste gelijk als hij klaar is met het programma eruit halen en laten afkoelen of in de bak laten afkoelen?
Had bv gisteravond een brood gebakken en em er snacht in laten zitten om af te koelen, nou dat is niet bevorderlijk voor de korst. Was zacht geworden. Is er nog kans dat ie instort als ie gebakken is en je haalt em er gelijk uit??
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |