Eetlepel. En dan van Bertolli.quote:Op donderdag 30 juni 2005 16:54 schreef Devlinsect het volgende:
[..]
Bedankt voor je schema. s'Avonds gebruik je olijfolie. Doe je dat in een shake? Of op een lepel en naar binnen werken? Welke olijfolie gebruik je?
Veel goede vetten zitten erin en ik haal ze bij de AH.quote:Je eet ook veel amandelen. Is daar een reden voor? Waar haal je die amandelen? Heb gekeken op amandelen.nl Kon niets vinden![]()
Ik neem zelf altijd eiwitten en havermout mee + m'n hele vitamine en mineralen zooi.quote:Op donderdag 30 juni 2005 18:30 schreef Sjaak-Banaan het volgende:
Reformhouse heeft meestal van die noten enz..
Trainen gaat nu weer super sinds ik mijn examens heb gehaald. Ga nu alleen 3 weken op vakantie, en heb een hotel met een sportschool
Ik weet alleen niet of ik whey meeneem, ze zullen wel denken dat het drugs is ofzo![]()
Bedankt voor je reactie. Een eetlepel Bertolli. Zo naar binnen werken? Brrr. Ik zal het is proberen. Kom ik dan niet ongelofelijk aan de schijt?quote:Op donderdag 30 juni 2005 18:44 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Eetlepel. En dan van Bertolli.
[..]
Veel goede vetten zitten erin en ik haal ze bij de AH.
In havermout zit én plantaardige eiwitten en meervoudige koolhydraten. Het laatste wil zeggen dat je suikerspiegel op een stabiel niveau blijft en je dus niet zo snel het hongergevoel krijgt.quote:Op donderdag 30 juni 2005 22:51 schreef mister_popcorn het volgende:
waar is al die havermout goed voor?
En is dat ongeveer dezelfde catagorie als mueslie ed?
En ik heb 's voor de gein een eetlepel olijfolie gegeten, binnen 30 min begon de schildpad al kopjes te geven... Ik snap niet echt waarom je zo los zo'n eetlepel naar binnen giet.
Geen last van.quote:Op donderdag 30 juni 2005 22:40 schreef Devlinsect het volgende:
[..]
Bedankt voor je reactie. Een eetlepel Bertolli. Zo naar binnen werken? Brrr. Ik zal het is proberen. Kom ik dan niet ongelofelijk aan de schijt?
Zo af en toe bak ik in olijfolie...
Is havermout zo goed dan? wauwquote:Op donderdag 30 juni 2005 23:17 schreef Devlinsect het volgende:
[..]
In havermout zit én plantaardige eiwitten en meervoudige koolhydraten. Het laatste wil zeggen dat je suikerspiegel op een stabiel niveau blijft en je dus niet zo snel het hongergevoel krijgt.
Mueslie bevat minder eiwitten...
Hmz.... kun je niet beter omega-3 vetzuren nemen? (olijfolie is vooral omega-9)quote:
Neem al Becel Light op brood.quote:Op vrijdag 1 juli 2005 19:02 schreef sungaMsunitraM het volgende:
[..]
Hmz.... kun je niet beter omega-3 vetzuren nemen? (olijfolie is vooral omega-9)
Hmz. Gebruik je ook iets van visolie?quote:
Nope.quote:Op vrijdag 1 juli 2005 22:12 schreef sungaMsunitraM het volgende:
[..]
Hmz. Gebruik je ook iets van visolie?
Vooral 't laatste stukje is weer een ander geluid dan wat men de laatste 2 jaar laat horen.quote:Omega-3 is alweer een macro-nutrient, zulke dingen moet je veelal beslissen om basis van je voeding. Als je voldoende gezond eet, zoals veel vis, gebruik maakt van olijfolie in plaats van dressing en zo, dan betwijfel ik ten sterkste dat je dit nodig hebt. Ook als je hoog in vet zit, dan is dit niet zo aan te raden, tenzij je een deel van je vet vervangt erdoor. Veelal krijg je dan meer waar voor je geld ook door drie maal per dag lijnzaadolie of zo te nemen (1 soeplepel).
Daarenboven is nog het nut van enkele vetzuren, nog alle mogelijke werkingen ervan volledige uitgelegd. In de natuur komen die dingen zelden apart voor, en daar moet ook een reden voor zijn.
quote:Op vrijdag 1 juli 2005 17:16 schreef diep-in-de-war het volgende:
die hards drinken rauwe eieren met een dooiertje erin.
Dynamo is wel ok geloof ik.quote:Op maandag 23 mei 2005 12:48 schreef prinsrob het volgende:
[..]
En weet jij dat niet, een goede gym in Eindhoven.
dat laatste boek heb ik ook wel over krachttraining. er staan op zich wel oefeningen in en je ziet goed welke spier je ermee belast. maar bijna alles wat er in stond wist ik al. maar het is wel een mooi duidelijk boek ja.quote:Op vrijdag 1 juli 2005 20:10 schreef Celt het volgende:
vind zelf wel mooie boekjes, zijn er mensen hier die ze ook kennen, wat vinden jullie ervan?
Dat boek van Delavier is echt prachtig. Geen moment spijt van de aankoop gehad, en nadien ook een keer cadeau gedaan aan iemand. Een aanrader!quote:Op vrijdag 1 juli 2005 20:10 schreef Celt het volgende:
vind zelf wel mooie boekjes, zijn er mensen hier die ze ook kennen, wat vinden jullie ervan?
Dat is niet creatief dat is ranja bij je havermoutpapquote:Op zondag 3 juli 2005 17:47 schreef Devlinsect het volgende:
Bedoel je nu havermoutsepap? Dat vind ik ook niet te eten.
Wat wel te eten is:
* 400 ml melk
* scheutje ranja van je favo smaak
* 50 gram droge havermoutvlokken
Dat in een maatbeker, staafmixer erop, klaar! Drinken die koude klets!
En dat lekker opbakken zodat de structuur van whey veranderd en kankerverwekkend is. Niet doen dus.quote:
quote:Eiwitten
Het verhitten van eiwitten leidt tot veranderingen in hun ruimtelijke structuur en uiteindelijk tot denaturatie. Het eiwit kan onoplosbaar worden en neerslaan. Dit is duidelijk zichtbaar bij het bakken of koken van een ei. De manier waarop eiwitten in een voedingsmiddel reageren op warmte is dus vooral bepalend voor de uiteindelijke textuur van het bereide product. Verhit vlees is bijvoorbeeld beter te kauwen dan rauw vlees als gevolg van een denaturatie en coagulatie van het spiereiwit en de hydrolyse van het collageeneiwit in het bindweefsel. Vooral de mate waarin collageen door hydrolyse wordt omgezet tot gelatine bepaalt of het vlees meer of minder taai zal zijn. Deze hydrolyse kan worden bevorderd door het vlees vooraf te marineren in een zuur milieu of door het vlees lang te laten stoven. Bij het grillen van vlees treedt weinig hydrolyse op. Deze bereidingswijze is dus niet geschikt voor taaiere stukken vlees.
Het denaturatieproces heeft in eerste instantie geen belangrijke invloed op de voedingswaarde van de eiwitten omdat de proteolytische vertering initieel gepaard gaat met gelijkaardige veranderingen (2). Door de ontvouwing van de eiwitten is het bereide voedingsmiddel meestal wat beter verteerbaarheid. Proteolytische enzymen kunnen op die manier immers gemakkelijker de hydrolyseplaatsen bereiken.
Bij sterke verhitting van eiwitten treedt pyrolyse op (3). Als gevolg van de afbraak van de aminozuren worden vervolgens, voornamelijk in vlees en vis, polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) zoals benzopyreen en benzanthraceen, gevormd. Deze PAK’s hebben kankerverwekkende eigenschappen bij proefdieren. De vorming van PAK’s wordt versneld door direct contact met een vlam (temperaturen boven de 200°C) en door de aanwezigheid van veel vet (4). Tijdens het barbecuen moet hiervoor in het bijzonder worden opgepast. Een andere reeks afbraakproducten met mogelijk kankerverwekkende eigenschappen zijn de heterocyclische amines (HCA’s) zoals de imidazoquinolines. Zij ontstaan door een reactie tussen aminozuren, suikers en creatine. Vlees en vis bevatten relatief veel creatine zodat het risico op de vorming van deze afbraakstoffen groter is (5). De beschreven afbraakreacties treden echter vooral op bij oververhitting en slechts in geringe mate bij normale bereidingsomstandigheden. Er moeten ten slotte grote hoeveelheden van deze afbraakproducten aanwezig zijn alvorens men van een substantiële toxiciteit kan spreken. Wie vlees en vis met de nodige aandacht en zorg bereidt, loopt dan ook weinig risico. Gezien de afbraakreacties leiden tot een verlies aan aminozuren hebben ze tevens een negatieve invloed op de voedingswaarde.
Een milde hittebehandeling kan de voedingswaarde van een plantaardige eiwitbron tot op zekere hoogte verbeteren. Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten antinutritionele componenten zoals trypsine- en chymotrypsine-inhibitoren en lectines in peulvruchten en oliehoudende zaden die interfereren met de eiwitvertering in de mens. Dankzij de thermische inactivatie van deze antinutritionele componenten verhoogt de voedingswaarde van de plantaardige producten beduidend (6).
Maillard-reactie
Indien eiwitten in aanwezigheid van koolhydraten, en in het bijzonder in aanwezigheid van reducerende suikers, worden verhit, treden een reeks van chemische reacties op die uiteindelijk aanleiding geven tot bruinkleuring, de welbekende Maillard-reactie (figuur 1). Een reducerend suiker condenseert met de vrije aminogroepen van een eiwit. Er zijn slechts een beperkt aantal vrije aminogroepen en de reactie met de e (epsilon) -aminogroep van het essentiële aminozuur lysine is inzake voedingswaarde de meest relevante. Als gevolg van de reactie met het reducerende suiker wordt het lysine onbeschikbaar waardoor de voedingswaarde van het eiwit afneemt. Deze effecten zijn recht evenredig met de intensiteit van de verhitting (2). Een overdreven verhitting kan op die manier leiden tot een significante daling van de voedingswaarde van een voedingsmiddel. Een milde verhitting geeft enkel een lichte bruinkleuring en induceert slechts kleine verliezen in voedingswaarde. Bijvoorbeeld: de verliezen aan voedingswaarde van melk gedroogd op een walsendroger is hoger (tot 40 % van het lysine gaat verloren) dan van melk gedroogd in een verstuivingsdroger (slechts 10 % lysineverlies). Het bakken van brood gaat eveneens gepaard met de vorming van Maillard-producten op het oppervlak. Het verlies aan lysine blijft echter ook hier beperkt (10-15 %). Bij het toasten van graanvlokken zoals bij de productie van bijvoorbeeld cornflakes liggen de verliezen opnieuw veel hoger.
Volgens bepaalde bronnen worden bij bruinkleuring mutagenen gevormd. Hierover bestaat echter nog geen eensgezindheid (3).
Ten slotte houden dergelijke reacties ook positieve aspecten in op voorwaarde dat ze niet te ver worden doorgedreven. De reactie tussen aminozuren en andere componenten in het voedingsmiddel dragen immers ook in belangrijke mate bij tot de vorming van specifieke en gewenste smaak- en aromaverbindingen (bv. brood).
Recept?quote:Op dinsdag 5 juli 2005 17:49 schreef Thomasumo het volgende:
Grrmbl, mijn koeken zijn zo'n succes, dat mijn collega's ze allemaal op eten...
2 appels, 4 eiwitten, 1 eigeel, twee handen vol rozijnen, scheut magere melk, 300 gram gemalen havermout, flink kaneel, lijnzaad.quote:
wow, dat klinkt wel heerlijk, ik zal volgende week wel even proberen..quote:Op woensdag 6 juli 2005 21:41 schreef Thomasumo het volgende:
[..]
2 appels, 4 eiwitten, 1 eigeel, twee handen vol rozijnen, scheut magere melk, 300 gram gemalen havermout, flink kaneel, lijnzaad.
Alles bij elkaar tieven, roeren even laten staan. 25 minuten op 200 c
45 is ok, zodra je boven de 45 graden gaat ga je schouders meer belasten.quote:Op woensdag 6 juli 2005 20:03 schreef Den_Haag het volgende:
Onder welke hoek kun je de bench-pressbank het beste zetten voor de incline press. Zit nu meestal op zo'n 45 graden.
http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=3550quote:4.Creatine Causes Excessive Water Retention.
More bullshit. A recent double-blind, placebo-controlled study found that, after three months of creatine use, test subjects showed no significant increase in body water. In fact, the creatine group showed greater gains in total body mass and fat-free mass. Best of all, this recent study employed the latest in body composition measurements-deuterated water isotopic analysis which utilizes a non-radioactive "tracer". Now it is possible that some inferior-grade creatine may actually promote water gain that results in a soft, puffy look. However, this can be due to several reasons. One, it may not be due to the creatine, but excess sodium. When cheaply manufactured, excess sodium remains in the finished product.
Laat me weten wat je er van vind! Ik heb inmiddels een tweede batch gemaakt met walnoten en kersen ipv rozijnen en appels. Ook goed te doen!quote:Op woensdag 6 juli 2005 21:50 schreef Wuder het volgende:
[..]
wow, dat klinkt wel heerlijk, ik zal volgende week wel even proberen..Tis wel een "gezonde" snack
Die ligt bij ons op de gym; is wel een mooi boek met veel basis oefeningen! je zult er veel aan hebben!quote:Op vrijdag 1 juli 2005 20:10 schreef Celt het volgende:
heb ook deze besteld: [afbeelding]
heel mooi boekje met mooie ilustraties, aardig wat oefeningen....
[afbeelding] (inkijkexemplaar)
vind zelf wel mooie boekjes, zijn er mensen hier die ze ook kennen, wat vinden jullie ervan?
Naar mijn weten kun je niet plaatselijk vet verbranden. Het lichaam bepaalt waar het gaat gebeuren.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 10:43 schreef Rekkie het volgende:
Ik zoek een manier om zo snel als mogelijk en verantwoordelijk wordt geacht vet te verbranden in de buikstreek. Als gevolg van een blessure en daardoor langdurig niet sporten ben ik hier redelijk aangekomen.
Nu wil ik dit alles weer kwijt en spieren op gaan bouwen.
Tips?
NAW = naar alle waarschijnlijkheid.quote:Op donderdag 7 juli 2005 17:00 schreef Devlinsect het volgende:
Bedankt voor je reactie Mr. J.
Naw? Naam aders woonplaats?![]()
Geen goede crea? Mmm. Wat is wel goede crea? Voorheen heb ik deze gebruikt:
http://www.bodyenfitshop.nl/index.php?tab=sport&inc=inf&id=121
Ok! Misschien moet ik mijn vraag anders stellen.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 11:15 schreef Intergalactrick het volgende:
[..]
Naar mijn weten kun je niet plaatselijk vet verbranden. Het lichaam bepaalt waar het gaat gebeuren.
Als ik het zo lees, kun jij gewoon het beste 2 of 3 keer per week gaan hardlopen. Daarmee kun je ook op je hartslag letten voor een optimaal resultaat.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 11:46 schreef Rekkie het volgende:
[..]
Ok! Misschien moet ik mijn vraag anders stellen.
Wat is verstandig om het vetpercentage van je lichaam naar beneden te helpen.
Enkele aanvullingen: Eet patroon is normaal dwz, 's ochtens 2x, 's middags 2 keer, 's avonds en in de na-avond. voornamelijk kip, kalkoen, liga's, fruit, melk, vruchtendrank etc.
Het enige nadeel is: Cola drinken. ca 2 glazen per dag.
Iemand tips, ik wil ook graag conditie opbouwen...
Ja dat dacht ik ook al....quote:Op vrijdag 8 juli 2005 12:03 schreef Intergalactrick het volgende:
[..]
Als ik het zo lees, kun jij gewoon het beste 2 of 3 keer per week gaan hardlopen. Daarmee kun je ook op je hartslag letten voor een optimaal resultaat.
Vloeibare niet echt.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 11:34 schreef Devlinsect het volgende:
Kun je mij een linkje geven of een merk welke creatine wél goed is? Of is vloeibare creatine wat?
drink 4 a 5 l water per dagquote:Op vrijdag 8 juli 2005 11:46 schreef Rekkie het volgende:
[..]
Ok! Misschien moet ik mijn vraag anders stellen.
Wat is verstandig om het vetpercentage van je lichaam naar beneden te helpen.
Enkele aanvullingen: Eet patroon is normaal dwz, 's ochtens 2x, 's middags 2 keer, 's avonds en in de na-avond. voornamelijk kip, kalkoen, liga's, fruit, melk, vruchtendrank etc.
Het enige nadeel is: Cola drinken. ca 2 glazen per dag.
Iemand tips, ik wil ook graag conditie opbouwen...
Ik dacht dat droogtrainen werd bedoeld dat je je vetpercentage omlaag aan het trainen was?quote:Op maandag 11 juli 2005 23:31 schreef Genjuro het volgende:
een ms al gestelde vraag maar ik vindt hem niet
Ik drink teveel (rond de 10 liter vloeistof per dag) en ik heb nu teveel water in mijn spieren
Hoe kan ik mijn spieren "droogtrainen"
Moet ik minder drinken? Is er een speciaal supplement voor? Moet ik iets aanpassen aan mijn oefeningen?
Ik kan picture posten indien nodig
Thx
quote:Op zondag 10 juli 2005 01:24 schreef Rekkie het volgende:
Overigens las ik net een heel stukje over supplementen (weiproteinen e.d.)
Nu kwam ik een bestel boekje tegen van American sports.
Zijn de producten van deze leverancier iets mbt kwaliteit?
beetje hardlopen beetje mountainbiken veel zwemmen, en als ik een sportschool tegen kom die er wel uit ziet, er een keertje trainen. 2 weken rust kan best 1 keer per jaarquote:Op dinsdag 12 juli 2005 08:58 schreef BertV het volgende:
Wat doen jullie tijdens de zomervakantie?
twee weken niet trainen? met de Dumbell in de tent?
Wel goed geloof ik, maar relatief duur.quote:
Maar ook goed verkrijgbaar (hier in ieder geval wel)quote:Op dinsdag 12 juli 2005 12:22 schreef sungaMsunitraM het volgende:
[..]
Wel goed geloof ik, maar relatief duur.
En Etos. Het gaat mij met name om de wei-proteinen.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 12:44 schreef sungaMsunitraM het volgende:
Precies. Ze profileren zich een beetje als gezond en verantwoord, en niet als obscuur anabolenmerkje zeg maar.
Te koop bij De Tuinen o.a.
ik zit eraan te denken om ook zoiets te gebruiken, maar heeft het echt alleen maar zin als je 2 a 3 maal per dag zo'n shake naar binnen werkt? Ik vind eigenlijk 1 x wel voldoende en hoef ook niet echt groot te worden oid.quote:
quote:Nutritional Myths that Just Won't Die: Protein!
By Will Brink
"Nutritional Myths that Just Won't Die: Protein!"
When it comes to the topic of sports nutrition there are many myths and fallacies that float around like some specter in the shadows. They pop up when you least expect them and throw a monkey wrench into the best laid plans of the hard training athlete trying to make some headway. Of all the myths that surface from time to time, the protein myth seems to be the most deep rooted and pervasive. It just won't go away. The problem is, exactly who, or which group, is perpetuating the "myth" cant be easily identified. You see, the conservative nutritional/medical community thinks it is the bodybuilders who perpetuate the myth that athletes need more protein and we of the bodybuilding community think it is them (the mainstream nutritional community) that is perpetuating the myth that athletes don't need additional protein! Who is right?
The conservative medical/nutritional community is an odd group. They make up the rules as they go along and maintain what I refer to as the "nutritional double standard." If for example you speak about taking in additional vitamin C to possibly prevent cancer, heart disease, colds, and other afflictions, they will come back with "there is still not enough data to support the use of vitamin C as a preventative measure for these diseases," when in fact there are literary hundreds of studies showing the many benefits of this vitamin for the prevention and treatment of said diseases.
And of course, if you tell them you are on a high protein diet because you are an athlete they will tell you, "oh you don't want to do that, you don't need it and it will lead to kidney disease" without a single decent study to back up their claim! You see they too are susceptible to the skulking myth specter that spreads lies and confusion. In this article I want to address once and for all (hopefully) the protein myth as it applies to what the average person is told when they tell their doctor or some anemic "all you need are the RDAs" spouting nutritionist that he or she is following a high protein diet.
Myth #1 "Athletes don't need extra protein"
I figured we should start this myth destroying article off with the most annoying myth first. Lord, when will this one go away? Now the average reader person is probably thinking "who in the world still believes that ridiculous statement?" The answer is a great deal of people, even well educated medical professionals and scientists who should know better, still believe this to be true. Don't forget, the high carb, low fat, low protein diet recommendations are alive and well with the average nutritionist, doctor, and of course the "don't confuse us with the facts" media following close behind.
For the past half century or so scientists using crude methods and poor study design with sedentary people have held firm to the belief that bodybuilders, strength athletes of various types, runners, and other highly active people did not require any more protein than Mr. Potato Head.....err, I mean the average couch potato. However, In the past few decades researchers using better study designs and methods with real live athletes have come to a different conclusion altogether, a conclusion hard training bodybuilders have known for years. The fact that active people do indeed require far more protein than the RDA to keep from losing hard earned muscle tissue when dieting or increasing muscle tissue during the off season.
In a recent review paper on the subject one of the top researchers in the field (Dr. Peter Lemon) states "...These data suggest that the RDA for those engaged in regular endurance exercise should be about 1.2-1.4 grams of protein/kilogram of body mass (150%-175% of the current RDA) and 1.7 - 1.8 grams of protein/kilogram of body mass per day (212%-225% of the current RDA) for strength exercisers."
Another group of researchers in the field of protein metabolism have come to similar conclusions repeatedly. They found that strength training athletes eating approximately the RDA/RNI for protein showed a decreased whole body protein synthesis (losing muscle jack!) on a protein intake of 0.86 grams per kilogram of bodyweight. They came to an almost identical conclusion as that of Dr. Lemon in recommending at least 1.76g per kilogram of bodyweight per day for strength training athletes for staying in positive nitrogen balance/increases in whole body protein synthesis.
This same group found in later research that endurance athletes also need far more protein than the RDA/RNI and that men catabolize (break down) more protein than women during endurance exercise.
They concluded "In summary, protein requirements for athletes performing strength training are greater than sedentary individuals and are above the current Canadian and US recommended daily protein intake requirements for young healthy males." All I can say to that is, no sh%# Sherlock?!
Now my intention of presenting the above quotes from the current research is not necessarily to convince the average athlete that they need more protein than Joe shmoe couch potato, but rather to bring to the readers attention some of the figures presented by this current research. How does this information relate to the eating habits of the average athlete and the advice that has been found in the lay bodybuilding literature years before this research ever existed? With some variation, the most common advice on protein intakes that could be-and can be- found in the bodybuilding magazines by the various writers, coaches, bodybuilders, etc., is one gram of protein per pound of body weight per day.
So for a 200 pound guy that would be 200 grams of protein per day. No sweat. So how does this advice fair with the above current research findings? Well let's see. Being scientists like to work in kilograms (don't ask me why) we have to do some converting. A kilogram weighs 2.2lbs. So, 200 divided by 2.2 gives us 90.9. Multiply that times 1.8 (the high end of Dr. Lemon's research) and you get 163.6 grams of protein per day. What about the nutritionists, doctors, and others who call(ed) us "protein pushers" all the while recommending the RDA as being adequate for athletes?
Lets see. The current RDA is 0.8 grams of protein per kilogram of bodyweight: 200 divided by 2.2 x 0.8 = 73 grams of protein per day for a 200lb person. So who was closer, the bodybuilders or the arm chair scientists? Well lets see! 200g (what bodybuilders have recommended for a 200lb athlete) - 163g ( the high end of the current research recommendations for a 200lb person) = 37 grams (the difference between what bodybuilders think they should eat and the current research).
How do the RDA pushers fair? Hey, if they get to call us "protein pushers" than we get to call them "RDA pushers!" Anyway, 163g - 73g = (drum role) 90 grams! So it would appear that the bodybuilding community has been a great deal more accurate about the protein needs of strength athletes than the average nutritionist and I don't think this comes as any surprise to any of us. So should the average bodybuilder reduce his protein intake a bit from this data? No, and I will explain why. As with vitamins and other nutrients, you identify what looks to be the precise amount of the compound needed for the effect you want (in this case positive nitrogen balance, increased protein synthesis, etc) and add a margin of safety to account for the biochemical individuality of different people, the fact that there are low grade protein sources the person might be eating, and other variables.
So the current recommendation by the majority of bodybuilders, writers, coaches, and others of one gram per pound of bodyweight does a good job of taking into account the current research and adding a margin of safety. One things for sure, a little too much protein is far less detrimental to the athletes goal(s) of increasing muscle mass than too little protein, and this makes the RDA pushers advice just that much more.... moronic, for lack of a better word.
There are a few other points I think are important to look at when we recommend additional protein in the diet of athletes, especially strength training athletes. In the off season, the strength training athletes needs not only adequate protein but adequate calories. Assuming our friend (the 200lb bodybuilder) wants to eat approximately 3500 calories a day, how is he supposed to split his calories up? Again, this is where the bodybuilding community and the conservative nutritional/medical community are going to have a parting of the ways... again. The conservative types would say "that's an easy one, just tell the bodybuilder he should make up the majority of his calories from carbohydrates."
Now lets assume the bodybuilder does not want to eat so many carbs. Now the high carb issue is an entirely different fight and article, so I am just not going to go into great depth on the topic here. Suffice it to say, anyone who regularly reads articles, books, etc, >from people such as Dan Duchaine, Dr. Mauro Dipasquale, Barry Sears PhD, Udo Erasmus PhD, yours truly, and others know why the high carb diet bites the big one for losing fat and gaining muscle (In fact, there is recent research that suggests that carbohydrate restriction, not calorie restriction per se, is what's responsible for mobilizing fat stores). So for arguments sake and lack of space, let's just assume our 200lb bodybuilder friend does not want to eat a high carb diet for his own reasons, whatever they may be.
What else can he eat? He is only left with fat and protein. If he splits up his diet into say 30% protein, 30 % fat, and 40% carbs, he will be eating 1050 calories as protein (3500x30% = 1050) and 262.5g of protein a day (1050 divided by 4 = 262.5). So what we have is an amount (262.5g) that meets the current research, has an added margin of safety, and an added component for energy/calorie needs of people who don't want to follow a high carb diet, hich is a large percentage of the bodybuilding/strength training community. here are other reasons for a high protein intake such as hormonal effects (i.e. effects on IGF-1, GH, thyroid ), thermic effects, etc., but I think I have made the appropriate point. So is there a time when the bodybuilder might want to go even higher in his percent of calories >from protein than 30%? Sure, when he is dieting.
It is well established that carbs are "protein sparing" and so more protein is required as percent of calories when one reduces calories. Also, dieting is a time that preserving lean mass (muscle) is at a premium. Finally, as calories decrease the quality and quantity of protein in the diet is the most important variable for maintaining muscle tissue (as it applies to nutritional factors), and of course protein is the least likely nutrient to be converted to bodyfat. In my view, the above information bodes well for the high protein diet. If you tell the average RDA pusher you are eating 40% protein while on a diet, they will tell you that 40% is far too much protein. But is it? Say our 200lb friend has reduced his calories to 2000 in attempt to reduce his bodyfat for a competition, summer time at the beach, or what ever. Lets do the math. 40% x 2000 = 800 calories from protein or 200g (800 divided by 4). So as you can see, he is actually eating less protein per day than in the off season but is still in the range of the current research with the margin of safety/current bodybuilding recommendations intact.
Bottom line? High protein diets are far better for reducing bodyfat, increasing muscle mass, and helping the hard training bodybuilder achieve his (or her!) goals, and it is obvious that endurance athletes will also benefit from diets higher in protein than the worthless and outdated RDAs.
Myth #2 "High protein diets are bad for you"
So the average person reads the above information on the protein needs and benefits of a high protein diet but remembers in the back of their mind another myth about high protein intakes. "I thought high protein diets are bad for the kidneys and will give you osteoporosis! " they exclaim with conviction and indignation. So what are the medical facts behind these claims and why do so many people, including some medical professionals and nutritionists, still believe it?
For starters, the negative health claims of the high protein diet on kidney function is based on information gathered from people who have preexisting kidney problems. You see one of the jobs of the kidneys is the excretion of urea (generally a non toxic compound) that is formed from ammonia (a very toxic compound) which comes from the protein in our diets. People with serious kidney problems have trouble excreting the urea placing more stress on the kidneys and so the logic goes that a high protein diet must be hard on the kidneys for healthy athletes also.
Now for the medical and scientific facts. There is not a single scientific study published in a reputable peer - reviewed journal using healthy adults with normal kidney function that has shown any kidney dysfunction what so ever from a high protein diet. Not one of the studies done with healthy athletes that I mentioned above, or other research I have read, has shown any kidney abnormalities at all. Furthermore, animals studies done using high protein diets also fail to show any kidney dysfunction in healthy animals.
Now don't forget, in the real world, where millions of athletes have been following high protein diets for decades, there has never been a case of kidney failure in a healthy athlete that was determined to have been caused solely by a high protein diet. If the high protein diet was indeed putting undo stress on our kidneys, we would have seen many cases of kidney abnormalities, but we don't nor will we. From a personal perspective as a trainer for many top athletes from various sports, I have known bodybuilders eating considerably more than the above research recommends (above 600 grams a day) who showed no kidney dysfunction or kidney problems and I personally read the damn blood tests! Bottom line? 1-1.5 grams or protein per pound of bodyweight will have absolutely no ill effects on the kidney function of a healthy athlete, period. Now of course too much of anything can be harmful and I suppose it's possible a healthy person could eat enough protein over a long enough period of time to effect kidney function, but it is very unlikely and has yet to be shown in the scientific literature in healthy athletes.
So what about the osteoporosis claim? That's a bit more complicated but the conclusion is the same. The pathology of osteoporosis involves a combination of many risk factors and physiological variables such as macro nutrient intakes (carbs, proteins, fats), micro nutrient intakes (vitamins, minerals, etc), hormonal profiles, lack of exercise, gender, family history, and a few others. The theory is that high protein intakes raise the acidity of the blood and the body must use minerals from bone stores to "buffer" the blood and bring the blood acidity down, thus depleting one's bones of minerals. Even if there was a clear link between a high protein diet and osteoporosis in all populations (and there is not) athletes have few of the above risk factors as they tend to get plenty of exercise, calories, minerals, vitamins, and have positive hormonal profiles. Fact of the matter is, studies have shown athletes to have denser bones than sedentary people, there are millions of athletes who follow high protein diets without any signs of premature bone loss, and we don't have ex athletes who are now older with higher rates of osteoporosis.
In fact, one recent study showed women receiving extra protein from a protein supplement had increased bone density over a group not getting the extra protein! The researchers theorized this was due to an increase in IGF-1 levels which are known to be involved in bone growth. Would I recommend a super high protein diet to some sedentary post menopausal woman? Probably not, but we are not talking about her, we are talking about athletes. Bottom line? A high protein diet does not lead to osteoporosis in healthy athletes with very few risk factors for this affliction, especially in the ranges of protein intake that have been discussed throughout this article.
Myth #3 "All proteins are created equal"
How many times have you heard or read this ridiculous statement? Yes, in a sedentary couch potato who does not care that his butt is the same shape as the cushion he is sitting on, protein quality is of little concern. However, research has shown repeatedly that different proteins have various functional properties that athletes can take advantage of. For example, whey protein concentrate (WPC) has been shown to improve immunity to a variety of challenges and intense exercise has been shown to compromise certain parts of the immune response. WPC is also exceptionally high in the branch chain amino acids which are the amino acids that are oxidized during exercise and have been found to have many benefits to athletes. We also know soy has many uses for athletes, and this is covered in full on the Brinkzone site in another article.
Anyway, I could go on all day about the various functional properties of different proteins but there is no need. The fact is that science is rapidly discovering that proteins with different amino acid ratios (and various constituents found within the various protein foods) have very different effects on the human body and it is these functional properties that bodybuilders and other athletes can use to their advantage. Bottom line? Let the people who believe that all proteins are created equal continue to eat their low grade proteins and get nowhere while you laugh all the way to a muscular, healthy, low fat body!
Conclusion
Over the years the above myths have been floating around for so long they have just been accepted as true, even though there is little to no research to prove it and a whole bunch of research that disproves it! I hope this article has been helpful in clearing up some of the confusion for people over the myths surrounding protein and athletes. Of course now I still have to address even tougher myths such as "all fats make you fat and are bad for you," "supplements are a waste of time," and my personal favorite, "a calorie is a calorie." The next time someone gives you a hard time about your high protein intake, copy the latest study on the topic and give it to em. If that does not work, role up the largest bodybuilding magazine you can find and hit hem over the head with it!
quote:Op woensdag 13 juli 2005 08:52 schreef Mr.J het volgende:
Zie het niet als een supplement zoals creatine, maar als toevoeging op je voeding.
Ik zou de shake gewoon bewaren voor na de training. Dit mix je samen met dextrose en wat heerlijke melk en voila je hebt een heerlijke shake waarmee je je lichaam voorziet van een lekkere dosis eiwitten en snelle koolhydraten zodat je lichaam de eerste stapjes kan zetten in de herstelfase.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 19:40 schreef mister_popcorn het volgende:
[..]
ik zit eraan te denken om ook zoiets te gebruiken, maar heeft het echt alleen maar zin als je 2 a 3 maal per dag zo'n shake naar binnen werkt? Ik vind eigenlijk 1 x wel voldoende en hoef ook niet echt groot te worden oid.
Tja zoals je zelf al aangeeft je hebt er geen verstand van, dus ik zou zeggen blijf nog maar mooi even van de AAS af.quote:Op woensdag 13 juli 2005 22:52 schreef STFU het volgende:
Wat kunnen jullie mij aanraden, meteen die-hard naar de AAS grijpen of beginnen met creatine ofzo? ik heb er totaal geen verstand van.
Mijn gegevens als die relevant zijn:
23 jr.
1.96 m
107 kg
vet percentage 12%
Dat betekend dat ik het moet leren en daarom ook hier post.quote:Op woensdag 13 juli 2005 23:03 schreef TheVotary het volgende:
[..]
Tja zoals je zelf al aangeeft je hebt er geen verstand van, dus ik zou zeggen blijf nog maar mooi even van de AAS af.
Ik denk dat je hier in dit topic niet voldoende hierover kunt leren. Je zou dan beter hier kunnen gaan lezen: http://www.dutchbodybuilding.com/forum/quote:Op woensdag 13 juli 2005 23:08 schreef STFU het volgende:
[..]
Dat betekend dat ik het moet leren en daarom ook hier post.
Ik weet dat je de juiste balans moet vinden in je voedsel..anders ga je de verkeerde kant op.
Maar ik dacht dat het verboden was?
Mijn vorige sportschoolhouder was er ZWAAAR op tegen, omdat zijn vader er aan overleden is geeft hij aan.
9.2 is nog wel te overzien lijkt mequote:Op vrijdag 15 juli 2005 22:56 schreef Sjaak-Banaan het volgende:
Kut all inclusive vakantie BF% is van 7,4 naar 9,2 gegaan![]()
Ook leuk dat mijn hele koffer overhoop werd gehaald, omdat ze de whey er verdacht vonden uitzien
Dit is het tegenovergestelde wat ik altijd heb gehoord: explosieve kracht om het gewicht te heffen, en langzaam weer laten 'zakken'.quote:Op zaterdag 16 juli 2005 15:43 schreef Mr.J het volgende:
Je hoeft niet zwaar te trainen hoor als je bb'er bent.
En voor de duidelijkheid, explosieve bewegingen spreken juist het type spiervezel (2B) aan nodig voor groei, niet langzame bewegingen!
http://fitnessnet.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=8532
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |