Dat klopt. Er zijn echter meer uitzonderingsgronden die niet vermeld staan in art. 30 EG. In de zaak Cassis de Dijon verklaarde het Hof dat zolang er nog verschillen zijn tussen lidstaten met betrekking producteisen deze moeten worden aanvaard voorzover zogenaamde 'dringende' behoeften/eisen dat noodzakelijk maken.quote:Op donderdag 28 april 2005 17:41 schreef Pool het volgende:
[..]
Die grond voor uitzonderingen staat toch duidelijk beschreven in art. 30 van het EG-verdrag? Of bedoel je een extra jurisprudentiële regel?
De uitzonderingsgronden uit art. 30 voor kwantitatieve beperkingen:
Bescherming van
-openbare zedelijkheid
-openbare orde
-openbare veiligheid
-gezondheid en het leven personen, dieren of planten
-het nationaal artistiek, historisch en archelogisch bezit
-industriële en commerciële eigendom
Precies mijn idee. Laat Brussel maar eerst eens zien wat voor nut zij heeft voor dat we verder gaan.quote:Op donderdag 28 april 2005 10:57 schreef Cheiron het volgende:
..
Met betrekking tot de grondwet: zolang Brussel zo geldverkwistend en bureaucratisch bzig blijft als dat het nu is, lijkt het mij niet handig om een dergelijke "instantie" meer macht te geven.
idd: voor wat (steun middels ja stemmen), hoort wat (vertrouwen).quote:Op dinsdag 10 mei 2005 14:33 schreef MrCrowley het volgende:
[..]
Precies mijn idee. Laat Brussel maar eerst eens zien wat voor nut zij heeft voor dat we verder gaan.
quote:De minister zegt namens de regering dat hij liever geen referendum had gezien. "Er is ontzettend veel aandacht in alle media voor Europa en wij leggen alles wat we in Brussel doen iedere keer uit. We serveren het op als een gehaktbal die de mensen alleen nog maar hoeven op te eten. Het is taaie kost, dat begrijp ik wel. Omdat het zo ingewikkeld is, had de regering liever geen referendum gezien", aldus Bot.
En dan zal pas werkelijk blijken hoe achterlijk half Nederland is. Een bevolking die zich bewust armer maakt, die een raadgevend instrument liever letterlijk nemen. Als je anarchistisch wilt leven dan ga je toch gewoon lekker elders in de wereld op de toendra leven. Niemand die je tegenhoudt hoorquote:Op woensdag 18 mei 2005 19:24 schreef hellmondunited het volgende:
Ik denk dat wanneer de meeste Nederlanders 'Nee' stemmen en de regering zet toch een handtekening dat je DAN pas kans op 'oorlog' krijgt.
mwa dat heeft er weinig mee te maken denk ik, dan kon je net zo goed geen referendum houden..quote:Op woensdag 18 mei 2005 19:37 schreef okee6 het volgende:
[..]
En dan zal pas werkelijk blijken hoe achterlijk half Nederland is. Een bevolking die zich bewust armer maakt, die een raadgevend instrument liever letterlijk nemen. Als je anarchistisch wilt leven dan ga je toch gewoon lekker elders in de wereld op de toendra leven. Niemand die je tegenhoudt hoor![]()
Een raadgevend referendum blijft een raadgevend referendum. Enkele partijen geven aan de uitslag te zullen respecteren, andere weer niet. De lastigheid is'm de schijnkeuze die wordt gepleegd. Waarop stemt men ja, waarop stemt men nee? Alleen de grondwet zelf kent intern al veel pro's en contra's. Nu speelt ook de houding van de zittende regering, de masturberende media en de algemene ontevredenheid na de eigen onzorgvuldigheid in de jaren negentig nog een rol (bijvoorbeeld verdoezelen van het graaien en het blind veroordelen van de regeltjescultuur) Zie dat alles maar eens in een juist besluit om te zetten. Dan doen die paar procentjes er niet toe. Nederland heeft die Unie zo ongeveer gesticht en heeft er veel belang bij, zo gek is het niet dat het bestuur van de club Nederland er dan toch in wil blijven.quote:Op woensdag 18 mei 2005 19:42 schreef hellmondunited het volgende:
[..]
mwa dat heeft er weinig mee te maken denk ik, dan kon je net zo goed geen referendum houden..
Nederland is een democratie, dan moet de regering ook iets met de 'uitspraak van het volk' doen.
Wat een onzin. Waarom zou men niet gewoon op goede inhoudelijke gronden tot de conclusie kunnen komen dat de EU-Grondwet geen goed idee is?quote:Op woensdag 18 mei 2005 21:33 schreef lionsguy18 het volgende:
Nederlanders zijn azijnpissers en uiten hun frustratie door nee te stemmen in een referendum.
1. Nederland is niet geschikt voor een referendum
2. Nee stemmers uiten slechts hun persoonlijke onvrede wat vaak niets met Europa te maken heeft
De vraag is wat je onder 'kennen' verstaat.quote:Op woensdag 18 mei 2005 23:05 schreef HiZ het volgende:
Ik geloof die cijfers ook totaal niet; mensen die beweren de grondwet goed te kennen zitten vooral uit hun nek te lullen. Die grondwet is zo ingewikkeld dat zelfs de opstellers ervan nauwelijk zouden durven beweren 'm te kennen. En dan moet ik geloven dat een of andere kiezer in een referendum die een kwartiertje heeft besteed aan een samenvatting de grondwet 'goed kent'?
I think not.
Maar helaas wil het Nederlandse volk dat niet. Zij hebben de regering ook niet gevraagd om zoiets te doen.quote:Op woensdag 18 mei 2005 20:39 schreef okee6 het volgende:
Nederland heeft die Unie zo ongeveer gesticht en heeft er veel belang bij, zo gek is het niet dat het bestuur van de club Nederland er dan toch in wil blijven.
Dit is de allereerste, en waarschijnlijk de allerlaatste, mogelijkheid als bevolking een signaal te sturen naar de politiek wat de EU betreft. Deze grondwet is misschien een (lichte) verbetering op wat we nu hebben, maar mijn onvrede over de EU is veel groter.quote:Op donderdag 19 mei 2005 11:53 schreef HiZ het volgende:
En welke fundamentele punten mogen dat dan wel niet zijn? En hoe dacht je precies dat een 'herkansing' georganiseerd moet worden nadat we hebben kunnen zien hoe moeizaam de huidige compromistekst tot stand is gekomen?
Een nee stem tegen deze grondwet betekent in ieder geval geen beter Europa, want dan gaan we door met het oude Europa. Behalve dan dat iedereen kwaad is op iedereen en het nog moeilijker wordt om samen te werken.
Gewoon, punten die voor mij persoonlijk belangrijk zijn. Plus dat die grondwet je gewoon door de neus wordt geboord. En daarbij, het gaat toch wel door, denk maar niet dat een land als Nederland, dat het steeds meer moet hebben vanb vriendjes, zich als einzelganger gaat opstellen.quote:Op donderdag 19 mei 2005 11:53 schreef HiZ het volgende:
En welke fundamentele punten mogen dat dan wel niet zijn? En hoe dacht je precies dat een 'herkansing' georganiseerd moet worden nadat we hebben kunnen zien hoe moeizaam de huidige compromistekst tot stand is gekomen?
Een nee stem tegen deze grondwet betekent in ieder geval geen beter Europa, want dan gaan we door met het oude Europa. Behalve dan dat iedereen kwaad is op iedereen en het nog moeilijker wordt om samen te werken.
Jouw opvattingen kwamen voor 100% overeen met de Grondwetquote:Op donderdag 19 mei 2005 12:29 schreef SouthernSun het volgende:
net even de stemwijzer gedaan. daar komt uit dat k ja zou moeten stemmen
Zijn het uberhaupt wel punten die behandeld worden in deze grondwet ?quote:Op donderdag 19 mei 2005 12:20 schreef Waxxer het volgende:
[..]
Gewoon, punten die voor mij persoonlijk belangrijk zijn. Plus dat die grondwet je gewoon door de neus wordt geboord. En daarbij, het gaat toch wel door, denk maar niet dat een land als Nederland, dat het steeds meer moet hebben vanb vriendjes, zich als einzelganger gaat opstellen.
Jouw opvattingen komen voor 100% niet overeen met de grondwet?quote:Op donderdag 19 mei 2005 12:34 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Jouw opvattingen kwamen voor 100% overeen met de Grondwet
Nee, uit die test had ik een overeenkomst van 38%. Maar mensen denken vaak dat onder de 50% betekent dat met tegen is en boven de 50% voor. In werkelijkheid ben ik het waarschijnlijk wel voor 70% a 80% met de Grondwet eens. Maar ja, juist die 20% á 30% (gezamenlijk buitenlands beleid, immigratiebeleid, het idee van een EU-burgerschap, vaste voorzitter) maken mij tegen.quote:Op donderdag 19 mei 2005 14:40 schreef ub40_bboy het volgende:
[..]
Jouw opvattingen komen voor 100% niet overeen met de grondwet?
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=62171quote:De werkgevers zijn voor
door onze redacteur Ruurd Ubels
VNO-NCW is vóór de Europese Grondwet. U ook? Deze kop siert een folder waarmee de werkgeversvereniging VNO-NCW de boer op gaat. Ook MKB-Nederland, de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf, heeft zich in de discussie gemengd. MKB-Nederland staat eveneens positief tegenover de grondwet.
Deze openlijke stellingname van beide werkgeversverenigingen is opmerkelijk, want tijdens 'gewone' verkiezingscampagnes nemen ze eigenlijk nooit echt stelling en onthouden ze zich van rechtstreekse adviezen. Maar nu niet. Want de werkgeversvoorzitters Jacques Schraven (VNO-NCW) en Loek Hermans (MKB-Nederland) zijn bezorgd.
Schraven: ,,Nederland moet zich niet afwenden van Europa op basis van vage onlustgevoelens. Daarvoor zijn de belangen die op het spel staan, te groot.''
Hermans: ,,De grondwet is niet perfect, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen.''
De zegeningen van de Europese Unie zijn zo groot, dat Nederland wel stom zou zijn om 'nee' te zeggen tegen de grondwet, vinden de werkgevers. De VNO-NCW-folder somt de voordelen van de EU moeiteloos op: tussen 1992 en 2002 steeg de welvaart in de EU met 877 miljard euro, gemiddeld 5700 euro per huishouden; tussen 1992 en 2002 kwamen er in de EU 2,5 miljoen nieuwe banen bij; sinds 1992 is de Europese export naar buiten de EU fors gestegen.
En de Europese grondwet, zo luidt het argument, zal de slagvaardigheid van die EU verder vergroten. ,,Europa kent al zestig jaar vrede en stabiliteit; de EU zorgt voor welvaart; een goed draaiend Europa is goed voor Nederland'', vat de VNO-NCW-folder samen. ,,Daarom is het belangrijk dat de Europese Unie ook met 25 leden besluitvaardig is, dat Europa nog democratischer wordt, dat de Europese Unie tegen Amerika, China en India kan opboksen. VNO-NCW is vóór de Europese Grondwet. U ook?''
VNO-NCW-voorzitter Schraven huivert bij de gedachte dat Nederland op 1 juni in meerderheid 'nee' zou stemmen. ,,Met een 'nee' tegen verdere Europese samenwerking zouden we onszelf verschrikkelijk in de vingers snijden. Daarmee traineren we niet alleen broodnodige verbeteringen, maar zorgen we er bovendien voor dat we onze goede positie in Brussel verspelen. Dan doen we voor spek en bonen mee en kunnen we niet meer de richting bepalen in Europa. Wanneer je met je rug naar Europa gaat staan, zien ze je gezicht niet meer.''
Opvallend is dat de werkgevers wel en de werknemers (FNV en CNV) geen stemadvies geven. De FNV (en in mindere mate ook het CNV) laat wel doorschemeren positief tegenover de Europese grondwet te staan, maar wil dat liever niet echt hardop zeggen. Daarmee leggen de vakbonden het advies naast zich neer van het Europees vakverbond EVV, dat alle Nederlanders wél heeft opgeroepen 'ja' te zeggen.
Dat de werkgevers nu opereren in de lijn van het advies van uitgerekend het Europese vakverbond, biedt perspectieven voor een fraaie toekomst. Het wordt nog wel wat met Europa...
Oh mijn God. Juist wanneer je denkt dat het niet erger kan wordenquote:Op vrijdag 20 mei 2005 15:22 schreef Frutsel het volgende:
BRUSSEL - De VVD-fractie in het Europees Parlement gebruikt de holocaust en Srebrenica in een televisiespot om de Nederlandse kiezers ertoe te bewegen 'ja' te stemmen voor de Europese grondwet. De reclame is vanaf zaterdag te zien op veertien regionale televisiestations in Nederland.
De spot, die 20 seconden duurt, begint met een beeld uit de holocaust met daaroverheen de tekst 'Dit nooit méér! Start samenwerking Europa 1952'. De beelden erop tonen een schuur vol lijkkisten in Srebrenica en een verwoest treinstel in Madrid met daarbij respectievelijk de teksten 'Het gevaar ligt op de loer! Betere samenwerking nodig' en 'Een toekomst met vrede, veiligheid en welvaart! Eén Europese Grondwet'.
Ja. Tegen paranoia aan zelfs.quote:Op vrijdag 20 mei 2005 17:31 schreef kenz het volgende:
Ik begreep onlangs waarom 'wij' ingestemd hebben met het verdrag van Maastricht, waardoor we dus de grootste nettobetaler zijn. Lubbers dacht dat hij toen kans had om voorzitter van de europese commissie te kunnen worden en was vrienden aan het maken. Tja, op zo'n moment ga je niet teveel zeuren als je iets meer moet betalen natuurlijk. Al helemaal niet omdat het toch jouw geld niet is. Maar goed dat-ie het niet is geworden![]()
Of ben ik nou te cynisch?![]()
http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=1215162quote:Kamer krijgt vrij voor EU-campagne
Redactie politiek
DEN HAAG - De Kamer krijgt eventjes vrij om voluit campagne te gaan voeren voor de Europese grondwet. De fractieleiders van de drie regeringspartijen namen daar donderdag alvast een voorschot op, tot woede van PvdA-leider Bos. Voor de fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 was gisteren het moment aangebroken om hun campagne voor de Europese grondwet in een hogere versnelling te brengen: Ze gingen samen folderen in het centrum van Utrecht. Voor het winkelend publiek was er geen ontkomen aan de drie fractieleiders Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66). Evenmin aan hun pro-Europa-boodschap en volgens Van Aartsen ook niet aan een ja tegen de grondwet. Een Nederlands nee tegen de constitutie zal volgens de VVD’er „het beeld oproepen van een Nederland dat zich afkeert. Dat moeten we niet doen.” Overigens liet lang niet iedereen zich overtuigen. „Wij stemmen CDA, maar we twijfelen over de grondwet”, zeiden de zestigers Ger en Ria Timpman. „We zijn bang dat de grote landen te veel macht krijgen.”
Onwaardig De aanwezigheid van de drie fractievoorzitters in Utrecht hield automatisch hun afwezigheid in Den Haag in, waar het voltallige kabinet verantwoording aflegde aan de Kamer over het gevoerde beleid. PvdA-leider Bos noemde de absentie van Verhagen, Van Aartsen en Dittrich „onwaardig.” Die deden de kritiek echter schamper af. „Binnenhofs gedoetje”, zei Van Aartsen. Dittrich vindt het heel raar dat juist Bos kritiek uitte. „Hij zegt toch altijd dat politici de straat op moeten?” De ministers en staatssecretarissen zochten het publiek donderdag ook op, maar zij gebruikten daarvoor netjes de pauze van het verantwoordingsdebat. Op het Plein in Den Haag deelden ze folders uit. Om een einde te maken aan de discussie over vergaderen of folderen, heeft het presidium van de Kamer besloten alle politici op 31 mei en 1 juni, de dag voor en de dag van het referendum, vrijaf te geven. Die dagen hebben zij geen verplichtingen in Den Haag.
Geloofwaardig Als de huidige generatie politieke leidslieden komende dagen toch niet onder vergaderingen uitkomt, is er altijd nog oud-premier Kok die de burgers kan oproepen voor de EU-constitutie te stemmen. Op uitnodiging van de stichting Beter Europa zal hij via spotjes op lokale en regionale radiozenders door heel Nederland campagne voeren. Volgens Michiel van Hulten, directeur van Beter Europa en voormalig PvdA-europarlementariër, is bewust voor de oud-premier gekozen: „Kok is iemand die boven de partijen staat. Bovendien is het iemand met een lange staat van dienst in Europa, die weet hoe de hazen lopen. Dat maakt zijn stemadvies geloofwaardig.” Wat Kok zoal beweert in de spotjes? „Nederland blijft gewoon Nederland, want de grondwet maakt ook duidelijk waar Europa zich juist níet mee mag bemoeien.”
Waarde Het kabinet krijgt ook hulp aangeboden vanuit Brussel. De Europese Commissie wil extra geld geven voor de campagne. Billboards en folders zijn op afroep beschikbaar. Aan Frankrijk heeft de commissie al informatiemateriaal ter waarde van 2 miljoen euro overhandigd. Ons land heeft geen behoefte meer aan campagnespullen uit Brussel, heeft het kabinet laten weten. De LPF begrijpt dat niet. Pas nog heeft de regering 2 miljoen euro uitgegeven aan extra foldermateriaal, terwijl nu blijkt dat die spullen gewoon gratis in Brussel konden worden besteld. „Tekenend voor het paniekvoetbal van het kabinet”, vindt LPF-kamerlid Herben. „Nu wordt dubbel belastinggeld verspild: aan een ongebruikte folder in Brussel én aan een overbodige folder in Nederland. Het is duidelijk dat de regering gewoon niet de weg weet in Brussel.”
EU-waarden Nederland zit het dichtst bij de gemiddelde Europese waarden met betrekking tot homoseksualiteit, geloof en economie. Dat stelt onderzoeksbureau Euro RSCG op basis van een peiling onder 10.000 mensen in tien EU-lidstaten. De waarden van de EU zijn vastgelegd in artikel 1.2. en 1.3 van de nieuwe EU-grondwet. Die reppen onder meer over vrijheid, democratie en eerbiediging van de mensenrechten. De samenlevingen in Europa worden volgens de constitutie gekenmerkt door verdraagzaamheid, non-discriminatie en gelijkheid van vrouwen en mannen. De uitslag van het onderzoek blijkt overigens verrassend te zijn voor Nederlanders: Bijna tweederde van hen denkt namelijk dat de Europese waarden „ver af” staan van hun eigen, Nederlandse waarden.
En het wordt echt alleen maar ergerquote:Op vrijdag 20 mei 2005 17:49 schreef zakjapannertje het volgende:
De Kamer krijgt eventjes vrij om voluit campagne te gaan voeren voor de Europese grondwet.
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=62229quote:Prominenten in actie voor EU-grondwet
van onze redactie politiek
DEN HAAG - Bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Wim Kok, Ayaan Hirsi Ali en Wim Duisenberg pleiten vanaf vandaag in radiospotjes en krantenadvertenties voor de Europese grondwet. Het kabinet heeft hen ingeschakeld voor de ja-campagne nu een meerderheid van de kiezers bij het referendum op 1 juni tegen dreigt te stemmen.
De coryfeeën leggen in de spotjes en de advertenties uit waarom zij vinden dat Nederland voor de grondwet moet stemmen. Het reclameoffensief wordt betaald uit de 'oorlogskas' van 3,5 miljoen euro die het kabinet opzij heeft gezet voor de ja-campagne.
RTL4 zendt volgende week vrijdag een mede door het kabinet betaalde televisieshow over de grondwet uit. Het programma, getiteld Wat stem ik?, moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen gaan stemmen. Het wordt geprocudeerd door Eyeworks, het bedrijf van Reinout Oerlemans, die ook als presentator optreedt.
Door middel van korte filmpjes en gesprekken met ,,prominenten'' moet duidelijk worden wat de grondwet inhoudt. Het publiek en kijkers kunnen hun oordeel geven over een aantal stellingen, wat hen moet helpen bepalen of zij voor of tegen zijn. ,,Het is niet de bedoeling om kijkers ertoe te bewegen om voor te gaan stemmen,'' aldus een woordvoerder van RTL4.
JA vs. NEE is toch geen kwestie van links vs. rechts?quote:Op zaterdag 21 mei 2005 00:28 schreef Waxxer het volgende:
Hahaha, ik moet wel zeggen: hoezo de meeste journalisten zijn links?
Neequote:Op zaterdag 21 mei 2005 00:25 schreef zakjapannertje het volgende:
Bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Wim Kok, Ayaan Hirsi Ali en Wim Duisenberg pleiten vanaf vandaag in radiospotjes en krantenadvertenties voor de Europese grondwet.
quote:,,Het is niet de bedoeling om kijkers ertoe te bewegen om voor te gaan stemmen,'' aldus een woordvoerder van RTL4.
Je hebt helemaal gelijkquote:Op zaterdag 21 mei 2005 08:51 schreef Pool het volgende:
[..]
JA vs. NEE is toch geen kwestie van links vs. rechts?
Het loopt juist door alle partijen heen. Wilders, SP en CU / SGP zijn tegen, dat is zowel links, rechts als confessioneel.
Vind je? Ik heb nou juist de indruk dat de media gewoon weergeven wat de ja-baronnen allemaal beweren. Dat het zo langzamerhand een potsierlijke vertoning aan het worden is ligt meer aan de gebrekkige inhoud van de boodschap. Ze spelen zo langzamerhand letterlijk de uittocht van Mozes uit Egypte na, compleet met meerdere plagen.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 11:39 schreef Waxxer het volgende:
[..]
Je hebt helemaal gelijk![]()
Maaaarrrrr () ik vind, maarja, dat is dus een persoonlijke mening en misschien stel ik me aan, dat in de media de NEE heel.... positief ( ? ) wordt belicht. Oftewel, de JA-campagnefiguren worden een beetje kansloos belicht....
Ik wil van de ja-stemmers wel eens horen hoe zij denken dat deze draak van een grondwet de huidige problemen in Europa kan oplossen. Wat mij betreft gaat de samenwerking in Europa al meer dan ver genoeg.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 13:38 schreef HiZ het volgende:
En dat is de toekomst voor Europa zonder deze grondwet dus; een soort van VN in Europa die niks meer voor elkaar krijgt en onder zijn eigen gewicht gaat inzakken. En dan wil ik graag van de nee-stemmers horen hoe ze dan denken de problemen die veroorzaakt zijn door hun proteststem nu op te lossen.
Een Grondwet lost geen problemen op. Dat is nergens ter wereld zo. Mensen lossen problemen op.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 13:47 schreef Jalu het volgende:
[..]
Ik wil van de ja-stemmers wel eens horen hoe zij denken dat deze draak van een grondwet de huidige problemen in Europa kan oplossen. Wat mij betreft gaat de samenwerking in Europa al meer dan ver genoeg.
http://www.stemjules.nl/film/Stem_voor_Mulder.wmvquote:Op zaterdag 21 mei 2005 14:04 schreef Onderbroek het volgende:
staat de vvd reclamespot ergens op een website waar je em terug kan zien?
Link doet het niet.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 14:10 schreef sizzler het volgende:
[..]
http://www.stemjules.nl/film/Stem_voor_Mulder.wmv
quote:Op zaterdag 21 mei 2005 14:42 schreef kenz het volgende:
http://www.geenstijl.nl/filmpjes/Stem_voor_Mulder.wmv
Deze grondwet lost geen problemen op, hij zet alleen een kader neer waarbinnen de problemen opgelost kunnen worden. De huidige verdragen zijn daarvoor niet meer toereikend. Je kunt natuurlijk zo stom zijn om te denken dat een verbetering van de procedures niet nodig is ondanks het feit dat er nu 25 leden zijn, maar in de praktijk wordt de EU zonder die grondwet echt onbestuurbaar en kan zelfs de vrijhandelszone in het gedrang komen omdat de leden het niet meer met elkaar eens kunnen worden. Zoals ik hierboven al heb gezegd; de eerste keer dat er een besluit moest worden genomen na de uitbreiding liep het meteen mis. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het in de toekomst beter gaat.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 13:47 schreef Jalu het volgende:
[..]
Ik wil van de ja-stemmers wel eens horen hoe zij denken dat deze draak van een grondwet de huidige problemen in Europa kan oplossen. Wat mij betreft gaat de samenwerking in Europa al meer dan ver genoeg.
Wat ik tegen de grondwet heb, is dat het nog steeds hetzelfde spel blijft van ministers die de besluitvorming doen, met een Europees parlement dat vrijwel niets te zeggen heeft.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 13:54 schreef Pool het volgende:
[..]
Een Grondwet lost geen problemen op. Dat is nergens ter wereld zo. Mensen lossen problemen op.
Naar mijn mening lossen mensen echter makkelijker problemen op aan de hand van één kerndocument, dan aan de hand van een zootje losse verdragen. Ook gaat er iets meer macht naar het EP en krijgt Europa meer een gezicht door een vaste voorzitter en een minister van Buitenlands Zaken.
Maar nogmaals: de Grondwet is voor mij geen doel op zich. Ik zie het als een middel voor een beter Europa. Geen perfect middel, maar wel een beter middel dan de verdragen die vervangen worden. Vervolgens zijn het toch de Europeanen en niet het document die Europa écht beter moeten maken.
Tja, dat de EU een beetje te snel gegroeid is de afgelopen jaren is natuurlijk wel duidelijk. Maar om dat dan als voorwendsel te gebruiken voor een grondwet die de individuele rechten van de lidstaten alleen maar beperkt is wat mij betreft nogal hypocriet. Als de EU onbestuurbaar wordt omdat de leden het over fundamentele zaken niet eens kunnen worden moet je niet per definitie de macht in de EU centraliseren maar je als unie eerst eens afvragen of je eigenlijk wel voldoende draagvlak hebt in de individuele lidstaten. En die realiteitszin lijkt bij de Nederlandse én Europese bestuurders nogal eens te ontbreken.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 17:11 schreef HiZ het volgende:
[..]
Deze grondwet lost geen problemen op, hij zet alleen een kader neer waarbinnen de problemen opgelost kunnen worden. De huidige verdragen zijn daarvoor niet meer toereikend. Je kunt natuurlijk zo stom zijn om te denken dat een verbetering van de procedures niet nodig is ondanks het feit dat er nu 25 leden zijn, maar in de praktijk wordt de EU zonder die grondwet echt onbestuurbaar en kan zelfs de vrijhandelszone in het gedrang komen omdat de leden het niet meer met elkaar eens kunnen worden. Zoals ik hierboven al heb gezegd; de eerste keer dat er een besluit moest worden genomen na de uitbreiding liep het meteen mis. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het in de toekomst beter gaat.
Een nee tegen de grondwet lost dus niet alleen niks op, maar vergroot de reeds bestaande problemen.
Ik ben het hier in de hoofdzaak met je eens. Als we goede redenen hebben om tegen te zijn, dan gaan we niet af. Er zal ook echt geen oorlog komen en ik erger me kapot aan de houding van het kabinet. De ene na de andere domme uitspraak van Zalm, Verdonk en Donner vliegt je om de oren. Daarmee blazen ze de boel alleen maar op.quote:Op zaterdag 21 mei 2005 18:19 schreef Wombcat het volgende:
So what als Nederland 'afgaat' in Europa als we tegen stemmen. Als we voor ons zelf om een goede reden tegen zijn, dan doet dat er toch niet toe? Misschien komt er dan wel een betere grondwet, want aan het vehikel dat er nu ligt kan nog wel een en ander verbetert worden (de democratische controle bijvoorbeeld).
Er komt oorlog als we tegen stemmen. Yeah, right. De landen die al jaren in de EU zitten, zijn veel te afhankelijk van elkaar om nog oorlog te gaan voeren.
De VVD die een spotje maakt met verwijzing naar de holocaust (en het meteen maar weer intrekt, dat is dan tenminste nog slim geweest). Door tegen de grondwet te stemmen, gaat dat weer gebeuren? Dacht het toch niet.
Daarom stem ik ook Nee. Zoals ik nu ben voorgelicht, zoals mij nu is uitgelegd wat de punten zijn en nadat ik heb afgewogen wat voor mij de belangrijkste zaken zijn, ben ik absoluut niet van plan "ja" te stemmen.quote:Op zondag 22 mei 2005 03:14 schreef HiZ het volgende:
Oh ja, heren en dames Nee stemmers; hoe groot dachten jullie precies dat Nederland was? Als Frankrijk 'ja' stemt in hun referendum een paar dagen eerder, dan kan Nederland 'nee' stemmen, maar vervolgens zit het wel op het strafbankje. Want als Nederland bij een klein clubje staten hoort die nee zeggen tegen de Constitutie zou het bij de onderhandelingen daarover wel eens kunnen betekenen dat Nederland dan de keuze krijgt of de grondwet alsnog te aanvaarden óf voorbereidingen te gaan treffen voor een vertrek uit de Unie. En dat laatste kan Nederland zich helemaal niet permiteren. Met als gevolg dat we met de pet in de hand naar Brussel kunnen met de mededeling dat we alsnog ratificeren. En dat dus zonder de gezichtsreddende 'opt outs' waarmee Ierland en Denemarken hun herstemming hebben mogen doen, want uit de Grondwet bestaan geen opt-outs meer.
Niks, maar ik ben geen ja-knikker. En aangezien "we" middels communicatiemateriaal, ik zou haast willen zeggen: verplicht worden om ja te stemmen, in plaats van een objectieve voorlichting, doe ik dat niet. En uitleg heb ik al uitgebreid gegeven in dit topic.quote:Op zondag 22 mei 2005 03:39 schreef HiZ het volgende:
Ja en ? Wat heb je dan bereikt ? Behalve het feit dat de Nederlandse regering in het vervolg zwakker staat in de onderhandelingen in Europa ? Welk belang heb jij precies bij het verminderen van het toch al niet indrukwekkende gewicht van Nederland in Europa ?
Het is altijd zo komisch als mensen met de voorbeelden van Noorwegen, Zwitserland en IJsland komen als bewijs dat het zonder de EU ook wel gaat. Elk van de genoemde landen zit namenlijk met handen en voeten gebonden aan de EU. Met als resultaat dat ze de EU regels mogen uitvoeren zonder zeggenschap te hebben over wat die EU regels precies inhouden. Dus als je een verhouding met de EU wilt hebben waarin je inderdaad niks meer in te brengen hebt moet je daarnaar streven. Hoe dat precies democratischer is weet ik niet, maar goed, de warhoofden bij de anti-club zullen daar wel een beter beeld van hebben.quote:Op zondag 22 mei 2005 04:06 schreef Lyrebird het volgende:
Waarom wil HiZ zo graag binnen de EU blijven? Zijn argumenten komen op mij over als bangmakerij.
De Zwitsers, Noren en Ijslanders doen ook niet mee met de EU en het gaat hen niet slecht af. Het enige wat wij met de andere Europese landen moeten doen is handeldrijven, open markten dus, maar daar hebben we de EU niet voor nodig. De drie eerder genoemde landen hebben ook handelsverdragen met de EU. Kunnen wij ook krijgen. De EU brengt ons niets anders dan ondemocratische ellende.
De EU, met grotere broers en zussen als Frankrijk en Duitsland, troggelen ons ons zakgeld af en vertellen ons of we wel of niet met Amerika, Rusland en China mogen spelen. Nou, dat is een vooruitgang.
Wake up and smell reality. Nederland is een klein landje in Europa dat geen reet heeft in te brengen op het moment dat het zich te onafhankelijk wil opstellen van de grote landen. Meespelen in het spelletje levert ons meer op dan opstandig te zitten doen.quote:Op zondag 22 mei 2005 12:45 schreef Waxxer het volgende:
[..]
Niks, maar ik ben geen ja-knikker. En aangezien "we" middels communicatiemateriaal, ik zou haast willen zeggen: verplicht worden om ja te stemmen, in plaats van een objectieve voorlichting, doe ik dat niet. En uitleg heb ik al uitgebreid gegeven in dit topic.
Vertel dat eens aan de Denen. Of de Noren.quote:Op zondag 22 mei 2005 14:43 schreef HiZ het volgende:
[..]
Wake up and smell reality. Nederland is een klein landje in Europa dat geen reet heeft in te brengen op het moment dat het zich te onafhankelijk wil opstellen van de grote landen. Meespelen in het spelletje levert ons meer op dan opstandig te zitten doen.
Het is net alsof ik Bush hoor praten of je bent tegen de terroristen of je bent voor hunquote:Op zondag 22 mei 2005 14:43 schreef HiZ het volgende:
[..]
Wake up and smell reality. Nederland is een klein landje in Europa dat geen reet heeft in te brengen op het moment dat het zich te onafhankelijk wil opstellen van de grote landen. Meespelen in het spelletje levert ons meer op dan opstandig te zitten doen.
Dat bedoel ik: slik of stik.quote:Op zondag 22 mei 2005 14:43 schreef HiZ het volgende:
[..]
Wake up and smell reality. Nederland is een klein landje in Europa dat geen reet heeft in te brengen op het moment dat het zich te onafhankelijk wil opstellen van de grote landen. Meespelen in het spelletje levert ons meer op dan opstandig te zitten doen.
En daarbij negeer je het simpele feit dat er dan dus in de toekomst nog minder naar je wordt geluisterd.quote:Op zondag 22 mei 2005 15:19 schreef Waxxer het volgende:
[..]
Dat bedoel ik: slik of stik.
En ik stik liever strijdend dan dat ik gedwongen wordt te slikken.
De Denen die op het ogenblik zitten te bedenken hoe ze in vredesnaam van hun opt-outs moeten afkomen zodat ze weer als volwaardige leden worden gezien? Of de Noren die als junior partner in de EFTA zoveel bijdragen aan de EU-kas dat ze zelfs de Nederlanders achter zich laten?quote:Op zondag 22 mei 2005 15:16 schreef Jalu het volgende:
[..]
Vertel dat eens aan de Denen. Of de Noren.
Jammer dat je een goed verhaal alsnog eindigt met een conclusie die vervalt in bangmakerij.quote:Een nee-stem betekent dus geen verandering ten opzichte van de huidige situatie, een hoop bureaucratische rompslomp waarna alsnog geen verandering en uiteindelijk wordt Nederland wederom het lachertje van Europa.
Dit neemt niet weg dat het gewoon een slechte grondwet is. Je veronderstelt dat ik een afweging moet maken over de politieke gevolgen van de keuze. Deze gevolgen zijn voor mij niet relevant (en hoogst discutabel), want ik wil een inhoudelijke afweging maken.quote:Op zondag 22 mei 2005 15:26 schreef t.s het volgende:
Een ja-stem zal dus voor ons burgers nauwelijks invloed hebben op ons dagelijks leven. Een nee-stem zal slechts tot gevolg hebben dat Nederland zich hard moet maken voor wijzigingen aan de Europese grondwet. Daarbij zal het probleem zitten in wat er dan veranderd moet worden aan de grondwet. Aangezien de beslissing over aanname van de grondwet in onze handen ligt zullen wij ook moeten zeggen wat er bij een weigering aangepast moet worden en daarbij zullen wij niet met aanpassingen kunnen komen maar slechts met aanvullingen. Nota bene aanvullingen die niets met het doel van de Europese grondwet te maken hebben. Een nee-stem betekent dus geen verandering ten opzichte van de huidige situatie, een hoop bureaucratische rompslomp waarna alsnog geen verandering en uiteindelijk wordt Nederland wederom het lachertje van Europa.
quote:De paradox van de ja-campagne
De inspanningen van de overheid om de bevolking positief te laten oordelen over de Europese grondwet, lijken averechts te werken. Hoewel het kabinet vorige week extra geld uittrok voor de ja-campagne, zijn de nee-stemmers nog steeds in de meerderheid. In Netwerk leveren Jean-Luc Dehaene, Ruud Lubbers en Jozias van Aartsen commentaar op de Nederlandse aanpak.
De sluikse invoering van een superstaat (kennelijk noodzakelijk om de Fransen aan boord te houden) met een onleesbare, ellenlange tekst die niet uitblinkt in checks-and-balances en die niet voldoet aan mijn idealen van een pure vrijhandelszone maakt dit pretentieuze, bombastische document slecht genoeg om m.i. linea recta naar de prullenbak te verwijzen.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:02 schreef HiZ het volgende:
De grondwet is helemaal niet slecht; hij is een verbetering van de bestaande situatie en kennelijk het hoogst haalbare in de huidige EU.
quote:Op zondag 22 mei 2005 17:07 schreef PJORourke het volgende:
[..]
De sluikse invoering van een superstaat (kennelijk noodzakelijk om de Fransen aan boord te houden) met een onleesbare, ellenlange tekst die niet uitblinkt in checks-and-balances en die niet voldoet aan mijn idealen van een pure vrijhandelszone maakt dit pretentieuze, bombastische document slecht genoeg om m.i. linea recta naar de prullenbak te verwijzen.
Wat een onzin. "Nee" zeggen kan maar alleen een betere onderhandelingspositie opleveren. De EU zal Nederland proberen te paaien en met een voorstel komen waarin de specifieke nederlandse beleidspunten beter gegarandeerd zijn. Ik denk dat de regering stiekem - op het extra werk wat het oplevert na - niet eens zo ontevreden zal zijn met een "Nee" stem.quote:Op zondag 22 mei 2005 14:43 schreef HiZ het volgende:
[..]
Wake up and smell reality. Nederland is een klein landje in Europa dat geen reet heeft in te brengen op het moment dat het zich te onafhankelijk wil opstellen van de grote landen. Meespelen in het spelletje levert ons meer op dan opstandig te zitten doen.
Dat weten we pas als we eerst "Nee" hebben gezegd.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:02 schreef HiZ het volgende:
De grondwet is helemaal niet slecht; hij is een verbetering van de bestaande situatie en kennelijk het hoogst haalbare in de huidige EU.
"Superstaat" is een nietszeggende term, vooral omdat deze grondwet juist het subsidiariteitbeginsel hoog in het vaandel heeft, en dankzij de sterkere rol van het Europese Hof deze afspraken ook beter kan naleven. Kennelijk heb jij dat ook door, en ga je op de toer dat dit een soort opstap is voor die superstaat. Dat soort doemsnenario's passen beter bij de VVD.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:07 schreef PJORourke het volgende:
[..]
De sluikse invoering van een superstaat
Jij wilt uiteraard de huidige verdragen behouden, die qua leesbaarheid en lengte nog veel erger zijn.quote:een onleesbare, ellenlange tekst
En toch hoor ik veel geluiden uit het nee-kamp dat liberalisering het hoofdmotto is van de grondwet. Vreemd, deze tegenstrijdige berichten.quote:niet voldoet aan mijn idealen van een pure vrijhandelszone
Ten eerste is de EU helemaal geen pure vrijhandelszone. Daarnaast wordt er helemaal geen superstaat ingevoerd maar wordt er juist beperkingen opgelegd aan de EU ten opzichte van de huidige situatie. Daarnaast is de tekst allesbehalve bombastisch. Als de tekst iets is, dan is het een saaie en langdradige juridische verhandeling.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:07 schreef PJORourke het volgende:
[..]
De sluikse invoering van een superstaat (kennelijk noodzakelijk om de Fransen aan boord te houden) met een onleesbare, ellenlange tekst die niet uitblinkt in checks-and-balances en die niet voldoet aan mijn idealen van een pure vrijhandelszone maakt dit pretentieuze, bombastische document slecht genoeg om m.i. linea recta naar de prullenbak te verwijzen.
En bij de volgende versie moeten we uiteraard weer nee zeggen om te kijken of dat wel de beste versie is. En zo blijven we de broodnodige verbetering op de langere termijn schuiven. Er is ook zoiets als je hand overspelen, en het dogma dat bij een neu per definitie betere afspraken op tafel komen is ook erg makkelijk gedacht.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:18 schreef Tarak het volgende:
[..]
Dat weten we pas als we eerst "Nee" hebben gezegd.
Lekker naief; aangezien de enige dingen die echt nieuw zijn in deze grondwet een paar aanpassingen in de werking van de EU is er helemaal niks om over te onderhandelen. Of wilde je soms dat er een dubbele EU Raad komt of zo ? Eentje met een vaste voorzitter en eentje zonder vaste voorzitter voor als Nederland meepraat.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:16 schreef Tarak het volgende:
[..]
Wat een onzin. "Nee" zeggen kan maar alleen een betere onderhandelingspositie opleveren. De EU zal Nederland proberen te paaien en met een voorstel komen waarin de specifieke nederlandse beleidspunten beter gegarandeerd zijn. Ik denk dat de regering stiekem - op het extra werk wat het oplevert na - niet eens zo ontevreden zal zijn met een "Nee" stem.
Precies, de mensen die dat denken gaan er te makkelijk aan voorbij hoe moeilijk deze grondwet tot stand is gekomen. Dat het een verzameling van fijn afgestemde compromissen is, die het alleen maar heeft gehaald doordat de Spanjaarden Aznar weggestemd hebben. Dan te denken dat dat wel effetjes opengebroken kan worden omdat in een klein kutlandje als Nederland een meerderheid van de stemmers 'nee' zegt is wel erg arrogant en dom.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:29 schreef Sidekick het volgende:
[..]
En bij de volgende versie moeten we uiteraard weer nee zeggen om te kijken of dat wel de beste versie is. En zo blijven we de broodnodige verbetering op de langere termijn schuiven. Er is ook zoiets als je hand overspelen, en het dogma dat bij een neu per definitie betere afspraken op tafel komen is ook erg makkelijk gedacht.
Er wordt, langzaam maar zeker, en zonder echte democratische verantwoording of noodzaak, een nieuwe elitaire superbestuurslaag aangelegd, met parlement, president, gerechtshof, minister van BZ etc. Ik noem dat een staat. Als je geen staat aan het bouwen bent, heb je ook per slot van rekening ook geen grondwet nodig.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:25 schreef Sidekick het volgende:
"Superstaat" is een nietszeggende term, vooral omdat deze grondwet juist het subsidiariteitbeginsel hoog in het vaandel heeft, en dankzij de sterkere rol van het Europese Hof deze afspraken ook beter kan naleven. Kennelijk heb jij dat ook door, en ga je op de toer dat dit een soort opstap is voor die superstaat. Dat soort doemsnenario's passen beter bij de VVD.
Beslist niet, maar die verdragen werden wel elke paar jaar vervangen door iets anders. Die waren, kortom, te corrigeren en te verbeteren. Door dit onleesbare geval de naam "grondwet" te geven, creeer je iets permanents, of iets dat in iig moeilijk te wijzigen of te vervangen is. In dit geval pas ik daarvoor, omdat ik er A. de noodzaak niet van inzie en B. het gewoon een waardeloos prul vind. Zou het kort, bondig en bol staan van de checks-and-balances dan zou ik er misschien nog over twijfelen. Nu niet.quote:Jij wilt uiteraard de huidige verdragen behouden, die qua leesbaarheid en lengte nog veel erger zijn.
Niet van mij hoor, eerder uit Frankrijk en van de SP. Al vind ik niet dat je economische politiek per grondwet moet regelen, daar is het te vluchtig voor. Een pure vrijhandelszone, met justitiele samenwerking heeft geen grondwet nodig en ook geen bureaucratie.quote:En toch hoor ik veel geluiden uit het nee-kamp dat liberalisering het hoofdmotto is van de grondwet. Vreemd, deze tegenstrijdige berichten.
Weet ik. Dat is wel mijn ideaal.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:26 schreef HiZ het volgende:
Ten eerste is de EU helemaal geen pure vrijhandelszone.
O ja? Welke dan? Ons vreemdelingenbeleid gaat er waarschijnlijk aan, en die minister van BZ komt er ook niet om uit z'n neus te vreten.quote:Daarnaast wordt er helemaal geen superstaat ingevoerd maar wordt er juist beperkingen opgelegd aan de EU ten opzichte van de huidige situatie.
Compare en contrast eens met dat document van Washington cs, en zie het kwaliteitsverschil in het denken (en de lengte).quote:Daarnaast is de tekst allesbehalve bombastisch. Als de tekst iets is, dan is het een saaie en langdradige juridische verhandeling.
Daar gaat het niet om. Moet ik voor iets gaan stemmen dat kompleet in tegenstelling met mijn idealen is? Ik dacht het niet.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:34 schreef HiZ het volgende:
Precies, de mensen die dat denken gaan er te makkelijk aan voorbij hoe moeilijk deze grondwet tot stand is gekomen. Dat het een verzameling van fijn afgestemde compromissen is, die het alleen maar heeft gehaald doordat de Spanjaarden Aznar weggestemd hebben. Dan te denken dat dat wel effetjes opengebroken kan worden omdat in een klein kutlandje als Nederland een meerderheid van de stemmers 'nee' zegt is wel erg arrogant en dom.
Het spijt me hoor, maar als de machtsverhoudingen binnen de EU klaarblijkelijk nu al zo liggen dat de grote landen het dus inderdaad voor het zeggen krijgen en de kleintjes zoals Nederland maar moeten slikken of stikken, dan is het voor mij alleen nog maar helderder dat er "nee" gezegd moet worden in Nederland. Wat mij betreft moet je je dan als kleinere landen zelfs afvragen of er wel plek voor je is in de Unie en of je dus niet beter een Unie der kleine Europese Naties kunt oprichten als tegenwicht voor de Europese Unie van Frankrijk, Duitsland, Italie, Spanje en het VK.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:34 schreef HiZ het volgende:
[..]
Precies, de mensen die dat denken gaan er te makkelijk aan voorbij hoe moeilijk deze grondwet tot stand is gekomen. Dat het een verzameling van fijn afgestemde compromissen is, die het alleen maar heeft gehaald doordat de Spanjaarden Aznar weggestemd hebben. Dan te denken dat dat wel effetjes opengebroken kan worden omdat in een klein kutlandje als Nederland een meerderheid van de stemmers 'nee' zegt is wel erg arrogant en dom.
Ik vraag me dan ook af als er nee gezegd wordt of er gelijk moet worden heronderhandeld. Het lijkt me zinnig dat er eerst eens een maatschappelijk debat wordt gehouden over wat wij eigenlijk willen in en met europa. Dan ontstaat er weer draagvlak voor eventuele volgende stappen.quote:Op zondag 22 mei 2005 17:44 schreef Jalu het volgende:
[..]
Het spijt me hoor, maar als de machtsverhoudingen binnen de EU klaarblijkelijk nu al zo liggen dat de grote landen het dus inderdaad voor het zeggen krijgen en de kleintjes zoals Nederland maar moeten slikken of stikken, dan is het voor mij alleen nog maar helderder dat er "nee" gezegd moet worden in Nederland. Wat mij betreft moet je je dan als kleinere landen zelfs afvragen of er wel plek voor je is in de Unie en of je dus niet beter een Unie der kleine Europese Naties kunt oprichten als tegenwicht voor de Europese Unie van Frankrijk, Duitsland, Italie, Spanje en het VK.
Dat deze grondwet zo moeilijk tot stand is gekomen is wat mij betreft ook tekenend voor het draagvlak van een zo verregaande samensmelting binnen Europa...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |