FOK!forum / Culinesse à gogo / [Centraal] *Frituurtopic*
Together-Alonezondag 17 april 2005 @ 12:05
Zoals de titel het al zegt gaat het hier over frituren. Recepten voor de meest heerlijke frituurgerechten, vragen over uit elkaar vallende frituurgerechten, ideeen die nog niet tot uitvoering zijn gebracht, kom maar op!

Enkele favorieten van mijzelf:

Pomme Dauphine

Pomme Dauphine is eigenlijk niet meer dan soezenbeslag met aardappelpuree. Maar het is echt heeerlijk. Het recept voor het soezenbeslag:
-2 dl melk
-100 g boter
-150 g bloem
-4 a 5 eieren.

Je zet een pannetje op het voor met de melk en de boter, totdat het kookt en de boter dus is opgelost. Als het kookt haal je het van het vuur en gooi je de bloem erbij. Dat roer je met een spatel tot eem mooi homogeen geheel. Dan mag de pan weer op het vuur en blijf je het beslag omroeren tot de bloem in het beslag gegaart is. Als de bloem gegaart is mag de pan weer van het vuur.
Dan begin je met de eieren 1 voor 1 erbij te gooien. Het volgende ei mag er pas weer bij als het beslag weer tot 1 geheel is geroerd. Het doorroeren moet snel gebeuren, omdat de pan en het beslag warm zijn, en het ei dus snel stolt.

Als het goed is heb je nu een mooi glad maar stevig beslag.

Ondertussen is het handig als je alvast aardappelen hebt gekookt, en door de pureeknijper hebt gehaald. Normaal gesproken doe je nog een mixje van boter en melk door de puree, maar nu dus niet.
Je hebt evenveel aardappelpuree nodig als je soezenbeslag hebt.
Als de puree mooi gladgeknepen is, doe je de soezenbeslag erbij en roer je het geheel goed door. Niet telang, als het goed is is het goed. Naar smaak zout en peper erbij, en je pomme dauphine is klaar.
Voor de variatie kun je bijvoorbeeld nog een uitje fijnsnijden en bakken, en tuinkruiden fijnhakken (Peterselie, Bieslook) en dat er nog doorheen doen.

Als je het beslag niet direct gaat gebruiken, kun je het het beste afdekken met gesmolten boter zodat het niet zo snel uitdroogt.
Ik maak meestal quenelles met een quenelle knijper, omdat dat sneller gaat. Maar gewoon met een eetlepel kan natuurlijk ook. Let wel op dat als je de bol in de frituur doet, je wel even het mandje schud zodat de bol niet aan de onderkant van het mandje blijft plakken.
Je bakt de bollen tot de mooi bruin zijn aan de buitenkant.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een ander overheerlijk frituurreceptje, is wat dan ook met tempurabeslag.
Gewoon bij de supermarkt te halen in pakjes waar wat water en een eitje bijmoet. Je haalt gewoon hetgeen je wilt frituren door het beslag heen, en frituurt het tot het buitenste laagje krokant is.
In de tempurabeslag zit ook lekker een vleugje knoflook, en andere kruidjes.
Ik vind tempurabeslag erg lekker met stukjes zalm en gamba's. Ook erg goed te doen, zijn stukken banaan door het beslag heen halen.


Gamba's met tempura.
Radjeshzondag 17 april 2005 @ 12:21
Ik ga denk ik ook frituren vanavond

Bamischijven !
Dead-Dollzondag 17 april 2005 @ 12:23
Zo'n minimars met oliebollenbeslag eromheen, en dan in de frituurpan.

Oblivionzondag 17 april 2005 @ 12:26
Dat tempura beslag, kan je daar ook brie mee frituren?
of zeg ik nu iets geks?
of camembert?

Champignons in bierbeslag...
Wel eens geprobeerd, maar was niks lekkers aan.
De fout zat trouwens in het beslag.
Martijn_77zondag 17 april 2005 @ 12:28
Dat tempurabeslag is ook lekker rondom bloemkoolroosjes en brocoli
Together-Alonezondag 17 april 2005 @ 12:36
quote:
Op zondag 17 april 2005 12:26 schreef Oblivion het volgende:
Dat tempura beslag, kan je daar ook brie mee frituren?
of zeg ik nu iets geks?
of camembert?

Champignons in bierbeslag...
Wel eens geprobeerd, maar was niks lekkers aan.
De fout zat trouwens in het beslag.
Mja, brie zal ook wel kunnen. Moet je alleen wel een goede laag tempura eromheen hebben, anders is je vet verpest denk ik.
Together-Alonezondag 17 april 2005 @ 18:04
IJs frituren kan natuurlijk ook.

Van tevoren bollen ijs knijpen en ze weer goed laten bevriezen in de vriezer. Gezeefde bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel klaarzetten. De bollen door de bloem, het eiwit en het paneermeel halen, en ongeveer 30 seconden in verhitte olie (180 graden) frituren. Voorzichtig met een schuimspaan uit de frituur halen en meteen serveren.
snijderzondag 17 april 2005 @ 18:12
Gisteren toevallig kroketten leren maken tijdens een tapas workshop

100gr boter langzaam laten smelten in een pan. Roer daar 120 gr. bloem bij en laat dit nog 3 minuten garen op een laag vuurtje. Bijten het vuur 4 dl melk toevoehgen en aan de kook brengen. 5 minuten laten doorkoken. Buiten het vuur de vulling (vlees, kaas, perterselie etc) er in doen. Ondertusssen een sjalotje glazig bakken en toevoegen. Mengels goed laten afkoelenin de koelkast.

Na afkoeling balletjes maken, in vorm kneden, in de bloem dopen, door losgeklopt ei halen en vervolgens door het paneermeel. Zie hier uw kroketten, klaar voor de frituur.

Nooit geweten dat kroketten maken zo simpel was....
Mirjamzondag 17 april 2005 @ 22:36
tempura beslag
waar vind je zoiets, bij de cake mixen enzo
ik heb dat hier nog nooit gezien. heeft een albert heijn dat?
Together-Alonezondag 17 april 2005 @ 22:48
quote:
Op zondag 17 april 2005 22:36 schreef MissyMirjaM het volgende:
tempura beslag
waar vind je zoiets, bij de cake mixen enzo
ik heb dat hier nog nooit gezien. heeft een albert heijn dat?
Mijn C1000 heeft zown blok met alleen maar ''exotische'' producten. Van die potten Faja Lobi enzo. Daar staat het bij. Ik weet alleen niet of de AH het heeft, je zou denken van wel, die heeft wel vaker niet reguliere dingen.
Mirjamzondag 17 april 2005 @ 22:49
hm, spannend. dan ga ik de c1000 eens checken
ik ben gek op van die gefrituurde gamba's van de chinees
en gebakken gefrituurde banaan


*ideeen krijgt*
Together-Alonezondag 17 april 2005 @ 22:50
Jah, gebakkengefrituurde banaan is ook zoo lekker.
BBQ-kipzondag 17 april 2005 @ 22:51
Bij elke fatsoenlijke toko kun je ook die zakjes krijgen, heel makkelijk

Champignons uit de frituurpan:

Champignons schoon borstelen.
Dikke pap maken van bloem, melk en wat zout.
Champignons doorheen halen en in frituurpan laten zakken.
Bruin laten frituren, laten uitlekken op keukenpapier en lekker opeten
Martijn_77zondag 17 april 2005 @ 23:17
quote:
Op zondag 17 april 2005 22:36 schreef MissyMirjaM het volgende:
tempura beslag
waar vind je zoiets, bij de cake mixen enzo
ik heb dat hier nog nooit gezien. heeft een albert heijn dat?
Lokale Toko. Moet je zo ie zo eens gaan kijken hebben ze echt veel lekkere dingen
Troelmaandag 18 april 2005 @ 08:26
Ik ben helemaal gek van champignons in bierbeslag.

Heb het recept hier van een restaurantje in de buurt en het is echt heerlijk! Vooral met de knoflooksaus erbij
Oblivionmaandag 18 april 2005 @ 08:35
Leuk dat je dat met ons gaat delen, Troel?

*rustig op recept wacht....
Troelmaandag 18 april 2005 @ 08:43
Volgens mij heb ik het al een keer gepost, maar vooruit dan maar


Champignons
Benodigdheden:
16 grote champignons
1 glas bier
1 ei
bloem
peper (mespuntje)
zout (mespuntje)
escargotkruiden

Meng het bier, ei, peper, zout en escargotkruiden met bloem tot yoghurtdikte.

Neem een grote champignon en haal deze door het bierbeslag.

Frituur de champignons enkele minuten tot deze goudbruin zijn.

Maak een bord op met een bergje sla en dressing en leg de gefrituurde
champignons hierop. Om het gerecht af te maken kunt u het serveren met
stokbrood en warme knoflooksaus.



Knoflooksaus
Benodigdheden:


25 gram boter
30 gram bloem
1 eetlepel bieslook
1 teen knoflook
0.25 liter slagroom
2.5 deciliter koud water


Smelt de boter.

Voeg de bloem al roerend toe tot een gladde massa.

Voeg het water en de slagroom toe.

Pers de knoflook en voeg deze al roerend toe.

Voeg de bieslook toe.
Met dank aan Restaurant Evers waar je echt overheerlijk kan eten!!!
Oblivionmaandag 18 april 2005 @ 08:48


Ziet er lekker uit.
Wat zou je nog meer als variatie kunnen doen met beslag?
(Algemene vraag.)
Troelmaandag 18 april 2005 @ 08:55
Je zou kunnen experimenteren met andere kruiden dan de escargotkruiden... Als je bijvoorbeeld paprikapoeder gebruikt, heb je al een totaal andere smaak natuurlijk (of he tlekker is is een tweede)

Als je het met komijn zou proberen krijg je denk ik wel een heel aparte smaak, maar daar moet je van houden natuurlijk. Daarnaast kan je natuurlijk de champignon vullen met een of ander, maarja, dat is niet meer beslag natuurlijk
Auticiamaandag 18 april 2005 @ 18:04
Weet iemand hoe ik het beste garnalenrissolées kan maken? .
Tha_Butchamaandag 18 april 2005 @ 19:10
quote:
Op zondag 17 april 2005 22:48 schreef Together-Alone het volgende:

[..]

Mijn C1000 heeft zown blok met alleen maar ''exotische'' producten. Van die potten Faja Lobi enzo. Daar staat het bij. Ik weet alleen niet of de AH het heeft, je zou denken van wel, die heeft wel vaker niet reguliere dingen.
tempura kan je ook zelf maken, wel tricky though (echt goede)

ingredienten:

spa rood
tarwebloem
eiwit
eventueel ijsklontjes

zorg dat de spa rood ijskoud is, de ijsklontjes willen ook nog wel es helpen. zeef de tarwebloem heel fijn, klop het eiwit tot het luchtig is, en doe dit alles in een kom en klop het geheel. klontjes zijn niet erg, maar het is vrij dun beslag, dunner dan bv. oliebollen beslag; het moet kunnen "lopen".

haal je eten er door heen, en doe het even in de frituur (liever een wok met olie), voor slechts een paar seconden, en haal het eruit met een schuimspaam en laat even uitlekken op keuken papier.

suggesties voor vullingen

zoals gezegd gamba's
harde groente zoals champignons, wortel, haricots verts en zoet aardappel, altijd in dunne lange reepjes snijden, verder zijn dingen als courgette en aubergine ook lekker
Mirjammaandag 18 april 2005 @ 19:49
als je t wil frituren in een wok, moet je dan sla olie in een wok mikken, en het gas op zn allerhoogst?
hoe werkt dat? en is sla olie goed of moet je ander spul nemen

*vragen, vragen*
krakkemiekedonderdag 21 april 2005 @ 00:56
JA! Heerlijk, aardappelsoezen, jeugdsentiment.... Dat aten we in Frankrijk, op vakantie. Nu krijg je het nergens meer.
Maar nu nog de olie vinden waar ze dat in frituurden, ik denk eigenlijk arachide.......
Obliviondonderdag 21 april 2005 @ 12:13
quote:
Op donderdag 21 april 2005 00:56 schreef krakkemieke het volgende:
JA! Heerlijk, aardappelsoezen, jeugdsentiment.... Dat aten we in Frankrijk, op vakantie. Nu krijg je het nergens meer.
Maar nu nog de olie vinden waar ze dat in frituurden, ik denk eigenlijk arachide.......
Recepten willen we, krak, recepten!
omearosdonderdag 21 april 2005 @ 12:17
quote:
Op zondag 17 april 2005 12:23 schreef Dead-Doll het volgende:
Zo'n minimars met oliebollenbeslag eromheen, en dan in de frituurpan.

aargh, heeft mijn vriend ook al eens geprobeerd, daarna was hij misselijk Hij prbeert trouwens vanalles te frituren wat zoet is, zoals schuimblokken en dropjes.

Zelf heb ik ooit een boekje over frituren gekregen. Mooi plaatje voorop van gamba's, maar geen recept daarvoor binnenin Ik heb trouwens nog nooit een recept uit dat boekje geprobeerd, toch maar eens doen als ik dit zo lees.
Shark.Baitdonderdag 21 april 2005 @ 14:14
Ik heb eens geprobeerd om zelf calamaria te maken, maar het wilde niet lukken met dat deeg.

Toen maar de diepvries versie met suc6 geprobeerd.

Iemand tips hoe het wel moet met dat deeg????
Mirjamvrijdag 22 april 2005 @ 11:14
ha diemand al enig idee, in wat voor olie i alles ineen wok zou kunnen frituren
BBQ-kipvrijdag 22 april 2005 @ 11:44
In de wok frituren doe ik het liefst in maïsolie, maar ook wel in zonnebloemolie.
Voor slaolie worden hele goedkope (en dus slechte?) oliën gebruikt dus die gebruik ik lever niet.
Wat voor olie wilde jij gaan gebruiken MMM?
Mirjamvrijdag 22 april 2005 @ 11:47
tja, geenidee bbq kip, omdat ik het nog nooit eerder heb gedaan.
daarom dacht ik,misschien is er hier iemand die mij kan vertellen wat ik het beste zou kunnen gebruiken
BrauNvrijdag 22 april 2005 @ 14:44
Geweldig topic. Dat zoiets er nog niet was zeg.

Ik moet alleen wel bekennen dat mijn frituurkunsten van een iets minder hoog niveau zijn dan veel 'recepten' hierboven.

Maar toch, mijn favorieten:

Kipcorn
Mexicano / Carrero
Goulash kroket
Satérol
Kiploempia
Bamischrijf

Ik kan d'r geen genoeg van krijgen.
stijgende_stervrijdag 22 april 2005 @ 14:48
Dit is echt een heeeel goed topic voor in de zomervakantie!
Trouwens, Fried Wings zijn ook lekker uit de frituur, wel wat kruiden eroverheen na het bakken.
En iemand al Pommes du Chesse gehad? Ook lekker in de oven trouwens. Na het bakken (in de oven vóór het bakken) wat paprikapoeder en peper eroverheen, smullen maar!
BrauNvrijdag 22 april 2005 @ 14:51
Wat hebben jullie trouwens voor frituurpannen thuis? Wij hebben sinds kort de Princess Classic Duo Castel in huis, prima ding.



Ik kan echter nog geen eerlijke beoordeling doen, daar wij hem slechts 2 maal hebben gebruikt sinds aanschaf. Eerst even de oude frituurpannen verslijten voordat we deze volop in gebruik gaan nemen.
stijgende_stervrijdag 22 april 2005 @ 15:01
Wij hebben al een paar jaar een 'professionele' van Fritel (ook wel Frifri). Echt een topding! Inhoud: 5 liter! Kan er niet echt een goed plaatje van vinden.
tonksvrijdag 22 april 2005 @ 15:10
Ook lekker:
Snijd kip in kleine stukjes
Doe het eerst in ei-wit dan in paprika poeder peper en zout.
Daarna druk je het in cornflakes,
En binnen een minuutje heb je heerlijke krokante kippenstukjes
Shark.Baitvrijdag 22 april 2005 @ 17:45
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 14:51 schreef BrauN het volgende:
Wat hebben jullie trouwens voor frituurpannen thuis? Wij hebben sinds kort de Princess Classic Duo Castel in huis, prima ding.

[afbeelding]

Ik kan echter nog geen eerlijke beoordeling doen, daar wij hem slechts 2 maal hebben gebruikt sinds aanschaf. Eerst even de oude frituurpannen verslijten voordat we deze volop in gebruik gaan nemen.
Onhandig ding. Om aan de knoppen te zitten moet je over de hete olie heen met je handjes. Door de hete lucht. Voor de rest ziet het er wel mooi uit....
BrauNvrijdag 22 april 2005 @ 17:51
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 17:45 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Onhandig ding. Om aan de knoppen te zitten moet je over de hete olie heen met je handjes. Door de hete lucht. Voor de rest ziet het er wel mooi uit....
Psssst, je kunt er ook een beetje met je arm omheen gaan, zodat je niet met je mouw boven het dampende vet hangt.
krakkemiekevrijdag 22 april 2005 @ 21:23
Oblivion: het recept uit de OP was dus jeugdsentiment....
BrauNvrijdag 22 april 2005 @ 21:25
Ik als frietspecialist schaam me dat ik het moet vragen, maar... wat is nu eigenlijk precies een 'koelzone' en hoe werkt het?
zoalshetisvrijdag 22 april 2005 @ 21:28
aardappelkroketjes met zachte geitenkaas. heerlijk bij lam of wild.

[ Bericht 6% gewijzigd door zoalshetis op 22-04-2005 23:53:45 ]
Oblivionvrijdag 22 april 2005 @ 21:31
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 21:23 schreef krakkemieke het volgende:
Oblivion: het recept uit de OP was dus jeugdsentiment....
Ben soms niet helemaal bij...

@ Braun, die hebben wij nu ook, machtig ding!
BBQ-kipvrijdag 22 april 2005 @ 21:31
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 21:25 schreef BrauN het volgende:
Ik als frietspecialist schaam me dat ik het moet vragen, maar... wat is nu eigenlijk precies een 'koelzone' en hoe werkt het?
Schaam je!

Met de koelzone wordt de buitenkant van de frituurpan bedoeld. Hier zit een isolerende laag omheen zodat de buitenkant niet net zo heet is als de binnenkant van de pan. Kan je hem nog eens verplaatsen zonder je tengels te fikken
super-muffinvrijdag 22 april 2005 @ 21:31
quote:
Op zondag 17 april 2005 12:23 schreef Dead-Doll het volgende:
Zo'n minimars met oliebollenbeslag eromheen, en dan in de frituurpan.

echt?

moet ik eens proberen dan.
BrauNvrijdag 22 april 2005 @ 21:35
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 21:31 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Schaam je!

Met de koelzone wordt de buitenkant van de frituurpan bedoeld. Hier zit een isolerende laag omheen zodat de buitenkant niet net zo heet is als de binnenkant van de pan. Kan je hem nog eens verplaatsen zonder je tengels te fikken


Ik lees vaak dat het vet niet snel vuil wordt door de revolutionaire ingebouwde koelzone...

Waar slaat dat dan op? Ik dacht dat de koelzone iets was waardoor losse deeltjes als paneermeelrestjes naar beneden zakken i.p.v. door de hele pan te blijven zweven... Blijkbaar niet dus.
BBQ-kipvrijdag 22 april 2005 @ 23:45
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 21:35 schreef BrauN het volgende:

[..]



Ik lees vaak dat het vet niet snel vuil wordt door de revolutionaire ingebouwde koelzone...

Waar slaat dat dan op? Ik dacht dat de koelzone iets was waardoor losse deeltjes als paneermeelrestjes naar beneden zakken i.p.v. door de hele pan te blijven zweven... Blijkbaar niet dus.
Oh, dat is dan een andere koelzone dan die ik bedoel...
Zal wel zijn dat op de plek waar alle stukjes die naar beneden zakken blijven liggen (de bodem dus), dat het daar koeler is, om verbranding te voorkomen en om te zorgen dat de stukjes beneden blijven.
Koel = zakken van deeltjes.
Warm = stijging van deeltjes.
Lijkt mij
Mirjamzondag 24 april 2005 @ 15:42
ik zou dus maisolie kunnen gebruiken om lekkere hapjes in tempurabeslag in mn wok te kunnen frituren?
BBQ-kipzondag 24 april 2005 @ 16:03
Ja hoor, dat kan prima
Tha_Butchamaandag 25 april 2005 @ 13:23
quote:
Op zondag 24 april 2005 15:42 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik zou dus maisolie kunnen gebruiken om lekkere hapjes in tempurabeslag in mn wok te kunnen frituren?
sorry voor de late reply (horeca + mooi weer = dood)

anywayz, ik gebruik zelf altijd zonnebloem olie, maisolie neit echt ervaring mee, maar de meeste culi wannab's die ik ken, kooken met zonnebloem olie. arachide olie zou ook nog kunnen, alhoewel ik dat eerder gebruik voor zelf gemaakte mayo/aioli
ChrisJXmaandag 25 april 2005 @ 13:24
Zelfgemaakt frietjes

Zie het volgende topic: Raspatat-pers voor thuis
zoalshetismaandag 25 april 2005 @ 13:26
http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=30&n=476

voor diegenen die graag iets over de olie willen weten.
Mirjammaandag 25 april 2005 @ 15:55
quote:
Op maandag 25 april 2005 13:23 schreef Tha_Butcha het volgende:

[..]

sorry voor de late reply (horeca + mooi weer = dood)

anywayz, ik gebruik zelf altijd zonnebloem olie, maisolie neit echt ervaring mee, maar de meeste culi wannab's die ik ken, kooken met zonnebloem olie. arachide olie zou ook nog kunnen, alhoewel ik dat eerder gebruik voor zelf gemaakte mayo/aioli
dank je wel
Sandstorm_81woensdag 27 april 2005 @ 15:03
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 15:01 schreef stijgende_ster het volgende:
Wij hebben al een paar jaar een 'professionele' van Fritel (ook wel Frifri). Echt een topding! Inhoud: 5 liter! Kan er niet echt een goed plaatje van vinden.
Ook hier bakt de FriFri regelmatig!
Talietjewoensdag 27 april 2005 @ 16:38
gebakken banaan kan je ook maken met filodeeg om de banaan heen en dan in hete zonnebloemolie
#ANONIEMdinsdag 3 mei 2005 @ 17:09
Tvp Ik frituur wel regelmatig
BrauNdinsdag 3 mei 2005 @ 17:11
Frituurfans, mag ik jullie attenderen op dit topic: Kroketten en bitterballen

Ook erg goed.
DzjieDubvrijdag 3 juni 2005 @ 18:32
Hoi, na het jaaaaren zonder te hebben gedaan, wil ik nou toch wel eens een echte friteuse hebben. Mijn vraag is alleen, "Welke?"
't Hoeft geen grote te zijn - 3 liter is ruim voldoende - maar wat ik wel belangrijk vind is dat er een goed werkend anti-reukfilter op zit. Vermits het in het redelijke blijft, is de prijs een minder belangrijk issue. Eventueel andere tips die je me kunt geven zal ik met vreugde in mijn hart, en een glimlach op mijn vriendelijke gelaat, aannemen.

Scootmobielvrijdag 3 juni 2005 @ 18:49
Hoi, ik heb laatst een friteuse cadeau gedaan aan een vriendin van me, die jarig was. Eentje van DeLonghi, deze dus.

Die heeft een prima reuk- en vetfilter, alleen heeft-ie maar 2 liter (olie-)inhoud, dus dat is voor jou waarschijnlijk een beetje te klein.
DeLonghi heeft altijd van die handige olie-afvoerslangetjes onderaan zitten, dus geen last van geknoei en geglibber...!
Best een aanradertje dus, alleen zou die wat groter moeten.

Misschien vind je hier nog iets:
http://www.h-e.nl/index.php
(Bij 'Productgroepen' even 'Friteuses' selecteren.)

Succes alvast!
westcoastleadervrijdag 3 juni 2005 @ 18:51
reukfilter? je wilt dus een friteuse met een deksel? als je frituurd met een deksel is het niet eg bevordelijk voor de smaak/kwaliteit.. in principe moet je alleen opwarmen met deksel Wij hebben trouwens een 3000W van Inventum.. 5 minz vet warm (170 graden) dan 4 mins en je friet frikandellen en blabla is goed.. Is d ebeste friteuse die ik ooit gehad heb
DumDaDumvrijdag 3 juni 2005 @ 18:52
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 18:32 schreef DzjieDub het volgende:
...maar wat ik wel belangrijk vind is dat er een goed werkend anti-reukfilter op zit...


Zorg dat het verwarmingselement echt in het vet hangt. Zoiets wordt een koele zone genoemd, en het zorgt er voor dat zware deeltjes niet naar boven dwarrelen maar bezinken.

Dat heeft tot gevolg dat je vet langer goed blijft en dat de stank echt stukken minder is. Die deeltjes verbranden anders nl. aan het oppervlak en dat geeft stank...

Zoiets moet je zoeken:



Zie ook: http://www.frifridalcq.be/dutch/pict/zfroideD.htm
westcoastleadervrijdag 3 juni 2005 @ 18:56
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 18:52 schreef DumDaDum het volgende:

[..]
Zoiets moet je zoeken:

[afbeelding]

Zie ook: http://www.frifridalcq.be/dutch/pict/zfroideD.htm
Mijn inventum
hassanjassanvrijdag 3 juni 2005 @ 18:57
SCENE 3
Cook's Warehouse: Atlanta, GA - 9:02 am

Faithful fans may recall that in earlier frying forays, I eschewed the use of a deep fryer in favor of a heavy-duty pot. Of course, back then, most fryers made for home use were nothing more than lightweight pots with heating elements welded onto the bottom. I do not like these devices, Sam I am, because they don't actually heat the oil. The element heats the pot, then the pot has to heat the oil, so they are slow, they are hard to control, and obviously very dangerous to the touch. And if something happens to snag the cable ... [fryer tips off surface, onto ground] Just imagine if that had happened with a few quarts of 350 degree oil inside. Not only would you spill your french fries all over the floor, but you'd be screaming like a banshee.


Luckily, modern manufacturers take their cue from restaurant fryers, okay? Take a look at this. The heating element actually goes down inside the oil, so it's heating the oil and not the pot. There's a nice, big, digital control here, to hold the temperature exactly, precisely where you want it. And this just slides right on to the easy-to-clean fry area, which is nice and big. There's also a basket, which allows you to get food in and out very quickly, and a bracket to drain it from. Heck, you might as well build yourself you own drive-through window here.



Now, there's a lid that is vented, which is nice because it lets steam out during cooking and that means you can leave the lid on, and that's a lot safer. Oh, speaking of safety, this whole thing fits down inside a stainless-steel chassis that remains cool to the touch, even during long fry sessions.
Oh, and remember that pesky cable a minute ago? Well, all of these models come with special break-away cables. Barely give them a tug, and they pop right off. Nice and safe.
Now, when trying to decide between these models, I look at a couple of different criteria. One is capacity: I want a fryer that can hold at least five liters of oil. And I want a really nice, wide temperature grading, okay? This one goes from about 160 to 385. This one tops out at 360. A little low for me. And this one makes it up to 375, but it's not a digital control, so, uh ... [grabs middle fryer] Come to daddy.
BBQ-kipvrijdag 3 juni 2005 @ 18:58
-Edit- ok, toch maar niet

[ Bericht 57% gewijzigd door BBQ-kip op 03-06-2005 19:05:26 ]
hassanjassanvrijdag 3 juni 2005 @ 19:01
Dus een goede frituurpan moet hebben

het verwarmingselement in de olie
Een digitale thermostaat
Een uitneembare binnenbak
Een mandje
Een ventileerbaar deksel
Een buitenchassis dat koud blijft zodat je het kan beetpakken
Een kabel die heel erg makkelijk losschiet
Een frituur die gaat die maximaal 385gr Fahrenheit kan gaan (385-32 / 1,8 = graden celsius)

Als je er eentje hebt gevodnen die aan deze voorwaarde voldoet, heb je volgens home-cooking king Alton Brown een hele goede frituurpan te pakken
Scootmobielvrijdag 3 juni 2005 @ 19:02
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 18:52 schreef DumDaDum het volgende:
Zorg dat het verwarmingselement echt in het vet hangt. Zoiets wordt een koele zone genoemd, en het zorgt er voor dat zware deeltjes niet naar boven dwarrelen maar bezinken.

Dat heeft tot gevolg dat je vet langer goed blijft en dat de stank echt stukken minder is. Die deeltjes verbranden anders nl. aan het oppervlak en dat geeft stank...
Klopt, dat heeft die DeLonghi-friteuse (F626) ook, zo'n koele zone. (En koele wanden ook.) Dat is inderdaad een belangrijk punt TS, daarmee kan je de olie veel langer schoon en vers houden. Mijn vriendin is er ook erg over te spreken.
Scootmobielvrijdag 3 juni 2005 @ 19:29
Misschien zit hier iets voor je bij:

http://www.bestekeus.nl/s(...)6_113/sort/2a/page/3

http://www.hermeselectronics.nl/?SG=119

http://elektronica.store.nl/Friteuses.html
DzjieDubvrijdag 3 juni 2005 @ 19:36
Kijk, dat zijn nou goede tips... dank allemaal

Die DeLonghi ziet er toch wel uit als wat ik zoek. Zoals ik zei, 3 liter is meer dan genoeg - dus 2 liter is inderdaad ook genoeg. Realiseerde me niet dat je in een 2-liter al een hele kilo kan bakken; ik dacht dat het meer moest zijn.

Enne, wat kan ik voor het frituren - friet, frikandellen, kroketten, kortom, the works - zelf het best gebruiken? Vloeibaar is gezonder / minder ongezond, toch?
Scootmobielvrijdag 3 juni 2005 @ 20:03
Klopt, vloeibaar is gezonder.
Ik gebruik het liefst zonnebloemolie. Lekker neutraal van smaak!

Hier zie je de DeLonghi F 626 nog even 'van dichtbij':



Het viel me op dat het hele model erg doordacht is, qua ruimtebesparing ook en zo. Ik heb 'm in februari bij Blokker gekocht, voor 49,95 euro als ik me goed herinner. Dat was toen een aanbieding.

[ Bericht 59% gewijzigd door Scootmobiel op 03-06-2005 20:09:12 ]
hassanjassanvrijdag 3 juni 2005 @ 23:21
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 19:36 schreef DzjieDub het volgende:
Kijk, dat zijn nou goede tips... dank allemaal

Die DeLonghi ziet er toch wel uit als wat ik zoek. Zoals ik zei, 3 liter is meer dan genoeg - dus 2 liter is inderdaad ook genoeg. Realiseerde me niet dat je in een 2-liter al een hele kilo kan bakken; ik dacht dat het meer moest zijn.

Enne, wat kan ik voor het frituren - friet, frikandellen, kroketten, kortom, the works - zelf het best gebruiken? Vloeibaar is gezonder / minder ongezond, toch?
Ik zie dat ik nog wat tips (met dank aan Alton Brown kortweg AB) moet geven om ook deze mythes de wereld uit te helpen.

Je wilt een frituurpan hebben die voldoet aan de voorwaarden die ik hierboven al gepost heb, maar nog iets. Hij moet zo veel mogelijk olie kunnen bevatten. AB zegt minimaal 4 liter, want weet je waarom?
quote:
Now I'm starting with a gallon of peanut oil, here. You know, one of the biggest mistakes that novice fryers make is that they don't use enough fat, because they assume that more oil means greasier food.

However, truth is, the inverse is true. You see, the more oil there is, the more residual heat there is, okay? So when you put the cold food into the fryer, the temperature in the fryer rebounds, or recovers, quickly, which is a good thing.

Now, I like peanut oil, because it stands up well to high heat, and it degrades slowly, so I get several fry sessions out of one change of oil. If peanut oil is not available in your area, or if you have a peanut allergy in the house, feel free to use one of these fine fats.
Canola Oil
Safflower Oil
Soybean Oil
Corn Oil
Sunflower Oil
oftewel meer olie betekent niet vettiger eten, maar juist het omgekeerde.

De temperatuur van 100gr celsius is erg van belang, want het water in het voedsel zal dat verdampen en stoom maken, dat eruit wil, die stoom zorgt ervoor dat er dus geen olie in je eten kan komen.

Als je olie, doordat er te weinig olie in de pan zit, daaronder komt, zal water niet verdampen en olie zal in je eten gaan zitten. Daarom zegt AB, minimaal 4 liter inhoud, want dan heb je genoeg warmte over in je olie als je je eten erin mikt, minder olie, koelt sneller af en resulteert in vetter eten.

Meer olie, vetter eten = ongezonder, simpel gezegd.
hassanjassanvrijdag 3 juni 2005 @ 23:31
Oh ja, de friteuse moet minimaal tot 190 graden celisus opwarmen.

Enkele goede voorbeelden:

Deze philips heeft een digitale thermostaat en heeft alleen 3,5 liter inhoud.


90 euri bij de kijkshop !!
Scootmobielzondag 5 juni 2005 @ 12:33
Vanaf morgen (ma 6 t/m za 18 juni 2005) te koop bij de Marskramer (Vaderdagaanbieding):

DeLonghi friteuse:
- 2250 watt
- Inhoud 4 liter
- Volledig roestvrijstalen buitenkant en binnenpan
- Uniek Easy Clean systeem (d.m.v een kraantje kan de olie makkelijk verwijderd worden)
- Instelbare thermostaat van 150 tot 190 graden C.
- Koele zone.

Nu van 89,00 voor 69,00 euro (excl. verwijderingsbijdrage).
Mirjamwoensdag 22 juni 2005 @ 00:06
dat tempura beslag he, blijft aantrekkelijk.
ik kan eigenlijk alleen geen hele maaltijd verzinnen, die lekker is, maar ook wel voedzaam en gevarieerd [bleuhh].
wie helpt me mee?
Nembrionicwoensdag 22 juni 2005 @ 04:20
What happend to the old fashioned frituurpan?



't Kan me niet schelen of het onveilig is of niet: friteuses zijn suf! En vind ik toch minder lekker, hoe raar het ook klinkt...

En natuurlijk gewoon frituren in de Diamant...
V.vrijdag 8 juli 2005 @ 23:39
En ik heb nog geen tempuratoptips, ik vraag er bij deze om.

Als ik het ergens te eten krijg vind ik het altijd heerlijk, laatst zelfs aspergetempura gegeten, maar hoe je het precies maakt, dat weet ik niet. Heb ook op die wijze een pakje tempurabeslagmeuk zwaar over de datum laten gaan... gewoon nog niet geprobeerd. Maar wat en hoe zijn goede tips?

Stel je wilt groente tempura'en... moet je die voorblancheren of kunnen ze gewoon rauw, en hoelang moeten ze dan?

En wat kun je nog meer de tempurabehandeling geven?

V.
Oblivionvrijdag 8 juli 2005 @ 23:49
Jawel hoor.
Alleen onder een andere naam..

[Centraal] *Frituurtopic*
mirugaizaterdag 9 juli 2005 @ 10:13
Tempuratips...

Zoals ik het heb geleerd van Japanse chefs en het heb gemaakt in een Japans restaurant:
Pak een grote kom en doe er 1 cup koud water in. Voeg een ei toe en mix. Gebruik hiervoor stokjes!
Dan een cup tempurabloem (haal je bij de Japanse toko) erbij en een beetje husselen. Doe dit niet te lang, het moet klonterig zijn. Het voordeel van de stokjes is dat je er niet goed mee kunt mengen, waardoor het klonterig blijft. Dit zorgt voor de luchtigheid in het beslag.
Maak kleine hoeveelheden beslag vlak voordat je begint met frituren. Wentel je ingredient eerst in wat bloem, schudt het overbodige bloem ervan af, haal het door het tempurabeslag en daarna direct in het frituurvet. Gebruik voor het frituurvet een neutrale olie, eventueel gearomatiseerd met een beetje sesamolie. De temperatuur is afhankelijk van datgene wat je frituurt; garnalen/vis frituur je bijv. wat korter en bij een hogere temperatuur dan dikker gesneden groenten of yam's/aardappels oid.
Zoals je ziet is de basis vrij simpel. Dat geldt voor meer Japanse gerechten: de basis is simpel, maar om het echt goed te krijgen, da's jaren ervaring! Ik heb ik me laten vertellen dat er in Japan echte tempurabars zijn waar het tot een kunst is verheven. M'n leraar vertelde me dat sommige chefs zelfs de temperatuur van het frituurvet meten met een vinger!! Waaaahhhh
dutch-mammazaterdag 9 juli 2005 @ 22:30
quote:
Op vrijdag 8 juli 2005 23:49 schreef Oblivion het volgende:
Jawel hoor.
Alleen onder een andere naam..

[Centraal] *Frituurtopic*
Ik zal ff kijken of ik een samensmelting kan regelen
kingmobzondag 18 september 2005 @ 10:51
kick.
Ik zou vanavond graag mijn drumsticks frituren, want die heb ik nog over en volgens mij kan dat echt geweldig. Heeft iemand tips of recepten? Liefst pittig, zoals ik ze op 1 of andere dubieuze reden altijd krijg op mijn duiktochten in het buitenland

M'n belangrijkste vraag is eigenlijk, moet ik ze eerst bakken of koken?
Martijn_77zondag 18 september 2005 @ 10:55
quote:
Kipsnacks met sausjes

Benodigdheden

8 gerookte of gegrilde drumsticks
½ dl water
4 dl sweet Chilisauce
2 dl pindasaus
8 kipsatés
gebraden kiprollade in puntjes
uitgelekte vruchtjes en prikkers
kipsnacks als nukky's, dips, sticks uit de diepvries
rode dipsaus
8 voorgebraden drumsticks
kerriesaus en geraspte kokos

Bereidingswijze
Neem gerookte kip altijd tijdig uit de koelkast
Verwarm het water met de Chilisaus al roerende in de pan
Verwarm de drumsticks 5 minuten in de saus
Maak pindasaus voor bij de gebakken kipsaté
Voorzie de kiprollade van de vruchtjes met de prikkers
Frituur de kipsnacks goudbruin en gaar volgens de gebruiksaanwijzing
Serveer hierbij rode dipsaus
Geef kerriesaus bij gegaarde drumsticks en bestrooi met de kokos
kingmobzondag 18 september 2005 @ 11:03
thx, makkie dus
Erasmozondag 18 september 2005 @ 11:33
quote:
Op woensdag 22 juni 2005 04:20 schreef Nembrionic het volgende:
What happend to the old fashioned frituurpan?

[afbeelding]

't Kan me niet schelen of het onveilig is of niet: friteuses zijn suf! En vind ik toch minder lekker, hoe raar het ook klinkt...

En natuurlijk gewoon frituren in de Diamant...
Keuken in de fik gezet

Verder doet onze standaard hemading het perfect!

*zin krijft in uienringen*
#ANONIEMzondag 18 september 2005 @ 11:36
quote:
Op zondag 18 september 2005 11:33 schreef Erasmo het volgende:
Keuken in de fik gezet
niet leuk, nee. Schade een beetje kunnen repareren?
Erasmozondag 18 september 2005 @ 11:39
Schade viel mee... Moest alleen een nieuwe afzuigkap kopen.

* Erasmo is gelukkig goed verzekerd
Pietverdrietzondag 18 september 2005 @ 12:16
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 10:13 schreef mirugai het volgende:
Tempuratips...

Zoals ik het heb geleerd van Japanse chefs en het heb gemaakt in een Japans restaurant:
Pak een grote kom en doe er 1 cup koud water in. Voeg een ei toe en mix. Gebruik hiervoor stokjes!
Dan een cup tempurabloem (haal je bij de Japanse toko) erbij en een beetje husselen. Doe dit niet te lang, het moet klonterig zijn. Het voordeel van de stokjes is dat je er niet goed mee kunt mengen, waardoor het klonterig blijft. Dit zorgt voor de luchtigheid in het beslag.
Maak kleine hoeveelheden beslag vlak voordat je begint met frituren. Wentel je ingredient eerst in wat bloem, schudt het overbodige bloem ervan af, haal het door het tempurabeslag en daarna direct in het frituurvet. Gebruik voor het frituurvet een neutrale olie, eventueel gearomatiseerd met een beetje sesamolie. De temperatuur is afhankelijk van datgene wat je frituurt; garnalen/vis frituur je bijv. wat korter en bij een hogere temperatuur dan dikker gesneden groenten of yam's/aardappels oid.
Zoals je ziet is de basis vrij simpel. Dat geldt voor meer Japanse gerechten: de basis is simpel, maar om het echt goed te krijgen, da's jaren ervaring! Ik heb ik me laten vertellen dat er in Japan echte tempurabars zijn waar het tot een kunst is verheven. M'n leraar vertelde me dat sommige chefs zelfs de temperatuur van het frituurvet meten met een vinger!! Waaaahhhh
Gebruik alleen eiwit, het liefst schuimig geslagen. Eigeel weglaten, je korstje wordt dan veel krokanter.
Mirjamdinsdag 15 november 2005 @ 15:45

kick
ik dus gisteren naar de c1000
'hallo, heeft u ook tempurabeslag'
dat meisje keek me schaapachtig aan, en er kwam na een minuut of 2 nadenken uit dat de hagelslag 2 paden verderop stond
'nee, tempurabeslag '
euhm, bij de cake mixen?
ik;
naja, na een tijdje zoeken, hebben ze het daar dus niet.
en ik wilde het gaan gebruiken
iemand andere ideeën waar ik kan kijken voor tempura beslag?
Mirjamdinsdag 15 november 2005 @ 15:45
eucje, hoe doe je ijs frituren?
Pietverdrietdinsdag 15 november 2005 @ 15:53
quote:
Op dinsdag 15 november 2005 15:45 schreef MissyMirjaM het volgende:
eucje, hoe doe je ijs frituren?
In opgeslagen eiwit.
pino.in.disguisedinsdag 15 november 2005 @ 15:54
quote:
Op dinsdag 15 november 2005 15:45 schreef MissyMirjaM het volgende:

kick
ik dus gisteren naar de c1000
'hallo, heeft u ook tempurabeslag'
dat meisje keek me schaapachtig aan, en er kwam na een minuut of 2 nadenken uit dat de hagelslag 2 paden verderop stond
'nee, tempurabeslag '
euhm, bij de cake mixen?
ik;
naja, na een tijdje zoeken, hebben ze het daar dus niet.
en ik wilde het gaan gebruiken
iemand andere ideeën waar ik kan kijken voor tempura beslag?
Chinese supermarkten, misschien ook bij de grotere AH of Konmar.
Mirjamdinsdag 15 november 2005 @ 15:57
quote:
Op dinsdag 15 november 2005 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In opgeslagen eiwit.
euhm
zou je dat iets uitgebreider willen vertellen?>
mirugaidinsdag 15 november 2005 @ 16:28
quote:
Op zondag 18 september 2005 12:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gebruik alleen eiwit, het liefst schuimig geslagen. Eigeel weglaten, je korstje wordt dan veel krokanter.
Dat kan. Je kunt ook (ijskoud) sodawater gebruiken ipv. gewoon water om het luchtiger te krijgen.
Het klassieke tenpura beslag is echter met hele eieren of zelfs alleen met eidooiers.
Clint_Eastwooddonderdag 24 november 2005 @ 00:54
Is dit de nieuwe BEF?
Together-Alonedonderdag 24 november 2005 @ 08:47
quote:
Op dinsdag 15 november 2005 15:57 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

euhm
zou je dat iets uitgebreider willen vertellen?>
Staat heel toevallig op pagina 1 van dit topic uitgelegd.
Manneke_Pilsdonderdag 24 november 2005 @ 08:54
quote:
Op donderdag 24 november 2005 00:54 schreef Clint_Eastwood het volgende:
Is dit de nieuwe BEF?
Klonkdonderdag 24 november 2005 @ 08:59
quote:
Op dinsdag 15 november 2005 15:45 schreef MissyMirjaM het volgende:
eucje, hoe doe je ijs frituren?
recept staat op een eerdere pagina in dit topic
Talietjedonderdag 24 november 2005 @ 09:11
quote:
Op donderdag 24 november 2005 00:54 schreef Clint_Eastwood het volgende:
Is dit de nieuwe BEF?
Mr-Zdonderdag 24 november 2005 @ 09:21
quote:
Op dinsdag 15 november 2005 15:57 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

euhm
zou je dat iets uitgebreider willen vertellen?>
Staat inderdaad terug in topic.

Andere variant:

Gefrituurde ijsbolletjes met cocos!

Zelfde manier: bolletjes ijs maken en diep invriezen. Vervolgens de bolletjes eerst door het eiwit halen en dan door de gemalen kokos! Deze frituren totdat de kokos bruinig wordt.

En smullen maar
BrauNdonderdag 24 november 2005 @ 10:30
quote:
Op donderdag 24 november 2005 09:21 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Staat inderdaad terug in topic.

Andere variant:

Gefrituurde ijsbolletjes met cocos!

Zelfde manier: bolletjes ijs maken en diep invriezen. Vervolgens de bolletjes eerst door het eiwit halen en dan door de gemalen kokos! Deze frituren totdat de kokos bruinig wordt.

En smullen maar
En dat ijs... is dat dan niet gewoon hartstikke warm na het frituren?

Werkt het ook als je gewoon een Raket instrijkt met eiwit en dan door de kokos haalt?
BertVdonderdag 24 november 2005 @ 10:35
quote:
Op donderdag 24 november 2005 10:30 schreef BrauN het volgende:

[..]

En dat ijs... is dat dan niet gewoon hartstikke warm na het frituren?

Werkt het ook als je gewoon een Raket instrijkt met eiwit en dan door de kokos haalt?
Het ijs smelt wel "wat" natuurlijk maar het gaat om het effect van een knapperig laagje met een zachte vulling. Met een raket heb je dat dus niet.

Die Raket blijft min of meer hard.