Zoals de titel het al zegt gaat het hier over frituren. Recepten voor de meest heerlijke frituurgerechten, vragen over uit elkaar vallende frituurgerechten, ideeen die nog niet tot uitvoering zijn gebracht, kom maar op!
Enkele favorieten van mijzelf:
Pomme DauphinePomme Dauphine is eigenlijk niet meer dan soezenbeslag met aardappelpuree. Maar het is echt heeerlijk. Het recept voor het soezenbeslag:
-2 dl melk
-100 g boter
-150 g bloem
-4 a 5 eieren.
Je zet een pannetje op het voor met de melk en de boter, totdat het kookt en de boter dus is opgelost. Als het kookt haal je het van het vuur en gooi je de bloem erbij. Dat roer je met een spatel tot eem mooi homogeen geheel. Dan mag de pan weer op het vuur en blijf je het beslag omroeren tot de bloem in het beslag gegaart is. Als de bloem gegaart is mag de pan weer van het vuur.
Dan begin je met de eieren 1 voor 1 erbij te gooien. Het volgende ei mag er pas weer bij als het beslag weer tot 1 geheel is geroerd. Het doorroeren moet snel gebeuren, omdat de pan en het beslag warm zijn, en het ei dus snel stolt.
Als het goed is heb je nu een mooi glad maar stevig beslag.
Ondertussen is het handig als je alvast aardappelen hebt gekookt, en door de pureeknijper hebt gehaald. Normaal gesproken doe je nog een mixje van boter en melk door de puree, maar nu dus niet.
Je hebt evenveel aardappelpuree nodig als je soezenbeslag hebt.
Als de puree mooi gladgeknepen is, doe je de soezenbeslag erbij en roer je het geheel goed door. Niet telang, als het goed is is het goed. Naar smaak zout en peper erbij, en je pomme dauphine is klaar.
Voor de variatie kun je bijvoorbeeld nog een uitje fijnsnijden en bakken, en tuinkruiden fijnhakken (Peterselie, Bieslook) en dat er nog doorheen doen.
Als je het beslag niet direct gaat gebruiken, kun je het het beste afdekken met gesmolten boter zodat het niet zo snel uitdroogt.
Ik maak meestal quenelles met een quenelle knijper, omdat dat sneller gaat. Maar gewoon met een eetlepel kan natuurlijk ook. Let wel op dat als je de bol in de frituur doet, je wel even het mandje schud zodat de bol niet aan de onderkant van het mandje blijft plakken.
Je bakt de bollen tot de mooi bruin zijn aan de buitenkant.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Een ander overheerlijk frituurreceptje, is wat dan ook met tempurabeslag.
![]()
Gewoon bij de supermarkt te halen in pakjes waar wat water en een eitje bijmoet. Je haalt gewoon hetgeen je wilt frituren door het beslag heen, en frituurt het tot het buitenste laagje krokant is.
In de tempurabeslag zit ook lekker een vleugje knoflook, en andere kruidjes.
Ik vind tempurabeslag erg lekker met stukjes zalm en gamba's. Ook erg goed te doen, zijn stukken banaan door het beslag heen halen.
![]()
Gamba's met tempura.