FOK!forum / Travel / Noord Korea
#ANONIEMzaterdag 9 oktober 2004 @ 22:15
Begin september ben ik met Koning Aap naar Noord Korea geweest. Hier een kleine selectie van wat foto's die ik heb genomen met wat uitleg erbij. Het was een geweldige ervaring en zeker een aanrader als je eens wat anders wilt. Het is in ieder geval speciaal omdat uit het Westen slechts 500 toeristen per jaar worden toegelaten, naast 1200 Chinezen en een paar honderd Japanners en Zuid Koreanen (aldus onze gids).



Dit is zo'n beetje het eerste gebouw wat we te zien kregen in Pyongyang. Het is een soort universiteitsbibliotheek waar mensen kunnen lezen en studeren. De architectuur is typisch Koreaans, in tegenstelling tot de grauwe betonnen flats waar heel Pyongyang vol mee staat.



En dan de Grote Leider, Kim Il Sung. Al jaren dood maar nog steeds president. Afbeeldingen als deze, van vele vierkante meters oppervlakte, zie je overal in grote steden als Pyongyang en Kaeson, maar ook in de meest kleine dorpjes. De man wordt altijd afgebeeld als groot leider in de strijd tegen de VS, als kindervriend, als wijs man, als natuurliefhebber, als vredelievend persoon, etc. etc. De man wordt vereerd als een God. Dit werd pas echt duidelijk tijdens het bezoek aan zijn zeer indrukwekkende mausoleum, waar je helaas niet mocht fotograferen.



Het respect dat het Noord Koreaanse volk voor hun Grote Leider heeft lijkt grenzeloos, en oprecht. Hoewel dat laatste niet door ons te verifiëren valt natuurlijk. Dit is het grote bronzen beeld van Kim Il Sung in Pyongyang, waar hij uitkijkt over de stad. Op de achtergrond een immens mozaïek van een mooi gebergte in het noorden van het land. Hier komen dagelijks vele mensen om hun respect te tonen. In groepen komen ze aangelopen, netjes in rijen. Ze wachten tot de voorgaande groep klaar is en lopen dan samen tot aan de voet van het beeld. Daar worden dan bloemen neergelegd waarna een gezamenlijke buiging volgt. Ook wij als toeristen ontkwamen niet aan dit, verplichte, ritueel. Hier maakte onze gidsen ook kennis met de chaotische Nederlanders die zich in tegenstelling tot de toeristen uit China en Japan niet in rijen laten dwingen en zich gewoon verspreiden. Vele malen dreven we hen tot wanhoop!



Aan weerszijden van het bronzen standbeeld van de Grote Leider staan twee immense beelden. Het standbeeld zelf is op deze foto verscholen achter het linkerbeeld. Het beeld aan de linker kant toont de strijd van Noord Korea voor de onafhankelijkheid, waar natuurlijk veel soldaten en wapens op afgebeeld staan. Het beeld aan de rechterkant toont hoe het land zichzelf na de bevrijding heeft opgebouwd, daar zie je dus mensen met boeken onder de arm, arbeiders, en boeren.



De Grote Leider heeft zijn eigen 'religie' of 'filosofie' geschreven: de Juche filosofie. Het is een flinke boekenkast vol. De toren op de foto is de Juche toren en is behoorlijk hoog. Binnen in de toren zit een lift waarmee je naar boven kunt. Vanaf daar heb je een prima uitzicht over de miljoenenstad Pyongyang. Vanaf daarboven ziet het er nog best indrukwekkend uit. Alleen als je wat dichter bij de gebouwen komt is het allemaal wel heel erg grauw, zeker omdat alles van beton is. De foto is genomen vanaf de overkant van de Taedong rivier.



Dit is nogmaals een foto van de Juche toren, maar nu genomen vanaf de voet van de toren.



De Juche toren en het grote bronzen beeld van Kim Il Sung staan samen met dit Worker's Party Monument op één rechte lijn in de stad. Hier zie je ook het nationale symbool van Noord Korea: de oude vertrouwde hamer en sikkel, aangevuld met een penseel. In feite heb je in Noord Korea vier partijen, naast de Arbeiderspartij nog drie anderen. Ze streven echter allemaal hetzelfde na dus hebben de drie andere partijen de Arbeiderspartij het mandaat gegeven om het land te besturen, aldus onze gids.



Dit is het geboortehuis van de Grote Leider. Ongetwijfeld niet meer authentiek want het ziet er wel heel erg strak en netjes uit. Het dorp wat er omheen stond is weggehaald en vervangen door, ik moet zeggen, een erg mooi en rustig park. Op de achtergrond hoor je subtiel maar toch duidelijk hoorbaar gezang en muziek dat door kleine, onzichtbare luidsprekers wordt verspreid.



In de buurt van het geboortehuis is een heuvel die op Pyongyang uitkijkt. Hier is de Juche toren te zien alsook het oranjekleurige gebouw met de twee torens wat een van de vijf grote hotels van Pyongyang is.



Dit is het Yanggakdo International Hotel waar wij gedurende de nachten in Pyongyang verbleven. Op zich een zeer modern hotel waar voor zover wij konden zien alleen buitenlandse gasten verblijven. Het is gelegen op een eiland midden in de Taedong rivier die de stad doorkruist. Zeer handig om alle buitenlanders op een centrale plek te hebben en te houden. Hier konden wij BBC World ontvangen waardoor we geen aflevering van Top Gear hoefde te missen. Ook hoorden wij zo over de 'paddestoel van vier kilometer'.



Dit is het monument, een groot anker, dat is opgericht voor de West Sea Barrage. Dit is een acht kilometer lange afsluitdijk waar men zeer trots op is. Wat minder vond men het toen wij ze uitlegde dat wij veel meer van dit soort dingen hebben. Op de plek waar ik stond om deze foto te nemen heeft ook ooit Jimmy Carter samen met Kim Il Sung gestaan.



Naast de afbeeldingen van de Grote Leider zie je ook overal monumenten als deze staan. Helaas zien ze er vaak hetzelfde uit: een betonnen obelisk, en dat is het dan. Ook opmerkelijk is dat bij alle monumenten en belangrijke gebouwen en installaties waar de Grote Leider is geweest de plaatselijke gidsen graag melden dat hun leider daar zo en zo vaak is geweest. Ook hangen er overal foto's waarop te zien is dat hij inderdaad in museum zus en zo is geweest.



Nog een voorbeeld van een afbeelding waar Kim Il Sung bejubeld wordt door zijn volk.



Ter ere van de terugkeer van Kim Il Sung na de bevrijding van Korea is een kopie van de Franse Arc de Triomph opgericht. Hij is echter 16 meter hoger dan die in Parijs. Om de foto te kunnen nemen kon ik gewoon midden op de vierbaans weg gaan staan: gemotoriseerd verkeer is er nauwelijks in de steden. Mensen fietsen veel, maar lopen nog veel meer. Vaak gebruiken ze hiervoor de (snel)wegen en treinverbindingen. Vooral de mensen op de wegen leverde soms gevaarlijke situaties op omdat ze domweg vlak voor onze aanstormende tourbus overstaken.



Een andere manier van verplaatsen is de trolleybus waar er toch behoorlijk wat van rondrijden. Vrijwel altijd erg vol, maar ook erg langzaam rijdend.



Een bezoek aan de metro kon natuurlijk niet uitblijven. Het was op de twee stations waar wij waren erg druk, hoewel dat op deze foto niet te zien is. We gingen van station Glory naar station Reunification. Alle stations hebben dit soort namen. Ze zijn versierd met grote mozaïeken van, natuurlijk, Kim Il Sung. In het midden zie je standaarden met daarin de krant van die dag. We gingen ook zelf met de metro. Verder niks mis mee. In iedere wagon vind je steevast twee kleine portretten van Kim Il Sung en zijn zoon Kim Jong Il. Kim Jong Il is de huidige leider van Noord Korea. In tegenstelling tot zijn vader zie je van hem niet of nauwelijks afbeeldingen en standbeelden.



Negen september is de onafhankelijkheidsdag van Noord Korea. Eens in de vijf jaar zie je hier de massale parades van het leger die je op het nieuws ziet. Dit jaar was het allemaal wat vredelievender. Duizenden jongeren die op een groot plein met elkaar, soort van, synchroon aan het dansen waren ondersteund door live muziek en een gigantisch koor. Aan weerszijden geflankeerd door afbeeldingen van Kim Il Sung, maar ook Lenin en Karl Marx. Toen het synchrone dansen voorbij was werd het publiek uitgenodigd om mee te doen, waar massaal gehoor aan werd gegeven.



Noord Korea kent best een rijke geschiedenis. Dit is een tombe van een van de vroege koningen, die eeuwen geleden leefde.



Tijdens een tussenstop kon ik het niet laten om een plaatje te schieten van een landschap.



Toen we op een coöperatieve boerderij werden rondgeleid werden we continu gevolgd door de dochter van de gids die het allemaal wel spannend vond en van gepaste afstand toekeek.



Tijdens een dag in de bergen kom je overal geschriften tegen die in rotswanden zijn uitgehakt. Wat er staat ben ik vergeten. Tijdens de vrij zware wandeling/beklimming naar boven werden we ingehaald door hele klassen schoolkinderen die een dagje uit waren. Eenmaal boven moesten wij, lange blanken, erg vaak op de foto. Erg leuk was dat. Zeker omdat onze gidsen geen zin hadden om met ons mee te gaan en beneden bleven wachten tot wij een paar uur later weer terug kwamen.



Dit is de cameraman (links) en de hoofdgids die ook wel eens met de camera wilde spelen. Naast een cameraman en de hoofdgids hadden we ook nog een chauffeur in een prima bus met airconditioning, en twee dames waarvan de een gids-in-opleiding en de ander stagiaire was. De hoofdgids was trouwens erg geïnteresseerd in de Engelstalige reisgids die een van de groepsgenoten mee had genomen. Op een gegeven moment vroeg hij op toch wel norse toon of hij hem mocht bekijken. We dachten dat we die reisgids, die je niet het land in mag nemen, niet meer zouden zien. Na hem urenlang tijdens een van de lange busritten van voor naar achter aandachtig te hebben gelezen bracht hij hem echter weer netjes terug. Op zijn linkerborst zie je een speldje. Echt iedere Noord Koreaan draagt zo'n speldje, waarop een afbeelding van Kim Il Sung staat. Zo is hij 'altijd in ons hart'.



Anti-VS propaganda is alom aanwezig in de vorm van dit soort levensgrote afbeeldingen. Daarnaast wordt zowel in geschrift als door de gidsen nooit gesproken over 'de Verenigde Staten'. Ze worden altijd de 'US imperalistic agressors' genoemd. Grappig is wel dat onze gids zei dat het Noord Koreaanse volk geen hekel heeft aan het Amerikaanse volk; het is slechts de regering en haar beleid waar ronduit haat tegen bestaat. Ook Japan is niet erg geliefd vanwege de gruwelijkheden die ze tijdens de bezetting aan het begin van de vorige eeuw hebben begaan, maar uitingen van anti-Japanse gevoelens hebben we vreemd genoeg niet gezien.



Op weg naar de grens tussen Noord Korea en Zuid Korea kwamen we in Kaeson natuurlijk weer afbeeldingen van Kim Il Sung tegen.



Dit is de grens tussen Noord Korea en Zuid Korea in Panmunjom. Onderaan zie je de blauwe VN barakken waar besprekingen plaats vinden. Tussen de barakken zie je vlak naast de Noord Koreaanse soldaten een soort richel. Dat is de feitelijke grens die dus dwars door de gebouwen heen loopt. Tijdens ons bezoek waren eerst alleen Noord Koreaanse soldaten aanwezig die strategische posities innamen om te voorkomen dat wij de grens over zouden steken. Toen ook aan Zuid Koreaanse zijde een groep toeristen verscheen kwamen de Zuid Koreaanse soldaten naar buiten om hun posities in te nemen.



De middelste van de drie VN barakken mochten wij binnen. Toch wel interessant om te zien hoe de onderhandelingstafel ook weer precies op de grens staat. We mochten ons door de gehele barak begeven en stonden dus op een gegeven moment ook in Zuid Korea. Om te voorkomen dat wij zoiets stoms zouden doen als het openen van de deur aan Zuid Koreaanse zijde posteerden zich twee zeer streng kijkende Noord Koreaanse soldaten zich voor die deur. In feit staan zij dus op dat moment in Zuid Korea!



Hier een duidelijkere foto van de drie blauwe VN barakken. Dit is de situatie nadat wij de middelste blauwe VN barak hebben bezocht. Wat mij opviel was de zeer strakke fysieke houding van de Noord Koreaanse soldaten terwijl de Zuid Koreaanse soldaten een stuk relaxter overkwamen.



Op de vorige foto zie je links in het midden hoe een Zuid Koreaanse soldaat ons zeer geïnteresseerd met een verrekijker observeert. Ik kon het niet laten om tegelijkertijd van hem een foto te nemen. Overigens hebben wij geen enkele Amerikaanse soldaat gezien. Ook is de situatie aan de grens erg contrasterend. Aan de ene kant voel je toch een soort van spanning, met honderdduizenden zwaar bewapende soldaten om je heen. Aan de andere kant was het een zeer mooie dag en in combinatie met de natuurlijke omgeving zeer vredelievend. Maar toch valt er niet te ontkomen aan de vele camera's die aan weerszijden staan opgesteld, en aan de tank barrières die je tegenkomt.



Dit is een foto van de groep Zuid Koreaanse toeristen die vlak na ons een bezoek brachten. Op de een of andere manier negeerden wij elkaar; er werd niet gezwaaid.



En toen was het tijd om weer terug te gaan naar Beijing. Op de heenweg vlogen we van Beijing naar Pyongyang, terug ging het gedurende 24 uur met de trein. Wij verbleven in een hypermoderne slaapwagon, met airconditioning, prima wc. etc.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 10-10-2004 10:53:36 (unicode characters gewijzigd) ]
QyRoZzaterdag 9 oktober 2004 @ 22:25
Wow. Mooie foto's, geweldige reportage! .
Wat lijkt me dat een fascinerend land.
goflowzondag 10 oktober 2004 @ 09:08
Erg indrukwekkend, lijkt me erg leuk om ook eens heen te gaan. Lachen ook als je dan naar de US gaat en ze zien een visum van N. Korea
Hoe zat het trouwens met bewegingsvrijheid, kon je als je daar zin in had 's avonds je hotel uit wandelen en de stad afstruinen, of zat je vast aan een soort tour waar je onder geen omstandigheden onderuit kon?
#ANONIEMzondag 10 oktober 2004 @ 10:38
En nog wat foto's.



Pyongyang Centraal Station met de trein naar Beijing klaar voor vertrek. Het was in en om het station erg druk maar wij werden zonder problemen naar binnen geloodst.



Het meest markante gebouw van Pyongyang is toch wel dit gebouw. Het zou het Ryugyong hotel moeten worden, het hoogste hotel in de wereld, maar het is nooit afgebouwd. Op het dak staat een eenzame kraan weg te roesten.



Overzicht van het plein waar het oorlogsmonument staat. Aan weerszijden van het plein diverse beelden die de glorieuze strijd van het Noord Koreaanse leger en volk symboliseren.



Op de kop van het plein dit beeld. Immens groot. Volgens mij was dit het equivalent van ons 'graf van de onbekende soldaat'.



Twee schoolklassen die net als wij een bezoek kwamen brengen aan het geboortehuis van Kim Il Sung.



Dit is een van de hotels buiten Pyongyang waar wij verbleven. Iedere kamer was voorzien van een 'hot spring bath'. Het zag er allemaal behoorlijk luxe uit. Op de een of andere manier denk ik dat de gemiddelde Noord Koreaan hier nooit zal komen, of zelfs maar van het bestaan af weet. Toen we aankwamen hoorden we in de verte marsmuziek uit luidsprekers schallen, waarschijnlijk in een nabijgelegen dorp. Dit ging de hele nacht door. Onze gids had niks gehoord en vond het maar een raar verhaal.



Op weg van Pyongyang naar havenstad Nampho rijden we over een tienbaans snelweg. Jammer dat we een van de weinige zijn die dat traject per gemotoriseerd vervoer afleggen. Mensen lopen langs de kant van de weg en leggen enorme afstanden af. Af en toe moeten ze om onduidelijke redenen oversteken en, misschien omdat ze niet zoveel verkeer gewend zijn, doen dat bij voorkeur zonder op te letten en vlak voor een aanstormende bus of auto.



Een plattegrond van de metro. Je drukt op de knop waar je naartoe wilt en klaar ben je. Wij mochten echter direct doorlopen, wat behalve bij het mausoleum van Kim Il Sung overal eigenlijk het geval was.



Dit is een monument dat is opgericht ter ere van de hereniging van de beide Korea’s. Volgens onze gids heeft Noord Korea de ideale oplossing: een verenigd Korea behoudt het socialistische systeem in het noorden en het kapitalistische systeem in het zuiden. We hebben maar niet verteld dat zoiets nooit gaat werken. Opvallend is dat alle Noord Koreanen vrijwel nooit over Noord en Zuid praten maar altijd over Korea als een geheel, met Pyongyang als hoofdstad. Ze hebben ook geen hekel aan Zuid Korea, wel aan de VS uiteraard. Waarom ze dan zichzelf zo bewapenen? Om 'prepared' te zijn voor een aanval vanuit het Zuiden.



Tempel bij een van de tombes van een van de oude koningen.



Niet alleen in de steden en langs de wegen zie je leuzen in groot lettertype. Ook in de bergen worden Noord Koreanen aan belangrijke zaken herinnerd. Deze boodschap is echter vredelievend, er staat: 'houd van de natuur'.



Op de cooperatieve boerderij die we bezochten was ook een kleuterschool. Bij de ingang staat een kast waar ze hun schoenen in kunnen bewaren. Die kast is versierd met van die typische tekeningen die kleuters graag maken. Zoals bijvoorbeeld een vis, een eend, maar ook een pistool en een tank.



Uitzicht over de woningen op de cooperatieve boerderij. In de steden woont men in die betonnen flats, op het platteland in dit soort huizen. Het is allemaal niet heel erg luxe of zo, maar toch hebben ze een dak boven hun hoofd. In het uiterste noorden van het land, waar de hongersnood zou heersen, zijn we echter niet geweest.



Zonsondergang aan het Sijung meer. Het hotel lag direct aan het water, maar was naar mijn mening de minste van alle hotels waar we verbleven.



En dan de verkeersregelaars. Stoplichten heb je wel in Noord Korea. Buiten de stoplichten in de buurt van het mausoleum van Kim Il Sung doen ze het echter niet. Dus moet het verkeer op de ouderwetse manier geregeld worden. Het zijn vrijwel allemaal jonge vrouwen die zich als robots bewegen. Links kijken, met een ruk het hoofd naar rechts en weer kijken. Dan op een manier zoals alleen een soldaat dat kan zich omdraaien. Stok omhoog en daarna in een perfecte hoek van 90 graden naar links zodat het verkeer linksaf kan slaan. Ook als de ene de ander komt aflossen gaat dit op een manier alsof er een wisseling van de wacht plaats vindt, inclusief salueren.



Dat de verkeersregelaars niet altijd een heel spannend beroep hebben is te zien op dit kruispunt in Kaeson. Een van de weinige mannelijke verkeersregelaars heeft niks te doen omdat er simpelweg niet of nauwelijks verkeer is. Hij staat er ook een stuk nonchalanter bij dan zijn vrouwelijke collega’s.



Op de hoogste heuvel in Kaeson staat wederom een groot bronzen beeld van Kim Il Sung die tevreden over de tweede stad van Noord Korea uitkijkt.



Uitzicht over Kaeson dat nauwelijks flatgebouwen kent en voornamelijk uit laagbouw bestaat. Een schril contrast met het grauwe Pyongyang.



En nog een afbeelding van het strijdbare Noord Koreaanse volk. Tijdens mijn verblijf daar heb ik de indruk gekregen dat het een zeer trots volkje is dat zich staande weet te houden tegenover de grote boze VS. Jammer alleen dat ze dat op zodanige manier doen dat er van voor ons doodnormale zaken als supermarkten, internet en vrijheid geen sprake is.
Pieldeprutkarbonkelzondag 10 oktober 2004 @ 10:43
Idd fantastische foto's en reuze-interessante reis!

Ben ook erg benieuwd naar de bewegingsvrijheid. Mag je op eigen houtje de steden in?

Moet ik het me voorstellen zoals een georganiseerde rondreis maar dan met extra voorlichters van de overheid?
#ANONIEMzondag 10 oktober 2004 @ 10:44
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 09:08 schreef goflow het volgende:
Erg indrukwekkend, lijkt me erg leuk om ook eens heen te gaan. Lachen ook als je dan naar de US gaat en ze zien een visum van N. Korea
Hoe zat het trouwens met bewegingsvrijheid, kon je als je daar zin in had 's avonds je hotel uit wandelen en de stad afstruinen, of zat je vast aan een soort tour waar je onder geen omstandigheden onderuit kon?
Wij reisden op een groepsvisum dus daar hadden wij geen last van. Als je op een individueel visum zou reizen krijg je volgens mij een inlegvel, om begrijpelijke redenen. Ik had echter best een stempel willen hebben, maar dat kon niet.

Bewegingsvrijheid is er niet. Het hele verblijf is strak geregisseerd. Je kunt niet zomaar even wat gaan wandelen of zo, ook al heb ik dat met een paar anderen wel een keer gedaan. Geen problemen mee gekregen. Ook de wandeling in de bergen deden we zonder de gidsen. Foto's maken is ook geen probleem. Slechts enkele keren werd ons verzocht om geen foto's van een bepaald object of situatie te maken. Maar als je van backpacken houdt moet je dit land mijden!
#ANONIEMzondag 10 oktober 2004 @ 10:48
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 10:43 schreef Pieldeprutkarbonkel het volgende:
Idd fantastische foto's en reuze-interessante reis!

Ben ook erg benieuwd naar de bewegingsvrijheid. Mag je op eigen houtje de steden in?
Nope. Alhoewel ik me op de een of andere manier geen moment beperkt heb gevoeld. Zal wel komen door het zeer drukke programma: dan heb je toch al weinig tijd voor jezelf en de tijd die je hebt wil je gebruiken om even uit te rusten.
quote:
Moet ik het me voorstellen zoals een georganiseerde rondreis maar dan met extra voorlichters van de overheid?
Onze Nederlandse reidsgids had ook niks te doen!
Ballebekzondag 10 oktober 2004 @ 16:42
Mr. Anarchitect;

Heb je nog meer foto's welke je wilt posten?
Ik was al van plan om zoon soort reis te gaan doen (Rusland of N. Korea) en nu ben ik erachter: Het wordt N. Korea.
Ik ga morgen met een vriend overleggen of hij mee gaat in April
Thetallguyzondag 10 oktober 2004 @ 17:08
Gaaf!

leuk verslag, meer?
Fred_Bzondag 10 oktober 2004 @ 17:11
Goed verslag en mooie foto's !
#ANONIEMzondag 10 oktober 2004 @ 18:13
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 16:42 schreef Ballebek het volgende:
Mr. Anarchitect;

Heb je nog meer foto's welke je wilt posten?
Ik was al van plan om zoon soort reis te gaan doen (Rusland of N. Korea) en nu ben ik erachter: Het wordt N. Korea.
Ik ga morgen met een vriend overleggen of hij mee gaat in April
Je zult er geen spijt van krijgen.

Ik zal er nog een paar uitzoeken, maar dat kan wel even een paar dagen duren. Tot die tijd kun je kijken bij een reisgenoot op http://www.martijnoverweg.nl/ waar ook foto's van nog twee andere reisgenoten op staan. Een aantal foto's zijn dubbel, maar er staan ook veel nieuwe.

Verder kun je kijken op http://home.planet.nl/~bulk0010/dprk/index.html. Ik ken deze meneer verder niet, en hij is niet met Koning Aap maar met VNC gegaan, maar het is een erg leuk verslag met veel achtergrondinformatie.
Pistol_Petezondag 10 oktober 2004 @ 18:50
Leuk verslag en mooie foto's

met veel plezier gelezen en bekeken
Ballebekzondag 10 oktober 2004 @ 20:22
Heey,

Er rijden wel auto's hoor

#ANONIEMzondag 10 oktober 2004 @ 20:23
En nog een paar, de meest interessante heb ik nu wel gehad.



Op Noord Koreaans gebied staat de barak waar ooit de wapenstilstand is ondertekend. Dit is het Engelstalige exemplaar, al aardig door de tand des tijds aangetast. Officieel zijn de twee landen dus nog steeds in staat van oorlog. Op een andere tafel ligt de Koreaanse versie. De Engelse versie is vergezeld van een versleten VN vlag. Naast de Koreaanse versie staat een gloednieuwe Noord Koreaanse vlag.



Met een oude Tupolev van Air Koryo werden we van Beijing naar Pyongyang gevlogen. Ik ben niet bang om te vliegen maar voelde me in dit vliegtuig niet op mijn gemak. Grappig genoeg was de vlucht zelf comfortabeler dan de vlucht van Amsterdam naar Beijing waar we op het laatst toch wat turbulentie hadden. Maar dat heeft natuurlijk niks met het vliegtuig te maken. Na de landing werden de remmen met behulp van water gekoeld.



Direct na aankomst werden we naar het circus gedirigeerd. Echter geen dieren, alleen acrobaten en clowns. Al met al best indrukwekkend en ook leuk om te zien hoe het publiek zich bijzonder goed vermaakte. Op de achtergrond worden tijdens de voorstelling afbeeldingen getoond van natuurtaferelen en het nationale symbool, maar ook van de militaire macht van het leger zoals hier te zien is. Let wel, de zaal zat vol met kinderen.



En dan het oorlogsmuseum. Vol met ‘bewijsstukken’ dat de VS de Koreaanse oorlog begonnen is, en niet Noord Korea. De kelder staat vol met neergeschoten en in beslaggenomen VS oorlogstuig. Verder wordt verhaald over de heldendaden van Kim Il Sung en is op de bovenste verdieping een gigantisch panorama te zien van een veldslag. De verschillende hallen in het museum hebben namen als “Hall showing the Captured Weapons and Defeat of the U.S. Imperialist Aggressors’ en “Hall showing the U.S. Imperialist Aggressors’ Atrocities”.



In de jaren zestig vond een incident plaats met een onderzoeksvaartuig van de VS dat eigenlijk een spionagevaartuig was. De GER 2 alias de Pueblo werd gevangen genomen, waarbij een VS marinier om het leven kwam. De bemanning werd maandenlang vastgehouden totdat de VS officieel excuses maakte. Op de boot werden we rondgeleid en konden we met eigen ogen de machinegeweren, afluisterapparatuur, en granaatinslagen zien. Al met al was het inderdaad een VS spionageschip, maar wordt het door de Noord Koreanen allemaal wel heel erg opgeblazen.



In het geboortehuis van Kim Il Sung zijn deze drie potten te zien. Naar eigen zeggen zijn dit de originele potten die door zijn moeder zijn aangeschaft. De pot rechts is gedeukt, maar ja, je hebt niet veel keus als je een arm boerengezin bent (aldus de overlevering).



Uitzicht op het sluizengedeelte van de West Sea Barrage. Er werd een video vertoond over de totstandkoming van het project. Het nationalisme spatte van het scherm, evenals de verheerlijking van Kim Il Sung die met eigen hand de locatie van de dijk zou hebben bepaald.



Op deze boot in de Taedong rivier aten we een Koreaanse barbecue. Erg lekker. Van de kant werden we gadegeslagen door Noord Koreanen die gezellig met z’n allen zaten te picknicken, dansen en zingen. Enig gevoel van schaamte kon ik niet onderdrukken.



In ieder treinstel van de metro hangen de portretten van de beide Kim’s.



Zomaar een straattafereel. De dames dragen veelal traditionele klederdracht (de felgekleurde jurkjes). Overigens waren de beide dames die ons vergezelden meestal gewoon in behoorlijk Westers aandoende jurkjes en mantelpakjes gekleed.



Uitzicht op het hotel in Pyongyang vanaf de Juche toren. Te zien is dat het hotel op een eiland in de Taedong rivier staat.



Nog een uitzicht vanaf de Juche toren.



En nog een Juche toren uitzicht. Pyongyang is best een grote stad, er wonen een paar miljoen mensen.



Uitzicht vanaf een graftombe van een koning gelegen op een heuvel.



De bus waar we het hele land mee doorkruist hebben. Eigendom van het “Korean International Tourism Corporation”.



Een van de lunches vond plaats op een fish farm. Ik ben geen visliefhebber, maar de vis en alles er omheen dat we daar te eten kregen was erg lekker. Sowieso is het eten in Noord Korea, voor buitenlanders tenminste, prima. Hoewel na een tijdje een lekkere pizza of zelfs een Big Mac toch wel verleidelijk worden.
Ballebekzondag 10 oktober 2004 @ 20:27
Als je zo de foto's ziet en de verhalen leest lijkt het wel op Irak; daar was ook alles in naam van Saddam en ook overal foto's waar je ook kijkt.
Maar ja, dat is dan ook een van de kenmerken van een dictatuur denk ik dan...
#ANONIEMzondag 10 oktober 2004 @ 20:28
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 20:22 schreef Ballebek het volgende:
Heey,

Er rijden wel auto's hoor

[afbeelding]
Volgens mij was dat trouwens de ambassadeur van China die in de enige S-klasse in Noord Korea rondrijdt.
Ballebekzondag 10 oktober 2004 @ 20:31
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 20:28 schreef anarchitect het volgende:

[..]

Volgens mij was dat trouwens de ambassadeur van China die in de enige S-klasse in Noord Korea rondrijdt.
Stelletje kapitalisten... Oh nee, da's weer wat anders
Nee, ik begin er echt zin in te krijgen, alleen wel me radio, mobiel, verrekijker en reisgids thuis laten anders wordt je ter plekke gesloopt (las ik net).
julekeszondag 10 oktober 2004 @ 20:49
Mooie foto's
julekeszondag 10 oktober 2004 @ 20:52
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 20:23 schreef anarchitect het volgende:


Direct na aankomst werden we naar het circus gedirigeerd. Echter geen dieren, alleen acrobaten en clowns. Al met al best indrukwekkend en ook leuk om te zien hoe het publiek zich bijzonder goed vermaakte. Op de achtergrond worden tijdens de voorstelling afbeeldingen getoond van natuurtaferelen en het nationale symbool, maar ook van de militaire macht van het leger zoals hier te zien is. Let wel, de zaal zat vol met kinderen.
Dat gesrping op de wippen is toch een stuk Koreaanse folklore of zo, dat heb ik in Zuid Korea ook gezien in een soort heemkundige dorpje.
#ANONIEMzondag 10 oktober 2004 @ 21:54
Tjee, Noord Korea wordt nog een populair vakantieland. Je bent onderhand al de vierde op Fok die er is geweest.
#ANONIEMmaandag 11 oktober 2004 @ 10:58
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 21:54 schreef k_man het volgende:
Tjee, Noord Korea wordt nog een populair vakantieland. Je bent onderhand al de vierde op Fok die er is geweest.
Herken je dingen uit mijn verhaal die ten tijde van jouw bezoek anders waren? Of heb je, naar alle waarschijnlijkheid, exact hetzelfde gezien?

Vier op de 100.000+ FOK! users is nog best weinig hoor Het zal nog wel een tijdje duren voordat Spanje en Turkijke concurrentie gaan ondervinden van NK.

Wie is nummer vier dan? Ik, jij, en Eurobilltracker zijn de drie die ik ken.
#ANONIEMmaandag 11 oktober 2004 @ 10:59
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 20:52 schreef julekes het volgende:

[..]

Dat gesrping op de wippen is toch een stuk Koreaanse folklore of zo, dat heb ik in Zuid Korea ook gezien in een soort heemkundige dorpje.
Geen idee of het iets Koreaans is. Hoewel het er spectaculair uitzag zie je dit soort dingen volgens mij ook in circussen in Europa.
#ANONIEMmaandag 11 oktober 2004 @ 11:07
quote:
Op zondag 10 oktober 2004 20:31 schreef Ballebek het volgende:

[..]

Stelletje kapitalisten... Oh nee, da's weer wat anders
Nee, ik begin er echt zin in te krijgen, alleen wel me radio, mobiel, verrekijker en reisgids thuis laten anders wordt je ter plekke gesloopt (las ik net).
Reisgids kan gewoon mee (tenzij je pech hebt, dan ben je hem kwijt), mobieltje absoluut niet, verrekijker hoef je niet mee te nemen want die kun je daar gewoon kopen , radio weet ik niet, maar de muziek daar wil je toch niet horen. Digitale camera met 10x optische zoom kon ik gewoon mee naar binnen nemen. Er waren reisgenoten die dat niet aandurfden, ik kneep hem toch ook wel een beetje, maar geen probleem dus. Ik heb me daar nooit bedreigd gevoeld of zo, zelfs de douaniers waren poeslief en maakten zelfs grapjes met je.

Als ik het verhaal van die andere site leest dan moet ik zeggen dat wij het een stuk relaxter hadden, maar dat kan natuurlijk ook aan de gids gelegen hebben (die de laatste avond gewoon dronken, of in ieder geval zwaar aangeschoten was). Verder vooral veel klein muntgeld meenemen, want anders heb je een probleem met wisselen. Gewoon Euro's, dollars is ook goed, Yuans ook.
Miss_MacPhistomaandag 11 oktober 2004 @ 11:22
Heel indrukwekkend, mooie foto's.
esnaidermaandag 11 oktober 2004 @ 13:03
gaaf zeg, daar wil ik ook nog een keer heen. mooie foto;s!
andromeda1968maandag 11 oktober 2004 @ 13:11
Prachtige foto's

Hoe groot is Noord Korea eigenlijk?
#ANONIEMmaandag 11 oktober 2004 @ 15:08
quote:
Op maandag 11 oktober 2004 13:11 schreef andromeda1968 het volgende:
Prachtige foto's

Hoe groot is Noord Korea eigenlijk?
Drie keer zo groot als Nederland, anderhalf keer zoveel mensen.

http://www.lonelyplanet.c(...)st_asia/north_korea/
andromeda1968maandag 11 oktober 2004 @ 15:16
quote:
Op maandag 11 oktober 2004 15:08 schreef anarchitect het volgende:

[..]

Drie keer zo groot als Nederland, anderhalf keer zoveel mensen.

http://www.lonelyplanet.c(...)st_asia/north_korea/
Woow das klein en dan zoveel macht.
#ANONIEMmaandag 11 oktober 2004 @ 18:03
quote:
Op maandag 11 oktober 2004 10:58 schreef anarchitect het volgende:
Herken je dingen uit mijn verhaal die ten tijde van jouw bezoek anders waren? Of heb je, naar alle waarschijnlijkheid, exact hetzelfde gezien?
Ja, ik herken wel veel van je foto's en verhaal. Niet alles, maar in grote lijnen krijgt toch elke buitenlandse bezoeker hetzelfde te zien.
Ballebekdinsdag 12 oktober 2004 @ 10:45
Nou, dit jaar gaat het um niet worden, het wordt 2006 dat we ernaartoe gaan (vriend en ik).
Hij moet 4 maanden naar Irak toe en als die reis begint is hij net terug => niet echt een goed idee.
Dan maar eerst de Transsibierie express of met de trein door de US.
#ANONIEMdinsdag 12 oktober 2004 @ 19:04
VNC heeft ook een reis naar Noord Korea, misschien met vertrekdata die beter uitkomen.
gdaydonderdag 17 november 2005 @ 00:12
Zijn er ondertussen nog meer mensen naar Noord-Korea geweest? Ik ben er ook wel in geinteresseerd, maar dan wel in een jaar met Massa-spelen, in dat Rungnado 1 Mei stadion. Die zou ik echt supergraag bij willen wonen. Lijkt me indrukwekkend!

Ik geloof dat ik dus een reis voor 2008 zou moeten plannen, of zit ik er dan naast?
trithdonderdag 17 november 2005 @ 00:15
Sorry hoor maar zie geen foto's!
gdaydonderdag 17 november 2005 @ 00:31
Nee, dit is een redelijk oud topic... vandaar.. maar ik heb de laatste dagen een hele hoop foto's bekeken dus ik weet wel ongeveer hoe bepaalde dingen eruit zien. Vooral het Ryugyong hotel vind ik iets aparts hebben. Een prestigieus project, maar feitelijk tegelijkertijd ook een beschamend project.
gdaydonderdag 17 november 2005 @ 00:32
Een van de links die ergens hierboven staat klopt trouwens niet helemaal. Dit moet hem zijn.
#ANONIEMdonderdag 17 november 2005 @ 19:07
quote:
Op donderdag 17 november 2005 00:31 schreef gday het volgende:
Nee, dit is een redelijk oud topic... vandaar.. maar ik heb de laatste dagen een hele hoop foto's bekeken dus ik weet wel ongeveer hoe bepaalde dingen eruit zien. Vooral het Ryugyong hotel vind ik iets aparts hebben. Een prestigieus project, maar feitelijk tegelijkertijd ook een beschamend project.
Het is heel pijnlijk ja. Je mag er dus ook niet in de buurt komen.

Ik heb met de nodige complimentjes weten te bereiken dat de gidsen een fotostop van het pand in het programma opnamen, maar dat was nog altijd op honderden meters afstand.

Resultaat:

gdaydonderdag 17 november 2005 @ 19:45
quote:
Op donderdag 17 november 2005 19:07 schreef k_man het volgende:

[..]

Het is heel pijnlijk ja. Je mag er dus ook niet in de buurt komen.

Ik heb met de nodige complimentjes weten te bereiken dat de gidsen een fotostop van het pand in het programma opnamen, maar dat was nog altijd op honderden meters afstand.

Resultaat:

[afbeelding]
Ja, dat zou ik dus ook wel willen. Dus je moet ze een beetje "bespelen" zeg maar...
Heb je verder tijdens de reis nog een beetje gelet op wat je zei? En op wat voor oordeel je gaf over de dingen die je te zien kreeg?
#ANONIEMdonderdag 17 november 2005 @ 20:24
quote:
Op donderdag 17 november 2005 19:45 schreef gday het volgende:

[..]

Ja, dat zou ik dus ook wel willen. Dus je moet ze een beetje "bespelen" zeg maar...
Ik heb (naar waarheid) vertelt dat ik zelf bouwkundige ben en dat ik het een heel interessant project vindt en of het heel misschien, alsjeblieft, alsjeblieft mogelijk zou zijn daar een bezoek aan te brengen.

De gidsen keken elkaar eens bedenkelijk aan. Keken toen weer naar mij en aarzelden verontschuldigend, "Maybe, probably not." Maar een paar dagen later maakten we onverwachts tóch die fotostop.

Wel van ver weg dus, maar het was al meer dan ik verwacht had.
#ANONIEMdonderdag 17 november 2005 @ 20:26
oeps, dubbel

[ Bericht 87% gewijzigd door #ANONIEM op 17-11-2005 20:26:56 ]
#ANONIEMdonderdag 17 november 2005 @ 20:32
quote:
Op donderdag 17 november 2005 19:45 schreef gday het volgende:
Heb je verder tijdens de reis nog een beetje gelet op wat je zei? En op wat voor oordeel je gaf over de dingen die je te zien kreeg?
Ja, zeker. Oordelen geven heb ik zo veel mogelijk achterwege gelaten. Althans als het over politiek, religie e.d. ging. Wel complimentjes gegeven over onschuldiger onderwerpen als lekker eten, mooie gebouwen, de natuur e.d.

Zelfs op de ansichtkaarten die ik gestuurd heb, heb ik er zeer bewust op gelet niks negatiefs te schrijven. Het schijnt dat die kaarten namelijk wel eens gecontroleerd worden. Nou leek de kans dat iemand Nederlands kan vertalen me tamelijk klein, maar ik wilde zo zeker mogelijk weten dat ze aankwamen (want behoorlijk uniek). Want ook als je in het Nederlands schrijft en bijv het woord 'dictator' gebruikt, snappen ze héél goed wat je bedoelt!
gdaydonderdag 17 november 2005 @ 23:13
quote:
Op donderdag 17 november 2005 20:32 schreef k_man het volgende:

[..]

Ja, zeker. Oordelen geven heb ik zo veel mogelijk achterwege gelaten. Althans als het over politiek, religie e.d. ging. Wel complimentjes gegeven over onschuldiger onderwerpen als lekker eten, mooie gebouwen, de natuur e.d.

Zelfs op de ansichtkaarten die ik gestuurd heb, heb ik er zeer bewust op gelet niks negatiefs te schrijven. Het schijnt dat die kaarten namelijk wel eens gecontroleerd worden. Nou leek de kans dat iemand Nederlands kan vertalen me tamelijk klein, maar ik wilde zo zeker mogelijk weten dat ze aankwamen (want behoorlijk uniek). Want ook als je in het Nederlands schrijft en bijv het woord 'dictator' gebruikt, snappen ze héél goed wat je bedoelt!
Ja precis, het lijkt me dat je op ansichtkaarten het beste positief kunt blijven, en de eventuele "gruwelverhalen" maar goed in je hoofd op kunt slaan en dan thuis opschrijven ofzo. Verbaast me trouwens dat ze dat hebben? Ansichtkaarten bedoel ik.

Ik heb inderdaad ook gelezen dat als je niet weet wat je moet zeggen over iets, dat je het beste gewoon je bek kunt houden. Verder alleen maar lovend zijn.

Ik heb een week of 2 geleden ook een reisverslag gelezen van iemand, die constant in discussie ging met zijn gidsen op politiek gebied. Ik weet niet in hoeverre dat verhaal klopte, maar het lijkt me dat je aan zoiets absoluut niet moet beginnen. Als het niet is voor je eigen veiligheid, dan wel voor hun eigen goodwill. Zo'n discussie is bij voorbaat zinloos.

Klopt het ook dat de natuur redelijk verneukt is? Ik bedoel dan meer in de zin van dat ze de laatste jaren vooral zijn aangewezen op eigen hout e.d., en dat de bossen daarom aardig verminkt zijn zeg maar. Hoewel, het is op zich ook een van de grondbeginselen van het Juche Idee, de ideologie van Kim Il Sung, of niet? Dat alles zelfbevredigend en zelfvervullend is.

[ Bericht 4% gewijzigd door gday op 18-11-2005 01:33:19 ]
gdaydonderdag 17 november 2005 @ 23:19
En heb je je ook in op de hotelkamer koest gehouden over het land?

The walls have ears....
gdayvrijdag 18 november 2005 @ 01:01
Hm, blijkbaar is het anderen wel gelukt om dichtbij dat hotel te komen.
#ANONIEMvrijdag 18 november 2005 @ 07:46
quote:
Op vrijdag 18 november 2005 01:01 schreef gday het volgende:
Hm, blijkbaar is het anderen wel gelukt om dichtbij dat hotel te komen.
*jaloers is!*
#ANONIEMvrijdag 18 november 2005 @ 07:48
quote:
Op donderdag 17 november 2005 23:19 schreef gday het volgende:
En heb je je ook in op de hotelkamer koest gehouden over het land?

The walls have ears....
We hadden in het hotel in Pyongyang drie kamers in totaal. Echter niet drie op een rij, maar met nog eentje ertussen. Ik vond dat inderdaad verdacht!
gdayvrijdag 18 november 2005 @ 21:51
Ja, dus je hebt je wel koest gehouden. Kon je dat ook tegen elkaar zeggen? Zo van: "Joh, als ik jou was zou ik vanavond op de hotelkamer niks verkeerd zeggen." ... ik vraag me namelijk af in hoeverre je mag laten blijken dat je bewust bent van dat je je naar hun (extreme) normen en waarden moet gedragen.

En nog een paar dingen: wat kreeg je eigenlijk zoal te eten? En zat je dan alleen in restaurants? In welk jaargetijde ben je daar geweest (ivm gebrek aan verwarming in de winter)?
#ANONIEMvrijdag 18 november 2005 @ 22:39
Mwah, met drie éénpersoonskamers werd er toch al niet echt geklets op de kamers. Maar als je even in je blote reet door je hotelkamer banjert vraag je je wel af wie er meekijkt.

De schoonmaakster stond op een ochtend trouwens ook zo maar ineens in de kamer.
#ANONIEMvrijdag 18 november 2005 @ 22:46
quote:
Op vrijdag 18 november 2005 21:51 schreef gday het volgende:
En nog een paar dingen: wat kreeg je eigenlijk zoal te eten? En zat je dan alleen in restaurants? In welk jaargetijde ben je daar geweest (ivm gebrek aan verwarming in de winter)?
Het avondeten was meestal genant goed, zeker in Pyongyang. Een land met hongersnood, maar de toeristen worden in de watten gelegd. Lekker en overvloedig eten. Gewoon de bekende Koreaanse dingen die je hier ook bij een Koreaans restaurant kunt bestellen. Wel even uitkijken wat je in je mond stopt, met name de Kimchi (brand! hellup! water!).

Buiten Pyongyang aten we het diner meestal in het hotel (alleen of met enkele andere buitenlanders), binnen Pyongyang ook wel in restaurants (waar ook (bevoorrechte) Koreanen eten).

Ontbijt in de hotels was wel zeer eenvoudig. Koffie en brood met jam. In Pyongyang had ik wel leuk contact met een jonge ober die een klein beetje Engels sprak. Die bood me dan soms iets extra's aan: een omeletje of zo.

Eén keer in een hotel buiten Pyongyang viel het diner niet goed. Die kwam er 's nachts via alle mogelijke kanalen weer uit. Behalve dat nergens last van gehad.

[ Bericht 12% gewijzigd door #ANONIEM op 18-11-2005 22:48:32 ]
boskovzondag 20 november 2005 @ 16:37
Hoe kan je eigenlijk N-Korea binnenkomen? Ik bedoel qua visum ed. Mag iedereen naar binnen?

[ Bericht 37% gewijzigd door boskov op 20-11-2005 17:00:47 ]
illusionszondag 20 november 2005 @ 16:53
Alleen per fiets.
#ANONIEMzondag 20 november 2005 @ 17:23
quote:
Op zondag 20 november 2005 16:37 schreef boskov het volgende:
Hoe kan je eigenlijk N-Korea binnenkomen? Ik bedoel qua visum ed. Mag iedereen naar binnen?
Nee, het kan alleen met een compleet arrangement van hotel, vervoer, excursies, begeleiding etc. Elke groep wordt begeleid door twee staatsgidsen en een chauffeur. Ook als de groep maar uit één persoon bestaat...

In principe kun je dus ook wel in je eentje boeken, maar vanwege de kosten zul je meestal toch op een groepsreis uitkomen. In Nederland zijn er twee organisaties die reizen naar Noord-Korea aanbieden; VNC en sinds een paar jaar Koning Aap. Zij helpen je ook met het visum.

In mijn geval was het zo dat ik in Nederland de visumaanvraag heb ingevuld (papieren opgestuurd gekregen door VNC). Het echte visumpapiertje meteen de eerste dag van de reis opgehaald bij de ambassade van Noord-Korea in Beijing.

Overigens wordt je visumaanvraag erg serieus genomen en mogelijk gechecked. Geen onzin invullen dus! Tijdens mijn reis begonnen de gidsen me opeens 'terloops' uit te horen over mijn werk. Waarom heette het bedrijf waarvoor ik werkte eigenlijk zo? En wat deed ik daar voor werk? Ik had het idee dat ze vonden dat ik me maar verdacht gedroeg en even wilden controleren wat voor vlees ze in de kuip hadden.
boskovzondag 20 november 2005 @ 17:36
tnx. Het lijkt me enorm interessant. Toch even mijn omgeving peilen.
http://www.vnc.nl/noordkorea/ staat jammer genoeg niks
Koning aap wel zie ik. 2000 Euro voor 15 dagen. Maar mag je dan wel gaan waar je naar toe wilt in een stad, of moet je echt achter die gidsen aanlopen?
#ANONIEMzondag 20 november 2005 @ 17:45
De reizen van VNC zijn zo te zien dit jaar al geweest ja. Maar of je er nu (in de winter) naar toe wilt? Misschien toch beter om even te wachten op de lente.

Nee, je mag niet gaan en staan waar je wilt. Je wordt met een busje vervoerd van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Daar mag je dan rondkijken en wat foto's maken, waarna het weer naar de volgende attractie gaat.
boskovzondag 20 november 2005 @ 18:02
dat is wel erg jammer ja . Kom je eens in zo een land, zie je alleen wat je mag zien. Maar bedankt voor de info. Ik heb nu toch geen geld, en andere dingen (zie parijs topic). Dus misschien over een jaar!
dWc_RugRidderzondag 20 november 2005 @ 18:03
Kan je die platen ook even fixen TS?
#ANONIEMzondag 20 november 2005 @ 18:07
quote:
Op zondag 20 november 2005 18:02 schreef boskov het volgende:
dat is wel erg jammer ja . Kom je eens in zo een land, zie je alleen wat je mag zien. Maar bedankt voor de info. Ik heb nu toch geen geld, en andere dingen (zie parijs topic). Dus misschien over een jaar!
Nou ja, dat is ook wel een deel van de ervaring natuurlijk.
gdayzondag 20 november 2005 @ 19:33
quote:
Op zondag 20 november 2005 18:07 schreef k_man het volgende:

[..]

Nou ja, dat is ook wel een deel van de ervaring natuurlijk.
Ja precies, dat maakt het op z'n eigen manier weer heel apart, zo'n reis. Als je alles mag doen wat je wilt, en alles mag zien wat je wilt, is het geheimzinnige sfeertje een stuk minder aanwezig.
boskovzondag 20 november 2005 @ 20:37
quote:
Op zondag 20 november 2005 19:33 schreef gday het volgende:

[..]

Ja precies, dat maakt het op z'n eigen manier weer heel apart, zo'n reis. Als je alles mag doen wat je wilt, en alles mag zien wat je wilt, is het geheimzinnige sfeertje een stuk minder aanwezig.
Je ziet wat men wil dat je ziet. Vind ik nou niet echt positief te noemen.
#ANONIEMzondag 20 november 2005 @ 20:53
quote:
Op zondag 20 november 2005 20:37 schreef boskov het volgende:

[..]

Je ziet wat men wil dat je ziet. Vind ik nou niet echt positief te noemen.
Ja, hallo. Je hebt het wel over Noord-Korea grapjas!
boskovzondag 20 november 2005 @ 20:58
quote:
Op zondag 20 november 2005 20:53 schreef k_man het volgende:

[..]

Ja, hallo. Je hebt het wel over Noord-Korea grapjas!
Tuurlijk, en ik vind het al gaaf zat dat je de mogelijkheid hebt om er naar toe te gaan, maar ga nou niet vertellen dat het goed is dat je alleen sommige dingen mag zien. Tuurlijk het is beter dan niks, maar het is wel jammer dat je zeer beperkt bent in het doen en laten.

Ik denk dat ik er over een jaar of twee ook wel naar toe ga.
BlaatschaaPzondag 20 november 2005 @ 21:01
quote:
Op zondag 20 november 2005 20:58 schreef boskov het volgende:

[..]

Tuurlijk, en ik vind het al gaaf zat dat je de mogelijkheid hebt om er naar toe te gaan, maar ga nou niet vertellen dat het goed is dat je alleen sommige dingen mag zien. Tuurlijk het is beter dan niks, maar het is wel jammer dat je zeer beperkt bent in het doen en laten.

Ik denk dat ik er over een jaar of twee ook wel naar toe ga.
Er wordt ook nergens gezegd dat het goed is . Alleen dat het misschien wel de beste manier is om de geheimzinnige en absurde sfeer die zich om Noord-Korea bevindt te voelen. Het is natuurlijk heel anders dan de normale backpackreis. Juist het feit dat je zo beperkt bent, geeft de reis misschien wel een extra dimensie.

Zelf zou ik trouwens ook echt graag eens naar Noord-Korea gaan. De verhalen in dit topic versterken dat eigenlijk alleen nog maar meer. Misschien eens, over een paar jaar.
#ANONIEMzondag 20 november 2005 @ 21:17
Ik zou zo snel mogelijk gaan, als je de kans hebt. Het is lastig voorspellen hoe lang dit idiote regime nog stand houdt.
BlaatschaaPzondag 20 november 2005 @ 21:24
quote:
Op zondag 20 november 2005 21:17 schreef k_man het volgende:
Ik zou zo snel mogelijk gaan, als je de kans hebt. Het is lastig voorspellen hoe lang dit idiote regime nog stand houdt.
Ik zou erg graag zo snel mogelijk gaan. Dit jaar zit het er echter financieel en tijdtechnisch gezien gewoon niet in. Volgend jaar misschien.
renz0rzondag 20 november 2005 @ 22:24
Dit topic hou ik in de gaten, Noord Korea lijkt mij fascinerend, vooral hoe die mensen daar leven.
gdaymaandag 21 november 2005 @ 01:20
quote:
Op zondag 20 november 2005 20:37 schreef boskov het volgende:

[..]

Je ziet wat men wil dat je ziet. Vind ik nou niet echt positief te noemen.
Positief? Positief voor wat? Voor jou? Voor de lokale bevolking? Er is niks positiefs aan Noord-Korea. Als je positieve dingen wilt zien, moet je maar naar Salou gaan denk ik.

Het feit dat je zo beperkt bent in je doen en laten, is DE manier om zelf een ietsiepietsie klein beetje te kunnen ondervinden hoe het is om te leven volgens de Juche-ideologie.
gdaymaandag 21 november 2005 @ 01:21
quote:
Op zondag 20 november 2005 21:01 schreef BlaatschaaP het volgende:

[..]

Er wordt ook nergens gezegd dat het goed is . Alleen dat het misschien wel de beste manier is om de geheimzinnige en absurde sfeer die zich om Noord-Korea bevindt te voelen. Het is natuurlijk heel anders dan de normale backpackreis. Juist het feit dat je zo beperkt bent, geeft de reis misschien wel een extra dimensie.

Zelf zou ik trouwens ook echt graag eens naar Noord-Korea gaan. De verhalen in dit topic versterken dat eigenlijk alleen nog maar meer. Misschien eens, over een paar jaar.
Exactly my thought. Ik zou graag een keer de massa-spelen bij willen wonen, en ik geloof dat de eerstvolgende mogelijkheid daarvoor zich in 2008 voordoet.
TC03maandag 21 november 2005 @ 01:21
quote:
Op zondag 20 november 2005 18:03 schreef dWc_RugRidder het volgende:
Kan je die platen ook even fixen TS?
Inderdaad.
gdaymaandag 21 november 2005 @ 01:23
quote:
Op zondag 20 november 2005 21:17 schreef k_man het volgende:
Ik zou zo snel mogelijk gaan, als je de kans hebt. Het is lastig voorspellen hoe lang dit idiote regime nog stand houdt.
Ja precies, het zou "zonde" zijn voor de reiziger die dat mee wil maken (maar voor de bevolking zelf is het natuurlijk een heel ander verhaal). Dat vond ik ook toen ik een reis maakte naar Rusland. Dat was na de val van het communisme (ik denk dat het rond 1995 was), en je kon er nog wel restanten zien van die tijd, maar de sfeer was duidelijk heel anders. Vond ik toen ook "jammer". (Ja, ik probeer me wel correct uit te drukken, vandaar de quotes. )
boskovmaandag 21 november 2005 @ 01:24
quote:
Op maandag 21 november 2005 01:20 schreef gday het volgende:

[..]

Positief? Positief voor wat? Voor jou? Voor de lokale bevolking? Er is niks positiefs aan Noord-Korea. Als je positieve dingen wilt zien, moet je maar naar Salou gaan denk ik.

Het feit dat je zo beperkt bent in je doen en laten, is DE manier om zelf een ietsiepietsie klein beetje te kunnen ondervinden hoe het is om te leven volgens de Juche-ideologie.
Dus jij bent er gegaan om te zien hoe slecht die mensen het hebben daar? Bullshit, Noord-Korea is interessant en boeiend omdat er bijna geen mens is geweest. En daarom wil ik er ook naar toe. Wil ik armoede zien, kan dat veel dichter bij huis. En dan is het best jammer dat je weinig kan zien. Je begrijpt me niet, het is al een enorme ervaring dat je iets kan zien, maar ik bedoel na de gedane moeite etc. is het best jammer dat je enorm beperkt bent in je doen en laten. Ik accepteer het ook, ik vind het alleen jammer. Zo moeilijk is dat toch niet om te begrijpen?
gdaymaandag 21 november 2005 @ 01:28
quote:
Op maandag 21 november 2005 01:24 schreef boskov het volgende:

[..]

Dus jij bent er gegaan om te zien hoe slecht die mensen het hebben daar? Bullshit, Noord-Korea is interessant en boeiend omdat er bijna geen mens is geweest. En daarom wil ik er ook naar toe. Wil ik armoede zien, kan dat veel dichter bij huis. En dan is het best jammer dat je weinig kan zien. Je begrijpt me niet, het is al een enorme ervaring dat je iets kan zien, maar ik bedoel na de gedane moeite etc. is het best jammer dat je enorm beperkt bent in je doen en laten. Ik accepteer het ook, ik vind het alleen jammer. Zo moeilijk is dat toch niet om te begrijpen?
Ik ben er nog niet geweest. Ik wil er ook niet puur naartoe omdat bijna niemand er is geweest. Ik wil de reis maken, simpelweg doordat ik gefascineerd ben door het Juche Idee of Kimilsungisme (hoe je het ook wilt noemen), en communisme in het bijzonder. Ik ben zelf overigens absoluut geen communist, maar het is puur de fascinatie voor het hele raderwerk.
De geslotenheid maakt het avontuur voor mij dan ook alleen maar groter.

Ik kan wel begrijpen dat je vrij rond zou willen lopen, maar ik zie dat niet zozeer als een beperking.
gdaymaandag 21 november 2005 @ 01:34
En verder, als ik niet die fascinatie zou hebben, maar puur naar Noord-Korea zou willen gaan omdat het boeiend is omdat er bijna geen mens is geweest, zou waarschijnlijk voor mij de ervaring niet opwegen tegen de ethische aspecten die eraan kleven. Maar dat is weer een ander verhaal.
boskovmaandag 21 november 2005 @ 01:44
quote:
Op maandag 21 november 2005 01:34 schreef gday het volgende:
En verder, als ik niet die fascinatie zou hebben, maar puur naar Noord-Korea zou willen gaan omdat het boeiend is omdat er bijna geen mens is geweest, zou waarschijnlijk voor mij de ervaring niet opwegen tegen de ethische aspecten die eraan kleven. Maar dat is weer een ander verhaal.
Door je fascinatie vergeet je de hele onethische kant van het verhaal maar? Beetje makkelijk gedacht. Ik zou ook wel liever twee Noord-Koreaantjes meesmokkelen als dat helpt, maar dat werkt niet. Tja.
gdaymaandag 21 november 2005 @ 01:50
quote:
Op maandag 21 november 2005 01:44 schreef boskov het volgende:

[..]

Door je fascinatie vergeet je de hele onethische kant van het verhaal maar? Beetje makkelijk gedacht. Ik zou ook wel liever twee Noord-Koreaantjes meesmokkelen als dat helpt, maar dat werkt niet. Tja.
Natuurlijk vergeet ik het niet. Je moet voor jezelf gewoon een afweging maken, en als ik die fascinatie niet zou hebben zou die afweging een andere balans hebben. Maar dat wil toch niet zeggen dat ik het door die fascinatie maar helemaal vergeet...
boskovmaandag 21 november 2005 @ 01:53
quote:
Op maandag 21 november 2005 01:50 schreef gday het volgende:

[..]

Natuurlijk vergeet ik het niet. Je moet voor jezelf gewoon een afweging maken, en als ik die fascinatie niet zou hebben zou die afweging een andere balans hebben. Maar dat wil toch niet zeggen dat ik het door die fascinatie maar helemaal vergeet...
Ik zou dus puur uit interesse gaan. Interesse die ontstaat doordat je er niks over weet. Maar wat denk jij te kunnen merken over het land en het regime dat je zo fascineert, als je toch maar dingen mag zien die voor je uitgezocht worden. Ik neem aan dat je vooral de goede dingen ziet.
K_man, kan jij daar wat meer over vertellen?
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 02:01
Noord-Korea, een land wat mij ook fascineerd! Ik wil er ook ooit nog wel eens naartoe

Dat hotel waar jullie het over hadden hè, wat is daarmee gebeurt dat je die eigenlijk niet mag zien? En mag je serieus niet zonder begeleiding je hotelkamer verlaten? En word je serieus afgeluisterd in je hotelkamer?
gdaymaandag 21 november 2005 @ 02:05
quote:
Op maandag 21 november 2005 01:53 schreef boskov het volgende:

[..]

Ik zou dus puur uit interesse gaan. Interesse die ontstaat doordat je er niks over weet. Maar wat denk jij te kunnen merken over het land en het regime dat je zo fascineert, als je toch maar dingen mag zien die voor je uitgezocht worden. Ik neem aan dat je vooral de goede dingen ziet.
K_man, kan jij daar wat meer over vertellen?
Ok, je hebt me dus verkeerd begrepen denk ik. Natuurlijk zie je niet hoe de mensen van binnen denken, en hoe zij het systeem ervaren, en je zult inderdaad ook waarschijnlijk geen hongerige mensen zien en ook weinig gebouwen die op het punt van instorten staan. Ik fixeer me dan ook niet op de wantoestanden die het resultaat zijn van het regime.

Je krijgt alleen maar de goede dingen te zien, maar die zijn naar mijn idee JUIST typerend voor een dergelijk regime. Ik kan daarvoor weer het voorbeeld van het Ryugyong-hotel naar voren halen. Je weet zelf van binnen ook wel dat er mensen in strafkampen zitten, dat het volk het niet goed heeft en dat Kim Jung Il waarschijnlijk elke dag een andere Mercedes bestelt en als je met die gedachte in je achterhoofd de maffe monumenten bekijkt, is dat toch wel een ervaring die je lang zal bijblijven, ook al zie je die letterlijke èn figuurlijke armoede niet met je eigen ogen.

Verder vind ik de massa-spelen ook erg fascinerend. Alles daaraan straalt uit dat het individu ondergeschikt is aan het geheel (Juche, anyone? ), en met dat in m'n achterhoofd zou ik het echt een overweldigende ervaring vinden om dat te kunnen bijwonen.
gdaymaandag 21 november 2005 @ 02:10
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:01 schreef kikoooooo het volgende:
Noord-Korea, een land wat mij ook fascineerd! Ik wil er ook ooit nog wel eens naartoe

Dat hotel waar jullie het over hadden hè, wat is daarmee gebeurt dat je die eigenlijk niet mag zien? En mag je serieus niet zonder begeleiding je hotelkamer verlaten? En word je serieus afgeluisterd in je hotelkamer?
Noord-Korea begon met de bouw van het hotel in 1987, als antwoord op het bouwen van een groot hotel door Zuid-Korea. Het project moest dus aantonen dat Noord-Korea superieur was, aan de buitenwereld EN aan de eigen bevolking.
Door het uitblijven van westerse investeerders zijn ze echter met de bouw gestopt in 1992, en op dat moment stond er alleen een betonnen geraamte. Bovendien blijkt het gebruikte beton ongeschikt te zijn, en is er volgens mij daardoor ook nog instortingsgevaar.
Zo heeft dhr. Kim Il Sung maar liefst 750 miljard dollar over de balk gesmeten, voor een gebouw waar ze zich nu voor schamen.
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 02:14
Dat hotel is dus gewoon hol?

Ik heb ook ooit eens gehoord dat tussen noord en zuid korea, aan de noordkant een soort decor huizen staan? Gewoon 2d huizen dus, die vanaf zuid eruit zouden moeten zien als vila's?

Of is dat bullshit?
gdaymaandag 21 november 2005 @ 02:16
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:01 schreef kikoooooo het volgende:
En mag je serieus niet zonder begeleiding je hotelkamer verlaten? En word je serieus afgeluisterd in je hotelkamer?
Ik heb wel eens gelezen dat je bij wijze van hoge uitzondering wel eens een ommetje mag maken rond het hotel ofzo, maar ik weet niet hoe vaak zoiets voorkomt.

Ik heb in ieder geval wel gelezen dat je er rekening mee moet houden dat je afgeluisterd wordt in je hotelkamer. Wat ze doen als je iets verkeerds zegt weet ik overigens niet. Ik heb op de middelbare school Russisch gevolgd, en mijn docente Russisch vertelde me ooit dat ze in de tijd van de Sovjet Unie gewoon de microfoons in de muur zag zitten. Ze is dan opzichtig gaan klagen over de kakkerlakken in haar hotelkamer, en toen ze dezelfde avond terugkeerde naar haar hotel was er geen ongedierte meer te bespeuren....
gdaymaandag 21 november 2005 @ 02:26
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:14 schreef kikoooooo het volgende:
Dat hotel is dus gewoon hol?
Jep, het is puur een geraamte. Geeneens ramen.
quote:
Ik heb ook ooit eens gehoord dat tussen noord en zuid korea, aan de noordkant een soort decor huizen staan? Gewoon 2d huizen dus, die vanaf zuid eruit zouden moeten zien als vila's?

Of is dat bullshit?
Nee, dat is echt waar:
quote:
There's a fake North Korean village, dubbed "propaganda village" by U.S. and South Korean troops. No one lives there, but sometimes the North Koreans bring in a busload of people to hang up some laundry and otherwise hang out to fool the VIPs they bring down from Pyongyang.

DMZ separates North from South.
A loudspeaker above the village blasts insults at the South, or classic communist propaganda. "Our great leader Kim Jong-il has done so much for us," it blared during a recent morning visit as pairs of white Manchurian cranes frolicked overhead.
Hier een plaatje van dat "dorp" (heb geen betere gevonden zo gauw):



Het gebouw bij Panmunjom aan de Noord-Koreaanse kant, is ook zo gebouwd dat het veel groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Het is een U-vormig gebouw, met een overdekte binnenplaats, zodat het van de Zuid-Koreaanse zijde groot lijkt, en ook vanuit de lucht.

[edit]
Panmunjon (eigenlijk niet de goede naam) is trouwens de grensplaats, met de zwaarst bewaakte grensovergang ter wereld. Volgens mij is het ook de enige grensovergang op land. Dit is ook de plek waar de wapenstilstand van de Koreaanse oorlog is ondertekend.
[/edit]

[ Bericht 2% gewijzigd door gday op 21-11-2005 02:49:48 ]
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 02:46
En die foto is gemaakt vanuit zuid?
gdaymaandag 21 november 2005 @ 02:50
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:46 schreef kikoooooo het volgende:
En die foto is gemaakt vanuit zuid?
Ja ik denk het wel. Als je in Noord-Korea bent zul je hem overigens niet van veel dichterbij zien dan op deze foto, denk ik... maar misschien dat k_man daar meer over weet.
PLAE@maandag 21 november 2005 @ 03:33
Geweldig boeiend topic
Bonobo11maandag 21 november 2005 @ 04:17
quote:
Op zondag 20 november 2005 18:03 schreef dWc_RugRidder het volgende:
Kan je die platen ook even fixen TS?
MoChemaandag 21 november 2005 @ 04:19
gvd! ik wil ook naar Nkorea!

vandaar dus ook teeveepee
gdaymaandag 21 november 2005 @ 17:12
Een apart flashfilmpje: http://1stopkorea.com/images/NKDelegation2005.swf
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 17:21
quote:
Op maandag 21 november 2005 01:53 schreef boskov het volgende:

[..]

Ik zou dus puur uit interesse gaan. Interesse die ontstaat doordat je er niks over weet. Maar wat denk jij te kunnen merken over het land en het regime dat je zo fascineert, als je toch maar dingen mag zien die voor je uitgezocht worden. Ik neem aan dat je vooral de goede dingen ziet.
K_man, kan jij daar wat meer over vertellen?
Ja, je krijgt alleen dingen te zien waar men trots op is. Dat betekent dus meestal een paar dagen in Pyongyang met monumenten, architectuur en musea. Een uitstapje van een dag of twee naar het noorden: natuur, tempels, musea en een dam. En een uitstapje van een paar dagen naar het zuiden: demarcatielijn, natuur en musea.

Bij de zaken waar men trots op is moet je niet alleen denken aan gebouwen en monumenten, maar ook aan de politiek. Met name het stand houden tegen grote vijand Amerika en de heldendaden in de Korea-oorlogen. En als toerist wordt je in de watten gelegd: goed eten, imposante hotels, etc.

Maar je wordt eigenlijk continu geconfronteerd met het bizarre van de situatie. Men doet erg z'n best om je de situatie zo positief mogelijk voor te spiegelen, maar ondertussen sijpelt de keiharde realiteit echt wel door. Dat maakt het juist zo bizar en surrealistisch. De gidsen vertellen hun verplichte verhaal bij de verplichte trekpleisters en de toeristen knikken braaf. Je stelt af en toe eens een belangstellende vraag over een bouwwerk, maar je laat het wel uit je hoofd om zelf over politiek of relgie te beginnen.

Ondertussen weet je natuurlijk best dat sommige dingen die je verteld worden niet kloppen, dat zaken niet genoemd worden of verdraaid. En je ziet het ook. Je ziet overal onafgebouwde huizen langs wegen waarop vrijwel geen auto rijdt, je ziet steden zonder elektriciteit, met fabrieken die niets meer produceren, je ziet de akkers met primitieve landbouwmethodes en je ziet de karren met zakken waarop het logo van de VN prijkt (voedselhulp dus). En als je in je hotel op een verkeerde verdieping uit de lift stapt merk je dat van dat enorme gebouw met veertig verdiepingen, er 35 niet gebruikt worden.

Je weet dat er strafkampen zijn, dat er hongersnood heerst, dat men niet kan zeggen wat men denkt. Daarom begin je niet over zulke onderwerpen en knik je braaf als de gids iets vertelt over de heldendaden van de Grote Leider. En ondertussen weet de gids waarschijnlijk best dat jij die dingen weet. Misschien weet hij ook wel dat sommige verhalen over de Grote Leider niet waar kúnnen zijn. Maar hij vertelt ze toch, want hij moet ze vertellen en misschien vindt hij het ook wel goed om ze te vertellen.

Iedereen weet dat het niet goed gaat, iedereen kan het zien. Niemand zegt er iets over. Het is een toneelstuk. Absurd.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-11-2005 17:22:26 ]
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 17:27
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:10 schreef gday het volgende:
Zo heeft dhr. Kim Il Sung maar liefst 750 miljard dollar over de balk gesmeten, voor een gebouw waar ze zich nu voor schamen.
Dat bedrag lijkt me gigantisch overdreven. Waar komt dat vandaan?

Misschien dat het 750 miljoen moet zijn?
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 17:40
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:16 schreef gday het volgende:
Ik heb wel eens gelezen dat je bij wijze van hoge uitzondering wel eens een ommetje mag maken rond het hotel ofzo, maar ik weet niet hoe vaak zoiets voorkomt.
In Pyongyang zijn twee enorme hotels waar buitenlandse gasten kunnen verblijven (niet dat je kunt kiezen waar je slaapt trouwens).

Het ene - waar ik verbleef - staat op de punt van een eilandje in de rivier die door de stad stroomt. Op het eilandje zijn verder o.a. een theather, golfbaan en voetbalstadion. Er woont dus geen mens en er is niks te beleven. De brug die van de ene oever, via het eilandje naar de andere oever loopt is een heel stuk verderop en erg druk. Je moet minimaal een kwartier stevig doorstappen en vervolgens wordt je gegarandeerd ontdekt (je valt natuurlijk enorm op). Ik heb het dus niet eens geprobeerd.

Het andere staat in het centrum van de stad. Je zou dus na het programma even je kamer uit kunnen glippen om een blokje om te lopen. Dat schijnt wel gebeurd te zijn, maar vervolgens werd men binnen no-time aangesproken en zeer dringend aangeraden terug te keren naar het hotel.

Buiten Pyongyang, in het noorden, lag het hotel in de bossen. Je kon daar volgens mij rustig 's ochtends een stukje gaan hardlopen o.i.d. als je wilde, omdat er toch geen levende ziel in de buurt woont.

Het hotel in het noorden was het 'folk hotel'. Een soort openluchtmuseum: een dorpje met traditionele huizen. Met een grote muur eromheen.
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 17:43
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:50 schreef gday het volgende:

[..]

Ja ik denk het wel. Als je in Noord-Korea bent zul je hem overigens niet van veel dichterbij zien dan op deze foto, denk ik... maar misschien dat k_man daar meer over weet.
Zowel in Noord- als Zuid-Korea is het mogelijk de grens te bezoeken.



Op de voorgrond een Noord-Koreaanse militair, op de achtergrond zijn collega uit Zuid.
BlaatschaaPmaandag 21 november 2005 @ 17:44
Wat enorm vreemd, zeg.
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 18:09
quote:
Op maandag 21 november 2005 17:44 schreef BlaatschaaP het volgende:
Wat enorm vreemd, zeg.
Wat precies?
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 18:10
Ik heb ooit eens een zembla documentaire gezien over n-korea, kan em alleen niet terug vinden.

Ging er volgens mij over, dat als toeristen in warenhuizen kwamen, dat er dan mensen gesommeerd werden net te doen alsof ze geld aan t uigeven waren aan luxe artikelen.

Heeft iemand die uitzending nog, of kan iemand hem terugvinden?
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 18:12
quote:
Op maandag 21 november 2005 18:09 schreef k_man het volgende:

[..]

Wat precies?
Ik neem aan alle verhalen die je vertelt in dit topic... Gewoon zo surrealistisch.

Mn vader zn interesse is ook gewekt om er ooit eens naartoe te gaan...

Wat was jij ongeveer kwijt?
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 18:20
quote:
Op maandag 21 november 2005 18:12 schreef kikoooooo het volgende:
Wat was jij ongeveer kwijt?
Ik geloof zo'n vijfduizend gulden. Het is alweer een paar jaar terug.

[ Bericht 22% gewijzigd door #ANONIEM op 21-11-2005 18:20:48 ]
BlaatschaaPmaandag 21 november 2005 @ 18:21
quote:
Op maandag 21 november 2005 18:09 schreef k_man het volgende:

[..]

Wat precies?
Die Noord- en Zuid-Koreaanse grenswachters op enkele meters afstand. Hoewel het natuurlijk vrij logisch is als je er over nadenkt, blijft het er toch heel vreemd uitzien. Waarschijnlijk zie je geen spat verschil en leven ze toch allebei in een ondenkbaar andere wereld.
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 18:23
quote:
Op maandag 21 november 2005 18:21 schreef BlaatschaaP het volgende:

[..]

Die Noord- en Zuid-Koreaanse grenswachters op enkele meters afstand. Hoewel het natuurlijk vrij logisch is als je er over nadenkt, blijft het er toch heel vreemd uitzien. Waarschijnlijk zie je geen spat verschil en leven ze toch allebei in een ondenkbaar andere wereld.
Misschien zijn ze wel familie.
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 18:27
Nova uitzending 1
Nova uitzending 2
Nova uitzending 3

BlaatschaaPmaandag 21 november 2005 @ 18:27
quote:
Op maandag 21 november 2005 18:23 schreef k_man het volgende:

[..]

Misschien zijn ze wel familie.
Dat bedoel ik.

Ik zou zo graag een week als normale burger in Noord-Korea willen wonen. Je kunt er naar op reis gaan, je kunt boeken lezen, foto's bekijken en misschien zelfs nog wel contact hebben met iemand die daar langer heeft gewoond.. maar je krijgt zo'n verwrongen beeld van dat land. Ik ben echt heel benieuwd hoe het er daar nu écht aan toegaat.. Te vreemd om over na te denken, eigenlijk.
gdaymaandag 21 november 2005 @ 18:34
quote:
Op maandag 21 november 2005 17:27 schreef k_man het volgende:

[..]

Dat bedrag lijkt me gigantisch overdreven. Waar komt dat vandaan?

Misschien dat het 750 miljoen moet zijn?
Sorry, dat moest 750 miljoen zijn ja
gdaymaandag 21 november 2005 @ 18:36
quote:
Op maandag 21 november 2005 17:43 schreef k_man het volgende:

[..]

Zowel in Noord- als Zuid-Korea is het mogelijk de grens te bezoeken.

[afbeelding]

Op de voorgrond een Noord-Koreaanse militair, op de achtergrond zijn collega uit Zuid.
Ik bedoelde dat je dat propaganda-dorp niet van veel dichterbij zult zien, dan vanuit het Zuid-Koreaanse gedeelte van Panmunjom. Of heb jij dat wel van dichtbij gezien?
gdaymaandag 21 november 2005 @ 18:39
quote:
Op maandag 21 november 2005 18:21 schreef BlaatschaaP het volgende:

[..]

Die Noord- en Zuid-Koreaanse grenswachters op enkele meters afstand. Hoewel het natuurlijk vrij logisch is als je er over nadenkt, blijft het er toch heel vreemd uitzien. Waarschijnlijk zie je geen spat verschil en leven ze toch allebei in een ondenkbaar andere wereld.
Grenswachters langs de grens:


Noord-Koreaanse wachters die even naar binnen gluren achter de rug van een Zuid-Koreaanse wachter:
gdaymaandag 21 november 2005 @ 18:44
quote:
Bedankt.

De afgelopen week was er ook de Nederlandse documentaire "Noord-Korea: een dag in het leven" te zien bij Holland Doc, ter ere van de IDFA 2005. Volgens mij is die nu weer offline, maar dat weet ik niet zeker. Dat vind ik een interessante documentaire, vooral in combinatie met de reacties die kwamen na het vertonen van de documentaire aan de Noord-Koreanen die erin figureren. De reacties zijn te zien op de site van VPRO's Tegenlicht.

Een andere documentaire die ik erg interessant vind is A state of mind. Deze komt pas in februari 2006 uit op DVD geloof ik, maar ik heb hem een paar weken geleden gezien.
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 19:02
Check bij uitzending1 eens vanaf 27 minuten
Geweldig!
Bonobo11maandag 21 november 2005 @ 19:16
Laatst ook bij VPRO's Import een docu gezien over 2 meisjes in Pyongyang die meedoen aan de massaspelen. Was erg interessant

State of mind
heet tie

[ Bericht 15% gewijzigd door Bonobo11 op 21-11-2005 19:21:45 ]
du_kemaandag 21 november 2005 @ 19:17
Absurd surreëel land waar ik eigenlijk ook wel een keer heen wil al zal dat er voorlopig niet inzitten.
Jaguarizedmaandag 21 november 2005 @ 20:33
Even een tvptje, wellicht komt er nog iets voorbij van Zuid-Korea.
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 20:38
quote:
Op maandag 21 november 2005 04:17 schreef Bonobo11 het volgende:

[..]

Ik kan het hele verhaal opnieuw posten (editen van oorspronkelijke posts kan niet meer), maar dan moet iemand even helpen met het vinden van web ruimte. Heb nu Direct ADSL Foto's bestaan uiteraard nog.
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 20:44
quote:
Op maandag 21 november 2005 20:38 schreef anarchitect het volgende:

[..]

Ik kan het hele verhaal opnieuw posten (editen van oorspronkelijke posts kan niet meer), maar dan moet iemand even helpen met het vinden van web ruimte. Heb nu Direct ADSL Foto's bestaan uiteraard nog.
je kunt putfile of imageshack gebruiken...
gdaymaandag 21 november 2005 @ 20:50
quote:
Op maandag 21 november 2005 20:38 schreef anarchitect het volgende:

[..]

Ik kan het hele verhaal opnieuw posten (editen van oorspronkelijke posts kan niet meer), maar dan moet iemand even helpen met het vinden van web ruimte. Heb nu Direct ADSL Foto's bestaan uiteraard nog.
Hoe groot zijn de foto's bij elkaar?
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 21:04
quote:
Op maandag 21 november 2005 20:50 schreef gday het volgende:

[..]

Hoe groot zijn de foto's bij elkaar?
Resized naar 550 breedte in totaal 4,47MB.
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 21:10
quote:
Op maandag 21 november 2005 21:04 schreef anarchitect het volgende:

[..]

Resized naar 550 breedte in totaal 4,47MB.
Mail ze maar naar -weg- , host ik ze voor je

[ Bericht 4% gewijzigd door kikoooooo op 21-11-2005 21:21:18 ]
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 21:14
Foto's
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 21:17
quote:
Op maandag 21 november 2005 21:10 schreef kikoooooo het volgende:

[..]

Mail ze maar naar a@b.com , host ik ze voor je
Ok. Komen er aan. Heb je de URLs alvast? Dan zet ik de nieuwe posts meteen klaar.
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 21:18
http://members.home.nl/koz/fokkorea/jouwbestandsnamen
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 21:33
quote:
Ok, verzonden (tweemaal, een keer zonder foto's )
gdaymaandag 21 november 2005 @ 21:34
Ok, kikoooooo begreep wat mijn bedoeling was dus.

Ik wilde ze inderdaad zelf gaan hosten..
kikoooooomaandag 21 november 2005 @ 22:11
Ze zijn nu aan t uploaden
http://members.home.nl/koz/fokkorea
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 22:27
Begin september ben ik met Koning Aap naar Noord Korea geweest. Hier een kleine selectie van wat foto’s die ik heb genomen met wat uitleg erbij. Het was een geweldige ervaring en zeker een aanrader als je eens wat anders wilt. Het is in ieder geval speciaal omdat uit het Westen slechts 500 toeristen per jaar worden toegelaten, naast 1200 Chinezen en een paar honderd Japanners en Zuid Koreanen (aldus onze gids).



Dit is zo’n beetje het eerste gebouw wat we te zien kregen in Pyongyang. Het is een soort universiteitsbibliotheek waar mensen kunnen lezen en studeren. De architectuur is typisch Koreaans, in tegenstelling tot de grauwe betonnen flats waar heel Pyongyang vol mee staat.



En dan de Grote Leider, Kim Il Sung. Al jaren dood maar nog steeds president. Afbeeldingen als deze, van vele vierkante meters oppervlakte, zie je overal in grote steden als Pyongyang en Kaeson, maar ook in de meest kleine dorpjes. De man wordt altijd afgebeeld als groot leider in de strijd tegen de VS, als kindervriend, als wijs man, als natuurliefhebber, als vredelievend persoon, etc. etc. De man wordt vereerd als een God. Dit werd pas echt duidelijk tijdens het bezoek aan zijn zeer indrukwekkende mausoleum, waar je helaas niet mocht fotograferen.



Het respect dat het Noord Koreaanse volk voor hun Grote Leider heeft lijkt grenzeloos, en oprecht. Hoewel dat laatste niet door ons te verifiëren valt natuurlijk. Dit is het grote bronzen beeld van Kim Il Sung in Pyongyang, waar hij uitkijkt over de stad. Op de achtergrond een immens mozaïek van een mooi gebergte in het noorden van het land. Hier komen dagelijks vele mensen om hun respect te tonen. In groepen komen ze aangelopen, netjes in rijen. Ze wachten tot de voorgaande groep klaar is en lopen dan samen tot aan de voet van het beeld. Daar worden dan bloemen neergelegd waarna een gezamenlijke buiging volgt. Ook wij als toeristen ontkwamen niet aan dit, verplichte, ritueel. Hier maakte onze gidsen ook kennis met de chaotische Nederlanders die zich in tegenstelling tot de toeristen uit China en Japan niet in rijen laten dwingen en zich gewoon verspreiden. Vele malen dreven we hen tot wanhoop!



Aan weerszijden van het bronzen standbeeld van de Grote Leider staan twee immense beelden. Het standbeeld zelf is op deze foto verscholen achter het linkerbeeld. Het beeld aan de linker kant toont de strijd van Noord Korea voor de onafhankelijkheid, waar natuurlijk veel soldaten en wapens op afgebeeld staan. Het beeld aan de rechterkant toont hoe het land zichzelf na de bevrijding heeft opgebouwd, daar zie je dus mensen met boeken onder de arm, arbeiders, en boeren.



De Grote Leider heeft zijn eigen ‘religie’ of ‘filosofie’ geschreven: de Juche filosofie. Het is een flinke boekenkast vol. De toren op de foto is de Juche toren en is behoorlijk hoog. Binnen in de toren zit een lift waarmee je naar boven kunt. Vanaf daar heb je een prima uitzicht over de miljoenenstad Pyongyang. Vanaf daarboven ziet het er nog best indrukwekkend uit. Alleen als je wat dichter bij de gebouwen komt is het allemaal wel heel erg grauw, zeker omdat alles van beton is. De foto is genomen vanaf de overkant van de Taedong rivier.



Dit is nogmaals een foto van de Juche toren, maar nu genomen vanaf de voet van de toren.



De Juche toren en het grote bronzen beeld van Kim Il Sung staan samen met dit Worker’s Party Monument op één rechte lijn in de stad. Hier zie je ook het nationale symbool van Noord Korea: de oude vertrouwde hamer en sikkel, aangevuld met een penseel. In feite heb je in Noord Korea vier partijen, naast de Arbeiderspartij nog drie anderen. Ze streven echter allemaal hetzelfde na dus hebben de drie andere partijen de Arbeiderspartij het mandaat gegeven om het land te besturen, aldus onze gids.



Dit is het geboortehuis van de Grote Leider. Ongetwijfeld niet meer authentiek want het ziet er wel heel erg strak en netjes uit. Het dorp wat er omheen stond is weggehaald en vervangen door, ik moet zeggen, een erg mooi en rustig park. Op de achtergrond hoor je subtiel maar toch duidelijk hoorbaar gezang en muziek dat door kleine, onzichtbare luidsprekers wordt verspreid.



In de buurt van het geboortehuis is een heuvel die op Pyongyang uitkijkt. Hier is de Juche toren te zien alsook het oranjekleurige gebouw met de twee torens wat een van de vijf grote hotels van Pyongyang is.



Dit is het Yanggakdo International Hotel waar wij gedurende de nachten in Pyongyang verbleven. Op zich een zeer modern hotel waar voor zover wij konden zien alleen buitenlandse gasten verblijven. Het is gelegen op een eiland midden in de Taedong rivier die de stad doorkruist. Zeer handig om alle buitenlanders op een centrale plek te hebben en te houden. Hier konden wij BBC World ontvangen waardoor we geen aflevering van Top Gear hoefde te missen. Ook hoorden wij zo over de ‘paddestoel van vier kilometer’.



Dit is het monument, een groot anker, dat is opgericht voor de West Sea Barrage. Dit is een acht kilometer lange afsluitdijk waar men zeer trots op is. Wat minder vond men het toen wij ze uitlegde dat wij veel meer van dit soort dingen hebben. Op de plek waar ik stond om deze foto te nemen heeft ook ooit Jimmy Carter samen met Kim Il Sung gestaan.



Naast de afbeeldingen van de Grote Leider zie je ook overal monumenten als deze staan. Helaas zien ze er vaak hetzelfde uit: een betonnen obelisk, en dat is het dan. Ook opmerkelijk is dat bij alle monumenten en belangrijke gebouwen en installaties waar de Grote Leider is geweest de plaatselijke gidsen graag melden dat hun leider daar zo en zo vaak is geweest. Ook hangen er overal foto’s waarop te zien is dat hij inderdaad in museum zus en zo is geweest.



Nog een voorbeeld van een afbeelding waar Kim Il Sung bejubeld wordt door zijn volk.



Ter ere van de terugkeer van Kim Il Sung na de bevrijding van Korea is een kopie van de Franse Arc de Triomph opgericht. Hij is echter 16 meter hoger dan die in Parijs. Om de foto te kunnen nemen kon ik gewoon midden op de vierbaans weg gaan staan: gemotoriseerd verkeer is er nauwelijks in de steden. Mensen fietsen veel, maar lopen nog veel meer. Vaak gebruiken ze hiervoor de (snel)wegen en treinverbindingen. Vooral de mensen op de wegen leverde soms gevaarlijke situaties op omdat ze domweg vlak voor onze aanstormende tourbus overstaken.



Een andere manier van verplaatsen is de trolleybus waar er toch behoorlijk wat van rondrijden. Vrijwel altijd erg vol, maar ook erg langzaam rijdend.



Een bezoek aan de metro kon natuurlijk niet uitblijven. Het was op de twee stations waar wij waren erg druk, hoewel dat op deze foto niet te zien is. We gingen van station Glory naar station Reunification. Alle stations hebben dit soort namen. Ze zijn versierd met grote mozaïeken van, natuurlijk, Kim Il Sung. In het midden zie je standaarden met daarin de krant van die dag. We gingen ook zelf met de metro. Verder niks mis mee. In iedere wagon vind je steevast twee kleine portretten van Kim Il Sung en zijn zoon Kim Jong Il. Kim Jong Il is de huidige leider van Noord Korea. In tegenstelling tot zijn vader zie je van hem niet of nauwelijks afbeeldingen en standbeelden.



Negen september is de onafhankelijkheidsdag van Noord Korea. Eens in de vijf jaar zie je hier de massale parades van het leger die je op het nieuws ziet. Dit jaar was het allemaal wat vredelievender. Duizenden jongeren die op een groot plein met elkaar, soort van, synchroon aan het dansen waren ondersteund door live muziek en een gigantisch koor. Aan weerszijden geflankeerd door afbeeldingen van Kim Il Sung, maar ook Lenin en Karl Marx. Toen het synchrone dansen voorbij was werd het publiek uitgenodigd om mee te doen, waar massaal gehoor aan werd gegeven.



Noord Korea kent best een rijke geschiedenis. Dit is een tombe van een van de vroege koningen, die eeuwen geleden leefde.



Tijdens een tussenstop kon ik het niet laten om een plaatje te schieten van een landschap.



Toen we op een coöperatieve boerderij werden rondgeleid werden we continu gevolgd door de dochter van de gids die het allemaal wel spannend vond en van gepaste afstand toekeek.



Tijdens een dag in de bergen kom je overal geschriften tegen die in rotswanden zijn uitgehakt. Wat er staat ben ik vergeten. Tijdens de vrij zware wandeling/beklimming naar boven werden we ingehaald door hele klassen schoolkinderen die een dagje uit waren. Eenmaal boven moesten wij, lange blanken, erg vaak op de foto. Erg leuk was dat. Zeker omdat onze gidsen geen zin hadden om met ons mee te gaan en beneden bleven wachten tot wij een paar uur later weer terug kwamen.



Dit is de cameraman (links) en de hoofdgids die ook wel eens met de camera wilde spelen. Naast een cameraman en de hoofdgids hadden we ook nog een chauffeur in een prima bus met airconditioning, en twee dames waarvan de een gids-in-opleiding en de ander stagiaire was. De hoofdgids was trouwens erg geïnteresseerd in de Engelstalige reisgids die een van de groepsgenoten mee had genomen. Op een gegeven moment vroeg hij op toch wel norse toon of hij hem mocht bekijken. We dachten dat we die reisgids, die je niet het land in mag nemen, niet meer zouden zien. Na hem urenlang tijdens een van de lange busritten van voor naar achter aandachtig te hebben gelezen bracht hij hem echter weer netjes terug. Op zijn linkerborst zie je een speldje. Echt iedere Noord Koreaan draagt zo’n speldje, waarop een afbeelding van Kim Il Sung staat. Zo is hij ‘altijd in ons hart’.



Anti-VS propaganda is alom aanwezig in de vorm van dit soort levensgrote afbeeldingen. Daarnaast wordt zowel in geschrift als door de gidsen nooit gesproken over ‘de Verenigde Staten’. Ze worden altijd de ‘US imperalistic agressors’ genoemd. Grappig is wel dat onze gids zei dat het Noord Koreaanse volk geen hekel heeft aan het Amerikaanse volk; het is slechts de regering en haar beleid waar ronduit haat tegen bestaat. Ook Japan is niet erg geliefd vanwege de gruwelijkheden die ze tijdens de bezetting aan het begin van de vorige eeuw hebben begaan, maar uitingen van anti-Japanse gevoelens hebben we vreemd genoeg niet gezien.



Op weg naar de grens tussen Noord Korea en Zuid Korea kwamen we in Kaeson natuurlijk weer afbeeldingen van Kim Il Sung tegen.



Dit is de grens tussen Noord Korea en Zuid Korea in Panmunjom. Onderaan zie je de blauwe VN barakken waar besprekingen plaats vinden. Tussen de barakken zie je vlak naast de Noord Koreaanse soldaten een soort richel. Dat is de feitelijke grens die dus dwars door de gebouwen heen loopt. Tijdens ons bezoek waren eerst alleen Noord Koreaanse soldaten aanwezig die strategische posities innamen om te voorkomen dat wij de grens over zouden steken. Toen ook aan Zuid Koreaanse zijde een groep toeristen verscheen kwamen de Zuid Koreaanse soldaten naar buiten om hun posities in te nemen.



De middelste van de drie VN barakken mochten wij binnen. Toch wel interessant om te zien hoe de onderhandelingstafel ook weer precies op de grens staat. We mochten ons door de gehele barak begeven en stonden dus op een gegeven moment ook in Zuid Korea. Om te voorkomen dat wij zoiets stoms zouden doen als het openen van de deur aan Zuid Koreaanse zijde posteerden zich twee zeer streng kijkende Noord Koreaanse soldaten zich voor die deur. In feit staan zij dus op dat moment in Zuid Korea!



Hier een duidelijkere foto van de drie blauwe VN barakken. Dit is de situatie nadat wij de middelste blauwe VN barak hebben bezocht. Wat mij opviel was de zeer strakke fysieke houding van de Noord Koreaanse soldaten terwijl de Zuid Koreaanse soldaten een stuk relaxter overkwamen.



Op de vorige foto zie je links in het midden hoe een Zuid Koreaanse soldaat ons zeer geïnteresseerd met een verrekijker observeert. Ik kon het niet laten om tegelijkertijd van hem een foto te nemen. Overigens hebben wij geen enkele Amerikaanse soldaat gezien. Ook is de situatie aan de grens erg contrasterend. Aan de ene kant voel je toch een soort van spanning, met honderdduizenden zwaar bewapende soldaten om je heen. Aan de andere kant was het een zeer mooie dag en in combinatie met de natuurlijke omgeving zeer vredelievend. Maar toch valt er niet te ontkomen aan de vele camera’s die aan weerszijden staan opgesteld, en aan de tank barrières die je tegenkomt.



Dit is een foto van de groep Zuid Koreaanse toeristen die vlak na ons een bezoek brachten. Op de een of andere manier negeerden wij elkaar; er werd niet gezwaaid.



En toen was het tijd om weer terug te gaan naar Beijing. Op de heenweg vlogen we van Beijing naar Pyongyang, terug ging het gedurende 24 uur met de trein. Wij verbleven in een hypermoderne slaapwagon, met airconditioning, prima wc. etc.
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 22:27
En nog wat foto’s.



Pyongyang Centraal Station met de trein naar Beijing klaar voor vertrek. Het was in en om het station erg druk maar wij werden zonder problemen naar binnen geloodst.



Het meest markante gebouw van Pyongyang is toch wel dit gebouw. Het zou het Ryugyong hotel moeten worden, het hoogste hotel in de wereld, maar het is nooit afgebouwd. Op het dak staat een eenzame kraan weg te roesten.



Overzicht van het plein waar het oorlogsmonument staat. Aan weerszijden van het plein diverse beelden die de glorieuze strijd van het Noord Koreaanse leger en volk symboliseren.



Op de kop van het plein dit beeld. Immens groot. Volgens mij was dit het equivalent van ons ‘graf van de onbekende soldaat’.



Twee schoolklassen die net als wij een bezoek kwamen brengen aan het geboortehuis van Kim Il Sung.



Dit is een van de hotels buiten Pyongyang waar wij verbleven. Iedere kamer was voorzien van een ‘hot spring bath’. Het zag er allemaal behoorlijk luxe uit. Op de een of andere manier denk ik dat de gemiddelde Noord Koreaan hier nooit zal komen, of zelfs maar van het bestaan af weet. Toen we aankwamen hoorden we in de verte marsmuziek uit luidsprekers schallen, waarschijnlijk in een nabijgelegen dorp. Dit ging de hele nacht door. Onze gids had niks gehoord en vond het maar een raar verhaal.



Op weg van Pyongyang naar havenstad Nampho rijden we over een tienbaans snelweg. Jammer dat we een van de weinige zijn die dat traject per gemotoriseerd vervoer afleggen. Mensen lopen langs de kant van de weg en leggen enorme afstanden af. Af en toe moeten ze om onduidelijke redenen oversteken en, misschien omdat ze niet zoveel verkeer gewend zijn, doen dat bij voorkeur zonder op te letten en vlak voor een aanstormende bus of auto.



Een plattegrond van de metro. Je drukt op de knop waar je naartoe wilt en klaar ben je. Wij mochten echter direct doorlopen, wat behalve bij het mausoleum van Kim Il Sung overal eigenlijk het geval was.



Dit is een monument dat is opgericht ter ere van de hereniging van de beide Korea’s. Volgens onze gids heeft Noord Korea de ideale oplossing: een verenigd Korea behoudt het socialistische systeem in het noorden en het kapitalistische systeem in het zuiden. We hebben maar niet verteld dat zoiets nooit gaat werken. Opvallend is dat alle Noord Koreanen vrijwel nooit over Noord en Zuid praten maar altijd over Korea als een geheel, met Pyongyang als hoofdstad. Ze hebben ook geen hekel aan Zuid Korea, wel aan de VS uiteraard. Waarom ze dan zichzelf zo bewapenen? Om ‘prepared’ te zijn voor een aanval vanuit het Zuiden.



Tempel bij een van de tombes van een van de oude koningen.



Niet alleen in de steden en langs de wegen zie je leuzen in groot lettertype. Ook in de bergen worden Noord Koreanen aan belangrijke zaken herinnerd. Deze boodschap is echter vredelievend, er staat: ‘houd van de natuur’.



Op de cooperatieve boerderij die we bezochten was ook een kleuterschool. Bij de ingang staat een kast waar ze hun schoenen in kunnen bewaren. Die kast is versierd met van die typische tekeningen die kleuters graag maken. Zoals bijvoorbeeld een vis, een eend, maar ook een pistool en een tank.



Uitzicht over de woningen op de cooperatieve boerderij. In de steden woont men in die betonnen flats, op het platteland in dit soort huizen. Het is allemaal niet heel erg luxe of zo, maar toch hebben ze een dak boven hun hoofd. In het uiterste noorden van het land, waar de hongersnood zou heersen, zijn we echter niet geweest.



Zonsondergang aan het Sijung meer. Het hotel lag direct aan het water.



En dan de verkeersregelaars. Stoplichten heb je wel in Noord Korea. Buiten de stoplichten in de buurt van het mausoleum van Kim Il Sung doen ze het echter niet. Dus moet het verkeer op de ouderwetse manier geregeld worden. Het zijn vrijwel allemaal jonge vrouwen die zich als robots bewegen. Links kijken, met een ruk het hoofd naar rechts en weer kijken. Dan op een manier zoals alleen een soldaat dat kan zich omdraaien. Stok omhoog en daarna in een perfecte hoek van 90 graden naar links zodat het verkeer linksaf kan slaan. Ook als de ene de ander komt aflossen gaat dit op een manier alsof er een wisseling van de wacht plaats vindt, inclusief salueren.



Dat de verkeersregelaars niet altijd een heel spannend beroep hebben is te zien op dit kruispunt in Kaeson. Een van de weinige mannelijke verkeersregelaars heeft niks te doen omdat er simpelweg niet of nauwelijks verkeer is. Hij staat er ook een stuk nonchalanter bij dan zijn vrouwelijke collega’s.



Op de hoogste heuvel in Kaeson staat wederom een groot bronzen beeld van Kim Il Sung die tevreden over de tweede stad van Noord Korea uitkijkt.



Uitzicht over Kaeson dat nauwelijks flatgebouwen kent en voornamelijk uit laagbouw bestaat. Een schril contrast met het grauwe Pyongyang.



En nog een afbeelding van het strijdbare Noord Koreaanse volk. Tijdens mijn verblijf daar heb ik de indruk gekregen dat het een zeer trots volkje is dat zich staande weet te houden tegenover de grote boze VS. Jammer alleen dat ze dat op zodanige manier doen dat er van voor ons doodnormale zaken als supermarkten, internet en vrijheid geen sprake is.
#ANONIEMmaandag 21 november 2005 @ 22:28
En nog een paar, de meest interessante heb ik nu wel gehad.



Op Noord Koreaans gebied staat de barak waar ooit de wapenstilstand is ondertekend. Dit is het Engelstalige exemplaar, al aardig door de tand des tijds aangetast. Officieel zijn de twee landen dus nog steeds in staat van oorlog. Op een andere tafel ligt de Koreaanse versie. De Engelse versie is vergezeld van een versleten VN vlag. Naast de Koreaanse versie staat een gloednieuwe Noord Koreaanse vlag.



Met een oude Tupolev van Air Koryo werden we van Beijing naar Pyongyang gevlogen. Ik ben niet bang om te vliegen maar voelde me in dit vliegtuig niet op mijn gemak. Grappig genoeg was de vlucht zelf comfortabeler dan de vlucht van Amsterdam naar Beijing waar we op het laatst toch wat turbulentie hadden. Maar dat heeft natuurlijk niks met het vliegtuig te maken. Na de landing werden de remmen met behulp van water gekoeld.



Direct na aankomst werden we naar het circus gedirigeerd. Echter geen dieren, alleen acrobaten en clowns. Al met al best indrukwekkend en ook leuk om te zien hoe het publiek zich bijzonder goed vermaakte. Op de achtergrond worden tijdens de voorstelling afbeeldingen getoond van natuurtaferelen en het nationale symbool, maar ook van de militaire macht van het leger zoals hier te zien is. Let wel, de zaal zat vol met kinderen.



En dan het oorlogsmuseum. Vol met ‘bewijsstukken’ dat de VS de Koreaanse oorlog begonnen is, en niet Noord Korea. De kelder staat vol met neergeschoten en in beslaggenomen VS oorlogstuig. Verder wordt verhaald over de heldendaden van Kim Il Sung en is op de bovenste verdieping een gigantisch panorama te zien van een veldslag. De verschillende hallen in het museum hebben namen als “Hall showing the Captured Weapons and Defeat of the U.S. Imperialist Aggressors’ en “Hall showing the U.S. Imperialist Aggressors’ Atrocities”.



In de jaren zestig vond een incident plaats met een onderzoeksvaartuig van de VS dat eigenlijk een spionagevaartuig was. De GER 2 alias de Pueblo werd gevangen genomen, waarbij een VS marinier om het leven kwam. De bemanning werd maandenlang vastgehouden totdat de VS officieel excuses maakte. Op de boot werden we rondgeleid en konden we met eigen ogen de machinegeweren, afluisterapparatuur, en granaatinslagen zien. Al met al was het inderdaad een VS spionageschip, maar wordt het door de Noord Koreanen allemaal wel heel erg opgeblazen.



In het geboortehuis van Kim Il Sung zijn deze drie potten te zien. Naar eigen zeggen zijn dit de originele potten die door zijn moeder zijn aangeschaft. De pot rechts is gedeukt, maar ja, je hebt niet veel keus als je een arm boerengezin bent (aldus de overlevering).



Uitzicht op het sluizengedeelte van de West Sea Barrage. Er werd een video vertoond over de totstandkoming van het project. Het nationalisme spatte van het scherm, evenals de verheerlijking van Kim Il Sung die met eigen hand de locatie van de dijk zou hebben bepaald.



Op deze boot in de Taedong rivier aten we een Koreaanse barbecue. Erg lekker. Van de kant werden we gadegeslagen door Noord Koreanen die gezellig met z’n allen zaten te picknicken, dansen en zingen. Enig gevoel van schaamte kon ik niet onderdrukken.



In ieder treinstel van de metro hangen de portretten van de beide Kim’s.



Zomaar een straattafereel. De dames dragen veelal traditionele klederdracht (de felgekleurde jurkjes). Overigens waren de beide dames die ons vergezelden meestal gewoon in behoorlijk Westers aandoende jurkjes en mantelpakjes gekleed.



Uitzicht op het hotel in Pyongyang vanaf de Juche toren. Te zien is dat het hotel op een eiland in de Taedong rivier staat.



Nog een uitzicht vanaf de Juche toren.



En nog een Juche toren uitzicht. Pyongyang is best een grote stad, er wonen een paar miljoen mensen.



Uitzicht vanaf een graftombe van een koning gelegen op een heuvel.



De bus waar we het hele land mee doorkruist hebben. Eigendom van het “Korean International Tourism Corporation”.



Een van de lunches vond plaats op een fish farm. Ik ben geen visliefhebber, maar de vis en alles er omheen dat we daar te eten kregen was erg lekker. Sowieso is het eten in Noord Korea, voor buitenlanders tenminste, prima. Hoewel na een tijdje een lekkere pizza of zelfs een Big Mac toch wel verleidelijk worden.
Bonobo11maandag 21 november 2005 @ 22:32
Hulde voor de Repost
TC03maandag 21 november 2005 @ 22:44
Mooie reportage. Gek land, dat Noord-Korea.
BlaatschaaPmaandag 21 november 2005 @ 22:45
quote:
Op maandag 21 november 2005 22:32 schreef Bonobo11 het volgende:
Hulde voor de Repost
Dit ja!
gdaymaandag 21 november 2005 @ 23:01
Dank u, anarchitect!
MoChemaandag 21 november 2005 @ 23:05
je zou trouwens ook eens de docu van een paar Nederlanders moeten bekeijken "Noord Korea, een dag uit het leven... " zoiets was de titel dacht ik. Heb het hier op de pc staant incl. Ondertitels en moet zeggen dat het fascinerend is. Natuurlijk voor een groot gedeelde pure propaganda omdat ze niks negatiefs mochten filmen maar een bewegend beeldje geeft je een veel betere indruk dan de fotos op internet, hoewel het ook voor de videocamera natuurlijk voor een groot deel een toneelstuk blijft.

Een oudoom (zo noem je toch de man van je vaders tante? ) was trouwens in NKorea geweest voordat Kim il sung dood ging en die zegt dat hoewel het natuurlijk toen al geen pretje was het wel een stuk 'positiever' was dan nu...ik weet niet hoeveel daarvan waar is aangezien hij natuurlijk ook in die tijd een standaard tour heeft gekregen maar volgens mij krijg je als diplomaat (van een mede-communistisch land) natuurlijk wel te horen en te zien dan de standaar toerist uit de noord-oost polder


Edit: zie net dat het stukje over de docu "een dag uit het leven.." al is geweest en trouwens thumbs up voor anarchitect voor zun fototjes en repost

[ Bericht 13% gewijzigd door MoChe op 21-11-2005 23:11:26 ]
Foo_niksmaandag 21 november 2005 @ 23:07
Wat is het er waanzinnig schoon ,je ziet ergens straatvuil
gdaymaandag 21 november 2005 @ 23:08
quote:
Op maandag 21 november 2005 23:05 schreef MoChe het volgende:
je zou trouwens ook eens de docu van een paar Nederlanders moeten bekeijken "Noord Korea, een dag uit het leven... " zoiets was de titel dacht ik. Heb het hier op de pc staant incl. Ondertitels en moet zeggen dat het fascinerend is. Natuurlijk voor een groot gedeelde pure propaganda omdat ze niks negatiefs mochten filmen maar een bewegend beeldje geeft je een veel betere indruk dan de fotos op internet, hoewel het ook voor de videocamera natuurlijk voor een groot deel een toneelstuk blijft.
Dat is (zoals ik hierboven ook al zei) inderdaad een hele interessante documentaire. Ik ben helaas vergeten om die op te slaan op mijn pc.

Heb je de reacties op die documentaire bekeken op de site van Tegenlicht?
gdaymaandag 21 november 2005 @ 23:09
quote:
Op maandag 21 november 2005 23:07 schreef Foo_niks het volgende:
Wat is het er waanzinnig schoon ,je ziet ergens straatvuil
Ze lopen er constant te vegen, en er rijden nauwelijks auto's. Bovendien zullen ze niet eens durven om iets op de grond te gooien.

Denk dat het daarmee te maken zal hebben.
renz0rmaandag 21 november 2005 @ 23:24
WOW
du_kemaandag 21 november 2005 @ 23:35
Hele mooie reportage.
gdaydinsdag 22 november 2005 @ 00:26
k_man/anarchitect, jullie hebben ongetwijfeld kimchi gegeten. Hoe vonden jullie dat smaken?
Kopstootdinsdag 22 november 2005 @ 01:26
Prachtig, nu weet ik dat ik nog maar wat extra ga sparen, en toch ernstig twijfel aan 't nut van een auto voor me, als ik ook op "vakantie" naar dit soort oorden kan.

Prachtig!
#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 12:59
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 01:26 schreef Kopstoot het volgende:
Prachtig, nu weet ik dat ik nog maar wat extra ga sparen, en toch ernstig twijfel aan 't nut van een auto voor me, als ik ook op "vakantie" naar dit soort oorden kan.

Prachtig!
Ook al is alles strak geregisseerd en weet je dat je niet alles te zien krijgt, daar merk je eigenlijk niet zoveel van omdat je de hele dag bezig bent. Je hebt simpelweg geen tijd om daarover na te denken. Je zult er dus geen spijt van krijgen. Plak er meteen een paar extra dagen/weken China aan vast. Ga wel in een prettig deel van het jaar, dus niet in hartje winter of in de regentijd, of je moet dat leuk vinden natuurlijk...
#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 13:49
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 00:26 schreef gday het volgende:
k_man/anarchitect, jullie hebben ongetwijfeld kimchi gegeten. Hoe vonden jullie dat smaken?
Moet je me even helpen, hoe ziet dat er uit? Is dat dat scherpe spul?
gdaydinsdag 22 november 2005 @ 14:19
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 13:49 schreef anarchitect het volgende:

[..]

Moet je me even helpen, hoe ziet dat er uit? Is dat dat scherpe spul?
Dat is dat spul, gemaakt van Chinese kool en radijs enzo. Wellicht is het voor de gemiddelde westerling wel scherp ja.

illusionsdinsdag 22 november 2005 @ 16:56
Wow wat een raar land. Dan vraag ik me toch af, hoe is Zuid Korea dan? Is dat ook zo erg, of een stuk vrijer?
TC03dinsdag 22 november 2005 @ 17:36
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 16:56 schreef illusions het volgende:
Wow wat een raar land. Dan vraag ik me toch af, hoe is Zuid Korea dan? Is dat ook zo erg, of een stuk vrijer?
! Zuid-Korea is gewoon een democratisch en kapitalistisch land, en behoorlijk welvarend ook.
marckvandijkdinsdag 22 november 2005 @ 18:08
het lijkt mij ook wel boeiend mijn vader heeft een half jaar in zuid korea gewerkt. Voor Huandai. Hij zei idd dat er op de grens de hele dag met microfoons over en weer werd geschreeuwd met leuzen over elkaar. Ook heerste er op de grens een onprettige spanning. Verder over Zd-korea, het is een mooi maar smerig land. Het is allemaal niet zo goed geregeld als bij ons, maar de hotels zijn goed ( denk aan het Huandai hotel ), daar zat mn pa namenlijk. Verder is het zuiden redelijk westers, je treft er bijna alle westerse bedrijven aan zoals mac donalds en grote billboards van Coca Cola.
gdaydinsdag 22 november 2005 @ 19:15
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 16:56 schreef illusions het volgende:
Wow wat een raar land. Dan vraag ik me toch af, hoe is Zuid Korea dan? Is dat ook zo erg, of een stuk vrijer?
Volgens mij wordt het tijd dat ze op de middelbare school wat meer tijd besteden aan de opdeling van Korea.
gdaydinsdag 22 november 2005 @ 19:17
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 18:08 schreef marckvandijk het volgende:
het lijkt mij ook wel boeiend mijn vader heeft een half jaar in zuid korea gewerkt. Voor Huandai. Hij zei idd dat er op de grens de hele dag met microfoons over en weer werd geschreeuwd met leuzen over elkaar. Ook heerste er op de grens een onprettige spanning. Verder over Zd-korea, het is een mooi maar smerig land. Het is allemaal niet zo goed geregeld als bij ons, maar de hotels zijn goed ( denk aan het Huandai hotel ), daar zat mn pa namenlijk. Verder is het zuiden redelijk westers, je treft er bijna alle westerse bedrijven aan zoals mac donalds en grote billboards van Coca Cola.
Ja, ze zitten constant propaganda over en weer te smijten. Noord-Korea schreeuwt hoe geweldig het Juche Idee is, en hoeveel ze te danken hebben aan die ideologie. Wat Zuid-Korea schreeuwt weet ik eigenlijk niet? Misschien iets over Guus of Dick?
marckvandijkdinsdag 22 november 2005 @ 20:51
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 19:17 schreef gday het volgende:

[..]

Ja, ze zitten constant propaganda over en weer te smijten. Noord-Korea schreeuwt hoe geweldig het Juche Idee is, en hoeveel ze te danken hebben aan die ideologie. Wat Zuid-Korea schreeuwt weet ik eigenlijk niet? Misschien iets over Guus of Dick?
Die schreeuwden:

Zet dat ding is uit.......we worden gek van jullie propaganda......Oh ja wij hebben lekker Mac Donalds!!



[ Bericht 2% gewijzigd door marckvandijk op 22-11-2005 21:04:02 ]
#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 20:56
quote:
Op donderdag 17 november 2005 23:19 schreef gday het volgende:
En heb je je ook in op de hotelkamer koest gehouden over het land?

The walls have ears....
Na een paar dagen van alles en nog wat gezien te hebben waarbij alles een overduidelijk Kim Il Sung stempel had liepen we in het natuurhistorisch museum rond. Daar zie je dingen als de eerste vuursteen en zo. Een van de reisgenoten vond het allemaal zeer interessant en liep druk foto's te nemen. Dat mocht eigenlijk niet en dus greep de gids van het museum zelf op een gegeven moment heel beleefd in.

Daarop werd de reisgenoot oprecht boos en zei, in het Engels (en dat spreken al die gidsen daar prima) ongeveer zoiets als dit "Alles dat gaat over Kim Il Sung en over hoe goed hij wel niet is, *daar* mogen we wel foto's van nemen, maar als het *echt* interessant wordt mag het niet!". Hij legde erg duidelijk de nadruk op "echt".

Gevolg was een doodse stilte: niemand van de groep durfde iets te zeggen en zag in gedachten alle speciale uitstapjes van de komende dagen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De gids van het museum stond met haar mond vol tanden. De overige gidsen stonden buiten mijn gezichtsveld. Wie de stilte brak weet ik niet meer, maar iemand riep in het Nederlands iets als "En bedankt, he!" waarop op een of andere manier de gids weer verder begon te praten. Verder niks gemerkt in de zin van dat het programma werd versobert of zo, en de betreffende reisgenoot is er nog vaak mee gepest.
MoChedinsdag 22 november 2005 @ 21:06
"en toen was het stil" zeggen in zoon geval is altijd het beste
#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 21:16
quote:
Op maandag 21 november 2005 02:01 schreef kikoooooo het volgende:
Noord-Korea, een land wat mij ook fascineerd! Ik wil er ook ooit nog wel eens naartoe

Dat hotel waar jullie het over hadden hè, wat is daarmee gebeurt dat je die eigenlijk niet mag zien? En mag je serieus niet zonder begeleiding je hotelkamer verlaten? En word je serieus afgeluisterd in je hotelkamer?
Een anecdote hierover, beetje lang. Na de overnachting in het hotel aan het Sijung meer zouden we de halve dag gaan wandelen. Ik en nog twee reisgenoten hadden daar geen zin in en mochten in het hotel blijven. Zonder begeleiding.

Eerst beetje rondgelopen op het terrein, maar dat was al snel saai. Aan de receptioniste zo goed en zo kwaad als dat kon gevraagd of we wat verder mochten lopen. Dat mocht. Wij over de vrij lange en van het zicht van het hotel onttrokken oprijlaan gelopen. Bij de ingang staat een huisje, maar verder niemand te zien. In de verte zien we de kustlijn. Ja, daar willen we naartoe.

Dus we lopen de weg op. Tussen de zee en ons ligt een klein dorpje met nogal wat bedrijvigheid. Hup, door de lage bebossing er naartoe. Mensen zien ons en dan volgt het overbekende heen en weer gezwaai en geglimlach. Een oude vrouw neemt ons mee het dorp binnen. Het lijkt erop dat we een huis/krot mee binnengenomen worden, maar daar maakt een nors kijkende ongeveer 16 jaar oud jochie in soldatenuniform met geweer een einde aan. We mogen niet verder. Een collega met wat meer onderscheidingen lijkt met de vrouw te overleggen. Ondertussen staan wij buiten, midden in het dorp een beetje rond te kijken. Na een minuut of vijf hebben we het gezien en slenteren we weer richting weg. Vreemd genoeg worden we niet tegengehouden of zo.

We besluiten de weg verder af te lopen omdat op een kaart staat aangegeven dat er een "resort" iets verderop moet liggen. Lopend worden we voortdurend ingehaald door mensen op de fiets en op oude vrachtwagens. Iedereen nieuwsgierig en verbaasd naar ons kijkend. Sommige fietsers die ons van achter inhalen blijven in het voorbijrijden naar ons kijken, en hadden daarom moeite om op de weg te blijven. Blijkbaar iets heel bijzonders, van die lange blanken op de weg.

En ja hoor, een kilometer of 2 verder is het resort. Nou ja, meer een bunkerachtig iets, op de top van de duinen. En hoera, we kunnen het strand op. Er staat een bord, met Koraanse tekst, dus we kunnen het niet lezen. We lopen wat over het strand en zien ondertussen mensen in het resort achter de ramen naar ons gluren. Even een plaatje schieten, en we lopen weer terug. We passeren weer het bord, en op de achterkant staat "Halt". Hebben we zojuist met veel geluk een mijnenveld of zo getrotseerd of zo?

Een van de twee anderen komt op het idee om in het resort wat te gaan drinken. Er is zowaar personeel: 2 dames. Het enige wat we kunnen bestellen is koffie of thee. Nou ja, koffie dan maar. Hup opdrinken, en weer terug. Weer via dezelfde weg terug naar het hotel, en weer veel bekijks natuurlijk. Trouwens ook van soldaten die eigenlijk altijd wel op een van de overvolle vrachtauto's te vinden zijn. Terug bij het hotel gekomen wachten we op de anderen.

Later worden we door onze reisbegeleider gevraagd of we dit liever niet nog een keer willen doen. Maar verder ook helemaal niets gemerkt van ingeperkte vrijheden of zo. Dus met bewegingsvrijheid zit het wel goed daar
gdaydinsdag 22 november 2005 @ 21:27
Ik weet niet of ik dat zou durven. Wel een mooie ervaring, of niet?
#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 21:34
quote:
Op zondag 20 november 2005 17:45 schreef k_man het volgende:
Nee, je mag niet gaan en staan waar je wilt. Je wordt met een busje vervoerd van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Daar mag je dan rondkijken en wat foto's maken, waarna het weer naar de volgende attractie gaat.
Het programma is vast inderdaad, alhoewel de gids ons probeerde wijs te maken dat we door zijn geregel het mausoleum mochten bezoeken en dat dat heel speciaal was en zo (yeah, right). Het viel me nog best mee met de bewegingsvrijheid. Onze gids werd gek van het zooitje Nederlands ongeregeld. Al op het vliegveld had hij moeite ons bij elkaar te krijgen. Toen we op het grote plein met de universiteitsbibliotheek aankwamen, best een groot plein, stapten we uit de bus. Waar een groep Jappaners orderlijk in rijen van twee achter de gids aanlopen, verspreidden wij Nederlanders zich als een fragmentatiebom over het plein. De twee hulpgidsjes werden er door de hoofdgids op uit gestuurd om te voorkomen dat we al te ver gingen.

Dit is eigenlijk de hele reis zo gegaan. In het begin bespeurde ik enige paniek, maar na een tijdje leek hij de hoop opgegeven te hebben. We hebben hem op zijn verzoek wat Nederlandse woordjes geleerd: "Hierkomen" en "opschieten" waren geloof ik zijn favoriet. Die gebruikte hij af en toe als het echt serieus de bedoeling was dat we bij elkaar bleven. In het oorlogsmuseum maakten we het te bont, dat is eigenlijk de enige keer dat hij serieus not amused was. Gelukkig had iedereen dat door en bleef de schade beperkt tot een laatste waarschuwing.

Regelmatig mochten we ook bij "attracties" vrij rondlopen. In het stadspark bijvoorbeeld (die met die draaimolen). De gids bleef achter met zijn clubje, en wij konden dan toch behoorlijk vrij rondlopen. Contact met de bevolking in de vorm van met ze praten deed je niet, om ze niet in de problemen te brengen. Maar als we hadden gewild had het zo gekund. Of we hadden ze iets kunnen geven of zo. Geen probleem. Niet gedaan natuurlijk. Want wie weet wat er "under cover" allemaal nog met je meeloopt.

De laatste avond ging de gids zwaar aan de alcohol. Tijdens het eten in het favoriete duck restaurant van PyongYang begon hij een drinkwedstrijdje met de Nederlandse reisbegeleider. Nederland won zal ik maar zeggen. De gids-in-opleiding deed ook mee, maar die is tijdens de busrit terug naar het hotel over haar nek gegaan. De gids ging luid zingend over de microfoon lallend te keer. Geweldig hoe hij transformeerde van starre odehandhaver in een mens. Al met al best een toffe peer met een apart gevoel voor humor. Ben benieuwd hoe het met hem gaat. En hoe het met hem zal gaan mocht daar ooit de boel nog eens goed in elkaar storten. Zo'n baan als gids lijkt me toch een luizenbaantje, zeker als je kijkt naar de E100+ tip die hij kreeg.
babbadinsdag 22 november 2005 @ 21:42
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 20:51 schreef marckvandijk het volgende:

[..]

Die schreeuwden:

Zet dat ding is uit.......we worden gek van jullie propaganda......Oh ja wij hebben lekker Mac Donalds!!

#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 21:43
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 21:27 schreef gday het volgende:
Ik weet niet of ik dat zou durven. Wel een mooie ervaring, of niet?
Achteraf gewoon een domme actie natuurlijk, maar op dat moment liep het gewoon zo. Vergeet ik in ieder geval nooit meer. Ik zou het alleen niet aanraden om iets dergelijks te doen. Heb je pech met je gids, wordt je reisschema misschien een stuk soberder.
#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 21:58
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 21:34 schreef anarchitect het volgende:
Het programma is vast inderdaad, alhoewel de gids ons probeerde wijs te maken dat we door zijn geregel het mausoleum mochten bezoeken en dat dat heel speciaal was en zo (yeah, right).
Je kunt wel een beetje invoedl hebben op het programma. Bij ons legden de gidsen op de eerste avond het programma uit en vroegen toen of wij nog wensen hadden. Toen ben ik dus begonnen over 'the big pyramid building'.
quote:
Tijdens het eten in het favoriete duck restaurant van PyongYang begon hij een drinkwedstrijdje met de Nederlandse reisbegeleider.


Daar zijn wij ook geweest. Het Engels van onze ene gids was qua uitspraak niet altijd even zuiver. Dus wij vroegen ons af, wat zégt ze nou toch? Duck? Dog?
Pizza_Shooterdinsdag 22 november 2005 @ 22:03
Mooi verslag, leuk dat de foto's het weer doen.
#ANONIEMdinsdag 22 november 2005 @ 22:05
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 14:19 schreef gday het volgende:

[..]

Dat is dat spul, gemaakt van Chinese kool en radijs enzo. Wellicht is het voor de gemiddelde westerling wel scherp ja.

[afbeelding]
Een béétje scherp?

Man, het brandt gaten door je hele spijsverteringsstelsel!
MoChedinsdag 22 november 2005 @ 22:09
*moche is jaloers op anarchitect
gdaydinsdag 22 november 2005 @ 23:23
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 22:05 schreef k_man het volgende:

[..]

Een béétje scherp?

Man, het brandt gaten door je hele spijsverteringsstelsel!
Hehe, nou ja, ik ben half indisch en ik ben dus wel wat gewend van m'n (groot)moeders kookkunsten. Maar het zou me niet verbazen als ik het ook pittig zal vinden inderdaad.

Maar vond je het lekker?
#ANONIEMwoensdag 23 november 2005 @ 01:16
Nee. Je proeft ook niks. Het is zo alleroverheersend scherp dat er verder niks van smaak doordringt.
kikoooooowoensdag 23 november 2005 @ 14:21
Geweldige verhalen anarchitect!

Vooral met die dronken gids... zo zie je maar weer dat ze gewoon gigantisch bang zijn voor hun regime...

ik wil ook naar n-korea!
kikoooooowoensdag 23 november 2005 @ 14:25
quote:
Op woensdag 23 november 2005 01:16 schreef k_man het volgende:
Nee. Je proeft ook niks. Het is zo alleroverheersend scherp dat er verder niks van smaak doordringt.
Arvidwoensdag 23 november 2005 @ 14:49
Ik volg N-Korea al jaren op de voet en wil er heel graag heen. Tevens wat reizen in China, lijkt me machtig mooi.

K-man en anarchitect zijn jullie met vrienden heen gegaan of in je eentje gemerged met vreemden om in een groep te reizen (anders is het idd belachelijk duur)?
Ik wil ook een reisje plannen naar dat land maar niemand in mijn omgeving wil/kan mee.
#ANONIEMwoensdag 23 november 2005 @ 15:08
quote:
Op woensdag 23 november 2005 14:49 schreef Arvid het volgende:
K-man en anarchitect zijn jullie met vrienden heen gegaan of in je eentje gemerged met vreemden om in een groep te reizen (anders is het idd belachelijk duur)?
Ik ben in mijn eentje meegeweest met een 'groepsreis'. De 'groep' bestond echter uit slechts twee andere personen.
Arvidwoensdag 23 november 2005 @ 17:43
quote:
Op woensdag 23 november 2005 15:08 schreef k_man het volgende:

[..]

Ik ben in mijn eentje meegeweest met een 'groepsreis'. De 'groep' bestond echter uit slechts twee andere personen.
Haha.
Maar ik kan er dus wel heen als niemand die ik ken meewil, gewoon opgeven bij een N-Korea travel broker? Ik ga wel liever in een groep, in m'n eentje vind ik maar niks en bovendien is groepsreis goedkoper.
#ANONIEMwoensdag 23 november 2005 @ 20:19
Ja, dat kan. En als je even het topic leest weet je bij welke organisaties je terecht kunt.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 12:51
quote:
Op woensdag 23 november 2005 14:49 schreef Arvid het volgende:
Ik volg N-Korea al jaren op de voet en wil er heel graag heen. Tevens wat reizen in China, lijkt me machtig mooi.

K-man en anarchitect zijn jullie met vrienden heen gegaan of in je eentje gemerged met vreemden om in een groep te reizen (anders is het idd belachelijk duur)?
Ik wil ook een reisje plannen naar dat land maar niemand in mijn omgeving wil/kan mee.
Gewoon met KoningAap's versie van massatoerisme: 17 man + 1 begeleider, ik kende verder niemand. Erg gezellige groep gehad, maar dan nog is het redelijk aan de prijs (zie site KoningAap).

Die begeleider had trouwens de tijd van zijn leven: in NK hoefde hij niks te doen. In China wel. We landden 6 uur te laat dus moest hij ons eerst met de zweep de taxibus injagen, droppen bij het hotel en dan letterlijk het op een lopen zetten om nog op tijd met onze paspoorten in de hand het visum voor NK te regelen.

Een paar reisgenoten waren al in China. Een paar anderen bleven nog wat langer na terugkomst uit NK.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 12:54
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 23:23 schreef gday het volgende:

Hehe, nou ja, ik ben half indisch en ik ben dus wel wat gewend van m'n (groot)moeders kookkunsten. Maar het zou me niet verbazen als ik het ook pittig zal vinden inderdaad.

Maar vond je het lekker?
Al het eten was daar lekker, gewoon genant lekker gezien de dingen die de rest van de mensen daar te eten krigt. Maar dit spul moest je echt met mate eten. Alleen dat groene wat op de foto erbij staat herken ik niet.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 13:13
quote:
Op dinsdag 22 november 2005 21:58 schreef k_man het volgende:

Daar zijn wij ook geweest. Het Engels van onze ene gids was qua uitspraak niet altijd even zuiver. Dus wij vroegen ons af, wat zégt ze nou toch? Duck? Dog?
De gidsen vertelden ons dat ze in Noord Korea, in tegenstelling tot Zuid Korea, geen hond eten. Vond ik wel verrassend, en geruststellend.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 13:15
quote:
Op woensdag 23 november 2005 17:43 schreef Arvid het volgende:
Haha.
Maar ik kan er dus wel heen als niemand die ik ken meewil, gewoon opgeven bij een N-Korea travel broker? Ik ga wel liever in een groep, in m'n eentje vind ik maar niks en bovendien is groepsreis goedkoper.


Ben benieuwd of KoningAap nog steeds met Air Koryo gaan nu ze in Nederland (of was het Belgie of Europa of zo) op de zwarte lijst staan.
gdaydonderdag 24 november 2005 @ 13:34
quote:
Op donderdag 24 november 2005 12:54 schreef anarchitect het volgende:

[..]

Al het eten was daar lekker, gewoon genant lekker gezien de dingen die de rest van de mensen daar te eten krigt. Maar dit spul moest je echt met mate eten. Alleen dat groene wat op de foto erbij staat herken ik niet.
Ik geloof dat er meer dan 50 verschillende soorten kimchi zijn, dus het kan wel kloppen dat je het niet helemaal herkent.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 17:49
quote:
Op donderdag 24 november 2005 13:13 schreef anarchitect het volgende:
De gidsen vertelden ons dat ze in Noord Korea, in tegenstelling tot Zuid Korea, geen hond eten. Vond ik wel verrassend, en geruststellend.
Volgens mij vreten ze alles wat ze te pakken kunnen krijgen.
kikoooooodonderdag 24 november 2005 @ 17:49
quote:
Op donderdag 24 november 2005 17:49 schreef k_man het volgende:

[..]

Volgens mij vreten ze alles wat ze te pakken kunnen krijgen.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 17:50
quote:
Op donderdag 24 november 2005 12:51 schreef anarchitect het volgende:
droppen bij het hotel en dan letterlijk het op een lopen zetten om nog op tijd met onze paspoorten in de hand het visum voor NK te regelen.
Je bent niet zelf bij de ambassade geweest voor het visum? Jammer, dat was best leuk om mee te maken.
gdaydonderdag 24 november 2005 @ 18:44
quote:
Op donderdag 24 november 2005 17:50 schreef k_man het volgende:

[..]

Je bent niet zelf bij de ambassade geweest voor het visum? Jammer, dat was best leuk om mee te maken.
Vertel.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 20:07
quote:
Op donderdag 24 november 2005 17:49 schreef k_man het volgende:

[..]

Volgens mij vreten ze alles wat ze te pakken kunnen krijgen.
Heb wel een paar honden gezien, gewoon los. Verder eigenlijk in het hele land verdacht weinig dieren. Veel natuur, maar weinig dieren behalve de behoorlijk magere koeien en zo. Vogels nauwelijks gezien of gehoord.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 21:35
quote:
Op donderdag 24 november 2005 18:44 schreef gday het volgende:

[..]

Vertel.
De ambassade ligt (jawel!) in de ambassadewijk van Beijing. Daar kom je als toerist anders niet zo snel. Brede, groene lanen met grote villa's en op zo ongeveer elke straathoek en voor elk pand een militaire post.

In één van die villa's betreed je een sober verlichte hal met een lange balie en zo'n typisch schilderij van een berglandschap. Daar vul je een formulier in en vervolgens moet je wachten. Een half uurtje.

Dan komt men terug met een blauw, dubbelgevouwen A5-je met wat onbegrijpelijke tekens en een leeg vakje. Met een potje plaksel - zo'n klein potje met een kwastje aan het dopje, zoals je nog kent van de kleuterschool - moet je dan zelf je foto op netjes op het vakje plakken.

Er komt nog een stempel op en dat is 'm dan: je visum voor Noord-Korea!

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 24-11-2005 21:35:49 ]
gdaydonderdag 24 november 2005 @ 22:37
quote:
Op donderdag 24 november 2005 21:35 schreef k_man het volgende:

[..]

De ambassade ligt (jawel!) in de ambassadewijk van Beijing. Daar kom je als toerist anders niet zo snel. Brede, groene lanen met grote villa's en op zo ongeveer elke straathoek en voor elk pand een militaire post.

In één van die villa's betreed je een sober verlichte hal met een lange balie en zo'n typisch schilderij van een berglandschap. Daar vul je een formulier in en vervolgens moet je wachten. Een half uurtje.

Dan komt men terug met een blauw, dubbelgevouwen A5-je met wat onbegrijpelijke tekens en een leeg vakje. Met een potje plaksel - zo'n klein potje met een kwastje aan het dopje, zoals je nog kent van de kleuterschool - moet je dan zelf je foto op netjes op het vakje plakken.

Er komt nog een stempel op en dat is 'm dan: je visum voor Noord-Korea!
Wel jammer dat die niet in je paspoort komt. Mag je dat visum wel houden, of moet je die inleveren bij het verlaten van Noord-Korea?
MoChedonderdag 24 november 2005 @ 22:43
quote:
Op donderdag 24 november 2005 22:37 schreef gday het volgende:

[..]

Wel jammer dat die niet in je paspoort komt. Mag je dat visum wel houden, of moet je die inleveren bij het verlaten van Noord-Korea?
eigk zou het gewoon in de paspoort moeten komen... is wel zo leuk.
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 22:44
quote:
Op donderdag 24 november 2005 22:37 schreef gday het volgende:

[..]

Wel jammer dat die niet in je paspoort komt. Mag je dat visum wel houden, of moet je die inleveren bij het verlaten van Noord-Korea?
Hij wordt ingenomen als je het land verlaat. Reisgenoten wilden er een kopietje van maken, maar dat mocht niet van de gidsen. Ik heb er nog wel een foto van.
MoChedonderdag 24 november 2005 @ 22:46
kun je die hier posten toevallig?
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 23:01
#ANONIEMdonderdag 24 november 2005 @ 23:06
Even gekoekeld;

MoChevrijdag 25 november 2005 @ 00:11
hehe qewl zou zoon stempeltje dolgraag in mun paspoort willen hebben en dan naar amerika gaan
marckvandijkvrijdag 25 november 2005 @ 01:30
quote:
Op donderdag 24 november 2005 23:06 schreef k_man het volgende:
Even gekoekeld;

[afbeelding]
dat ben jij toch niet mag ik hopen?
#ANONIEMvrijdag 25 november 2005 @ 22:51
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 00:11 schreef MoChe het volgende:
hehe qewl zou zoon stempeltje dolgraag in mun paspoort willen hebben en dan naar amerika gaan
Je krijgt geen stempel in je paspoort.
#ANONIEMvrijdag 25 november 2005 @ 22:52
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 01:30 schreef marckvandijk het volgende:

[..]

dat ben jij toch niet mag ik hopen?
Zou ik er dan met koekel naar hebben moeten zoeken?
gdayvrijdag 25 november 2005 @ 22:54
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 22:52 schreef k_man het volgende:

[..]

Zou ik er dan met koekel naar hebben moeten zoeken?
Misschien helpt het als je het de volgende keer gewoon google noemt
#ANONIEMvrijdag 25 november 2005 @ 23:05
Google?

Ken ik niet. Is dat nieuw?
#ANONIEMvrijdag 25 november 2005 @ 23:08
Koekel
Roivrijdag 25 november 2005 @ 23:14
Mooie foto's ook.
gdayzaterdag 26 november 2005 @ 10:59
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 23:08 schreef k_man het volgende:
Koekel
Ik kom dan ook niet uit Den Haag.
gdayzaterdag 3 december 2005 @ 01:42
Op de site van de Korean Friendship Association heb ik een gallery gevonden met foto's van mensen die in Noord Korea zijn geweest als vrienden van het regime. Ook wel interessant dus. Je ziet ze dan ook gewoon vrolijk bowlen daar ergens in Pyongyang.

http://www.korea-dpr.com/(...)p?set_albumName=2004

Op een aantal foto's kom je Alejandro Cao de Benos de Les y Perez, de eerste buitenlandse vertegenwoordiger van de DPRK. Hij is ook de webmaster van de "mooie" website van de DPRK, http://www.korea-dpr.com/. Ja, je leest het goed, het is een .com-domein. Hoe tegenstrijdig.
Ik hoorde laatst in een interview met die Alejandro dat ie dat heeft gekozen omdat dat het eerste is waar mensen aan denken bij een domeinnaam, maar de interviewer zinspeelde er al op dat ze misschien commerce verwisselden met communism.

[ Bericht 31% gewijzigd door gday op 03-12-2005 01:50:13 ]
gdayzaterdag 3 december 2005 @ 01:58
Typisch ook... bij een foto van het Ryugyong-hotel staat als commentaar:
quote:
Ryugyong Hotel, Pyongyang - 105 floors, with 7 revolving restaurants, still being constructed
Apart.
Roizaterdag 3 december 2005 @ 11:51
quote:
Op zaterdag 3 december 2005 01:42 schreef gday het volgende:
Op de site van de Korean Friendship Association heb ik een gallery gevonden met foto's van mensen die in Noord Korea zijn geweest als vrienden van het regime. Ook wel interessant dus. Je ziet ze dan ook gewoon vrolijk bowlen daar ergens in Pyongyang.

http://www.korea-dpr.com/(...)p?set_albumName=2004

Op een aantal foto's kom je Alejandro Cao de Benos de Les y Perez, de eerste buitenlandse vertegenwoordiger van de DPRK. Hij is ook de webmaster van de "mooie" website van de DPRK, http://www.korea-dpr.com/. Ja, je leest het goed, het is een .com-domein. Hoe tegenstrijdig.
Ik hoorde laatst in een interview met die Alejandro dat ie dat heeft gekozen omdat dat het eerste is waar mensen aan denken bij een domeinnaam, maar de interviewer zinspeelde er al op dat ze misschien commerce verwisselden met communism.
Gisteravond hadden ze het over dat Korean Friendship Association ergens op TV (IDF festival ofzo) en daar kon je zien hoe nep het eigenlijk was en hoe mensen die daar waren geweest allemaal kritiek hadden (dat vertelde ze natuurlijk pas toen ze in China waren.)
gdayzaterdag 3 december 2005 @ 19:08
quote:
Op zaterdag 3 december 2005 11:51 schreef Roi het volgende:

[..]

Gisteravond hadden ze het over dat Korean Friendship Association ergens op TV (IDF festival ofzo) en daar kon je zien hoe nep het eigenlijk was en hoe mensen die daar waren geweest allemaal kritiek hadden (dat vertelde ze natuurlijk pas toen ze in China waren.)
Ah, je bedoelt het IDFA festival denk ik? Was het een hele documentaire over de KFA? Ik zag namelijk ergens in die gallery dat een Nederlandse filmploeg een bepaalde mars heeft gefilmd, waar de KFA ook aan mee deed.
MoChezaterdag 3 december 2005 @ 20:41
quote:
Op zaterdag 3 december 2005 19:08 schreef gday het volgende:

[..]

Ah, je bedoelt het IDFA festival denk ik? Was het een hele documentaire over de KFA? Ik zag namelijk ergens in die gallery dat een Nederlandse filmploeg een bepaalde mars heeft gefilmd, waar de KFA ook aan mee deed.
is dat niet die docu "een dag uit het leven van..." ?
gdayzaterdag 3 december 2005 @ 21:03
quote:
Op zaterdag 3 december 2005 20:41 schreef MoChe het volgende:

[..]

is dat niet die docu "een dag uit het leven van..." ?
Nee, die gaat over het Koreaanse gezin Hong Sun Hui.
Richie_Richmaandag 5 december 2005 @ 21:41
quote:
Op donderdag 24 november 2005 22:37 schreef gday het volgende:

[..]

Wel jammer dat die niet in je paspoort komt. Mag je dat visum wel houden, of moet je die inleveren bij het verlaten van Noord-Korea?
Dan moet je in Nederland weer een tweede paspoort aanvragen
MoChemaandag 5 december 2005 @ 22:03
zoon stempel is harstikke okay!
gdaymaandag 5 december 2005 @ 22:16
quote:
Op maandag 5 december 2005 21:41 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Dan moet je in Nederland weer een tweede paspoort aanvragen
Wat bedoel je?
Richie_Richmaandag 5 december 2005 @ 22:53
quote:
Op maandag 5 december 2005 22:16 schreef gday het volgende:

[..]

Wat bedoel je?
Ik kan me voorstellen dat landen moeilijk zullen doen over een visum van N Korea in je paspoort als het betreffende land binnen wilt komen. In NL kun je een tweede paspoort krijgen. Weet alleen niet of dat makkelijk zal gaan.

Iemand die ik ken reist voor z'n werk zo'n beetje de hele wereld over en heeft dan ook 2 paspoorten. Juist vanwege landen die elkaar niet liggen.
MoChemaandag 5 december 2005 @ 22:55
kga liever naar Nkorea dan de VS
Richie_Richdinsdag 6 december 2005 @ 00:46
quote:
Op maandag 5 december 2005 22:55 schreef MoChe het volgende:
kga liever naar Nkorea dan de VS
Dat is een discussie opzich die IMHO niet in dit topic thuishoort
MoChedinsdag 6 december 2005 @ 00:53
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 00:46 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Dat is een discussie opzich die IMHO niet in dit topic thuishoort
Bonobo11dinsdag 6 december 2005 @ 11:23
quote:
Op maandag 5 december 2005 22:55 schreef MoChe het volgende:
kga liever naar Nkorea dan de VS
Daar denken zij heel anders over
Richie_Richdinsdag 6 december 2005 @ 13:32
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 00:53 schreef MoChe het volgende:

[..]

Waar slaat dat nou weer op
Arviddinsdag 6 december 2005 @ 20:28
OPROEP

wie heeft er zin om met mij naar N-Korea te gaan??
Ergens volgend jaar
vet chill relaxen daar
gdayvrijdag 9 december 2005 @ 14:51
Ik wilde zelf wachten tot 2008, omdat ik heel graag de massa-spelen bij zou willen wonen, en volgens mij worden die pas in 2008 weer gehouden. Niemand weet dat zeker trouwens.
Maar, als ze eerder gehouden worden, zou ik ook eerder willen gaan.

Het is alleen de vraag hoe lang het regime standhoudt, en hoe de situatie zich ontwikkelt mbt de "US imperialistic agressors".
gdaydinsdag 28 maart 2006 @ 18:50
Nog mensen die het idee hebben gevat om daarheen te reizen?
WRDA6dinsdag 28 maart 2006 @ 20:51
Heb er weleens aan gedacht maar je wordt daar geleeft omdat je vrijheid schijnbaar zo beperkt wordt dat je alleen kan en mag wat de autoriteiten je laten doen. Dat lijkt me dus een dusdanige beperking dat het voor mij niet echt een optie meer is. Het lijkt me overigens wel een ervaring om nooit te vergeten en als je oppast wat je doet en geen gekke dingen doet lijkt het me veilig.
gdaydinsdag 28 maart 2006 @ 21:46
Ja, maar die beperking kun je ook zien als een soort "charme". Als je dat niet vindt, is zo'n reis inderdaad niet aan te raden. Ik vind het persoonlijk wel wat hebben.
Jaguarizeddinsdag 28 maart 2006 @ 23:47
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 18:50 schreef gday het volgende:
Nog mensen die het idee hebben gevat om daarheen te reizen?
Jup, in juli maar puur voor een dag vanuit Zuid Korea.
#ANONIEMdinsdag 28 maart 2006 @ 23:51
Dan ga je de grens met het noorden dus niet over, zo neem ik aan?
Jaguarizeddinsdag 28 maart 2006 @ 23:53
Dat klopt, ik meende dat er tours gaan vanuit Seoul maar dat moet ik nog uitzoeken.
gdaywoensdag 29 maart 2006 @ 09:19
Ja, je komt dan in de DMZ bij Panmunjeom langs de Military Demarcation Line, en je mag dan (als het weer geopend is) in een van die huisjes feitelijk over de grens stappen en kortstondig in Noord-Korea vertoeven. Ik had het echter meer over o.a. het bezoekje van de andere kant.
Jaguarizedwoensdag 29 maart 2006 @ 10:25
Ah nee ik ga niet naar Pyongyang ofzo.
kikoooooodonderdag 30 maart 2006 @ 11:20
Ik wil nog steeds, alleen wil niemand met me mee (niemand van mn vrienden durft ) en de cash ontbreekt een beetje...
kikoooooovrijdag 16 juni 2006 @ 15:30
Ik heb een site gevonden. Is wel een kick waard:

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=82755

Ik wil er nog steeds heen
Magicmindvrijdag 16 juni 2006 @ 15:44
quote:
Op vrijdag 16 juni 2006 15:30 schreef kikoooooo het volgende:
Ik wil er nog steeds heen
Ik ook.
MoChevrijdag 16 juni 2006 @ 15:50
quote:
Op vrijdag 16 juni 2006 15:30 schreef kikoooooo het volgende:
Ik heb een site gevonden. Is wel een kick waard:

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=82755

Ik wil er nog steeds heen
gave foto's! vooral de fotos van de vervallen huisjes is wel gaaf... zie je normaalgesproken nooit
Magicmindvrijdag 16 juni 2006 @ 15:52
Ik vind het helemaal te gek die foto's. Dit is travel dus het zal wel bekend zijn maar die foto's van K-man vind ik ook zo mooi.
kikoooooovrijdag 16 juni 2006 @ 16:05
hebben jullie die volgende pagina's al gecheckt op dat forum
MoChevrijdag 16 juni 2006 @ 16:19
quote:
Op vrijdag 16 juni 2006 16:05 schreef kikoooooo het volgende:
hebben jullie die volgende pagina's al gecheckt op dat forum
jup wieso?
kikoooooovrijdag 16 juni 2006 @ 16:32
http://video.google.com/videoplay?docid=-6951629397402742053
Jaguarizedvrijdag 16 juni 2006 @ 16:36
Nog steeds een interessant topic. Ik ben benieuwd hoe dat is bij de grens in juli.
Superheldzondag 18 juni 2006 @ 02:13
Heel onwerkelijk zeg, mooie foto's!
Horsemen77dinsdag 20 juni 2006 @ 11:11
Regimes van zelfverheerlijkende despoten & zwakke onderdanen
freddygonzalesdinsdag 20 juni 2006 @ 13:25
Een ander reisverslag van Noord Korea met foto's.

Reisverslag Noord Korea
Jaguarizeddonderdag 22 juni 2006 @ 02:37
"They are ordered to shoot anyone who attempts to defect before they get to the line."

They = North Korean soldiers.
SimtekF1donderdag 22 juni 2006 @ 12:34
Waarom zijn ze eigenlijk gestopt met de bouw van dat grote hotel?
Geldgebrek oid?
MoChedonderdag 22 juni 2006 @ 12:43
quote:
Op donderdag 22 juni 2006 12:34 schreef SimtekF1 het volgende:
Waarom zijn ze eigenlijk gestopt met de bouw van dat grote hotel?
Geldgebrek oid?
ik dacht omdat het beton te slecht was... schijnbaar staat het op instorten oid
#ANONIEMdonderdag 22 juni 2006 @ 13:22
quote:
Op donderdag 22 juni 2006 12:34 schreef SimtekF1 het volgende:
Waarom zijn ze eigenlijk gestopt met de bouw van dat grote hotel?
Geldgebrek oid?
Ze schijnen het technisch niet voor elkaar te kunnen krijgen het goed af te maken. Bijvoorbeeld de watervoorziening op de bovenste verdiepingen zou een probleem zijn, begreep ik.

Slopen zou een godsvermogen kosten, zodat het er nog steeds staat. Hoewel het natuurlijk een heel opvallend symbool is voor het falen van de Noord Koreaanse samenleving en men het als erg pijnlijk ervaart. Het is niet voor niets dat toeristen er niet in de buurt mogen komen, maar alleen van een flinke afstand kijken.

Officieel is dacht ik nog steeds het verhaal dat de bouw gepauzeerd is...
dweepodonderdag 22 juni 2006 @ 13:47
Ha een Noord Korea topic. Leuk om door te lezen, zeker omdat ik in april zelf een ruime week in Noord Korea geweest ben! Uiteraard erg veel foto's gemaakt en voor m'n weblog een redelijk uitgebreid reisverhaal geschreven. Zoek nog webspace/website kennis om daar een nette site van te maken, maar als jullie erg veel interesse hebben kan ik het ook hier wel plaatsen....

Over dat hotel, het Ruygyong Hotel; de Noord Koreanen geven zelf toe dat er simpelweg geen geld meer was om het hotel af te bouwen. Maar ze gaan er natuurlijk van uit dat dat er nog wel weer komt, dus ligt de bouw gewoon even stil. Het hotel werd overigens gebouwd door een buitenlandse maatschappij, net als het Yanggakdo Hotel, waar momenteel de meeste toeristen verblijven. Over dat hotel gaat echter het verhaal dat het Franse bedrijf dat het gebouwd heeft nooit al het geld heeft ontvangen. Het is dus maar de vraag of er uberhaupt nog een bedrijf z'n vingers wil branden aan Ruygyong Hotel...

Ondanks dat het nog niet af is, is het een van de toeristische trekpleisters van Pyongyang. Nagenoeg elke toerist krijgt het als apart programma-onderdeel te zien. Ook uit de verhalen die de gidsen er over vertellen blijkt toch een zekere vorm van Noord Koreaanse trots mbt dit grootste hotel ter wereld...
Michelle.vdonderdag 22 juni 2006 @ 14:03
quote:
Zeer intressante ducumentaire..
#ANONIEMdonderdag 22 juni 2006 @ 17:26
@dweepo: dat de bouw stil ligt is de officiele versie, maar er kleven nogal wat technische problemen aan het ontwerp, volgens mij. nog los van de vraag wat er allemaal aan herstel komt kijken aan een pand dat er al jaren in weer en wind zo bijstaat.

Over het hotel als toeristische attractie; hoe dicht ben je er dan bijgeweest? Echt aan de voet van de pyramide? Ik heb destijds nog speciaal aan de gidsen gevraagd of het in het programma kon worden opgenomen, maar we konden alleen even een fotostop maken op geruime afstand (zie de foto in een van de andere Noord Korea topics).
PLAE@donderdag 22 juni 2006 @ 17:32
quote:
Op dinsdag 20 juni 2006 13:25 schreef freddygonzales het volgende:
Een ander reisverslag van Noord Korea met foto's.

Reisverslag Noord Korea
Dit vond ik een leuk verslag
Superhelddonderdag 22 juni 2006 @ 17:38
quote:
Op donderdag 22 juni 2006 17:32 schreef PLAE@ het volgende:

[..]

Dit vond ik een leuk verslag
Inderdaad, had ik vorige week ook gelezen toch wel indrukwekkend eigenlijk.
#ANONIEMdonderdag 22 juni 2006 @ 17:41
Meer foto's.
illusionsdonderdag 22 juni 2006 @ 21:00
Die Discovery documentaire is echt erg, die kinderen daar hebben echt geen moer om te eten, zo erg dat hun haar er lichter van wordt. En niemand die ze even iets geeft ofzo. Ik snap echt niet hoe je zo met oogkleppen op kan leven in een dorpje in de modder.
kikoooooodonderdag 22 juni 2006 @ 21:12
quote:
Op donderdag 22 juni 2006 21:00 schreef illusions het volgende:
Die Discovery documentaire is echt erg, die kinderen daar hebben echt geen moer om te eten, zo erg dat hun haar er lichter van wordt. En niemand die ze even iets geeft ofzo. Ik snap echt niet hoe je zo met oogkleppen op kan leven in een dorpje in de modder.
niemand mag ze iets geven, omdat die kinderen niet bestaan
Denocorpdonderdag 22 juni 2006 @ 22:53
Even een tvp'tje, dit land staat heel hoog op m'n lijstje! Ik las op http://www.koryogroup.com/tours/index.html dat er ook dit jaar Mass Games georganiseerd worden. Dat voegt natuurlijk écht wel wat toe aan een bezoek aan NK. Nu nog iemand zoeken die mee wil...
#ANONIEMdonderdag 22 juni 2006 @ 23:02
Waarom iemand zoeken die mee wil? Je moet toch met een groepsreis mee.
dweepovrijdag 23 juni 2006 @ 01:04
quote:
Op donderdag 22 juni 2006 17:26 schreef k_man het volgende:
@dweepo: dat de bouw stil ligt is de officiele versie, maar er kleven nogal wat technische problemen aan het ontwerp, volgens mij. nog los van de vraag wat er allemaal aan herstel komt kijken aan een pand dat er al jaren in weer en wind zo bijstaat.

Over het hotel als toeristische attractie; hoe dicht ben je er dan bijgeweest? Echt aan de voet van de pyramide? Ik heb destijds nog speciaal aan de gidsen gevraagd of het in het programma kon worden opgenomen, maar we konden alleen even een fotostop maken op geruime afstand (zie de foto in een van de andere Noord Korea topics).
Dat het hotel nooit afgebouwd zal worden lijkt mij inderdaad ook vrij duidelijk en dat geld daarvoor niet de enige reden is, is ook niet helemaal vreemd, maar dat zullen de Noord-Koreanen nooit toegeven natuurlijk.

Ons werd verteld dat er niemand dicht in de buurt van het hotel mocht komen, het waarom bleef zoals zo vaak onduidelijk, maar we werden wel in de gelegenheid gesteld foto's te maken vanaf het terrein van Embroidery Factory, dat relatief dichtbij het hotel staat. Ik geef toe, het was nog steeds redelijk ver weg, maar volgens Nick en Simon van Koryo Tours was dit het dichste bij dat je als toerist kon komen. Buiten dat werden we er door gidsen specifiek op gewezen en hebben ze er ook uit zichzelf het een en ander over verteld.
quote:
Op donderdag 22 juni 2006 23:02 schreef k_man het volgende:
Waarom iemand zoeken die mee wil? Je moet toch met een groepsreis mee.
Je moet niks, je kan tenslotte ook 'alleen'. Maar ik denk dat het wel stukken beter is om met een groepsreis mee te gaan, je voelt je iets minder gehersenspoeld en je hebt eens iemand om de bizarre voorvallen van de dag mee door te nemen.
#ANONIEMvrijdag 23 juni 2006 @ 08:16
Klopt, maar ook als individu word je behandeld als 'groep'. Ik kwam daar een andere toerist tegen, een Italiaan in z'n eentje, die ook werd begeleid door twee gidsen en een chauffeur. Drie man personeel op één toerist dus. Dat zijn nou eenmaal de regels. Ik geloof dat het (daarom) in je eentje nogal duur is.
Denocorpvrijdag 23 juni 2006 @ 15:15
quote:
Op donderdag 22 juni 2006 23:02 schreef k_man het volgende:
Waarom iemand zoeken die mee wil? Je moet toch met een groepsreis mee.
Dat is wel zo, maar tijdens en na je reis is het mooi om ervaringen te kunnen delen met iemand die je kent. Ik vind dat toch wel iets toevoegen.
Bovendien zou ik een week of 2 in Beijing en omgeving eraan vastplakken, maar daar alleen zijn lijkt me vrij eenzaam. Volgens mij zijn er ook niet echt backpackers hostels ofzo waar je mensen ontmoet.
Ik ga volgend jaar in het voorjaar in ieder geval naar China omdat een vriend van me daar gaat trouwen. Misschien combineer ik dat met NK. Kan er nog even een paar nachtjes over slapen
PLAE@vrijdag 23 juni 2006 @ 15:20
Ik lees in al die verlagen nooit iets over afluisterpraktijken of wat dan ook

Ik zou de neiging niet kunnen onderdrukken om te controleren of er iemand in m'n kamer is geweest terwijl ik er niet was, om 's nachts is proberen een ommetje te maken, om je kamer na te zoeken op afluisterapparatuur, camera's etc etc

Vooral 's nachts een ommetje maken en effe ontsnappen dat lijkt me bijzonder. Maarja misschien wel heel zwaar strafbaar

Ik zou overal iets achter zoeken.
Denocorpvrijdag 23 juni 2006 @ 15:21
Dweepo, jij bent met Koryo Tours gegaan?
Ik moet zeggen dat hun website er erg goed uitziet en dat de reisprogramma's ook goed in mekaar zitten, maar is het niet héél erg duur? Ik zie voor 7 nachten in NK een minimale prijs van 1690 euro staan, inclusief transport van en naar Beijing . Bij Koning Aap is het ongeveer 2000 euro plus wat extra kosten, maar daar zit dan de vliegreis naar China en het (korte) verblijf in Beijing bij in!

Vraag me dan af wat Koryo aan extra's biedt voor dat geld...
#ANONIEMvrijdag 23 juni 2006 @ 18:25
quote:
Op vrijdag 23 juni 2006 15:20 schreef PLAE@ het volgende:
Ik lees in al die verlagen nooit iets over afluisterpraktijken of wat dan ook
Denk je dat ze daar een overvloed hebben aan Nederlandstalige tolken?

Wat mij wel opviel in ons hotel in Pyongyang was de kamerindeling. Wij hadden drie kamers. Het waren echter geen drie aansluitende kamers, maar zeg maar nummer twee, drie en vijf in de gang. Ik vroeg me wel af of kamers één en vier in gebruik zouden zijn door spionnen ofzo.

Ook de kamer doorzocht op microfoontjes, cameraatjes etc, maar niks gevonden.

Het schijnt wel zo te zijn dat je ansichtkaarten gelezen worden, hoewel ik ook betwijfel of ze dat met Nederlandstalige doen. Hoe dan ook, woorden als 'dictator' snappen ze best en zulke kaarten komen dus nooit aan.
quote:
Vooral 's nachts een ommetje maken en effe ontsnappen dat lijkt me bijzonder. Maarja misschien wel heel zwaar strafbaar
Je valt vast helemáál niet op met je Westerse uiterlijk tussen al die Koreaantjes hè? Bij de eerste straathoek word je opgepakt en terug gestuurd naar je hotel.

Ik heb er wle over gedacht, maar het heeft geen zin. Ik had best 's avonds even het hotel uit kunnen lopen, maar dan? Ons hotel in Pyongyang was op de punt van een eilandje in de rivier die door de stad loopt. Op dat eilandje is verder niks te beleven en de brug naar de rest van de stad is nog een heel eind weg. Dan ben je een kwartier aan het lopen voor je bij die brug bent, om vervolgens waarschijnlijk direct te worden opgepakt. Niet de moeite waard.
#ANONIEMzaterdag 24 juni 2006 @ 16:40
Nog wat foto's genomen door mijn vriendin en door reisgenoot Tom. Dit keer wat meer van de mensen zelf in plaats van die saaie gebouwen.


Beetje accordeon spelen in het park.


Gewoon netjes poseren voor die rare blanke mensen.


De oude man loopt voorbij alsof er niets bijzonders te zien is.


Kinderen wachtend bij het beeld van de Grote Leider tot ze aan de beurt zijn om bloemen te leggen.


Netjes strak in het gelid.


Ons OV is zo slecht nog niet, lekker persen.


Een bruiloft, vast onderdeel van het programma van iedere toerist?


Kinderen in het park.


Onze gids vond het niet zo tof toen we vanuit de bus bovenstaand tafereel van werkende mensen fotografeerden.


Kinderen ik dacht bij het zomerkamp/school of zoiets.


Tankversperringen, fotograferen geen probleem.


Het traditionele instrument van NK. De naam ben ik vergeten maar het klonk zeer goed toen dit groepje ging spelen. Deed nog het meeste aan een harp denken.


En dit vond de gids ook niet heel leuk: altijd zoveel mogelijk mensen op aftandse wagens, ook militairen, want lopen daar krijg je met de afstanden daar al snel genoeg van.


Zie hier onze gids op de laatste avond: bezopen in de bus liedjes zingen.


Coca Cola en Heineken voor toeristen gewoon voorhanden.
kikoooooodinsdag 10 oktober 2006 @ 22:04
Tijd om te gaan denk ik ...

Voordat dit idiote regime valt... morgen kijken hoe en wat
kikoooooodinsdag 2 oktober 2007 @ 08:31
Kim Jong-il verwelkomt president Zuid-Korea
Uitgegeven: 2 oktober 2007 06:24

PYONGYANG - De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il heeft dinsdag in Pyongyang de president van Zuid-Korea Roh Moo-hyun verwelkomt. Op de televisie was live te zien, dat de twee leiders elkaar de hand schudden.

Het is de tweede keer in vijftig jaar tijd, dat de leiders van communistisch Noord-Korea en kapitalistisch Zuid-Korea elkaar ontmoeten. Roh zei eerder met Kim Jong-il te willen praten over vrede. De verwachtingen van de ontmoeting zijn hooggespannen na de Noord-Koreaanse toezegging om het nucleaire programma nog dit jaar volledig te ontmantelen.

Enkele uren voor de ontmoeting stak Roh de gedemilitariseerde zone over tussen de twee Korea's. Dit is de laatste Koude Oorlogsgrens van de wereld. "Ik passeer de verboden scheidslijn", zei Roh toen hij als eerste Zuid-Koreaanse leider Noord-Korea in wandelde. "Er is hier niets te zien, maar deze lijn is de muur die onze natie een halve eeuw gescheiden heeft gehouden. Door deze muur heeft dit land veel geleden", aldus Roh.


Wordt het nu dan echt tijd om te gaan?
Underdoggydonderdag 11 oktober 2007 @ 11:56
Nee, regime blijft sowieso nog wel 10 jaar in deze toestand bestaan, ze zullen economisch meer ontwikkelen met de hulp van de Zuid Koreaanse Conglomeraten maar verder verandert er niets, als de economiën verder verwikkeld raken en op een beter niveau zal het vast en zeker weer 1 land worden. Maar dat is lange termijn.

Koreanen geloven dit verhaal heilig.
WRDA6donderdag 11 oktober 2007 @ 13:20
Jammer dat de foto's die eerst in dit topic stonden niet meer te zien zijn (i.i.g. niet hier).

Noord-Korea is natuurlijk een heel erg raar land en om te bezoeken wel heel interessant. Toen ik in Beijing was in nov. 2006 heb ik er kort over gedacht om het te proberen maar zag er toen vanaf vanwege verschillende redenen. 1 van de redenen die zo'n bezoek in mijn ogen minder aantrekkelijk maakt is dat het me bijzonder lastig lijkt om met mensen daar te spreken en dat vrij gaan en staan er natuurlijk niet bij is.
#ANONIEMdonderdag 11 oktober 2007 @ 15:08
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 13:20 schreef WRDA6 het volgende:
Jammer dat de foto's die eerst in dit topic stonden niet meer te zien zijn (i.i.g. niet hier).
Gewoon klikken op het linkje in mijn sig.
WRDA6vrijdag 12 oktober 2007 @ 22:03
k_man: bedankt!

Ik heb net nog eens gekeken.
sjippenmaandag 15 oktober 2007 @ 23:04
Er was gisteren nog een reportage over Noord Korea op Canvas. Ongelooflijk hoe zulke regimes nog bestaan. Die mensen zijn zo gebrainwashed dat ze geloven dat de Amerikanen nog steeds aan hun grens staan...

Het ging over een dokter die in Noord Korea mensen ging opereren van cataract. Die mensen wilden eigenlijk hun familie en hun eigen niet terug kunnen zien, maar vooral hun Grote Leider... Journalisten vroegen ook herhaaldelijk aan enkele mensen of de Grote Leider ooit iets verkeerd kon doen, maar nét die vraag begrepen ze niet... Van de Grote Leider mochten ook enkel volledige en grote afbeeldingen worden gemaakt, anders was je oneerbiedig...

Leukst van al is dat die Grote Leider zelf in Zuid Korea woont en daar Cola drinkt en naar de Mac Donalds gaat...

't Is echt een attractie!
gdaymaandag 15 oktober 2007 @ 23:11
Ja, dat is inderdaad een interessante documentaire. Heb die een paar maanden geleden ook gezien. Steeds als het verband eraf ging bedankten ze niet de dokter maar gingen ze regelrecht naar de afbeelding van meneer Kim.

Maar ehm, hoezo woont Kim Jong Il in Zuid-Korea? Of maak je nu gewoon een overdreven geintje.
kikoooooodinsdag 16 oktober 2007 @ 00:16
quote:
Op maandag 15 oktober 2007 23:04 schreef sjippen het volgende:
Er was gisteren nog een reportage over Noord Korea op Canvas. Ongelooflijk hoe zulke regimes nog bestaan. Die mensen zijn zo gebrainwashed dat ze geloven dat de Amerikanen nog steeds aan hun grens staan...

Het ging over een dokter die in Noord Korea mensen ging opereren van cataract. Die mensen wilden eigenlijk hun familie en hun eigen niet terug kunnen zien, maar vooral hun Grote Leider... Journalisten vroegen ook herhaaldelijk aan enkele mensen of de Grote Leider ooit iets verkeerd kon doen, maar nét die vraag begrepen ze niet... Van de Grote Leider mochten ook enkel volledige en grote afbeeldingen worden gemaakt, anders was je oneerbiedig...

Leukst van al is dat die Grote Leider zelf in Zuid Korea woont en daar Cola drinkt en naar de Mac Donalds gaat...
Er staan amerikanen aan de grens, en kim jong il woont niet in zuid-korea... Hoezo zou zuid-korea een leider van een land waarmee ze in oorlog is in haar eigen land laten?
PLAE@dinsdag 16 oktober 2007 @ 01:09
Ik hoorde dat panorama idd die docu gisteren uitzond. Had het helaas gemist.

Had wel meteen een torrentje gevonden dat het prima deed

http://www.mininova.org/search/?search=inside+north+korea

De bovenste.
Underdoggydinsdag 16 oktober 2007 @ 05:57
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2007 00:16 schreef kikoooooo het volgende:

[..]

Er staan amerikanen aan de grens, en kim jong il woont niet in zuid-korea... Hoezo zou zuid-korea een leider van een land waarmee ze in oorlog is in haar eigen land laten?
Hij komt over half jaartje overigens ff langshoppen hier. Nukes inruilen voor geld
#ANONIEMdinsdag 16 oktober 2007 @ 06:12
Krijgt een fuckin steeds lager wordende dollar.
gdaydinsdag 16 oktober 2007 @ 14:44
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2007 05:57 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Hij komt over half jaartje overigens ff langshoppen hier. Nukes inruilen voor geld
Volgens mij komt hij dat niet zelf doen toch? Althans, ik had gelezen dat hij niet zelf naar Zuid-Korea zou komen.
F04maandag 26 november 2007 @ 21:03
Heeft er hier iemand ervaringen met vakanties naar Koord Korea?
Aangezien daar maar weinig mensen daar op vakantie gaan zou het mij wel interessant lijken om zón land te bezoeken.

Het is immers één van de landen die al sinds begin ''90 economisch stil staat.
zipzapmaandag 26 november 2007 @ 21:12
Wel eens iemand over horen vertellen.
* Alles via de overheid, dus ook de organisatie en tour
* Gids en bus altijd via de overheid en dus niet onafhankelijke berichtgeving, altijd over straat met een gids
* Geen contact met de 'echte' bevolking, dit mag niet van de gids
* Alleen in groepen
* Niets zelf kiezen, alles staat vast

[ Bericht 42% gewijzigd door zipzap op 26-11-2007 21:14:16 (aanvulling onafhankelijke media) ]
AlexanderDeGrotemaandag 26 november 2007 @ 21:28
quote:
Op maandag 26 november 2007 21:03 schreef F04 het volgende:
Heeft er hier iemand ervaringen met vakanties naar Koord Korea?
Aangezien daar maar weinig mensen daar op vakantie gaan zou het mij wel interessant lijken om zón land te bezoeken.

Het is immers één van de landen die al sinds begin ''90 economisch stil staat.
Geen ervaring, wel eens naar gekeken. De enige manier is om vanuit China met een organisatie in groepsverband ernaar toe te reizen. Je kunt zelf een groep vormen of je bij een aansluiten. Dacht dat t iets van E1000 ging kosten, of ms E1500 (vanuit China dus, maar daar kom je heel goedkoop!).

Check het Lonely Planet subforum voor Noord-Korea (selecteer t land bij 'only show me', leest makkelijker) anders, daar kun je ervaringen en tips lezen en vragen stellen aan mensen die er echt geweest zijn:

http://www.lonelyplanet.com/thorntree/forum.jspa?forumID=19&keywordid=86

Succes!
Koploperkoppermaandag 26 november 2007 @ 21:33
Koning Aap organiseert reizen naar NK.

http://www.koningaap.nl/www/index.php?m=brochure&reiscode=GRKCNK
AlexanderDeGrotemaandag 26 november 2007 @ 21:54
quote:
Op maandag 26 november 2007 21:33 schreef Koploperkopper het volgende:
Koning Aap organiseert reizen naar NK.

http://www.koningaap.nl/www/index.php?m=brochure&reiscode=GRKCNK
Meer dan E3000 voor twee weekjes! Zelf de trip regelen en een vlucht kost max E2000 (heeeel ruim) en dan kun je lekker nog een tijdje in China rondhangen voor E1000-1500, zeker wel een maand ofzo!
Blikmaandag 26 november 2007 @ 23:15
Er is hiervan een vrij uitgebreid reisverslag te lezen op de volgende sites:

http://home.hccnet.nl/fp.grootveld/00000194fe1193407/index.html
http://home.planet.nl/~bulk0010/dprk/index.html
#ANONIEMdinsdag 27 november 2007 @ 20:20
Wel ervaring mee.

Maar ik stel voor dat TS even het centrale topic leest, dan hoef ik niet alles dubbel te vertellen. Als er daarna nog vragen zijn hoor ik het wel.
aiellowoensdag 28 november 2007 @ 11:47
ik ben zelf ook bezig een trip te organiseren. Ik heb al uitgerekend dat een vlucht Dusseldorf-Peking en terug niet meer dan 600 hoeft te kosten, en bij vnctravel.nl kun je een zevendaagse trip naar Noord Korea regelen. Dat kost je ongeacht de vertrekdatum ¤1040 p.p. en houdt in dat je in Peking het visum moet ophalen bij de ambassade van de DPRK. Je reist dan per trein heen en weer naar Pyongyang en is incl. alle overnachtingen en ontbijt/diner.
Een paar dagen uitblazen in Peking is dan nog wel aan te raden, dus het eerdergenoemde budget van ¤2000 is ruim maar komt in de buurt.
Laat ff weten wat je van plan bent, en of je ook andere opties hebt gevonden. Ik ben benieuwd!
#ANONIEMwoensdag 28 november 2007 @ 11:49
Ik heb het ook via VNC gedaan.
#ANONIEMvrijdag 14 december 2007 @ 12:00
quote:
Op woensdag 28 november 2007 11:47 schreef aiello het volgende:
ik ben zelf ook bezig een trip te organiseren. Ik heb al uitgerekend dat een vlucht Dusseldorf-Peking en terug niet meer dan 600 hoeft te kosten, en bij vnctravel.nl kun je een zevendaagse trip naar Noord Korea regelen. Dat kost je ongeacht de vertrekdatum ¤1040 p.p. en houdt in dat je in Peking het visum moet ophalen bij de ambassade van de DPRK. Je reist dan per trein heen en weer naar Pyongyang en is incl. alle overnachtingen en ontbijt/diner.
Ik ben toen via Koning Aap gegaan en was maar wat blij dat onze Nederlandse gids de visa voor Noord Korea regelde. Dat ging toen niet zo heel makkelijk.

Ik vond de heenvlucht in een oude Tupolev waarbij je het land vanuit de lucht ziet niet heel vervelend. De terugreis met de trein was ook goed te doen in een slaaprijtuig met airco en prima bed. Ben je wel een dag en een nacht onderweg.
vipergtsmaandag 23 juni 2008 @ 14:55
Ik heb net geboekt via Koning Aap en ik ben heel benieuwd. Het kost wel klauwen met geld maar ik vind 1 keer reizen met de trein wel genoeg en ik heb liever de zekerheid dat alles goed geregeld is dan dat ik het zelf doe en iets vergeet.

Ik ben daar als het land 50 jaar bestaat en ik ben benieuwd of ik wat extra's te zien krijg qua festiviteiten
kikoooooomaandag 23 juni 2008 @ 15:16
quote:
Op maandag 23 juni 2008 14:55 schreef vipergts het volgende:
Ik heb net geboekt via Koning Aap en ik ben heel benieuwd. Het kost wel klauwen met geld maar ik vind 1 keer reizen met de trein wel genoeg en ik heb liever de zekerheid dat alles goed geregeld is dan dat ik het zelf doe en iets vergeet.

Ik ben daar als het land 50 jaar bestaat en ik ben benieuwd of ik wat extra's te zien krijg qua festiviteiten
Hoe tof!
Hou ons aub op de hoogte
#ANONIEMmaandag 23 juni 2008 @ 17:19
Gaat VNC dan heen en terug per trein?

De trein is misschien wel minder riskant dan een plaatselijk vliegtuig...
vipergtsdinsdag 24 juni 2008 @ 15:02
Nee VNC vliegt ook geloof ik. Maar VNC was duurder en ik ken koning aap al.

En ik vind 1 keer 24 uur in de trein meer dan genoeg

En wat het vliegen betreft ze staan wel op de zwarte lijst maar waarom is niet geheel duidelijk. Verder hoop ik er maar op dat ik met het nieuwste toestel uit de vloot vlieg die is van januari 2008 de rest is allemaal 25 jaar of ouder. Ach en je kunt die Russen veel kwalijk nemen maar vliegtuigen bouwen dat kunnen ze wel.

Ach en voor de rest ga ik een beetje op zoek naar informatie en toon ik gewoon politiek correcte belangstelling voor ze en dan zie ik wel waar het schip strand

Het land bestaat 50 jaar, er zijn verkiezingen, ze zullen waarschijnlijk wel op de olympische spelen zijn. Ik heb al gelezen dat een cadeautje ook gewaardeerd wordt.

Ik maak hier wel wat foto's omdat ze graag zien hoe wij leven. Je gaat naar een soort afsluitdijk. Ik maak hier gewoon wat foto's van de maeslandtkering en zeg dat wij er ook 1 hebben. Ik werk in de bloemen ik heb nog nooit iemand ontmoet die daar tegen is.
Doekesdonderdag 19 november 2009 @ 22:55
Even een schopje!

Ik wil in april richting Noord-Korea gaan. Tijdens de verjaardag van De Grote Leider. Weet er iemand wat er op die feestdag gebeurd en of je dan ook de bevolking kan ontmoeten?
#ANONIEMdonderdag 19 november 2009 @ 23:13
Bevolking ontmoeten is eigenlijk altijd zeer lastig, tot onmogelijk. Althans, toen ik er was.
Doekesdonderdag 19 november 2009 @ 23:34
quote:
Op donderdag 19 november 2009 23:13 schreef k_man het volgende:
Bevolking ontmoeten is eigenlijk altijd zeer lastig, tot onmogelijk. Althans, toen ik er was.
Ik wil met Koryo Tours gaan. Zij zeggen dat er tijdens zo'n feestdag wel een mogelijkheid is om met de locals te "feesten".

En in de metro? Of is dat fake?
#ANONIEMvrijdag 20 november 2009 @ 09:19
Je gidsen zullen je wel meenemen voor een ritje met de metro en ik ben bijv ook naar het circus geweest. Dat wil nog niet zeggen dat je contact hebt met de bevolking. Mensen spreken waarschijnlijk geen Engels en zijn bang om met je te praten.
Euc-zaterdag 21 november 2009 @ 06:55
quote:
Op donderdag 19 november 2009 23:13 schreef k_man het volgende:
Bevolking ontmoeten is eigenlijk altijd zeer lastig, tot onmogelijk. Althans, toen ik er was.
Ik kwam een paar weken terug een blog tegen van 2 lui die met de trein via Rusland NK binnen waren gekomen. Ze hadden totaal geen begeleiding tot Pyongyang en konden technisch gezien op elk station zo de trein uit stappen en de hort op gaan. Dit hebben ze niet gedaan omdat ze bang waren gearresteerd te worden op verdenking van spionage oid, maar het kan dus wel. De trein zat ook vol met Noord-Koreanen maar het staat me zo 123 niet meer bij of ze er uitvoerige discussies mee gehad hebben.

Zit nu op mn werk maar zal proberen de link morgen op te zoeken.
Tahitizaterdag 21 november 2009 @ 07:08
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 06:55 schreef Euc- het volgende:

[..]

Ik kwam een paar weken terug een blog tegen van 2 lui die met de trein via Rusland NK binnen waren gekomen. Ze hadden totaal geen begeleiding tot Pyongyang en konden technisch gezien op elk station zo de trein uit stappen en de hort op gaan. Dit hebben ze niet gedaan omdat ze bang waren gearresteerd te worden op verdenking van spionage oid, maar het kan dus wel. De trein zat ook vol met Noord-Koreanen maar het staat me zo 123 niet meer bij of ze er uitvoerige discussies mee gehad hebben.

Zit nu op mn werk maar zal proberen de link morgen op te zoeken.
tvp voor link naar blog
Euc-zaterdag 21 november 2009 @ 08:08
http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

2e hit op google
#ANONIEMzaterdag 21 november 2009 @ 23:07
Ja, ik ben ook met de trein Pyongyang binnen gekomen vanaf (en ook weer vertrokken naar) China. De wagons uit China werden gekoppeld aan een Noord Koreaanse trein. Wij konden vanuit onze internationale wagon niet in de wagons van de Noord Koreanen zelf. In onze wagon zaten ook wel Noord Koreanen die in China waren geweest, maar die spraken niet met ons. De deuren van onze wagon gingen bij de stations onderweg niet open. En zelfs als we wel waren uitgestapt, was dat direct opgemerkt: dan waren we ongetwijfeld door het stationspersoneel linea recta terug die trein in gebonjourd.
Euc-maandag 23 november 2009 @ 10:27
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 23:07 schreef k_man het volgende:
Ja, ik ben ook met de trein Pyongyang binnen gekomen vanaf (en ook weer vertrokken naar) China. De wagons uit China werden gekoppeld aan een Noord Koreaanse trein. Wij konden vanuit onze internationale wagon niet in de wagons van de Noord Koreanen zelf. In onze wagon zaten ook wel Noord Koreanen die in China waren geweest, maar die spraken niet met ons. De deuren van onze wagon gingen bij de stations onderweg niet open. En zelfs als we wel waren uitgestapt, was dat direct opgemerkt: dan waren we ongetwijfeld door het stationspersoneel linea recta terug die trein in gebonjourd.
Lees de blog maar, dit is een andere trein komende uit Rusland
#ANONIEMmaandag 23 november 2009 @ 16:26
quote:
Op maandag 23 november 2009 10:27 schreef Euc- het volgende:
Lees de blog maar, dit is een andere trein komende uit Rusland
Ja, ik heb het gelezen (ik krijg er zin van om zelf te reizen). Ik gaf alleen aan hoe het bij mij ging.

Wel erg riskant wat die mannen gedaan hebben. Stoer, maar ik zou het niet durven. Je loopt toch constant de kans dat het mis gaat en dat je eruit geknikkerd wordt. Dan is misschien je enige kans ooit om het land binnen te komen verkeken, want een nieuwe visum zul je daarna wel kunnen vergeten, schat ik. Dat ze Russisch spraken zal ook geholpen hebben.

Hun wagon lijkt trouwens precies op de wagon waarmee ik zelf reisde.
gifkwalmaandag 23 november 2009 @ 16:38
quote:
Op maandag 23 november 2009 16:26 schreef k_man het volgende:

[..]

Ja, ik heb het gelezen (ik krijg er zin van om zelf te reizen). Ik gaf alleen aan hoe het bij mij ging.

Wel erg riskant wat die mannen gedaan hebben. Stoer, maar ik zou het niet durven. Je loopt toch constant de kans dat het mis gaat en dat je eruit geknikkerd wordt. Dan is misschien je enige kans ooit om het land binnen te komen verkeken, want een nieuwe visum zul je daarna wel kunnen vergeten, schat ik. Dat ze Russisch spraken zal ook geholpen hebben.

Hun wagon lijkt trouwens precies op de wagon waarmee ik zelf reisde.
Dat lijkt me nog het minst erge scenario.

Ik wil ook graag naar Noord-Korea, maar mijn vriend is Zuid-Koreaans en komt er dus sowieso al niet in. Misschien dat ik ooit met iemand anders ga die daar zin in heeft.
vipergtsmaandag 23 november 2009 @ 19:22
quote:
Op maandag 23 juni 2008 15:16 schreef kikoooooo het volgende:

[..]

Hoe tof!
Hou ons aub op de hoogte
De reis is niet door gegaan wegens te weinig animo. Had bij Koning aap geboekt bellen ze 2 weken van te voren op dat het niet doorgaat en of ik mijn geld terug. Daarna vroegen ze of ze een alternatief aan mochten bieden. Kortom niet netjes van Koning Aap. Daarna nog even geprobeerd om via VNC te boeken maar dat werd te kort dag. Maar ik wil nog steeds een keer alleen van het jaar zat het er niet in.
Thetallguymaandag 23 november 2009 @ 20:34
quote:
Op zaterdag 21 november 2009 08:08 schreef Euc- het volgende:
http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

2e hit op google
Gaaf verslag.

Ik zag dat ze ook een NS-dubbeldekker op de postzegels in Noord Korea hebben

http://img219.imageshack.us/img219/5875/briefmarken1boc8.jpg
#ANONIEMmaandag 23 november 2009 @ 20:37
quote:
Op maandag 23 november 2009 19:22 schreef vipergts het volgende:
De reis is niet door gegaan wegens te weinig animo. Had bij Koning aap geboekt bellen ze 2 weken van te voren op dat het niet doorgaat en of ik mijn geld terug. Daarna vroegen ze of ze een alternatief aan mochten bieden. Kortom niet netjes van Koning Aap. Daarna nog even geprobeerd om via VNC te boeken maar dat werd te kort dag. Maar ik wil nog steeds een keer alleen van het jaar zat het er niet in.
Hoezo niet netjes? Wat hadden ze dan moeten doen?

Ik zag vandaag toevallig trouwens dat Djoser tegenwoordig ook Noord Korea doet. Straks wordt het nog een mainstream bestemming.
vipergtsdinsdag 24 november 2009 @ 06:57
quote:
Op maandag 23 november 2009 20:37 schreef k_man het volgende:

[..]

Hoezo niet netjes? Wat hadden ze dan moeten doen?

Ik zag vandaag toevallig trouwens dat Djoser tegenwoordig ook Noord Korea doet. Straks wordt het nog een mainstream bestemming.
Iets eerder bellen had wel gekund in dit geval, je kunt er als organisatie wel vanuit gaan dat als iemand een reis naar Noord korea boekt hij iets anders niets ziet zitten. 4 weken van te voren had netter geweest dan kun je nog wat regelen.
gifkwaldinsdag 24 november 2009 @ 08:29
Lullig van je vakantiedagen, of kan je gewoon gaan werken?
#ANONIEMdinsdag 24 november 2009 @ 09:48
quote:
Op dinsdag 24 november 2009 06:57 schreef vipergts het volgende:
Iets eerder bellen had wel gekund in dit geval, je kunt er als organisatie wel vanuit gaan dat als iemand een reis naar Noord korea boekt hij iets anders niets ziet zitten. 4 weken van te voren had netter geweest dan kun je nog wat regelen.
Ja, goed. Twee weken is wat kort dag. Ik weet niet wat daarover in hun voorwaarden staat. Behalve dat hebben ze het netjes gedaan, zo te lezen.
Doekeswoensdag 25 november 2009 @ 22:49
Is er wel eens iemand met de Korean Friendship Association naar Noord-Korea gegaan? En hoe was dat?

Volgens de website wordt je dan niet als toerist, maar als vriend van de DPRK behandeld en krijg je veel meer dingen te zien dan als je met een reisbureau gaat.
gdaydonderdag 26 november 2009 @ 11:48
Is dat niet met die maffe Spanjaard? Brrrr, wat is dat een mafkees zeg.
alexis_dinsdag 5 januari 2010 @ 05:54
Oei. Ik wil ook naar NK. Mocht er ooit een groepje Fokkers op avontuur gaan, dan sluit ik mij graag aan. :-)

Nu eerst maar eens al die blogs lezen.
#ANONIEMdinsdag 5 januari 2010 @ 11:13
quote:
Op dinsdag 5 januari 2010 05:54 schreef alexis_ het volgende:
Oei. Ik wil ook naar NK. Mocht er ooit een groepje Fokkers op avontuur gaan, dan sluit ik mij graag aan. :-)

Waarschijnlijk heb je meer kans als je gewoon een groepsreis boekt.
alexis_dinsdag 5 januari 2010 @ 17:40
Yups

Hier is er trouwens een die ook een treinreis aanbied vanuit Europa

>> http://koreakonsult.com/transsiberian_eng.html
quote:
Ik kwam een paar weken terug een blog tegen van 2 lui die met de trein via Rusland NK binnen waren gekomen. Ze hadden totaal geen begeleiding tot Pyongyang en konden technisch gezien op elk station zo de trein uit stappen en de hort op gaan. Dit hebben ze niet gedaan omdat ze bang waren gearresteerd te worden op verdenking van spionage oid, maar het kan dus wel.
Ik heb dat blog inmiddels gelezen. Het kan niet meer. Naar aanleiding van die 2 hebben de NK autoriteiten ervoor gezorgd dat er op die manier geen toeristen meer binnen kunnen komen. Zou het sowieso niet doen. Op zich wel spannend, maar niet met zo'n land. :-)
WimTolmaandag 1 februari 2010 @ 09:10
Voor de liefhebbers:

Deze week een themaweek over Noord Korea op HollandDoc: http://www.hollanddoc.nl/(...)8344/items/42968049/
gifkwalmaandag 1 februari 2010 @ 11:23
Leuk, bedankt voor de tip!

Edit, heb bijna alle films al gezien. Haar het zijn wel echte aanraders, vooral die ene over die twee meisjes die zich voorbereiden op de mass games is me erg bijgebleven.
WimTolmaandag 1 februari 2010 @ 17:05
Ben ook erg benieuwd. Heb afgelopen weekend een reis geboekt naar Noord-Korea. Even zien waar ik in terecht kom.
F04maandag 1 februari 2010 @ 19:22
Volgens mij heten ze daar allemaal Kim
F04maandag 1 februari 2010 @ 19:23


Is dit trouwens echt of een fake foto?
Terpentin07maandag 1 februari 2010 @ 19:57
quote:
Op maandag 1 februari 2010 17:05 schreef WimTol het volgende:
Ben ook erg benieuwd. Heb afgelopen weekend een reis geboekt naar Noord-Korea. Even zien waar ik in terecht kom.
Wanneer ga je en hoeveel heb je moten betalen? Ik denk er ook over na om in oktober naar de Mass Games te gaan .Ben me nog een beetje aan het inlezen want de trip Naar China moet je vaak zelf regelen.Op zich zijn de tickets naar Beijing niet eens zo duur.Zijn de visums al geregeld voor jou? Ik heb ook gelezen dat je dan een dubbele visum voor China nodig hebt.Ga je eigenlijk alleen?
#ANONIEMmaandag 1 februari 2010 @ 22:05
Ja, double entry visum voor China. Als je geen geregel wilt kun je ook mee met een groepsreis (Koning Aap of VNC). VNC kan het ook allemaal voor je regelen op individuele basis.
UIO_AMSdinsdag 2 februari 2010 @ 10:24
Nieuw deel: Noord Korea #2