E621 Functie : Smaakversterker en vervanger van zout. Toepassingen : Als smaakversterker in met name snacks, sauzen, diepvriesmaaltijden, soepen en kant-en-klaar gerechten. Wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse (Chinese) keuken, "waar het een eeuwenlang gebruik kent".
Ook wel bekend als : Ve-tsin, MSG, RL-50, NatriumGlutaminaat,
Glutamaat, Glutaminaat ,Mono Sodium Glutaminaat, Mono Natrium Glutaminaat, Smaakversterker E621/ E622 / E623 / E624
Aangezien mijn vriend koppijn if not migraine van deze stof krijgt, ben ik voor de grap eens de ingrediëntenlijst gaan bekijken van alles wat ik normaal in mijn boodschappenkar gooi. Hij houdt associatief al niet meer van alles wat Chinees en Oosters lijkt of ruikt, maar wellicht zat het in meer producten... " ff checken " dus...
En wat blijkt: dág soep uit blik, dág chips, dág pastasaus, dág cup-a-soup, dág (zo ongeveer alle) kant-en-klaar maaltijden, dág alles-van-conimex, dág kruidenzakje-bij-het-groentepakket......
En niet één fabrikant, nee, álle fabrikanten gebruiken deze stoffen.
Nou ben ik tamelijk inventief in die dingen, maar het valt me toch op hoeveel fabrikanten er Ve-Tsin zijn gaan gebruiken. Ook in producten die geen enkele associatie met de Cinees oproepen.
Best lastig af en toe, want ik heb niet altíjd zin / tijd / energie om zelf sausjes in elkaar te draaien of om die lekkere soepen van Unox te evenaren.
Ben ik de enige die zich hier zo aan ergert?
Ik gooi het maar eens in de Fok! groep....
Ben benieuwd naar reacties...
zijn hoofdpijn vs. migraineklachten zijn dusdanig toegenomen (van af en toe, naar nu elke dag) afgelopen jaar, dat ik maar 's een E621-ban in mijn huishouden in ga voeren.
ben gewoon benieuwd of meer mensen dusdanig van die smaakversterkers last hebben...
Ik zie sommigen lepels aromat in hun soep gooien voor meer smaak, maar dat is zo goed als puur zout en smaakversterker.
Bouillon, cup-a-soup, instant spul is meestal met vetsin...
Maar ik moet er wel bij zeggen dat fabrikanten precies weten hoeveel ze erin mogen doen, volgens normen. In restaurants wordt dit niet gecontroleerd, dus om geld uit te sparen aan dure specerijen en tijd...vetsin!!!
Hier een lepel, daar een schep en alles smaakt naar meer...
Ik heb ooit een keer een kop soep gedronken waar volgens mij veels te veel vetsin in zit en ik kreeg een brandende gevoel in mijn nek....lijkt wel nekkramp...
Nee ik kijk bijna bij alles wat ik eet naar de ingredienten, dit tot grote ergernis van mijn vriendin.
Ze heeft op zich wel gelijk, je mag tegenwoordig niets meer eten...
er zit ook een verschil tussen natuurlijk en chemisch glutamaat....quote:Op zaterdag 19 februari 2005 12:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Maar NatriumGlutaminaat komt toch ook in heel veel natuurlijke zaken zoals oude kaas, ansjovis etc voor?
Heeft het gewoon niet te maken met de hoeveelheid dat je het gebruikt?
Ik ben benieuwd of het geholpen heeft. Ik heb zelf namelijk ook last van migraine en probeer het gebruik van e261 zoveel mogelijk te beperken. Dwz dat ik van mijn chipsverslaving aan het afkicken ben, en ik koop zo min mogelijk kant-en-klaar produkten. Ik ben nog maar een weekje begonnen, dus ik heb nog geen zicht op een eventueel effect.quote:Op woensdag 26 maart 2003 17:40 schreef Ischa het volgende:
Maar is E621 dan altijd kunstmatig?quote:Op zaterdag 19 februari 2005 12:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
er zit ook een verschil tussen natuurlijk en chemisch glutamaat....
Dat denk ik wel. E-stoffen zijn 'hulpstoffen'. Als het van nature in een product zit (wat alleen maar kan bij 'slow food'), hoeft het er niet op te staan.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 13:58 schreef Martijn_77 het volgende:
Maar is E621 dan altijd kunstmatig?
Maar is er ooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie Ve-tsin en de beschreven klachten?quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:02 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Dat denk ik wel. E-stoffen zijn 'hulpstoffen'. Als het van nature in een product zit (wat alleen maar kan bij 'slow food'), hoeft het er niet op te staan.
Ja, er is in Frankrijk uitgebreid onderzoek naar gedaan (zie aflevering KvW). Er kon geen link worden vastgesteld tussen het gebruik van ve-tsin en de klachten die mensen beweren te hebben na inname van ve-tsin. Wat natuurlijk niet per se wil zeggen dat die link niet kan bestaan.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:08 schreef Martijn_77 het volgende:
Maar is er ooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie Ve-tsin en de beschreven klachten?
Er is geen link aangetoond tussen Ve-tsin en de klachten.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:13 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Ja, er is in Frankrijk uitgebreid onderzoek naar gedaan (zie aflevering KvW). Er kon geen link worden vastgesteld tussen het gebruik van ve-tsin en de klachten die mensen beweren te hebben na inname van ve-tsin. Wat natuurlijk niet per se wil zeggen dat die link niet kan bestaan.
Die vraag snap ik niet helemaal. Ik weet dat in het onderzoek dat genoemd wordt in de KvW, een grote groep mensen is blootgesteld aan een hoge dosering ve-tsin en dat daar niets uit kwam.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Dus dat wil dat ook niet zeggen dat de vriend van TS niet gewoon lust krijgt bij een bepaalde dosis?
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als je allergisch bent voor een stof, dan maakt het denk ik niet uit waar die stof inzit. De dosering zal wel uitmaken natuurlijk.quote:Of dat hij het maar krijgt van bepaalde producten?
Omdat die link nooit is aangetoond. Vermoed ik.quote:Want als er zo veel mensen problemen zouden hebben met Ve-tsin en zo waarom blijven ze het dan gebruiken?
Dus de link is niet aangetoond. Dus het is niet bewezen dat Ve-Tsin verantwoordelijk is voor de klachten.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 15:00 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Die vraag snap ik niet helemaal. Ik weet dat in het onderzoek dat genoemd wordt in de KvW, een grote groep mensen is blootgesteld aan een hoge dosering ve-tsin en dat daar niets uit kwam.
Maar als je nooit problemen hebt gehad met de tomaten soep van Unox en daar zit Ve-tsin of E621 in dan zou ik gaan twijfelen of mijn klachten we,l puur en alleen door de Ve-tsin of E621 komenquote:Op zaterdag 19 februari 2005 15:00 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als je allergisch bent voor een stof, dan maakt het denk ik niet uit waar die stof inzit. De dosering zal wel uitmaken natuurlijk.
Klopt als een bus.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 15:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Dus de link is niet aangetoond. Dus het is niet bewezen dat Ve-Tsin verantwoordelijk is voor de klachten.
Ik ook.quote:Maar als je nooit problemen hebt gehad met de tomaten soep van Unox en daar zit Ve-tsin of E621 in dan zou ik gaan twijfelen of mijn klachten we,l puur en alleen door de Ve-tsin of E621 komen
Zie voor meer info:quote:Glutamaat werd voor het eerst geisoleerd in 1908 door Kikunae Ikeda uit Kelp. Dit wordt in Japan al sinds eeuwen gegeten (gedocumenteerd sinds 797)
Het hele verhaal over het Chinees restaurant syndroom begon in 1968 toen Robert Ho Man Kwok een brief schreef aan de New England journal of medicine schreef. HIj merkte hier in op dat ie wel eens hoofdpijn had na het bezoek aan een chinees restaurant.
ZONDER enige wetenschappelijke research kregen smaakversterkers er de schuld van. Zonder enige research nog enige wetenschappelijke reden.
Pas in 1993, let wel, 25 jaar later ! Werd het eerste wetenschappelijke dubbelblinde onderzoek naar smaakversterkers en hoofdpijn gedaan. (Tarasof en Kelly) Ze maakten eerst gehakt van voorgaande onderzoeken, die absoluut onwetenschappelijk bleken, statistiek verkeerd gebruikten.
De Enige persoon die in hun zeer grondige onderzoek een postief gaf, reageerde op een placebo!
Er is geen enkel bewijs voor dat MSG hoofdpijn veroorzaakt als ding op zich, het enige verband wat is aangetoont is dan mensen die een tekort hebben aan vitamine B6 hoofdpijn kunnen krijgen indien ze MSG binnen krijgen. (Karl Folkers, uni van Texas)
En wat mis je dan precies? Allemaal spullen die iemand die geeft om goed eten zowieso al niet eet....quote:Op woensdag 26 maart 2003 15:39 schreef Ischa het volgende:
En wat blijkt: dág soep uit blik, dág chips, dág pastasaus, dág cup-a-soup, dág (zo ongeveer alle) kant-en-klaar maaltijden, dág alles-van-conimex, dág kruidenzakje-bij-het-groentepakket......
Uiteraard: koop potje vetsin en eet dat op.....quote:Op dinsdag 15 februari 2005 02:59 schreef Ole het volgende:
Mijn vraag was alleen maar:
kun je dit mbv test aantonen...
De 'uitslag' op oude kaas zijn ook vetsin kristallenquote:Op zaterdag 19 februari 2005 13:58 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Maar is E621 dan altijd kunstmatig?
Leg uit.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 12:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
er zit ook een verschil tussen natuurlijk en chemisch glutamaat....
Dus glutamaat komt over al in voor ook op natuurlijke basis. Dus glutamaat ontlopen is moeilijk.quote:
maar waarschijnlijk niet in grote hoeveelhedenquote:Op zondag 20 februari 2005 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, en sterker nog, je lichaam maakt het ook zelf aan
Het hele punt is, je kan het wel toevoegen, net als zout, maar het komt van nature in heeel veel etenswaren voor. Heb hierboven een lijstje gepost, maar het zit in veel meer levensmiddelen, ook in grote hoeveelheden. (Erwten, oude kaas, droge worsten, hammen, zelfgetrokken boullion, (gedroogde) tomaten)quote:Op zondag 20 februari 2005 11:51 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
maar waarschijnlijk niet in grote hoeveelheden
maar er valt heel goed te eten zonder deze chemische toevoeging hoor
het verbetert de smaakbeleving, pure nep dus...quote:Op zondag 20 februari 2005 12:18 schreef Lamer_Deluxe het volgende:
Als de smaak slecht is, waarom zou je het dan willen versterken?
Veel vleeswaren voor op brood zitten ook vol met allemaal e-nummers, ook smaakversterker.
Wat is dat verschil dan?quote:Op zondag 20 februari 2005 12:16 schreef djkoelkast het volgende:
nou ik heb er niet in gestudeerd, maar er is wel degelijk een verschil tussen glutamaat dat van nature in voeding voor komt en mononatriumglutamaat dat ze in een fabriek maken...
Chemische Broccoli?quote:Zou jij bijvoorbeeld gemische broccoli eten? En weet je dat producten die echt hun smaak krijgen zonder E621 veel lekkerder zijn?
Hoe wil je weten dat dit aan het toegevoegd glutamaat ligt als de producten verder niet identiek zijn?quote:Neem chips, paprika chips van de natuurwinkel, dat smaakt wel zo veel beter dan de paprika chips van Lay's of Croky of welk merk dan ook, geldt ook voor de tortilla chips (doritos achtige) en nog wel zo veel meer dingen...
Het lijkt dus meer een religieuze overtuiging te zijn dan dat dit ergens op gebaseerd is. Het gaat er jouw sec om dat het gesynthetiseerd is.quote:Het is voor mij dus niet dat ik er last van heb, ik WIL het gewoon niet eten, maar dan heb ik het enkel over de chemische variant: E621
De gevoeligheid voor gluten en melksuikers is echter goed aan te tonen, en duidelijk, maar voor glutamaten niet. Dit is nu juist het issue. Er zijn mensen die wel beweren gevoelig te zijn voor deze stof, maar als je deze mensen met een controle groep samen dubbelblind gaat testen met glutamaat en placebo´s dan blijkt er helemaal geen gevoeligheid te zijn.quote:En over koppijn, ik heb veel meer gehoord en gelezen over een onprettig gevoel, een onpasselijk gevoel. Maar dat zal met allergie te maken hebben, het kan best, mensen kunnnen ook allergisch zijn voor melk, gluten etc.
Klopt, daar noemt met het "gistextract"quote:Als we eens naar onze buren kijken Duitsland en België, daar wordt het niet in elk chipje en elk soepje gepropt, daar zie je het vele malen minder!
Waarom? Omdat jij histeries bent voor een product als het een e-nummer heeft?quote:Mijn conclusie: mee stoppen, het is niet nodig, geef je producten gewoon echte smaak en maak het niet lekkerder met een chemisch goedje.
Nogmaals, ik snap je niet.quote:Op zondag 20 februari 2005 13:30 schreef djkoelkast het volgende:
ik eet het niet omdat ik het niet wil, niets religieus aan.
histerisch ben ik niet, ik vind het onnodig en het blijkt dat veel mensen er last van hebben ook al is dat misschien niet wetenschappelijk bewezen. Zijn zo veel dingen niet wetenschappelijk bewezen maar het is toch echt zo...
gewoon kappen met die chemische rommel in mijn eten stoppen.
Ja, want wordt glutamaat al niet heel lang gebruikt als ingredient in diverse producten?quote:Op zondag 20 februari 2005 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Op grond waarvan?
Omdat de vriend van TS wel eens hoofdpijn heeft? Hoe wil je weten dat dit door glutamaat komt en niet door bv het Oranjeboom bier van de chinees, overeten, andere ingredienten, hygiene in de keuken komt?
Kant en klaar producten, ja, maar het is zelfs moeilijk zaken te vinden waar het van nature in voor komt.quote:Op zondag 20 februari 2005 14:01 schreef djkoelkast het volgende:
mij heb je nooit horen zeggen dat het daar aan ligt, het hele punt is dat het moeilijk is eten te vinden waaraan het chemische stofje niet is toegevoegd.
Hoe vergelijk je dat dan als de producten verder ook niet identiek zijnquote:Ik wil het niet eten dus ik eet het niet en ben er achter gekomen dat de voeding waaraan dus specifiek E621 niet is toegevoegd vele malen lekkerder is...
Leg eindelijk eens uit waar het verschil dan zit tussen van nature voorkomende en het synthetische glutamaat?quote:Mooie discussie en ik geef je ook op grote delen gelijk, alleen er zit bijvoorbeeld ook een groot verschil tussen natuurlijke vitamine C en ascorbinezuur bijvoorbeeld, het is allebei vitamine C, misschien is het stofje op zich identiek, het is chemisch, het gedraagt zich anders in je lichaam, het is niet het echte product, dat is wat ik er mee wil zeggen.
nogmaal, waar baseer je dat op?quote:Niet de glutamaten op zich, alleen wel E621, de chemische variant, zouden wat mij betreft de oorzaak van bepaalde klachten KUNNEN zijn.
Hoe kom je daarbij?quote:Op zondag 20 februari 2005 14:52 schreef djkoelkast het volgende:
...zucht deze discussie ga ik toch niet winnen
Het is zo dat ascorbinezuur vitamine c is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch
Het is zo dat E621 glutamaat is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch
en toch is natuurlijke vitamine c (ester-c bijvoorbeeld) heel anders werkt dan ascorbinezuur. Met E621/natuurlijk glutamaat is dat niet anders.
Ascirbinezuur is toch totaal iets anders als Vitamine C. Als er toch een verschil is tussen natuurlijk en kunstmatig dan zullen de producten toch wel een ander E nummer krijgen?quote:Op zondag 20 februari 2005 14:52 schreef djkoelkast het volgende:
en toch is natuurlijke vitamine c (ester-c bijvoorbeeld) heel anders werkt dan ascorbinezuur. Met E621/natuurlijk glutamaat is dat niet anders.
ascorbinezuur = vitamine cquote:Op zondag 20 februari 2005 22:48 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ascirbinezuur is toch totaal iets anders als Vitamine C. Als er toch een verschil is tussen natuurlijk en kunstmatig dan zullen de producten toch wel een ander E nummer krijgen?
Maak dat eens hard, vroeg ik je al eerder.quote:Op zondag 20 februari 2005 22:59 schreef djkoelkast het volgende:
maar het gedraagt zich anders dan natuurlijke vitamine C die je in fruit en groenten opneemt.
Nee, is niet correct,quote:Op maandag 21 februari 2005 11:12 schreef djkoelkast het volgende:
Natuurlijke glutamaten zijn gebonden, in gebonden vorm.
Synthetische smaakversterker is in vrije vorm.
Mooi verhaal, maar Ik zou wel eens een bron willen zien daarvoor en op welk onderzoek dat gebaseerd is aangezien het in strijd is met wat hier staat,quote:Ook wellicht interessant:
lap tekst
Precies mijn punt, maar...quote:Op maandag 21 februari 2005 12:33 schreef wendy-tje het volgende:
Is er een causaal verband te vinden tussen Oranjeboom en chinese restaurants?
Nee, even serieus. De samenstelling van een product wat op chemische wijze is verkregen wijkt natuurlijk niks af van de 'natuurlijke' vorm. Als dat wel het geval zou zijn, heb je gewoon een ander product. De enige manier waarop je dat kunt controleren is atoompjes tellen, toch?
Soms druist de waarheid tegen het gevoel in. Ik heb het zelf niet zo op zweverige dingen, maar evengoed zijn de ervaringen soms best interessant. Homeopatische middelen zijn soms inderdaad zó verdund dat er geen stofje meer over is, toch blijkt het (in sommige gevallen te werken). Er staat me bij dat water 'geheugen' heeft, en dat het daardoor wel werkt. Wetenschappelijk wellicht niet aan te tonen dus, maar misschien niet minder waar.quote:Op maandag 21 februari 2005 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Precies mijn punt, maar...
In bepaalde kringen meent men dat beter te weten, zoals ook mensen menen dat bv een oneindig verdunt product een homeopatische werking heeft, terwijl je gewoon kan uitrekenen dat er geen enkele atoom van het opgeloste stofje over is in het oplosmiddel.
En hoe reageer je dan op oude kaas, ansjovis enzo? Want daar zit van nature ook glutamaat in.quote:Op maandag 25 juli 2005 16:24 schreef black_devil1 het volgende:
Ik ben er vorig jaar ook achter gekomen dat ik allergisch reageer op glutamaten (e621 tm e627).
De natuurlijke versie is natuurlijk heel wat anders.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:34 schreef Martijn_77 het volgende:
En hoe reageer je dan op oude kaas, ansjovis enzo? Want daar zit van nature ook glutamaat in.
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:39 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
De natuurlijke versie is natuurlijk heel wat anders.![]()
Was sarcastisch bedoeld. Ze zijn bij mijn weten identiek. Maar de allergici beweren anders.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?
Is er eigenlijk ooit wetenschappelijk een verschil aangetoont tussen de natuurlijke glutamaten en de glutamaten uit de E range?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:56 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Was sarcastisch bedoeld. Ze zijn bij mijn weten identiek. Maar de allergici beweren anders.
In effect op de gebruiker? Nee, dat is niet aangetoond. Geloof dat er dubbelblind onderzoek naar is gedaan en dat ze toen geen allergieën konden aantonen ofzo. Maar je moet eik bij PietVerdriet zijn voor details.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 20:01 schreef Martijn_77 het volgende:
Is er eigenlijk ooit wetenschappelijk een verschil aangetoont tussen de natuurlijke glutamaten en de glutamaten uit de E range?
En qua chemische samenstelling?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 20:02 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
In effect op de gebruiker? Nee, dat is niet aangetoond. Geloof dat er dubbelblind onderzoek naar is gedaan en dat ze toen geen allergieën konden aantonen ofzo. Maar je moet eik bij PietVerdriet zijn voor details.
Ze zijn bij mijn weten volledig identiek. Staat ook ergens in dit topic in een post van Piet dacht ik...quote:Op vrijdag 29 juli 2005 20:08 schreef Martijn_77 het volgende:
En qua chemische samenstelling?
Een homeopatische arts?quote:Op maandag 25 juli 2005 16:24 schreef black_devil1 het volgende:
een homeopatische arts is er dus ook achter gekomen dat ik slecht reageer op die stof.
en ik kan bij haar van die allergie af komen .het klinkt raar maar ik ben al van diverse allergien af(tomaat en varkensvlees).
Is goed, mijn enthousiasme is soms iets te groot.quote:Op dinsdag 25 oktober 2005 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Zullen we het hier over E621 blijven houden?
Dan mogen dus bijna alle (huis)artsen dus uit hun functie ontheven worden, want ik las een tijdje terug dat een heleboel patienten met vage klachten een placebo meekregen, waarvan gezegd wordt dat het dit of dat doet. Of je nu een placebo mee naar huis krijgt van een huisarts of een homeopatisch arts maakt verder niet veel uit, denk ik...quote:Op dinsdag 25 oktober 2005 20:21 schreef KvNWH het volgende:
[..]
Een homeopatische arts?
Dat lijkt me een contradictio in terminis.
Homeopathie is geen geneeskunde, maar een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het placebo-effect. Artsen (die dus geneeskunde hebben gestudeerd) en ook homeopathie beoefenen mogen wat mij betreft uit hun functie worden onheven.
jajaquote:Op woensdag 9 november 2005 15:16 schreef Gootje het volgende:
Ik ben recentelijk gestopt met glutamaat (E621) en aspartaam (zoetstof) en weet niet wat me overkomt. Een hele lijst van klachten is als sneeuw voor de zon verdwenen (restless leggs, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, vraatzucht, chronische diaree, prikkelbaarheid, onrust, etc.) Ik heb me ook wat meer verdiept in de werking van deze stofjes. Het probleem is dat we te maken hebben met neurotransmitters. Zoals jullie misschien wel weten spelen stofjes een belangrijke rol bij allerlei psychische en lichamelijke aandoeningen. Glutamaat (in E621) speelt bijvoorbeeld een rol in de hersenen en plaatselijke ophopingen van deze stoffen kunnen een rol spelen bij schitzofrenie en depressie. Ook lijkt er een link te zijn met MS. Daarnaast zitten er glutamaatreceptoren in de buurt van het hart die de hartslag kunnen beinvloeden. Ik denk zelf dat sommige mensen gevoelige glutamaat receptoren hebben en dat dit zelfs erfelijk is. Problemen treden vaak pas op als glutamaat zich in het lichaam gaat ophopen. Experimenten moeten dan ook alleen worden toegepast bij mensen die deze overgevoelgiheid hebben.
Overigens is reeds bewezen dat E621 (MSG) waarschijnlijk de oorzaak is van de toenemende vetzucht in de westerste landen, zie daarvoor de site van het gerenomeerde PUBMED http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
dat zou alleen al een reden zijn om ermee te kappen!
Drie dingenquote:Op donderdag 10 november 2005 07:51 schreef Gootje het volgende:
Op de eerste plaats zou ik je toch eens willen aanraden te klikken op de link http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
De European Journal of Clinical Nutrition lijkt mij gewoon een betrouwbaar wetenschappelijk tijdschrijft. Verder heb je moeite te begrijpen hoe glutamaat werkt. Mensen die er problemen mee hebben hebben geen allergie. Ze krijgen problemen als de stof zich in hun lichaam opstapelt, dat is iets anders. Daarom zal ik ook nooit zeggen dat je het helemaal niet binnen mag krijgen. Het is zelfs zo dat je dood gaat als je geen glutamaat in je lijf hebt. Dat glutamaat hoofdpijn zou veroorzaken vind ik ook onzin. Ik denk dat glutamaat eerder de perceptie van die pijn beinvloetd net als dat het de perceptie van je smaak intenser maakt.
Het is totaal geen probleem om producten te vinden zonder E621. Breng maar eens een bezoekje aan de LIDL. Zij verkopen veel vleeswaren zonder E621 en ook eiersalade e.d. Ze hebben zelfs enkele soepen zonder smaakversterkers. Om over de natuurvoedingswinkel maar helemaal niet te spreken. Daar kun je ook terecht voor Bouillonblokjes zonder glutamaat.
Glutamaten zijn voor zover ik weet eenvoudige zouten, die zo simpel in elkaar zitten dat er geen kunstmatige versie van te maken is die niet identiek is aan de natuurlijke variant.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:55 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?
dat is geen argumentquote:Op donderdag 10 november 2005 08:53 schreef Gootje het volgende:
Het zou me niet verbazen als je bij Unox werkt
quote:1. Dit waren geen langdurige longitudinale onderzoeken
Gek genoeg blijkt dat uit onderzoeken naar glutamaat niet, de enige mensen waarbij enig effect meetbaar was waren mensen met een chronisch vitamine gebrek.quote:2. Lees mijn stukje eens beter. Juist omdat het al in natuurlijk producten zit en je het zelf aanmaaktt, zit je lichaam niet te wachten op een overbodige overdosis. Voor sommige mensen ligt dat tolerantieniveau wat lager.
Klopt.quote:3. Dan zul je de verklaring die de regering geeft voor de toenemende vetzucht ook hilarisch moeten vinden. Te weinig beweging leidt an sich niet tot vetzucht, immers elk pondje gaat door het mondje.
Ik weet niet over wie je dit schreef, maar ik zeg nergens dat jij het hebt, ik had het over het bericht van Ischa, en die schreef het volgende:quote:Op woensdag 9 november 2005 18:22 schreef Gootje het volgende:
Wie zegt dat ik migraine had?????? Over objectief zijn gesproken!
quote:Aangezien mijn vriend koppijn if not migraine van deze stof krijgt, ben ik voor de grap eens de ingrediëntenlijst gaan bekijken van alles wat ik normaal in mijn boodschappenkar gooi.
Ach ja, dat toont maar weer proefondervindelijk aan dat glutamaat echt verschrikkelijk is. Een keertje bruinebonensoep en een paar bammetjes Linera is natuurlijk de ultieme proef. Hét bewijs is daar.quote:Op donderdag 10 november 2005 17:25 schreef Gootje het volgende:
Ik ben dus van alles gaan uitproberen met mijn voeding. Dingen weglaten en kijken wat het effect is. Het haalde allemaal niets uit tot ik stopte met het eten van suikervrije producten waar aspartaam (is dit ook een E-nummer?) in zat. Ik ben ze gewoon gaan vervangen voor producten waar WEL suiker in zit. Al vrij snel waren mijn klachten grotendeels weg. Het voelde alsof ik na een storm in rustig vaarwater terecht kwam. Na een aantal weken blijdschap had ik ineens een terugval. Ik had de avond tevoren bruine bonensoep gegeten en overdag veel boterhammen met Linera Pate. In beide producten zit E621. Vervolgens ben ik deze stof ook gaan vermijden.
Pas toen ben ik me een beetje gaan oriënteren op internet en ontdekte welke mij overigens niet onbekende stoffen in E621 en aspartaam zaten. En nu ben ik weer een maand verder en heb de klachten niet meer terug gehad, hoewel ik daar wel doodsbang voor was.
Ik eet precies hetzelfde als vroeger. Ik haal een paar spullen bij de natuurvoedingswinkel (o.a. bouillon), eet naturelchips i.p.v. paprika, etc.
.
Ach nee, natuurlijk niet. Ieder mens is verschillend, maar zelfs mensen die beweren van glutamaat ziek te worden, zijn uitvoerig getest. Resultaat: nul.quote:Het interesseert me totaal niet dat de schadelijke werking van glutamaat en aspartaam niet is aangetoond.
quote:Op zondag 4 februari 2007 20:30 schreef Maeghan het volgende:
Tja, we willen graag goedkoop en snel eten, in plaats van zelf fatsoenlijke kwaliteitsproducten maken. Dan krijg je dat gezeik. Maar we doen er toch (bijna) allemaal aan mee...
jajaquote:Op dinsdag 6 februari 2007 14:36 schreef Zelva het volgende:
[..]
Júíst als je veel tijd uittrekt om producten te laten rijpen, of uren in de keuken staat, vormt zich MSG in die producten.
Waarom niet?quote:Op dinsdag 6 februari 2007 15:48 schreef djkoelkast het volgende:
eigenlijk is het veel simpeler: je moet het gewoon niet WILLEN eten
neequote:je zult ook merken als je zonder smaakversterkers kookt alles veel lekkerder is omdat het echt smaak heeft en niet gemaakte smaak.
Neequote:Met smaakversterker maak je een hap stront nog "lekker". Ik bedank vriendelijk, heb er totaal geen last van maar eet het gewoon niet.
Leg uit, wat is het verschil tussen natuurlijke en de gesynthetiseerde smaakversterkers?quote:Natuurlijke vorm is ook heel iets anders dan de chemische hoor...
quote:Op dinsdag 6 februari 2007 15:48 schreef djkoelkast het volgende:
eigenlijk is het veel simpeler: je moet het gewoon niet WILLEN eten
je zult ook merken als je zonder smaakversterkers kookt alles veel lekkerder is omdat het echt smaak heeft en niet gemaakte smaak.
Met smaakversterker maak je een hap stront nog "lekker". Ik bedank vriendelijk, heb er totaal geen last van maar eet het gewoon niet.
Natuurlijke vorm is ook heel iets anders dan de chemische hoor...
Natuurlijke smaakversterkers zijn rechtsdraaiend!quote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Leg uit, wat is het verschil tussen natuurlijke en de gesynthetiseerde smaakversterkers?
Ik heb het thuis ook staan en aangezien ik gek ben op proeven moest ik het de eerste keer ook maar even 'kaal' proevenquote:Op zondag 4 februari 2007 18:11 schreef Ringo het volgende:
Ik heb maar eens een potje ve-tsin gekocht bij de toko, gebruik het nu regelmatig, maar met mate. Goed spul!![]()
Ik vroeg me af of iemand het ook wel eens gebruikt in niet-Aziatische gerechten, pastaschotels ofzo; of is het in bepaalde combi's juist niet lekker? Voorbeelden?
Je schijnt er ook je wijn mee te kunnen pimpen: een heel klein snufje in je glas en de wijn smaakt veel voller en rijper.
Tja, ik zou niet weten waar het spul in zit, maar goed. Ik weet ook niet wat voor dingen jij eet die moeten rijpen en uren moeten pruttelen? Afgezien van een enkele keer een glas wijn of een plak kaas op brood eet ik geen dingen die lang liggen.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 14:36 schreef Zelva het volgende:
[..]
Júíst als je veel tijd uittrekt om producten te laten rijpen, of uren in de keuken staat, vormt zich MSG in die producten.
Een smaakversterker is volgens mij heel iets anders als een smaakmakerquote:Op donderdag 15 februari 2007 18:24 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Tja, ik zou niet weten waar het spul in zit, maar goed. Ik weet ook niet wat voor dingen jij eet die moeten rijpen en uren moeten pruttelen? Afgezien van een enkele keer een glas wijn of een plak kaas op brood eet ik geen dingen die lang liggen.
Hoe dan ook, ve-tsin wordt toegevoegd om iets lekkerder te laten smaken. Als je producten hebt van goede kwaliteit hoef je geen smaakversterkers toe te voegen.
Waarom heeft keukenzout eigenlijk geen E-nummer? Werd dit overbodig geacht, of is het te gevaarlijk?quote:Op donderdag 10 november 2005 14:30 schreef NT-T.BartMan het volgende:
De E in E-stoffen houdt in dat deze stof onderzocht is en bij 'normaal' gebruik geen gevaar levert voor de gezondheid. Uiteraard zijn er altijd mensen die anders reageren of anders dénken te reageren dan de onderzochte populatie.
Zoals ik al hierboven postte,quote:Op donderdag 15 februari 2007 23:19 schreef NT-T.BartMan het volgende:
E621 heeft vanzichzelf geen/weinig smaak. Lees dit artikel even.
Ach! Een feitenfetisjist!quote:Op donderdag 15 februari 2007 23:50 schreef freako het volgende:
[..]
Waarom heeft keukenzout eigenlijk geen E-nummer? Werd dit overbodig geacht, of is het te gevaarlijk?
Kijk ook hier evenquote:Op vrijdag 16 februari 2007 00:03 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Zoals ik al hierboven postte,
het is ronduit ranzig![]()
Bedankt.quote:Op vrijdag 16 februari 2007 00:14 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Keukenzout wordt niet als additief gezien.
no, not reallyquote:Op zaterdag 9 april 2011 23:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik denk serieus eerder een paniekreactie, dus psychisch.
Klinkt anders wel zo.quote:
dit ben ik me pas sinds vandaag gaan afvragen, nadat ik weer chinees/japans at, en het weer kreeg. rondje google leverde me dit topic op.quote:Op zaterdag 9 april 2011 23:50 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Klinkt anders wel zo.
Jij DENKT dat je er wat van krijgt en dan is het niet meer tegen te houden.
Ondeschat je brein niet
nee, maar daar eet ik ook nooit gigantische hoeveelheden van, dus dat weet ik niet..quote:Op zondag 10 april 2011 13:14 schreef djkoelkast het volgende:
Het is nooit wetenschappelijk bewezen. Zegt ook weer niet alles natuurlijk.
Mirjam: heb je het ook bij bijvoorbeeld parmezaanse kaas? Doe eens een halve pot door je lasagne ofzo.
Aha, en dat lag niet aan mogelijk slechte hygiene, overdatum vlees, katten op het aanrecht, slecht gewassen groente, pasta uit koelkast, kruisbesmetting etc. etc. maar aan specifiek het beetje E621 in het pakje Honig?quote:Op zaterdag 9 april 2011 23:56 schreef Saisai het volgende:
nee hoor, ik word er hondsberoerd van. Een beetje kan wel,maar naar de chinees gaat hem niet worden.
Heb ooit eens bij iemand gegeten die iets van een honig pakje had gebruikt voor het eten. Ik heb bijna de bus eronder gespuugd. (het was dat ie net bij de halte moest stoppen)
mijn lichaam weigert die troep.
Allergische reacties op E621 zijn niet aangetoond, ondanks dat er er gigantisch veel onderzoek naar gedaan is, zelfs bij mensen die zweren dat ze 'dood gaan' van E621 is er geen enkel verband te vinden.quote:Op zondag 10 april 2011 22:38 schreef Saisai het volgende:
ik snap de reacties niet hier. een allergie hebben voor een bepaalde stof is toch helemaal niet raar?
KvW heeft het ook nog eens geprobeerd maar wat was dan een aanfluiting met die manquote:Op maandag 11 april 2011 01:08 schreef Zelva het volgende:
[..]
Allergische reacties op E621 zijn niet aangetoond, ondanks dat er er gigantisch veel onderzoek naar gedaan is, zelfs bij mensen die zweren dat ze 'dood gaan' van E621 is er geen enkel verband te vinden.
Hoe weet je zo zeker dat het door Vetsin veroorzaakt werd?quote:Op maandag 11 april 2011 08:50 schreef Prenzlauer het volgende:
Ik heb een paar jaar geleden een echte vetsin allergie mogen meemaken bij iemand. Lijkt totaal niet op wat 90% van de fokkers hier zichzelf aanpraat. Men raakt zelf in een anafylactische shock door dat spul, zeg maar net zoals bij een pinda allergie.
Dus, het kan best zijn dat je ergens beroerd van wordt maar ik denk dat veel mensen hier toch zich op het verkeerde richten.
Je eet ook geen kaas, doperwten, tomaten, salamie, droge ham? Soep?quote:Op zaterdag 26 november 2011 21:56 schreef DavestattooArt het volgende:
sinds ik geen ve tsin meer eet , voel ik me een stuk beter !!!!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |