Wat is dat verschil dan?quote:Op zondag 20 februari 2005 12:16 schreef djkoelkast het volgende:
nou ik heb er niet in gestudeerd, maar er is wel degelijk een verschil tussen glutamaat dat van nature in voeding voor komt en mononatriumglutamaat dat ze in een fabriek maken...
Chemische Broccoli?quote:Zou jij bijvoorbeeld gemische broccoli eten? En weet je dat producten die echt hun smaak krijgen zonder E621 veel lekkerder zijn?
Hoe wil je weten dat dit aan het toegevoegd glutamaat ligt als de producten verder niet identiek zijn?quote:Neem chips, paprika chips van de natuurwinkel, dat smaakt wel zo veel beter dan de paprika chips van Lay's of Croky of welk merk dan ook, geldt ook voor de tortilla chips (doritos achtige) en nog wel zo veel meer dingen...
Het lijkt dus meer een religieuze overtuiging te zijn dan dat dit ergens op gebaseerd is. Het gaat er jouw sec om dat het gesynthetiseerd is.quote:Het is voor mij dus niet dat ik er last van heb, ik WIL het gewoon niet eten, maar dan heb ik het enkel over de chemische variant: E621
De gevoeligheid voor gluten en melksuikers is echter goed aan te tonen, en duidelijk, maar voor glutamaten niet. Dit is nu juist het issue. Er zijn mensen die wel beweren gevoelig te zijn voor deze stof, maar als je deze mensen met een controle groep samen dubbelblind gaat testen met glutamaat en placebo´s dan blijkt er helemaal geen gevoeligheid te zijn.quote:En over koppijn, ik heb veel meer gehoord en gelezen over een onprettig gevoel, een onpasselijk gevoel. Maar dat zal met allergie te maken hebben, het kan best, mensen kunnnen ook allergisch zijn voor melk, gluten etc.
Klopt, daar noemt met het "gistextract"quote:Als we eens naar onze buren kijken Duitsland en België, daar wordt het niet in elk chipje en elk soepje gepropt, daar zie je het vele malen minder!
Waarom? Omdat jij histeries bent voor een product als het een e-nummer heeft?quote:Mijn conclusie: mee stoppen, het is niet nodig, geef je producten gewoon echte smaak en maak het niet lekkerder met een chemisch goedje.
Nogmaals, ik snap je niet.quote:Op zondag 20 februari 2005 13:30 schreef djkoelkast het volgende:
ik eet het niet omdat ik het niet wil, niets religieus aan.
histerisch ben ik niet, ik vind het onnodig en het blijkt dat veel mensen er last van hebben ook al is dat misschien niet wetenschappelijk bewezen. Zijn zo veel dingen niet wetenschappelijk bewezen maar het is toch echt zo...
gewoon kappen met die chemische rommel in mijn eten stoppen.
Ja, want wordt glutamaat al niet heel lang gebruikt als ingredient in diverse producten?quote:Op zondag 20 februari 2005 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Op grond waarvan?
Omdat de vriend van TS wel eens hoofdpijn heeft? Hoe wil je weten dat dit door glutamaat komt en niet door bv het Oranjeboom bier van de chinees, overeten, andere ingredienten, hygiene in de keuken komt?
Kant en klaar producten, ja, maar het is zelfs moeilijk zaken te vinden waar het van nature in voor komt.quote:Op zondag 20 februari 2005 14:01 schreef djkoelkast het volgende:
mij heb je nooit horen zeggen dat het daar aan ligt, het hele punt is dat het moeilijk is eten te vinden waaraan het chemische stofje niet is toegevoegd.
Hoe vergelijk je dat dan als de producten verder ook niet identiek zijnquote:Ik wil het niet eten dus ik eet het niet en ben er achter gekomen dat de voeding waaraan dus specifiek E621 niet is toegevoegd vele malen lekkerder is...
Leg eindelijk eens uit waar het verschil dan zit tussen van nature voorkomende en het synthetische glutamaat?quote:Mooie discussie en ik geef je ook op grote delen gelijk, alleen er zit bijvoorbeeld ook een groot verschil tussen natuurlijke vitamine C en ascorbinezuur bijvoorbeeld, het is allebei vitamine C, misschien is het stofje op zich identiek, het is chemisch, het gedraagt zich anders in je lichaam, het is niet het echte product, dat is wat ik er mee wil zeggen.
nogmaal, waar baseer je dat op?quote:Niet de glutamaten op zich, alleen wel E621, de chemische variant, zouden wat mij betreft de oorzaak van bepaalde klachten KUNNEN zijn.
Hoe kom je daarbij?quote:Op zondag 20 februari 2005 14:52 schreef djkoelkast het volgende:
...zucht deze discussie ga ik toch niet winnen
Het is zo dat ascorbinezuur vitamine c is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch
Het is zo dat E621 glutamaat is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch
en toch is natuurlijke vitamine c (ester-c bijvoorbeeld) heel anders werkt dan ascorbinezuur. Met E621/natuurlijk glutamaat is dat niet anders.
Ascirbinezuur is toch totaal iets anders als Vitamine C. Als er toch een verschil is tussen natuurlijk en kunstmatig dan zullen de producten toch wel een ander E nummer krijgen?quote:Op zondag 20 februari 2005 14:52 schreef djkoelkast het volgende:
en toch is natuurlijke vitamine c (ester-c bijvoorbeeld) heel anders werkt dan ascorbinezuur. Met E621/natuurlijk glutamaat is dat niet anders.
ascorbinezuur = vitamine cquote:Op zondag 20 februari 2005 22:48 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ascirbinezuur is toch totaal iets anders als Vitamine C. Als er toch een verschil is tussen natuurlijk en kunstmatig dan zullen de producten toch wel een ander E nummer krijgen?
Maak dat eens hard, vroeg ik je al eerder.quote:Op zondag 20 februari 2005 22:59 schreef djkoelkast het volgende:
maar het gedraagt zich anders dan natuurlijke vitamine C die je in fruit en groenten opneemt.
Nee, is niet correct,quote:Op maandag 21 februari 2005 11:12 schreef djkoelkast het volgende:
Natuurlijke glutamaten zijn gebonden, in gebonden vorm.
Synthetische smaakversterker is in vrije vorm.
Mooi verhaal, maar Ik zou wel eens een bron willen zien daarvoor en op welk onderzoek dat gebaseerd is aangezien het in strijd is met wat hier staat,quote:Ook wellicht interessant:
lap tekst
Precies mijn punt, maar...quote:Op maandag 21 februari 2005 12:33 schreef wendy-tje het volgende:
Is er een causaal verband te vinden tussen Oranjeboom en chinese restaurants?
Nee, even serieus. De samenstelling van een product wat op chemische wijze is verkregen wijkt natuurlijk niks af van de 'natuurlijke' vorm. Als dat wel het geval zou zijn, heb je gewoon een ander product. De enige manier waarop je dat kunt controleren is atoompjes tellen, toch?
Soms druist de waarheid tegen het gevoel in. Ik heb het zelf niet zo op zweverige dingen, maar evengoed zijn de ervaringen soms best interessant. Homeopatische middelen zijn soms inderdaad zó verdund dat er geen stofje meer over is, toch blijkt het (in sommige gevallen te werken). Er staat me bij dat water 'geheugen' heeft, en dat het daardoor wel werkt. Wetenschappelijk wellicht niet aan te tonen dus, maar misschien niet minder waar.quote:Op maandag 21 februari 2005 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Precies mijn punt, maar...
In bepaalde kringen meent men dat beter te weten, zoals ook mensen menen dat bv een oneindig verdunt product een homeopatische werking heeft, terwijl je gewoon kan uitrekenen dat er geen enkele atoom van het opgeloste stofje over is in het oplosmiddel.
En hoe reageer je dan op oude kaas, ansjovis enzo? Want daar zit van nature ook glutamaat in.quote:Op maandag 25 juli 2005 16:24 schreef black_devil1 het volgende:
Ik ben er vorig jaar ook achter gekomen dat ik allergisch reageer op glutamaten (e621 tm e627).
De natuurlijke versie is natuurlijk heel wat anders.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:34 schreef Martijn_77 het volgende:
En hoe reageer je dan op oude kaas, ansjovis enzo? Want daar zit van nature ook glutamaat in.
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:39 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
De natuurlijke versie is natuurlijk heel wat anders.![]()
Was sarcastisch bedoeld. Ze zijn bij mijn weten identiek. Maar de allergici beweren anders.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?
Is er eigenlijk ooit wetenschappelijk een verschil aangetoont tussen de natuurlijke glutamaten en de glutamaten uit de E range?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:56 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Was sarcastisch bedoeld. Ze zijn bij mijn weten identiek. Maar de allergici beweren anders.
In effect op de gebruiker? Nee, dat is niet aangetoond. Geloof dat er dubbelblind onderzoek naar is gedaan en dat ze toen geen allergieën konden aantonen ofzo. Maar je moet eik bij PietVerdriet zijn voor details.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 20:01 schreef Martijn_77 het volgende:
Is er eigenlijk ooit wetenschappelijk een verschil aangetoont tussen de natuurlijke glutamaten en de glutamaten uit de E range?
En qua chemische samenstelling?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 20:02 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
In effect op de gebruiker? Nee, dat is niet aangetoond. Geloof dat er dubbelblind onderzoek naar is gedaan en dat ze toen geen allergieën konden aantonen ofzo. Maar je moet eik bij PietVerdriet zijn voor details.
Ze zijn bij mijn weten volledig identiek. Staat ook ergens in dit topic in een post van Piet dacht ik...quote:Op vrijdag 29 juli 2005 20:08 schreef Martijn_77 het volgende:
En qua chemische samenstelling?
Een homeopatische arts?quote:Op maandag 25 juli 2005 16:24 schreef black_devil1 het volgende:
een homeopatische arts is er dus ook achter gekomen dat ik slecht reageer op die stof.
en ik kan bij haar van die allergie af komen .het klinkt raar maar ik ben al van diverse allergien af(tomaat en varkensvlees).
Is goed, mijn enthousiasme is soms iets te groot.quote:Op dinsdag 25 oktober 2005 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Zullen we het hier over E621 blijven houden?
Dan mogen dus bijna alle (huis)artsen dus uit hun functie ontheven worden, want ik las een tijdje terug dat een heleboel patienten met vage klachten een placebo meekregen, waarvan gezegd wordt dat het dit of dat doet. Of je nu een placebo mee naar huis krijgt van een huisarts of een homeopatisch arts maakt verder niet veel uit, denk ik...quote:Op dinsdag 25 oktober 2005 20:21 schreef KvNWH het volgende:
[..]
Een homeopatische arts?
Dat lijkt me een contradictio in terminis.
Homeopathie is geen geneeskunde, maar een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het placebo-effect. Artsen (die dus geneeskunde hebben gestudeerd) en ook homeopathie beoefenen mogen wat mij betreft uit hun functie worden onheven.
jajaquote:Op woensdag 9 november 2005 15:16 schreef Gootje het volgende:
Ik ben recentelijk gestopt met glutamaat (E621) en aspartaam (zoetstof) en weet niet wat me overkomt. Een hele lijst van klachten is als sneeuw voor de zon verdwenen (restless leggs, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, vraatzucht, chronische diaree, prikkelbaarheid, onrust, etc.) Ik heb me ook wat meer verdiept in de werking van deze stofjes. Het probleem is dat we te maken hebben met neurotransmitters. Zoals jullie misschien wel weten spelen stofjes een belangrijke rol bij allerlei psychische en lichamelijke aandoeningen. Glutamaat (in E621) speelt bijvoorbeeld een rol in de hersenen en plaatselijke ophopingen van deze stoffen kunnen een rol spelen bij schitzofrenie en depressie. Ook lijkt er een link te zijn met MS. Daarnaast zitten er glutamaatreceptoren in de buurt van het hart die de hartslag kunnen beinvloeden. Ik denk zelf dat sommige mensen gevoelige glutamaat receptoren hebben en dat dit zelfs erfelijk is. Problemen treden vaak pas op als glutamaat zich in het lichaam gaat ophopen. Experimenten moeten dan ook alleen worden toegepast bij mensen die deze overgevoelgiheid hebben.
Overigens is reeds bewezen dat E621 (MSG) waarschijnlijk de oorzaak is van de toenemende vetzucht in de westerste landen, zie daarvoor de site van het gerenomeerde PUBMED http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
dat zou alleen al een reden zijn om ermee te kappen!
Drie dingenquote:Op donderdag 10 november 2005 07:51 schreef Gootje het volgende:
Op de eerste plaats zou ik je toch eens willen aanraden te klikken op de link http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
De European Journal of Clinical Nutrition lijkt mij gewoon een betrouwbaar wetenschappelijk tijdschrijft. Verder heb je moeite te begrijpen hoe glutamaat werkt. Mensen die er problemen mee hebben hebben geen allergie. Ze krijgen problemen als de stof zich in hun lichaam opstapelt, dat is iets anders. Daarom zal ik ook nooit zeggen dat je het helemaal niet binnen mag krijgen. Het is zelfs zo dat je dood gaat als je geen glutamaat in je lijf hebt. Dat glutamaat hoofdpijn zou veroorzaken vind ik ook onzin. Ik denk dat glutamaat eerder de perceptie van die pijn beinvloetd net als dat het de perceptie van je smaak intenser maakt.
Het is totaal geen probleem om producten te vinden zonder E621. Breng maar eens een bezoekje aan de LIDL. Zij verkopen veel vleeswaren zonder E621 en ook eiersalade e.d. Ze hebben zelfs enkele soepen zonder smaakversterkers. Om over de natuurvoedingswinkel maar helemaal niet te spreken. Daar kun je ook terecht voor Bouillonblokjes zonder glutamaat.
Glutamaten zijn voor zover ik weet eenvoudige zouten, die zo simpel in elkaar zitten dat er geen kunstmatige versie van te maken is die niet identiek is aan de natuurlijke variant.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 19:55 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?
dat is geen argumentquote:Op donderdag 10 november 2005 08:53 schreef Gootje het volgende:
Het zou me niet verbazen als je bij Unox werkt
quote:1. Dit waren geen langdurige longitudinale onderzoeken
Gek genoeg blijkt dat uit onderzoeken naar glutamaat niet, de enige mensen waarbij enig effect meetbaar was waren mensen met een chronisch vitamine gebrek.quote:2. Lees mijn stukje eens beter. Juist omdat het al in natuurlijk producten zit en je het zelf aanmaaktt, zit je lichaam niet te wachten op een overbodige overdosis. Voor sommige mensen ligt dat tolerantieniveau wat lager.
Klopt.quote:3. Dan zul je de verklaring die de regering geeft voor de toenemende vetzucht ook hilarisch moeten vinden. Te weinig beweging leidt an sich niet tot vetzucht, immers elk pondje gaat door het mondje.
Ik weet niet over wie je dit schreef, maar ik zeg nergens dat jij het hebt, ik had het over het bericht van Ischa, en die schreef het volgende:quote:Op woensdag 9 november 2005 18:22 schreef Gootje het volgende:
Wie zegt dat ik migraine had?????? Over objectief zijn gesproken!
quote:Aangezien mijn vriend koppijn if not migraine van deze stof krijgt, ben ik voor de grap eens de ingrediëntenlijst gaan bekijken van alles wat ik normaal in mijn boodschappenkar gooi.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |