abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 20 februari 2005 @ 12:38:03 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25176939
quote:
Op zondag 20 februari 2005 12:16 schreef djkoelkast het volgende:
nou ik heb er niet in gestudeerd, maar er is wel degelijk een verschil tussen glutamaat dat van nature in voeding voor komt en mononatriumglutamaat dat ze in een fabriek maken...
Wat is dat verschil dan?
quote:
Zou jij bijvoorbeeld gemische broccoli eten? En weet je dat producten die echt hun smaak krijgen zonder E621 veel lekkerder zijn?
Chemische Broccoli?
Hoe bedoel je producten zonder e621 lekkerder zijn?
Zonder synthetisch glutamaat? smaakpanel onderzoek toont nu juist aan dat identieke producten vergeleken met en zonder glutamaat het product met als lekkerder wordt ervaren.
quote:
Neem chips, paprika chips van de natuurwinkel, dat smaakt wel zo veel beter dan de paprika chips van Lay's of Croky of welk merk dan ook, geldt ook voor de tortilla chips (doritos achtige) en nog wel zo veel meer dingen...
Hoe wil je weten dat dit aan het toegevoegd glutamaat ligt als de producten verder niet identiek zijn?
quote:
Het is voor mij dus niet dat ik er last van heb, ik WIL het gewoon niet eten, maar dan heb ik het enkel over de chemische variant: E621
Het lijkt dus meer een religieuze overtuiging te zijn dan dat dit ergens op gebaseerd is. Het gaat er jouw sec om dat het gesynthetiseerd is.
Net zoiets als zeggen dat suikerriet okay is, maar als het tot rietsuiker is gemaakt niet.
quote:
En over koppijn, ik heb veel meer gehoord en gelezen over een onprettig gevoel, een onpasselijk gevoel. Maar dat zal met allergie te maken hebben, het kan best, mensen kunnnen ook allergisch zijn voor melk, gluten etc.
De gevoeligheid voor gluten en melksuikers is echter goed aan te tonen, en duidelijk, maar voor glutamaten niet. Dit is nu juist het issue. Er zijn mensen die wel beweren gevoelig te zijn voor deze stof, maar als je deze mensen met een controle groep samen dubbelblind gaat testen met glutamaat en placebo´s dan blijkt er helemaal geen gevoeligheid te zijn.
quote:
Als we eens naar onze buren kijken Duitsland en België, daar wordt het niet in elk chipje en elk soepje gepropt, daar zie je het vele malen minder!
Klopt, daar noemt met het "gistextract"
quote:
Mijn conclusie: mee stoppen, het is niet nodig, geef je producten gewoon echte smaak en maak het niet lekkerder met een chemisch goedje.
Waarom? Omdat jij histeries bent voor een product als het een e-nummer heeft?
Als ik soep maak ontstaat glutamaat in de soep vanzelf door het bewerken van de eiwitten.
Als ik kaas maak ook.
Maar als ik het uit zeewier haal, en aan een saus toevoeg mag het niet?
Heb gisteren nog een saus gemaakt, waar ik bij het inkoken gedroogde tomaat en een ansjovisfiltet toevoegde om glutamaat in de saus te krijgen, een meer Umami smaak dus, dat is volgens jouw dus okay, maar als ik het in de fabriek uit gist haal is het dat niet?

Sorry, maar ik snap helemaal niets van je argumentatie. Het lijkt mij meer op pseudo religieuze voorschriften dan dat het echt ergens over gaat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 13:30:32 #52
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25177679
ik eet het niet omdat ik het niet wil, niets religieus aan.
histerisch ben ik niet, ik vind het onnodig en het blijkt dat veel mensen er last van hebben ook al is dat misschien niet wetenschappelijk bewezen. Zijn zo veel dingen niet wetenschappelijk bewezen maar het is toch echt zo...

gewoon kappen met die chemische rommel in mijn eten stoppen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 20 februari 2005 @ 13:51:09 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25177964
quote:
Op zondag 20 februari 2005 13:30 schreef djkoelkast het volgende:
ik eet het niet omdat ik het niet wil, niets religieus aan.
histerisch ben ik niet, ik vind het onnodig en het blijkt dat veel mensen er last van hebben ook al is dat misschien niet wetenschappelijk bewezen. Zijn zo veel dingen niet wetenschappelijk bewezen maar het is toch echt zo...

gewoon kappen met die chemische rommel in mijn eten stoppen.
Nogmaals, ik snap je niet.
als ik een worst maak en hem 6 maanden laat rijpen zit daar netzoveel glutamaat in als een worst waar je glutamaat aan toevoegt en hem 2 maanden laat rijpen.

En over wetenschappelijk, ofwel objectief bewijs.
Ik neem een groep mensen die zeggen gevoelig te zijn voor glutamaat en een random controle groep

Nu verdeel ik deze mensen in 4 groepen, 2 groepen van de beweerden gevoeligen en 2 groepen van de controle groep

De eerste groep geef ik een glutamaat oplossing, de tweede een placebo, de derde weer een glutamaat oplossing en de vierde weer een placebo.

De mensen die het krijgen weten niet wat ze krijgen en de mensen die het verdelen en het onderzoek naar de resultaten doen weten ook niet wat wie krijgt. Dit noem je dubbelblind.

Alle onderzoeken die op deze manier naar glutamaat zijn gedaan hebben aangetoont dat er geen effect was.
Nu kom jij aan en je beweert dat het toch zo is.

Op grond waarvan?
Omdat de vriend van TS wel eens hoofdpijn heeft? Hoe wil je weten dat dit door glutamaat komt en niet door bv het Oranjeboom bier van de chinees, overeten, andere ingredienten, hygiene in de keuken komt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 14:01:41 #54
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25178122
mij heb je nooit horen zeggen dat het daar aan ligt, het hele punt is dat het moeilijk is eten te vinden waaraan het chemische stofje niet is toegevoegd.
Ik wil het niet eten dus ik eet het niet en ben er achter gekomen dat de voeding waaraan dus specifiek E621 niet is toegevoegd vele malen lekkerder is...

Mooie discussie en ik geef je ook op grote delen gelijk, alleen er zit bijvoorbeeld ook een groot verschil tussen natuurlijke vitamine C en ascorbinezuur bijvoorbeeld, het is allebei vitamine C, misschien is het stofje op zich identiek, het is chemisch, het gedraagt zich anders in je lichaam, het is niet het echte product, dat is wat ik er mee wil zeggen. Niet de glutamaten op zich, alleen wel E621, de chemische variant, zouden wat mij betreft de oorzaak van bepaalde klachten KUNNEN zijn.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 20 februari 2005 @ 14:14:16 #55
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25178320
quote:
Op zondag 20 februari 2005 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Op grond waarvan?
Omdat de vriend van TS wel eens hoofdpijn heeft? Hoe wil je weten dat dit door glutamaat komt en niet door bv het Oranjeboom bier van de chinees, overeten, andere ingredienten, hygiene in de keuken komt?
Ja, want wordt glutamaat al niet heel lang gebruikt als ingredient in diverse producten?

Dan zou hij er toch al veel eerder problemen mee gehad moeten hebben?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 14:16:37 #56
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25178366
nogmaals wil ik benadrukken dat het niet om glutamaat in het algemeen gaat maar de chemische variant...
overigens zijn er nog andere smaakversterkers in de E630 reeks waarvan geen allergie gegevens genoemd zijn, waarom gebruiken ze die dan niet?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 20 februari 2005 @ 14:18:16 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25178393
quote:
Op zondag 20 februari 2005 14:01 schreef djkoelkast het volgende:
mij heb je nooit horen zeggen dat het daar aan ligt, het hele punt is dat het moeilijk is eten te vinden waaraan het chemische stofje niet is toegevoegd.
Kant en klaar producten, ja, maar het is zelfs moeilijk zaken te vinden waar het van nature in voor komt.
quote:
Ik wil het niet eten dus ik eet het niet en ben er achter gekomen dat de voeding waaraan dus specifiek E621 niet is toegevoegd vele malen lekkerder is...
Hoe vergelijk je dat dan als de producten verder ook niet identiek zijn
quote:
Mooie discussie en ik geef je ook op grote delen gelijk, alleen er zit bijvoorbeeld ook een groot verschil tussen natuurlijke vitamine C en ascorbinezuur bijvoorbeeld, het is allebei vitamine C, misschien is het stofje op zich identiek, het is chemisch, het gedraagt zich anders in je lichaam, het is niet het echte product, dat is wat ik er mee wil zeggen.
Leg eindelijk eens uit waar het verschil dan zit tussen van nature voorkomende en het synthetische glutamaat?
quote:
Niet de glutamaten op zich, alleen wel E621, de chemische variant, zouden wat mij betreft de oorzaak van bepaalde klachten KUNNEN zijn.
nogmaal, waar baseer je dat op?
Waarom ben je deze mening toegedaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 14:52:28 #58
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25179033
...zucht deze discussie ga ik toch niet winnen

Het is zo dat ascorbinezuur vitamine c is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch
Het is zo dat E621 glutamaat is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch

en toch is natuurlijke vitamine c (ester-c bijvoorbeeld) heel anders werkt dan ascorbinezuur. Met E621/natuurlijk glutamaat is dat niet anders.

En nogmaals last of niet, ik eet geen producten met E621-E623...
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 20 februari 2005 @ 15:07:45 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25179322
quote:
Op zondag 20 februari 2005 14:52 schreef djkoelkast het volgende:
...zucht deze discussie ga ik toch niet winnen

Het is zo dat ascorbinezuur vitamine c is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch
Het is zo dat E621 glutamaat is, excact hetzelfde, alleen dan chemisch

en toch is natuurlijke vitamine c (ester-c bijvoorbeeld) heel anders werkt dan ascorbinezuur. Met E621/natuurlijk glutamaat is dat niet anders.
Hoe kom je daarbij?
Is dat zo omdat jij dat schrijft, of kan je dat ook aantonen?
Dit is het hele punt, er is geen verschil tussen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 februari 2005 @ 22:48:58 #60
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25185646
quote:
Op zondag 20 februari 2005 14:52 schreef djkoelkast het volgende:
en toch is natuurlijke vitamine c (ester-c bijvoorbeeld) heel anders werkt dan ascorbinezuur. Met E621/natuurlijk glutamaat is dat niet anders.
Ascirbinezuur is toch totaal iets anders als Vitamine C. Als er toch een verschil is tussen natuurlijk en kunstmatig dan zullen de producten toch wel een ander E nummer krijgen?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 22:59:09 #61
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25185825
quote:
Op zondag 20 februari 2005 22:48 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Ascirbinezuur is toch totaal iets anders als Vitamine C. Als er toch een verschil is tussen natuurlijk en kunstmatig dan zullen de producten toch wel een ander E nummer krijgen?
ascorbinezuur = vitamine c

http://www.vitaminstore.nl/vitaminen/653/Vitamine-C-poeder/

maar het gedraagt zich anders dan natuurlijke vitamine C die je in fruit en groenten opneemt.

En E621 = chemisch, glutamaat in parmezaanse kaas = natuurlijk en heeft geen E-nummer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 20 februari 2005 @ 23:31:08 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25186547
quote:
Op zondag 20 februari 2005 22:59 schreef djkoelkast het volgende:

maar het gedraagt zich anders dan natuurlijke vitamine C die je in fruit en groenten opneemt.
Maak dat eens hard, vroeg ik je al eerder.
Ook voor glutamaat
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 23:41:17 #63
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25186771
ik heb daar geen links van, maar het is wel zo
ga zelf zoeken als je het interessante materie vindt, ik hou het verder maar voor gezien in dit topic
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 21 februari 2005 @ 00:01:38 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25187238
* Pietverdriet geeft DJ Koelkast een duimenapplaus.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25190120
Ach ja. Je moet toch èrgens in geloven. Is het niet in god, dan maar in het verschil tussen kunstmatige en natuurlijke voedingsstoffen.
  Moderator maandag 21 februari 2005 @ 11:12:06 #66
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25191658
Natuurlijke glutamaten zijn gebonden, in gebonden vorm.
Synthetische smaakversterker is in vrije vorm.

Ook wellicht interessant:

MSG wordt in het lichaam omgezet in y-aminoboterzuur, een psychoactieve stof die bepaalde zenuwknooppunten in de hersenen blokkeert. In het lichaam wordt deze stof afgebroken door mono- amine-oxydase, waardoor een evenwicht gehandhaafd blijft. Door medicijn gebruik (MAO-blokkers) of een overgevoeligheid voor glutaminezuur kunnen persoonlijkheidveranderingen ontstaan, zoals woedeaanvallen, schizofrenie en apathie. MSG werkt competitief met andere neurotransmitterstoffen waardoor de productie van acetylcholine (eveneens een neurotransmitter) verhoogd wordt, en leidt tot neurologische symptomen en gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit. MSG mag niet toegepast worden in babyvoeding voor baby’s jonger dan 3 maanden. Het lost goed in water op; de oplossing is neutraal. Als smaakversterker is het alleen werkzaam bij een pH van 5 tot 8, in eiwitrijke voedingsmiddelen en in aanwezigheid van natriumchloride. Meestal wordt het toegepast in hoeveelheden van 0,2 tot 0,5%. Hogere concentraties geven een zoete smaak. Met een mengsel van 95% mononatriumglutamaat en 5% natriuminosinaat wordt een tienmaal zo sterk effect verkregen.
Juist omdat Ve-tsin een smaakversterker is wordt het vaak gebruikt in het eten in vooral Chinese restaurants. De klachten die na het bezoek aan een restaurant lijken vaak op een voedselvergiftiging. Vaak is er echter sprake van een overgevoeligheidsreactie op Ve-tsin. Meestal veroorzaakt de inname van meer dan 5 gram klachten. De hoeveelheid Ve-tsin die symptomen kan veroorzaken is echter vaak per individu verschillend. De klachten staan bekend als ‘Chinese Restaurant Syndroom’ of Kwok's disease. Mensen die gevoelig zijn voor deze stof kunnen klachten krijgen zoals druk in het gezicht, hoofdpijn, pijn op de borst en een branderig gevoel op verschillende plaatsen in het lichaam, algehele gevoel van malaise, maag- en darmklachten, versnelde hartslag en tintelingen.
MSG wordt aan verschillende producten toegevoegd die u mogelijk gebruikt. Soepen uit blik en uit pak, maggi, bouillon, chips, hartige snacks, kant-en-klaar maaltijden, kruidenmixen, Oosterse gerechten, vleeswaren en vooral zoutvervangers, bekend als natriumarme producten.
De glutamaatzuur in eiwitrijk voedsel heet L-glutamine; deze glutamine veroorzaakt geen klachten van de zenuwen of andere bijwerkingen. De ongebonden vorm van glutamaat is de D-glutamaat en komt niet van nature voor in hogere organismen. Wel vinden we deze vorm in de celwand van de al eerder genoemde bacterie Micrococcus glutamicus. Eind 1800 en aan het begin 1900 begon men met het vervaardigen van vrije glutaminezuur, de D-glutaminezuur. Deze vorm veroorzaakt bij proefdieren in de laboratoria schade aan de hersenen en bij mensen veroorzaakt het huidproblemen, hartkloppingen, depressie en epilepsie. D-glutaminezuur wordt ook toegevoegd aan pesticiden en mest. Hierdoor kunnen restproducten in ons voedsel en op ons bord terechtkomen. Het is dus niet vreemd dat iemand op sla de ene keer negatief reageert en de andere keer bij dezelfde soort sla geen klachten vertoont. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het gebruik van meststoffen en/of pesticide op de groenten.
De FDA (Food and Drug Administration) vindt per definitie dat MSG een natuurlijk product is omdat het, zoals eerder genoemd, van nature voorkomt in bepaald voedsel. Waar men echter niet over praat is het verschil tussen ‘van nature’ en ‘in natuurlijke vorm’. De MSG dat gebruikt wordt in het voedsel is niet in natuurlijke vorm. De benaming ‘natuurlijk’ is daarom zeer bedrieglijk.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_25191681
Bron?
  maandag 21 februari 2005 @ 11:40:30 #68
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25191955
quote:
Op maandag 21 februari 2005 11:12 schreef djkoelkast het volgende:
Natuurlijke glutamaten zijn gebonden, in gebonden vorm.
Synthetische smaakversterker is in vrije vorm.
Nee, is niet correct,
Voorbeeld Gerijpte kaas (type Parmezaan) Gebonden glutamaat (mg/100 g) 9847 vrij glutamaat (mg/100 g)1200
Erwten Gebonden glutamaat (mg/100 g) 5583 Vrij glutamaat (mg/100 g) 200
quote:
Ook wellicht interessant:

lap tekst
Mooi verhaal, maar Ik zou wel eens een bron willen zien daarvoor en op welk onderzoek dat gebaseerd is aangezien het in strijd is met wat hier staat,
http://www.familyhaven.com/health/ir-msg.html
Zoals je ziet staan daar gedegen bronnen bij en is het gebaseerd op dubbelblind onderzoek. Grappig dat er weer over chineese restaurants word begonnen, terwijl ik je er al op gewezen heb dat dit veel meer en plausibelere oorzaken kan hebben, voedselvergifitiging bv waar het op zou lijken. Lijkt mij dat je dan gewoon over voedselvergiftiging spreekt aangezien in alle onderzoeken blijkt dat glutamaat geen klachten veroorzaakt, maar het zeer duidelijk is dat slechte hygiene voedselvergiftiging veroorzaakt.

Schijnbaar zeggen mensen liever dat het aan glutamaat ligt dat ze zich beroerd voelen dan dat er in de keuken gerotzooit is of dat men teveel oranjeboom heeft gedronken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25192564
Is er een causaal verband te vinden tussen Oranjeboom en chinese restaurants?

Nee, even serieus. De samenstelling van een product wat op chemische wijze is verkregen wijkt natuurlijk niks af van de 'natuurlijke' vorm. Als dat wel het geval zou zijn, heb je gewoon een ander product. De enige manier waarop je dat kunt controleren is atoompjes tellen, toch?
  maandag 21 februari 2005 @ 12:58:44 #70
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25192706
quote:
Op maandag 21 februari 2005 12:33 schreef wendy-tje het volgende:
Is er een causaal verband te vinden tussen Oranjeboom en chinese restaurants?

Nee, even serieus. De samenstelling van een product wat op chemische wijze is verkregen wijkt natuurlijk niks af van de 'natuurlijke' vorm. Als dat wel het geval zou zijn, heb je gewoon een ander product. De enige manier waarop je dat kunt controleren is atoompjes tellen, toch?
Precies mijn punt, maar...
In bepaalde kringen meent men dat beter te weten, zoals ook mensen menen dat bv een oneindig verdunt product een homeopatische werking heeft, terwijl je gewoon kan uitrekenen dat er geen enkele atoom van het opgeloste stofje over is in het oplosmiddel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25192920
quote:
Op maandag 21 februari 2005 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:

Precies mijn punt, maar...
In bepaalde kringen meent men dat beter te weten, zoals ook mensen menen dat bv een oneindig verdunt product een homeopatische werking heeft, terwijl je gewoon kan uitrekenen dat er geen enkele atoom van het opgeloste stofje over is in het oplosmiddel.
Soms druist de waarheid tegen het gevoel in. Ik heb het zelf niet zo op zweverige dingen, maar evengoed zijn de ervaringen soms best interessant. Homeopatische middelen zijn soms inderdaad zó verdund dat er geen stofje meer over is, toch blijkt het (in sommige gevallen te werken). Er staat me bij dat water 'geheugen' heeft, en dat het daardoor wel werkt. Wetenschappelijk wellicht niet aan te tonen dus, maar misschien niet minder waar.

De waarheid van dit moment is misschien een andere dan die van morgen.
  maandag 21 februari 2005 @ 17:43:50 #72
4177 Jojogirl
Curves in all the right places
pi_25194154
Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen gevoeliger zijn voor glutamaat oid en er dus last van krijgen maar het is volstrekte onzin dat er een verschil is tussen natuurlijk en chemische glutamaat. Die dingen bestaan uit exact dezelfde atomen en zijn ook exact gelijk. En water heeft ook geen geheugen, dus een verdunning die groter is dan 1 op 1023 is gewoon onzin (en veel verdunningen groter dan 1 op 1010 omdat er amper stoffen zijn die in zulke lage doses biologisch actief zijn).

Jammer dat die antipathie tegen chemische dingen nergens op gebaseerd is (behalve dan op een gebrek aan kennis).
pi_25194193
De meeste angsten zijn gebaseerd op een gebrek aan kennis...
pi_29114551
Ik ben er vorig jaar ook achter gekomen dat ik allergisch reageer op glutamaten (e621 tm e627).
mijn klachten:hoofdpijn,druk boven me ogen,tintelingen op me hoofd,onrustig gevoel in je lichaam).
ik was vorig jaar ook ondervoed,dus ik reageerd op meerdere producten heftiger .( ik had een magnesiumtekort en aantal vitamine b (oa b6 )lichtelijk tekort).
sindsdien overal opgelet.
een homeopatische arts is er dus ook achter gekomen dat ik slecht reageer op die stof.
en ik kan bij haar van die allergie af komen .het klinkt raar maar ik ben al van diverse allergien af(tomaat en varkensvlees).
  vrijdag 29 juli 2005 @ 19:34:40 #75
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_29244062
quote:
Op maandag 25 juli 2005 16:24 schreef black_devil1 het volgende:
Ik ben er vorig jaar ook achter gekomen dat ik allergisch reageer op glutamaten (e621 tm e627).
En hoe reageer je dan op oude kaas, ansjovis enzo? Want daar zit van nature ook glutamaat in.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_29244284
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 19:34 schreef Martijn_77 het volgende:
En hoe reageer je dan op oude kaas, ansjovis enzo? Want daar zit van nature ook glutamaat in.
De natuurlijke versie is natuurlijk heel wat anders.
  vrijdag 29 juli 2005 @ 19:55:52 #77
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_29244848
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 19:39 schreef Lupa_Solitaria het volgende:

[..]

De natuurlijke versie is natuurlijk heel wat anders.
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_29244885
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 19:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?
Was sarcastisch bedoeld. Ze zijn bij mijn weten identiek. Maar de allergici beweren anders.
  vrijdag 29 juli 2005 @ 20:01:19 #79
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_29245046
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 19:56 schreef Lupa_Solitaria het volgende:

[..]

Was sarcastisch bedoeld. Ze zijn bij mijn weten identiek. Maar de allergici beweren anders.
Is er eigenlijk ooit wetenschappelijk een verschil aangetoont tussen de natuurlijke glutamaten en de glutamaten uit de E range?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_29245084
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 20:01 schreef Martijn_77 het volgende:
Is er eigenlijk ooit wetenschappelijk een verschil aangetoont tussen de natuurlijke glutamaten en de glutamaten uit de E range?
In effect op de gebruiker? Nee, dat is niet aangetoond. Geloof dat er dubbelblind onderzoek naar is gedaan en dat ze toen geen allergieën konden aantonen ofzo. Maar je moet eik bij PietVerdriet zijn voor details.
  vrijdag 29 juli 2005 @ 20:08:24 #81
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_29245262
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 20:02 schreef Lupa_Solitaria het volgende:

[..]

In effect op de gebruiker? Nee, dat is niet aangetoond. Geloof dat er dubbelblind onderzoek naar is gedaan en dat ze toen geen allergieën konden aantonen ofzo. Maar je moet eik bij PietVerdriet zijn voor details.
En qua chemische samenstelling?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_29245288
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 20:08 schreef Martijn_77 het volgende:
En qua chemische samenstelling?
Ze zijn bij mijn weten volledig identiek. Staat ook ergens in dit topic in een post van Piet dacht ik...
pi_29245309
E621 - het ve-tsin offensief

Daar dus. Hier vlak boven. Dat gaat over dubbelblind onderzoek.
pi_31684404
Het mag dan misschien niet slecht zijn voor je lichaam, maar voor de geest? En moreel gezien?

Is het niet veel te makkelijk alles lekker te maken? gaat onze smaak daar op achteruit, ik bedoel niet je smaakpupillen maar hoe je hersens smaak ervaren? Verliezen we de nuance in ons eten doordat alles op dezelfde manier zijn 'lekkere' smaak krijgt en deze smaak aan bijna alles wordt toegevoegt?

Is ve-tsin geen cheat van de voedingsindustrie waardoor de producten van mindere kwaliteit (ervan uitgaande dat biologische/ambachtelijke producten het meeste kwaliteit hebben, en geen extra ve-tsin krijgen toegevoegt) veel succesvoller zijn dan ze anders zouden zijn? Gaat daardoor de kwaliteit en diversiteit van leven niet achteruit ten faveure van de eenheidsworst? En zou dat erg zijn, zolang we toch genieten van het eten?

En misschien is ve-tsin nog geen wonderstofje maar als dat er wel zou zijn, of een combinatie van ingredienten, en de chips in de supermarkt lekkerder smaken dan een heel exclusief uit pure ingredienten bereid maal? Door de exclusiviteit van het laatste zullen mensen heus wel naar toprestaurants blijven gaan en er ook van overtuigt blijven dat het daar lekkerder is, maar is dat zo?

En zou ve-tsin bijdragen aan het steeds dikker worden van de gemiddelde mens als het 'van nature uitnodigd om meer te eten', is het dan wel moreel om het in producten te stoppen waar het van nature niet in zit?

[ Bericht 8% gewijzigd door EnderOnline op 25-10-2005 19:36:18 ]
deze account is gehacked door GreyHatHacks
  dinsdag 25 oktober 2005 @ 19:46:40 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31684734
Hoe zie je dan zout en suiker, EndeOnline? Smaakstoffen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31685521
quote:
Op maandag 25 juli 2005 16:24 schreef black_devil1 het volgende:
een homeopatische arts is er dus ook achter gekomen dat ik slecht reageer op die stof.
en ik kan bij haar van die allergie af komen .het klinkt raar maar ik ben al van diverse allergien af(tomaat en varkensvlees).
Een homeopatische arts?
Dat lijkt me een contradictio in terminis.
Homeopathie is geen geneeskunde, maar een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het placebo-effect. Artsen (die dus geneeskunde hebben gestudeerd) en ook homeopathie beoefenen mogen wat mij betreft uit hun functie worden onheven.
  dinsdag 25 oktober 2005 @ 20:25:08 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31685594
Zullen we het hier over E621 blijven houden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31686163
quote:
Op dinsdag 25 oktober 2005 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Zullen we het hier over E621 blijven houden?
Is goed, mijn enthousiasme is soms iets te groot.

Wat de discussie synthetische/natuurlijke mononatriumglutamaat betreft:

Ik heb tijdens mijn zoektochtje op het net geen andere isomeren van mononatriumglutamaat dan deze gevonden:

2-aminopentanedioic acid,2-aminoglutaric acid,1-aminopropane-1,3-dicarboxylic acid

Wat inhoud dat er in de vorm van het molecuul geen variatie zit, dus dat is in ieder geval geen argument.

Wat natuurlijk wel zo is is de stoffen waarmee en de snelheid van verteren kan veranderen naar gelang de andere stoffen in het voedingsmiddel. Dat zou een verandering van reactie kunnen oplossen.
  woensdag 26 oktober 2005 @ 12:06:44 #89
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_31697392
quote:
Op dinsdag 25 oktober 2005 20:21 schreef KvNWH het volgende:

[..]

Een homeopatische arts?
Dat lijkt me een contradictio in terminis.
Homeopathie is geen geneeskunde, maar een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het placebo-effect. Artsen (die dus geneeskunde hebben gestudeerd) en ook homeopathie beoefenen mogen wat mij betreft uit hun functie worden onheven.
Dan mogen dus bijna alle (huis)artsen dus uit hun functie ontheven worden, want ik las een tijdje terug dat een heleboel patienten met vage klachten een placebo meekregen, waarvan gezegd wordt dat het dit of dat doet. Of je nu een placebo mee naar huis krijgt van een huisarts of een homeopatisch arts maakt verder niet veel uit, denk ik...
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
pi_32118644
Ik ben recentelijk gestopt met glutamaat (E621) en aspartaam (zoetstof) en weet niet wat me overkomt. Een hele lijst van klachten is als sneeuw voor de zon verdwenen (restless leggs, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, vraatzucht, chronische diaree, prikkelbaarheid, onrust, etc.) Ik heb me ook wat meer verdiept in de werking van deze stofjes. Het probleem is dat we te maken hebben met neurotransmitters. Zoals jullie misschien wel weten spelen stofjes een belangrijke rol bij allerlei psychische en lichamelijke aandoeningen. Glutamaat (in E621) speelt bijvoorbeeld een rol in de hersenen en plaatselijke ophopingen van deze stoffen kunnen een rol spelen bij schitzofrenie en depressie. Ook lijkt er een link te zijn met MS. Daarnaast zitten er glutamaatreceptoren in de buurt van het hart die de hartslag kunnen beinvloeden. Ik denk zelf dat sommige mensen gevoelige glutamaat receptoren hebben en dat dit zelfs erfelijk is. Problemen treden vaak pas op als glutamaat zich in het lichaam gaat ophopen. Experimenten moeten dan ook alleen worden toegepast bij mensen die deze overgevoelgiheid hebben.
Overigens is reeds bewezen dat E621 (MSG) waarschijnlijk de oorzaak is van de toenemende vetzucht in de westerste landen, zie daarvoor de site van het gerenomeerde PUBMED http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
dat zou alleen al een reden zijn om ermee te kappen!
even geduld AUB
  woensdag 9 november 2005 @ 16:23:50 #91
119994 aidyl
bla bla bla
pi_32120341
Ik vind het onzin, oei oei oei "chemische troep" in je voeding... er zit geen pot cyaankali in je voeding zeg...
Als je er moeite mee hebt, zeur dan niet, en ga alles zelf verbouwen, dan weet je dat er niks in zit wat jij niet wil.
En net als wat ik hier al eerder las: In China wordt het veelvuldig gebruikt, heel China barst toch ook niet van de koppijn en andere kwaaltjes?
Ik heb ook migraine, maar ik ben wel realistisch...

Subtieler mn mening geven lukte dit keer helaas niet
15 jaar te laat geboren...
  woensdag 9 november 2005 @ 17:47:30 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32122417
quote:
Op woensdag 9 november 2005 15:16 schreef Gootje het volgende:
Ik ben recentelijk gestopt met glutamaat (E621) en aspartaam (zoetstof) en weet niet wat me overkomt. Een hele lijst van klachten is als sneeuw voor de zon verdwenen (restless leggs, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, vraatzucht, chronische diaree, prikkelbaarheid, onrust, etc.) Ik heb me ook wat meer verdiept in de werking van deze stofjes. Het probleem is dat we te maken hebben met neurotransmitters. Zoals jullie misschien wel weten spelen stofjes een belangrijke rol bij allerlei psychische en lichamelijke aandoeningen. Glutamaat (in E621) speelt bijvoorbeeld een rol in de hersenen en plaatselijke ophopingen van deze stoffen kunnen een rol spelen bij schitzofrenie en depressie. Ook lijkt er een link te zijn met MS. Daarnaast zitten er glutamaatreceptoren in de buurt van het hart die de hartslag kunnen beinvloeden. Ik denk zelf dat sommige mensen gevoelige glutamaat receptoren hebben en dat dit zelfs erfelijk is. Problemen treden vaak pas op als glutamaat zich in het lichaam gaat ophopen. Experimenten moeten dan ook alleen worden toegepast bij mensen die deze overgevoelgiheid hebben.
Overigens is reeds bewezen dat E621 (MSG) waarschijnlijk de oorzaak is van de toenemende vetzucht in de westerste landen, zie daarvoor de site van het gerenomeerde PUBMED http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
dat zou alleen al een reden zijn om ermee te kappen!
jaja
Maar in ieder serieus onderzoek waarin men dit probeert na te bootsen blijkt dat dit niet het geval is wat jij daar denkt dat er aan de hand is.
Je begrijpt toch zelf ook wel dat je nu niet bepaald objectief bent, niet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_32123359
Wie zegt dat ik migraine had?????? Over objectief zijn gesproken!
even geduld AUB
  woensdag 9 november 2005 @ 18:34:23 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32123667
Ik vond je opmerking dat MSG verantwoordelijk is voor de vetzucht hilaries, lekker koken is vast ook er een part aan.
Maar goed jij eet geen glutamaat meer zei je, dus, eet je ook geen soep meer, geen kaas, geen salamie, geen doperwtjes? Gedroogde tomaten? Enig idee in hoeveel producten Glutamaat van nature voorkomt? Wist je dat je lichaam het zelf aanmaakt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_32139082
Op de eerste plaats zou ik je toch eens willen aanraden te klikken op de link http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
De European Journal of Clinical Nutrition lijkt mij gewoon een betrouwbaar wetenschappelijk tijdschrijft. Verder heb je moeite te begrijpen hoe glutamaat werkt. Mensen die er problemen mee hebben hebben geen allergie. Ze krijgen problemen als de stof zich in hun lichaam opstapelt, dat is iets anders. Daarom zal ik ook nooit zeggen dat je het helemaal niet binnen mag krijgen. Het is zelfs zo dat je dood gaat als je geen glutamaat in je lijf hebt. Dat glutamaat hoofdpijn zou veroorzaken vind ik ook onzin. Ik denk dat glutamaat eerder de perceptie van die pijn beinvloetd net als dat het de perceptie van je smaak intenser maakt.
Het is totaal geen probleem om producten te vinden zonder E621. Breng maar eens een bezoekje aan de LIDL. Zij verkopen veel vleeswaren zonder E621 en ook eiersalade e.d. Ze hebben zelfs enkele soepen zonder smaakversterkers. Om over de natuurvoedingswinkel maar helemaal niet te spreken. Daar kun je ook terecht voor Bouillonblokjes zonder glutamaat.
even geduld AUB
  donderdag 10 november 2005 @ 08:06:53 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32139190
quote:
Op donderdag 10 november 2005 07:51 schreef Gootje het volgende:
Op de eerste plaats zou ik je toch eens willen aanraden te klikken op de link http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16132059&query_hl=1
De European Journal of Clinical Nutrition lijkt mij gewoon een betrouwbaar wetenschappelijk tijdschrijft. Verder heb je moeite te begrijpen hoe glutamaat werkt. Mensen die er problemen mee hebben hebben geen allergie. Ze krijgen problemen als de stof zich in hun lichaam opstapelt, dat is iets anders. Daarom zal ik ook nooit zeggen dat je het helemaal niet binnen mag krijgen. Het is zelfs zo dat je dood gaat als je geen glutamaat in je lijf hebt. Dat glutamaat hoofdpijn zou veroorzaken vind ik ook onzin. Ik denk dat glutamaat eerder de perceptie van die pijn beinvloetd net als dat het de perceptie van je smaak intenser maakt.
Het is totaal geen probleem om producten te vinden zonder E621. Breng maar eens een bezoekje aan de LIDL. Zij verkopen veel vleeswaren zonder E621 en ook eiersalade e.d. Ze hebben zelfs enkele soepen zonder smaakversterkers. Om over de natuurvoedingswinkel maar helemaal niet te spreken. Daar kun je ook terecht voor Bouillonblokjes zonder glutamaat.
Drie dingen
1) Er is veel onderzoek gedaan naar de gevoeligheid voor glutamaat, er is bij serieuze dubbelblinde onderzoeken nooit wat gevonden dat de klachten bevestigt.
2) Je snapt mijn opmerking over voeding zonder glutamaat niet. Ik heb het niet over toegevoegd glutamaat, maar over het glutamaat wat van nature in onder andere de genoemde producten voorkomt. Glutamaat is niet wat engs wat in een laboratorium is bedacht en door gewetenloze levensmiddelen industrie wordt toegevoegt, Glutamaten komen van nature voor in veel producten, en vooral in producten waar eiwitten een tijdje rijpen. Iedere droge worst, harde kaas, gedroogde tomaten, maar ook verse doperwtjes en zelfgemaakte boulion bevat glutamaat, dingen als parmazaanse kaas, oude goudse en ansjovis staan er stijf van.
3) Dat artikel gaat alleen over de reguliering van de trek in eten, glutamaat maakt eten smaakvol, net als zout dat doet, eten wordt daardoor lekkerder en mensen eten het graag en er meer van. Omdat het lekker is. Zoals gezegt, ik kan net zo goed een link leggen tussen goed klaar gemaakt lekker eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_32139592
Het zou me niet verbazen als je bij Unox werkt
1. Dit waren geen langdurige longitudinale onderzoeken
2. Lees mijn stukje eens beter. Juist omdat het al in natuurlijk producten zit en je het zelf aanmaaktt, zit je lichaam niet te wachten op een overbodige overdosis. Voor sommige mensen ligt dat tolerantieniveau wat lager.
3. Dan zul je de verklaring die de regering geeft voor de toenemende vetzucht ook hilarisch moeten vinden. Te weinig beweging leidt an sich niet tot vetzucht, immers elk pondje gaat door het mondje.
even geduld AUB
pi_32141423
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 19:55 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Het zijn toch allebij glutamaten? Wat is dan het verschil dan?
Glutamaten zijn voor zover ik weet eenvoudige zouten, die zo simpel in elkaar zitten dat er geen kunstmatige versie van te maken is die niet identiek is aan de natuurlijke variant.

Het enige wat misschien over natriumglutamaat gezegd kan worden is dat het zout bestaat uit glutamaat en natrium, en vrij natrium is o.a. verantwoordelijk voor de bloeddrukregulering. Een teveel aan vrij natrium kan bloeddrukverhogend werken. Keukenzout is overigens natriumchloride.
  donderdag 10 november 2005 @ 11:28:15 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32142911
quote:
Op donderdag 10 november 2005 08:53 schreef Gootje het volgende:
Het zou me niet verbazen als je bij Unox werkt
dat is geen argument
quote:
1. Dit waren geen langdurige longitudinale onderzoeken
quote:
2. Lees mijn stukje eens beter. Juist omdat het al in natuurlijk producten zit en je het zelf aanmaaktt, zit je lichaam niet te wachten op een overbodige overdosis. Voor sommige mensen ligt dat tolerantieniveau wat lager.
Gek genoeg blijkt dat uit onderzoeken naar glutamaat niet, de enige mensen waarbij enig effect meetbaar was waren mensen met een chronisch vitamine gebrek.
quote:
3. Dan zul je de verklaring die de regering geeft voor de toenemende vetzucht ook hilarisch moeten vinden. Te weinig beweging leidt an sich niet tot vetzucht, immers elk pondje gaat door het mondje.
Klopt.
Er wordt ook vaak gezegt dat het er aan ligt dat vet eten er schuld aan is, terwijl Nederlanders en Denen veel vetter eten dan Duitsers, komt overgewicht in Duitsland veel vaker voor (keer of 4)

Vooralsnog hoor ik veel mensen van alles en nogwat beweren over glutamaat, maar dat wordt niet gespekt door onderzoek dat dit bevestigt.
Jij hebt een hele waslijst gepost aan effecten, maar je gaat geheel niet in op mijn vraag of je weet in welke producten glutamaat van nature voorkomt.

Als je een steekhoudende verklaring wilt lijkt het mij veel voor de hand liggender dat je sinds je op toegevoegd glutamaat let in je voeding je gewoon je voedingspatroon hebt veranderd en minder troep eet. Je bent gewoon gezonder gaan eten, en de correlatie met E 621 is een epifenomeen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 10 november 2005 @ 13:40:14 #100
119994 aidyl
bla bla bla
pi_32146554
quote:
Op woensdag 9 november 2005 18:22 schreef Gootje het volgende:
Wie zegt dat ik migraine had?????? Over objectief zijn gesproken!
Ik weet niet over wie je dit schreef, maar ik zeg nergens dat jij het hebt, ik had het over het bericht van Ischa, en die schreef het volgende:
quote:
Aangezien mijn vriend koppijn if not migraine van deze stof krijgt, ben ik voor de grap eens de ingrediëntenlijst gaan bekijken van alles wat ik normaal in mijn boodschappenkar gooi.
15 jaar te laat geboren...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')