E621 Functie : Smaakversterker en vervanger van zout. Toepassingen : Als smaakversterker in met name snacks, sauzen, diepvriesmaaltijden, soepen en kant-en-klaar gerechten. Wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse (Chinese) keuken, "waar het een eeuwenlang gebruik kent".
Ook wel bekend als : Ve-tsin, MSG, RL-50, NatriumGlutaminaat,
Glutamaat, Glutaminaat ,Mono Sodium Glutaminaat, Mono Natrium Glutaminaat, Smaakversterker E621/ E622 / E623 / E624
Aangezien mijn vriend koppijn if not migraine van deze stof krijgt, ben ik voor de grap eens de ingrediëntenlijst gaan bekijken van alles wat ik normaal in mijn boodschappenkar gooi. Hij houdt associatief al niet meer van alles wat Chinees en Oosters lijkt of ruikt, maar wellicht zat het in meer producten... " ff checken " dus...
En wat blijkt: dág soep uit blik, dág chips, dág pastasaus, dág cup-a-soup, dág (zo ongeveer alle) kant-en-klaar maaltijden, dág alles-van-conimex, dág kruidenzakje-bij-het-groentepakket......
En niet één fabrikant, nee, álle fabrikanten gebruiken deze stoffen.
Nou ben ik tamelijk inventief in die dingen, maar het valt me toch op hoeveel fabrikanten er Ve-Tsin zijn gaan gebruiken. Ook in producten die geen enkele associatie met de Cinees oproepen.
Best lastig af en toe, want ik heb niet altíjd zin / tijd / energie om zelf sausjes in elkaar te draaien of om die lekkere soepen van Unox te evenaren.
Ben ik de enige die zich hier zo aan ergert?
Ik gooi het maar eens in de Fok! groep....
Ben benieuwd naar reacties...
zijn hoofdpijn vs. migraineklachten zijn dusdanig toegenomen (van af en toe, naar nu elke dag) afgelopen jaar, dat ik maar 's een E621-ban in mijn huishouden in ga voeren.
ben gewoon benieuwd of meer mensen dusdanig van die smaakversterkers last hebben...
Ik zie sommigen lepels aromat in hun soep gooien voor meer smaak, maar dat is zo goed als puur zout en smaakversterker.
Bouillon, cup-a-soup, instant spul is meestal met vetsin...
Maar ik moet er wel bij zeggen dat fabrikanten precies weten hoeveel ze erin mogen doen, volgens normen. In restaurants wordt dit niet gecontroleerd, dus om geld uit te sparen aan dure specerijen en tijd...vetsin!!!
Hier een lepel, daar een schep en alles smaakt naar meer...
Ik heb ooit een keer een kop soep gedronken waar volgens mij veels te veel vetsin in zit en ik kreeg een brandende gevoel in mijn nek....lijkt wel nekkramp...
Nee ik kijk bijna bij alles wat ik eet naar de ingredienten, dit tot grote ergernis van mijn vriendin.
Ze heeft op zich wel gelijk, je mag tegenwoordig niets meer eten...
er zit ook een verschil tussen natuurlijk en chemisch glutamaat....quote:Op zaterdag 19 februari 2005 12:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Maar NatriumGlutaminaat komt toch ook in heel veel natuurlijke zaken zoals oude kaas, ansjovis etc voor?
Heeft het gewoon niet te maken met de hoeveelheid dat je het gebruikt?
Ik ben benieuwd of het geholpen heeft. Ik heb zelf namelijk ook last van migraine en probeer het gebruik van e261 zoveel mogelijk te beperken. Dwz dat ik van mijn chipsverslaving aan het afkicken ben, en ik koop zo min mogelijk kant-en-klaar produkten. Ik ben nog maar een weekje begonnen, dus ik heb nog geen zicht op een eventueel effect.quote:Op woensdag 26 maart 2003 17:40 schreef Ischa het volgende:
Maar is E621 dan altijd kunstmatig?quote:Op zaterdag 19 februari 2005 12:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
er zit ook een verschil tussen natuurlijk en chemisch glutamaat....
Dat denk ik wel. E-stoffen zijn 'hulpstoffen'. Als het van nature in een product zit (wat alleen maar kan bij 'slow food'), hoeft het er niet op te staan.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 13:58 schreef Martijn_77 het volgende:
Maar is E621 dan altijd kunstmatig?
Maar is er ooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie Ve-tsin en de beschreven klachten?quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:02 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Dat denk ik wel. E-stoffen zijn 'hulpstoffen'. Als het van nature in een product zit (wat alleen maar kan bij 'slow food'), hoeft het er niet op te staan.
Ja, er is in Frankrijk uitgebreid onderzoek naar gedaan (zie aflevering KvW). Er kon geen link worden vastgesteld tussen het gebruik van ve-tsin en de klachten die mensen beweren te hebben na inname van ve-tsin. Wat natuurlijk niet per se wil zeggen dat die link niet kan bestaan.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:08 schreef Martijn_77 het volgende:
Maar is er ooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie Ve-tsin en de beschreven klachten?
Er is geen link aangetoond tussen Ve-tsin en de klachten.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:13 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Ja, er is in Frankrijk uitgebreid onderzoek naar gedaan (zie aflevering KvW). Er kon geen link worden vastgesteld tussen het gebruik van ve-tsin en de klachten die mensen beweren te hebben na inname van ve-tsin. Wat natuurlijk niet per se wil zeggen dat die link niet kan bestaan.
Die vraag snap ik niet helemaal. Ik weet dat in het onderzoek dat genoemd wordt in de KvW, een grote groep mensen is blootgesteld aan een hoge dosering ve-tsin en dat daar niets uit kwam.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 14:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Dus dat wil dat ook niet zeggen dat de vriend van TS niet gewoon lust krijgt bij een bepaalde dosis?
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als je allergisch bent voor een stof, dan maakt het denk ik niet uit waar die stof inzit. De dosering zal wel uitmaken natuurlijk.quote:Of dat hij het maar krijgt van bepaalde producten?
Omdat die link nooit is aangetoond. Vermoed ik.quote:Want als er zo veel mensen problemen zouden hebben met Ve-tsin en zo waarom blijven ze het dan gebruiken?
Dus de link is niet aangetoond. Dus het is niet bewezen dat Ve-Tsin verantwoordelijk is voor de klachten.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 15:00 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Die vraag snap ik niet helemaal. Ik weet dat in het onderzoek dat genoemd wordt in de KvW, een grote groep mensen is blootgesteld aan een hoge dosering ve-tsin en dat daar niets uit kwam.
Maar als je nooit problemen hebt gehad met de tomaten soep van Unox en daar zit Ve-tsin of E621 in dan zou ik gaan twijfelen of mijn klachten we,l puur en alleen door de Ve-tsin of E621 komenquote:Op zaterdag 19 februari 2005 15:00 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als je allergisch bent voor een stof, dan maakt het denk ik niet uit waar die stof inzit. De dosering zal wel uitmaken natuurlijk.
Klopt als een bus.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 15:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Dus de link is niet aangetoond. Dus het is niet bewezen dat Ve-Tsin verantwoordelijk is voor de klachten.
Ik ook.quote:Maar als je nooit problemen hebt gehad met de tomaten soep van Unox en daar zit Ve-tsin of E621 in dan zou ik gaan twijfelen of mijn klachten we,l puur en alleen door de Ve-tsin of E621 komen
Zie voor meer info:quote:Glutamaat werd voor het eerst geisoleerd in 1908 door Kikunae Ikeda uit Kelp. Dit wordt in Japan al sinds eeuwen gegeten (gedocumenteerd sinds 797)
Het hele verhaal over het Chinees restaurant syndroom begon in 1968 toen Robert Ho Man Kwok een brief schreef aan de New England journal of medicine schreef. HIj merkte hier in op dat ie wel eens hoofdpijn had na het bezoek aan een chinees restaurant.
ZONDER enige wetenschappelijke research kregen smaakversterkers er de schuld van. Zonder enige research nog enige wetenschappelijke reden.
Pas in 1993, let wel, 25 jaar later ! Werd het eerste wetenschappelijke dubbelblinde onderzoek naar smaakversterkers en hoofdpijn gedaan. (Tarasof en Kelly) Ze maakten eerst gehakt van voorgaande onderzoeken, die absoluut onwetenschappelijk bleken, statistiek verkeerd gebruikten.
De Enige persoon die in hun zeer grondige onderzoek een postief gaf, reageerde op een placebo!
Er is geen enkel bewijs voor dat MSG hoofdpijn veroorzaakt als ding op zich, het enige verband wat is aangetoont is dan mensen die een tekort hebben aan vitamine B6 hoofdpijn kunnen krijgen indien ze MSG binnen krijgen. (Karl Folkers, uni van Texas)
En wat mis je dan precies? Allemaal spullen die iemand die geeft om goed eten zowieso al niet eet....quote:Op woensdag 26 maart 2003 15:39 schreef Ischa het volgende:
En wat blijkt: dág soep uit blik, dág chips, dág pastasaus, dág cup-a-soup, dág (zo ongeveer alle) kant-en-klaar maaltijden, dág alles-van-conimex, dág kruidenzakje-bij-het-groentepakket......
Uiteraard: koop potje vetsin en eet dat op.....quote:Op dinsdag 15 februari 2005 02:59 schreef Ole het volgende:
Mijn vraag was alleen maar:
kun je dit mbv test aantonen...
De 'uitslag' op oude kaas zijn ook vetsin kristallenquote:Op zaterdag 19 februari 2005 13:58 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Maar is E621 dan altijd kunstmatig?
Leg uit.quote:Op zaterdag 19 februari 2005 12:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
er zit ook een verschil tussen natuurlijk en chemisch glutamaat....
Dus glutamaat komt over al in voor ook op natuurlijke basis. Dus glutamaat ontlopen is moeilijk.quote:
maar waarschijnlijk niet in grote hoeveelhedenquote:Op zondag 20 februari 2005 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, en sterker nog, je lichaam maakt het ook zelf aan
Het hele punt is, je kan het wel toevoegen, net als zout, maar het komt van nature in heeel veel etenswaren voor. Heb hierboven een lijstje gepost, maar het zit in veel meer levensmiddelen, ook in grote hoeveelheden. (Erwten, oude kaas, droge worsten, hammen, zelfgetrokken boullion, (gedroogde) tomaten)quote:Op zondag 20 februari 2005 11:51 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
maar waarschijnlijk niet in grote hoeveelheden
maar er valt heel goed te eten zonder deze chemische toevoeging hoor
het verbetert de smaakbeleving, pure nep dus...quote:Op zondag 20 februari 2005 12:18 schreef Lamer_Deluxe het volgende:
Als de smaak slecht is, waarom zou je het dan willen versterken?
Veel vleeswaren voor op brood zitten ook vol met allemaal e-nummers, ook smaakversterker.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |