Geschift land, geschifte politici, geschifte president!quote:Trump wil ministerie van Onderwijs ontmantelen, tekent decreet
President Trump heeft opdracht gegeven voor de ontmanteling van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs. Hij tekende hiervoor een decreet tijdens een mediamoment in het Witte Huis, in aanwezigheid van scholieren en de minister van Onderwijs.
Volgens Trump geeft zijn land te veel geld uit aan onderwijs en zijn de resultaten teleurstellend. "Na 45 jaar geeft de VS meer uit aan onderwijs dan welk land dan ook en toch staan we aan de onderkant van de lijstjes als het gaat om succes."
Het afschaffen van het ministerie was een verkiezingsbelofte van Trump. De president wil de verantwoording voor het onderwijssysteem volledig bij de individuele staten neerleggen.
"Het klinkt raar, maar iedereen weet dat het juist is", zei Trump vlak voor het tekenen van het decreet. Ook richtte hij zich tot de minister van Onderwijs: "Hopelijk blijf je er niet te lang, we gaan iets anders voor je vinden."
Het ministerie wordt niet volledig afgeschaft, maar de functies moeten volgens het decreet tot een minimum worden beperkt. Bepaalde 'kerntaken', zoals financiering voor scholen in achterstandsgebieden en voor kinderen met een beperking, zullen doorgaan. Voor volledig afschaffing van het federale ministerie van Onderwijs is toestemming van het Congres nodig.
Toestemming Senaat
Het ontmantelen van het ministerie is het zoveelste controversiële besluit van de Amerikaanse president, die precies twee maanden geleden werd geïnstalleerd. Eerder besloot hij al te stoppen met hulporganisatie USAID, dat goed is voor ongeveer 40 procent van de humanitaire hulp wereldwijd.
Veel van zijn besluiten stuiten op verzet van de rechterlijke macht. Zo besloot een rechter al dat de ontmanteling van USAID moet worden teruggedraaid, omdat deze in de strijd is met de grondwet.
Ook het besluit over het onderwijsministerie levert kritiek op. Critici stellen dat het vooral lage inkomensgroepen en leerlingen met een beperking raakt. Voorstanders zeggen dat het onderwijs beter door de staten en ouders geregeld kan worden.
Vrijheid van onderwijs
Het ministerie van Onderwijs werd begin jaren tachtig opgericht als afsplitsing van het ministerie van Gezondheid, Onderwijs en Welzijn. Het is verantwoordelijk voor het toezicht op het onderwijsbeleid en heeft als doel onderwijsgelijkheid te bevorderen. Ook verstrekt het leningen aan scholen en studenten.
Anders dan in Nederland worden scholen in de VS niet hoofdzakelijk door de nationale overheid gefinancierd. Er is meer vrijheid van onderwijs: veel scholen worden betaald door de staten of lokale overheden, en er bestaan ook veel privéscholen.
Het ministerie van Onderwijs is een van de kleinste ministeries in de Verenigde Staten, met ongeveer 4000 medewerkers. Het had in 2024 een budget van zo'n 268 miljard dollar: ongeveer 4 procent van alle uitgaven van de federale overheid.
Dat hele sentiment onder republikeinen a la "wij geven het meeste geld uit aan onderwijs ter wereld" klopt ook voor geen meter.quote:Op donderdag 20 maart 2025 23:03 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Het grappige is dat Trump regelmatig naar Scandinavische landen wijst dat zij bovenaan de lijstjes staan (i.t.t. de VS) met het beste onderwijs. Maar vervolgens kopieërt hij niet hun model maar gaat hij compleet de andere kant op met minder geld naar onderwijs en nog meer leunen op privaat onderwijs![]()
Rekenen ze bij die uitgaven ook de debiel grote sportstadia voor alle populaire college sporten mee?quote:Op donderdag 20 maart 2025 23:13 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat hele sentiment onder republikeinen a la "wij geven het meeste geld uit aan onderwijs ter wereld" klopt ook voor geen meter.
Qua percentage van het BBP zijn ze gewoon een middenmoter. Ondergemiddeld zelfs op primair en secundair onderwijs. Is 1 van de enige landen die meer dan de helft van de onderwijsuitgaven uitgeeft aan tertiair onderwijs.
Zoals hij heult met Rusland is het vanuit geopolitieke indeling gezien al vervallen tot een 2e wereld land.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:14 schreef Seven. het volgende:
Erg benieuwd hoe lang het duurt voor de US geen eerste wereldland meer is.
Maar het is wel een Trump-dingetje om dit per EO te doen, want de benodigde meerderheid in de volksvertegenwoordiging bestaat helemaal niet.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:25 schreef nostra het volgende:
Nu werkt dat in een federatie wel iets anders natuurlijk (dit is ook geen Trump-dingetje).
Dat zeker, en hij lijkt het trucje te gebruiken door het de facto niet af te schaffen, maar nog een handvol medewerkers het licht aan en uit te laten doen. Ben wel benieuwd naar een staatje met het aantal EO's inmiddels.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:29 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Maar het is wel een Trump-dingetje om dit per EO te doen, want de benodigde meerderheid in de volksvertegenwoordiging bestaat helemaal niet.
Was het maar 1 krankzinnige. Los van de vele miljoenen kiezers staat het allemaal mooi uitgewerkt in het Project 2025 plan. Zie bv voor hoe het daar mee staat: https://www.project2025.observer/?agencies=Dept.+of+Educationquote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:54 schreef Gibson88 het volgende:
Het is dieptriest om te zien hoe 1 krankzinnige een land van 335 miljoen inwoners volledig de verdommenis in werkt in recordtijd.Tering.
quote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:33 schreef nostra het volgende:
[..]
Dat zeker, en hij lijkt het trucje te gebruiken door het de facto niet af te schaffen, maar nog een handvol medewerkers het licht aan en uit te laten doen. Ben wel benieuwd naar een staatje met het aantal EO's inmiddels.
Dit is een opmerkelijke stat. Zie bijvoorbeeld:quote:
En ook:quote:President Joe Biden signed a flurry of executive actions in his first 100 days in office, primarily aimed at curbing the coronavirus pandemic and dismantling many of former President Donald Trump’s policies.
The executive actions include halting funding for the construction of Trump’s border wall, reversing Trump’s travel ban targeting largely Muslim countries, imposing a mask mandate on federal property, ramping up vaccination supplies, canceling the Keystone XL pipeline, ending federal use of private prisons and reversing Trump’s ban on transgender Americans joining the military.
In his first 100 days in office, Biden signed more than 60 executive actions, 24 of which are direct reversals of Trump’s policies.
Bron
Maar volgens de door jou aangeleverde bron begon Biden met minder dan 20 en zit Trump nu al over de 120.quote:
Wil je zeggen dat het goed gaat met het Nederlands onderwijs?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:17 schreef SlagroomBoy het volgende:
Sommige hier willen dat ook graag in Nederland.
Dat gedachtegoed dicteert momenteel het onderwijs op landelijk niveau, daar ligt het probleem.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 08:34 schreef Akathisia het volgende:
De president wil de verantwoording voor het onderwijssysteem volledig bij de individuele staten neerleggen.
Ergo meer vrijheid voor democratische staten om hun wensen te realiseren?
Gelukkig heeft hij nog een hele circle jerk om hem heen die net zo krankzinnig isquote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:54 schreef Gibson88 het volgende:
Het is dieptriest om te zien hoe 1 krankzinnige een land van 335 miljoen inwoners volledig de verdommenis in werkt in recordtijd.Tering.
Raadt eens wie zijn donoren zijn.quote:Op donderdag 20 maart 2025 23:03 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Het grappige is dat Trump regelmatig naar Scandinavische landen wijst dat zij bovenaan de lijstjes staan (i.t.t. de VS) met het beste onderwijs. Maar vervolgens kopieërt hij niet hun model maar gaat hij compleet de andere kant op met minder geld naar onderwijs en nog meer leunen op privaat onderwijs![]()
Vergeet ook niet in Europa en op fok.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 08:42 schreef Aberkullie het volgende:
[..]
Gelukkig heeft hij nog een hele circle jerk om hem heen die net zo krankzinnig is
Het democratisch gedachtegoed afschaffen en onderwijzen dat autoritaire regimes de bom zijn met een aanbidding van de leider door militaire parades voor hem te houden. Waarbij geschiedenis herschreven wordt en een 6 januari langzaam vergeten moet worden net zoals in china de studentenopstand uit de geschiedenis geweerd wordt.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 08:39 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Dat gedachtegoed dicteert momenteel het onderwijs op landelijk niveau, daar ligt het probleem.
Dat moeten ze dan per wet regelen in plaats van decreet, vind je niet?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 09:49 schreef VEM2012 het volgende:
Er zit wel een gedachte achter en dat is dat dit ministerie voor gigantische overhead zorgt.
Geen land geeft meer uit aan onderwijs, maar de resultaten zijn bedroevend en het is niet alsof de docenten er rijk van worden.
Kortom: er moet sowieso wat veranderen ter zake.
En meer macht op lokaal niveau, waar men ook echt kan zien wat er nodig is voor de leerlingen, dat is een goede zaak.
Is er iemand hier die het een goed idee zou vinden als de EU zich gaat bemoeien met het onderwijs in de lidstaten?
Voor een land dat niets moet hebben van monarchieen heeft het toch wel iets weg van een aloude absolute vorst, een zo'n man die met tig decreten de boel aanstuurt.quote:
Het gaat over het gedachtegoed van de Democraten, niet democratisch gedachtegoed. En kun je die twee claims ook verder onderbouwen?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 09:32 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het democratisch gedachtegoed afschaffen (1) en onderwijzen dat autoritaire regimes de bom zijn met een aanbidding van de leider door militaire parades voor hem te houden. (2) Waarbij geschiedenis herschreven wordt en een 6 januari langzaam vergeten moet worden net zoals in china de studentenopstand uit de geschiedenis geweerd wordt.
Ik denk dat bij wat 'wij uitgeven aan onderwijs' ook de collegelden en dus studieschulden worden meegerekend. Dan zal het allicht het meeste geld zijn voor inderdaad een bedroevend onderwijsniveau.quote:Op donderdag 20 maart 2025 23:13 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat hele sentiment onder republikeinen a la "wij geven het meeste geld uit aan onderwijs ter wereld" klopt ook voor geen meter.
Qua percentage van het BBP zijn ze gewoon een middenmoter. Ondergemiddeld zelfs op primair en secundair onderwijs. Is 1 van de enige landen die meer dan de helft van de onderwijsuitgaven uitgeeft aan tertiair onderwijs.
quote:Op vrijdag 21 maart 2025 07:14 schreef Seven. het volgende:
Erg benieuwd hoe lang het duurt voor de US geen eerste wereldland meer is.
Het is een bijzonder instituut. Al zie je een vergelijkbare stroming overal in het westen momenteel. Vanuit het congres komt tegenwoordig maar weinig meer en zelfs met meerderheden in beide huizen kunnen zowel de democraten als republikeinen iedere keer maar moeilijk wetten doorvoeren. Ook wij na 10 jaar stagnatie en genegeerde problemen onder Rutte stemden massaal op iemand die NU alles ging oplossen. Na een maandje Trump mogen we volgens mij allemaal wel even stilstaan hoe gezegend we eigenlijk zijn met een meerdere partijen stelsel.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:12 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
[..]
Voor een land dat niets moet hebben van monarchieen heeft het toch wel iets weg van een aloude absolute vorst, een zo'n man die met tig decreten de boel aanstuurt.
Het probleem met een tweepartijstelsel is niet de uitvergroting van meningsverschillen, maar juist dat alles waar die partijen het wel over eens zijn buiten de controle van de kiezer komt te liggen. Dat waren continue oorlogsvoering, vrij baan voor Wall Street en algehele corruptie bijvoorbeeld.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:28 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Het is een bijzonder instituut. Al zie je een vergelijkbare stroming overal in het westen momenteel. Vanuit het congres komt tegenwoordig maar weinig meer en zelfs met meerderheden in beide huizen kunnen zowel de democraten als republikeinen iedere keer maar moeilijk wetten doorvoeren. Ook wij na 10 jaar stagnatie en genegeerde problemen onder Rutte stemden massaal op iemand die NU alles ging oplossen. Na een maandje Trump mogen we volgens mij allemaal wel even stilstaan hoe gezegend we eigenlijk zijn met een meerdere partijen stelsel.
Dit is blijkbaar ook het geval in Canada. Waarom is het dan nu zo'n probleem in Amerika als zij dat ook gaan doen?quote:Het afschaffen van het ministerie was een verkiezingsbelofte van Trump. De president wil de verantwoording voor het onderwijssysteem volledig bij de individuele staten neerleggen.
2 alinea's later wordt het ministerie niet helemaal afgeschaft.quote:Het afschaffen van het ministerie was een verkiezingsbelofte van Trump. De president wil de verantwoording voor het onderwijssysteem volledig bij de individuele staten neerleggen.
Of het een goed of slecht besluit is kan je nu nog niet zeggen. Je kan zeggen dat je het anders zou aanpakken om het onderwijs te verbeteren maar dat zal wel bij meer besluiten zijn die worden genomen.quote:Het ministerie wordt niet volledig afgeschaft, maar de functies moeten volgens het decreet tot een minimum worden beperkt. Bepaalde 'kerntaken', zoals financiering voor scholen in achterstandsgebieden en voor kinderen met een beperking, zullen doorgaan.
Eerste alinea helemaal eens.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:48 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het probleem met een tweepartijstelsel is niet de uitvergroting van meningsverschillen, maar juist dat alles waar die partijen het wel over eens zijn buiten de controle van de kiezer komt te liggen. Dat waren continue oorlogsvoering, vrij baan voor Wall Street en algehele corruptie bijvoorbeeld.
Trump is feitelijk een onafhankelijke kandidaat, een soort Ross Perot 2.0. Hij komt niet uit het partij-apparaat. Hij heeft de GOP moeten veroveren. Daardoor kan er nu echt wat veranderen, en dat zint een heleboel belanghebbenden niet.
Een dag niet om Trump gejankt is een dag niet geleefd.quote:Al dat gehuil over elk besluit van Trump, om moe van te worden.
Want Trump. En dat is voor sommigen altijd een reden om flink te gaan schuimbekken.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:50 schreef OmniRocket het volgende:
Al dat gehuil over elk besluit van Trump, om moe van te worden.
Ministerie van Onderwijs wordt ontmanteld en direct allerlei mensen op de kast omdat er niet verder wordt gelezen (misschien moeten we in Nederland meer in gaan zetten op begrijpend lezen).
[..]
Dit is blijkbaar ook het geval in Canada. Waarom is het dan nu zo'n probleem in Amerika als zij dat ook gaan doen?
Het bericht spreekt zichzelf gedeeltelijk ook tegen.
[..]
2 alinea's later wordt het ministerie niet helemaal afgeschaft.
[..]
Of het een goed of slecht besluit is kan je nu nog niet zeggen. Je kan zeggen dat je het anders zou aanpakken om het onderwijs te verbeteren maar dat zal wel bij meer besluiten zijn die worden genomen.
Waar precies zeg ik dat?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 08:35 schreef QAnonn het volgende:
[..]
Wil je zeggen dat het goed gaat met het Nederlands onderwijs?
Ik ben niet zo bekend met Amerikaans staatsrecht.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:01 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Dat moeten ze dan per wet regelen in plaats van decreet, vind je niet?
Nee, dat kan niet dat mensen ineens heel binair gaan denken als het om Trump gaat…quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:33 schreef Poefbank het volgende:
Dus de kosten zijn hoog en de resultaten zijn onvoldoende. De kerntaken blijven bestaan. Het lijkt mij dus dat er wordt ingezet meer efficiëntie met mindere kosten. Vreemd dat er dan hier heel veel mensen lopen te schuimbekken. Zou het door het woordje 'Trump' komen?
https://en.m.wikipedia.or(...)ion_Organization_Actquote:Op vrijdag 21 maart 2025 12:05 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Ik ben niet zo bekend met Amerikaans staatsrecht.
In Nederland worden ministeries bij iedere nieuwe regering verzonnen en afgeschaft. Dus ik betwijfel of dat werkelijk bij formele wet moet.
Wie wil er nu onderwijs voor de kinderen van arme mensen? Dat kost een hoop geld. Het onderwijs moet zichzelf kunnen betalen, nietwaar?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 09:49 schreef VEM2012 het volgende:
Er zit wel een gedachte achter en dat is dat dit ministerie voor gigantische overhead zorgt.
Geen land geeft meer uit aan onderwijs, maar de resultaten zijn bedroevend en het is niet alsof de docenten er rijk van worden.
Kortom: er moet sowieso wat veranderen ter zake.
En meer macht op lokaal niveau, waar men ook echt kan zien wat er nodig is voor de leerlingen, dat is een goede zaak.
Is er iemand hier die het een goed idee zou vinden als de EU zich gaat bemoeien met het onderwijs in de lidstaten?
Kun je mij uitleggen wat de beoogde resultaten zijn, op welke wijze deze op dit moment onvoldoende zijn, en welke plannen de staten hebben liggen om de beoogde resultaten wel te halen die niet op federaal niveau te behalen vielen?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:33 schreef Poefbank het volgende:
Dus de kosten zijn hoog en de resultaten zijn onvoldoende.
Ik vind het wel heel vermoeiend worden, elke dag dezelfde kuttopics over Trump en de rest van de VS, hoe immens slecht het allemaal wel niet is. Besluiten waarbij wordt gedaan alsof het ons (lees: zij) persoonlijk treft. Het is constant hetzelfde groepje circlejerkende users dat in die topics elkaar plusjes loopt te geven en te reageren over hoe kut het allemaal wel niet is. En blijkbaar boeit het niet, het lijkt wel het grote linkse-trump-afzeik-subforum hier. Er is geen discussie meer mogelijk. Flikker toch op zeg. Waarom kan ik bepaalde users niet ignoren?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 10:50 schreef OmniRocket het volgende:
Al dat gehuil over elk besluit van Trump, om moe van te worden.
Ministerie van Onderwijs wordt ontmanteld en direct allerlei mensen op de kast omdat er niet verder wordt gelezen (misschien moeten we in Nederland meer in gaan zetten op begrijpend lezen).
[..]
Dit is blijkbaar ook het geval in Canada. Waarom is het dan nu zo'n probleem in Amerika als zij dat ook gaan doen?
Het bericht spreekt zichzelf gedeeltelijk ook tegen.
[..]
2 alinea's later wordt het ministerie niet helemaal afgeschaft.
[..]
Of het een goed of slecht besluit is kan je nu nog niet zeggen. Je kan zeggen dat je het anders zou aanpakken om het onderwijs te verbeteren maar dat zal wel bij meer besluiten zijn die worden genomen.
Ik ben het verder niet met je eens, maar als je mensen wil negeren kan dat met een betaald abonnement.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 13:19 schreef Feola het volgende:
[..]
Ik vind het wel heel vermoeiend worden, elke dag dezelfde kuttopics over Trump en de rest van de VS, hoe immens slecht het allemaal wel niet is. Besluiten waarbij wordt gedaan alsof het ons (lees: zij) persoonlijk treft. Het is constant hetzelfde groepje circlejerkende users dat in die topics elkaar plusjes loopt te geven en te reageren over hoe kut het allemaal wel niet is. En blijkbaar boeit het niet, het lijkt wel het grote linkse-trump-afzeik-subforum hier. Er is geen discussie meer mogelijk. Flikker toch op zeg. Waarom kan ik bepaalde users niet ignoren?
We beginnen het te merken, zelfs spelfouten in memes.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 08:30 schreef QAnonn het volgende:
Terecht, steeds meer analfabeten daar.
[ afbeelding ]
Dat zou inderdaad kunnen, maar vind het zoiets echt basisfunctionaliteit van een forum dus ik ga er geen abonnement voor nemen.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 13:20 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Ik ben het verder niet met je eens, maar als je mensen wil negeren kan dat met een betaald abonnement.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |