Jouw huis meter is niet de enigste die er zit.quote:Op woensdag 15 mei 2024 14:02 schreef Gunner het volgende:
Vattenfall gaat terugleverkosten in rekening brengen vanaf 500kWh
En daar is Vattenfall
Hoe hebben ze bedacht dit te gaan doen met huizen waar nog een Ferraris-meter hangt? Die houdt niet bij wat er teruggeleverd wordt.
Ze weten heus wel welke meter iemand heeft, en de Ferraris-meter is wettelijk toegestaan.quote:Op zondag 19 mei 2024 18:26 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
Jouw huis meter is niet de enigste die er zit.
Er zit er nog een paar in de wijk kasten.
En daar kunnen ze ook zien of een bepaalde groep terug levert.
Kwestie uitzoeken wie allemaal op die blok zitten en wie thuis wel een digitale meter bezit.
Voor je weer hebben ze je zo gevonden als ze schijt aan de regels hebben.
Ik moest beschikken over een 'slimme meter' om mijn energiecontract te kunnen afsluiten. Het kan zijn dat steeds meer energieleveranciers dat gaan vereisen.quote:Op zondag 19 mei 2024 18:33 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ze weten heus wel welke meter iemand heeft, en de Ferraris-meter is wettelijk toegestaan.
Dat lijkt me voor een dynamisch contract logisch.quote:Op maandag 20 mei 2024 11:12 schreef Digi2 het volgende:
Video: Wanneer is een dynamisch energiecontract wat voor jou?
Het beschikbaar hebben van een 'slimme meter' wordt niet genoemd, maar dat is wel degelijk een voorwaarde om een dynamische energie-contract te kunnen afsluiten.
Eneco heeft mij verleden jaar meerdere keren verzocht om een afspraak te maken voor het vervangen van mijn oude meter voor een slimme variant, heb het alle keren gewoon genegeerd. Het is ook helemaal niet wettelijk verplicht of zo, en de meter die er zit werkt prima. Bijna iedereen die ik ken klaagt erover dat ze sinds de plaatsing van slimme meters ineens stukken duurder uit zijn, en dat kan ik missen als kiespijn.quote:Op zondag 19 mei 2024 18:37 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik moest beschikken over een 'slimme meter' om mijn energiecontract te kunnen afsluiten. Het kan zijn dat steeds meer energieleveranciers dat gaan vereisen.
Neem aan dat je Enexis bedoelt? Eneco is geen netbeheerder en gaat daar niet over.quote:Op maandag 20 mei 2024 11:21 schreef Hathor het volgende:
[..]
Eneco heeft mij verleden jaar meerdere keren verzocht om een afspraak te maken voor het vervangen van mijn oude meter voor een slimme variant, heb het alle keren gewoon genegeerd. Het is ook helemaal niet wettelijk verplicht of zo, en de meter die er zit werkt prima. Bijna iedereen die ik ken klaagt erover dat ze sinds de plaatsing van slimme meters ineens stukken duurder uit zijn, en dat kan ik missen als kiespijn.
Denk dat het eerder ligt aan het energiecontract en niet aan de energiemeter. Ik had al voordat ik een dynamisch contract had een 'slimme meter' en heb geen hoger verbruik aan gas en stroom kunnen vaststellen dan voorheen. Sinds ik een dynamisch contract heb zijn mijn energiekosten echter wel flink lager, omdat ik er rekening mee houd wanneer ik grootverbruikers aanzet zoals een wasmachine, kookplaat of stofzuiger.quote:Op maandag 20 mei 2024 11:21 schreef Hathor het volgende:
[..]
Eneco heeft mij verleden jaar meerdere keren verzocht om een afspraak te maken voor het vervangen van mijn oude meter voor een slimme variant, heb het alle keren gewoon genegeerd. Het is ook helemaal niet wettelijk verplicht of zo, en de meter die er zit werkt prima. Bijna iedereen die ik ken klaagt erover dat ze sinds de plaatsing van slimme meters ineens stukken duurder uit zijn, en dat kan ik missen als kiespijn.
Het lijkt mij een goed idee energieleveranciers een vaste minimale prijs kwh te garanderen t.a.v. investeringen in groene energie, of zij nu groot of klein zijn om de energie transitie vlot te trekken door overheidssubsidie. Saldering benadeelt grote energieleveranciers, dus die regeling lijkt mij sowieso niet in overeenstemming met wat de EU voor ogen heeft.quote:Was bringt die EU Strommarktreform den Verbrauchern?
Verbraucher sollen künftig sowohl ein Recht auf Festpreisverträge als auch auf Verträge mit dynamischen Preisen haben. So können sie sich sowohl für sichere, langfristige Preise als auch für Verträge mit sich verändernden Preisen entscheiden, wenn sie Preisschwankungen ausnutzen wollen - etwa um Strom zu nutzen, wenn er billiger ist für das Aufladen von Elektroautos oder für Wärmepumpen.
Im Mittelpunkt der Reform stehen neue langfristige Verträge zwischen Regierungen und Stromerzeugern, sogenannte Contracts for Difference (CfDs). Mit diesen Differenzverträgen garantieren die Staaten Stromerzeugern einen Mindestpreis für Strom, wenn sie neue Investitionen tätigen.Gelten soll dies für Investitionen in Erneuerbare Energien wie Wind- und Solarkraft, aber auch in Kernkraft. Fällt der Marktpreis unter einen vereinbarten Preis, springt der Staat ein und gleicht die Differenz aus. Liegt der Preis höher, geht der Überschuss an den Staat. Auf diese Weise sollen Anreize für die heimische Erzeugung von sauberem Strom geschaffen werden
quote:Op zondag 19 mei 2024 18:33 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ze weten heus wel welke meter iemand heeft, en de Ferraris-meter is wettelijk toegestaan.
Dat stond wel in het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling. meters afkeuren en als mensen dan niet meewerken is afsluiten een allerlaatste optie waarschijnlijk om jou te dwingen.quote:Op maandag 20 mei 2024 11:21 schreef Hathor het volgende:
Het is ook helemaal niet wettelijk verplicht of zo
Lijkt mij allemaal onnodig. Men kan gewoon prijs differentiatie toepassen. Kosten en/of kortingen in rekening brengen afhankelijk van het type energiemeter dat beschikbaar is.quote:Op woensdag 22 mei 2024 09:40 schreef Gunner het volgende:
[..]
[..]
Dat stond wel in het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling. meters afkeuren en als mensen dan niet meewerken is afsluiten een allerlaatste optie waarschijnlijk om jou te dwingen.
Maar nu met de terugleverboetes gaat zo'n maatschappij echt wel wat verzinnen voor huizen met de oude draaischijfmeter.
Ik heb zelf een domme digitale meter, maar de slimme meter heb ik ook geweigerd vanwege de slechte verhalen daaromtrent. Dat ik dan geen leuke tools kan draaien via de P1-poort neem ik dan wel even voor lief.
Wat houdt dit in de praktijk in? Dat is me niet helemaal duidelijk.quote:Op woensdag 22 mei 2024 12:13 schreef CoolGuy het volgende:
https://www.nu.nl/economi(...)erkosten-vragen.html
Dat betekent in de praktijk dat áls jij meer terug levert dan afneemt (!) je dus een modelcontract kunt nemen. Dat is dan weliswaar variabel en de prijs per kWh is vrij hoog, maar dat maakt niet uit omdat je nog steeds mag salderen, dus het valt tegen elkaar weg.quote:Op woensdag 22 mei 2024 12:23 schreef Gunner het volgende:
[..]
Wat houdt dit in de praktijk in? Dat is me niet helemaal duidelijk.
energieleveranciers willen de zonnepanelen bezitters niet meer hebben, daar verdienen ze geen kloot aanquote:Op donderdag 23 mei 2024 08:21 schreef Mylene het volgende:
Tweede Kamer grijpt in op energiemarkt: einde aan boete teruglevering zonnepanelenbezitter
Telegraaf (premium)
Ondertussen zijn er plannen om zonnepanelen in het IJsselmeer te leggen...quote:Op donderdag 23 mei 2024 10:25 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
energieleveranciers willen de zonnepanelen bezitters niet meer hebben, daar verdienen ze geen kloot aan
dure energie leveren in de winter om 18:00 uur en in de zomer goedkope energie terug krijgen op het midden van de dag als iedereen buiten in de tuin zit en er totaal geen vraag is naar stroom
Ja daar verzinnen ze wel wat op, ga maar naar de concurrent jij, zegt men , zulke klanten die hoef ik niet , alleen nog variabel
wie op zonnige dagen om 13:00 uur stroom levert en op koude dagen om 18:00 uur stroom afneemt die is uiteraard een deel van het probleemquote:Op donderdag 23 mei 2024 10:42 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ondertussen zijn er plannen om zonnepanelen in het IJsselmeer te leggen...
Ik vraag me af of de particulier wel het probleem is van het energie overschot op zonnige dagen.
quote:Is een dynamisch contract slim als je zonnepanelen hebt?
Dat is slim. Je kunt namelijk kosten besparen door je stroomverbruik te plannen tijdens zonnige uren.
Want dan is er veel groene stroom beschikbaar en zijn de stroomkosten bij een dynamisch energiecontract meestal lager dan bij andere contracten.
Dat kan een volgende stap zijn ja, dat ze dan klanten met zonnepanelen geen contract meer aanbieden. Of een 0-vergoeding, dat je gewoon niks meer krijgt voor het terugleveren. Indien het eerste, is de vraag wat er dan gaat gebeuren voor zonnepanelen bezitters: ze moeten toch ergens hun stroom en gas vandaan halen. Gaat de overheid dan die rol pakken?quote:Op donderdag 23 mei 2024 10:25 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
energieleveranciers willen de zonnepanelen bezitters niet meer hebben, daar verdienen ze geen kloot aan
dure energie leveren in de winter om 18:00 uur en in de zomer goedkope energie terug krijgen op het midden van de dag als iedereen buiten in de tuin zit en er totaal geen vraag is naar stroom
Ja daar verzinnen ze wel wat op, ga maar naar de concurrent jij, zegt men , zulke klanten die hoef ik niet , alleen nog variabel
als ik een stroom bedrijf had en veel moest betalen voor inkoop van stroom, dan wilde ik de zonpanelen mensen niet hebben , veel betalen voor inkoop en gratis leveren , nee dat gaan ze niet doenquote:Op donderdag 23 mei 2024 10:46 schreef Niek92 het volgende:
Of een 0-vergoeding, dat je gewoon niks meer krijgt voor het terugleveren. Indien het eerste, is de vraag wat er dan gaat gebeuren voor zonnepanelen bezitters: ze moeten toch ergens hun stroom en gas vandaan halen
quote:Ook bij een dynamisch energiecontract kun je salderen, dat werkt anders dan bij een energiecontract met vaste vergoeding.
Een dynamisch contract werkt met uurtarieven, er is daarom géén vast teruglevertarief. Dat tarief hangt af van de actuele inkoopprijzen, die verschillen per uur.
Nee, het is niet beide. Nederland had de meest interessante regeling. Nu dit stopt of in ieder geval ondermijnd wordt door de energiebedrijven gaat dit omklappen. Je ziet de beweging al in de prijs van panelen, die mede door deze trend enorm aan het inzakken is, de andere reden is overproductie van de panelen zelf in China. Waar ik een jaar terug nog voor 10 panelen 210 euro per stuk betaalde kan je nu de nieuwe generatie van deze panelen, dus met hogere Wp opbrengst, voor 85 euro consumentenprijs per stuk kopen.quote:
50k? Een warmtepomp (HT) kan je in een standaard woning gewoon installeren voor een bedrag van rond de 15k. Als je dan je begane grond nog om wil zetten naar LT dan moet je daar vloerverwarming laten aanleggen, dat kost dan een extra 10k.quote:Vraag zal je nu velen geld in pompen
Om accu
Zonnepanelen
Warmtepompen plaatsen.
Als de terug verdienen tijd op kan lopen naar 20jaar of meer.
Van uitgaan dat je nu alles gaat in bouwen in je huis die je net gekocht heb
We praten denk ik over dik 50k extra investeringen.
50k kan je ook lang er lang gewoon de stroom rekenen gaan betalen en je gas.
En zullen we het er niet over hebben dat na 20 jaar je omvormers en je warmtepomp kan gaan vervangen.
Oke je heb je zonnepanelen nog die zullen die 20 jaar wel overleven.
Maar die ga je dan vervangen voor meer efficiëntie panelen per oppervlakte.
Goed nieuwsquote:Op donderdag 23 mei 2024 08:21 schreef Mylene het volgende:
Tweede Kamer grijpt in op energiemarkt: einde aan boete teruglevering zonnepanelenbezitter
Telegraaf (premium)
Ze vinden wel weer een andere manier. Dit soort kortzichtige maatregelen van de politiek veranderen de economische werkelijkheid niet.quote:
uiteraard niet, verplaats je eens in de posite van de CEO van een energie bedrijfquote:Op donderdag 23 mei 2024 11:02 schreef Confetti het volgende:
[..]
Ze vinden wel weer een andere manier. Dit soort kortzichtige maatregelen van de politiek veranderen de economische werkelijkheid niet.
Omdat ik het zelf nogal raar vind dat je enerzijds mensen probeert te stimuleren om te verduurzamen, maar anderzijds wel een boete die kant op gooit als je daadwerkelijk verduurzaamt.quote:
energie bedrijven die willen klanten waar ze wat aan verdienen, de andere klanten die gaan maar naar de concurentiequote:Op donderdag 23 mei 2024 11:06 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Omdat ik het zelf nogal raar vind dat je enerzijds mensen probeert te stimuleren om te verduurzamen, maar anderzijds wel een boete die kant op gooit als je daadwerkelijk verduurzaamt.
Ik vind het zelf nogal raar om een dienst af te nemen en dan anderen te verplichten ervoor te betalen. Zeker als die anderen het gemiddeld genomen vaak minder breed dan jou hebben.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:06 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Omdat ik het zelf nogal raar vind dat je enerzijds mensen probeert te stimuleren om te verduurzamen, maar anderzijds wel een boete die kant op gooit als je daadwerkelijk verduurzaamt.
Dat is geen oplossing. Wellicht op 10 dagen in het najaar, maar de gemiddelde consument wekt dan nauwelijks genoeg op om het eigen huis te draaien (verwarmen, standby apparatuur, witgoed draaien etc.). Volledige onzin die thuisaccu's. Dan kan je beter je panelen bij de enkele dag in het najaar dat er overproductie is laten terugleveren.quote:Op donderdag 23 mei 2024 10:48 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als ik een stroom bedrijf had en veel moest betalen voor inkoop van stroom, dan wilde ik de zonpanelen mensen niet hebben , veel betalen voor inkoop en gratis leveren , nee dat gaan ze niet doen
Dat is verlies handel
wand batterijen is de oplossing
[..]
Die bedrijven verdienen zoveel dat ze er ook voor zouden kunnen kiezen om niet met boetes te gooien richting mensen die verduurzamen, maar om tegelijkertijd ook niet de andere groep te straffen.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:13 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Ik vind het zelf nogal raar om een dienst af te nemen en dan anderen te verplichten ervoor te betalen. Zeker als die anderen het gemiddeld genomen vaak minder breed dan jou hebben.
2027 is er geen saldering meer mogelijk. Dat is dan de andere kant. Er zal dan dus een lever/teruglevertarief komen per leverancier waardoor je als paneleneigenaar netto waarschijnlijk gewoon maandelijks moet betalen.quote:
En hoe zit het dan met alle mensen die in een sociale huurwoning wonen? Veel van hen hebben het te slikken gehad dat er panelen op hun dak gelegd zijn, moeten daarvoor maandelijks een bijdrage betalen en vervolgens moeten ze nu ook nog eens gaan betalen voor het terug leveren. Dit soort zaken moeten eerst opgelost worden voordat maatschappijen eenzijdig gaan beslissen dat er maar betaald moet worden voor het terug leveren.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:13 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Ik vind het zelf nogal raar om een dienst af te nemen en dan anderen te verplichten ervoor te betalen. Zeker als die anderen het gemiddeld genomen vaak minder breed dan jou hebben.
En als Geert nou gewoon iedereen een miljoen geeft is de boete helemaal geen probleem meer. Wat een logica.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:16 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Die bedrijven verdienen zoveel dat ze er ook voor zouden kunnen kiezen om niet met boetes te gooien richting mensen die verduurzamen, maar om tegelijkertijd ook niet de andere groep te straffen.
daar gaat het niet om , men wil klanten waar wat aan te verdienen valt , die anderen mogen naar de concurrentie gaan , het is niet zaak dat ze hun winst gaan weggeven, zo werken bedrijven nietquote:Op donderdag 23 mei 2024 11:16 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Die bedrijven verdienen zoveel dat ze er ook voor zouden kunnen kiezen om niet met boetes te gooien richting mensen die verduurzamen, maar om tegelijkertijd ook niet de andere groep te straffen.
juist , dan heb je nog voordeel , als ie het winter / zomer voordeel wegquote:Op donderdag 23 mei 2024 11:16 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
2027 is er geen saldering meer mogelijk. Dat is dan de andere kant. Er zal dan dus een lever/teruglevertarief komen per leverancier waardoor je als paneleneigenaar netto waarschijnlijk gewoon maandelijks moet betalen.
allemaal variabel, per uur / per minuut, ook huurders , iedereen energiebedrijven die dan nog vaste contracten afsluiten die gaan faillietquote:Op donderdag 23 mei 2024 11:18 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
En hoe zit het dan met alle mensen die in een sociale huurwoning wonen? Veel van hen hebben het te slikken gehad dat er panelen op hun dak gelegd zijn, moeten daarvoor maandelijks een bijdrage betalen en vervolgens moeten ze nu ook nog eens gaan betalen voor het terug leveren. Dit soort zaken moeten eerst opgelost worden voordat maatschappijen eenzijdig gaan beslissen dat er maar betaald moet worden voor het terug leveren.
Ik heb het over de situatie dat er een terug leverstraf is, dus de huidige situatie waar alle leveranciers voor het terug leveren gaan incasseren. Op dit moment moeten deze sociale huurders gaan betalen, iets dat je niet zou moeten willen.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:23 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
juist , dan heb je nog voordeel , als ie het winter / zomer voordeel weg
[..]
allemaal variabel, per uur / per minuut, ook huurders
Men gaat er ook maar vanuit dat er geen marktfactoren aanwezig zijn die zo een winst uit zo een bedrijf, een eerlijke betaling is gerelateerd aan het risico dat zo een bedrijf loopt.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:22 schreef michaelmoore het volgende:
Geen enkel bedrijf , behalve bij de communisten daar werkt het wel zo
dat gaat dus niet doorquote:Op donderdag 23 mei 2024 11:25 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Ik heb het over de situatie dat er een terug leverstraf is, dus de huidige situatie waar alle leveranciers voor het terug leveren gaan incasseren. Op dit moment moeten deze sociale huurders gaan betalen, iets dat je niet zou moeten willen.
quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:16 schreef AlwaysHappy het volgende:
[..]
Die bedrijven verdienen zoveel dat ze er ook voor zouden kunnen kiezen om niet met boetes te gooien richting mensen die verduurzamen, maar om tegelijkertijd ook niet de andere groep te straffen.
begrijp je zelf wat hier staat?quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:25 schreef ludovico het volgende:
[..]
Men gaat er ook maar vanuit dat er geen marktfactoren aanwezig zijn die zo een winst uit zo een bedrijf, een eerlijke betaling is gerelateerd aan het risico dat zo een bedrijf loopt.
men wil de klanten houden die winst genereren , de andere klanten die mag jij hebbenquote:Op donderdag 23 mei 2024 11:42 schreef ludovico het volgende:
[..]
Naja je kunt het volledige onzin vinden maar ze zijn gewoon rendabel.
Een miljoen zou fijn zijn jaquote:Op donderdag 23 mei 2024 11:19 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
En als Geert nou gewoon iedereen een miljoen geeft is de boete helemaal geen probleem meer. Wat een logica.
Naja je kunt het volledige onzin vinden maar ze zijn gewoon rendabel.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:14 schreef JeMoeder het volgende:
Dat is geen oplossing. Wellicht op 10 dagen in het najaar, maar de gemiddelde consument wekt dan nauwelijks genoeg op om het eigen huis te draaien (verwarmen, standby apparatuur, witgoed draaien etc.). Volledige onzin die thuisaccu's. Dan kan je beter je panelen bij de enkele dag in het najaar dat er overproductie is laten terugleveren.
Jawel maar het staat inderdaad kut opgeschreven.quote:
quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:44 schreef ludovico het volgende:
[..]
Jawel maar het staat inderdaad kut opgeschreven.
Ik snap er geen zak vanquote:Men gaat er ook maar vanuit dat er geen marktfactoren aanwezig zijn die zo een winst uit zo een bedrijf, een eerlijke betaling is gerelateerd aan het risico dat zo een bedrijf loopt.
De rijken willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, die gaan dus nooit naar draagkracht de aan hun geleverde energie betalen.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:49 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
[..]
Ik snap er geen zak van
Als ik een stroombedrijf had zou ik me richten op de klanten die het meeste winst generen voor de aandeelhouders, de anderen die liet ik gaan
Men doet alsof er geen competitie bestaat in die markt, en dat de winsten van die ondernemingen niet in verhouding staan tot het risico dat er genomen wordt met het betreffende kapitaal.quote:
hier snap ik ook niets van, je lijkt torentje welquote:Op donderdag 23 mei 2024 12:00 schreef ludovico het volgende:
[..]
Men doet alsof er geen competitie bestaat in die markt, en dat de winsten van die ondernemingen niet in verhouding staan tot het risico dat er genomen wordt met het betreffende kapitaal.
Nee. Dat zijn ze niet. Het zijn de maatschappijen die hun klanten willen naaien waar ze bij staan. Dat ze geld willen verdienen is prima he, willen we allemaal, alleen dit oeverloze genaai en eten van 2 walletjes daar wringt het enorm.quote:Op donderdag 23 mei 2024 10:42 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ondertussen zijn er plannen om zonnepanelen in het IJsselmeer te leggen...
Ik vraag me af of de particulier wel het probleem is van het energie overschot op zonnige dagen.
Weer zo'n politieke graaiparasiet verworden tot lobbykip.quote:Energie Nederland, de branchevereniging van energiemaatschappijen, is niet blij met het plan van NSC. Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen noemt de politiek "onrustig".
De energieleveranciers brengen eerlijke kosten in rekening aan bezitters van zonnepanelen voor het terugleveren van stroom, zegt de branche. Die kosten moeten anders worden opgehoest door alle klanten.
Nee. Fuck hun.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:05 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
uiteraard niet, verplaats je eens in de posite van de CEO van een energie bedrijf
Ik zou geen vaste contracten meer doen dan , helemaal niet meer, alleen nog per uur afrekenen
laat ze daar maar eens wat tegen doen dan
Gelukkig pakt overheidsregulatie vaak goed uit voor de consument.quote:Op donderdag 23 mei 2024 12:14 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Nee. Fuck hun.
Er dient vanuit de overheid keihard gereguleerd te worden in deze markt. Het is continu kommer en kwel met agressieve verkooptechnieken, nieuwe wurgcontracten, mazen en randen opzoeken, het zo onoverzichtelijk mogelijk maken en daarmee de klanten keihard willen naaien. Radar, Kassa, Consumentenbond staan er jaarlijks vol mee.
Consument dient centraal te staan. Niet een ceo in een land ver weg.
Duh. Groen is een sprookje. Keiharde pegels en ROI zijn realiteit.quote:Op donderdag 23 mei 2024 10:58 schreef JeMoeder het volgende:
Hele zonnepanelenverhaal heeft niets, maar dan ook niets met milieu te maken. Voor 99% van de consumenten is dit een puur financiële afweging geweest.
Nope. Omdat ze zich vaak laten leiden door de commerciële partijen omdat die lijntjes kort zijn. Zie hier weer die cora van nieuwenhuizen die weer daar om de hoek komt kijken.quote:Op donderdag 23 mei 2024 12:15 schreef Bezsen het volgende:
[..]
Gelukkig pakt overheidsregulatie vaak goed uit voor de consument.
quote:Op donderdag 23 mei 2024 12:03 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
hier snap ik ook niets van, je lijkt torentje wel
Moet ik ook altijd 5 minuten over prakezeren en dan denk ik , laat maar
Ga dan maar eens terug naar school om je leesvaardigheid te verbeterenquote:Op donderdag 23 mei 2024 12:03 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
hier snap ik ook niets van, je lijkt torentje wel
Moet ik ook altijd 5 minuten over prakezeren en dan denk ik , laat maar
zo is dat weg met winstgevendheid , allemaal terug naar het communismequote:Op donderdag 23 mei 2024 12:14 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Nee. Fuck hun.
Er dient vanuit de overheid keihard gereguleerd te worden in deze markt.
Voor de energieparasieten?quote:Op donderdag 23 mei 2024 12:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
zo is dat weg met winstgevendheid , allemaal terug naar het communisme
en jij wil zelf wel graag leuk verdienen en op zoek naar de beste baan, maar de aandeelhouders van essent mogen dat nietquote:
Exact. En ik wil ook een zo goedkoop mogelijk energiecontract.quote:Op donderdag 23 mei 2024 12:28 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
en jij wil zelf wel graag leuk verdienen en op zoek naar de beste baan
Dat heet concurrentie, jij hebt de keuze om aan de hand van reviews en prijs een betrouwbare aanbieder te kiezen die een goede prijs rekent , net als bij je mobiel abonnement en je TV aanbieder , alhoewel dat vaak dezelfde leveranciers zijnquote:Op donderdag 23 mei 2024 12:34 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Exact. En ik wil ook een zo goedkoop mogelijk energiecontract.
Het feit alleen dat deze marktpartijen jarenlang de consument proberen te naaien op alle mogelijke manieren moet stoppen.
Die zitten er alleen voor zichzelf om zoveel mogelijk uit die consument te zuigen. En dat gun ik ze niet nee.
Even een stap terug en de consument in bescherming nemen. En dat heeft niets met vermeend communisme te maken, wat jij schetst.
.quote:Exact. En ik wil ook een zo goedkoop mogelijk energiecontract.
Daarom er bovenop zitten en de parasieten compleet stuk reguleren tot ze het leren
Als zelfs Ben Woldering tegenwoordig het 'onoverzichtelijk' en 'uitdagend' noemt, wat verwacht je dan hoe de consument het vindt?quote:Op donderdag 23 mei 2024 12:41 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat heet concurrentie, jij hebt de keuze om aan de hand van reviews en prijs een betrouwbare aanbieder te kiezen die een goede prijs rekent , net als bij je mobiel abonnement en je TV aanbieder , alhoewel dat vaak dezelfde leveranciers zijn
Yeah, right, ga jij lekker of the grid leven.quote:Sterker nog, je hoeft helemaal niet een energieleverancier te nemen , je kunt dat met zonnepanelen en batterij of generator ook helemaal zelf regelen , of met een hout kachel erbij
er is geen mens die jou dwingt om zaken te doen met een parasiet
[..]
.![]()
![]()
![]()
Ik heb ook een houtkachel gehad , is prima hoorquote:Op donderdag 23 mei 2024 12:54 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Als zelfs Ben Woldering tegenwoordig het 'onoverzichtelijk' en 'uitdagend' noemt, wat verwacht je dan hoe de consument het vindt?
[..]
Yeah, right, ga jij lekker of the grid leven.
Succes man.
Zekers.quote:Op donderdag 23 mei 2024 12:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ik heb ook een houtkachel gehad , is prima hoor
Ondertussen blijven de energiemaatschappijen reclame maken voor zonnepanelen.quote:Op donderdag 23 mei 2024 11:22 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
daar gaat het niet om , men wil klanten waar wat aan te verdienen valt , die anderen mogen naar de concurrentie gaan , het is niet zaak dat ze hun winst gaan weggeven, zo werken bedrijven niet
Geen enkel bedrijf , behalve bij de communisten daar werkt het wel zo
ze weigeren geen klanten , hoe kom je daar nu bij,quote:Op donderdag 23 mei 2024 13:00 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ondertussen blijven de energiemaatschappijen reclame maken voor zonnepanelen.
Beetje raar dat ze dan vervolgens klanten met die panelen willen weigeren.
En het einde is nog niet in zicht omdat dynamische gebruikers nooit meebetalen aan de salderingskosten. Als de overheid de overige energiebedrijven verplicht de salderingskosten door te berekenen aan al hun gebruikers dan worden variabele en vaste contracten t.o.v. dynamische contacten stukken duurder. Meer mensen zullen dan overstappen op dynamisch. Dat gaat dan tot toenemende betalingsproblemen leiden omdat ook mensen voor wie een dynamisch contract ongeschikt is dat dan toch maar gaan doen. Met name huishouden bij wie de portemonnee al voor het einde van de maand alweer leeg is, geen/ nauwelijks reserves hebben. En dan heb ik het nog niet eens over het stoppen van investeringen in opwekking voor de donkere maanden en dus een rap toenemend risico op Blackouts.quote:Op donderdag 23 mei 2024 13:40 schreef stinkie het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)zonnepanelenbezitter
Wel that escalated quickly
quote:Op donderdag 23 mei 2024 13:40 schreef stinkie het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)zonnepanelenbezitter
Wel that escalated quickly
https://www.msn.com/nl-nl(...)e4831764b3fb3d&ei=28quote:DEN HAAG (ANP) - Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat NSC donderdagochtend presenteerde samen met coalitiepartijen PVV, VVD en BBB is verwarring ontstaan. Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) beschuldigt de coalitie van "iets verkopen wat niet helemaal waar is".
"Volgens mij lopen een paar dingen door elkaar in de pers", reageert Erkens. "Je hebt de terugleverheffing en de terugleververgoeding." De heffing wil hij later afschaffen, de vergoeding mag volgens het donderdag aangekondigde voorstel niet negatief zijn.
De terugleverheffing draait om geld dat energieleveranciers innen bij mensen met zonnepanelen die stroom terugleveren. Volgens vergelijkingssite energievergelijk.nl liggen de kosten rond enkele tientjes per maand.
Salderingsregeling
Dit geld heffen energieleveranciers vanwege de salderingsregeling. Onder die regeling mogen huishoudens teruggeleverde elektriciteit wegstrepen tegen de stroom die ze zelf verbruiken. Dat kost de energiebedrijven veel geld, omdat de zonnestroom in de regel binnenkomt op momenten dat de energieprijs lager is. Om de kosten terug te leggen bij eigenaren van zonnepanelen, vragen energieleveranciers geld. Die heffing wordt ook wel een 'boete' op het terugleveren van stroom genoemd.
Als een huishouden meer elektriciteit teruglevert dan het gebruikt, kan het die extra stroom niet meer wegstrepen. Voor dat overschot aan elektriciteit moeten energieleveranciers volgens de wet een "redelijke vergoeding" betalen, de 'terugleververgoeding' waar Erkens op doelt. Deze vergoeding kan op momenten dat de zon hard schijnt negatief zijn. Dan moet een huishouden nog meer betalen voor de elektriciteit die zonnepanelen opleveren.
Andere kosten
Deze "redelijke vergoeding" mag niet negatief zijn, staat in het coalitievoorstel. Energieleveranciers mogen in de nieuwe wet dus geen geld innen voor stroom die huishoudens meer terugleveren dan ze gebruiken, maar andere kosten voor terugleveren mogen ze blijven rekenen.
Het overgrote deel van de huishoudens krijgt hoe dan ook geld voor de zonnestroom die ze over hebben, zegt Koen Kuijper van energievergelijk.nl. Volgens een grove schatting hebben slechts zo'n 100.000 huishoudens een contract waarop ze mogelijk moeten betalen voor stroom die ze terugleveren. De heffingen die energieleveranciers mogen blijven rekenen, kosten zo'n 2,5 miljoen huishoudens intussen honderden miljoenen per jaar, schat Kuijper.
'Bliksemafleider'
Een "niemendalletje", noemt Pieter Grinwis (ChristenUnie) het voorstel dan ook. Ilana Rooderkerk (D66) sprak van een "bliksemafleider".
Dus het overschot aan gesaldeerde stroom mag niet tegen een negatief bedrag worden afgerekend ,quote:Op donderdag 23 mei 2024 16:10 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
[..]
https://www.msn.com/nl-nl(...)e4831764b3fb3d&ei=28
Het escaleert volledig uit de hand
Dat mag de klant zelf opslaan in de auto of de accu dusquote:de vergoeding mag volgens het donderdag aangekondigde voorstel niet negatief zijn
Energieleveranciers mogen in de nieuwe wet dus geen geld innen voor stroom die huishoudens meer terugleveren dan ze gebruiken, maar andere kosten voor terugleveren mogen ze blijven rekenen.
.
Dat is niet off gridquote:Op donderdag 23 mei 2024 12:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ik heb ook een houtkachel gehad , is prima hoor
Dat is allemaal het probleem van de energiemaatschappijen. En je kan wel dingen tot verlies; dat heet marktwerking.quote:Op donderdag 23 mei 2024 13:02 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze weigeren geen klanten , hoe kom je daar nu bij,
ze willen alleen geen stroom terug kopen voor een prijs die hoger is dan hun eigen inkoop
energiebedrijven hebben zelf stroominkoop tegen een variabel tarief, hoog in de winter om 18:00 uur en laag in de zomer om 14:00 uur , dus als jij stroom wilt leveren dan zul je ook een variabel tarief krijgen lijkt me of een vast laag tarief
ze willen graag verkopen voor een prijs die boven hun eigen inkoopprijs ligt , om zodoende het salaris van hun personeel de kosten en de BTW te kunnen betalen
Dat noemt men brutowinst
Dat wil jouw baas ook
Je kunt niet bedrijven dwingen met verlies te werken , dat gaat voor de rechter geen stand houden
een klant die verliesgevend is die hoeft men niet , die verwijst men door naar de concurrentie
quote:Terugleverkosten zonnepanelen blijven tot 'keiharde' afschaffing salderen
Energiebedrijven mogen voorlopig terugleverkosten blijven rekenen aan huishoudens die zonnestroom opwekken. NSC-Kamerlid Wytske Postma leek donderdag te suggereren dat de nieuwe coalitie dat wilde verbieden, maar tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek dat dat niet klopt.
'Duidelijker voor consument'
Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens is de situatie veranderd door de komst van terugleverkosten. Voor consumenten is het volgens hem duidelijker als de salderingsregeling in één keer verdwijnt, samen met de terugleverkosten.
Hij dient een motie in om ervoor te zorgen dat energieleveranciers na afschaffing van de salderingsregeling geen terugleverkosten meer mogen rekenen. Ook wil hij dat de terugleverkosten voor die tijd makkelijker vergelijkbaar worden.
SP-Kamerlid Sandra Beckermann gaat een stap verder en wil de terugleverkosten per direct afschaffen. Daar lijkt geen Kamermeerderheid voor te zijn. Volgens toezichthouder ACM zijn de kosten die energieleveranciers in rekening brengen een goede afspiegeling van de extra kosten die zij maken.
Energieleveranciers zeiden eerder dat ze de terugleverkosten zonder salderingsregeling wel kunnen verlagen, maar dat de heffing mogelijk niet helemaal zou verdwijnen.
Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland, hekelt het Haagse "jojobeleid". "Het is hoognodig dat er duidelijkheid komt."
Boetes kan alleen een overheid opleggen, of er moet een boetebeding in een rechtsgeldige overeenkomst van toepassing zijn. In dit geval gaat het om reële kosten die gemaakt worden, de zogenoemde terugleverkosten die volgens het ACM legitiem zijn.quote:Op donderdag 23 mei 2024 17:00 schreef xzaz het volgende:
BBB goed dat ze de knoop doorhakken maar stop met al die boetes
quote:Terugleverkosten zonnepanelen blijven tot 'keiharde' afschaffing salderen
SP-Kamerlid Sandra Beckermann gaat een stap verder en wil de terugleverkosten per direct afschaffen. Daar lijkt geen Kamermeerderheid voor te zijn. Volgens toezichthouder ACM zijn de kosten die energieleveranciers in rekening brengen een goede afspiegeling van de extra kosten die zij maken.
Onzinquote:Op donderdag 23 mei 2024 17:14 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Boetes kan alleen een overheid opleggen, of er moet een boetebeding in een rechtsgeldige overeenkomst van toepassing zijn. In dit geval gaat het om reële kosten die gemaakt worden, de zogenoemde terugleverkosten die volgens het ACM legitiem zijn.
[..]
quote:Waarom zal dit moeten rijmen? Dat energiemaatschappijen steen en been klagen is een stukje vanuit hun eigen communicatie en lobby. Het is puur eigenbelang.
Situatie nu: energiemaatschappijen verdienen er niet aan omdat ze terugleveringen moeten inkopen tegen een hogere prijs dan de markt, het surplus aan energie tegen de lage marktprijs moeten wegzetten en straks (wanneer er minder zon is) aan de saldeerders moeten leveren tegen de dan geldende hogere marktprijs. Dit is best te hedgen (financieel in te dekken) dmv futures op de grote energietermijnmarkt. Wat energiemaatschappijen ook doen. Maar dat kost ook geld, inzicht en kunde.
Situatie gewenst door de energiemaatschappijen: terugleveringen lager dan marktprijs inkopen en hoger dan marktprijs doorverkopen aan degene zonder eigen energieopwek. Op de niet-opwekdagen rekenen het liefst de hogere kostprijs door aan de saldeerders.
Tussen situatie nu en gewenst zit dus een verschil. In financiële termen heet dat een 'spread'. Om die gewenste situatie te creeëren grijpen ze in met de terugleververgoeding. Waarmee ze dus die spread dekken.
Dit fenomeen heet ook wel: 'Missed opportunity costs'. Energiemaatschappijen vinden dat ze inkomen missen, daarom rekenen ze die 'kosten' door. En komen er mee weg.
In echte vrije markt moet je dit verbieden. De energiemarkt is gewoon veranderd. We verbranden ook geen turf meer. Deal with it.
Dan kan jij prima naar de rechter stappen en er een einde aan makenquote:
Gaat ook nog wel gebeuren. Het ACM is echt weer lekker bezig; die laten maar weer eens zien waar hun prioriteiten liggen.quote:Op donderdag 23 mei 2024 17:31 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dan kan jij prima naar de rechter stappen en er een einde aan maken
thuis batterijen hebben ok een groot algemeen nutquote:Op donderdag 23 mei 2024 17:09 schreef xzaz het volgende:
Vermeer zei dus:
Alle boetes op het bezit van zonnepanelen zullen er na het afschaffen van het salderen per direct af moeten. En wij hopen dat wij echt aan de slag kunnen met het stimuleren van thuisbatterijen en andere oplossingen om te zorgen dat mensen die zelf stroom opwekken zo efficiënt mogelijk – en het liefst in eigen huis – kunnen inzetten
Nee, mijn baas wil dat niet, maar dat terzijde.quote:Op donderdag 23 mei 2024 13:02 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze weigeren geen klanten , hoe kom je daar nu bij,
ze willen alleen geen stroom terug kopen voor een prijs die hoger is dan hun eigen inkoop
energiebedrijven hebben zelf stroominkoop tegen een variabel tarief, hoog in de winter om 18:00 uur en laag in de zomer om 14:00 uur , dus als jij stroom wilt leveren dan zul je ook een variabel tarief krijgen lijkt me of een vast laag tarief
ze willen graag verkopen voor een prijs die boven hun eigen inkoopprijs ligt , om zodoende het salaris van hun personeel de kosten en de BTW te kunnen betalen
Dat noemt men brutowinst
Dat wil jouw baas ook
Je kunt niet bedrijven dwingen met verlies te werken , dat gaat voor de rechter geen stand houden
een klant die verliesgevend is die hoeft men niet , die verwijst men door naar de concurrentie
Batterijen zijn ontoereikend. Daarmee kun je in de zomer enkel het avond gebruik ondervangen, maar niet teveel opgewekte stroom voor de winter opslaan.quote:Op donderdag 23 mei 2024 18:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
thuis batterijen hebben ok een groot algemeen nut
men kan beter de subsidie van terugleveren steken in batterijen
Dat is niet eenvoudig klopt, dat kunen de energiebedrijven ook nietquote:Op donderdag 23 mei 2024 21:59 schreef Wantie het volgende:
[..]
Batterijen zijn ontoereikend. Daarmee kun je in de zomer enkel het avond gebruik ondervangen, maar niet teveel opgewekte stroom voor de winter opslaan.
Maar ondertussen verkopen ze mij wel die zonnepanelen waarmee ik hun weer benadeel.quote:Op donderdag 23 mei 2024 22:13 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat is niet eenvoudig klopt, dat kunen de energiebedrijven ook niet
Die kopen duur aardgas in om stroom te maken en leveren dat aan jou om 18:00 uur in de winter en ruilen dat om tegen de stroom die jouw panelen opwekken om 13:00 uur in de zomer,
En dat vinden de energiebedrijven niet zo leuk , dat kost zwaar geld
dus hebben ze jou liever niet als klant en zeggen, ga jij maar naar de concurrent
Daar is een batterij dan ook niet voor.quote:Op donderdag 23 mei 2024 21:59 schreef Wantie het volgende:
[..]
Batterijen zijn ontoereikend. Daarmee kun je in de zomer enkel het avond gebruik ondervangen, maar niet teveel opgewekte stroom voor de winter opslaan.
Ja raar is dat he, toch doen ze datquote:Op vrijdag 24 mei 2024 07:12 schreef Wantie het volgende:
[..]
Maar ondertussen verkopen ze mij wel die zonnepanelen waarmee ik hun weer benadeel.
En dat is vreemd.
een batterij is alleen om de middag / avond te overbruggenquote:Op vrijdag 24 mei 2024 07:44 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Daar is een batterij dan ook niet voor.
Avond / nacht.quote:Op vrijdag 24 mei 2024 08:01 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
een batterij is alleen om de middag / avond te overbruggen
Batterijen zijn kansloos.quote:Op donderdag 23 mei 2024 18:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
thuis batterijen hebben ok een groot algemeen nut
men kan beter de subsidie van terugleveren steken in batterijen
nou dat is overdrevenquote:
quote:1. Juiste opslagcapaciteit of vermogen
Grootte gezin Nodige opslagcapaciteit
1 – 2 personen 5 kWh
3 – 6 personen 5-10 kWh
Groot gezin of (klein) bedrijf/handelszaak met zonnepanelen 10-15 kWh
12 KWH is 4000 Euroquote:De beste thuisbatterij AC-gekoppeld is de BYD thuisbatterij.
De opslagcapaciteit van deze batterij is tot 10.2 kWh. De BYD thuisbatterij is één van de veiligste batterijen die momenteel worden verkocht.
Als de saldering verdwijnt en het stroomnet niet langer als batterij misbruikt kan worden worden thuisbatterijen vanzelf sneller rendabel, met name voor bezitters van zonnecellen.quote:Op vrijdag 24 mei 2024 09:11 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou dat is overdreven
met variabele contracten dan is tie wel terug te verdienen
[..]
[..]
Maar we hebben het hier toch niet over terugverdientijd we hebben het hier over energieopslag.quote:Op vrijdag 24 mei 2024 09:11 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou dat is overdreven
met variabele contracten dan is tie wel terug te verdienen
[..]
[..]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |