abonnement Unibet Coolblue
pi_212494939
In dit topic kunnen allerlei meningen worden gedeeld, maar onthoud dat er in dit topic geen 'onderling oorlogvoeren' wordt toegestaan. Respecteer een andere mening.

Let's go!

TheorieŰn over het ontstaan van de oorlog.

Westerse invloed: Ukraine on fire.
https://www.blckbx.tv/bui(...)ng-over-het-conflict

Russische invloed:

Een paar redenen waarom Rusland de oorlog is begonnen en zich niet gaat terug trekken.
Hier wordt duidelijk uitgelegd waarom Oekra´ne belangrijk is voor Rusland en dus ook andere grootmachten die invloed in de regio willen.

En wat gaat het gevolg zijn, welke allianties gaan we krijgen?
https://www.bnr.nl/nieuws(...)wereldorde-verandert

Kom maar op met jullie ideeŰn maar houdt het beschaafd, inhoudelijk en volgens de richtlijnen 😉
pi_212494963
quote:
88s.gif Op maandag 19 februari 2024 11:25 schreef sp3c het volgende:

[..]
Rusland heeft al vanaf het begin luchtoverwicht
Waarom wordt +- 80% dan uit de lucht geschoten?
  Moderator maandag 19 februari 2024 @ 11:33:32 #3
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_212495001
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 11:30 schreef Candymannetje het volgende:

[..]
Waarom wordt +- 80% dan uit de lucht geschoten?
omdat vliegtuigen niet onkwetsbaar zijn
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_212495105
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)lijkbare-misrekening
quote:
Nieuws
Sport

dpa
Oekra´neoorlog
Gisteren, 10:00
Militair historicus: 'Poetin en Hitler maakten vergelijkbare misrekening'
Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog slaan al snel de plank mis, maar als Sir Lawrence Freedman er een maakt weet je vrij zeker dat het om een accurate overeenkomst gaat. De Britse historicus bestudeert al zijn hele loopbaan oorlogen en is een invloedrijke autoriteit in zijn vakgebied.

Twee jaar na de Russische invasie spreekt Nieuwsuur hem uitgebreid. Hij concludeert: de Russische president Vladimir Poetin onderschatte Oekra´ne zoals Adolf Hitler de Sovjet-Unie onderschatte.

De Russen zijn niet aan het verliezen, maar het probleem is dat ze niet kunnen winnen.

Lawrence Freedman
Poetin, vermoedt Freedman, wist in februari 2022 eigenlijk niet goed waar hij aan begon. Het binnenvallen van Oekra´ne was roekeloos en het land bezetten vrij kansloos. "In de coronaperiode hield hij zichzelf ge´soleerd; hij consulteerde zijn Oekra´ne-experts nauwelijks. Hij las waarschijnlijk te veel geschiedenisboeken en overtuigde zichzelf dat Oekra´ne uiteen zou vallen."

Het idee dat Oekra´ne "een land is dat je zomaar even onderwerpt", leek Freedman nooit erg waarschijnlijk, zegt hij. "Voor de oorlog was ik sceptisch dat Rusland dit zou proberen, want het was me nooit duidelijk hoe je Oekra´ne langere tijd bezet kunt houden."

Mislukte blitzkrieg
Net zoals Hitler met een korte verrassingsaanval dacht de Sovjet-Unie te kunnen verslaan, zo dacht Poetin met een snelle, agressieve aanval Oekra´ne tot overgave te kunnen dwingen, aldus Freedman. "Beiden hebben de tegenstander onderschat. En beiden lijden als gevolg daarvan."

Het mislukken van Hitlers invasie van de Sovjet-Unie was het begin van de ondergang van nazi-Duitsland. Nu zullen de Oekra´ense troepen Moskou waarschijnlijk niet bereiken, maar "een nederlaag kan Poetins regime alsnog in gevaar brengen", volgens Freedman.

"Ga er niet van uit dat jouw eerste zetten de winst opleveren." Freedman trekt een aantal belangrijke lessen uit twee jaar Oekra´ne-oorlog:


27:17Waar komt Poetins 'arrogantie' vandaan? 'Zijn vorige oorlogen waren redelijk succesvol'
Cruciaal onderdeel van Poetins misrekening, volgens Freedman, is zijn beeld van de Oekra´ense bevolking. "Hij zag Oekra´ne als een nepland met een onwettige overheid en een oostelijke helft vol Russisch sprekenden die zich eigenlijk meer Russisch voelden."

Freedman denkt dat Poetin de Oekra´ense president Volodymyr Zelensky, een voormalige komiek/acteur, niet erg serieus nam. Maar Zelensky bleek in staat zijn volk te inspireren en massaal achter de strijd tegen de Russen te krijgen.

Ondertussen is er in Rusland weinig enthousiasme voor de oorlog. "De Oekra´ners hebben geen keuze: zij vechten voor het voortbestaan van hun land. Rusland heeft wÚl een keuze; het hˇeft niet in Oekra´ne te zijn. De Russen vechten voor een groot deel door omdat Poetin geen gezichtsverlies wil lijden."

Dat Poetin geen serieuze Oekra´ense tegenstand had verwacht, blijkt volgens Freedman ook uit het vervolg van de oorlog. Hij lijkt niet te hebben nagedacht over een serieuze langetermijnstrategie. Met massale artillerie- en raketaanvallen weet Rusland Oekra´ne de afgelopen twee jaar vaak hard te raken, maar "de Russische tactiek op de grond komt niet veel verder dan er gewoon veel manschappen tegenaan gooien". Dat de Russen in de lucht geen overmacht hebben weten te bewerkstelligen, wordt door experts bovendien als grote blunder gezien.

Russen zullen altijd beseffen: dit ging niet zoals de bedoeling was.

Lawrence Freedman
Naast vliegtuigen hebben de Russen veel meer tanks en andere militaire voertuigen dan de Oekra´ners, maar ook dat voordeel hebben ze maar beperkt weten uit te buiten. In het begin van de oorlog wist een klein team speciale Oekra´ense eenheden, bewapend met onder meer goedkope drones, een enorm Russisch konvooi op weg naar Kyiv een halt toe te roepen.

Freedman ziet drones als grootste nieuwe ontwikkeling van deze oorlog. Beide kanten zetten ze veelvuldig in. "De drones die voorheen een grote rol speelden, waren groot en duur om te vervoeren en hadden eigen wapensystemen. In deze oorlog zien we vooral goedkope, kleine drones die als oorlogstuig ingezet worden. Soldaten besturen ze van dichtbij en gebruiken ze voor het verzamelen van beelden en om bijvoorbeeld ergens een granaat te laten vallen."

Verder ziet Freedman vooral een vrij klassieke oorlog met veel overeenkomsten met de twee Wereldoorlogen. "Uiteraard de loopgraven, de artillerie, mijnenvelden, mannen die vrij hopeloos oprukken naar goed verdedigde linies."

'Oost-Oekra´ne is geen grote eindprijs'
De frontlinie ligt al een tijdje behoorlijk stil, terwijl er aan beide kanten wel veel slachtoffers vallen. Een duidelijke overwinning voor een van de partijen zit er niet in, verwacht Freedman, al ligt voor Rusland winst het verst weg. Het Russische leger laat cruciale steken vallen. "Je realiseert je weer hoe belangrijk de basisdingen zijn in een oorlog: een goede training van soldaten, de logistiek, inlichtingen en goed leiderschap."

Hoe Rusland deze stad verovertHoe Rusland deze stad verovert
Maar er zijn fundamentelere redenen waarom de Russen niet k˙nnen winnen, zegt Freedman. "Het zal ze niet lukken een volk zo groot als het Oekra´ense te onderwerpen. Zelfs als ze genoegen nemen met het gebied dat ze nu in handen hebben, is dat geen grote prijs. Het oosten van Oekra´ne is grotendeels leeggelopen, gehavend, zit vol ru´nes en ligt vol onontplofte mijnen."

Freedman ziet een staakt-het-vuren of een situatie waarin de oorlog langzaam uitdooft, als de meest waarschijnlijke scenario's. Voor vredesbesprekingen liggen de doelen van Oekra´ne en Rusland te ver uit elkaar. Zelensky blijft de bevrijding van alle bezette gebieden beloven, terwijl Poetin minimaal de Donbas en de Krim moet behouden om de strijd als overwinning te kunnen presenteren.

Maar zelfs als hij daarin slaagt, heeft Poetin niet echt gewonnen, meent Freedman. "Hij beloofde Oekra´ne te demilitariseren, maar Oekra´ne is nu een van de meest gemilitariseerde landen van Europa en heeft het lidmaatschap van de EU en NAVO in het vooruitzicht."

"Deze oorlog heeft Poetins nalatenschap en Rusland al flink geschaad. De oorlog kost enorm veel materieel, mensenlevens en handel. Het einde van de oorlog zal zijn zoals het Westen uit Irak en Afghanistan vertrok. Russen zullen altijd beseffen: dit ging niet zoals de bedoeling was."
pi_212495494
quote:
88s.gif Op maandag 19 februari 2024 11:33 schreef sp3c het volgende:

[..]
omdat vliegtuigen niet onkwetsbaar zijn
Niet alleen de vliegtuigen maar ook de drones en raketten.
Als die luchtafweer op is kunnen ze weinig weerstand meer bieden.
De patriots hebben nog wel genoeg ammo dacht ik.
Maar daar zijn er maar een paar van.
pi_212495757
quote:
Om de woorden van een andere user hier te gebruiken :

Verkeerde echokamer
:+
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
pi_212495860
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 12:24 schreef UncleScorp het volgende:

[..]
Om de woorden van een andere user hier te gebruiken :

Verkeerde echokamer
:+
Te pijnlijk om te lezen dus O+
Groepsimmuniteit mag wel het resultaat zijn, maar niet het doel... - Vallon
pi_212495923
quote:
Meer dan 150 Russen krijgen twee weken celstraf om steun aan Navalny
Zeker 150 Russen zijn veroordeeld tot een celstraf van twee weken omdat zij de afgelopen dagen in eigen land steun hebben betuigd aan Aleksej Navalny. De reactie op de dood van de vijand van Poetin zorgde in Rusland al voor 'de grootste arrestatiegolf' sinds september 2022.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)d-47-jarige-leeftijd
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_212495973
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 12:38 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Gelukkig is Rusland desondanks toch nog een functionerende democratie, in tegenstelling tot Oekra´ne, wat nu een dictatuur is.
Groepsimmuniteit mag wel het resultaat zijn, maar niet het doel... - Vallon
  Moderator maandag 19 februari 2024 @ 12:45:45 #10
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_212496019
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 12:05 schreef Candymannetje het volgende:

[..]
Niet alleen de vliegtuigen maar ook de drones en raketten.
Als die luchtafweer op is kunnen ze weinig weerstand meer bieden.
De patriots hebben nog wel genoeg ammo dacht ik.
Maar daar zijn er maar een paar van.
airpower speelt sowieso niet zo'n hele grote rol in deze oorlog dus ik denk niet dat het heel erg veel aan de situatie zou veranderen tbh

schien dat ze de stroom er weer een paar keer uitschieten en er in Kiev wat meer gebouwen instorten
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_212496063
quote:
1s.gif Op maandag 19 februari 2024 12:42 schreef Wantie het volgende:

[..]
Gelukkig is Rusland desondanks toch nog een functionerende democratie, in tegenstelling tot Oekra´ne, wat nu een dictatuur is.
Je ziet het als een wedstrijd? Kunnen we niet concluderen dat allebei de landen shitholes zijn.
pi_212496085
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 12:50 schreef NeeOfTochJA het volgende:
Kunnen we niet concluderen dat allebei de landen shitholes zijn.
Zeker.
Don't worry about the future. Or know that worrying is as effective as trying to solve an algebra equation by chewing bubble gum.
pi_212496375
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 12:50 schreef NeeOfTochJA het volgende:

[..]
Je ziet het als een wedstrijd? Kunnen we niet concluderen dat allebei de landen shitholes zijn.
Zou kunnen, maar dat zie ik niet in de berichten hier.
Groepsimmuniteit mag wel het resultaat zijn, maar niet het doel... - Vallon
pi_212496462
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 12:24 schreef UncleScorp het volgende:

[..]
Om de woorden van een andere user hier te gebruiken :

Verkeerde echokamer
:+
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)n-redelijk-succesvol
quote:
Waar komt Poetins 'arrogantie' vandaan? 'Zijn vorige oorlogen waren redelijk succesvol'
Deze maand twee jaar geleden viel Rusland Oekra´ne binnen. Met internationale experts analyseren hoe de strijd ervoor staat en kijken we vooruit. Militair historicus Lawrence Freedman weet alles van strategie en trekt parallellen met eerdere oorlogen.
pi_212496809
quote:
oowwww ik had het woordje experts niet gezien :D
Dat verandert alles ntl

En hij weet alles van strategie ?
Nou ik zou hem naar Oekraine sturen ... overwinning gegarandeerd toch ? :Y
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
pi_212496836
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 13:41 schreef UncleScorp het volgende:

[..]
oowwww ik had het woordje experts niet gezien :D
Dat verandert alles ntl

En hij weet alles van strategie ?
Nou ik zou hem naar Oekraine sturen ... overwinning gegarandeerd toch ? :Y
https://www.nu.nl/overlij(...)ar-doodsoorzaak.html
quote:
Navalny's moeder en zijn advocaten werd de toegang tot het mortuarium geweigerd. "Toen ze vroegen of het lichaam van Alexei binnen was, kregen ze geen antwoord", schrijft de woordvoerder. "Een van de advocaten werd letterlijk naar buiten geduwd."

Bondgenoten van Navalny beschuldigen de Russische autoriteiten ervan "hun sporen uit te wissen". Zijn advocaten kregen de afgelopen dagen vage en uiteenlopende verklaringen voor Navalny's dood. Ook zijn er tegenstrijdige berichten over de locatie van zijn lichaam.
pi_212496877
Lol dit is een bot ?
_O-

Of nee , zelfs chatgpt kan woordjes vormen.
hm ...

Mss is het wel een NPC ?
BNW / non-playable characters
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
pi_212496962
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
pi_212497048
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 13:41 schreef UncleScorp het volgende:

[..]
oowwww ik had het woordje experts niet gezien :D
Dat verandert alles ntl

En hij weet alles van strategie ?
Nou ik zou hem naar Oekraine sturen ... overwinning gegarandeerd toch ? :Y
Dezelfde experts als tijdens corona. Dan weet je genoeg.
pi_212497108
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 14:02 schreef NeeOfTochJA het volgende:

[..]
Dezelfde experts als tijdens corona. Dan weet je genoeg.
Dat waren des-kundigen met des-informatie
:)
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
pi_212497117
quote:
Denemarken heeft besloten om alle artilleriegranaten die het land in voorraad heeft, aan Oekra´ne te doneren. Dat zei de Deense premier tijdens de veiligheidsconferentie in MŘnchen. Mette Frederiksen riep alle Europese bondgenoten op om hetzelfde te doen.

,,De Oekra´ners vragen ons n˙ om munitie, ze vragen ons n˙ om artillerie. Van Deense zijde hebben we besloten om al onze artillerie aan Oekra´ne te geven”, zo maakte ze bekend in MŘnchen. Frederiksen gaf niet aan hoeveel artilleriegranaten Denemarken momenteel in voorraad heeft.

De Deense premier deed ook een oproep aan de Europese bondgenoten. ,,In de Europese voorraden is nog munitie beschikbaar. Dit is geen kwestie van productie alleen, want we hebben de wapens en de munitie in voorraad”, aldus Frederiksen. ,,We hebben luchtverdediging die we op dit moment niet zelf hoeven te gebruiken en die we aan Oekra´ne zouden moeten leveren.”
https://www.ad.nl/buitenl(...)-matje-br~a429a7002/
Gewoon al je artillerie van je eigen leger aan Zelensky doneren _O_
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_212497154
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 14:09 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]
Gewoon al je artillerie van je eigen leger aan Zelensky doneren _O_
Ook gelezen.
Schaamtelijk dat zij nog iets achter gehouden hadden :(
De val van Avdyvka is hun fout !
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
  Moderator maandag 19 februari 2024 @ 14:20:42 #23
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_212497214
ik vind het maar een rare move
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_212497231
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 14:15 schreef UncleScorp het volgende:

[..]
Ook gelezen.
Schaamtelijk dat zij nog iets achter gehouden hadden :(
De val van Avdyvka is hun fout !
Ja, we moeten die wapens eigenlijk ook in Europa zelf produceren. Zo hoef je ze niet eerst in te kopen voor je ze geeft aan Oekra´ne. Sinds begin dit jaar zijn we dat ook gaan doen in Europa, maar de nood is nu al hoog.
Dit is trouwens ook goed voor de Europese wapenmarkt. Er gaat veel geld in om.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_212497241
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2024 14:21 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]
Ja, we moeten die wapens eigenlijk ook in Europa zelf produceren. Zo hoef je ze niet eerst in te kopen voor je ze geeft aan Oekra´ne. Sinds begin dit jaar zijn we dat ook gaan doen in Europa, maar de nood is nu al hoog.
Dit is trouwens ook goed voor de Europese wapenmarkt. Er gaat veel geld in om.
Ja oorlog is goed.
Dank u Rusland...
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')