Dat is geen technisch geitenpaadje, de minister kan gewoon niet per gewone wet de vergoedingen van kamerleden en ministers aanpassen. En een pensioen is een deel van die vergoeding. Dat moet per 2/3e meerderheid.quote:Op donderdag 25 mei 2023 00:13 schreef Vallon het volgende:
Gaat nog interessant worden. De politiek lijkt te gaan instemmen dat heel Nederland wordt ingevaren naar een nieuw stelsel dat gaat meebewegen op het beurssentiment en politieke ambtsdragers blijven zelf met een technisch geitenpaadje op/in het oude systeem zitten potverteren.
Ik vind het verhaal best coherent, in één simpele zin: we gaan van een stelsel met collectieve potten en een belofte van een (vaak onhaalbaar) gegarandeerd pensioen naar een stelsel met individuele potten waar je inzicht krijgt hoeveel er nu is ingelegd en hoeveel die inleg nu waard is.quote:Op donderdag 25 mei 2023 00:13 schreef Vallon het volgende:
Ik heb zelf geen flauw idee of en in welke mate de dingen voor mij anders zullen gaan zijn. Nergens een coherent verhaal en wat het wordt, is vooral de toekomst afwachten of de wolf of het schaap, de kool opmaakt.
Ja en ? dan moet die restrictie eerst van tafel voordat zij die daar niet onder zullen vallen over andermans pensioen gaan stemmen.quote:Op donderdag 25 mei 2023 07:42 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat is geen technisch geitenpaadje, de minister kan gewoon niet per gewone wet de vergoedingen van kamerleden en ministers aanpassen. En een pensioen is een deel van die vergoeding. Dat moet per 2/3e meerderheid.
Ik hoop inderdaad wel dat na aanname van deze wet er zo snel mogelijk een losse wet komt die de situatie weer recht trekt.
Mag je vinden maar mijn ondertekende pensioen overeenkomst was - ooit - een andere.quote:Op donderdag 25 mei 2023 07:52 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik vind het verhaal best coherent, in één simpele zin: we gaan van een stelsel met collectieve potten en een belofte van een (vaak onhaalbaar) gegarandeerd pensioen naar een stelsel met individuele potten waar je inzicht krijgt hoeveel er nu is ingelegd en hoeveel die inleg nu waard is.
Om daarvoor te zorgen krijgen we nu een vaste in plaats van een flexibele pensioenpremie. Een pensioenpremie die mikt op 75% van je loon na je pensioen, maar dat niet belooft.
Dat er door die individuele potten meer zal worden meegegolfd met de beurs is een bijzaak, maar wel één die het ook voor ouderen aantrekkelijk maakt: indexatie is eerder mogelijk. En men doet alsof het risico van de pensioenfondsen naar de deelnemers gaat, maar in het huidige stelsel lag het risico natuurlijk gewoon bij de jongere generaties. Want het risico bij het pensioenfonds is natuurlijk niks anders dan dat: als het niet goed gaat met de pensioenfondsen krijgen de jongere generaties uiteindelijk niks. En dat zat er heel erg hard aan te komen, het huidige pensioenstelsel was feitelijk het sponsoren van de oudere generaties door de jongere generaties geworden.
Sorry, maar mag ik dit een heel egoïstisch betoog vinden? Eerst moeten de ouderen dus de pensioenpot maar leeg maken en iedereen onder de 45 gaat maar in de goot liggen na hun pensioen?quote:Op donderdag 25 mei 2023 12:02 schreef Vallon het volgende:
[..]
Mag je vinden maar mijn ondertekende pensioen overeenkomst was - ooit - een andere.
Zou ik een ander pensioen wensen, moet ik daar zelf over kunnen beslissen.
Ik kan ook lezen dat het anders wordt maar mijn pensioenmaatschappij kan mij niet vertellen wat dat concreet in mijn geval gaat inhouden. Ik zie nu iets vaag dat het resultaat ongeveer plus of min 20% kan worden waarbij volstrekt onduidelijk is waar de indexatie van een uit de bocht gevlogen (door beleid kunstmatige aangedreven) inflatie* zit.
Het narratief dat jongeren betalen voor ouderen is zoeken naar een aangezochte reden om een verandering er - in eigen belang - doorheen te drukken.
Prima dat dingen anders zullen gaan gelden voor nieuw af te sluiten pensioenen maar niet door gemaakte afspraken eenzijdig te veranderen omdat het iemand/iets niet blijkt uit te komen. Ik zou het zuiver vinden dat betrokkenen een keuze hebben met ga je mee invaren of blijf je stilliggen.
Het is aan de andere kant heel egoïstisch, afbreuk te doen aan bestaande afspraken die menigeen verplichtte tot samen voor een pensioen/sparen. Ouderen & deelnemers gaan ook dood en wat overblijft, blijft dan in die pot hangen voor anderen.quote:Op donderdag 25 mei 2023 13:52 schreef Hanca het volgende:
[..]
Sorry, maar mag ik dit een heel egoïstisch betoog vinden? Eerst moeten de ouderen dus de pensioenpot maar leeg maken en iedereen onder de 45 gaat maar in de goot liggen na hun pensioen?
Want daar komt jouw verhaal op neer. Dat jongeren betalen voor ouderen is namelijk geen gezochte reden, maar het werkelijke verhaal.
Als je het huidige stelsel intact laat, dan is het vooral de groep tussen 30 en 50 die niets te kiezen heeft. Die mogen dan hun hele leven premie afdragen om er uiteindelijk niets van terug te zien.quote:Op donderdag 25 mei 2023 14:58 schreef Vallon het volgende:
Als het ongewenst is dat mensen zelf een keuze maken, zal niet zijn omdat dit beter is voor die mensen die niet willen veranderen maar het vooral goed uitkomt voor het deel dat hun kans op macht wil uitoefenen omdat dit in dat denken kennelijk een voordeel geeft.
Het is ongewenst dat de jongeren met lege handen staan.quote:Op donderdag 25 mei 2023 14:58 schreef Vallon het volgende:
[..]
Als het ongewenst is dat mensen zelf een keuze maken, zal niet zijn omdat dit beter is voor die mensen die niet willen veranderen maar het vooral goed uitkomt voor het deel dat hun kans op macht wil uitoefenen omdat dit in dat denken kennelijk een voordeel geeft.
En dit wat jij voor stelt kan dus niet eens. Ze kunnen de kamerleden en ministers niet in deze wet invoegen, dat gaat tegen de grondwet in. Dat moet dus na het aannemen van deze wet (en dan kan dat prima voor het invoeren van het nieuwe stelsel).quote:Op donderdag 25 mei 2023 11:47 schreef Vallon het volgende:
[..]
Ja en ? dan moet die restrictie eerst van tafel voordat zij die daar niet onder zullen vallen over andermans pensioen gaan stemmen.
NB: dat die grondwet er is, ontken ik niet waarbij de Kamer(s) dat beter - hadden - moeten weten (te regelen).
Waar ik tegen ageer is dat er geen wetten moeten mogen worden aangenomen voordat aan voorwaarden is voldaan. Door dat te negeren, noem ik een geitenpaadje om een wet er doorheen te drukken.
Kortom, de boel moet terug. Hoe vervelend dat ook moge zijn voor de (op)stellers.
quote]quote:Op donderdag 25 mei 2023 15:29 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het is ongewenst dat de jongeren met lege handen staan.
Jij wilt 100% voor de ouderen en waarschijnlijk 0% voor de jongeren, terwijl in het nieuwe stelsel er misschien 100% of misschien net iets minder voor de ouderen en net zo veel voor de jongeren.
Maar ook voor de ouderen zorgt het nieuwe pensioenstelsel waarschijnlijk voor een hoger pensioen: https://www.volkskrant.nl(...)r-pensioen~b387d5fc/
En het deel met macht zijn juist de 50-plussers in dit land, daarom dat dit veel te lang heeft geduurd.
Dus dan moet je eerst de grondwet veranderen voordat je gaat rommelen/stemmen aan/met wetten die daar stirjdig mee zijn. Nu aankomen dat iedereen, behalve degen die er over gaan stemmen, moet worden ingevaren; komt op mij over als onrechtmatig.quote:Op donderdag 25 mei 2023 15:34 schreef Hanca het volgende:
[..]
En dit wat jij voor stelt kan dus niet eens. Ze kunnen de kamerleden en ministers niet in deze wet invoegen, dat gaat tegen de grondwet in. Dat moet dus na het aannemen van deze wet (en dan kan dat prima voor het invoeren van het nieuwe stelsel).
De demografische verhoudingen zijn nogal veranderd sinds de invoering van het pensioenstelsel. Daarom blaast het zichzelf op.quote:Op donderdag 25 mei 2023 22:26 schreef Vallon het volgende:
Ik snap het niet...... ik heb zelf mijn pensioen bijeengespaard en waarom dat dan anders moet gaan worden, begrijp ik simpelweg niet. Verder zie ik ook niet of en hoe anderen aan mijn pensioen zouden (bij)betalen.
Het pensioenstelsel is ingevoerd toen er een gemiddelde levensverwachting was van 75 jaar. Daar hebben de huidige gepensioneerden voor gespaard. Inmiddels is de gemiddelde levensverwachting van 65 jarigen al 88 jaar en dat loopt op. Dus de 65 jarigen hebben voor 13 jaar te weinig gespaard. Dat is dus meer dan de helft te weinig, in plaats van 10 jaar, krijgen ze 23 jaar pensioen.quote:Op donderdag 25 mei 2023 22:26 schreef Vallon het volgende:
Ik snap het niet...... ik heb zelf mijn pensioen bijeengespaard en waarom dat dan anders moet gaan worden, begrijp ik simpelweg niet. Verder zie ik ook niet of en hoe anderen aan mijn pensioen zouden (bij)betalen.
Niemand wil dat dit grondwet artikel wordt gewijzigd, want dit is een belangrijk beschermingsmeganisme. Het voorkomt dat een kabinet bijvoorbeeld de kamerleden plots hun inkomen af pakt. Dus nee, de grondwet moet niet worden gewijzigd, dit moet gewoon later worden geregeld.quote:Op donderdag 25 mei 2023 22:28 schreef Vallon het volgende:
[..]
Dus dan moet je eerst de grondwet veranderen voordat je gaat rommelen/stemmen aan/met wetten die daar stirjdig mee zijn. Nu aankomen dat iedereen, behalve degen die er over gaan stemmen, moet worden ingevaren; komt op mij over als onrechtmatig.
Ik snap het en dank voor de insteek (ook @Janneke141) dat idd de demografie is veranderd (en iedereen kennelijk denkt extreem oud te moeten/willen worden).quote:Op vrijdag 26 mei 2023 07:27 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het pensioenstelsel is ingevoerd toen er een gemiddelde levensverwachting was van 75 jaar. Daar hebben de huidige gepensioneerden voor gespaard. Inmiddels is de gemiddelde levensverwachting van 65 jarigen al 88 jaar en dat loopt op. Dus de 65 jarigen hebben voor 13 jaar te weinig gespaard. Dat is dus meer dan de helft te weinig, in plaats van 10 jaar, krijgen ze 23 jaar pensioen.
Als je inderdaad voor je eigen pensioen gespaard had, zou het geld dus gewoon op je 75e op zijn. Maar dit is dus niet waar, we sparen collectief, niemand spaart voor zijn of haar eigen pensioen. Dat wil dus zeggen dat de huidige 65 jarige van zijn 75e tot zijn 88e de pot leeg eet waar latere generaties pensioen van moeten krijgen. Gezien het feit dat er een enorme groep ouderen aankomt (de babyboom generatie), kunnen we er rustig vanuit gaan dat na die groep de pot volledig leeg is. Dat wil zeggen dat de mensen onder de 40 geen cent gaan zien van hun inleg.
Dus nee, je hebt niet gespaard voor je eigen pensioen, je hebt gespaard voor een pensioen tot je 75e.
Die ouderen die tijdens hun werkzame leven ook voor die jongeren (onderwijs, zorg, opvang) hebben betaald?quote:Op donderdag 25 mei 2023 13:52 schreef Hanca het volgende:
[..]
Sorry, maar mag ik dit een heel egoïstisch betoog vinden? Eerst moeten de ouderen dus de pensioenpot maar leeg maken en iedereen onder de 45 gaat maar in de goot liggen na hun pensioen?
Want daar komt jouw verhaal op neer. Dat jongeren betalen voor ouderen is namelijk geen gezochte reden, maar het werkelijke verhaal.
Binnensmonds overgegeven.quote:Op donderdag 25 mei 2023 15:29 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het is ongewenst dat de jongeren met lege handen staan.
Jij wilt 100% voor de ouderen en waarschijnlijk 0% voor de jongeren, terwijl in het nieuwe stelsel er misschien 100% of misschien net iets minder voor de ouderen en net zo veel voor de jongeren.
Maar ook voor de ouderen zorgt het nieuwe pensioenstelsel waarschijnlijk voor een hoger pensioen: https://www.volkskrant.nl(...)r-pensioen~b387d5fc/
En het deel met macht zijn juist de 50-plussers in dit land, daarom dat dit veel te lang heeft geduurd.
Jij leest er echt iets in wat ik totaal niet bedoel. Ik neem ouderen helemaal niks kwalijk. 0,0. Ik zeg alleen dat er simpelweg niet genoeg in de pensioenpot zit omdat er is gespaard voor een pensioen tot 75 en de mensen nu 88 worden. Is niet de schuld van de ouderen, maar wel iets waar dus wat aan gedaan moet worden.quote:Op zaterdag 27 mei 2023 20:01 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Die ouderen die tijdens hun werkzame leven ook voor die jongeren (onderwijs, zorg, opvang) hebben betaald?
Hoe je het presteert om continu ouderen weg te zetten als halve parasieten en jongeren als lieden die werkelijk niets van oudere generaties gekregen hebben is voorbij alle realiteitszin. Newsflash, Hanca: de ouderen van vandaag waren ook ooit jong, ook ooit werkzaam en als ze al niet zelf hun kinderen onderhielden, dan betaalden ze via belastingen tevens mee aan de voorzieningen waar jongeren van genoten hebben en nog genieten.
Echt, zoveel dedain richting mensen simpelweg omdat ze de 60 zijn gepasseerd...
ik ben 70 em werk ook nog 5 dagen in de weekquote:Op zaterdag 27 mei 2023 20:36 schreef Hanca het volgende:
[..]
Jij leest er echt iets in wat ik totaal niet bedoel. Ik neem ouderen helemaal niks kwalijk. 0,0. Ik zeg alleen dat er simpelweg niet genoeg in de pensioenpot zit omdat er is gespaard voor een pensioen tot 75 en de mensen nu 88 worden. Is niet de schuld van de ouderen, maar wel iets waar dus wat aan gedaan moet worden.
Jij lijkt het de jongeren kwalijk te nemen dat ze ook een pensioen willen en niet er pas op hun 60e achter komen dat er helemaal niks meer is overgebleven in de pensioenpotten.
Hoe jij in de geciteerde post ook maar kan lezen dat ik de ouderen het kwalijk neem snap ik echt niet. Maar dat lijk jij steeds in al mijn posts te willen lezen, terwijl ik dat werkelijk nog nooit gezegd heb.
men hoeft niet de hele pensioenwet te wijzigenquote:Op zondag 21 mei 2023 18:51 schreef Hanca het volgende:
Ook onder de nieuwe bezetting is er een zeer ruime meerderheid, dus je startpost klopt al totaal niet.
waarom een recht wijzigen wat al bestaat ,quote:Op zondag 21 mei 2023 20:08 schreef Hanca het volgende:
[..]
Straks wel ja, straks zijn het individuele pensioenpotten.
Met de huidige wet is het één grote pot (per pensoenfonds) waaruit iedereen betaald wordt.
Als je met het huidige systeem na de babyboomgeneratie zit, is er een grote kans dat die grote potten vrij leeg zijn. .
Als we over gaan op individueel sparen, zoals de nieuwe wet, is dat risico verdwenen. Is er dan te weinig (dat kan nog steeds gebeuren), dan wordt iedereen evenveel gekort en niet alleen de jongeren.
Dat kan dus niet binnen de huidige wet. Vrij simpel.quote:Op maandag 29 mei 2023 21:30 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
men hoeft niet de hele pensioenwet te wijzigen
voldoende is om een paar instellingen aan te passen
voor iedere nieuwe deelnemer nieuwe regels:
1. sparen op persoonlijke titel met eigen pot
2. vrije keuze van pensioenuitvoerder , nooit meer wijzigen bij nieuwe werkgever
Klaar
de bestaande pensioenen kunen gewoon blijven zoals ze zijn
Omdat iedereen onder de 45 ongeveer dan tot nu toe 0 euro heeft gespaard. Nogal unfair.quote:Op maandag 29 mei 2023 21:32 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
waarom een recht wijzigen wat al bestaat , alleen de nieuwe deelnemers , bestaande deelnemers krijgen dan dus twee rechten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |