Ze willen gezamenlijk onder 1 dak leven op een in deze dure tijden niet al te dure manier...quote:Op maandag 6 februari 2023 13:33 schreef Viv het volgende:
@:Godshand dat hangt ervan af wat die vriend (en zijn partner) wil. Is het de bedoeling dat het huis (en de hypotheek) van hun samen wordt?
Dit dus.quote:Op maandag 6 februari 2023 13:46 schreef Lienekien het volgende:
Doe vooral niks overhaast. Blijf zelf eigenaar en betaal zelf de hypotheek. Daarnaast kun je afspraken maken over het delen van overige kosten.
Eerst maar eens kijken hoe de relatie zich verder ontwikkelt.
Het topic gaat helemaal niet dicht.quote:Op maandag 6 februari 2023 13:42 schreef RoW_0 het volgende:
Antwoord op alle vragen zijn: nee.
Stel mij over een paar jaar dezelfde vragen als zij gaan trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan. Ok? Topic kan dicht.
Dan volstaat het om niets te doen (of een samenlevingscontract aan te gaan, wil je het net iets beter regelen).quote:Op maandag 6 februari 2023 13:41 schreef Godshand het volgende:
[..]
Ze willen gezamenlijk onder 1 dak leven op een in deze dure tijden niet al te dure manier...
quote:Op maandag 6 februari 2023 14:29 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Het topic gaat helemaal niet dicht.
Wat een gezelligheid.quote:
Hangt van het samenwoningscontract af. Ga je bijv. in gemeenschap van goederen bij elkaar, dan zijn beiden hoofdelijk eigenaar van het huis en de hypotheek.quote:Op maandag 6 februari 2023 13:30 schreef Godshand het volgende:
Ik vraag dit voor een vriend:
Hij heeft een koopwoning, met lineaire hypotheek voor 30 jaar, waarvan er 5 jaren zijn verstreken.
Tot 4 jaar vrijgezel, maar recent dan toch wat serieuzere vriendin gevonden.
Zijn vriendin en hij willen samenwonen, maar de volgende vragen rijzen dan:
1) moet hij de bank op de hoogte hier van brengen ivm lopende hypotheek?
2) is er dan een nieuwe hypotheek nodig?
3) of alleen een samenwoon contract met de afspraken?
4) of is een nieuwe woning door beide aankopen voordeliger?
Als ik zoek met Google en dergelijke, kom ik alleen op scenario's uit waarin een nieuwe koopwoning door het kersverse stel wordt gekocht. Dat hebben natuurlijk banken graag, maar er moet meer mogelijkheden zijn...
Of moet ik die vriend adviseren gewoon zijn bank te bellen?
Eigendom van het huis regel je niet met een samenlevingscontract.quote:Op maandag 6 februari 2023 15:35 schreef blomke het volgende:
[..]
Hangt van het samenwoningscontract af. Ga je bijv. in gemeenschap van goederen bij elkaar, dan zijn beiden hoofdelijk eigenaar van het huis en de hypotheek.
Een "samenwoningscontract in gemeenschap van goederen"?quote:Op maandag 6 februari 2023 15:35 schreef blomke het volgende:
[..]
Hangt van het samenwoningscontract af. Ga je bijv. in gemeenschap van goederen bij elkaar, dan zijn beiden hoofdelijk eigenaar van het huis en de hypotheek.
Als je in gemeenschap van goederen trouwt, wel.quote:Op maandag 6 februari 2023 15:37 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Eigendom van het huis regel je niet met een samenlevingscontract.
Dat noem jij een ‘samenwoningscontract’.quote:Op maandag 6 februari 2023 15:38 schreef blomke het volgende:
[..]
Als je in gemeenschap van goederen trouwt, wel.
quote:Op maandag 6 februari 2023 15:47 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat noem jij een ‘samenwoningscontract’.
Ja, lachen.
Wel waar. En snel een beetje!quote:Op maandag 6 februari 2023 14:29 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Het topic gaat helemaal niet dicht.
Je kunt afspraken maar beter vooraf maken. Als je eenmaal ruzie hebt, is het een stuk lastiger om afspraken te maken.quote:Op maandag 6 februari 2023 13:32 schreef dimmak het volgende:
Meteen je relatie al als zakelijke verbinding zien.
Laat ze eerst inschrijven en een jaartje er wonen. Zien ze daarna wel weer verder.
Ze hebben al een jaar wat, toch? Verder met je eens, hoor. Ik zou niet te snel van 2 naar 1 woning gaan, alleen vanwege de kosten. Misschien kan vriendinlief gaan 'samenwonen' met een huisgenootje, zodat iemand anders haar kosten betaalt. Weet niet of dat als onderhuur wordt gezien. Hm, waarschijnlijk wel....quote:Op maandag 6 februari 2023 18:36 schreef Avelie het volgende:
Hoe woont zij op dit moment? Heeft zij ook een koophuis, of huur? Willen ze in haar woning gaan wonen, of in die van hem?
Ik zou nooit zomaar mijn huis uitgaan en bij iemand inwonen zonder iets op papier te zetten. Zeker niet in deze woningmarkt. Het gevaar is veel te groot dat de relatie strandt en dat je op straat staat.
Grote kans dat hij/zijn vriendin dit ook niet wil, dus zij moeten het goed met elkaar regelen.
Kan hij/zij het huis onderverhuren, zodat ze eerst een jaar kunnen proefsamenwonen? Daarna zou ik naar een notaris stappen om het huis op beide namen te zetten, of nog beter: samen een nieuw huis uitzoeken, zodat het ook echt hun plekje is ipv het huis van de ene waar de ander bij inkomt.
Ze wonen nog niet samen, dus ik bedoel dat ze eerst op proef gaan samenwonen voordat er iemand z'n huis opzegt.quote:Op maandag 6 februari 2023 20:17 schreef Gia het volgende:
[..]
Ze hebben al een jaar wat, toch? Verder met je eens, hoor. Ik zou niet te snel van 2 naar 1 woning gaan, alleen vanwege de kosten. Misschien kan vriendinlief gaan 'samenwonen' met een huisgenootje, zodat iemand anders haar kosten betaalt. Weet niet of dat als onderhuur wordt gezien. Hm, waarschijnlijk wel....
Maar dat moet je maar net willen. Zelf zou ik niet in een huis van een ander willen wonen, zonder dat ik zelf iets opbouw. Dus dan stopt het hele verhaal al.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:18 schreef Fe2O3 het volgende:
4x nee toch?
Woning blijft volledig eigendom, en aansprakelijkheid voor/van, van wie hem nu bezit en de hypotheek heeft afgesloten.
Er wonen brengt verder geen rechten voor de intrekkende partner. Ook mee betalen niet!
Pas bij trouwen of een geregistreerd partnerschap komt de woning om de hoek. Op dat moment kan de eigenaar ervoor kiezen de woning in te brengen, en zijn er verschillende verdeel/eigendom opties mogelijk om vast te leggen voor als het ooit uit mocht gaan.
Verder hoeft er 0,0 geregeld, alleen bouwt de partner die er bij komt wonen 0,0 rechten op mbt de woning of de waarde ervan.
Bijv. https://www.scheidingsinf(...)ouw-uit-huis-zetten/
En ik wil niet iemand moeten uitkopen als het toch spaak gaat, of nog mooier, mijn huis moeten verkopen omdat mijn partner 5 jaar bij me woonde en ik om wat voor reden geen geld heb.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:26 schreef Avelie het volgende:
[..]
Maar dat moet je maar net willen. Zelf zou ik niet in een huis van een ander willen wonen, zonder dat ik zelf iets opbouw. Dus dan stopt het hele verhaal al.
Als je allebei een koopwoning hebt kan je hem toch gewoon aanhouden of verhuren?quote:Je geeft een eigen woning toch niet op voor niks? Ik zou dat ook nooit van mijn partner verwachten, veel te risicovol.
Net als jij heeft je partner wellicht ook geen zin om jou te moeten uitkopen. Of haar woning te moeten verkopen, of uit te moeten.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:28 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
En ik wil niet iemand moeten uitkopen als het toch spaak gaat, of nog mooier, mijn huis moeten verkopen omdat mijn partner 5 jaar bij me woonde en ik om wat voor reden geen geld heb.
[..]
Als je allebei een koopwoning hebt kan je hem toch gewoon aanhouden of verhuren?
Mijn vriendin staat er hetzelfde als mij in gelukkigquote:Op maandag 6 februari 2023 21:34 schreef Avelie het volgende:
[..]
Net als jij heeft je partner wellicht ook geen zin om jou te moeten uitkopen. Of haar woning te moeten verkopen, of uit te moeten.
Je gaat erg van jezelf uit, maar wat nou als zij ook al een huis heeft en er hetzelfde instaat? Dan is samenwonen geen optie. Of zou je dan jouw huis in de verhuur gooien en bij haar intrekken?
Gek genoeg staat er in de openingspost niks over de woonsituatie van de partner en staat er ook niet bij in welk huis ze willen gaan wonen.
Daarmee maakt ze zichzelf erg kwetsbaar. Pijnlijk om te zien hoe ongelijkwaardig veel relaties nog altijd zijn. Als je van elkaar houdt, wil je het goed regelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:39 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Mijn vriendin staat er hetzelfde als mij in gelukkig
Ik ga je de details niet vertellen maar je hebt er helemaal gelijk in, financieel gezien is onze relatie zeker ongelijkwaardig. In het nadeel van mij.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:46 schreef Avelie het volgende:
[..]
Daarmee maakt ze zichzelf erg kwetsbaar. Pijnlijk om te zien hoe ongelijkwaardig veel relaties nog altijd zijn. Als je van elkaar houdt, wil je het goed regelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner.
Ok, dus zij heeft nog een huis/huizen achter de hand? Dat maakt het verhaal al anders natuurlijk.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:48 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Ik ga je de details niet vertellen maar je hebt er helemaal gelijk in, financieel gezien is onze relatie zeker ongelijkwaardig. In het nadeel van mij.
Mja en ik zou niet na een jaartje daten de helft van mijn woning willen overmaken ...quote:Op maandag 6 februari 2023 21:26 schreef Avelie het volgende:
[..]
Maar dat moet je maar net willen. Zelf zou ik niet in een huis van een ander willen wonen, zonder dat ik zelf iets opbouw. Dus dan stopt het hele verhaal al.
Je geeft een eigen woning toch niet op voor niks? Ik zou dat ook nooit van mijn partner verwachten, veel te risicovol.
Ik zou met zoiets groots niet gokken. Dat heb ik dan ook niet.quote:Op maandag 6 februari 2023 22:33 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
Mja en ik zou niet na een jaartje daten de helft van mijn woning willen overmaken ...
Het is niet anders, en soms moet je in het leven een gokje wagen of er gewoon vanuit gaan dat het goed zit?
Dit zijn ook niet beslissingen die 2 pubers maken, maar als het goed is twee volwassenen ... het leven zit vol keuzes.
Tis ook niet zo dat je direct alles achter je moet verbranden ... daarom ga je ook eerst een beetje latten toch? van niks naar direct samenwonen is een gok natuurlijk. Zeker als je beiden al wat verder in het leven staat met een eigen huur/koop woning.quote:Op maandag 6 februari 2023 22:43 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ik zou met zoiets groots niet gokken. Dat heb ik dan ook niet.
Als jij elke maand het geld dat je anders aan huur kwijt zou zijn op een spaarrekening zet, bouw je een mooie spaarrekening op. De eigenaar van het huis betaald alle kosten mbt het huis, de rest van de lasten worden verdeeld.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:26 schreef Avelie het volgende:
[..]
Maar dat moet je maar net willen. Zelf zou ik niet in een huis van een ander willen wonen, zonder dat ik zelf iets opbouw. Dus dan stopt het hele verhaal al.
Je geeft een eigen woning toch niet op voor niks? Ik zou dat ook nooit van mijn partner verwachten, veel te risicovol.
Tegenwoordig is trouwen in gemeenschap van goederen niet de standaard meer, het is nu 'trouwen op huwelijkse voorwaarden', wil je wel alles in één pot gooien dan moet het toekomstige echtpaar daar zelf de voorwaarden voor aan laten passen.quote:Op maandag 6 februari 2023 15:38 schreef blomke het volgende:
[..]
Als je in gemeenschap van goederen trouwt, wel.
Ik denk:quote:Op maandag 6 februari 2023 13:30 schreef Godshand het volgende:
Ik vraag dit voor een vriend:
Hij heeft een koopwoning, met lineaire hypotheek voor 30 jaar, waarvan er 5 jaren zijn verstreken.
Tot 4 jaar vrijgezel, maar recent dan toch wat serieuzere vriendin gevonden.
Zijn vriendin en hij willen samenwonen, maar de volgende vragen rijzen dan:
1) moet hij de bank op de hoogte hier van brengen ivm lopende hypotheek?
2) is er dan een nieuwe hypotheek nodig?
3) of alleen een samenwoon contract met de afspraken?
4) of is een nieuwe woning door beide aankopen voordeliger?
Als ik zoek met Google en dergelijke, kom ik alleen op scenario's uit waarin een nieuwe koopwoning door het kersverse stel wordt gekocht. Dat hebben natuurlijk banken graag, maar er moet meer mogelijkheden zijn...
Of moet ik die vriend adviseren gewoon zijn bank te bellen?
Helemaal eens. Ik ken meerdere stellen die eigenlijk willen scheiden, maar noodgedwongen in hetzelfde huis moeten blijven wonen. Die zijn dan wel al wat ouder en kunnen ook niet meer op ouders terug vallen. Maar goed, zelfs als dertiger wil je dat liever niet meer.quote:Op maandag 6 februari 2023 20:47 schreef Avelie het volgende:
[..]
Ze wonen nog niet samen, dus ik bedoel dat ze eerst op proef gaan samenwonen voordat er iemand z'n huis opzegt.
Zegt wel iemand het (huur)huis op? Dan altijd afspraken op papier maken. Je wil immers niet van de ene op de andere dag op straat gezet kunnen worden.
Volgens mij is het officieel beperkte gemeenschap van goederen. Je moet dus naar de notaris als je in volledige gemeenschap van goederen wil trouwen, en dat kost geld want een notaris is niet gratis.quote:Op dinsdag 7 februari 2023 10:07 schreef PieterCornelis het volgende:
[..]
Tegenwoordig is trouwen in gemeenschap van goederen niet de standaard meer, het is nu 'trouwen op huwelijkse voorwaarden', wil je wel alles in één pot gooien dan moet het toekomstige echtpaar daar zelf de voorwaarden voor aan laten passen.
Klopt, vuist regel: Alles van voor huwelijk blijft van jezelf, alles tijdens huwelijk 50/50. Wil je het anders -> notaris.quote:Op dinsdag 7 februari 2023 10:57 schreef CoolGuy het volgende:
Volgens mij is het officieel beperkte gemeenschap van goederen. Je moet dus naar de notaris als je in volledige gemeenschap van goederen wil trouwen, en dat kost geld want een notaris is niet gratis.
Lekker verhuizen? Wat bedoel je hiermee? Naar welk huis? Wie laat zijn/haar huis achter en wat staat daar tegenover? In deze tijd is het niet handig om zomaar je huis uit te gaan, zonder dat je een back-up plan hebt gemaakt.quote:Op dinsdag 7 februari 2023 10:58 schreef ex het volgende:
Lekker verhuizen, jaartje kosten zoals gas/water/licht/boodschappen delen (volgens een verdeling die je zelf prettig vind) en daarna is kijken wat je doet. Er zijn veel mogelijke constructies (inkopen ja/nee, alleen mee betalen aan de rente en zelf sparen etc) maar ik zou me daar het eerste jaar helemaal niet druk over maken.
[..]
Klopt, vuist regel: Alles van voor huwelijk blijft van jezelf, alles tijdens huwelijk 50/50. Wil je het anders -> notaris.
Z'n vriendin naar hem toe want zover ik kan lezen heeft hij de koop woning. Kan uiteraard nog een half jaartje je oude (huur) woning aanhouden als je bang bent om in het diepe te springen.quote:Op woensdag 8 februari 2023 10:51 schreef Avelie het volgende:
[..]
Lekker verhuizen? Wat bedoel je hiermee? Naar welk huis? Wie laat zijn/haar huis achter en wat staat daar tegenover? In deze tijd is het niet handig om zomaar je huis uit te gaan, zonder dat je een back-up plan hebt gemaakt.
Mijn voorkeur zou trouwens gaan naar twee huizen verkopen, samen een nieuw huis kopen en beiden hetzelfde bedrag inleggen. Volgens mij is dat de enige manier om het echt samen te doen, zonder allerlei ingewikkelde constructies.
Ik zou dat ook niet willen.quote:Op maandag 6 februari 2023 21:26 schreef Avelie het volgende:
[..]
Maar dat moet je maar net willen. Zelf zou ik niet in een huis van een ander willen wonen, zonder dat ik zelf iets opbouw. Dus dan stopt het hele verhaal al.
Je geeft een eigen woning toch niet op voor niks? Ik zou dat ook nooit van mijn partner verwachten, veel te risicovol.
Gewoon hypotheek betalen en bank niets vertellen, wij hebben bij het huwelijk onder huwelijkse voorwaarden het huis apart gezet. Maar zoals je iemand wilt toevoegen aan je hypotheek breekt de bank de complete hypotheek open en sluit een nieuwe af. Ben je al snel 5k verder.quote:Op maandag 6 februari 2023 13:30 schreef Godshand het volgende:
Ik vraag dit voor een vriend:
Hij heeft een koopwoning, met lineaire hypotheek voor 30 jaar, waarvan er 5 jaren zijn verstreken.
Tot 4 jaar vrijgezel, maar recent dan toch wat serieuzere vriendin gevonden.
Zijn vriendin en hij willen samenwonen, maar de volgende vragen rijzen dan:
1) moet hij de bank op de hoogte hier van brengen ivm lopende hypotheek?
2) is er dan een nieuwe hypotheek nodig?
3) of alleen een samenwoon contract met de afspraken?
4) of is een nieuwe woning door beide aankopen voordeliger?
Als ik zoek met Google en dergelijke, kom ik alleen op scenario's uit waarin een nieuwe koopwoning door het kersverse stel wordt gekocht. Dat hebben natuurlijk banken graag, maar er moet meer mogelijkheden zijn...
Of moet ik die vriend adviseren gewoon zijn bank te bellen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |