Exact! Dat was het woord, pendelen. Nee, mijn huidige pomp levert maximaal 6,5 kW. De pomp uit deze offerte levert maximaal 6 kW. De uitvoering erboven levert 8 kW dacht ik. Kost een paar 100 euro meer, maar als het niet nodig is en/of het heeft nadelige gevolgen, dan doe ik dat uiteraard niet.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:20 schreef Isdatzo het volgende:
Pendelen is het woord dat je zoekt. En nee, meer vermogen is niet altijd meer beter. Als je nu met 6.5 kW goed zit is er geen enkele reden om zwaarder te gaan.
Wat @Isdatzo zegt.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:19 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Mijn huidige pomp heeft een max vermogen van ik dacht 6,5 kW. De pomp uit deze offerte komt in 3 smaken, waarbij dit dan gaat om een met maximaal 6 Kw vermogen. De stap daarboven is er eentje met ik dacht 8 of 9 kW vermogen, en die is maar een paar 100 euro duurder.
Hij zei er alleen bij dat het kan zijn dat omdat ie zwaarder is dat ie zou kunnen gaan...ik weet niet, ik ben het woord kwijt, maar dan zou dat ongunstig zijn. Volgens hem was die 6 kW meer dan voldoende, maar ik heb hier verder geen verstand van, dus ik kan dat ook niet zo goed beoordelen.
Maar mijn huidige pomp kan niet moduleren. Het is een aan/uit pomp. De nieuwe pomp kan dat wel. Maar nu brengt @Leandra me weer aan het twijfelen.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Wat @:Isdatzo zegt.
Een zwaardere pomp is geen voordeel.
Er zijn 2 factoren belangrijk bij een warmtepomp:
- voldoende vermogen
- het minimale vermogen
Een groot deel van het stookseizoen heb je amper warmtevraag en dan is het fijn als je warmtepomp ver genoeg terug kan moduleren en dan lekker rustig kan pruttelen zonder te gaan pendelen (aan en uit schakelen).
Dat pendelen zorgt voor extra slijtage aan je compressor, terwijl het "pruttelen" juist een mooie lage belasting is voor het materiaal.
Meestal is het zo dat een warmtepomp met een lager maximum vermogen ook een lagere minimum heeft, dus is het handig om de warmtepomp goed af te stemmen op je woning.
Er zijn zelfs users op Tweakers die een warmtepomp nemen die net iets te licht is en het element inschakelen als het toch een keer Elfstedentocht winter wordt.
Nu is dat in mijn opinie ook wat overdreven, een compressor is gemaakt voor zo'n 100.000 starts dus inclusief warm water kan zo'n ding in 15 jaar dus ruim 18x per dag in- en uitschakelen. Een half jaar per jaar draait je warmtepomp alleen warm water dus voor een winter kan je dat wel bijna verdubbelen naar 36 starts per dag.
Dus als je warmtepomp 10x per dag aan of uit gaat is er qua levensduur niets aan de hand maar als hij door te hoog vermogen iedere 5 tot 10 minuten uit of aan gaat, dan leg je wel een onnodig hoge last op zo'n ding.
Voor m'n 2e woning ben ik wel voor een Mitsubishi 8kW gegaan terwijl daar een 6kW voldoende is.
Ik weet toevallig dat die 8kW hetzelfde minimale vermogen heeft als de 6kW (6kW is eigenlijk een begrensde 8kW). En 8kW kan wel weer handiger zijn bij het snel verwarmen van het warm water, het scheelt toch weer 25% in de tijd ongeveer.
Samenvattend: als het minimale vermogen van een zwaarder type gelijk is, kan het geen kwaad om een zwaarder type te nemen. Maar voor de rest geldt: kleinere warmtepomp = minder pendelen.
Dat van Leandra begrijp ik, ik zou voor een grondgebonden versie ook liever een Nibe dan een Daikin laten plaatsen. Daarmee wil ik zeker Daikin niet afkraken maar als je de keuze hebt...quote:Op donderdag 3 november 2022 11:33 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Maar mijn huidige pomp kan niet moduleren. Het is een aan/uit pomp. De nieuwe pomp kan dat wel. Maar nu brengt @:Leandra me weer aan het twijfelen.
Maar, ik lees dingen over dat er een boiler op aangesloten kan worden? Dus dat zit er niet in? Want dat heb ik nu wel..tenminste...dat dacht ik. Heb je zo een link naar de juiste toevallig?quote:Op donderdag 3 november 2022 11:39 schreef Leandra het volgende:
Vraag een offerte voor een Nibe S1155-6PC of S1255-6PC
Ik weet het verschil tussen beide even niet maar die 6 kan wel omhoog als het nodig is.
Dus dan heb je geen warmtepomp met een hoger vermogen maar er kan indien nodig wel meer worden aangesproken.
Haalt ie dat hogere vermogen niet uit de elektrische bijverwarming? Dus COP1?quote:Op donderdag 3 november 2022 11:39 schreef Leandra het volgende:
Vraag een offerte voor een Nibe S1155-6PC of S1255-6PC
Ik weet het verschil tussen beide even niet maar die 6 kan wel omhoog als het nodig is.
Dus dan heb je geen warmtepomp met een hoger vermogen maar er kan indien nodig wel meer worden aangesproken.
Ik heb hier mijn thermostaat en de warmtepomp in mijn domotica omgeving.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dus als je warmtepomp 10x per dag aan of uit gaat is er qua levensduur niets aan de hand maar als hij door te hoog vermogen iedere 5 tot 10 minuten uit of aan gaat, dan leg je wel een onnodig hoge last op zo'n ding.
Hoe groot is jouw woning cq welk gasverbruik had jij?quote:Op donderdag 3 november 2022 11:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overigens ben ik in m'n eigenwijsheid in 2018 gegaan voor een Mitsubishi Zubadan voor mijn woning.
Ik moest en zou een 14kW Zubadan hebben terwijl achteraf blijkt dat een 7 of 8kW Ecodan het ook ruimschoots had gered.
Resultaat is dat ik een jaar aan het puzzelen ben geweest, de warmtepomp op 50% heb begrensd (wat niet helpt voor het minimumvermogen want dat ligt vast), niet meer met stooklijn maar met een "voorloop temperatuurbereik" stook, de secundaire pomp continu laat draaien om alle warmte uit het buffervat te trekken en nog wat foefjes om te zorgen dat de warmtepomp gaat draaien, het buffervat op temperatuur brengt en dan weer minimaal 30 minuten uit is.
sCOP is 3,72 het afgelopen jaar dus qua rendement voor zo'n grote warmtepomp niets te klagen (voor een lucht/water warmtepomp).
Ideaal was geweest als ik naar m'n installateur had geluisterd.
Maar die kent me al 25 jaar dus weet wel hoe eigenwijs ik kan zijn
Nee, heb zo geen linkje, bij ons staat er een 300 liter vat naast, en er hangt nog een 100 liter vat aan de muur als back-up ofzo: als het bad (190*90) net gevuld is en er heeft net 3 man gedoucht en de vloerverwarming wil NU warmte dan kan dat uit dat vat ofzo.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:43 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Maar, ik lees dingen over dat er een boiler op aangesloten kan worden? Dus dat zit er niet in? Want dat heb ik nu wel..tenminste...dat dacht ik. Heb je zo een link naar de juiste toevallig?
Als je nu een 6 kW hebt dan red je het prima met een S1155-6PC of de S1255-6PCquote:Op donderdag 3 november 2022 12:14 schreef CoolGuy het volgende:
Nou, ook offerte opgevraagd voor een Nibe. Ik weet dus niet welke, maar 'vergelijkbaar', zeg maar, dus in de zin dat ie niet ineens met een 12 kW unit aankomt.
Geen idee, de bijverwarming draait hier amper tot niet.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:53 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Haalt ie dat hogere vermogen niet uit de elektrische bijverwarming? Dus COP1?
Nee die ik NU heb heeft volgens mij een 160 of 180 liter vat IN de pomp zitten, en dus niet er naast. Dat kan ook niet want daar is de ruimte niet voor. Het vat MOET IN de pompbehuizing zelf zitten.quote:Op donderdag 3 november 2022 12:20 schreef Leandra het volgende:
[..]
Nee, heb zo geen linkje, bij ons staat er een 300 liter vat naast, en er hangt nog een 100 liter vat aan de muur als back-up ofzo: als het bad (190*90) net gevuld is en er heeft net 3 man gedoucht en de vloerverwarming wil NU warmte dan kan dat uit dat vat ofzo.
Er is een @Koevlaas2 formule:quote:Op donderdag 3 november 2022 11:59 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Hoe groot is jouw woning cq welk gasverbruik had jij?
Ik heb eindelijk een ok offerte voor een 8kw unit maar die lijkt me iets te krap. Dus die zal vooralsnog hybride geplaatst worden en dan verdien ik 'm met 2-3 jaar terug met de huidige tarieven
Dan na 3 jaar 2e hands verkopen of we hangen er een airco naast voor de paar koude winterdagen als ie tekort komt.
Dan zou ik gewoon kijken waar de installateur qua offerte mee komt.quote:Op donderdag 3 november 2022 12:25 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Nee die ik NU heb heeft volgens mij een 160 of 180 liter vat IN de pomp zitten, en dus niet er naast. Dat kan ook niet want daar is de ruimte niet voor. Het vat MOET IN de pompbehuizing zelf zitten.
Dat topic heb ik al een uur of wat open staanquote:Op donderdag 3 november 2022 12:26 schreef Leandra het volgende:
Maar eerlijk gezegd denk dat @:CoolGuy hier even moet inlezen:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1654510
Ja die formule ken ik. Verbruik vorige bewoner was 2000m3 per jaar, maar die zette de thermostaat op 21 graden. En we hebben veel verbouwd oa nu vloerverwarming, dak rc7 en vloer rc5. (Was beide rc3).quote:Op donderdag 3 november 2022 12:27 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Er is een @:Koevlaas2 formule:
Koevlaas is een bekende installateur op Tweakers en die heeft ooit die formule als vuistregel voor het berekenen van het vermogen van je warmtepomp voorgesteld.
De formule werkt als volgt: je neemt je gasverbruik in m3 en doet dat keer 8 en resultaat deel je door 1650.
Dus is je gasverbruik in de woning 1250m3 per jaar, dan:
(1250 x 8) / 1650 = 6,06kW en dat kan je afronden naar een 6kW exemplaar.
Het gasverbruik in mijn woning was 1450m3 en met die formule zou ik dus prima met een 7kW versie toe moeten kunnen. M'n 14kW is ook begrensd op 50% vermogen, dus geeft maximaal 7kW en dat draait al jaren zonder zorgen.
Aanvulling: ik had over het woord "hybride" heen gelezen.quote:Op donderdag 3 november 2022 12:37 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Ja die formule ken ik. Verbruik vorige bewoner was 2000m3 per jaar, maar die zette de thermostaat op 21 graden. En we hebben veel verbouwd oa nu vloerverwarming, dak rc7 en vloer rc5. (Was beide rc3).
Dus ik verwacht/hoop rond de 1800m3 uit te komen of lager.
Dat is 8,7kw en de Daikin gaat tot 7,5.
Je bespaart met die dingen ook alleen gas terwijl het gasabonnement ook een grote kostenpost is en soms de grootstequote:Op donderdag 3 november 2022 12:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Aanvulling: ik had over het woord "hybride" heen gelezen.
Dan is dat vermogen niet zo relevant aangezien op de koudste dagen (als je het vermogen nodig hebt) je gasketel het toch compleet overneemt.
Maar ik zou sowieso niet voor een hybride oplossing gaan, het is het net niet.
Ook meer kans op storingen door CV-ketel + warmtepomp, meer onderhoudskosten, alsnog niet van het gas af.
Met vloerverwarming, 8kW warmtepomp en die verbouwingen moet je het prima redden.
Je hebt bij de meeste warmtepompen namelijk altijd nog een elektrisch element dat kan assisteren als het vermogen te laag is. Dan heb je zo nog ~3kW extra en dat is meer dan genoeg.
Want hoeveel dagen in het jaar is het nu echt -10 graden?
Liefst heb ik idd full electric maar dan komt er nog een boiler bij. Ik had een andere leverancier die 2x langs is geweest en die kon niet lager dan 18k gaan voor wp + boiler (ook 8kw Daikin) de hybride optie dus zonder boiler kost bij een andere leverancier 9k. Dan komt er evt een boiler bij voor full electric.quote:Op donderdag 3 november 2022 12:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Aanvulling: ik had over het woord "hybride" heen gelezen.
Dan is dat vermogen niet zo relevant aangezien op de koudste dagen (als je het vermogen nodig hebt) je gasketel het toch compleet overneemt.
Maar ik zou sowieso niet voor een hybride oplossing gaan, het is het net niet.
Ook meer kans op storingen door CV-ketel + warmtepomp, meer onderhoudskosten, alsnog niet van het gas af.
Met vloerverwarming, 8kW warmtepomp en die verbouwingen moet je het prima redden.
Je hebt bij de meeste warmtepompen namelijk altijd nog een elektrisch element dat kan assisteren als het vermogen te laag is. Dan heb je zo nog ~3kW extra en dat is meer dan genoeg.
Want hoeveel dagen in het jaar is het nu echt -10 graden?
Heel veel lezen.quote:Op donderdag 3 november 2022 13:19 schreef sanger het volgende:
Hier nu ook serieuse interesse in een warmtepomp.
Hoe hebben de meeste het "project" aangevlogen? Adviseur thuis laten komen (hoe vind je de adviseur dan)?
Ja dat is wel altijd een risico natuurlijk....quote:Op donderdag 3 november 2022 13:27 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Heel veel lezen.
Dan kom je erachter dat veel adviseurs slap ouwehoeren.
Niet als je een beetje weet hoe 't werkt.quote:Op donderdag 3 november 2022 13:28 schreef sanger het volgende:
[..]
Ja dat is wel altijd een risico natuurlijk....
Die 8kW is genoeg in dit geval. Een deel van je gasverbruik is nu ook voor douchen, dat gaat straks in je boiler. Voor het berekenen van je vermogen hoef je hier geen rekening mee te houden. Zit je met een gezin van 4 en 2000m3 per jaar, dan kom je al uit op 8kW. Laat desnoods je systeem waterzijdig inregelen op basis van liters zodat je echt een perfecte werking van je afgiftesysteem garandeert.quote:Op donderdag 3 november 2022 12:37 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Ja die formule ken ik. Verbruik vorige bewoner was 2000m3 per jaar, maar die zette de thermostaat op 21 graden. En we hebben veel verbouwd oa nu vloerverwarming, dak rc7 en vloer rc5. (Was beide rc3).
Dus ik verwacht/hoop rond de 1800m3 uit te komen of lager.
Dat is 8,7kw en de Daikin gaat tot 7,5.
Als je stookt op aardgas dan is nachtverlaging (naar een graad of 15) juist een heel goed idee, je bespaart dan fors. Die besparing wordt groter naarmate de isolatie slechter is. Het verschil in rendement bij het opwarmen is nauwelijks een factor dus bespaar je meer door zo'n ketel >8 uren uit te laten.quote:Op donderdag 3 november 2022 14:20 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Die 8kW is genoeg in dit geval. Een deel van je gasverbruik is nu ook voor douchen, dat gaat straks in je boiler. Voor het berekenen van je vermogen hoef je hier geen rekening mee te houden. Zit je met een gezin van 4 en 2000m3 per jaar, dan kom je al uit op 8kW. Laat desnoods je systeem waterzijdig inregelen op basis van liters zodat je echt een perfecte werking van je afgiftesysteem garandeert.
Sowieso gaat het 24/7 constant een temperatuur aanhouden in plaats van een flinke nachtverlaging je al een mooie besparing opleveren.
Zoveel mogelijk zelf doen en installatiebedrijven buiten de deur houden. Dat heb ik geleerd na mijn rechtzaak hieroverquote:Op donderdag 3 november 2022 13:19 schreef sanger het volgende:
Hier nu ook serieuse interesse in een warmtepomp.
Hoe hebben de meeste het "project" aangevlogen? Adviseur thuis laten komen (hoe vind je de adviseur dan)?
Dit is echt nogal afhankelijk van de mate van warmteverlies van die woning en het afgiftesysteem en de starttemperatuur. Bij het voorbeeld in het screenshot staat niks vermeld. Bij een matig tot slecht geïsoleerde woning is het een heel ander verhaal dan bij een goed geïsoleerde woning. Daarbij speelt ook nog eens de zoninstraling mee. Bij iedere woning is dit weer anders.quote:Op donderdag 3 november 2022 14:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je stookt op aardgas dan is nachtverlaging (naar een graad of 15) juist een heel goed idee, je bespaart dan fors. Die besparing wordt groter naarmate de isolatie slechter is. Het verschil in rendement bij het opwarmen is nauwelijks een factor dus bespaar je meer door zo'n ketel >8 uren uit te laten.
Ben je naar je werk en is het huis leeg, zet de thermostaat dan ook op 15 graden. Gebruik een klokthermostaat om eventueel om 16:00 al te beginnen met verwarmen en om 22:00 weer uit. Dan stook je maar 6 uurtjes per dag op werkdagen. Dat is echt veel goedkoper dan 24/7 stoken.
Als je verwarmt met een warmtepomp dan is nachtverlaging vaak een minder goed idee aangezien zo'n warmtepomp te weinig overcapaciteit heeft om warmteverlies + opwarming tegelijk te compenseren en het duurt dan erg lang voor het weer warm is. Een warmtepomp draait als deze hard moet werken (hogere aanvoertemperatuur) ook met een lager rendement, wat ook niet meehelpt.
edit: aanvulling met voorbeeld
[ afbeelding ]
Ja, naja, die nachtverlagingsdiscussie is nu al in diverse topics gevoerd en op Tweakers is in het CV-tuning topic voldoende bewijs geleverd dat nachtverlaging werkt en besparingen van zo'n 20 tot 35% oplevert.quote:Op donderdag 3 november 2022 14:41 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Dit is echt nogal afhankelijk van de mate van warmteverlies van die woning en het afgiftesysteem en de starttemperatuur. Bij het voorbeeld in het screenshot staat niks vermeld. Bij een matig tot slecht geïsoleerde woning is het een heel ander verhaal dan bij een goed geïsoleerde woning. Daarbij speelt ook nog eens de zoninstraling mee. Bij iedere woning is dit weer anders.
Om een objectieve meting te maken is er een klimaatkamer nodig en die vind je alleen bij de keuringsinstanties waarschijnlijk.
Bij een kleiner temperatuurverschil tussen binnen en buiten is je warmteverlies gewoonweg kleiner. Dat is je winst. Voor het rendement van je ketel maakt het weinig uit of je van 16 of van 19 graden gaat opwarmen.quote:Op donderdag 3 november 2022 14:41 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Dit is echt nogal afhankelijk van de mate van warmteverlies van die woning en het afgiftesysteem en de starttemperatuur. Bij het voorbeeld in het screenshot staat niks vermeld. Bij een matig tot slecht geïsoleerde woning is het een heel ander verhaal dan bij een goed geïsoleerde woning. Daarbij speelt ook nog eens de zoninstraling mee. Bij iedere woning is dit weer anders.
Om een objectieve meting te maken is er een klimaatkamer nodig en die vind je alleen bij de keuringsinstanties waarschijnlijk.
vanaf 19 is het slechter want een gas gestookte CV heeft zijn sweet punt rond de 40-60% en voor een verwarming van een woning is dat echt een gigantisch vermogen.quote:Op donderdag 3 november 2022 14:48 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Bij een kleiner temperatuurverschil tussen binnen en buiten is je warmteverlies gewoonweg kleiner. Dat is je winst. Voor het rendement van je ketel maakt het weinig uit of je van 16 of van 19 graden gaat opwarmen.
Snap niet dat dit eeuwig zon discussie is.quote:Op donderdag 3 november 2022 14:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je stookt op aardgas dan is nachtverlaging (naar een graad of 15) juist een heel goed idee, je bespaart dan fors. Die besparing wordt groter naarmate de isolatie slechter is. Het verschil in rendement bij het opwarmen is nauwelijks een factor dus bespaar je meer door zo'n ketel >8 uren uit te laten.
Ben je naar je werk en is het huis leeg, zet de thermostaat dan ook op 15 graden. Gebruik een klokthermostaat om eventueel om 16:00 al te beginnen met verwarmen en om 22:00 weer uit. Dan stook je maar 6 uurtjes per dag op werkdagen. Dat is echt veel goedkoper dan 24/7 stoken.
Als je verwarmt met een warmtepomp dan is nachtverlaging vaak een minder goed idee aangezien zo'n warmtepomp te weinig overcapaciteit heeft om warmteverlies + opwarming tegelijk te compenseren en het duurt dan erg lang voor het weer warm is. Een warmtepomp draait als deze hard moet werken (hogere aanvoertemperatuur) ook met een lager rendement, wat ook niet meehelpt. Een nachtverlaging van 1 of 2 graad Celsius zal doorgaans geen probleem zijn met een warmtepomp maar ik zou niet overdrijven.
edit: aanvulling met voorbeeld van nachtverlaging met een CV-ketel
[ afbeelding ]
Exact.quote:Op donderdag 3 november 2022 14:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je stookt op aardgas dan is nachtverlaging (naar een graad of 15) juist een heel goed idee, je bespaart dan fors. Die besparing wordt groter naarmate de isolatie slechter is. Het verschil in rendement bij het opwarmen is nauwelijks een factor dus bespaar je meer door zo'n ketel >8 uren uit te laten.
Ben je naar je werk en is het huis leeg, zet de thermostaat dan ook op 15 graden. Gebruik een klokthermostaat om eventueel om 16:00 al te beginnen met verwarmen en om 22:00 weer uit. Dan stook je maar 6 uurtjes per dag op werkdagen. Dat is echt veel goedkoper dan 24/7 stoken.
Als je verwarmt met een warmtepomp dan is nachtverlaging vaak een minder goed idee aangezien zo'n warmtepomp te weinig overcapaciteit heeft om warmteverlies + opwarming tegelijk te compenseren en het duurt dan erg lang voor het weer warm is. Een warmtepomp draait als deze hard moet werken (hogere aanvoertemperatuur) ook met een lager rendement, wat ook niet meehelpt. Een nachtverlaging van 1 of 2 graad Celsius zal doorgaans geen probleem zijn met een warmtepomp maar ik zou niet overdrijven.
edit: aanvulling met voorbeeld van nachtverlaging met een CV-ketel
[ afbeelding ]
Bij vloerverwarming maak je gebruik van de massa.quote:Op vrijdag 4 november 2022 09:54 schreef Vonkenboer het volgende:
Maar gaat dat ook met vloerverwarming als je de temperatuur zo ver terug schroeft
Wat betreft energieverbruik is het antwoord altijd "ja". Gasgestookte verwarming uit = energie besparen.quote:Op vrijdag 4 november 2022 09:54 schreef Vonkenboer het volgende:
Maar gaat dat ook met vloerverwarming als je de temperatuur zo ver terug schroeft
Geen idee of de huidige thermostaat zo intelligent is. Hangt nu een atag zone one thermostaat.quote:Op vrijdag 4 november 2022 10:15 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Wat betreft energieverbruik is het antwoord altijd "ja". Gasgestookte verwarming uit = energie besparen.
Hoe langer uit, hoe meer je bespaart.
Door de trage opwarming met vloerverwarming zit je alleen met het comfort te stoeien. Een goede zelf-lerende thermostaat kan hierbij uitkomst bieden. Afhankelijk van hoeveel de kamer is afgekoeld, berekent de thermostaat dan zelf hoelang van tevoren hij aan moet om op het ingestelde tijdstip de ingestelde temperatuur te halen.
Je kan het natuurlijk ook op de timer zetten, op een gemiddeld koude, vrije dag de verwarming handmatig verhogen en kijken hoe lang het duurt voor het comfortabel is. Dat als offset in tijd gebruiken voor de aanwarmtijd.quote:Op vrijdag 4 november 2022 10:40 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Geen idee of de huidige thermostaat zo intelligent is. Hangt nu een atag zone one thermostaat.
Weet je of er buren zijn die ook overwegen een warmtepomp te nemen? Dan kun je krachten bundelen. Dikke kans dat iemand wel een installateur kent en zo kun je ook informatie uitwisselen.quote:Op donderdag 3 november 2022 13:19 schreef sanger het volgende:
Hier nu ook serieuse interesse in een warmtepomp.
Hoe hebben de meeste het "project" aangevlogen? Adviseur thuis laten komen (hoe vind je de adviseur dan)?
Je kunt sowieso al op de site van een warmtepompenleverancier kijken: https://www.nibe.eu/nl-nl/zoek-installateur Daikin en Mitsubishi zullen ook wel zoiets hebben.quote:Op donderdag 3 november 2022 13:19 schreef sanger het volgende:
Hier nu ook serieuse interesse in een warmtepomp.
Hoe hebben de meeste het "project" aangevlogen? Adviseur thuis laten komen (hoe vind je de adviseur dan)?
Daarom is het verstandig om naar lokale installateurs te kijken. Bedrijven buiten m'n regio wilden begrijpelijkerwijs niet eens bij me langskomen voor een offerte.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het is een wat lastige periode om een installateur te vinden.
Half Nederland is op zoek naar warmtepompen en zonnepanelen....
We hebben niet direct haast, maar hoe sneller hoe welkomer dat dan weer wel.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het is een wat lastige periode om een installateur te vinden.
Half Nederland is op zoek naar warmtepompen en zonnepanelen....
In welke regio zoek je? Misschien kent iemand hier wel een geschikte installateur.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:13 schreef sanger het volgende:
[..]
We hebben niet direct haast, maar hoe sneller hoe welkomer dat dan weer wel.
Klopt de ervaring van een goede installateur is goud waard, maar hoe weet je of iemand goed is? Een graadmeter is hoeveel tijd hij heeft. Ben je in 2030 aan de beurt dan is die goed, ben je morgen aan de beurt dan zou ik hard weglopen.quote:Op vrijdag 4 november 2022 10:55 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Weet je of er buren zijn die ook overwegen een warmtepomp te nemen? Dan kun je krachten bundelen. Dikke kans dat iemand wel een installateur kent en zo kun je ook informatie uitwisselen.
Ik vind de tips hier om zoveel mogelijk zelf te doen en zoveel mogelijk informatie zelf te vergaren maar beperkt bruikbaar. Tegen de ervaring van een goede installateur kun je als leek echt niet op. Mijn advies zou zijn om je in te lezen via het warmtepomptopic op Tweakers, om in de buurt rond te vragen en om een installateur te kiezen die in jouw ogen een goed verhaal heeft.
Hoe beter je ingelezen bent, hoe beter je in staat bent om bullshit te detecteren, maar het blijft als leek lastig. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat meningen vaak verschillen, ook onder diverse installateurs en hobbyisten. Zo is Koevlaas bij ons langsgekomen omdat hij in de buurt woont. Hem vertrouw ik vanwege zijn reputatie, maar ook op Tweakers zijn er genoeg gebruikers die met hem van mening verschillen over hoe je bijvoorbeeld de warmtepomp het beste in kunt stellen.
Het blijft moeilijk, vind ik. Toen we een installateur voor zonnepanelen zochten, zijn we gegaan voor de persoon met technische kennis en een geloofwaardig verhaal. Gladde verkopers die zelf niet betrokken waren bij de installatie vonden we maar niets. Maar ja, hoe bepaal je nu wat geloofwaardig is en wat niet? Je kunt niet veel meer doen dan je inlezen en op je gevoel afgaan. En het is fijn als je wordt doorverwezen door iemand die al een positieve ervaring heeft, maar dat hoeft geen garantie te zijn dat het bij jou goed gaat.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:44 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Klopt de ervaring van een goede installateur is goud waard, maar hoe weet je of iemand goed is? Een graadmeter is hoeveel tijd hij heeft. Ben je in 2030 aan de beurt dan is die goed, ben je morgen aan de beurt dan zou ik hard weglopen.
Na tig ellende en 2 rechtzaken verder vertrouw ik niks meer in de bouwwereld.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:54 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Het blijft moeilijk, vind ik. Toen we een installateur voor zonnepanelen zochten, zijn we gegaan voor de persoon met technische kennis en een geloofwaardig verhaal. Gladde verkopers die zelf niet betrokken waren bij de installatie vonden we maar niets. Maar ja, hoe bepaal je nu wat geloofwaardig is en wat niet? Je kunt niet veel meer doen dan je inlezen en op je gevoel afgaan. En het is fijn als je wordt doorverwezen door iemand die al een positieve ervaring heeft, maar dat hoeft geen garantie te zijn dat het bij jou goed gaat.
IJmond/Kennemerlandquote:Op vrijdag 4 november 2022 11:17 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
In welke regio zoek je? Misschien kent iemand hier wel een geschikte installateur.
Bij ons nieuwbouwproject heeft de firma Vroling uit Hem de warmtepomp geleverd, geen idee of die ook los aan particulieren leveren eigenlijk, maar het contact met de monteur die na de oplevering uitleg kwam geven was erg prettig.quote:Op vrijdag 4 november 2022 12:27 schreef sanger het volgende:
[..]
IJmond/KennemerlandVoor tips hou ik me altijd aanbevolen inderdaad
Raad van bestuur?quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:55 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Na tig ellende en 2 rechtzaken verder vertrouw ik niks meer in de bouwwereld.
Een rvb is iig goud waard
Haha ja, een typefoutje moet kunnenquote:
Ik zou jou als klant trouwens ook niet meer vertrouwen.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:55 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Na tig ellende en 2 rechtzaken verder vertrouw ik niks meer in de bouwwereld.
Een rvb is iig goud waard
Een airco is een lucht/lucht warmtepomp.quote:Op maandag 7 november 2022 00:08 schreef RoW_0 het volgende:
Hi guys, ik weet niet of ik een lucht-lucht warmtepomp moet hebben of een airco. Ik dacht ik drop even mijn vraag hier. Voor een souterrain met 2 mini-raampjes en 2 mini ventilatieroosters zou ik graag meer en/of frisser lucht willen hebben. Welke moet ik dan kopen? Situatie is verder niet extreem: geen schimmelproblemen of vochtproblemen. Huis is van 2001. Voor nu adem ik daar lastig. Er is gewoon weinig ventilatie. Mij is verteld dat ik dan het beste en lucht-lucht warmtepomp kan nemen ipv airco vanwege de luchtverversing van buiten, right? In de zomer koelen en winter verwarmen is leuk maar niet noodzakelijk. Wat zouden jullie doen? Sorry als het de verkeerde topic is.
Ah ja, ik had mijn post aangepast idd het lijkt dezelfde te zijn. Dan ga ik gewoon voor een airco. Ben niet echt van plan om een WTW-installatie neer te knallen.quote:Op maandag 7 november 2022 00:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Een airco is een lucht/lucht warmtepomp.
Die haalt z'n lucht niet van buiten maar circuleert lucht van de ruimte waar je bent en koelt of verwarmt dat naar wens.
Wat stel jij je voor bij een lucht/lucht warmtepomp?
Maar zoals je de vraag stelt ben je beter af met een raamventilator. Een airco doet geen lucht verversen tenzij je een exemplaar koopt wat dat wel kan maar die zijn veel duurder, niet vanwege het ventileren maar omdat er dan meer frutsels op zitten.quote:Op maandag 7 november 2022 00:17 schreef RoW_0 het volgende:
[..]
Ah ja, ik had mijn post aangepast idd het lijkt dezelfde te zijn. Dan ga ik gewoon voor een airco. Ben niet echt van plan om een WTW-installatie neer te knallen.
Een decentrale WTW-unit is een optie. Even boren idd. Kwa airco is Daikin Ururu Sarara een optie maar die kost like 3k. Aight, ik zal niet langer offtopic gaan. Bedankt though!quote:Op maandag 7 november 2022 08:45 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar zoals je de vraag stelt ben je beter af met een raamventilator. Een airco doet geen lucht verversen tenzij je een exemplaar koopt wat dat wel kan maar die zijn veel duurder, niet vanwege het ventileren maar omdat er dan meer frutsels op zitten.
Als je dan het verwarmen en koelen ook niet belangrijk vind dan is een raam- of muurventilator veel goedkoper. Bijvoorbeeld een met warmtewisselaar.
[ afbeelding ]
Ik zit op ca 2000 kwh per jaarquote:Op woensdag 9 november 2022 14:49 schreef laziness het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar het verbruik van een lucht/water warmtepomp. Zijn hier mensen die hun cijfers kunnen delen?
Wij hebben nu een bodemwarmtepomp die zo'n 1300kWh per jaar verbruikt in een A+++ woning van 115m2.
We gaan volgend jaar verhuizen naar een A+++ woning van 150m2 met een lucht/water warmtepomp. Aan wat voor verbruik moet ik denken op jaarbasis?
Maar jij zit niet in een A+++ woning, als ik me goed herinnerquote:Op woensdag 9 november 2022 14:51 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik zit op ca 2000 kwh per jaar
Zo’n 5000kwh per jaar schat ik.quote:Op woensdag 9 november 2022 14:49 schreef laziness het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar het verbruik van een lucht/water warmtepomp. Zijn hier mensen die hun cijfers kunnen delen?
Wij hebben nu een bodemwarmtepomp die zo'n 1300kWh per jaar verbruikt in een A+++ woning van 115m2.
We gaan volgend jaar verhuizen naar een A+++ woning van 150m2 met een lucht/water warmtepomp. Aan wat voor verbruik moet ik denken op jaarbasis?
Echt? Dat is wel veel. Ik had niet verwacht dat het verschil tussen een bodem en L/W pomp zo groot zou zijn.quote:Op woensdag 9 november 2022 14:54 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Zo’n 5000kwh per jaar schat ik.
Label Aquote:Op woensdag 9 november 2022 14:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar jij zit niet in een A+++ woning, als ik me goed herinner
Of ben je net verhuisd?
Nee, 5.000kWh stroom is echt ruim overdreven, ik kom in mijn vrijstaande 150m2 (label B) woning uit 2003 op zo'n 3.000 tot 3450kWh per jaar sinds 2018 en dat is ook nog met een veel te grote, lompe warmtepomp.quote:Op woensdag 9 november 2022 14:56 schreef laziness het volgende:
[..]
Echt? Dat is wel veel. Ik had niet verwacht dat het verschil tussen een bodem en L/W pomp zo groot zou zijn.
Als ik me goed herinner woont Sjorsie in een vrij oud huis maar zijn verbruik is lang zo hoog niet.
Dit is een heldere uitleg, dankjewel. De geisoleerde berging is alleen al 20m2 en die ben ik niet van plan te gaan verwarmen bijvoorbeeld.quote:Op woensdag 9 november 2022 15:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nee, 5.000kWh stroom is echt ruim overdreven.
De nieuwe woning is ongeveer 30% groter maar je zal niet alle ruimten op 20 of 21 graden verwarmen en een deel van het verbruik is voor warm water en dat verbruik zal wss niet veel veranderen. Dus reken zo'n 15% extra voor het grotere oppervlak en 30% voor het extra verbruik van een lucht/water warmtepomp t.o.v. een water/water warmtepomp.
Dan zit je ruwweg op 1.300kWh x 1.15 x 1.3 = 1.950Wh per jaar.
Dat is natuurlijk een hele ruwe schatting maar het zal er echt niet zo ver vanaf zitten.
Jullie verdoen wel erg weinig of verwarmen weinig ruimtes.quote:Op woensdag 9 november 2022 15:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nee, 5.000kWh stroom is echt ruim overdreven, ik kom in mijn vrijstaande 150m2 (label B) woning uit 2003 op zo'n 3.000 tot 3450kWh per jaar sinds 2018 en dat is ook nog met een veel te grote, lompe warmtepomp.
Je nieuwe woning is ongeveer 30% groter dan je vorige maar je zal niet alle ruimten op 20 of 21 graden verwarmen en een deel van het verbruik is voor warm water en dat verbruik zal wss niet veel veranderen. Dus reken zo'n 15% extra voor het grotere oppervlak en 30% voor het extra verbruik van een lucht/water warmtepomp t.o.v. een water/water warmtepomp.
Dan zit je ruwweg op 1.300kWh x 1.15 x 1.3 = 1.950Wh per jaar.
Dat is natuurlijk een hele ruwe schatting maar het zal er echt niet zo ver vanaf zitten.
ik zat met alleen dubbel glas en dakisolatie op 1100 m3 gas en schrok mij rot van deze hoeveelheid. Toen ben ik verder gaan isoleren en kwam uit op 600 m3 en toen kwam mijn warmtepomp.quote:Op woensdag 9 november 2022 18:07 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Jullie verdoen wel erg weinig of verwarmen weinig ruimtes.
Voor een oudere woning met dubbel glas en vloer en dak isolatie zat je gem op zo’n 2400m3 gas per jaar
2400m3 x 8,8 (kwh equivilanent voor m3 gas) = 21.120 kwh als je puur elektrisch zou stoken
Een gem cop van 4 geeft 21.120/4 = 5,280 kwh per jaar.
Dat je minder verdoet is mooi maar veel mensen stoken er zo 2500-3000m3 gas door (voorheen)
Dan moet je reeel blijven met je geschatte verbruik en royaal met je PV panelen opbrengst om achteraf teleurstelling te voorkomen.
Nou het ging niet over jouquote:Op woensdag 9 november 2022 18:17 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
ik zat met alleen dubbel glas en dakisolatie op 1100 m3 gas en schrok mij rot van deze hoeveelheid. Toen ben ik verder gaan isoleren en kwam uit op 600 m3 en toen kwam mijn warmtepomp.
Wat andere doen kan aan mijn reet roesten, dat werd niet gevraagd.
dat werd wel gevraagd en daar gaf ik antwoord op. Wat anderen daarmee doen moeten ze zelf weten.quote:
quote:Ik ben wel benieuwd naar het verbruik van een lucht/water warmtepomp. Zijn hier mensen die hun cijfers kunnen delen?
Ja ik ben iets meer ervaren in dit soort zaken gezien mijn werkervaring.quote:Op woensdag 9 november 2022 18:19 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
dat werd wel gevraagd en daar gaf ik antwoord op. Wat anderen daarmee doen moeten ze zelf weten.
[..]
Ik heb geen ervaring met gas maar onze hoekwoning zit op 3500 kWh waarvan 1300 kWh voor de bodem warmtepomp. We verbruiken dus ook echt wel minder dan gemiddeld zo te zien.quote:Op woensdag 9 november 2022 18:21 schreef Lospedrosa het volgende:
Gemiddelde verbruiken 2020:
Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar (2020) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2020)
Oud klein appartement 1000 m3 2270 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen) 1220 m3 2790 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1380 m3 3200 kWh
Nieuwe middelgrote woning (hoek, tussen) 1080 m3 3260 kWh
Oude grote woning (hoek, tussen) 1920 m3 3900 kWh
Oude grote vrijstaande woning 2400 m3 4530 kWh
Heel netjes hoor.quote:Op woensdag 9 november 2022 18:41 schreef laziness het volgende:
[..]
Ik heb geen ervaring met gas maar onze hoekwoning zit op 3500 kWh waarvan 1300 kWh voor de bodem warmtepomp. We verbruiken dus ook echt wel minder dan gemiddeld zo te zien.
En er komen sowieso 25 panelen trouwens.
Waarvan alle reacties zeggen dat het absurd is.quote:Op woensdag 9 november 2022 18:56 schreef Lospedrosa het volgende:
Hier een 2019 villa met nibe l/w WP met 11.000 kwh verbruik
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2092658/0
De vorige bewoners verbruikten in mijn woning ongeveer 1.450m3 aardgas per jaar.quote:Op woensdag 9 november 2022 18:07 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Jullie verdoen wel erg weinig of verwarmen weinig ruimtes.
Voor een oudere woning met dubbel glas en vloer en dak isolatie zat je gem op zo’n 2400m3 gas per jaar
2400m3 x 8,8 (kwh equivilanent voor m3 gas) = 21.120 kwh als je puur elektrisch zou stoken
Een gem cop van 4 geeft 21.120/4 = 5,280 kwh per jaar.
Dat je minder verdoet is mooi maar veel mensen stoken er zo 2500-3000m3 gas door (voorheen)
Dan moet je reeel blijven met je geschatte verbruik en royaal met je PV panelen opbrengst om achteraf teleurstelling te voorkomen.
Is niet absurd is een woning die wij fokkers gemiddeld hebben van <350m2.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:21 schreef laziness het volgende:
[..]
Waarvan alle reacties zeggen dat het absurd is.
Laatste post is van iemand met een nieuwbouwwoning van 170m2 die 2700kWh verbruikte in het eerste jaar.
quote:. Ter vergelijk.
Ik heb een vrijstaande woning/bungalow ('70, wel gemoderniseerd & geisoleerd) van in totaal 160 m2 (met de inpandige garage totaal 200 m2). Dak is 10cm geisoleerd, muren 6cm. Ik heb nog verliezen naar de ongebruikte zolder deze vloer moet ik nog isoleren.
Warmtepomp L/W 16kW
Begane grond 100m2 overal vloerverwarming, overal tussen de 20 en 22 graden als gestookt wordt.
Kelder heeft een garage van 38m2, de rest is verwarmd. Nouja, verwarmd, de Jag's daar doen bijna niets, die hele verdieping lift mee met de vloerverwarming van de begane grond. Zelfs de garage komt op extreme koude dagen niet onder de 12 graden, maar is meestal ook wel zo'n 18 graden.
Wij koelen NIET in de zomer.
Verbruik in januari was 1446 kWh.
Mijn totale vebruik op jaarbasis is ongeveer 9000 kWh, en dat komt vrijwel exact overeen met wat mijn zonnepanelen (28 stuks 320Wp) terugleveren. Let op dat je niet alleen kijkt naar wat je teruglevert naar het net. Je moet je eigen vebruik van je zonnepanelen ook meerekenen zoals vele anderen hier ook al aangeven.
Je kan natuurlijk alle gevallen waar het niet lekker draait gaan opzoeken maar:quote:Op woensdag 9 november 2022 19:25 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Is niet absurd is een woning die wij fokkers gemiddeld hebben van <350m2.
Een ander gaf ook aan:
[..]
Ja dat klopt ook wel maar 150m2 is wel echt een piepklein huisje.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:24 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De vorige bewoners verbruikten in mijn woning ongeveer 1.450m3 aardgas per jaar.
Dat was een gezin met 2 kinderen en dus een vrijstaande woning uit 2003 en 150m2 woonoppervlak.
Ik heb die woning in 2018 gekocht en daar direct een warmtepomp laten installeren.
M'n sCOP is 3,69 t/m 3,72 over de laatste 4 jaar.
M'n verbruik schommelt tussen de 3.000 en 3.450kWh per jaar.
En dat zijn geen gekke waarden.
1.450m3 aardgas x8 kWh warmte per kuub is ongeveer 11.600kWh warmte.
Met een sCOP van 3,7 kom zou ik dan op zo'n 3.135kWh stroom per jaar komen.
En dat klopt wel aardig, dat zit binnen 10% foutmarge met dit soort ruwe berekeningen / schattingen.
Piepklein? Euh? Ik heb hier een L-vormige woonkamer van zo'n 40m2, ruime keuken met 8 meter aan werkblad en een eettafel met 6 stoelen, werkkamer, hal met vide, bijkeuken, 3 slaapkamers boven en een zolder van ~11 meter lang.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:31 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja dat klopt ook wel maar 150m2 is wel echt een piepklein huisje.
Dat hoeft helemaal niet hè?quote:Op woensdag 9 november 2022 19:31 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je kan natuurlijk alle gevallen waar het niet lekker draait gaan opzoeken maar:
10.000kWh stroomverbruik met een warmtepomp die een sCOP van zo'n 3.5 tot 4.0 hoor te hebben, betekent een warmtevraag van 35.000 tot 40.000kWh.
Dat is omgerekend in aardgas zo'n 4.375 tot 5.000m3 aardgas en je begrijpt ook wel dat er dan iets totaal niet in de haak is met een installatie.
Er is dan waarschijnlijk een COP=1 element dat continu staat te draaien, een warmtepomp met zo'n COP hoort iig op de vuilstort
Dat is allemaal heel leuk maar we hebben het over laziness met een A+++ woning.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:35 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat hoeft helemaal niet hè?
Het is een flink huis met naverwarning in elke ruimte.
Die heb ik al wel gekker zien presteren.
Iemand in het dorp belde me eens om te kijken.
Die had een bodempomp in cascade in zijn woning n de techniekruimte en verbruikte 20.000kwh/jaar.
Maar had ook alles altijd op 22C zonder verlaging, een zwembad continu op 34C.
Vv in de grote garage ook op 22c
De kelder op 22C want met bioscoop.
En geen panelen, want rieten kap.
Tja dat gaat hard.
Toch met regeltechniek nog 40% besparing kunnen halen.
40W per m2 is veel te veel voor een A+++ woningquote:Op woensdag 9 november 2022 19:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat is allemaal heel leuk maar we hebben het over @:laziness met een A+++ woning.
Daar zou het warmteverlies maximaal zo'n 40Watt per m2 mogen zijn en daar moet 7.000 tot 8.500kWh warmtevraag per jaar echt wel meer dan voldoende zijn, ofwel zo'n 2.000kWh tot 2.500kWh aan stroom.
Weet ik, maar ik neem het ruim.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:38 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
40W per m2 is veel te veel voor een A+++ woning
Ja ik geloof het wel maar das geen gemiddelde hoor.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:39 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Weet ik, maar ik neem het ruim.
En dan zit ik op 2.500kWh per jaar maximaal.
Wat voor eenheden gooi je er nu in?quote:Op woensdag 9 november 2022 19:42 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja ik geloof het wel maar das geen gemiddelde hoor.
Met L/W pompen zitten veel gebruikers op 4,5-5,5K m3 per jaar, met een gemiddelde redelijk geïsoleerde woning
Het was een lange dag vandaagquote:Op woensdag 9 november 2022 19:44 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Wat voor eenheden gooi je er nu in?
m3 stroom?
Ik bezit nu een nieuwbouwwoning en dit wordt weer een nieuwbouwwoning.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat is allemaal heel leuk maar we hebben het over laziness met een A+++ woning.
Daar zou het warmteverlies maximaal zo'n 40Watt per m2 mogen zijn en daar moet 7.000 tot 8.500kWh warmtevraag per jaar echt wel meer dan voldoende zijn, ofwel zo'n 2.000kWh tot 2.500kWh aan stroom.
@:laziness - zijn er vorige bewoners waar je kan vragen wat het stroomverbruik is, of ben je eerste bewoners?
Eerste jaar na de bouw kan energieverbruik wel behoorlijk hoger zijn ivm bouwvocht, al hangt dat ook van de bouwmethode / constructie af natuurlijk.
5.000kWh stroom in een warmtepomp is bij een normaal rendement zo'n 17.500kWh warmte ofwel 2200m3 aardgas.quote:
Eerste jaar kan dat wel fors tegenvallen qua gebruik.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:47 schreef laziness het volgende:
[..]
Ik bezit nu een nieuwbouwwoning en dit wordt weer een nieuwbouwwoning.
In dit huis hadden we weinig vocht te verstoken maar dat werd van april t/m oktober gebouwd. Nu is het van september tot de zomer dus ik verwacht wel meer vocht nu.
Jahaaa.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:50 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
5.000kWh stroom in een warmtepomp is bij een normaal rendement zo'n 17.500kWh warmte ofwel 2200m3 aardgas.
Als je hagelnieuwe A+++ woning dat aan energie nodig heeft, dan moet je je geld terug vragen![]()
Nogmaals, ik heb het niet over "gemiddelde woningen" maar puur over de situatie die laziness me voorlegde: een recente A+++ woning met 150m2 woonoppervlak en een moderne lucht/water warmtepomp. En die moet toch echt wel (met 2 vingers in de neus) een sCOP van 3.5 of hoger kunnen halen.
[..]
Eerste jaar kan dat wel fors tegenvallen qua gebruik.
Ik wil graag benadrukken dat niet elke woning A++++ is met WP en 5000 meer gemiddeld is en bovendien mijn gemiddelde is waar jullie commentaar op gaven.quote:Ik ben wel benieuwd naar het verbruik van een lucht/water warmtepomp. Zijn hier mensen die hun cijfers kunnen delen?
Had je het over je eigen verbruik? Ik dacht dat je een schatting deed over het mijnequote:Op woensdag 9 november 2022 19:57 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Jahaaa.
Maar de vraag was
[..]
Ik wil graag benadrukken dat niet elke woning A++++ is met WP en 5000 meer gemiddeld is en bovendien mijn gemiddelde is waar jullie commentaar op gaven.
Maar ik kom van 3200m3 naar 2800m3 naar 0 kwh jaarverbruik dus ben tevreden hoor.
Nee tuurlijk niet.quote:Op woensdag 9 november 2022 20:09 schreef laziness het volgende:
[..]
Had je het over je eigen verbruik? Ik dacht dat je een schatting deed over het mijne
Dat bouwvocht was hier het eerste jaar ook wel een dingetje.quote:Op woensdag 9 november 2022 19:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat is allemaal heel leuk maar we hebben het over laziness met een A+++ woning.
Daar zou het warmteverlies maximaal zo'n 40Watt per m2 mogen zijn en daar moet 7.000 tot 8.500kWh warmtevraag per jaar echt wel meer dan voldoende zijn, ofwel zo'n 2.000kWh tot 2.500kWh aan stroom.
@:laziness - zijn er vorige bewoners waar je kan vragen wat het stroomverbruik is, of ben je eerste bewoners?
Eerste jaar na de bouw kan energieverbruik wel behoorlijk hoger zijn ivm bouwvocht, al hangt dat ook van de bouwmethode / constructie af natuurlijk.
Ik vroeg ook aan wat voor verbruik ik moet denken en omdat jij er beroepsmatig in zit heb ik dat dan verkeerd begrepen!quote:Op woensdag 9 november 2022 20:12 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nee tuurlijk niet.
Je vraagt toch wat is jullie verbruik bij een L/W WP.
Nou heb ik een groot oud vrijstaand huis 1970 met WP en noemde mijn verbruik.
Het is ook een beetje een gebrek aan "begrijpend lezen" van hem waardoor je 2 discussies langs elkaar heen loopt te voeren. Hij had na de zoveelste A+++ opmerking ook wel kunnen begrijpen dat het niet om zijn woning ging.quote:Op woensdag 9 november 2022 20:21 schreef laziness het volgende:
[..]
Ik vroeg ook aan wat voor verbruik ik moet denken en omdat jij er beroepsmatig in zit heb ik dat dan verkeerd begrepen!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |