Klopt de ervaring van een goede installateur is goud waard, maar hoe weet je of iemand goed is? Een graadmeter is hoeveel tijd hij heeft. Ben je in 2030 aan de beurt dan is die goed, ben je morgen aan de beurt dan zou ik hard weglopen.quote:Op vrijdag 4 november 2022 10:55 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Weet je of er buren zijn die ook overwegen een warmtepomp te nemen? Dan kun je krachten bundelen. Dikke kans dat iemand wel een installateur kent en zo kun je ook informatie uitwisselen.
Ik vind de tips hier om zoveel mogelijk zelf te doen en zoveel mogelijk informatie zelf te vergaren maar beperkt bruikbaar. Tegen de ervaring van een goede installateur kun je als leek echt niet op. Mijn advies zou zijn om je in te lezen via het warmtepomptopic op Tweakers, om in de buurt rond te vragen en om een installateur te kiezen die in jouw ogen een goed verhaal heeft.
Hoe beter je ingelezen bent, hoe beter je in staat bent om bullshit te detecteren, maar het blijft als leek lastig. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat meningen vaak verschillen, ook onder diverse installateurs en hobbyisten. Zo is Koevlaas bij ons langsgekomen omdat hij in de buurt woont. Hem vertrouw ik vanwege zijn reputatie, maar ook op Tweakers zijn er genoeg gebruikers die met hem van mening verschillen over hoe je bijvoorbeeld de warmtepomp het beste in kunt stellen.
Het blijft moeilijk, vind ik. Toen we een installateur voor zonnepanelen zochten, zijn we gegaan voor de persoon met technische kennis en een geloofwaardig verhaal. Gladde verkopers die zelf niet betrokken waren bij de installatie vonden we maar niets. Maar ja, hoe bepaal je nu wat geloofwaardig is en wat niet? Je kunt niet veel meer doen dan je inlezen en op je gevoel afgaan. En het is fijn als je wordt doorverwezen door iemand die al een positieve ervaring heeft, maar dat hoeft geen garantie te zijn dat het bij jou goed gaat.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:44 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Klopt de ervaring van een goede installateur is goud waard, maar hoe weet je of iemand goed is? Een graadmeter is hoeveel tijd hij heeft. Ben je in 2030 aan de beurt dan is die goed, ben je morgen aan de beurt dan zou ik hard weglopen.
Na tig ellende en 2 rechtzaken verder vertrouw ik niks meer in de bouwwereld.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:54 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Het blijft moeilijk, vind ik. Toen we een installateur voor zonnepanelen zochten, zijn we gegaan voor de persoon met technische kennis en een geloofwaardig verhaal. Gladde verkopers die zelf niet betrokken waren bij de installatie vonden we maar niets. Maar ja, hoe bepaal je nu wat geloofwaardig is en wat niet? Je kunt niet veel meer doen dan je inlezen en op je gevoel afgaan. En het is fijn als je wordt doorverwezen door iemand die al een positieve ervaring heeft, maar dat hoeft geen garantie te zijn dat het bij jou goed gaat.
IJmond/Kennemerlandquote:Op vrijdag 4 november 2022 11:17 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
In welke regio zoek je? Misschien kent iemand hier wel een geschikte installateur.
Bij ons nieuwbouwproject heeft de firma Vroling uit Hem de warmtepomp geleverd, geen idee of die ook los aan particulieren leveren eigenlijk, maar het contact met de monteur die na de oplevering uitleg kwam geven was erg prettig.quote:Op vrijdag 4 november 2022 12:27 schreef sanger het volgende:
[..]
IJmond/KennemerlandVoor tips hou ik me altijd aanbevolen inderdaad
Raad van bestuur?quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:55 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Na tig ellende en 2 rechtzaken verder vertrouw ik niks meer in de bouwwereld.
Een rvb is iig goud waard
Haha ja, een typefoutje moet kunnenquote:
Ik zou jou als klant trouwens ook niet meer vertrouwen.quote:Op vrijdag 4 november 2022 11:55 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Na tig ellende en 2 rechtzaken verder vertrouw ik niks meer in de bouwwereld.
Een rvb is iig goud waard
Een airco is een lucht/lucht warmtepomp.quote:Op maandag 7 november 2022 00:08 schreef RoW_0 het volgende:
Hi guys, ik weet niet of ik een lucht-lucht warmtepomp moet hebben of een airco. Ik dacht ik drop even mijn vraag hier. Voor een souterrain met 2 mini-raampjes en 2 mini ventilatieroosters zou ik graag meer en/of frisser lucht willen hebben. Welke moet ik dan kopen? Situatie is verder niet extreem: geen schimmelproblemen of vochtproblemen. Huis is van 2001. Voor nu adem ik daar lastig. Er is gewoon weinig ventilatie. Mij is verteld dat ik dan het beste en lucht-lucht warmtepomp kan nemen ipv airco vanwege de luchtverversing van buiten, right? In de zomer koelen en winter verwarmen is leuk maar niet noodzakelijk. Wat zouden jullie doen? Sorry als het de verkeerde topic is.
Ah ja, ik had mijn post aangepast idd het lijkt dezelfde te zijn. Dan ga ik gewoon voor een airco. Ben niet echt van plan om een WTW-installatie neer te knallen.quote:Op maandag 7 november 2022 00:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Een airco is een lucht/lucht warmtepomp.
Die haalt z'n lucht niet van buiten maar circuleert lucht van de ruimte waar je bent en koelt of verwarmt dat naar wens.
Wat stel jij je voor bij een lucht/lucht warmtepomp?
Maar zoals je de vraag stelt ben je beter af met een raamventilator. Een airco doet geen lucht verversen tenzij je een exemplaar koopt wat dat wel kan maar die zijn veel duurder, niet vanwege het ventileren maar omdat er dan meer frutsels op zitten.quote:Op maandag 7 november 2022 00:17 schreef RoW_0 het volgende:
[..]
Ah ja, ik had mijn post aangepast idd het lijkt dezelfde te zijn. Dan ga ik gewoon voor een airco. Ben niet echt van plan om een WTW-installatie neer te knallen.
Een decentrale WTW-unit is een optie. Even boren idd. Kwa airco is Daikin Ururu Sarara een optie maar die kost like 3k. Aight, ik zal niet langer offtopic gaan. Bedankt though!quote:Op maandag 7 november 2022 08:45 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar zoals je de vraag stelt ben je beter af met een raamventilator. Een airco doet geen lucht verversen tenzij je een exemplaar koopt wat dat wel kan maar die zijn veel duurder, niet vanwege het ventileren maar omdat er dan meer frutsels op zitten.
Als je dan het verwarmen en koelen ook niet belangrijk vind dan is een raam- of muurventilator veel goedkoper. Bijvoorbeeld een met warmtewisselaar.
[ afbeelding ]
Ik zit op ca 2000 kwh per jaarquote:Op woensdag 9 november 2022 14:49 schreef laziness het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar het verbruik van een lucht/water warmtepomp. Zijn hier mensen die hun cijfers kunnen delen?
Wij hebben nu een bodemwarmtepomp die zo'n 1300kWh per jaar verbruikt in een A+++ woning van 115m2.
We gaan volgend jaar verhuizen naar een A+++ woning van 150m2 met een lucht/water warmtepomp. Aan wat voor verbruik moet ik denken op jaarbasis?
Maar jij zit niet in een A+++ woning, als ik me goed herinnerquote:Op woensdag 9 november 2022 14:51 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik zit op ca 2000 kwh per jaar
Zo’n 5000kwh per jaar schat ik.quote:Op woensdag 9 november 2022 14:49 schreef laziness het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar het verbruik van een lucht/water warmtepomp. Zijn hier mensen die hun cijfers kunnen delen?
Wij hebben nu een bodemwarmtepomp die zo'n 1300kWh per jaar verbruikt in een A+++ woning van 115m2.
We gaan volgend jaar verhuizen naar een A+++ woning van 150m2 met een lucht/water warmtepomp. Aan wat voor verbruik moet ik denken op jaarbasis?
Echt? Dat is wel veel. Ik had niet verwacht dat het verschil tussen een bodem en L/W pomp zo groot zou zijn.quote:Op woensdag 9 november 2022 14:54 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Zo’n 5000kwh per jaar schat ik.
Label Aquote:Op woensdag 9 november 2022 14:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar jij zit niet in een A+++ woning, als ik me goed herinner
Of ben je net verhuisd?
Nee, 5.000kWh stroom is echt ruim overdreven, ik kom in mijn vrijstaande 150m2 (label B) woning uit 2003 op zo'n 3.000 tot 3450kWh per jaar sinds 2018 en dat is ook nog met een veel te grote, lompe warmtepomp.quote:Op woensdag 9 november 2022 14:56 schreef laziness het volgende:
[..]
Echt? Dat is wel veel. Ik had niet verwacht dat het verschil tussen een bodem en L/W pomp zo groot zou zijn.
Als ik me goed herinner woont Sjorsie in een vrij oud huis maar zijn verbruik is lang zo hoog niet.
Dit is een heldere uitleg, dankjewel. De geisoleerde berging is alleen al 20m2 en die ben ik niet van plan te gaan verwarmen bijvoorbeeld.quote:Op woensdag 9 november 2022 15:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nee, 5.000kWh stroom is echt ruim overdreven.
De nieuwe woning is ongeveer 30% groter maar je zal niet alle ruimten op 20 of 21 graden verwarmen en een deel van het verbruik is voor warm water en dat verbruik zal wss niet veel veranderen. Dus reken zo'n 15% extra voor het grotere oppervlak en 30% voor het extra verbruik van een lucht/water warmtepomp t.o.v. een water/water warmtepomp.
Dan zit je ruwweg op 1.300kWh x 1.15 x 1.3 = 1.950Wh per jaar.
Dat is natuurlijk een hele ruwe schatting maar het zal er echt niet zo ver vanaf zitten.
Jullie verdoen wel erg weinig of verwarmen weinig ruimtes.quote:Op woensdag 9 november 2022 15:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nee, 5.000kWh stroom is echt ruim overdreven, ik kom in mijn vrijstaande 150m2 (label B) woning uit 2003 op zo'n 3.000 tot 3450kWh per jaar sinds 2018 en dat is ook nog met een veel te grote, lompe warmtepomp.
Je nieuwe woning is ongeveer 30% groter dan je vorige maar je zal niet alle ruimten op 20 of 21 graden verwarmen en een deel van het verbruik is voor warm water en dat verbruik zal wss niet veel veranderen. Dus reken zo'n 15% extra voor het grotere oppervlak en 30% voor het extra verbruik van een lucht/water warmtepomp t.o.v. een water/water warmtepomp.
Dan zit je ruwweg op 1.300kWh x 1.15 x 1.3 = 1.950Wh per jaar.
Dat is natuurlijk een hele ruwe schatting maar het zal er echt niet zo ver vanaf zitten.
ik zat met alleen dubbel glas en dakisolatie op 1100 m3 gas en schrok mij rot van deze hoeveelheid. Toen ben ik verder gaan isoleren en kwam uit op 600 m3 en toen kwam mijn warmtepomp.quote:Op woensdag 9 november 2022 18:07 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Jullie verdoen wel erg weinig of verwarmen weinig ruimtes.
Voor een oudere woning met dubbel glas en vloer en dak isolatie zat je gem op zo’n 2400m3 gas per jaar
2400m3 x 8,8 (kwh equivilanent voor m3 gas) = 21.120 kwh als je puur elektrisch zou stoken
Een gem cop van 4 geeft 21.120/4 = 5,280 kwh per jaar.
Dat je minder verdoet is mooi maar veel mensen stoken er zo 2500-3000m3 gas door (voorheen)
Dan moet je reeel blijven met je geschatte verbruik en royaal met je PV panelen opbrengst om achteraf teleurstelling te voorkomen.
Nou het ging niet over jouquote:Op woensdag 9 november 2022 18:17 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
ik zat met alleen dubbel glas en dakisolatie op 1100 m3 gas en schrok mij rot van deze hoeveelheid. Toen ben ik verder gaan isoleren en kwam uit op 600 m3 en toen kwam mijn warmtepomp.
Wat andere doen kan aan mijn reet roesten, dat werd niet gevraagd.
dat werd wel gevraagd en daar gaf ik antwoord op. Wat anderen daarmee doen moeten ze zelf weten.quote:
quote:Ik ben wel benieuwd naar het verbruik van een lucht/water warmtepomp. Zijn hier mensen die hun cijfers kunnen delen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |